Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 3

 

Ronde 4 (14 december): HSC 3 - Son en Breugel 1 (door Wilfried van de Kimmenade)

Zaterdag 14 december betrad ons derde team ons clubhuis tegen het groene koninkrijk van Son en Breugel, een plek waar de koning zich tussen pionnen van bomen, ecoprojecten en boerenlandschappen waant. Het leek wel een groenfluencers droom, maar al snel bleek dat onze schaakstukken meer uitdaging vonden in de stellingen dan in het uitzicht.

Onze teambaas Rob gaf uw reporter deze middag schaakrust. Toen ik om 14:03 de arena betrad, voelde het alsof ik in een aflevering van De Verliezende Hand zat. Robs bord was al leeg; de post mortem verliep met de gratie van een influencer die een filter aan het uitkiezen is. Zijn strijd op bord 2 verliep volgens de afruilvariant van het Frans: een partij zo onvoorspelbaar als een viral meme, maar gelukkig voor Rob eindigde het in remise.

Mario speelde op bord 4 tegen Petra Broer. Tijdens deze partij had hij meerdere keren winstkansen laten liggen - "blijkbaar had mijn schaakbrein een vrije dag genomen" aldus Mario. Alsof dat nog niet genoeg was, maakte hij een verkeerde aanname en leverde vrolijk zijn edele springros in. Het arme beest zal gedacht hebben: "Bedankt voor niks." Maar goed, Mario gaf niet op en bleef doorspelen alsof zijn leven ervan afhing, vastberaden om op de een of andere manier remise te halen. En jawel, op zet 58 kwam de helpende hand van zijn tegenstander. Zonder haar medewerking was onze man waarschijnlijk nog steeds aan het puzzelen. Op dat moment stond Mario zelfs een pion voor, maar met twee dames op het bord en een koppige pion op de g-lijn was er geen doorkomen aan. Uiteindelijk keken ze elkaar na 71 zetten aan en dachten: "Zullen we een remise doen? Dit wordt 'm niet."

Jos had echter een minder florissante dag. Zijn Fried Liver-aanval veranderde al snel in een brandhout-scenario, en zijn tegenstander hoefde niet eens zijn hersenen te kraken om de partij naar zich toe te trekken.. De analyse na afloop was feller dan de zonneparken in Son en Breugel, maar Jos beloofde revanche tijdens het jaarlijkse Gongtoernooi.

Aan bord 1 nam Danny het met zwart op tegen Kristian Toirkens, een speler van formaat, geladen met een schat aan schaakervaring en een rating die ruim honderd punten hoger lag. Kristian voerde met wit een meesterlijke partij, waarin elk stuk precies wist waar het heen moest. Danny verdedigde zich met bewonderenswaardige vastberadenheid, alsof hij het zwarte bastion koste wat het kost wilde behouden. Maar uiteindelijk was er geen houden meer aan. Na materiaalverlies moest Danny erkennen dat Kristian de overhand had. Misschien had Danny’s plan wat gaten, of zat de zwarte toren gewoon niet lekker in z’n rol. Hoe dan ook, de strijdlust was er - al vond die helaas geen beloning in de eindstand.

De uiteindelijke 3-1 nederlaag was pijnlijk, maar dankzij de rijkelijke energie van koud geserveerd premium pils aan de HSC-toog werd de derde helft gevuld met relativerende opmerkingen en gemiste kansen. HSC 3 bewees dat de mooiste lessen worden geleerd door te verliezen, de stukken zijn gevallen, maar de geest blijft ongebroken! Met de schaduwen van februari nog in het verschiet, flakkert een laatste vonk van hoop als een kaarsvlam in de winterse duisternis. 

HSC 3 (1676) Son en Breugel 1 (1734) 1-3 
Danny Oppers (1719) Kristian Toirkens (1849) 0-1 
Rob Bakels (1771)  Pieter van Dam (1619) ½-½
Jos Pieters (1594)  Kai Dekkers (-) 0-1
Mario Adriaans (1618) Petra Broere (-) ½-½ 

 

Ronde 3 (23 november): De Vughtse Toren 2 - HSC 3 (door Rob Bakels)

Op zaterdag 23 november togen de 4 strijders van HSC 3 naar Vught om het aldaar tegen het lokale 2e team op te nemen. Voordat we begonnen had onze 1e bord speler Wilfried een rondje vriendelijk geprijsde koffie neergezet.
Daarna maakte Danny op bord 3 een geweldige start. Binnen een half uur had hij een aanval op touw gezet waarmee hij direct een kwaliteit voor kwam. Daarbij werkten zijn stukken prettig samen. Zijn tegenstander verdedigde zo goed en kwaad als het ging, maar na een ruim half uur was ons 1e bordpunt een feit.

Wilfried zat op bord 1 met de witte stukken en ook hij toverde een fraaie aanval op het bord. Zijn pionnen stoven naar voren naar de 5e rij en zijn heerlijke paard op e5 drukte zwart de verdediging in. Toen Wilfried een geniepig Dc3 had met matdreiging op g7 en loperwinst op c5 geloofde zijn tegenstander het wel, 0-2. 

Mario zat op bord 4 en kwam na de opening onder druk te staan vanwege dubbele torens op f1 en f2. Toen Mario vervolgens toeliet dat zijn toren op f8 met schaak gepakt kon worden en dat ie deze toren alleen met zijn dame kon terugnemen, konden de stukken in de doos, 1-2.

Ik zat op bord 2 met een open f-lijn in een prettige stelling. Ik won een pion op f2 en dacht dat ik de stelling verder kon uitbouwen, maar dat viel toch wat tegen. Nadat de dames van het bord verdwenen en de stand 2-1 voor ons was, bood ik remise aan. Mijn tegenstander accepteerde dit voorstel meteen en zo konden wij onze 3e winstpartij bijschrijven.

De bolide van Wilfried zoefde naar het centrum van Helmond alwaar 8 man aansloten voor een prettig samenzijn. Ook Danniel van Boxtel kwam als gastspeler ons vergezellen. Bij binnenkomst rook het naar versgetapte biertjes en het bier stroomde als een rivier die nooit opdroogt. De glazen leken zichzelf opnieuw te vullen – een natuurkundig fenomeen dat alleen in kroegen voorkomt. Aansluitend een diner bij een Grieks restaurant waar we ons tegoed deden aan gyros, ouzo en dame blanche om vervolgens terug te keren in het bierlokaal waar we op het einde het licht uit hebben gedaan. Voldaan en licht beneveld keerden we huiswaarts na een zeer gezellige avond/nacht.

De Vughtse Toren 2 (1604) HSC 3 (1720) 1½-2½
Jacques van de Vall (1593) Wilfried van de Kimmenade (1779)  0-1 
Bouwe den Ouden (1626) Rob Bakels (1776)  ½-½ 
Jan Plasman (1774) Danny Oppers (1685)  0-1 
Frank Donders (1422) Mario Adriaans (1639) 1-0 

 

Ronde 2 (9 november): HSC 3 - SVO 2 (door Wilfried van de Kimmenade)

Afgelopen zaterdag 9 november jongstleden hebben wij, in de veilige schoot van ons edel clubhuis Snookertown, onze tweede externe krachtmeting uitgevochten. De tegenpartij: SVO 2, afkomstig uit Oisterwijk, een plaats die bekendstaat om zijn schilderachtige natuur en historische charme en gastronomische eetgelegenheden. Ons zelfvertrouwen was reeds astronomisch gestegen dankzij een ferme zege in de eerste ronde tegen onze gemoedelijke schaakbroeders van HSC 4. Laat mij u reeds verklappen dat we een glorieuze overwinning hebben binnengesleept. Hoe deze triomf tot stand kwam? Zet u schrap, want hier volgt een episch verslag:

Aan mij de eer om aan het eerste bord ten strijde te trekken, gehuld in de zwarte stukken, tegenover Hans van Orsouw (1663). Ik opende de strijd met een excentrieke versie van het From-gambiet (1.f4, e5 2. e3, exf4 3. exf4, d5). Na een vliegende start, waarbij mijn strijders zich snel op het bord bewogen en mijn pionnen zich als een golf over de damevleugel uitstortten, begon ik met chirurgische precisie mijn stukken in positie te brengen. Wit had het nakijken toen ik de dame in een dodelijke houdgreep wist te vangen op de achterste linie. Met een grimmige vastberadenheid marcheerde mijn koning naar de cruciale velden, om uiteindelijk een voorname pion te veroveren. Het eindspel, met mijn loper en 6 pionnen tegen zijn loper en 5 pionnen, bleek een koud kunstje te zijn. Na een epische strijd van ruim viereneenhalf uur moest mijn tegenstander de vlag strijken en het punt viel welverdiend in mijn handen.

Rob aan bord 2, met de witte stukken, nam het op tegen de onbekende krijger Martijn van der Wielen. Na een Siciliaanse opening van Martijn, besloot Rob dat het tijd was voor een Grand Prix opzet. Niet bang om risico's te nemen, offerde hij direct een pion, waardoor zijn loper op c1 ineens een mooie open snelweg kreeg. Martijn nam het pionoffer sportief aan, maar Rob had zijn zinnen gezet op een stevige aanval. Dus, waarom niet nog een pion offeren? "We zijn hier tenslotte om te spelen," dacht Rob. Ook deze pion werd gretig door Martijn ingelijfd, maar ondertussen begon de druk op zijn stelling flink toe te nemen. Met de seconden wegtikkend, kwam Martijn in tijdnood en liet hij een cruciale kans liggen, wat Rob de gelegenheid gaf om een stuk terug te winnen. Met hernieuwd enthousiasme schoof Rob daarna nog een paar pionnen in zijn zak, waarna een dameruil de partij effectief bezegelde. Martijn zag geen uitweg meer en besloot sportief de handdoek in de ring te gooien. Een welverdiende overwinning voor Rob, na een dynamische en spannende partij waarin beide spelers hun creativiteit de vrije loop lieten!

Onze Mario, als trotse gladiator aan bord 4, bevocht zijn tegenstander Cor Zijlmans (1594) en bereikte een solide puntendeling. Hier volgt een kijkje in de fascinerende denkwereld van Mario tijdens zijn partij: Het begon wat stroef met een damegambiet dat niet helemaal volgens plan verliep, waardoor hij zich al snel terugvond zonder de mogelijkheid tot rokeren na een vroege dameruil. "Nou ja, wie heeft die veilige koningsstelling nou echt nodig?" dacht Mario luchtig. Vastberaden om er het beste van te maken, begon hij met een reeks logische zetten het tij langzaam te keren. In het eindspel verscheen Mario’s niet-gerokeerde koning plotseling als onverwachte held op het strijdtoneel. "Elk nadeel heb z’n voordeel," zoals onze grote filosoof ooit zei. Toen de stukken schaakhoogtij vierden, leek het er even op dat Mario een dame kon promoveren en de partij alsnog kon omkeren in zijn voordeel. Maar zijn tegenstander wist dit kunstig te verijdelen, zoals een ware tacticus betaamt. Met een blik op het bord en een knik naar elkaar kwamen ze tot de conclusie dat er niets meer uit te slepen viel. Zo besloten beide krijgers eervol tot een remise. Een welverdiend half punt, maar zeker een volle pot qua schaakplezier!

Van schaakdichter Jos Pieters, spelend op bord drie met zwart tegen Rob de Wolf (1591), ontving ik onderstaand meesterwerk: Frontlinie "Zojuist teruggekeerd van mijn fietstocht langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog 'Helmond-Nieuwpoort-Bazel-Helmond' besloot ik tot de Franse verdediging. Wanneer je behalve Ieper ook Verdun bezoekt, dan besef je dat die Franse verdediging nog zo gek niet was. Destijds werd zowel aan de Somme als aan de Marne een heftige en bloedige strijd geleverd met miljoenen slachtoffers en zo fietsend langs die toenmalige frontlijn in Noord Frankrijk bezocht ik menig musea en nóg meer kerkhoven. Welnu, op deze zaterdagmiddag werd weliswaar strijd geleverd op de 64 velden, maar was niet vergelijkbaar met die Slag op de Velden van Weleer. De agressieve zet e4 werd op rustige wijze geriposteerd met het wat defensievere e6 en uiteindelijk werden de schermutselingen met een jongeling uit het pittoreske Oisterwijk uitonderhandeld in een remise. In 1918 werd in de historische treinwagon in Compiègne na 4 jaar nutteloze strijd de vrede getekend. Op deze kille zaterdagnamiddag deden wij het binnen 4 uur. Ach die Franse verdediging (en wanneer speel je op 't juiste moment f6?) was deze keer zo gek nog niet. Geen salonremise! Nadat er flink wat hout geslagen was, de tegenstander bijkans in de touwen hing en ik de mij toegebrachte wonden likte, besloten we dat het mooi was geweest."

Na afloop werd er, ondanks dat de andere HSC-teams jammerlijk ten onder waren gegaan, uitbundig geborreld aan de legendarische HSC-toog. Daar werd het glas geheven, messcherpe analyses uitgewisseld, en natuurlijk volop gedebatteerd over breed maatschappelijke kwesties. Omdat al dat schaakpraat de eetlust flink had aangewakkerd, werd een heus triple-c-eetplan gesmeed. Na twee snelle telefoontjes was het duidelijk: een Grieks haphuis moest eraan geloven om een legertje uitgehongerde en inmiddels luidruchtige HSC'ers van de ondergang te redden. Terwijl het gezelschap zich tegoed deed aan schotels tzatziki en souvlaki, werd de sfeer nog verder verhoogd door een verrassingsbezoek van niemand minder dan emeritus preses Millo, die ons allen met zijn aanwezigheid vereerde. Na deze Griekse bacchanalen, waarbij flessen Lieshouts gerstenat in rap tempo leeg raakten, vonden enkele onvermoeibare hardcore schakers het nodig om de avond af te toppen in bierlokaal 42. Wat zich daar precies heeft afgespeeld, blijft helaas een mysterie, want uw verslaggever besloot toen al – voldaan, verzadigd, enigszins beneveld (schaal 8/10) en moegestreden – huiswaarts te keren.

HSC 3 (1697) SVO 2 (1616) 3-1 
Wilfried van de Kimmenade (1779)  Hans van Orsouw (1663) 1-0 
Rob Bakels (1776)  Martijn van der Wielen (-) 1-0 
Jos Pieters (1594)  Rob de Wolf (1591) ½-½ 
Mario Adriaans (1639) Cor Zijlmans (1594) ½-½ 

 

Ronde 1 (12 oktober): HSC 3 - HSC 4

HSC 3 (1708) HSC 4 (1515) 3½-½ 
Wilfried van de Kimmenade (1777)  Roel van de Donk (1830)  ½-½ 
Rob Bakels (1776)  Brandon Gao (-)  1-0 
Danny Oppers (1690)  Max Gao (-)  1-0 
Jos Pieters (1589)  Arjan Heijligers (1200)  1-0 

 

 

Ons clublokaal