Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC C

 

18 maart 2014: HSC C - De Drie Torens D (door Roland Robinson)
HSC C heeft de competitie afgesloten met een 2 - 2 gelijkspel, het was al de derde keer dit seizoen dat de punten eerlijk werden verdeeld.
Millo was (ook niet voor het eerst dit seizoen) snel klaar met zijn partij, als gevolg van dameverlies. Roland kwam al vrij snel een stuk voor (de loper op g4 werd door de witte pionnen opgesloten), maar moest vervolgens wel oppassen voor een dreigende koningsaanval. Nadat deze was afgeslagen, gaf het materiële overwicht de doorslag. Rob kreeg in een gecompliceerde stelling een remiseaanbod, maar weigerde dit omdat hij dacht een mat-in-twee te hebben. Dit was echter een falikante misrekening, maar omdat zijn tegenstander koos voor een zeer matige weerlegging, kon topscorer Rob toch nog een vol punt bijschrijven. Frans was op dat moment verzeild geraakt in een toreneindspel met maar liefst drie pionnen minder, maar zijn tegenstander leek niet echt een plan te hebben om dit te verzilveren. Toen beide spelers minder dan vijf minuten op de klok hadden, bleef Frans echter zeer veel aandacht (lees: tijd) aan het noteren besteden, waardoor hij uiteindelijk door de vlag ging.

 

HSC C (1644) De Drie Torens D (1604) 2 - 2
Frans van Neerven (1805) Elias Thijsse (1711) 0 - 1
Roland Robinson (1751) Wim den Uijl (1538) 1 - 0
Rob Bakels (1663) Ton van Moorsel (1598) 1 - 0
Millo Labriaire (1355) Ad Havermans (1567) 0 - 1

 

18 februari 2014: Baronie B - HSC C (door Roland Robinson)
HSC C heeft door een klinkende 0 - 4 zege op Baronie B de laatste plaats in klasse C2 verlaten. In tegenstelling tot wat deze eindstand doet vermoeden was er wel degelijk sprake van een spannende match, alleen Frans kon op eenvoudige wijze een punt bijschrijven. Zijn opmerking tegen zijn opponent meteen na afloop van de partij "het had wel wat minder makkelijk gemogen" spreekt voor zich. Wilfried en Rob hadden daarentegen aan tegenstand geen gebrek, maar konden uiteindelijk het grote ratingverschil toch in de score tot uitdrukking brengen. Roland was het langste bezig, in een zeer spannende tijdnoodfase wist hij zijn tegenstander (die damewinst over het hoofd zag) mat te zetten.

 

Baronie B (1521) HSC C (1734) 0 - 4
Han Li (1669) Frans van Neerven (1805) 0 - 1
Joost Rutten (1700) Roland Robinson (1751) 0 - 1
Eddy van Opdorp (1347) Wilfried van de Kimmenade (1718) 0 - 1
Rob de Ruyter (1366) Rob Bakels (1663) 0 - 1

 

28 januari 2014: HSC C - RDS (door Roland Robinson)
HSC C is dit seizoen met afstand het meest constant presterende team binnen de vereniging, in alle wedstrijden behaalde het een score van anderhalf of twee punten.
Dit keer zat er echter geen gelijkspel in, het op rating iets sterkere RDS ging er met de zege vandoor. Millo schoof weliswaar als laatste achter het bord, maar was desondanks degene die het snelst weer kon vertrekken. Nadat de vijandelijke dame de pion op b7 had geslagen, daarna het paard op c6 (met schaak) en daarna de loper op c5 had verder spelen geen zin meer. Rob nam van zijn tegenstander een remiseaanbod aan, in de analyse bleek echter dat Rob verloren stond. Roland koos met wit voor zijn bekende Engelse opstelling met loper op g2 en paard op e2, maar een aantal 'kromme' zetten later waren deze stukken van veld verwisseld. In een erg complexe stelling bood Roland remise aan, wat werd aangenomen. Frans leverde de beste prestatie, hij wist de voorzitter/secretaris/wedstrijdleider en tevens beste schaker van RDS met zwart op remise te houden.

 

HSC C (1662) RDS (1689) 1½ - 2½
Frans van Neerven (1830) John ten Ham (1926) ½ - ½
Roland Robinson (1774) Daan Geboers (1766) ½ - ½
Millo Labriaire (1375) Martijn Bax (1460) 0 - 1
Rob Bakels (1669) Bert de Laat (1604) ½ - ½

 

20 december 2013: DSC B - HSC C (door Roland Robinson)
HSC C gaat 2014 in als de hekkensluiter van klasse C2, ook tegen DSC B lukte het niet om de eerste zege van het seizoen te boeken. De op papier veel zwakkere Dongenaars toonden vooraf al geen ontzag, op hun overzichtelijke en goed bijgewerkte website werd al een zege aangekondigd.
Teamleider Peter Stokkermans voegde de daad bij het woord door in het Russisch al op zet vier op f7 in te slaan (na 3... d6), Frans slaagde er niet in om vervolgens een goede verdediging te vinden op dit offer, welke er volgens 'kenner' Sem ook blijkbaar niet is.
Rob kreeg een voor hem zeer karakteristieke stelling, een halfopen f-lijn met daarop al zijn zware stukken. Het remiseaanbod van zijn tegenstander werd dan ook afgeslagen, maar enkele zetten later werd zijn toren er zomaar afgeslagen.
Roland was na een Caro-Kann verzeild geraakt in een potremise eindstelling met alleen maar pionnen. Remise was de enige optie tegen deze ex-HSC'er (met wat moeite is op deze site een Top-100 aller tijden terug te vinden met daarin de naam van de ongeveer dertig jaar geleden vertrokken Peter van Ruth).
Sem haalde als enige zijn normale niveau, hij redde de eer met een overduidelijke winst.

 

DSC B (1559) HSC C (1758) 2½ - 1½
Frans van der Burght (1598) Sem van Houten (1759) 0 - 1
Peter Stokkermans (1740) Frans van Neerven (1830) 1 - 0
Johan Ramstijn (1385) Rob Bakels (1669) 1 - 0
Peter van Ruth (1513) Roland Robinson (1774) ½ - ½

 

26 november 2013: HSC C - De Toren (door Rob Bakels)
Op dinsdagavond 26 november trad HSC C thuis aan tegen De Toren. Onze teamcaptain verkoos een wedstrijd van Barcelona boven die van HSC C, maar hij had een uitstekende vervanger geregeld. Sem van Houten speelde op bord 1 met ons mee, dus we waren op papier niet verzwakt.
Millo begon uitstekend op bord 4. Hij kwam goed uit de opening met aanvallend spel. Helaas wist zijn tegenstander een lange rochade te maken waardoor de opgerukte pionnen van Millo eerder een nadeel dan een voordeel voor hem waren. Langzaam maar zeker kwam de tegenstander opzetten. Na een verschrikkelijke paardvork met de keuze tussen dame en toren en daarna nog allerlei stukken die ongedekt stonden, gaf Millo op, 0 - 1.
Frans speelde op bord 2 een uitstekende partij. Dit keer niet op zijn behoudende wijze maar uiterst agressief richting zijn tegenstander. Nadat Frans met de witte stukken, als voorbereiding een dame op g7 kreeg, kwam het vernietigende loper g6 er achteraan waardoor de zwartspeler een volle toren cadeau moest doen om zich uit de netelige situatie te bevrijden. Daar had zwart geen zin meer in, 1 - 1.
Sem speelde op bord 1 een gelijkopgaande partij maar koos in het middenspel de foute variant. De tegenstander nam het iniatief over en won een kwaliteit. Sem speelde alles of niets en het werd niets, 1 - 2.
Ikzelf zat op bord 3 en kwam uiterst goed uit de opening. Ik dacht eigenlijk dat ik de tweede helft van Barcelona ook in zijn geheel zou kunnen gaan bekijken, maar ik kwam bedrogen uit. Doordat ik voor mijn gevoel dames moest ruilen kwam er een redelijk gelijk eindspel op het bord waarbij ik een pion meer had. Toen ik vervolgens een vrijpion kon creëren, was het eindspel beslist, 2 - 2.
Al met al een teleurstellende uitslag gezien het feit dat HSC C gemiddeld bijna 200 ratingpunten meer had dan De Toren. Dat moeten we dan de volgende keer maar rechtzetten.

 

HSC C (1658) De Toren (1467) 2 - 2
Sem van Houten (1759) Frans van Weert (1574) 0 - 1
Frans van Neerven (1830) Jean-Paul van Gerwen (1556) 1 - 0
Rob Bakels (1669) Wim van de Plaat (1386) 1 - 0
Millo Labriaire (1375) Henk Wijnen (1353) 0 - 1

 

21 oktober 2013: Eindhoven B - HSC C (door Rob Bakels)
Op maandag 21 oktober trok HSC C vol vertrouwen naar Eindhoven om daar de plaatselijke vereniging even de oren te wassen. Het vertrouwen was groot na onze eerste wedstrijd, maar helaas kwamen we bedrogen uit.
Millo verloor al binnen een kwartier zijn partij. Na in de opening een pion verloren te hebben, kwam de c-lijn van Millo zwaar onder druk te staan door een aanval met dame, toren en paard. Toen Millo zijn pion op c2 ook dreigde te verliezen gooide hij de handdoek, 1 - 0.
De nestor van het gezelschap toverde een voor hem typische stelling op het bord. De opening werd keurig verzorgd en in het middenspel kon de dame geruild worden waardoor zijn geliefde variant op het bord kwam. De tijd van de tegenstander tikte langzaam weg en toen deze nog 15 minuten over had besloot hij een remiseaanbod te plaatsen. Frans overlegde met onze autoritaire teamleider, deze bleek echter totaal niet autoritair en Frans telde zijn zegeningen en stemde toe, 1½ - ½.
Ikzelf kwam iets minder uit de opening maar na een stukoffer op g6 opende de f-lijn zich, toen ik met de pion op f7 de pion op g6 wegpakte die zojuist mijn loper had verorberd. Mijn tegenstander moest direct een stuk teruggeven en kwam niet meer onder de druk vandaan, 1½ - 1½.
Vervolgens speelde Roland op bord 1 de beslissende wedstrijd. Ondanks dat Roland zijn geliefde c4-opening kon spelen, wist zijn tegenstander het iniatief te grijpen. Op het moment dat remise bereikt leek, speelde Roland echter een paar mindere zetten die een paar pionnen kostten. In het eindspel werd dit fataal, 2½ - 1½.

 

Eindhoven B (1595) HSC C (1667) 2½ - 1½
Simon Glückstern (1710) Roland Robinson (1774) 1 - 0
Peter Roozemond (1673) Frans van Neerven (1848) ½ - ½
Hans Reusink (1497) Millo Labriaire (1375) 1 - 0
Ron van Hoogstraten (1499) Rob Bakels (1669) 0 - 1

 

2 oktober 2013: Stukkenjagers E - HSC C (door Roland Robinson)
HSC C heeft zijn eerste wedstrijd in klasse C2 van de avondcompetitie met 2 - 2 gelijk gespeeld tegen Stukkenjagers E.
In Tilburg was Millo als eerste klaar met zijn partij, hij had voor op dit niveau een erg sterke tegenstander op bord 4. Navraag leerde dat het hier om een herintredende schaker ging, die al een aantal jaren geen competitie meer had gespeeld. Uit zijn spel bleek wel dat er nog veel was blijven hangen.
Een bord verder had Rob een zeer karakteristieke stelling opgebouwd, een open f-lijn met daarop alle zware stukken. Het is dan een kwestie van (weinig) tijd wanneer er een punt kan worden bijgeschreven.
Weer een bord daarnaast was Roland met een pion voorsprong (verkregen door een fout offer, maar dat is een pleonasme) een lopereindspel ingegaan. Tot zijn opluchting wist hij dit winnend af te sluiten.
Zijn buurman Frans was inmiddels ook in een eindspel aangeland, hetgeen volgens de statistieken wel in een remise moest eindigen. Een fout van Frans zorgde er echter voor dat Stukkenjagers E alsnog langszij kon komen.

 

Stukkenjagers E (1678) HSC C (1667) 2 - 2
Guus Vermeulen (1776) Frans van Neerven (1848) 1 - 0
Carel van Alphen (1650) Roland Robinson (1774) 0 - 1
Angelo Franken (1543) Rob Bakels (1669) 0 - 1
Andries Deliën (1744) Millo Labriaire (1375) 1 - 0

Ons clublokaal