Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC A

 

19 oktober 2021: HSC A - De Drie Torens B (door Rob Bakels)
Op dinsdag 19 oktober was De Drie Torens B bij ons te gast in de tweede ronde van de avondcompetitie. Leuke bijkomstigheid was dat Danniël van Boxtel terugkeerde naar de speelzaal waar hij een paar jaar heeft gespeeld maar die ondertussen stevig vernieuwd en verbeterd is.
Pim speelde op bord 2 en had de hele partij een licht voordeel. Hij kon dit echter nergens omzetten in een definitief voordeel. Toen hij een remiseaanbod kreeg, kon hij niet anders dan aannemen, ½ - ½.
Menno was de volgende die klaar was. Hij heeft echter stevig gevochten om een remise te behalen. Dat had er wellicht ingezeten maar op het einde peuzelde zijn tegenstander de losse pionnen van Menno op. Toen Menno per ongeluk een stuk liet instaan was zijn verzet gebroken, ½ - 1½.
Ikzelf kwam niet geweldig uit de opening. Ik verloor een tempo en Danniël zorgde ervoor dat ik dat tempo niet meer terugkreeg. Bovendien had ik een slechte pion op e4 en uiteindelijk gaf ik een pion om mijn stelling dicht te bouwen. Daar slaagde ik redelijk in alhoewel Danniël wel beter stond. Ook hij kwam in tijdnood en zag (gelukkig) het winstplan niet. Na herhaling van zetten werd de remise getekend, 1 - 2.
De meest spectaculaire partij was die van Johan op bord 1. Johan kwam niet al te best uit de opening. Toen hij een witte pion op e5 won dacht Johan het initiatief te hebben. Echter, hij liet zijn aangevallen toren gewoon instaan en stond dus totaal verloren want zijn tegenstander wilde die toren wel. Johan ging er eens voor zitten en zijn tegenstander gaf een kwaliteit terug. Dit en het feit dat zijn tegenstander in zware tijdnood kwam, zorgden ervoor dat Johan kansen op remise rook. En die remise kwam er ook. Met nog twee minuten op de klok en een remisestelling bood zijn tegenstander remise aan. Johan wilde niet op tijd spelen en dat was terecht, 1½ - 2½.
Wedstrijd verloren maar het waren op alle borden mooie gevechten.

 

HSC A (1803) De Drie Torens B (1809) 1½ - 2½
Johan Wuijts (1925) Jaap Weel (1880) ½ - ½
Pim Blijlevens (1839) Elias Thijsse (1808) ½ - ½
Rob Bakels (1645) Danniël van Boxtel (1872) ½ - ½
Menno van Dongen (-) Alex Olree (1675) 0 - 1

 

1 oktober 2021: DSC A - HSC A (door Rob Bakels)
Op vrijdagavond 1 oktober reed HSC A met goede moed richting Dongen om daar onze eerste externe avondwedstrijd te spelen sinds mensenheugenis. De mooie bolide van Gachatur zijn moeder reed ons door de regen zonder enige belemmering richting Dongen alwaar wij in het plaatselijke parochiehuis DSC A tegemoet traden. Na de opstelling geïnventariseerd te hebben kwamen wij er achter dat DSC A niks aan het toeval overliet deze avond. Ze hadden zo ongeveer hun vier beste spelers opgesteld. Vanaf toen wisten wij dat het een heel zware avond zou worden.
Johan speelde op bord 1 en speelde als eerste remise. Er kwam nooit echt tekening in de strijd en de vrede werd derhalve na ruim een half uur reeds getekend, ½ - ½.
De volgende die klaar was, was Menno op bord 4. Hij kreeg een scherpe opening tegen die Menno niet goed kon bestrijden. De zware stukken van wit werden hem op een gegeven moment te machtig, 1½ - ½.
Ik zelf speelde op bord 3 en kwam niet onverdienstelijk uit de opening, had zelfs een pion meer, maar mijn tegenstander was gewoon duidelijk beter. Hij zette een aanval op die mij uiteindelijk te machtig werd, 2½ - ½.
Als laatste was Gachatur bezig op bord 2. Hij stond heel de partij prettig, zijn tegenstander met een rating van meer dan 2000 dacht op een gegeven moment zeer lang na, maar daarmee nam hij de stelling wel over van Gachatur. Toen Gachatur zijn dame buitenspel zette was de tegenstander er als de kippen bij om de winst te noteren, 3½ - ½.
Kansloos verloren maar tegen dit team was het geen schande. Op naar de volgende.

 

DSC A (1984) HSC A (1754) 3½ - ½
Maarten van der Burght (2131) Johan Wuijts (1925) ½ - ½
Joost Sips (2033) Gachatur Kazarjan (1691) 1 - 0
Jan-Pieter de Vries (1912) Rob Bakels (1645) 1 - 0
Mark Maas (1858) Menno van Dongen (-) 1 - 0

 

 

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier