Uitslagen en korte verslagen van HSC 3

27 maart 2010: HSC 3 - EVS (door Roland Robinson)
Het is HSC 3 dit seizoen niet gelukt om ook maar een matchpunt te halen, ook de laatste wedstrijd tegen EVS ging verloren.
De kansen leken vooraf ook niet al te groot, vanwege de afwezigheid van zowel Rob (moest voorbereidingen treffen voor zijn verjaardag die hij ’s avonds vierde) als Jack (volgens de officiële reden wegens een zware blessure aan zijn knie, wat hem overigens niet verhinderde om bijzonder langdurig aanwezig te zijn op de zojuist gememoreerde verjaardag).
Binnen twee uur spelen waren al vijf partijen tot een einde gekomen, waarbij (verrassend) de punten eerlijk waren verdeeld. De kersverse voorzitter liet zien dat hij de hectiek rondom zijn persoon nog niet helemaal had verwerkt, en moest al na 16 zetten een nul noteren. Johan van der Tol verloor ook zijn zesde partij van dit seizoen, en kondigde na afloop aan te gaan stoppen met schaken.
Beter nieuws was er te melden op de borden 5 en 6, Mario boekte zijn eerste zege van dit seizoen nadat hij een toren cadeau kreeg van zijn tegenstander. Ook de eerste zege voor Roel, en ook door snel materiaalwinst. Roland kreeg na 16 zetten een remisevoorstel van zijn op papier sterkere tegenstander, wat hij onmiddellijk aannam, ondanks zijn sterke paard op f8.
De overige partijen duurden veel en veel langer. Frans werd echter langzaam maar zeker naar achteren geduwd en verloor uiteindelijk. Johan Wuijts speelde een hele fraaie aanvalspartij, maar werd daar met een remise maar karig mee beloond. Wilfried was in een Caro-Kann veroordeeld tot continu verdedigen, wat uiteindelijk niet meer lukte.

HSC 3 (1581)EVS (1765)3 - 5
Roland Robinson (1788)Peter Rietra (1948)½ - ½
Frans van Neerven (1833)Arno van Osch (2008)0 - 1
Wilfried van de Kimmenade (1699)Theo van de Meerakker (1806)0 - 1
Johan Wuijts (1637)Johan Raap (1698)½ - ½
Mario Adriaans (1428)Theo Berben (1650)1 - 0
Roel van de Donk (1572)Erwin Talpe (1674)1 - 0
Millo Labriaire (1370)Wouter de Vaal (-)0 - 1
Johan van der Tol (1320)Kees Klomp (1569)0 - 1


Terug naar boven

6 maart 2010: Mierlo-Geldrop - HSC 3 (door Roel van de Donk)
Op zaterdag 6 maart stond een belangrijke wedstrijd op het programma voor HSC 3 tegen Mierlo-Geldrop. Het feit dat HSC 3 bij verlies of gelijkspel geen mogelijkheid meer heeft om van de rode lantaarn af te komen was hetgeen de wedstrijd belangrijk maakte. Met verscheidene vervoersmiddelen kwamen de spelers van HSC 3 binnendruppelen in dorpspaviljoen De Weijer. Roel besloot zelfs het mooie weer te vieren met een fietstocht naar Mierlo, waar hij op de terugweg, gezien de koude snijdende mensonterende tegenwind, erg veel spijt van had. Hij had ook het advies van Roland en Rob moeten opvolgen en eerst nog vele pintenmannen moeten verorberen alvoor aan de terugreis te beginnen. Jack was vandaag de afwezige reserve, waarschijnlijk is hij de hele dag bezig geweest zijn biotoop in te richten op het bezoek dat hij ging ontvangen na de wedstrijd. Nog gefeliciteerd met je verjaardag Jack!
Enfin, nadat Pim Blijlevens de start aardig had weten te rekken vanwege een minder stipte teamgenoot konden we beginnen. Na vijf zetten kwam Mario erachter dat hij aan het verkeerde bord zat te spelen, en zo eindigde de eerste partij van de dag al na een paar minuten. Johan van der Tol nam zijn plaats in en de partij begon weer opnieuw.
De eerste echte beslissing viel al na twee uur op bord 5. Rob kwam minder uit de opening door een sterke centrumcontrole van zijn tegenstander. Rob zag het allemaal niet meer en vertrouwde op de wijsheid van zijn teamgenoot, en speelde een paard naar de rand. Ondanks dat dit niet gecombineerd was met het sterkte 1.c4! was dit toch een meesterlijke zet waarmee een pion gewonnen werd. De verloren pion verzwakte dermate dat Rob een vrijpion kon loslaten op de vijande stelling die rap richting het promotieveld aan het afstevenen was. Dit leverde Rob een loper op, en een sterke toren op de zevende rij. Toen hield zijn tegenstander het voor gezien. Goed voorbeeld van de leider doet uiteraard volgen! Hoop ik.
Roland mocht het team vertegenwoordigen op bord 1 tegen Albert C. De uitslag was unaniem op een remise ingeschat. Echter, Roland was hier dermate van overtuigd dat hij ondanks het sterke 1.c4! het naliet om een paard naar de rand te spelen. Het gevolg was dat hij een tactische combinatie in het centrum moest beoordelen met zijn paarden op actieve velden. Dit ging door een gebrek aan ervaring uiteraard niet goed en Albert wist een pion te winnen en een sterke stelling op te bouwen. Tijd voor plan B: Roland bood remise aan. Ook dit plan werd gedwarsboomd, Albert sloeg resoluut af. Tsja, toen was er geen redden meer aan.
Roel kwam op bord 6 goed uit de opening. Zijn tegenstander speelde de Sveshnikov (ofzo) te passief en Roel kreeg al vroeg het overwicht. Helaas beoordeelde hij een combinatie verkeerd door schaakblindheid en toen de rook optrok stond er een gelijke stelling. Dit werd al snel door beide spelers als remise beoordeeld, maar Pim was van mening dat een remiseaanbod niet aangenomen mocht worden doordat de stelling niet gelijk was en je zeker geen remise aan moet nemen van een zwakkere tegenstander. Dit leidde tot het saaiste uur in de schaakhistorie, waarna alsnog remise overeengekomen werd.
Frans koos voor de aloude Cambridge Springs verdediging tegen soort van HSC-lid Pim Blijlevens. Na enig ruilen leverde hem dit een gedrongen stelling op, waar Frans niet zo blij mee was. De stelling bleek wel houdbaar door sterk verdedigingswerk tegen zijn actief staande tegenstander. Op het juiste moment deed Frans een geniale zet, een remiseaanbod. Pim accepteerde dit en zo bracht Frans een moeilijke partij naar een goed einde.
Johan van der Tol speelde op bord 7 vandaag. Volgens hem zelf speelde hij net zo goed als ene Batchimeg Tuvshintugs. Helaas bleek zijn tegenstander met weinig moeite te winnen, ondanks de briljante toren- en loperoffers van Johan. Johan vond dat hij in deze partij bijna net zo goed speelde als de eerste keer dat hij in zijn jeugd door de herdersmatcombinatie verloor.
Johan Wuijts had hetzelfde probleem als Frans, echter zijn verdedigingszetten leverde minder tegenspel op dan die van Frans. Na een lange partij van verdrukking en moeilijk verdedigen kon zijn tegenstander de koningsstelling openbreken en met de zware stukken binnenvallen. Helaas nog een nul.
Mario had moeite met zijn tweede tegenstander van de dag, die sterke centrale stukken op het bord wist te krijgen. Ik heb de exacte afwikkeling gemist, maar de vele dreigingen waren niet meer allemaal te pareren.
En zodoende is het geschied, dat na een 6 - 2 nederlaag, HSC 3 weer terug mag naar de tweede klasse onderbond. Dit biedt uiteraard weer de mogelijkheid om een kampioenschap binnen te halen, dus we zijn er allemaal tevreden mee...

Mierlo-Geldrop (1838)HSC 3 (1616)6 - 2
Albert Coenen (1930)Roland Robinson (1788)1 - 0
Pim Blijlevens (1905)Frans van Neerven (1833)½ - ½
Peter Lombaers (2017)Wilfried van de Kimmenade (1699)1 - 0
Martien van der Sanden (1861)Johan Wuijts (1637)1 - 0
Arnoud de Graaf (1844)Rob Bakels (1650)0 - 1
Onno Marsman (1698)Roel van de Donk (1572)½ - ½
Valentijn Verheugen (1706)Johan van der Tol (1320)1 - 0
Han Saft (1745)Mario Adriaans (1428)1 - 0


Terug naar boven

6 februari 2010: Veldhoven 3 - HSC 3 (door Johan van der Tol)
Op zaterdag 6 februari reisde het derde team naar Veldhoven af voor de veldslag tegen Veldhoven 3. HSC 3 was niet het enige Helmondse team aanwezig in Veldhoven, ook HSC 2 was daar voor hun wedstrijd. Dit betekende dat er uiteindelijk welgeteld zeven auto's voor HSC naar Veldhoven reden. Daar aangekomen begon de strijd.
Als eerste eindigde op bord 6 de slag van Roel. Volgens Roel zelf speelde hij net zo goed als ene Batchimeg Tuvshintugs. Helaas bleek zijn tegenstander met weinig moeite te winnen, ondanks Roel's briljante stuk- en dameoffers. Roel vond dat hij in deze partij bijna net zo goed speelde als de eerste keer dat hij in zijn jeugd door de herdersmatcombinatie verloor.
Mario speelde op het zevende bord een Damegambiet. In de opening was Mario actiever, maar hij moest zijn loper eruit spelen, en speelde hem naar g5. Hij had volgens Mario naar e3 gemoeten, omdat hij nu gepend kwam te staan. Toen ging het bergafwaarts en verloor hij de partij.
Het Hollands van de tegenstander van Frans werd door de Veldhovenaar zo passief behandeld dat Frans snel aanzienlijk beter stond. Achteraf vond Frans dat hij daarna te vlug wilde doordrukken en dat dat zijn tegenstander gevaarlijke tegenkansen gaf. Tegen de tijd dat de Veldhovenaar veel beter stond, kreeg Frans onverwacht een remiseaanbod, wat hij onmiddellijk accepteerde. Zijn verklaring was dat hij in de vorige ronde van het bord geveegd was. Frans vond dat hij dus niet mocht klagen.
Op het vijfde bord speelde teamleider Rob de Franse opening en daarin een ruilvariant. Het leverde een gelijkwaardige opening op. Rob rokeerde lang omdat hij wou aanvallen, zijn tegenstander kort. Maar het ging slecht en hij kwam een pion achter. Zijn loper stond echter goed, en ook zijn tegenstander vertelde hem achteraf dat hij Rob's loper sterk vond. Het paard stond echter slecht en het spel eindigde in een eeuwig schaak.
Johan Wuijts speelde Siciliaans en won een pion. Om het nog leuker te maken deed zijn tegenstander er nog eentje bij als cadeautje en kwam Johan er twee voor. Toen zijn tegenstander daarna nog een pion weggaf, en daarna alles werd afgeruild knalde Johan de overwinning er gemakkelijk in.
Bij Jack ging de partij lange tijd gelijk op maar op een gegeven moment kon Jack zijn tegenstanders toren pennen met zijn dame. In plaats van deze penning op een eenvoudige manier op te heffen, koos zijn tegenstander om een mogelijkheid open te laten om tegelijk met de dame mat te dreigen en de toren aan te vallen. Dit kostte een toren en de tegenstander gaf op.
Wilfried speelde een Franse ruilvariant. De strijd ging gelijk op in een symmetrische stelling. Vervolgens bood het eindspel kansen. Helaas liep het even goede toreneindspel vast in een remise.
Ikzelf speelde een matige partij waarin ik dacht dat mijn pion doormiddel van een dreigende aftrekaanval gedekt stond, echter had ik verkeerd gekeken. Ik won de pion wel terug, maar verloor de pion die er naast stond. De dames werden geruild en ik kwam nogal slecht te staan. Ik sloeg echter terug met een aanval op zijn niet-gerokeerde koning en speelde net als Jack een dubbele aanval op mat en een toren, alleen ik deed het met mijn paard. Zo won ik een kwaliteit en bereikte een gewonnen stelling. In de opwinding speelde ik een nogal stomme zet en daarna een blunder, waarmee hij mijn loper en mijn toren wist aan te vallen. Dat leek nog te verdedigen, maar dat was maar schijn want door te verdedigen belandde mijn toren gedwongen in een penning van zijn loper. Hij liet die penning echter voorlopig even staan om van de tijd gebruik te maken om met zijn pion te lopen. Zijn koning stond echter nog steeds in de benarde positie op het midden van het bord en ik maakte van de tijd gebruik om nog een laatste keer met koningsaanval te dreigen, door mijn pion naar voren te spelen om de koning af te sluiten. Hoewel hij ook een gaatje had kunnen maken sloeg hij deze pion eraf met zijn loper, die mijn toren aan het pennen was, waardoor mijn toren zijn vrijheid terug kreeg. Hij had echter door alle fratsen onderhand twee pionnen meer dan ik, hoewel ik mijn kwaliteit nog had. Het eindspel begon. Ervan overtuigd dat ik had gezien hoe ik het remise moest houden, wat ook goed leek te werken, ging het op het einde toch nog mis, hoewel achteraf bleek dat de stelling wel degelijk remise was.
Zo verloren wij met een nipte nederlaag van 4½ - 3½ van Veldhoven 3 en begint de degradatie nu wel erg hard te dreigen. Het enige wat het team nog kan proberen is er keihard tegenaan te gaan in de wedstrijden die ons nog resten.

Veldhoven 3 (1720)HSC 3 (1612)4½ - 3½
Ton den Ouden (1728)Frans van Neerven (1833)½ - ½
Jo Wintermans (1789)Jack Ruijs (1758)0 - 1
Pieter de Visser (1758)Wilfried van de Kimmenade (1699)½ - ½
Bertus Pals (1677)Johan Wuijts (1637)0 - 1
Albert de Visser (1747)Rob Bakels (1650)½ - ½
Ger Dietvorst (1670)Roel van de Donk (1572)1 - 0
Frans Hermans (1735)Mario Adriaans (1428)1 - 0
Rolf Bennik (1653)Johan van der Tol (1320)1 - 0


Terug naar boven

9 januari 2010: HSC 3 - Gardé (door Rob Bakels)
Op zaterdag 9 januari trad HSC 3 aan tegen kampioenskandidaat Gardé uit Soerendonk. Onze beoogde eerstebordspeler moest helaas door ziekte verstek laten gaan waardoor we verzwakt aan deze wedstrijd begonnen.
Op bord 1 bood Frans na een rustige opening vrij snel remise aan. Zijn tegenstander wachtte echter met het aannemen van deze remise tot er op bord 8 een beslissing viel. Deze viel ten gunste van Gardé. Johan van der Tol zag een aftrekschaak over het hoofd en verloor daarbij een loper. Daarna speelde zwart de partij soepel naar winst.
Ondertussen had ik ook een remisevoorstel gedaan aan mijn tegenstander die dit aannam nadat Gardé op een 1 - 0 voorsprong kwam. Die 1 - 0 leek het startsein tot het aanbieden van remises aan elkaar. Zelfs Mario Adriaans, die een kwaliteit achter stond, kreeg een remisevoorstel in zijn schoot geworpen, wat hij dankbaar in ontvangst nam. Zo eindigden alle partijen in remise op bord 8 na. Een kleine 4½ - 3½ nederlaag, waar wij tevreden mee waren.

HSC 3 (1617)Gardé (1718)3½ - 4½
Frans van Neerven (1849)Jan Broekhuis (1862)½ - ½
Jack Ruijs (1769)Alexander Al (1924)½ - ½
Wilfried van de Kimmenade (1690)Coen Winters (1835)½ - ½
Johan Wuijts (1637)Albert Jan Blank (1851)½ - ½
Roel van de Donk (1601)Mark Timmermans (1664)½ - ½
Rob Bakels (1633)Jacco Vermeulen (1776)½ - ½
Mario Adriaans (1430)Mathijs Pellemans (1314)½ - ½
Johan van der Tol (1324)Ton Rijnbeek (1520)0 - 1


Terug naar boven

12 december 2009: Eindhoven 3 - HSC 3 (door Mario Adriaans)
Op bord 1 had Roland (wit) in de opening een saaie symmetrische stelling. In het middenspel won hij een pion. Doordat de tegenstander inging op allerlei stukkenruil kwam er voor Roland een gewonnen pionneneindspel op het bord.
Op bord 2 had Frans met zwart een mislukt Damegambiet op het bord. Frans werd gekraakt. En voor de gezelligheid liet hij zich op de 26e zet mat zetten.
Op bord 3 kreeg Hans de Wolga-opening over zich heen. Hij wist de zwarte druk te weerstaan en af te ruilen naar een remiseachtig eindspel. Even leken er wat kansen in te zitten voor wit, maar na een misrekening verloor wit een pion. Maar gelukkig bleek het toreneindspel nog remise.
Wilfried op bord 4 offerde een kwaliteit om na een moeizame opening tegenspel te krijgen. Uiteindelijk won hij een pion. Hij kreeg aanvalskansen op de koningsvleugel maar wit speelde het nauwkeurig en wist dameruil en daarmee een remiseachtig eindspel te forceren. Vredig werd tot remise besloten.
Jack speelde op bord 5 tegen Schellingerhout een gelijkopgaande partij. Zwart had een sterke loper op f6 die de koningstelling constant domineerde. Bij een gelijk eindspel gaf zwart in tijdnood een pion weg. Na de tijdcontrole maakt zwart echter een fatale fout die Jack twee tempozetten opleverde. Daarna gaf zwart nog een loper weg en gaf op.
Johan Wuijts op bord 6 heeft keurig remise gespeeld in een vooruitgespeelde partij.
Op bord 7 speelde Mario een Onorthodox Damegambiet (op c5 geslagen). Zwart opende dynamisch maar gaandeweg kreeg wit het betere van het spel. Vooral het paard op d6 was ijzersterk. Daarna koos wit niet de goede voortzetting. Hij speelde de loper naar e4. Daardoor kon zwart via opschuiving van zijn pion op f6 uit de ommuring ontkomen. In plaats van op e5 terug te slaan schoof wit door naar f5, voor de aanval kiezend. Dit bleek fataal, het zwarte paard op d4 kwam tussen de dame en het paard op d6 in te staan. Wit dacht nog iets te kunnen forceren door op g6 te slaan maar de verdediging was te sterk. Uiteindelijk liet wit zich in tijdnood nog mat zetten.
Johan van der Tol werd op bord 8 vanaf het begin teruggedrukt, maar wist redelijk stand te houden. Johan verloor op een gegeven moment een pion die hij probeerde terug te winnen door de dame in te sluiten. Uiteindelijk wist wit zijn dame te bevrijden en Johan verloor zijn eindspel. Nog een saillant detail: met nog 12 seconden op de klok speelde wit zijn 40e zet.

Eindhoven 3 (1851)HSC 3 (1641)4½ - 3½
Cees Versteeg (1825)Roland Robinson (1753)0 - 1
Harrie Steures (1920)Frans van Neerven (1849)1 - 0
Erik Pateer (1841)Hans Nacinovic (1674)½ - ½
Cees Berghout (1959)Wilfried van de Kimmenade (1690)½ - ½
Nico Schellingerhout (1827)Jack Ruijs (1769)0 - 1
Jos Rensen (1807)Johan Wuijts (1637)½ - ½
Jan Mascini (1800)Mario Adriaans (1430)1 - 0
Erik Bouwmans (1831)Johan van der Tol (1324)1 - 0


Terug naar boven

21 november 2009: HSC 3 - De Combinatie 2 (door Johan Wuijts)
We moesten op zaterdag 21 november tegen De Combinatie 2 uit Asten. Ik kreeg te horen dat ik het verslag moest schrijven in het Nederlands dit keer, nou bij deze dan.
Mario had een lastige dubbelpion in het middenspel en hij stond ook een pion achter. De tegenstander ruilde alles af en won vervolgens nog een pion waarna Mario opgaf. Jack kwam onder grote druk te staan door een koningsaanval en verloor daarbij een kwaliteit. Na een goed half uur werd de druk toch te groot en Jack gaf op. Rob kreeg 1.f4 tegen waarop hij slim de g-lijn open brak en een leuke koningsaanval opzette. Uiteindelijk was alle hoop verloren voor de tegenstander, goed gedaan Rob! Ikzelf won in het middenspel een kwaliteit tegen twee pionnen. Ik ruilde alles af, maar in het eindspel hield ik een randpion met een loper van de verkeerde kleur over, remise dus. Zowel Frans als Wilfried speelden remise. Bij Roland ging het gelijk op totdat hij een belangrijke centrumpion verloor, waarna hij bezweek in het eindspel. Roel z’n partij heb ik niet echt gezien maar met zijn c4-opening verraste hij zijn tegenstander niet en verloor de partij.

HSC 3 (1670)De Combinatie 2 (1700)2½ - 5½
Mario Adriaans (1430)Ben Bruggers (1840)0 - 1
Frans van Neerven (1849)Koen Schlangen (1834)½ - ½
Roland Robinson (1753)Piet Berkers (1752)0 - 1
Wilfried van de Kimmenade (1690)Jan Cuijpers (1700)½ - ½
Jack Ruijs (1769)Embert Berkers (1663)0 - 1
Johan Wuijts (1637)Toon Sparidans (1644)½ - ½
Rob Bakels (1633)Kees van Pelt (1613)1 - 0
Roel van de Donk (1601)Hans Jacobs (1555)0 - 1


Terug naar boven

31 oktober 2009: Checkmate - HSC 3 (door Rob Bakels)
Op zaterdag 31 oktober reisden wij af naar Weert waar de zware uitwedstrijd tegen Checkmate op het programma stond.
Mario Adriaans was als eerste klaar en had direct een remise in de wacht gesleept. In de eindstelling zat inderdaad weinig muziek. Mario had een paard en zijn tegenstander een loper. De pionnenstructuur van Mario was wel minder maar zijn tegenstander wilde niet proberen daar nog iets uit te halen.
Vervolgens ging Johan (van der Tol) onderuit. Na een actieve opening van beide kanten liet Johan een dame in zijn stelling komen. Die haalde een toren op. Johan sloot de dame in en vervolgens kon hij deze ook winnen. Helaas koos Johan voor een andere variant en zo kon zijn tegenstander de dame redden. Aangezien die al een toren voor stond gaf Johan uiteindelijk op.
Ook Jack kon zijn eerste partij niet winnen ondanks dat hij erg goed stond. Een foutieve torenzet leverde echter materiaalwinst op voor de tegenstander die vervolgens drie zetten achter elkaar alle stukken afruilde waardoor Jack opgaf.
Roland en ik namen het remiseaanbod dat we kregen aan omdat onze stellingen het niet toe lieten om op winst te spelen. De rest stond al niet best dus leek dit de beste optie om in ieder geval een paar punten op het scorebord te brengen, 3½ - 1½.
Frans werd op bord 2 ook verslagen. Het witte paard drong binnen en pikte een pion mee. Deze werd keurig uitgebuit en de stukken konden in de doos, 4½ - 1½.
Roel werd op bord 6 verslagen. Lange tijd leek de stelling gelijk op te gaan maar zijn tegenstander brak op een gegeven moment door Roel’s verzet heen. Vervolgens gaf Roel ook nog een stuk weg waardoor de overwinning voor Checkmate definitief was, 5½ - 1½.
Ook Johan (Wuijts) kon de winst niet op het scorebord brengen. Een stukoffer tegen drie pionnen werd Johan uiteindelijk te machtig, 6½ - 1½.
Een duidelijke nederlaag tegen een sterke tegenstander, maar we hebben nog zes wedstrijden te gaan, dus er is nog niets verloren.

Checkmate (1793)HSC 3 (1629)6½ - 1½
Marco van der Linden (1959)Roland Robinson (1789)½ - ½
Raimund van Alphen (1901)Frans van Neerven (1849)1 - 0
Eric Schouten (1860)Jack Ruijs (1769)1 - 0
Roel van der Laan (1827)Johan Wuijts (1637)1 - 0
Alexander Haspels (1805)Rob Bakels (1633)½ - ½
Raymond Briels (1781)Roel van de Donk (1600)1 - 0
Harm Janssen (1504)Mario Adriaans (1433)½ - ½
Mat Hornix (1705)Johan van der Tol (1324)1 - 0


Terug naar boven