Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC B

 

21 februari 2016: WLC - HSC B (door Johan Wuijts)
Op dinsdag 21 februari speelden we onze laatste wedstrijd, uit tegen het sterke WLC. John en Danniël gingen op eigen gelegenheid naar speellocatie De Hoeksteen in Eindhoven; Paul en ik mochten met Roland meerijden omdat het C-team ook daar speelde.
Tijdens de autorit naar Eindhoven bespraken we welke opening Paul ging spelen tegen de sterke Guus Bollen. De opening werd Siciliaans met Lb5, plan was om de loper te ruilen en vervolgens c4 te spelen. Dat pakte heel goed uit want Paul kwam perfect uit de opening kreeg een sterk paard op e6, waardoor Bollen niet veel kon bereiken. Paul kon zijn tegenstander door middel van een paar lucratieve zetjes helemaal vastzetten, echter verzuimde Paul dit, en Bollen kwam los. Met minder dan vijf minuten voor tien zetten heeft Paul het daarna helaas niet meer gered.
Danniël speelde de hele partij perfect, zijn tegenstander van ruim 2000 kon niks bereiken en remise lag op de loer. In het eindspel kreeg Danniël de betere kansen en stond zelfs gewonnen! Echter, door een onnauwkeurige zet kon wit de centrumpion ophalen en brak met twee pionnen door, wat niet meer te redden was.
John speelde met wit weer zijn d4-opening en kreeg een soort Pirc tegen. John speelde zijn paard van c3 naar d5 wat volgens mij niet correct was, zijn tegenstander kon het paard afruilen en de zwakke pion op d5 vervolgens simpel aanvallen. John probeerde deze actief te verdedigen door hem te offeren, maar zijn stukken stonden niet optimaal en hij had zwaktes op f3 en h3 die hem uiteindelijk fataal werden.
Ikzelf speelde een uitstekende partij tegen Rudy Simons. Ik kreeg zoals gewoonlijk tegen hem de Tarraschvariant van het Frans tegen. Hierin speelde ik een zijvariant waarin Simons ook afweek, waarna er driemaal dezelfde stelling op het bord verscheen. Ik was bereid om voor remise te gaan, maar Simons claimde niet, waardoor ik overging op de hoofdvariant. Door goed mijn stukken op de koningsflank te manoeuvreren (dame op g6, toren op f8 en een paard op f4) was het makkelijk spelen. Met een pion- en een torenoffer drong ik de stelling binnen en m’n eerste officiële overwinning van 2017 was een feit.
Op naar het volgend seizoen!

 

WLC (2090) HSC B (1893) 3 - 1
Guus Bollen (2224) Paul van Asseldonk (1974) 1 - 0
Rudy Simons (1984) Johan Wuijts (1920) 0 - 1
Jeroen Medema (2122) John van Rooij (1817) 1 - 0
Robert Klomp (2031) Danniël van Boxtel (1861) 1 - 0

 

24 januari 2017: HSC B - Checkmate (door Johan Wuijts)
Op dinsdag 24 januari traden we thuis aan tegen Checkmate. Paul was verhinderd in verband met een pokerweekend met zijn vrouw in Londen, maar gelukkig wilde Pim wel invallen.
Danniël kwam tegen Marco van der Linden uitstekend uit de opening. Vervolgens maakte hij enkele ongelukkige keuzes, waardoor het nodige materiaal verloren ging. In een kansloze stelling moest Danniël opgeven.
Pims tegenstander speelde tegen het Frans het 'Gerard-systeem': 1.e4 e6 2.f4 d5 3.e5!? Pims plan was om lang te rokeren en vervolgens snel een koningsaanval op te zetten met f6 en g5. Zijn plan mislukte echter want zijn tegenstander was veel sneller met zíjn koningsaanval. Op een gegeven moment zaten er zoveel gaten in de stelling dat het onhoudbaar werd zodat hij verloor.
John speelde met wit en kreeg de volgende opening op het bord: 1.d4 d6.2.c4 e5, iets wat je volgens mij niet al te vaak tegen krijgt. Als wit in zou gaan op de ruil op e5 dan worden dames geruild en wordt de partij niet echt spectaculair. John ging er dus niet op in en stond in het middenspel wel oké. Helaas blunderde hij een toren weg, dacht nog wat compensatie te hebben met twee verbonden pionnen die al op de zesde rij stonden, maar zijn koningsstelling was te open en hij werd dan ook nauwkeurig mat gezet.
Ikzelf speelde mijn geliefde opening, de Franse Winawer, waarin ik in een zijvariant al heel snel op onbekend terrein kwam. Ik liet mijn pion op c5 in staan, omdat ik dacht dat ik de e- of de c-pion weleens terug zou kunnen winnen. Dit gebeurde echter niet, en ik moest alles op alles zetten om een beetje spel te creëren. Dus moest mijn koningsvleugel geopend worden om wat meer ruimte te krijgen. Mijn tegenstander dreigde een kwaliteit te winnen en dit heb ik toegelaten, omdat ik zag dat ik hiervoor een stuk en een pion zou krijgen, waardoor de remisemarge wat groter werd. Na enkele stukken te hebben geruild kreeg ik een sterke loper op d5 die mijn vrijpion op b3 dekte. Mijn tegenstander moest die pion constant in de gaten houden waardoor ik met mijn koning op en neer kon gaan om voor de remise te tekenen.

 

HSC B (1906) Checkmate (1951) ½ - 3½
Pim Blijlevens (1963) Raymond Briels (1943) 0 - 1
Danniël van Boxtel (1874) Marco van der Linden (2009) 0 - 1
Johan Wuijts (1942) Roel van der Laan (1890) ½ - ½
John van Rooij (1846) Raimund van Alphen (1961) 0 - 1

 

6 december 2016: EGS B - HSC B (door Johan Wuijts)
HSC B heeft zoals verwacht met ruime cijfers gewonnen van tegenstander EGS B. Invaller Pim haalde Paul en mezelf omstreeks 19.00 uur op om vervolgens keurig om 19.45 uur in Goirle te zijn. Danniël ging op eigen houtje naar Goirle en zocht daar even de plaatselijke frietzaak op. Ik vroeg hem of het had gesmaakt, hij antwoordde: "het was wel binnen te houden."
Tijdens de heenreis hadden we afgesproken om zo snel mogelijk te winnen om vervolgens nog even op de club langs te kunnen komen. Ik nam deze afspraak bijzonder serieus en ik kreeg na één uur een hand toegereikt. In een d3-Frans had ik na een foute zetvolgorde als snel de cruciale e5-pion gewonnen. Na een aantal tempi gewonnen te hebben kon ik een dubbele aanval opzetten op h2 en een toren. Mijn tegenstander vond de pion belangrijker dan zijn toren op h1 en verdedigde h2, waarop ik de toren na even wat rekenwerk confisqueerde. Mijn tegenstander speelde volledig op dame vangst, maar na een dameoffer kon ik mijn dame met een paardvork weer terug halen en mijn tegenstander geloofde de rest wel.
Paul ging voorafgaand aan de wedstrijd meteen aan het bier, anders was het voor zijn tegenstander geen uitdaging meer. Hij kreeg met zwart een Reti-opstelling met dubbel fianchetto en hij speelde op de positionele zwaktes c2, d3 en f2. Hij bemachtigde daardoor enkele pionnen waardoor hij zo goed kwam te staan dat zijn tegenstander de handdoek in de ring gooide.
Danniël had wit en wilde zijn geliefde Colle-syteem weer spelen, maar kreeg een Stonewall over zich heen die hij volgens hem niet goed aanpakte. De zwartspeler kreeg veel ruimte op de koningsvleugel en zette de aanval in. Op een verkeerd moment zette zijn tegenstander een foutieve e5-break in, waardoor Danniël hem een stuk afhandig maakte, maar wel zijn koning openstelde. Gelukkig had hij al uitgerekend dat er niet veel mis kon gaan omdat hij met zijn loper de diagonaal afdekte. Even later was het over en uit en stond het 0 - 3!
Pim had met wit weer een Trompowski, dit keer niet met 2... Pe4, maar met 2... b6!? Pim pakte gewoon het centrum met f3, e4 en d4, en had een voordeeltje. Na allebei een beetje in tijdnood te hebben gezeten was het een gecompliceerde stelling geworden met beiden kans op de winst! Pim zette de aanval in maar zijn tegenstander sloeg deze aanval af en kon met eeuwig schaak remise houden.

 

EGS B (1596) HSC B (1948) ½ - 3½
Robin Verhoeven (1828) Pim Blijlevens (1963) ½ - ½
Jasper Kools (1485) Johan Wuijts (1942) 0 - 1
Pieter Couwenberg (1670) Danniël van Boxtel (1874) 0 - 1
Bram van de Vrande (1401) Paul van Asseldonk (2011) 0 - 1

 

15 november 2016: HSC B - DSC (door Johan Wuijts)
Op dinsdag 15 november kwam DSC uit Dongen op bezoek. Naar verwachting stelden ze hun sterkste speler op bord 1, en dat was de reden dat ik mezelf op dat bord heb gezet.
John en Paul kregen op hetzelfde moment een uitgestoken hand van hun tegenstander. John kreeg Slavisch tegen en zijn tegenstander pakte op c4. Even later kreeg John een remiseaanbod wat hij weigerde, omdat hij een sterk centrum had gekregen met pionnen op b4, d4 en e4. John had voorkomen dat zijn tegenstander c5 kon doen waardoor zwarts loper niet meer zijn Slavische diagonaal zou krijgen. De tegenstander van John opende de aanval door met zijn koningspionnen op te rukken, maar zijn eigen koning kwam nu ook bloot te liggen waardoor John zijn loperpaar richting de koning zette en de aanval kon overnemen. Zijn tegenstander bood voor de tweede keer remise aan op het moment dat hij zijn dame ging verliezen tegen twee lichte stukken. John sloeg dat aanbod uiteraard af en won.
Paul kreeg de Siciliaanse Najdorf-variant met g6 tegen. Hij dacht dat het een foutieve variant was voor zwart en uiteindelijk bleek dat ook zo te zijn. Paul had de zwaardere stukken van het bord geruild en daardoor ontstond een betere pionnenstructuur voor hem. Hij viel de zwaktes aan, won vervolgens een kwaliteit, en zwart gaf op.
Danniël zat in zijn geliefde Wolga-variant en verloor opzettelijk de b-pion. Zijn tegenstander kende dit tafereel en manoeuvreerde zijn eigen koning naar g2 waardoor hij de pion leek te gaan behouden. Toen ik even kwam kijken bleken ze al in het eindspel beland met een goede tegen een slechte loper voor Danniël. Hij had een mogelijkheid om een aantal pionnen af te ruilen maar deed dit niet waardoor zijn tegenstander de pionnen dicht schoof en een toren op de zevende rij neerzette. Danniël's koning kon daardoor niet meer van de onderste rij af en zijn toren ook niet in verband met mat. Remise werd na overleg met de teamleider een feit, waardoor de wedstrijd gewonnen was.
Ikzelf was vanaf zet 5 al op remise uit: 1.e4 e6 2.c4 d5 3.exd5 exd5 4.cxd5 Pf6 5.d4, een beetje een soort Franse afruilvariant. Ik probeerde stukken te ruilen maar dit wilde mijn tegenstander (2100+) uiteraard niet. Toen besloot ik maar op pionnenjacht te gaan en mijn tegenstander bood er zelfs twee aan. Ik pakte helaas de verkeerde en na een goed berekende variant van mijn tegenstander verloor ik opeens een kwaliteit. Ik kreeg gelukkig nog wel wat compensatie door met wat trucjes te dreigen. En met effect! Ik had eeuwig schaak of de koning kwam bloot te liggen. Mijn tegenstander zei: "Je leeft maar één keer", en ging met zijn koning aan de wandel! Er ontstond een situatie waarbij mijn tegenstander moest kiezen tussen twee verschillende eeuwig-schaakvarianten. Ik heb na zijn keuze meteen remise aangeboden en dat werd met tegenzin geaccepteerd. Later heb ik mijn partij geanalyseerd met een engine en de beoordeling was op een geven moment +7 voor mijn tegenstander!
En zo werd het een mooie 3 - 1 overwinning!

 

HSC B (1918) DSC (1841) 3 - 1
Johan Wuijts (1942) Maarten van der Burght (2125) ½ - ½
Paul van Asseldonk (2011) Dick Carol (1752) 1 - 0
Danniël van Boxtel (1874) Mark Maas (1824) ½ - ½
John van Rooij (1846) Ivo de Ligt (1664) 1 - 0

 

21 oktober 2016: HMC Calder - HSC B (door Johan Wuijts)
HSC B heeft zijn tweede wedstrijd van het seizoen met maar liefst 4 - 0 verloren van HMC Calder. Toch wisten we heel wat meer tegenstand te bieden dan was verwacht.
Paul kreeg volgens hem een vervelende variant tegen in het Nimzo-Indisch. Doordat hij zich op onbekend terrein bevond volgde er een aantal mindere zetten in het middenspel, waarna Paul kon opgeven.
Hugo had zich duidelijk voorbereid op zijn tegenstander GM Twan Burg en kwam goed uit de opening. Op een gegeven moment leek het dat de dame van Hugo in de problemen zou komen. In de analyse bleek dat dit wel meeviel. In gelijke stelling ging Hugo hierna helaas door zijn vlag.
Ikzelf speelde mijn geliefde klassieke Hollandse variant waarin ik volgens Fritz een klein voordeeltje had. Door twee zetten om te draaien verspeelde ik dit voordeeltje en had mijn tegenstander een kans om al mijn zwaktes aan te vallen en won hierdoor gemakkelijk.
Danniël speelde een goede partij. Hij had duidelijk voordeel tegen de Stonewall-opening van zijn tegenstander. Hij ruilde dames en een aantal lichte stukken waardoor de remisehaven binnen handbereik lag. Door een paar onnauwkeurige zetten wist zijn tegenstander zijn koning dichterbij te manoeuvreren en het eindspel was verloren.
Hopelijk scoren we de volgende wedstrijd wat meer punten!

 

HMC Calder (2241) HSC B (1958) 4 - 0
Twan Burg (2504) Hugo Faber (2031) 1 - 0
Guido Jansen (2145) Paul van Asseldonk (2023) 1 - 0
Thomas Mollema (2184) Danniël van Boxtel (1878) 1 - 0
Pierre Smeets (2130) Johan Wuijts (1898) 1 - 0

 

27 september 2016: HSC B - De Combinatie (door Johan Wuijts)
HSC B heeft in de eerste wedstrijd van de avondcompetitie met 3½ - ½ gewonnen van De Combinatie. Om exact 20.15 uur werd begonnen aan de wedstrijd. Paul kwam ietsjes later binnen, maar tot zijn verbazing had hij zelfs meer tijd dan zijn tegenstander, die waarschijnlijk de route naar De Molen vergeten was.
Danniël was als eerste klaar. In een 1.f4 (ook wel bekend als de 'Bird' opening) was het helaas geen spektakel. Er werden verschillende stukken geruild en de vrede werd getekend.
Ik was als tweede klaar. In een Siciliaan waarbij mijn tegenstander op de zesde zet afweek van onze vorige partij, kwam ik deze keer beter uit de opening. Mijn tegenstander offerde een stuk voor aanval via de h-lijn, wat ik uiteraard niet aannam vanwege stukverlies of erger. Door dit plan op te zetten heeft de zwarte koning geen tijd gehad om zich in veiligheid te brengen. Na een verkeerde torenzet was het einde voor zwart in zicht. Mijn tegenstander blunderde nog een volle toren weg en gaf op voordat ik mijn zet kon uitvoeren.
John kwam via 1.d4 in een doorschuif Caro-Kann terecht en schoof de stelling via c5 dicht. Na zijn stukken goed omgespeeld te hebben, kwam hij verwoestend de vijandige stelling binnen en was het gauw afgelopen.
Paul stond naar mijn mening toch wat slechter in de opening maar kon gelukkig de belangrijkste stukken van zijn tegenstander ruilen. Een gelijk eindspel ontstond, remise was aanvaardbaar omdat de overwinning al binnen was. Paul wou echter niks van remise weten, zocht wat leuke velden op voor zijn paard en won een pion op e3. Met beide spelers minder dan 5 minuten op de klok bezweek de witspeler aan de druk en verloor een stuk.
Complimenten aan mijn teamgenoten voor deze mooie overwinning!

 

HSC B (1908) De Combinatie (1813) 3½ - ½
Paul van Asseldonk (2023) Gerard van den Berg (1968) 1 - 0
Johan Wuijts (1898) Stefan Rooijakkers (1861) 1 - 0
Danniël van Boxtel (1878) Kees van Pelt (1574) ½ - ½
John van Rooij (1833) Tibor Hurkmans (1848) 1 - 0

Ons clublokaal