Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 3

 

1 april 2017: HSC 3 - De Combinatie 2 (door Wilfried van de Kimmenade)

Impossibilium nulla obligatio est

Het valt niet mee om ronkende zinnen te monteren na onze zware echec van afgelopen zaterdag. Dat we aan degradatie zouden ontkomen was schier onmogelijk, dat wisten we dan wel weer.
Het zou tevens ons laatste externe competitiewedstrijd in schaakarena De Molen zijn. Het vervroegde aanvangstijdstip van twaalf uur was voor Jack, onze eerste bordspeler, dan ook reden om tijdig bijzonder verlof in te schieten bij onze strenge doch rechtvaardige leidsman Rob de Topper. Het zou onbetamelijk geweest zijn om zijn tijdige verlofaanvraag te rejecten, dus kon hij zijn broodnodige slaapuren inhalen én het tuinproject ter voorbereiding voor het jaarlijkse barbecuefestival in september volgens het all-you-can-eat-concept afronden. Jack beloofde als tegenprestatie zijn team met Bengaals vuurwerk, omineuze spandoeken en vers getapt pils aan te moedigen. Dat dan wel weer...
Gastvrouw Petty verwelkomde ons met verse calorierijke soesjes die mijn glycemische index naar ongekende hoogte bracht. Helaas had dat geen impact op mijn partij op bord vier, want na mijn mislukte 'The London System' opzet besloot ik na een lange queeste remise voor te stellen bij mijn opponent. Na enige overleg met zijn teamleider werd mijn soterisch aanbod met een stevige handdruk bewilligd. En schaakengine Fritz zag dat het goed was: -0.17.
Huub op bord acht had ondertussen al verloren. Ik citeer nu zijn relaas: "Ongeconcentreerd. Zonder zelfvertrouwen. Ongeduldig. Geen plan. Beren op de weg zien: bang voor 'mogelijke' dreigingen. Gedachten die alle kanten uitwaaien. Geen oog voor de realiteit op bord acht. Zie hier de ingrediënten voor de supersnelle verliespartij van Huub. Andermaal het team teleurgesteld. Zichzélf teleurgesteld. Een einde geheel in de lijn van het seizoen: 0 - 1". Helaas kon ik hem na afloop geen levenselixir meer offreren want Huub had het pand deerlijk verlaten.
Rob had onderwijl in een suprême brisante stelling de vrede getekend en een fiere plusremise overeengekomen met de aimabele Tibor Hurkmans. Rob’s malicieuze paarden konden vernietigend toeslaan maar onze paladijn koos voor een veilige remise wat wit niet kon refuseren.
Jan was deze middag tegen de sterke John Loomans niet opgewassen. Verloor een stuk omdat hij vooraf een pion op c5 sloeg waardoor er een dubbele aanval ontstond. Einde oefening.
Nico had een remiseachtige stelling op bord drie maar vergat een winnende zet te volbrengen. Ellen Meijer wist na een apocalyptische zettenreeks alsnog te winnen waardoor uw schaakreporter topscorer is geworden met 3½ punten.
Van Paul zijn partij heb ik weinig meegekregen. Zijn stelling brokkelde in het verre middenspel af en een nederlaag was onafwendbaar.
Chris kreeg met wit een Hollandse f5-reactie op d4. Ondanks zijn onvoldoende kennis van deze ouverture kwam hij er redelijk doorheen, hoewel zijn ontwikkeling niet helemaal afgemaakt kon worden. Wits koning bleef noodgedwongen in het centrum geposteerd. Op een gegeven moment maakte zijn tegenstander een fout waardoor Chris een loper kon confisqueren, maar hij had alle aandacht gefocust op zijn paard om deze naar een goed veld te dirigeren. Uiteindelijk was zwarts stelling oppermachtig en ging Chris fnuikend ten onder.
Met deze forse nederlaag zijn we gedegradeerd en zullen we komend seizoen onze opwachting gaan maken in de Teletubbies-competitie. Na afloop besloten de inmiddels natgierige en berustende teamleden zich slempend aan Lieshoutse moutdrank te bezwijken, ondersteund door opzwepende HSC-muziekklassiekers en gefrituurde fingerfood. Ook werden er nog onvermoeid messcherpe schaakanalyses besproken met de overige HSC-teamleden.

‘Ridentem dicere verum’.

 

HSC 3 (1493) De Combinatie 2 (1737) 1 - 7
Rob Bakels (1613) Tibor Hurkmans (1854) ½ - ½
Jan Vossen (1602) John Loomans (1955) 0 - 1
Nico Vissers (1576) Ellen Meijer (1753) 0 - 1
Wilfried van de Kimmenade (1679) Paul Hanique (1735) ½ - ½
Mario Adriaans (1404) Piet Berkers (1735) 0 - 1
Chris van der Aa (1396) Kees van Pelt (1617) 0 - 1
Paul Sanders (1360) Embert Berkers (1644) 0 - 1
Huub Martens (1314) Roby Visser (1605) 0 - 1

 

11 maart 2017: Vianen/DVP 3 - HSC 3 (door spindoctor Huub Martens)
Bevangen door verkiezingskoorts toog ons team buitengewoon gemotiveerd naar Vianen, om aldaar campagne te gaan voeren. Doel en motto waren eenduidig: "Make HSC 3 great again!"
In het plaatselijke dorpshuis zou in acht districten gedebatteerd worden, teneinde een zo gunstig mogelijke uitslag te verkrijgen. Kiezen was nog nooit zó simpel: wit óf zwart! Fijn, zo'n overzichtelijk twee-partijen-systeem. Waar kennen we dat van...?
Alle peilingen wezen uit, dat we flink aan de bak moesten. Onder de immer inspirerende leiding van lijsttrekker Bakels gingen we voor niets minder dan een clean sweep, vechtend voor lijfsbehoud. Onze frontman kwam redelijk uit een Siciliaanse opening. Veld d5 leek zeer interessant om een paard neer te zetten. Net toen Rob zijn paard aan het omspelen was, beging hij een gruwelijke blunder. Tegenstander had zijn toren aangevallen en in plaats van die toren weg te zetten, volgde Da4+. Wel gezien, maar niet meer aan gedacht, was, dat na b5 zowel dame als toren aangevallen stonden. Teleurgesteld over zo'n slechte zet, gaf hij op: 1 - 0.
Running mate Nacinovic probeerde met zwart in een variant op het Aangenomen Damegambiet met tegengambiet, na het afruilen van de pionnen, de druk op de witte, inmiddels geïsoleerde, pion op d4 te vergoten. Maar ondertussen stond Hans zelf wel wat in de verdrukking. Dat kon worden opgelost, hoewel wit zich gemakkelijk kon verdedigen. Een compromis leek op dat moment het maximale. Echter, de tegenstander werd iets té progressief, óf te snel, en verloor een pion. Toen die daarna nóg een stuk weggaf, was het over en uit: 1 - 1.
Uit district 3 vernamen wij, dat daar de stemmen na afloop van de confrontatie staakten. Afgevaardigde Vissers had (onverwacht) de witte stukken ter beschikking. En gelukkig eindelijk een opening die enigszins bekend voorkwam. Hierdoor kwam hij veilig tot het middenspel, waar zijn tegenstander zich tot twee maal liet verleiden tot het verzwakken van zijn pionnenstelling. Dit leidde echter niet tot direct voordeel. Wel bleek de tegenstander geen affiniteit met de Partij voor de Dieren te hebben, want alle paardjes moesten het ontgelden. Waarna ook de lopers en toren het veld moesten ruimen. Door al dit afruilen werd de formatie van Nico er niet beter op, maar de tijd begon voor de tegenstander te dringen. Ondanks dat duidelijk werd dat hij de veertigste zet wel tijdig zou gaan halen, bood hij toch remise aan. Na kort overleg met onze Grote Leider werd dit aanbod geaccepteerd. Maurice de Hond analyseerde, ditmaal achteráf, met behulp van Shredder, dat dit een juist besluit was: 1½ - 1½.
Gedeputeerde Van de Kimmenade deed er alles aan om niet tot 'gedupeerde' te verworden. Op 1.e4 d5 2.d4 c6 en 3.e5 volgde er in praathuis 4 een doorschuifvariant van het Caro-Kann. Na een rudimentaire behandeling van de opening had wit een dynamisch pionnenoverwicht op de damevleugel met a3, b4, c4, d4, versus a5, b7, d5, e6. Nadat wit op jacht ging naar de a5-pion van Wilfried, initieerde onze vertegenwoordiger een alles-of-niets dame-uitval via h5. Wit behandelde deze uitbraak onnauwkeurig en mede als gevolg van tijdnood verkregen onze gekleurde medelanders een beslissende aanval. Zij grepen het initiatief en met hulp van wat hippische kracht op e4 en hinderlijke femininity op e3 verloor de opponent onnodig een stuk, door overbelasting middels een schaakje op f2. In een uitzichtloze situatie werd de handdoek geworpen: 1½ - 2½.
De coalitie Adriaans - v.d. Aa beleefde de strijd om des kiezers gunst op geheel verschillende wijze. Waar het tegen Mario "Pleur op!" klonk (2½ - 2½), dacht ons ándere partijlid "Doe normaal!" In zijn partij met zwart tegen werd er aan beide zijden gefianchetteerd. Ergens in het middenspel ruilde de tegenstander zijn loper tegen een paard op f6, waardoor een sterk loperpaar dicht bij het centrum het licht zag. Veel schaakmilieu onder controle, dus. Chris trachtte de d-lijn onder controle te krijgen. Zijn tegenstander probeerde dat te verhinderen door zijn toren op d1 te plaatsen, maar die kon met Lg4 van stemrecht ontheven worden. Hierdoor zou zijn paard op d2 verloren gaan. Zijn toren van d1 naar a1 brengen was een blunder, want een zwartveldige loper kon hem daar gewoon meenemen: 2½ - 3½.
Bij Sanders (wie ánders?) ontstond een gelijkwaardige strijd. Paul realiseerde echter bij de tegenstander een dubbelpion met een slechte loper. Deze positionele strijd werd op degelijke, conservatieve wijze voordelig uitgeschoven: 2½ - 4½.
De kelder op niveau -8 is vaak een duistere, moeilijk in te schatten electorale omgeving, met veel zwevende schakers. Kandidaat Martens moet er nog steeds aan wennen. Hij koos voor een in eerste instantie behoudende Pirc-strategie. De polls leverden wisselende kansen op, met aan beide zijden interessante ideeën, én fouten! Zo verzuimde Huub tot tweemaal toe de man aan gene zijde monddood te maken, de laatste keer leek het zelfs een verloren positie op te leveren, toen er slordig een klein kiesmannetje werd opgeofferd. Weifelend stemgedrag aan de overkant en tegelijkertijd een prima kringloop-actie van een donkere (hard)loper leverde uiteindelijk puntendeling op: 3 - 5 winst!
Het lijfsbehoud is er echter nog niet. Daartoe komen we enkele bordpunten te kort. De laatste clash van het seizoen is die tegen de koploper. Ons motto? "HSC 3 first!!"

 

Vianen/DVP 3 (1457) HSC 3 (1504) 3 - 5
Marcel Lever (1786) Rob Bakels (1613) 1 - 0
Marco van Loon (1656) Hans Nacinovic (1688) 0 - 1
Stan Jacobs (1606) Nico Vissers (1576) ½ - ½
Arnold Hoekstra (1617) Wilfried van de Kimmenade (1679) 0 - 1
Jos Rongen (1452) Mario Adriaans (1404) 1 - 0
Guus Bens (1401) Chris van der Aa (1396) 0 - 1
Sybren Reitsma (963) Paul Sanders (1360) 0 - 1
Jaap Stork (1173) Huub Martens (1314) ½ - ½

 

4 februari 2017: HSC 3 - Deurne
Geen verslag ontvangen.

 

HSC 3 (1546) Deurne (1575) 3 - 5
Jack Ruijs (1741) Thijs de Groot (1998) 0 - 1
Rob Bakels (1613) Kurt Köhler (1845) 0 - 1
Jan Vossen (1602) Ger Dekker (1620) ½ - ½
Wilfried van de Kimmenade (1679) Harrie Verbaarschot (1546) ½ - ½
Mario Adriaans (1404) Frits Boudewijns (1489) 1 - 0
Nico Vissers (1576) Mika Rutjens (1515) 1 - 0
Paul Sanders (1360) Piet van Wetten (1387) 0 - 1
Chris van der Aa (1396) Bart van Asperdt (1201) 0 - 1

 

17 december 2016: Nuenen - HSC 3
Geen verslag ontvangen.

 

Nuenen (1724) HSC 3 (1491) 5 - 3
Daniel Torn (1950) Jack Ruijs (1748) 1 - 0
Chris Schmidt (1727) Rob Bakels (1598) 0 - 1
Léon Driessen (1815) Jan Vossen (1555) ½ - ½
Hans Keijzers (1734) Nico Vissers (1572) 0 - 1
Joop Bongers (1658) Mario Adriaans (1420) 1 - 0
Bas Neggers (1633) Chris van der Aa (1380) 1 - 0
Peter Paul Geluk (1581) Paul Sanders (1300) ½ - ½
Koos Rademaker (1692) Huub Martens (1355) 1 - 0

 

26 november 2016: HSC 3 - HMC Calder 4
Geen verslag ontvangen.

 

HSC 3 (1528) HMC Calder 4 (1634) 3½ - 4½
Rob Bakels (1598) Koos Hendriks (1733) 1 - 0
Wilfried van de Kimmenade (1659) Henk Mollema (1571) ½ - ½
Hans Nacinovic (1686) Mari van Ooijen (1723) ½ - ½
Nico Vissers (1572) Theo Hovers (1627) ½ - ½
Jan Vossen (1555) Eric Merx (1625) 1 - 0
Mario Adriaans (1420) Peter Mooren (1599) 0 - 1
Chris van der Aa (1380) Bart van der Krogt (1669) 0 - 1
Huub Martens (1355) Joep Smetsers (1522) 0 - 1

 

5 november 2016: Eindhoven 4 - HSC 3 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 5 november togen wij met acht man richting Eindhoven om eens te proberen een wedstrijd te winnen, want dat is al een hele poos geleden. Echter ook dit keer lukte het niet.
Jack gaf het goede voorbeeld door als eerste te winnen, maar dit kreeg helaas geen vervolg. Na Jack's overwinning verloren Millo, Nico en Huub. Wilfried probeerde het nog spannend te maken door zijn partij na lang vechten winnend af te sluiten, maar vervolgens verloren Paul en ik ook. Chris maakte als laatste remise na eerst volledig gewonnen en vervolgens totaal verloren te hebben gestaan.
Volgende keer beter.

 

Eindhoven 4 (1531) HSC 3 (1491) 5½ - 2½
Luca Troisi (1604) Jack Ruijs (1748) 0 - 1
Karel Jeurissen (1576) Wilfried van de Kimmenade (1659) 0 - 1
Henny Valks (1520) Rob Bakels (1598) 1 - 0
Ewout Snoeck (1518) Nico Vissers (1572) 1 - 0
Ron van Hoogstraten (1506) Chris van der Aa (1380) ½ - ½
Cornelis Korver (-) Paul Sanders (1300) 1 - 0
Flip Stomps (1461) Millo Labriaire (1317) 1 - 0
Roeland Wildemans (-) Huub Martens (1355) 1 - 0

 

8 oktober 2016: Groot-Ravenstein - HSC 3 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 8 oktober trokken acht HSC'ers vol goede moed naar Ravenstein, maar na een paar uur schaken was daar weinig van over.
Jack liet zich na een goede opening verrassen door na 16 zetten zijn dame te laten pennen door een loper. Wilfried kreeg op bord 2 een koningsaanval over zich heen. Hij probeerde zich er uit te offeren maar moest toezien hoe zijn tegenstander nog meer ruimte kreeg, waarna het pleit beslecht was.
Ik kreeg op bord 3 een iets mindere stelling maar na een dameruil was de remise een feit. Nico liet eerst onnodig een pion pakken. Toen hij vervolgens zijn stelling open gooide kostte dat een kwaliteit. Hij liet het zover niet komen en gaf op. Op bord 5 had Mario de langste partij van de middag maar helaas kon hij de remise niet over de streep trekken. Dit lukte Paul op bord 6 ook niet. Ondanks dat hij twee pionnen meer had gaf hij de stelling toch uit handen.
Op bord 7 deed Chris hetzelfde na een stuk weggeblunderd te hebben. Ook op bord 8 weinig geluk voor Huub die een eeuwig schaak-variant over het hoofd zag en vervolgens verloor.
Over vier weken wacht Eindhoven 4, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

 

Groot-Ravenstein (1693) HSC 3 (1504) 7½ - ½
Jorg Benningshof (1868) Jack Ruijs (1748) 1 - 0
Arjan Schuurmans (1844) Wilfried van de Kimmenade (1659) 1 - 0
Jan Meerdink (1716) Rob Bakels (1585) ½ - ½
Gerard van der Loop (1685) Nico Vissers (1550) 1 - 0
Leon van Beers (1692) Mario Adriaans (1420) 1 - 0
Jan Smallenbroek (1676) Paul Sanders (1316) 1 - 0
Flip van Zuylen (1551) Chris van der Aa (1385) 1 - 0
Sidi Kettani (1514) Huub Martens (1368) 1 - 0

Ons clublokaal