Helmondse Schaakclub

Uitslagen en korte verslagen van HSC C

 

27 maart 2012: HSC C - Deurne (door Chris van der Aa)
Op bord 1 kwam onze sterspeelster eigenlijk hartstikke goed in het middenspel met dubbele torens op de d-lijn, maar op den duur kwam ze in tijdnood en blunderde ze een stuk weg. Ze had nog wel wat compensatie met een vrijpion, maar niet voldoende. Haar tegenstander bood twee keer remise aan, waarvan een keer toen hij dat stuk al voor stond. Jessica was als laatste van het team nog aan het spelen en ging voor de volle winst. Aangezien ze Roel de vorige keer beloofd had tot het bittere eind door te gaan voor het team, had ze de remise niet aangenomen. Verlies kon ze echter niet meer voorkomen.
Op bord 2 de coming man. Nick speelde een goede partij. Zijn tegenstander raakte in tijdnood en ging door de vlag. Goed resultaat voor Nick tegen zo'n sterke tegenstander.
Op bord 3 begon Chris aardig, had in het middenspel een iets betere stelling. Maar op een gegeven moment besloot hij maar weer eens een stuk weg te geven. Daarna was het gedaan, de stelling viel geheel in duigen en zijn tegenstander pareerde alle tegenstrubbelingen. Toen het echt niet meer speelbaar was reikte Chris zijn tegenstander de hand. Tegenstander bleek vroeger een rating van 1700+ gehad te hebben, was gestopt en nu weer bij de bodem begonnen. Kost dus ook nog puntjes, die al zo spaarzaam zijn.
Huub deed het op bord 4 een stuk beter. Hij haalde met wit maar weer eens een degelijke Catalaan van stal. Na het daarbij gebruikelijke, ietwat terughoudende begin, kreeg hij in het middenspel de overhand, met kwaliteitswinst als resultaat: toren en toren tegen toren en paard, waarna het uitputtende en tijdvretende gepeins over het verdere strijdplan een aanvang nam. Ervaring speelt in dit soort situaties een grote rol. Voor Huub bleek het in de actuele stelling op het bord allemaal nog niet zo eenvoudig om de materiële voorsprong te verzilveren in partijwinst. Toen voor zijn gevoel de stukken uit zichzelf over het bord begonnen te bewegen en door vermoeidheid de concentratie wegviel, accepteerde hij, ook al gezien de flinke tijdsachterstand, het remisaanbod.

 

HSC C (1474) Deurne (1446) 1½ - 2½
Jessica de Haas (1515) Ger Dekker (1679) 0 - 1
Nick van den Broek (-) Harrie Verbaarschot (1668) 1 - 0
Chris van der Aa (1433) Piet van Wetten (1280) 0 - 1
Huub Martens (-) Helene Vermeulen (1159) ½ - ½

 

28 februari 2012: De Toren - HSC C
Geen verslag ontvangen.

 

De Toren (1517) HSC C (1523) 2½ - 1½
Wim van Amstel (1606) Jessica de Haas (1515) ½ - ½
Jean-Paul van Gerwen (1587) Roel van de Donk (1621) 0 - 1
Wim van de Plaat (1453) Nick van den Broek (-) 1 - 0
Henk Wijnen (1422) Chris van der Aa (1433) 1 - 0

 

31 januari 2012: HSC C - Triple-pion (door Chris van der Aa)
Op bord 1 ging het bij Jessica lang gelijk op. Na een aardige ogende, maar wel foutieve zet van haar tegenstander won ze een kwaliteit. Verderop wist ze torens te ruilen, maar haar tegenstander kreeg daardoor wel een vrijpion en iets later nog een tweede vrijpion, maar zelf was ze ook al aan het lopen met haar vrijpionnen. Verderop ruilde ze een stuk voor de twee vrijpionnen. Hierna wist ze het eindspel van toren met twee vrijpionnen te winnen van het paard en de loper van haar opponent, die opgaf nadat zijn loper ingesloten was en de vrijpion op het punt van promoveren stond.
Bord 2 was te laat met zijn verslag. Nick verloor van een op papier sterkere tegenstander. Maar Nick is de coming man!!
Op bord 3 ging het in het begin redelijk gelijk op. Chris offerde een loper om een paard terug te winnen met tegelijk een goede aanvalsstelling (die Fritz winnend afsloot). Maar Chris deed een grafzet, die een loper en een pion kostte. Iets verder won Chris echter weer een kwaliteit terug met een mooie redelijk diepe combinatie. Hij stond weer prima voor de winst, maar gaf het nog een keer weg. Zij tegenstander won een vol stuk en zou onherroepelijk winnen, ware het niet dat hij gewoon zijn paard ongedekt naast Chris zijn koning zette. Dankjewel en de partij was over. Fritz sloeg om van +8 naar -11. Samenvatting van de partij: tegenstander maakte meer blunders dan Chris.
Huub kreeg op bord 4 Slavisch tegen en hij kwam niet echt lekker uit die opening, door toedoen van een lastige loper op g4. Het wegjagen van die lastpost leverde een verzwakte koningsstelling op, maar merkwaardigerwijs ook een leuke, onverwachte aanval op de vijandelijke koningsveste. In het daarop volgende houten bloedbad sneuvelde een (ingecalculeerde) pion, maar liep de attaque vast door een venijnig tussenschaakje, dat een loper kostte. Zijn tegenstander, een geroutineerd clubschaker, wist deze voorsprong van een loper en een pion uiteraard te verzilveren in een vol punt.

 

HSC C (1452) Triple-pion (1573) 2 - 2
Jessica de Haas (1469) Jochem Berndsen (1670) 1 - 0
Nick van den Broek (-) Arnold van der Heijden (1656) 0 - 1
Chris van der Aa (1434) Pieter Zegers (1504) 1 - 0
Huub Martens (-) René Vink (1462) 0 - 1

 

17 januari 2012: Combinatie - HSC C (door Chris van der Aa)
Huub ging met zwart aan de slag tegen een oud-leraar van hem, Embert Berkers, Rijksatheneum Helmond 1968!! Deze keer stond er Nimzo-Indisch op het menu. Op het moment, dat Huub, na rustige voorbereiding, klaar was voor het hoofdgerecht, via enkele smakelijke diagonalen de vijandelijke veste bestormen, zag hij iets over het hoofd: loper kwijt! Even slikken, even in stilte een krachtige religieus getinte monoloog afsteken, om alle agressie vervolgens te kanaliseren in een overtuigende koningsaanval, met na enige tijd als resultaat, dat er drie pionnen teruggewonnen waren voor die gedeserteerde loper!! Het werd aldus toch nog een boeiend duel, echter had een en ander té veel tijd gekost. In een geheide remisestelling moest Huub volhouden, gezien de stand op de andere borden, en ging toen voorzichtig manoeuvrerend in tijdnood helaas toch in de fout. Met andere woorden: het dessert smaakte nergens naar...
Jessica was erg goed bezig op bord 1, had een goede koningsaanval, die tot winst zou leiden, maar ze vergiste zich in de tijd. Dacht dat ze twee uur had in plaats van 1½ uur. Dus toen de vlag na 1½ uur bijna ging vallen dacht ze dat ze nog een uur had. Toen ze erachter kwam dat dat niet zo was, resteerde er te weinig tijd om de winst te kunnen pakken. Het remiseaanbod van de tegenstander accepteerde ze dus maar.
Nick won bij een redelijk gelijkwaardige stand een stuk en een pion, nadat zijn pion promoveerde. Het eindspel kon hij echter niet winnend afsluiten, doordat hij zijn koning te weinig adequaat in het spel betrok. Zijn tegenstander won weer een stuk terug door een dubbele aanval van de koning op zijn paard en loper. Uiteindelijk verloor Nick ook nog zijn paard doordat het gepend werd. Tegenstander gaf remise in een gewonnen stelling vanwege tijdgebrek.
Chris kreeg een Spaanse opening tegen en bleef de hele partij achter de feiten aan lopen. Verloor een centrumpion, vervolgens wat later nog een pion. Toen hij later ook nog een kwaliteit zou gaan verliezen gaf hij op, omdat er totaal geen compensatie was.

 

Combinatie (1713) HSC C (1452) 3 - 1
Piet Berkers (1682) Jessica de Haas (1469) ½ - ½
Ben Bruggers (1884) Chris van der Aa (1434) 1 - 0
Toon Sparidans (1630) Nick van den Broek (-) ½ - ½
Embert Berkers (1657) Huub Martens (-) 1 - 0

 

6 december 2011: HSC C - Mierlo-Geldrop (door Chris van der Aa)
Op bord 1 kreeg Roel een Damegambiet tegen met op zet 4.g3. Roel kende de opening niet, pakte het verkeerd aan en stond na acht zetten positioneel verloren. Na een kwaliteitsoffer speelde Roel op remise, maar bezweek onder de druk.
Jessica speelde op bord 2 en viel in de opening meteen aan in het centrum met f4. Haar tegenstander had daarna moeite om veld f7 te verdedigen vanwege Jessica's open f-lijn en de loper op c4. Hij had geen tijd om lang te rokeren, omdat zijn stukken aan die kant nog niet ontwikkeld waren. Hij rokeerde dus kort (moest wel). Bij Jessica stond alles al paraat voor een koningsaanval en ze kwam steeds beter te staan, door een goede samenwerking van haar stukken. Ze kreeg de kans niet meer om het beoogde stuk te winnen, want haar tegenstander gaf zelf een ander stuk weg, waarna hij opgaf na slechts 14 zetten.
Op bord 3 ging het erg gelijk op. Beide spelers lieten wat kansen liggen. Uiteindelijk ging Joop echter door de vlag.
Bij Chris op bord 4 ging het lang ook gelijk op, er werd veel geruild. Wat verderop in de partij pakte hij het echter niet zo goed aan, verloor twee pionnen doordat zijn tegenstandster het positioneel beter speelde. Op het einde leek het bijna nog remise te kunnen worden, maar de tegenstandster kon nog net haar laatste pion behouden, die met hulp van paard en koning zeker zou promoveren.

 

HSC C (1519) Mierlo-Geldrop (1706) 1 - 3
Roel van de Donk (1621) Han Saft (1760) 0 - 1
Jessica de Haas (1469) Ilir Gjoshi (1755) 1 - 0
Joop Zuydendorp (1551) Han Braamkolk (1669) 0 - 1
Chris van der Aa (1434) Isa van Meel (1639) 0 - 1

 

20 oktober 2011: ODI - HSC C (door Chris van der Aa)
Aan het eerste bord begon Jessica behoorlijk goed, kwam overwegend te staan, maar ze bracht een ongunstig uitpakkend offer. In het eindspel waarbij haar tegenstander twee torens had tegen haar dame, legde ze het loodje.
Op bord 2 speelde Chris een niet zo geweldig middenspel. Kwam zwaar in de verdrukking. De tegenstander vergat echter zijn loper te spelen, die Chris maar al te graag lustte. Na dit stuk voor moest hij echter eerst weer het overwicht zien te krijgen, want de stelling was erg gevaarlijk. Nadat Chris een dameruil wist af te dwingen, was de scherpte uit de aanval van de tegenstander en keerde het tij. De partij was gewonnen voor Chris nadat nog een stuk bemachtigd werd. Het mat zetten duurde even, maar was onvermijdelijk.
Nick, de man in vorm, kreeg een mooi spel op het bord. Zijn tegenstander kwam al snel een kwaliteit achter, nadat Nick zijn paard opgesloten had. Hierna ruilde hij de stukken af. De tegenstander probeerde door middel van alles dicht te schuiven remise te creëren, maar Nick had het machtige loperpaar tegen een enkele loper. Na een tiental zetten met de koning kon Nick de monarch van zijn tegenstander wegjagen en zo tot winst overgaan.
Aan het vierde bord ondervond Huub Martens, nooit te bang om aan te vallen, dat een mens ook té voorzichtig kan zijn. Nadat opponent Henk Strik een nieuwe variant van de Engelse opening op het bord toverde, met een dubbel fianchetto, kwam Huub solide te staan. Nu eens niet onbekommerd ten strijde trekkend, bleek een tijd later, met twee pionnen voordeel, dat hij te krap stond met een machteloos paard in de verdediging op de koningsvleugel. Hoewel hij allerlei sluwe valkuilen voorzag en pareerde, was het eindresultaat toch een verliespunt voor hem en het team.

 

ODI (1572) HSC C (1452) 2 - 2
Wilfred Theunissen (1887) Jessica de Haas (1469) 1 - 0
Roman Rijkers (1579) Chris van der Aa (1434) 0 - 1
Nico Vissers (1471) Nick van den Broek (-) 0 - 1
Henk Strik (1350) Huub Martens (-) 1 - 0

Ons clublokaal