Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 2

 

26 november 2022: HSC 2 - Maastricht 2 (door Pascal Boudewijns)
Onze tegenstanders kwamen met zeven man opdraven en zodoende kon met toestemming van hun wedstrijdleider de niet geheel okselfrisse Marcel met een gratis punt op zak snel aan de thee, en weer naar huis onder de dekens.
Na een tijdje remiseerde Joost op bord 4. Had een aanvalletje op de koningsvleugel welke afgeslagen werd en de muziek was uit de stelling, 1½ - ½.
Op bord 5 een punt erbij door een snel spelende Willy. Hij ging met een stuk minder ten aanval tegen een slecht ontwikkelde koningsstelling en deze vorm van blufschaak wierp zijn vruchten af, een doorgebroken vrijpion bood de uitweg en dit betekende de 2½ - ½.
Vervolgens incasseerde Ton een nederlaag op bord 8. De stelling leek aardig dichtgeschoven maar zijn tegenstander kon toch met een loper binnendringen en wat pionnetjes snoepen, 2½ - 1½.
Invaller Nico bracht de marge weer op twee; een pionneneindspel met ieder een paard werd door onze man actiever bespeeld hetgeen resulteerde in een pionnendoorbraak en bijbehorende damepromotie, 3½ - 1½.
Retze op bord 6 moest een nederlaag slikken. Na een niet zo gunstige ruil (loper en paard tegen toren en pion) streed hij voor wat hij waard was, maar overzag na drie uur strijd een paardzet die hem minimaal een kwaliteit zou kosten, 3½ - 2½.
Hans op bord 3 kreeg vervolgens een remiseaanbod van zijn tegenstander. Op dat moment stond Hans echter, na een verlaat koningsgambiet, een pion voor dankzij een tactisch mindere voortzetting van zijn tegenstander. Hij besloot het remiseaanbod even naast zich neer te leggen en af te wachten wat er op bord 1 gebeurde.
Daar gebeurde heel veel. Ik speelde mijn geliefde opening, maar werd verrast met een onaangename penning, die mij noodzaakte lang te rokeren. Dit leverde mijn tegenstander met wit spelend, aanvalskansen op na Lxc6 bxc6 en zwakke open koningsstelling. Na een tactische misser van wit, verkreeg ik ineens ook een half-open g-lijn met tegenaanval op de witte koning, die sneller van de grond kwam. In hevige tijdnood gaf ik het bijna weg, maar de redelijk open kans werd gemist waarna ik de boel kon redden. Nadat ik vervolgens mijn dame kon geven tegen twee torens kwam ik in een eindspel terecht waarin ik de witte koning langzaam in een matnet kon brengen. Teneinde daar uit proberen te komen, gaf mijn tegenstander een stuk weg in de hoop met zijn dame eeuwig schaak te kunnen geven. Ik kon er echter uitlopen, en tot overmaat van ramp liet wit daarna zijn dame pennen, 4½ - 2½.
Vlak hierna nam Hans de remise aan en eindigden we met een 5 - 3 overwinning, welke ons weer doet meedoen om het kampioenschap!

 

HSC 2 (1742) Maastricht 2 (1808) 5 - 3
Pascal Boudewijns (1969) Frans Helmond (1926) 1 - 0
Marcel Pelgrom (1740) n.o. 1 - 0 R
Hans Nacinovic (1756) Reinier Overtoom (1841) ½ - ½
Joost Rutten (1751) Ashraf Ibrahim (1849) ½ - ½
Willy Jonkers (1824) Erwin Komrij (1756) 1 - 0
Retze Faber (-) Bas Pasterkamp (1770) 0 - 1
Nico Vissers (1602) Federico Valier (-) 1 - 0
Ton Hageman (1555) Jan Verhoeff (1707) 0 - 1

 

5 november 2022: De Combinatie 2 - HSC 2 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 5 november gingen wij met zeven man naar Asten om tegen De Combinatie 2 te spelen. Helaas was onze eerstebordspeler Pascal verhinderd. Ook Wilfried was vandaag niet inzetbaar maar Wesley nam zijn honneurs waar.
Op bord 6 zat met Ton en Piet Berkers ongeveer 120 jaar schaak ervaring bij elkaar. Ton verloor echter al redelijk snel. Hij liet zijn paard insluiten en met een stuk achter en zijn niet ontwikkelde loper op c8 was het een koud kunstje voor Piet om het punt binnen te halen, 2 - 0.
Ikzelf speelde op bord 7 tegen een oude bekende, Ellen Meijer. We kregen een afruilvariant in het Frans op het bord. Nadat de lopers geruild waren bleef er weinig initiatief voor beide spelers over, 2½ - ½.
Wesley leek op bord 8 ons eerste punt binnen te halen. Hij kreeg een gewonnen pionneneindspel op het bord, maar moest wel uitkijken voor de twee pionnen die tegenover een pion stonden. Wesley dacht het punt binnen te hebben en sloeg een randpion weg. Daarmee plaatste hij zijn koning buiten het vierkant waardoor tegenstander kon promoveren, 3½ - ½.
Willy haalde vervolgens wel ons eerste volle punt binnen op bord 5. Stukje bij beter kwam Willy beter te staan maar tegelijkertijd was Willy ook een damewinst aan het voorbereiden. Tegenstander zag dat niet en met een geniepig Lf1 werd de zwarte dame op a6 aangevallen die vervolgens geen kant op kon, 3½ - 1½.
Op bord 4 kwam Joost al snel een pion voor maar helaas kwam Joost niet verder, 4 - 2.
Ook Hans kreeg op bord 3 een klein overwicht maar te weinig om het punt binnen te halen, 4½ - 3½.
Als laatste was John op bord 1 bezig. Hij stond de hele tijd wat minder en nadat ie volgens eigen zeggen een foutje maakte, kon de tegenstander met een stuk meer het punt binnen halen, 5½ - 2½.

 

De Combinatie 2 (1714) HSC 2 (1684) 5½ - 2½
Kees van Pelt (1628) John van Rooij (1873) 1 - 0
Embert Berkers (1641) n.o. 1 - 0 R
John Loomans (1910) Hans Nacinovic (1756) ½ - ½
Stefan Rooijakkers (1879) Joost Rutten (1751) ½ - ½
Bart van Bussel (1771) Willy Jonkers (1824) 0 - 1
Piet Berkers (1746) Ton Hageman (1555) 1 - 0
Ellen Meijer (1652) Rob Bakels (1590) ½ - ½
Boyd Leenen (1482) Wesley Prijs (1436) 1 - 0

 

8 oktober 2022: HSC 2 - Kempen Combinatie 3 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 8 oktober is het externe seizoen gestart met een overwinning op Kempen Combinatie 3 maar makkelijk ging dat niet.
Op bord 6 begon onze top invaller Marcel voortvarend aan zijn partij. Hij bouwde een matdreiging in met loper en dame op een lijn en matdreiging op h7. Tegenstander kon de juiste voortzetting niet vinden en liet Marcel binnenkomen op de zesde lijn. Toen Marcel pionnen weg begon te snoepen en tegenstander geen aanknopingspunten meer had stond de 1 - 0 op het scorebord.
De volgende die won was Hans op bord 3. Het leek allemaal redelijk gelijk op te gaan maar tegenstander besloot de toren van Hans op te sluiten wat hem twee pionnen kostte. Toen bleek dat het opsluiten niet ging lukken en Hans de toren kon ruilen, kon Hans met twee pionnen meer het eindspel in, 2 - 0.
Ton Hageman speelde op bord 8 remise. De remisemarge is nooit echt overschreden dus zowel Ton als zijn tegenstander konden ermee leven, 2½ - ½.
Daarna kwam de klad er een beetje in. Ik verloor op bord 6 zonder ooit enige aanspraak om meer te hebben gehad. Vanuit de de opening werd ik naar achteren gedrukt. Na een pion verloren te hebben werden de zware stukken geruild en kwam er nog pionverlies bij. Met twee pionnen achterstand gaf ik op, 2½ - 1½.
Willy speelde op bord 5 remise en ook daar is de remisemarge nooit overschreden, 3 - 2.
Joost verloor vervolgens op bord 4 een beetje onnodig. Joost kwam redelijk uit de opening met wit. Hij had dreiging met binnenkomen op e6. Echter toen de stukken geruild waren en ieder een toren met wat pionnen had, bleek de koning van Joost op h1 afgesneden door de toren op g5. Vervolgens kon zwart met zijn koning opstomen en dreigde zwart te gaan promoveren. Joost wachtte deze dreiging niet af, 3 - 3.
De top borden moesten de beslissing brengen en gelukkig was dat in ons voordeel. John ging op bord 2 verder waar ie vorig jaar mee is gestopt: winnen. Hij had de mooiste partij in HSC 2 van de middag. John had allerlei dreigingen en penningen in de stelling gebouwd en tegenstander kon dat niet pareren. Toen John een pion sloeg en dreigde het gepende stuk te pakken was er geen houden meer aan. Met een vernuftig dameschaak haalde hij het stuk binnen en daarmee ook het punt, 4 - 3.
Als laatste zat Pascal te spelen op het eerste bord. Pascal stond de hele wedstrijd beter en dat resulteerde in een enorme tijd voorsprong. Toen tegenstander onder de 5 minuten dook besloot hij te stoppen met noteren, iets wat niet is toegestaan. Pascal maakte er echter geen woorden aan vuil. Won eerst een kwaliteit en later de witte kroonpion op d7. Vervolgens kon Pascal de verdedigende stellingen verlaten en kwam de kwaliteit meer tot zijn recht. Met een aftrekschaak en dreigende stukwinst kwam de partij tot zijn einde, 5 - 3.
Een mooie start met hopelijk een mooi vervolg op 5 november.

 

HSC 2 (1758) Kempen Combinatie 3 (1586) 5 - 3
Pascal Boudewijns (1969) Oleh Tereshchenko (-) 1 - 0
John van Rooij (1862) Louis Sommen (1831) 1 - 0
Hans Nacinovic (1747) Angel van Beek (1781) 1 - 0
Joost Rutten (1762) Rik van der Looij (1468) 0 - 1
Willy Jonkers (1831) Robert Vosters (1612) ½ - ½
Marcel Pelgrom (1724) Peter Paridaans (1616) 1 - 0
Rob Bakels (1612) David Chang (1257) 0 - 1
Ton Hageman (1556) Frank Rombouts (1536) ½ - ½

 

 

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier