Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC 4

 

14 december 2019: HSC 4 - HMC (door Millo Labriaire)
Schaken in de NBSB zaterdag competitie; je zoekt vier mensen die zaterdag graag willen schaken en je gaat beginnen. Was het maar zo simpel. Het vierde team van onze club wordt op organisatorisch- en prestatieniveau geplaagd door allerlei vormen van tegenslag. Waar in de vorige wedstrijd nog een invaller nodig was om eigen personele problemen op te lossen, moest in de week voorafgaand aan deze wedstrijd onze sterspeler Jos worden afgestaan. Jos, die overigens wel eens zijn ongenoegen uit over het spelen op een "te hoog" bord in HSC 4, haalde in de KNSB-competitie overigens het winnende halve punt voor HSC 3 binnen!! Of Jos hiervoor nog op een platte kar door Helmond wordt gereden is nog niet bekend. Hij was dus in elk geval niet beschikbaar voor ons team, en dat was jammer! Tot vrijdagnacht heeft de teamleider getracht om een reserve op te kunnen stellen. Uiteindelijk zegde Arjan Heijligers toe om te kijken of het zou lukken om na zijn werk, al dan niet in overall (?) te verschijnen. Dit bleek uiteindelijk niet haalbaar.
Maar goed, wellicht zijn de lezers meer geïnteresseerd in het verloop van de schaakprestaties, dan in de organisatorische rompslomp van een geplaagd teaml(ei/ij)der. Hans verloor een stuk en daarmee de partij. Huub won een stuk, hetgeen zijn tegenstander compenseerde met mat in één. Millo had na anderhalf uur schaken een betere stelling, om die met één slechte zet compleet te verprutsen. Bord twee bleef leeg, 0 - 4.
Aan de bar werd nog enige tijd nagepraat over het feit dat het ook een prestatie genoemd mag worden om met 0 - 4 te verliezen, terwijl je maar met drie mensen schaakt. Dat onze sterspeler Jos de middag meer glans had kunnen geven was voor iedereen duidelijk. Die gaan we dus nooit (!) meer uitlenen.

 

HSC 4 (1382) HMC (1554) 0 - 4
Hans Voogt (1537) Roger Feytens (1744) 0 - 1
n.o. Eric Merx (1593) 0 - 1 R
Huub Martens (1301) Joep Smetsers (1468) 0 - 1
Millo Labriaire (1308) Ekko Oosterhuis (1409) 0 - 1

 

23 november 2019: D4 - HSC 4 (door Jos Pieters)
"Helemaal naar Dongen!?" riep ik nogmaals en het bleek nog waar te zijn ook. Het liefste fiets ik op zaterdagmiddag naar de desbetreffende club, maar dit was me te gortig. Stel je voor dat ik verlies en dan nog terug zou moeten rijden...
Soms zie je ergens tegenop en blijkt het bij nader inzien mee te vallen. Zo werd ik opgehaald in een prachtige bolide (ik heb óók geen verstand van auto’s), die ons in eerste instantie niet verder bracht dan een staalconcern waar een medeschaker volop Sinterklaas aan het vieren was. Onder het genot van menige pepernoot en conversaties (o.a. over voordelige hypotheken én zaken die er toedoen) passeerden we ter hoogte van Waalwijk politiewagens, omvergereden verkeersborden en gestrande automobilisten. Het zag er maar akelig uit.
Precies op tijd arriveerden we met ons vieren bij schaakclub Dongen waar wij, zo bleek achteraf, tegen D4 uit Oosterhout speelden. Deze middag speelde zich af in een smaakvol geconstrueerd cultureel centrum, waar wij eerst drie trappen bestegen om toegelaten te worden in de schaakzaal. Het was er al behoorlijk stil en ons werd verzocht om niet alleen de telefoon uit te zetten, maar deze ook nog op tafel te deponeren wanneer men om wat voor reden dan ook de zaal wenste te verlaten. (Een variant op de en plassent-regel?) Ik ging daarop meteen naar het toilet en omdat er nog geen zet gewisseld was leek me deze eis nog niet van toepassing. Wederom troonde ik aan bord 2. Gods wegen zijn wonderbaar en ook die van onze teamleider.
Waarschijnlijk bent u meer geïnteresseerd in het door ons vertoonde spel en dat mocht er deze middag wezen! Aan het vierde bord wist Millo met zwart, na een wat aarzelend g3 van zijn tegenstander al ras positioneel voordeel te behalen en na wat gegoochel, niet te verwarren met gegoogel, want dat was uitgesloten, met batterijopstellingen liet hij als eerste het winstpunt op het notatieformulier invullen. Hans, een fervent aanhanger van het Schots Gambiet, trok met verlies van de kwaliteit, alle registers van zijn aanval op de niet gerokeerde Monarch open, en trok uiteindelijk aan het langste end, 2 - 0. Ondergetekende liet pionwinst op b7 toe in de hoop het de vijandelijke Dame zo moeilijk mogelijk te maken door verdubbeling van de torens. Na lang manoeuvreren deed de geofferde pion hem uiteindelijk toch de das om, 2 - 1. Roel opende met het geweldige c4 (aldus Roel) wat geweldig werd gepareerd maar na een lastig middenspel vol tactische verwikkelingen wist Roel zijn vrijpion op de a-lijn uiteindelijk te verzilveren. Let wel... na 3 uur en 40 minuten.
HSC 4 won met 3 - 1. Ik had verloren, maar deze keer hebben WE gewonnen. Pas op de terugweg vernam ik dat de ongelukkige automobilisten nabij Waalwijk de schakers waren, die pas veel later binnenkwamen. Gelukkig alleen materiële schade en ik hoop voor hen dat zij die middag met de winst zijn gaan strijken.

 

D4 (1621) HSC 4 (1459) 1 - 3
Erik Boom (1694) Roel van de Donk (1736) 0 - 1
Frans van Gils (1746) Jos Pieters (1254) 1 - 0
Jolanda van de Ven (1590) Hans Voogt (1537) 0 - 1
Wim Maanders (1454) Millo Labriaire (1308) 0 - 1

 

2 november 2019: HSC 4 - Deurne (door Jos Pieters)
"Dag ex-voorzitter en geachte teamleider van HSC 4, hoe laat begint die externe competitie?", zo formuleerde ik voorzichtig mijn vraag waarop ik per ommegaande een mail ontving: "Goede vraag, dat weet ik eigenlijk niet, maar het staat vast op de website!"
Zo kon het gebeuren, dat HSC 4 slechts met drie spelers van start ging. Onze teamleider had óf zelf niet op de website gekeken óf hij was, zo vertelde hij me later, toen alle rook rondom de 64 velden al lang was opgetrokken, druk doende met andere (nog) gewichtiger zaken. Nou, hij had dus wat goed te maken en hij deed dat op (naar eigen zeggen) voortreffelijke wijze. Ik onderging aan de bar een boeiend exposé over een loper en nog wat paarden, waarvan er eentje aan de rand belandde, maar de fijne riposte Ph4-g6 bleek direct winnend. Dit alles had te maken met "gravitatieschaak" (aldus de teamlijder). Dat Isaac Newton’s natuurwet (*) nog eens van stal gehaald zou worden om de onderlinge aantrekkingskracht van schaakstukken te omschrijven over een match op bord 4 van HSC 4 op een druilerige zaterdagnamiddag, vond ik curieus maar wij stonden, mede dankzij Isaac, pardoes met 1 - 0 voor op onze tegenstanders uit het land van Antoon Coolen en Toon Kortooms.
Deze middag had ik de twijfelachtige eer aan bord 2 te starten, maar toen ik zag dat ik naast Marcel Pelgrom - die voor Hans Voogt inviel - mocht plaatsnemen, veranderde dat subiet in een gróte eer. Wat te melden over de partij van mijn buurman? Het was een Siciliaan en op het eind mompelde zijn tegenstrever over een "mooi mat". Later begreep ik dat het Marcel was die aan het kortste eind trok en hoe één en ander nu precies in het werk was gegaan... vraag het Marcel en die zal het je "graag" uitleggen.
Huub was nog bezig (ik ook) en vlocht met rode konen een wonderschoon patroon op het bord, maar het premature voordeel van de kwaliteit bleek niet voldoende en opeens stonden we met 2 - 1 achter. Het zou er dus om hangen! Ik moest winnen. O wee.
Ik rook mijn kans, maar helaas beschikte Harrie Verbaarschot uit De Peel over een geweldig eindschot én een fijne neus. Ook híj rook die kans en deed de enige juiste zet waarna ik niets anders kon dan zijn remiseaanbod accepteren.
Plots verscheen onze teamleider, als een duvel uit zijn reeds eerder gesloten schaakdoos, achter mij: "Jij had dit dienen te overleggen met de teamcaptain", zo oreerde hij, waarop ik deemoedig het hoofd boog. Zoveel treurnis kon hij niet aanzien. Hij bood me een glas bier aan dat ik, evenals die fel bevochten remise, graag aannam. Na de bovenomschreven analyse van zijn partij heb ik thuis een goede fles wijn geopend. Ik moest het even allemaal laten bezinken. We hadden verloren, maar ik niet. Ik moet nog veel leren...
* De gravitatiewet van Isaac Newton is een natuurwet, die de aantrekking door de zwaartekracht tussen voorwerpen beschrijft. Deze wet staat in Newtons werk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica dat hij publiceerde op 5 juli 1687.

 

HSC 4 (1365) Deurne (1669) 1½ - 2½
Marcel Pelgrom (1597) Thijs de Groot (1991) 0 - 1
Jos Pieters (1254) Harrie Verbaarschot (1554) ½ - ½
Huub Martens (1301) Ger Dekker (1624) 0 - 1
Millo Labriaire (1308) Frits Boudewijns (1505) 1 - 0

 

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier