Helmondse Schaakclub

Laatste Nieuws 2015-2016

 

Negende ronde< zomercompetitie (31 augustus 2016)

Op dinsdag 30 augustus was de ontknoping van de zomercompetitie. De negende ronde werd met overmacht gewonnen door Gerard van de Kerkhof, die een perfecte 10 uit 10 liet optekenen, zoals uit de uitslag blijkt. Johan Wuijts sprokkelde met zijn derde plaats ruim genoeg grand-prix-puntjes bij elkaar, waardoor hij voor het eerst in zijn carrière winnaar is geworden van de zomercompetitie! Opvallend in de eindstand van het grand-prix-klassement is dat de top vier allemaal meer dan 100 punten heeft gehaald, een unicum in de geschiedenis.

 

Programma zomercompetitie (29 augustus 2016)

Op dinsdag 30 augustus wordt de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Goirles Weekend Kampioenschap (29 augustus 2016)

Vier HSC'ers hebben vanaf vrijdag 26 augustus meegespeeld in het eerste weekendtoernooi van het nieuwe seizoen, het Goirles Weekend Kampioenschap. In de hoogste groep speelde Pim Blijlevens een prima toernooi met een paar aansprekende resultaten. Hij finishte met 4 uit 6 op de gedeelde derde plaats (zesde op weerstandspunten) en zal ingenomen zijn met zijn TPR van 2131. Johan Wuijts versloeg in de slotronde middels een sterk staaltje vechtschaak een niet nader te noemen clubgenoot en eindigde zo op een bevredigende 3½ uit 6, waarmee hij gedeeld achtste (12e op weerstand) werd. Zijn TPR van 2041 was goed. Hugo Faber overweegt zich (net als de webmaster) te gaan bekwamen in de damsport na een mislukt toernooi. Met 2½ uit 6 (waarmee hij gedeeld 21e werd) en een TPR van 1829 heeft hij in ieder geval alle reden tot ontevredenheid. Joep Peeters verloor in groep B in de slotronde, waardoor een hoge klassering onmogelijk werd. Met 3½ uit 6 werd hij gedeeld negende (ook negende op weerstandspunten) met een TPR van 1635. Een verslag van dit toernooi alsmede de uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de site van EGS. 

 

Achtste ronde zomercompetitie (25 augustus 2016)

Op dinsdag 23 augustus werd de achtste ronde van de zomercompetitie gewonnen door Paul van Asseldonk. Zoals uit de uitslag blijkt bleef de koploper in de tussenstand van het grand-prix-klassement steken op de vijfde plaats, waardoor de laatste ronde van volgende week nog heel spannend gaat worden. Naast Johan Wuijts zijn er nog drie kandidaten voor de eindoverwinning.

 

Programma zomercompetitie (22 augustus 2016)

Op dinsdag 23 augustus wordt de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Zevende ronde zomercompetitie (19 augustus 2016)

Op dinsdag 16 augustus werd de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. Johan Wuijts kwam met 6 uit 7 als beste uit de bus, ondanks een nederlaag tegen Pim Blijlevens, die op een halfje minder finishte (zie de uitslag). Vanwege de absentie van Gerard van de Kerkhof is Johan nu de koploper in de tussenstand van het grand-prix-klassement, met nog twee ronden te gaan.

 

Programma zomercompetitie (15 augustus 2016)

Op dinsdag 16 augustus wordt de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Zesde ronde zomercompetitie (11 augustus 2016)o

Op dinsdag 9 augustus werd de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld, met dit keer een record aantal deelnemers van 13. Pim Blijlevens was net als een week eerder de beste, dit keer met 7½ uit 9. Johan Wuijts werd ongedeeld tweede, zoals uit de uitslag kan worden opgemaakt. Hij nadert Gerard van de Kerkhof, die deze avond niet verder kwam dan de vijfde plaats, tot op 2½ punt in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

 

Programma zomercompetitie (8 augustus 2016)

Op dinsdag 9 augustus wordt de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Externe overzichten bijgewerkt (3 augustus 2016)

In het menu 'Historie' zijn de overzichten van de externe- en avondcompetitie weer eens bijgewerkt. De nieuwe Externe Top 100 is uit, evenals de Avond Top 30. De afzonderlijke overzichten van elk HSC-team zijn uiteraard ook te bewonderen.

 

Vijfde ronde zomercompetitie (3 augustus 2016)

Op dinsdag 2 augustus werd de vijfde ronde van de zomercompetitie gewonnen door Pim Blijlevens met 5½ uit 7. Johan Wuijts deelde met een half punt minder de tweede plaats met Gerard van de Kerkhof, zoals uit de uitslag blijkt. De voorsprong van de koploper in de tussenstand van het grand-prix-klassement is iets geslonken. Dat belooft nog wat voor de komende weken!

 

KNSB-ratinglijst (2 augustus 2016)

De KNSB-ratinglijst per augustus 2016 is verschenen. De laatste partijen uit de avondcompetitie van de NBSB zijn - eindelijk - verwerkt. Ook zijn sommige toernooien waar onze clubgenoten aan hebben meegedaan meegeteld en dat geeft de volgende HSC-lijst. Grootste stijger is dit keer Rob Bakels met een winst van 10 punten. Ex-aequo op de plaatsen twee en drie staan Roland Robinson en Paul Sanders met 9 punten winst. Grootste daler is dit keer Jan Vossen met 64 punten. Op de vorige ratinglijst was hij nog de grootste stijger, zijn rating blijkt nog wat onstabiel zullen we maar zeggen. Joep Peeters zakt met zijn 63 punten verlies voor het eerst sinds lange tijd door de 1700-grens. Maarten Smit is de derde grootste daler; met de 38 punten die hij moet inleveren komt hij weer onder de 2000. Misschien is dammen een optie?

 

Programma zomercompetitie (1 augustus 2016)

Op dinsdag 2 augustus wordt de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er wordt begonnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Vierde ronde zomercompetitie (28 juli 2016)

Op dinsdag 26 juli werd de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Van de zeven aanwezige deelnemers was Gerard van de Kerkhof met 10½ uit 12 de beste, zoals uit de uitslag blijkt. In de tussenstand van het grand-prix-klassement heeft hij inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd.

 

Programma zomercompetitie (25 juli 2016)

Op dinsdag 26 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er wordt begonnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Derde ronde zomercompetitie (20 juli 2016)

Op dinsdag 19 juli werd de derde ronde van de zomercompetitie gewonnen door Sebastiaan Smits. Hij bleef Pim Blijlevens en Gerard van de Kerkhof een halfje voor, zoals uit de uitslag blijkt. Laatstgenoemde staat nog altijd bovenaan in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

 

Programma zomercompetitie (18 juli 2016)

Op dinsdag 19 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er wordt begonnen rond 20.30 uur in ons clublokaal. Vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Tweede ronde zomercompetitie (14 juli 2016)

Op dinsdag 12 juli werd de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. Paul van Asseldonk was dit keer ongenaakbaar en won al zijn negen partijen, zoals uit de uitslag blijkt. Gerard van de Kerkhof haalde net genoeg grand-prix-punten om de eerste plaats in de tussenstand te behouden.

 

Programma zomercompetitie (11 juli 2016)

Op dinsdag 12 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. Eenieder die een avondje wil gaan snelschaken is van harte welkom. We verwachten wel dat deelnemers zich voor 20.30 uur melden in ons clublokaal, zodat er op tijd begonnen kan worden.

 

HSC/De Legibus Open (11 juli 2016)

Op zaterdag 9 en zondag 10 juli werd het zesde HSC/De Legibus Open gehouden. Opnieuw was het een zeer geslaagd toernooi, hoewel we met de 51 deelnemers dit keer geen records braken. Van de aanwezige zes grootmeesters was favoriet Loek van Wely uiteindelijk de sterkste. Hij won het toernooi met 8 uit 10 en hield de winnaar van vorig jaar, Daniel Fridman, op weerstandspunten achter zich. Op de foto heeft hoofdsponsor Hans Nacinovic, geflankeerd door zijn dochter Anna, hem zojuist de envelop met daarin de hoofdprijs van 1000 euro overhandigd.

 

Van de 11 deelnemende HSC'ers (vorig jaar nog 16!) was dit keer Hugo Faber het beste op dreef. Met een mooie score van 6½ uit 10 eindigde hij op de gedeelde zevende plaats (achtste op weerstandspunten) en greep en passant de ratingprijs tot 2400. Op de gedeelde 15e plaats vinden we met 5½ uit 10 Sebastiaan Smits (15e op weerstand), die op zaterdag zeer knap won van GM Vladimir Epishin, en Pim Blijlevens (20e op weerstand). Een groepje met Maarten Smit (23e), Jan Vossen (28e) en Roland Robinson (29e) bereikte met 5 uit 10 de gedeelde 23e plaats. Joep Peeters (32e) en Paul Sanders (34e) vinden we met 4½ uit 10 op de gedeelde 30e plaats. Voor Paul betekende dat een ratingprijs tot 1400. De overige drie clubgenoten, te weten Mario Adriaans, Joost Rutten en Millo Labriaire eindigden tezamen op de gedeelde 35e plaats, respectievelijk 36e, 37e en 40e op weerstandspunten. Een verslag met foto's alsmede de eindstand en de partijen zijn te vinden op de toernooisite.

 

Eerste ronde zomercompetitie (6 juli 2016)

Op dinsdag 5 juli werd de eerste ronde gespeeld van de zomercompetitie, door sommigen abusievelijk zomeravondcompetitie genoemd. Gerard van de Kerkhof was in een halve competitie met 9 uit 11 de winnaar, met een half punt voorsprong op Dirk van Dooren, zoals in de uitslag te zien is. Gerard dus aan de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (4 juli 2016)

Op dinsdag 5 juli wordt begonnen met de zomercompetitie. De bedoeling is om negen snelschaakavonden te houden tot eind augustus, waarbij er per avond negen ronden gespeeld worden met 5 minuten per persoon per partij. Er zijn iedere avond grand-prixpunten te verdienen, die dan eind augustus tot een winnaar zullen leiden. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Uitslagen en eindstand saldocompetitie (29 juni 2016)

Op dinsdag 28 juni werden de laatste zeven partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond. De eindstand laat zien dat Johan Wuijts en Joep Peeters de saldocompetitie hebben gewonnen. De prijs voor het beste niet-lid gaat naar Geert van den Reek.

 

Uitslagen lentecompetitie (29 juni 2016)

Op dinsdag 28 juni werd de laatste partij ingehaald in de lentecompetitie.
In groep C wist Rob Bakels na het echec van vorige week alsnog de titel te grijpen. In een heuse finale tegen Jan Vossen - bij winst zou Jan kampioen zijn - won Rob een pion en miste vervolgens twee directe kansen om de partij uit te maken. Toen Jan hem onbedoeld dwong om een stuk te winnen was driemaal scheepsrecht. Jan liet zich uiteindelijk netjes mat zetten. De eindstand toont alle details.

 

Saldocompetitie (27 juni 2016)

Op dinsdag 28 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), voor de laatste keer dit seizoen een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (27 juni 2016)

Op dinsdag 28 juni wordt de laatste inhaalpartij in groep C van de lentecompetitie gespeeld en die is meteen beslissend voor het kampioenschap. We beginnen om 20.15 uur.

 

Huub van Dongen Memorial Boxtel (26 juni 2016)

Vijf HSC'ers waren op zaterdag 25 juni aanwezig bij het Huub van Dongen Memorial, een rapidtoernooi van zeven ronden. De eindstand is nog niet te vinden op de site van schaakvereniging Dubbelschaak, maar bekend is wel dat Pim Blijlevens met 4½ uit 7 de beste clubgenoot was. Verder haalden zowel Roland Robinson als Johan Wuijts 4 uit 7 en eindigden Mario Adriaans en Joep Peeters met 3 uit 7. 

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (23 juni 2016)

Op dinsdag 21 juni werden vier partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (23 juni 2016)

Op dinsdag 21 juni werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep C won Chris van der Aa zijn in de opening geofferde pion in het middenspel terug. Via een handige manoeuvre slaagde hij er daarna in Hagen Büchold mat achter de paaltjes te geven. Huub Martens kwam in het middenspel wat onder druk op de koningsvleugel, maar wist alles goed op te lossen. Er ontstond een beter pionneneindspel wat Jos Pieters niet meer kon verdedigen. Rob Bakels moest aantreden tegen Roel van de Donk en moest winnen om het kampioenschap veilig te stellen. Hij weigerde dan ook een remisevoorstel en wikkelde uiteindelijk af naar een gewonnen toreneindspel. Echter, net als in Echternach, zag hij een schaak over het hoofd, raakte zijn toren aan, en moest die dus opgeven om het schaak op te heffen. Na deze onverwachte nul staat Rob nog altijd aan kop in de stand, maar kan Jan Vossen hem in de slotpartij nog inhalen, mits hij deze winnend afsluit.

 

Saldocompetitie (20 juni 2016)

Op dinsdag 21 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (20 juni 2016)

Op dinsdag 21 juni wordt een aantal inhaalpartijen gespeeld in groep C van de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

Echternacher Open (20 juni 2016)

Dit jaar waren zeven HSC'ers naar het Luxemburgse Echternach afgereisd om deel te nemen aan het tweedaagse toernooi dat op zaterdag 18 en zondag 19 juni gehouden werd. Na een uitermate gezellig weekend kon de eindstand worden opgemaakt. Van de clubgenoten haalden Sebastiaan Smits, Maarten Smit en Johan Wuijts de meeste punten, 6 uit 9 om precies te zijn, en ze eindigden daarmee op de gedeelde 31e plaats. Sebastiaan had echter beduidend hogere tegenstand gehad, waardoor hij 35e op weerstandspunten werd. Maarten kwam op de 55e plaats uit en Johan, die op zondag 4 uit 4 liet noteren, op de 58e plaats. Zijn score bleek genoeg om de eerste plaats in de ratingcategorie tot 1900 te bemachtigen. Een foto van de prijsuitreiking is op zijn plaats:

Hugo Faber werd gedeeld 59e (63e op weerstandspunten) met 5½ uit 9. Benjamin Smits, die na lange tijd weer eens wat partijen schaakte, bleek het spelletje nog niet verleerd te zijn. Met 5 uit 9 eindigde hij op de gedeelde 96e plaats (119e op weerstand) en dat was een half punt meer dan Danniël van Boxtel die gedeeld 139e (157e op weerstand) werd. Rob Bakels was niet volledig bij de les. Op zaterdag verloor hij maar liefst twee keer door het doen van een onreglementaire zet en op zondag bijna nóg een keer. Met 3 uit 9 kwam hij uit op de gedeelde 257e plaats (259e op weerstandspunten). De eindstand is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (15 juni 2016)

Op dinsdag 14 juni werden drie partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (15 juni 2016)

Op dinsdag 14 juni werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A gaf Maarten Smit in een licht mindere stelling plotseling een vol stuk weg en kon meteen opgeven. Bart Dekker is door deze tweede overwinning in twee weken zeker van de tweede plaats in de eindstand.
In groep C kwam Jos Pieters een dame voor te staan, waarna hij won van Hagen Büchold. Huub Martens gaf onnodig een stuk weg in ongeveer gelijke stelling en Jan Vossen profiteerde door het eindspel gedecideerd te winnen. Roel van de Donk vocht voor zijn laatste kans om kampioen te worden en moest daartoe winnen van koploper Rob Bakels. Een remiseaanbod werd dan ook afgeslagen, maar Roel blunderde in tijdnood een stuk weg, waarna hij kon opgeven. Rob lijkt de eerste plaats in de stand niet meer af te gaan geven, maar Jan heeft nog een kans.

 

Saldocompetitie (13 juni 2016)

Op dinsdag 14 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (13 juni 2016)

Op dinsdag 14 juni wordt een aantal inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

Rapidschaaktoernooi Son en Breugel (13 juni 2015)

Twee HSC'ers speelden op zaterdag 11 juni mee aan het tweede rapidtoernooi in Son en Breugel. Onder de 22 deelnemers bevonden zich twee HSC'ers, beiden vielen in de prijzen. Roland Robinson werd met 5 uit 7 ongedeeld tweede in de A-groep (de acht op rating sterkste spelers namen daarin plaats), Joep Peeters eindigde met een punt minder (gedeeld) derde. Wellicht wordt de eindstand op een later tijdstip nog gepubliceerd op de site van schaakvereniging Son en Breugel.

 

LBV NK Lightning Chess Tilburg (13 juni 2015)

Twee HSC'ers speelden op zaterdag 11 juni in het Willem II-stadion in Tilburg mee in het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess, oftewel 43 partijen met een tempo van 2 minuten per persoon per partij. Na vier achtkampen werden de spelers ingedeeld in finalegroepen van 16 deelnemers. Zowel Pim Blijlevens (14½ uit 28) als Johan Wuijts (13½ uit 28) werden ingedeeld in finalegroep 5. Daarin deed Pim het opnieuw goed door met 11 uit 15 op de gedeelde derde plaats te eindigen. Johan kwam uit op 7½ uit 15 en kwam ergens in de middenmoot terecht. Op welke plaats precies is onbekend, want in het verslag op de site van het organiserende SG KiNG wordt de nadruk gelegd op de hoogste finalegroep en worden de andere groepen gemakshalve vergeten.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (8 juni 2016)

Op dinsdag 7 juni werden vijf partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (8 juni 2016)

Op dinsdag 7 juni werden vier partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A bracht Bart Dekker een interessant, maar foutief stukoffer op de lange termijn. Maarten Smit verdedigde in eerste instantie prima, maar miste door tijdgebrek de juiste verdediging en ging in de eindfase onderuit. Bart stijgt naar de tweede plaats in de stand.
In groep C veroverde Rob Bakels middels een lastige penning een vol stuk in zijn partij tegen Huub Martens en wikkelde daarna af naar een gewonnen eindspel. Hagen Büchold offerde een stuk voor een koningsaanval, maar Roel van de Donk kon zijn stelling met succes verdedigen en won daarna met een stuk meer. De sensatie van de avond kwam op naam van hekkensluiter Chris van der Aa, die in aanvankelijk bedenkelijke stelling uiteindelijk gedecideerd won van koploper Jan Vossen, die daarmee zakt naar plaats twee in de stand.

 

Saldocompetitie (6 juni 2016)

Op dinsdag 7 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (6 juni 2016)

Op dinsdag 7 juni wordt de veertiende ronde in groep C van de lentecompetitie gespeeld. In groep A wordt één partij ingehaald en groep B is reeds klaar met de competitie. We beginnen om 20.15 uur.

 

Café schaaktoernooi Vught (5 juni 2015)

Vijf HSC'ers speelden op zaterdag 4 juni mee in het café schaaktoernooi in Vught. Aan het einde van de zonnige dag eindigden Pim Blijlevens en Hugo Faber met 4½ uit 7 op de gedeelde zevende plaats. Pim werd achtste op weerstandspunten en Hugo negende. Op de gedeelde tiende plaats vinden we Johan Wuijts (12e op weerstandspunten) en Joep Peeters (17e) met 4 uit 7. Roland Robinson sloot de rij van clubgenoten met 3½ uit 7; een gedeelde 18e plaats (20e op weerstandspunten). De eindstanden en een kort verslag zijn te vinden op de NBSB-site.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (1 juni 2016)

Op dinsdag 31 mei werden vier partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (1 juni 2016)

Op dinsdag 31 mei werden zes partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A streed Johan Wuijts met zwart dapper als De Graafschap, zoals hem in het vorige verslagje door de competitieleider zélf was opgedragen, en was zeker uit op een overwinning. Hij weigerde tot drie keer toe een remiseaanbod van Gerard van de Kerkhof, maar moest het vierde vredesvoorstel wel accepteren, omdat er geforceerd eeuwig schaak in de stelling zat. Gerard is door deze puntendeling zeker van het clubkampioenschap. Maarten Smit had al snel een hele mooie stelling tegen Hugo Faber, maar maakte het zichzelf moeilijk door in tijdnood een aantal keer na te laten de trekker over te halen. Nadat hij een stuk moest geven tegen de ver opgerukte h-pion van Hugo leek de balans om te slaan naar de andere kant, maar gek genoeg was de witte stelling nog zó goed dat er vrijwel geforceerd alsnog een overwinning uitrolde. Maarten kan nu in theorie nog gelijk komen met Gerard aan kop van de stand, door zijn mini-match tegen Bart Dekker met 2 - 0 te winnen, maar dan nóg is Gerard de kampioen, vanwege het onderlinge resultaat.
In groep B blunderde Joost Rutten in de opening door twee zetten door elkaar te halen in een scherpe openingsvariant. Pim Blijlevens kreeg daardoor een gemakkelijke overwinning in de schoot geworpen die hem het kampioenschap in deze groep opleverde. Zoals uit de eindstand blijkt is hij gelijk geëindigd met Danniël van Boxtel en is het onderlinge resultaat ook gelijk. Sinds de vorige jaarvergadering geldt echter dat er ná het onderlinge resultaat niet gekeken wordt naar de SB-punten, maar eerst naar het aantal overwinningen. Pim heeft één keer meer gewonnen dan de ongeslagen Danniël en dat maakt het verschil.
In groep C kwam Hagen Büchold een kwaliteit voor in zijn partij tegen Huub Martens. Toen daar in de eindfase nog een stuk bijkwam, was de materiële achterstand te groot voor Huub en gaf hij op. Jan Vossen verspeelde een belangrijk half punt tegen Jos Pieters. Of misschien won hij wel een half punt, want Jos is na de eerste cyclus, waarin hij zes keer op rij verloor, aan een opmerkelijke comeback bezig. Rob Bakels profiteerde in ieder geval door in een mooie aanvalspartij Paul Sanders te kloppen. Hij bekroonde de koningsaanval met een dameoffer en stijgt naar de tweede plaats in de stand.

 

Saldocompetitie (30 mei 2016)

Op dinsdag 31 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (30 mei 2016)

Op dinsdag 31 mei worden flink wat inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (29 mei 2015)

Zes HSC'ers speelden vanaf vrijdag 27 mei mee in het WLC-weekendtoernooi. In de hoogste groep kon alleen Pim Blijlevens spreken van een geslaagd toernooi. Ondanks een nederlaag in de slotronde was zijn 3½ uit 6 goed voor een gedeelde tiende plaats én de ratingprijs in de categorie 1900-2000. Daar had hij blijkbaar niet meer op gerekend, want hij was tijdens de prijsuitreiking in geen velden of wegen te bekennen. Maarten Smit herstelde zich na een dramatische zaterdag door op zondag twee maal te winnen en zodoende nog op 50% te komen. Ook Johan Wuijts haalde die score, maar daar zat één echte bye en één uitslaapbye bij. Beiden eindigden op de gedeelde 19e plaats. Sang Nguyen was minder gelukkig en finishte met 1 uit 6 op de 45e plaats. In de tweede groep kon Joep Peeters met 4 uit 6 beslag leggen op de gedeelde vijfde plaats (zesde op weerstandspunten); net buiten de prijzen dus. Jan Vossen kwam uit op 3 uit 6 en werd gedeeld 15e. De eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (29 mei 2016)

Op vrijdagavond 27 mei speelden niet twee, maar drie HSC'ers mee in de negende en laatste ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens en Johan Wuijts sloegen hun eerste ronde van het WLC-weekendtoernooi over om te kunnen snelschaken en kwamen beiden uit op 5 uit 10 en dat betekende een gedeelde 16e plaats. Op SB-punten bleef Pim Johan nipt voor (19e en 20e plaats). Paul van Asseldonk kwam uit op 4½ uit 10 en werd gedeeld 23e (24e op weerstandspunten). Op de site van SG KiNG is de uitslag van deze avond te vinden alsmede de totaaleindstand.

 

Schnellschach Open Krefeld (29 mei 2016)

Op donderdag 26 mei speelden drie HSC'ers mee in het sterk bezette Schnellschach Open in het Duitse Krefeld. Johan Wuijts was met 4½ uit 9 de beste clubgenoot, hij werd gedeeld 55e (56e op weerstandspunten). Joep Peeters moest zich tevreden stellen met een half puntje minder, hij werd gedeeld 68e (83e op weerstand). Roland Robinson sloot de rij met 3 uit 9 en kwam daarmee uit op de gedeelde 97e plaats (100e op weerstand). Op de site van de Krefelder Schachklub Turm 1851 e.V. is de eindstand te vinden.

 

Uitslagen lentecompetitie (25 mei 2016)

Op dinsdag 24 mei werden zes partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werd één partij gespeeld, die tussen Bart Dekker en Gerard van de Kerkhof waarbij pas na middernacht de beslissing viel. Gerard stond met zwart 45 zetten lang onder druk in een eindspel met ongelijke lopers. Ondanks de witte superioriteit over de zwarte velden leek hij stand te houden. Nadat Bart echter een tweede pion won was de partij snel beslist. Door deze nederlaag van Gerard maken zowel Bart als Maarten Smit nog een kleine kans op het clubkampioenschap, zoals uit de stand blijkt. Daarbij moeten zij hopen dat Johan Wuijts in zijn laatste partij tegen Gerard geïnspireerd door De Graafschap zijn sportieve plicht doet, alhoewel hier geen iPhone7 in het verschiet ligt.
In groep B lukte het Paul van Asseldonk in zijn partij tegen Pim Blijlevens niet om het kampioenschap binnen te halen. In een klassieke Siciliaan ging hij met wit in op een dameoffer van Pim, waar een toren en twee stukken tegenover stonden. Veel plezier heeft Paul niet van deze dame gehad, door zijn open koningsstelling hadden de stukken van Pim vrij spel. Door deze winst heeft Pim een kampioenschap in eigen hand. Danniël van Boxtel speelde met zwart een goede partij tegen Roland Robinson. De paarden van Roland stonden voor de verandering eens centraal opgesteld en daar had hij snel spijt van. Door verschillende penningen verloor hij twee pionnen en uiteindelijk het eindspel. Door deze overwinning maakt Danniël nog kans op het kampioenschap, zoals uit de stand valt op te maken. Door zijn hoge aantal remises is hij daarbij wel afhankelijk van puntenverlies van Pim in diens laatste partij.
In groep C was Jos Pieters snel klaar tegen Hagen Büchold. Na een aftrekschaak ging eerst een stuk verloren van Hagen en daarna gedwongen een kwaliteit. Voor deze volle toren was geen compensatie aanwezig waarna Hagen het terecht snel opgaf. Chris van der Aa had lange tijd de overhand tegen Huub Martens. Met een (dubbel)pion meer dacht Chris veilig af te kunnen wikkelen naar een pionneneindspel. Deze eindspelen zijn echter verraderlijk, zoals maar weer eens bleek. Na een foutieve voortzetting waren de rollen ineens omgedraaid en kon Huub het punt bijschrijven. Koploper Paul Sanders deed verwoede pogingen om Jan Vossen te verslaan en zo een klein gat te slaan in de strijd om de eerste plaats. Een interessant kwaliteitsoffer leek een gevaarlijke aanval op te leveren. Toen daar echter een stuk bijkwam was de achterstand een toren en daarna had Jan niet veel moeite om de overwinning binnen te halen. Door deze overwinning passeert hij Paul in de stand en staat hij nu ongedeeld bovenaan met Rob Bakels als belangrijkste concurrent.

 

Saldocompetitie (23 mei 2016)

Op dinsdag 24 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (23 mei 2016)

Op dinsdag 24 mei wordt de dertiende ronde in groep C van de lentecompetitie gespeeld. Voor de spelers van groep A en groep B is een inhaalprogramma samengesteld. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

OSV rapidtoernooi Oss (23 mei 2016)

Op zondag 22 mei speelden twee HSC'ers mee in het rapidtoernooi van OSV. Johan Wuijts eindigde met 5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats (vierde op weerstandspunten) en greep net naast de prijzen. Gelukkig wist hij een schaakprobleem goed op te lossen en ging aldus niet met lege handen naar huis. Roland Robinson kwam op een score van 4½ uit 7 en werd daarmee gedeeld zesde (achtste op weerstandspunten). Dit resultaat was voldoende voor de tweede plaats in de ratingcategorie tot 1818. De eindstand kan bekeken worden op de site van de organiserende vereniging.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (18 mei 2016)

Op dinsdag 17 mei werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (18 mei 2016)

Op dinsdag 17 mei werden vijf partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden alle partijen uitgesteld. De stand is derhalve niet gewijzigd.
In groep B miste Roland Robinson kwaliteitswinst. Joep Peeters stelde vervolgens in een lastig eindspel een half punt veilig. Pim Blijlevens en Danniël van Boxtel lieten in een spectaculair duel met tegengestelde rokades allebei een goede kans liggen. Remise door zetherhaling was uiteindelijk de terechte uitslag. Paul van Asseldonk profiteerde hiervan door Joost Rutten te verslaan. Joost kon zijn verdwaalde en tevens gepende loper onvoldoende dekken en verloor een stuk. Paul is de nieuwe leider in de stand en de favoriet voor de eindzege.
In groep C was Hagen Büchold niet helemaal bij de les. Rob Bakels won een kwaliteit en even later nog twee stukken. Dat was genoeg. Het topduel bracht de toeschouwers op de banken. Paul Sanders won twee pionnen tegen een kleine kwaliteit en had twee verbonden vrijpionnen. Jan Vossen bleef echter loeren op tegenkansen. Toen Paul zijn pionnen naar voren bracht kregen de lopers van Jan steeds meer bewegingsvrijheid. In tijdnood ging het mis bij Paul. Hij moest teveel materiaal inleveren en was daarna kansloos in het eindspel. De stand laat zien dat Rob en Jan nu beiden in de nek van de koploper hijgen.

 

BPB Limburg Open Maastricht (16 mei 2016)

Vanaf vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei speelden vier HSC'ers mee in het jaarlijkse Pinksterweekendtoernooi in Maastricht, het Limburg Open. Dit steeds groter wordende toernooi had dit jaar al bijna 500 deelnemers. In de hoogste groep geen clubgenoten, maar wel deed oud-lid Dirk van Dooren weer eens van zich spreken met een TPR van 2534! De HSC'ers in groep B (rating tot 2100) waren wat minder op dreef, al onttrok Sang Nguyen zich aan de malaise. Hij haalde een score van 3½ uit 7 met een TPR van 1904 en werd gedeeld 48e (67e op weerstandspunten). Pim Blijlevens kwam niet verder dan 3 uit 7 en werd gedeeld 75e (84e op weerstand) met een TPR van 1849. Daaronder eindigde nog Johan Wuijts die met 2½ uit 7 en een TPR van 1768 danig teleurstelde. Hij eindigde op de gedeelde 97e plaats (103e op weerstandspunten). In groep C2 (vanwege het grote aantal inschrijvingen was de C-groep gesplitst in twee ongeveer even sterke groepen) kon Joep Peeters ook al niet echt imponeren. Als een van de ratingfavorieten kwam hij met 4 uit 7 duidelijk tekort. Hij eindigde op de gedeelde 24e plaats (25e op weerstandspunten) met een TPR van 1548. Op de toernooisite kunnen de verslagen gelezen en de eindstanden bekeken worden.

 

Saldocompetitie (16 mei 2016)

Op dinsdag 17 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (16 mei 2016)

Op dinsdag 17 mei wordt de tiende ronde in groep A en groep B van de lentecompetitie gespeeld. Voor de spelers van groep C is een inhaalprogramma samengesteld. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

Snelschaakkampioenschap NHSB Zwaag (14 mei 2016)

Op zaterdag 7 mei speelde Johan Wuijts mee in het snelschaakkampioenschap van de Noord-Hollandse Schaakbond, dat gehouden werd in Zwaag bij Hoorn. Met 7 uit 15 speelde hij geen rol van betekenis in dit sterk bezette toernooi; hij werd gedeeld 27e (28e op weerstandspunten) met een TPR die ongeveer gelijk was aan zijn eigen rating. Op de site van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn is een verslag te vinden, voor de einduitslag moet je op de site van de NHSB zijn.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (11 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (11 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei werden zes partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A maakte Bart Dekker in het middenspel een zeldzame blunder; Jerzy Cebula kon via een eenvoudig kwaliteitsoffer mat-in-twee forceren. Door deze nederlaag heeft Bart zijn kansen op het clubkampioenschap waarschijnlijk vergooid, zoals uit de stand blijkt.
In groep B hield Joost Rutten na een spannend middenspel te weinig tijd over om overeind te kunnen blijven. Roland Robinson is na zijn eerste overwinning in deze competitie echter nog niet van de laatste plaats in de stand af.
In groep C werd een volledige ronde gespeeld, de twaalfde. Roel van de Donk is de vorm die hij in de eerste helft van de competitie had compleet kwijt. Tegen Paul Sanders gaf hij in de opening een stuk af en kwam deze klap niet meer te boven. Jan Vossen kreeg juist een stuk cadeau van Huub Martens en kende geen problemen meer zijn stelling te verzilveren. Rob Bakels leek onder de voet gelopen te worden door een sterk spelende Jos Pieters. Toen deze echter een kwaliteit offerde kwam de stelling weer in evenwicht en werd het uiteindelijk eeuwig schaak. Chris van der Aa was hard op weg een toreneindspel met twee pluspionnen te winnen. Hagen Büchold verraste echter door een van zijn pionnen eerder naar de overkant te brengen, waardoor hij zelfs nog won. Veel positiewijzigingen in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (11 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei werd, keurig op tijd, de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Maarten Smit lootte de witte stukken in zijn vierde finale, net als in al zijn voorgaande partijen deze editie. Pim Blijlevens, die voor het eerst de finale had bereikt door onder andere twee oud-winnaars te kloppen, kon zijn goede stelling na de opening verder uitbouwen en bleef een flinke plus houden. Plotseling was de partij voorbij, nadat Maarten door een flinke onoplettendheid een eenvoudige combinatie overzag, die hem minimaal een stuk zou kosten. Hij probeerde het nog een paar zetten, maar zag al snel het zinloze van zijn pogingen in. Pim is daarmee de bekerkampioen en zal de gloednieuwe wisselbeker tijdens de jaarvergadering uitgereikt krijgen.

 

Saldocompetitie (9 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 23.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (9 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei wordt de twaalfde ronde in groep C van de lentecompetitie gespeeld. Voor de spelers in groep A en groep B is een bescheiden inhaalprogramma samengesteld. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (9 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei staat de finale van de interne bekercompetitie op het programma. Pim Blijlevens en Maarten Smit strijden om de gloednieuwe wisselbeker. We beginnen om 20.15 uur.

 

Bevrijdingsschaaktoernooi Wageningen (7 mei 2016)

Op donderdag 5 mei speelde een viertal schakers van HSC mee in het Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen. In de sterk bezette hoofdgroep sloeg Hugo Faber bepaald geen slecht figuur door met een TPR van 2318 (!) op de gedeelde 15e plaats te eindigen (15e op weerstandspunten) met een score van 4 uit 7. Pim Blijlevens kwam tot 3 uit 7, maar had beduidend zwakkere tegenstanders, getuige zijn prima TPR van 1974. Hij werd gedeeld 32e (33e op weerstand). In groep B was Joep Peeters met 5 uit 7 weer ouderwets op dreef. Hij eindigde op de gedeelde zesde plaats (ook zesde op weerstandspunten) en haalde een TPR van 1897. Mario Adriaans, die in de eindstand in groep C als lid van de Haarlemse SC wordt aangemerkt, haalde een score van 3½ uit 7 en werd gedeeld 23e (30e op weerstand). Zijn TPR van 1526 was ruim boven zijn eigen rating. De eindstanden zijn te vinden op de site van SV Wageningen.

 

Uitslagen lentecompetitie (4 mei 2016)

Op dinsdag 3 mei werden acht partijen gespeeld in de negende, respectievelijk de elfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A had Hugo Faber met wit op het oog nog genoeg om voor te spelen, maar hij ging verrassend in op een vroeg remisevoorstel van koploper Gerard van de Kerkhof. Bart Dekker raakte per ongeluk zijn toren aan, terwijl hij eigenlijk een pionzet had willen doen. Erg was het niet; Johan Wuijts werd in het vervolg behoorlijk onder druk gezet. Op een loperoffer op de lange termijn had Johan vervolgens niet het goede antwoord. Maarten Smit had na de opening duidelijk voordeel gekregen met zwart in een variant die hij en Jerzy Cebula al enige keren op het bord gehad hadden. Hij kwam via een tactisch grapje een stuk voor, maar Jerzy kon door vele malen enige zetten te produceren dat stuk weer terugwinnen. Maarten had kunnen oogsten, maar speelde niet de beste voortzetting en moest tot zijn afgrijzen toezien dat er een potremise dubbel toreneindspel overbleef. Weinig veranderingen in de stand.
In groep B had Paul van Asseldonk een prima stelling opgebouwd en won een pion. Compensatie had Joep Peeters nauwelijks toen hij door een blunder een vol stuk verloor en direct kon opgeven. Danniël van Boxtel won al snel een belangrijke centrumpion en kon zijn stelling prima uitbouwen. Roland Robinson zou geforceerd nog een pion verliezen. Toen dat zelfs stukverlies werd, was de partij voorbij. Het blijft superspannend aan kop in de stand!
In groep C verloor Chris van der Aa in het middenspel een stuk en moest daarna toezien dat Rob Bakels als een volleerde eindspelkunstenaar het punt opraapte. Roel van de Donk en Jan Vossen schoven de stelling vakkundig potdicht en kwamen er toen achter dat er voor beide partijen geen doorkomen meer aan was; remise derhalve. Jos Pieters wist in de vorige ronde al te winnen van de koploper, vanavond deed hij dat nog eens dunnetjes over. In een stelling waarin hij en Paul Sanders vol op mataanval speelden, was hij nét wat sneller. Hij stijgt hierdoor een plaatsje in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (4 mei 2016)

Op dinsdag 3 mei werd de tweede halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Al vroeg werden de dames geruild en de witte stelling van Sebastiaan Smits leek hooguit een klein beetje beter vanwege een achtergebleven zwarte pion. Voordeel haalde hij echter niet, sterker nog, Pim Blijlevens slaagde er in af te wikkelen naar een ongelijke lopereindspel met een pion meer. Meestal zijn dit soort eindspelen remise, maar Pim slaagde er verrassend in de stelling te verzilveren. Na deze sensationele zege wacht Maarten Smit in de finale.

 

Saldocompetitie (1 mei 2016)

Op dinsdag 3 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (1 mei 2016)

Op dinsdag 3 mei wordt in de lentecompetitie de negende ronde in groep A en groep B alsmede de elfde ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

KNSB-ratinglijst (1 mei 2016)

De KNSB-ratinglijst per mei 2016 is verschenen. De meeste partijen uit de diverse competities zullen zijn verwerkt, op de laatste ronde van de avondcompetitie na. De grootste stijger in de HSC-lijst is Jan Vossen met 54 punten winst. Maarten Smit gaat met zijn 46 punten winst weer over de 2000-grens heen. Derde in dit klassement is Joost Rutten, die een uitstekend seizoen bekroond ziet met 30 punten winst. Grootste daler is Jerzy Cebula met 56 punten verlies; zijn dramatische weekendtoernooi in Delft zal de grootste boosdoener zijn geweest. Millo Labriaire levert 44 punten in en John van Rooij is met 28 punten verlies derde in het dalersklassement. Verder is de slotrating van Frans van Neerven 1725 en heeft Paul Sanders voor het eerst een rating, van 1307.

 

Rapidtoernooi Oisterwijk (1 mei 2016)

Op zaterdag 30 mei speelden vijf HSC'ers mee in het rapidtoernooi met de bovengrens van 2000 in Oisterwijk. Twee van onze clubgenoten speelden een hoofdrol. Johan Wuijts en Pim Blijlevens eindigden namelijk gezamenlijk op de gedeelde eerste plaats met 7 uit 9. Op weerstandspunten ging de overwinning én het bijbehorende prijzengeld naar Johan. Joep Peeters (5 uit 9) en Roland Robinson (4 uit 9) eindigden lager in de ranglijst. In groep B speelde ook nog Mario Adriaans. Van hem is bekend dat hij na acht ronden 2½ punten had verzameld. Misschien weten we binnenkort meer, als de eindstanden op de site van de organiserende Schaakvereniging Oisterwijk worden gepubliceerd.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (1 mei 2016)

Op vrijdagavond 29 april speelde dit keer slechts één HSC'er mee in de achtste ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts haalde een score van 5½ uit 10 en viel daarmee buiten de prijzen. Op welke plaats hij geëindigd is, is onbekend. Wel bekend is dat hij na de negende ronde op de gedeelde zevende plaats stond, zoals te zien is op de site van SG KiNG.

 

Uitslag externe competitie (24 april 2016)

Op zaterdag 23 april speelde HSC 1 de laatste ronde van het seizoen in de externe competitie. Het kampioenschap zat er niet serieus meer in, maar met een 5 - 3 overwinning op Eindhoven 2 werd wel voldaan aan de sportieve plicht. Onze tegenstanders vochten voor wat ze waard waren, maar keren toch terug naar de Promotieklasse. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Frans van Neerven overleden (22 april 2016)

Vandaag kregen we het droevige bericht dat ons erelid Frans van Neerven zaterdag 16 april op 74-jarige leeftijd is overleden. De begrafenis heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.
Frans was jarenlang voorzitter van onze club en bekleedde daarvoor enkele andere bestuursfuncties. Hij was lid sinds 1970 en de HSC-leden hebben in al die tijd kunnen genieten van zijn typische uitspraken en andere eigenaardigheden. Onvergetelijk zijn de ritjes in zijn auto naar de diverse uitwedstrijden of (Belgische) toernooien, want Frans fungeerde altijd en graag als chauffeur. Zo ook op donderdag 14 april, toen hij zijn HSC D-team voor de allerlaatste keer naar Son en Breugel vervoerde. De wedstrijd ging verloren, maar de remise van Frans was genoeg om topscorer van het D-team te worden, een prijs die hem later dit jaar postuum zal worden uitgereikt. Vrijdag 15 april leverde hij 's avonds zijn laatste verslag in, waarin hij het onder andere heeft over zijn allerlaatste partij.
We verliezen een zeer markant lid dat we nooit zullen vergeten. Rust zacht, Frans, we zullen je missen!

 

Programma externe competitie (21 april 2016)

Op zaterdag 23 april is de laatste ronde van de externe competitie. HSC 1 speelt tegen Eindhoven 2 en kan na een overwinning kampioen worden in klasse 3H! Er moeten dan wel enkele zaken meezitten: niet alleen moet De Combinatie liefst met grote cijfers verliezen, ook moeten de andere twee concurrenten, 't Pionneke en Voerendaal 2, hun laatste wedstrijd verliezen. We moeten er rekening mee houden dat onze tegenstanders het ons zo moeilijk mogelijk zullen proberen te maken, want als zij verliezen keren ze terug naar de Promotieklasse. Omdat er ondanks dit alles een reële kans is dat er na afloop champagne geschonken kan gaan worden, zullen er waarschijnlijk vele toeschouwers op deze streekderby afkomen. Vooral leden van het uitgespeelde HSC 2 en HSC 3 worden in groten getale verwacht. Vanaf 13.00 uur begint de wedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Na afloop zal er verder gegaan worden met de feestelijkheden op de Markt.

 

Uitslagen lentecompetitie (20 april 2016)

Op dinsdag 19 april werden negen partijen gespeeld in de achtste, respectievelijk de tiende ronde van de lentecompetitie.
In groep A ontsnapte Johan Wuijts aan een zeker lijkende nederlaag door Jerzy Cebula in een toreneindspel met twee pionnen minder met een niet te verhinderen eeuwig schaak te confronteren. Gerard van de Kerkhof deed deze avond hele goede zaken. Zelf versloeg hij Maarten Smit in een ingewikkelde en attractieve partij. Later zag hij tot zijn grote vreugde dat Bart Dekker, de andere concurrent voor het clubkampioenschap, zijn koningsaanval afgeslagen zag worden. Hugo Faber verzilverde daarna ook nog het eindspel, waardoor Gerards koppositie in de stand niet meer in gevaar lijkt te komen.
In groep B werd de spanning nog maar weer eens opgedreven. Danniël van Boxtel lanceerde een koningsaanval op de damevleugel en die was veel sterker dan de acties van Joost Rutten op de koningsvleugel. Een snelle overwinning derhalve voor de witspeler. Pim Blijlevens en Joep Peeters probeerden beiden een eindspel van loper tegen paard te winnen, maar slaagden daar niet in, remise dus. Paul van Asseldonk moest heel hard werken om Roland Robinson omver te krijgen. Sterker nog, Roland stond vrijwel de hele partij een gezond pionnetje voor, maar deed het verkeerd in tijdnood. Het eindspel van sterk paard tegen zwakke loper was vervolgens een koud kunstje voor Paul, die zich daarmee in de kopgroep van drie in de stand heeft genesteld.
In groep C stond Chris van der Aa binnen tien zetten volledig verloren nadat hij een stuk had weggeblunderd. De partij duurde nog heel lang, maar Paul Sanders verzilverde uiteindelijk het eindspel met nog steeds een vol stuk meer. Jan Vossen veroverde in het middenspel een toren en dit was genoeg om Hagen Büchold te kloppen. Koploper Roel van de Donk stond in het middenspel een pion voor tegen hekkensluiter Jos Pieters, maar ging in het vervolg verrassend onderuit. Voor Roel betekent dit dat hij de leiding overgedragen heeft aan Paul, terwijl Jos na zijn tweede zege op rij van de laatste plaats af is. Dit valt op te maken uit de stand.

 

Saldocompetitie (18 april 2016)

Op dinsdag 19 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (18 april 2016)

Op dinsdag 19 april wordt in de lentecompetitie de achtste ronde in groep A en groep B alsmede de tiende ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Getrouwd! (17 april 2016)

Op zaterdag 16 april is Sebastiaan Smits in het huwelijk getreden met Sylvie du Cloux. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

 

Uitslag avondcompetitie (15 april 2016)

Op donderdag 14 april kwam het laatste avondteam van HSC in actie. HSC D ging onverwacht ten onder tegen hekkensluiter Son en Breugel: 3 - 1. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag van HSC D is geplaatst.

 

Uitslagen avondcompetitie (14 april 2016)

Op woensdag 13 april togen drie HSC-avondteams naar Tilburg om te strijden tegen evenzovele Stukkenjagers-teams. De einduitslag van de massakamp was 6 - 6. HSC A bleek zoals verwacht niet opgewassen tegen Stukkenjagers A. Het gemiddelde ratingverschil van meer dan 200 punten per bord was wat teveel van het goede. Onze gastheren zijn door de 3 - 1 zege de terechte kampioen in de hoofdklasse. HSC B hield nog even hoop op het kampioenschap in klasse B1 na de maximale winst op het reeds gedegradeerde Stukkenjagers E. Maar vrijdagavond bleek dat het Tilburgse KiNG geen fouten had gemaakt. HSC C was al gedegradeerd na de ongunstige uitslag van de concurrent Eindhoven op maandag, maar verkocht zijn huid duur tegen het kampioensteam van Stukkenjagers C. Met een man minder opgekomen waren er serieuze kansen op een gelijkspel! Helaas lukte dát dan weer niet, maar met de 3 - 1 nederlaag valt te leven. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B en HSC C zijn geplaatst.

 

Getrouwd! (13 april 2016)

Op maandag 11 april is Chris van der Aa in het huwelijk getreden met Mieke van Kraaij. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (13 april 2016)

Op dinsdag 12 april werden drie partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (13 april 2016)

Op dinsdag 12 april werden vier partijen gespeeld in de lentecompetitie.
Geen partijen in groep A waardoor de stand ongewijzigd is.
In groep B leek Pim Blijlevens met wit wat beter te staan, maar Roland Robinson kon naarmate de partij vorderde een evenwichtige stelling bereiken. In tijdnood blunderde hij echter een stuk weg, waardoor Pim won en daarmee de leiding heeft overgenomen in de stand.
In groep C werd de negende ronde gespeeld. Hagen Büchold liet Rob Bakels binnen in zijn koningsstelling en deze wist daar wel raad mee. Huub Martens won via een uitstekende combinatie van zeker vijf zetten diep een stuk en hoewel hij even later zijn paard onnodig terug gaf, liet hij Paul Sanders in het eindspel verder kansloos. Jos Pieters liet zien dat een stuk meer waard kan zijn dan drie pionnen en versloeg Chris van der Aa. Hij is hierdoor eindelijk van die hatelijke nul af is, zoals te zien is in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (13 april 2016)

Op dinsdag 12 april werd een partij in de halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Maarten Smit lootte wit en kreeg gedurende de partij een prettig plusje. Paul van Asseldonk verdedigde zich echter goed en kon een ongeveer gelijke stelling houden. Hij bood tot twee keer toe remise aan, maar dat weigerde Maarten met het oog op Pauls tijd. En hij kreeg gelijk: in het verre eindspel waarin wit inmiddels duidelijk beter stond, ging Paul zwaar in de fout en dat kostte hem een stuk en de partij. Maarten speelt in de finale tegen de winnaar van de uitgestelde partij tussen Sebastiaan Smits en Pim Blijlevens.

 

Programma avondcompetitie (11 april 2016)

Deze week spelen de vier avondteams van HSC hun laatste ronde in de avondcompetitie. Drie van de vier teams spelen op woensdag 13 april in Tilburg een wedstrijd tegen een Stukkenjagersteam. HSC A ontmoet het ijzersterke A-team, dat momenteel koploper is in de hoofdklasse en de verwachting is dat ze er alles aan zullen doen om het kampioenschap weer eens binnen te halen. Ons A-team heeft overigens óók nog kleine kansen op datzelfde kampioenschap, mits er gewonnen wordt terwijl de andere concurrent RSG níet wint op donderdagavond. Eenzelfde afhankelijkheid heeft HSC B: zélf winnen van het reeds gedegradeerde Stukkenjagers E zou moeten lukken, maar om kampioen te worden zal het Tilburgse KiNG toch echt niet mogen winnen van Waalwijk twee dagen later. HSC C speelt tegen het C-team van Stukkenjagers dat bij een grote winst kampioen kan worden. Al zouden er verrassend twee matchpunten mee naar Helmond genomen worden, degradatie is sowieso een feit na de winst op maandag van concurrent Eindhoven. HSC D speelt op donderdag 14 april in Son en Breugel tegen de plaatselijke schaakvereniging een wedstrijd waarbij er niet veel meer op het spel staat. Bij winst kan nog wel een derde plaats in de eindstand worden bereikt.

 

Saldocompetitie (11 april 2016)

Op dinsdag 12 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (11 april 2016)

Op dinsdag 12 april wordt de negende ronde in groep C van de lentecompetitie gespeeld. Daarnaast worden enkele partijen uit groep A en groep B ingehaald; degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (11 april 2016)

Op dinsdag 12 april staat de halve finale van de interne bekercompetitie op het programma. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen lentecompetitie (6 april 2016)

Op dinsdag 5 april werden acht partijen gespeeld in de zevende, respectievelijk de achtste ronde van de lentecompetitie.
In groep A maakte Johan Wuijts net na de opening een forse blunder door een paardschaak toe te staan. Zijn koning kwam nu op de gevaarlijke d-lijn, wat Maarten Smit een volle toren en de overwinning opleverde. Hugo Faber had een duidelijk betere stelling met wit en kon na dameruil afwikkelen naar een prima eindspel. Hij zag echter een dodelijke torenzet over het hoofd waarna Jerzy Cebula met remise kon ontsnappen. Bart Dekker offerde in de opening een pion voor actief stukkenspel. Echt veel had hij er niet aan, want Gerard van de Kerkhof kon zijn stukken allemaal ontwikkelen, waarna hij een gezonde pion voorbleef. Die materiaalvoorsprong was genoeg om uiteindelijk het eindspel te verzilveren. Door deze knappe zege verstevigt Gerard zijn koppositie in de stand.
In groep B werd de partij tussen Joost Rutten en Roland Robinson remise gegeven toen duidelijk werd dat de mogelijkheden om iets te bereiken aan beide zijden uitgeput waren. Joep Peeters en Danniël van Boxtel kwamen tot hetzelfde resultaat nadat de witspeler zijn pluspion terug had moeten geven. Danniël komt op gelijke hoogte met Paul van Asseldonk in de stand.
In groep C blunderde koploper Roel van de Donk enkele pionnen weg, waarna hij in een dermate miserabele stelling terecht kwam, dat hij Huub Martens de hand schudde. Concurrent Paul Sanders profiteerde door te winnen en komt daarmee langszij in de stand. Via een combinatie won hij een stuk tegen Hagen Büchold en sloeg toe in het eindspel. Rob Bakels lijkt zijn vorm terug te hebben. Met fraai aanvalsspel wist hij met zwart te winnen van Jan Vossen en komt op de gedeelde derde plaats.

 

Saldocompetitie (4 april 2016)

Op dinsdag 5 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (4 april 2016)

Op dinsdag 5 april wordt in de lentecompetitie de zevende ronde in groep A en groep B alsmede de achtste ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (2 april 2016)

Op zaterdag 2 april speelden de drie HSC-teams in de externe competitie allemaal uitwedstrijden. Twee overwinningen en een nederlaag waren de resultaten op deze mooie lentedag. In Tilburg verslikte HSC 1 zich nu een keer niet in de hekkensluiter; Stukkenjagers 3 werd soepel met 3 - 5 verslagen, en er was een hogere score mogelijk geweest. Helaas was het net HSC 2 dat de nederlaag leed. In de finale tegen Eindhoven 3, met als inzet promotie naar de Promotieklasse, kwamen de onzen met 5 - 3 toch nog duidelijk tekort, waardoor de champagne uitbleef. Ook de fles Pernod Ricard Perrier Jouet, die de voorzitter bij zich had voor HSC 3, kon gesloten blijven. Ondanks een knappe 2½ - 5½ overwinning op Eindhoven 4 is het derde namelijk gedegradeerd. Alle overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (31 maart 2016)

Op zaterdag 2 april spelen de drie HSC-teams alwéér een ronde in de externe competitie, voor twee van de drie teams zelfs al de laatste. Na twee thuiswedstrijden op rij gaan we met zijn allen op reis, maar de afstanden vallen mee. HSC 1 heeft de verste rit voor de boeg, maar Tilburg is nog te overzien. In het voorwoord bij de vorige ronde werd het eerste team gewezen op het feit dat er een wedstrijd aanstaande was tegen een hekkensluiter, maar deze waarschuwing was blijkens de einduitslag aan dovemansoren gericht. Hopelijk let men nu wél op als voor de derde keer dit seizoen een rodelantaarndrager bestreden moet gaan worden. Driemaal scheepsrecht, het zal toch niet? Stukkenjagers 3 kan de punten overigens hard gebruiken, willen ze degradatie ontlopen. De overige wedstrijden vinden in het clublokaal van de Eindhovense Schaakvereniging plaats. HSC 2 speelt een heuse finale tegen het derde team van deze club. Een 3 - 5 overwinning zou de onzen kampioen maken van klasse 1B, wat een terugkeer zou betekenen naar de Promotieklasse. Overigens is ook een kleinere zege genoeg om promotie te verwezenlijken, namelijk als de beste nummer twee. In beide scenario's zal de champagne, die hoogstwaarschijnlijk door onze voorzitter zelf zal worden meegenomen naar Eindhoven, rijkelijk vloeien als de opdracht met succes wordt afgerond! Voor de zekerheid zal de voorzitter een extra fles mee gaan nemen, want als HSC 3 met 1½ - 6½ zegeviert tegen Eindhoven 4, dan wordt degradatie alsnog afgewend, en is er een extra reden om feest te vieren. Ongeacht de afloop van de wedstrijden zal er op de Markt in Helmond door een aantal clubgenoten gezellig worden nagepraat over de belevenissen van deze lentedag.

 

Uitslagen lentecompetitie (30 maart 2016)

Op dinsdag 29 maart werden acht partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A speelden Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber een vlijmscherpe partij waarbij Gerard over de koningsvleugel walste en Hugo via het centrum probeerde door te breken. Gerard kwam uiteindelijk net wat eerder, zodat hij zijn derde overwinning kon bijschrijven. Bart Dekker won met wit snel een pion in een scherpe opening tegen Johan Wuijts. Met een kwaliteitsoffer op lange termijn hield hij zijn voordeel vast, om de partij te beëindigen met een stukoffer en daarna een stille zet met ondekbaar mat. Met deze overwinning stijgt Bart naar plek twee in de stand.
In groep B leek Joep Peeters met een fraai schijnstukoffer op f5 met wit voordeel te bereiken tegen Roland Robinson. Uiteindelijk bleek het toch niet genoeg waarna in het eindspel een remise werd overeengekomen. Danniël van Boxtel won met wit een kleine kwaliteit tegen Pim Blijlevens maar zag in het eindspel te weinig aanknopingspunten, een remise. De verrassing van de avond was de winstpartij van Joost Rutten tegen Paul van Asseldonk. Een aantal onnauwkeurigheden in het spel van Paul werd goed afgestraft waarmee Joost beloond werd voor zijn ondernemende spel. Door deze nederlaag van de koploper in de stand is het veld in deze groep nog dichter bij elkaar komen te staan.
In groep C was men blijkbaar geïnspireerd door de Nederlandse deelname aan het een dag eerder afgesloten kandidatentoernooi; alle partijen eindigden in remise. Rob Bakels had via een klassieke open f-lijn een hele goede stelling opgebouwd. Een kleine onnauwkeurigheid gaf echter Chris van der Aa de mogelijkheid een sterke verdedigingszet te spelen. Kort daarna werden stukken geruild en bleef een pionneneindspel over wat waarschijnlijk terecht remise is gegeven. Wat eerder op de avond was de topper tussen Jan Vossen en Roel van de Donk ook onbeslist. Het evenwicht in deze partij was nooit verdwenen en met een remise wordt de wederzijdse druk om tegen anderen in de groep toch maar geen partij te verliezen verder opgevoerd. In de derde partij leek Hagen Büchold lange tijd te gaan winnen van Paul Sanders dankzij een ongebruikelijke materiaalverhouding. Paul verdedigde zich taai en het uiteindelijke eindspel was eerder wat beter voor Paul, maar toch niet genoeg voor een overwinning. Paul blijft met deze remise in de race voor de eerste plek, zoals uit de stand blijkt.

 

Saldocompetitie (28 maart 2016)

Op dinsdag 29 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 23.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (28 maart 2016)

Op dinsdag 29 maart wordt een inhaalprogramma in de lentecompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

OGD-Prinsenstadtoernooi Delft (28 maart 2016)

Vanaf vrijdag 25 tot en met zondag 27 maart bracht Jerzy Cebula zijn Paasweekend door in Delft, om mee te doen aan het weekendtoernooi van het Delftse DSC. In de hoogste groep begon hij veelbelovend door GM Stuart Haslinger (2508) op remise te houden, maar helaas was daarna de koek op. Met ½ uit 6 eindigde hij op de gedeelde 44e plaats en zal vermoedelijk meer dan 50 ratingpunten verliezen. Meer informatie op de site van DSC.

 

DEVO Paastoernooi Zeeland (28 maart 2016)

Op zaterdag 26 maart speelden vijf HSC'ers mee in het jaarlijkse Paastoernooi van schaakvereniging DEVO '86 uit Langenboom. De lunch is naar verluidt reden genoeg om naar dit toernooi te komen. Johan Wuijts had wat pech met de klok waardoor hij zijn uitstekende uitgangspositie van 4½ uit 5 verspeelde en zelfs twee nullen moest incasseren. Hij werd daarom slechts vijfde en werd onder anderen nog ingehaald door Pim Blijlevens, die met 5 uit 7 op de gedeelde tweede plaats uitkwam (derde op wedstrijdpunten, zoals hem in de prijsuitreiking mee werd gedeeld). Joep Peeters werd met 4 uit 7 zevende en had ook nog een prijsje. Dat laatste gold niet voor Roland Robinson, daarvoor was zijn score van 3 uit 7 te laag. In groep B speelde ook nog Jos Pieters, maar van hem is onbekend hoeveel punten hij bemachtigde. Hopelijk wordt dat nog eens bekend, misschien zelfs wel via de site van de organiserende vereniging.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (28 maart 2016)

Op vrijdagavond 25 maart speelden twee HSC'ers maar weer eens mee in de zevende ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens haalde dit keer een score van 6 uit 10, terwijl Johan Wuijts het met een halfje minder moest doen. Op welke plaats beide heren eindigden is vooralsnog onbekend, maar zal binnenkort terug te vinden zijn op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (23 maart 2016)

Op dinsdag 22 maart werd één partij gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslag van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (23 maart 2016)

Op dinsdag 22 maart werden negen partijen gespeeld in de zesde, respectievelijk de zevende ronde van de lentecompetitie.
In groep A kreeg Johan Wuijts met wit nauwelijks voordeel, waarna Hugo Faber ten aanval trok. Deze offerde echter op een verkeerd moment de kwaliteit, waardoor Johan zettenherhaling kon afdwingen met remise als gevolg. Gerard van de Kerkhof won een kwaliteit plus een pion tegen Jerzy Cebula en verzilverde het eindspel vervolgens bekwaam. Door dit resultaat keert hij terug aan kop in de stand.
In groep B offerde Joep Peeters in het middenspel twee pionnen, en had scherp gezien dat hij af kon wikkelen naar een voordelig eindspel met pluspion tegen Joost Rutten. Dat won hij inderdaad. Roland Robinson had met wit een pionnetje verloren in het middenspel, maar dit leek niet zo'n groot probleem te zijn. Dat werd het wel toen hij een toren in liet staan, waarna Pim Blijlevens met een kwaliteit meer het eindspel in ging. Dit leverde geen problemen meer op. Paul van Asseldonk was naarstig op zoek naar een revanche tegen Danniël van Boxtel, waar hij vorige week van verloor. Het evenwicht werd evenwel nergens verbroken en nadat de dames geruild werden bleef er een gelijke lopereindspel over dat potremise was. En bleef, ook al ging Paul tot het gaatje. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep C pakte Roel van de Donk zijn vijfde punt op rij. Hagen Büchold verloor ergens een stuk en kon het dame-eindspel hierna niet houden. De vormcrisis van Rob Bakels begint zo langzamerhand ernstige vormen aan te nemen. Tegen Paul Sanders werd een prima stelling professioneel verknoeid waarna er zelfs geen remise meer in zat. De partij tussen Chris van der Aa en Jan Vossen leek gelijk op te gaan. Zoals wel vaker ging het echter ernstig mis bij Chris, die dit keer een volle toren wegblunderde en meteen kon opgeven. Huub Martens slaagde er eindelijk in zijn eerste punt van de competitie te pakken. In een hele spannende partij was Jos Pieters net een fractie te laat met het uitvoeren van zijn veertigste zet, waardoor hij op tijd verloor. De kemphanen uit deze langste partij van de avond wisselen stuivertje in de stand.

 

Saldocompetitie (21 maart 2016)

Op dinsdag 22 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (21 maart 2016)

Op dinsdag 22 maart wordt in de lentecompetitie de zesde ronde in groep A en groep B alsmede de zevende ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (20 maart 2016)

Op zaterdag 19 maart speelden de HSC-teams in de externe competitie zeer spannende wedstrijden, waarbij driemaal de tussenstand 3½ - 3½ op het scorebord verscheen. Helaas werd er slechts éénmaal gewonnen tegenover twee nederlagen. HSC 1 is dit seizoen heel wisselvallig. Tegen topteams wordt steevast gewonnen, maar als opgetreden moet worden tegen hekkensluiters, dan gaat het mis. Maastricht stond onderaan voor aanvang van de wedstrijd, maar ging er met de matchpunten vandoor. Zo ver liet HSC 2 het niet komen. De slotpartij werd met vaste hand naar winst gevoerd, waardoor EVS uit Valkenswaard met lege handen naar huis kon. Voor HSC 3 is degradatie praktisch een feit na de 3½ - 4½ nederlaag tegen Stukkenjagers 5 uit Tilburg. Enige hoop is een herindeling van de NBSB-competitie, waar sprake van schijnt te zijn. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn al geplaatst, op dat van HSC 3 wordt nog gewacht.

 

Programma externe competitie (17 maart 2016)

Op zaterdag 19 maart spelen de drie HSC-teams opnieuw een thuiswedstrijd in de externe competitie. HSC 1 ontvangt het in groot degradatiegevaar verkerende Maastricht. Laat het vaandelteam waken voor onderschatting: eerder dit seizoen werd al eens verloren van een hekkensluiter! HSC 2 moet na de miskleun van de vorige ronde alles op alles zetten om de promotiestrijd met Eindhoven 3 vol te houden. Er is maar één weg om kansen te behouden en dat is winnen van EVS uit Valkenswaard, en dan nog het liefst met flinke cijfers! HSC 3 staat inmiddels stijf onderaan, maar krijgt een nieuwe kans tegen het Tilburgse Stukkenjagers 5, dat slechts één plaatsje hoger in de stand bivakkeert. Als men degradatie nog wil ontlopen, dan is ook hier een overwinning absoluut noodzakelijk! Vanaf 13.00 uur beginnen de wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Vanaf dat tijdstip zijn toeschouwers ook van harte welkom. Na afloop van de partijen zal een grote groep schakers een hopelijk voortreffelijk diner gaan consumeren in een nieuw restaurant aan de Markt.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (16 maart 2016)

Op dinsdag 15 maart werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (16 maart 2016)

Op dinsdag 15 maart werden zes partijen gespeeld in de vijfde, respectievelijk de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A bood Johan Wuijts al na negen zetten remise aan en dat voorstel klonk zo verleidelijk dat Gerard van de Kerkhof het niet kon weigeren. Nu konden beide heren namelijk naar PSV gaan kijken. Bart Dekker had dat ook wel gewild, maar speelde tóch maar een partij vanwege zijn vele uitgestelde partijen. Vlot spelend creëerde hij een mooie koningsaanval en Jerzy Cebula ging, met wit nog wel, kansloos ten onder. Hugo Faber won in de opening een pion en verkreeg een flinke plus. Het was wachten totdat het fout ging bij Maarten Smit, maar deze speelde stug door en verdedigde zich goed. In lichte tijdnood was het dan Hugo die de fout in ging; hij kwam een kleine kwaliteit achter en gaf onmiddellijk op. Maarten gaat door deze onverwachte zege aan de leiding in de stand.
In groep B werden opnieuw alle partijen die voor deze avond gepland stonden uitgesteld. In een inhaalpartij uit de eerste ronde ging de koploper in de stand, Paul van Asseldonk, door zijn vlag in reeds verloren stelling. Daar zag het echter lang niet naar uit. Een dameloos middenspel zette Paul prima naar zijn hand en hij leek ergens een pion te gaan winnen. Tijdgebrek zorgde echter voor de zege voor Danniël van Boxtel.
In groep C leek Huub Martens met wit best lekker te staan. Helaas voor hem ging er toch weer wat mis, waardoor Chris van der Aa zijn tweede overwinning mocht noteren. In de tweede cyclus zal Huub ongetwijfeld punten gaan scoren! Hagen Büchold kwam een paar pionnen achter in het middenspel en dat was voor Jan Vossen genoeg om de partij te winnen. Door dit resultaat stijgt hij twee plaatsen in de stand.

 

Saldocompetitie (14 maart 2016)

Op dinsdag 15 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (14 maart 2016)

Op dinsdag 15 maart wordt in de lentecompetitie de vijfde ronde in groep A en groep B alsmede de zesde ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

KiNG KO toernooi Tilburg (13 maart 2016)

Eén HSC'er was op zaterdag 12 maart aanwezig bij het eerste Knock Outtoernooi georganiseerd door SG KiNG in Tilburg. Met 64 deelnemers en via een afvalsysteem werd de winnaar van dit rapidtoernooi bepaald. Voor de verliezers was het toernooi niet meteen afgelopen; er konden volgens een bepaalde methode ook voor deze categorie prijzen behaald worden. Sebastiaan Smits verloor in de eerste en derde ronde, maar kreeg toch een prijs omdat hij in de 'verliezersronde' nog flink wat medeverliezers versloeg. Hij eindigde op de 41e plaats. Verduidelijking van het spelsysteem en een verslag inclusief eindstand zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

 

Rivierenland Open Rapid Schaaktoernooi Buren (13 maart 2016)

Op zaterdag 12 maart speelden twee HSC'ers mee in het Rivierenland Open Rapidschaaktoernooi in het Gelderse Buren. Beide clubgenoten werden ingedeeld in de hoogste groep. Johan Wuijts verkeerde in topvorm en versloeg op weg naar de derde plaats diverse (veel) hoger geratete spelers. Hij finishte met 5 uit 7 en nam een goed gevulde envelop mee naar huis. Met Roland Robinson ging het wat minder goed, hij kwam niet verder dan ½ uit 7. Meer informatie zal te zijner tijd gevonden kunnen worden op de site van Schaakvereniging Rivierenland.

 

Uitslagen avondcompetitie (9 maart 2016)

Op dinsdag 8 maart werden in de zesde ronde van de avondcompetitie niet echt bijster goede resultaten behaald door de diverse HSC-teams. Drie maal een gelijkspel en een nederlaag was de magere oogst. HSC A was op de hoogte van het verlies van koploper RSG op maandag en hoefde alleen maar te winnen van hekkensluiter en degradant Rochade uit Tilburg om de Roosendalers te passeren in de stand. Het lukte niet, het benauwde gelijkspel reduceert de kansen op het kampioenschap aanzienlijk. HSC B was op de hoogte van het feit dat koploper KiNG verslagen moest worden om de leidende positie over te kunnen nemen. Het lukte niet, het gelijkspel gaf de Tilburgers een voorschot op het kampioenschap. HSC C was op de hoogte van het feit dat er gewonnen moest worden van rodelantaarndrager Gardé uit Soerendonk om kansen te behouden degradatie te ontlopen. Het lukte niet, na het gelijkspel is het onzeker of de teruggang naar de tweede klasse voorkomen kan worden. HSC D was het enige team dat niet gelijk speelde en dat is dit seizoen nog niet vaak gebeurd. KiNG B uit Tilburg was met ½ - 3½ veel te sterk en gaat het volgend seizoen waarschijnlijk een klasse hoger proberen. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Uitslag lentecompetitie (9 maart 2016)

Op dinsdag 8 maart werd één partij gespeeld in groep C van de lentecompetitie. Nieuwe deelnemer Hagen Büchold won in een partij met wisselende kansen van Huub Martens en neemt al meteen de vierde plaats in de stand.

 

Saldocompetitie (7 maart 2016)

Op dinsdag 8 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (7 maart 2016)

Op dinsdag 8 maart spelen de vier teams van HSC allemaal een thuiswedstrijd in alweer de zesde ronde van de avondcompetitie. Deze avond zouden wel eens heel wat beslissingen kunnen vallen in de diverse standen. Als HSC A nog een kans wil houden op het kampioenschap in de hoofdklasse zal er in ieder geval gewonnen moeten worden van hekkensluiter Rochade uit Tilburg. En dan maar hopen dat koploper RSG deze ronde niet tot winst komt. Voor HSC B is het uur van de waarheid aangebroken. Koploper KiNG uit Tilburg komt op bezoek en alleen bij winst kunnen de onzen de eerste plaats overnemen en daarmee een uitstekende kans op het kampioenschap verwerven. Winst is ook noodzakelijk voor HSC C, maar hier is dat om degradatie te ontlopen. Tegenstander Gardé uit Soerendonk heeft nog niet één matchpunt, dus er zijn mogelijkheden. Het nog ongeslagen HSC D speelt tegen het tweede team van het Tilburgse KiNG, dat ook al boven aan de ranglijst te vinden is. Een vijfde gelijkspel behoort tot de mogelijkheden. De wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen beginnen rond 20.15 uur. Het belooft een spannende avond te worden en toeschouwers zijn dan ook van harte welkom!

 

LimianZ Rapid Open Venlo (6 maart 2016)

Op zaterdag 5 maart waren vijf HSC'ers present bij het LimianZ Rapid Open in Venlo. In de hoogste groep speelde Pim Blijlevens vijf maal remise en won de rest, waardoor hij met 4½ uit 7 en een TPR van 2121 op de gedeelde derde plaats terecht kwam. Op weerstandspunten werd hij derde en mocht een gevulde envelop in ontvangst nemen tijdens de prijsuitreiking. Jerzy Cebula kwam niet verder dan een 50%-score en werd gedeeld zesde (zevende op weerstandspunten). Johan Wuijts werd met 3 uit 7 gedeeld achtste (negende op weerstand). In de tweede groep behoorden Joep Peeters en Roland Robinson tot de ratingfavorieten, maar ze konden geen rol van betekenis spelen. Beiden bleven steken op 4 uit 7 en dat betekende een gedeelde achtste plaats (respectievelijk negende en elfde op weerstandspunten). Een kort verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de site van de Venlose Schaakvereniging.

 

HSC/De Legibus Open (6 maart 2016)

De website van het zesde HSC/De Legibus Open is klaar. Ons weekendtoernooi wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 juli. Het is nu reeds mogelijk in te schrijven!

 

50+ schaaktoernooi Deurne (2 maart 2016)

Op woensdag 2 maart speelden drie HSC'ers mee in het 50+ rapidtoernooi in Deurne. In de hoogste groep speelde Maarten Smit een aanzienlijk beter toernooi dan het jaar ervoor. Met 4½ uit 7 werd hij gedeeld derde (derde op weerstandspunten) met een TPR van 1992. Joep Peeters was de enige die van toernooiwinnaar Pierre Smeets wist te winnen, in de slotronde, en dat leverde hem ook een score van 4½ uit 7 en een gedeelde derde plaats op (vijfde op weerstandspunten). Zijn TPR was 1882. In de tweede groep speelde Jos Pieters een uitstekend toernooi. Met 5½ uit 7 werd hij ongedeeld tweede met een TPR van 1686. En eigenlijk was hij de morele winnaar van het toernooi, want als hij zijn tegenstander in de eerste ronde (de uiteindelijke winnaar) in gewonnen stelling geen remise had gegund, dan was híj eerste geweest! De eindstanden en een verslag zijn te vinden op de site van Schaakvereniging Deurne.

 

Uitslagen lentecompetitie (2 maart 2016)

Op dinsdag 1 maart werden vijf partijen gespeeld in de vierde, respectievelijk de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A zette Maarten Smit in een zeer ingewikkelde fase zijn paard op een verkeerd veld. Jerzy Cebula schijnofferde een kwaliteit die hij een zet later terugwon en kwam zo met een pion meer uit de verwikkelingen. Na afruil van heel wat stukken sneuvelde er een tweede pion, waarna Jerzy het toreneindspel gemakkelijk verzilverde. Omdat de overige partijen in deze groep werden uitgesteld, is hij daarmee de nieuwe leider in de stand.
In groep B offerde Joost Rutten vroeg in de opening een vol stuk, maar er zat een groot lek in zijn berekeningen. Voor de vorm speelde hij nog enige tijd door, maar Pim Blijlevens liet zich de kaas niet meer van het brood eten. De damevleugelaanval op de witte koning leek Joep Peeters een overwinning op te gaan leveren, maar Paul van Asseldonk counterde op de koningsvleugel en deze aanval bleek sneller. Paul vergroot door deze zege zijn voorsprong in de stand.
In groep C ging Jos Pieters in de fout en verloor een stuk. Rob Bakels verzilverde de verkregen materiële voorsprong zonder al te veel problemen. In de topper in deze groep kwam Roel van de Donk nu eens niet slecht uit de opening; dat moet wel haast aan zijn uitstekende openingskeuze hebben gelegen. Paul Sanders kon lange tijd een ongeveer gelijke stelling handhaven, maar na een door zijn opponent geweigerd remiseaanbod nam hij wat teveel risico's, waarna Roels zware stukken de koningsstelling binnendrongen. Dit was beslissend, waardoor hij zich nu alleen aan kop bevindt in de stand.

 

Saldocompetitie (29 februari 2016)

Op dinsdag 1 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (29 februari 2016)

Op dinsdag 1 maart wordt in de lentecompetitie de vierde ronde in groep A en groep B alsmede de vijfde ronde in groep C gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (28 februari 2016)

Op vrijdagavond 26 februari speelden de gebruikelijke twee HSC'ers mee in de zesde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens en Johan Wuijts haalden beiden een score van 6 uit 10 en eindigden op de gedeelde zesde plaats. Pim kaapte de ratingprijs tot 2000 weg, aangezien hij net wat meer weerstandspunten had dan Johan. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (24 februari 2016)

Op dinsdag 23 februari werden vier partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (24 februari 2016)

Op dinsdag 23 februari werd één partij gespeeld in de vierde ronde in groep C van de lentecompetitie. In de overige groepen werden nog eens vier partijen ingehaald.
In groep A was de partij tussen Hugo Faber en Bart Dekker vooral strategisch van aard, waarbij de onderhuidse dreigingen van Hugo steeds tijdig gepareerd werden door Bart. Een remise was de logische uitslag. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep B leek Danniël van Boxtel een simpele winst te behalen tegen Joost Rutten. Een kwetsbare witte koning van Joost nog in het centrum leidde tot pionwinst voor Danniël met afwikkeling naar een eindspel. Daar ging het echter flink mis, waarna Danniël genoegen moest nemen met remise. Roland Robinson had tegen Paul van Asseldonk in een overbekende stelling op zet 3 een nieuwtje thuis voorbereid. Zijn loper op c8 leek op het eerste gezicht tot passiviteit gedwongen maar werd na een uitval via a6 naar d3 het machtigste stuk van het bord. Met uiteindelijk een pion meer in het eindspel leek Roland op winst af te stevenen, maar na een blunder verloor hij een stuk en daarmee de partij. Pim Blijlevens probeerde met zwart met een vroegtijdig h5-h4 de witte koningsstelling onder vuur te nemen. Joep Peeters reageerde kalm en profiteerde van de pion meer en de mindere stukkensamenhang van Pim. In zijn tijdnood miste Joep mat-in-drie waarna de partij enige tijd later in remise eindigde. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C verzette Jos Pieters zich met zwart taai tegen Paul Sanders. Een eerdere kwaliteitsachterstand werd teruggebracht tot een pionachterstand. Paul bleef echter een prettige drukstelling houden en onder die druk bezweek Jos uiteindelijk. Met deze overwinning wordt Paul gedeeld eerste in de stand in deze groep, die door de terugtrekking van Ronnie Bloks nog maar uit zeven personen bestaat.

 

Saldocompetitie (22 februari 2016)

Op dinsdag 23 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (22 februari 2016)

Op dinsdag 23 februari wordt de vierde ronde in groep C van de lentecompetitie gespeeld. Voor groep A en groep B is een inhaalprogramma samengesteld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Stayokay Slot Assumburg rapidschaaktoernooi Heemskerk (21 februari 2016)

Hugo Faber speelde op zaterdag 20 en zondag 21 februari mee in een rapidweekendtoernooi in zijn geboorteplaats Heemskerk. Plaats van handeling was het fraaie slot Assumburg. Na de eerste dag had hij 4 uit 5 en maakte een goede kans het toernooi op zijn naam te schrijven. Helaas was zijn partij tegen de latere toernooiwinnaar een hele slechte. Zijn score op zondag was 2½ uit 4, in totaal dus 6½ uit 9. Hij werd hiermee gedeeld vierde (vierde op weerstandspunten) en nam een envelop met 50 euro in ontvangst tijdens de prijsuitreiking. De eindstand is te vinden op de site van de Heemskerkse Schaakvereniging Excelsior.

 

Piet Smits snelschaaktoernooi Waspik (21 februari 2016)

Johan Wuijts vond blijkbaar dat hij wat goed te maken had na zijn mislukte toernooi op zaterdag en toog op zondag 21 februari naar Waspik om te strijden in het Piet Smits snelschaaktoernooi. Het werd bijna een toernooizege, ware het niet dat hij tegen de uiteindelijke kampioen in gewonnen stelling een volle dame weggaf. Hij moest derhalve genoegen nemen met een tweede plaats met een score van 6 uit 7 en kreeg daar een bijzonder fraaie zilveren medaille voor. De eindstanden zijn nog niet te vinden op de site van Het Wasbord, maar dat komt wellicht binnenkort.

 

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (21 februari 2016)

Op zaterdag 20 februari speelden vijf HSC'ers mee in het 19e Druiventros rapidtoernooi in Berkel-Enschot. Dit jaar mocht de kampioen zich tevens NBSB-rapidkampioen noemen. Helaas was het geen HSC'er die deze mooie titel te pakken kreeg. In de eerste groep werd Jerzy Cebula met 4 uit 7 gedeeld negende (elfde op weerstandspunten). Pim Blijlevens kwam niet verder dan 3 uit 7 en werd gedeeld 19e (ook 19e op weerstandspunten). Johan Wuijts had zijn dag niet en werd met 2½ uit 7 gedeeld 27e (27e op weerstand). In groep B speelde Joep Peeters getuige zijn gedeelde derde plaats met 5 uit 7 weer een prima toernooi. Helaas werd hij op weerstandspunten naar de vijfde plaats verwezen en dat was net één plaats te laag voor een prijs. Mario Adriaans speelt de laatste tijd ook vrij vaak aan een rapidtoernooi mee. Deze dag haalde hij 2 uit 7 in groep C en werd daarmee gedeeld 37e (38e op weerstandspunten). De eindstanden zijn te vinden op de site van De Oude Toren (wel goed zoeken: vanuit de 'homepage' naar 'toernooigegevens' en dan helemaal naar beneden scrollen).

 

Uitslagen lentecompetitie (17 februari 2016)

Op dinsdag 16 februari werden zeven partijen gespeeld in de derde ronde van de lentecompetitie.
In groep A ontwikkelde Gerard van de Kerkhof zijn witte stukken weer eens niet, maar Maarten Smit kon dit keer niet profiteren ondanks een hele grote kans. Gerard kreeg even later eenzelfde kans, maar deze was ook niet aan hem besteed. De rest van de partij verliep spectaculair, maar de vervlakte stelling die overbleef was voor beiden reden het punt te delen. Johan Wuijts vond zelf dat hij in het middenspel licht minder stond en liet merken wel tevreden te zijn met een remise. Jerzy Cebula wil altijd winnen, maar kon de stelling niet naar zijn hand zetten en ging uiteindelijk akkoord. Weinig positiewisselingen in de stand, die aardig wat uitgestelde partijen laat zien.
Maar dat is nog niks vergeleken met de stand in groep B! Voor de tweede keer werden alle geprogrammeerde partijen uitgesteld. Tóch werd er nog wat gespeeld: Joep Peeters kwam in een inhaalpartij zeer bedenkelijk te staan na een correct stukschijnoffer van Joost Rutten. Deze kwam twee pionnen voor, maar liet onder druk van de tijd zijn teugels wat vieren. Joep was er als de kippen bij om genoeg tegenspel te ontwikkelen, wat hem dan toch nog een half puntje opleverde.
In groep C wordt wel lekker doorgespeeld! Waren in de vorige ronde alle witspelers na afloop van de avond bekroond met een winstpunt, deze avond waren het de zwartspelers die wonnen. Jan Vossen veroverde een aantal stukken en mocht Ronnie Bloks in de slotfase mat zetten. Rob Bakels sloeg in het middenspel een vol stuk op d2, maar het was de vraag of zijn paard een veilig heenkomen zou vinden. Dat lukte, waarna Huub Martens zijn tegenstander feliciteerde. De laatste twee partijen in deze groep duurden het langst van allemaal en de spelers werden toch wel wat gehinderd door analyserende clubgenoten uit andere groepen die nogal wat lawaai produceerden. Misschien een idee om na de partij het schaakbord mee naar het cafégedeelte te nemen en dáár te analyseren! Chris van der Aa had een duidelijk minder eindspel door een sterke zwarte vrijpion van Paul Sanders op d3. Chris versnelde het einde door een foutieve torenzet die hem in plaats van de beoogde pionwinst op torenverlies kwam te staan. Roel van de Donk kwam voor de derde opeenvolgende keer beroerd uit de opening. Jos Pieters leek op een mooie overwinning af te stevenen, maar Roel rechtte zijn rug, won twee pionnen en verzilverde alsnog het eindspel. Hij blijft daardoor eenzaam aan kop in de stand, maar zal nog moeten spelen tegen al zijn naaste volgers.

 

Saldocompetitie (15 februari 2016)

Op dinsdag 16 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (15 februari 2016)

Op dinsdag 16 februari wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (14 februari 2016)

Het resultaat van een dagje schaken op zaterdag 13 februari in de externe competitie was een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag. HSC 1 versloeg 't Pionneke uit Roermond met het kleinst mogelijke verschil en stijgt een plaatsje in de stand. HSC 2 kwam ondanks een 4 - 1 voorsprong niet verder dan een teleurstellend gelijkspel tegen WLC 2. HSC 3 ging met 3½ - 4½ onderuit tegen OSV 2 uit Oss en komt daarmee vaster op de laatste plaats. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (11 februari 2016)

Op zaterdag 13 februari spelen de drie HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. Opnieuw een belangrijke dag voor alle teams; er zou na deze dag veel duidelijk kunnen zijn in de diverse standen. Gaat HSC 1 zich bijvoorbeeld revancheren voor de wanprestatie uit de vorige ronde door het sterke Roermondse team van 't Pionneke, momenteel één van de koplopers, te verslaan? Houdt HSC 2 de strijd om het kampioenschap vol door de Eindhovense middenmoter WLC 2 te kloppen? En, last but not least, slaagt HSC 3 er in de lelijke laatste plaats te verlaten door te winnen van de nummer 6, het Ossche OSV 2? Het lijkt evident dat er dringend behoefte is aan toeschouwers die ons mentaal kunnen bijstaan in onze zware strijd. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Na afloop van de wedstrijden zal er in een ontspannen sfeer nageborreld worden in ons stamcafé aan de Markt.

 

Geurts Conserven schaaktoernooi Zetten (10 februari 2016)

Twee HSC'ers speelden op woensdag 10 februari mee in het Geurts Conserventoernooi, een rapidtoernooi voor 50-plussers in het plaatsje met de toepasselijke naam Zetten. Maar liefst 221 deelnemers vochten om de kleine duizend potten jam. Zowel Joep Peeters (4½ uit 7 in groep B) als Roland Robinson (half punt minder in dezelfde groep) moesten uiteindelijk genoegen met een pot aardbeien-, abrikozen- en vier-vruchtenjam. De eindstanden staan al op de site van de Dodewaardse Schaakvereniging.

 

Noteboomtoernooi Oegstgeest (8 februari 2016)

Vier HSC'ers hebben vanaf vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari het Carnavalsfeest in het zuiden ontvlucht door mee te spelen in het 76e Noteboom-weekendtoernooi in Oegstgeest. In de hoogste groep van dit door het Leidse LSG georganiseerde toernooi scoorde Jerzy Cebula 3 uit 6. Alle witpartijen werden in winst omgezet, maar al zijn partijen met zwart gingen verloren. Met een goede TPR van 2124 eindigde hij op de gedeelde 35e plaats (38e op weerstandspunten). De overige drie HSC'ers acteerden in groep B. Johan Wuijts begon na een vrijdagavondbye met twee overwinningen en daar kwamen nog drie halfjes bij, waardoor hij met 4 uit 6 eindigde op een gedeelde tiende plaats (15e op weerstandspunten). Met zijn TPR van 2009 mag hij tevreden zijn. Pim Blijlevens leek ook lekker op dreef, maar in de zondagochtendpartij blunderde hij in gewonnen stelling een volle toren weg, waardoor hij terugviel naar een ietwat teleurstellende 3½ uit 6. Hij eindigde op de gedeelde 25e plaats (30e op weerstand) met een TPR van 1872. Joep Peeters haalde een score van 3 uit 6 zonder bye en eindigde als gedeeld 37e (42e op weerstand) met een prima TPR van 1831. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (3 februari 2016)

Op dinsdag 2 februari werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (3 februari 2016)

Op dinsdag 2 februari werden acht partijen gespeeld in de tweede ronde van de lentecompetitie.
In groep A wikkelde Maarten Smit na een prima middenspel af naar een gelijke lopereindspel met pluspion. Johan Wuijts probeerde het hem hierna nog lastig te maken, maar de stelling bleek gewonnen voor de witspeler. Jerzy Cebula zette Hugo Faber vlak na de opening volledig vast en leek op een snelle zege af te stevenen. Snel ging het uiteindelijk niet, maar pionwinst bleek genoeg voor de overwinning voor onze clubkampioen. Twee leiders in de stand.
In groep B werden de eerste twee partijen uit deze competitie gespeeld en beide partijen duurden langer dan alle andere partijen deze avond. Danniël van Boxtel stond steeds onder druk en Joep Peeters had wellicht ergens de trekker kunnen overhalen. Hij zag echter niet hoe en ver in het eindspel werd tot remise besloten. Paul van Asseldonk slaagde er dan eindelijk in te winnen van zijn kwelgeest Pim Blijlevens. Met zwart zette hij een overtuigende partij neer, waardoor hij de eerste echte leider is in de stand.
In groep C waren de witspelers in de vier gespeelde partijen allemaal winnaars. Jan Vossen kon al snel een stuk buitmaken en dit bleek genoeg om Jos Pieters te verslaan. Ook Paul Sanders veroverde een vol stuk en pakte ver in het eindspel het punt tegen Huub Martens. Rob Bakels kwam nóg meer materiaal voor, maar debutant Ronnie Bloks bleek over een fraaie aanval te beschikken. Uiteindelijk leverde dat hem nog bijna een half punt op, maar zo ver liet Rob het net niet komen. Chris van der Aa had een pion gewonnen en leek het ontstane eindspel alleen maar te kunnen winnen. Een serie van onbegrijpelijke zetten kantelde de partij volledig, waardoor Roel van de Donk alsnog zegevierde. Hij voert daarmee de stand aan.

 

Saldocompetitie (1 februari 2016)

Op dinsdag 2 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (1 februari 2016)

Op dinsdag 2 februari wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.15 uur.

 

KNSB-ratinglijst (1 februari 2016)

De KNSB-ratinglijst per februari 2016 is verschenen. De rating van degenen die de laatste maanden actief zijn geweest in de diverse externe competities zal veranderd zijn. Alle wedstrijden tot en met december zijn meegeteld, van het eerste team is ook de januariwedstrijd al meegeteld. De grootste stijger in de HSC-lijst is dit keer Johan Wuijts, die met zijn 55 punten winst eindelijk de 1900-grens voorbij is! Nummer 2 is Jerzy Cebula, met 44 punten winst gaat hij richting de 2100. Joep Peeters pakte ook deze keer een forse winst van 32 punten en is derde in dit klassement. Grootste daler is Chris van der Aa, die met zijn verlies van 45 punten weer onder de 1400 is gekomen. Paul van Asseldonk verloor 41 punten en komt onder de 2000. Derde plaats is voor Frans van Neerven, die 40 punten verloor.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (30 januari 2016)

Op vrijdagavond 29 januari speelden de bekende twee HSC'ers mee in de vijfde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts en Pim Blijlevens haalden beiden een score van 5½ uit 10 en eindigden op de gedeelde negende plaats. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslag avondcompetitie (30 januari 2016)

Op vrijdag 29 januari speelde HSC A in Dongen tegen middenmoter DSC en kwam niet verder dan een 2 - 2 gelijkspel, waardoor de kansen op een kampioenschap zo goed als verkeken zijn. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (27 januari 2016)

Op dinsdag 26 januari werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (27 januari 2016)

Op dinsdag 26 januari werd begonnen met de lentecompetitie. Van de tien geprogrammeerde partijen werden er slechts vier gespeeld.
In groep A speelden Hugo Faber en Johan Wuijts een spectaculaire partij waarin laatstgenoemde een stuk offerde voor interessante compensatie. Waarschijnlijk was dit niet genoeg en had Hugo zijn materiële voorsprong kunnen uitbuiten, maar hij werd gretig en ging voor nóg meer materiaal. Johan counterde sterk via een schijn-torenoffer, waarna de heren in waarschijnlijk veel betere stelling voor Johan het punt deelden. Jerzy Cebula leek met zwart hard op weg Gerard van de Kerkhof van het bord te zetten, maar in de slotfase ging het toch nog mis. Gerard kon plotseling met dame en toren de zwarte stelling binnendringen met mat als gevolg. Hij is hierdoor de eerste leider in de stand.
In groep B werden alle partijen uitgesteld, zodat iedere deelnemer voorlopig aan kop gaat in de stand.
In groep C leek de bij HSC teruggekeerde Huub Martens hard op weg om ratingfavoriet Roel van de Donk te verslaan. Ondanks een pion achterstand had hij een mooie drukstelling en het kostte Roel de nodige hoofdbrekens zijn verdediging op orde te krijgen. Huub blunderde helaas een vol stuk weg, waardoor hij de partij nog verloor. Jos Pieters is ook een nieuw gezicht in deze competitie; na enkele saldopartijen vond hij dat de tijd rijp was voor het grotere werk. Tegen Chris van der Aa kwam hij een stuk achter, maar hij kreeg er wel drie pionnen voor terug. Het eindspel van toren, loper en twee pionnen tegen toren en vijf pionnen werd uiteindelijk door Chris gewonnen, zodat hij één van de twee leiders is in de stand.

 

Uitslag avondcompetitie (27 januari 2016)

Op dinsdag 26 januari speelde HSC C officieel een uitwedstrijd in de avondcompetitie, maar de derby tegen Mierlo-Geldrop werd feitelijk in ons eigen clublokaal afgewerkt. De spannende wedstrijd eindigde tenslotte in een verdienstelijk gelijkspel. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is ook al toegevoegd.

 

Uitslagen avondcompetitie (26 januari 2016)

Op maandag 25 januari kwamen twee HSC-teams in actie in de vijfde ronde van de avondcompetitie. In Rosmalen leverde HSC B een keurige prestatie door met ½ - 3½ te winnen van het vorig seizoen uit de hoofdklasse gedegradeerde team van De Kentering. In dezelfde zaal maakte HSC D het feest voor onze club compleet door voor de eerste keer dit seizoen niet gelijk te spelen, maar te winnen. De Kentering B werd met 1 - 3 geklopt. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC B en HSC D zijn geplaatst.

 

Saldocompetitie (25 januari 2016)

Op dinsdag 26 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma lentecompetitie (25 januari 2016)

De temperatuur gaat omhoog, de lente is in aantocht! Hoogste tijd dus om te beginnen met de lentecompetitie. Op dinsdag 26 januari wordt de eerste ronde afgewerkt. Ook dit seizoen een volledige competitie, oftewel iedereen speelt twee keer tegen elkaar. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (24 januari 2016)

De komende week spelen de vier avondteams van HSC allemaal een uitwedstrijd in de vijfde ronde van de avondcompetitie. Op maandag 25 januari spelen alvast twee teams in Rosmalen. HSC B ontmoet het sterke vaandelteam van De Kentering en zal alleen gebaat zijn bij een overwinning, om zo de titelaspiraties levend te houden. HSC D speelt tegen het tweede team van De Kentering en hoopt het vijfde achtereenvolgende gelijkspel te behalen. Dinsdag 26 januari is het de beurt aan HSC C. De wedstrijd tegen het topteam van Mierlo-Geldrop wordt verrassend genoeg niet in Mierlo gespeeld, maar in ons eigen clublokaal! Ook het tweede avondteam van Mierlo-Geldrop zal haar thuiswedstrijd in Helmond spelen, in verband met het feit dat het clublokaal in Mierlo niet beschikbaar is. Op vrijdag 29 januari is mede-koploper HSC A pas aan de beurt als het in Dongen aantreedt tegen het op papier gelijkwaardige DSC.

 

Hopbeltoernooi Schijndel (24 januari 2016)

Op zondag 24 januari speelden zes HSC'ers mee in het Hopbeltoernooi in Schijndel. Dit rapidtoernooi, dat vroeger bekend stond als het Kafmolentoernooi, kent een aanvangstijdstip van 13.00 uur, waardoor ook langslapers eens aan een toernooi kunnen deelnemen. Johan Wuijts werd rond het middaguur wakker geschud door zijn medepassagiers, maar was na enkele biertjes voldoende bij kennis om het toernooi met 6 uit 7 op zijn naam te schrijven! In de Schijndelse puntentelling spreken we van 98,8%. Op de derde plaats eindigde Maarten Smit met 96,5% (5 uit 7) en Joep Peeters werd met 89,0% (4½ uit 7) zesde in de totaalstand (vijfde in groep 1). Joep eindigde daarmee hoger dan onder andere oud-lid Rudy Simons, die weliswaar een half punt méér had gehaald, maar een beduidend lager percentage (87,3%). Wilfried van de Kimmenade was voor zijn reces van drie weken goed voor 77,2% (ook 4½ uit 7) en werd daarmee elfde (vijfde in groep 2). Roland Robinson kwam met een percentage van 70,6% uit op een 14e plaats (4½ uit 7) en had als nummer acht in de hoogste groep ook nog een prijsje in natura. Dat laatste gold niet voor Mario Adriaans; zijn Schijndelpercentage van 8,0% (2 uit 7) betekende een 45e plaats. Het is onduidelijk of de eindstand nog ooit gepubliceerd zal worden, maar áls het gebeurt, dan zal het op de NBSB-site zijn.

 

Open Noord-Limburgs snelschaakkampioenschap Horst (23 januari 2016)

Op zaterdag 23 januari speelden drie HSC'ers mee in het Open Noord-Limburgs snelschaakkampioenschap in Horst. Na drie voorronden in groepen van vier spelers volgde een indeling in finalegroepen van acht of zeven spelers. Pim Blijlevens kwalificeerde zich voor de hoogste finalegroep en haalde daarin 2½ uit 7 en werd gedeeld vijfde. Johan Wuijts wist de derde finalegroep te winnen met 4½ uit 6 en kreeg een redelijk gevulde envelop als beloning. Joep Peeters maakte het succes voor HSC compleet door de vierde finalegroep met ook 4½ uit 6 te winnen. Ook voor hem een envelop. De eindstanden zullen binnenkort wellicht verschijnen op de site van de Limburgse Schaakbond.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (20 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (20 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari werden de barrages van de herfstcompetitie gespeeld.
Joep Peeters hield in de eerste partij Hugo Faber keurig op remise, met zwart nog wel. In zijn witpartij ging het echter wat minder, hij kwam een kwaliteit achter, maar bleef knokken. Toen Hugo even niet bij de les was, kon hij beslissend toeslaan middels een stukoffer op f7. Joep haalde echter twee zetten door elkaar, waardoor Hugo alsnog zijn materieel voordelige stelling kon uitbuiten. Dankzij deze narrow escape mag Hugo in groep A van de lentecompetitie uitkomen.
Johan Wuijts had tal van kansen om zijn witpartij tegen Danniël van Boxtel te verzilveren, maar liet dat na. In vliegende tijdnood koos hij voor eeuwig schaak, waar ook mat-in-drie tot de mogelijkheden behoorde. In de tweede partij werd het evenwicht eigenlijk nergens verbroken. Het ongelijke lopereindspel werd uiteindelijk remise gegeven, zodat er hier een spannende sudden-death snelschaakpartij soelaas moest bieden. Johan lootte wit, kreeg 6 minuten en moest winnen om de felbegeerde plaats in groep A van de lentecompetitie te pakken, maar Danniël speelde het prima en had totaal geen problemen. Met Johan op 20 seconden en Danniël op 40 leek het voorbij voor Johan, maar Danniël liet zichzelf schaak staan, waardoor Johan de partij kon opeisen. Hij speelt hierdoor in groep A, Danniël moet zich tevreden stellen met een plaats in groep B.
Joost Rutten sloeg zijn slag in de eerste partij van de barrage die hem in groep B van de lentecompetitie zou moeten brengen. Met zwart veroverde hij twee pionnen en kon het eindspel dat ontstond soepel uitschuiven. Frans van Neerven had nu de zware taak om met de zwarte stukken de gelijkmaker te scoren en slaagde daar in, ondanks een kwaliteit achter, maar dankzij twee verbonden vrijpionnen. Ook hier werden de massaal toegestroomde toeschouwers verwend met een sudden death snelschaakpartij. Joost moest met wit zien te winnen, maar hij verloor ergens een pion, en stond toen voor de onmogelijke opdracht een eindspel van toren en een pion tegen toren en twee pionnen te winnen. Het lukte niet, sterker nog, toen hij inzag dat hij niet genoeg tijd had, gaf hij op. Remise aanbieden had hem ook niet geholpen, want de witspeler moet volgens het reglement winnen. Frans naar groep B derhalve.

 

Uitslag interne bekercompetitie (20 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari werd de laatste partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie ingehaald. Wilfried van de Kimmenade had een prettige stelling opgebouwd, maar plaatste zijn toren op een dubieus veld. Sebastiaan Smits was er als de kippen bij om middels een paar zetten diepe zettenreeks te profiteren en haalde daarmee een kwaliteit op. Wilfried had er meteen geen zin meer in en gaf op. Sebastiaan mag het in de halve finale opnemen tegen Pim Blijlevens.

 

Saldocompetitie (18 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 23.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma barrages herfstcompetitie (18 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari worden de barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Hugo Faber neemt het op tegen Joep Peeters, terwijl Johan Wuijts een vermoedelijk interessant gevecht gaat houden met Danniël van Boxtel. Beide tweekampen hebben als inzet een plaats in groep A van de lentecompetitie. Joost Rutten en Frans van Neerven spelen om een plaats in groep B van de lentecompetitie. Tempo bij alle partijen is 40 minuten per persoon per partij. Er dienen twee partijen gespeeld te worden en bij een gelijkspel volgt een sudden-death-snelschaakpartij. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (18 januari 2016)

Op dinsdag 19 januari wordt de laatste partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Tata Steel Chess Tournament Wijk aan Zee (17 januari 2016)

Vanaf vrijdag 15 tot en met zondag 17 januari speelde Sebastiaan Smits mee in het weekendvierkampentoernooi, behorend bij het grote Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Na twee remises won hij zondag de slotpartij, waardoor hij de eerste plaats bereikte met 2 uit 3 in groep 2J. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Torenvalktoernooi Valkenswaard (17 januari 2016)

Op zaterdag 16 januari speelden vier HSC'ers mee in het 42e Torenvalktoernooi in Valkenswaard. In de hoogste groep gaf Johan Wuijts aan weer in topvorm te verkeren. Een overwinning op een FM en een remise tegen een GM brachten hem op de gedeelde derde plaats met 4½ uit 7. Op weerstandspunten werd hij naar de vierde plaats verwezen, maar dat was nog ruim boven Jerzy Cebula, die met 3 uit 7 op de gedeelde negende plaats terecht kwam. In de tweede groep had Joep Peeters het weer eens op zijn heupen. Met 5½ uit 7 eindigde hij weliswaar precies gelijk met Ingeborg Jansen, ook op weerstandspunten, maar hij had het onderlinge duel gewonnen, waardoor de eerste plaats en bijbehorende gevulde envelop voor hem was! Roland Robinson werd met 4 uit 7 gedeeld vierde (vijfde op weerstandspunten). Een verslag alsmede de uitslagen en de eindstanden zijn te vinden op de site van EVS.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (13 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari werden drie partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en eindstanden herfstcompetitie (13 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari werden de drie laatste partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 ging de partij tussen Gerard van de Kerkhof en Bart Dekker volkomen gelijk op, toen eerstgenoemde plotseling door zijn vlag ging. Die 30 seconden extra per zet zijn best handig, maar je moet natuurlijk wél een zet doen. Bart heeft daarmee de herfstcompetitie gewonnen met de perfecte score van 8 uit 8, zoals uit de eindstand blijkt.
In groep 2 kon Danniël van Boxtel de hoogste barrageplaats pakken door te winnen van Paul Sanders. Later op de avond werd de partij tussen Roland Robinson en Paul Sanders remise gegeven, waardoor de tweede barrageplaats aan Joep Peeters toekomt, zoals uit de eindstand blijkt. Voor een plaats in groep A van de lentecompetitie speelt Danniël in de barrage tegen Johan Wuijts, terwijl Joep het mag opnemen tegen Hugo Faber.

 

Uitslag interne bekercompetitie (13 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari werd een partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie ingehaald. Maarten Smit dacht met wit een piepklein plusje te hebben, maar Johan Wuijts was dreigend via de koningsvleugel. Na vereenvoudiging van de stelling overzag Johan een truc die hem de dame kostte. Maarten speelt in de halve finale tegen Paul van Asseldonk.

 

Saldocompetitie (11 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 23.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (11 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari worden enkele partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (11 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari wordt een partij uit de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (10 januari 2016)

Op zaterdag 9 januari werden in de externe competitie een overwinning en twee nederlagen bijgeschreven voor de HSC-teams. Het nog ongeslagen HSC 1 ging met slechts zeven man hard onderuit in Sliedrecht tegen hekkensluiter De Giessen en Linge: 6 - 2. Gelukkig kon het wél voltallig opgekomen HSC 2 in Nuenen toeslaan met 2 - 6 tegen het zwakste team uit hun klasse. Ook HSC 3 had personeelsproblemen en had met zevenen niets, maar dan ook niets in te brengen tegen het sterke tweede team van Vianen/DVP: 8 - 0. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (7 januari 2016)

Op zaterdag 9 januari spelen de drie HSC-teams een uitwedstrijd in de externe competitie. Deze ronde staat in het teken van de rode lantaarn; zowel ons eerste als ons tweede treffen namelijk een hekkensluiter, terwijl ons derde zélf op de vervelende laatste plaats staat. HSC 1 reist helemaal naar Sliedrecht om aan te treden tegen De Giessen en Linge uit het nabij gelegen Giessenburg. Dat dit team ondanks de bedenkelijke positie op de ranglijst zeker niet onderschat dient te worden, blijkt uit het feit dat ze vorig seizoen keurig vierde werden in deze klasse. HSC 2 speelt het minst ver van alle teams. In het nabijgelegen Nuenen mogen geen fouten worden gemaakt tegen het eerste team van de plaatselijke schaakclub. Voor HSC 3 zal het lastig worden de rode lantaarn over te dragen aan een ander team, want in het Brabantse Vianen (niet te verwarren met een plaats met dezelfde naam in de buurt van Utrecht) wacht een gretig tweede team van Vianen/DVP. Na afloop van de wedstrijden zal er op een locatie aan de Markt in Helmond vermoedelijk een gezellig samenzijn worden georganiseerd door enige diehards, waarbij onder het genot van rijk vloeiend goudgeel Lieshouts vocht nog lang nagepraat zal worden over deze hopelijk mooie dag.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (6 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari werden vier partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 ging de partij tussen Maarten Smit en Hugo Faber gelijk op. In de tijdnoodfase offerde Hugo een pion, maar dit pakte averechts uit. Maarten kon zijn pion voor blijven en de zwarte dreigingen neutraliseren. Met een vernietigende torenzet bracht hij daarna de genadeklap toe. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep 2 vochten Frans van Neerven en Rob Bakels om de barrageplaats die hen nog een plaatsje in groep B van de lentecompetitie zou kunnen opleveren. Rob had aan een remise genoeg en was ook heel tevreden over zijn stelling. Een dameuitval naar h5 werd hem echter fataal. Met een Fritz-zet (woorden van Rob) won Frans een kwaliteit waarna het duel gespeeld was. Joost Rutten wordt de tegenstander van Frans in die barrage, zoals niet uit deze stand blijkt, maar uit die van groep 1.

 

Uitslag interne bekercompetitie (6 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari werd een partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie ingehaald. Pim Blijlevens kwam via een combinatie in het middenspel een pionnetje voor. In het eindspel van toren en paard tegen toren en loper kon hij nóg een pion buitmaken, waarna bekerhouder Gerard van de Kerkhof de handdoek wierp. In de halve finale treft Pim de winnaar van het duel tussen Sebastiaan Smits en Wilfried van de Kimmenade.

 

Saldocompetitie (4 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (4 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari worden enkele partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (4 januari 2016)

Op dinsdag 5 januari wordt een partij uit de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Schnellschachturnier Straelen (3 januari 2016)

Op zondag 3 januari speelden twee HSC'ers mee in het jaarlijkse Schnellschachturnier in het Duitse Straelen. In dit rapidtoernooi ('schnellschach' is rapid en 'blitz' is snelschaak, rare mensen die Duitsers!) speelden dezelfde twee HSC'ers mee die de avond daarvoor in Tilburg actief waren. Beiden hadden blijkbaar hun kruit verschoten, want Pim Blijlevens kwam in de hoogste groep niet verder dan 2½ uit 7, terwijl Johan Wuijts in de tweede groep met 4 uit 7 ook al niet imponeerde. Een verslag en eindstanden zullen binnenkort waarschijnlijk wel te vinden zijn op de site van SC Straelen 1956 e.V..

 

Nieuwjaarstoernooi Roermond (3 januari 2016)

Op zondag 3 januari speelden drie HSC'ers mee in het nieuwjaarstoernooi in Roermond. De deelnemers werden ingedeeld in groepen van acht spelers en werkten vervolgens een halve competitie af. In de tweede groep kwam Jerzy Cebula met 5½ uit 7 als winnaar uit de bus, hetgeen hem een paar flessen wijn en wat overheerlijke Luikse wafels opleverde. Het succes van HSC was daarmee nog niet op, want ook Wilfried van de Kimmenade zegevierde, en wel in groep 4. Met zijn overtuigende 6 uit 7 kon hij dezelfde prijs als Jerzy mee naar huis nemen. Joep Peeters viel met zijn 3½ uit 7, ook in groep 4, buiten de prijzen. Een verslag alsmede de diverse eindstanden zullen binnenkort hopelijk te vinden zijn op de site van 't Pionneke.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (3 januari 2016)

Op zaterdagavond 2 januari speelden de snelste twee HSC'ers mee in de vierde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens was met 6½ uit 10 prima op dreef; hij werd gedeeld vijfde en kwam net een fractie tekort om voor de tweede opeenvolgende keer de ratingprijs mee naar huis te nemen. Johan Wuijts begon goed, maar verslapte waardoor hij met 4½ uit 10 genoegen moest nemen met de gedeelde 25e plaats. Een kort verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Schaaktoernooi Oirschot (3 januari 2016)

Op dinsdag 29 december speelde Joep Peeters mee in een rapidtoernooi in Oirschot. Op de site van de organiserende vereniging Sissa is geen einduitslag te vinden van dit toernooi, maar uit dit artikel blijkt dat Joep gedeeld tweede is geworden.

 

Internationales Winter Open Berlijn (31 december 2015)

Hugo Faber speelde vanaf 27 tot en met 30 december mee in een internationaal toernooi in Berlijn. In ronde 3 en 5 ging hij onderuit tegen twee IM's, maar in de overige ronden scoorde hij wél, waardoor hij na zeven ronden op 4½ punten uit kwam. Hij eindigde op de gedeelde 21e plaats, 26e op Buchholz (zoals weerstandspunten in Duitsland heten). Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (30 december 2015)

Op dinsdag 29 december werden vier partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 december 2015)

Op dinsdag 29 december werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 wist Paul van Asseldonk van te voren dat hij zijn partij met de zwarte stukken zou moeten winnen om de barrages te bereiken, die hem alsnog in groep A van de lentecompetitie zouden kunnen brengen. Voor Jerzy Cebula was het evenzeer duidelijk dat hij bij een winstpartij diezelfde barrages juist zou ontlopen. Er ontspon zich een mooi gevecht, waarin Jerzy na de opening duidelijk voordeel leek te hebben. Paul miste later een goede kans op een gelijke stelling, waarna hij gedoemd was een minder toreneindspel te verdedigen. Jerzy maakte geen fouten en verzilverde dit moeilijke eindspel. Uit de stand blijkt dat de barrageplaatsen toekomen aan Hugo Faber en Johan Wuijts.
In groep 2 had Rob Bakels een prima stelling tegen Joep Peeters, maar vanwege een fraai dartgevecht dat live op de televisie te zien was ging hij akkoord met een vredesvoorstel. Jan Vossen had na de opening een prima stelling, maar offerde vrij onnodig een kwaliteit. De koningsaanval die hij hierna begon, met nóg een stukoffer, kon door goed verdedigen van Frans van Neerven worden afgeslagen. Uit de stand blijkt dat Jan door deze nederlaag in groep C van de lentecompetitie zal worden geplaatst, terwijl Frans nog kansen behoudt groep B te bereiken.

 

Uitslag interne bekercompetitie (30 december 2015)

Op dinsdag 29 december werd dan eindelijk de laatste partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Johan Wuijts veroverde al vlug enkele pionnen en kon via een tactische wending een stuk voor komen. Chris van der Aa speelde nog enkele zetten door, maar toen het mat niet meer af te wenden was, gaf hij op. Johan mag het in de kwartfinale opnemen tegen Maarten Smit.

 

A74-toernooi Tegelen (29 december 2015)

Roland Robinson deed op dinsdag 29 december als enige HSC'er mee aan een rapidtoernooi (1 uur per persoon per partij) in Tegelen dat zowel een aparte naam heeft (A74, terwijl het alleen maar via de A73 te bereiken is) alsmede een aparte leeftijdsgrens (40+). De indeling in vierkampen op basis van rating was wel logisch. Met 2½ punten werd Roland ongedeeld eerste in zijn vierkamp, goed voor een fles wijn en een kilo smeerleverworst. Verdere bijzonderheden verschijnen wellicht binnenkort op de site van de organiserende vereniging.

 

NBSB-jeugdkampioenschap Kaatsheuvel (29 december 2015)

Vanaf zondag 27 tot en met dinsdag 29 december heeft Sang Nguyen meegespeeld in het NBSB-jeugdkampioenschap in Kaatsheuvel. In de categorie tot 16 jaar speelde hij in de slotronde voor het kampioenschap. Helaas verloor hij, waardoor hij op de tweede plaats terecht is gekomen. Verdere bijzonderheden op de toernooisite.

 

Saldocompetitie (28 december 2015)

Op dinsdag 29 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (28 december 2015)

Op dinsdag 29 december worden enkele partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (28 december 2015)

Op dinsdag 29 december worden enkele partijen uit de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (28 december 2015)

Op zondag 27 december waren zes HSC'ers aanwezig bij het Kersttoernooi van De Stukkenjagers. In de hoogste groep begon Pim Blijlevens goed, maar eindigde met een lange rokade waardoor hij met 3 uit 7 niet verder kwam dan de gedeelde 22e plaats. Jerzy Cebula had zijn dag niet; met 2 uit 7 eindigde hij op de gedeelde 30e plaats. In de tweede groep waren de HSC'ers aanzienlijk beter op dreef. Joep Peeters behaalde met een uitstekende 6 uit 7 de gedeelde eerste plaats (tweede op weerstandspunten). Johan Wuijts was de leider na de voorlaatste ronde, maar verloor waardoor hij met 5½ uit 7 'slechts' vierde werd. Roland Robinson kwam met 5 uit 7 op de gedeelde zesde plaats terecht (tiende op weerstand). Mario Adriaans werd met 2½ uit 7 gedeeld 48e. Verdere bijzonderheden op de site van De Stukkenjagers.

 

Gongtoernooi (23 december 2014)

Op dinsdag 22 december werd het jaarlijkse gongtoernooi gehouden. Hugo Faber kwam na vijf ronden als winnaar uit de bus met 4½ punten. Op de gedeelde tweede plaats eindigde een groepje met Maarten Smit, Johan Wuijts, Danniël van Boxtel en Millo Labriaire met 3½ uit 5. Voor iedere deelnemer was er een leuke prijs in natura. Kijk nog even naar de eindstand.

 

Gongtoernooi (21 december 2015)

Op dinsdag 22 december wordt het jaarlijkse gongtoernooi gehouden. Er worden zes ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem met de regel dat er gezet moet worden zo gauw de gong geslagen heeft. Dit interne toernooi is ook toegankelijk voor de niet-leden die al eens een partij voor de saldocompetitie hebben gespeeld. Na afloop uiteraard voor iedereen een leuk prijsje in natura! We beginnen om 20.15 uur.

 

Witte Kersttoernooi Boxmeer (20 december 2015)

Op zaterdag 19 december werd het twintigste Witte Kersttoernooi gehouden in Boxmeer. Traditioneel waren er weer veel HSC'ers, tien dit keer, maar geen van hen wist zich na een voorronde van zeven partijen te kwalificeren voor finalegroep A. In finalegroep B kwamen drie clubgenoten uit, en Maarten Smit was met 5½ uit 7 de winnaar, met een halfje meer dan Jerzy Cebula die tweede werd. Danniël van Boxtel werd na een onfortuinlijk begin zesde met 3 uit 7. In finalegroep C ook drie HSC'ers, waarvan Pim Blijlevens op SB-punten de eerste plaats nipt aan zich voorbij zag gaan; tweede met 5½ uit 7. Rob Bakels werd met 3 uit 7 gedeeld vierde (vijfde op SB) en Roland Robinson veroverde met 1½ uit 7 de rode lantaarn in deze groep. Hugo Faber zag zichzelf na een mislukte voorronde terug in finalegroep D en was het aan zijn stand verplicht deze groep dan maar te winnen. Dat lukte na een valse start overtuigend, met 6 uit 7 derhalve. Mario Adriaans kwalificeerde zich voor finalegroep E en kon daarin geen potten breken: zevende met 1 uit 7. In finalegroep F viel Jan Vossen net buiten de prijzen; vierde met 4 uit 7. Millo Labriaire deed in de voorronde zijn uiterste best om toch vooral niet hoger te komen dan de laagste finalegroep (G welteverstaan), maar kon daarin toch niet voor de prijzen gaan. Hij werd vijfde met 2½ uit 6. Een verslag, de diverse eindstanden en een fotogalerij zijn te vinden op de site van de organiserende schaakvereniging De Vrijpion.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (16 december 2015)

Op dinsdag 15 december werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 december 2015)

Op dinsdag 15 december werden drie partijen ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie.
Rob Bakels kreeg na de opening door een onnauwkeurigheid van Danniël van Boxtel een goede kans om een pion te winnen, maar durfde de pion niet te nemen op het moment suprême. Daarna nam Danniël het heft in handen en met een schijnoffer besliste hij de partij. Joep Peeters drukte Paul Sanders zwaar in de verdediging en uiteindelijk leverde dat hem de volle winst op. Jan Vossen was na kwaliteitswinst op weg naar een fraaie zege op Roland Robinson. Toen hij net voor de tijdcontrole een stuk verloor werd de winstvoering al een stuk moeilijker. Te moeilijk, ondanks nog een aantal kansen liet Jan zijn stelling verzanden in remise. Voor Roland betekent dit resultaat dat hij de aansluiting met de twee leiders in de stand verloren is.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (16 december 2015)

Op dinsdag 15 december stond de kwartfinale van de interne bekercompetitie op het programma. Er werd echter maar één kwartfinalepartij gespeeld; de overige twee partijen waren inhaalpartijen uit de eerste ronde. Wilfried van de Kimmenade boekte een sensationele overwinning op Jerzy Cebula door hem in de tijdnoodfase gedecideerd mat te zetten. Hij hoopt nu in de kwartfinale opnieuw te stunten tegen Sebastiaan Smits. Maarten Smit en John van Rooij maakten er een razend ingewikkelde partij van, waarin het bord volledig in brand stond. John leek steeds heel goed te staan, maar Maarten had met een ver opgerukte pion een belangrijke troef in handen. John kreeg uiteindelijk één kans: via een ingewikkelde combinatie had hij de partij naar zijn hand kunnen zetten, maar hij zag het niet en kwam uiteindelijk twee torens tegen een loper achter. Maarten mag in de kwartfinale tegen de winnaar van het nog altijd niet gespeelde duel tussen Chris van der Aa en Johan Wuijts. In de enige kwartfinalepartij ging de strijd tussen Paul van Asseldonk en Pascal Boudewijns volkomen gelijk op. Na de spannende tijdnoodfase leek Pascal op zet 41 een grote fout te maken, maar waarschijnlijk deed hij de enige zet die niet verloor. Het eindspel had vervolgens remise moeten worden, maar Paul wilde meer en kreeg bijna minder. Na promotie van zijn h-pion kreeg Pascal namelijk een gewonnen stelling van dame tegen paard en pion en ondanks de halve minuut bedenktijd zou dit moeten lukken. Paul bracht Pascal echter met een truc uit balans; hij zei op enig moment dat Pascal schaak zou hebben gestaan, terwijl daar geen sprake van was. Pascal besloot daarop uit schuldgevoel een remise aan te bieden, hetgeen gretig geaccepteerd werd. In de barragepartij lootte Paul vervolgens zwart en won in het eindspel, waardoor hij als eerste de halve finale heeft bereikt.

 

Saldocompetitie (14 december 2015)

Op dinsdag 15 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (14 december 2015)

Op dinsdag 15 december worden enkele partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (14 december 2015)

Op dinsdag 15 december wordt de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook zullen de laatste partijen uit de eerste ronde worden ingehaald. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (13 december 2015)

Op zaterdag 12 december werden in de externe competitie fraaie overwinningen geboekt door de twee spelende HSC-teams. HSC 1 vloerde koploper Voerendaal 2 met 5 - 3 en vestigde zich aan kop van klasse 3H, samen met drie andere teams. HSC 2 stijgt naar de tweede plaats in de rangschikking na de ruime 5½ - 2½ overwinning tegen Kemppion uit Steensel. HSC 3 was deze ronde vrij. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

 

Kersttoernooi Deurne (11 december 2015)

Op donderdag 10 december werd op de clubavond van de Deurnese Schaakvereniging het jaarlijkse Kersttoernooi gehouden dat ook toegankelijk was voor niet-leden. In een gezellige sfeer werden vijf rapidpartijen gespeeld in groepen van zes spelers. Vier HSC'ers waren van de partij en werden over de hoogste twee groepen verdeeld. In de eerste groep kaapte Maarten Smit met 3½ uit 5 de eerste plaats weg voor de neus van titelverdediger Pim Blijlevens door in de slotronde wél te winnen. Eén schamel SB-puntje was het verschil tussen beide kemphanen. In de tweede groep stond Johan Wuijts, die op grond van zijn rating eigenlijk ook in de eerste groep had moeten starten, slechts twee remises af en won met 4 uit 5. Joep Peeters werd keurig tweede met een halfje minder. Een verslag en eindstand zijn te vinden op de site van SV Deurne.

 

Programma externe competitie (10 december 2015)

Op zaterdag 12 december spelen twee HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. Het zal een zware zaterdag worden, want HSC 1 ontvangt koploper Voerendaal 2, een oude bekende uit de tweede klasse KNSB. En HSC 2 moet ook al een ongeslagen team bestrijden; Kemppion uit Steensel won de eerste twee wedstrijden met het kleinst mogelijke verschil. HSC 3 hoeft niet te spelen doordat het derde team van Veldhoven zich op het laatste moment terugtrok uit de competitie. De leden van ons derde zullen daarom ongetwijfeld massaal aanwezig zijn als toeschouwer in ons clublokaal Partycentrum De Molen, alwaar om 13.00 uur begonnen wordt. Na afloop van de wedstrijden zal in een etablissement aan de Markt nog lang worden nagepraat over deze hopelijk succesvolle dag.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (9 december 2015)

Op dinsdag 8 december werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 december 2015)

Op dinsdag 8 december werden vijf partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 werd het programma enigszins omgegooid in verband met een bepaalde voetbalwedstrijd. Pim Blijlevens speelde wel gewoon zijn geprogrammeerde partij en won na een interessant gevecht van Joost Rutten. Laatstgenoemde kwam in ingewikkelde positie opnieuw tijd tekort, iets wat hem wel vaker opbrak in deze sterke eerste groep. Hugo Faber weigerde een vroeg remiseaanbod, want hij wilde vanwege zijn bescheiden positie in de tussenstand graag winnen. Gerard van de Kerkhof vond ondanks zijn bedenkelijke onderontwikkelde positie een goede verdediging, kon twee pionnen buitmaken en won. Ook Paul van Asseldonk ging niet in op een vredesvoorstel en probeerde zijn licht betere eindspel in winst om te zetten, om zich zodoende voor de barrages te kunnen plaatsen. In de uitvluggerfase ging hij echter lelijk de fout in, verloor een vol stuk en kon Maarten Smit de hand schudden. Uit de stand blijkt dat Paul nog één kans heeft om alsnog een van de felbegeerde barrageplaatsen te verkrijgen; hij moet dan wel winnen van Jerzy Cebula.
In groep 2 offerde Jan Vossen een stuk en verkreeg aanvalskansen via een mogelijk aftrekschaak. Joep Peeters reageerde echter goed en won uiteindelijk zijn stelling met een stuk tegen twee pionnen voorsprong. Door deze zege heeft hij zich gevoegd bij de twee leiders in de stand. Laat op de avond werd de zeer wisselvallige partij tussen Chris van der Aa en Frans van Neerven nog remise.

 

Saldocompetitie (7 december 2015)

Op dinsdag 8 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (7 december 2015)

Op dinsdag 8 december wordt de negende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen avondcompetitie (2 december 2015)

Op dinsdag 1 december was de tweede massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie. Er werd twee keer gewonnen, een keer gelijkgespeeld en een keer verloren. HSC A blijft maar winnen! Het Roze Kasteel uit Lepelstraat, op papier ruim sterker, werd met 2½ - 1½ geklopt, waardoor ons vaandelteam nu co-leider is in de tussenstand. HSC B was met 3½ - ½ veel te sterk voor een verzwakt opgekomen team van Veldhoven en handhaaft zich daarmee in de subtop. HSC C kon geen potten breken in de wedstrijd tegen WLC. Met een half bordpuntje was de koek op, ½ - 3½. HSC D tenslotte haalde het verwachte resultaat tegen Oisterwijk. Knap om in vier ronden even zo vaak gelijk te spelen. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC AHSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Saldocompetitie (30 november 2015)

Op dinsdag 1 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (30 november 2015)

Op dinsdag 1 december spelen de vier teams van HSC allemaal een thuiswedstrijd in de vierde ronde van de avondcompetitie. De wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen beginnen rond 20.15 uurHSC A doet het voorlopig boven verwachting goed in de hoofdklasse en zal proberen die lijn door te zetten tegen het sterke team van Het Roze Kasteel uit Lepelstraat. HSC B moet ook flink aan de bak tegen Veldhoven, dat tot nu toe pas één keer won maar al wel speelde tegen de nummers 1 en 2 uit deze klasse. HSC C krijgt het Eindhovense WLC op bezoek, met daarin vermoedelijk twee à drie oud-clubgenoten. Een zege is broodnodig om het dreigende degradatiegevaar voorlopig af te wenden. HSC D speelt tegen een team van Oisterwijk dat één matchpuntje meer heeft in de tussenstand. Kortom, het belooft weer een spannende avond te worden. Toeschouwers zijn daarom van harte welkom!

 

Combinatie snerttoernooi Asten (29 november 2015)

Het snerttoernooi in Asten werd dit jaar op zondag 29 november verspeeld en verwelkomde dit keer vijf HSC'ers. In de sterk bezette hoogste groep kon Jerzy Cebula dit keer geen rol van betekenis spelen, getuige zijn 2 uit 7 en zijn zevende plaats. Pim Blijlevens kwam niet verder dan een halfje tegen zijn clubgenoot en werd achtste. In groep B speelde Johan Wuijts naar eigen zeggen slecht, maar zijn 4 uit 7 was tóch genoeg voor een gedeelde tweede plaats. Joep Peeters werd zesde in deze groep met 3 uit 7. In de C-groep, de enige groep waar Zwitsers werd gespeeld, eindigde Mario Adriaans met 2 uit 7 op de gedeelde 28e plaats. De eindstanden zouden te vinden moeten zijn op de site van De Combinatie, maar aangezien de links op deze site naar de diverse eindstanden niet werken, volgen hier de links naar de eindstanden in groep Agroep B en groep C.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (29 november 2015)

Op vrijdag 27 november speelden de gebruikelijke twee HSC'ers mee in de derde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens was dit keer de beste clubgenoot, met 6½ uit 10 eindigde hij op een gedeelde zesde plaats en nam de smakelijke ratingprijs tot 2000 mee naar huis. Johan Wuijts haalde een score van 5 uit 10 en eindigde op de gedeelde 18e plaats. Een kort verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (25 november 2015)

Op dinsdag 24 november werd ook nog een partij gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslag van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (25 november 2015)

Op dinsdag 24 november werden vijf partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 trok Pim Blijlevens ten aanval op de koningsvleugel. Hij was iets te vroeg met zijn actie, want Maarten Smit kon de aanval snel overnemen en won binnen twintig zetten. Johan Wuijts bood zijn tegenstander op zet 10 reeds een half punt aan in een zeer complexe stelling, maar daar had Bart Dekker geen trek in. Terecht, want na een foutief stukoffer van de zwartspeler pakte Bart zijn zevende punt op rij. Joost Rutten speelde een puike partij met kansen over en weer tegen Jerzy Cebula en had meer verdiend. Een gunstig toreneindspel met pluspion ging onder tijdsdruk alsnog verloren. Door dit resultaat is Joost gedoemd tot het spelen van een barrage tegen de nummer 4 van groep 2, voor een plaats in groep B van de lentecompetitie. Dit valt onder andere op te maken uit de stand.
In groep 2 schotelden Rob Bakels en Jan Vossen het publiek een boeiende partij voor. In een ingewikkelde positie won Jan eerst een kwaliteit, maar moest die weldra teruggeven, waarna het overgebleven eindspel remise was. Ook Joep Peeters en Roland Robinson bereikten dit resultaat na een lange partij, waarin de kansen nogal eens wisselden. Beiden doen nog volop mee in de strijd om de twee felbegeerde barrageplaatsen, die hen naar groep A in de lentecompetitie kunnen loodsen, zoals blijkt uit de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (25 november 2015)

Op dinsdag 24 november werden twee partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Sebastiaan Smits leek na de opening een prettige stelling te hebben, maar misschien viel het toch wat tegen als Hugo Faber de beste zet had gespeeld. Hij rokeerde echter en overzag daarmee een tactisch grapje, waarna hij meteen kon opgeven. Sebastiaan mag het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Jerzy Cebula en Wilfried van de Kimmenade. In de strijd tussen de twee Paul's was Van Asseldonk de beste. Sanders hield lang stand, maar kon niet voorkomen dat wit de h-lijn innam en daarna matgezet werd. De winnaar mag in de kwartfinale tegen Pascal Boudewijns.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (25 november 2015)

Op dinsdag 24 november werd bekerhouder HSC teleurstellend uitgeschakeld in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie. Het op papier ongeveer gelijkwaardige OSV won in Oss met 3 - 1. Het verslag is reeds ontvangen.

 

Saldocompetitie (23 november 2015)

Op dinsdag 24 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (23 november 2015)

Op dinsdag 24 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (23 november 2015)

Op dinsdag 24 november worden enkele partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (23 november 2015)

Op dinsdag 24 november speelt bekerhouder HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie een uitwedstrijd in Oss tegen OSV. De winnaar van dit duel gaat door naar de kwartfinale.

 

Kiste Trui toernooi Mook (22 november 2015)

Op zaterdag 21 november speelden maar liefst tien HSC'ers mee in het gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Jerzy Cebula leverde een fantastische prestatie door het toernooi met 6½ uit 7 op zijn naam te schrijven! Een werkelijk schitterend beeldje van Kiste Trui zal een prominent plaatsje krijgen in zijn goed gevulde prijzenkast. Pim Blijlevens was met 5½ uit 7 ook uitstekend op dreef, hij werd gedeeld tweede en op weerstandspunten tweede. Hugo Faber haalde 5 uit 7 en eindigde gedeeld vijfde (zesde op weerstand). In het volgende pelotonnetje vinden we Johan Wuijts met 4½ uit 7, gedeeld negende (tiende op weerstand). Oud-winnaar Maarten Smit stelde zwaar teleur met slechts een 50%-score en een gedeelde 22e plaats (26e op weerstand). Ook Danniël van Boxtel heeft hier wel eens beter gescoord; gedeeld 37e (40e op weerstand) met 2½ uit 7. Op de gedeelde 41e plaats (45e op weerstand) eindigde Joep Peeters met 2 uit 7. Roland Robinson werd gedeeld 46e (voorlaatste op weerstand) met 1½ uit 7. In de tweede groep had ook Rob Bakels zijn dag niet. Als zelfbenoemde toernooifavoriet bleef hij steken op 3½ uit 7 en dat betekende een gedeelde 20e plaats (23e op weerstand). Millo Labriaire tenslotte kwam uit op de gedeelde 36e plaats (38e op weerstand) met 2½ uit 7. De eindstand is te vinden op de site van schaakvereniging Mook (even naar beneden scrollen).

 

Bertie Brandwijk seniorentoernooi Vught (20 november 2015)

Op donderdag 19 november speelden twee HSC'ers mee in het seniorentoernooi in Vught. Roland Robinson haalde een score van 5 uit 7 (vijf zeges!) en Joep Peeters bleef steken op 3½ uit 7. De eindstand is nog nergens te vinden, maar zal binnenkort wellicht op de NBSB-site worden gepubliceerd.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (18 november 2015)

Op dinsdag 17 november werden vijf partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 november 2015)

Op dinsdag 17 november werden zes partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 won Maarten Smit bijzonder snel; Joost Rutten trapte in een trucje en kon meteen opgeven. Johan Wuijts stelde net na de opening remise voor en Gerard van de Kerkhof ging akkoord. Paul van Asseldonk blunderde in de opening een pion weg en liep verder achter de feiten aan. Het kostte Hugo Faber niet veel moeite het punt binnen te halen. Pim Blijlevens beging een strategische fout in de opening en Bart Dekker verzilverde na een modelpartij zijn voordeeltje in het verre eindspel. Door deze zege is hij nu al zeker van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep 2 kwam Roland Robinson na pionwinst vernietigend binnen op de zevende rij en daar had Frans van Neerven geen antwoord op. Chris van der Aa offerde in het middenspel een stuk tegen twee pionnen, maar zijn koningsaanval werd afgeslagen. Rob Bakels bleek daarna heer en meester in het eindspel en stijgt een plaatsje in de stand.

 

Saldocompetitie (16 november 2015)

Op dinsdag 17 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (16 november 2015)

Op dinsdag 17 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Kreeft Consultancy Schaaktoernooi Bennekom (15 november 2015)

Op zaterdag 14 november speelden drie HSC'ers mee in het Kreeft Consultancy rapidtoernooi in Bennekom. In de sterk bezette A-groep haalde Pim Blijlevens na zeven ronden 3½ punten en eindigde op de gedeelde 17e plaats. Zijn TPR was een stuk lager dan die van Johan Wuijts, die met 3 uit 7 op de gedeelde 21e plaats eindigde. Roland Robinson werd in groep B gedeeld zevende met 4 uit 7. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van de Bennekomse Schaakvereniging.

 

Uitslag avondcompetitie (14 november 2015)

Op vrijdag 13 november was HSC A in Weert veel te sterk voor Checkmate, er werd maar liefst met ½ - 3½ gewonnen. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (11 november 2015)

Op dinsdag 10 november werden drie partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (11 november 2015)

Op dinsdag 10 november werd één partij ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. Bart Dekker slaagde er in zijn 100%-score vast te houden door Jerzy Cebula met de witte stukken te verslaan. Geen positiewisselingen in de stand.

 

Uitslagen avondcompetitie (11 november 2015)

Op dinsdag 10 november speelden twee avondteams van HSC een uitwedstrijd. Het verzwakte HSC C kreeg zoals verwacht geen kansen in Asten tegen De Combinatie, met 3 - 1 werd de schade beperkt. HSC D tekende in Leende tegen De Toren voor het derde achtereenvolgende gelijkspel in deze competitie. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Uitslag avondcompetitie (10 november 2015)

Op maandag 9 november speelde HSC B in Tilburg verdienstelijk gelijk tegen het op papier veel sterkere De Drie Torens. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Saldocompetitie (9 november 2015)

Op dinsdag 10 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (9 november 2015)

Op dinsdag 10 november wordt een partij ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (9 november 2015)

Op dinsdag 10 november worden drie partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (8 november 2015)

Deze week spelen de vier avondteams van HSC allemaal een uitwedstrijd in de derde ronde van de avondcompetitie. Op maandag 9 november spelen de heren van HSC B in Tilburg tegen het team van De Drie Torens. Voor enkele teamleden zal dat de tweede confrontatie in drie dagen worden tegen dezelfde club. Op dinsdag 10 november speelt HSC C in Asten de zware wedstrijd tegen De Combinatie. Op dezelfde dag treedt HSC D in Leende aan tegen De Toren. HSC A sluit de rij op vrijdag 13 november als in Weert de degens gekruist gaan worden met mede-promovendus Checkmate.

 

Uitslagen externe competitie (7 november 2015)

Op zaterdag 7 november werden in de externe competitie twee gelijkspelen en een overwinning bereikt door de HSC-teams. HSC 1 was opnieuw verzwakt en kwam met een 4 - 4 gelijkspel in Eindhoven tegen WLC eigenlijk nog best goed weg. HSC 2 was met 3 - 5 te sterk in Tilburg voor de reserves van De Drie Torens. HSC 3 kon in Deurne tevreden zijn met een gelijkspel. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (5 november 2015)

Op zaterdag 7 november is het weer tijd voor de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 1 hoeft niet al te ver te reizen; in Eindhoven is het thuishonk van WLC dat momenteel op de negende plaats bivakkeert met 1 matchpunt. HSC 2 moet een stukje verder weg, maar ook Tilburg is qua aantal kilometers te overzien. De wedstrijd tegen De Drie Torens 2, een van de koplopers, zal een lastige opgave worden. Ook HSC 3 blijft dicht bij huis; na zo'n tien kilometer zal men in Deurne aankomen om te strijden tegen de schaakclub uit die plaats. Na afloop van de wedstrijden zal er op de Markt in Helmond nog lang worden nagepraat over de vele belevenissen van deze dag, waarna er waarschijnlijk een gezamenlijke maaltijd zal worden genuttigd. Ook geïnteresseerde niet-spelende leden mogen zich daar uiteraard bij aansluiten!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (4 november 2015)

Op dinsdag 3 november werden maar liefst zeven partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 november 2015)

Op dinsdag 3 november werden zes partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 won de net van vakantie teruggekomen Paul van Asseldonk vlotjes van Joost Rutten; een penning leverde hem een vol stuk op. Johan Wuijts won een gezonde pion in een ingewikkelde stelling, maar in plaats van op winst te spelen stelde hij een puntendeling voor. Hugo Faber ging uiteraard akkoord. Gerard van de Kerkhof ontwikkelde zijn stukken in de beginfase weer zeer traag, maar Pim Blijlevens kon niet profiteren. Toen de witte stukken eenmaal op de goede posities stonden bleek de koningsaanval die volgde winnend voor Gerard. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 gaf Chris van der Aa net na de opening maar liefst twee stukken weg, waarna hij Danniël van Boxtel de hand schudde. Paul Sanders boekte zijn eerste overwinning. De zeer snel spelende Millo Labriaire maakte enkele fouten en moest rap capituleren. De partij tussen Frans van Neerven en Joep Peeters duurde aanmerkelijk langer en kende een grillig verloop. Joep kreeg als eerste een betere tot gewonnen stelling, maar al snel waren de rollen volledig omgedraaid toen Frans een stuk voor kwam. Geheel onnodig gaf hij dit stuk weer terug en zag tot zijn ontsteltenis dat het overgebleven lopereindspel verloren was. Een nieuwe leider in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (4 november 2015)

Op dinsdag 3 november werd een partij ingehaald uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Pascal Boudewijns lootte wit en kwam in het middenspel een pionnetje voor. Later verdween er nog een pion van het bord en toen Roland Robinson ook nog een stuk moest inleveren, was het gedaan. Pascal mag het in de kwartfinale gaan opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Paul Sanders en Paul van Asseldonk.

 

Saldocompetitie (2 november 2015)

Op dinsdag 3 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (2 november 2015)

Op dinsdag 3 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

KNSB-ratinglijst (1 november 2015)

De KNSB-ratinglijst per november 2015 is verschenen. De rating van een beperkt aantal leden is veranderd; het gaat om spelers die actief zijn in de KNSB-competitie en/of spelers die meegespeeld hebben in een toernooi. Helaas moet er ook dit keer geconstateerd worden dat er nog geen resultaten verwerkt zijn van leden die actief zijn in een NBSB-competitie (zaterdag- en/of avondcompetitie). De grootste stijger in de HSC-lijst is dit keer Joep Peeters, die met 35 punten weer wat van zijn verlies van de vorige lijst goed heeft gemaakt. Sebastiaan Smits en Pim Blijlevens delen de tweede plaats met 26 punten winst. Maarten Smit is de grootste daler met maar liefst 84 punten verlies, te wijten aan een minder geslaagd zomertoernooi. Mario Adriaans speelde een buitenlands toernooi en moest 38 punten inleveren. Hugo Faber eist de derde plaats voor zich op in dit klassement met 22 punten verlies.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (31 oktober 2015)

Op vrijdag 30 oktober speelden twee HSC'ers mee in de tweede ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts haalde een score van 5 uit 10 en eindigde op de gedeelde 20e plaats. Pim Blijlevens was even iets minder op dreef; zijn 4 uit 10 was goed voor de gedeelde 33e plaats. Een kort verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (28 oktober 2015)

Op dinsdag 27 oktober werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 oktober 2015)

Op dinsdag 27 oktober werden alle acht partijen gespeeld in de vijfde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 werden alle partijen gewonnen door de zwartspelers. Maarten Smit koos een verkeerd plan waarna hij twee tempi verloor. Bart Dekker speelde de juiste zetten en kon de witte stelling zonder al te veel problemen opblazen. Hugo Faber won in een dameloos middenspel een pion en Joost Rutten gaf op toen duidelijk werd dat een tweede boertje van het bord zou verdwijnen. Pim Blijlevens speelde vol op de koningsaanval en offerde daarbij een drietal pionnen. Hij had één kans om toe te slaan met een vernietigend paardoffer, maar zag het niet. Hierdoor kon Johan Wuijts zijn materiële voorsprong uitbuiten en won. De partij tussen Jerzy Cebula en Gerard van de Kerkhof leek op remise te gaan uitlopen, maar in het eindspel wist Gerard alsnog de winst te pakken, waardoor hij twee plaatsen stijgt in de stand.
In groep 2 kwam Millo Labriaire twee stukken achter te staan, maar hij had nog enige compensatie in de vorm van een sterk pionnencentrum. Chris van der Aa kon op het juiste moment één stuk teruggeven, waarna hij aan het langste eind trok. Frans van Neerven kreeg in een gunstig eindspel een stuk cadeau van Paul Sanders, waarna de partij eerder klaar was dan verwacht. Jan Vossen kwam een stuk achter en speelde nog een hele tijd door, omdat hij nog een troef had in de vorm van een ver opgerukte pion op d7. Het kostte Danniël van Boxtel aardig wat hoofdbrekens om die pion onschadelijk te maken, maar toen hij daar in slaagde, was het over en sluiten. Roland Robinson en Rob Bakels prefereerden het om hun partij in een versneld tempo in het bargedeelte te spelen. Rob vond het niet kies om in totaal verloren stelling (toren achter) een remiseaanbod te plaatsen en gaf op, waardoor deze partij een andere uitslag kreeg dan normaal. Roland is de nieuwe leider in de stand.

 

Saldocompetitie (26 oktober 2015)

Op dinsdag 27 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (26 oktober 2015)

Op dinsdag 27 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (21 oktober 2015)

Op dinsdag 20 oktober werden drie partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen avondcompetitie (21 oktober 2015)

Op dinsdag 20 oktober speelden de vier avondteams van HSC allemaal een thuiswedstrijd in ons clublokaal. Aan het einde van de avond konden er een overwinning, twee gelijkspelen en een nederlaag worden genoteerd. HSC A won verdiend met 3 - 1 van het Tilburgse Stukkenjagers B. Helaas liet HSC B kansen op tenminste een gelijkspel liggen tegen Dubbelschaak uit Boxtel en verloor met 1½ - 2½. HSC C en HSC D kwamen beide terug van een achterstand en speelden gelijk tegen respectievelijk Eindhoven en ODI uit Uden. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC AHSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Seniorentoernooi Veldhoven (21 oktober 2015)

Op dinsdag 20 oktober speelden twee HSC'ers mee in het Seniorentoernooi in Veldhoven. In de laatste ronde troffen de twee clubgenoten elkaar. Roland Robinson won de onderlinge strijd van Joep Peeters, en eindigde daardoor met 4½ uit 7 op de gedeelde derde plaats. Joep bleef steken op 3½ uit 7 en werd gedeeld tiende. De eindstand is reeds te vinden op de site van SV Veldhoven.

 

Saldocompetitie (17 oktober 2015)

Op dinsdag 20 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (17 oktober 2015)

Op dinsdag 20 oktober spelen de vier teams van HSC allemaal thuis in de tweede ronde van de avondcompetitie. De wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen beginnen rond 20.15 uurHSC A heeft opnieuw een sterke tegenstander, het Tilburgse Stukkenjagers B zal er alles aan doen om met de matchpunten huiswaarts te keren. HSC B ontvangt het op papier ijzersterke Dubbelschaak uit Boxtel, de huidige koploper in de tussenstand. HSC C speelt tegen Eindhoven dat in de eerste ronde niet verder kwam dan een half bordpunt en er nu ongetwijfeld méér wil. HSC D tenslotte ontmoet het Udense Ontspanning Door Inspanning, mede-koploper, maar ook mede-rodelantaarndrager. Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (14 oktober 2015)

Op dinsdag 13 oktober werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (14 oktober 2015)

Op dinsdag 13 oktober werden slechts drie partijen gespeeld in de interne bekercompetitie, omdat velen er blijkbaar de voorkeur aan gaven het Nederlands Elftal te zien verliezen van Tsjechië. In de enige voorronde van deze editie concentreerde Joep Peeters zijn zware stukken op de damevleugel om zodoende een pionnetje te verdedigen. Voor Johan Wuijts was dit het teken om op de koningsvleugel aan te vallen en dit bleek al snel beslissend. Hij mag het nu in de eerste ronde opnemen tegen Chris van der Aa. In de eerste ronde werd onmiddellijk de herhaling van de bekerfinale van het vorige seizoen gespeeld. Danniël van Boxtel leek op weg naar een revanche, maar Gerard van de Kerkhof kon plots een stuk buitmaken, waardoor hij in de race blijft zijn beker te verdedigen. Pim Blijlevens had zijn handen vol aan Frans van Neerven. In de reguliere partij kon hij een eindspel van paard tegen loper met pluspion niet naar zijn hand zetten, sterker nog, hij moest alle zeilen bijzetten niet te verliezen. Na de remise volgde een snelschaakpartij waarin Pim alsnog toesloeg, waardoor hij naar de kwartfinale gaat. Hij zal dan uitkomen tegen de andere winnaar van vanavond, Gerard.

 

Saldocompetitie (12 oktober 2015)

Op dinsdag 13 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (12 oktober 2015)

Op dinsdag 13 oktober wordt de eerste ronde ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (10 oktober 2015)

Op zaterdag 10 oktober konden er in de externe competitie twee gelijkspelen en een nederlaag worden genoteerd voor de HSC-teams. HSC 1 had de nodige personele problemen en bereikte daardoor niet meer dan een benauwd gelijkspel tegen De Drie Torens uit Tilburg. HSC 2 begon de competitie met een gelijkspel tegen het zevental van de Vughtse Toren. Het ook al danig verzwakte HSC 3 was volstrekt kansloos tegen De Combinatie 2 uit Asten, 2 - 6. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (8 oktober 2015)

Op zaterdag 10 oktober spelen alle HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. HSC 1 ontvangt De Drie Torens uit Tilburg, een team dat in de eerste ronde net als ons vaandelteam tot winst kwam. Voor HSC 2 begint de externe competitie tegen de Vughtse Toren. HSC 3 trapt af tegen De Combinatie 2 uit Asten. Let op! De wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen beginnen in tegenstelling tot wat we gewend zijn al om 12.00 uur! Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (7 oktober 2015)

Op dinsdag 6 oktober werden twee partijen gespeeld in de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (7 oktober 2015)

Op dinsdag 6 oktober werden zeven partijen gespeeld in de vierde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 vergat Gerard van de Kerkhof zijn stukken te ontwikkelen. Maarten Smit kon weldra toeslaan met een stukoffer, kwam met twee pluspionnen uit de verwikkelingen en won gemakkelijk. Bart Dekker stuurde het hele middenspel aan op een stukoffer op f5 en toen dat uiteindelijk op het bord kwam, kon Paul van Asseldonk onmiddellijk opgeven. Jerzy Cebula kwam snel een pionnetje voor tegen Johan Wuijts en toen daar in het paardeneindspel nog een pion bij kwam, was het over. Hugo Faber en Pim Blijlevens speelden remise in een dichtgeschoven stelling waarin beiden niet verder zouden kunnen komen. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 gaf Paul Sanders in een gelijke stelling pardoes een toren weg, waarna hij Chris van der Aa de hand kon schudden. Jan Vossen won in het middenspel een pion en slaagde er in het moeilijke loper tegen paardeindspel te verzilveren, waardoor Millo Labriaire opnieuw niet tot scoren kwam. In de partij tussen Danniël van Boxtel en Roland Robinson weigerden beide spelers enig risico te nemen, waardoor een puntendeling niet te vermijden was. Drie leiders in de stand.

 

Saldocompetitie (5 oktober 2015)

Op dinsdag 6 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (5 oktober 2015)

Op dinsdag 6 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Hyfass rapidtoernooi Nieuw-Bergen (4 oktober 2015)

Op zaterdag 3 oktober speelden drie HSC'ers mee in het 19e Hyfass rapidtoernooi in het Limburgse Nieuw-Bergen. Jerzy Cebula werd ongedeeld tweede met 5½ uit 7. Pim Blijlevens eindigde met een vol punt minder op de zevende plaats. Johan Wuijts werd gedeeld negende met 4 uit 7. Aangezien de site van de organiserende schaakvereniging Bergen niet bijster goed wordt bijgehouden, zou de einduitslag binnenkort wel eens op de site van de LiSB kunnen verschijnen.

 

Uitslag avondcompetitie (2 oktober 2015)

Op donderdag 1 oktober begon HSC B op een uitstekende manier aan het nieuwe seizoen: Waalwijk werd in eigen huis met 1 - 3 opzij gezet. Alle overzichten zijn reeds bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Uitslag avondcompetitie (30 september 2015)

Op dinsdag 29 september speelde HSC C in Goirle tegen EGS. Helaas werd er nipt verloren met 2½ - 1½ tegen dit op rating ongeveer gelijkwaardige team. Alle overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is ook al geplaatst.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (30 september 2015)

Op dinsdag 29 september werden maar liefst zeven partijen gespeeld in de saldocompetitie. We waren verheugd twee deelnemers van buiten de club te verwelkomen. We hopen dat ze nog vaak deelnemen aan deze competitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de bijgewerkte tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 september 2015)

Op dinsdag 29 september werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 won Johan Wuijts voor het eerst in deze competitie. Joost Rutten hielp hem een handje door plotseling een toren weg te blunderen. De winnaar stijgt door dit resultaat twee plaatsen in de stand.
In groep 2 kreeg Frans van Neerven zijn gambietpion niet terug in het middenspel en toen Danniël van Boxtel een tweede pion veroverde was de partij ten einde. Drie plaatsen winst voor laatstgenoemde in de stand.

 

Uitslagen avondcompetitie (29 september 2015)

Op maandag 28 september kwamen twee avondteams van HSC in actie. Beide teams wisten met een gelijkspel huiswaarts te keren. Voor HSC A was dat in ieder geval een grote verrassing. Regerend avondkampioen RSG leek de winst in Roosendaal voor het oprapen te hebben, maar een onverantwoorde winstpoging op bord 3 leidde alsnog tot een matchpunt voor de onzen. HSC D remiseerde zoals gezegd in Sint Oedenrode tegen het iets hoger geratete RDS. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A en HSC D zijn geplaatst.

 

Saldocompetitie (28 september 2015)

Op dinsdag 29 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (28 september 2015)

Op dinsdag 29 september worden enkele partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma avondcompetitie (27 september 2015)

Deze week beginnen de vier avondteams van HSC aan de nieuwe competitie. Alle teams spelen een uitwedstrijd. Op maandag 28 september trapt HSC A, terug in de hoofdklasse, helemaal in Roosendaal af tegen avondkampioen RSG. Op dezelfde avond speelt HSC D in Sint Oedenrode tegen RDS. Op dinsdag 29 september is HSC C aan de beurt; in Goirle is EGS de tegenstander. HSC B sluit op donderdag 1 oktober de rij als in Waalwijk aangetreden wordt tegen de plaatselijke schaakvereniging.

 

Uitslag externe competitie (26 september 2015)

Op zaterdag 26 september is de externe competitie voor HSC 1 zeer fortuinlijk begonnen. In Asten werd een 3½ - 4½ overwinning behaald tegen De Combinatie, terwijl er misschien wel met 6 - 2 verloren had moeten worden. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is toegevoegd.

 

Programma externe competitie (24 september 2015)

Op zaterdag 26 september begint de externe competitie voor het vaandelteam van onze club. HSC 1 hoeft in deze eerste uitwedstrijd nog niet echt ver te reizen. In Asten zal men ons hartelijk ontvangen waarna er een zware wedstrijd volgt tegen De Combinatie. De wedstrijd begint om 13.00 uur aldaar en aangezien de leden van HSC 2 en HSC 3 niet hoeven te spelen deze middag, wordt er wel een beetje gerekend op een flink aantal toeschouwers vanuit Helmond. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, dan wordt aanwezigheid in een staminee aan de Markt in Helmond na afloop (vanaf 19.00 uur) zeer gewaardeerd!

 

Uitslag saldocompetitie (23 september 2015)

Op dinsdag 22 september werd de eerste partij voor de saldocompetitie (voorheen laddercompetitie) gespeeld. Frans van Neerven en Paul Sanders speelden één partij met het basistempo van 40 minuten per persoon per partij met een toevoeging van 5 seconden per zet. Deze partij eindigde in remise, waardoor beide heren gezamenlijk aan kop gaan in de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 september 2015)

Op dinsdag 22 september werden zeven partijen gespeeld in de derde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 tastte Paul van Asseldonk net na de opening vreselijk mis en dit kostte hem een kwaliteit en twee pionnen. Omdat doorspelen geen zin had, schudde hij Gerard van de Kerkhof de hand. Joost Rutten leek op weg naar een regelrechte sensatie toen hij tegen Bart Dekker na de opening een gewonnen stelling bereikte. Hij verknoeide echter zijn mooie positie door pardoes een pion terug te geven. Toen hij ook nog een stuk verblunderde, kwam de ratinghoogste uiteindelijk met de schrik vrij. Johan Wuijts kon vanuit de opening niets bereiken en kwam door een onoplettendheid een pion achter. Maarten Smit wist hierna de vage tegenkansen van zijn opponent te neutraliseren en zette hem volledig vast. Het ontstane dame en lopereindspel was hierna straalgewonnen. Jerzy Cebula won na de opening twee pionnen, waarvan hij er één op de zesde rij kon handhaven. Pim Blijlevens deed zijn best om de zaken te compliceren, maar kwam eigenlijk nooit tot echt tegenspel en verloor. Nog twee spelers met een 100%-score in de stand.
In groep 2 duurden de partijen allemaal behoorlijk lang. Joep Peeters had de betere stelling en moet de winst ergens gemist hebben. Danniël van Boxtel wandelde met zijn koning naar veilige oorden en kon ondanks weinig bedenktijd de remisehaven bereiken. Dat lukte ook Chris van der Aa, hoewel het daar lange tijd niet naar uit zag. Jan Vossen kon namelijk al na tien zetten een pion winnen én de pionnenstructuur van zijn tegenstander verminken. Het leek een gemakkelijke overwinning te worden, maar Chris verdedigde zich onverzettelijk en werd tenslotte beloond. Millo Labriaire kreeg vanuit de opening een prima stelling, maar kon geen mogelijkheid verzinnen om door de zwarte veste heen te breken. Toen hij in het eindspel een pionnetje verloor was het Roland Robinson die er met het volle punt vandoor ging. Hij stijgt door dit resultaat naar de tweede plaats in de stand.

 

Saldocompetitie (21 september 2015)

Op dinsdag 22 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (21 september 2015)

Op dinsdag 22 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het opnieuw licht gewijzigde programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Triple-pion sluitingstoernooi en Mario Teeuwen herdenkingstoernooi Eindhoven (21 september 2015)

Op zaterdag 20 september was de laatste activiteit van de inmiddels opgeheven schaakclub Triple-pion. Met een rapidtoernooi, ook ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden Mario Teeuwen, werden de spullen van deze Eindhovense fusieclub verdeeld onder de deelnemers. Jerzy Cebula won het toernooi met 5½ uit 7. Johan Wuijts en Roland Robinson deden het minder goed met achtereenvolgens 4 en 3 punten. Joep Peeters won met 6 uit 7 de B-groep. Een eindstand of een verslag zijn nog niet te vinden, mogelijk zal er nog een berichtje verschijnen op de site van de NBSB.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 september 2015)

Op dinsdag 15 september werden in de tweede ronde van de herfstcompetitie zes partijen gespeeld.
In groep 1 kon Gerard van de Kerkhof in een chaotische stelling plotseling de dame van Joost Rutten insluiten, wat meteen het einde van de partij betekende. Johan Wuijts offerde een pion in de opening voor actief spel tegen de koning van Paul van Asseldonk. Deze verdedigde zich echter goed en kon gebruik maken van de ontwikkelingsachterstand van zijn opponent en dat leverde hem uiteindelijk een vol punt op. Hugo Faber en Jerzy Cebula stevenden al vroeg af op een puntendeling, maar beiden bleven het proberen. Er ontstond een dame-eindspel dat inderdaad remise werd. Drie leiders in de stand.
In groep 2 overleefde Joep Peeters een fase waarin Millo Labriaire de lakens uitdeelde. Daarna waren de rollen echter omgekeerd en kon de zwartspeler via de damevleugel vernietigend binnendringen. Millo plaatste in totaal verloren stelling nog wel een remiseaanbod, maar dat werd beleefd geweigerd. Jan Vossen concentreerde zich op een geïsoleerd pionnetje en voerde de druk langzaam maar zeker op. Toen Paul Sanders zijn paard aan de rand plaatste kwam hij serieus in de problemen en verloor twee pionnen. Jan verzilverde vervolgens het toreneindspel. Roland Robinson kwam al vroeg een pion voor en ondanks pogingen van Chris van der Aa om op de koningsvleugel het tij te keren, bleek die materiële voorsprong voldoende voor de winst. Joep alleen aan de leiding in de stand.

 

Saldocompetitie (14 september 2015)

Vanaf dinsdag 15 september is het mogelijk deel te nemen aan de saldocompetitie. Deze competitie is in het leven geroepen om leden die vaak willen spelen in de gelegenheid te stellen elke week een partij te spelen. Ook is deze competitie bedoeld voor huisschakers die willen proeven hoe het er bij een schaakclub aan toe gaat. Deelname is voor hen gratis. Aanmelding elke maandag voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.15 uur.

 

Programma herfstcompetitie (14 september 2015)

Op dinsdag 15 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het gewijzigde (!) programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.15 uur.

 

Geboren: Lisa! (13 september 2015)

Op zaterdag 12 september is Lisa geboren! Ze is de dochter van Danniël en Ana van Boxtel en het zusje van Sara. We wensen het gezin veel geluk!

 

Stompe Linde Schaaktoernooi Nuenen (13 september 2015)

Op zaterdag 12 september speelden vijf HSC'ers mee in het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. In de hoogste groep werd ondanks het geringe aantal van tien deelnemers gewoon Zwitsers gespeeld, wat de nodige problemen gaf bij de indeling van de slotronde. Jerzy Cebula was met een score van 4 uit 7 de beste HSC'er en hij eindigde op de ongedeelde derde plaats. Hugo Faber werd zesde met 3 uit 7 en bleef Pim Blijlevens een halfje voor. Voor laatstgenoemde een gedeelde zevende plaats. In groep B kwam Roland Robinson niet verder dan 3 uit 7 en een gedeelde achtste plaats. Joep Peeters werd twaalfde met 2½ uit 7. Een kort verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de site van de NBSB.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 september 2015)

Op dinsdag 8 september werd de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er doen dit seizoen 18 leden mee en die zijn verdeeld over twee groepen. Deze avond werden er alvast zes partijen gespeeld, twee van de geprogrammeerde partijen werden uitgesteld.
In groep 1 werd al meteen de topper gespeeld, tenminste als je naar de ratings kijkt. Bart Dekker en Hugo Faber schotelden de kijkers een lange theoretische variant voor waarin Hugo tijdelijk een stuk offert. De zetvolgorde komt in deze stelling zeer nauw en Hugo vergiste zich, waarna hij een stuk achter bleef en meteen kon opgeven. Paul van Asseldonk kreeg een goede stelling met pluspion, waarin hij zelf dacht dat de winst een kwestie van tijd was. Na een aantal minder goede zetten kon Pim Blijlevens zich echter onder de druk uit werken, waarna hij flinke tegenkansen kreeg. Die werden Paul uiteindelijk fataal, waardoor hij opnieuw onderuit ging tegen zijn angstgegner. Maarten Smit leek na een wild begin de beste papieren te hebben in zijn partij tegen Jerzy Cebula. De zwartspeler had echter het loperpaar en toen de dames geruild werden kon hij het eindspel, ondanks pionverlies gemakkelijk remise houden. Twee leiders in de stand.
In groep 2 won Joep Peeters twee pionnen in het middenspel. Toen Chris van der Aa later via een vorkje ook nog een kwaliteit moest inleveren, was de partij gespeeld. Millo Labriaire kon niet verhinderen dat Frans van Neerven op de koningsvleugel een stuk kon winnen, waarna de nestor de partij met vaste hand uitspeelde. Paul Sanders hield in zijn eerste echte partij bij HSC vrij lang stand, maar toen hij op de koningsvleugel een actie begon, kon Rob Bakels de verzwakte koningsstelling vernietigend binnendringen. Drie leiders in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (9 september 2015)

Op dinsdag 8 september werd de nog openstaande finale van de interne bekercompetitie van het vorige seizoen gespeeld. Danniël van Boxtel lootte de witte stukken en de partij die volgde kende een vrij langzaam verloop. Toen Gerard van de Kerkhof via een halfopen g-lijn een pionnetje moest inleveren, leken de kansen van Danniël aanzienlijk te stijgen om de felbegeerde trofee voor de eerste keer in zijn loopbaan te winnen. Een paar zetten later kon Gerard echter de pion terugwinnen en liet die dreiging vergezeld gaan van een remiseaanbod. Danniël stond nog steeds licht beter, maar ging op het voorstel in, waardoor er een beslissingsvluggertje gespeeld moest worden. Hierin lootte Gerard opnieuw zwart, en had volgens de regels weliswaar een minuut minder bedenktijd, maar zou aan remise genoeg hebben om kampioen te zijn. Via een andere opening kon hij uiteindelijk die partij winnen, waardoor hij voor de zevende keer winnaar is van de bekercompetitie!

 

Programma herfstcompetitie (7 september 2015)

Op dinsdag 8 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In groep 1 zal, net als in het vorige seizoen, een speeltempo gehanteerd worden van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. In groep 2 wordt het 'klassieke' speeltempo van 40 zetten in 1½ uur gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij gehanteerd. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (7 september 2015)

Op dinsdag 8 september wordt de finale van de interne bekercompetitie 2014-2015 gespeeld. Gerard van de Kerkhof staat voor de elfde keer in de finale en Danniël van Boxtel voor de tweede keer. Gaat Gerard voor de zevende keer de fraaie wisselbeker winnen, die hij dan definitief mee naar huis zou mogen nemen, of slaagt Danniël er in zijn tweede poging in de trofee eens een jaartje thuis op de schoorsteenmantel te zetten? Het belooft een spannende strijd te worden die om 20.00 uur begint. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Open schaakkampioenschap Arnhem (6 september 2015)

Vanaf vrijdag 4 tot en met zondag 6 september speelden drie HSC'ers mee in het weekendtoernooi van Arnhem. In de hoogste groep haalde Jerzy Cebula een score van 4 uit 6 en hij eindigde op de gedeelde zevende plaats. Zijn TPR van 2079 was prima. Hugo Faber werd met 3½ uit 6 gedeeld elfde en zijn TPR van 1997 was iets onder de maat. In de tweede groep werd Joep Peeters gedeeld zesde met een score van 4 uit 6. Zijn TPR van 1589 houdt in dat hij toch enige ratingpunten gaat verliezen. Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende ASV.

 

Snelschaakkampioenschap Tilburg (6 september 2015)

Twee HSC'ers speelden op vrijdag 4 september mee in het snelschaakkampioenschap van Tilburg. Johan Wuijts werd met 5½ uit 10 gedeeld 15e. Pim Blijlevens kwam met een halfje minder uit op de gedeelde 23e plaats. Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende Schaak Genootschap King.

 

Algemene Ledenvergadering (2 september 2015)

Op dinsdag 1 september werd de Algemene Ledenvergadering gehouden, als traditioneel begin van het nieuwe seizoen. De jaarverslagen van de diverse bestuursleden werden doorgenomen en goedgekeurd. De interne competitie wordt uitgebreid met een zogenaamde saldocompetitie, zodat leden elke dinsdag een partij kunnen spelen als ze dat willen. Het voorgestelde reglement met betrekking tot het gelijk eindigen werd niet goedgekeurd door de vergadering, in plaats daarvan komt er een alternatief reglement. De door het bestuur voorgestelde externe teamindeling werd geaccepteerd. In de pauze verrichtte de secretaris de loting voor de komende interne bekercompetitie. De voorgestelde contributieverhoging, als gevolg van het zakkende aantal leden, werd na enige discussie geaccepteerd. Rob Bakels was aftredend en werd door de vergadering herkozen als bestuurslid. Jan Vossen werd aan het bestuur toegevoegd, hij gaat zich bezighouden met de PR.

 

Ons clublokaal