Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC A

 

Ronde 7 (11 april): Veldhoven A - HSC A (door Rob Bakels)

Op 11 April reden Pascal, Gachatur en ik in de ruime auto van Kristina naar Veldhoven. Doel was om 1.5 punt te halen en zodoende het kampioenschap binnen te hengelen en de daarbij behorende DGT 3000 klok in de wacht te slepen. Johan kwam op eigen gelegenheid. Zodoende kon hij de ietwat aangeschoten kampioenen later op de avond terug naar huis rijden.

Johan speelde dit keer op bord 4. Normaal gesproken is dat het terrein van uw verslaggever, maar aangezien ik Hugo had gevraagd om voor mij in te vallen, stond ik mij  plekje graag af.

Johan had zwart en kwam al heel snel in een remisestelling terecht. Alle pionnen stonden tegen elkaar aan en Johan had geen breekzetten om de stelling ten goede te keren. Na zetten herhaling was het 1e halve punt binnen. Op de overige borden was het niet duidelijk.

Alleen op bord 1 stond Gachatur gewonnen. Zij tegenstander gaf een pion om druk uit te kunnen oefenen op de stelling van Gachatur. Die had nog niet gerokeerd en tegenstander dacht mogelijkheden te hebben, maar daar dacht Gachatur terecht anders over. Na een paar zetten had Gachatur wel gerokeerd en omdat zijn tegenstander veel tijd had verbruikt leek de overwinning een kwestie van tijd. Die tijd was relatief kort. Tegenstander gaf een stuk weg en daarmee was het kampioenschap een feit, 0.5-1.5.

Pascal was de volgende die klaar was. Hij had remise gespeeld en daarmee leek hij goed weg te komen. Tegenstander kreeg een verre pion die hij makkelijk weggaf. Pascal had weinig initiatief, maar doordat zijn tegenstander niet doordrukte verzandde de partij in remise, 1-2.

Onze invaller Hugo op bord 2 had de zwaarste partij van de avond. Hugo liep tegen een gambiet aan dat hem veel tijd kostte. Hugo had zwart en zijn tegenstander gaf zijn pionnen op b4 en a3 weg voor initiatief. Hugo had weinig ruimte op het bord maar gelukkig speelde Hugo het zorgvuldig. Hij kwam er langzaam maar zeker uit en de pion voorsprong die hij had werden er op een gegeven moment 3 omdat Hugo een stuk offerde tegen 3 pionnen. Zijn vrijpionnen op a5,b4 en c3 werden zo gevaarlijk dat zijn tegenstander materiaal moest teruggeven. Hugo had wel enorme tijdproblemen, maar zijn stelling was zo goed dat zijn tegenstander opgaf toen Hugo een volle toren consumeerde, 1-3.

Volgend jaar de hoofdklasse. Ik zal daar niet bij zijn, maar ik vermoed dat mijn plaats graag door iemand anders ingenomen wordt.

Veldhoven A (1919) HSC A (2047) 1 - 3
Fred van Empel (1995) Gachatur Kazarjan (2213) 0 - 1
Rob van de Voort (1973) Hugo Faber (1937) 0 - 1
Hans Brave (1914) Pascal Boudewijns (1967) ½ - ½
Jan van de Munckhof (1793) Johan Wuijts (2070) ½ - ½

 

Ronde 6 (12 maart): HSC A - Waalwijk A

HSC A (2028) Waalwijk A 3 - 1
Gachatur Kazarjan (2195) Nico Pol (1877) 1 - 0
Johan Wuijts (2089) Joost Duquesnoy (1875) 1 - 0
Pascal Boudewijns (1972) Lars Timmers (1802) ½ - ½
Joost Rutten (1854) Stefan Broeks (1651) ½ - ½

 

Ronde 5 (6 februari): HSC A - De Drie Torens B

HSC A (1936) De Drie Torens B (1824) 2 - 2
Gachatur Kazarjan (2148) Danniël van Boxtel (1834) ½ - ½
Johan Wuijts (2037) Elias Thijsse (1745) 1 - 0
Pascal Boudewijns (1938) Jaap Weel (1909) ½ - ½
Rob Bakels (1620) Dennis de Vroe (1806) 0 - 1

 

Ronde 4 (8 december): BSV A - HSC A (door Rob Bakels)

Op vrijdag 8 december togen wij met 4 man en 1 vrouw in de mooie wagen van de moeder van Gachatur voor de 2e keer in 2 maanden naar Bergen op Zoom. De chauffeuse stuurde met ijzeren hand de bolide in 1 keer naar de plaats van bestemming, een school, waar we aantraden tegen BSV A.
De wagen was comfortabel warm gestookt waarna Pascal na 20 minuten bedacht om zijn jas maar eens uit te trekken. In het donker trok hij zijn blouse in de ritssluiting en wat Pascal het ruime uur erna ook probeerde, de blouse kwam niet meer uit de ritssluiting. Toen we op de plaats van bestemming waren, probeerde Pascal met grof geweld de blouse uit zijn ritssluiting te krijgen. Het gevolg was dat de jas uit was, maar dat de trekker van de ritssluiting onder aan zijn blouse hing.

Nadat de opstellingen uitgewisseld waren konden we beginnen. Gachatur ging weer eens voortvarend van start. Hij speelde op bord 2 met zwart en trok ten aanval. Hij boorde zijn b- en c-pion diep in de zwarte stelling en met c3 won hij na een combinatie een kwaliteit. Vervolgens speelde Gachatur het mooi uit en na een fout met dreigend dameverlies gaf de tegenstander op, 0-1.

Pascal was bezweet aangekomen in de schaakzaal na het incident met zijn jas. Hij begon nochtans goed aan de partij met wit op bord 3. Hij won een pion had een mooi centrum met e5- en d6-pionnen en ik dacht dat Pascal op weg was naar zijn 2e overwinning in de avondcompetitie. Echter, zijn tegenstander gooide zijn dame naar h4 en Pascal onderschatte deze zet waardoor zwart langzaam de overhand kreeg. Toen Pascal zijn pion voor teruggaf en er ook nog een paard op e5 kwam met nog een pionverlies was het einde nabij. Met een torenoffer eindigde de partij, 1-1.

Ikzelf speelde op bord 4 een rustige partij. Ik probeerde op de koningsvleugel een aanval op te zetten en mijn tegenstander deed dat op de damevleugel. Nadat ik een licht overwicht kreeg trok mijn tegenstander alle stukken terug op de onderste rij. Ik dacht een mataanval te hebben, maar trapte daarbij in een vork. Het stukverlies kwam ik niet meer te boven, 2-1.

Als laatste speelde Johan op bord 1. Hij kreeg een Siciliaan tegen, maar deze variant leek Johan niet zo te liggen. De dames werden geruild en er bleef een middenspel over waarin Johan naar een remise kon afwikkelen, maar gezien de 2-1 achterstand ging Johan er nog eens voor zitten.
Het manoeuvreren van de stukken leverde hem uiteindelijk een pion op en met 2 actieve torens tegen 2 passieve torens wist Johan wel raad. Hij wurmde zijn toren naar de 8e rij en met een loper en nog een toren wist ie een toren te winnen. Zijn tegenstander zag het aankomen en wist genoeg, 2-2.

Niet onze beste wedstrijd, maar uiteindelijk zijn we een punt uitgelopen. De 2e helft van de competitie moet ons naar het kampioenschap brengen.

BSV A (1715) HSC A (1918) 2 - 2
Olivier de Hert (1836) Johan Wuijts (1995) 0 - 1
Bas van de Putte (1752) Gachatur Kazarjan (2088) 0 - 1
Henry Groenveld (1649) Pascal Boudewijns (1979) 1 - 0
Piet Bruys (1621) Rob Bakels (1608) 1 - 0

 

Ronde 3 (14 november): HSC A - WLC C

HSC A (1944) WLC C (1600) 3 - 1
Johan Wuijts (1975) Dannie Beijk (1718) ½ - ½
Gachatur Kazarjan (2077) Henny Wilbrink (1764) ½ - ½
Pascal Boudewijns (1980) Arno de Man (1553) 1 - 0
Joost Rutten (1743) Chrit Julicher (1366) 1 - 0

 

Ronde 2 (20 oktober): BSV B - HSC A (door Pascal Boudewijns)

Op vrijdag 20 oktober een verre uitwedstrijd tegen BSV 2. Duizendpoot Rob was verhinderd vanwege een vakantie nog verder weg. Om zijn schaakprestaties te waarborgen, moest er een heuse crack uit het eerste team geregeld worden, te weten Ruben. Op tijd (19:45) kwamen we aan en op tijd begonnen we. Mijn tegenstander kwam een kwartier later binnen dus had ik de mogelijkheid om de openingen van de overige borden te volgen.

Bij Johan geen gekke dingen. Toen ik later nog eens ging kijken, dacht ik dat hij met een vork een pion kon winnen, maar bleek dat ineens al de derde pion te zijn. Uiteraard werd dit naar winst gevoerd met mat tot gevolg, 1 - 0 vóór. Zijn tegenstander verklaarde na afloop dat hij tijd te kort kwam en zodoende verloor. Over de eindstelling zullen we het dan maar even niet hebben...

De overige drie tegenstanders waren heel wat taaier. Daar kwam Ruben als eerste achter. Met zwart een Fransman met f5. Wit speelt de h-pion op om daarna toch kort te rokeren. Ruben rokeert niet en zet een koningsaanval op. Een schijnoffer van wit, waarbij Ruben een pion verliest, wordt beantwoord met een dreigend stukwinst door zwart. Wit blijft echter actief spelen en naarmate de tijd verstrijkt verdwijnt er veel hout van het bord. Uiteindelijk een dubbel-paard-en-enkele-pionnen-eindspel, welke remise wordt gegeven. Tussenstand 1½ - ½.

Gachatur kwam in een voor mij onbekende opening terecht, waarbij hij eerst een pion weggaf, om daarna de pionnenstructuur te versplinteren en vrijpionnen in het centrum te creëren. Zijn tegenstander had vrijpionnen op a- en b-lijn met de dame erbij. Pas in de eindfase kon Gachatur beslissend binnenkomen met torens op de zevende rij en een actieve dame, waarna zwart opgaf. 2½ - ½, de buit is binnen.

Tot slot uw verslagschrijver als laatste bezig. Met wit mijn geliefde wing-gambiet. Ik heb zwart snel in de tang, maar vervolgens stokt het. Alles staat al mooi op de koningsvleugel gericht, maar zwart rokeert nog niet. Als hij dat later dan wel doet, levert het me ook meteen een pion op. Vervolgens duurt het te lang om mijn paard van de damevleugel om te spelen naar de koningsvleugel en heeft zwart verdedigend de zaakjes redelijk op orde. Ik gebruik weer te veel tijd om een winstplan te bedenken en zodoende steek ik te weinig tijd in de zet Pf5! welke mij een kwaliteit op zou leveren... 

Kort hierna remise geaccepteerd en met een 1-3 uitoverwinning naar huis. Over twee maanden mogen we de lange reis weer maken om tegen hun A-team te spelen.

BSV B (1612) HSC A (2015) 1 - 3
Rob Hopman-Been (1832) Gachatur Kazarjan (1974) 0 - 1
Martin de Smit (1800) Ruben Venis (2146) ½ - ½
Robert Kunst (1692) Pascal Boudewijns (1971) ½ - ½
Alexander van 't Hoff (1122) Johan Wuijts (1970) 0 - 1

 

Ronde 1 (26 september): HSC A - Oisterwijk A (door Rob Bakels)

Op dinsdag 26 september begonnen we onze 1e avondcompetitiewedstrijd thuis tegen SV Oisterwijk. De teamleider had zich veilig op bord 4 gemanoeuvreerd, maar helaas besloot de teamleider van SV Oisterwijk tot een tactische opstelling. Gevolg was dat de teamleider op papier de sterkste tegenstander kreeg. Echter, op bord 4 haalde ik na ongeveer 1 uur het 1e punt binnen. Vanuit de opening kwam ik minder te staan, maar nadat ik mijn paard op f5 kon plaatsen kreeg ik snel de overhand. Mijn tegenstander dacht te lichtzinnig over dit paard en nadat ik de mogelijkheid kreeg om de dame naar g5 te zetten was mat onhoudbaar, 1-0.

De volgende die snel klaar was, was Gachatur op bord 1. Hij kwam met zwart goed uit de opening, peuzelde na 15 zetten een vol stuk op en drukte daarna door. Ook met een volle toren minder schaakte zijn tegenstander door. Na een matdreiging of nog een torenverlies capituleerde zijn tegenstander alsnog, 2-0.

Johan had een rustige partij. Bouwde rustig op, won na 10 zetten een pion en bouwde dit rustig uit. Na bijna 3 uur haalde hij het punt binnen, 3-0.

Als laatste was Pascal bezig. Hij won in de opening vrij snel een pion, maar moest alert blijven voor de witte stukken die in de aanval gingen. Langzaam maar zeker worstelde Pascal zich onder de druk uit en snoepte nog extra pionnen. Zijn tegenstander liet zich niet onbetuigd en kwam met de dame de zwarte stelling binnen. Op zich niks aan de hand, maar Pascal was bijna door de tijd heen en de 15 seconden increment waren te weinig om de juiste verdediging te vinden. Pascal vergat een vlucht elders voor zijn koning te maken en dat werd hem fataal, 3-1. Toch een mooie start voor HSC A.

HSC A (1881) Oisterwijk A (1720) 3 - 1
Gachatur Kazarjan (1965) Peter Hess (1310) 1 - 0
Johan Wuijts (1980) Sjef van Gestel (1743) 1 - 0
Pascal Boudewijns (1971) Rick van Loy (1888) 0 - 1
Rob Bakels (1608) Stefan Hess (1940) 1 - 0

 

 

Ons clublokaal