Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC A

 

6 december 2019: KiNG - HSC A
Nog geen verslag ontvangen.

 

KiNG (2158) HSC A (1982) 2 - 2
Mark Haast (2397) Jerzy Cebula (2052) 1 - 0
Cees IJzermans (2100) Johan Wuijts (1963) ½ - ½
Justin Senders (2199) Maarten Smit (1959) 0 - 1
Youri Gerritse (1937) Pascal Boudewijns (1955) ½ - ½

 

12 november 2019: HSC A - De Drie Torens (door Hugo Faber)
We speelden op dinsdag 12 november tegen het gepromoveerde De Drie Torens. Ik deed deze avond mee als invaller en was tevens teamleider voor de afwezige Maarten. Ten opzichte van de vorige wedstrijd was het resultaat wat beter, maar wat minder dan gehoopt.
Johan begon wat later en wellicht wat vermoeid aan de wedstrijd, want ook na afloop heb ik hem niet meer gezien. Hij stelde zich na niet al te lange tijd spelen tevreden met een remise.
Zelf kon ik mijn tegenstander na een loperruil met een geïsoleerde pion opschepen, maar mijn zet onmiddellijk daarna was onnauwkeurig. Zwart kon zich daarna - inclusief e6 - afdoende verdedigen. Ik ging dus maar op een remiseaanbod in.
Bij Pascal zag ik een Benoni/Wolga stelling op het bord verschijnen en dat zou toch goed moeten zijn als het aantal pionnen wederzijds gelijk is. Normaliter offer je in die variant immers een pion. Het werkloze paard op a6 echter maakte zijn eigenaar tot schand, want Pascal ging de dwaalweg op en ruilde zijn goede loper op g7 en werd daarna omvergelopen.
Jerzy zorgde voor de gelijkmaker door kopman Kocken terug te wijzen. In de opening had deze wat zorgeloos zijn paard op e4 in laten sluiten. Dat leverde Jerzy dus een stuk op maar dat kostte nog wel wat pionnen. Wit moest later zijn dame voor twee torens geven en er ontstond een fel gevecht, dat uiteindelijk resulteerde in een dame tegen toren en paard eindspel. Jerzy haalde toen alle pionnen van het bord en kon daarna zijn dame tegen de toren ruilen om een vrije a-pion te laten promoveren.
Zo werd het dus 2 - 2. Wat jammer tegen een promovendus maar meer heeft er ook nooit ingezeten.

 

HSC A (1997) De Drie Torens (2011) 2 - 2
Jerzy Cebula (2052) Wilbert Kocken (2092) 1 - 0
Hugo Faber (2016) Rick Zegveld (1989) ½ - ½
Pascal Boudewijns (1955) Joost van den Bighelaar (2012) 0 - 1
Johan Wuijts (1963) Huub Leemans (1952) ½ - ½

 

25 oktober 2019: HMC - HSC A (door Maarten Smit)
Op vrijdag 25 oktober begon de avondcompetitie voor HSC A. Na twee achtereenvolgende degradaties uit de hoofdklasse spelen we dit jaar... in de hoofdklasse! Dat krijg je als je een sterk tweede avondteam hebt dat evenzoveel keren achter elkaar kampioen wordt. Niemand van dit kampioensteam durfde de uitdaging aan om in het vaandelteam te gaan spelen, zodat we met een ongewijzigd team de vele sterke tegenstanders zullen gaan bestrijden dit seizoen.
En deze vrijdag troffen we al gelijk de kampioen van vorig seizoen, het sterke HMC. In de vorige ontmoeting werden we getrakteerd op een maximale score en we gingen dan ook richting Den Bosch met de gedachte dat elk halfje meegenomen was.
Pascal slaagde er niet in tot scoren te komen. Hij trof op bord 3 GM Twan Burg. Een uitstekende gelegenheid om zijn nieuwe openingsvariant eens tegen een gerenommeerde tegenstander uit te testen, moet hij gedacht hebben, want hij offerde op zet 2 een pion. De grootmeester sloeg en Pascal kreeg na een zet of 15 de gewenste compensatie in de vorm van een gedekt wit paard op d6. Burg was het eens dat dit stuk sterk gepositioneerd was en elimineerde het onmiddellijk door een kwaliteit te geven. Hierna maakte hij handig misbruik van de zwakke witte koningsstelling en won enkele pionnen, waarna het pleit zo goed als beslecht was.
Jerzy op bord 1 had zich wellicht ingesteld op een GM als tegenstander, maar moest zich tevreden stellen met een WGM, Nargiz Umudova. Na een gelijkopgaande strijd leek Jerzy steeds een beetje minder te staan, maar dat veranderde toen hij een pion op d6 kon pakken. Hierdoor verkreeg hij een belangrijke vrijpion die hij tot d7 liet opstomen. Dit was genoeg voor de winst en Jerzy had er weer een mooie scalp erbij!
Meer dan dit ene bordpunt zouden we niet halen. Ik had wellicht nog de beste kans op een halfje. Na een gelijkwaardige opening had ik gelijkspel met zwart tegen Wilbert Schreurs. Ik had twee zetten lang de kans om dames te ruilen met een volledig gelijke stelling als gevolg, maar liet dit na en zag dat mijn dame vervolgens beslissend werd opgejaagd door de lichte witte stukken. Een schijnoffer op e6 besliste de zaak, ik verloor een kwaliteit en het eindspel was kansloos.
Ook Pim, die de jarige Johan verving, moest het onderspit delven. Hij werd met zwart steeds verder teruggedrongen en zijn opponent Thomas Mollema speelde het heel handig. Uiteindelijk kwamen twee witte paarden op f5 en f6 in combinatie met een open g-lijn en de zwarte koning op f8. Het wegjagen van het laatste zwarte stuk op de g-lijn was vervolgens goed voor mat in drie.
Met deze 3 - 1 nederlaag doen we het een stuk beter dan vorig seizoen, met dank aan Jerzy. Dat belooft wat voor de komende wedstrijden, zal ik dan maar positief afsluiten.

 

HMC (2286) HSC A (1950) 3 - 1
Nargiz Umudova (2312) Jerzy Cebula (1996) 0 - 1
Wilbert Schreurs (2127) Maarten Smit (1965) 1 - 0
Twan Burg (2523) Pascal Boudewijns (1955) 1 - 0
Thomas Mollema (2180) Pim Blijlevens (1885) 1 - 0

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier