Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 3

 

7 maart 2020: HSC 3 - Nuenen 2
Wegens COVID-19 niet gespeeld.

 

1 februari 2020: Son en Breugel - HSC 3
Door omstandigheden geen verslag ontvangen.

 

Son en Breugel (1476) HSC 3 (1572) 1 - 7
Pierre Buijs (1719) Rob Bakels (1645) ½ - ½
Kristian Toirkens (1743) Marcel Pelgrom (1699) 0 - 1
Wil van Dijck (1569) Nico Vissers (1571) 0 - 1
Hans Volder (1304) Wilfried van de Kimmenade (1604) 0 - 1
Leo van Praag (1446) Wesley Prijs (-) ½ - ½
Peter van der Aalst (1409) Paul Sanders (1538) 0 - 1
Erik Jan Esmeijer (1265) Ton Hageman (1560) 0 - 1
Pieter van Dam (1355) Mario Adriaans (1388) 0 - 1

 

14 december 2019: De Raadsheer 2 - HSC 3 (door Wilfried van de Kimmenade)
‘Als er geen vijand is, is er geen gevecht. Als er geen gevecht is, geen overwinning en als er geen overwinning is, is er geen kroon’ (Thomas Carlyle).
Op 14 december mochten Rob en zijn discipelen met zeven man aantreden in Zundert tegen De Raadsheer 2. Aanvankelijk dreigden we met zelfs maar zes man te kunnen aantreden maar Rob wist met een surplus aan organisatorisch talent schaaktopper Jos te instigeren om in te vallen aan ons staartbord. Toen ik om klokslag elf uur zevenendertig met mijn gepantserde voertuig bij zijn residentie arriveerde zag ik dat het goed was. Jos was immers uitgelaten met in zijn linkerhand een zaterdageditie van de Volkskrant en een bijpassend hoofddeksel conform afspraak met de gezagvoerder van dienst. Na een soepele autorit met NPO-2 muziek en openhartige colloquia bereikten we op een keurig tijdstip café zaal Het Wapen van Zundert. Een fraaie accommodatie met rust en warmte omarmd in een Bourgondische sfeer. Na een warme cafeïnedrank plaatsten we ons achter de borden. Nico cum suis had wat vertraging onderweg opgelopen maar bereikte gelukkig zonder autopech de Katerstraat (de kater komt later...). Bord 2 werd door onze teamchef open gelaten omwille van tactische consideransen. De match kon beginnen.
Als eerste was Nico klaar: in een rudimentair behandelde opening verloor hij met wit al snel een loper en niet veel later zijn partij. Gelukkig was er een heuse bingomiddag (niet te verwarren met kienen) in het nevenzaaltje. Het is vooralsnog onduidelijk of onze man zich na deze snelle teloorgang daar vergaapt heeft aan dit geluksspel en met hoeveel bingokaarten.
Ton stuurde mij zijn volgende verslag: "Ik speelde met wit een leuke rommelige pot schaak tegen René Roks. Tactiek was hier bepalend en over en weer werden de nodige plaagstootjes uitgedeeld. Met wit kom ik graag met d4, Lc4, e3 en c3 uit de opening en hij beantwoordde c3 met c5. Helaas dacht hij heel lang na tijdens de partij en dat werd hem ook noodlottig want ik had een scherpe koningsaanval ingeleid alhoewel mijn dame en koning nogal gevaarlijk bloot stonden. Na 22 zetten gaf hij op".
Niet veel daarna scoorde Wesley met wit het volle punt. Ik laat hem even aan het woord: "Al snel na de opening werd zwart onder druk gezet door een aanval van wit aan de koningszijde. Zwart verdedigde echter goed waardoor er een tegenaanval kon worden ingezet tegen de witte koning. De stelling leek verloren voor wit, maar kon door een fout in het strategisch offensief van zwart net op tijd verdedigd worden. Omdat zwart een paard had geofferd voor de aanval betekende het dat wit in het eindspel uiteindelijk een stuk voor stond, en daarmee de overwinning heeft kunnen scoren."
En dan Paul’s partij: "Ik speelde een Dame-indische partij. Exact deze opening had ik tijdens de rit naar Zundert nog even bekeken. Toeval of niet, ik maakte voor de verandering geen fouten in de opening en speelde een goede partij. Bij een gelijkwaardige stand offerde mijn tegenstander zijn paard voor twee pionnen voor meer aanval. Binnen een paar zetten werd deze aanval afgeslagen en zette ik op mijn beurt de aanval in. Deze druk werd mijn tegenstander snel teveel, waarna hij opgaf".
Ik citeer nu Rob’s fraaie victorie: "Ik kwam aardig uit een Vierpaardenspel opening maar een kleine penning zorgde toch voor gevaar. Ik kon het redelijk goed oplossen en mijn tegenstander nam bijzonder veel tijd om de voortzetting te vinden. Langzaam maar zeker kwam ik beter te staan en de tijdsdruk van mijn tegenstander brak hem uiteindelijk op."
Uw verslaggever vergat met zwart in een IJslands Gambiet een belangrijke d-pion terug te winnen. Alhoewel ik met zwaar geschut enige druk had op de open d-lijn zag ik deze pion nooit meer terug. Tegenstander ruilde vervolgens af naar een gewonnen eindspel. Mijn aanhoudende schaakcrisis heeft me stante pede doen besluiten in retraite te gaan in een gerenommeerde schaakkliniek. Een multidisciplinair team gaat zich daar buigen over een meerjarig zorgplan met als resultaat een minimale ratingwinst van 100 punten! Het is dat u het weet...
Schaaktopper Jos remiseerde als laatste en werd zowaar de matchwinner deze middag. Onderstaand zijn experiëntie: "Dameschaak te Zundert. Of ik tóch niet met HSC 3 mee wilde spelen aan bord 8, zo werd mij op de valreep gevraagd. Een dilemma waar ik niet meteen de juiste voortzetting in wist te vinden. Men wil loyaal wezen naar het eigen team, want in feite mocht ik zomaar aan bord 3 plaatsnemen bij HSC 4 in Snookertown (we spelen met vieren "What’s in a name"). Maar uiteindelijk met frisse tegenzin naar het verre Zundert afgereisd. O jee, als ik nu maar niet na 10 minuten van het bord word geveegd... Moet ik daar nog de hele middag wachten en andere partijen bekijken die meestal niet (voor mij) te volgen zijn. Dus gewapend met de krant, een banaan en een dikke huid, die ik duur zou gaan verkopen ontwaarde ik in de schaakarena, grenzend aan een bruin café, een mooie jongedame en 35 heren. Het zal toch niet... Jawel, ik mocht niet mét haar maar wel tégen deze schoonheid spelen. Nu is het zo, dat men dient te schaken tegen het bord en nooit tegen de speler. Objectief een stelling bekijken! Dit lukte matig. Ik probeerde haar niet aan te kijken en had op het oog slechts oog voor de Dame op het bord, die het me al meteen knap lastig maakte. Zij opende met e4, gevolgd door een pardoes c5. Kortom, ik was die middag niet mezelf en wilde me maar wat graag bewijzen. Enerzijds naar teamleider Rob want hij had me niet gevraagd, maar zelfs gesmeekt, anderzijds naar deze hemelse schoonheid vlak voor mij en tegelijkertijd mijlenver verwijderd. Welnu, terug naar de partij, die ik te zijner tijd nog inzend voor de "Schoonheidsprijs" (genaamd Inge). Op de tweeënveertigste zet bood ik haar remise aan, hetgeen ze beleefd afsloeg. Deed ik haar een oneerbaar voorstel? Twee zetten later (ik weet het "zegt zij Neen, dan bedoelt zij ook Neen") stelde ik haar nogmaals die vermetele vraag en haar antwoord was: "Ja ik wil... wel remise". Nooit stel ik voor om naderhand te analyseren, maar er zijn uitzonderingen. Met een cola en een droge witte (dè witte wel) werd het in het sfeervol verlichte café toch nog gezellig. Nu eens geen brandhout of bittere teleurstelling maar bitterballen voor mijn medeteamgenoten. ’s Nachts droomde ik over een dame, die ik mat zette maar na het ontwaken vond ik een ongelezen krant in de tas, alsmede de banaan."
En met een voortreffelijke 4½ - 3½ overwinning gescoord door zeven heroïsche schaakridders reden we op de linkerrijbaan met gepaste spoed terug naar Helmond, maar niet voordat we enkele geestverruimende dranken hadden gedegusteerd en gefrituurde ragoutballetjes. Dank Jos en tot een volgende invalbeurt...

 

De Raadsheer 2 (1609) HSC 3 (1520) 3½ - 4½
Erik Roks (1729) Rob Bakels (1634) 0 - 1
Adrie van Opdorp (1734) n.o. 1 - 0 R
Willem de Kort (1609) Nico Vissers (1570) 1 - 0
Jos van Ginneken (1605) Wilfried van de Kimmenade (1623) 1 - 0
Jan Vriends (1584) Wesley Prijs (-) 0 - 1
Maikel van Ginneken (1551) Paul Sanders (1494) 0 - 1
René Roks (1533) Ton Hageman (1547) 0 - 1
Inge Oostvogels (1527) Jos Pieters (1254) ½ - ½

 

23 november 2019: HSC 3 - Bergen op Zoom 3
Geen verslag ontvangen.

 

HSC 3 (1553) Bergen op Zoom 3 (1355) 6 - 2
Rob Bakels (1634) Robert Kunst (1659) ½ - ½
Wilfried van de Kimmenade (1623) Pieter-Jan Demmers (1621) 0 - 1
Nico Vissers (1570) Laurens Quinten (1605) ½ - ½
Marcel Pelgrom (1597) Henk van Houten (1490) 1 - 0
Wesley Prijs (-) Wesley Hopmans (1281) 1 - 0
Paul Sanders (1494) Alexander van 't Hoff (1079) 1 - 0
Mario Adriaans (1406) Wouter Kunst (-) 1 - 0
Ton Hageman (1547) Dion Winterberg (750) 1 - 0

 

2 november 2019: De Baronie 4 - HSC 3 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 2 november startte voor HSC 3 het nieuwe externe seizoen in Breda waar De Baronie 4 onze tegenstander was. Al na twee uur stonden we met 3½ - ½ achter.
Nico ging op bord 3 als eerste onderuit. Hij kreeg twee verbonden pionnen niet onder controle en deze pionnen marcheerden gemakkelijk naar de vierde lijn toe. Daar bezorgden ze Nico grote problemen en uiteindelijk kon Nico opgeven, 1 - 0.
Niet veel later verloor de debutant in ons team zijn eerste partij. Wesley kreeg een mooie centrum vrijpion maar helaas kon hij die pion niet houden. Er gingen nog een paar pionnen verloren en op het laatst kwamen de pionnen van de tegenstander naar voren. Ze waren niet tegen te houden en dreigden te promoveren. Tijd om op te geven dacht Wesley en dat leek een goed plan, 2 - 0.
De volgende die onnodig verloor was Paul. Vanuit de opening stond zijn d6-pion onder druk. Toen de tegenstander de druk van die pion afhaalde zag Paul zijn kans schoon en schoof hij de pion naar voren. De tegenstander deed niets om dat tegen te houden waardoor Paul een mooie verbonden vrijpion kreeg op d4. Paul dacht de stelling van zijn tegenstander binnen te komen maar gaf daarmee zomaar een toren weg, 3 - 0.
Ton speelde op bord 6 een rustige gedegen partij, de remisemarge werd nergens overschreden, 3½ - ½.
Mario kwam moeilijk uit de opening op bord 7. Zijn paard op c3 kwam enorm onder druk te staan en Mario kreeg dat niet meer opgelost, 4½ - ½.
Vervolgens onze eerste winstpartij. Casper speelde op bord 8 met wit en hij kreeg gedurende de partij steeds meer het initiatief. De zwarte dame stond buitenspel en Casper drukte de tegenstander langzaam weg. In het eindspel creëerde Casper een vrijpion die niet meer tegen te houden was, 4½ - 1½.
Wilfried speelde op bord 2 een leuke partij. Hij nam het initiatief met zwart maar de tegenstander verzette zich hevig. Volgens Fritz was de stelling zelfs +5 maar de materiaalverhouding op het bord was gelijk. Wilfried kon zijn voordeel niet uitbuiten en langzaam maar zeker verzandde de partij in remise, 5 - 2.
De laatste die nog bezig was, was ikzelf. Op bord 1 kwam ik heel goed uit de opening maar langzaam maar zeker worstelde mijn tegenstander zich uit de omklemming. In het middenspel heb ik een pion gegeven voor initiatief maar op het laatst stond ik die pion nog steeds achter. Mijn tegenstander leek toe te slaan maar maakte een opzichtige fout. Voor die fout gaf hij dame tegen toren en paard. Daarna was de dame te sterk en bleek winst een feit, 5 - 3.
De volgende keer spelen we thuis en gaan we deze nederlaag proberen recht te zetten.

 

De Baronie 4 (1452) HSC 3 (1533) 5 - 3
Jo Godderij (1731) Rob Bakels (1634) 0 - 1
Bas Ligtenberg (1694) Wilfried van de Kimmenade (1623) ½ - ½
Hennie Daniels (1675) Nico Vissers (1570) 1 - 0
Sander de Smet (1604) Paul Sanders (1494) 1 - 0
Frank van Duuren (1469) Wesley Prijs (-) 1 - 0
Hein Groothuis (1418) Ton Hageman (1547) ½ - ½
Astrid Martens (1384) Mario Adriaans (1406) 1 - 0
Bibi Nooren (638) Casper Bijker (1456) 0 - 1

Ons clublokaal