Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC B

 

23 januari 2018: HSC B - De Kentering (door Danniël van Boxtel)
Johan offerde in een saaie stelling een pion om wat leven in de brouwerij te brengen en kreeg de nodige compensatie. Marc Smits zag zich gedwongen om een kwaliteit te geven voor een tweede pion. Johan converteerde het eindspel van toren en vier pionnen tegen paard en zes pionnen vervolgens op overtuigende wijze. Zijn toren en koning kwamen binnen en raapten daarbij enkele pionnetjes op. Een zwarte pion bereikte tenslotte de overkant, 1 - 0.
Gerard overspeelde Stan Heijmans vanuit de opening en won een pion. Heijmans ging op zoek naar tegenspel en posteerde een gevaarlijk paard op f5. Na Dd4 was mat-in-één de belangrijkste dreiging. Gerard was zelf diverse diepe matvarianten aan het doorrekenen, vergat om zijn loper tegen het paard te ruilen - waarna hij een gewonnen stelling overgehouden zou hebben - en deed een aanvallende zet. Dxg7 mat deed uiteraard erg veel pijn, 1 - 1.
Joep werd verrast door een vervelend aftrekschaakje van David Bruggeman. Dat kostte geen materiaal, maar verpestte de geplande koningsaanval omdat een sterke loper van het bord verdween. Daarna had Joep de damevleugel dicht moeten schuiven, maar hij bleef zich op de zwarte monarch richten. Bruggeman greep zijn kans en investeerde een kwaliteit voor twee pionnen. De witte stukken stonden plotseling verkeerd om die pionnen af te stoppen, 1 - 2.
Danniël won door een foutje van Hans Kranenbarg al binnen tien zetten een pion. De winstvoering duurde echter nog een zet of zestig, waardoor deze partij tot de langste van de avond uitgroeide. Danniël bouwde zijn voordeel stapsgewijs uit. Hij kwam totaal gewonnen te staan op de damevleugel, ving een uit nood geboren koningsaanval op, dwong dameruil af, won een kwaliteit en rondde het eindspel in de tweede tijdnoodfase behendig af, 2 - 2.

 

HSC B (1878) De Kentering (1682) 2 - 2
Gerard van de Kerkhof (2023) Stan Heijmans (1965) 0 - 1
Danniël van Boxtel (1844) Hans Kranenbarg (1583) 1 - 0
Johan Wuijts (1994) Marc Smits (1517) 1 - 0
Joep Peeters (1652) David Bruggeman (1664) 0 - 1

 

8 december 2017: DSC - HSC B (door Johan Wuijts)
In het gezelligschap van ons preses begaven we ons richting het verre Peeënrijk. In de auto werd door onze chauffeur Gerard gesproken dat er in het verleden wel eens een hond rond liep in de speelzaal. Nou, dat was deze avond weer het geval en ik mocht tegen zijn baasje aantreden. Toen eindelijk het laatste gejank van de kleine Stafford over was gaf de scheidsrechter het startsein.
Danniël speelde met wit een d4-opening die werd omgetoverd in de Siciliaanse Maroczy-variant. Wit controleert het centrum met pionnen op c4 en e4 en zwart moet het hebben van de zwarte diagonaal en de open c-lijn. Zwart wist niet precies hoe de opening gespeeld moest worden, want hij manoeuvreerde zijn dame naar c8?! en daar hoort normaal een toren te staan. Danniël maakte hier stevig gebruik van: met een krachtige breekzet ging hij een pion winnen, echter, hij had andere plannen en met een schitterende paardzet won hij een vol stuk! Zijn tegenstander vond doorspelen zinloos en gaf op.
Joep speelde ook een Siciliaan maar dan met zwart. Zijn tegenstander speelde de opzet c3 en dame c2, een beetje niks doen dus. Joep ontwikkelde gewoon, en speelde positioneel sterk waardoor hij twee zwaktes creëerde bij z'n tegenstander. Vervolgens blunderde Joep een stuk weg. Waarschijnlijk kwam dit omdat er net voor het stukverlies een viervoeter al snuffelend tussen de benen van Joep op zoek was naar een stukje worst. Gelukkig had Joep genoeg compensatie voor z'n stuk en met twee prachtige tempi kwam hij met dubbele torens de tweede rij binnen. Toen Joep zijn dame er ook nog eens bij haalde zag zijn tegenstander het niet meer zitten en gaf op.
Gerard kreeg de Caro-Kann tegen en speelde zijn geliefde systeem met 2.f4! Er gebeurde lang niets maar hij kreeg toch wat spel door zijn loperpaar. Even leek het erop dat hij met een aftrekschaakje de winst naar zich toe zou trekken, maar zijn tegenstander had nog een verdediging. In tijdnood moest Gerard een loper afstaan tegen een paard waarbij Gerard met in het achterhoofd de 0 - 2 voorsprong remise aanbood en dat werd aangenomen.
Ikzelf had in een Hollandse partij met een loper op f4 weinig in te brengen. Er werden wat stukken geruild en ongelijke lopers bleven over. Mijn tegenstander probeerde het nog even, maar zag hier snel van af aangezien we allebei nog maar twee minuten hadden. Remise dus.
Tijdens de terugreis had onze preses nog een verrassing in petto. Hij had van te voren even bij de slijterij verschillende overwinningsbieren aangeschaft. Die werden natuurlijk met veel liefde in ontvangst genomen en vervolgens soldaat gemaakt.
Met nog drie wedstrijden te gaan, hebben we goede zaken gedaan!

 

DSC (1791) HSC B (1878) 1 - 3
Mark Maas (1828) Gerard van de Kerkhof (2023) ½ - ½
Philippe Blankert (1927) Johan Wuijts (1994) ½ - ½
Roelant Schoots (1982) Danniël van Boxtel (1844) 0 - 1
Paul Smulders (1427) Joep Peeters (1652) 0 - 1

 

14 november 2017: HSC B - WLC (door Danniël van Boxtel)
We hebben het favoriete WLC A met een overtuigende 3 - 1 nederlaag terug naar Eindhoven gestuurd.
Danniël had tegen Guus Bollen een breekzet gepland, waarna deze complexe partij nog alle kanten op had gekund. Hij voerde die helaas niet uit omdat hij spoken zag. In plaats daarvan speelde Danniël een zwakke zet die Bollen de kans gaf om de gepende zwarte dame verder in het nauw te brengen. In hogere zin was de partij daarna reeds gespeeld. Alle zwarte stukken stonden plotseling immers verkeerd en na pionverlies volgden stukverlies en partijverlies, 0 - 1.
Gerard rokeerde voor de verandering eerder dan zijn tegenstander. Jasper Krenning wilde de partij op scherp zetten en rokeerde tegengesteld. Gerard kwam daadkrachtig met een toren binnen en Krenning offerde een stuk voor rommelkansen. Gerard schoof de stelling dicht om die te nivelleren, waarna Krenning tevergeefs nog een kwaliteit investeerde. Met een toren meer kroonde Gerard een pion tot dame. Krenning haalde de tijdcontrole nog, maar stond toen een karrenvracht hout achter, 1 - 1.
Johan had na een interessant zijvariantje een achtergebleven pion. Rudy Simons dacht die te kunnen winnen, maar Johan had verder gekeken en won via een tussenschaakje een pion terug. Daarna deelde onze captain de lakens uit. In tijdnood voerde hij de druk steeds verder op en begon Simons minder goede zetten te produceren. De partij eindigde abrupt toen Simons een toren weggaf, maar op dat moment was al lang duidelijk dat dit punt in Helmond zou blijven, 2 - 1.
Hugo viel ondanks diverse lichamelijke ongemakken uitstekend in voor Joep. Hij had een aardig initiatief tegen de koning van Robert Klomp, waardoor de vijandelijke dame slechts haar verdedigende taken kon vervullen. Hugo gaf een randpion om een belangrijke centrumpion te kunnen veroveren en won kort daarna een pion. Zijn loperpaar was veel sterker dan het zwarte paardenpaar en omdat Hugo bovendien een ver opgerukte vrijpion had kwam Klomp in onoverkomelijke problemen. Toen Hugo een stuk won was deze partij voorbij en de teamwinst binnen, 3 - 1.

 

HSC B (1941) WLC (2026) 3 - 1
Danniël van Boxtel (1844) Guus Bollen (2234) 0 - 1
Hugo Faber (1904) Robert Klomp (2081) 1 - 0
Johan Wuijts (1994) Rudy Simons (1988) 1 - 0
Gerard van de Kerkhof (2023) Jasper Krenning (1799) 1 - 0

 

27 september 2017: De Stukkenjagers D - HSC B (door Johan Wuijts)
Ik zette vanuit de opening meteen al druk op mijn tegenstander en dat pakte goed uit: zijn koningsstelling was open komen te liggen en na een torenoffer was het mat-in-vijf.
Danniël kwam goed uit de opening. Tegenstander Leo van Gelder verspeelde enkele tempi, kreeg een koningsaanval over zich heen en ging reeds op zet 21 in een hopeloze stelling door zijn vlag.
Gerard speelde een prima partij, maakte goed gebruik van de zwakke velden van zijn tegenstander, kwam binnen op h2 en won.
Joep won een kwaliteit, zette dat keurig om in een volle toren, maar overzag een trucje van zijn tegenstander en kwam hierdoor in de problemen, die hem uiteindelijk fataal werden.

 

De Stukkenjagers D (1619) HSC B (1876) 1 - 3
Guus Vermeulen (1768) Johan Wuijts (1950) 0 - 1
Andries Deliën (1644) Gerard van de Kerkhof (2027) 0 - 1
Leo van Gelder (1570) Danniël van Boxtel (1832) 0 - 1
Thomas Tepe (1495) Joep Peeters (1693) 1 - 0

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier