Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC B

 

26 maart 2013: HSC B - Veldhoven (door Johan Wuijts)
Met veel zin en passie begonnen we aan de kampioenswedstrijd. Herr Jupp had zich één dag voor de kampioenswedstrijd ziek gemeld. Zou het de spanning zijn geweest? Gelukkig wilde Ton wel voor Joep invallen.
Ton speelde met zwart de Franse opening. De tegenstander van Ton reageerde op zet 3 met exd5, wat de Franse ruilvariant op het bord brengt en niet veel kansen biedt voor beide spelers. In het middenspel werden wat stukken geruild en na wat overleg met de teamleider werd tot remise besloten.
Tijany speelde met wit de Spaanse opening en won in het middenspel al vroeg een pion op a7. Maar zijn tegenstander kreeg daardoor een mooie a-lijn die voor compensatie zorgde omdat Tijany lang gerokeerd had. Tijany wist niet echt goed meer hoe hij moest verdedigen tegen de opkomende aanval van zijn tegenstander en gaf op.
Ikzelf kwam niet goed uit de opening en speelde te passief. Mijn tegenstander ging voor pionwinst die ik met moeite kon verdedigen. Na een foutieve paardzet werd mijn dame in drie zetten ingesloten en kon ik opgeven.
Willy ging met zwart in op het Damegambiet en speelde een variant die zijn tegenstander niet echt goed begreep. Willy bleef in het middenspel een gezonde pion voor, maar moest vanwege tijdnood remise accepteren.
Hopelijk worden we volgend seizoen wel kampioen!

 

HSC B (1798) Veldhoven (1863) 1 - 3
Willy Jonkers (1958) Fred van Empel (1944) ½ - ½
Johan Wuijts (1818) Jan Peters (1928) 0 - 1
Ton van den Waardenburg (1842) Marcel Laarhoven (1786) ½ - ½
Tijany Ousmane (1573) Hans Brave (1794) 0 - 1

 

4 februari 2013: Eindhoven B - HSC B (door Johan Wuijts)
Op maandag 8 februari trad HSC B aan tegen Eindhoven B.
Op bord 1 speelde Willy met wit tegen oud-lid Albert Coenen een Dame-indische partij, die snel werd beslist in remise.
Op bord 3 werd door Joep dezelfde opening gespeeld. Herr Jupp kwam echter veel beter uit de opening en stond in het middenspel ook duidelijk beter dan zijn tegenstander. Zijn tegenstander verloor een stuk en gaf het na enkele zetten op.
Ikzelf speelde met zwart op bord 2 tegen Peter Roozemond, een tegenstander waar ik vorig jaar ook al met zwart tegen had gespeeld. Ik speelde in een Leningrader een andere variant die ik normaliter speel. Dit pakte goed uit. Ik won een pion en kon rustig afwikkelen naar een gewonnen eindspel waar ik hem letterlijk mat zette!
Tijany kwam in een variant van het Schots redelijk uit de opening. Het middenspel zag er remiseachtig uit, waarop Tijany aan mij vroeg of hij remise mocht maken. Ik zei: "doorspelen!", omdat het nog niet zeker was dat Joep en ik zouden gaan winnen. Tijany won een pion in het eindspel en schoof zijn tegenstander keurig weg!
De volgende thuiswedstrijd spelen we om het kampioenschap tegen Veldhoven.

 

Eindhoven B (1607) HSC B (1788) ½ - 3½
Albert Coenen (1775) Willy Jonkers (1958) ½ - ½
Peter Roozemond (1647) Johan Wuijts (1818) 0 - 1
Hans Reusink (1517) Joep Peeters (1803) 0 - 1
Ron van Hoogstraaten (1487) Tijany Ousmane (1573) 0 - 1

 

15 januari 2013: Mierlo-Geldrop - HSC B (door Millo Labriaire)
Dinsdag 15 januari in het jaar des heren 2013 moest het kloeke HSC B aantreden tegen het geduchte eerste team van Mierlo-Geldrop. Om meerdere redenen was deze ontmoeting al vooraf te duiden als een beladen schaakwedstrijd. Om die reden besloot het hoogste bestuurslichaam dat aanwezigheid van uitpubliek voor de noodzakelijke ondersteuning zou moeten zorgen. Nadat een aantal figuranten in eerste instantie hun toezegging hadden gedaan, bleek uiteindelijk uw voorzitter als enige fan bereid om zich in de winterse omstandigheden naar Mierlo te (laten) verplaatsen. Koning Winter had 's lands wegen met een waarlijk witte sneeuwdeken getooid. Gelukkig hoefde onze chauffeur Johan niet richting verre oorden zoals een Roosendaal, maar arriveerden wij binnen een twintigtal minuten met een gewaagd handrembochtje op de parkeerplaats van de schaaklocatie. Nu konden de schaakmakkers met warme chocomel, thee en andere consumpties invulling gaan geven aan hun zware taak. Het zou geen makkelijke aangelegenheid worden om onze tegenstander te weerhouden van winst. Uw reporter was overtallig meegereisd en kon zich dus volledig richten op zijn taak als verslaggever, hetgeen resulteert in het lijvige verslag dat thans aan uw beschouwelijkheid onderhevig is.
Maar goed..., laten wij thans de bijzaken laten voor wat zij plegen te zijn en richten wij ons tot het eigenlijke gebeuren van deze prachtige avond. Het werd een spektakelvolle avond. Onze Herr Jupp kwam op bord 3 met de zwarte stukken enigszins in de problemen. Na de bekende Anky van Grunsven opening 1.Pf3 ging er toch ergens iets mis en verloor Joep een keer een pionnetje. Maar zoals velen plegen te zeggen; het gaat niet om de pionnen. Hij wist een van zijn rijdieren op d6 te situeren, waarbij hij het vijandelijke staatshoofd op schaak trakteerde. Welnu, beste lezer, het zal u verbazen dat de tegenstander van Joep dit schaak ophief door... te rokeren!?! Joep vroeg vervolgens met de stem van een beteuterde jeugdspeler of dit wel was toegestaan. Zijn tegenstander vertelde Joep dat je mag rokeren als je het schaak daarmee opheft. En Joep speelde aanvankelijk door, om enkele zetten later van ondergetekende te moeten horen dat dit toch echt niet kon. Joep claimde alsnog. Enkele inmiddels toegestroomde spelers van Mierlo-Geldrop adviseerden nog de claim niet toe te kennen vanwege het niet onmiddellijk claimen, maar dit argument werd weerlegd op basis van misleidende informatie van de tegenstander bij die eerste claimpoging van Joep. Zetten werden dus teruggenomen en in ongerokeerde stelling bleek zijn tegenstander kansloos, 0 - 1. Het laatste woord uit de voorgaande zin is overigens ook van toepassing op de beheersingsgraad van de schaakregels van beide heren. Het zou overigens niet bij deze ene claim blijven zoals later zal blijken.
Eerst neemt uw verslaggever u mee naar de partij van de jongste HSC-deelnemer in de avondcompetitie. Aangezien Tijany in deze schaaklocatie eerder al eens Nederlands kampioen regendruppelschaak is geworden, speelde hij hier dus eigenlijk met een soort van thuisvoordeel. Hij beantwoordde het solide e4 met een passend e5 om vervolgens de gebaande paden van de theorie te verruilen voor het trucjesschaak waar jeugdige spelers doorgaans wel raad mee weten. Na echter eerst zelf in een trucje getrapt te zijn, moest er flink worden nagedacht om de tegenstander wat competitief materiaal te ontfutselen. Dit lukte uiteindelijk, waardoor er een stelling overbleef waarbij Tijany drie pionnen moest zien te bestrijden met een loper. Beide spelers legden zich neer bij een onvermijdelijke puntendeling, ½ - 1½.
Op het hoogste bord speelde onze Willy tegen 'onze' Pim. Jawel, het is mogelijk om in de avondcompetitie voor een andere club te spelen dan in de zaterdagcompetitie. Een en ander gebeurt op uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de bondswedstrijdleider. In contrast met de overige borden wisten de beide heren een oersaaie partij op het bord te toveren. Edoch kreeg Pim het voor elkaar om twee verbonden vrijpionnen te creëren. Toen Willy het op onnavolgbare wijze voor elkaar kreeg om maar steeds schaakjes te blijven geven en gelijktijdig dameruil te vermijden, moest Pim berusten in een (plus)remise, 1 - 2.
Johan was inmiddels bezig met de zwarte stukken uit het defensief van zijn Hollandse verdediging te kruipen. Op weg naar de bar liet hij terloops het adagium "und jetzt Angriff!" vallen. In het eindspel moest Johan echter een torenoffer van zijn tegenstander weigeren, daarbij pionverlies toelatend. Enkele zetten later zag Johan bij een promotiepoging een simpele loper over het hoofd die een staatsgreep op zijn monarch trachtte te plegen. In deze partij waren beide spelers het gelukkig wel meteen eens over het onreglementaire karakter van deze zet, waarbij Johan een tijdstraf van twee minuten moest toestaan. De twee extra minuten waren voor de tegenstander echter niet genoeg om Johan zijn punt te onthouden. Met nog enkele minuten op de klok gaf de witspeler in verloren stelling op, 1 - 3.
Een spektakelstuk met schaaktechnische hoogte- en dieptepunten in het voordeel van HSC! Dit team houdt op waardige wijze zijn kampioensaspiraties levend. Er is nog getracht om op de clublocatie kond te komen doen van onze overwinning, maar bij aankomst (stipt 1.13 uur) in de Molenstraat maakte de schaaklocatie een dusdanig desolate indruk dat onze chauffeur opperde om de overwinning met een culinaire versnapering te gaan vieren.

 

Mierlo-Geldrop (1796) HSC B (1757) 1 - 3
Pim Blijlevens (1871) Willy Jonkers (1955) ½ - ½
Arnoud de Graaf (1846) Johan Wuijts (1799) 0 - 1
Han Saft (1752) Joep Peeters (1825) 0 - 1
Onno Marsman (1713) Tijany Ousmane (1448) ½ - ½

 

4 december 2012: HSC B - WLC B (door Johan Wuijts)
Na de overwinning op De Combinatie mochten wij aantreden tegen het op papier gelijkwaardige WLC B.
Tijany speelde met wit de Spaanse opening. Zijn tegenstander kende deze opening en kwam met een saaie ruilvariant aanzetten. Tijany bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion op de c-lijn. Vervolgens werden diverse stukken geruild, en er kwam een dubbel toreneindspel op het bord. Na een herhaling van zetten werd remise overeengekomen.
Willy speelde met zwart een Damegambiet. Dat pakte niet zo goed uit, want hij kon alleen maar verdedigen. Zijn tegenstander kon een mooie aanval voorbereiden, maar Willy zag toch kansen op tegenspel, als zijn tegenstander te snel zijn pion naar g4 zou zetten. Dat deed hij subiet waarna er een paardoffer en daarna nog een torenoffer volgde. De koningsaanval was echter moeilijk zonder stukken terug te geven te verdedigen. De witte koning ging door allerlei dameschaakjes van g2 naar b3. Willy sloeg met de loper de toren op c2 met SCHAAK! In plaats van met zijn koning aan de kant te gaan, zette zijn tegenstander zijn dame op g7 en zei "MAT". Mooi niet dus. De witte koning ging toch maar weer van b3 naar de e-lijn en net na de 40ste zet werd er remise besloten, omdat de damedreiging op g7 er al die tijd nog inzat en twee lopers tegen een toren met enkele pionnen blijft moeilijk te winnen.
Ikzelf speelde 1.e4 en mijn tegenstander reageerde met 1... Pc6 (Nimzowitsch) een van de weinige openingen die ik niet bepaald ken. Ik kwam duidelijk slechter uit de opening, maar wist via een paar manoeuvres toch een gelijk paardeneindspel te halen. Mijn tegenstander viel de achterste rij van mijn pionnen aan. Ik verdedigde echter te passief waardoor ik een pion verloor en uiteindelijk ook de partij.
De partij van onze Herr Jupp was een knotsgekke partij waar beide spelers diverse fouten en blunders maakten. Joep kwam een kwaliteit voor te staan, maar zijn tegenstander had behoorlijk wat compensatie voor zijn kwaliteit. Zijn tegenstander maakte een blunder waardoor hij zijn paard liet insluiten. Joep zag dit in eerste instantie niet en wou een pion slaan. Joep voelde aan zijn water dat er toch iets in de stelling zat, waardoor hij nog even de stelling controleerde. En wat bleek? Joep kon het paard van zijn tegenstander insluiten. Zijn tegenstander moest het paard geven en speelde tevergeefs door. Uiteindelijk werd het hem allemaal wel welletjes en gaf hij op!
Einduitslag 2 - 2, toch wel een verdiend gelijkspel.

 

HSC B (1761) WLC B (1824) 2 - 2
Willy Jonkers (1955) Roel Copic (1759) ½ - ½
Johan Wuijts (1799) Henny Wilbrink (1805) 0 - 1
Joep Peeters (1825) Jasper Krenning (1757) 1 - 0
Tijany Ousmane (1448) Toon Kok (1705) ½ - ½

 

13 november 2012: Combinatie - HSC B (door Johan Wuijts)
Op dinsdag 13 november speelden we de derde ronde uit in Asten tegen De Combinatie. Tijany en ik waren al vroeg op de speellocatie aanwezig, beter te vroeg dan te laat! We hadden twee opties: mee helpen met stukken opzetten of wachten op onze teamgenoten met een drankje erbij. Voor het laatste werd toch maar gekozen, en een paar minuten later kwam ook Joep binnen. Willy had al vantevoren aangegeven dat hij wat later zou zijn dus konden we beginnen met de wedstrijd.
Het eerste punt werd veroverd door onze topspeler Herr Jupp! Onze ster kreeg een soort klassiek Frans op het bord en kreeg in het middenspel een remiseaanbod. Joep stond echter beter, en weigerde dit terecht. Vervolgens maakte hij het eindspel keurig af.
Ikzelf had weer mijn geliefde Winawervariant van het Frans op het bord gekregen. Op zet 8 is het gebruikelijk dat wit de pionnen op g7 en h7 verovert om vervolgens met de h-pion te gaan wandelen. Maar dat zag Jos niet zitten en in plaats daarvan rokeerde hij kort. Ik besloot lang te gaan rokeren en een koningsaanval op te zetten. De aanval werd afgeslagen en na herhaling van enkele zetten werd tot remise besloten.
Bij Willy ging de hele partij gelijk op, totdat er in het eindspel ergens een pionnetje van onze speler af ging. Maar Willy wist dit nog perfect remise te houden.
Tijany had de pionnen van zijn tegenstander ver in zijn koningstelling laten binnenkomen. Pion op f6 en g5, en geen zwarte loper meer om matveld g7 af te dekken. Zijn tegenstander loerde op Dh6-g7+ mat, maar Tijany wist dit keurig te verdedigen en bood maar liefst twee keer remise aan in een betere stelling. Maar zijn tegenstander moest er gezien de stand nog iets van maken en bezweek uiteindelijk nog aan de aanvalskracht van ons jeugdige talent.
Op naar de volgende overwinning!

 

Combinatie (1828) HSC B (1757) 1 - 3
Stefan Rooijakkers (1896) Willy Jonkers (1955) ½ - ½
Jos Swinkels (2002) Johan Wuijts (1799) ½ - ½
Hans Piree (-) Joep Peeters (1825) 0 - 1
Kees van Pelt (1586) Tijany Ousmane (1448) 0 - 1

 

23 oktober 2012: HSC B - De Kentering (door Johan Wuijts)
HSC B heeft in de tweede ronde verzuimd om de overwinning naar zich toe te trekken.
Op het laatste bord schoof Tijany zijn centrum dicht, om vervolgens een genadeloze koningsaanval op te zetten via de h-lijn. Nadat de tegenstander gedwongen werd om zijn dame te geven was het eerste punt binnen!
Willy zag vanuit zijn ooghoek dat ik veel beter stond en besloot remise aan te bieden. Zijn tegenstander was het eens dat er niet veel meer uit te halen was en de vrede werd getekend.
Ikzelf stond in de opening wat minder, maar wist via een leuke manoeuvre mijn toren om te spelen naar de h-lijn waardoor ik een gigantische aanval kreeg. Mijn tegenstander verdedigde zich goed en door een blunder liet ik mezelf mat in drie zetten door een keurig dame-offer.
Joep speelde uiteraard met zwart het krachtige 1... e6! Zijn tegenstander wist hier geen raad mee en Joep kwam duidelijk beter uit de opening. Na alles te hebben afgewikkeld kwam Joep terecht in een gewonnen toreneindspel. Joep liet zich echter ook foppen door een dolle toren! Remise was niet meer te verhinderen.
Een overwinning was zeer op zijn plaats geweest. Wellicht pakken we de volgende ronde weer een overwinning.

 

HSC B (1761) De Kentering (1824) 2 - 2
Willy Jonkers (1967) Stan Heijmans (1937) ½ - ½
Johan Wuijts (1799) Piet van Eijndhoven (1957) 0 - 1
Joep Peeters (1807) Mike Kroon (1668) ½ - ½
Tijany Ousmane (1471) Martie van der Sanden (1734) 1 - 0

 

27 september 2012: Son en Breugel - HSC B (door Johan Wuijts)
Op de dag van de speeldag kreeg ik via een mail te horen dat ik de nieuwe teamleider van HSC B ben geworden. Zoals afgesproken vertrokken we vanuit De Molen met goede moed naar Son en Breugel, om daar een leuk schaakresultaat neer te zetten en dat is gelukt!
Tijany had zwart en kreeg de Schotse opening tegen. Tijany kende deze opening beter dan zijn tegenstander en won een pion en daarna een vol stuk, wat daarmee einde oefening was voor wit. Een uitstekend debuut, Tijany!
Joep speelde met wit en kreeg het soort Dame-indische opening op het bord. Hij wist beter uit de opening te komen en kreeg wat druk op de zwarte koning, echter de zwartspeler verdedigde het allemaal prima en het punt werd gedeeld.
Willy kreeg met wit een Wolga op het bord. De geofferde pion werd aangenomen en in het middenspel kreeg zwart de juiste compensatie, die Willy een kwaliteit kostte. Willy speelde het eindspel zo goed dat de tegenstander in tijdnood kwam en het niet meer wist, waarna er remise werd afgesproken.
Ikzelf had zwart en kreeg mijn geliefde Winawer op het bord. Mijn tegenstander week van de hoofdvariant af en zo ontstond de Semi-Winawer. Ik besloot een nieuwe variant uit te proberen met slechte afloop. Ik moest mijn goede loper geven voor zijn paard waarbij hij controle had over de zwarte velden. Ik besloot een pion te offeren voor compensatie maar dit mocht niet baten, ik verloor vervolgens nog een pion zonder compensatie mijn twee pionnen en mijn tegenstander wikkelde af naar een gewonnen toren en paardeindspel. Mijn tegenstander kon mijn pion op e6 ophalen om vervolgens een pionnenstorm te organiseren. En ik dacht: "het is afgelopen", maar mijn tegenstander dacht daar blijkbaar anders over. Hij wou eerst even zijn koning bij mijn pionnen hebben. Ik zette de alles of niets aanval in en mijn tegenstander was hier niet van gediend en bood een torenruil aan. Ik nam de torenruil aan om vervolgens twee pionnen te winnen en daarna het paardeneindspel remise te keepen. Mijn tegenstander kwam in tijdnood en deed de verkeerde zet waardoor ik alsnog won!
Willy en Tijany gingen meteen naar huis, ik bood Joep een comsumptie aan om vervolgens nog een aantal partijen te vluggeren! Al met al een leuke wedstrijd waarin ik heel veel geluk heb gehad!

 

Son en Breugel (1614) HSC B (1761) 1 - 3
Kristian Toirkens (1805) Willy Jonkers (1967) ½ - ½
Daan Geboers (1794) Johan Wuijts (1799) 0 - 1
Wil van Dijck (1600) Joep Peeters (1807) ½ - ½
Kuno Swuste (1256) Tijany Ousmane (1471) 0 - 1

Ons clublokaal