Helmondse Schaakclub

Verslagen van het KNSB-bekerteam

 

17 oktober 2017: HSC - Waalwijk (door Pim Blijlevens)
Voor het eerst in heel lange tijd kon HSC weer een KNSB-bekerteam opstellen. De eerste ronde was een thuiswedstrijd tegen de winnaar van de NBSB-beker van afgelopen seizoen: promotieklasser Waalwijk.
De regels voor de nationale beker wijken enigszins af van die van de normale competitiewedstrijden. Zo is het speeltempo 1 uur en 50 minuten plus 5 seconden per zet, zonder tijdcontrole. Ook moet er vóór de wedstrijd geloot worden voor de kleur. Mocht de wedstrijd gelijk eindigen, zouden snelschaakpartijen de beslissing moeten brengen. In de, door wedstrijdleider Gerard van de Kerkhof zeer deskundig uitgevoerde loting, werd bepaald dat onze gasten wit kregen op bord 1 en 3.
Paul had dus wit op bord 4 en speelde tegen de Waalwijkse teamleider Hans Sinnige. Hij koos voor een vroege dameruil en bood al na 16 zetten remise aan in een stelling waar alle muziek al uit was. Zijn tegenstander accepteerde. “Missie geslaagd” zei hij nog.
Waalwijk had FM Joost Hoogendoorn van stal gehaald voor deze wedstrijd. Deze speelde het Schots gambiet. Onze Poolse kopman kwam snel onder zware druk te staan en had grote problemen met de ontwikkeling van zijn stukken. Al na 14 zetten kon Hoogendoorn via een kleine combinatie Jerzy’s dame ophalen. Jerzy had daar wel een toren, stuk en pion voor terug, maar met zijn torens en lopers nog op de beginvelden ging de witte aanval gewoon door. Een paar zetten later stond Jerzy al mat.
Ik kwam erg goed te staan tegen CM Remco Sprangers. Zijn stukken werkten niet goed samen en zijn koning had niet veel bescherming. Als ik op dat moment zijn dame buitenspel had gezet, had ik zeer goede winstkansen gehad. Maar ik koos voor een paardoffer met als doel om zijn dame weg te jagen en een koningsaanval te lanceren. Dat was ook niet slecht, maar ik overzag even later dat Sprangers via een tussenschaakje zijn dame weer bij de verdediging kon betrekken waarna ik gewoon een stuk achter bleef en niet veel later op kon geven.
Johan speelde met zwart een degelijke partij waarin het evenwicht nooit echt werd verbroken. Toen de ½ - 2½ op het bord stond, werd deze partij remise gegeven.
En zo is het KNSB-bekeravontuur na één ronde al weer voorbij.

 

HSC (1985) Waalwijk (2122) 1 - 3
Jerzy Cebula (1999) Joost Hoogendoorn (2330) 0 - 1
Pim Blijlevens (1982) Remco Sprangers (2232) 0 - 1
Johan Wuijts (1950) Wilbert Schreurs (2106) ½ - ½
Paul van Asseldonk (2008) Hans Sinnige (1819) ½ - ½

Ons clublokaal