Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC B

 

6 november 2018: HSC B - Checkmate (door Danniël van Boxtel)
De wedstrijd tegen Checkmate werd twee weken uitgesteld omdat de tegenstander op de originele speeldatum geen compleet viertal op de been kon brengen. Het duel werd gekenmerkt door verprutste openingen, verkeerde offers en gemiste kansen.
Danniël kwam tegen de Weertse teamleider goed uit de opening. Het witte paard op e6 zag er dreigend uit, maar kon niets uitrichten en had op haar schreden moeten terugkeren. Ray Briels besloot in plaats daarvan op g7 in te slaan. Dat offer klopte echter van geen kanten. Na een tweede schaakje stond de koning op d8 veilig en had Briels vanwege de achtergebleven ontwikkeling van zijn damevleugel niets meer in te brengen. Danniël ontwikkelde zijn stukken, won een toren, hield alle dreigingen buiten de deur en rondde de partij met een torenoffer af, 1 - 0.
Paul verknalde zijn opening en stond op twee stoelen achter de witte stukken gezeten al binnen tien zetten positioneel verloren. Marco van der Linden weigerde wijselijk een vroeg remiseaanbod, maar was vervolgens niet doortastend genoeg. Paul kwam mede door de tijdnood van Van der Linden terug in de partij en had even later zelfs voordeel omdat zijn paard sterker was dan de zwarte loper. Paul won eerst één pion, later gevolgd door een tweede en mocht in de finale tijdnood van Van der Linden groot materieel incasseren, 2 - 0.
Pim zette zijn stukken in de opening onhandig neer en verloor binnen vijftien zetten geforceerd een pion omdat hij de belangrijkste dreiging van Raimund van Alphen had overzien. Bijna alle stukken gingen van het bord en het resterende toreneindspel was vanwege de afgesneden witte koning verloren. Pim gaf een tweede pion om zijn toren te activeren. Van Alphen miste enkele ogenschijnlijk eenvoudige winstvoeringen, maar was op tijd bij de les en loodste zijn laatste pion naar de overkant. Pim kon deze slechts ten koste van een toren afstoppen, 2 - 1.
Gerard had na de opening een probleem op de witte velden. Hij wist de meeste gaten te dichten, maar inmiddels had Dirk Bergmans een superieure stelling opgebouwd. Bergmans zag dat een stukoffer op d5 waarschijnlijk zou winnen. Die mogelijkheid bleef meerdere zetten in de stelling zitten, maar hij vond het juiste moment om toe te slaan niet. Gerard activeerde zijn stukken en kwam zowaar op de helft van zijn tegenstander. Bergmans meende dat een kwaliteitsoffer kansrijk zou zijn, maar dat was het niet. Daarna had Gerard de beste papieren, maar hij slaagde er niet in om zijn toren te activeren. De partij eindigde in een herhaling van zetten. Bergmans had niet beter en Gerard had te weinig tijd om te berekenen of zijn koning een veilig heenkomen zou vinden indien hij zou afwijken, 2½ - 1½.

 

HSC B (1958) Checkmate (2001) 2½ - 1½
Gerard van de Kerkhof (2025) Dirk Bergmans (2083) ½ - ½
Paul van Asseldonk (1971) Marco van der Linden (2022) 1 - 0
Danniël van Boxtel (1878) Raymond Briels (1963) 1 - 0
Pim Blijlevens (1956) Raimund van Alphen (1937) 0 - 1

 

24 september 2018: RDS - HSC B (door Danniël van Boxtel)
HSC B is het seizoen 2018/19 vals gestart. Tegen het zwakkere RDS werd slechts een gelijkspel behaald.
Invaller Maarten won kort na de opening een pion. Ad Verhagen wilde vervolgens actief worden om compensatie te vinden, maar verzwakte daarbij onherroepelijk de pionnenstructuur op zijn damevleugel. Maarten kon rustig al zijn stukken op een achtergebleven pion richten. Hij sloeg op het juiste moment toe, won die pion en daarmee de partij, 0 - 1.
Paul bood in een gelijke dichtgeschoven stelling remise aan. Dit was voor Martijn Bax het teken om de stelling open te breken, waarna Paul iets beter stond. Paul bereikte een licht voordelig toreneindspel, maar bracht zichzelf met een mindere zet gevolgd door een regelrechte blunder in de problemen. Vanwege een matdreiging won Bax een pion en na geforceerde torenruil was het pionneneindspel verloren, 1 - 1.
Gerard besloot op f7 in te slaan en een toren en twee pionnen tegen twee stukken te winnen. John ten Ham zat vanwege de stukkenmeerderheid in het middenspel in de driving seat, maar liet enkele mogelijkheden op voordeel onbenut. Omdat Gerard ook niet steeds de beste zet vond bleef de stelling onduidelijk. In een dynamisch evenwichtige positie besloot Gerard, mede omdat Danniël zeker zou gaan winnen, het remiseaanbod te aanvaarden, 1½ - 1½.
Danniël speelde tegen Bert de Laat veertig zetten lang een partij uit één stuk. Hij wikkelde vroeg af naar een stelling met een sterk paard tegen een zwakke loper, ruilde de dames en een setje torens en activeerde zijn koning. De Laat kon pionverlies en torenruil uiteindelijk niet voorkomen. Met de simpele winst binnen handbereik dacht Danniël net na de tijdcontrole ondekbaar mat in vier te zien. Dat bleek vanwege een fata morgana helaas niet meer dan eeuwig schaak te zijn en plotseling moest Danniël in een half punt berusten, 2 - 2.

 

RDS (1684) HSC B (1971) 2 - 2
John ten Ham (1814) Gerard van de Kerkhof (2037) ½ - ½
Martijn Bax (1763) Paul van Asseldonk (1993) 1 - 0
Bert de Laat (1632) Danniël van Boxtel (1869) ½ - ½
Ad Verhagen (1525) Maarten Smit (1985) 0 - 1

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier