Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC A

 

19 februari 2020: De Stukkenjagers - HSC A
Door omstandigheden geen verslag ontvangen.

 

De Stukkenjagers (2135) HSC A (1988) 3 - 1
Luuk Baselmans (2266) Jerzy Cebula (2084) 1 - 0
Sam Baselmans (2206) Maarten Smit (1973) 1 - 0
Sebastiaan Dijksman (1879) Johan Wuijts (1951) 0 - 1
Herman Grooten (2188) Pascal Boudewijns (1944) 1 - 0

 

28 januari 2020: HSC A - De Pion
Door omstandigheden geen verslag ontvangen.

 

HSC A (2003) De Pion (2060) 1½ - 2½
Jerzy Cebula (2084) Stefan Colijn (2315) 0 - 1
Hugo Faber (2033) Mark Smits (2124) 0 - 1
Johan Wuijts (1951) Koen Riemens (1928) ½ - ½
Pascal Boudewijns (1944) René van den Broek (1874) 1 - 0

 

6 december 2019: KiNG - HSC A (door Maarten Smit)
Op vrijdag 6 december een uitwedstrijd in Tilburg tegen KiNG, een van de drie kampioenskandidaten dit seizoen in de hoofdklasse van de avondcompetitie. Van tevoren waren we dan ook niet erg positief over onze kansen, de schade beperkt houden was wederom het devies.
Ik had ons maar weer eens op volgorde van rating gezet en daardoor kwam ik op bord 3 terecht tegen Justin Senders. In een Maroczy ging deze lelijk in de fout door te vroeg b7-b5 te spelen. Ik kon nu via een standaardtruc een prima stelling verkrijgen die wit de beste kansen zou bieden na een bijna verplichte dameruil. Senders zag dit ook en besloot geen dames te ruilen, maar een pionnetje te pakken. Tot zijn afgrijzen werd hierna de zwarte dame ingesloten. Er werd nog heel lang doorgespeeld, maar dit keer (zie verslag tegen KiNG van vorig seizoen) liet ik me de kaas níet van het brood eten.
Dat was een onverwachte meevaller. Kijkend naar de borden zag ik dat Jerzy een stuk had geofferd voor aanvalskansen, maar wél al bijzonder veel tijd had gebruikt, dat Johan slecht stond en dat Pascal volkomen gelijk stond. Dus nog geen reden tot al te veel vreugde voorlopig.
Maar dat veranderde toen de tegenstander van Johan, Cees IJzermans, er niet in slaagde de eigenlijk niet eens zo moeilijke winnende zet te vinden en daarmee Johan terug bracht in de partij. Even later was er zelfs een kans op groot voordeel voor Johan, als hij gewoon een pionnetje had genomen. Hij ruilde in plaats hiervan de dames, waarna er een remise toreneindspel op het bord verscheen, waar nog wél even nauwkeurig gespeeld moest worden om de remise ook daadwerkelijk binnen te halen.
Vlak hierna ging Jerzy door de vlag, zoals al een tijdje werd verwacht. Mark Haast had zich prima verdedigd en had met goede zetten al het gif uit de witte stelling gehaald. Jerzy had al zijn tijd geïnvesteerd in zijn zoektocht naar verbeteringen, maar tevergeefs.
En dus moest Pascal zijn volledig gelijke (enkel) toreneindspel met aanvankelijk ieder zeven pionnen niet verliezen om het team een onverwacht punt aan deze wedstrijd te laten overhouden. Nu is er een schaakwijsheid die stelt dat alle toreneindspelen remise zijn. Johan had dat eerder deze avond reeds bewezen, dus zou Pascal dat toch zeker ook moeten kunnen? Tegenstander Youri Gerritse was nog niet overtuigd en weigerde al een paar keer een vredesvoorstel, ten teken dat hij tot het gaatje wilde gaan. Op zich niet ongunstig, als daarbij namelijk teveel risico zou worden genomen, wel, dan zou Pascal ook nog wel eens de held van de avond kunnen worden. De voorheen saaie stelling werd in de tijdnoodfase omgetoverd tot een explosieve stelling waarin er plotseling vrijpionnen op beide zijden van het bord waren (wit op d en g, zwart op a en b). De toeschouwers kregen waar voor hun geld; de ene keer leek wit te gaan winnen, even later leken de rollen weer volledig omgedraaid. Uiteindelijk gaf Pascal zijn toren voor de laatste witte pion om vervolgens wit te dwingen hetzelfde te doen aan de andere kant van het bord. En zo bewees hij de bovengenoemde stelling maar weer eens.
Dat hierdoor het team óók een remise had gehaald was gezien het gemiddelde ratingtekort per bord van bijna 180 punten een heel knap resultaat!

 

KiNG (2158) HSC A (1982) 2 - 2
Mark Haast (2397) Jerzy Cebula (2052) 1 - 0
Cees IJzermans (2100) Johan Wuijts (1963) ½ - ½
Justin Senders (2199) Maarten Smit (1959) 0 - 1
Youri Gerritse (1937) Pascal Boudewijns (1955) ½ - ½

 

12 november 2019: HSC A - De Drie Torens (door Hugo Faber)
We speelden op dinsdag 12 november tegen het gepromoveerde De Drie Torens. Ik deed deze avond mee als invaller en was tevens teamleider voor de afwezige Maarten. Ten opzichte van de vorige wedstrijd was het resultaat wat beter, maar wat minder dan gehoopt.
Johan begon wat later en wellicht wat vermoeid aan de wedstrijd, want ook na afloop heb ik hem niet meer gezien. Hij stelde zich na niet al te lange tijd spelen tevreden met een remise.
Zelf kon ik mijn tegenstander na een loperruil met een geïsoleerde pion opschepen, maar mijn zet onmiddellijk daarna was onnauwkeurig. Zwart kon zich daarna - inclusief e6 - afdoende verdedigen. Ik ging dus maar op een remiseaanbod in.
Bij Pascal zag ik een Benoni/Wolga stelling op het bord verschijnen en dat zou toch goed moeten zijn als het aantal pionnen wederzijds gelijk is. Normaliter offer je in die variant immers een pion. Het werkloze paard op a6 echter maakte zijn eigenaar tot schand, want Pascal ging de dwaalweg op en ruilde zijn goede loper op g7 en werd daarna omvergelopen.
Jerzy zorgde voor de gelijkmaker door kopman Kocken terug te wijzen. In de opening had deze wat zorgeloos zijn paard op e4 in laten sluiten. Dat leverde Jerzy dus een stuk op maar dat kostte nog wel wat pionnen. Wit moest later zijn dame voor twee torens geven en er ontstond een fel gevecht, dat uiteindelijk resulteerde in een dame tegen toren en paard eindspel. Jerzy haalde toen alle pionnen van het bord en kon daarna zijn dame tegen de toren ruilen om een vrije a-pion te laten promoveren.
Zo werd het dus 2 - 2. Wat jammer tegen een promovendus maar meer heeft er ook nooit ingezeten.

 

HSC A (1997) De Drie Torens (2011) 2 - 2
Jerzy Cebula (2052) Wilbert Kocken (2092) 1 - 0
Hugo Faber (2016) Rick Zegveld (1989) ½ - ½
Pascal Boudewijns (1955) Joost van den Bighelaar (2012) 0 - 1
Johan Wuijts (1963) Huub Leemans (1952) ½ - ½

 

25 oktober 2019: HMC - HSC A (door Maarten Smit)
Op vrijdag 25 oktober begon de avondcompetitie voor HSC A. Na twee achtereenvolgende degradaties uit de hoofdklasse spelen we dit jaar... in de hoofdklasse! Dat krijg je als je een sterk tweede avondteam hebt dat evenzoveel keren achter elkaar kampioen wordt. Niemand van dit kampioensteam durfde de uitdaging aan om in het vaandelteam te gaan spelen, zodat we met een ongewijzigd team de vele sterke tegenstanders zullen gaan bestrijden dit seizoen.
En deze vrijdag troffen we al gelijk de kampioen van vorig seizoen, het sterke HMC. In de vorige ontmoeting werden we getrakteerd op een maximale score en we gingen dan ook richting Den Bosch met de gedachte dat elk halfje meegenomen was.
Pascal slaagde er niet in tot scoren te komen. Hij trof op bord 3 GM Twan Burg. Een uitstekende gelegenheid om zijn nieuwe openingsvariant eens tegen een gerenommeerde tegenstander uit te testen, moet hij gedacht hebben, want hij offerde op zet 2 een pion. De grootmeester sloeg en Pascal kreeg na een zet of 15 de gewenste compensatie in de vorm van een gedekt wit paard op d6. Burg was het eens dat dit stuk sterk gepositioneerd was en elimineerde het onmiddellijk door een kwaliteit te geven. Hierna maakte hij handig misbruik van de zwakke witte koningsstelling en won enkele pionnen, waarna het pleit zo goed als beslecht was.
Jerzy op bord 1 had zich wellicht ingesteld op een GM als tegenstander, maar moest zich tevreden stellen met een WGM, Nargiz Umudova. Na een gelijkopgaande strijd leek Jerzy steeds een beetje minder te staan, maar dat veranderde toen hij een pion op d6 kon pakken. Hierdoor verkreeg hij een belangrijke vrijpion die hij tot d7 liet opstomen. Dit was genoeg voor de winst en Jerzy had er weer een mooie scalp erbij!
Meer dan dit ene bordpunt zouden we niet halen. Ik had wellicht nog de beste kans op een halfje. Na een gelijkwaardige opening had ik gelijkspel met zwart tegen Wilbert Schreurs. Ik had twee zetten lang de kans om dames te ruilen met een volledig gelijke stelling als gevolg, maar liet dit na en zag dat mijn dame vervolgens beslissend werd opgejaagd door de lichte witte stukken. Een schijnoffer op e6 besliste de zaak, ik verloor een kwaliteit en het eindspel was kansloos.
Ook Pim, die de jarige Johan verving, moest het onderspit delven. Hij werd met zwart steeds verder teruggedrongen en zijn opponent Thomas Mollema speelde het heel handig. Uiteindelijk kwamen twee witte paarden op f5 en f6 in combinatie met een open g-lijn en de zwarte koning op f8. Het wegjagen van het laatste zwarte stuk op de g-lijn was vervolgens goed voor mat in drie.
Met deze 3 - 1 nederlaag doen we het een stuk beter dan vorig seizoen, met dank aan Jerzy. Dat belooft wat voor de komende wedstrijden, zal ik dan maar positief afsluiten.

 

HMC (2286) HSC A (1950) 3 - 1
Nargiz Umudova (2312) Jerzy Cebula (1996) 0 - 1
Wilbert Schreurs (2127) Maarten Smit (1965) 1 - 0
Twan Burg (2523) Pascal Boudewijns (1955) 1 - 0
Thomas Mollema (2180) Pim Blijlevens (1885) 1 - 0

 

Ons clublokaal