Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 2

 

2 april 2016: Eindhoven 3 - HSC 2 (door Danniël van Boxtel)
In de slotronde stond de kampioenswedstrijd tegen Eindhoven 3 op het programma. We zouden met tenminste 3 - 5 moeten winnen om de titel te pakken. Bij een 3½ - 4½ zege zouden we mogelijk als beste nummer twee kunnen promoveren. Een overwinning heeft echter nooit tot de mogelijkheden behoord. Vanaf het eerste speeluur had de koploper de zaken onder controle. We leden uiteindelijk een 5 - 3 nederlaag en hebben onze westerburen welgemeend gefeliciteerd met hun verdiende kampioenschap. In de avonduren bleek dat we door de monsterzege van De Kemppion zelfs naar de derde plaats zijn gezakt. Tenzij de voorgestelde competitiehervormingen doorgang zullen vinden, spelen we komend seizoen opnieuw in NBSB klasse 1B.
Sang debuteerde met 2 uit 4, zijn gratis verkregen punt niet meegeteld, en scoorde daarmee een halfje minder dan verwacht. Tegen Ad van Rijsewijk trok hij fel van leer op de koningsvleugel. Zijn ervaren tegenstander ging niet op de gewenste verwikkelingen in en een drievoudige herhaling van zetten bleek het maximaal haalbare, ½ - ½.
Frans heeft met 1½ uit 7 een zwaar seizoen achter de rug. Naast drie remises stonden vier nederlagen en helaas nul overwinningen. Hij trof oud-teamgenoot Albert Coenen en moest alle zeilen bijzetten om een achtergebleven pion te behouden. Na een handige centrumdoorbraak kwam Coenen achterlangs op de damevleugel binnen. Frans zag in het toreneindspel lijdzaam toe hoe al zijn pionnen werden opgevreten, terwijl Coenen er drie overhield, 1½ - ½.
Pascal kwam tot 4 uit 7 en zal daarmee niet volledig tevreden zijn. Hij haalde in een gambietopening tegen de in bloedvorm verkerende Walter Anema twee varianten door elkaar en stond erg slecht. Gelukkig reageerde de Eindhovenaar niet adequaat op een koningsaanval van Pascal. Een matdreiging leverde de dame op en even later verdwenen ook de ver opgerukte witte pionnen van het bord, 1½ - 1½.
Danniël bleef met 4½ uit 7 ongeslagen, maar speelde te vaak remise omdat hij diverse goede stellingen niet wist te winnen. De partij tegen Rik van der Weij volgde datzelfde patroon. Danniël had nagenoeg de gehele partij voordeel, maar slaagde er weer eens niet in om het verschil maken. In een lastig toreneindspel, dat Fritz inmiddels als totaal gelijk beoordeelt, werd remise overeengekomen toen bleek dat we als team hoe dan ook niet meer zouden kunnen winnen, 2 - 2.
Joost werd met de geweldige score van 6 uit 7, een TPR van 2000+ en meer dan 2 punten overscore de topscorer van ons team. Naar eigen zeggen heeft hij vooral van de fouten van zijn opponenten geprofiteerd. Het is hem, zeker gezien de moeizame eerdere seizoenen, natuurlijk van harte gegund! In een Franse ruilvariant rokeerde hij lang om vervolgens de koning van Dennis van Kuijk onder vuur te nemen. Alle zetten waren raak en een matdreiging leverde een dame tegen een toren op. Joost gaf de dame even later terug voor een toren, stuk en twee pionnen en won het eindspel op overtuigende wijze, 2 - 3.
Joep won drie keer, verloor vier keer en liet geen enkele remise aantekenen. Hij had volgens de statistieken een half punt meer moeten scoren. Joep wilde vandaag niet verliezen en zette zijn partij daarom anders op dan hij normaliter doet. Dat was wellicht niet de beste aanpak. Nico Schellingerhout begreep de stelling beter dan Joep en won een pion. In tijdnood ging het van kwaad tot erger. Tijdens de reconstructie bleek Joep de tijdcontrole net gehaald te hebben. Zijn stelling was ondertussen rijp voor de sloop geworden, 3 - 3.
John begon met 3½ uit 4, maar eindigde met een lange rokade, waardoor zijn TPR onder zijn eigen rating belandde. In de opening leek John een pion te winnen, maar die kon hij niet behouden. Het loperpaar van Jochem Berndsen werd moordend en John liep gedurende de rest van de partij achter de feiten aan. In het laatste speeluur kostte een combinatie geforceerd een toren, 4 - 3.
Gerard voldeed met 4½ uit 6 qua puntentotaal aan de verwachtingen, maar leed juist in deze cruciale wedstrijd zijn eerste nederlaag. Eric Wijsman veroverde op de damevleugel enkele pionnen en hield zijn koning uit de problemen. In zware tijdnood moest Gerard dameruil toestaan. Het eindspel met drie pionnen minder was uiteraard niet te houden, al bleef hij het tot de laatste snik proberen, 5 - 3.

 

Eindhoven 3 (1838) HSC 2 (1835) 5 - 3
Eric Wijsman (1997) Gerard van de Kerkhof (2051) 1 - 0
Walter Anema (1820) Pascal Boudewijns (1919) 0 - 1
Rik van der Weij (1859) Danniël van Boxtel (1867) ½ - ½
Ad van Rijsewijk (1791) Sang Nguyen (1751) ½ - ½
Jochem Berndsen (1869) John van Rooij (1861) 1 - 0
Albert Coenen (1790) Frans van Neerven (1744) 1 - 0
Nico Schellingerhout (1842) Joep Peeters (1738) 1 - 0
Dennis van Kuijk (1739) Joost Rutten (1749) 0 - 1

 

19 maart 2016: HSC 2 - EVS (door Danniël van Boxtel)
Vooraf leek een ruime overwinning op EVS nodig om het bordpuntengat met Eindhoven 3, aangenomen dat zij Nuenen met ruime cijfers zouden verslaan, niet te groot te laten worden. Desondanks stonden er na amper twee uur spelen reeds drie remises op het uitslagenformulier.
Pascal kwam tegen Peter Rietra in een massale stukkenruil terecht. Door de materiaalreductie was de remisemarge erg groot en besloot hij het voorstel tot puntendeling te accepteren, ½ - ½.
Danniël kreeg door Bart Salters een slappe opening voorgeschoteld. Dameruil leverde minder voordeel op dan verwacht en vervolgens kon geen van beiden op winst spelen zonder erg veel risico te nemen, 1 - 1.
Sang speelde tegen Johan Raap een scherpe partij. Hij versmaadde een enigszins riskante pionwinst en wist daarna geen voordeel meer te bewerkstelligen, 1½ - 1½.
John verknoeide de opening. Arno van Osch had beter gerekend en won twee pionnen. John ging op zoek naar tegenspel, maar hij verloor een kwaliteit en kon opgeven, 1½ - 2½.
Joost is extern uitstekend op dreef. Tegen Loek Overes behield hij een gambietpion, neutraliseerde hij de dreigingen tegen zijn koning en won hij in een mooi middenspel een kwaliteit, 2½ - 2½.
Joep wist tegen oud-clubgenoot Ralph Kiffers initieel weinig te bereiken, maar eenmaal in het eindspel aanbeland ging het van een leien dakje. Na pionwinst en promotie moest alleen nog even pat vermeden worden en dat lukte, 3½ - 2½.
Frans meende in een prettige stelling een stuk te kunnen offeren voor een mataanval. Er zaten helaas fikse gaten in zijn berekeningen. William Maes forceerde dameruil en kreeg even later een kwaliteit cadeau, 3½ - 3½.
Gerard vocht met Paul van Zon een zwaar gevecht op de damevleugel uit. In een min of meer gelijkstaand eindspel begon Van Zon te breken. Twee fouten kostten evenzovele pionnen en de partij, 4½ - 3½.
Gelukkig heeft lijstaanvoerder Eindhoven 3 niet met ruime cijfers van hekkensluiter Nuenen gewonnen. Nu is een 3 - 5 zege op de koploper voldoende om kampioen te worden. Dat is te doen!

 

HSC 2 (1835) EVS (1759) 4½ - 3½
John van Rooij (1861) Arno van Osch (1896) 0 - 1
Pascal Boudewijns (1919) Peter Rietra (1902) ½ - ½
Gerard van de Kerkhof (2051) Paul van Zon (1916) 1 - 0
Frans van Neerven (1744) William Maes (1822) 0 - 1
Danniël van Boxtel (1867) Bart Salters (1816) ½ - ½
Joost Rutten (1749) Loek Overes (1648) 1 - 0
Sang Nguyen (1751) Johan Raap (1628) ½ - ½
Joep Peeters (1738) Ralph Kiffers (1395) 1 - 0

 

13 februari 2016: HSC 2 - WLC 2 (door Pascal Boudewijns)
Op zaterdag de dertiende speelden we een thuiswedstrijd tegen WLC 2. Vorig jaar verloren we nipt en speelden we tegen degradatie, nu draaien we bovenin mee en willen we revanche, uiteraard.
Teamcaptain Danniël bombardeerde mij tot verslaggever, omdat hij zelf niet helemaal okselfris was. Het liefste won hij snel om daarna richting warm huis te vertrekken...
We begonnen goed. Joost speelde een redelijk scherpe aanval waarbij hij de korte rokade van zijn tegenstander verhinderde en binnenkwam op de damevleugel. In redelijk kansrijke stelling bood hij echter remise aan, hetgeen niet geweigerd kon worden, ½ - ½ als tussenstand.
Hierna won Danniël zijn partij, zoals door hemzelf gewenst. Hij kreeg met wit zijn geliefde opening op het bord. Nadat hij zijn paard f3-e5 had gespeeld, kwamen er dreigingen tegen de zwarte koning. Op een gegeven moment kon Danniël uit verschillende winstvoeringen kiezen, koos de snelste en won, 1½ - ½.
Vervolgens speelde Frans remise. In een niet-veel-aan-de-hand-opening gebeurde dus niet zo heel veel. Een mindere zet van Frans werd bestraft met pionverlies en er kwamen wat stukken binnen op de damevleugel. Gelukkig werd alles bekwaam door Frans geneutraliseerd en ook werd het pionnetje teruggewonnen waarna beide heren remise overeenkwamen, 2 - 1.
Hierna won Gerard. Ook hier kwam Gerard, met wit, in zijn geliefde spel terecht, deze keer geen pionnenblokkade met c3 en d3, maar zowaar speelde hij pion d2 naar d4!!! Kan me niet herinneren dat ooit eerder te hebben gezien. Enfin, Gerard probeerde op de koningsvleugel wat en zijn tegenstander op de damevleugel. Net toen hij wat aanval begon te verkrijgen, kon zijn tegenstander dameruil afdwingen en zag het er niet meer zo dreigend uit. Daar dacht Gerard anders over en stormde met zijn f-pion naar voren voor nieuwe dreigingen. Zijn tegenstander reageerde hier niet adequaat op, en zo kon Gerard dus ondekbaar mat met torens en paard in de stelling creëren, 3 - 1.
Toen was het aan de beurt aan Sang om te winnen. Hij speelde vol op de aanval, en toen ik na een uur nog es kwam kijken stond hij al een verre vrijpion voor, ging er nog een winnen en had ook nog aanval op de koning dus dat betekende een ruime 4 - 1 voorsprong.
Helaas stokte hier de puntenmachine... John kon zijn prima stelling met wit niet consolideren. Het gevecht speelde zich af op de damevleugel (zoals op bijna elk bord vandaag) en liet zijn tegenstander komen. Na een combinatie kon John pion a6 winnen met prima stelling, maar hij ruilde nog wat. Zijn tegenstander probeerde op een gegeven moment te breken met e4-e3 en John moest even terug om te keepen. Helaas speelde John zijn dame een veld te weinig terug, aanvallend naar de zwarte koning, terwijl verdedigend terugspelen naar de tweede rij een betere optie was. Zijn tegenstander kon nu beslissend binnenvallen en John liet zich sportief mat zetten, 4 - 2.
Hierna capituleerde Joep. In een scherpe opening met zwart leek hij de beste papieren te hebben. Wit moest alle zeilen bijzetten om niet ernstig in het nadeel te geraken, en dat lukte. Beide heren konden rokeren en verder ten strijde trekken. Op een gegeven moment werd Joep's paard dubbel aangevallen, waarna Joep vergat deze extra te dekken, of terug te spelen en daar verdween zijn knol dus... Hierna was de nederlaag niet meer af te wenden en stond het nog maar 4 - 3. Gingen we dit nog weggeven?
Ja dus. Ik was als laatste bezig tegen een talentvolle jeugdspeler en ook ik kwam in principe in mijn geliefde opening met zwart. Wit zat te kijken met een geïsoleerde pion en zwart had nog niet gerokeerd. Daarvan profiteerde de witspeler middels een pion-schijnoffer, en ik kon kiezen uit pionverlies met alle stukken terug op de zevende rij en keepen of Kd8 en afwachten wat komen ging. Ik koos voor de laatste linke optie. Het kostte me veel tijd om de witte dreigingen te pareren en in tijdnood verloor ik nog een kostbare pion waarna ik me realiseerde dat ik zwaar moest vechten voor remise. Mijn tegenstander probeerde me mat te zetten op de dameveugel óf een dame te halen, maar ik had gezien dat ik beide dreigingen kon pareren, en zo kon ik zelf ook stukje bij beetje een matnet creëren. Ik was een heel end op weg toen ik beslissend in de fout ging. In plaats van mat-in-twee te dreigen, waarna wit gedwongen zou zijn zijn toren naar de onderste rij te spelen, koos ik ervoor om een pion te snoepen, waarna ik erachter kwam dat mijn matdreiging plots gepareerd kon worden met een kwaliteitsoffer van wit, waarna ik weliswaar een toren tegen een loper voor zou komen, maar wit vervolgens twee verbonden pionnen overhield op de koningsvleugel...
4 - 4 dus als eindresultaat en dat is na een 4 - 1 voorsprong toch wel teleurstellend. Als we nog voor het kampioenschap willen gaan zullen we de laatste twee wedstrijden ruim moeten winnen, waarvan de laatste wedstrijd dus tegen onze voornaamste concurrent in het hol van de leeuw.
Gelukkig hebben we ons gehandhaafd, en we zien wel hoe het ervoor staat na de laatste ronde. Gegroet!

 

HSC 2 (1835) WLC 2 (1759) 4 - 4
Pascal Boudewijns (1919) Charlie Tang (1898) 0 - 1
Gerard van de Kerkhof (2051) Henny Wilbrink (1825) 1 - 0
Frans van Neerven (1744) Pierre Buijs (1785) ½ - ½
John van Rooij (1861) Hans Baijens (1709) 0 - 1
Joost Rutten (1749) Bas Roelen (1701) ½ - ½
Danniël van Boxtel (1867) Piet Koster (1783) 1 - 0
Joep Peeters (1738) Dannie Beijk (1699) 0 - 1
Sang Nguyen (1751) Frans Ooms (1672) 1 - 0

 

9 januari 2016: Nuenen - HSC 2 (door Danniël van Boxtel)
We hebben een geflatteerde overwinning op Nuenen geboekt. Zelfs zonder hun toppers Torn en Vonk hadden we het lastig tegen onze westerburen. Halverwege leek het er nog op dat we voor een kleine zege zouden moeten vechten, maar in het vierde speeluur vielen de punten als rijpe appels.
Joep ging al vroeg ernstig in de fout. Na 1.e4 d6 2.Lc4 e5 3.Pf3 Le7 4.d4 is zijn 4... Pd7? een blunder vanwege 5.dxe5. Nu zou op 5... Pxe5 weinig plezierig 6.Pxe5 dxe5 7.Dh5 g6 7.Dxe5 volgen, maar kan zwart het nog proberen. Het gespeelde 5... dxe5 kostte na het door Joep gemiste 6.Dd5 een stuk. Waarschijnlijk is 6... Ph6 7.Lxh6 0-0 nog de minst erge voortzetting. Joep probeerde 6... Lb4+ 7.c3 De7 8.cxb4 Pb6, maar na 9.Dxe5 Pxc4 10.Db5+ Ld7 11.Dxc4 haalde Léon Driessen de trekker over, 1 - 0.
Jan viel in voor Sang. In een rustig voortkabbelende partij bleef hij tegen Rogier Hempelman eenvoudig overeind. Jan kreeg een remiseaanbod, vond tijdens de partij noch gedurende de analyse overwegende redenen om dat te weigeren en debuteerde met een half punt, 1½ - ½.
Danniël offerde een pion voor activiteit en verkreeg een prettige drukstelling. Chris Schmidt verdedigde zich handig, maar greep op het cruciale moment mis. Via een scherpe promotiecombinatie won Danniël een toren en een stuk, 1½ - 1½.
Joost had het zwaar tegen Edwin van den Oetelaar. Toen deze achteloos een pion weggaf was Joost er echter als de kippen bij om te profiteren en met sterk spel won hij een tweede pion. Joost gaf die vervolgens terug om een gewonnen toreneindspel te bereiken, 1½ - 2½.
John verknoeide de opening en stond binnen een uur volledig aangekrant. Koos Rademaker deelde de lakens uit en gaf John de keuze tussen mat en dameverlies. John vermeed de eerste optie en zag Rademaker tot zijn grote verbazing à tempo damewinst versmaden. Hij ontsnapte met slechts kwaliteitsverlies en kreeg daarna steeds meer tegenspel. In een inmiddels onduidelijke stelling gaf Rademaker een volle toren weg, 1½ - 3½.
Pascal versplinterde de pionnenstructuur van Joop Bongers, maar kon daarvan pas profiteren toen zijn opponent naar tegenspel op zoek ging. Pascal kwam na twee pionoffers op de zevende rij binnen, hield de zwarte dreigingen onder controle en won beslissend materiaal, 1½ - 4½.
Gerard vocht met Hans Keijzers een hardcore aanvalsduel uit. Tegengestelde rokades en open lijnen richting beide koningen leidden tot het nodige spektakel. Gerard was sneller dan Keijzers en won de vijandelijke dame. Keijzers capituleerde toen Gerard twee dames voor stond, 1½ - 5½.
Frans speelde een degelijke partij, maar hij wist Peter Paul Geluk niet uit zijn evenwicht te brengen. Frans bereikte een ogenschijnlijk aantrekkelijk toreneindspel, maar meent dat alle toreneindspelen remise zijn en bood aan om het punt te delen. Fritz liet me zojuist zien dat Frans in dit geval gelijk had. Geluk twijfelde geen moment, 2 - 6.

 

Nuenen (1679) HSC 2 (1814) 2 - 6
Hans Keijzers (1760) Gerard van de Kerkhof (2059) 0 - 1
Koos Rademaker (1752) John van Rooij (1850) 0 - 1
Joop Bongers (1673) Pascal Boudewijns (1949) 0 - 1
Chris Schmidt (1730) Danniël van Boxtel (1844) 0 - 1
Edwin van den Oetelaar (1670) Joost Rutten (1735) 0 - 1
Léon Driessen (1723) Joep Peeters (1706) 1 - 0
Peter Paul Geluk (1595) Frans van Neerven (1784) ½ - ½
Rogier Hempelman (1526) Jan Vossen (1588) ½ - ½

 

12 december 2015: HSC 2 - Kemppion (door Danniël van Boxtel)
Door een overtuigende overwinning op het eerste team van De Kemppion zijn we naar de tweede plaats gestegen.
Sang kon reeds bij aanvang van dit topduel met een gratis punt op zak terug naar de studieboeken, omdat onze tegenstander vanwege een late afmelding slechts met zeven personen aantrad, 1 - 0.
Joost reageerde uitstekend op een misplaatste paarduitval van Ron Rombouts. Met diverse rake klappen, inclusief een sterke tussenzet die Rombouts volledig had overzien, won hij op elegante wijze een stuk en de partij, 2 - 0.
John ging niet direct in een op gevaarlijk stukoffer van Geert Brouwers. Het paard bleef echter en prise staan en werd enkele zetten later alsnog door John geslagen. Vanwege de daaropvolgende kwaliteitswinst was het snel uit, 3 - 0.
Joep speelde goed en geduldig. Een foutje van Tom Verhappen leverde een kwaliteit op. Een opstomende zwarte pion bereikte de tweede rij, maar dat mocht niet meer baten omdat Joep al een sluitend matnet had gevlochten, 4 - 0.
Frans stevende vanuit de opening op remise af. Dat resultaat bleef binnen handbereik totdat hij de koning van Wim van de Vondevoort onnodig liet binnenkomen. Twee verbonden vrijpionnen waren vervolgens niet meer af te stoppen, 4 - 1.
Gerard vocht met Walter Smits een loopgravenoorlog uit. In een stelling zonder aanknopingspunten bood de Steenselse kopman ondanks de voor hen ongunstige tussenstand remise aan. Gerard ging direct akkoord, 4½ - 1½.
Danniël kreeg meteen daarna een remisevoorstel van Ronny van den Boomen en nam dat aan. Een boeiende partij was immers in saai vaarwater terechtgekomen toen beiden geen onverantwoorde risico's wilden nemen, 5 - 2.
Pascal speelde vol op de aanval, maar Bob Jacobs kon de schade beperkt houden. Pascal moest een gewonnen pion na sterk tegenspel teruggeven en daarna nog knokken om het halve punt veilig te stellen, 5½ - 2½.

 

HSC 2 (1840) Kemppion (1809) 5½ - 2½
Gerard van de Kerkhof (2059) Walter Smits (1909) ½ - ½
John van Rooij (1850) Geert Brouwers (1801) 1 - 0
Pascal Boudewijns (1949) Bob Jacobs (1836) ½ - ½
Sang Nguyen (1790) n.o. 1 - 0 R
Danniël van Boxtel (1844) Ronny van den Boomen (1787) ½ - ½
Joost Rutten (1735) Ron Rombouts (1745) 1 - 0
Frans van Neerven (1784) Wim van de Vondevoort (1779) 0 - 1
Joep Peeters (1706) Tom Verhappen (1803) 1 - 0

 

7 november 2015: De Drie Torens 2 - HSC 2 (door Danniël van Boxtel)
Vorig seizoen hadden we na twee duels nul punten en liepen we steeds achter de muziek aan. Nu hebben we na hetzelfde aantal matches drie punten en kunnen we in deze groep een aardig deuntje meeblazen. Tegen het tweede team van De Drie Torens kregen we met de dubbel uitgevoerde vierkwartsmaat remise-remise-remise-overwinning de handen op elkaar.
John leverde tegen Jaap Weel een weinig sensationele doch correcte partij af. Er werden snel veel stukken geruild en met ieder een dame, toren en enkele pionnen viel er in het eindspel geen eer meer te behalen, ½ - ½.
Danniël speelde een planloze opening. In het ingewikkelde middenspel werden er geen grote fouten gemaakt en plaatste Frank Schouten een handig getimed remiseaanbod. Danniël dacht veertig minuten na, maar vond desondanks geen gunstige variant, 1 - 1.
Joost vocht met Elias Thijsse een boeiend duel uit. Beide heren doorzagen elkaars grappen echter en na gelijkmatige reductie van het materiaal verdween de spanning uit de stelling. Remise was daarom ook hier de logische uitslag, 1½ - 1½.
Joep pakte een poging tot centrumdoorbraak van Marsel van Hoorn erg voortvarend aan. Plotseling waren alle witte stukken overbelast. De partij duurde nog even, maar Joep liet zijn opponent niet meer ontsnappen en scoorde een belangrijke overwinning, 1½ - 2½.
Frans kent Hans Moors al eeuwen. Vandaag troffen ze elkaar op het schaakbord en had Moors het beste van de partij. Na pionwinst gaf hij een kwaliteit om op d7 een vrijpion te creëren. Frans kon deze echter afstoppen en zonder veel problemen de veilige remisehaven bereiken, 2 - 3.
Sang koos tegen Jelle Mathieu voor een nogal voorzichtige aanpak. De jeugdige zwartspeler sloeg de aangeboden puntendeling in eerste instantie af, maar wist met een loperpaar tegen een paardenpaar geen voordeel te bewerkstelligen en accepteerde het tweede voorstel, 2½ - 3½.
Pascal kwam tegen de sluwe Ad Mutsaers slecht uit de startblokken. Een vervelende penning frustreerde zijn aanvallende intenties. Na de verplichte dameruil moest Pascal de rest van de middag hard zwoegen en keepen. Dat deed hij gelukkig met verve, 3 - 4.
Gerard gaf een stuk voor drie pionnen en verkreeg een lastige vrijpion op g2. Berry Brand anticipeerde uitstekend op de meeste tactische initiatieven. Hij kon echter niet verhinderen dat de zwarte dame met behulp van die verre vrijpion uiteindelijk beslissend kon binnenkomen, 3 - 5.

 

De Drie Torens 2 (1731) HSC 2 (1840) 3 - 5
Jaap Weel (1907) John van Rooij (1850) ½ - ½
Berry Brand (1832) Gerard van de Kerkhof (2059) 0 - 1
Ad Mutsaers (1764) Pascal Boudewijns (1949) ½ - ½
Hans Moors (1846) Frans van Neerven (1784) ½ - ½
Jelle Mathieu (1430) Sang Nguyen (1790) ½ - ½
Elias Thijsse (1736) Joost Rutten (1735) ½ - ½
Frank Schouten (1679) Danniël van Boxtel (1844) ½ - ½
Marsel van Hoorn (1652) Joep Peeters (1706) 0 - 1

 

10 oktober 2015: HSC 2 - Vughtse Toren (door Danniël van Boxtel)
We zijn het seizoen begonnen met een moeizaam gelijkspel tegen het sterke eerste team van De Vughtse Toren. Vanwege vervelende persoonlijke omstandigheden kon onze tegenstander slechts met zeven personen aantreden. Zij lieten bord 2 leeg, zodat invaller Ger Wich een gratis punt kreeg, 1 - 0.
Sang maakte een ongelukkig debuut. Hij won in de opening een pion, maar Henk van Evert had de nodige compensatie en won de pion met rente terug. Sang moest een moeilijk eindspel verdedigen en verloor een cruciale pion. Op zoek naar tegenkansen nam hij enig risico, waarna een schaakje een volle toren kostte, 1 - 1.
Frans kwam slecht uit de startblokken en kreeg in een scherpe stelling geen grip op zijn opponent. Enkele mindere zetten leidden materiaalverlies in. Een wanhoopsoffensief werd op eenvoudige wijze door Steven Luderer opgevangen, waarna Frans in een dramatische stelling met een stuk minder de handdoek in de ring moest werpen, 1 - 2.
Pascal wist weinig te bereiken tegen het oerdegelijke spel van Wim Viering. De Vughtse kopman bracht zijn verdediging op orde en trok vervolgens zelf ten aanval. Pascal bleef simpel overeind, maar overzag dat drie keer dezelfde stelling op het bord zou gaan komen. De claim van Viering bleek in de reconstructie terecht te zijn, 1½ - 2½.
John bezette in een moeilijke partij met zijn torens de open c-lijn. De dreigingen tegen de witte koning namen gigantische proporties aan toen Hans de Nijs op slinkse wijze dameruil wist te forceren. Het initiatief duurde echter voort toen John zijn torens op de tweede rij posteerde. Een handige combinatie leverde stukwinst en ondekbaar mat op, 2½ - 2½.
Joost werd in het middenspel door Tom Fürstenberg onder de voet gelopen. Gelukkig kon hij vanwege de gaten in de stelling naar eeuwig schaak op zoek gaan. De witte monarch liep van g1 naar b5 en maakte daarna, met herhaling van zetten voor het grijpen, een uitstapje naar een verboden veld. Joost kon zijn loper plotseling op winnende wijze in het spel betrekken, 3½ - 2½.
Joep ging aan een gambietpion hangen. In een poging om zijn stelling te verbeteren gaf hij zomaar een kwaliteit weg. Marc Viering greep de teugels, gaf op het promotieveld een loper, had ondertussen zelf een paard opgehaald en schoof het eindspel met een kwaliteit en een pion meer zonder problemen naar winst, 3½ - 3½.
Danniël speelde een matige partij tegen de enige dame in het gezelschap. Een gedekt zwart paard op e2 leidde tot pionverlies en een fata morgana kostte een tweede pion. Bij de afwikkeling naar een paardeneindspel won hij een boertje terug, maar de stelling bleef verloren. Evelina Getmanchuk gaf haar paard weg om promotie te bewerkstelligen, maar Danniël kon het promotieveld via een tussenschaakje tijdig dekken. Ondanks het volle stuk meer was de stelling daarna potremise, hetgeen tijdens de computeranalyse werd bevestigd, 4 - 4.

 

HSC 2 (1784) Vughtse Toren (1852) 4 - 4
Pascal Boudewijns (1949) Wim Viering (1860) ½ - ½
Ger Wich (1649) n.o. 1 - 0 R
Sang Nguyen (1790) Henk van Evert (1891) 0 - 1
Danniël van Boxtel (1844) Evelina Getmanchuk (1883) ½ - ½
John van Rooij (1850) Hans de Nijs (1848) 1 - 0
Joep Peeters (1671) Marc Viering (1921) 0 - 1
Joost Rutten (1735) Tom Fürstenberg (1813) 1 - 0
Frans van Neerven (1784) Steven Luderer (1746) 0 - 1

Ons clublokaal