Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 2

 

9 oktober 2021: Eindhoven 4 - HSC 2 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 6 november heeft HSC 2 de koppositie gegrepen na een eenvoudige zege op ESV 4 in Eindhoven.
Ton startte op bord 8 en wist vrij snel een stuk buit te maken. Zijn tegenstander schaakte erg snel en miste dus stukverlies. Dit stuk heeft hij nooit meer terug gezien. Ton maakte het mooi af met een matzet door de loper, 0 - 1.
De volgende die klaar was, was Gachatur die inviel voor Paul op bord 3. Hij schaakte zijn welbekende opening met wit tegen een talentvolle jeugdspeler. Deze middag was Gachatur op dreef. Hij kwam verwoestend binnen met Lf7, offerde een vol stuk en vervolgens deden twee torens, dame en twee centrum vrijpionnen het werk. Werkelijk heel mooi gespeeld, 0 - 2.
Hans was als derde klaar op bord 5. De partij was lange tijd in evenwicht maar Hans sloeg toe in het eindspel, 0 - 3.
Ikzelf speelde op bord 7. De opening ging gelijk op en ik richtte mijn aanval op de korte rokade. Toen de druk opgevoerd werd koos mijn tegenstander voor een lange rokade. Na kansen over en weer kon ik het paard van mijn tegenstander neutraliseren. Het stond op e8 en had geen enkel veld. Daarna kon ik de winst eenvoudig grijpen, 0 - 4.
Joost speelde op bord 4. De remise werd nergens doorbroken en met een ongelijk loper eindspel was remise het juiste besluit, ½ - 4½.
John speelde op bord 2 tegen oud HSC'er Albert Coenen. John had het initiatief en Albert verloor snel en simpel een pion. John hield het initiatief maar op het laatst zaten er misschien wel remisekansen in. Albert greep deze niet en John kon vervolgens een punt bijschrijven, ½ - 5½.
Wilfried speelde op bord 6 een lastige wedstrijd. Ook hier zat een jeugdspeler aan het bord die het hem lastig maakte. Wilfried's pion op f6 stond ongeveer de hele partij gepend door de loper op h4. De dame op e7 had alleen als functie f6 te verdedigen en dat is vrij weinig voor een dame. Zodoende kwam Wilfried onder druk te staan. Een offer door zijn tegenstander leek niet correct waardoor de partij in remise eindigde, 1 - 6.
Pascal was als laatste bezig op bord 1. Hij kwam gelijk uit de opening en hij won middels een offer een pion. Wat dit offer ook aantrekkelijk maakte naast pionwinst was dat ongeveer alle stukken van het bord gingen. Pascal kwam in tijdnood en had niet gezien dat de 40e zet ondertussen was gespeeld. Er kwam namelijk geen tijd bij. Op zet 43 miste Pascal een simpele winst omdat hij nog steeds in tijdnood dacht te zijn, 1½ - 6½.
Al met al een mooie dag voor ons en de koppositie is de kers op de taart!

 

Eindhoven 4 (1448) HSC 2 (1718) 1½ - 6½
Hanz Martin Cheng (-) Pascal Boudewijns (1958) ½ - ½
Albert Coenen (1810) John van Rooij (1805) 0 - 1
Elysia Feng (1581) Gachatur Kazarjan (1677) 0 - 1
Ewout Snoeck (1602) Joost Rutten (1749) ½ - ½
Bart Stienen (-) Hans Nacinovic (1752) 0 - 1
Nirupa Ganeshram (1463) Wilfried van de Kimmenade (1607) ½ - ½
Flip Stomps (1435) Rob Bakels (1648) 0 - 1
Yourui Eric Zhang (797) Ton Hageman (1551) 0 - 1

 

9 oktober 2021: HSC 2 - Zuid-Limburg 5 (door Wilfried van de Kimmenade)
Op zaterdag 9 oktober jongstleden mochten we sinds lange tijd weer starten met de externe competitie. In deze eerste wedstrijd mochten we aantreden tegen Zuid-Limburg 5, met ruim negentig ratingpunten op papier een veel sterker team. Vier oud-HSC 3-spelers mochten debuteren onder de bezielende leiding van de niet autoritaire teamchef Rob die bovenal ruimhartig de OLA-regels hanteert. Het ratinggemiddelde van onze tegenstander was met ruim negentig ratingpunten dan wel sterker op papier, Rob wist de Helmondse schaakridders maximaal te motiveren. Het resultaat hiervan leest u hieronder:
Pascal belandde op bord 1 met zwart in een 1.Pc3 opening, en had eigenlijk nooit aanknopingspunten gehad, een dreiging afgeslagen en ondertussen stukken geruild tot een dubbel toren - gelijke loper eindspel welke snel remise gegeven werd. Geert zou er tijdens zijn actieve schaakcarrière trots op zijn geweest aldus onze eerstebordspeler die vroegtijdig huiswaarts keerde voor nevenactiviteiten met gezin.
Uw schaakreporter was vervolgens binnen twintig schaakzetten om klokslag drie uur klaar. In een Bird-opening vergat mijn sympathieke en veel jongere zwartspeler de pion-f5-doorbraak kordaat te verdedigen. De teruggetrokken loper op g6 werd zonder pardon gulzig van het bord gegrist, het overgebleven middenspel was mede dankzij een uitstekend geëtaleerd paard op c4 makkelijk uit te spelen. Mijn tegenstander gaf daarom terecht op.
Paul beschrijft vervolgens zijn noodlottige nederlaag: "Toen mijn paard op f3 door zijn loper werd geslagen zag ik aanvalskansen door met mijn toren terug te slaan. Vervolgens probeerde ik mijn overgebleven paard, dat op de a-lijn stond, naar de koningsvleugel te manoeuvreren. Mijn tegenstander richtte zijn pijlen op mijn e- en f-pion. Deze dreiging had ik, mits ik de juiste zetten had gedaan makkelijk kunnen pareren. Ik was echter teveel gefixeerd op mijn eigen aanval, wat uiteindelijk tot mijn ondergang heeft geleid".
Ton incasseerde de volgende nederlaag. Hier zijn resumptie: "Ik speelde op het zevende bord tegen René Chappin, een vriendelijke schaker uit Zuid-Limburg. Volgens hem speelde ik Slavisch en hij had wit. Van beide kanten speelden wij nogal voorzichtig en onwennig en tot in het vroege eindspel leek de partij te eindigen in een bloedeloze remise. Echter, zijn f-pion rukte stormachtig op en bleek de doodsteek te zijn voor de zwarte stelling en dat had ik onderschat. Ik was iets te frivool en had de partij in evenwicht moeten houden".
John mailde mij de volgende synopsis: "Ik speelde tegen een jeugdspeler (10, 11, 12 jaar?) met al een rating van 1810. Ik stond kort na de opening een pion achter. Maar hij had een geïsoleerde h-pion en een geïsoleerde dubbele f-pion. Dus sta je dan wel een pion achter? Hij rokeerde lang en ik rokeerde met de zet Kf2. Zijn stukken stonden niets te doen. Een loper die tegen zijn eigen pionnen stond te kijken en twee torens die niet echt actief waren. Alleen zijn dame en paard waren wat actief. Ik had mijn torens op b1 en c1 staan, een paard dat aanviel, een actieve dame en een loper gericht op de aanval van zijn koning. Ik won in een makkelijke combinatie de dame tegen een toren en een loper. Ik had het veel mooier kunnen doen met een torenoffer. Maar hij gaf snel op, want de twee torens waren nog steeds inactief en de positie van zijn loper was niet veel beter. En mijn koning stond nog steeds veilig op f2".
Joost bereikte een verdienstelijke puntendeling. Hier zijn annotatie: "Ik speelde met wit Caro-Kann met de loper Lf5-g6 variant. Ik ruilde mijn paard tegen die loper en wilde vervolgens met de toren op h4 drukken. Met g5 echter werd ik gedwongen de toren te geven tegen zijn paard. Enige compensatie had ik doordat mijn loper en andere toren drukten op e6. Op de 31e zet stond ik -7,6 volgens Fritz… Vervolgens deed zwart niet de winnende maar slechtste zet waardoor mijn toren niet meer gepend stond en ik zijn toren aanviel. Hier reageerde zwart niet juist op maar door mijn tijdnood (20 seconden voor de 33e zet) deed ik een opportunistische zet, waarna zwart vervolgens ook weer fout reageerde door zíjn tijdnood. Met alleen maar dames op het bord en beide spelers in tijdnood accepteerde mijn tegenstander John mijn remise aanbod".
We naderen een spannende apotheose. Ik laat Hans onze bord-vier-speler aan het woord: "Mijn met wit spelende tegenstander zette de partij rustig op. Ik kon mijn stelling dus ook rustig ontwikkelen. Ik kon daarbij mijn tegenstander zelfs iets onder druk zetten, zonder dat het allemaal echt heel gevaarlijk werd. Maar net toen ik dacht dat het dan wel eens op een remise zou kunnen uitdraaien, kreeg ik een pion cadeau. Daarna kon ik de druk wat verder opvoeren en afwikkelen naar een eindspel van loper en vier pionnen tegen paard en zes pionnen voor mij. Door goed tegenspel van mijn tegenstander werd het toch nog even spannend, maar uiteindelijk waren de pluspionnen toch genoeg voor de winst".
Met een tussenstand van 4 - 3 moest tenslotte eindbaas Rob een moeilijk middenspel justificeren waarbij remise het hoogst haalbare leek. Hoe hij deze zwaarbevochten remise kon bewerkstelligen leest u vanuit zijn perspectief: "Ik kwam niet geweldig uit de opening. Een dubbelpion op b6 en b7 met druk op Pc6 zorgden ervoor dat ik een pion verloor en vervelender dat mijn tegenstander twee verbonden vrijpionnen kreeg op de a- en b-lijn. Ongelijke lopers zorgden ervoor dat ik een vesting kon bouwen aan die kant waardoor hij er niet door kon. Mijn tegenstander zette vervolgens een aanval op via de g- en h-lijn. Eigenlijk was er geen houden meer aan maar ik had nog één truc en mijn tegenstander trapte erin. Ik won een vol stuk en bood direct remise aan want ik was als laatste bezig en we stonden op dat moment met 4 - 3 voor. De eerste overwinning was binnen."
Na deze heldendaad werd er aan de toog vers pils geslempt, opgeluisterd met enkele HSC 3 oldschool floorfillers. Daarna een Chinees eethuis aan de Markt bezocht waar de altijd gracieuze eigenaar Hong Cheng een masterclass Tipanbereiding demonstreerde. Emeritus preses Millo, een driesterren- en betaamd smaakrecensent, gaf deze heroïsche schaakmiddag vervolgens nóg meer distinctie met een extra culinair kipsatégerecht voor de hebzuchtige tafelheren.

A vida é boa (het leven is mooi).

 

HSC 2 (1696) Zuid-Limburg 5 (1789) 4½ - 3½
Pascal Boudewijns (1958) Jeroen Schilperoort (1946) ½ - ½
John van Rooij (1792) Matei Govoreanu (1810) 1 - 0
Hans Nacinovic (1730) Rolf van Brug (1845) 1 - 0
Joost Rutten (1746) John Heuts (1828) ½ - ½
Rob Bakels (1645) Eugene Lenssen (1721) ½ - ½
Wilfried van de Kimmenade (1600) Ties Dumont (1666) 1 - 0
Ton Hageman (1560) René Chappin (1657) 0 - 1
Paul Sanders (1538) Marcel Graff (1840) 0 - 1

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier