Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC D

 

23 oktober 2018: HSC D - De Baronie C
Verslag volgt later.

 

HSC D (1605) De Baronie C (1601) 0 - 4
Nico Vissers (1630) Hein Huijbregts (1850) 0 - 1
Hans Voogt (1597) Hans Korsse (1543) 0 - 1
Jos Pieters (-) Willem Boogert (1599) 0 - 1
Ton Hageman (1587) Nico Zaal (1410) 0 - 1

 

28 september 2018: DSC B - HSC D (door Paul Sanders)
Onze eerste wedstrijd in de avondcompetitie vond plaats in Dongen, met Paul als nieuwe teamleider, die het stokje van Nico heeft overgenomen. Dongens nieuwe speellocatie was in een gezellig, maar ietwat rommelig aanvoelend parochiehuis. De drie teams van Dongen waren present, waar wij tegen het tweede team mochten aantreden.
Ton speelde met zwart aan het vierde bord tegen de sterkste tegenstander en tevens teamleider van de DSC B (1679). Hij speelde een Franse afruilvariant die tot de 19e zet voorspoedig verliep. Een kromme paardzet van hem werd gevolgd door een sterke toren van zijn tegenstander op de f-lijn (Tf1) met uitkijk op Ton's koning. Na een centrumdoorbraak (d4) bleek dit ineens - uiteraard niet geheel toevallig - de doodsteek voor Ton. Hopen op een wonder was tevergeefs en ons eerste verliespunt was een feit.
Paul speelde met wit speelde op het derde bord. Hier kwam de zogenaamde Lessing verdediging op het bord. Tot de 20ste zet ging de strijd gelijk op, waarna Paul toch een onnauwkeurigheid beging. Toch maakte zijn tegenstander er geen gebruik van. Deze hanteerde vervolgens een verkeerd plan wat resulteerde in een gezonde pluspion voor Paul. Helaas wist Paul óók niet de juiste voortzetting te vinden. Na die gemiste kans was het gevaar voor de tegenstander geweken en werd in gelijke stand in remise berust.
Nico kreeg, met wit spelend, op bord 1 een Russische beer op bezoek. Direct na de opening zette zijn tegenstander een gevaarlijk uitziende aanval op met beide torens en de dame gericht op f2. Met creatief verdedigen kon de directe dreiging gepareerd worden, maar door een fout verloor Nico wel een pion. Gedrongen, besloot hij met behulp van een penning de torens af te ruilen en dan remise aan te bieden. Maar zijn tegenstander wilde niet ruilen en trok zijn toren terug. Daarna bleef die penning, en nog één, en nog één hem dusdanig plagen dat hij in tijdnood kwam. Met nog twee seconden op de klok haalde hij de tijdcontrole, maar na Nico's 41e zet dreigde mat en gaf hij op.
Hans speelde op bord 2 met zwart tegen Jan Haast, kwam goed uit de opening, twee sterke lopers tegen twee zwakke paarden. In het middenspel ging hij iets te onbesuisd in de aanval, maar zag gelukkig nog net dat Jan aan een matdreiging werkte. Met wat kunst en vliegwerk kon hij dat afwenden waarna een gelijkwaardig eindspel met vijf tegen vijf pionnen overbleef. Na veel geschuif met de koningen en de pionnen waren ze in de extra tijd beland en bood Hans remise aan. Jan wilde nog door, de tijd begon te dringen. In de laatste minuut begonnen ze beiden vliegensvlug te zetten en konden de omstanders genieten van de één na de andere blunder die ons volledig ontgingen. Alle pionnen verdwenen in no-time van het bord en vlak voor de vlag viel was het dus toch remise.

 

DSC B (1535) HSC D (1553) 2 - 2
Johan Ramstijn (1430) Nico Vissers (1630) 0 - 1
Jan Haast (1599) Hans Voogt (1597) ½ - ½
Frans van der Burght (1432) Paul Sanders (1396) ½ - ½
Peter Stokkermans (1679) Ton Hageman (1587) 1 - 0

 

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier