Het HSC-gezelligheidstoernooi wordt gehouden op zaterdag 15 november. Inschrijven voor dit rapidtoernooi is vanaf nu mogelijk!


Laatste Nieuws

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 oktober 2014)
Op dinsdag 7 oktober werden vrijwel alle geprogrammeerde partijen uit de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 had Bart Dekker na dameruil duidelijk voordeel. Na een sterk gespeelde fase gaf Gerard van de Kerkhof op toen hij inzag dat zijn stelling onhoudbaar was geworden. Maarten Smit werd in de opening na een fout volledig weggespeeld. In het middenspel vergat Joep Peeters echter de trekker over te halen, waarna de zwartspeler met remise ontsnapte. Ook de partij tussen Johan Wuijts en Pim Blijlevens eindigde na een interessant gevecht in remise. Paul van Asseldonk kon ook dit keer niets inbrengen tegen de in topvorm verkerende Hugo Faber. Laatstgenoemde heeft de eerste plaats in de stand stevig in handen.
In groep 2 kon Rob Bakels op enig moment een kwaliteit winnen. Hij zag het niet en gaf juist een kwal weg, waarna hij Elric Wanner feliciteerde. Joost Rutten won enige pionnen waarna hij Chris van der Aa op de damevleugel overspeelde. Wim Hordijk en Ger Wich besloten tot remise en Frans van Neerven kon een eindspel met twee pionnen minder net niet verdedigen. Roland Robinson sloeg uiteindelijk toe met een fraai kwaliteitsoffer. In de stand heeft een drietal zich duidelijk afgescheiden van de rest.

Uitslag interne bekercompetitie (8 oktober 2014)
Op dinsdag 7 oktober werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie vooruitgespeeld. Wilfried van de Kimmenade slaagde er niet in het verzet van Jan Vossen te breken, waarna een beslissingsvluggertje soelaas moest bieden. Wilfried lootte opnieuw wit en slaagde er dit keer wél in zijn opponent op de knieën te krijgen. Hij speelt nu in de kwartfinale tegen de winnaar van de partij tussen Ger Wich en Gerard van de Kerkhof.

Programma herfstcompetitie (6 oktober 2014)
Op dinsdag 7 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Dick van Dongen snelschaakkampioenschap Waalwijk (5 oktober 2014)
Op zondag 5 oktober waren drie actieve HSC'ers nog altijd niet verzadigd en besloten daarom deel te nemen aan het Dick van Dongen snelschaakkampioenschap in Waalwijk. Zoals uit de toernooisite blijkt is ook van dit toernooi vooralsnog geen uitslag te vinden, maar gelukkig heeft uw webmaster op een andere manier beslag weten te leggen op de eindstand. Daaruit blijkt dat Johan Wuijts een fantastische prestatie heeft geleverd door met 8½ uit 12 ongedeeld derde te worden, terwijl hij op rating als nummer 14 was geplaatst. Pim Blijlevens eindigde na een goed begin op de gedeelde 14e plaats met 6½ uit 12. Joep Peeters kwam met 5 uit 12 niet verder dan de gedeelde 29e plaats.

Open rapidtoernooi Rhenen (5 oktober 2014)
Op zaterdag 4 oktober speelde Joep Peeters mee in het Open rapidtoernooi in Rhenen. Naar verluidt is hij op een mooie derde plaats geëindigd. Een eindstand is ook in dit toernooi nog nergens te vinden, ook niet op de site van de Rhenense Schaakclub.

Hyfass rapidtoernooi Nieuw-Bergen (5 oktober 2014)
Op zaterdag 4 oktober speelden drie HSC'ers mee in het 18e Hyfass rapidtoernooi in het Limburgse Nieuw-Bergen. Dit keer was Johan Wuijts de beste van hen; met 5 uit 7 werd hij vierde. Een half puntje minder had Pim Blijlevens en Jerzy Cebula kwam niet verder dan een 50%-score. Er staat nog geen eindstand op de site van Schaakvereniging Bergen, wellicht volgt die later.

Snelschaakcyclus Tilburg (5 oktober 2014)
Op vrijdag 3 oktober organiseerde SG KiNG voor de tweede keer een snelschaaktoernooi. Twee HSC'ers waren van de partij en konden niet echt potten breken. Pim Blijlevens eindigde met 5½ uit 11 op de gedeelde elfde plaats. Johan Wuijts was minder op dreef en haalde slechts 4 uit 11, waarmee hij gedeeld 19e werd. Meer informatie is te vinden op de site van SG KiNG.

Uitslagen interne bekercompetitie (1 oktober 2014)
Op dinsdag 30 september werden zes partijen uit de eerste en tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld.
In de eerste ronde werden slechts twee van de vijf geprogrammeerde partijen gespeeld. Gerard van de Kerkhof kwam met zwart tegen Elric Wanner onder grote druk, maar kon afwikkelen naar een potremise toreneindspel. Een snelschaakpartij moest uitsluitsel geven en daarin was Gerard het gelukkigst. Paul van Asseldonk en Wilfried van de Kimmenade schotelden het talrijk opgekomen publiek een zeer scherpe en boeiende partij voor. Wilfried kwam een kwaliteit achter, maar ontwikkelde een mooie positie. Toen Paul in een moeilijk te beoordelen stelling mis greep was de eerste verrassing in deze bekercompetitie een feit. Er werden verder alvast vier partijen gespeeld in de tweede ronde, tussen mensen die in de eerste ronde een bye hadden geloot. Jerzy Cebula kwam tegen Wim Hordijk al snel een pion voor en verzilverde hierna zijn prima stelling. Joost Rutten verloor een kwaliteit en moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Joep Peeters. Chris van der Aa vergat in een toch wel mindere stelling een paard weg te zetten. Pim Blijlevens sloeg en de partij was voorbij. Danniël van Boxtel kwam met wit niet verder dan een remise tegen Frans van Neerven, waardoor een barrage moest worden gespeeld. Dit keer had Danniël zwart en slaagde er spoedig in een stuk op te halen, waarna het verzet van zijn tegenstander gebroken was.

Uitslag en stand herfstcompetitie (1 oktober 2014)
Op dinsdag 30 september werd een partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Jan Vossen leek met een pluspion regelrecht op de winst af te stevenen. Nadat hij zijn fraai gepositioneerde loper echter op een verkeerd veld zette kon Ger Wich afwikkelen naar een remise pionneneindspel. Helaas voor hem liet hij zijn opponent hierna volkomen onnodig promoveren met schaak, waarna hij alsnog verloor. Jan stijgt door dit resultaat vier plaatsen in de stand.

Programma interne bekercompetitie (29 september 2014)
Op dinsdag 30 september wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook zullen alvast enige tweederondepartijen worden afgewerkt. Voor aanvang van de partij dient er geloot te worden voor de kleur. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag externe competitie (28 september 2014)
Op zaterdag 27 september is HSC 1 het seizoen overtuigend begonnen: Stukkenjagers 3 uit Tilburg werd met 6½ - 1½ aan de kant gezet. Zoals uit de uitslagen in klasse 3H blijkt scoorde er geen enkel team méér bordpunten, waardoor we meteen de eerste plaats in de stand hebben veroverd. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma externe competitie (25 september 2014)
Op zaterdag 27 september begint de externe competitie voor (slechts) één HSC-team. Het vorig seizoen gedegradeerde HSC 1 ontvangt in ons clublokaal Partycentrum De Molen het Tilburgse Stukkenjagers 3. Dit team speelde vorig seizoen nog twee klassen lager dan ons vaandelteam, maar wist op weg naar promotie met maar liefst 7 - 1 gehakt te maken van ons tweede. We zijn derhalve gewaarschuwd! De wedstrijd zal beginnen om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 september 2014)
Op dinsdag 23 september werden zeven partijen gespeeld in de derde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 drong Pim Blijlevens plots met zijn dame de stelling van Maarten Smit binnen, maar moest enkele zetten later toezien dat zijn belangrijkste stuk ingesloten werd. Jerzy Cebula ontwikkelde een fraaie stelling waarin hij Johan Wuijts uiteindelijk via een matdreiging een stuk ontfustelde. Bart Dekker verkreeg middels een krachtig damevleugeloffensief een zo goed als gewonnen stelling. Paul van Asseldonk probeerde nog te counteren op de koningsvleugel, maar het was nooit genoeg. Hugo Faber kwam een kwaliteit voor, maar had de nodige moeite om door de stugge defensie van Joep Peeters heen te breken. Na het terugofferen van de kwal ontstond uiteindelijk een gewonnen toreneindspel. Door deze derde zege op rij houdt de clubkampioen de leiding in de stand.
In groep 2 won Joost Rutten op een mooie manier van Wim Hordijk. Niet veel later kon ook Roland Robinson een vol punt bijschrijven, de verdediging van Chris van der Aa bleek zo lek als een mandje. Rob Bakels kwam ook in zijn partij tegen Ger Wich niet tot winst. In duidelijk mindere stelling bood hij remise aan, wat geaccepteerd werd. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma herfstcompetitie (22 september 2014)
Op dinsdag 23 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 september 2014)
Op dinsdag 16 september werd in de tweede ronde van de herfstcompetitie het maximale aantal van negen partijen gespeeld.
In groep 1 stelden Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof zich in een mum van tijd tevreden met remise. In de overige partijen was aanmerkelijk meer sprake van strijd. Paul van Asseldonk bleef het proberen in een volkomen gelijkstaand eindspel en had succes. Danniël van Boxtel ging uiteindelijk in de fout en verloor. Maarten Smit speelde een vlijmscherpe variant en verkreeg na over en weer wat onnauwkeurigheidjes een gewonnen stelling tegen Jerzy Cebula. Ook in de partij tussen Joep Peeters en Pim Blijlevens gingen er wat dingen mis. Pim gaf eerst een stuk weg, maar in de eindfase won hij dat weer terug, waarna er een voor hem gewonnen dame-eindspel ontstond. Dit kreeg hij niet gewonnen, sterker nog: onder druk van de tijd ging hij zelfs nog ten onder. Bart Dekker had twee pionnen geïnvesteerd voor vage aanvalskansen. Een goede verdediging zorgde ervoor dat Hugo Faber er met het volle punt vandoor ging. Tot ieders verrassing staat de winnaar van deze partij nu bovenaan in de stand.
In groep 2 kwamen Rob Bakels en Joost Rutten ook al bijzonder snel remise overeen. Roland Robinson boekte zijn eerste overwinning. Wim Hordijk kon zijn achtergebleven pion op c3 niet handhaven, waarna de strijd feitelijk gestreden was. Frans van Neerven probeerde lang een gelijk eindspelletje te winnen, maar Chris van der Aa gaf geen krimp en hield een half punt over aan deze partij. Elric Wanner had in het middenspel een stuk tegen een pion buitgemaakt en slaagde er in het eindspel tegen Jan Vossen te verzilveren. Hij staat nu ongedeeld eerste in de stand.

Programma herfstcompetitie (15 september 2014)
Op dinsdag 16 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

HSC-gezelligheidstoernooi (15 september 2014)
Op zaterdag 15 november wordt het HSC-gezelligheidstoernooi gehouden. We hopen op een hoge opkomst!

Stompe Linde toernooi Nuenen (14 september 2014)
Op zaterdag 13 september waren weer veel clubgenoten aanwezig bij het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen, acht om precies te zijn. Vijf HSC'ers kwamen uit in groep A die uit twaalf deelnemers bestond. Pim Blijlevens werd met 4½ uit 7 vierde en won een eetbon bij de plaatselijke Chinees. Johan Wuijts werd met een 50%-score gedeeld vijfde. Sebastiaan Smits en Paul van Asseldonk kwamen niet verder dan 3 punten en werden gedeeld zevende. Hugo Faber eindigde op de tiende plaats met 2½ uit 7. In groep B werd Joep Peeters keurig derde met 5 uit 7. Danniël van Boxtel had met 4 uit 7 op de vierde plaats moeten eindigen. Helaas had de organisatie de uitslag van zijn laatsterondepartij verkeerd ingevuld. Hij had namelijk gewonnen, maar in de eindstand zien we een remise staan. Zijn vierde plaats met bijbehorende eetbon ging aldus onterecht naar Jasper Krenning, de tegenstander die hij in de slotronde verslagen had. Roland Robinson eindigde met een 50%-score op de gedeelde zesde plaats. Meer informatie is te vinden op de site van schaakvereniging Nuenen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 september 2014)
Op dinsdag 9 september werd begonnen met de herfstcompetitie. Dit seizoen starten we met slechts 19 deelnemers, verdeeld over twee groepen.
In groep 1 ontwikkelde clubkampioen Hugo Faber een stevige koningsaanval. Onoplettendheid van opponent Danniël van Boxtel, op het laatste moment toegevoegd aan de hoogste groep, was er debet aan dat Hugo via een elementair stukoffer kon toeslaan. Paul van Asseldonk verloor een stuk tegen twee pionnen, maar had compensatie vanwege de vele onontwikkelde stukken van Johan Wuijts. Nadat deze een derde pion had gegeven om zich te bevrijden, werd de vrede getekend. Jerzy Cebula won een pionnetje in het middenspel en liet twee verbonden centrumvrijpionnen via een leuke truc opstomen naar de zesde rij. Pim Blijlevens probeerde dit goed te verdedigen maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat Jerzy met zijn koning vernietigend zou binnenvallen. Joep Peeters, die dit seizoen is toegevoegd aan de eerste groep vanwege zijn uitzonderlijke prestatie in groep 2 van de herfstcompetitie vorig seizoen (11 uit 11), hield het bijzonder lang vol tegen ratingfavoriet Bart Dekker. In het late dame en paardeindspel kon Bart dan toch een pionnetje veroveren, waarna hij de partij won. In de stand bezet hij door dit resultaat voorlopig de gedeelde eerste plaats.
In groep 2 bereikte Ger Wich een gelijke stelling, maar speelde wat te langzaam. Onder druk van de tijd ging hij in de fout en mocht Elric Wanner de hand schudden. Jan Vossen trok volop ten aanval en offerde een stuk om een open h-lijn te krijgen. Joost Rutten weigerde dat offer, maar sloeg in plaats daarvan een belangrijk pionnetje. Jan kwam hierna zijn ontwikkelingsachterstand niet te boven en verloor. Later op de avond, na de dramatische ontknoping van Tsjechië - Nederland, begonnen Roland Robinson en Rob Bakels hun partij. In een snel tempo werd de partij, zoals verwacht, remise. Voorlopig twee leiders in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (10 september 2014)
Op dinsdag 9 september werd de uitgestelde finale van de interne bekercompetitie 2013-2014 gespeeld. Gerard van de Kerkhof, die voor de tiende keer de finale had bereikt, ging naar eigen zeggen vóór de partij al in de fout door bij de loting de verkeerde pion te pakken. Met zwart ontwikkelde hij zijn stukken niet zo best waardoor hij Maarten Smit de gelegenheid gaf via een fraai kwaliteitsoffer toe te slaan. Toen de rook optrok stond hij op zet 21 reeds een vol stuk achter, waarna hij opgaf. Voor de winnaar was het de eerste bekerzege ooit.

Programma herfstcompetitie (8 september 2014)
Op dinsdag 9 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In groep 1 zal, net als in het vorige seizoen, een speeltempo gehanteerd worden van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. In groep 2 wordt het 'klassieke' speeltempo van 40 zetten in 1½ uur gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij gehanteerd. We beginnen om 20.00 uur.

Programma interne bekercompetitie (8 september 2014)
Op dinsdag 9 september wordt de finale van de interne bekercompetitie 2013-2014 gespeeld. Gerard van de Kerkhof en Maarten Smit gaan uitmaken wie de fraaie wisselbeker een jaar lang in de huiskamer mag tentoonstellen.

Open Schaakkampioenschap van Arnhem (7 september 2014)
Vanaf vrijdag 5 september was Joep Peeters actief in opnieuw een weekendtoernooi. Dit keer reisde hij af naar Arnhem en niet zonder succes. In de tweede groep eindigde hij na zes ronden op de tweede plaats met 5 punten en mocht een flinke geldprijs mee naar huis nemen. Zijn TPR van 1975 mag er wezen! Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende ASV.

Open Tilburgs Snelschaakkampioenschap (7 september 2014)
Op vrijdag 5 september organiseerde de gloednieuwe Tilburgse club, SG KiNG, het Open Tilburgs Snelschaakkampioenschap 2014. Twee HSC'ers speelden mee. Pim Blijlevens speelde een prima toernooi, met 6½ uit 11 eindigde hij op de gedeelde zesde plaats (twaalfde op weerstandspunten). Ook Johan Wuijts liet zien dat hij deze discipline beheerst: met 6 uit 11 werd hij gedeeld 13e (17e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de fraaie site van SG KiNG.

Algemene Ledenvergadering (3 september 2014)
De Algemene Ledenvergadering van dinsdag 2 september verliep vrij soepel. De jaarverslagen van de diverse bestuursleden werden doorgenomen en zonder al te veel opmerkingen goedgekeurd. De door het bestuur voorgestelde externe teamindeling werd tijdens de vergadering op één punt gewijzigd en daarna door de vergadering geaccepteerd. In de pauze verrichtte de secretaris de loting voor de komende interne bekercompetitie. Millo Labriaire en Bart Dekker waren aftredend en zijn door de vergadering herkozen. Roel van de Donk trad terug als bestuurslid. Er werd vooralsnog niemand naar voren geschoven om hem op te volgen, waardoor het bestuur verder gaat als viertal.

Algemene Ledenvergadering (1 september 2014)
Op dinsdag 2 september, precies 88 jaar na het oprichten van HSC, staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Goirles Weekend Kampioenschap (1 september 2014)
Vanaf vrijdag 29 augustus waren vier HSC'ers present bij het eerste weekendtoernooi van het nieuwe seizoen; in Goirle werd voor de eerste keer ooit een meerdaags toernooi gehouden. Geen van onze clubgenoten kon een rol van betekenis spelen. In groep A eindigden Jerzy Cebula en Pim Blijlevens met 3½ uit 6 op de gedeelde zesde plaats. Johan Wuijts speelde een zwak toernooi getuige zijn 2 uit 6, waarmee hij gedeeld 20e werd. In groep B was Joep Peeters op voorhand de ratingfavoriet. In de praktijk kon hij geen moment meespelen om de prijzen. Met een 50%-score werd hij gedeeld 14e. Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende EGS.

Negende ronde zomercompetitie (28 augustus 2014)
Op dinsdag 26 augustus was de ontknoping van de zomercompetitie. Gastspeler en oud-lid Dirk van Dooren speelde vanavond voor de eerste keer mee dit jaar en won met een score van 8 uit 9. Guus Bollen vond het winnen van een prachtige trofee vanzelfsprekend belangrijker dan het bijwonen van de jaarvergadering van zijn club WLC. Hij finishte keurig als tweede, zoals uit de uitslag blijkt, waardoor hij de zomercompetitie heeft gewonnen. In de eindstand van het grand-prixklassement vinden we Johan Wuijts op de tweede plaats en Pim Blijlevens op de derde.

Programma zomercompetitie (25 augustus 2014)
Op dinsdag 26 augustus wordt de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Achtste ronde zomercompetitie (20 augustus 2014)
Op dinsdag 19 augustus werd de achtste en voorlaatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Voor de derde keer op rij was Guus Bollen de beste. Zoals uit de uitslag blijkt haalde hij ook dit keer 8 uit 9, een vol punt meer dan Pim Blijlevens en Sem van Houten. De spanning stijgt intussen ten top in de tussenstand van het grand-prixklassement: er zijn nog drie kandidaten die de zomercompetitie kunnen winnen!

Programma zomercompetitie (18 augustus 2014)
Op dinsdag 19 augustus wordt de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Schaken aan de kust Scheveningen (18 augustus 2014)
Op zaterdag 16 augustus hebben drie HSC'ers meegespeeld in Scheveningen, waar voor de derde keer het evenement Schaken aan de kust werd gehouden. In een gemoedelijke sfeer werd Maarten Smit uiteindelijk gedeeld vijfde (zevende in zijn ratinggroep) met 5 uit 7. Roland Robinson haalde 4 uit 7 en werd gedeeld 17e (vijfde in zijn ratinggroep). Wilfried van de Kimmenade was getuige zijn 3 uit 7 niet bijster goed op dreef en werd gedeeld 33e (zevende in zijn ratinggroep). Een verslag inclusief eindstand is hier te vinden.

Zevende ronde zomercompetitie (13 augustus 2014)
Op dinsdag 12 augustus werd de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. Net als in de zesde ronde was Guus Bollen superieur. Met 8 uit 9 bleef hij Johan Wuijts en Peter Koymans liefst anderhalf punt voor, zoals uit de uitslag blijkt. Johan deed met zijn tweede plaats toch goede zaken voor de tussenstand van het grand-prixklassement: hij schudde Pim Blijlevens van zich af en staat nu elf punten los, met nog twee ronden te gaan.

Open Geraardsbergen (13 augustus 2014)
Joep Peeters heeft vanaf zaterdag 9 augustus meegespeeld in het meerdaagse toernooi van Geraardsbergen in België. In het hoofdtoernooi kwam hij na negen ronden niet verder dan 4 punten; een gedeelde 78e plaats. Alsof dat nog niet genoeg was, nam hij ook nog op twee avonden deel aan een rapidtoernooi. Beide keren scoorde hij 3½ uit 5, op maandag gedeeld vijfde en op dinsdag ongedeeld vijfde. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Zesde ronde zomercompetitie (13 augustus 2014)
Op dinsdag 5 augustus werd de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Winnaar werd gastspeler en oud-lid Guus Bollen met een fraaie score van 8 uit 9, waarmee hij Sem van Houten een vol punt voor bleef. Kijk even naar de rest van de uitslag. Pim Blijlevens moet Johan Wuijts naast zich dulden aan kop van de tussenstand van het grand-prixklassement.

KNSB-ratinglijst (31 juli 2014)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per augustus 2014 is verschenen. Naast de laatste ronde van de externe competitie zijn diverse toernooien meegeteld, waardoor vooral de toernooitijgers onder ons een veranderde rating zullen hebben. Uit de HSC-lijst blijkt dat Joep Peeters dit keer de grootste stijger is met maar liefst 59 punten. Johan Wuijts stijgt 22 punten, maar is nog altijd niet over de magische grens van 1900 heen. Een matig toernooi in Utrecht is er de oorzaak van dat Sebastiaan Smits dit keer de twijfelachtige eer heeft de grootste daler te zijn; hij moest 42 punten inleveren.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (31 juli 2014)
Roland Robinson heeft vanaf maandag 28 juli tot en met woensdag 30 juli meegedaan aan het vierkampentoernooi, dat deel uitmaakte van het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Na twee remises met de witte stukken won hij dan de laatste partij met zwart, waardoor hij tweede werd in vierkamp 9. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Vijfde ronde zomercompetitie (30 juli 2014)
Op dinsdag 29 juli werd de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Winnaar werd Johan Wuijts met 7 uit 9, op een half puntje gevolgd door Gerard van de Kerkhof, zoals uit de uitslag blijkt. Aangezien de leider in de tussenstand van het grand-prixklassement vandaag slechts twee puntjes veroverde, is de spanning aan kop weer helemaal terug.

Programma zomercompetitie (28 juli 2014)
Op dinsdag 29 juli wordt de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Vierde ronde zomercompetitie (24 juli 2014)
Op dinsdag 22 juli werd de vierde ronde van de zomercompetitie gewonnen door Pim Blijlevens. Johan Wuijts en Maarten Smit eindigden gedeeld tweede, zoals uit de uitslag blijkt. De winnaar van vanavond neemt en passant de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement over.

Programma zomercompetitie (21 juli 2014)
Op dinsdag 22 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Geboren: Sara! (18 juli 2014)
Op donderdag 17 juli om 13.55 uur is Sara van Boxtel geboren! De dochter van Danniël en Ana van Boxtel weegt 3280 gram en is 46 cm lang. We wensen de trotse ouders veel geluk!

Derde ronde zomercompetitie (16 juli 2014)
Op dinsdag 15 juli werd de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Met veertien deelnemers was de bezetting behoorlijk goed te noemen. Gerard van de Kerkhof won deze ronde met 7 uit 9 door Paul van Asseldonk op SB-punten nipt voor te blijven, zoals uit de uitslag blijkt. Peter Koymans, die vandaag slechts negende werd, heeft de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement in handen.

Programma zomercompetitie (14 juli 2014)
Op dinsdag 15 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom! We hopen op een grote opkomst!

Bilderbergtoernooi Oosterbeek (13 juli 2014)
Van maandag 7 juli tot en met vrijdag 11 juli speelden Roland Robinson en Joep Peeters mee in het Bilderberg Seniorenschaaktoernooi in Oosterbeek. Roland werd (ongeslagen) derde in groep 2 met 3 uit 5. Ook Joep (uitkomend in groep 3) verloor geen enkele partij; zijn score van 3½ uit 5 was genoeg voor de eerste plaats. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Tweede ronde zomercompetitie (10 juli 2014)
Op dinsdag 8 juli waren er slechts twee (!) deelnemers in de tweede ronde van de zomercompetitie. In een tweekamp over vier partijen versloeg Pim Blijlevens Willy Jonkers met 3 - 1, zoals uit de uitslag blijkt. De winnaar van vanavond staat meteen (gedeeld) eerste in de tussenstand van het grand-prixklassement.

Programma zomercompetitie (7 juli 2014)
Op dinsdag 8 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Eerste ronde zomercompetitie (2 juli 2014)
Op dinsdag 1 juli werd de eerste ronde van de zomercompetitie nog niet zo best bezocht; slechts negen deelnemers waarvan drie gasten. Peter Koymans van WLC was met 7 uit 8 de beste. Hij bleef Hugo Faber een half puntje voor, zoals blijkt uit de uitslag. Kijk even naar de eerste tussenstand van het grand-prixklassement.

Programma zomercompetitie (30 juni 2014)
Op dinsdag 1 juli wordt begonnen met de zomercompetitie. De bedoeling is om negen snelschaakavonden te houden tot eind augustus, waarbij er per avond negen ronden gespeeld worden met 5 minuten per persoon per partij. Er zijn iedere avond grand-prixpunten te verdienen, die dan eind augustus tot een winnaar zullen leiden. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Vladimir Epishin wint HSC/De Legibus Open (30 juni 2014)
Op zaterdag 28 en zondag 29 juni werd ons eigen HSC/De Legibus Open gespeeld in Partycentrum De Molen. Na negen ronden werd de Russische grootmeester Vladimir Epishin met miniem verschil toernooiwinnaar met 7 uit 9. De Canadese meester Aman Hambleton eindigde met net zoveel punten op de tweede plaats. Beste HSC'er was Jerzy Cebula, die met 5 uit 9 op de gedeelde 14e plaats eindigde en ook nog de ratingprijs tot 2000 voor zich opeiste. Op de gedeelde 17e plaats vinden we een groepje met een 50%-score, bestaande uit onder andere Pim Blijlevens, Danniël van Boxtel, Maarten Smit en Joep Peeters. Laatstgenoemde won de ratingprijs tot 1800. Op de gedeelde 25e plaats eindigden Hugo Faber, Paul van Asseldonk en Roland Robinson met 4 uit 9. Willy Jonkers werd met 3½ uit 9 gedeeld 31e, terwijl Rob Bakels met een halfje minder op de gedeelde 35e plaats terecht kwam. Joost Rutten, Millo Labriaire en Elric Wanner eindigden met 2½ uit 9 op de gedeelde 39e plaats. De uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite. De foto's van dit toernooi zijn te bekijken op deze link.

Nederland - Mexico live in Partycentrum De Molen (25 juni 2014)
Op zondag 29 juni, na afloop van de prijsuitreiking van het HSC/De Legibus Open, zal de voetbalwedstrijd in de achtste finale van het Wereldkampioenschap tussen Nederland en Mexico live op groot scherm worden getoond in Partycentrum De Molen. In de pauze van deze wedstrijd wordt een frietbuffet aangeboden voor 5 euro per persoon. We hopen op een grote opkomst!

Uitslag interne bekercompetitie (25 juni 2014)
Op dinsdag 24 juni werd eindelijk de tweede halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. De partij tussen Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk ging gelijk op. Gerard kon met wit weer zijn geliefde opstelling spelen. Tot in het eindspel bleef de daarbij kenmerkende pionnenstructuur op het bord. De remisemarge kwam niet in gevaar. In de barragepartij lootte Gerard weer wit waardoor hij moest winnen om door te gaan. Dit gebeurde glansrijk, Paul had weinig kans. Daarmee gaat Gerard door naar de finale tegen Maarten Smit die begin september wordt gespeeld.

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 juni 2014)
Op dinsdag 24 juni werden nog twee partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A had Sem van Houten in een complex middenspel een klein voordeeltje. Na een onnauwkeurige voortzetting draaide de partij snel. Met een serie fraaie offers bereikte Bart Dekker een winnend eindspel waarin Sem voor de vorm nog wat zetjes deed. Er stond nog één partij open, maar die is inmiddels remise gegeven, waardoor de eindstand bekend is.
In de nacompetitie van groep C zagen Ger Wich en Jan Vossen in een redelijk dichtgeschoven stelling geen reden meer om door te spelen. De partij eindigde daarmee in remise, waardoor Jan de nacompetitie gewonnen heeft.

Programma clubavond (23 juni 2014)
Op dinsdag 24 juni worden de laatste partijen gespeeld van de lentecompetitie. Daarnaast wordt de laatste halve finale gespeeld in de bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Echternacher Open (22 juni 2014)
Op zaterdag 21 en zondag 22 juni speelden acht HSC'ers mee in het Echternacher Open in Luxemburg. Er werden op twee dagen negen ronden gespeeld met het tempo van 45 minuten per persoon per partij. Waar kennen we dat ook al weer van? Oh ja, dat zelfde tempo wordt ook gehanteerd in ons eigen HSC/De Legibus Open, dat volgende week gehouden gaat worden!
Paul van Asseldonk was dit jaar de beste clubgenoot. Met 6 uit 9 eindigde hij op de gedeelde 30e plaats en pakte en passant de derde ratingprijs in de categorie tot 2100. Sebastiaan Smits en Maarten Smit kwamen tot 5½ uit 9 en eindigden daarmee op de gedeelde 47e plaats. Een peloton met Benjamin Smits, Hugo Faber, Roland Robinson en Danniël van Boxtel haalden 5 punten en werden gedeeld 74e. Rob Bakels speelde ondanks zijn 3½ uit 9 een sterk toernooi met een gemiddelde tegenstand van boven de 2000. Hij werd gedeeld 187e. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Gardé rapidtoernooi Soerendonk (22 juni 2014)
Pim Blijlevens speelde op zaterdag 21 juni mee in het rapidtoernooi van Gardé in Soerendonk. Met een score van 4 uit 7 werd hij gedeeld vijfde in groep A. Meer informatie is te vinden op de site van Gardé.

HSG Open Hilversum (22 juni 2014)
Drie HSC'ers speelden vanaf vrijdag 20 juni mee in het HSG Open weekendtoernooi in Hilversum. Jerzy Cebula kwam uit in de sterke A-groep en werd met 2½ uit 6 gedeeld 38e. Zijn TPR was met 1942 iets aan de lage kant. Dat geldt niet voor Johan Wuijts. Met een overweldigende 5½ uit 6 was hij ongedeeld winnaar van de B-groep, met een TPR van 2112! Joep Peeters kon dit weekend niet vlammen; met een 50%-score en een TPR van 1634 werd hij gedeeld 28e. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 juni 2014)
Op dinsdag 17 juni werden drie partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A kwamen Ton van den Waardenburg en Sem van Houten na 17 zetten remise overeen. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep B werd de laatste partij tussen Frans van Neerven en Joost Rutten ook remise, waardoor de eindstand bekend is.
In de nacompetitie van groep C speelden Chris van der Aa en Ger Wich tegen elkaar. De uitslag van deze al vroeg afgelopen partij is vooralsnog onbekend.

Programma lentecompetitie (16 juni 2014)
Op dinsdag 17 juni worden diverse partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. Kijk even naar het programma in groep A en groep B en groep C. We beginnen met de partijen om 20.00 uur.

Johan van Miltoernooi Eindhoven (16 juni 2014)
Twee HSC'ers waren op zondag 15 juni present bij het Johan van Miltoernooi in Eindhoven. Na 19(!) ronden snelschaken kwamen Pim Blijlevens en Johan Wuijts uit op 9½ punten en eindigden derhalve in de middenmoot. Meer informatie is te vinden via de toernooisite.

Caféschaaktoernooi Vught (16 juni 2014)
Zeven HSC'ers speelden op zaterdag 14 juni mee in het altijd gezellige, maar dit jaar wat frisse caféschaaktoernooi in Vught. Danniël van Boxtel was met 5 uit 7 prima op dreef en werd gedeeld vierde, een plaats die hij moest delen met onder andere Hugo Faber. Maarten Smit en Johan Wuijts werden gedeeld zevende met 4½ uit 7. Voor al deze HSC'ers was er een bescheiden geldprijs. Op de gedeelde elfde plaats vinden we Roland Robinson en Pim Blijlevens met 4 uit 7. Zij moesten het doen met een overheerlijke fles wijn. Rob Bakels tenslotte viel met 3 uit 7 buiten de prijzen. De eindstand is te vinden via de NBSB-site.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 juni 2014)
Op dinsdag 10 juni werden zeven partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A kon Jerzy Cebula vlak na de opening een kwaliteit buitmaken. Gerard van de Kerkhof probeerde hierna de zaken nog wel te compliceren, maar uiteindelijk werd zijn koning het hele bord overgejaagd alvorens hij mat ging. Hugo Faber ging in zijn laatste partij voor de eerste keer in deze competitie hard onderuit. Bart Dekker won gedecideerd in een koningsaanval. Dit had Hugo het clubkampioenschap kunnen kosten, maar Maarten Smit slaagde er ondanks enkele grote kansen niet in zijn voordelige eindspel tegen Ton van den Waardenburg te verzilveren. Hugo is dus clubkampioen, zoals uit de stand valt op te maken. Proficiat!
In groep B rommelde Roland Robinson in de opening, waardoor hij een belangrijke loper moest ruilen. Toen hij in het middenspel ook nog een vol stuk in de aanbieding deed, won Danniël van Boxtel. Pascal Boudewijns verkreeg een sterke koningsaanval, die hem een kwaliteit opleverde. Toen hij zijn materiaalvoorsprong uit kon breiden naar een volle toren, hield Frans van Neerven het voor gezien. John van Rooij slaagde er in om Rob Bakels in een ingewikkeld middenspel op de knieën te krijgen, waardoor hij ongedeeld eerste is geworden in de stand. Proficiat! Omdat Johns laatste partij tegen Pascal er niet meer toe deed werd die en passant nog remise gegeven.
De competitie in groep C was al ten einde, maar drie spelers hebben in overleg met de competitieleider besloten nog een nacompetitie te spelen. In de eerste ronde versloeg Jan Vossen met wit Chris van der Aa. Vanaf volgende week komt ook Ger Wich in actie.

Programma lentecompetitie (9 juni 2014)
Op dinsdag 10 juni worden diverse partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. Kijk even naar het programma in groep A en groep B. Groep C is sinds vorige week klaar met de competitie. Enkele deelnemers van deze groep spelen voor de lol nog een extra competitie van drie ronden. We beginnen met de partijen om 20.00 uur.

BPB Limburg Open Maastricht (9 juni 2014)
Vier HSC'ers, te weten Pim Blijlevens en de drie J's, Jerzy Cebula, Joep Peeters en Johan Wuijts, speelden vanaf vrijdag 6 juni mee in het vierdaagse Limburg Open in Maastricht. Alle clubgenoten kwamen uit in groep B. Pim werd met 4½ uit 7 gedeeld 12e (38e op weerstandspunten) met een TPR van 1951, ongeveer gelijk aan zijn huidige rating. Johan finishte op 4 punten en een gedeelde 39e plaats (44e op weerstandspunten) met een TPR van 1919. Joep kwam na een slechte start toch nog uit op 3 uit 7 en werd met een TPR van 1762 gedeeld 81e (98e op weerstandspunten). Jerzy hield het toernooi na zes ronden, waarin hij een score van 2½ punt en een matige TPR van 1780 had opgebouwd, voor gezien. Hij eindigde gedeeld 100e (111e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden via de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 juni 2014)
Op dinsdag 3 juni werden tien partijen gespeeld in de negende en laatste ronde van de lentecompetitie.
In groep A won Sem van Houten een pionnetje, maar Hugo Faber verkreeg een gevaarlijk initiatief op de damevleugel waar de zwarte koning te vinden was. Na een eenvoudig stukoffer was er vervolgens geen houden meer aan. Daarmee leek de strijd om het clubkampioenschap beslist, want Maarten Smit zag zijn prima stelling na een verkeerde beslissing omslaan in een slechte stelling met een pion minder. Jerzy Cebula miste echter enkele keren een eenvoudige winst en zag na een grote fout plots een paard op het sterke centrale veld d6 binnenvallen, waarna hij meteen kon opgeven. Gerard van de Kerkhof speelde weer eens een typische partij. Hij kwam een pionnetje voor, maar moest zijn damevleugel nog ontwikkelen. Paul van Asseldonk kon profiteren, maar speelde het niet goed, waarna Gerard's pluspion uiteindelijk de doorslag gaf. Zoals uit de stand blijkt kunnen de nummers 1 en 2 nog op gelijke hoogte komen, waarna er nog een barrage zou moeten worden gespeeld.
In groep B kwamen Joost Rutten en Joep Peeters in het middenspel een puntendeling overeen. Roland Robinson kreeg een dubbel toreneindspel met maar liefst twee pluspionnen op het bord. Volgens hem én zijn tegenstander Frans van Neerven zijn echter alle toreneindspelen remise en dat toonden ze dan ook feilloos aan. Rob Bakels had na de opening op het oog een goede stelling, hoewel hij er een pion voor had moeten investeren. Danniël van Boxtel behield deze materiële voorsprong tot in het lopereindspel en verzilverde dat vervolgens zonder problemen. In de absolute topper in deze groep leek Pim Blijlevens goed uit de opening te komen. John van Rooij had echter alle vertrouwen in zijn stelling nadat hij gerokeerd had. Hij had gelijk: hij startte een verwoestende koningsaanval en besloot met een fraai mat-in-zes. Zoals uit de stand blijkt heeft hij uit zijn resterende partijen nog één punt nodig om het kampioenschap binnen te slepen.
In groep C stond Millo Labriaire heel goed tegen koploper Elric Wanner. Toen hij echter een stuk wegblunderde kon hij meteen opgeven. Ralph Kiffers was eindelijk weer eens van de partij en kwam in een totaal verloren dame-eindspel met minuspion terecht. Huub Martens kon de trekker overhalen, maar zag zijn tegenstander tot zijn afgrijzen met eeuwig schaak ontsnappen. Wim Hordijk kreeg ook al een dame-eindspel met een pion meer op het bord. Hij moest winnen om kansen te houden op het kampioenschap, maar Ger Wich verdedigde zich goed en bereikte de veilige remisehaven. Hierdoor is Elric kampioen, proficiat! Uit de eindstand blijkt voorts dat Ralph de competitie wegens tijdgebrek helaas niet kan afmaken.

Programma lentecompetitie (2 juni 2014)
Op dinsdag 3 juni wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Open Kampioenschap van Utrecht (1 juni 2014)
Drie HSC'ers speelden vanaf vrijdag 30 mei mee in het door SV Paul Keres georganiseerde weekendtoernooi in Utrecht. In de sterk bezette hoogste groep was Jerzy Cebula in vorm: met 3½ uit 6 en een TPR van 2105 werd hij gedeeld 17e. Sebastiaan Smits zal met wat minder genoegen terugdenken aan dit toernooi. Zijn 2 uit 6 met bijbehorende TPR van 1790 was goed voor de gedeelde 49e plaats. In groep B was Joep Peeters wel weer ouderwets op dreef. Met 4 uit 6 en een TPR van 2005 eindigde hij op een keurige gedeelde negende plaats. Meer informatie is te vinden via de toernooisite.

Rapidtoernooi Nieuwerkerk aan den IJssel (1 juni 2014)
Twee HSC'ers namen op zaterdag 31 mei deel aan het rapidtoernooi in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hoewel de 64 deelnemers verdeeld waren in drie groepen, werd er gespeeld in één grote groep. Maarten Smit werd gedeeld derde met 5½ uit 7 (TPR 2081) en mocht als derde van groep A een prijsje uitzoeken. Roland Robinson scoorde 4 uit 7 (TPR 1815) en werd gedeeld 16e, en dat betekende eveneens een derde plaats in groep B. Na afloop gingen beide heren naar De Kuip, waar zij Nederland van Ghana zagen winnen. Meer informatie (over het toernooi) is te vinden via de site van schaakvereniging Nieuwerkerk.

Uitslagen en standen lentecompetitie (29 mei 2014)
Op dinsdag 27 mei werden slechts zes partijen gespeeld in de achtste ronde van de lentecompetitie.
In groep A won Hugo Faber met een vernietigende koningsaanval van Ton van den Waardenburg. Hij stijgt door dit resultaat naar de eerste plaats in de stand. Concurrent Johan Wuijts verloor namelijk door twee stukken te offeren zonder duidelijke compensatie. Paul van Asseldonk nam al deze geschenken aan en won gemakkelijk.
In groep B kwam Danniël van Boxtel na een doorbraak een kwaliteit voor. Pascal Boudewijns probeerde het hierna nog wel, maar zijn pogingen waren uiteindelijk zinloos. Pim Blijlevens had inmiddels de topper tegen Joep Peeters na een verdedigingsfout van de witspeler in zijn voordeel beslist. Uit de stand blijkt dat hij nog maar één concurrent over heeft in de strijd om het kampioenschap.
In groep C kwam Elric Wanner snel twee pionnen voor, waarna hij won van Huub Martens. Chris van der Aa kon na een scherpe opening tegen Jan Vossen een volle toren ophalen. Door deze overwinning stijgt hij naar de tweede plaats in de stand.

Open Nederlands Kampioenschap rapid Elburg (29 mei 2014)
Joep Peeters speelde op zaterdag 24 mei mee in het Open Nederlands Rapidkampioenschap in Elburg. In groep B kwam hij tot 4½ uit 7, wat hem een gedeelde zevende plaats opleverde. Meer informatie is te vinden via de site van schaakvereniging Caïssa Elburg.

Programma lentecompetitie (26 mei 2014)
Op dinsdag 27 mei wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Open NBSB snelschaakkampioenschap voor clubteams Veldhoven (25 mei 2014)
HSC heeft met twee teams meegedaan met het NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams. In een gezellige atmosfeer werden elf ronden afgewerkt. HSC 1, bestaande uit Hugo Faber, Paul van Asseldonk, Pim Blijlevens, Maarten Smit en Johan Wuijts, werd met 22½ bordpunten gedeeld achtste. HSC 2 (Sem van Houten, Rob Bakels, Roland Robinson en Millo Labriaire) werd met 17½ bordpunten 18e en vierde in de B-categorie. Meer informatie is te vinden via de site van schaakvereniging Veldhoven.

Uitslagen en standen lentecompetitie (21 mei 2014)
Op dinsdag 20 mei werden acht partijen gespeeld in de zevende ronde van de lentecompetitie.
In groep A verknoeide koploper Johan Wuijts een potremisestelling door een stuk weg te blunderen tegen Jerzy Cebula. Ook Ton van den Waardenburg gaf een volledig gelijk toren en lopereindspel uit handen, waardoor Paul van Asseldonk zijn tweede punt op rij kon noteren. Gerard van de Kerkhof vergat zijn damevleugel te ontwikkelen, waardoor Maarten Smit de gelegenheid kreeg toe te slaan via een correct stukoffer. Niet al te veel verschuivingen in de stand.
In groep B konden enige verrassende uitslagen worden genoteerd. Hekkensluiter Rob Bakels overspeelde koploper Joep Peeters volkomen, op een klein schoonheidsfoutje na. Pim Blijlevens kwam vanuit de opening verloren te staan, maar hield Frans van Neerven, ondanks een stuk tegen een pion achterstand, op remise. John van Rooij deed derhalve door niet te spelen goede zaken, zoals blijkt uit de stand. Joost Rutten verzuimde verder de partij tegen Roland Robinson binnen vijftien zetten in zijn voordeel te beslissen. Na een niet geheel foutloos vervolg werd er nu een remise overeengekomen.
In groep C wist Ger Wich al heel snel een stuk te winnen. Huub Martens had er prompt geen zin meer in. Dat gold ook voor Millo Labriaire. Na kwaliteitsverlies schudde hij, bevangen door de hitte in het zaaltje, Chris van der Aa de hand. Laatstgenoemde houdt daarmee de koplopers in de stand in het vizier.

Programma lentecompetitie (19 mei 2014)
Op dinsdag 20 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (18 mei 2014)
Vanaf vrijdag 16 mei speelden vier HSC'ers mee in het WLC-weekendtoernooi in Eindhoven. In de hoogste groep had Jerzy Cebula pech dat hij in maar liefst twee van de zes ronden geen tegenstander had. Verder haalde hij ½ uit 4, waardoor hij met een TPR van toch nog 1849 gedeeld 14e werd. In groep B werden Joep Peeters en Johan Wuijts gedeeld 16e met een 50%-score, met TPR's van respectievelijk 1792 en 1836. In groep C speelde Jan Vossen zijn eerste weekendtoernooi en hij eindigde op een verdienstelijke gedeelde derde plaats met 4 uit 6. De eindstanden zijn al te vinden via de site van WLC.

MuConsult Open Apeldoorns Rapidkampioenschap (18 mei 2014)
Op zaterdag 17 mei speelden twee HSC'ers mee in het MuConsult Rapidkampioenschap van Apeldoorn. Maarten Smit bereikte in groep A niet meer dan 3 uit 7 en werd daar gedeeld twaalfde mee. Roland Robinson haalde 4 uit 7 in groep B en werd gedeeld zesde. Beiden hadden een TPR die nogal wat onder hun huidige rating ligt. De eindstanden zijn na enig zoekwerk te vinden via de site van Accres Apeldoorn.

Externe overzichten bijgewerkt (14 mei 2014)
De overzichten van de persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 zijn bijgewerkt! Kijk even naar de tabellen van HSC 1, HSC 2 (met een verrassende nieuwe leider) en HSC 3. Die van HSC 4 en HSC 5 zijn uiteraard ongewijzigd. Ook de externe Top 100 is de moeite van het bekijken waard.

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 mei 2014)
Op dinsdag 13 mei werden acht partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A kon Paul van Asseldonk na pionwinst zijn stelling dusdanig uitbouwen dat hij Bart Dekker dwong tot opgave. Johan Wuijts offerde een kwaliteit en verkreeg een sterke koningsaanval. Maarten Smit verdedigde zich onder tijdsdruk niet goed en ging mat. In de langste partij van de avond slaagde Jerzy Cebula er niet in Ton van den Waardenburg op de knieën te krijgen, remise dus. Enige positiewisselingen in de stand.
In groep B won John van Rooij in een tactische fase een stuk, waarna Danniël van Boxtel er geen zin meer in had. Rob Bakels ging met zwart opnieuw onderuit tegen zijn angstgegner Frans van Neerven. Roland Robinson leverde een prima prestatie door koploper Pim Blijlevens met wit een stuk afhandig te maken. Hierdoor zijn er na deze ronde drie leiders in de stand.
In groep C werd de partij tussen Huub Martens en Chris van der Aa remise. Elric Wanner sloot weer aan bij de koploper in de stand door met de witte stukken te winnen van Ger Wich.

Programma lentecompetitie (12 mei 2014)
Op dinsdag 13 mei wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (11 mei 2014)
Op zaterdag 10 mei degradeerden de twee hoogste teams van HSC...
Voor de wedstrijd in Klimmen was al duidelijk dat HSC 1 het niet zou redden. Nu het nergens meer om ging, lukte ineens alles: Voerendaal 2 werd overtuigend verslagen met 2½ - 5½ en dan waren we nog vriendelijk, 1 - 7 was ook mogelijk geweest. HSC 2 ging in Breda onderuit met 5½ - 2½ tegen De Baronie en eindigt derhalve als laatste in de Promotieklasse. Enige troost is dat bij winst ook degradatie was gevolgd vanwege de terugkeer van maar liefst twee Brabantse teams uit de derde klasse KNSB. Het niet spelende HSC 3 is daarmee het enige team van onze club dat zich heeft weten te handhaven.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (8 mei 2014)
Op zaterdag 10 mei is de laatste ronde van de externe competitie. Twee HSC-teams komen in actie en spelen een uitwedstrijd.
Het zo goed als gedegradeerde HSC 1 treedt in het Zuid-Limburgse Klimmen aan tegen Voerendaal 2 en hoopt de tweede klasse te verlaten met een mooie overwinning. Voor HSC 2 staat nog wel het nodige op het spel. In Breda zal De Baronie verslagen moeten worden om de kans op degradatie te verkleinen. Als aan deze moeilijke opdracht voldaan wordt, is het nog te hopen dat er niet meer dan één Brabants team terugkeert uit de derde klasse KNSB, anders is de moeite voor niets geweest. HSC 3 is reeds uitgespeeld en de leden van dit team zullen ongetwijfeld hun broeders uit de overige teams ter plaatse gaan supporteren! Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan wordt toch minimaal verwacht dat enkelen van hen na afloop van de wedstrijden in het centrum van Helmond bij elkaar komen om de matadoren uit de twee spelende teams een heldenontvangst te bieden!

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 mei 2014)
Op dinsdag 6 mei werden zes partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A kon Bart Dekker in het middenspel de dame van Jerzy Cebula insluiten, waardoor hij twee plaatsen stijgt in de stand.
In groep B kreeg Pim Blijlevens na de opening een overwegende stelling. Toen Joost Rutten een stuk verloor gaf hij meteen op. Roland Robinson won in het middenspel maar liefst twee pionnen, maar door sterk tegenspel sleepte Pascal Boudewijns een halfje uit het vuur. Een nieuwe leider in de stand.
In groep C kwam Elric Wanner met een flitsende koningsaanval, waartegen Chris van der Aa zich niet kon verdedigen. Millo Labriaire leek een gunstig dubbel toreneindspel met pluspion te gaan winnen, maar een blunder kostte hem een volle toren en leverde Huub Martens een punt op. Ger Wich verzilverde laat op de avond zijn pluspion in het eindspel tegen Jan Vossen, waardoor hij een plaatsje stijgt in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (7 mei 2014)
Op dinsdag 6 mei werd een kwart- en een halve finalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Paul van Asseldonk kwam al snel een stuk voor en joeg de koning van Ralph Kiffers naar het centrum, waar die uiteindelijk door vier lichte stukken werd matgezet. Hij mag het nu in de halve finale opnemen tegen Gerard van de Kerkhof. Danniël van Boxtel offerde na de opening een pion en kreeg daar prima compensatie voor. Maarten Smit kon na nauwkeurig verdedigen echter afwikkelen naar een iets beter loper tegen paardeindspel. Hoewel hij zijn pluspion moest inleveren bleek zijn positie uiteindelijk gewonnen, waardoor hij als eerste de finale heeft bereikt.

Programma clubavond (6 mei 2014)
Op dinsdag 6 mei worden diverse partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Daarnaast wordt een kwartfinale en een halve finale gespeeld in de interne bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Bevrijdingstoernooi Wageningen (6 mei 2014)
Op maandag 5 mei speelden drie HSC'ers mee in groep B van het Bevrijdingstoernooi in Wageningen. Met 3½ uit 7 (waaronder vijf remises) eindigde Roland Robinson net boven Joep Peeters en Wilfried van de Kimmenade, die beiden bleven steken op 3 uit 7. De eindstanden zijn te vinden via de site van SV Wageningen.

Open Rapid Oisterwijk (6 mei 2014)
Slechts één HSC'er speelde op zaterdag 3 mei mee in het rapidtoernooi van Oisterwijk, niet alleen bekend vanwege de tijdens de middagpauze geserveerde Brabantse koffietafel, maar vooral vanwege de opvallende ratingbovengrens van 1975. Roland Robinson was in groep A de op twee na laagst geratete speler; zijn eindscore van 4 uit 9 was dus alleszins redelijk. Er is nog geen eindstand te vinden op de site van SV Oisterwijk, maar die volgt wellicht later.

KNSB-ratinglijst (30 april 2014)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per mei 2014 is verschenen. Alle competities lijken te zijn meegeteld. Zelfs de laatste ronde van de NBSB-competitie is meegeteld, alhoewel deze ronde ruim na 1 april gespeeld is. Hulde voor de competitieleider van de NBSB!
Uit de HSC-lijst op de vernieuwde ratingviewer blijkt onder andere dat Johan Wuijts eindelijk zijn opmars richting de 1900 heeft ingezet; voorlopig 1866 en met 80 punten winst de grootste stijger van de club. Grootste daler met 46 punten is Jerzy Cebula, maar hij speelt zoveel toernooien dat dat eens kan gebeuren. Nieuw in de lijst is Ralph Kiffers met 1325 als beginrating.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 april 2014)
Op dinsdag 29 april werden slechts zes van de twaalf partijen gespeeld in de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A won Sem van Houten een interessant eindspel waarbij zijn twee verbonden vrijpionnen op de flank beter bleken dan de twee in het centrum van Paul van Asseldonk. Na pionwinst besliste een losse f-pion het duel. Johan Wuijts wilde wel erg graag remise; hij bood het maar liefst twee keer aan, maar Hugo Faber wilde er niets van weten. Terecht, want even later won hij een stuk en een extra stukoffer van Johan om de zaken te compliceren had geen effect. De winnaar neemt derhalve de leiding in de stand over van de verliezer.
In groep B had Joep Peeters in het middenspel de betere stelling. Hij kwam in het vervolg toch een pionnetje achter, waarna John van Rooij de beste kansen kreeg. In John's tijdnood kwam Joep echter met een fraai stukoffer waar niet goed op gereageerd werd. Mat was vervolgens niet te verhinderen. De partij tussen Rob Bakels en Roland Robinson werd gedegradeerd tot een rapidpartijtje, waarbij de uitslag van tevoren al vast stond. Ook in deze groep een nieuwe leider in de stand.
In groep C kwam Wim Hordijk twee pionnen voor. Jan Vossen kon er nog wel een terugwinnen, maar het toreneindspel met pluspion werd door Wim vakkundig naar winst gevoerd. Na afloop van de partij bleek hij meer tijd op de klok te hebben dan aan het begin. Het blijft blijkbaar moeilijk digitale klokken goed in te stellen. Millo Labriaire leek na pionwinst op een overwinning af te stevenen. Hij kon na pionpromotie maar liefst twee torens voor komen, maar Ger Wich had nog een eeuwig schaakcombinatie. Uit de stand blijkt vooral dat er in deze groep veel te veel partijen worden uitgesteld.

Programma lentecompetitie (28 april 2014)
Op dinsdag 29 april wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 april 2014)
Op dinsdag 22 april werden negen partijen gespeeld in de vierde ronde van de lentecompetitie.
In groep A wisten Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof in hun vooruitgespeelde partij al na negen zetten dat remise een onvermijdelijke uitslag was. De overige partijen duurden aanzienlijk langer. Paul van Asseldonk reageerde in tijdnood gekomen niet goed en bracht een incorrect schijnoffer. Hugo Faber was er als de kippen bij om te profiteren. Sem van Houten leek een duidelijk beter eindspel te hebben, vanwege het feit dat hij de loper van zijn opponent had ingesloten. Jerzy Cebula bevrijdde dat stuk echter door een kwaliteit te offeren, waarna zijn vrije a-pion beslissend kon opstomen naar het promotieveld. Bart Dekker offerde een pion voor mooie compensatie. Toen hij echter zijn koningsstelling verzwakte, kwam Maarten Smit via een fraai kwaliteitsoffer gewonnen te staan. De afwikkeling ging in tijdnood niet optimaal, maar hij wist via een omweg de vis alsnog op het droge te krijgen. Uit de stand blijkt dat drie mensen vooralsnog de dienst uitmaken.
In groep B kwam Joost Rutten al snel een gezond pionnetje voor. Rob Bakels probeerde het nog wel, maar zag al snel het nutteloze van zijn pogingen in en gaf op. Joep Peeters kwam in zijn partij tegen Pascal Boudewijns eerst een pionnetje voor, later stond hij er eentje achter, maar uiteindelijk was het weer gelijk en werd de vrede getekend. In de langste partij van de avond verzilverde Danniël van Boxtel zijn gunstige eindspel met twee pluspionnen tegen Frans van Neerven, waardoor hij de top drie in de stand in het vizier heeft.
In groep C werden opnieuw alle geprogrammeerde partijen uitgesteld. Er konden nog wel twee partijen worden vooruitgespeeld. In een fraaie koffiehuispartij was de witte stelling van Wim Hordijk zo goed dat Elric Wanner de handdoek moest werpen. Millo Labriaire had na een ingewikkelde partij een eindspel van dame tegen randpion. Omdat hij totaal geen idee had hoe hij deze gewonnen stelling daadwerkelijk moest winnen, besloot hij Jan Vossen door de vlag te trappen. Een half minuutje extra per zet zou wellicht ook moeten worden ingevoerd in de lagere groepen om dit soort praktijken in de toekomst de kop in te drukken. Door deze fraaie prestatie stijgt onze voorzitter overigens wel naar de vierde plaats in de stand.

Programma lentecompetitie (21 april 2014)
Op dinsdag 22 april wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

OGD Prinsenstadtoernooi Delft (20 april 2014)
Vanaf vrijdag 18 april was toernooitijger Jerzy Cebula deelnemer aan alweer een weekendtoernooi, dit keer in Delft. In de sterk bezette A-groep kon hij dit keer niet overtuigen. Met 1 uit 6 eindigde hij op de gedeelde 36e plaats, met een TPR die ruim onder zijn rating ligt. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Paastoernooi Zeeland (20 april 2014)
Op zaterdag 19 april speelden drie HSC'ers mee in de hoogste groep van het door schaakvereniging DEVO uit Langenboom georganiseerde Paastoernooi. Tijdens de pauze werd een heerlijke lunch aangeboden met heerlijke soepen, broodjes kroket, rijkelijk belegde luxe broodjes en verse fruitsap. Uiteindelijk was Joep Peeters de beste HSC'er met 4½ uit 7. Hij werd gedeeld vijfde. Roland Robinson wist 3½ punten te verzamelen (gedeeld negende) en Wilfried van de Kimmenade kwam na een dramatische start van 0 uit 3 uiteindelijk op 3 uit 7 (gedeeld twaalfde). Een foto, de uitslagen en de eindstand zijn te vinden via deze link.

Gambiettoernooi Nieuwegein (20 april 2014)
Op zaterdag 19 april speelden drie HSC'ers mee in het gezellige Gambiettoernooi in café Rijnzicht te Jutphaas, gemeente Nieuwegein. Hugo Faber kon in de hoogste groep geen potten breken en viel met 2½ uit 6 buiten de prijzen. Pim Blijlevens won met het nodige geluk groep B met een score van 5½ uit 7. En omdat Johan Wuijts de beste was in groep C met 4½ uit 6, gingen onze clubgenoten met twee gigantische bekers huiswaarts. Een verslag en een eindstand zullen binnenkort verschijnen op de site van het organiserende ASVN.

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 april 2014)
Op dinsdag 15 april werden negen partijen gespeeld in de derde ronde van de lentecompetitie.
In groep A slaagde Bart Dekker er opnieuw niet in om te winnen. Sterker nog, Gerard van de Kerkhof had een veel betere stelling toen remise overeengekomen werd. In een rustig opgezette partij moest Ton van den Waardenburg uiteindelijk buigen voor de koningsaanval van Johan Wuijts, die nog altijd zonder puntverlies leidt in de stand. Hugo Faber bewees dat zijn koningsaanval sterker was dan de damevleugelactie van Jerzy Cebula. Sem van Houten stond een gezonde pion voor, maar stond Maarten Smit toe die pion te heroveren. Na fouten over en weer ontstond een potremise toreneindspel.
In groep B offerde Pim Blijlevens een stuk om de koningsstelling van Rob Bakels open te breken. Niet veel later dwong hij de witspeler tot opgave. Pascal Boudewijns offerde een kwaliteit en kreeg daar twee prachtige verbonden vrijpionnen voor in het centrum. Dit bleek al snel onverdedigbaar voor Joost Rutten. John van Rooij veroverde in het middenspel een nuttig pionnetje en Frans van Neerven kon dat uiteindelijk niet houden. Danniël van Boxtel offerde in een vooruitgespeelde partij een stuk tegen twee pionnen in de hoop de koning van Joep Peeters mat te kunnen zetten. Na dameruil ontstond er een interessante stukkenverhouding die uiteindelijk uitmondde in een toren plus loper tegen toren plus pion eindspel, dat remise gegeven werd. Nog twee leiders in de stand.
In groep C werden alle geprogrammeerde partijen uitgesteld! In een vooruitgespeelde partij kwam Millo Labriaire een stuk achter toen bleek dat het geplande terugslaan zou falen op straffe van mat achter de paaltjes. Wim Hordijk verzilverde hierna zijn materiële voorsprong, waardoor hij gelijk komt met de twee koplopers in de stand.

Overzichten avondcompetitie bijgewerkt (14 april 2014)
De overzichten van de persoonlijke- en teamscores in de avondcompetitie zijn bijgewerkt. Kijk even naar de persoonlijke tabellen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D. Binnen de top 10 van de avond Top 25 zijn enkele verschuivingen waar te nemen.

Programma lentecompetitie (14 april 2014)
Op dinsdag 15 april wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (12 april 2014)
Op zaterdag 12 april was slechts één HSC-team bij de les...
Helaas was dat niet HSC 1. Dordrecht was met 3 - 5 te sterk waardoor ons vaandelteam zo goed als gedegradeerd is na de verrassende winst van PION op Paul Keres 2. HSC 2 stelde directe degradatie nog even uit, hoewel er vrij kansloos met 2 - 6 verloren werd van Waalwijk. HSC 3 sloeg wél toe toen het echt belangrijk werd. Nummer 2 Waalwijk 2 werd overtuigend met 5½ - 2½ aan de kant gezet waardoor degradatie naar de derde klasse NBSB ternauwernood werd voorkomen.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (10 april 2014)
Op zaterdag 12 april wordt de (voor)laatste ronde van de externe competitie gespeeld. De drie HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen, en op deze zaterdag zal blijken of onze teams in staat zullen zijn degradatie te ontlopen.
HSC 1 ontvangt het sterke Dordrecht dat vorig jaar gepromoveerd is vanuit de derde klasse en nu op een keurige vierde plaats staat. HSC 2 speelt tegen het altijd lastige Waalwijk, momenteel vijfde met twee keer zoveel matchpunten. Voor HSC 3 is de wedstrijd tegen Waalwijk 2 de allerlaatste kans om degradatie af te wenden. Een overwinning is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat ons derde volgend seizoen in de kelder van de NBSB-competitie moet gaan spelen.
De wedstrijden beginnen zaterdag om 13.00 uur en toeschouwers zijn in deze barre tijden van harte welkom.

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 april 2014)
Op dinsdag 8 april werden in de tweede ronde van de lentecompetitie opnieuw elf van de twaalf partijen gespeeld.
In groep A won Paul van Asseldonk weliswaar een pion, maar Jerzy Cebula had voldoende compensatie om remise te houden. Hugo Faber leek op weg eindelijk weer eens te winnen van Maarten Smit, maar hij ruilde teveel stukken waardoor de witspeler met remise ontsnapte. Johan Wuijts leverde een topprestatie door als laagst geratete speler te winnen van degene met verreweg de hoogste rating. Bart Dekker liet zijn dame opsluiten en verloor na eerst beter te hebben gestaan. Sem van Houten offerde maar weer eens een stuk en de compensatie die hij ervoor kreeg was voldoende om Gerard van de Kerkhof in het eindspel te vloeren. Hij stijgt hierdoor naar de derde plaats in de stand.
In groep B speelde Joost Rutten een typische partij. Hij offerde flink wat materiaal en ging recht op de koning van zijn opponent af. Danniël van Boxtel hield het hoofd echter koel, sloeg de aanval af en verzilverde zijn surplus aan stukken. Roland Robinson speelde een wel erg vreemde tweede zet, waardoor John van Rooij na lang manoeuvreren een mooie stelling kreeg. Uiteindelijk bleek die gewonnen. Joep Peeters speelde naar eigen zeggen een goede partij. Met kleine middelen wist hij zijn voordelige stelling tegen Frans van Neerven uit te bouwen naar winst. Pim Blijlevens kwam een kwaliteit voor in de langste partij van de avond. Pascal Boudewijns leek nog een mooie tegenaanval op touw te kunnen zetten, maar het bleek onvoldoende. Uit de stand blijkt dat voorlopig drie mensen de dienst uitmaken.
In groep C kwam Elric Wanner tegen Ralph Kiffers al snel een kwaliteit voor en besliste de partij vervolgens in de aanval. Wim Hordijk gaf behoorlijk wat materiaal weg en hoewel hij lichte compensatie leek te hebben bewees Chris van der Aa dat die niet veel voorstelde. Jan Vossen bouwde een mooie koningsaanval op in zijn partij tegen Huub Martens. Naar de mening van omstanders was de witte stelling huizenhoog gewonnen, maar hij deed het verkeerd en er ontstond een ongelijk lopereindspel dat remise liep. Nog twee leiders in de stand.

Programma lentecompetitie (7 april 2014)
Op dinsdag 8 april wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 april 2014)
Op dinsdag 1 april werden in de eerste ronde van de lentecompetitie elf van de twaalf partijen gespeeld.
In groep A leek Hugo Faber duidelijk beter te staan, maar hij ging toch in op een remisevoorstel van Gerard van de Kerkhof. Sem van Houten offerde in een koningsaanval een kwaliteit, maar zag Johan Wuijts op zijn beurt een toren offeren waarna hij zelf mat liep. Paul van Asseldonk reageerde niet goed op een onverwacht zetje van Maarten Smit en verloor twee pionnen en de partij. Ton van den Waardenburg was hard op weg te stunten tegen Bart Dekker. Met zwart stond hij een gezonde pion voor, maar onder druk van de tijd liet hij de stelling remise lopen. Twee leiders in de stand.
In groep B won John van Rooij na een fout van Joost Rutten. Ook Roland Robinson was niet bij de les, want hij gaf een stuk weg tegen Joep Peeters waarna hij kon opgeven. Danniël van Boxtel offerde in het middenspel een stuk voor drie pionnen, maar dat bleek niet genoeg. Pim Blijlevens won na nóg een fout. Pascal Boudewijns en Rob Bakels schotelden het publiek een knotsgekke en onnavolgbare partij voor, waarin Pascal na een aantal keren op het randje van de afgrond te hebben gestaan dan toch nog met eeuwig schaak ontsnapte. Drie leiders in de stand.
In groep C voerde Elric Wanner de druk op het zwakke punt f7 voortdurend op. Jan Vossen kon uiteindelijk geen goede verdediging meer vinden. Wim Hordijk had in het middenspel een pionnetje gewonnen tegen Huub Martens en verzilverde het eindspel met louter zware stukken. Ger Wich ging in een gelijke stelling door zijn vlag tegen Chris van der Aa, die door deze zege één van de leiders is in de stand.

Programma lentecompetitie (31 maart 2014)
Op dinsdag 1 april wordt begonnen met de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (30 maart 2014)
Op zaterdag 29 maart kwamen twee van de drie HSC-teams in actie.
HSC 1 werd in Utrecht afgedroogd door Paul Keres 2: 6 - 2. Het wordt nu wel heel moeilijk om degradatie af te wenden. HSC 2 speelde slechts gelijk in Weert tegen Checkmate en is ook nog lang niet uit de degradatiezorgen. Acuut degradatiegevaar dreigt ook voor HSC 3, dat weliswaar niet hoefde te spelen, maar naaste concurrent OSV 2 zag winnen tegen Veldhoven 3.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (27 maart 2014)
Op zaterdag 29 maart is de volgende ronde van de externe competitie. Twee van de drie HSC-teams komen in actie op vreemde bodem.
HSC 1 staat momenteel negende en laatste, na het wegvallen van VAPRO Geleen. In Utrecht worden de degens gekruist met Paul Keres 2, dat op de achtste plaats bivakkeert, met evenveel matchpunten. In deze vierpuntenwedstrijd zal iedereen derhalve bij de les moeten zijn! Ook HSC 2 verlaat de provincie. In Weert zou, met het oog op de strijd tegen degradatie, gewonnen moeten worden van Checkmate, dat momenteel een plaats hoger staat in de tussenstand met een surplus van twee matchpunten. HSC 3 is deze ronde vrij.
Na afloop zal in het centrum van Helmond nog uitgebreid worden nagepraat over deze wedstrijden, waarna er ongetwijfeld gezamenlijk gegeten gaat worden.

50+ toernooi Deurne (26 maart 2014)
Twee HSC'ers speelden op woensdag 26 maart mee in het 50+ rapidtoernooi in Zeilberg. Joep Peeters stak in grootse vorm door met een overtuigende 5 uit 7 een gedeelde tweede plaats te bereiken. Roland Robinson kwam zoals gewoonlijk op woensdagen niet echt in zijn ritme en scoorde een beschamende 2 uit 7 (uiteraard vier remises). Een verslag alsmede een eindstand zullen binnenkort verschijnen op de site van SV Deurne.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (26 maart 2014)
Op dinsdag 25 maart werden de laatste barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden drie tweekampen gespeeld.
Roland Robinson leek in de eerste partij, met zwart nog wel, dichtbij een overwinning. Sem van Houten was in het middenspel gedwongen een stuk af te geven waarna hij verloren stond. Toen begon hij echter te rommelen en dat leverde in de tijdnood van Roland plots een mat-in-drie op. In de tweede partij leek Sem wél op enig voordeel te kunnen bogen vanwege een gevaarlijke zwarte pion op d3. Roland kwam eerst een pion achter, later kwam hij er een voor, maar de remisemarge werd niet overschreden. Sem mag het derhalve in groep A gaan proberen, Roland gaat naar groep B.
Ton van den Waardenburg speelde een soortgelijke barragetweekamp als twee weken geleden. In de eerste partij verloor hij met wit in een prettige stelling na een tiental zetten een stuk en gaf meteen op. Joep Peeters mocht derhalve met wit niet verliezen om de felbegeerde plaats in groep A zeker te stellen. De partij ging gelijk op totdat Ton een fraai zwart paard op e3 kon plaatsen. Joep kon zich waarschijnlijk verdedigen door dat paard min of meer te negeren, maar werd ongeduldig en offerde een kwaliteit om van deze lastige sprinkhaan af te komen. Ton verzilverde het eindspel, waarna een beslissingsvluggertje uitkomst moest bieden. Dit keer speelde Ton met wit en was het Joep die binnen de kortste keren een stuk inleverde. Verder spelen had geen zin, waardoor Ton zich met de hakken over de sloot geplaatst heeft voor groep A. Joep mag proberen groep B te winnen.
Ralph Kiffers had zich op maandagavond (zie onder) pas geplaatst voor de barrage tegen Frans van Neerven. De eerste partij was verre van foutloos. Frans leek gewonnen te staan, maar stond toe dat Ralph af kon wikkelen naar een onduidelijk eindspel met een kleine kwaliteit meer. In tijdnood pakte Frans dan uiteindelijk de overwinning, waarna hij in de tweede partij aan remise genoeg had. Hij bracht een foutief stukoffer waar Ralph niet goed op reageerde. Door nog een slechte zet van Ralph kon Frans geforceerd eeuwig schaak op het bord brengen en dat deed hij uiteraard. Frans plaatst zich aldus voor groep B, Ralph gaat in groep C aan de slag.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 maart 2014)
Op maandag 24 maart en dinsdag 25 maart werden de laatste twee partijen uit de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 verloor Danniël van Boxtel een pionnetje en was verder gedoemd te verdedigen. Na ruil van dame en toren resteerde een toreneindspel, waarin de pluspion van Hugo Faber niet genoeg bleek voor de winst. Door dit resultaat zijn er geen positiewisselingen meer in de eindstand.
In groep 2 won Ralph Kiffers op maandag zijn laatste partij van Jan Vossen, tot opluchting van de competitieleider. Ralph plaatste zich hiermee voor de barrage tegen Frans van Neerven (zie boven). Kijk nog even naar de eindstand.

Programma herfstcompetitie (24 maart 2014)
Op dinsdag 25 maart worden opnieuw barrages in de herfstcompetitie gespeeld. Daarnaast wordt er ook nog een enkele inhaalpartij afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

11e LimianZ Rapid Open Venlo (24 maart 2014)
Vier HSC'ers speelden op zaterdag 22 maart mee in het LimianZ rapidtoernooi in Venlo. In de eerste groep vielen Pim Blijlevens en Jerzy Cebula met ieder 4 uit 7 net buiten de prijzen. Johan Wuijts eindigde in groep 2 als tweede met 6 uit 7. Roland Robinson scoorde een acceptabele 4½ uit 7. De eindstanden zullen binnenkort te vinden zijn op de site van de Koninklijk Erkende Venlose Schaakvereniging.

Uitslagen avondcompetitie (19 maart 2014)
Op dinsdag 18 maart speelden onze vier HSC-teams allemaal een thuiswedstrijd in de laatste ronde van de avondcompetitie. Er werd drie keer gewonnen en er was ook nog een gelijkspel.
HSC A slaagde er in het kampioenschap binnen te slepen! Het reeds gedegradeerde Son en Breugel werd met (slechts) 3 - 1 verslagen, waardoor ons vaandelteam terugkeert naar de hoofdklasse. HSC B won met dezelfde cijfers van De Combinatie uit Asten en eindigt als derde. HSC C speelde voor de derde keer gelijk, dit keer tegen De Drie Torens D uit Tilburg, waardoor het nog naar de zesde plaats is gezakt. HSC D steeg op de valreep juist een plaats, van vijf naar vier, door knap met ook al 3 - 1 te winnen van Gennep.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

Programma avondcompetitie (17 maart 2014)
Op dinsdag 18 maart spelen de vier avondteams van HSC in de laatste ronde een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC A hoopt in deze slotronde kampioen te worden. Tegen Son en Breugel zal minimaal gelijkgespeeld moeten worden om de champagne te kunnen ontkurken. HSC B speelt tegen De Combinatie uit Asten een wedstrijd voor de statistieken. HSC C ontvangt hekkensluiter De Drie Torens D uit Tilburg en zal proberen de in de vorige ronde veroverde vijfde plaats te consolideren. HSC D kan nog een plaatsje stijgen als het wint van het Limburgse Gennep. We beginnen rond 20.15 uur en toeschouwers zijn van harte welkom!

VAPRO Geleen teruggetrokken (17 maart 2014)
Het was al een paar dagen bekend, maar nu is ook door de KNSB bevestigd dat VAPRO Geleen zich heeft teruggetrokken uit de KNSB-competitie. Dit houdt voor HSC 1 in dat de wedstrijd die eigenlijk op zaterdag 8 maart gespeeld had moeten worden definitief niet ingehaald hoeft te worden. Uit de nieuwe stand blijkt dat ons vaandelteam nu onderaan staat. Voordelig is dat er nu nog maar één team degradeert, dus de opdracht voor de komende wedstrijden is duidelijk.

34e Nunhems schaaktoernooi Buggenum (16 maart 2014)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 15 maart mee in het Nunhems rapidtoernooi in Buggenum. Er werden zeven ronden gespeeld in groepen van acht personen, ingedeeld op speelsterkte. De tweede groep werd gewonnen door Joep Peeters met de score van 4½ uit 7. Ook Roland Robinson kwam tot die score, maar dat was in de derde groep goed voor de derde plaats. Het toernooi werd gewonnen door een andere Helmonder; Jan Broekhuis won de eerste groep. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van het organiserende SV Leudal.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (12 maart 2014)
Op dinsdag 11 maart werden de eerste barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden drie tweekampen gespeeld.
Sem van Houten dacht in de eerste partij een betere stelling te hebben. Maarten Smit vond ook dat hij beter stond. Hoe het ook zij, er ontstond een voor Maarten gewonnen eindspel, wat hij slordig remise liet lopen. In de tweede partij kon Sem werkelijk op enig voordeel bogen, maar de partij kantelde toen hij een kwaliteit in de aanbieding deed. Hierna werd er nog een stuk van het bord geplukt en was de partij beslist. Maarten heeft zich daarmee geplaatst voor groep A. Sem mag in de herkansing; als hij de barrage tegen Roland Robinson wint, mag ook hij naar groep A.
Ton van den Waardenburg gaf in zijn eerste partij, met wit nog wel, een vol stuk weg en kon meteen opgeven. Aan John van Rooij de opdracht zijn tweede partij minimaal remise te spelen, maar het liep anders. Via een fraai offer op e3 veroverde Ton uiteindelijk een pionnetje en wist het eindspel feilloos te verzilveren. In het noodzakelijk geworden beslissingsvluggertje speelden beide spelers op winst. Ton was de eerste die mat zette en mag derhalve nog een barrage gaan spelen. Met Joep Peeters gaat hij uitmaken wie er een plaats in groep A verdient. John speelt in ieder geval in groep B.
Paul van Asseldonk won zijn eerste partij met wit van Joost Rutten door hem uiteindelijk door de vlag te jagen. Joost moest nu forceren in de tweede partij, maar Paul was op zijn hoede en won weer. Paul mag derhalve uitkomen in groep A van de lentecompetitie; Joost is veroordeeld tot groep B.
De volgende barrageronde wordt op dinsdag 25 maart gespeeld.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 maart 2014)
Op dinsdag 11 maart werd nog één partij ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd niet gespeeld waardoor de stand ongewijzigd is. In groep 2 leek Ralph Kiffers een goede stelling te hebben, maar de mataanval van Huub Martens sloeg door. Hierdoor is de strijd om plaats 5, die recht geeft op een barrage tegen Frans van Neerven, nog altijd niet beslist, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (12 maart 2014)
Op dinsdag 11 maart werd een kwartfinalepartij ingehaald in de interne bekercompetitie. Danniël van Boxtel lanceerde met wit een flitsende koningsaanval waar Jerzy Cebula het antwoord op schuldig bleef. Met een fraai stukoffer versplinterde hij de zwarte koningsstelling waarna de winst niet lang meer op zich liet wachten. In de halve finale mag hij het opnemen tegen Maarten Smit.

Programma herfstcompetitie (10 maart 2014)
Op dinsdag 11 maart worden de eerste barrages in de herfstcompetitie gespeeld. Daarnaast worden er ook nog enkele inhaalpartijen afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (9 maart 2014)
Op zaterdag 8 maart kwamen twee van de drie HSC-teams in actie en beide moesten zich tevreden stellen met een gelijkspel.
HSC 1 speelde niet. De teamleider van Geleen had een dag eerder gemeld dat hij niet in staat was om een team van minimaal vijf spelers op de been te brengen. De wedstrijd zal waarschijnlijk ingehaald moeten worden. HSC 2 herstelde zich enigszins van de beroerde resultaten van de laatste tijd door in Soerendonk gelijk te spelen tegen Gardé. HSC 3 kwam in Escharen eveneens tot 4 - 4 tegen Het Kasteel.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (6 maart 2014)
Op zaterdag 8 maart is de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. Overwinningen zijn na de dramatisch verlopen laatste twee ronden broodnodig!
HSC 1 is het enige HSC-team dat niet onderaan staat. Om dat zo te houden zal in Geleen gewonnen moeten worden van hekkensluiter VAPRO Geleen, het enige gesponsorde team in de klasse. HSC 2 gaat in Soerendonk proberen subtopper Gardé onderuit te halen om in iets rustiger vaarwater te komen. HSC 3 vertrekt naar het in het noorden van Brabant gelegen Escharen, nabij Grave, om aan te treden tegen Het Kasteel, momenteel derde met slechts één matchpuntje meer dan het derde.
Na afloop zal in het centrum van Helmond nog nageborreld worden over deze wedstrijden, waarbij een gezamenlijk etentje niet wordt uitgesloten.

26e Geurts Conserven schaaktoernooi Zetten (6 maart 2014)
Op woensdag 5 maart speelden drie HSC'ers mee in het Geurts Conserven rapidtoernooi in het Gelderse Zetten. Opvallend was het bijzonder grote aantal deelnemers; 246(!) 50+'ers waren op dit toernooi afgekomen. De oudste deelnemer was 98, de jongste was Maarten Smit, die aan zijn eerste 50+ toernooi meedeed. Een beetje vreemd, want hij is natuurlijk nog lang geen 50, maar ook 49'ers die dit jaar Abraham zien mochten alvast meedoen. In de eerste groep haalde hij een schamele 4 uit 7 en eindigde in de middenmoot. Joep Peeters bewees zijn goede vorm door de B-groep met 6 uit 7 ongedeeld te winnen! Roland Robinson kwam in dezelfde groep niet verder dan 3 punten en kon eigenlijk alleen maar tevreden zijn met het feit dat hij tegen zijn gewoonte in geen enkele remise hoefde te noteren. De eindstanden zullen binnenkort te vinden zijn op de site van de Dodewaardse Schaakvereniging.

Noteboom weekendtoernooi Leiden (3 maart 2014)
Zoals gebruikelijk ontvluchtte ook dit jaar een aantal HSC'ers het Carnavalsfeest en waren present in Leiden om een weekendtoernooi te spelen. Vanaf vrijdag 28 februari speelden Pim Blijlevens en de drie J's, Jerzy Cebula, Joep Peeters en Johan Wuijts mee in het Noteboomtoernooi. Johan was uitstekend op dreef! In de tweede groep werd hij met 5 uit 6 keurig tweede (op weerstandspunten), hetgeen hem een mooi prijsje opleverde. Zijn TPR was 2109. Zou dit zijn definitieve doorbraak betekenen? In dezelfde groep werden Joep en Pim gedeeld achtste met 4 uit 6. Een uitstekende TPR van 1952 voor Joep; Pim zal wat minder tevreden zijn met zijn TPR van 1933, waardoor de 2000-grens weer wat verder weg lijkt. In de sterkste groep speelde Jerzy een prima toernooi; hij werd met 2½ uit 6 gedeeld 57e met een TPR van 2127. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van LSG.

3e Oostendorp Open rapidschaaktoernooi Buren (3 maart 2014)
Op zaterdag 1 maart speelde Roland Robinson mee in het Oostendorp Open rapidtoernooi in het Gelderse Buren. Met één overwinning, één remise en een gratis punt bewees hij dat zijn vormcrisis nog altijd niet voorbij is. De 2½ uit 7 was goed voor een gedeelde 13e plaats (van 17) in de hoogste groep. Een verslag, uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 februari 2014)
Op dinsdag 25 februari werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwamen Jerzy Cebula en Johan Wuijts remise overeen, terwijl iedereen dacht dat laatstgenoemde zou gaan winnen. Danniël van Boxtel bracht een interessant dameoffer en kreeg daar een toren en twee lichte stukken voor. Sem van Houten had echter aanval en een sterke b-pion en bleef de zaken compliceren. Toen Danniël minder goed verdedigde kon Sem middels een combinatie zoveel materiaal ophalen dat hij won. Hij deelt door dit resultaat de zesde plaats met Maarten Smit en zal in een prebarrage moeten gaan uitmaken wie er direct geplaatst is voor groep A van de lentecompetitie en wie er veroordeeld wordt tot het spelen van nóg een barrage. Dit alles blijkt uit de stand.
In groep 2 speelde Ralph Kiffers eindelijk weer eens een partij. Chris van der Aa speelde daarin niet best; hij gaf een volle dame weg en kon meteen opgeven. Uit de stand blijkt dat Ralph nu nóg drie partijen moet spelen, terwijl er geen inhaalavonden meer zijn.

Uitslag interne bekercompetitie (26 februari 2014)
Op dinsdag 25 februari werd een kwartfinalepartij ingehaald in de interne bekercompetitie. John van Rooij had lange tijd het beste van het spel, maar in vliegende tijdnood liep het toch nog verkeerd voor hem af. Gerard van de Kerkhof gaat derhalve naar de halve finale en speelt tegen de winnaar van de partij tussen Ralph Kiffers en Paul van Asseldonk.

Programma herfstcompetitie (24 februari 2014)
Op dinsdag 25 februari wordt een aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag avondcompetitie (22 februari 2014)
Op vrijdag 21 februari kwam het laatste HSC-team in actie. In Soerendonk won HSC B met 1½ - 2½ van Gardé. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels geplaatst.

Uitslag avondcompetitie (21 februari 2014)
Op donderdag 20 februari speelde HSC D in Uden gelijk tegen hekkensluiter ODI. De stand in klasse D2 is reeds bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels ontvangen en geplaatst.

Uitslagen avondcompetitie (20 februari 2014)
Op dinsdag 18 februari was er succes voor twee avondteams. HSC A wist in Asten met ½ - 3½ te winnen van het vaandelteam van De Combinatie, waardoor het kampioenschap nu wel heel dichtbij komt. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.
In het verre Breda slaagde HSC C er in om van de laatste plaats af te komen. Baronie B werd met 0 - 4 afgedroogd. Alle uitslagen in klasse C2 zijn reeds binnen, zodat de stand bijgewerkt is. Het verslag van deze wedstrijd is ook al ontvangen en geplaatst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 februari 2014)
Op dinsdag 18 februari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwam Maarten Smit na een mislukt openingsexperiment een pion achter. Ton van den Waardenburg ging even later akkoord met remise, maar had zijn stelling onderschat. John van Rooij kwam ook slecht uit de opening en moest een lastige zwarte vrijpion op c3 toelaten. Sem van Houten ging hierna op de witte koning af en zijn matdreigingen bleken beslissend. Door deze zege kan hij zich nog direct plaatsen voor groep A, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 werden vreemd genoeg geen partijen ingehaald, zodat de stand ongewijzigd is.

Programma herfstcompetitie (17 februari 2014)
Op dinsdag 18 februari wordt een bescheiden inhaalprogramma afgewerkt in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (17 februari 2014)
Deze week wordt de zesde ronde van de avondcompetitie gespeeld. Alle HSC-teams spelen uitwedstrijden.
Op dinsdag 18 februari speelt HSC A in Asten tegen De Combinatie. Bij winst is het kampioenschap en de vurig gewenste promotie naar de hoofdklasse praktisch zeker. Op dezelfde avond gaat HSC C in Breda een nieuwe poging wagen om van de laatste plaats af te komen. Daartoe moet Baronie B worden verslagen. Donderdag 20 februari hoopt HSC D voor de tweede keer op rij te winnen. De kans is zeker aanwezig, want in Uden wordt aangetreden tegen hekkensluiter ODI. Vrijdag 21 februari is het dan uiteindelijk de beurt aan HSC B. In Soerendonk wacht middenmoter Gardé.

NK snelschaken voor clubteams Den Bosch (16 februari 2014)
Op zaterdag 15 februari speelde HSC met een viertal mee in het Nederlands Kampioenschap snelschaken voor clubteams in Den Bosch. Na 15 ronden werd een 36e plaats bereikt met 15 matchpunten. Hugo Faber was met 3 uit 15 niet best op dreef op het topbord, of zoals hij op het forum zelf schreef: "Man, wat was ik slecht!". Pim Blijlevens leverde met zijn fraaie 11 uit 15, met bijbehorende TPR van boven de 2200, een topprestatie. Johan Wuijts scoorde een 50%-score op bord 3 en Joep Peeters sprokkelde 8 punten bij elkaar. Meer bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 februari 2014)
Op dinsdag 11 februari werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwamen Ton van den Waardenburg en Gerard van de Kerkhof net na de opening remise overeen. Danniël van Boxtel kwam in het middenspel een pionnetje voor tegen Paul van Asseldonk, maar zag geen kansen dit uit te buiten, ook remise derhalve. Sem van Houten mepte Johan Wuijts na een mooi kwaliteitsoffer van het bord. Hugo Faber kwam met zwart uiteindelijk bovendrijven tegen Frans van Neerven. John van Rooij deed een uiterste poging Bart Dekker zijn eerste nul toe te brengen, maar slaagde daar niet in. Sterker nog, na stukverlies moest hij uiteindelijk de handdoek werpen. Maarten Smit kon na de opening groot voordeel bereiken, maar liet dit na. Pascal Boudewijns verdedigde hierna zijn duidelijk slechtere stelling met succes en verzekerde zich van een half puntje. Uit de stand blijkt dat reeds vijf personen zeker zijn van een plaats in groep A van de lentecompetitie.
In groep 2 versloeg de in een vormcrisis verkerende Roland Robinson met wit Wim Hordijk en plaatste zich zodoende voor de barrages, zoals uit de stand blijkt.

4e HSC/De Legibus Open (11 februari 2014)
Het vierde HSC/De Legibus Open zal op zaterdag 28 en zondag 29 juni worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. De formule is hetzelfde als de vorige edities. Er zullen vijf ronden worden gespeeld op zaterdag 28 juni en vier ronden op zondag 29 juni, en het tempo bedraagt 45 minuten per persoon per partij. Nadere informatie over ons toernooi, dat mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdsponsor De Legibus, is te vinden op de toernooisite.

Programma herfstcompetitie (10 februari 2014)
Op dinsdag 11 februari wordt de dertiende ronde in groep 1 van de herfstcompetitie gespeeld. In groep 2 worden enige inhaalpartijen afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (9 februari 2014)
Zaterdag 8 februari was een zwarte dag in de historie van HSC. Net als in de vorige ronde konden er alleen maar nederlagen worden genoteerd voor de HSC-teams. Het verlies van HSC 1 was misschien nog wel verwacht; kampioenskandidaat Vianen DVP was met 1½ - 6½, weliswaar enigszins geflatteerd, veel te sterk voor ons vaandelteam. Dat ook HSC 2 onderuit zou gaan was minder voor de hand liggend. Met een 2 - 6 nederlaag tegen middenmoter De Raadsheer uit Zundert gaf het aan totaal niet bij de les te zijn. HSC 3 spande de kroon door hekkensluiter OSV 2 uit Oss met een 2½ - 5½ nederlaag kansen te geven tot klassebehoud. De HSC-teams zullen in de nabije toekomst uit een ander vaatje moeten tappen om degradatieperikelen te voorkomen...
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst. Op het verslag van HSC 3 wordt nog gewacht.

Programma externe competitie (6 februari 2014)
Op zaterdag 8 februari wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. De drie HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC 1 krijgt een zware middag. Op bezoek komt De Vrije Pion, de ijzersterke koploper uit het (Brabantse) Vianen. Voor HSC 2 is het uur U aangebroken. Middenmoter De Raadsheer uit Zundert zal moeten worden verslagen om van die foeilelijke laatste plaats af te geraken. Ook HSC 3 kan een grote slag slaan in de strijd tegen degradatie als het er in slaagt te winnen van hekkensluiter OSV 2 uit Oss.
De wedstrijden beginnen zaterdag om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom. Na afloop van de wedstrijden zal er elders in de stad nog wat worden nagepraat over deze ongetwijfeld spannende middag. Daaropvolgende eetplannen zijn niet uitgesloten.

Uitslagen interne bekercompetitie (5 februari 2014)
Op dinsdag 4 februari werd slechts één kwartfinalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Pascal Boudewijns kwam door uitstekend spel een gezond pionnetje voor, terwijl hij ook nog een stevige koningsaanval had. Met hangen en wurgen wist Maarten Smit te overleven en kon diep in het toreneindspel een onverdiend halfje optekenen. In de noodzakelijk geworden barragepartij gaf de aangeslagen Pascal in de opening een stuk weg, waarna hij onmiddellijk opgaf. Maarten speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Jerzy Cebula en Danniël van Boxtel.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 februari 2014)
Op dinsdag 4 februari werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 leek Ton van den Waardenburg de beste papieren te hebben. Na een slagenwisseling stond het echter weer ongeveer gelijk, waardoor hij in ging op het remisevoorstel van Danniël van Boxtel. Paul van Asseldonk had met wit steeds een klein plusje tegen Johan Wuijts. Toen er in het eindspel een pion kon worden veroverd, sloeg de balans door richting de witspeler. Na een heftige beginfase stond Jerzy Cebula een pionnetje voor in het toren en ongelijke lopereindspel. Sem van Houten moest na torenruil nog alle zeilen bijzetten om de remisehaven te bereiken. Geen verschuivingen in de stand.
In groep 2 werden vreemd genoeg geen partijen ingehaald, zodat de stand ongewijzigd is.

Programma interne bekercompetitie (3 februari 2014)
Op dinsdag 4 februari staat de kwartfinale van de interne bekercompetitie op het programma. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. Voor aanvang van de partijen dient er geloot te worden voor de kleur. We beginnen om 20.00 uur.

Programma herfstcompetitie (3 februari 2014)
Op dinsdag 4 februari wordt een aantal inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (2 februari 2014)
Maar liefst tien HSC'ers speelden op zaterdag 1 februari mee in het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot. In de hoogste groep bereikte Hugo Faber met zijn score van 5 uit 7 een fraaie derde plaats, die hem een redelijk gevulde envelop opleverde. Pim Blijlevens werd gedeeld zesde met 4½ uit 7. Jerzy Cebula haalde een halfje minder en werd gedeeld negende. Het beste was er na de pauze van af bij Maarten Smit, verder dan een gedeelde 22e plaats met een magere 2½ uit 7 kwam hij niet. In groep B boekte Johan Wuijts weer een mooi succes. Hij werd met 5½ uit 7 gedeeld eerste, maar werd op weerstandspunten derde, waardoor zijn envelop ietsje minder gevuld was dan hij had gehoopt. Joep Peeters werd gedeeld zevende met 4½ uit 7. Ronald Robinson en Wilfried van de Kimmenade kwamen op de gedeelde negende plaats met 4 uit 7. Rob Bakels was minder op dreef getuige zijn 2½ uit 7 en gedeelde 23e plaats. In groep C werd Millo Labriaire met 1 uit 7 winnaar van de rode lantaarn. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de NBSB-site.

KNSB-ratinglijst (31 januari 2014)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per februari 2014 is verschenen. De meeste leden zullen een veranderde rating hebben, omdat de meeste ronden van de diverse competities zijn meegeteld. De laatste ronde van KNSB-competitie, gespeeld op 4 januari, is al meegeteld, maar de NBSB-competitie van diezelfde dag is zoals gebruikelijk weer eens niet ingestuurd door NBSB-competitieleider Erik van Elven. Onbegrijpelijk dat deze onbekwame man er iedere keer maar weer voor zorgt dat de ratings niet up-to-date zijn. Vergelijk dat bijvoorbeeld eens met het Tata Steeltoernooi, afgelopen op 26 januari jongstleden, en al in zijn geheel meegeteld voor deze lijst. Het kan dus wél...
De HSC-lijst op de ratingviewer is bijgewerkt.

Uitslagen avondcompetitie (29 januari 2014)
Op dinsdag 28 januari speelden onze vier HSC-teams allemaal een thuiswedstrijd. Het resultaat was twee maal een zege en twee maal een nederlaag.
HSC A is de nieuwe koploper in klasse C1 na een gedegen 3 - 1 overwinning op Gardé uit Soerendonk. HSC B had gedurende de wedstrijd goede papieren, maar ging uiteindelijk met 1½ - 2½ onderuit tegen het sterkere De Kentering uit Rosmalen. Ook HSC C verloor met 1½ - 2½; koploper RDS uit Sint Oedenrode was net iets beter. HSC D slaagde er knap in te winnen van De Kentering B uit Rosmalen. Ondanks een snelle achterstand werd het 3 - 1.
Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

Programma avondcompetitie (27 januari 2014)
Op dinsdag 28 januari spelen de vier avondteams van HSC in de vijfde ronde een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC A speelt tegen middenmoter Gardé uit Soerendonk. In dezelfde klasse speelt koploper HSC B tegen De Kentering uit Rosmalen, momenteel derde in de stand. Rodelantaarndrager HSC C gaat proberen te stunten tegen koploper RDS uit Sint Oedenrode. Ook HSC D hoopt de laatste plaats te verlaten. Daartoe zal De Kentering B uit Rosmalen, tot nu toe goed voor 2 matchpunten, verslagen moeten worden. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Tata Steeltoernooi Wijk aan Zee (26 januari 2014)
Sebastiaan Smits heeft vanaf vrijdag 17 januari meegespeeld in het Tata Steeltoernooi in Wijk aan Zee. Hij speelde mee in tienkamp 2A en eindigde met 3½ uit 9 op de gedeelde zevende plaats. Over zijn TPR van 2032 zal hij ongetwijfeld niet tevreden zijn. Meer informatie kan worden gevonden op de toernooisite.

Open Noord-Limburgse Snelschaakkampioenschappen Horst (26 januari 2014)
Vier HSC'ers waren op zaterdag 25 januari aanwezig in Horst om een dagje te snelschaken. De toernooiformule volgde het zogenaamde Amsterdamse systeem: drie voorronden met Zwitserse indeling in groepjes van vier schakers, gevolgd door plaatsing in acht finalegroepen van zeven of acht spelers op basis van de score uit negen partijen. Pim Blijlevens kwam met 6½ uit 9 in finalegroep 2. Daarin scoorde hij 5½ uit 7 en werd tweede. Johan Wuijts werd na een voorronde van 5½ uit 9 ingedeeld in finalegroep 3, en die won hij met de perfecte score. Danniël van Boxtel en Joep Peeters begonnen goed, maar verprutsten de derde voorronde en moesten met 5 uit 9 genoegen nemen met een plaats in finalegroep 4. Danniël werd daarin met 5 uit 6 tweede, Joep met 2½ uit 6 vijfde. Voor drie van de vier een leuke geldprijs derhalve. Een kort verslag alsmede een gedeelte van de eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (22 januari 2014)
Op dinsdag 21 januari werden acht partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 duurden de vijf partijen behoorlijk lang. Hugo Faber kwam vanuit de opening licht beter te staan en wist dit uit te bouwen naar een voordelig toreneindspel. Hierin had Ton van den Waardenburg verder geen kans. Bart Dekker boekte zijn tiende zege in elf duels. Frans van Neerven hield bijzonder lang stand, maar uiteindelijk kon een stukoffer tegen twee pionnen weerlegd worden. Johan Wuijts en John van Rooij maakten er een wilde partij van die uiteindelijk in een remise eindigde. Danniël van Boxtel dacht de betere stelling te hebben, maar Gerard van de Kerkhof bewees voor de zoveelste keer dat zijn systeempje met wit moeilijk te kraken valt. Hij won uiteindelijk. Paul van Asseldonk had met wit de betere stelling, maar kon nauwelijks vorderingen maken. Toen hij Maarten Smit de mogelijkheid gaf met een tactisch grapje een kwaliteit te veroveren, ging hij in het eindspel onderuit. De stand laat onder andere zien dat er pas twee spelers zeker zijn van een plaats in groep A van de lentecompetitie.
In groep 2 won Joost Rutten van Ralph Kiffers. Met zijn reglementaire zege op Jan de Groot is hij nu zeker van een barrageplaats. Jan Vossen trok stevig ten aanval net na de opening en kon Huub Martens een stuk afhandig maken. Hierna won hij overtuigend. Chris van der Aa stelde in het middenspel een puntendeling voor. Roland Robinson ging hier uiteraard op in en heeft, zoals uit de stand blijkt nog slechts een half puntje nodig om de laatste felbegeerde barrageplaats te bereiken.

Programma herfstcompetitie (20 januari 2014)
Op dinsdag 21 januari wordt de twaalfde ronde in groep 1 van de herfstcompetitie gespeeld. In groep 2 worden enige inhaalpartijen afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via de mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Kafmolentoernooi Schijndel (20 januari 2014)
Naar verluidt zijn er ook op zondag 19 januari enige HSC'ers actief geweest op de 64 velden, en wel in Schijndel, waar het gezellige Kafmolentoernooi werd gehouden. Aangezien de organiserende vereniging Schijndel nog altijd geen website heeft nemen we aan dat de eindstanden binnenkort wel zullen verschijnen op de NBSB-site.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (20 januari 2014)
Vijf HSC'ers speelden op zaterdag 18 januari mee in het jaarlijkse rapidtoernooi in Valkenswaard. Pim Blijlevens behaalde een mooie tweede plaats met de score van 5½ uit 7. Joep Peeters en Jerzy Cebula werden gedeeld vierde met een 50%-score. Johan Wuijts werd gedeeld achtste met 3 uit 7. Roland Robinson slaagde er niet in ook maar één partij te winnen; zijn score van 2 uit 7 werd behaald door naast drie nederlagen maar liefst vier keer te remiseren. Hij werd er elfde mee. Een verslag en een eindstand zijn inmiddels gepubliceerd op de site van de organiserende vereniging EVS.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 januari 2014)
Op dinsdag 14 januari werden negen partijen gespeeld in de elfde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 pleegde Johan Wuijts in een thematische Franse stelling een naar eigen zeggen theoretisch bekend offer. Toen de verwikkelingen voorbij waren was er geen compensatie voor het stuk en kon Hugo Faber een belangrijk punt bijschrijven. Ton van den Waardenburg kreeg met wit in de opening twee actieve, maar ook gebonden paarden op c4 en e5. Met een aantal kleine zetten wist Bart Dekker de zwakte daarvan aan te tonen waarna hij de aanval overnam. Ton liet zich daarna sportief mat zetten. Frans van Neerven ging onderuit tegen John van Rooij. De overige partijen eindigden in een puntendeling; Sem van Houten en Pascal Boudewijns in het eindspel en Gerard van de Kerkhof en Jerzy Cebula in het middenspel. Laatstgenoemde is de tweede die zeker is van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep 2 duurde de analyse van de partij tussen Chris van der Aa en Ger Wich langer dan de partij zelf. Daarin werd na 30 redelijk solide zetten een remise overeengekomen. Joep Peeters kreeg een sterke aanval waardoor Millo Labriaire een dame moest geven tegen toren en loper, maar wel met compensatie. Daarna was Joep dicht bij het verliezen van zijn perfecte score in deze groep. Millo koos echter voor een verkeerde voorzetting waarbij zijn pion die op promoveren stond verloren ging. Joep won hierdoor alsnog de partij. Rob Bakels dacht via een combinatie een stuk te kunnen winnen. Via een gemist tussenschaakje was het echter Jan Vossen die een kwaliteit voorkwam. Deze materiële voorsprong werd hierna keurig verzilverd. Roland Robinson wikkelde na stukwinst af naar een gewonnen eindspel. Huub Martens bleef zich echter goed verdedigen en slaagde er zowaar nog in een remise te bereiken. Geen belangrijke verschuivingen in de stand.

Programma herfstcompetitie (13 januari 2014)
Op dinsdag 14 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Gongtoernooi (8 januari 2014)
Het gongtoernooi op dinsdag 7 januari werd gewonnen door Hugo Faber met 4½ uit 5. Hij liet Pim Blijlevens en Maarten Smit een half punt achter zich. Voor elke deelnemer waren er maar liefst twee prijsjes. Kijk even naar de eindstand.

Rapidtoernooi Straelen (8 januari 2014)
Drie HSC'ers speelden zondag 5 januari in het Schnellschachturnier (25 minuten per persoon per partij) in Straelen, Duitsland. Met niet minder dan 286 deelnemers die in 10 groepen uitkwamen was het best een goed bezocht toernooi. De drie clubgenoten kwamen allen uit in de B-groep (1740-1949), die 40 deelnemers telde. Pim Blijlevens stond in de meeste partijen in de opening slecht, maar wist zich daarna terug te vechten tot een slechter eindspel wat dan weer omgebogen werd naar een beter eindspel. Hij bleef met vier overwinningen en drie remises ongeslagen en kwam uit op een ongedeelde tweede plaats, goed voor een gevulde envelop en een Urkunde. Johan Wuijts deed het andersom: na de opening stond hij vaak goed tot gewonnen, maar hij verklootte daarna het eindspel. Uiteindelijk drie keer winst en vier keer verlies en een mäßige 23e plaats. Joep won er twee en maakte een keer remise. Dat was goed voor een 32e plaats. De eindstand is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Gongtoernooi (6 januari 2014)
Op dinsdag 7 januari wordt op de eerste clubavond van het nieuwe jaar het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zullen weer diverse leuke prijzen in natura te winnen zijn. We beginnen om 20.30 uur!

Uitslagen externe competitie (4 januari 2014)
HSC is het nieuwe jaar slecht begonnen; op zaterdag 4 januari was er niet één team in staat een matchpunt te veroveren in de externe competitie. Eindhoven nam met maar liefst 6½ - 1½ revanche op HSC 1. In dezelfde ruimte werd HSC 3 door Eindhoven 4 op een zo mogelijk nóg grotere nederlaag getrakteerd: 7 - 1. HSC 2 deed het in Tilburg relatief het beste, hoewel een nederlaag van 5½ - 2½ tegen het uit de eerste klasse gepromoveerde Stukkenjagers 4 uiteraard een bedenkelijk resultaat is.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (2 januari 2014)
Op zaterdag 4 januari is de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd.
HSC 1 krijgt in Eindhoven een op revanche belust team tegenover zich. Het eerste van Eindhoven is ook nog eens het op papier sterkste team van de klasse, dus dat wordt zwaar. HSC 3 zal getuige zijn van deze mogelijke slachting, want het treedt in dezelfde ruimte aan tegen Eindhoven 4, momenteel de nummer twee van klasse 2C. HSC 2 mag het in Tilburg voor de tweede keer op rij opnemen tegen een team van De Stukkenjagers, het vierde om precies te zijn. De bedoeling is om in ieder geval met méér bordpunten thuis te komen dan in de vorige wedstrijd. Als dat gebeurt zal de borrel na afloop tijdens de afterparty in Helmond nóg beter smaken!

Pank Hoogendoorntoernooi Dordrecht (28 december 2013)
Twee HSC'ers speelden op vrijdag 27 december mee in groep B van het 8e Pank Hoogendoorn rapidtoernooi in Dordrecht. Johan Wuijts maakte zijn status als ratingfavoriet volledig waar door de groep met 6 uit 7 te winnen! Op de foto neemt hij zijn eerste prijs in ontvangst. Wilfried van de Kimmenade werd gedeeld vierde met 4½ uit 7. Een verslag en de uitslagen zijn te vinden op deze site.

A74-schaaktoernooi Tegelen (28 december 2013)
Roland Robinson heeft het schaakjaar goed afgesloten; hij won op vrijdag 27 december zijn vierkamp in het via de autosnelweg A73 goed bereikbare A74-toernooi in Tegelen. De organiserende Tegelse Schaakvereniging had in dit 50+-toernooi de deelnemers op ratingsterkte onderverdeeld in groepen van vier spelers, met daarbij een voor Roland prettig tempo van 1 uur per persoon per partij. In de tweede groep kwam hij tot 2½ punt (slechts één remise!), wat voldoende was voor een (ongedeelde) eerste plaats. Naast een zak vol worst die iedereen kreeg (de plaatselijke sponsor is namelijk een slager) ging er ook nog een fles wijn mee naar huis, een prijs die Roland doorgaans alleen weet te bemachtigen via naïeve medereizigers. De uitslag is te vinden op de site van de Tegelse Schaakvereniging.

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (24 december 2013)
Op zondag 22 december speelde één HSC'er mee in het Kersttoernooi van De Stukkenjagers in Tilburg. Mario Adriaans haalde een score van 3 uit 7 in groep B en eindigde gedeeld 31e. Meer bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

Witte Kersttoernooi Boxmeer (22 december 2013)
Negen HSC'ers waren op zaterdag 21 december present bij het altijd gezellige Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na zeven ronden Zwitsers volgde een herindeling in vijf groepen van tien spelers. Vier HSC'ers bereikten de hoogste finalegroep. Van hen eindigde Hugo Faber op de gedeelde tweede plaats met 6 uit 9. Pim Blijlevens werd vierde met 5 uit 9. Danniël van Boxtel deelde de achtste plaats met oud-lid Jessica de Haas, beiden met 3 punten. Maarten Smit stortte na de voorronde (6 uit 7) volledig in en werd tiende met 2½ uit 9. Paul van Asseldonk moest in de tweede finalegroep genoegen nemen met de tweede plaats met 7½ uit 9. Roland Robinson kon getuige zijn 5 uit 9 niet echt een rol van betekenis spelen in groep C; gedeeld vierde. Wilfried van de Kimmenade werd in groep D keurig derde met 5½ uit 9. Rob Bakels kwam niet verder dan 3 punten en een gedeelde zevende plaats. Ook Millo Labriaire bereikte finalegroep D, maar had toen zijn kruit verschoten: tiende met 1 uit 9. De uitslagen kunnen worden gevonden op de site van De Vrijpion.

Uitslag avondcompetitie (21 december 2013)
Op vrijdag 20 december ging HSC C teleurstellend met 2½ - 1½ onderuit in Dongen tegen het op papier veel zwakkere DSC B. De stand in klasse C2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is uiteindelijk dan toch nog ontvangen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 december 2013)
Op dinsdag 17 december werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 zaten Pascal Boudewijns en Frans van Neerven al binnen twintig zetten in een viertoreneindspel, waarin Pascal een pion meer had. Hij miste mat-in-één, maar zijn vrijpion bleek sterker dan die van Frans, al was nauwkeurig spel nodig om die laatste pion onschadelijk te maken. Er zijn geen verschuivingen in de stand.
In groep 2 kwam Roland Robinson eindelijk tot de conclusie dat paarden hun werk beter in het midden dan aan de rand van het bord kunnen doen. Ger Wich overzag een combinatie die minimaal stuk zou kosten, maar in de uitgevoerde versie tot torenverlies leidde. De nieuwe stand laat zien dat Roland goede zaken heeft gedaan in de strijd om de barrageplaatsen.

Uitslag NBSB-bekercompetitie (18 december 2013)
Op dinsdag 17 december speelde het bekerteam van HSC in de NBSB-bekercompetitie na een dramatische wedstrijd gelijk tegen Eindhoven. Helaas viel het vierde bord af, een bord waarop wij gewonnen hadden, waardoor Eindhoven zich plaatst voor de halve finale. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

Uitslagen avondcompetitie (18 december 2013)
Op dinsdag 17 december was HSC B in Asten oppermachtig tegen Combinatie B: 0 - 4. Hierdoor neemt het B-team de leiding in de stand in klasse C1, die inmiddels is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.
Deze avond trad ook een sterk gewijzigd HSC D aan in Mierlo, waar het nipt met 2½ - 1½ verloor van koploper Mierlo-Geldrop. De stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is reeds ontvangen en geplaatst.

Uitslag avondcompetitie (17 december 2013)
Op maandag 16 december versloeg HSC A in Rosmalen koploper De Kentering met 1½ - 2½. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels geplaatst.

Programma herfstcompetitie (16 december 2013)
Op dinsdag 17 december worden ook nog enkele inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (16 december 2013)
Naast alle avondwedstrijden deze week is er ook nog een thuiswedstrijd in het kader van de NBSB-bekercompetitie. Op dinsdag 17 december treedt HSC in de kwartfinale aan tegen Eindhoven.

Programma avondcompetitie (15 december 2013)
Deze week wordt de vierde ronde van de avondcompetitie gespeeld. Alle HSC-teams spelen uitwedstrijden.
Op maandag 16 december speelt HSC A in Rosmalen de topper in klasse C1 tegen De Kentering. In diezelfde klasse speelt HSC B een dag later in Asten tegen laagvlieger Combinatie B. HSC D komt ook op dinsdag 17 december in actie; tegenstander in Mierlo is koploper Mierlo-Geldrop. Vrijdag 20 december is het dan eindelijk de beurt aan HSC C, wanneer helemaal naar Dongen moet worden afgereisd voor de confrontatie met DSC B.

Kersttoernooi Deurne (15 december 2013)
Maar liefst vijf HSC'ers speelden op donderdag 12 december mee in het Kersttoernooi in Deurne. Na vijf ronden moesten zij de toernooizege laten aan Deurnenaar Dolf Leesberg met 4½ punten, die oud-HSC'er Leo Zibret op weerstandspunten de baas was. Roland Robinson werd derde met 3½ uit 5 en bleef de overige clubgenoten, te weten Kurt Köhler, Pim Blijlevens, Johan Wuijts en Joep Peeters voor. Een verslag en een eindstand volgen wellicht later op de site van SV Deurne.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 december 2013)
Op dinsdag 10 december werden elf partijen gespeeld in de tiende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 liet Pascal Boudewijns zich verleiden tot het doen van een dubieus tijdelijk stukoffer. In de rest van de partij was hij hierna veroordeeld tot verdedigen en Jerzy Cebula slaagde er uiteindelijk in een gewonnen stelling te bereiken. Johan Wuijts was al snel een pionnetje voorgekomen en toen er in het eindspel nog een boertje veroverd werd, ging Frans van Neerven door de vlag. Danniël van Boxtel leek zich aardig staande te kunnen houden ondanks een zwakke loper. Bart Dekker bereikte echter een fraaie tempodwangstelling en won, waardoor hij de eerste is die echt zeker is van een plaats in groep A van de lentecompetitie. Ton van den Waardenburg kwam een pionnetje voor, maar bleef zitten met een zeer zwakke loper en moest een sterke loper van John van Rooij in zijn stelling toelaten. Voor beiden was het niet genoeg, remise derhalve. Ook Hugo Faber en Maarten Smit bereikten dit resultaat. Nadat de zware stukken van het bord verdwenen waren probeerde de witspeler het nog wel een tijdje, maar zonder succes. Het eindspel van Paul van Asseldonk leek wat beter vanwege een sterk paard tegen een zwakke loper, maar Sem van Houten verdedigde zich goed en bereikte ook al een remise. Door de vele halfjes slechts weinig verschuivingen in de stand.
In groep 2 slaagde Joep Peeters er opnieuw in te winnen, zijn tiende achtereenvolgende zege. Dit keer moest Chris van der Aa er aan geloven. Rob Bakels won materiaal tegen Jan de Groot en zag zijn koningsaanval doorslaan. Wim Hordijk kreeg een fraaie aanvalsstelling met een veropgerukte vrijpion. Toen Ger Wich inzag dat hij materiaal ging verliezen gaf hij op. Millo Labriaire stuntte door Roland Robinson met zwart te vloeren. In een gelijke stelling bleek een kwaliteitsoffer van de witspeler incorrect. Huub Martens offerde in het middenspel een stuk en kreeg daar fraaie compensatie voor. Een mindere voortzetting zorgde er echter voor dat Joost Rutten een winnend eindspel mocht uitschuiven. Dit lukte hem uiteindelijk met zeer veel moeite én met enige hulp. Met de vlag van Joost op vallen was zijn opponent namelijk zo vriendelijk zijn verloren stelling op te geven. De vier plaatsen winst van Wim Hordijk is de enige opvallende verschuiving in de stand.

Programma herfstcompetitie (9 december 2013)
Op dinsdag 10 december wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (8 december 2013)
Op zaterdag 7 december kon een overwinning, maar ook twee nederlagen worden genoteerd voor de HSC-teams in de externe competitie. HSC 1 nam met een overtuigende 6 - 2 overwinning revanche op PION uit Groesbeek. HSC 2 kreeg een ongenadig pak slaag van het Tilburgse Stukkenjagers 3, 1 - 7. HSC 3 ging met zo mogelijk nog grotere cijfers, namelijk ½ - 7½, onderuit tegen EVS uit Valkenswaard. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (5 december 2013)
Op zaterdag 7 december wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. De drie HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC 1 mag het opnemen tegen PION uit Groesbeek en heeft nog wat goed te maken; vorig seizoen werd namelijk met grote cijfers van dit gelijkwaardige team verloren. HSC 2 krijgt Stukkenjagers 3 uit Tilburg op bezoek, een team dat momenteel een middenmootpositie inneemt. HSC 3 speelt tegen EVS uit Valkenswaard en is op dinsdag 3 december op een achterstand gezet. Chris van der Aa verloor het toreneindspel van Erwin Talpe.
De wedstrijden beginnen zaterdag om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 december 2013)
Op dinsdag 3 december werden tien partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 kwamen Jerzy Cebula en Paul van Asseldonk na een scherpe variant remise overeen toen de muziek uit de stelling dreigde te verdwijnen. Even later kwam ook Danniël van Boxtel niet verder dan een puntendeling tegen John van Rooij. Ton van den Waardenburg en Frans van Neerven waren ook al vredelievend, de remise werd hier overeengekomen in het eindspel. Maarten Smit slaagde er als eerste in Bart Dekker een halfje te ontfutselen; hij hield stand in een iets minder middenspel. Pascal Boudewijns won twee pionnen en had die terug moeten geven. Hij liet dit na en zag dat Johan Wuijts een beslissende mataanval verkreeg. In de langste partij van de avond trok Gerard van de Kerkhof uiteindelijk in het eindspel aan het langste eind tegen Sem van Houten. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 werd de partij tussen de twee Jannen in Aarle-Rixtel gespeeld. Jan de Groot verspeelde kort na de opening op de damevleugel een paard voor een pion door een vorkje. De medebedreigde loper werd snel door Jan Vossen geruild. De pionnenstructuur op de damevleugel bleek daarna dermate verzwakt dat meer materiaal verloren zou gaan, waardoor de oudste van de twee tot opgave besloot. De overige partijen werden wel gewoon in Helmond gespeeld. Ralph Kiffers verkreeg al snel een beslissende materiële voorsprong en won gemakkelijk van Millo Labriaire. Wim Hordijk beperkte zijn achterstand tot slechts een pionnetje, maar dat was niet genoeg om het pionneneindspel te kunnen redden. Joep Peeters is na deze zege de eerste die zeker is van een barrageplaats, die hem uiteindelijk in groep A van de lentecompetitie kan brengen. Rob Bakels slaagde er laat op de avond in zijn gunstige eindspel met pluspion te winnen, ondanks de taaie verdediging van Huub Martens. Ook hier een bijgewerkte stand.

Geboren: Ruben! (2 december 2013)
Op maandag 2 december om 6.20 uur is Ruben van de Donk geboren! De jongeman weegt 3345 gram. We wensen de ouders Roel en Frieda van de Donk veel geluk met hun zoon en Lucas veel plezier met zijn broertje.

Programma herfstcompetitie (2 december 2013)
Op dinsdag 3 december wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Combinatie Snerttoernooi Asten (30 november 2013)
Zes HSC'ers speelden op zaterdag 30 november mee in het tiende Combinatie Snerttoernooi. In de hoogste groep werd ondanks het lage aantal van twaalf deelnemers gewoon Zwitsers gespeeld. Pim Blijlevens kon geen rol van betekenis spelen met zijn 2½ uit 7; hij werd gedeeld achtste. Jerzy Cebula eindigde met 1½ uit 7 op de twaalfde en laatste plaats. In groep B werd met acht deelnemers een halve competitie gespeeld en die werd met 5½ uit 7 gewonnen door Johan Wuijts. Joep Peeters werd met zijn 50%-score vierde. Roland Robinson haalde een halfje minder en werd vijfde. In groep C was het deelnemersaantal van 22 wel voldoende om Zwitsers te kunnen spelen. Jan Vossen eindigde in zijn eerste rapidtoernooi op de gedeelde zevende plaats met 4 uit 7. De eindstanden zijn te vinden op de site van De Combinatie.

Uitslagen avondcompetitie (27 november 2013)
Op dinsdag 26 november leverde de eerste massale thuiswedstrijd onze vier HSC-teams twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op.
HSC A was veel te sterk voor De Combinatie B uit Asten; het werd een maximale afstraffing. HSC B had het veel moeilijker tegen het Eindhovense WLC B, maar slaagde er uiteindelijk ook in om te winnen: 2½ - 1½. HSC C kwam niet verder dan een gelijkspel tegen De Toren uit Leende. HSC D was zoals verwacht volstrekt kansloos tegen de op papier sterkste tegenstander die in De Molen aanwezig was; 0 - 4 derhalve tegen Checkmate uit Weert.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

Uitslag en stand herfstcompetitie (27 november 2013)
Op dinsdag 26 november werd ook nog een partij ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. John van Rooij en Gerard van de Kerkhof kwamen al vrij snel remise overeen. Laatstgenoemde stijgt een plaatsje in de stand.

Programma avondcompetitie (25 november 2013)
Op dinsdag 26 november spelen de vier avondteams van HSC een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC A mag het opnemen tegen De Combinatie B uit Asten, tot nu toe goed voor één matchpunt. In dezelfde klasse speelt HSC B tegen hekkensluiter WLC B uit Eindhoven. HSC C ontvangt het net iets hoger geklasseerde De Toren uit Leende. HSC D lijkt een zware avond te krijgen tegen medekoploper Checkmate uit Weert. Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom!

Kreeft Consultancytoernooi Bennekom (24 november 2013)
Joep Peeters was op zaterdag 23 november de enige deelnemer van HSC in het 8e Kreeft Consultancy rapidtoernooi in Bennekom. Hij was niet erg op dreef: in groep B eindigde hij met 2½ uit 7 ongedeeld 24e. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 november 2013)
Op dinsdag 19 november werden acht partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 offerde Johan Wuijts twee pionnen in de opening. Ton van den Waardenburg kon deze opzet onmiddellijk afstraffen, maar liet dat na en zag zijn volledige stelling instorten. Frans van Neerven was gedwongen een slecht toreneindspel in te gaan, om zo kwaliteitsverlies te voorkomen. Na pionverlies schudde hij Danniël van Boxtel meteen de hand. In een ingewikkelde stelling bleek John van Rooij na de tijdnoodfase ergens een toren te zijn kwijtgeraakt, waardoor Jerzy Cebula er met de winst vandoor ging. In een gelijkopgaande eindspelstelling verloor Hugo Faber een pionnetje. Sem van Houten gaf hierna een stuk voor nog twee pionnen en zijn pionnenopmars was daarna dodelijk. Maarten Smit ging in zijn vooruitgespeelde partij tegen Gerard van de Kerkhof in op diens tweede remiseaanbod, maar had gezien zijn uitstekende stelling zeker door moeten spelen. Paul van Asseldonk veroverde vroeg in de opening, op zet 2 om precies te zijn, een pion en gaf die nooit meer terug. Wat Pascal Boudewijns ook probeerde, zijn stelling bleef verloren, waarna de topper van de vorige herfstcompetitie nu ongedeeld onderaan staat in de stand.
In groep 2 slechts twee partijen! Joost Rutten veroverde dankzij een gevaarlijke vrijpion een stuk en kon Chris van der Aa uiteindelijk mat zetten. Rob Bakels speelde op koningsaanval en die kostte Millo Labriaire het nodige materiaal. Het eindspel was vervolgens gewonnen voor de secretaris, die daarmee twee plaatsen winst boekt in de stand.

Programma herfstcompetitie (18 november 2013)
Op dinsdag 19 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

NBSB rapidschaakkampioenschap Rosmalen (17 november 2013)
Zeven HSC'ers waren op zaterdag 16 november aanwezig bij het NBSB-rapidschaakkampioenschap in Rosmalen. Hugo Faber eindigde met 6 uit 9 verdienstelijk op de gedeelde vijfde plaats. Gedeeld 12e met 5 uit 9 werd een pelotonnetje met daarin Paul van Asseldonk, Jerzy Cebula, Wilfried van de Kimmenade en Johan Wuijts. Joep Peeters en Roland Robinson kwamen tot 4 uit 9 en eindigden gedeeld 25e. Een verslag is te vinden op de site van de organiserende verening De Kentering. De eindstand is te bewonderen op de NBSB-site.

Theo van den Berkmortel overleden (17 november 2013)
Dit weekend is bekend geworden dat ons gewaardeerde oud-lid Theo van den Berkmortel na een noodlottig ongeval op vrijdag 15 november is overleden. Hij mocht slechts 56 jaar worden. We zullen ons Theo herinneren als een bijzonder prettige persoonlijkheid die op allerhande gebieden veel voor onze club heeft betekend. Rust zacht, Theo.

Uitslagen interne bekercompetitie (13 november 2013)
Op dinsdag 12 november werden zes partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. In de laatste partij uit de eerste ronde hield Millo Labriaire na een lastig begin knap stand tegen Ger Wich. In het noodzakelijk geworden beslissingsvluggertje was eerstgenoemde vervolgens oppermachtig. Chris van der Aa leek soepel op weg naar de kwartfinale, maar liet Ralph Kiffers op een vreselijke manier ontsnappen. Laatstgenoemde mag het nu opnemen tegen Paul van Asseldonk. John van Rooij wist middels een fraaie combinatie een stuk buit te maken waarna hij Elric Wanner versloeg. Maarten Smit kwam snel een kwaliteit voor, miste vervolgens een geforceerde winst, maar slaagde er toch in Roel van de Donk op de knieën te krijgen. Hij mag in de kwartfinale tegen Pascal Boudewijns, die bekerhouder Hugo Faber elimineerde. In een gelijkopgaande strijd won hij een pion en daar kwam na de door beide spelers nipt gehaalde tijdcontrole nog een pionnetje bij. Dit bleek genoeg voor de winst. Jerzy Cebula wikkelde af naar een totaal gewonnen toreneindspel met twee pionnen meer. Dit speelde hij echter zo slecht uit dat Roland Robinson met ieder nog één pion een winststelling verkreeg. Ook hij wist met zoveel weelde geen raad en liet een pat toe, met de vlag van zijn tegenstander op vallen. In de barrage lootte Roland wit maar slaagde er opnieuw niet in te winnen. Het pionneneindspel dat overbleef was potremise, waardoor Jerzy in de kwartfinale tegen Danniël van Boxtel mag aantreden.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 november 2013)
Op dinsdag 12 november werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd de koning van Sem van Houten het bord over gejaagd en dat leverde Bart Dekker een beslissende materiële voorsprong op. Hij handhaaft hiermee zijn 100%-score, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 blunderde Wim Hordijk door een familieschaak toe te laten, waardoor zijn partij tegen Jan Vossen snel afgelopen was. Jan de Groot hield het lang vol tegen de koploper in de stand, Joep Peeters, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen.

Programma interne bekercompetitie (11 november 2013)
Op dinsdag 12 november wordt de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Voor aanvang van de partijen dient er geloot te worden voor de kleur. We beginnen om 20.00 uur.

Programma herfstcompetitie (11 november 2013)
Op dinsdag 12 november wordt een aantal inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Schaakkunsttoernooi Druten (10 november 2013)
Joep Peeters speelde op zondag 10 november als enige HSC'er mee in het 1e Schaakkunsttoernooi in Druten. In de tweede achtkamp eindigde hij met 4½ uit 7 op de ongedeelde tweede plaats. Meer bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 november 2013)
Op dinsdag 5 november werden slechts zeven partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 bracht Frans van Neerven een interessant pionoffer in de opening. Maarten Smit sloeg de pion en zag zijn tegenstander vervolgen met een stukoffer dat weerlegd kon worden. Jerzy Cebula boekte een fraaie en overtuigende zege op Hugo Faber, die de problemen met zijn witveldige loper nooit opgelost kreeg. Pascal Boudewijns offerde een kwaliteit om de stelling nog enigszins in balans te kunnen houden. Gerard van de Kerkhof verdedigde zich goed en kon in de slotfase nog een stuk aan zijn materiële voorsprong toevoegen. Hij stijgt door deze zege naar de derde plaats in de stand.
In groep 2 was Joep Peeters in de vroeg begonnen partij tegen Ralph Kiffers oppermachtig. Huub Martens veroverde al snel een kwaliteit, waarna hij niet veel later een hand kreeg van Jan de Groot. Wim Hordijk kwam na verwikkelingen een stuk achter tegen Joost Rutten en toen hij inzag dat hij geen compensatie had, gaf hij op. Chris van der Aa leek hard op weg Rob Bakels onderuit te halen nadat hij een stuk gewonnen had. In tijdnood gekomen ging hij echter toch maar voor de veilige remise, omdat hij 15 zetten in minder dan twee minuten niet zo zag zitten. Hij klimt toch nog een plaatsje in de stand.

Uitslag NBSB-bekercompetitie (6 november 2013)
Op dinsdag 5 november heeft HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie Veldhoven op een 3½ - ½ nederlaag getrakteerd. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma herfstcompetitie (4 november 2013)
Op dinsdag 5 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (4 november 2013)
Op dinsdag 5 november speelt HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen Veldhoven.

Uitslagen externe competitie (3 november 2013)
Op zaterdag 2 november speelden alle HSC-teams een uitwedstrijd in de externe competitie. Het resultaat was één keer winst maar helaas ook twee keer een nederlaag.
HSC 1 verloor in Nijmegen enigszins geflatteerd met 5½ - 2½ van UVS. HSC 2 was in Roosendaal op diverse borden niet bij de les en verloor met 5 - 3 van De Pion 3. Het enige lichtpuntje was HSC 3 dat in de openingswedstrijd Veldhoven 3 met 3 - 5 aan de kant zette.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

KNSB-ratinglijst (1 november 2013)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per november 2013 is verschenen. De diverse (zomer)toernooien alsmede de eerste ronde van de externe competitie zijn meegeteld. De HSC-lijst op de ratingviewer is bijgewerkt.

Programma externe competitie (31 oktober 2013)
Op zaterdag 2 november is de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd.
HSC 1 mag vandaag naar Nijmegen om aan te treden tegen het sterke UVS. HSC 2 moet nog wat verder reizen, namelijk naar Roosendaal. Daar wacht het derde team van De Pion. HSC 3 begint de competitie met een uitwedstrijd in Veldhoven, alwaar het derde team van de gelijknamige vereniging bestreden gaat worden. Na afloop van de wedstrijden zal er ongetwijfeld nog een gezellige afterparty in het centrum van Helmond zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (31 oktober 2013)
Op dinsdag 29 oktober werden in de zesde ronde van de herfstcompetitie tien partijen gespeeld, eerlijk verdeeld over de beide groepen.
In groep 1 won Hugo Faber een pionnetje en verminkte de rokadestelling van Pascal Boudewijns. Zoveel problemen kon de zwartspeler niet aan. De ontwikkeling van Gerard van de Kerkhof leek weer eens onder de maat, nadat hij een pionwinst had gezien. Paul van Asseldonk kon echter niet profiteren, bleef de pion achter en verloor. Maarten Smit probeerde een nieuw openingsidee uit. Dit had hij beter niet kunnen doen, want hij werd onmiddellijk met de rug tegen de muur gezet door John van Rooij. Na stukverlies was het over. Bart Dekker boekte zijn zesde zege op rij. Dit keer werd Jerzy Cebula overtuigend geslachtofferd. Johan Wuijts zette Danniël van Boxtel volledig klem, wat laatstgenoemde er toe bracht in het eindspel een stuk te geven. Zijn bedoeling was om zijn laatste stuk te offeren voor de laatste witte pion, zodat Johan zou mogen aantonen dat hij met loper en paard kan matzetten. Zover kwam het niet; de witte pion bereikte de overkant, waardoor de winnaar zich op de derde plaats heeft genesteld in de stand.
In groep 2 ging Jan Vossen opnieuw onderuit. Na stukverlies wist Chris van der Aa de winst te pakken. Bij Rob Bakels duurde het even voordat hij zijn favoriete aanvalsspel kon etaleren. Na een fout van Wim Hordijk was er geen houden meer aan. Joost Rutten kwam snel een pionnetje voor en zijn stelling bleef uitstekend. Ger Wich moest wel bezwijken en deed dat ook. In de topper van vanavond was de koploper in de stand, Joep Peeters, weer eens ongenaakbaar. In het eindspel won hij eerst een pionnetje en toen er nog een bij kwam gooide Roland Robinson de handdoek in de ring. Millo Labriaire probeerde heel lang zijn lopereindspel met pluspion te winnen. Jan de Groot offerde uiteindelijk zijn loper tegen een zwarte pion om vervolgens de laatste pion met zijn koning onschadelijk te maken; remise derhalve.

Programma herfstcompetitie (28 oktober 2013)
Op dinsdag 29 oktober wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Kiste Trui toernooi Mook (27 oktober 2013)
HSC was op zaterdag 26 oktober met negen spelers vertegenwoordigd in het altijd gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Maarten Smit schreef het toernooi met 5½ uit 7 verrassend op zijn naam! Van de vier spelers met deze score had hij de meeste weerstandspunten, waardoor hij het felbegeerde beeldje van Kiste Trui in ontvangst mocht nemen. Hugo Faber en Danniël van Boxtel werden gedeeld zevende met 4½ uit 7. Pim Blijlevens kwam uit op een 50%-score hetgeen een gedeelde 18e plaats inhield. Johan Wuijts begon met 3 uit 3, maar daar kwam na de lunch niets meer bij. Hij werd gedeeld 27e. Wilfried van de Kimmenade behaalde 2½ uit 7 en kwam op de gedeelde 33e plaats uit. Een half punt minder had Joep Peeters; gedeeld 39e. Roland Robinson kwam tot slechts 1½ uit 7 en werd gedeeld 42e. In de tweede groep, de Plataangroep, kon Rob Bakels zijn favorietenstatus niet waar maken. Met 4 uit 7 werd hij gedeeld 15e. Meer informatie is te vinden op de site van SV Mook.

Univé schaaktoernooi Hoogeveen (27 oktober 2013)
Jerzy Cebula heeft vanaf vrijdag 18 oktober meegedaan aan het negenrondige Univé Open. Hij eindigde met 3 uit 9 op de gedeelde 64e plaats, maar heeft gezien zijn TPR van 2032 toch nog een kleine ratingwinst geboekt. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslag avondcompetitie (23 oktober 2013)
Op donderdag 24 oktober versloeg HSC B Son en Breugel met maximale cijfers. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

Uitslag avondcompetitie (23 oktober 2013)
Op dinsdag 22 oktober was HSC A met ½ - 3½ veel te sterk voor het Eindhovense WLC B. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 oktober 2013)
Op dinsdag 22 oktober werden bedroevend weinig inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. Hoewel de competitieleider zes partijen had ingepland, werden er slechts drie (!) gespeeld.
In groep 1 verzuimde Maarten Smit zijn pion voorsprong vast te houden en gaf Sem van Houten de mogelijkheid af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Dat bouwde deze prachtig uit naar een gewonnen stelling, maar op het moment dat hij de doodsteek had kunnen toebrengen ging hij op zijn beurt in de fout. Hierna was en bleef het remise. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep 2 veroverde Rob Bakels een toren van Joep Peeters, maar moest daar wel twee stukken voor inleveren. Dat bleek teveel van het goede. Millo Labriaire kwam een pionnetje achter en Ger Wich kon hierna afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Hij stijgt door deze overwinning naar de tweede plaats in de stand.

Uitslag avondcompetitie (22 oktober 2013)
Op maandag 21 oktober verloor HSC C met 2½ - 1½ van Eindhoven B. De stand in klasse C2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

Programma herfstcompetitie (21 oktober 2013)
Op dinsdag 22 oktober wordt een flink aantal inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (20 oktober 2013)
Deze week wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. Drie HSC-teams zullen in actie komen.
Op maandag 21 oktober speelt HSC C in en tegen Eindhoven, het B-team om precies te zijn. Een dag later, op dinsdag 22 oktober, reist ook HSC A af naar Eindhoven om aan te treden tegen WLC, het B-team om precies te zijn. Donderdag 24 oktober is het dan de beurt aan HSC B. In Son en Breugel wacht het A-team van de plaatselijke vereniging. HSC D komt deze ronde niet in actie.

Open snelschaaktoernooi Zoetermeer (20 oktober 2013)
Op zaterdag 19 oktober waren maar liefst drie HSC'ers present bij het Open snelschaaktoernooi om de Breugembokaal in Zoetermeer. Pim Blijlevens speelde in de sterkbezette groep A en haalde met 11 uit 20 een zeer verdienstelijke score. Joep Peeters en Johan Wuijts speelden in groep B en daar was de organisatie niet je van het. Na vier ronden werd het toernooi hier afgeblazen, omdat de organisatie er niet meer uit kwam. De scores van de twee HSC'ers waren tot dan toe 7 uit 8. Uiteindelijk volgde dan toch nog een herindeling in achtkampen. In de hoogste groep eindigde Johan als tweede met 6 uit 7. Joep eindigde in diezelfde groep lager. Meer informatie over dit toernooi zal binnenkort te vinden zijn op de site van SV Promotie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 oktober 2013)
Op dinsdag 15 oktober werden in de vijfde ronde van de herfstcompetitie acht partijen gespeeld.
In groep 1 speelden Paul van Asseldonk en Hugo Faber een salonremise. In de overige drie partijen was wel sprake van strijd. Pascal Boudewijns kwam heel behoorlijk uit de opening, maar ging te snel tot actie over. Zijn stukkenontwikkeling vergat hij daarbij en hier wist Bart Dekker uiteindelijk van te profiteren. Gerard van de Kerkhof ging verrassend onderuit tegen Johan Wuijts, die zijn witte standaardopzet overtuigend kraakte. Dat hij verloor door een blunder die hem een kwal kostte verbloemde niet dat hij van tevoren al slecht tot verloren stond. Sem van Houten ging niet in op het vredesvoorstel van Frans van Neerven en ging even later prompt in de fout. De nestor voerde hierna een toreneindspel met enkele pionnen meer met vaste hand naar winst, waardoor hij maar liefst vier plaatsen stijgt in de stand.
In groep 2 was Millo Labriaire al vroeg onderuit gegaan tegen Wim Hordijk, zelfs nog voordat de verslaggever aanwezig was. Deze kan derhalve niets zinnigs melden over deze partij. Joep Peeters won in het middenspel een stuk dat Joost Rutten in had laten staan vanwege hevige tijdsdruk. Rob Bakels stond aanvankelijk een pion voor, maar begon toen te schutteren. Eerst gaf hij zijn pion terug en vervolgens verloor hij een stuk, maar Ger Wich gunde hem alsnog een remise. Roland Robinson had na een ingewikkeld en voor zijn doen hyperscherp middenspel afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. In tijdnood gaf hij echter een stuk weg, waarna het eindspel ineens gewonnen bleek voor Ralph Kiffers. Door dit resultaat is er een nieuwe leider in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (16 oktober 2013)
Op dinsdag 15 oktober werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Danniël van Boxtel kwam vanuit de opening zeer goed te staan met onder andere een sterke vrijpion en een opgesloten zwart paard. Ondanks goed tegenspel van Willy Jonkers werden deze stellingsproblemen hem uiteindelijk teveel.

Programma herfstcompetitie (14 oktober 2013)
Op dinsdag 15 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 oktober 2013)
Op dinsdag 8 oktober werden in de vierde ronde van de herfstcompetitie negen partijen gespeeld.
In groep 1 weigerde Hugo Faber een remisevoorstel van Gerard van de Kerkhof om een zet later zelf remise aan te bieden, hetgeen wél geaccepteerd werd. Waarschijnlijk was beginnende doofheid de reden van deze ongebruikelijke gang van zaken. Paul van Asseldonk kwam na de gebruikelijke wake-up-call al snel in de problemen, hetgeen hem behoorlijk wat tijd kostte. Bart Dekker offerde een kwaliteit en schiep hiermee voldoende complicaties om het punt te kunnen pakken. Sem van Houten kwam in zijn eerste partij bij HSC in de problemen toen Ton van den Waardenburg een stuk kon ophalen. Hij probeerde hierna nog wel het tij te keren, maar tevergeefs. Frans van Neerven stond wat minder tegen Jerzy Cebula, maar een onhandige loperzet versnelde het einde vanwege damewinst of mat. Pascal Boudewijns offerde een stuk tegen twee pionnen en kwam daarna tot de ontdekking dat de geplande vervolgzet niet deugde wegens dameverlies. John van Rooij liet zich in het vervolg niet meer beetnemen en verzilverde zijn materiaalvoorsprong. Na deze eerste zege heeft hij de laatste plaats verlaten, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 won Joep Peeters een stuk en startte een koningsaanval. Huub Martens kon zich alleen verdedigen door de dame te geven, waarna hij zwoer nooit meer Frans te zullen spelen. Roland Robinson kreeg een betere stelling met onder andere een open f-lijn en een verminkte pionnenstructuur van Rob Bakels. Middels een paardzet naar de rand van het bord besliste hij het duel in stijl. Jan Vossen leek de iets betere stelling te hebben, maar Ger Wich kon zich bevrijden en even later een stuk veroveren, waardoor de witspeler opnieuw met lege handen stond. Chris van der Aa leek in een volledig gelijkopgaande partij zijn g-pion naar de overkant te kunnen brengen, maar liet dit na. Hierna kon Wim Hordijk de overhand krijgen en zelfs nog winnen. Nog twee personen met een 100%-score in de stand.

Programma herfstcompetitie (7 oktober 2013)
Op dinsdag 8 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Let op! Het programma in groep 1 is gewijzigd, omdat er een extra deelnemer is. In groep 2 zijn al drie partijen vooruitgespeeld, waardoor er een alternatief programma is doorgemaild door de competitieleider. Als je niets hebt ontvangen kun je er van uitgaan dat je geplande partij gewoon doorgaat. We beginnen om 20.00 uur.

Hyfass toernooi Bergen (7 oktober 2013)
Op zaterdag 5 oktober was Jerzy Cebula de enige deelnemer van HSC die meespeelde in het 17e Hyfass rapidtoernooi in het Limburgse Bergen. Met 4 uit 7 eindigde hij op een gedeelde zevende plaats met een TPR die iets onder zijn huidige rating ligt. De eindstand is te vinden op de site van SV Bergen.

Uitslag avondcompetitie (4 oktober 2013)
Op donderdag 3 oktober speelde HSC D als laatste van de avondteams een uitwedstrijd in en tegen Deurne. Helaas werd er met 3 - 1 verloren. De stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van HSC D is geplaatst.

Uitslag avondcompetitie (3 oktober 2013)
Op woensdag 2 oktober speelde HSC C in Tilburg gelijk tegen Stukkenjagers E. De stand in klasse C2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag van HSC C is geplaatst.

Uitslag avondcompetitie (2 oktober 2013)
Op dinsdag 1 oktober speelden HSC A en HSC B tegen elkaar. Na zware strijd werd het uiteindelijk 2 - 2. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. De verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (2 oktober 2013)
Op dinsdag 1 oktober werden zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 liet Bart Dekker zijn toren bewust insluiten, omdat hij zag dat de compensatie die hij kreeg overweldigend was. Uiteindelijk liep Gerard van de Kerkhof mat. Deze groep is uitgebreid naar 13 personen, nu ons nieuwe lid Sem van Houten mee gaat spelen. De indeling en de stand zijn inmiddels bijgewerkt.
In groep 2 gaf Ger Wich in een moeilijke stelling zijn dame weg, waarna Huub Martens zijn eerste overwinning kon bijschrijven. Millo Labriaire had aanvankelijk een beter eindspel, maar maakte een inschattingsfout die ervoor zorgde dat Chris van der Aa alsnog won. Jan Vossen offerde een stuk voor drie pionnen, maar Joost Rutten wist daar wel raad mee. Toen hij ook nog een toren voorkwam was de partij gespeeld. Ralph Kiffers offerde een stuk voor twee pionnen en kreeg een koningsaanval. Hij weigerde eeuwig schaak te geven omdat hij wilde winnen, maar dat was toch wat teveel gevraagd. Rob Bakels verdedigde goed en won vanwege zijn materiaalvoorsprong. Roland Robinson won in het eindspel met grote moeite van Jan de Groot, en heeft de leiding in de stand overgenomen.

Programma herfstcompetitie (30 september 2013)
Op dinsdag 1 oktober wordt een flink aantal inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (30 september 2013)
Deze week wordt begonnen met de avondcompetitie, waar HSC dit seizoen met vier teams aan meedoet. Op dinsdag 1 oktober staat het beladen duel tussen HSC A en HSC B op het programma. Woensdag 2 oktober is het de beurt aan HSC C dat in Tilburg Stukkenjagers E mag bestrijden. Op donderdag 3 oktober speelt HSC D tenslotte in Deurne tegen de gelijknamige plaatselijke schaakvereniging.

Uitslagen interne bekercompetitie (25 september 2013)
Op dinsdag 24 september werden zes partijen gespeeld in de interne bekercompetitie, vijf uit de eerste ronde en alvast één uit de tweede ronde. Pascal Boudewijns won net na de opening een vol stuk dat Huub Martens wel moest geven om niet mat te gaan. Toen er even later nóg een stuk van het bord geplukt werd, hield de zwartspeler het voor gezien. Roel van de Donk verloor een pion, maar had een mooie druk op de damevleugel. Die werd Jan Vossen uiteindelijk fataal. Maarten Smit leek na de opening in de problemen na goed spel van Wim Hordijk, maar bevrijdde zich en kon via een leuke combinatie (kwaliteitsoffer, stille zet, stukoffer) toeslaan. Ton van den Waardenburg had met wit nauwelijks tegenspel, waardoor hij enigszins voorbarig de handdoek gooide in zijn partij tegen John van Rooij. Joep Peeters verloor een kwaliteit, maar verkreeg toch voldoende tegenspel. Gerard van de Kerkhof besloot daarom de kwaliteit terug te geven om af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel met pluspion. De tweederondepartij tussen Paul van Asseldonk en Frans van Neerven kreeg een abrupt einde toen laatstgenoemde op zet 32 door de vlag ging in een moeilijk houdbare stelling.

Uitslag en stand herfstcompetitie (25 september 2013)
Op dinsdag 24 september werd één partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Rob Bakels leek met wit regelrecht af te stevenen op een mooie overwinning, nadat hij een correct stukoffer had geplaatst. Helaas liet hij in het vervolg zijn toren ongedekt staan, waardoor Joost Rutten er met het volle punt vandoor ging. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma interne bekercompetitie (23 september 2013)
Op dinsdag 24 september wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook zullen er meteen al enige partijen uit de tweede ronde worden afgewerkt. Let in dit kader op de mail die de competitieleider heeft rondgestuurd! Voor aanvang van de partijen dient er geloot te worden voor de kleur. Het gehanteerde tempo is 40 zetten in 1 uur en 30 minuten, vervolgens een kwartier extra voor de rest van de partij. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (22 september 2013)
Op zaterdag 21 september heeft de eerste ronde van de externe competitie een overwinning en een nederlaag opgeleverd voor de twee spelende HSC-teams.
HSC 1 begon het seizoen niet zo best door met 3½ - 4½ te verliezen van Veldhoven. Gelukkig won HSC 2 met 4½ - 3½ van Veldhoven 2, waardoor de massakamp in een gelijkspel eindigde.
De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (18 september 2013)
Op zaterdag 21 september wordt begonnen met de externe competitie. Twee HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC 1 trapt af tegen Veldhoven. Op verzoek van onze tegenstanders werden deze week drie partijen vooruitgespeeld. Op dinsdag 17 september ging Gerard van de Kerkhof, na zo goed als gewonnen te hebben gestaan, onderuit tegen Dirk van Dooren. Later op de avond verloor ook Pascal Boudewijns zijn partij van Erik van Eijndhoven. Op donderdag 19 september versloeg Ruben Venis Huub Schenning, waardoor de tussenstand 1 - 2 is.
HSC 2 mag het opnemen tegen Veldhoven 2 en deze wedstrijd is slecht begonnen op dinsdag 17 september; Frans van Neerven verloor namelijk in het eindspel van Jan van de Munckhof.
HSC 3 moet nog even geduld hebben. De competitie begint pas op zaterdag 2 november.
De wedstrijden beginnen zaterdag om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 september 2013)
Op dinsdag 17 september werd de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden acht partijen afgewerkt.
In groep 1 kwamen Maarten Smit en Danniël van Boxtel al vrij snel een correcte remise overeen. Ton van den Waardenburg greep mis in het middenspel en moest lijdzaam toezien hoe Jerzy Cebula het eindspel verzilverde. John van Rooij kwam na een fout in de opening een pion achter en werd vervolgens langzaam maar zeker opgerold door Paul van Asseldonk, die hierdoor liefst zes plaatsen stijgt in de stand.
In groep 2 wist Chris van der Aa te winnen van Jan de Groot, nadat hij al snel enkele pionnen voor was gekomen. Joost Rutten ging in een remiseachtig eindspel onderuit tegen Roland Robinson nadat hij een stuk verblunderde. Joep Peeters kwam twee pionnen voor tegen Jan Vossen en maakte geen fouten in het toreneindspel. Millo Labriaire had op een hele mooie manier zijn eindspelstelling kunnen winnen van Huub Martens, maar uit vrees met loper en paard mat te moeten zetten ging hij toch maar met remise akkoord. Ralph Kiffers was wat later op de club, waardoor zijn tegenstander Ger Wich alweer huiswaarts was gekeerd. Een telefoontje zorgde ervoor dat Ger opnieuw naar de club kwam, zodat deze partij alsnog gespeeld kon worden. Ger kreeg gedurende de partij een beslissende materiaalvoorsprong en won. Elric Wanner heeft zich teruggetrokken. Hierdoor is de indeling veranderd; in plaats van 13 ronden worden er nu 11 ronden gespeeld. Vanwege de gedeeltelijk gewijzigde indeling van de eerste drie ronden zijn er nu bijzonder veel u-tjes waar te nemen in de stand.

Programma herfstcompetitie (16 september 2013)
Op dinsdag 17 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Stompe Linde toernooi Nuenen (16 september 2013)
Op zaterdag 14 september speelden zeven HSC'ers mee in het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. In de hoogste groep (zeven ronden Zwitsers met slechts tien deelnemers!) slaagde Sebastiaan Smits er in het toernooi te winnen. Hij bleef met 5½ uit 7 Stukkenjager Bram van den Berg en Hugo Faber een half puntje voor. Paul van Asseldonk werd gedeeld vierde met 4 uit 7. Pim Blijlevens was dit keer wat minder op dreef; hij werd gedeeld achtste met 2 uit 7. De tweede groep werd overtuigend gewonnen door Johan Wuijts, die slechts een half puntje afstond. Dat was tegen Danniël van Boxtel, die met 5 uit 7 ongedeeld tweede werd. Joep Peeters eindigde in de achterhoede; met 3 uit 7 werd hij gedeeld 12e. Meer informatie is te vinden op de site van SV Nuenen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 september 2013)
Op dinsdag 10 september werden in de tweede ronde van de herfstcompetitie tien partijen gespeeld, eerlijk verdeeld over de beide groepen.
In groep 1 won Bart Dekker voor de tweede keer. Na een fout van Hugo Faber profiteerde hij met een leuke combinatie die hem een kwaliteit opleverde. Maarten Smit kwam slecht uit de opening. Net toen hij de zaakjes weer op orde begon te krijgen sloeg Johan Wuijts toe met een vernietigende koningsaanval. Pascal Boudewijns kwam twee pionnen voor en stond gewonnen, maar blunderde in tijdnood een stuk weg. Ton van den Waardenburg wilde zo niet winnen en stelde sportief remise voor, hetgeen uiteraard geaccepteerd werd. De partij tussen Frans van Neerven en Paul van Asseldonk eindigde eveneens in een puntendeling. Danniël van Boxtel meende met een kwaliteit tegen twee pionnen op winst te kunnen spelen, maar de sterke loper van Jerzy Cebula tesamen met diens dame lieten de balans naar de andere kant doorslaan. Nog maar één leider in de stand.
In groep 2 leek Millo Labriaire ook zijn tweede partij te gaan winnen. Helaas voor hem liet hij Joost Rutten ontsnappen en verloor zelfs nog. Wim Hordijk wist met zwart te winnen van Jan de Groot. Joep Peeters stond in het begin duidelijk minder, maar onder druk van de tijd verloor Ger Wich de grip op de stelling en ging uiteindelijk onderuit. Huub Martens had een gunstig toreneindspel met aanvankelijk twee pionnen meer. Zijn witte pion stond daarna op promoveren, maar Chris van der Aa slaagde er op een leerzame manier in deze pion onschadelijk te maken, waarna het resterende pionneneindspel remise was. Toen alle partijen in beide groepen afgelopen waren, was er in de partij tussen Jan Vossen en Roland Robinson nog geen pion geruild! Na lang manoeuvreren werden op zet 43 de dames geruild en in het vervolg kwam Roland twee pionnen voor. Jan probeerde het tij te keren middels een stukoffer, maar dat hielp niet meer. Ook in deze groep nog maar één koploper in de stand.

Programma herfstcompetitie (9 september 2013)
Op dinsdag 10 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. In groep 1 is het speeltempo vanaf deze ronde na democratisch overleg met alle deelnemers gewijzigd. Een kleine meerderheid koos voor het tempo van 1 uur voor 35 zetten, gevolgd door 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet gedurende de hele partij. We beginnen om 20.00 uur.

OSKA weekendtoernooi Arnhem (8 september 2013)
Twee HSC'ers speelden vanaf vrijdag 6 september mee in groep B van het OSKA weekendtoernooi in Arnhem. Johan Wuijts finishte met zeer veel remises op een gedeelde 16e plaats met 3½ uit 6. Zijn TPR van 1694 is ver onder zijn niveau. Ook bij Joep Peeters ging het niet echt lekker getuige zijn gedeelde 35e plaats met 2½ uit 6. De bijbehorende TPR van 1595 is eveneens zeer matig. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 september 2013)
Op dinsdag 3 september werd begonnen met de herfstcompetitie. Er werden tien partijen gespeeld.
In groep 1 werd voor het eerst gespeeld met het nieuwe speeltempo van 1 uur en 10 minuten voor de gehele partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet. Op verschillende borden werd aldus kennis gemaakt met het fenomeen 'eeuwige tijdnood'. Twee spelers gingen zelfs door de vlag. Bart Dekker speelt dit seizoen weer mee en won overtuigend. Dat Johan Wuijts op de slotzet blunderde verbloemde niet dat hij van te voren al verloren stond. Maarten Smit had duidelijke compensatie nadat hij een pion geofferd had in de opening, maar Jerzy Cebula hield ternauwernood stand. Pascal Boudewijns en Danniël van Boxtel maakten er een fraai gevecht van. Een toreneindspel met pluspion kon echter, onder de tijdsdruk, niet verzilverd worden door de witspeler, waardoor hier ook een remise te noteren viel. Hugo Faber leek via een sterke koningsaanval op een mooie overwinning af te stevenen, maar John van Rooij verdedigde zich uitstekend. In tijdnood miste laatstgenoemde zelfs een opgelegde winstkans om vervolgens in verloren stelling door de vlag te gaan. Ook Frans van Neerven zette niet snel genoeg en verloor door tijdsoverschrijding. Zijn middenspelstelling tegen Gerard van de Kerkhof was zorgelijk, maar zo'n abrupt einde had niemand verwacht. Ton van den Waardenburg gaf zijn visitekaartje af door met zwart te winnen van Paul van Asseldonk. In het eindspel bevrijdde hij eerst zijn zwakke loper om vervolgens een kwaliteit buit te maken. Het resterende eindspel schoof hij daarna bekwaam uit. Het levert hem voorlopig een gedeelde eerste plaats op in de stand.
In groep 2 werden meteen al drie partijen uitgesteld. Eén partij kon worden vooruitgespeeld. In die partij leek ons nieuwe lid Jan Vossen, die na een leuke combinatie een pion had veroverd, meteen zijn eerste overwinning te gaan behalen. Hij liet echter zijn dame in staan en dat zag Millo Labriaire uiteindelijk ook. Ger Wich veroverde een pion tegen Jan de Groot en verzilverde zijn materiële voorsprong. Wim Hordijk kwam een stuk voor, maar had daar maar liefst vier pionnen voor moeten geven. Reden voor hem om remise aan te bieden. In eerste instantie weigerde Huub Martens, maar uiteindelijk tekenden beide kemphanen alsnog de vrede. Elric Wanner had een zware koningsaanval gelanceerd en Joep Peeters moest alle zeilen bijzetten om zich te verdedigen. Dat deed hij uiteindelijk goed, want hij kon de aanval afslaan en een f-pionnetje naar de overkant brengen. Onze voorzitter staat voorlopig bovenaan in de stand.

Programma herfstcompetitie (1 september 2013)
Op dinsdag 3 september gaan we beginnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In groep 1 wordt een speeltempo gehanteerd van 1 uur en 10 minuten voor de hele partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet. In groep 2 wordt het normale speeltempo van 40 zetten in 1½ uur gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij gehanteerd. We beginnen om 20.00 uur.

Foto's 3e HSC/De Legibus Open (29 augustus 2013)
De door Huub Martens gemaakte foto's van het derde HSC/De Legibus Open waren al wel online te vinden, maar er was aan niemand verteld waar. Op de bijgewerkte toernooisite zijn ze dan nu alsnog te bekijken!

Atlantis Open Groningen (29 augustus 2013)
Jerzy Cebula was vanaf donderdag 22 tot en met zondag 25 augustus te vinden in Groningen, alwaar hij meespeelde in het zevenrondige Atlantis Open. Zijn score van 3 uit 7 was goed voor een gedeelde twaalfde plaats. Zijn TPR van 2104 was weer prima. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Algemene Ledenvergadering (28 augustus 2013)
Op de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 27 augustus werden diverse zaken besproken. Veel tijd namen, zoals wel vaker, de interne- en externe competitie in beslag. De door het bestuur voorgestelde externe teamindeling werd na enige discussie geaccepteerd. Later op de avond werd een voorstel om de contributie te verhogen met 5 euro zonder problemen geaccepteerd. De aftredende bestuursleden Roland Robinson en Roel van de Donk werden herkozen. Na de vergadering werd nog de loting verricht voor de interne bekercompetitie.

Finale interne bekercompetitie (28 augustus 2013)
Op dinsdag 27 augustus werd, tijdens de Algemene Ledenvergadering, de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Johan Wuijts moest al snel zijn witveldige loper ruilen en het gemis van die loper kostte hem uiteindelijk de kop. Hugo Faber is daarmee voor de derde keer in zijn carrière bekerhouder!

Algemene Ledenvergadering (26 augustus 2013)
Dinsdag 27 augustus staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Zevende ronde zomercompetitie (21 augustus 2013)
Op dinsdag 20 augustus werd de zevende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. De 10 aanwezigen werden door deel te nemen allen beloond met minimaal één grand-prixpunt. Overtuigende winnaar was Pim Blijlevens, die met 8 uit 9 Johan Wuijts en Guus Bollen een vol punt voor bleef, zoals uit de uitslag blijkt. De winnaar van de zomercompetitie is Gerard van de Kerkhof, met ruime voorsprong op Pim Blijlevens en Guus Bollen. Kijk nog even naar de eindstand van het grand-prixklassement.

Programma zomercompetitie (19 augustus 2013)
Op dinsdag 20 augustus wordt de zevende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Zesde ronde zomercompetitie (14 augustus 2013)
Op dinsdag 13 augustus werd de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Met 17 deelnemers was de bezetting goed te noemen. Guus Bollen was vanavond de beste. Met 8 uit 9 liet hij Johan Wuijts, de enige van wie hij verloor, anderhalf punt achter zich, zoals uit de uitslag blijkt. De winnaar van vanavond stijgt naar de derde plaats in de tussenstand van het grand-prixklassement.

Programma zomercompetitie (12 augustus 2013)
Op dinsdag 13 augustus wordt de zesde en voorlaatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (11 augustus 2013)
Jerzy Cebula heeft vanaf zaterdag 3 augustus meegedaan aan het negenrondige Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Hij was behoorlijk goed op dreef getuige zijn 5½ uit 9 met een bijbehorende TPR van 2103. Hij werd er gedeeld 45e mee, 63e op weerstandspunten. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Vijfde ronde zomercompetitie (7 augustus 2013)
Op dinsdag 6 augustus speelden maar liefst 21 mensen mee aan de vijfde ronde van de zomercompetitie. Gerard van de Kerkhof sloeg voor de derde keer toe door de eerste plaats voor zich op te eisen. Met 7 uit 9 bleef hij Guus Bollen een half weerstandspuntje voor, zoals uit de uitslag blijkt. Door dit resultaat is hij, met nog twee ronden te gaan, onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Dit alles blijkt uit de tussenstand van het grand-prixklassement.

Externe overzichten bijgewerkt (6 augustus 2013)
Speciaal voor de statistici onder ons zijn de overzichten van de persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 bijgewerkt! Kijk even naar de tabellen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3. Die van HSC 4 en HSC 5 zijn uiteraard ongewijzigd. Geen positiewisselingen in de top 10 van de externe Top 100.

Programma zomercompetitie (5 augustus 2013)
Op dinsdag 6 augustus wordt de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

KNSB-ratinglijst (1 augustus 2013)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per augustus 2013 is verschenen. Vrij weinig veranderingen dit keer. De laatste ronde van de Promotieklasse is nog verwerkt en verder zullen alleen echte toernooitijgers een veranderde rating hebben. De HSC-lijst op de ratingviewer is bijgewerkt.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (1 augustus 2013)
Drie HSC'ers hebben vanaf maandag 29 juli tot en met woensdag 31 juli meegedaan aan het vierkampentoernooi, dat deel uitmaakte van het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Er konden louter tweede plaatsen worden genoteerd. Maarten Smit kwam in de tweede vierkamp ondanks een goed begin niet verder dan 1½ uit 3 en werd aldus gedeeld tweede. Joep Peeters werd in de vijfde vierkamp ongedeeld tweede met 2 uit 3. Roland Robinson scoorde 1½ uit 3 en werd gedeeld tweede. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Vierde ronde zomercompetitie (1 augustus 2013)
Op dinsdag 30 juli waren er slechts tien deelnemers in de vierde ronde van de zomercompetitie. Iedereen was derhalve verzekerd van tenminste één grand-prixpunt. Winnaar was dit keer Pim Blijlevens die met 7 uit 9 Gerard van de Kerkhof en Rudy Simons een half punt voor bleef, zoals uit de uitslag blijkt. De koploper in de tussenstand van het grand-prixklassement heeft opnieuw goede zaken gedaan.

Programma zomercompetitie (29 juli 2013)
Op dinsdag 30 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Derde ronde zomercompetitie (24 juli 2013)
Op dinsdag 23 juli werd de derde ronde van de zomercompetitie opnieuw goed bezocht. Gerard van de Kerkhof won voor de tweede achtereenvolgende keer. Hij bleef met zijn score van 7 uit 9 Hugo Faber een halfje voor, zoals uit de uitslag blijkt. Gerard heeft hierdoor zijn voorsprong in de tussenstand van het grand-prixklassement flink uitgebouwd.

Programma zomercompetitie (22 juli 2013)
Op dinsdag 23 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Tweede ronde zomercompetitie (17 juli 2013)
De tweede ronde van de zomercompetitie werd op dinsdag 16 juli druk bezocht; maar liefst 19 spelers namen deel aan het snelschaaktoernooi. Opnieuw eindigde een drietal bovenaan, dit keer met 6½ uit 9. Van hen had Gerard van de Kerkhof de meeste weerstandspunten. Danniël van Boxtel werd opnieuw tweede en de derde plaats ging naar ex-lid Guus Bollen, zoals uit de uitslag kan worden opgemaakt. De winnaar van vandaag heeft tevens de leiding genomen in de tussenstand van het grand-prixklassement.

Programma zomercompetitie (15 juli 2013)
Op dinsdag 16 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Bilderberg schaaktoernooi Oosterbeek (14 juli 2013)
Twee HSC'ers hebben vanaf maandag 8 juli tot en met vrijdag 12 juli meegedaan aan het Bilderberg seniorenkampioenschap. Roland Robinson eindigde in groep 3 op de gedeelde eerste plaats met 3½ uit 5 en werd derde op onderling resultaat. Joep Peeters werd in dezelfde groep gedeeld zesde met 2½ uit 5. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Eerste ronde zomercompetitie (14 juli 2013)
Op dinsdag 9 juli werd de eerste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er waren 16 deelnemers en de verrassende winnaar was Pascal Boudewijns met 6 uit 9. Hij bleef Danniël van Boxtel en Gerard van de Kerkhof op weerstandspunten nipt voor, zoals uit de uitslag blijkt. Kijk even naar de eerste tussenstand van het grand-prixklassement.

Uitslagen barrage lentecompetitie (14 juli 2013)
Op dinsdag 9 juli werd de barrage gespeeld tussen Elric Wanner en Ralph Kiffers om het kampioenschap in groep C. Elric won beide partijen en is derhalve kampioen!

Programma zomercompetitie (8 juli 2013)
Op dinsdag 9 juli wordt begonnen met de zomercompetitie. De bedoeling is om zeven snelschaakavonden te houden tot eind augustus, waarbij er per avond negen ronden gespeeld worden met 5 minuten per persoon per partij. Er zijn iedere avond grand-prixpunten te verdienen, die dan eind augustus tot een winnaar zullen leiden. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Uitslagen en standen lentecompetitie (3 juli 2013)
Op dinsdag 2 juli werd nog één belangrijke partij gespeeld in de lentecompetitie. De overige vier nog openstaande partijen werden reglementair beslist.
In groep B deed Roland Robinson zijn uiterste best om de partij tegen Tijany Ousmane toch vooral te verliezen. Daartoe moest hij tot drie maal toe een remisevoorstel weigeren, hoewel hij toch echt steeds een pion achter stond. Uiteindelijk trapte hij in een doorzichtige promotietruc en gaf onmiddellijk op. Tijany is derhalve kampioen, zoals uit de eindstand blijkt.
In groep C zijn er na het reglementair invullen van de laatste partijen twee leiders in de eindstand. Elric Wanner en Ralph Kiffers zullen via een barrage over twee rapidpartijen gaan uitmaken wie er kampioen wordt.

Uitslag interne bekercompetitie (3 juli 2013)
Op dinsdag 2 juli werd de tweede halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Jessica de Haas zette de partij heel behoorlijk op, maar in het middenspel kon Hugo Faber middels een penning plotseling een beslissende materiële voorsprong verkrijgen. In de finale mag hij nu tegen Johan Wuijts. Wanneer de finale gespeeld gaat worden is vooralsnog onduidelijk.

Uitstel start zomercompetitie (1 juli 2013)
De start van de zomercompetitie wordt een week uitgesteld. De reden is dat er op dinsdag 2 juli nog diverse inhaalpartijen moeten worden gespeeld in de diverse interne competities. Geïnteresseerden verwelkomen we graag op dinsdag 9 juli, wanneer we echt met het snelschaken gaan beginnen!

Programma clubavond (1 juli 2013)
Op dinsdag 2 juli worden nog diverse inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast staat de laatste halve finale van de interne bekercompetitie op het programma. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

3e HSC/De Legibus Open (1 juli 2013)
Het derde HSC/De Legibus Open was het afgelopen weekend een groot succes. Vanaf zaterdag 29 juni speelden 44 schakers mee in ons negenrondige weekendtoernooi. Naast amateurs speelden vijf grootmeesters, één meester en één fidemeester mee. Opvallend en ook wel een beetje teleurstellend was dat er niet één Nederlandse titelhouder aanwezig was. Ook was het jammer dat er van de grote Brabantse verenigingen HMC Den Bosch en Stukkenjagers uit Tilburg tesamen slechts één deelnemer te verwelkomen viel.
En dat was nou net degene die het toernooi uiteindelijk afgetekend won. Daniel Fridman haalde een monsterscore van 8½ uit 9 en ging er met de dikste envelop vandoor. Van de HSC'ers was Pim Blijlevens uitstekend op dreef. Een vijfde plaats halen met een score van 6 uit 9 is in dit gezelschap niet misselijk. Op de gedeelde zevende plaats eindigden Sebastiaan Smits en bijna vijftiger Hugo Faber met 5½ uit 9. Danniël van Boxtel deelde de 14e plaats met onder andere Paul van Asseldonk met 5 uit 9. Voor Danniël leverde dat een ratingprijs tot 2000 op, met dank aan Pim. De ratingprijs tot 1800 ging naar Johan Wuijts, die met zijn 50%-score net genoeg weerstandspunten bleek te hebben. In hetzelfde peloton vinden we op de gedeelde 17e plaats onder anderen Maarten Smit en Roland Robinson. Op de gedeelde 29e plaats eindigden de twee Willy's, Jonkers en (Wilfried) van de Kimmenade met 4 uit 9. Met 3½ punten werden Joep Peeters, Ralph Kiffers, Tijany Ousmane en Millo Labriaire gedeeld 32e. Dramatisch was de score van Rob Bakels, die samen met Huub Martens met 2 uit 9 gedeeld 40e werd. Een verslag en foto's verschijnen binnenkort op de toernooisite, waar nu al wel de uitslagen, eindstand en de partijen per ronde op de eerste zes borden gevonden kunnen worden.

3e HSC/De Legibus Open (28 juni 2013)
Het derde HSC/De Legibus Open zal dit weekend, vanaf zaterdag 29 juni worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Het aantal deelnemers staat momenteel op 49, zoals op de toernooisite gevonden kan worden. Aanmelden is nog mogelijk, maar alleen per e-mail of per telefoon!

Uitslagen en standen lentecompetitie (26 juni 2013)
Op dinsdag 25 juni werden drie partijen ingehaald in de lentecompetitie. Daarnaast werd de strijd om het clubkampioenschap beslist.
Er was een barrage noodzakelijk geworden in groep A omdat de eerste drie in de eindstand gelijk waren geëindigd. Gerard van de Kerkhof leverde de eerste slag door Hugo Faber met zwart in een remisestelling door de vlag te trappen. Maarten Smit won vervolgens een stuk overtuigender van Hugo, zodat er een heuse finale kwam. Daarin bereikte Maarten een prima stelling, maar onder druk van de tijd zette hij niet goed voort. Gerard nam de aanval over en won, waarmee hij zijn clubkampioenschap uiteindelijk toch geprolongeerd heeft.
In groep B leek Joost Rutten te gaan winnen, maar in lichte tijdnood raakte hij het spoor bijster waarna Rob Bakels alsnog won. Frans van Neerven kwam een kwaliteit voor, maar een sterk paard van Wim Hordijk zorgde er voor dat de materiaalverhouding weer werd hersteld. Het resterende eindspel bleek remise. De beslissende partij in deze groep is nog altijd niet gespeeld, zodat er nog geen duidelijkheid is over het kampioenschap. Uit de stand blijkt dat er nog twee kandidaten zijn.
Die zijn er ook in groep C. Elric Wanner wist Jessica de Haas te verslaan, waardoor hij bij winst in zijn slotpartij nog gelijk kan komen met Ralph Kiffers. In dat geval zou er een barrage gespeeld moeten worden om het kampioenschap. Dit alles blijkt uit de stand.

Programma lentecompetitie (24 juni 2013)
Op dinsdag 25 juni worden diverse inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast wordt er een barragecompetitie gespeeld tussen Gerard van de Kerkhof, Maarten Smit en Hugo Faber met als inzet het clubkampioenschap. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

HSG Open Hilversum (23 juni 2013)
Drie HSC'ers speelden het afgelopen weekend mee in het HSG Open in Hilversum. Jerzy Cebula was in de hoogste groep niet bijzonder goed op dreef, gezien zijn score van 2½ uit 6. Hij werd er gedeeld 33e mee met een TPR van 1932. Joep Peeters stond na drie ronden met evenzoveel punten bovenaan de ranglijst in groep B, maar kon het niet volhouden. Uiteindelijk finishte hij op 4 uit 6 op de gedeelde zevende plaats, met een TPR van 1739. Johan Wuijts was niet in goeden doen; hij eindigde met 3½ uit 6 op de gedeelde 15e plaats met een TPR van slechts 1617. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (19 juni 2013)
Op dinsdag 18 juni werden slechts drie partijen gespeeld voor de lentecompetitie.
In groep A reageerde Jerzy Cebula bekwaam toen Danniël van Boxtel de opening erg optimistisch en agressief aanpakte. Hij was daarna heer en meester over de vele zwakke velden in de zwarte stelling en won gemakkelijk. De eindstand is inmiddels beschikbaar. De reeds eerder aangekondigde barrage om het clubkampioenschap zal binnenkort plaatsvinden.
In groep B werd Wim Hordijk hardhandig gevorkt door Paul van Asseldonk. Hij streed met een stuk minder moedig verder, maar moest uiteindelijk in zijn lot berusten. Roel van de Donk won via sterk spel een pion, maar Ton van den Waardenburg had in het eindspel enkele aardige tactische grappen. Remise was de terechte uitslag. Paul heeft de koppositie in de stand overgenomen. Tijany Ousmane dient in zijn laatste partij te zegevieren om deze groep te winnen.
In groep C werden er helaas geen partijen gespeeld. De opkomst is, overigens net als in groep B, dramatisch. Er zijn geen wijzigingen in de stand.

Programma lentecompetitie (17 juni 2013)
Op dinsdag 18 juni worden diverse inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Echternacher Open (16 juni 2013)
Op zaterdag 15 en zondag 16 juni speelden acht HSC'ers mee in het Echternacher Open in Luxemburg. Er werden op twee dagen negen ronden gespeeld met het tempo van 45 minuten per persoon per partij, hetzelfde tempo dat gehanteerd wordt in ons eigen HSC/De Legibus Open, dat over twee weken gehouden gaat worden.
Maarten Smit haalde van de HSC'ers de meeste punten, met 6 uit 9 eindigde hij op de gedeelde 25e plaats (47e op weerstandspunten). De derde ratingprijs in de categorie tot 2100 ging net aan zijn neus voorbij. Drie HSC'ers eindigden op de gedeelde 54e plaats met 5½ uit 9. Pim Blijlevens werd 62e op weerstandspunten en Johan Wuijts 68e. Laatstgenoemde miste op een haar na de derde ratingprijs in de categorie tot 1900. Rob Bakels steeg boven zichzelf uit door 80e te worden en de eerste ratingprijs in de categorie tot 1700 op te eisen. Op de gedeelde 119e plaats vinden we Paul van Asseldonk (121e op weerstandspunten) en Wilfried van de Kimmenade (151e). Beiden haalden een 50%-score en de een zal daar minder tevreden over zijn dan de ander. Met 3½ uit 9 scoorde Roland Robinson ver onder de maat. Hij werd er slechts gedeeld 198e mee (206e op weerstandspunten). Millo Labriaire sloot de rij met 3 uit 9 en werd gedeeld 235e (245e op weerstandspunten).
De eindstand is al te vinden op de toernooisite. Een verslag en foto's zullen later worden gepubliceerd.

Uitslagen en standen lentecompetitie (12 juni 2013)
Op dinsdag 11 juni werden acht partijen gespeeld voor de lentecompetitie.
In groep A zette Johan Wuijts de poorten naar zijn koning wijd open. Pim Blijlevens kwam met diverse stukken op visite en sloeg hard toe. Danniël van Boxtel leed zijn vierde nederlaag op rij. Tegen Hugo Faber waren een prachtige stelling en een vrije pluspion onvoldoende. Danniël verblunderde een stuk en ging kort daarna mat. Gerard van de Kerkhof had een overwinning nodig om clubkampioen te worden. Hij ging tegen Jerzy Cebula langs de rand van de afgrond, maar vocht zich goed terug in de partij. In een eindspel met slechts dames en pionnen was remise onvermijdelijk. De stand toont dat Maarten Smit, Gerard en Hugo samen bovenaan zijn geëindigd en een barrage dienen te spelen om de titel. Er resteert slechts één uitgestelde partij.
In groep B positioneerde Wim Hordijk zijn stukken nogal ongelukkig. Joep Peeters speelde gepointeerd en zou binnen vijftien zetten minimaal een stuk gaan winnen, maar dat werd zelfs een dame. Paul van Asseldonk was in het eindspel iets gehaaider dan Rob Bakels en won beslissend materiaal. Rob had net daarvoor goede kansen op een half punt laten liggen. Ton van den Waardenburg had prachtige velden gevonden voor zijn stukken, terwijl Joost Rutten tegen een ruïne aankeek. Ton haalde na een foutje van Joost snel de trekker over. Frans van Neerven en Roel van de Donk speelden een boeiend duel met ogenschijnlijk wisselende kansen, dat desondanks in een puntendeling uitmondde. Uit de stand blijkt dat er nog veel partijen ingehaald dienen te worden. Tijany Ousmane heeft de beste kansen om deze groep te winnen.
In groep C werd slechts één partij gespeeld. Millo Labriaire hanteerde een gezonde openingsopzet, maar tastte mis toen Ralph Kiffers de stelling op scherp zette. Een verkeerde slagzet van onze voorzitter leidde tot dameverlies. Ralph blijft uiteraard eerste in de stand. Elric Wanner en Jessica de Haas dienen nog twee keer te winnen om een barrage met Ralph af te dwingen en spelen nog tegen elkaar.

Programma lentecompetitie (10 juni 2013)
Op dinsdag 11 juni wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A en groep B, maar controleer ook even je mailbox, want op sommige punten is het programma gewijzigd. Voor groep C is een inhaalprogramma gemaakt. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (5 juni 2013)
Op dinsdag 4 juni werden vier partijen gespeeld voor de lentecompetitie.
In groep A slaagde Gerard van de Kerkhof er nog niet in om zijn titel te prolongeren. In een gewonnen stelling ging hij tegen Pascal Boudewijns op zet 39 door de vlag. Laatstgenoemde stijgt twee plaatsen in de stand.
In groep B was de remisemarge in de partij tussen Roland Robinson en Frans van Neerven erg groot. Een vroeg vredesvoorstel werd nog geweigerd, maar een puntendeling bleek onvermijdbaar. Roland grijpt hierdoor de vierde plaats in de stand.
In groep C waren de twee duels binnen anderhalf uur beslist. In het topduel gaf Ralph Kiffers kort na de opening onnodig een stuk weg. Elric Wanner pakte daarna nog meer aangeboden materiaal en won eenvoudig. Chris van der Aa positioneerde zijn dame op een zeer gevaarlijk veld. Huub Martens rekende goed en won via een aftrekaanval een vol stuk en de partij. De stand toont dat de strijd om het kampioenschap erg spannend blijft.

Uitslagen interne bekercompetitie (5 juni 2013)
Op dinsdag 4 juni werden twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Danniël van Boxtel en Hugo Faber zetten hun kwartfinalepartij beiden compromisloos op. Hugo verkreeg het beste van het spel en secureerde zijn plaats in de halve finale toen Danniël een stuk verblunderde. Hij mag nu tegen Jessica de Haas aantreden. Johan Wuijts en Jerzy Cebula vochten reeds om een finaleplaats. Johan kwam beter uit de opening, maar Jerzy kwam sterk terug en bereikte een beter eindspel. Mede vanwege hevige tijdnood eindigde dit duel echter via zetherhaling in remise. In de barrage lootte Jerzy wit, zodat hij moest winnen. Een overmoedige aanpak leidde tot beslissend materiaalverlies, zodat Johan zich als eerste voor de eindstrijd plaatste.

Programma clubavond (3 juni 2013)
Op dinsdag 4 juni zal een kwartfinale en een halve finale worden gespeeld in de interne bekercompetitie. Daarnaast worden enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Open Kampioenschap van Utrecht (3 juni 2013)
Drie HSC'ers speelden vanaf vrijdag 31 mei mee in het door Schaakvereniging Paul Keres georganiseerde OKU-weekendtoernooi in Utrecht. Jerzy Cebula kon geen potten breken in de sterk bezette A-groep. Hij eindigde met 2 uit 6 op de gedeelde 57e plaats, met een TPR die iets onder zijn huidige rating ligt. Johan Wuijts werd in groep B gedeeld zesde met 4 uit 6, maar zal over zijn TPR toch niet echt tevreden zijn. Joep Peeters haalde een halfje minder en werd gedeeld 18e. Ook zijn TPR was niet om over naar huis te schrijven. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Café Schaaktocht Vught (3 juni 2013)
Acht HSC'ers speelden mee in het traditioneel gezellige rapidtoernooi in Vught. Helaas is er nog geen eindstand te vinden op de site van de Vughtse Toren, zodat dit nieuwsitem later zal worden aangevuld met bijzonderheden...

Uitslagen en standen lentecompetitie (29 mei 2013)
Op dinsdag 28 mei werden tien partijen gespeeld in de achtste ronde van de lentecompetitie. Er konden opvallend veel remises worden genoteerd.
In groep A rekende Danniël van Boxtel niet goed, waarna Pim Blijlevens al snel een beslissende materiële voorsprong verkreeg. Johan Wuijts was wel heel nadrukkelijk uit op een snelle remise. Gerard van de Kerkhof weigerde het eerste aanbod, hoewel hij veel slechter stond. Nadat Johan een eenvoudige geforceerde winst over het hoofd had gezien werd het punt alsnog gedeeld. Pascal Boudewijns verspeelde al snel zijn witvoordeel in zijn partij tegen Maarten Smit, waarna de remisemarge vervolgens nergens meer werd overschreden. Laatstgenoemde gaat nog altijd aan de leiding in de stand.
In groep B eindigden alle partijen in remise, hoewel er toch bijzonder veel strijd werd geleverd. Ton van den Waardenburg leek een gunstig eindspel te hebben, waarin hij een pion voor was gekomen. Tijdgebrek noopte hem het punt te delen met Rob Bakels. Joep Peeters had ook een pluspion, maar zijn paard was veel slechter dan de sterke loper van Roland Robinson, zodat de laatste misschien zelfs wel beter stond. Het was echter niet genoeg om te winnen. Paul van Asseldonk kwam heel goed weg met zijn remise. Joost Rutten stond twee pionnen voor, maar durfde wegens tijdnood niet verder op winst te spelen. Koploper Tijany Ousmane had ook al geluk. Een toreneindspel met minuspion verdedigde hij tot laat in de avond, en net toen Roel van de Donk de winnende variant gevonden had was diens tijd op, toch remise dus. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep C kwam Jessica de Haas twee pionnetjes voor waarna ze soepel won van Jan de Groot. Chris van der Aa had een gunstig eindspel, maar drong iets te enthousiast met zijn koning de vijandelijke stelling binnen. Helaas voor hem bleek de h-pion van Ralph Kiffers hierna niet meer te stoppen. Elric Wanner kreeg een mooie aanvalsstelling op het bord, maar ergens wikkelde hij niet goed af, waarna hij verloren kwam te staan. Hij weigerde desondanks remise en zag Huub Martens er met het volle punt vandoor gaan. De strijd om het kampioenschap is nog niet beslist, zoals uit de stand blijkt.

Programma lentecompetitie (27 mei 2013)
Op dinsdag 28 mei wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A en groep B. Voor groep C is een inhaalprogramma gemaakt. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

Johan van Mil-toernooi Eindhoven (26 mei 2013)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 25 mei mee in het Johan van Mil-snelschaaktoernooi in Eindhoven. Johan Wuijts werd gedeeld 29e in dit sterk bezette toernooi met een score van 9½ uit 19, hetgeen hem een kleine ratingprijs opleverde. Tijany Ousmane sprokkelde 8 punten bij elkaar en werd gedeeld 45e. Ook voor hem een (iets grotere) ratingprijs. Mario Adriaans kwam met zijn 5 uit 19 op de 62e plaats terecht. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (22 mei 2013)
Op dinsdag 21 mei werden acht partijen gespeeld in de zevende ronde van de lentecompetitie.
In groep A verloor herfstkampioen Johan Wuijts voor de vierde keer. Zijn vormcrisis is hij nog niet te boven bleek ook vanavond. Toen hij een kwaliteit wegblunderde kon hij Maarten Smit onmiddellijk de hand schudden. Pascal Boudewijns kwam al snel met een onzinnig loperoffer en het kostte Hugo Faber niet al te veel moeite dit te weerleggen. Uiteindelijk zegevierde hij via een stukoffer, waarna het mat liep. Danniël van Boxtel stond in het middenspel zeker niet minder, maar na een overzien paardschaakje was het plots afgelopen. Gerard van de Kerkhof staat er mede door dit resultaat relatief het beste voor, zoals uit de stand kan worden opgemaakt. John van Rooij ziet geen kans zijn overige partijen tijdig te spelen, en heeft zich derhalve teruggetrokken. Zijn twee gespeelde partijen zijn verwijderd.
In groep B liep Tijany Ousmane tegen zijn eerste nederlaag aan. Ton van den Waardenburg was na een prima partij met een fraai slotakkoord duidelijk de beste. Joep Peeters kon in zijn partij een stuk buitmaken waarna hij uiteindelijk won. Rob Bakels en Wim Hordijk maakten er een spectaculaire partij van. Rob kon zijn koning in veiligheid brengen en vervolgens was zijn aanval op de vijandelijke koning het sterkst. Paul van Asseldonk moest winnen om nog een kans op het kampioenschap te houden. In zijn door omstandigheden later gestarte partij tegen Frans van Neerven slaagde hij daar laat op de avond in. Hierdoor blijft het spannend in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep C blunderde Jessica de Haas in een boeiende stelling opeens haar dame weg via een familieschaakje. Ralph Kiffers komt door deze overwinning op de ongedeelde eerste plaats in de stand. Dit heeft te maken met het terugtrekken van Nick van den Broek, die geen kans zag zijn overige partijen tijdig te spelen. Zijn drie gespeelde partijen zijn verwijderd.

Programma lentecompetitie (20 mei 2013)
Op dinsdag 21 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

IBC Limburg Open Maastricht (20 mei 2013)
Vier HSC'ers speelden vanaf vrijdag 17 mei mee in het sterk bezette Pinksterweekendtoernooi in Maastricht, dat tegenwoordig het IBC Limburg Open genoemd wordt. Jerzy Cebula kon in de sterke A-groep geen potten breken. Met 2 uit 7 werd hij gedeeld 89e met een TPR die ver onder zijn huidige rating ligt. De overige clubgenoten speelden in groep B. Van hen deed Pim Blijlevens het het beste. Hij eindigde met 4½ uit 7 op een gedeelde 14e plaats met een TPR die iets hoger is dan zijn huidige rating. Tijany Ousmane en Johan Wuijts deelden de 74e plaats met een aantal andere schakers. Met de score van 2½ uit 7 kon Tijany (TPR van 1685) meer tevreden zijn dan Johan (TPR van 1695). Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (15 mei 2013)
Op dinsdag 14 mei werden acht partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A wonnen vanavond alle zwartspelers. Maarten Smit won voor de tweede week op rij. Danniël van Boxtel had een plus in het middenspel, maar raakte na een incorrect pionoffer van zijn opponent het spoor bijster. Hugo Faber versloeg Johan Wuijts in een volgens de witspeler goede partij. Pim Blijlevens kwam een pion achter in zijn vooruitgespeelde partij. Na een boeiende slotfase met vele fouten aan beide zijden, kwam Jerzy Cebula tenslotte als winnaar bovendrijven. Hij heeft nu na zes ronden drie keer zoveel partijen gespeeld als de rodelantaarndrager, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep B blijft Tijany Ousmane maar winnen. In een toreneindspel had hij een pion meer, maar omdat hij ook een triple-pion had, gaf niemand iets voor zijn kansen. Joep Peeters verprutste echter zijn kansrijke positie. Paul van Asseldonk kreeg na dameruil een gunstig eindspel op het bord. Hij gaf Roland Robinson echter de kans een stuk te slaan, maar deze zag daar van af omdat hij dacht mat te gaan achter de paaltjes. Dit bleek een misvatting, waarna Paul geen fouten meer maakte. Joost Rutten en Frans van Neerven besloten in de tijdnoodfase tot een puntendeling na een interessante partij. De strijd om het kampioenschap in deze groep lijkt al te zijn beslist, zoals uit de stand blijkt.
In groep C won Jessica de Haas op overtuigende wijze van Huub Martens. Chris van der Aa gaf pardoes een toren weg, maar kon Jan de Groot later toch nog een halfje afhandig maken door eeuwig schaak te geven. Twee leiders in de stand.

Programma lentecompetitie (13 mei 2013)
Op dinsdag 14 mei wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Reünietoernooi De Drie Torens Tilburg (12 mei 2013)
Op zaterdag 11 mei speelde Danniël van Boxtel als enige HSC'er mee in het invitatietoernooi ter ere van het eerste lustrum van De Drie Torens uit Tilburg. Alleen leden en ex-leden van deze vereniging of van de verenigingen waaruit deze club is ontstaan (Wolstad en Schavo) mochten meedoen. Danniël eindigde op een keurige vijfde plaats met 5 uit 7. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Drie Torens.

Uitslagen en standen lentecompetitie (8 mei 2013)
Op dinsdag 7 mei werden in de vijfde ronde van de lentecompetitie slechts zes partijen gespeeld. Dat hadden er 13 moeten zijn!
In groep A kon Maarten Smit zijn kleine plusje langzaam maar zeker uitbouwen en uiteindelijk dwong hij Jerzy Cebula tot opgave. Na deze eerste zege klimt de winnaar drie plaatsen in de stand.
In groep B verloor Wim Hordijk al na zes zetten een vol stuk, na een niet gezien tussenschaakje van Joost Rutten. Roel van de Donk verloor in het middenspel een kwaliteit, waarna Paul van Asseldonk het punt vrij snel daarna kon opschrijven. In de partij tussen Joep Peeters en Ton van den Waardenburg werd het evenwicht nergens echt verbroken, remise dus. Ook Rob Bakels en Roland Robinson bereikten dit verwachte resultaat, maar in tegenstelling tot anders werd er nu wél vol gestreden. Uiteindelijk kon Roland een toreneindspel met pluspion (uiteraard) niet verzilveren. Tijany Ousmane slaagde daar wel in. Tegen Frans van Neerven voerde hij het toreneindspel met pluspion met vaste hand naar winst. Hierdoor is zijn voorsprong op de concurrentie wel heel groot geworden, zoals uit de stand blijkt.
In groep C werd niet één partij gespeeld! Van de twintig partijen die na vandaag gespeeld hadden moeten zijn is maar liefst de helft uitgesteld, zoals uit de ongewijzigde stand blijkt.

Programma lentecompetitie (6 mei 2013)
Op dinsdag 7 mei wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Bevrijdingstoernooi Wageningen (5 mei 2013)
Op zondag 5 mei speelden twee HSC'ers mee in het Bevrijdingstoernooi in Wageningen. Pim Blijlevens haalde in de sterk bezette hoofdgroep 3 uit 7 en werd daarmee gedeeld 29e. Johan Wuijts kwam op precies dezelfde score uit, maar deed dat in groep B. Hij werd er gedeeld 33e mee. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

KNSB-ratinglijst (1 mei 2013)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per mei 2013 is verschenen. De HSC-lijst op de ratingviewer is inmiddels bijgewerkt, zodat eenieder zijn of haar nieuwe KNSB-rating kan vinden.

Geen clubavond in verband met Koninginnedag (29 april 2013)
Op dinsdag 30 april is ons clublokaal gesloten, waardoor er voor het eerst in de HSC-geschiedenis niet geschaakt zal worden op Koninginnedag.

Open Rapidtoernooi Oisterwijk (29 april 2013)
Op zaterdag 27 april speelden vier HSC'ers mee in het rapidtoernooi in Oisterwijk. In dit toernooi met de vreemde bovengrens van 1975 werd Johan Wuijts met 7 uit 9 keurig gedeeld eerste (tweede op weerstandspunten), hetgeen hem een leuke geldprijs opleverde. Jessica de Haas speelde een sterk toernooi en eindigde met 6½ uit 9 op de gedeelde derde plaats. Helaas voor haar werden prijzen niet gedeeld, zodat ze toch met lege handen naar huis ging. Joep Peeters en Roland Robinson stelden met 3½ uit 9 enigszins teleur en eindigden in de grijze middenmoot, op de gedeelde 17e plaats om precies te zijn. Een verslag en een eindstand zijn inmiddels, na goed zoeken, te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen interne bekercompetitie (24 april 2013)
Op dinsdag 23 april werden drie partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Danniël van Boxtel wist op een rustige manier te winnen van Chris van der Aa in de laatste partij van de tweede ronde. Hij mag nu in de kwartfinale tegen Hugo Faber. Jessica de Haas wist Frans van Neerven in hun kwartfinalepartij knap te verslaan, waardoor zij in de halve finale mag aantreden tegen de winnaar van de zojuist genoemde partij. Pascal Boudewijns leek zijn partij te gaan winnen, maar hij werd in de slotfase overlopen door Johan Wuijts. Op hem wacht in de halve finale Jerzy Cebula.

Uitslagen en standen lentecompetitie (24 april 2013)
Op dinsdag 23 april werden enkele partijen in de lentecompetitie ingehaald.
In groep A offerde Maarten Smit een stuk en kreeg daar interessante compensatie voor. Pim Blijlevens verdedigde zich echter goed en kwam in de tijdnoodfase opnieuw een stuk voor, waarna hij won. Hij stijgt door dit resultaat maar liefst vier plaatsen in de stand.
In groep B leek Ton van den Waardenburg op een overwinning af te stevenen. Roland Robinson startte echter een tegenaanval en zag zijn inspanningen in de slotfase beloond met een remise. Joep Peeters stond een gezonde pion voor in het middenspel en bood een puntendeling aan. Paul van Asseldonk weigerde doodleuk en kon later in de partij de volle winst pakken, waardoor hij enkele plaatsen klimt in de stand.
In groep C weigerde Elric Wanner ook al een remiseaanbod, terwijl Millo Labriaire toch echt een stuk voor stond. Hier kon laatstgenoemde blijkbaar niet mee om gaan, want hij gaf even later, vreemd genoeg, op. Jan de Groot had een grote materiaalvoorsprong, maar liet zich beetnemen door Ralph Kiffers, die daardoor naar de tweede plaats in de stand stijgt.

Programma clubavond (22 april 2013)
Op dinsdag 23 april zullen enkele partijen worden gespeeld in de interne bekercompetitie. Daarnaast worden enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (21 april 2013)
Op zaterdag 20 april werden de laatste wedstrijden in de externe competitie gespeeld. Onze beide nog spelende teams gingen onderuit, maar het goede nieuws is dat er geen HSC-team degradeert!
HSC 1 mocht de laatste thuiswedstrijd in Groesbeek spelen en werd onnodig afgetroefd door Voerendaal 2 met 3 - 5. HSC 2 speelde wél echt thuis en was volkomen kansloos tegen kampioen WLC: 2 - 6. Omdat er geen Brabantse teams uit de derde klasse degraderen is het doemscenario voor ons tweede van de baan. HSC 3 was al uitgespeeld.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (19 april 2013)
Op zaterdag 20 april staan de laatste wedstrijden in de externe competitie op het programma. HSC 1 zou eigenlijk thuis moeten aantreden tegen Voerendaal 2, maar omdat in klasse 2D een gezamenlijke slotronde wordt georganiseerd door PION, krijgen we een extra uitwedstrijd in Groesbeek. Er staat overigens niets meer op het spel voor ons vaandelteam. HSC 2 speelt wél in ons clublokaal, Partycentrum De Molen. Tegenstander is het ongeslagen en reeds gepromoveerde WLC uit Eindhoven. De bedoeling is de schade zoveel mogelijk te beperken en dan te hopen op gunstige uitslagen in deze klasse én in enkele landelijke derde klassen, zodat degradatie kan worden afgewend. HSC 3 is reeds uitgespeeld.
In Helmond worden de klokken om 13.00 uur aangezet. Toeschouwers zijn van harte welkom! Na afloop zal in het centrum van Helmond nog lang worden nagepraat over deze wedstrijden en de consequenties!

Uitslagen en standen lentecompetitie (17 april 2013)
Op dinsdag 16 april werd de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Er werden negen partijen afgewerkt.
In groep A leek Pim Blijlevens heel goed te staan in zijn vooruitgespeelde partij. Een foutieve pionnenruil leverde Gerard van de Kerkhof echter een vol stuk op. Ook Jerzy Cebula had goede vooruitzichten vanwege een veel betere ontwikkeling. Hugo Faber wist zich echter te bevrijden, kwam een pion voor en won. Pascal Boudewijns kwam in het middenspel een kwaliteit voor. In de spannende tijdnoodfase speelde hij het vervolgens uitstekend door een stuk te offeren, waarna de witte stelling compleet instortte. Voor Johan Wuijts betekende dit zijn tweede nederlaag op rij, waardoor hij enkele plaatsen zakt in de stand.
In groep B werden nogal wat stukken weggegeven. Zo waren er twee partijen al heel snel afgelopen. Wim Hordijk gaf zijn cadeautje aan Ton van den Waardenburg, Joost Rutten was zo vriendelijk het Roland Robinson gemakkelijk te maken. Later op de avond bleek ook Paul van Asseldonk vrijgevig. In een vrijwel gewonnen stelling dacht hij via een stukoffer de partij te kunnen beslissen. Tijany Ousmane sloeg gewoon, waarna Paul inzag dat zijn combinatie niet klopte. In de langste partij van de avond leek Frans van Neerven regelrecht op een mooie overwinning af te koersen. In de uitvluggerfase liet hij Joep Peeters echter met remise ontsnappen. Een duidelijke leider in de stand.
In groep C gaf Jessica de Haas ook al een stuk weg. Ze ging echter stug door, zag Millo Labriaire via een schaak een toren wegblunderen, waarna ze alsnog won. De partij tussen Huub Martens en Jan de Groot werd tot op het bot uitgevochten. Het dame-eindspel met pluspion voor Huub bleek echter toch remise. Er worden nog steeds veel te veel partijen uitgesteld in deze groep, zoals blijkt uit de stand.

Programma lentecompetitie (15 april 2013)
Op dinsdag 16 april wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

WLC weekendtoernooi Eindhoven (14 april 2013)
Vanaf vrijdag 12 april speelden vier HSC'ers mee in het vierde weekendtoernooi van WLC in Eindhoven. Alle vier clubgenoten waren goed op dreef. Pim Blijlevens eindigde met 4 uit 6 op een gedeelde negende plaats. Zijn TPR van 2094 mag er wezen. Jerzy Cebula begon het toernooi zeer sterk, maar zakte later wat in. Zijn score van 3½ uit 6 en bijbehorende TPR van 2048 is echter nog steeds goed te noemen. Hij eindigde net als Tijany Ousmane op de gedeelde 14e plaats. Voor ons jongste lid was de TPR zelfs nog wat hoger: 2114! Jessica de Haas werd met 2½ uit 6 gedeeld 37e, maar haar TPR van 1776 is nog altijd bijna 200 punten hoger dan haar huidige rating. Meer informatie is te vinden op de site van WLC.

Uitslagen en standen lentecompetitie (10 april 2013)
Op dinsdag 9 april werden in de derde ronde van de lentecompetitie elf partijen gespeeld.
In groep A stelden Pascal Boudewijns en Danniël van Boxtel zich net na de opening tevreden met een puntendeling. De overige partijen werden alle pas rond middernacht beslist. Hugo Faber stond de hele partij een pion voor, maar deed het in de slotfase niet goed waardoor hij verloor van Pim Blijlevens. Maarten Smit weigerde een remisevoorstel en dwong vrijwel alle stukken van Gerard van de Kerkhof op de onderste rij. Hij kon echter geen gaatje vinden in de defensie en moest in de uitvluggerfase genoegen nemen met remise. John van Rooij won na een ingewikkeld middenspel de kwaliteit, maar was later genoodzaakt deze weer terug te geven. Jerzy Cebula zegevierde uiteindelijk, waardoor hij mede aan de leiding is gekomen in de stand.
In groep B blunderde Rob Bakels in de opening een stuk weg tegen Tijany Ousmane. Hij probeerde het hierna nog wel even, maar zag al snel het zinloze van zijn pogingen in. Frans van Neerven verloor ergens een pionnetje en dat werd hem uiteindelijk fataal in zijn partij tegen Ton van den Waardenburg. Roel van de Donk kon juist een pion winnen en toen er nog een pion van het bord dreigde te verdwijnen, vond Joost Rutten het wel genoeg. Er worden al weer aardig wat partijen uitgesteld in deze groep, zoals blijkt uit de stand.
In groep C waren er drie die nu pas hun eerste partij van deze competitie speelden. Ze wonnen alledrie. Ralph Kiffers kreeg al snel een stuk cadeau, waarna Huub Martens geen kans meer had. Jan de Groot won een kwaliteit en verzilverde het eindspel tegen Millo Labriaire. Jessica de Haas stond aanvankelijk een pionnetje achter, maar kon uiteindelijk ook het volle punt pakken tegen Nick van den Broek. Ook Elric Wanner had al snel een pion verloren, maar ging het eindspel in met een pion meer. Dit bleek genoeg om Chris van der Aa te verslaan. Hij staat nu alleen aan de leiding in de stand.

Programma lentecompetitie (8 april 2013)
Op dinsdag 9 april wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (6 april 2013)
Op zaterdag 6 april werd in de externe competitie, net als in de vorige ronde, één matchpunt veroverd door de drie HSC-teams.
HSC 1 werd in Groesbeek met maar liefst 6½ - 1½ afgedroogd door degradatiekandidaat PION. HSC 2 leverde een wanprestatie door in Den Bosch gelijk te spelen tegen degradant HMC Calder 4, dat tot nu toe alles had verloren. HSC 3 deelde in de malaise door in Eindhoven met 4½ - 3½ te verliezen van WLC 3.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (4 april 2013)
Zaterdag 6 april is de volgende ronde in de externe competitie. Alle HSC-teams spelen uit.
HSC 1 gaat naar Groesbeek om aan te treden tegen het laag geklasseerde PION. Voor HSC 2 is het uur van de waarheid aangebroken: in Den Bosch zal gewonnen moeten worden van hekkensluiter HMC Calder 4 om een langer verblijf in de Promotieklasse veilig te stellen. HSC 3 mag het in de slotronde van de competitie opnemen in Eindhoven tegen WLC 3.
Na afloop van de wedstrijden zal er ongetwijfeld nog gezellig nageborreld worden in het centrum van Helmond...

Uitslagen en standen lentecompetitie (3 april 2013)
Op dinsdag 2 april werden in de tweede ronde van de lentecompetitie slechts acht partijen gespeeld.
In groep A leed Johan Wuijts zijn eerste nederlaag in dit interne seizoen. Danniël van Boxtel veroverde via een combinatie een stuk. Ook Pascal Boudewijns ging onderuit. Na een scherpe opening, waarin hij een stuk offerde, vond Jerzy Cebula steeds de beste verdediging en uiteindelijk gaf de materiële voorsprong de doorslag. De partij tussen Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber kende een dramatisch einde. Gerard stond aanvankelijk een kwaliteit voor, maar Hugo counterde uitstekend, won een volle toren en moest alleen nog maar de tijdcontrole halen. Helaas, zoals wel vaker de laatste jaren, slaagde hij daar niet in. Op zet 39 ging hij door de vlag, waardoor Gerard de nieuwe leider is in de stand.
In groep B had Wim Hordijk net als in de vorige ronde een duidelijk betere stelling. Met een kwaliteit tegen een pion voorsprong gunde hij echter Roel van de Donk een half punt. Rob Bakels won een kwaliteit en toen Joep Peeters nóg een stuk kwijtraakte was de partij gespeeld. Joost Rutten ging in een spannende tijdnoodfase onderuit tegen Tijany Ousmane, die daarmee de nieuwe leider is in de stand.
In groep C won ons nieuwe lid Elric Wanner op een soepele manier van Nick van den Broek. Millo Labriaire won een pionnetje in zijn vooruitgespeelde partij tegen Huub Martens en speelde het eindspel feilloos uit. Veel uitgestelde partijen in deze groep, zoals uit de stand blijkt.

Programma lentecompetitie (1 april 2013)
Op dinsdag 2 april wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

OGD-Prinsenstadtoernooi Delft (31 maart 2013)
Jerzy Cebula speelde het afgelopen weekend weer een weekendtoernooi, dit keer in Delft. In groep A werd hij uiteindelijk gedeeld 34e in dit sterk bezette toernooi met 2½ uit 7. Zijn TPR van 2078 was echter prima te noemen. Meer informatie is te vinden op de site van site van DSC uit Delft.

Gambiettoernooi Nieuwegein (31 maart 2013)
Maar liefst zes HSC'ers waren op zaterdag 30 maart aanwezig bij het 30e Gambiettoernooi in Nieuwegein. Hugo Faber eindigde met 5 uit 7 op de derde plaats in groep A, hetgeen hem een fraaie beker opleverde. Pim Blijlevens wist groep B te winnen met 5 uit 7 en verwees Maarten Smit op SB-punten naar de tweede plaats. Voor beiden een even zo fraaie beker! Johan Wuijts werd in deze groep met 2½ uit 7 gedeeld vijfde. Roland Robinson viel met 3 uit 7 buiten de prijzen in groep C. Hij bleef Joep Peeters wel voor, die zijn dag niet had getuige zijn 2 uit 7. Een verslag inclusief foto's zal binnenkort te vinden zijn op de site van site van ASVN uit Nieuwegein.

Uitslagen avondcompetitie (27 maart 2013)
Op dinsdag 26 maart speelden de vier avondteams in de laatste ronde van de avondcompetitie allemaal thuis. Er werd één keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en twee keer verloren.
Het doek viel voor HSC A. Na een spannende wedstrijd werd een terecht gelijkspel behaald tegen De Pion uit Roosendaal, maar dat was niet genoeg om degradatie te voorkomen. HSC B was niet in topvorm in de kampioenswedstrijd. Veldhoven was met 1 - 3 te sterk en gaat er met de klok en de promotieplaats vandoor. Ook HSC C ging met 1 - 3 onderuit, RDS uit Sint Oedenrode bleek te sterk. HSC D leverde een mooie prestatie door voor de tweede keer dit seizoen te winnen. Deurne werd met 2½ - 1½ naar huis gestuurd.
Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC A, HSC B en HSC C zijn geplaatst. Op dat van HSC D wordt nog gewacht.

Programma avondcompetitie (25 maart 2013)
Op dinsdag 26 maart spelen de vier avondteams van HSC in de laatste ronde van de avondcompetitie een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
Voor HSC A lijkt de wedstrijd tegen De Pion uit Roosendaal niet meer van belang. Zelfs bij een 4 - 0 overwinning is het nog maar de vraag of handhaving in de hoofdklasse haalbaar is. Des te belangrijker is de wedstrijd van HSC B. Tegen koploper Veldhoven zal gewonnnen moeten worden om de felbegeerde promotie naar de hoofdklasse te realiseren. HSC C speelt een wedstrijd voor de statistieken tegen RDS uit Sint Oedenrode. HSC D kan nog een plaats stijgen in de stand door Deurne te verslaan.
Toeschouwers zijn van harte welkom!

NBSB-snelschaakkampioenschap clubteams Veldhoven (24 maart 2013)
Op zaterdag 23 maart speelde een HSC-team mee in Veldhoven in het NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams. Er werd uiteindelijk met 21½ uit 44 een middenmootpositie bereikt door het team bestaande uit Hugo Faber, Pim Blijlevens, Johan Wuijts en Nick van den Broek. Een summiere uitslag en wat foto's zijn reeds te vinden op de site van Veldhoven.

ASV voorjaarstoernooi Arnhem (24 maart 2013)
Op zaterdag 23 maart speelden twee HSC'ers mee in groep B van het voorjaarsrapidtoernooi in Arnhem. Joep Peeters werd met 4 uit 7 gedeeld elfde, Roland Robinson kwam met zijn gebruikelijke 50%-score niet verder dan de gedeelde 17e plaats. Meer informatie is te vinden op de site van ASV.

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 maart 2013)
Op dinsdag 19 maart werd de eerste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Elf van de twaalf geprogrammeerde partijen werden afgewerkt.
In groep A kon Pascal Boudewijns in zijn partij tegen Pim Blijlevens na pionwinst de zwarte stelling binnendringen. Uiteindelijk liep het mat. John van Rooij en Gerard van de Kerkhof hielden het in een compleet gelijke stelling na iets meer dan twintig zetjes voor gezien, remise dus. Johan Wuijts leek te gaan doen wat hij in de hele herfstcompetitie nog niet gedaan had, namelijk verliezen. Na kwaliteitsverlies was zijn stelling hopeloos, maar Jerzy Cebula kwam in tijdnood en moest materiaal teruggeven. In de uitvluggerfase sloeg Johan alsnog toe. Hugo Faber wilde na een jaar of negen wel weer eens winnen van zijn angstgegner Maarten Smit. Het moet gezegd worden dat hij ook ver kwam, maar hij verzuimde in het middenspel en later in het eindspel de beslissende klap uit te delen, toch remise derhalve. De toppers van de herfstcompetitie staan meteen aan de leiding in de stand.
In groep B was de partij die als laatste begon als eerste klaar. Paul van Asseldonk en Ton van den Waardenburg tekenden de vrede nadat alle zware stukken geruild waren. Roel van de Donk en Roland Robinson kwamen niet veel later hetzelfde resultaat overeen. Joep Peeters wist in een aanvallende stelling een kwaliteit buit te maken en dit was teveel van het goede voor Joost Rutten. Wim Hordijk was hard op weg om Tijany Ousmane te verslaan, maar door veel te snel te spelen trapte hij in een laatste trucje waardoor hij zelfs nog verloor. Frans van Neerven drukte in een rustige partij Rob Bakels langzaam maar zeker van het bord. Een goede partij van onze nestor, die en passant de gedeelde leiding heeft genomen in de stand.
In groep C behaalde Chris van der Aa de eerste zege van de lentecompetitie. Met wit kreeg hij een lastig pionnetje op f7 en Millo Labriaire moest daar een stuk tegenaan gooien. Deze materiaalachterstand kwam hij niet meer te boven. Nick van den Broek leek een gunstig eindspel met pluspion te hebben. Vreemd keken de omstanders dan ook op toen bleek dat hij Huub Martens met remise had laten ontsnappen. Eén leider in de stand.

Programma lentecompetitie (18 maart 2013)
Op dinsdag 19 maart wordt er begonnen met de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

50+ toernooi Deurne (18 maart 2013)
Twee senioren van HSC speelden op woensdag 6 maart mee in het 50+ toernooi in Deurne. In de hoofdgroep konden beide heren geen rol van betekenis spelen. Joep Peeters werd met 4 uit 7 gedeeld achtste, Roland Robinson kwam niet verder dan 3 punten en werd gedeeld 15e. Een verslag is te vinden op de site van SV Deurne.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (13 maart 2013)
Op dinsdag 12 maart werden de laatste barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden drie tweekampen gespeeld die geen verrassingen opleverden.
Gerard van de Kerkhof won in de eerste partij overtuigend. Rob Bakels moest daarna met zwart winnen, maar verloor in de opening reeds een pion. Hij probeerde nog wat tegenspel te ontwikkelen, maar na stukverlies was het over.
Hugo Faber won in de eerste partij na een snode truc een kwaliteit en won daarna. In de tweede partij moest Roel van de Donk derhalve winnen, maar er resteerde een eindspel met ongelijke lopers dat remise was.
Pim Blijlevens en Tijany Ousmane maakten er in hun eerste partij een spectakelstuk van. In superscherpe stelling won Tijany een toren, waarna Pim gedwongen was eeuwig schaak te geven. In de tweede stond Tijany met wit steeds iets beter, maar hij blunderde via een familieschaakje een stuk weg. Hij probeerde het hierna nog wel, maar Pim liet zich de kaas niet meer van het brood eten.
De drie winnaars spelen de lentecompetitie in groep A, de drie verliezers komen in groep B uit.

Uitslag en eindstand herfstcompetitie (13 maart 2013)
Op dinsdag 12 maart werd de laatste partij in groep 1 van de herfstcompetitie ingehaald.
Roland Robinson verloor na een mislukte opening een pion en zag vervolgens een koningsaanval over zich heenkomen. In de tijdnoodfase drukte Johan Wuijts definitief door. Hij is door deze zege ongeslagen eerste geworden, zoals uit de eindstand blijkt.

Programma herfstcompetitie (11 maart 2013)
Op dinsdag 12 maart zullen de laatste barrages worden gespeeld in de herfstcompetitie. Daarnaast wordt de laatste partij uit groep 1 gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (10 maart 2013)
Op zaterdag 9 maart werd in de laatste gezamenlijke thuiswedstrijd in de externe competitie één schamel matchpuntje veroverd.
HSC 1 verloor verdiend met 3 - 5 van het Nijmeegse UVS. HSC 2 ging met maar liefst 2 - 6 onderuit tegen Stukkenjagers 3 uit Tilburg. HSC 3 kwam op de valreep op 4 - 4 tegen HMC Calder 5 uit Den Bosch.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (7 maart 2013)
Op zaterdag 9 maart staat alweer de laatste massale thuiswedstrijd in de externe competitie op het programma, van dit seizoen althans. In ons clublokaal Partycentrum De Molen worden de klokken om 13.00 uur aangezet.
HSC 1 ontvangt het sterke UVS uit Nijmegen, dat momenteel één matchpunt minder heeft. HSC 2 speelt tegen Stukkenjagers 3 uit Tilburg, dat tot nu toe evenveel matchpunten wist te vergaren. HSC 3 gaat het proberen tegen HMC Calder 5 uit Den Bosch, en die hebben weer één matchpunt meer. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Uitslagen barrages herfstcompetitie (6 maart 2013)
Op dinsdag 5 maart werden de eerste barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden vier tweekampen gespeeld.
Gerard van de Kerkhof won in de eerste partij met de witte stukken vrij overtuigend van Hugo Faber. In de tweede partij waren de rollen omgedraaid, maar Hugo kon zijn goede stelling niet verzilveren en ging onderuit. Gerard is hiermee als zevende in de stand geëindigd.
Paul van Asseldonk won zijn eerste partij met wit van Pim Blijlevens en was nu in de veronderstelling dat hij klaar was. De reglementen schrijven echter al enige jaren voor dat er twee partijen gespeeld moeten worden, dus hij moest opnieuw aan de bak. Pim sloeg terug door een voordelig eindspel keurig te verzilveren. Een sudden-death partij moest uitsluitsel geven wie er naar de volgende ronde van de barrages zou gaan en wie naar groep B. Pim lootte wit, kreeg 6 minuten (Paul 5) en moest winnen om deze felbegeerde plaats te veroveren. Hij slaagde daar uiteindelijk in.
Tijany Ousmane won zijn eerste partij met wit na een blunder van Roel van de Donk. In de tweede partij leek de stand gelijk getrokken te worden, maar Roel blunderde andermaal in een zeer voordelig eindspel, waarna er tot remise werd besloten. Tijany is hiermee eerste in groep 2 en heeft het recht verworven om in de volgende herfstcompetitie in de hoogste groep te mogen starten.
Joep Peeters won zijn eerste barragepartij van Nick van den Broek en was ook in de tweede partij oppermachtig. Joep speelt de komende competitie derhalve in groep B, Nick gaat naar groep C.

Uitslag interne bekercompetitie (6 maart 2013)
Op dinsdag 5 maart werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. John van Rooij trok woest ten aanval en dwong zijn tegenstander tot verdedigen. Uiteindelijk nam hij teveel risico waardoor Pascal Boudewijns kon counteren en dat resulteerde in een mat midden op het bord. In de kwartfinale ontmoet de winnaar Johan Wuijts.

Programma herfstcompetitie (4 maart 2013)
Op dinsdag 5 maart zullen de eerste barrages worden gespeeld in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma interne bekercompetitie (4 maart 2013)
Op dinsdag 5 maart zullen twee partijen worden gespeeld in de interne bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. We beginnen om 20.00 uur.

Zwols weekendtoernooi Zwolle (4 maart 2013)
Eén HSC'er was afgelopen weekend helemaal naar Zwolle afgereisd om mee te spelen in het 20e weekendtoernooi aldaar. Jerzy Cebula leverde een mooie prestatie door met 4 uit 6 op de gedeelde vijfde plaats te eindigen in de hoogste groep. Zijn TPR van 2118 mag er wezen! Meer informatie is te vinden via de site van het Zwols Schaakgenootschap.

Jeugdtoernooi Etten-Leur (4 maart 2013)
Tijany Ousmane was op zaterdag 2 maart present bij het jeugdtoernooi in Etten-Leur. Vanwege het ontbreken van noemenswaardige concurrentie kon hij er met de eerste prijs vandoor gaan. Zijn buit was een envelop én een fraaie wisselbeker. Een eindstand is nog niet te vinden op de site van de organiserende vereniging SV Staunton.

3e HSC/De Legibus Open (3 maart 2013)
Het derde HSC/De Legibus Open zal op zaterdag 29 en zondag 30 juni worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. De formule is hetzelfde als de vorige edities. Er zullen vijf ronden worden gespeeld op zaterdag 29 juni en vier ronden op zondag 30 juni, en het tempo bedraagt 45 minuten per persoon per partij. Nadere informatie over ons toernooi, dat mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdsponsor De Legibus, zal spoedig op deze website bekend worden gemaakt.

2e Oostendorp Open Buren (3 maart 2013)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 2 maart mee in het 2e Oostendorp Open rapidtoernooi in het Gelderse Buren. Hugo Faber leverde een mooie prestatie door met 5 uit 7 gedeeld tweede te worden in de hoogste groep. Het leverde hem een dikke envelop met inhoud op. Roland Robinson en Joep Peeters waren een beetje te licht voor deze groep, getuige hun score van 2 uit 7 en de gedeelde 14e plaats. De eindstand is reeds te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (27 februari 2013)
Op dinsdag 26 februari werden vier partijen in de herfstcompetitie ingehaald.
In groep 1 hadden John van Rooij en Frans van Neerven allebei genoeg aan een remise om zich direct voor respectievelijk groep A en groep B te plaatsen. Het zal geen verrassing zijn dat dit resultaat al zeer spoedig bereikt werd. Roland Robinson plaatste zijn enig overgebleven paard op een dusdanig slecht veld, dat Hugo Faber zijn sterke paard kon schijnofferen wat hem een pion opleverde. Daarna was de partij in hogere zin uit. Danniël van Boxtel kon zijn licht betere stelling plotseling verzilveren door Pim Blijlevens via een dubbele dreiging een stuk afhandig te maken. Voor eerstgenoemde betekent dat directe plaatsing voor groep A, Pim zal zich via een pre-barrage met Paul van Asseldonk moeten zien te plaatsen voor de barrages. Dit alles valt op te maken uit de stand.
In groep 2 kwam Tijany Ousmane een pionnetje voor. Het kostte hem echter zo veel tijd dat hij Roel van de Donk een remise gunde. In de pre-barrage zullen beide heren elkaar treffen om uit te maken wie groepswinnaar wordt en daarmee het recht heeft om in de volgende herfstcompetitie in de hoogste groep te starten. Kijk even naar de eindstand.

Uitslag interne bekercompetitie (27 februari 2013)
Op dinsdag 26 februari werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Johan Wuijts bleek te sterk voor Wim Hordijk en plaatst zich voor de kwartfinale.

Programma herfstcompetitie (25 februari 2013)
Op dinsdag 26 februari worden er vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Torenstadtoernooi Zutphen (24 februari 2013)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 23 februari mee in het Torenstad rapidtoernooi in Zutphen. De gebroeders Sebastiaan Smits en Benjamin Smits behaalden beiden 4 uit 7 en eindigden daarmee op de gedeelde zevende plaats. Of de jongste telg nog een jeugdprijs in de wacht heeft gesleept is onbekend. De eindstand is reeds te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Elster Toren rapidschaaktoernooi Elst (24 februari 2013)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 23 februari mee in het Elster Toren rapidtoernooi in Elst. Joep Peeters was uitstekend op dreef gezien zijn score van 5 uit 7 en de daarbij behorende gedeelde zesde plaats. Roland Robinson heeft last van een winterdip; 1½ uit 7 is ver onder zijn niveau. Hij behaalde er een beschamende gedeelde 69e plaats mee. Verdere bijzonderheden zijn te vinden via de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 februari 2013)
Op dinsdag 19 februari werden drie van de zes geprogrammeerde inhaalpartijen in de herfstcompetitie uitgesteld. Niet handig als je bedenkt dat er op dinsdag 12 maart al begonnen wordt met de lentecompetitie, en er vantevoren nog diverse barrages afgewerkt moeten worden. Enige medewerking van de uitstellers is derhalve wenselijk!
In groep 1 offerde John van Rooij verrassend een stuk en kreeg daar maar liefst vier pionnen voor. Een vervelende matdreiging van Danniël van Boxtel was diens redding, even later werden de zetten noodgedwongen herhaald. Johan Wuijts leek ondanks een pion achterstand het beste van het spel te hebben. Paul van Asseldonk bevrijdde echter zijn paard op a8 en stond rond de tijdcontrole twee pionnen voor. Hij blunderde hierna door een pion weg te geven en zag toen in dat remise door eeuwig schaak het hoogst haalbare was. Door dit resultaat mag Paul nu nog slechts hopen op een barrageplaats, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 kwam Huub Martens een kwaliteit voor. Toen Millo Labriaire een stuk verloor vanwege een penning was het gedaan. De heren wisselen van plaats in de stand.

Programma herfstcompetitie (18 februari 2013)
Op dinsdag 19 februari worden er zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (17 februari 2013)
Op zaterdag 16 februari werden in de externe competitie twee overwinningen en een nederlaag genoteerd.
HSC 1 stuntte opnieuw door dit keer het sterke Accres Apeldoorn 2 met maar liefst 2½ - 5½ te vernederen. HSC 2 was, spelend met een man minder, totaal kansloos tegen De Pion 3: 7 - 1. HSC 3 was met 2½ - 5½ te sterk voor het Eindhovense Triple-pion 2.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

Programma externe competitie (13 februari 2013)
Zaterdag 16 februari is er na een winterstop van ruim twee maanden weer een ronde in de externe competitie! Alle HSC-teams spelen uit.
HSC 1 speelt de verste uitwedstrijd van het seizoen in Apeldoorn tegen Accres Apeldoorn 2. Dit team is op papier sterker (zoals elk team in deze klasse), maar staat in de tussenstand wel op twee matchpunten achterstand. Ook HSC 2 heeft een flinke reis voor de boeg als er aangetreden moet worden tegen De Pion 3 uit Roosendaal, momenteel de nummer twee in de tussenstand. HSC 3 speelt als enige in de regio en wel tegen het Eindhovense Triple-pion 2, dat tot dusver nog niet één matchpunt wist te vergaren.
Na afloop van de wedstrijden zal er ongetwijfeld nog een gezellig samenzijn georganiseerd worden ergens in Helmond...

Noteboomtoernooi Leiden (10 februari 2013)
Zes HSC'ers hebben vanaf vrijdag 8 februari meegedaan aan het Noteboom-weekendtoernooi in Leiden. In de hoogste groep kwam Jerzy Cebula met zijn score van 2 uit 6 op een gedeelde 80e plaats uit. Zijn TPR was iets lager dan zijn huidige rating. In groep B was Pim Blijlevens de enige die een goede score neerzette. Zijn 4½ uit 6 was goed voor een gedeelde vijfde plaats en zijn TPR mag er wezen. Joep Peeters en Johan Wuijts kwamen beiden niet verder dan 2½ uit 6 en een gedeelde 57e plaats. De TPR van Joep was conform zijn rating, die van Johan was veel lager dan we de laatste tijd van hem gewend zijn. Voor Jessica de Haas, die eigenlijk in groep C had moeten uitkomen, bleek deze groep (nog) veel te sterk. Met een bye erbij kwam ze niet verder dan 1 uit 6 en een gedeelde 89e plaats. Ook haar TPR bleef ver achter bij haar rating. In groep C was ook Tijany Ousmane niet op dreef. Met 3½ uit 6 eindigde hij gedeeld 19e, en ook zijn TPR was niet om over naar huis te schrijven. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslag avondcompetitie (9 februari 2013)
Vrijdag 8 februari verloor HSC D in Soerendonk met 3 - 1 van het sterke Gardé. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is reeds geplaatst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 februari 2013)
Op dinsdag 5 februari werden zeven partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 tekenden Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof in een recordtempo de vrede en gingen vervolgens snelschaken. In de overige partijen was er wel sprake van strijd. Maarten Smit kwam na een gelijkopgaande opening steeds beter te staan en wist Hugo Faber middels een tactische grap te grazen te nemen. In een scherpe partij kwamen Pim Blijlevens en John van Rooij remise overeen. Joep Peeters overspeelde Danniël van Boxtel volkomen, maar liet zijn dame jammer genoeg insluiten waarna hij weer met lege handen stond. Paul van Asseldonk slaagde er in de druk op te voeren en uiteindelijk bezweek Frans van Neerven. Roland Robinson leek iets beter te staan, maar gaandeweg nam Jerzy Cebula het heft in handen en won een stuk en de partij. Hij heeft zich door deze zege verzekerd van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 weigerde Ralph Kiffers een remisevoorstel, maar ging uiteindelijk onderuit tegen Tijany Ousmane. Jan de Groot besloot zijn laatste twee partijen niet meer te spelen, waardoor de kaarten in deze groep geschud zijn. Dit alles valt op te maken uit de stand.

Uitslagen avondcompetitie (6 februari 2013)
Maandag 4 februari kwamen twee avondteams van HSC in actie in Eindhoven, met wisselend succes. HSC A verloor na een spannende wedstrijd enigszins onnodig met 2½ - 1½ van Eindhoven A, en lijkt klassebehoud te kunnen vergeten. HSC B deed wat het doen moest om de promotiekansen te handhaven, er werd tegen Eindhoven B met maar liefst ½ - 3½ gewonnen.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst.

Programma herfstcompetitie (4 februari 2013)
Op dinsdag 5 februari wordt de dertiende ronde in groep 1 van de herfstcompetitie gespeeld. Voor groep 2 is een inhaalprogramma samengesteld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (3 februari 2013)
Aankomende week staat de zesde ronde van de avondcompetitie op het programma. Alle HSC-teams spelen opnieuw uit. Op maandag 4 februari speelt in ieder geval HSC B in Eindhoven tegen laagvlieger Eindhoven B. Of HSC A ook speelt tegen subtopper Eindhoven A is vooralsnog onduidelijk: er is nog geen contact gelegd door de teamleider van dat team, waardoor aangenomen wordt dat de wedstrijd uitgesteld is. HSC C speelt zeker niet, want dat team is deze ronde vrij. Op vrijdagavond volgt dan nog een wedstrijd van HSC D in Soerendonk tegen Gardé.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (3 februari 2013)
Op zaterdag 2 februari waren er traditioneel vele HSC'ers present bij het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot. De zeven clubgenoten waren niet allemaal in supervorm. Hugo Faber werd in de hoogste groep gedeeld elfde met een onbekend aantal punten. Pim Blijlevens haalde vermoedelijk een half punt minder en eindigde gedeeld 17e. In groep B leverde Jessica de Haas als een van de laagst geratete spelers een fraaie prestatie door gedeeld tweede te worden met 5½ uit 7. Ronald Robinson kwam uit op een gedeelde achtste plaats. Joep Peeters werd gedeeld 16e en Rob Bakels gedeeld 23e. In groep C nog een succesje: Tijany Ousmane werd met 5½ uit 7 gedeeld tweede. Het toernooi werd nog ontsierd door een incident dat zelfs door de landelijke media opgepikt werd. Zie hiervoor het verslag op de NBSB-site.

KNSB-ratinglijst (1 februari 2013)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per februari 2013 is verschenen. Uit de HSC-lijst blijkt onder andere dat Tijany Ousmane met maar liefst 125 punten de grootste stijger van HSC is. Ook de 90 punten die Pim Blijlevens erbij kreeg mag niet onvermeld blijven. Verder staan zes HSC'ers op hun hoogste rating ooit. Dat zijn er zelfs zeven als je Nick van den Broek meetelt, want hij komt voor de eerste keer op de lijst voor.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 januari 2013)
Op dinsdag 29 januari werden maar liefst tien partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 regende het vanavond verrassingen. Dat Pim Blijlevens met zwart Paul van Asseldonk in amper twintig zetten van het bord trapte was al enigszins verrassend. Later op de avond verzilverde Danniël van Boxtel zijn goede stelling tegen de ratingfavoriet in deze groep, Hugo Faber. Pascal Boudewijns kwam in een ingewikkelde stelling een pionnetje voor, waarna Frans van Neerven geen goede verdediging meer vond tegen de vele dreigingen. John van Rooij had al snel een pion te pakken tegen Joep Peeters en toen daar nog een kwaliteit bij kwam, was het gedaan. Johan Wuijts stond een tijdje onder druk, maar toen hij Jerzy Cebula een stuk afhandig kon maken was het resterende eindspel gemakkelijk. De laatste verrassing kwam op naam van Roland Robinson die zijn voordelige eindspel met minuspion keurig verzilverde tegen Gerard van de Kerkhof. Eén persoon is inmiddels zeker van een plaats in groep A, zoals uit de spannende stand blijkt.
In groep 2 had Roel van de Donk zijn partij tegen Millo Labriaire reeds gewonnen alvorens de verslaggever ter plaatse was. Ralph Kiffers miste eerst een mat-in-één om een zet later een volle dame in de aanbieding te doen. Geluk dus voor Nick van den Broek. Joost Rutten offerde op f7 en Rob Bakels zag al snel zijn stelling instorten. In de langste partij in deze groep had Chris van der Aa steeds het beste van het spel tegen Tijany Ousmane. In de slotfase gaf hij echter een volle toren weg, en dat kon zijn stelling niet hebben. Er moeten nog vijf inhaalpartijen moeten worden afgewerkt, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (28 januari 2013)
Op dinsdag 29 januari worden er, als alles doorgaat, tien partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Rapidtoernooi Millingen aan de Rijn (27 januari 2013)
Het rapidtoernooi op zaterdag 26 januari in het Gelderse Millingen (zowel aan de Rijn als aan de grens) mocht zich verheugen in de komst van twee HSC'ers. De resultaten waren wisselend, Joep Peeters eindigde onderaan groep A met 1 punt uit 7 partijen. Roland Robinson werd tweede in groep B met 5½ punt, ondermeer door van vier Duitsers te winnen. De enige nederlaag was tegen de uiteindelijke groepswinnaar, in een gewonnen stelling ontging hem een matveld dat was opgebouwd door een toren en paard dat niet aan de rand stond. Als troost was er wel de voor hem grootste geldprijs ooit.

Rappe Schakers Wistoernooi Langenboom (27 januari 2013)
Op vrijdagavond 25 januari speelden maar liefst zeven HSC'ers mee aan het Rappe Schakers Wistoernooi in Langenboom. Alle vijf prijzen werden door ons weggekaapt. Danniël van Boxtel won het toernooi met 8 uit 9. Hij verloor alleen van Johan Wuijts, die tweede werd met een half puntje achterstand. Pim Blijlevens werd met 7 uit 9 derde en verwees Paul van Asseldonk met een half SB-puntje voorsprong naar de vierde plaats. De vijfde HSC'er in het rijtje was Joep Peeters met 6½ uit 9. Wilfried van de Kimmenade werd met 5 uit 9 gedeeld achtste en Roland Robinson's 50%-score was goed voor de gedeelde dertiende plaats. De eindstand is hier te vinden.

Kafmolentoernooi Schijndel (27 januari 2013)
Op zondag 20 januari werd het Kafmolentoernooi, het rapidtoernooi met de vreemde puntentelling, voor de 38e keer gehouden in Schijndel. Twee HSC'ers waren van de partij. Johan Wuijts werd derde in de hoogste groep. Joep Peeters won de tweede groep. De precieze score van dit tweetal is niet echt te achterhalen uit de eindstand, die te vinden is op de NBSB-site.

Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap Horst (27 januari 2013)
Op zaterdag 19 januari speelden drie HSC'ers mee in het Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap in Horst. Eerst drie voorrondes in groepen van vier en daarna finalegroepen van acht. Er waren 44 deelnemers. Johan Wuijts en Pim Blijlevens scoorden in de voorrondes totaal 6½ uit 9, wat genoeg was voor plaatsing in de hoogste groep. Joep Peeters mocht in finalegroep 2 uitkomen. In de finalegroep ging het niet zo heel goed. Pim begon met 0 uit 3 en kwam uiteindelijk uit op 2½ uit 7 en de zesde plaats. Johan haalde 3½ uit 7 en werd vijfde. Joep kwam niet verder dan 1 uit 7 in groep 2.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 januari 2013)
Op dinsdag 22 januari werd de twaalfde ronde in groep 1 van de herfstcompetitie gespeeld. Daarnaast werden nog enkele inhaalpartijen afgewerkt in groep 2.
In groep 1 stelde Gerard van de Kerkhof net na de opening remise voor en Maarten Smit ging ondanks een licht betere stelling akkoord. John van Rooij en Paul van Asseldonk bereikten hetzelfde resultaat, maar deze partij met wisselende kansen duurde in ieder geval een stuk langer. Ook Johan Wuijts wilde een remise getuige zijn aanbod, maar Joep Peeters wilde er niets van weten. Onterecht, want zijn stelling was niet beter en uiteindelijk ging hij gewoon ten onder. Danniël van Boxtel offerde noodgedwongen een kwaliteit, maar leek compensatie te hebben vanwege zijn loperpaar en een ver opgerukte pion. Na dameruil werd deze kroonjuweel opgesnoept door Jerzy Cebula en stortte de zwarte stelling volledig in. Nog altijd is er niemand zeker van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 speelde Chris van der Aa na een rustig middenspel een sterke pionzet. Millo Labriaire reageerde niet goed en ging plotseling heel hard onderuit. Roel van de Donk had al snel een pionnetje te pakken, maar het duurde nog tot het late middenspel eer hij Huub Martens de genadeklap kon toedienen. Door deze zege lijkt hij regelrecht onderweg naar de barrages, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag avondcompetitie (23 januari 2013)
Op dinsdag 22 januari verloor HSC C in Boxtel de inhaalwedstrijd tegen Dubbelschaak met het kleinst mogelijke verschil. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is toegevoegd.

Programma herfstcompetitie (21 januari 2013)
Op dinsdag 22 januari wordt de twaalfde ronde in groep 1 van de herfstcompetitie gespeeld. Voor groep 2 is een inhaalprogramma geprogrammeerd. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail ingelicht. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen avondcompetitie (20 januari 2013)
Afgelopen week kwamen de diverse avondteams van HSC wel of niet in actie.
Op maandag 14 januari slaagde HSC A er niet in om uit het verre Roosendaal terug te keren met één of twee matchpunten. RSG was nipt te sterk. Een dag later waren de weersomstandigheden dusdanig dat HSC C zijn wedstrijd in Boxtel tegen Dubbelschaak uitstelde. In het veel dichterbij gelegen Mierlo werd wel gespeeld. HSC B pakte een knappe 1 - 3 overwinning op Mierlo-Geldrop en doet nog volop mee met de kampioenschapsstrijd. HSC D deed het met een gelijkspel tegen Mierlo-Geldrop B ook helemaal niet verkeerd.
Alle overzichten zijn bijgewerkt voorzover de gegevens beschikbaar waren. De verslagen van HSC A, HSC B en HSC D zijn geplaatst.

Uitslag en stand herfstcompetitie (20 januari 2013)
Op dinsdag 15 januari werd door het drukke avondcompetitieprogramma slechts één partij ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. Pascal Boudewijns slaagde er niet in om John van Rooij te verslaan, het werd remise. John profiteert het meeste van deze puntendeling, want hij klimt twee plaatsen in de stand.

Programma clubavond (14 januari 2013)
Op dinsdag 15 januari zal een aantal inhaalpartijen worden gespeeld in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (14 januari 2013)
Aankomende week staat de vijfde ronde van de avondcompetitie op het programma. Alle HSC-teams spelen uit. Op maandag 14 januari speelt HSC A opnieuw een degradatieduel, dit keer helemaal in Roosendaal tegen RSG. De overige teams spelen op dinsdag 15 januari. HSC B gaat in Mierlo proberen de kampioensaspiraties levend te houden. Daartoe zal Mierlo-Geldrop moeten worden verslagen. HSC C speelt in Boxtel tegen Dubbelschaak, één van de vier (!) koplopers in deze klasse. HSC D speelt net als HSC B in Mierlo. Mierlo-Geldrop B zal een lastige tegenstander worden.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (13 januari 2013)
Op zaterdag 12 januari waren zes HSC’ers bij het desondanks matig bezette rapid toernooi in Valkenswaard. In groep A behaalde Hugo Faber met 4½ punt de derde (geld-)prijs, hij won ondermeer van Roland Robinson die uiteindelijk een punt minder scoorde. Pim Blijlevens behaalde dezelfde score en werd daarmee gedeeld achtste. Johan Wuijts zat daar een halfje boven (gedeeld zesde), Joep Peeters daarentegen een halfje minder (gedeeld elfde). Groep B werd met overmacht gewonnen door Tijany Ousmane, met zijn 6 uit 7 had hij een behoorlijke geldprijs te pakken. Een verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de site van EVS.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 januari 2013)
Op dinsdag 8 januari werd de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er konden slechts zes partijen worden afgewerkt.
In groep 1 tekenden Pascal Boudewijns en Gerard van de Kerkhof de vrede nog voordat er echte strijd geleverd was. Maarten Smit probeerde zijn steeds beter wordende stelling wél te winnen, maar Frans van Neerven verdedigde zich uitstekend en kon een remise bereiken. De spannendste partij eindigde in een anticlimax voor Roland Robinson. In tijdnood werd hij volgens eigen zeggen te veel gehinderd door externe factoren, waardoor hij zijn goede stelling om zeep en Paul van Asseldonk aan een punt hielp. Enige kleine verschuivingen in de stand.
In groep 2 leek Millo Labriaire te gaan winnen, maar een zwarte loper op g2 hinderde hem behoorlijk. Onnodig gaf hij hierna materiaal terug, waarna Ralph Kiffers het volle punt kon pakken. Joost Rutten versloeg Huub Martens en stijgt naar de tweede plaats in de stand. De toppositie blijft voor Rob Bakels die bewees dat zijn loperpaar beter was dan het paardenpaar van Wim Hordijk. Rob is de eerste speler die zich voor de barrages heeft geplaatst.

Uitslag interne bekercompetitie (10 januari 2013)
Op dinsdag 8 januari werd al een kwartfinalepartij van de interne bekercompetitie gespeeld. Tijany Ousmane hield Jerzy Cebula in de reguliere partij keurig op remise, maar ging in het beslissingsvluggertje na een waar foutenfestijn alsnog onderuit.

Uitslag NBSB-bekercompetitie (10 januari 2013)
Op dinsdag 8 januari ging HSC keihard onderuit in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie, OSV won in Oss met 4 - 0. Dat deze uitslag enigszins geflatteerd was, valt te lezen in het verslag.

Schnellschachturnier Straelen (7 januari 2013)
Drie HSC'ers waren op zondag 6 januari present bij een toernooi net over de grens in het Duitse Straelen. Hoewel de organisatie spreekt over een Schnellschachturnier was het tempo toch echt 25 minuten per persoon per partij, rapid dus. Johan Wuijts deed het in groep B goed door met 5 uit 7 gedeeld derde te worden. Op weerstandspunten werd het een vijfde plaats en derhalve geen geldprijs. Pim Blijlevens finishte op een gedeelde zesde plaats met 4½ uit 7. Millo Labriaire speelde mee in groep D en gaat volgend jaar proberen zijn eerste halve punt te scoren in dit toernooi. Op de site van de organiserende vereniging zijn vooralsnog geen eindstanden te vinden.

Programma herfstcompetitie (7 januari 2013)
Op dinsdag 8 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (7 januari 2013)
Op dinsdag 8 januari speelt HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie een uitwedstrijd in Oss tegen OSV.

Olympus Rapidschaaktoernooi Arnhem (6 januari 2013)
Joep Peeters en Roland Robinson hebben hun eerste schaakactiviteiten van 2013 inmiddels achter de rug, samen met nog 164 andere schakers namen ze deel aan het Olympus Rapidschaaktoernooi in Arnhem. In groep B (rating tussen 1700 en 1900) konden ze echter niet mee doen om de prijzen, Roland (gehinderd door zowel kies- als rugpijn) kwam nog tot een modale 3 uit 7 score, Joep had een half puntje minder. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Persoonlijk kampioenschap NBSB Kaatsheuvel (31 december 2012)
Vanaf 27 tot en met 30 december speelde Tijany Ousmane mee aan het persoonlijk kampioenschap van de NBSB dat werd gehouden in Kaatsheuvel. In categorie B eindigde hij met 3½ uit 7 op een gedeelde zesde plaats. Meer informatie is te vinden op de site van de NBSB.

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (23 december 2012)
Op zondag 23 december waren twee van de Boxmeer-gangers al weer present bij het Stukkenjagers Kersttoernooi. Beiden acteerden in groep B en Johan Wuijts eindigde op een verdienstelijke gedeelde derde plaats met 5 uit 7. Joep Peeters kwam met een halfje minder uit op de gedeelde zevende plaats. Meer informatie is te vinden op de site van De Stukkenjagers.

Witte Kersttoernooi Boxmeer (23 december 2012)
Op zaterdag 22 december waren maar liefst tien HSC'ers aanwezig bij het gezellige Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een Zwitserse voorronde van zeven ronden volgde zoals gewoonlijk een herindeling in groepen van rond de acht personen. Vijf HSC'ers plaatsten zich voor de hoogste groep, en die werd overtuigend gewonnen door Pim Blijlevens met 7 uit 7! Paul van Asseldonk verloor alleen van de winnaar en werd ongedeeld tweede. Danniël van Boxtel greep met zijn 50%-score net naast het eremetaal. Joep Peeters werd zevende met 1½ uit 7 en bleef alleen Wilfried van de Kimmenade met ½ uit 7 voor. In groep B faalde favoriet Hugo Faber door met 4 uit 7 slechts vierde te worden. Rob Bakels had iets te vroeg gepiekt: in de voorronde begon hij voortvarend met 4 uit 4, maar na de lunch kwam daar nog slechts één schamel puntje bij. Hij werd derhalve achtste en laatste. Roland Robinson werd zesde in finalegroep C met 2 uit 6. Een nieuw succesje was voor Johan Wuijts weggelegd: hij won groep D met de maximale score. Maar hij had natuurlijk in een veel hogere groep moeten uitkomen! In groep F tenslotte slaagde Millo Labriaire er niet in een prijs in de wacht te slepen. Hij won weliswaar van de uiteindelijke winnaar, maar kwam toch niet verder dan 50%, waardoor hij vierde werd. Meer informatie is te vinden op de site van De Vrijpion.

Gongtoernooi (19 december 2012)
Het gezellige gongtoernooi op dinsdag 18 december werd gewonnen door Dirk van Dooren met 4½ uit 5. Gerard van de Kerkhof eindigde ongedeeld op de tweede plaats met een halfje minder, maar is toch de officiële winnaar, omdat Dirk momenteel geen HSC-lid is. De eindstand is inmiddels gepubliceerd.

Gongtoernooi (17 december 2012)
Op dinsdag 18 december wordt op de laatste clubavond van dit jaar het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zullen weer diverse leuke prijzen in natura te winnen zijn. We beginnen om 20.30 uur!

Uitslagen externe competitie (16 december 2012)
Op zaterdag 15 december werden in de drie thuiswedstrijden in de externe competitie een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag binnengehaald.
HSC 1 leverde opnieuw een knappe prestatie door het sterker geachte Veldhoven met 4½ - 3½ te vloeren. Helaas verloor HSC 2 met dezelfde cijfers van Veldhoven 2, zodat de massakamp in 8 - 8 eindigde. HSC 3 kwam ondanks een voorsprong niet verder dan een gelijkspel tegen RDS uit St. Oedenrode.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn toegevoegd. Van HSC 3 is nog geen verslag ontvangen.

Programma externe competitie (13 december 2012)
Op zaterdag 15 december spelen de drie HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie wederom thuis in ons clublokaal Partycentrum De Molen. De wedstrijden beginnen, in tegenstelling tot de vorige keer, gewoon om 13.00 uur!
HSC 1 mag het dit keer proberen tegen middenmoter Veldhoven. De eerste partij in deze match werd reeds op donderdag 13 december gespeeld en is in remise geëindigd. HSC 2 speelt tegen het vorig seizoen uit de derde klasse KNSB gedegradeerde Veldhoven 2. HSC 3 ontvangt de Rooise Dam- en Schaakvereniging uit St. Oedenrode. De verwachting is dat er bij dit team alleen schakers opgesteld gaan worden.
Toeschouwers zijn van harte welkom!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 december 2012)
Op dinsdag 11 december werden in de tiende ronde van de herfstcompetitie tien partijen gespeeld.
In groep 1 blunderde Joep Peeters reeds in de opening. Jerzy Cebula strafte zijn fout hardhandig af. De overige partijen werden pas in de uitvluggerfase beslist. Hugo Faber stond een pion voor, maar ging wegens tijdgebrek en de compensatie die Johan Wuijts had in op diens remiseaanbod. De partij tussen Pim Blijlevens en Pascal Boudewijns verliep rustig. In het eindspel gaf Pim een pionnetje weg, maar het was niet genoeg om de partij te verliezen. Maarten Smit verspeelde een volledig gewonnen middenspel en liet John van Rooij vervolgens nogmaals ontsnappen in het gewonnen eindspel dat resteerde. Danniël van Boxtel stond de gehele partij erg goed, maar na een foutief stukoffer was het Gerard van de Kerkhof die met het punt aan de haal ging. Roland Robinson won voor de eerste keer deze competitie en geeft de laatste plaats in de stand over aan zijn slachtoffer, Frans van Neerven.
In groep 2 blunderde Chris van der Aa reeds in de opening. Via een tussenschaakje haalde Joost Rutten een vol stuk op, waarna de resterende zetten niet meer gespeeld hadden hoeven worden. In de partij tussen Huub Martens en Ralph Kiffers werd de balans nooit echt verbroken, het ontstane dame-eindspel werd dan ook remise. Roel van de Donk had een lichte drukstelling en in het eindspel ging Wim Hordijk uiteindelijk onderuit. De topper in deze groep eindigde onbeslist. Rob Bakels leek de beste kansen te hebben vanwege een vrije a-pion, maar Tijany Ousmane kon de boel nét bij elkaar houden. Weinig positiewisselingen in de stand.

Programma herfstcompetitie (10 december 2012)
Op dinsdag 11 december wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen avondcompetitie (5 december 2012)
Op dinsdag 4 december was het weer een drukte van jewelste met vier thuisspelende avondteams. Uiteindelijk konden we tevreden terugkijken op deze avond met drie overwinningen en een gelijkspel.
HSC A won voor de eerste keer dit seizoen. Stukkenjagers B uit Tilburg werd ternauwernood verslagen met 2½ - 1½. HSC B slaagde er niet in WLC B uit Eindhoven op de knieën te krijgen, 2 - 2. HSC C stuurde De Toren uit Leende met een toch wel moeizame 3 - 1 nederlaag naar huis. HSC D won voor de eerste keer ooit! Het werd 3 - 1 tegen hekkensluiter ODI uit Uden.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

Uitslag en stand herfstcompetitie (5 december 2012)
Op dinsdag 4 december werd naast alle avondcompetitiepartijen ook nog een partij vooruitgespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Wim Hordijk kreeg in het middenspel twee verbonden vrijpionnen in het centrum en die stormden onverbiddellijk op richting de vijandelijke linies. Toen ze de derde rij bereikt hadden kon Ralph Kiffers geen sluitende verdediging meer vinden. Wim stijgt door deze zege naar de tweede plaats in de stand.

Programma avondcompetitie (3 december 2012)
Op dinsdag 4 december spelen de vier avondteams van HSC een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Alle teams treffen tegenstanders die op lagere posities staan in de diverse standen.
Voor HSC A is de wedstrijd tegen het Tilburgse Stukkenjagers B cruciaal in de strijd tegen degradatie. HSC B zal om de aansluiting met de koploper niet te verliezen moeten afrekenen met middenmoter WLC B uit Eindhoven. HSC C krijgt hekkensluiter De Toren uit Leende, tot nu toe goed voor één bordpunt, op bezoek. HSC D heeft een uitgelezen kans om de eerste overwinning ooit in de geschiedenisboeken te schrijven, ODI uit Uden zou daartoe verslagen moeten worden.
Toeschouwers zijn van harte welkom!

Combinatie Snerttoernooi Asten (2 december 2012)
Vijf HSC'ers speelden op zaterdag 1 december mee aan het Combinatie Snerttoernooi. Dit keer geen HSC'ers in de sterke, maar qua aantal spelers, matig bezette hoofdgroep. In de tweede groep werd ratingfavoriet Pim Blijlevens met 4½ uit 7 gedeeld derde. Met een halfje minder legde Joep Peeters beslag op de gedeelde vijfde plaats. Roland Robinson kwam met zijn 50%-score uit op de gedeelde zevende plaats. Wilfried van de Kimmenade werd met 3 uit 7 gedeeld tiende. Groep C werd keurig gewonnen door Tijany Ousmane, die met 6 uit 7 Veldhovenaar Jack Hinzen op weerstandspunten voorbleef. De eindstanden zijn te vinden op de site van De Combinatie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 november 2012)
Op dinsdag 27 november werd de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden negen partijen afgewerkt.
In groep 1 kreeg Danniël van Boxtel al snel een mooie stelling. De partij kwam abrupt ten einde toen Frans van Neerven een stuk wegblunderde. Joep Peeters leek op het oog best redelijk te staan, maar nadat hij een pion achterkwam werd en bleef Hugo Faber de bovenliggende partij. Pim Blijlevens verzuimde in een moeilijk eindspel de juiste zet te vinden, waarna hij een pion verloor. Maarten Smit bracht de technische fase tot een goed einde. Roland Robinson stond al snel zeer goed, maar slaagde er weer niet in zijn partij te winnen. Sterker nog, na het missen van een flink aantal opgelegde winstmogelijkheden ging John van Rooij er zelfs met het volle punt vandoor. De koploper in de stand, Pascal Boudewijns, leek de langste partij van de avond te gaan winnen, maar speelde ook niet op zijn best. Hij miste een aantal geforceerde matten, waarna Paul van Asseldonk uiteindelijk met remise kon ontsnappen.
In groep 2 slaagde Millo Labriaire er in de dame van Jan de Groot midden op het bord te vangen, waarna de overwinning niet lang op zich liet wachten. Nick van den Broek rekende niet optimaal in een complexe stelling. Huub Martens kwam met een kwaliteit voorsprong uit de verwikkelingen, maar moest vervolgens toestaan dat de witte toren en paard samen ondekbaar mat dreigden. Roel van de Donk had een mooie koningsaanval die uiteindelijk wel door moest slaan. Chris van der Aa verdedigde zich lang goed, maar hield het toch niet droog. Tijany Ousmane had twee pionnen geïnvesteerd voor een mooie stelling, maar Wim Hordijk verdedigde zich goed en had in het vervolg de tactische mogelijkheid de partij te beslissen. Hij zag het niet, waarna er remise overeen werd gekomen. De top van de stand is ongewijzigd.

Programma herfstcompetitie (26 november 2012)
Op dinsdag 27 november wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Seniorentoernooi Vught (26 november 2012)
Op donderdag 15 november werd in Vught naast het Veteranenkampioenschap van de NBSB ook een seniorentoernooi gehouden. Op dit toernooi voor 50-plussers speelden ook twee HSC'ers mee. Roland Robinson eindigde na zeven ronden rapid op de gedeelde zevende plaats met 4 punten. Joep Peeters was iets minder goed op dreef en eindigde met 3 punten gedeeld 16e. Een verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de site van de NBSB.

Uitslagen externe competitie (25 november 2012)
Op zaterdag 24 november werden in de drie thuiswedstrijden in de externe competitie twee overwinningen en een nederlaag binnengehaald.
HSC 1 verloor voor de eerste keer dit seizoen. Geleen was met 2½ - 5½ te sterk. HSC 2 leverde opnieuw een fraaie prestatie door Waalwijk enigszins geflatteerd met 4½ - 3½ te verslaan. HSC 3 liet geen spaan heel van De Kentering 2: 7 - 1.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (22 november 2012)
Op zaterdag 24 november spelen de drie HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen. De wedstrijden beginnen, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, al om 12.00 uur!
HSC 1 gaat tegen de sterke promovendus Geleen de fraaie positie in de stand proberen te consolideren. Ook een zware dobber voor HSC 2, dat de huidige nummer twee Waalwijk op bezoek krijgt. HSC 3 speelt tegen De Kentering 2 uit Rosmalen, een team dat deze competitie nog niet wist te winnen.
Toeschouwers zijn van harte welkom!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 november 2012)
Op dinsdag 20 november werden in de achtste ronde van de herfstcompetitie negen partijen gespeeld.
In groep 1 werd het programma enigszins omgegooid om zes partijen af te kunnen werken. Gerard van de Kerkhof wist niets te bereiken in zijn geliefde openingsopzet en ging, nadat de stelling zo goed als dichtgeschoven was, in op het remisevoorstel van Joep Peeters. Danniël van Boxtel weigerde zo'n voorstel, want hij stond duidelijk beter. Ergens ging het toch mis, want plotseling kwam Pascal Boudewijns zijn stelling binnen met een toren en een paard, waarmee hij dood en verderf zaaide. Hij doet met deze zege goede zaken, want medekoploper Hugo Faber verloor zijn partij. Hij leek zijn steeds iets mindere stelling net om te kunnen buigen in een gelijke toen Jerzy Cebula alsnog toesloeg. Opnieuw een drama voor Paul van Asseldonk. Net als vorige week liet hij zich de kaas van het brood eten. In een complexe stelling had Maarten Smit drie pionnen geïnvesteerd, maar had daar eigenlijk nooit genoeg compensatie voor. In notabene zijn tijdnood ging Paul uiteindelijk opzichtig de mist in. Pim Blijlevens had in de opening twee pionnen geofferd, maar kreeg daar ook al niet genoeg voor terug. Er ontstond een verloren staand toreneindspel waarin hij nog altijd een pion achterstond, maar Roland Robinson bewees zijn vaak geopperde stelling dat alle toreneindspelen remise zijn. Uit de stand blijkt dat Johan Wuijts, die al vroeg in de avond het punt gedeeld had met John van Rooij, de enige ongeslagen speler is!
In groep 2 nam Wim Hordijk in een moeilijke stelling veel te veel risico's. Joost Rutten wist hier wel raad mee. Chris van der Aa offerde in de opening een stuk, maar niemand kon begrijpen waarom. Nick van den Broek verzilverde uiteindelijk zijn materiële voorsprong, waarmee hij zijn eerste overwinning in deze competitie heeft behaald. Rob Bakels kreeg een eindspel met pluspion op het bord, maar Roel van de Donk verdedigde zich goed en snoepte de koploper in de stand een halfje af.

Programma herfstcompetitie (19 november 2012)
Op dinsdag 20 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Open Nederlands Jeugd Kampioenschap rapidschaak Eindhoven (18 november 2012)
Op zaterdag 17 november speelde ons jongste lid Tijany Ousmane mee in het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap rapidschaak in Eindhoven. In de groep van deelnemers geboren in 1997 of 1998 werd hij met 4½ uit 9 gedeeld 16e. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen avondcompetitie (15 november 2012)
Deze week werd de derde ronde in de avondcompetitie gespeeld. De vier HSC-teams speelden alle uit en de oogst was magertjes: een overwinning, een gelijkspel en twee nederlagen.
Op dinsdag 13 november traden twee HSC-teams aan in Asten. HSC B leverde een prima prestatie door De Combinatie A met 1 - 3 te kloppen. Helaas ging HSC D tegen de reserves van De Combinatie met dezelfde cijfers onderuit.
Op woensdag 14 november speelden de overige HSC-teams in Tilburg tegen teams van De Stukkenjagers. HSC A was kansloos tegen het supersterke Stukkenjagers A; 3½ - ½. HSC C had wel kansen te winnen van Stukkenjagers E, maar slaagde daar net niet in, een gelijkspel derhalve.
Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC A en HSC D zijn op tijd binnengekomen, dat van HSC B wat later en van HSC C is nog steeds niets vernomen...

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 november 2012)
Op dinsdag 13 november werden zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 had Roland Robinson via een eenvoudig stukoffer groot voordeel kunnen verkrijgen. Helaas sluit hij elke offermogelijkheid bij voorbaat uit, waardoor hij slechts een piepklein positioneel voordeeltje overhield. Niet genoeg om te winnen, Maarten Smit nam even later zijn remiseaanbod aan. Hugo Faber had al in de opening groot voordeel, maar Frans van Neerven keepte de zaak nog vrij aardig in de hoop zijn zesde remise op rij te kunnen scoren. Dit lukte niet, op zet 39 ging hij in toch wel verloren stelling door de vlag. Paul van Asseldonk won na de opening een pion en had een prima stelling. Niets leek een zege in gevaar te kunnen brengen, maar nonchalance in inmiddels huizenhoog gewonnen stelling deed hem alsnog de das om. Danniël van Boxtel was er als de kippen bij om te profiteren: via een matdreiging won hij een stuk en daarmee de partij. Ook een klein drama bij Jerzy Cebula. Hij stond de hele partij een pion voor en had een mooie aanvalsstelling. John van Rooij verdedigde echter goed en sloeg in de tijdnoodfase toe door zijn tegenstander een toren afhandig te maken. Een nieuwe medekoploper in de stand.
In groep 2 stond Jan de Groot al snel een volle toren voor en zijn eerste overwinning zou slechts een kwestie van tijd zijn. Maar het mocht niet zo zijn. Ralph Kiffers speelde stug door, won eerst een kwaliteit terug om vervolgens een toren te veroveren, waarna de rollen volledig waren omgedraaid. Hij liet zijn gewonnen stelling niet glippen. Wim Hordijk was in zijn partij ook al materiaal voorgekomen en nadat Nick van den Broek zonder compensatie een volle toren achter kwam, hield hij het voor gezien. Weinig positiewisselingen in de stand.

Programma clubavond (12 november 2012)
Op dinsdag 13 november zal een flink aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (12 november 2012)
Aankomende week staat de derde ronde van de avondcompetitie op het programma. Alle HSC-teams spelen uit. Op dinsdag 13 november speelt HSC B in Asten tegen De Combinatie, die tot nu toe evenveel wedstrijdpunten wist te vergaren. Ook HSC D gaat naar Asten waar het tweede team van De Combinatie wacht. De overige teams gaan op woensdag 14 november naar Tilburg. HSC A krijgt in Stukkenjagers A de zwaarste tegenstander uit de Hoofdklasse te bestrijden. HSC C zal het hopelijk iets minder moeilijk krijgen tegen Stukkenjagers E.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (7 november 2012)
Op dinsdag 6 november werden slechts vijf partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 louter remises. Jerzy Cebula en Gerard van de Kerkhof tekenden als eerste de vrede. De stelling met ieder vijf pionnen op dezelfde vleugel was inderdaad vrij gelijk. Frans van Neerven liet net na de opening een opgelegde kans op winnend voordeel liggen. Nu moest hij goed verdedigen om het halve punt te redden tegen Joep Peeters. Maarten Smit liet een paar goede mogelijkheden op voordeel liggen en kwam ietsje minder te staan. Toen Pascal Boudewijns in de slotstelling remise aanbood, was de stelling min of meer in evenwicht. Uit de stand blijkt dat van de 31 gespeelde partijen in deze groep er inmiddels 18 in een puntendeling geëindigd zijn, een behoorlijk hoog percentage...
In groep 2 offerde Nick van den Broek een stuk tegen twee pionnen, maar zag zijn koningsaanval stranden. Rob Bakels nam het heft in handen en bekroonde zijn koningsaanval met een fraaie matcombinatie inclusief dameoffer! Ook Joost Rutten offerde een stuk, maar hij kreeg daar uiteindelijk liefst vier pionnen voor. Tijany Ousmane leek rijp voor de sloop, maar in de tijdnood van zijn opponent kon hij alsnog toeslaan. Na het onverwachte terugtrekken van Jessica de Haas zijn er twee personen met een 100%-score, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (7 november 2012)
Op dinsdag 6 november werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Paul van Asseldonk kon weer geen vuist maken tegen zijn angstgegner. Na het slaan van een vergiftigd pionnetje slaagde Hugo Faber er in zijn dame in te sluiten, waarna het meteen afgelopen was.

Uitslag NBSB-bekercompetitie (7 november 2012)
Op dinsdag 6 november won HSC in de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie overtuigend van Eindhoven, 3½ - ½. Van deze wedstrijd is nu al een verslag ontvangen!

Programma NBSB-bekercompetitie (5 november 2012)
Op dinsdag 6 november speelt HSC in de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen Eindhoven. Hopelijk kan ons bekerteam zorgen voor de derde zege in een week tegen Eindhoven!

Programma herfstcompetitie (5 november 2012)
Op dinsdag 6 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (3 november 2012)
Op zaterdag 3 november werden in de drie uitwedstrijden in de externe competitie twee overwinningen en een gelijkspel binnengehaald.
HSC 1 stuntte door het sterke Eindhoven te verslaan met 3½ - 4½. Ook HSC 2 leverde een puike prestatie door De Raadheer uit Zundert op een gelijkspel te houden. HSC 3 maakte het feest compleet door Eindhoven 4 met 3½ - 4½ te kloppen.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen ontvangen en geplaatst.

Programma externe competitie (1 november 2012)
Op zaterdag 3 november spelen de drie HSC-teams louter uitwedstrijden in de externe competitie.
HSC 2 moet de meeste kilometers maken. In Zundert wacht De Raadsheer waar nog nooit van werd gewonnen. HSC 1 én HSC 3 spelen in Eindhoven. Het eerste gaat de degens kruisen met voormalig landskampioen Eindhoven 1, inmiddels een paar klassen (te veel) afgezakt. Ons derde speelt tegen Eindhoven 4.
Na afloop van de wedstrijden zou er, onafhankelijk van de uitslagen, zo maar eens een eetplan kunnen worden opgesteld...

KNSB-ratinglijst (1 november 2012)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per november 2012 is verschenen. De eerste twee ronden van de KNSB-competitie zijn meegeteld, alsmede de eerste ronde van de Promotieklasse, waardoor een flink aantal HSC'ers een gewijzigde rating heeft. Meest opvallende feit is de rating van Danniël van Boxtel die voor de eerste keer boven de 1900 is gekomen! Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de HSC-lijst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (31 oktober 2012)
Op dinsdag 30 oktober werden slechts zeven partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 vielen twee snelle remises. Pim Blijlevens en Johan Wuijts besloten reeds na drie zetten tot een puntendeling. Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber wilden elkaar geen pijn doen en kwamen na vijftien zetten remise overeen. Frans van Neerven en Jerzy Cebula hielden ook ieder een half punt aan hun onderlinge ontmoeting over, maar deze partij reikte tenminste nog tot een toreneindspel. Roland Robinson had lang het beste van het spel, maar hij vergaloppeerde zich. Pascal Boudewijns profiteerde van deze meevaller en gaat nu alleen aan de leiding, zoals blijkt uit de stand.
In groep 2 eindigden alle duels in een beslissing. Huub Martens stond tegen Jan de Groot reeds een kwaliteit voor toen hij via een aftrekschaakje een stuk won. Een volle toren was teveel van het goede. Ralph Kiffers liet Joost Rutten op f2 inslaan en kwam die dreun niet meer te boven. Laatstgenoemde won veel hout en wist het matnet handig te sluiten. Rob Bakels behield de maximale score toen Millo Labriaire de deuren naar zijn koning wagenwijd open zette en daarmee uiteraard tevens de eerste plaats in de stand.

NBSB-kampioenschap rapidschaak Rosmalen (30 oktober 2012)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 27 oktober mee aan het NBSB-rapidkampioenschap in Rosmalen. Hugo Faber kon met zijn score van 5 uit 9 niet om de prijzen meespelen, hij werd gedeeld 15e. Mario Adriaans deed het met zijn 3½ uit 9 behoorlijk goed, hij had een TPR die bijna 150 punten boven zijn rating ligt. Hij eindigde op de gedeelde 38e plaats. De eindstand en foto's zijn al te bekijken op de site van de NBSB. Op de site van de organiserende vereniging is vooralsnog geen verslag of eindstand te vinden.

Kiste Trui rapidtoernooi Mook (30 oktober 2012)
Twee HSC'ers waren op zaterdag 27 oktober present bij het gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in het Noord-Limburgse Mook. Pim Blijlevens behaalde in de hoogste groep een score van 4½ uit 7 en werd daar gedeeld zevende mee. Johan Wuijts kwam met een halfje minder op de gedeelde elfde plaats uit. Beiden mogen tevreden zijn met hun TPR, zoals blijkt uit de eindstand die te vinden is op de site van de OSBO. Wellicht volgt later nog een verslag alsmede een eindstand op de site van de organiserende vereniging.

Programma herfstcompetitie (29 oktober 2012)
Op dinsdag 30 oktober wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen avondcompetitie (24 oktober 2012)
Op dinsdag 23 oktober werd door de vier thuisspelende HSC-teams een magere oogst binnengehaald. HSC A speelde teleurstellend gelijk tegen Baronie uit Breda. Ook de wedstrijd tussen HSC B en De Kentering uit Rosmalen eindigde in 2 - 2, maar hier had toch echt meer in gezeten. HSC C ging met 1 - 3 onderuit tegen het Dongense DSC C en HSC D greep op de valreep naast een gelijkspel tegen De Kentering B, 1½ - 2½.
De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt. Uiteindelijk zijn dan toch alle verslagen ontvangen.

Programma avondcompetitie (22 oktober 2012)
Op dinsdag 23 oktober spelen voor de eerste keer in de geschiedenis vier avondteams van HSC een gezamenlijke thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC A krijgt het avondteam van Baronie uit Breda op bezoek. HSC B speelt tegen De Kentering uit Rosmalen. HSC C moet tegen DSC C uit Dongen en HSC D ontvangt het tweede team van De Kentering uit Rosmalen. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Oost-Brabanttoernooi stopt (21 oktober 2012)
Het Oost-Brabanttoernooi houdt op te bestaan. Van de zes deelnemende clubs aan de laatste editie hebben zich er vier teruggetrokken, waardoor de organisatie besloten heeft dat het niet al te zinvol is om verder te gaan. Hiermee verdwijnt het toernooi, dat eens begon als het Bavaria-toernooi, definitief uit de toernooi-agenda...

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 oktober 2012)
Op dinsdag 16 oktober werden slechts vijf partijen gespeeld in de vijfde ronde van de herfstcompetitie.
De spelers van groep 1 hadden massaal gekozen voor de interland Roemenië - Nederland. In de enige partij in deze groep leek Joep Peeters in het eindspel een pion te verliezen, maar via een ondersterijcombinatie won hij die weer terug, waarna Pim Blijlevens akkoord ging met een puntendeling. Beiden stijgen een aantal plaatsen in de stand.
Wat minder voetbalfans in groep 2, want hier werden maar twee partijen uitgesteld. Tijany Ousmane won vrij snel van Nick van den Broek. Chris van der Aa kon via een penning een dame tegen een toren winnen, en hoewel Jan de Groot het nog wel probeerde was het eindspel kansloos. Millo Labriaire kwam een stuk achter en Wim Hordijk liet hem niet meer ontsnappen. Joost Rutten offerde een kwaliteit en kreeg daar twee pionnen voor. Het eindspel tegen Roel van de Donk bleek echter niet meer te winnen, remise derhalve. Een aantal kleine verschuivingen in de stand.

Programma herfstcompetitie (15 oktober 2012)
Op dinsdag 16 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (14 oktober 2012)
Op zaterdag 13 oktober heeft HSC een beschamende prestatie geleverd door in de finale van het Oost-Brabanttoernooi met maar liefst 1 - 5 te verliezen van het op rating vrijwel gelijkwaardige Gardé uit Soerendonk. Het verslag van dit debacle is reeds te lezen. Kijk ook even naar de bijgewerkte uitslagen en eindstand.

Programma Oost-Brabanttoernooi (12 oktober 2012)
Op zaterdag 13 oktober speelt HSC in de finale van het Oost-Brabanttoernooi tegen Gardé uit Soerendonk. Het festijn vindt plaats in café Dientje in Gemert.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 oktober 2012)
Op dinsdag 9 oktober werden vijf partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 won Danniël van Boxtel na een scherpe opening een pion. Roland Robinson was niet onder de indruk, had ondanks de pion achterstand een beter eindspel en stond weldra een pion voor. Omdat hij geen goede winstweg zag werd de vrede getekend. Gerard van de Kerkhof offerde een pion in het middenspel en kreeg daar prachtige compensatie voor. John van Rooij had vrijwel geen bewegingsvrijheid, moest twee pionnen geven en capituleerde toen daar ook nog een stuk bij zou komen. Nog maar twee uitgestelde partijen in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 tilde Joost Rutten zijn score weer naar een acceptabele 50% door Nick van den Broek te verslaan. Rob Bakels won in de opening een pion en toen Ralph Kiffers zijn dame wegblunderde was het gedaan. Wim Hordijk en Jessica de Haas speelden een wilde partij, waarbij uiteindelijk de b-pion van de zwartspeelster de doorslag gaf. Ook in deze groep nog maar twee uitgestelde partijen, zoals valt op te maken uit de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (10 oktober 2012)
Op dinsdag 9 oktober werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Huub Martens hield in de reguliere partij Frans van Neerven keurig op remise, maar dolf in het noodzakelijk geworden beslissingsvluggertje alsnog het onderspit. Frans naar de kwartfinale waar Jessica de Haas zijn tegenstandster wordt.

Programma clubavond (8 oktober 2012)
Op dinsdag 9 oktober zullen een paar inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Ook zal er een partij uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (7 oktober 2012)
De eerste thuiswedstrijden van het seizoen brachten de HSC-teams een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag.
HSC 1 pakte opnieuw een gelijkspel tegen een betere tegenstander, maar er had echt meer in gezeten tegen Venlo. HSC 2 poetste de 6 - 2 nederlaag uit de eerste ronde weg door Gardé uit Soerendonk met maar liefst 6½ - 1½ op te rollen. HSC 3 had op voorhand een zware dobber en dat bleek ook. Met 3 - 5 werd de schade tegen het Tilburgse De Drie Torens 2 echter beperkt gehouden.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de drie verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (4 oktober 2012)
Op zaterdag 6 oktober spelen de drie HSC-teams voor de eerste keer dit seizoen een gezamenlijke thuiswedstrijd in de externe competitie. Vanaf 13.00 uur worden in ons clublokaal Partycentrum De Molen de klokken aangezet.
HSC 1 krijgt het sterke Venlo op bezoek, en het doel is om in ieder geval meer bordpunten te halen dan het vorige seizoen. HSC 2 mag proberen tegen Gardé uit Soerendonk de eerste overwinning van het seizoen te behalen. HSC 3 begint de competitie tegen De Drie Torens 2 uit Tilburg. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 oktober 2012)
Op dinsdag 2 oktober werden in de vierde ronde van de herfstcompetitie tien van de twaalf partijen gespeeld.
In groep 1 werd in deze ronde volop gestreden voor de punten. Frans van Neerven had een klein plusje, maar nadat de muziek uit de stelling was verdwenen stelde hij een puntendeling voor en Gerard van de Kerkhof ging akkoord. Hugo Faber blunderde in een goede stelling een stuk weg, maar kon hierna alsnog ontsnappen met remise tegen John van Rooij. Maarten Smit verzuimde in de opening de genadeklap uit te delen en kwam na nóg een gemiste kans in een verloren eindspel terecht. Danniël van Boxtel slaagde er op zijn beurt niet in dit voordeel te verzilveren, ook hier een remise derhalve. Pim Blijlevens had gedurende de gehele partij een klein plusje. Net toen er een remiseachtig eindspel leek te ontstaan ging Jerzy Cebula door de vlag. Joep Peeters nam veel risico's met een leuke koningsaanval. Paul van Asseldonk verdedigde echter secuur en kwam uiteindelijk bovendrijven. Johan Wuijts bevestigde zijn goede vorm door koploper Pascal Boudewijns met zwart gedecideerd te verslaan. In de stand zijn de ondelinge verschillen zeer klein.
In groep 2 stelde Tijany Ousmane het record voor de kortste partij van het seizoen op tien zetten. Millo Labriaire was nog niet helemaal wakker en liet zijn dame pennen. Ralph Kiffers stond een beetje beter, maar nadat hij een kwaliteit weggaf wist Roel van de Donk de partij naar zijn hand te zetten. Chris van der Aa probeerde tevergeefs een eindspel met ongelijke lopers te winnen van Huub Martens, maar uiteraard was het gewoon remise. Eerder op de avond had Rob Bakels al vlotjes gewonnen van Jan de Groot, waardoor hij de nieuwe leider is in de stand.

Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak Den Haag (3 oktober 2012)
Op zaterdag 29 september was één HSC'er aanwezig bij het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak in Den Haag. Ruben Venis vertegenwoordigde zijn werkgever Sogeti en werd dit keer geen eerste met zijn team. Ook zijn persoonlijke score van 3 uit 7 zal hem niet echt tevreden stellen. Verder in de lijst met deelnemers vinden we de namen van twee ex-HSC'ers die namens de Belastingdienst meespeelden en één ex-HSC'er die uitkwam voor Cap Gemini.

Programma herfstcompetitie (1 oktober 2012)
Op dinsdag 2 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Dick van Dongen snelschaaktoernooi Waalwijk (30 september 2012)
Op zondag 30 september speelden twee HSC'ers mee aan het Dick van Dongen snelschaaktoernooi in Waalwijk. Erg sterk werd er niet gespeeld door onze clubgenoten. Johan Wuijts eindigde met 6½ uit 12 op de gedeelde 13e plaats en Pim Blijlevens werd met 5½ uit 12 gedeeld 24e. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen avondcompetitie (28 september 2012)
Op donderdag 27 september kwamen de laatste avondteams in actie. HSC A was in Waalwijk niet opgewassen tegen het plaatselijke avondteam. Er werd met 3 - 1 verloren. Een verslag van deze wedstrijd is al te lezen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
Met dezelfde cijfers verloor HSC D haar eerste wedstrijd ooit in het Limburgse Gennep. Van deze wedstrijd is uiteindelijk een verslag ontvangen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen interne bekercompetitie (26 september 2012)
Op dinsdag 25 september werden zeven partijen gespeeld in het kader van de interne bekercompetitie. Er werden vier partijen uit de eerste ronde gespeeld en alvast drie uit de tweede ronde. Wim Hordijk won na een foutief offer van Nick van den Broek. De overige eersterondepartijen duurden aanzienlijk langer. Paul van Asseldonk had weinig tot niets weten te bereiken, maar nadat Roland Robinson een tussenschaakje had overzien won hij uiteindelijk toch. Johan Wuijts stuntte door Gerard van de Kerkhof, met zwart nog wel, gedecideerd aan de kant te zetten. Ook de overwinning van Danniël van Boxtel lijkt verrassend, maar in het vorige seizoen wist hij Maarten Smit ook al eens in de eerste ronde te vloeren. In deze partij stond hij eerst veel beter, vervolgens straalverloren, maar na een blunder van de zwartspeler ineens weer gewonnen. Dan de tweederondepartijen. Tijany Ousmane stond eigenlijk helemaal niet zo goed, maar wist Ralph Kiffers plotseling mat achter de paaltjes te zetten. Jerzy Cebula leek met zwart al snel een goede stelling te hebben. Hij won enkele pionnen en Joep Peeters spartelde nog wel wat, maar het bleek tevergeefs. Jessica de Haas zorgde voor de tweede echte stunt in deze editie door Willy Jonkers met zwart aan de kant te zetten. De drie winnaars uit de tweede ronde hebben nu al de kwartfinale bereikt.

Uitslag en stand herfstcompetitie (26 september 2012)
Op dinsdag 25 september werd een partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Chris van der Aa verloor al snel een stuk en speelde daarna nog heel lang door, eigenlijk tegen beter weten in. Rob Bakels stijgt door deze zege naar de derde plaats in de stand.

Uitslag avondcompetitie (25 september 2012)
Op maandag 24 september wist ook HSC C de eerste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. De Drie Torens C werd in Tilburg op een 1 - 3 nederlaag getrakteerd. Een verslag is uiteindelijk toch nog ontvangen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma interne bekercompetitie (24 september 2012)
Op dinsdag 25 september wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook zullen er al enige partijen uit de tweede ronde worden afgewerkt. Het is belangrijk om te weten dat er voor aanvang van de partij geloot moet worden voor de kleurbepaling! We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (23 september 2012)
Op maandag 24 september speelt HSC C in de eerste ronde uit in Tilburg tegen De Drie Torens C. Voor de overige avondteams begint de competitie op donderdag 27 september. HSC A speelt op die dag in en tegen Waalwijk. HSC D speelt zijn eerste wedstrijd ooit in en tegen het Limburgse Gennep.

Stompe Linde toernooi Nuenen (23 september 2012)
Op zaterdag 22 september speelden zeven HSC'ers mee aan het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. In de hoogste groep (zeven ronden Zwitsers met slechts twaalf deelnemers!) konden de HSC'ers geen potten breken. Sebastiaan Smits werd met 4 uit 7 derde, terwijl Paul van Asseldonk met 3 uit 7 in de middenmoot terecht kwam. Titelverdediger Hugo Faber en Pim Blijlevens finishten beiden op 2 uit 7 en dat betekende de gedeelde elfde plaats. In groep B eindigde Joep Peeters op de gedeelde eerste plaats met 5½ uit 7. Op weerstandspunten werd hij naar de tweede plaats verwezen. Jessica de Haas was minder op dreef, ze haalde slechts 2 uit 7. In groep C wist Chris van der Aa zich niet in de prijzen te spelen. Zijn exacte score is vooralsnog onbekend, maar zal zeer binnenkort te vinden zijn op de site van SV Nuenen.

Uitslag avondcompetitie (22 september 2012)
Op donderdag 20 september speelde HSC B blijkbaar al hun wedstrijd uit de eerste ronde. In Son en Breugel werd het team met dezelfde naam keurig met 1 - 3 verslagen. Een verslag is uiteindelijk dan toch ontvangen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 september 2012)
Op dinsdag 18 september werd de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden tien van de twaalf geprogrammeerde partijen gespeeld.
In groep 1 stelde Johan Wuijts al rond de twintigste zet voor het punt te delen. Maarten Smit ging hier op in omdat hij vond wat slechter te staan. Joep Peeters kreeg na een pionoffer een mooie stelling, maar zette niet goed voort. Pascal Boudewijns nam het heft in handen, kwam materiaal voor, maar gaf dat ook weer terug en won uiteindelijk op vlag. Datzelfde leek te gebeuren bij de partij tussen Pim Blijlevens en Hugo Faber, maar laatstgenoemde hield precies 1 seconde over na het uitvoeren van zijn veertigste zet. Pim stond hierna gewonnen, maar omdat hij meende een kwaliteit te moeten terugofferen kon Hugo met remise ontsnappen. De partij tussen Jerzy Cebula en Paul van Asseldonk ging gelijk op, maar in de slotfase wist Jerzy af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Kijk even naar de stand.
In groep 2 werden alle zes partijen keurig gespeeld. Een uitgeruste Rob Bakels liet zien het spelletje nog niet verleerd te zijn. Huub Martens werd een stuk afhandig gemaakt en daarna in het eindspel verslagen. Roel van de Donk was twee pionnen voorgekomen en wist het resterende toreneindspel te verzilveren tegen Nick van den Broek. Millo Labriaire stuntte door Joost Rutten, die iets te enthousiast aan het aanvallen was, te verslaan. Ralph Kiffers leek onderuit te gaan in een eindspel met twee pionnen minder, maar Chris van der Aa slaagde er niet in dit voordeel uit te buiten, remise derhalve. Wim Hordijk won na een leuke partij van Jan de Groot en nestelt zich hierdoor in de kop van de stand. Jessica de Haas voegde zich later op de avond nog bij de leider. Tijany Ousmane had weliswaar een dame en een loper, maar de twee torens, de loper alsmede de twee pluspionnen van Jessica gaven de doorslag in de technische fase.

Programma herfstcompetitie (17 september 2012)
Op dinsdag 18 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en het gewijzigde programma in groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (15 september 2012)
Het seizoen is voor de twee spelende HSC-teams met wisselend succes begonnen. Underdog HSC 1 speelde in Stein verdienstelijk gelijk tegen DJC. HSC 2 kon het in Breda niet bolwerken tegen De Baronie, het werd maar liefst 6 - 2. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (14 september 2012)
Op zaterdag 15 september beginnen twee HSC-teams aan de externe competitie. Beide teams spelen uit.
HSC 1 neemt het in Stein op tegen het sterke DJC, terwijl HSC 2 naar Breda reist om te spelen tegen De Baronie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 september 2012)
Op dinsdag 11 september werden slechts acht partijen gespeeld in de tweede ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 blunderde Pim Blijlevens in de opening, Gerard van de Kerkhof kon via een paar schaakjes twee pionnen ophalen waarna de strijd gestreden was. Pascal Boudewijns leek minder uit de opening te zijn gekomen, maar gaandeweg nam Jerzy Cebula teveel risico waarna de aanval van de witspeler doorsloeg. Paul van Asseldonk ging andermaal onderuit tegen zijn angstgegner Hugo Faber. Na een zeer complexe openingsvariant leek de stelling in evenwicht, maar zwart kwam uiteindelijk toch bovendrijven. De overige twee partijen eindigden in remise. Johan Wuijts had over dat resultaat niet te klagen. Hij stond een pion achter in zijn vooruitgespeelde partij tegen Frans van Neerven en leek te gaan verliezen. Via een truc heroverde hij echter de pion, waarna de vrede getekend werd. Ook Maarten Smit kwam goed weg. Joep Peeters speelde een sterke partij en leek het eindspel met vaste hand te gaan winnen. Hij twijfelde echter over een goede afloop en bood een puntendeling aan, en die kon niet geweigerd worden. Een trio aan de leiding in de stand.
In groep 2 kon Tijany Ousmane al in de opening een stuk buitmaken via een penning. Jan de Groot probeerde het hierna nog wel, maar de uitslag stond eigenlijk al vast. Ook Wim Hordijk kwam een stuk voor, maar Huub Martens vocht via een sterke vrijpion goed terug. Echter, nadat deze pion onschadelijk kon worden gemaakt was ook hier de uitslag duidelijk. Joost Rutten had een gewonnen toreneindspel bereikt, maar liet zich in de uitvluggerfase foppen door Jessica de Haas, die een gemeen matnet had gesponnen. Nog maar één leider in de stand.

Programma herfstcompetitie (10 september 2012)
Op dinsdag 11 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Loting interne bekercompetitie (9 september 2012)
De loting voor de komende interne bekercompetitie is vreemd genoeg niet op de clubavond verricht. De eerste ronde wordt gespeeld op dinsdag 25 september.

Kalender (9 september 2012)
Op de bijgewerkte kalender, die ook via het hoofdmenu bereikbaar is, staat precies wat er dit seizoen op de clubavonden te doen is. Ook staan alle externe wedstrijden vermeld.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 september 2012)
Op dinsdag 4 september werden alle twaalf geprogrammeerde partijen uit de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld!
In groep 1 won Paul van Asseldonk met zwart van clubkampioen Gerard van de Kerkhof. Pascal Boudewijns ging even later op het remiseaanbod van Hugo Faber in. Johan Wuijts kon ondanks een pluspion niet winnen en moest ook in remise berusten tegen Danniël van Boxtel. De pionoffervariant die Maarten Smit op het bord bracht leverde hem geen resultaat op; Jerzy Cebula verdedigde nauwkeurig en verzilverde zijn materiële voorsprong. De tijd van Frans van Neerven slonk dermate hard dat hij ondanks een kwaliteit voorsprong besloot het punt te delen met Pim Blijlevens. Joep Peeters sloeg door de stugge defensie van Roland Robinson heen, waardoor hij medekoploper is in de stand.
In groep 2 speelden twee nieuwe leden tegen elkaar. Maarten van de Vall won de partij die in sneltreinvaart werd gespeeld van Ralph Kiffers. Jan de Groot verloor ergens een kwaliteit en kon daarna de opkomende pionnen van Joost Rutten niet meer stoppen. Millo Labriaire liet zijn dame insluiten waarna Nick van den Broek een beslissende materiële voorsprong verkreeg. Tijany Ousmane moest er voor werken, maar slaagde er uiteindelijk in Huub Martens te verslaan. Chris van der Aa kon zijn mooie stelling tegen Wim Hordijk niet verzilveren en kwam remise overeen. Datzelfde resultaat in de partij tussen Jessica de Haas en Roel van de Donk, en daar mocht de zwartspeler het minst tevreden mee zijn. Vier koplopers in de stand.

Programma herfstcompetitie (3 september 2012)
Op dinsdag 4 september gaan we beginnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur en het nieuwe tempo van 40 zetten in 1½ uur gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij wordt gehanteerd.

Berichten kunnen gestuurd worden naar HSC.
Ik wil graag de HSC Webbrief ontvangen.

Archief laatste nieuws.