Uitslagen en korte verslagen van HSC 4

18 april 2009: HSC 4 - Dubbelschaak 4 (door Roel van de Donk)
De laatste ronde externe competitie van 2008/2009 stond weer voor de deur. Gezien het weer van de laatste weken niet geheel slecht nieuws, want dat is toch weer één zaterdag per maand meer die op een terras onder het genot van een goudgele rakker doorgebracht kan worden. Sommige leden van het vierde team hadden deze wijsheid al door, aldus moesten we het zonder ratingkampioen Gert en ervaringskampioen Joop stellen. Gelukkig verenigt trouwe invaller Kurt deze beide kwaliteiten in één persoon, en ook vaste reservesoldaat Millo kreeg nog de kans om op de valreep voor zijn team uit te komen.
Met het team compleet en iedereen aanwezig in Partycentrum De Molen, verliep de middag pakweg als volgt:
13:20 Eindelijk kunnen we beginnen, dit lijkt sinds het vertrek van autoritaire voorzitter Frans vaker voor te komen. Het heet Brabants Kwartiertje, niet 20 minuten!
13:20 Johan scoort de openingstreffer op bord 5. Zijn tegenstander Niet Opdagen heeft hier geen problemen mee.
13:35 Chris scoort de 2 - 0, in een Damegambiet verzuimt zijn tegenstander de juiste zetten de kiezen en Chris verkiest de aanval boven ontwikkeling. Een juiste keuze, na tien zetten wint hij beslissend materiaal en kan de zwarte koning geen kant meer op.
13:40 Kurt heeft op bord 3 een afwachtende stelling met weinig ruimte, waarin wit het initiatief houdt. Kurt zijn stelling is echter zo solide dat er geen enkele goede aanval in zit voor wit. Millo op bord 6 en Mario op bord 4 staan beide overwegend goed, en Roel heeft een pion ingeleverd voor een open d-lijn met een batterij torens, terwijl de witte koning nog in het centrum staat. Alle partijen kunnen nog alle kanten op, want de bal is rond.
14:50 Roel kan beslissende druk zetten op d2 waarmee stukwinst geboekt wordt, 3 - 0. Hiermee is hij topscorer geworden van HSC 4, met een ongeslagen 6 uit 7.
15:00 De situatie op bord 3, 4 en 6 is onveranderd, dus Roel besluit naar de kapper te gaan om daarna de partijen weer te volgen.
16:00 Roel is weer terug van de kapper, blijkt het al afgelopen te zijn! Millo verliest onnodig, Mario wint in een iets betere stelling en Kurt moet berusten in een remise.
16:10 Er worden diverse dubbelschaak vluggertjes gespeeld in het café, onder het genot van vele gele pretcilinders.
18:00 Groep 1 komt aan in Kota Radja, waar een overheerlijke rijsttafel geconsumeerd wordt onder het genot van gekoeld chinees gerstenat.
20:15 Groep 2 komt aan in Kota Radja, duidelijk onder invloed van spa goud, waarop groep 1 zich huiswaarts keert, verzadigd en gelukkig.

HSC 4 (1495)Dubbelschaak 4 (1360)4½ - 1½
Roel van de Donk (1559)Hans Bakx (1364)1 - 0
Chris van der Aa (1431)Peter van Houtum (1412)1 - 0
Kurt Köhler (1847)Joop van Dun (1388)½ - ½
Mario Adriaans (1403)Erwin van der Ham (1330)1 - 0
Johan van der Tol (1331)n.o.1 - 0
Millo Labriaire (1397)Theo Hoog Antink (1307)0 - 1


Terug naar boven

28 maart 2009: Vughtse Toren 3 - HSC 4 (door Roel van de Donk)
Op 28 maart 2009, de laatste dag waarop nog wintertijd geldt, was de dag waarop we tegen de rodelantaardragers uit Vught mochten spelen. Echter, met een tijdige afmelding van vlaggenschip Gert en een minder tijdige afmelding van veteraan Joop, was de uitdaging van de dag meer het bij elkaar schrapen van een team dan schaken zelf. Vele helden waren niet beschikbaar, zoals vaste reserve Millo en voorzitter Hans. Gelukkig was Arthur wel bereid om te spelen. Hij moest hiervoor wel zijn jazzballet cursus laten schieten, maar met een gouden rakker in het vooruitzicht was de beslissing om mee te gaan snel genomen.
Terwijl heel HSC 4 in de regen bij het Elkerliek ziekenhuis stond te wachten, was Chris zoals gewoonlijk exact te laat. Precies, zoals altijd 15 minuten. Maar dankzij zijn Tomtom rijden we nooit verkeerd, dus we kwamen nog ruim op tijd aan. Wel met een man minder, en daar was de teamleider van de Vughtse Toren niet zo blij mee. Die wilde graag nog met hun teamsamenstelling gaan schuiven. De autoritaire teamleider van HSC 4 weigerde dit op de Rita Verdonk manier, regels zijn regels, en een flinke discussie was het gevolg. Terwijl de discussie zich verplaatste binnen de gelederen van de Vughtse Toren, ging eerder genoemde autoritaire teamleider maar warme chocomel drinken, na een kwartier in de regen wachten wil een mens zich wel een beetje opwarmen. Na de chocomel bleek alles in orde, dus we konden beginnen. Overigens was het een bijzonder prijzige chocomel, evenals het bier: 2,25 euro per consumptie.
Nu was het zo dat het vijfde team ook moest spelen op dezelfde locatie, en na een kwartier spelen misten we onze trouwe chauffeur. Waar was ie nou? Na wat zoeken op voor de hand liggende locaties, zoals onder de tafels en achter het behang, bleek dat hij zich een tegenstander van het vijfde team had toegeëigend, dus Chris mocht weer opnieuw beginnen, maar dan bij het juiste team.
Nu kon er dan eindelijk serieus geschaakt gaan worden. Behalve op bord 1 natuurlijk.
Roel zijn bord was het enige bord waar in de opening enige duidelijkheid werd verschaft. Wit speelde een Oeran Oetang, die Roel zich nog herinnerde toen hij net begon met schaken. Bert speelde dit tegen hem zodat Roel nog een kans had. De kennis van vier jaar terug kwam weer naar boven, en door medewerking van de tegenstander was na 1.b4 e5 2.Lb2 Lxb4 3.Lxe5 Pc6 4.Lf4 Df6 5.c3 Dxf4 6.cxb4 Dxb4 de grondslag gelegd voor een winstpartij. Dit zette de tegenstander aan tot een flinke aanval op de koningsvleugel, waarbij alles in de strijd gegooid werd. Na lang verdedigen en het opbouwen van de stelling wist Roel met een tactisch trucje uiteindelijk een stuk buit te maken en de partij was binnen.
Op het derde bord was Mario in een licht voordeel. Hij bezat meer ruimte dan zijn tegenstander, waardoor zijn stukken wat makkelijker konden rondlopen. Toen ik even later keek kon ik alleen nog maar chaos ontwaren op het bord, maar Mario had een materieel voordeel, wat bij correct spel tot winst zou leiden. Echter, correct spel is over het algemeen ver te zoeken in klasse 4B, dus ik durfde nog geen conclusies te trekken. Johan had echter ondertussen een kansberekening gemaakt dat we 9/16 kans hadden om te winnen, dus dat zag er goed uit. En warempel, toen de rook van het slagveld optrok, kwam Mario als winnaar uit de bus!
Johan had op het vierde bord, zoals altijd, een mooie aanval opgebouwd. Het is opvallend dat Johan het plaatsen van stukken in een aanvalspositie op de vijandelijke koning bijzonder goed beheerst. Helaas is het vaak zo dat de aanval zijn aandacht zodanig opeist, dat hij vergeet dat er soms wat stukken instaan. Na het jammerlijke verlies van een toren had hij te weinig compensatie voor de winst, en uiteindelijk moest johan de handdoek in de ring gooien.
Chris had promotie gemaakt naar het vijfde bord na de laatste glorieuze winst. Hij pakte in het begin snel de ruimte, en door zijn c-pion diep in de vijandelijke stelling door te duwen, wist hij zoveel druk te creëren dat hij een toren buit maakte. Hierna volgde nog vier pionnen. Zijn tegenstander zag dit niet als een probleem en speelde nog door, maar uiteindelijk moest hij toch bekennen dat Chris zijn overmacht iets te groot was.
Arthur, die zijn debuut maakte bij HSC 4, was met zijn rating rond de 1000 in een nadelige positie. Maar, het zijn maar getalletjes, want al snel had hij een sterke batterij van torens op een open d-lijn, een actieve dame in het centrum, en een sterkte centrumpion op e5. Minpuntje was dat zijn pionnen op de damevleugel zwaar onder vuur lagen. Een erg scherpe stelling waar een fout snel tot een nederlaag zou leiden. Beide spelers zagen meer gevaar dan kansen denk ik, want deze interessante stelling werd remise.
Al met al is het dan toch 2½ - 3½ geworden, en dit betekent dat HSC 4 eindelijk weer eens een zege heeft geboekt. Indien de volgende partij ook een zege oplevert, kunnen we nog een plaats in de middenmoot bemachtigen.

Vughtse Toren 3 (1319)HSC 4 (1342)2½ - 3½
Jaimy Verbeet (1520)n.o.1 - 0
Peter Loman (1458)Roel van de Donk (1559)0 - 1
Frank Donders (1137)Mario Adriaans (1403)0 - 1
Piet Majoor (1480)Johan van der Tol (1331)1 - 0
Sjaak Mulders (1075)Chris van der Aa (1431)0 - 1
Henk Huigevoort (1241)Arthur Beekmans (986)½ - ½


Terug naar boven

7 maart 2009: HSC 4 - ODI (door Roel van de Donk)
Sinds lange tijd was het weer eens zonnig buiten, en hoe kan het ook anders, dan dat er die dag geschaakt moet worden. Om toch een beetje dat zomerse gevoel vast te houden vloeide het bier rijkelijk en was het een gezellige schaakmiddag. Helaas wel slechts met vijf leden voor het vierde team, door het uitvallen van vaste krachten Johan en Joop was het, ondanks de tijdige afmelding van Johan, niet meer mogelijk een zestal te formeren. En dat tegen een forse tegenstander, ODI uit Uden. Autoritaire wedstrijdleider Roel, ging er van uit dat alle spelers de data voor de externe wedstrijden al voor het gehele jaar in hun agenda genoteerd hebben. Toch besloot hij vrijdag nog een herinneringsmail te sturen. Tot zijn afgrijzen waren er vele reacties dat de teamleden niet geheel op de hoogte waren van de komende veldslag.
Invaller Kurt Köhler maakte zijn debuut bij HSC 4. Kurt gaf aan niet in vorm te zijn, maar daar heb ik niets van gezien. Uit voorzorg op bord 4 met wit geplaatst, was bord 1 een betere plaats geweest. Een kleine fout van de tegenstander uit de opening werd direct uitgebuit, de koningstelling onder druk gezet, en met een goede vier tempo's winst en de zwarte koning vast in het centrum, leek de partij snel voorbij te zijn. Toch wist zwart een verdediging op poten te zetten, en Kurt brak zijn aanval af om zijn stelling goed op te bouwen. Het lukte zwart niet om het tempoverlies goed te maken, en Kurt maakte gebruik van zijn activiteit en ruimte om een mataanval in te zetten. Met wat mooie pionoffers erbij was dit een partij waardig voor ons edele clubblad.
Gert had het slecht getroffen op bord 1. Er werd gefluisterd dat zijn tegenstander zelfs wel een rating van 2000+ zou kunnen hebben. En dat in de vierde klasse! Of deze geruchten waar zijn of niet is momenteel niet bekend, maar qua getoond spel zou het zeker waar kunnen zijn. Een koningsgambiet kwam op het bord, en dit is nou net een opening die Gert niet beheerst. Toch leek het gelijk op de gaan de eerste 15 zetten. Helaas moest Gert een pion inleveren, en zijn tegenstander begon een brute opmars door het centrum. De barrage was onstuitbaar, en Gert moest de handdoek in de ring gooien.
Chris speelde op bord 5 een mooie partij uit één stuk. In een complexe stelling wist hij een aanval om te buigen in zijn voordeel, en stukwinst was hierbij de mooie buit. Beide spelers hadden nog een toren en een dame en een aantal pionnen, Chris was een loper in het voordeel. Zijn tegenstander meende dat het theoretisch remise moest zijn, terwijl de stelling duidelijk gewonnen was voor Chris. Het enige gevaar was eeuwig schaak. Chris liet zich niet van zijn stuk brengen door de remisetheorieën van zijn tegenstander, en speelde het koelbloedig uit tot de winst binnen was.
Mario had op bord 3 een mooie partij. In mijn ogen opende hij slecht, door al snel zwakke velden toe te laten waardoor zijn stelling moeilijk te verdedigen werd. Toch speelde hij het erg goed, en een complexe stelling met kansen voor beide spelers kwam op het bord. Zijn tegenstander had iets meer ruimte, en dit leverde het voordeel op waarmee de partij beslist kon worden. Na het verlies van een kwaliteit kreeg Mario ook nog een mataanval te verwerken, waartegen hij niet kon verdedigen.
De langste partij van de dag was voor Roel, die oud HSC-broeder Wilfred Theunissen tegenover zich had. Het Engels werd volgens de theorie beantwoord, en al snel woedde er een strijd om de damevleugel en het centrum. In een moeizame partij waarbij beide spelers veel dreigingen hadden, beging Roel op zet 27 een jammerlijke fout die een punt aan materiaal kostte. De stelling boog hierdoor om naar een voordeel voor Wilfred. Wilfred had echter genoeg aan een remise voor de teamoverwinning. Roel had weinig compensatie voor de achterstand in materiaal en kon het genereuze aanbod niet weigeren. Ook niet omdat ODI nog kans heeft op het kampioenschap, en HSC 4 van dergelijke vooruitzichten alleen maar kan dromen.

HSC 4 (1563)ODI2½ - 3½
Gert Visser (1576)Philip van de Wiel (1997)0 - 1
Roel van de Donk (1559)Wilfred Theunissen (1931)½ - ½
Mario Adriaans (1403)Roman Rijkers (-)0 - 1
Kurt Köhler (1847)Fazeel Hoosein (-)1 - 0
Chris van der Aa (1431)Henk Strik (1517)1 - 0
n.o.Henk Vissers (-)0 - 1


Terug naar boven

7 februari 2009: HMC Calder 6 - HSC 4 (door Roel van de Donk)
Verdeeld over drie verschillende auto's kwam ons zes man sterke team aan in Den Bosch. Of wacht eens even, even opnieuw tellen, verdeeld over drie auto's kwam ons vijf man sterke team aan in Den Bosch. Tot op heden is nog niet bekend waar ons vlaggenschip zich bevond op deze bewuste zaterdag, maar in ieder geval niet aan bord 1 waar we hem graag hadden aangetroffen. Met een punt achterstand probeerden we de schade nog te verhelpen, en met een goed begin leek dat nog tot de mogelijkheden te behoren.
Op bord 5 speelde Johan een erg sterke partij al meteen vanuit de opening. Veel stukactiviteit en veel ruimte waren de sleutelwoorden voor Johan, en zijn voordeel wist hij om te zetten in stukwinst. Hierna werd de partij solide uitgespeeld en al gauw konden we van een mooie 1 - 1 genieten.
Ook Mario kon redelijk snel een punt bijschrijven. In een partij die voortdurend gelijk leek te staan, maakte zijn tegenstander een pijnlijke vergissing. Nadat Mario een paard kon ruilen tegen een dame werd de handdoek in de ring gegooid. 2 - 1, met op het bord van Joop en Chris een gelijke stelling en Roel licht in de problemen, alles was nog mogelijk.
Bij Chris was het echter aan het begin van de middag nog niet zo mooi, in tegenstelling tot Johan waren de sleutelwoorden bij Chris ruimtegebrek en slecht samenwerkende stukken, zelfs een paard dat lang aan de rand geplakt zat. Met veel tactisch en strategisch meesterwerk, en ook zeker wat risico wist Chris de stelling gelijk te brengen, en zelfs een aanvalsplan op poten te zetten. Helaas kon hij zijn sterke spel niet voortzetten, en hij tuinde in een tactische misser. De materiële schade was zo groot dat hij het eindspel niet meer aandurfde. Zonde na zo'n mooi middenspel, 2 - 2.
Roel was de vierde van het team die zijn partij mocht afronden. Een opening die hij totaal niet kende bracht hem al vroeg in moeilijkheden. Een slechte zwarte loper en ruimtegebrek plaagden hem voortdurend, en de uitslag leek al vast te staan. Op een gegeven moment zag hij een kans in een kwaliteitsoffer. Met directe pionwinst en een pion die doorgeschoven kon worden naar de zevende rij was er weer tegenspel. Het offer pakte goed uit, en ondanks dat de winst met een kwaliteit minder niet te vinden was, was er nog wel remise, 2½ - 2½.
Nu rustte de beslissende partij op onze routinier Joop. In een partij die continu gelijk op ging, wist Joop een mooie binnenvaller te maken bij zijn tegenstander. Helaas speelde hij de combinatie naar mijn idee verkeerd uit. Hierdoor kwam hij twee pionnen achter de staan. Het spel van Joop was hierna te passief, en hij werd langzaam weggedrukt. Voor het teambelang hield Joop lang stand, maar er was geen houden meer aan. Helaas toch nog verloren.
Maar vrees niet HSC 4, volgende maand nieuwe ronde, nieuwe kansen!!!

HMC Calder 6 (1520)HSC 4 (1461)3½ - 2½
Thomas Mollema (1483)n.o.1 - 0
Koos Hendriks (1568)Roel van de Donk (1559)½ - ½
Jan Gerritsen (1561)Joop Zuydendorp (1578)1 - 0
Marcel de Waal (1488)Mario Adriaans (1403)0 - 1
Henk Mollema (-)Johan van der Tol (1331)0 - 1
Pieter Roos (1498)Chris van der Aa (1431)1 - 0


Terug naar boven

13 december 2008: HSC 4 - Kemppion 3
Geen verslag ontvangen.

HSC 4 (1487)Kemppion 3 (1362)4 - 2
Gert Visser (1568)Jos van Uden (1363)1 - 0
Roel van de Donk (1537)n.o.1 - 0
Joop Zuydendorp (1579)Frans Rombouts (1495)1 - 0
Mario Adriaans (1425)Theo Jacobs (1313)0 - 1
Johan van der Tol (1341)Harrie Beckers (1342)½ - ½
Chris van der Aa (1469)Ger Buijsman (1296)½ - ½


Terug naar boven

22 november 2008: WLC 3 - HSC 4 (door Roel van de Donk)
Een gure winterse dag was de weemoedige setting waarin de schaakpartijen van vandaag gespeeld zouden worden. Dit was vooral voelbaar vanwege de nieuwe kachel die ze in Woensel hadden laten plaatsen. Deze functioneerde niet naar behoren, waardoor bij sommige schakers al snel de ijspegels onder de neusgaten of in de mondhoeken hingen. Maar, een echte schaker laat zich niet kennen, en als de stoere mannen die we zijn bleven we geconcentreerd naar de borden turen. Het was sowieso te laat om nog weg te rennen, het laagje ijs dat zich op de grond begon te vormen kon leiden tot een gemene valpartij, en er was niemand met schaatsen in de zaal.
Gert mocht als winnaar van groep C 2008 aantreden als kopman. In de opening wist hij iets meer ruimte te pakken, maar zijn tegenstander speelde scherp, en Gert werd in het nauw gedreven. Toch stond de verdediging van Gert als een huis, en bij het breken van de stelling was een pion zijn trotse buit. Hierna viel Gert niet meer te stuiten, hij maakte een overmacht in het centrum, vervolgens een vrijpion op de c-lijn, en hiermee dwong hij zwart tot passief verdedigen. Na een aantal uitschuifzetten kon het punt bijgeschreven worden. Een mooie partij uit één stuk.
Joop kwam goedgehumeurd binnen, want hij zat dit weekend bij zijn vriendin en dus kon zijn dag al niet meer stuk. Nadat zijn tegenstander na twintig minuten eindelijk op kwam dagen, kon de partij beginnen. De opening ging gelijk op, maar op een gegeven moment moest Joop een verzwakking op de damevleugel toestaan. Hij wist dit nog te houden en kwam met een tegenaanval in het centrum. Maar, rampspoed slaat toe! Joop geeft een stuk weg, en ondanks dappere remisepogingen delft hij het onderspit. Toch liep Joop met een glimlach de zaal uit, immers, hij kon weer terug naar zijn vriendinnetje.
Mario opent actief, met meer ruimte in het centrum. Hij neemt hierbij wel een zwakke d-pion voor lief, ook zijn koningsstelling wordt verzwakt en hij gaat met een pion minder het eindspel in. Toch waren er nog remise- en zelfs winstkansen. Helaas blunderde Mario vervolgens drie pionnen weg, waarmee hij het wel heel zwaar kreeg. Een goed doordachte combinatie met een fout van de tegenstander gaf hem nog wat hoop, maar toch moest hij de handdoek uiteindelijk in de ring gooien.
Zo halverwege de dag werd de kachel toch weer actief, net op tijd, want op sommige borden begonnen te stukken al aan het bord vast te vriezen, wat uiteraard het schaken aanzienlijk bemoeilijkt.
Roel was op zijn bord binnen anderhalf uur klaar. Een vroeg ingezette aanval op zijn koningsvleugel leverde Roel een actievere stelling op, waardoor een pion opgehaald kon worden en een tegenaanval op de damevleugel van de tegenstander ondernomen kon worden. Hier verzuimde zijn tegenstander de juiste zetten te kiezen, en al gauw stond Roel drie pionnen voor. Op dit moment kwam Roel erachter dat zijn stukken wel heel slecht stonden en dat de rollen wel eens omgedraaid konden worden. Een stukoffer bracht de oplossing, en met promotiedreiging werd de partij binnengehaald.
Johan kwam met een slechte loper uit de opening, en zijn tegenstander pakte snel het centrum. Johan speelde vervolgens slim via de flanken, en een aanval werd opgezet via de koningsvleugel. Door ruimtegebrek moest Johan zijn dame inleveren, waarna hij de partij opgaf.
Chris begon goed in de opening, de fianchetto van zijn zwarte loper straalde dreiging uit waar die van zijn tegenstander meer op een veredelde pion leek. Hij kon echter geen actieve voortzetting vinden, en zijn tegenstander pakte steeds meer ruimte door met zijn pionnen naar voren te schuiven. Hierdoor werd Chris zijn mooie loper steeds zwakker gemaakt. Chris offert ten einde raad zijn koningsstelling op, om weer ruimte te krijgen. Dit zag er erg goed uit, en de rollen leken om te draaien. Jammer genoeg miste hij de juiste voortzetting, waarna hij weer terug in de wurggreep werd geduwd. Uiteindelijk kon hij het niet meer bolwerken en moest hij het opgeven.
Jammer genoeg weer een verlies voor onze stoere mannen uit Helmond, maar, we hebben wel weer veel leermomenten gehad, en dat is toch ook een gewin...

WLC 3 (1500)HSC 4 (1487)4 - 2
Arno de Man (1555)Gert Visser (1568)0 - 1
Jan Logtenberg (1488)Joop Zuydendorp (1579)1 - 0
Dick Gielen (1354)Mario Adriaans (1425)1 - 0
Hub van de Laar (1566)Roel van de Donk (1537)0 - 1
Rein Leugs (1556)Johan van der Tol (1341)1 - 0
Michael Spijkerman (1480)Chris van der Aa (1469)1 - 0


Terug naar boven

1 november 2008: HSC 4 - De Vrijpion (door Roel van de Donk)
Na een zeer lange rustperiode konden de schakers van HSC 4 weer het stof van hun notatieboekjes afslaan en de hersentjes weer pijnigen. De eerste wedstrijd beloofde bij voorbaat een zware te worden, gezien de ratings van onze tegenstanders. Om dit vervelende probleem te omzeilen werd voor een tactische opstelling gekozen, om te pogen het maximale puntenaantal uit de wedstrijd te slepen.
Door deze opstelling mocht Johan bord 1 verdedigen. Met een rating van 1800 was het niveauverschil op papier enorm, maar Johan kan beter spelen dan zijn rating aangeeft. Een lange tijd bewees hij dit door sterk te spelen, en zijn stukken stonden actiever, zij het dat ze slecht samenwerkten. Johan kreeg de smaak te pakken en ging op jacht naar de vijandige koning. Ik heb niet gevolgd waar het vervolgens fout ging, maar toen ik even later keek, stond hij een stuk achter, zonder compensatie. Hierna heeft Johan nog dapper doorgespeeld voor tenminste een half punt, maar dat zat er niet meer in.
Mario mocht op bord 2 ook aantreden tegen een stevige tegenstander. Na een slecht middenspel wist Mario een sterk eindspel op het bord te krijgen. In een overwegend iets betere stelling, vroeg Mario de teamleider of hij remise aan mocht bieden. Gezien het feit dat alle overgebleven spelers die nog een kans maakten moesten winnen, werd een "nee" geantwoord. Maar Mario zag het blijkbaar niet meer, en bood toch maar remise aan. Of de analyse hem gelijk heeft gegeven weet ik niet.
Gert speelde een uitstekende partij, waarbij hij initiatief nam en hield. Druk op de koning aan de overkant bezorgde hem de tempo’s die hij nodig had om zijn stelling uit te bouwen en een winnend eindspel op het bord te krijgen. Ook hier kon ik het moment niet bijwonen waarop het verkeerd ging, maar Gert gaf zijn initiatief uit handen waardoor de stelling weer in evenwicht kwam. Een fout in het eindspel kostte hem uiteindelijk ook nog de remise die op het bord stond.
Joop, onze man met ervaring, kwam rond tien over half een rustig aanwandelen. Met alle rust van de wereld nam hij plaats, en haast om te beginnen leek hij niet te hebben. Deze tactiek, die uiteraard bedoeld was om de tegenstander te intimideren, had minder effect dan gehoopt. Een scherpe opening ontstond, en Joop, volledig onder de indruk dat zijn tegenstander toch echt wel geïntimideerd moest zijn, verkoos een simpele afruilvariant met gelijke stelling te laten gaan, en een zeer ingewikkeld pionoffer-dat-ooit-nog-een-keer-teruggewonnen-moet-worden-variant. Het leek inderdaad dat Joop het goed had gezien, maar toch kreeg hij de pion niet terug. De extra pion werd vrij en vrij gevaarlijk op de zesde rij, en Joop greep een laatste strohalm om de partij remise te kunnen houden. Een duivelse combinatie leverde hem eeuwig schaak op. De tegenstander kon dit verijdelen door twee pionnen in te leveren, maar dat leek hem niet zo’n goed idee.
Roel nam plaats op bord 5. Een tegenstander van gelijkwaardige rating beloofde een interessante partij te geven. Na 1.e4 c5 2.c4 was de theorie alweer op, en Roel besloot het zwakke veld d4 als aanvalspunt te gaan gebruiken. De tegenstander ging dit uit alle macht verdedigen, en in de strategische en tactische verwikkelingen die ontstonden wist Roel de a-pion gratis binnen te halen. Door de zwarte loper op g7 kon wit veld a1 niet verdedigen, en weldra vielen Roel zijn torens de witte stelling binnen. Hierna was het een kwestie van opruimen. De eerste en laatste winst van HSC 4 was binnen.
Chris verkoos een vreemde opening, waarschijnlijk vanwege het aanvallend karakter. Zijn dame werd al snel naar buiten gebracht, en zijn tegenstander deed wat hij hoorde te doen, hij ging ontwikkelen terwijl Chris zijn dame onder druk werd gezet. Chris manoeuvreerde wat hij kon, maar zijn tegenstander maakte geen fouten. Chris ging door tot het bittere einde om alsnog het gelijkspel voor HSC 4 binnen te halen, terwijl alles al verloren leek. Een slim mat werd gepareerd, en met slechts een dame tegen een dame en twee stukken, was de partij eigenlijk al voorbij. Vreemd genoeg zag zijn tegenstander het matnet niet, en in tumult stond opeens een stuk in! Gratis en voor niets, met schaak erbij. Helaas zat Chris zo in het verdedigend ritme, en daarboven nog eens tijdnood, dat hij de zet over het hoofd zag. Na die blunder vond hij het tijd om op te geven.

HSC 4 (1487)De Vrijpion (1641)2 - 4
Johan van der Tol (1341)Henny Kempen (1699)0 - 1
Mario Adriaans (1425)Luuk Saris (1756)½ - ½
Gert Visser (1568)Jos Rongen (1636)0 - 1
Joop Zuydendorp (1579)Joop Taanman (1750)½ - ½
Roel van de Donk (1537)Jan van Steen (-)1 - 0
Chris van der Aa (1469)Martien Verbeek (1363)0 - 1


Terug naar boven