Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC 1

 

28 september 2019: HMC 2 - HSC 1 (door Hugo Faber)
Onze eerste externe wedstrijd is uitstekend verlopen. Er werd niet alleen ruim gewonnen, maar dat gebeurde ook nog eens in een rap tempo.
Ruben was al na anderhalf uur al klaar. Ik veronderstelde dat het remise was geworden, maar hij bleek gewonnen te hebben! Zijn tegenstander dacht een pionnetje op a3 in te kunnen laten staan, maar enige zetten later was hij een illusie en enkele pionnen armer.
Niet veel later kon Paul ook een punt bijschrijven. Wit deed wat vreemd: speelde zijn paard naar a2 (oké, Roland vindt dat niet vreemd) en speelde h4 gevolgd door korte rokade. Dat werd dan ook vakkundig afgestraft.
Jammer genoeg moest Maarten het punt aan de tegenstander laten. Met een dame en loper batterij tegen zijn koning gericht kon hij kiezen voor g6 en h6. Hij koos voor h6 maar dat brak hem op in een later gespeelde variant, waarin hij tijdelijk een stuk gaf. Dat stuk zou hij terug kunnen winnen, ware het niet dat zijn tegenstander nu een tussenschaakje op h7 kon geven waarna hij het stuk voor bleef, omdat de zwarte koning door dat schaakje de dekking van de toren moest opgeven. Een flinke rekenfout derhalve.
Bart trof het niet dat zijn tegenstander een groot kenner bleek te zijn van de openingsvariant die ze speelden. Hij bleek er zelfs een boek over aan het schrijven! Zwart liet zich naar aanleiding van weinig tijd in op remise en daar mocht Bart denk ik van geluk spreken: zijn stelling zag er best verdacht uit met een opgejaagde witte dame en een koning nog in het midden.
Ik speelde een teamleider wedstrijd, waarbij ik met wit tegen een Philidor verdediging wat makkelijker spel kreeg. Nadat zwart zijn paard van f6 naar e8 had gebracht verergerde dat zijn situatie. Na pionwinst ging het opeens snel.
Johan had een spannende partij, maar ik geloof niet dat hij ergens echt voordeel heeft gehad. Toen er een lopereindspel opdoemde, kon hij het dan ook remise geven, gezien de vooordlige wedstrijdstand.
Net als Bart was ook het resultaat voor Pim beter dan verwacht. In een partij, waarin na verloop van tijd volgens mij iedereen - wellicht ook Pim - al het punt voor zijn tegenstander had geteld, ging Pim stug door. Hij zette een aanval op de koningsvleugel in via de belangrijke g-lijn. Wit slaagde er ondertussen niet in om de beslissende klap uit te delen. Na stukkenruil was de g-lijn voor Pim en even later had Pim dus toch gewonnen!
Jerzy had na een onduidelijke partij een eindspel met een pion overgehouden. Dat had hem echter wel al vier uur spelen gekost en dan speel je niet altijd de sterkste zetten. In een stelling met loper met a- en f-pion tegen loper, moest Jerzy nog wat hobbels overwinnen, maar uiteindelijk besliste een ver opgerukte f-pion. Nog een aardig voorbeeldje van een gemiste kans door Jerzy:

 

HMC 2 (2045) HSC 1 (2020) 2 - 6
Daniël Vanheirzeele (2172) Bart Dekker (2131) ½ - ½
Frits Obers (2141) Ruben Venis (2202) 0 - 1
Tom Verhoeven (2147) Jerzy Cebula (1996) 0 - 1
Jeroen van den Bersselaar (2156) Maarten Smit (1965) 1 - 0
Piet van Eijndhoven (2076) Hugo Faber (2011) 0 - 1
Gert de Rooij (1951) Pim Blijlevens (1885) 0 - 1
Chiel Koster (1938) Johan Wuijts (1989) ½ - ½
Derk-Jan Morelis (1780) Paul van Asseldonk (1981) 0 - 1

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier