Helmondse Schaakclub

Laatste Nieuws 2014-2015

 

Algemene Ledenvergadering (31 augustus 2015)

Op dinsdag 1 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

 

Goirles Weekend Kampioenschap Goirle (31 augustus 2015)

Drie HSC'ers speelden vanaf vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus mee in het laatste weekendtoernooi (of eerste?) van het seizoen. In de hoogste groep won Pim Blijlevens op de slotdag tweemaal, na eerder vier remises (waarvan één bye) gespeeld te hebben. Hij eindigde hierdoor nog op de gedeelde derde plaats met 4 uit 6 en zijn TPR was met 2019 prima. Jerzy Cebula, die zondagochtend verloor van Pim, zal minder tevreden zijn met zijn score van 3½ uit 6 (TPR 1854) waarmee hij gedeeld zevende werd. Joep Peeters speelde in groep B een toptoernooi. Na met 5 uit 5 te zijn gestart stond hij in de slotronde een remise toe aan een van zijn naaste concurrenten, waardoor hij ongedeeld op de eerste plaats terecht kwam. Zijn TPR van 2047 toont aan dat hij, ondanks matige resultaten de laatste tijd, het spelletje nog altijd niet verleerd is! Meer informatie is te vinden op de site van EGS.

 

Negende ronde zomercompetitie (26 augustus 2015)

Op dinsdag 25 augustus waren acht deelnemers aanwezig bij de negende en laatste ronde van de zomercompetitie. Winnaar van de halve competitie van zeven ronden werd Pim Blijlevens met 6 uit 7. Zoals uit de uitslag blijkt eindigde Paul van Asseldonk op de gedeelde tweede plaats met 4½ uit 7, en dit was ruim voldoende om winnaar te worden van deze editie van de zomercompetitie. Van harte gefeliciteerd! Kijk nog even naar de eindstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (24 augustus 2015)

Op dinsdag 25 augustus wordt de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Getrouwd! (22 augustus 2015)

Op vrijdag 21 augustus is Paul van Asseldonk in het huwelijk getreden met Ellen van den Heuvel. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

 

Achtste ronde zomercompetitie (19 augustus 2015)

Op dinsdag 18 augustus kwamen elf deelnemers af op de achtste ronde van de zomercompetitie. Er werd derhalve opnieuw gekozen voor een halve competitie van elf ronden. Hugo Faber werd met 10 uit 11 voor het eerst deze editie van de zomercompetitie eerste, zoals uit de uitslag blijkt. Leider in de tussenstand van het grand-prixklassement, Paul van Asseldonk, deed goede zaken door vandaag als tweede te eindigen. Concurrenten Pim Blijlevens en Gerard van de Kerkhof waren deze avond niet bij de les en staan voor de vrijwel onmogelijke opdracht om Paul volgende week in de slotronde van het kampioenschap af te houden.

 

Programma zomercompetitie (17 augustus 2015)

Op dinsdag 18 augustus wordt de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Zevende ronde zomercompetitie (12 augustus 2015)

Op dinsdag 11 augustus werd de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. Aangezien er twaalf deelnemers waren, werd er gekozen voor een halve competitie van elf ronden. Pim Blijlevens kwam voor de tweede achtereenvolgende week als beste bovendrijven, dit keer met 9 uit 11. Uit de uitslag blijkt dat hij Gerard van de Kerkhof een halfje en Johan Wuijts een heel punt voor bleef. Uit de tussenstand van het grand-prixklassement blijkt voorts dat hij nog een serieuze bedreiging kan gaan vormen voor koploper Paul van Asseldonk. We gaan derhalve spannende weken tegemoet!

 

Programma zomercompetitie (10 augustus 2015)

Op dinsdag 11 augustus wordt de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Zesde ronde zomercompetitie (5 augustus 2015)

Op dinsdag 4 augustus waren er tien deelnemers in de zesde ronde van de zomercompetitie. Na een halve competitie kwam Pim Blijlevens met 7½ uit 9 als winnaar uit de bus, met ruime voorsprong op zijn naaste belagers, zoals uit de uitslag blijkt. Paul van Asseldonk behoudt de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (3 augustus 2015)

Op dinsdag 4 augustus wordt de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

KNSB-ratinglijst (31 juli 2015)

De nieuwe KNSB-ratinglijst per augustus 2015 is een dag te vroeg verschenen. De laatste externe wedstrijden zijn verwerkt, ook zijn de meeste toernooien waar HSC'ers aan meegedaan hebben meegeteld, op het zojuist beëindigde Open Nederlands Kampioenschap in Dieren na. De grootste stijger in de HSC-lijst is dit keer Johan Wuijts met 61 punten. Maarten Smit is nummer twee met 32 punten winst en was dat niet geweest als de resultaten van Dieren al zouden zijn meegeteld. Huub Martens pakt het brons met +27. Minder goed ging het vooral met de grootste daler Joep Peeters, die maar liefst 64 punten moest inleveren. Jerzy Cebula verliest na twee keer op rij de grootste stijger te zijn geweest 39 punten. De rating van Jan Vossen is nog wat instabiel getuige zijn 30 punten verlies, waarmee hij derde wordt in dit klassement.

 

Open Nederlands Kampioenschap Schaken Dieren (30 juli 2015)

Roland Robinson en Joep Peeters speelden vanaf maandag 27 tot en met woensdag 29 juli mee in de vierkampen, behorend bij het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Beiden bereikten een gedeelde tweede plaats in hun groep met 1½ uit 3, en mochten derhalve een kleine prijs incasseren. De TPR's van respectievelijk 1811 en 1760 waren min of meer volgens verwachting. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Vijfde ronde zomercompetitie (29 juli 2015)

Op dinsdag 28 juli werd de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Omdat er elf deelnemers waren werd besloten om een halve competitie af te werken van elf ronden. Paul van Asseldonk verkeerde in absolute topvorm en stond slechts een half puntje af, zoals uit de uitslag blijkt. Door deze fraaie zege neemt hij en passant de koppositie in de tussenstand van het grand-prixklassement over.

 

Programma zomercompetitie (27 juli 2015)

Op dinsdag 28 juli wordt de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Open Nederlands Kampioenschap Schaken Dieren (26 juli 2015)

Maarten Smit speelde vanaf maandag 20 tot en met zaterdag 25 juli mee in het zesrondige toernooi, dat als één van de subtoernooien werd georganiseerd naast het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Met 2 uit 6 en een TPR van 1652 was het op zijn zachtst gezegd niet zijn beste toernooi. Zeker drie gewonnen stellingen werden verprutst, waardoor er uiteindelijk niet meer in zat dan een gedeelde 45e plaats. Hopelijk doen Roland Robinson en Joep Peeters het vanaf maandag 27 juli beter, als zij gaan deelnemen aan het vierkampentoernooi. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Vierde ronde zomercompetitie (22 juli 2015)

Op dinsdag 21 juli werd de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er werd een halve competitie gespeeld in plaats van Zwitsers, omdat er precies tien deelnemers waren. Gerard van de Kerkhof haalde 7 uit 9 en bleef Johan Wuijts op SB-punten voor, zoals kan worden gezien in de uitslag. Door deze tweede zege op rij neemt Gerard de koppositie in de tussenstand van het grand-prixklassement over.

 

Programma zomercompetitie (20 juli 2015)

Op dinsdag 21 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Derde ronde zomercompetitie (15 juli 2015)

Op dinsdag 14 juli eindigden zes personen gezamenlijk op de eerste plaats tijdens de derde ronde van de zomercompetitie. Uit de uitslag blijkt dat Gerard van de Kerkhof de meeste weerstandspunten had. Guus Bollen, Peter Koymans, John van Rooij, Hugo Faber en Paul van Asseldonk moesten daardoor genoegen nemen met (veel) minder grand-prixpunten. De leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement blijft voorlopig in handen van Sebastiaan Smits.

 

Programma zomercompetitie (13 juli 2015)

Op dinsdag 14 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

HSC/De Legibus Open (13 juli 2015)

Op zaterdag 11 en zondag 12 juli werd het vijfde HSC/De Legibus Open gehouden. Met maar liefst 66 deelnemers kan deze lustrumeditie als zeer geslaagd beschouwd worden. Winnaar werd grootmeester Daniel Fridman met een score van 7½ uit 9. In 2013 had hij het toernooi al eens gewonnen. Op onderstaande foto neemt hij de prijs van 1000 euro in ontvangst.

 

Van de 16 deelnemende HSC'ers was Pim Blijlevens het meest succesvol, tenminste als je naar het behaalde aantal punten kijkt. Met 6½ uit 9 en een TPR van 2179 werd hij gedeeld vijfde (zevende op weerstandspunten) en sleepte hij de ratingprijs tot 2000 binnen. Met 5½ uit 9 eindigden Maarten Smit (TPR 2058), Sebastiaan Smits (TPR 1978), Johan Wuijts (TPR 2030) en Jerzy Cebula (TPR 1881) op de gedeelde elfde plaats, respectievelijk 17e, 18e, 20e en 21e op weerstandspunten. Hugo Faber speelde een sterk toernooi. Hij moest tegen liefst vier grootmeesters aantreden en wist er één te winnen; Martijn Dambacher moest er aan geloven! In de slotronde verprutste hij zijn goede klassering, maar met 5 uit 9 en een TPR van 2233 kan hij op een zeer goed toernooi terugkijken. Hij werd 22e. Een 50%-score werd gehaald door Roland Robinson, Willy Jonkers, John van Rooij en Paul van Asseldonk en dit groepje deelde de 25e plaats. Voor Roland (33e op weerstand) was dat een goede prestatie, gezien zijn TPR van 1969. De overigen kunnen gezien hun TPR's van achtereenvolgens 1755 (35e op weerstand), 1791 (36e) en 1850 (37e) licht teleurgesteld zijn. Met 4 uit 9 eindigde weer een flinke groep op de gedeelde 41e plaats. Millo Labriaire was de kopman van deze groep en speelde bijzonder goed met als resultaat de ratingprijs tot 1400. Zijn TPR van 1827 is uitstekend. Wilfried van de Kimmenade werd 43e op weerstandspunten met een TPR van 1766, voor Sem van Houten (45e, TPR 1691) en Jan Vossen (48e, TPR 1710). Joep Peeters en Rob Bakels hebben wel eens betere toernooien gespeeld. Met 3 uit 9 en een gedeelde 55e plaats zullen ze beiden niet erg blij zijn. Joep werd 57e op weerstandspunten met een TPR van 1462 en Rob kwam uit op de 58e plaats met een TPR die we hier niet zullen vermelden. De eindstand en een verslag met vele foto's zijn te vinden op de toernooisite.

 

Bilderbergtoernooi Oosterbeek (10 juli 2015)

Roland Robinson speelde vanaf maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli mee in het Bilderbergtoernooi in Oosterbeek. In dit 50+ toernooi speelde hij vijf ronden tegen opponenten met ongeveer dezelfde rating. Na twee nullen haalde hij uit de resterende drie ronden nog twee punten, waardoor hij gedeeld achtste werd in groep 2. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

HSC/De Legibus Open (8 juli 2015)

Op zaterdag 11 en zondag 12 juli wordt ons vijfde HSC/De Legibus Open gehouden. Momenteel zijn er 64 aanmeldingen, waaronder maar liefst acht grootmeesters! Het is vanaf woensdag 8 juli alleen nog mogelijk telefonisch in te schrijven. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Tweede ronde zomercompetitie (8 juli 2015)

Op dinsdag 7 juli was de tweede ronde van de zomercompetitie. Sebastiaan Smits was deze avond oppermachtig; met de perfecte score van 9 uit 9 hield hij nummer 2 Pim Blijlevens maar liefst drie punten achter zich, zoals uit de uitslag blijkt. En passant neemt hij de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (6 juli 2015)

Op dinsdag 7 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

Eerste ronde zomercompetitie (1 juli 2015)

Op dinsdag 30 juni was de eerste ronde van de zomercompetitie. Paul van Asseldonk haalde een mooie score van 7½ uit 9 en bleef zijn naaste belagers Sebastiaan Smits en Johan Wuijts daarmee een half punt voor, zoals in de uitslag te zien is. De winnaar van vanavond is logischerwijs de leider in de eerste tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (28 juni 2015)

Op dinsdag 30 juni wordt begonnen met de zomercompetitie. De bedoeling is om negen snelschaakavonden te houden tot eind augustus, waarbij er per avond negen ronden gespeeld worden met 5 minuten per persoon per partij. Er zijn iedere avond grand-prixpunten te verdienen, die dan eind augustus tot een winnaar zullen leiden. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

 

ROC Nova College Schaaktoernooi (28 juni 2015)

Twee HSC'ers speelden vanaf vrijdag 26 juni tot en met zondag 28 juni mee in het weekendtoernooi van Haarlem. Jerzy Cebula was dit keer niet in de vorm die we de laatste tijd van hem gewend zijn. In de hoogste groep kwam hij niet verder dan 2½ uit 6 en eindigde met een TPR van 1927 op de gedeelde 39e plaats (48e op weerstandspunten). Joep Peeters haalde in de tweede groep een score van 3½ uit 6, maar zijn TPR van 1675 zal hij toch als teleurstellend ervaren hebben. Hij eindigde op de gedeelde 21e plaats (33e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Café Schaaktoernooi Vught (28 juni 2015)

Op zaterdag 27 juni waren vijf HSC'ers aanwezig bij het zonovergoten caféschaaktoernooi in Vught. Pim Blijlevens speelde een sterk toernooi en werd gedeeld derde met 5½ uit 7 en een TPR van boven de 2200! Hugo Faber was wat minder op dreef, met 4 uit 7 eindigde hij samen met onder andere Wilfried van de Kimmenade op de gedeelde 16e plaats. Roland Robinson en Rob Bakels bleven steken op 50% en werden gedeeld 24e. De eindstand en een kort verslag zijn te vinden op de NBSB-site.

 

Uitslag interne bekercompetitie (24 juni 2015)

Op dinsdag 23 juni werd de tweede halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. In de live te volgen partij offerde Danniël van Boxtel een dame voor een toren en een paard en had scherp gezien dat een penning hem weldra nóg een stuk zou opleveren. Na een verkeerde zet kon Maarten Smit het materiaal echter terugofferen en kwam met een pluspion uit de verwikkelingen. Die verloor hij dan weer na een zwakke torenzet, waarna er een remise toreneindspel resteerde. In de noodzakelijk geworden barragepartij, die ook live te volgen was, lootte Danniël opnieuw de witte stukken en kwam na een matdreiging een kwaliteit achter te staan. Bekerhouder Maarten had hierna de pech dat zijn dame ingesloten kon worden. Zijn pogingen om hier uit te komen beantwoordde Danniël met een niet op te heffen matdreiging. Door dit resultaat bereikte hij voor de tweede keer de finale, waarin hij het mag opnemen tegen Gerard van de Kerkhof.

 

Programma interne bekercompetitie (22 juni 2015)

Op dinsdag 23 juni wordt de laatste halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. De partij tussen Danniël van Boxtel en Maarten Smit zal live te volgen zijn. Inzet is een plaats in de finale tegen Gerard van de Kerkhof. Er wordt begonnen om 20.15 uur.

 

Echternacher Open (22 juni 2015)

Zoals gebruikelijk was er weer een grote groep (acht om precies te zijn) HSC'ers present bij het Echternacher Open in Luxemburg dat op zaterdag 20 en zondag 21 juni werd gehouden. De toernooiformule hebben ze daar afgekeken van ons eigen HSC/De Legibus Open: negen partijen, verdeeld over twee dagen, met een speeltempo van 45 minuten per persoon per partij. Na de laatste ronde bleek dat Hugo Faber van de clubgenoten de meeste punten had gehaald, 6 uit 9 en een gedeelde 33e plaats (54e op weerstandspunten). De beste prestatie kwam echter op naam van Johan Wuijts; hij scoorde 5½ uit 9 en liet diverse 2200+ spelers zien dat ze niets van het spelletje begrepen. Met een TPR van ver boven de 2200 eindigde hij op de gedeelde 59e plaats (60e op weerstand) en greep en passant de tweede ratingprijs in de categorie tot 1900! Door deze knappe prestatie is een foto samen met onze voorzitter hier wel op zijn plaats.

Sebastiaan Smits eindigde met 5½ in hetzelfde groepje als Johan, maar op weerstandspunten werd hij 69e. Danniël van Boxtel speelde ook een prima toernooi, met 5 uit 9 eindigde hij samen met Benjamin Smits op de gedeelde 87e plaats (97e respectievelijk 127e, als je ook nog naar weerstandspunten kijkt). Maarten Smit 'vergat' diverse malen goede stellingen te verzilveren en speelde een van zijn slechtste toernooi ooit. Zonder ook maar één keer in de spiegelzaal aanwezig te zijn geweest eindigde hij met een 50%-score op de roemloze gedeelde 143e plaats (160e op weerstand). Rob Bakels heeft ook wel eens beter gespeeld, maar kon toch nog wel tevreden zijn met zijn 4 uit 9, waarmee hij de gedeelde 184e plaats bereikte (199e op weerstand). Millo Labriaire sloot de rij met 3½ uit 9 en mocht daar best tevreden mee zijn. Hij finishte op de gedeelde 225e plaats (244e op weerstand). De eindstand is reeds te vinden op de toernooisite.

 

HSG Open Hilversum (22 juni 2015)

Twee HSC'ers speelden vanaf vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni mee in het weekendtoernooi van Hilversum. Jerzy Cebula was in de hoogste groep weer eens prima op dreef met aansprekende resultaten tegen spelers met een 2200+ rating. Uiteindelijk eindigde hij met een score van 2½ uit 6 en een TPR van 2192 op de gedeelde 43e plaats. Joep Peeters haalde in de tweede groep een score van 4 uit 6 en eindigde op de gedeelde tiende plaats (25e op weerstandspunten). Zijn TPR van 1602 zal er echter voor zorgen dat zijn rating opnieuw gaat zakken. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Huub van Dongen Memorial Boxtel (22 juni 2015)

Met een stapel De Legibus flyers onder de arm vertrok Roland Robinson op zaterdag 20 juni naar Boxtel om mee te spelen aan de Huub van Dongen Memorial. Voorafgaand aan de barbeque en tussen de limericks, live-muziek en muziekquizvragen door werden er ook nog zeven rondes rapid afgewerkt. Roland haalde een prima score van 4½ uit 7 (TPR 1936) en eindigde op de gedeelde twaalfde plaats. Meer informatie is te vinden op de site van Dubbelschaak '97.

 

Uitslag interne bekercompetitie (17 juni 2015)

Op dinsdag 16 juni werd de laatste kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. De partij tussen John van Rooij en Danniël van Boxtel was live te volgen. De conclusie van beide spelers na afloop was dat zwart op de 19e zet mis taste, waardoor hij vrijwel genoodzaakt was een kwaliteit te geven. Hierna had John simpel zijn materiële voorsprong kunnen behouden en een vrijwel gewonnen stelling kunnen bereiken, maar hij offerde een kwal terug in de hoop dat zijn ver opgerukte pion gevaarlijk zou worden. Dat bleek niet zo te zijn; de pion werd opgehaald en Danniël tikte het eindspel moeiteloos uit. In de halve finale mag hij het nu opnemen tegen Maarten Smit.

 

Uitslagen en eindstand lentecompetitie (17 juni 2015)

Op dinsdag 16 juni werd één partij gespeeld en in totaal drie uitslagen genoteerd in groep B van de lentecompetitie. Joep Peeters versloeg met de witte stukken Roland Robinson in een echte partij. De partijen Danniël van Boxtel - Roland Robinson en Joost Rutten - Rob Bakels werden zonder dat er maar één zet gespeeld was remise gegeven. Hierdoor is er een eindstand in deze groep en is de lentecompetitie 2015 ten einde.

 

Programma interne bekercompetitie (15 juni 2015)

Op dinsdag 16 juni wordt de laatste kwartfinale van de interne bekercompetitie dan eindelijk gespeeld. De partij is live te volgen. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (15 juni 2015)

Op dinsdag 16 juni staat nog een inhaalpartij uit groep B van de lentecompetitie op het programma. Degenen die moeten spelen zijn via e-mail ingelicht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Nederlands Kampioenschap Lightning Chess Tilburg (14 juni 2015)

Op zaterdag 13 juni kwamen vele toppers én drie HSC'ers af op het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess in Tilburg. Er moesten 43 partijen gespeeld worden met het supersnelle tempo van 2 minuten per persoon per partij. Na vier voorronden van zeven partijen werden de spelers ingedeeld in de finalegroepen. Dit ging niet altijd even goed. Op grond van hun scores (15 respectievelijk 14½ uit 28) dachten Pim Blijlevens en Johan Wuijts namelijk dat ze in finalegroep D of E zouden uitkomen. Pim werd echter in eerste instantie in groep H geplaatst, maar dat kon na protest omgezet worden in een plaats in groep F. Johan en Paul van Asseldonk, die in de voorronde rond de 11 punten had gescoord, werden samen in groep G ingedeeld. Pim werd in groep F derde met 11½ uit 15 en Johan werd tweede in groep G met 10½ uit 13. Paul is zijn snelheid een beetje kwijt, getuige zijn zevende plaats in deze groep. De einduitslag zal binnenkort te vinden zijn op of via de site van Schaakgenootschap King, dat het evenement in het stadion van Willem II organiseerde.

 

Uitslagen en stand lentecompetitie (10 juni 2015)

Op dinsdag 9 juni werden drie partijen gespeeld in groep B van de lentecompetitie. Omstreeks 22.00 uur lukte het dan eindelijk om de partijen live op deze site te brengen! De rest van de week zullen de partijen na te spelen zijn. Dat maakt een verslag haast overbodig, maar voor de luie lezers toch nog een korte samenvatting. Danniël van Boxtel kon net na de opening via een grapje een pionnetje buitmaken. Hierna werd de g-lijn geopend en kreeg hij kansen tegen de zwarte koning. Met zijn slotzet 24.Tg6 dwong hij Rob Bakels tot opgave. Pim Blijlevens offerde een stuk en na een uitermate zwakke damezet van Paul van Asseldonk liep het spoedig hierna mat. Later op de avond werd via enkele schaakengines gevonden dat Paul zich met succes had kunnen verdedigen. Zuur voor hem is dat hij kampioen is geworden, maar wel twee nullen heeft tegen zijn naaste belager. Joost Rutten kwam in een gelijkstaand eindspel door onoplettendheid van Roland Robinson een pion voor. Hij kon er niet al te veel mee vanwege zijn afgesneden koning en stelde een puntendeling voor. Roland ging akkoord. Er zijn geen positiewijzigingen in de stand.

 

Programma lentecompetitie (8 juni 2015)

Op dinsdag 9 juni staat de veertiende ronde in groep B van de lentecompetitie op het programma. Omdat alle partijen van deze ronde al gespeeld zijn, volgt er een alternatief inhaalprogramma. Degenen die moeten spelen zijn reeds via e-mail ingelicht. Er wordt een derde poging gedaan de partijen live te brengen via deze site. We beginnen om 20.00 uur.

 

Open Kampioenschap van Utrecht (7 juni 2015)

Vanaf vijdag 5 tot en met zondag 7 juni speelde Jerzy Cebula weer eens een weekendtoernooi, dit keer in Utrecht. Na zes ronden in de hoogste groep had hij 3½ punten en eindigde hij op een gedeelde 18e plaats. Ratingwinst zat er dit keer niet in, want zijn TPR was met 2059 conform de verwachting. Meer informatie van dit door Schaakvereniging Paul Keres georganiseerde evenement is te vinden op de toernooisite.

 

Gardé rapidschaaktoernooi Soerendonk (7 juni 2015)

Op zaterdag 6 juni speelde naar verluidt één HSC'er mee in het rapidtoernooi van Gardé dat in hun clublokaal in Soerendonk gehouden werd. Hoe Joep Peeters het er van af gebracht heeft, is vooralsnog onbekend, maar de einduitslag zal binnenkort te vinden zijn op de clubsite. Het is goed mogelijk dat hij na het toernooi deelgenomen heeft aan de barbecue, want die was inbegrepen in het inschrijfgeld. Of hij daarna de nacht in Soerendonk heeft doorgebracht, in zijn hotel-op-wielen, is dan weer niet bekend...

 

Jubileumtoernooi Son en Breugel (7 juni 2015)

Op zaterdag 6 juni speelden twee HSC'ers mee in het 10-jarig jubileumtoernooi van Schaakvereniging Son en Breugel. Bij aankomst werden de deelnemers op gratis koffie en gebak getrakteerd. Er volgde een indeling in vier groepen op basis van speelsterkte, waarna er zeven rondes Zwitsers gespeeld werden met een tempo van 20 minuten per persoon per partij. Onze clubgenoten speelden in de sterkste groep, en na een copieuze lunch met onder andere gratis broodjes en dito soep, wist Wilfried van de Kimmenade de gedeelde derde plaats te bereiken met 4 uit 7. Dit leverde hem een meer dan fraaie bokaal op! Roland Robinson's prijzenkast blijft voorlopig leeg; zijn 3½ uit 7 (verrassend genoeg slechts één remise!) betekende een gedeelde vijfde plaats. De Sonse club heeft nog altijd geen website, maar misschien wordt de einduitslag binnenkort gepubliceerd op de NBSB-site.

 

Schnellschach Open Krefeld (5 juni 2015)

Op donderdag 4 juni speelden vijf HSC'ers mee in het Schnellschach Open in het Duitse Krefeld. In dit sterk bezette rapidtoernooi was Hugo Faber bijzonder goed op dreef. Van de vier Meesters die hij trof versloeg hij er twee, waardoor hij met 7 uit 9 op de gedeelde vierde plaats eindigde. Paul van Asseldonk en Johan Wuijts scoorden beiden 5 uit 9 en eindigden op de gedeelde 40e plaats. Roland Robinson haalde net geen 50%; met 4 uit 9 (geen remises!) eindigde hij op de gedeelde 69e plaats. Wilfried van de Kimmenade eindigde met 3 punten op de gedeelde 97e plaats. Op de site van de Krefelder Schachklub Turm 1851 e.V. is de eindstand te bewonderen. Opvallend is de verbastering van de namen van onze clubgenoten!

 

Uitslagen en stand lentecompetitie (3 juni 2015)

Op dinsdag 2 juni werden twee partijen gespeeld in groep B van de lentecompetitie. Helaas lukte het ook deze avond niet om de partijen live te brengen op deze site. De bluetoothverbinding kwam ook met een andere laptop niet of nauwelijks tot stand. Mensen thuis konden derhalve niet zien dat Paul van Asseldonk met wit snel een pionnetje won. Na dameruil kon hij een vol stuk buitmaken, maar Joost Rutten wachtte dat niet af en capituleerde. Pim Blijlevens moest nu zijn partij winnen van Roland Robinson, om de strijd om het kampioenschap vol te kunnen houden. Hij kwam snel een pion voor, maar na ruil van alle zware stukken kreeg hij de vis niet op het droge en moest berusten in remise. Uit de stand blijkt dat Pim door het winnen van het onderlinge duel weliswaar nog gelijk kan komen met Paul, maar dat in dat geval zijn totale aantal overwinningen niet toereikend zal zijn om hem van het kampioenschap af te houden. Paul is derhalve kampioen!

 

Programma lentecompetitie (1 juni 2015)

Op dinsdag 2 juni wordt de dertiende ronde in groep B van de lentecompetitie gespeeld. Er wordt een nieuwe poging gedaan om de drie geprogrammeerde partijen live te tonen op deze site. We beginnen om 20.00 uur.

 

Open NBSB-snelschaakkampioenschap Veldhoven (31 mei 2015)

Op zaterdag 30 mei speelde slechts één HSC-viertal mee in het NBSB-snelschaakkampioenschap, dat zoals gebruikelijk in het gezellige clublokaal van Veldhoven werd gespeeld. In de categorie B slaagden Danniël van Boxtel (7½ uit 11), Roland Robinson (2 uit 11), Wilfried van de Kimmenade (7 uit 11) en Rob Bakels (6 uit 11) er in de tweede plaats te bemachtigen, hetgeen een aardig gevulde envelop opleverde. Meer informatie zal binnenkort te vinden zijn op de site van Schaakvereniging Veldhoven.

HSC tweede bij NBSB-snelschaakkampioenschap

 

Uitslag interne bekercompetitie (27 mei 2015)

Op dinsdag 26 mei werd een partij uit de halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook deze partij was live te volgen op deze site, ware het niet dat de bluetoothverbinding er op zet 9 mee ophield. Pim Blijlevens stond op dat moment nog wat beter, maar dat veranderde gedurende de partij. Gerard van de Kerkhof kwam uiteindelijk een stuk voor en mocht de felicitaties voor het bereiken van alweer een finale in ontvangst nemen. De tegenstander in zijn elfde finale is nog niet bekend, omdat in de onderste helft nog wat partijen moeten worden ingehaald. In de race zijn nog John van Rooij, Danniël van Boxtel en bekerhouder Maarten Smit.

 

Uitslagen en stand lentecompetitie (27 mei 2015)

Op dinsdag 26 mei werden twee partijen gespeeld in groep B van de lentecompetitie. De partij tussen Roland Robinson en Danniël van Boxtel was van het begin tot het eind live te volgen op deze site, maar de kijkers thuis beleefden daar niet echt veel plezier aan. Beide heren stelden zich immers al na 18 zetten tevreden met remise. De partij tussen Rob Bakels en Joost Rutten was tot zet 8 te volgen. Daarna kwamen er problemen met de bluetoothverbinding. Rob gaf na de lange rokade een kwaliteit weg en toen daar op simpele wijze nog een stuk bij kwam, schudde hij Joost de hand. Geen positiewijzigingen in de stand.

 

Programma lentecompetitie (25 mei 2015)

Op dinsdag 26 mei wordt de twaalfde ronde in groep B van de lentecompetitie gespeeld. De overige groepen zijn klaar. De bedoeling is dat de partijen bij wijze van probeersel live worden getoond op deze site. We beginnen om 20.00 uur.

 

BPB Limburg Open Maastricht (25 mei 2015)

Vanaf vrijdag 22 tot en met maandag 25 mei speelden drie HSC'ers mee in het Pinksterweekendtoernooi in Maastricht. In de tweede groep kwamen Johan Wuijts en Pim Blijlevens tot een score van 4½ uit 7, waarmee ze op de gedeelde 18e plaats terecht kwamen. Over de TPR's van achtereenvolgens 2012 en 2001 kunnen beide spelers tevreden zijn. Joep Peeters kwam niet verder dan 2½ uit 7 en hij eindigde op de gedeelde 103e plaats met een TPR van 1749. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Delfts kroeglopertoernooi (25 mei 2015)

Op zondag 24 mei speelden zes HSC'ers mee in het met zon overgoten kroegloperstoernooi in Delft. De zes clubgenoten vormden drie tweetallen en die werden via een speciaal ontwikkelde app de binnenstad van Delft rondgestuurd. Hugo Faber en Paul van Asseldonk begonnen heel goed, maar werden door een 2 - 0 nederlaag in de slotronde teruggeworpen naar de zevende plaats met 10 uit 14. Maarten Smit en Wilfried van de Kimmenade moesten even op dreef komen en na de nodige consumpties was dit team warmgedraaid en finishte met twee 2 - 0 overwinnigen in de laatste ronden. Met een 44e plaats met 7½ uit 14 werd een verwachte score bereikt. Roland Robinson en Rob Bakels hadden het zwaar en hoewel de eerstebordspeler alle partijen op de(n) aanval zegt te hebben gespeeld, kwam dit team toch niet verder dan de 74e plaats met 5 uit 14. De eindstand is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 mei 2015)

Op dinsdag 19 mei werden vier partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A besloten Hugo Faber en Johan Wuijts na bijzonder weinig zetten tot remise, waardoor de eindstand in deze groep bekend is.
Het volledige programma voor de elfde ronde in groep B werd uitgesteld. Er konden toch nog twee partijen worden vooruitgespeeld. Pim Blijlevens ging in een tactische fase hard onderuit tegen Danniël van Boxtel en verliest daarmee zijn koppositie in de stand. Paul van Asseldonk profiteerde namelijk optimaal van de misstap van zijn concurrent door Joep Peeters in een moeilijke partij te verslaan.
In groep C gooide Huub Martens na een blunder al snel de handdoek in de ring en kon Wim Hordijk nog een puntje aan zijn totaal toevoegen. De eindstand is daarmee bekend.

 

Programma lentecompetitie (18 mei 2015)

Op dinsdag 19 mei wordt de elfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. In de praktijk betekent dat een volledige ronde in groep B en inhaalpartijen in groep A en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Voorjaarstoernooi Tilburg (17 mei 2015)

Op zaterdag 16 mei speelden vier HSC'ers mee in het Voorjaarstoernooi van De Drie Torens in Tilburg. In de sterk bezette hoogste groep was Pim Blijlevens met drie remises degene die de rode lantaarn mocht dragen. In groep B was Wilfried van de Kimmenade in topvorm. Als een van de laagst geratete spelers slaagde hij er in met 4½ uit 7 op de gedeelde derde plaats te eindigen. Joep Peeters, met 3½ uit 7, en Roland Robinson, met 3, eindigden verder in de achterhoede. De eindstanden zullen binnenkort wellicht verschijnen op de site van de Drie Torens.

 

Weekendtoernooi Charlois Europoort Rotterdam (17 mei 2015)

Vanaf donderdag 14 tot en met zaterdag 16 mei speelden twee HSC'ers die de Poolse taal machtig zijn mee in het 'weekendtoernooi' van Charlois Europoort. In de hoogste groep speelde Jerzy Cebula niet zijn beste toernooi. Met 2 uit 6 en een TPR van slechts 1909 eindigde hij op de gedeelde twaalfde plaats. Johan Wuijts kwam door een zege in de slotronde op 3½ uit 6 in groep B. Hij eindigde op de gedeelde zesde plaats en wint weer wat puntjes voor zijn rating, getuige zijn TPR van 1823. De eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

 

Geboren: Marit! (17 mei 2015)

Op zaterdag 16 mei is Marit geboren! Ze is de dochter van Millo Labriaire en Maike Schennink. We wensen de trotse ouders veel geluk!

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 mei 2015)

Op dinsdag 12 mei werden alle negen partijen gespeeld in de tiende ronde van de lentecompetitie.
In groep A speelden Johan Wuijts en Jerzy Cebula vliegensvlug remise. Maarten Smit verknoeide zijn uitstekende stelling door een voorbereidende zet teveel te spelen. Hugo Faber kon nu remise afdwingen. Bart Dekker slaagde er laat op de avond in Gerard van de Kerkhof te verslaan, zodat hij van elke deelnemer een keer gewonnen en een keer verloren heeft, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep B ging Rob Bakels ten onder tegen Joep Peeters. Joost Rutten en Danniël van Boxtel speelden een attractieve partij waarin beiden wilden winnen. Dat lukte ze allebei niet. Roland Robinson en Pim Blijlevens kwamen na een hele lange partij ook remise overeen. Voor de koploper in de stand was dat pas zijn eerste halve puntverlies.
In groep C slaagde Ger Wich er in Huub Martens te verslaan. Frans van Neerven won van Wim Hordijk, nadat hij een stuk voorgekomen was. Daarmee zette hij de druk op Jan Vossen, die nu wist dat hij zijn partij tegen Chris van der Aa zou moeten winnen om het kampioenschap binnen te slepen. Helaas voor hem kwam hij in het middenspel een stuk achter en kon een nederlaag niet afwenden. Frans is derhalve kampioen, zoals uit de stand blijkt.

 

Programma lentecompetitie (11 mei 2015)

Op dinsdag 12 mei wordt de tiende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (10 mei 2015)

Vanaf vrijdag 8 mei speelden zes HSC'ers mee in het zesde WLC-weekendtoernooi in Eindhoven. In de hoogste groep kwamen Maarten Smit (TPR 2132), Jerzy Cebula (TPR 1954) en Pim Blijlevens (TPR 1863) allen uit op de gedeelde 13e plaats met 3 uit 6. Met een halfje minder werd Johan Wuijts met een TPR van 1878 gedeeld 26e. In groep B werd Jan Vossen met 3½ uit 6 gedeeld negende met een TPR van 1487. Joep Peeters speelde een zeer matig toernooi en kon zijn favorietenstatus niet waarmaken. Met slechts 3 uit 6 en een TPR van 1385 eindigde hij op de gedeelde 17e plaats. De eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

 

Bevrijdingstoernooi Wageningen (5 mei 2015)

Op dinsdag 5 mei speelden vijf HSC'ers mee in het sterk bezette Bevrijdingstoernooi in Wageningen. In de hoogste groep kwam Pim Blijlevens niet verder dan 2 uit 7, maar hij versloeg in de eerste ronde wél een FM. Hij eindigde uiteindelijk op de gedeelde 56e plaats. De overige clubgenoten kwamen uit in groep B. Johan Wuijts deed het met 5 uit 7 behoorlijk goed en werd gedeeld vijfde. Joep Peeters haalde een score van 4 uit 7 en werd gedeeld 16e. Een halfje minder had Wilfried van de Kimmenade en hij kwam op de gedeelde 25e plaats uit. Roland Robinson kwam niet verder dan een zeer teleurstellende 2 uit 7 en eindigde gedeeld 51e. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van Schaakvereniging Wageningen.

 

Geen clubavond (5 mei 2015)

Op dinsdag 5 mei is er vanwege Bevrijdingsdag geen clubavond omdat ons clublokaal dan gesloten is.

 

BBQ-toernooi Schaesberg (5 mei 2015)

Op zondag 3 mei speelden drie HSC'ers mee in het BBQ-rapidtoernooi in het Zuid-Limburgse Schaesberg. In de pauze en na afloop konden enige stukken vlees verorberd worden. Roland Robinson was dit keer goed op dreef getuige zijn 4 uit 6. Hij eindigde op de gedeelde zevende plaats en was zelfs nummer 2 in het B-klassement. Wilfried van de Kimmenade haalde 50% en werd gedeeld 20e in de totaalstand en gedeeld 12e in groep B. Millo Labriaire speelde in de buurt van zijn geboortegrond een prima toernooi. Met 2½ uit 6 werd hij gedeeld 31e. In het C-klassement betekende dat een gedeelde zesde plaats. Een verslag, foto's en de eindstand zijn te vinden op de site van Schaakvereniging Schaesberg.

 

Schnellschach Open Viersen (5 mei 2015)

Op vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, speelden drie HSC'ers mee in het rapidtoernooi in het Duitse Viersen. Het toernooi was sterk bezet, maar de drie clubgenoten waren vooral te spreken over de vriendelijk geprijsde bar met onder andere heerlijke bockworsten en kartoffelsalat. Wilfried van de Kimmenade eindigde met 4½ uit 9, onder andere na een WFM gevloerd te hebben, op de gedeelde 28e plaats. Willy Jonkers had een halfje minder en werd gedeeld 36e. Roland Robinson kwam niet verder dan 3 uit 9 en eindigde op de gedeelde 44e plaats. Een verslag alsmede de volledige rangschikking zijn te vinden op de site van de organiserende schaakvereniging.

 

HSC/De Legibus Open (1 mei 2015)

De website van het vijfde HSC/De Legibus Open is klaar. De lustrumeditie zal worden gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 juli. Het is nu reeds mogelijk in te schrijven!

 

KNSB-ratinglijst (30 april 2015)

De nieuwe KNSB-ratinglijst per mei 2015 is verschenen. De meeste externe competitiewedstrijden zijn meegenomen in de berekening van de nieuwe ratings. Helaas is de NBSB er niet in geslaagd de uitslagen van de in april gespeelde wedstrijden tijdig in te sturen. De KNSB wil wél graag dat ratings up-to-date zijn en heeft daarom de externe wedstrijden van afgelopen zaterdag reeds verwerkt! Het kan dus wél...
Uit de HSC-lijst blijkt dat kersverse clubkampioen Jerzy Cebula opnieuw de grootste stijger is, dit keer met 76 punten. Ook Gerard van de Kerkhof (+51) en Elric Wanner (+46) deden het goed. De grootste daler is dit keer Johan Wuijts die maar liefst 93 punten moet inleveren. Hugo Faber krijgt een wat realistischer rating na zijn 62 punten verlies. Joep Peeters is met 43 punten verlies een goede derde in dit klassement.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (29 april 2015)

Op dinsdag 28 april werden vijf partijen ingehaald dan wel vooruitgespeeld in de lentecompetitie.
In groep A kwamen Gerard van de Kerkhof en Johan Wuijts in een stelling die toch nog wel wat mogelijkheden bevatte een puntendeling overeen. Beiden bewezen zichzelf daarmee geen dienst in de strijd om het clubkampioenschap, zoals uit de stand blijkt. Voor beide spelers geldt namelijk dat ze hooguit gelijk kunnen komen met Jerzy Cebula, maar dan geeft volgens het reglement het aantal winstpartijen de doorslag. Jerzy is daarmee nu al zeker van het clubkampioenschap.
In groep B werden twee partijen vooruitgespeeld. Joep Peeters ging al vrij snel onderuit tegen de koploper in de stand, Pim Blijlevens. Paul van Asseldonk bleef opnieuw in de buurt, maar had aanzienlijk meer moeite zijn partij tot een goed einde te brengen. Danniël van Boxtel moest uiteindelijk capituleren in een lastig te verdedigen toreneindspel.
In groep C slaagde Jan Vossen er niet in de stugge Ger Wich op de knieën te krijgen, waardoor de strijd aan de kop van de stand spannend blijft. Chris van der Aa en Wim Hordijk vochten een leerzaam pionneneindspel uit, waarin de kansen een aantal malen keerden. Uiteindelijk wist Wim dan toch de trekker over te halen.

 

Uitslag interne bekercompetitie (29 april 2015)

Op dinsdag 28 april werd dan eindelijk de laatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Het geheugen van John van Rooij en Roland Robinson liet hen al in het begin danig in de steek. Ze meenden dat er in de bekercompetitie doorgaans twee partijen met een rapidtempo gespeeld moesten worden. We spelen natuurlijk nog niet zo lang een bekercompetitie, pas een jaar of 20 met dezelfde regels, dus dat verklaart waarom beide kemphanen dit vergeten waren. De eerste partij won John met wit waarna hij in de tweede niet zo nodig zijn gewonnen toreneindspel hoefde te verzilveren. Met 1½ - ½ bereikte hij derhalve de kwartfinale, waarin hij in een normaal tempo uitkomt tegen Danniël van Boxtel.

 

Programma lentecompetitie (27 april 2015)

Op dinsdag 28 april worden diverse partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (27 april 2015)

Op dinsdag 28 april wordt de laatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Helaas... (26 april 2015)

HSC 1 is er zaterdag 25 april niet in geslaagd het kampioenschap in klasse 3H binnen te slepen. In Boxtel zag het er nooit naar uit dat een stunt tegen het ijzersterke Dubbelschaak mogelijk was. De uitslag werd uiteindelijk 5 - 3 voor de gastheren en zij gaan voor de eerste keer in hun bestaan naar de tweede klasse KNSB. Proficiat! De overzichten van ons team zijn bijgewerkt en het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

 

Programma externe competitie (23 april 2015)

Zaterdag 25 april is de laatste ronde van de externe competitie. HSC 1 speelt in Boxtel de allesbeslissende wedstrijd tegen Dubbelschaak. Om kampioen te worden zullen er minimaal 5 bordpunten gescoord moeten worden tegen dit ijzersterke team. Elke hulp is daarbij van belang. We rekenen dan ook op een grote schare fans uit Helmond om ons te ondersteunen. Hopelijk kan er dan na afloop van de wedstrijd aan de Markt in Helmond een heus volksfeest gaan losbarsten!

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (22 april 2015)

Op dinsdag 21 april werden zes partijen gespeeld in de negende ronde van de lentecompetitie.
In groep A besloten Gerard van de Kerkhof en Maarten Smit, net toen het interessant begon te worden, tot remise. Daarmee kon eerstgenoemde maar half profiteren van de nederlaag van koploper Jerzy Cebula. Bart Dekker was met enkele fraaie offers een pionnetje voorgekomen en verzilverde het overgebleven eindspel. Drie plaatsen winst is het resultaat, zoals uit de stand blijkt.
In groep B probeerde Roland Robinson een openingsnieuwtje, maar Paul van Asseldonk was nauwelijks onder de indruk. Nadat de zwartspeler met zijn dame naar een onhandig veld ging, kon Paul een volle toren ophalen en was het snel gebeurd. Joep Peeters dreigde een stuk te verliezen, waarop hij dan maar zijn dame gaf tegen twee lichte stukken. Joost Rutten had er totaal geen problemen mee om de overgebleven stelling tot winst te voeren en is daarmee van de hatelijke nul af, zoals uit de stand blijkt.
In groep C won Ger Wich in het middenspel een pionnetje en na afruil van alle stukken kon hij in het pionneneindspel toeslaan in zijn partij tegen Chris van der Aa. De topper in deze groep werd ontsierd door een blunder van Frans van Neerven. Jan Vossen won door een dubbele dreiging een volle toren en kwam niet meer in gevaar. Hij heeft door deze zege de grootste kansen op het kampioenschap, zoals uit de stand blijkt.

 

Programma lentecompetitie (20 april 2015)

Op dinsdag 21 april wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Open rapidtoernooi Oisterwijk (18 april 2015)

Op zaterdag 18 april speelden vijf HSC'ers mee in het rapidtoernooi met de bovengrens van 2000 in Oisterwijk. In de hoogste groep was Pim Blijlevens het beste op dreef. Hij eindigde met 7 uit 9 ex aequo bovenaan, maar werd op weerstandspunten naar de tweede plaats verwezen. Gelukkig werd het prijzengeld wél gedeeld. Jerzy Cebula eindigde op de gedeelde vijfde plaats met 5½ uit 9. Roland Robinson werd met 4 uit 9 gedeeld 12e en Joep Peeters kwam niet verder dan 2½ uit 9 en dat betekende de gedeelde 16e en laatste plaats. In de B-groep was Wilfried van de Kimmenade ongenaakbaar. Na 8 uit 8 vond hij het wel genoeg, verloor de laatste, maar eindigde nog ver voor de concurrentie. Het leverde hem een fraaie beker en een flesje eau de toilette op. Meer informatie verschijnt wellicht ooit op de site van schaakvereniging Oisterwijk.

 

HSC A kampioen! (18 april 2015)

Op vrijdag 17 april won HSC A de allesbeslissende avondwedstrijd in Weert tegen Checkmate met 1 - 3 en haalde daarmee voor het tweede achtereenvolgende seizoen het kampioenschap binnen! HSC B maakte de feestvreugde compleet door in Den Bosch klassebehoud veilig te stellen door met 1½ - 2½ te winnen van HMC Calder. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (15 april 2015)

Op dinsdag 14 april werden vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A kreeg Maarten Smit een hevige aanval over zich heen. In tijdnood gekomen vond hij niet de meest kansrijke verdediging, waardoor Bart Dekker won. Johan Wuijts offerde twee pionnen voor een kansrijke positie. De koning van Gerard van de Kerkhof bleef in het centrum en zou weldra bezwijken. Echter, Johan ruilde dames en wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion en liet dat remise lopen. Hij stijgt wél weer een plaatsje in de stand.
In groep B leidde een lange theoretische variant tot een vrijwel gewonnen stelling voor Pim Blijlevens. Toen Joost Rutten zwaar materiaal zou gaan verliezen, gooide hij de handdoek in de ring. Danniël van Boxtel kreeg groot voordeel in het middenspel en had diverse kansen om de partij uit te maken. In plaats daarvan wikkelde hij af naar een slechter eindspel met een kwaliteit minder. Paul van Asseldonk zwijnde toen Danniël nóg een winstmogelijkheid om zeep hielp en kon daarna zijn vrijpion laten promoveren. Hierdoor houdt Paul de strijd om de eerste plaats met hangen en wurgen vol, zoals uit de stand blijkt.
In groep C speelde Huub Martens een prima partij. In uitstekende stelling offerde hij een dame om na een aantal schaakjes een stuk voor te komen. Zijn sterke verbonden vrijpionnen deden de rest en uiteindelijk zette hij Chris van der Aa mat. Wederom geen positiewisselingen in de stand.

 

Uitslagen avondcompetitie (15 april 2015)

Op maandag 13 april schitterde HSC C in Rosmalen door De Kentering B met maar liefst 0 - 4 te kloppen. Op dinsdag 14 april was het kampioensteam HSC D in Oss al bijna even oppermachtig tegen OSV: ½ - 3½. De overzichten zijn bijgewerkt, voor zover de gegevens bekend zijn. De verslagen van HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Programma lentecompetitie (13 april 2015)

Op dinsdag 14 april worden diverse partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (12 april 2015)

Deze week komen de vier avondteams van HSC voor de laatste keer dit seizoen in actie. Alle teams spelen uit. HSC C trapt af op maandag 13 april in Rosmalen, waar hekkensluiter De Kentering B de tegenstander is. Kampioen HSC D speelt dinsdag 14 april in Oss tegen OSV en deze wedstrijd is alleen nog van belang voor het bepalen van de topscorer. De overige teams spelen op vrijdag 17 april. In Weert staat de topper tussen Checkmate en HSC A op het programma; de onzen hebben aan een gelijkspel genoeg om voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen te worden in klasse C1. De wedstrijd van HSC B in Den Bosch tegen HMC Calder is ook nog van belang: er is nog één bordpunt nodig om handhaving veilig te stellen.

 

Uitslagen externe competitie (11 april 2015)

Op zaterdag 11 april kwamen de HSC-teams in de externe competitie tot twee gelijkspelen en een nederlaag. HSC 1 speelde niet zijn beste wedstrijd en kwam met de hakken over de sloot tot een 4 - 4 gelijkspel tegen De Drie Torens uit Tilburg. Daarmee leken de kansen op het kampioenschap definitief verspeeld, maar concurrent Dubbelschaak kwam in Asten tegen De Combinatie ook niet verder dan 4 - 4. Dit betekent dat ons vaandelteam in de slotronde kampioen kan worden als er minimaal 5 bordpunten binnengesprokkeld worden! HSC 2 speelde ook gelijk, tegen De Pion 4 uit Roosendaal, en mocht zich eigenlijk schamen aangezien de tegenstander slechts met zes man kwam opdagen. Dit resultaat betekent overigens wél dat een nieuw seizoen in de eerste klasse NBSB gewaarborgd is. HSC 3 ging met 2 - 6 onderuit tegen het Eindhovense Triple-pion, in wat voor de tegenstander waarschijnlijk de laatste wedstrijd ooit was. De fusieclub van Twee Koningen, Tivoli en DAF zal volgend seizoen namelijk niet meer bestaan. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst. Op dat van HSC 3 wordt nog gewacht.

 

Programma externe competitie (9 april 2015)

Op zaterdag 11 april spelen alle HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. Voor twee van de drie teams is het al weer de laatste ronde van dit seizoen. Dat geldt niet voor HSC 1, dat tegen De Drie Torens uit Tilburg speelt. Winst is noodzakelijk om de kampioenaspiraties levend te houden. HSC 2 ontvangt De Pion 4 uit Roosendaal, dat momenteel één bordpunt lager staat in de ranglijst. Om de vijfde plaats, die absolute zekerheid biedt wat betreft klassebehoud, vast te kunnen houden is minimaal een gelijkspel vereist. HSC 3 ontvangt het Eindhovense Triple-pion en heeft geen wensen over de teamuitslag. Of er nu gewonnen wordt, gelijkgespeeld of verloren, de zevende plaats gaat niet meer verlaten worden. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur in ons clublokaal Partycentrum De Molen. We hopen op een groot aantal toeschouwers!

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (8 april 2015)

Op dinsdag 7 april werden maar liefst negen partijen gespeeld in de achtste ronde van de lentecompetitie.
In groep A viel dan eindelijk tóch de eerste remise! Gerard van de Kerkhof bood de puntendeling in een volkomen gelijk lopereindspel aan, maar Hugo Faber hoorde het niet. Een zet later stelde deze dan zelf remise voor en nu werd het gehoord en geaccepteerd. Johan Wuijts had na een mislukte opening twee pionnen verloren en startte daarna een offensief op de koningsvleugel. Na wat onnauwkeurigheden van Bart Dekker kon Johan plots toeslaan met een kwaliteitsoffer dat dodelijk bleek. Maarten Smit moest winnen van Jerzy Cebula om nog een kans op het clubkampioenschap te behouden. In het middenspel nam hij daardoor iets te veel risico en verloor in de tijdnoodfase een pion. Hij moest hierna proberen het eindspel te keepen, maar dat lukte niet. Jerzy lijkt de nieuwe clubkampioen te gaan worden, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep B duurden de partijen allemaal behoorlijk lang. Danniël van Boxtel won een pionnetje, maar zou nog een lange weg te gaan hebben om de partij tot een goed einde te brengen. Joep Peeters hielp hem een beetje door dameruil toe te staan en hierna was het stukken makkelijker om de partij te winnen. Rob Bakels hield lang stand en ondanks een versplinterde pionnenstructuur leek hij zelfs de beste kansen in het toreneindspel te hebben. Na onnodige torenruil was het echter Pim Blijlevens die het punt pakte. De partij tussen Roland Robinson en Paul van Asseldonk ging lange tijd volkomen gelijk op. In een vrij saai en potremise eindspel ging Roland dan toch de fout in door zijn koning te decentraliseren (ofwel naar de rand van het bord te verplaatsen) en kon Paul alsnog het volle punt bijschrijven. Hij blijft hierdoor in de race voor het kampioenschap, zoals uit de stand blijkt.
In groep C kon Ger Wich via een kleine combinatie materiaal winnen, waarna Wim Hordijk zijn partij opgaf. Huub Martens leek een gezonde stelling te hebben tegen Jan Vossen en de partij kabbelde richting een puntendeling. Een blunder kostte Huub echter een vol stuk en daarmee de partij. Frans van Neerven maakte deze competitie ongewild spannend door met zwart zijn eerste nederlaag te lijden. Chris van der Aa won door een matdreiging een stuk en voerde de overgebleven stelling met vaste hand naar winst. Geen positiewisselingen in de stand.

 

Programma lentecompetitie (6 april 2015)

Op dinsdag 7 april wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

OGD-Prinsenstadtoernooi Delft (6 april 2015)

Vanaf vrijdag 3 april tot en met zondag 5 april speelde Jerzy Cebula mee in het weekendtoernooi van het Delftse DSC. In groep B (rating onder de 2100) eindigde hij na een bye in de eerste ronde en een nederlaag in de tweede uiteindelijk op 4½ punten en werd aldus gedeeld tweede (vijfde op weerstandspunten). Met zijn TPR van 2093 en een gevulde envelop kan hij op een goed toernooi terugkijken. Meer informatie op de site van DSC.

 

ASVN Gambiettoernooi Nieuwegein (6 april 2015)

Op zaterdag 4 april speelde Hugo Faber mee in het gezellige Gambiettoernooi in Jutphaas bij Nieuwegein. In de hoogste groep ging de zege zoals gebruikelijk naar de drie J's, maar Hugo Faber sleepte met 4 uit 7 de derde plaats en een fraaie beker binnen. De eindstanden zullen binnenkort geplaatst worden op de site van ASVN.

 

DEVO-schaaktoernooi Zeeland (6 april 2015)

Op zaterdag 4 april speelden maar liefst zeven HSC'ers mee in het rapidtoernooi van de Langenboomse schaakclub DEVO. In de fraaie locatie in het nabijgelegen Zeeland eindigden Pim Blijlevens en Maarten Smit op de gedeelde tweede plaats met 5 uit 7. Met 4½ uit 7 werd Roland Robinson gedeeld zesde. Danniël van Boxtel haalde net als Wilfried van de Kimmenade 4 uit 7, maar voor hem was er wel een prijs en voor Wilfried niet. Ook Joep Peeters (met 3) en Rob Bakels (met 2) keerden zonder prijs huiswaarts. Helaas zal de eindstand niet gepubliceerd worden vanwege het ontbreken van een website.

 

HSC wint NBSB-bekercompetie! (1 april 2015)

Op dinsdag 31 maart won het bekerteam van HSC voor de vierde maal in de historie de NBSB-beker! Het sterk favoriete Waalwijk werd met 2½ - 1½ geklopt, en daar kwamen ze nog goed mee weg ook. Na afloop opende de voorzitter een zelf meegebrachte fles champagne om dit heugelijke feit te vieren! Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (1 april 2015)

Op dinsdag 31 maart werden zes partijen gespeeld in de zevende ronde van de lentecompetitie.
In groep A ging een iets te ver opgerukte pion van Maarten Smit uiteindelijk verloren en rondde Johan Wuijts het toch nog lastige toreneindspel bekwaam af. Hugo Faber moest na een gelijkopgaande strijd in het eindspel een stuk geven voor een op promotie staande vrijpion. Hierna was het niet moeilijk meer voor Jerzy Cebula om de overgebleven stelling tot winst te voeren. Door dit resultaat gaat hij nóg steviger aan de leiding in de stand.
In groep B ging Danniël van Boxtel na de opening in de fout en kreeg een hevige aanval over zich heen. Pim Blijlevens kwam met twee pluspionnen uit de verwikkelingen en won. Rob Bakels en Roland Robinson begonnen hun partij veel later en kwamen tot de verwachte uitslag. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep C kreeg Frans van Neerven in het middenspel een beslissende materiaalvoorsprong en won van Huub Martens. Wim Hordijk en Chris van der Aa maakten er een interessante partij van. In complexe stelling ging Wim door de vlag, waardoor Chris een plaatsje is gestegen in de stand.

 

Programma lentecompetitie (30 maart 2015)

Op dinsdag 31 maart wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Finale NBSB-bekercompetitie (30 maart 2015)

Op dinsdag 31 maart speelt het bekerteam van HSC in de finale van de NBSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen Waalwijk. Gaat HSC voor de vierde keer in de historie de beker winnen? We verwachten een groot aantal toeschouwers om het HSC-viertal aan te moedigen! De wedstrijd zal rond 20.00 uur beginnen.

 

ASV-voorjaarstoernooi Arnhem (29 maart 2015)

Op zaterdag 28 maart speelden vier HSC'ers mee in het ASV-voorjaarstoernooi in Arnhem. In de hoogste groep eindigde Sebastiaan Smits met 4 uit 7 op de gedeelde achtste plaats. Pim Blijlevens had zijn dag niet getuige zijn 1 uit 7; hij werd gedeeld 27e. In groep B eindigden Joep Peeters en Roland Robinson met 4 uit 7 op de gedeelde zevende plaats. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van ASV.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (26 maart 2015)

Op dinsdag 24 maart werden acht partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A ging de Franse partij tussen Jerzy Cebula en Johan Wuijts, waarbij zowel wit als zwart hun slechte loper konden ruilen, lang gelijk op. Jerzy weigerde in het middenspel een remiseaanbod. Daarna kreeg zwart langzaam de overhand en in het dame-eindspel hoefde Johan enkel de eeuwig schaak motieven te vermijden om de winst binnen te halen. Ook bij Hugo Faber en Bart Dekker een Franse partij. Ditmaal met de traditionele wederzijdse pionnenrun op de vleugels. Met een sjablone terugtocht van de zwarte toren op h8 verloor Bart een belangrijk tempo. Het terugtrekken van de toren op het wat vreemde veld h6 was waarschijnlijk voldoende voor minimaal gelijkspel. Nu kon Hugo met een aantal rake zetten de stelling doorbreken en de winst binnenhalen. Nog altijd is er niet geremiseerd in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep B bestreed Pim Blijlevens Joep Peeters met wit in een Damegambiet zoals Euwe het in de jaren 30 al voorschreef. Via een minoriteitsaanval brak hij door de damevleugel en later het centrum van Joep heen. Met een fraai dame-schijnoffer kon hij vervolgens profiteren van de zwakke velden waarna een eenvoudige winst volgde. Joost Rutten kreeg met zwart tegen Roland Robinson een paard op b4 wat niet meer door pionnen kon worden weggejaagd. De vraag daarbij was wel of het nu een sterkte of zwakte was voor Joost. Uiteindelijk bleek Roland er goed om heen te kunnen manoeuvreren en met wat penningen de winst binnen te slepen. De jarige Rob Bakels deed tegen Paul van Asseldonk erg veel moeite om zijn geliefde f4 door te zetten. De vele paardzetten versterkten enkel de zwarte stelling. Toen eenmaal f4 op het bord kwam was het niet meer gevaarlijk en kon Paul in het middenspel een punt bijschrijven, waardoor hij naar de tweede plaats in de stand is gestegen.
In groep C kreeg Jan Vossen met zwart tegen Wim Hordijk een fraai paard op d4. In combinatie met een open diagonaal a7-g1 leverde dit pionwinst op waarna de witte stelling ook nog eens positioneel in elkaar stortte. Wim geloofde het daarna wel en gaf op. Huub Martens leek een goede stelling opgebouwd te hebben tegen Chris van der Aa. Maar toen het Chris lukte zijn stukken te hergroeperen werd het aanvankelijk sterke zwarte centrum teruggedrongen. Na pionwinst volgde een eindspel wat Chris keurig tot winst voerde. Tenslotte speelden Ger Wich en Frans van Neerven een klassieke Tarrasch. Wederom bleek dat je voor activiteit best een pionnetje kan geven. Frans hield het met zwart keurig remise in het eindspel en blijft aan de leiding in de stand.

 

Programma lentecompetitie (23 maart 2015)

Op dinsdag 24 maart wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (21 maart 2015)

Op zaterdag 21 maart werd er één keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld door de HSC-teams in de externe competitie. HSC 1 won na een 3½ - 1½ achterstand met 3½ - 4½ van 't Pionneke in Roermond en heeft nog altijd kans om terug te keren naar de tweede klasse. HSC 2 kwam in Valkenswaard niet verder dan een gelijkspel tegen EVS en is vanwege de mogelijke terugkeer van Brabantse teams uit de KNSB-competitie nog altijd niet zeker van lijfsbehoud. Ondanks een fraai gelijkspel tegen koploper Nuenen is HSC 3 helaas gedegradeerd naar de kelder van de NBSB-competitie. De laatste concurrent, waartegen in de slotronde aangetreden moet worden, won namelijk overtuigend en is daarmee veilig. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (20 maart 2015)

Op zaterdag 21 maart spelen de drie HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie. HSC 1 ontmoet een oude bekende; in Roermond wacht 't Pionneke. HSC 2 kan er in Valkenswaard definitief voor zorgen dat degradatie afgewend wordt; EVS zal dan wél verslagen moeten worden. Voor HSC 3 is winst ook noodzakelijk, maar tegen koploper Nuenen zal het heel moeilijk worden. Na afloop van de wedstrijden zullen diverse spelers bij een locatie aan de Markt in Helmond napraten over de diverse wedstrijden.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 maart 2015)

Op dinsdag 17 maart werden vijf partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A kon Maarten Smit na een vroege dameruil een pionnetje buitmaken. Dankzij de passieve stukken van Johan Wuijts verdween er spoedig een tweede pion van het bord, waarna de witspeler niet meer in gevaar kwam. Gerard van de Kerkhof vergiste zich in zijn vooruitgespeelde partij tegen Jerzy Cebula vlak na de opening danig en zag een stuk van het bord verdwijnen. Hierna probeerde hij het zijn opponent nog lastig te maken, won nog een kwaliteit terug, maar kon niet voorkomen dat hij alsnog ten onder ging. Jerzy is voorlopig de favoriet voor het clubkampioenschap, zoals uit de stand blijkt.
In groep B was Rob Bakels onstuimig door vroeg in het middenspel een stuk te offeren. Het kostte Danniël van Boxtel niet al te veel moeite om aan te tonen dat de witspeler niet goed gerekend had. Paul van Asseldonk sloeg even later in zijn vooruitgespeelde partij tegen Joost Rutten toe via een lastige penning die hem materiaal opleverde. Geen positiewijzigingen in de stand.
In groep C werd dan eindelijk de langverwachte topper gespeeld. Frans van Neerven zette zijn partij degelijk op en kon ergens een pionnetje opeten. Jan Vossen probeerde zich hierna te verdedigen, maar kon een nederlaag niet afwenden. De nestor van de groep slaat door deze zege een behoorlijk gaatje, zoals in de stand te zien is.

 

Uitslag interne bekercompetitie (18 maart 2015)

Op dinsdag 17 januari werd een kwartfinalepartij in de interne bekercompetitie gespeeld. In een interessante stelling zorgde Joep Peeters voor een anticlimax door een stuk weg te blunderen. Pim Blijlevens gaat hierdoor naar de halve finale en treft daar Gerard van de Kerkhof.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (18 maart 2015)

Op vrijdag 13 maart speelden twee HSC'ers mee in de zevende ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts en Pim Blijlevens hadden na tien ronden 5 punten verzameld en werden daarmee gedeeld 11e. Een kort verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Programma lentecompetitie (16 maart 2015)

Op dinsdag 17 maart worden diverse partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (16 maart 2015)

Op dinsdag 17 maart wordt een partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Bayer rapidschaaktoernooi Buggenum (16 maart 2015)

Op zaterdag 14 maart speelden naar verluidt twee HSC'ers mee in het Bayer rapidschaaktoernooi in Buggenum. Er werd gespeeld in acht groepen van acht deelnemers. Helaas staan er op de site van de organiserende vereniging Leudal geen volledige eindstanden, dus is het vooralsnog onduidelijk op welke plaatsen Joep Peeters en Roland Robinson zijn geëindigd. Wél kan gesteld worden dat geen van beiden zich in de top drie van welke groep dan ook heeft weten te nestelen. Vermeldenswaardig is verder nog dat het toernooi werd gewonnen door Helmonder Jan Broekhuis.

 

Naar de finale! (12 maart 2015)

Op donderdag 12 maart was het bekerteam van HSC in de halve finale van de NBSB-bekercompetitie met 1½ - 2½ te sterk voor het Tilburgse Rochade, waardoor er voor de eerste keer sinds het jaar 2000 weer een finaleplaats is bereikt in dit toernooi! In de finale zal het sterke Waalwijk bestreden moeten worden. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (12 maart 2015)

Op donderdag 12 maart speelt het bekerteam van HSC in de halve finale van de NBSB-bekercompetitie een uitwedstrijd tegen het Tilburgse Rochade. De winnaar van dit duel mag in de finale uitkomen tegen het sterke Waalwijk.

 

50+ schaaktoernooi Deurne (12 maart 2015)

Op woensdag 11 maart speelden drie HSC'ers mee in het 50+ rapidtoernooi in Deurne. Roland Robinson was ondanks een korte nachtrust prima op dreef. Met 4½ uit 7 en een TPR van 1947 eindigde hij op de gedeelde vijfde plaats. Joep Peeters speelde ook prima, maar werd door een nederlaag tegen Roland in de slotronde nog wat teruggeworpen. Met 4 uit 7 en een TPR van 1891 eindigde hij ongedeeld negende. Maarten Smit was nog danig onder de indruk van zijn onnodige nederlaag van de avond tevoren en speelde het slechtste toernooi in zeer lange tijd. Met 2½ uit 7 en een TPR van 1671 eindigde hij gedeeld 20e. De eindstand zal binnenkort te vinden zijn op de site van Schaakvereniging Deurne.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (12 maart 2015)

Op dinsdag 10 maart werden acht partijen gespeeld in de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A sloeg Bart Dekker een vroeg vredesvoorstel van Gerard van de Kerkhof af. Een aantal zetten later had hij spijt, bood zelf remise aan, maar nu wilde Gerard niet meer. En terecht, via een fraaie zettenreeks slaagde hij er in om Bart met een tweetal opgesloten stukken op te zadelen, waarna hij overtuigend de winst pakte. Hugo Faber verkreeg een prima stelling, maar in de naderende tijdnood gaf hij zijn voordeel volledig weg. Maarten Smit had nu minimaal remise, maar wilde winnen en maakte prompt een zware blunder, die hem een stuk en de partij kostte. Uit de stand blijkt vooral dat Johan Wuijts na vijf ronden nog maar twee partijen heeft gespeeld.
In groep B kwam Danniël van Boxtel via een leuke combinatie een kwaliteit voor. Hierna poogde Joost Rutten genoeg tegenspel te ontwikkelen, maar slaagde daar niet in. Rob Bakels leek een hele mooie aanvalsstelling te hebben opgebouwd. Via een fraai torenoffer dacht hij zelfs de partij in zijn voordeel te beslissen. Helaas voor hem had hij overzien dat Pim Blijlevens mat kon geven op de onderste rij. Paul van Asseldonk wikkelde vanuit de opening af naar een gunstig dubbel toreneindspel met een pluspion. Geduldig voerde hij dit tot winst. Joep Peeters is ondanks deze eerste nederlaag nog altijd koploper in de stand.
In groep C won Ger Wich na afruil van enkele stukken een pion en kon een andere zwak pionnetje van Huub Martens onder vuur gaan nemen. Dit leidde tot winst voor de witspeler. Wim Hordijk leek goed stand te houden, maar nadat hij Frans van Neerven met zijn dame had laten binnenkomen zag hij dat hij een stuk ging verliezen en gaf op. Jan Vossen moest nu winnen van Chris van der Aa, om zijn co-leiderschap in de stand te consolideren, maar hij kwam niet verder dan een puntendeling.

 

Programma lentecompetitie (9 maart 2015)

Op dinsdag 10 maart wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (8 maart 2015)

Op zaterdag 7 maart boekten de HSC-teams twee overwinningen en een nederlaag in de externe competitie. HSC 1 won zonder kopman knap van de nummer 2 in de stand De Giessen en Linge met 4½ - 3½. HSC 2 versloeg De Kentering uit Rosmalen met 5 - 3 en vestigt zich daarmee in de middenmoot. Helaas was HSC 3 met 3½ - 4½ niet opgewassen tegen Eindhoven 4, waardoor degradatie naar de laagste klasse in de NBSB vrijwel niet meer af te wenden is. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (5 maart 2015)

Op zaterdag 7 maart spelen alle HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. HSC 1 treedt aan tegen De Giessen en Linge uit Giessenburg, momenteel de nummer 2 in de tussenstand met één matchpunt meer dan ons vaandelteam. HSC 2 gaat tegen hekkensluiter De Kentering uit Rosmalen proberen degradatiespoken voortijdig te verdrijven. Voor HSC 3 is het uur U reeds aangebroken: winst op Eindhoven 4 is al bijna noodzakelijk om degradatie naar de kelder van de NBSB-competitie te voorkomen. De wedstrijden in ons clublokaal Partycentrum De Molen beginnen om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Weekendtoernooi Zwolle (5 maart 2015)

Vanaf vrijdag 27 februari tot en met zondag 1 maart heeft Jerzy Cebula meegespeeld in het 22e Zwols weekendtoernooi. Met 4 uit 6 zette hij opnieuw een prima prestatie neer, getuige zijn TPR van 2143. Hij eindigde op de gedeelde vierde plaats. De eindstand is te vinden op de site van het Zwols Schaakgenootschap.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 maart 2015)

Op dinsdag 3 maart werden zeven partijen gespeeld in de vierde ronde van de lentecompetitie.
In groep A slaagde Maarten Smit er in de ontwikkeling van de stukken van Gerard van de Kerkhof te stagneren. Uiteindelijk kon hij dan toch lang rokeren, maar toen besliste een hele fraaie zet de partij onmiddellijk, waardoor Gerard zijn eerste nederlaag leed. Johan Wuijts en Hugo Faber leken op een puntendeling af te stevenen, maar in de slotfase bleek Hugo toch wat standvastiger en kon hij enkele pionnen en daarna het volle punt veroveren. Bart Dekker liet in een spannende fase een stuk insluiten en had hierna niet voldoende compensatie. Jerzy Cebula stijgt door deze mooie overwinning naar de eerste plaats in de stand.
In groep B kwam Paul van Asseldonk al snel in hevige tijdnood. Hoewel hij al een partij gespeeld had in deze competitie zei hij niet op de hoogte te zijn van het feit dat er in deze groep niet gespeeld wordt met een toevoeging van 30 seconden per zet. Pim Blijlevens won derhalve op tijd. Roland Robinson was op zoek naar pionwinst, maar liet zich in plaats daarvan een stuk afnemen. Joep Peeters liet zich deze buitenkans niet meer afnemen en bouwt zijn voorsprong in de stand nog verder uit.
In groep C kwam Wim Hordijk twee pionnen voor, waarna hij geen moeite had om het voordelige eindspel tegen Huub Martens te verzilveren. Ger Wich had weliswaar een betere stelling, maar onder druk van de tijd stond hij een remise toe tegen Chris van der Aa. Uit de stand blijkt onder andere dat de topper in deze groep later gespeeld gaat worden.

 

Programma lentecompetitie (2 maart 2015)

Op dinsdag 3 maart wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

LimianZ Rapid Open Venlo (1 maart 2015)

Op zaterdag 28 februari nam Roland Robinson als enige HSC'er deel aan het LimianZ rapidtoernooi in Venlo. In groep B (tot 1800) haalde hij 5½ uit 7 partijen, waarvoor hij bij de prijsuitreiking de derde prijs kreeg overhandigd. Na een toegekend protest (uitslag was verkeerd verwerkt) werd hij door de organisatie van de Venlose schaakvereniging naar de tweede plaats doorgeschoven, maar de persoon die ten onrechte de tweede prijs had meegekregen had (wijselijk) het pand al verlaten. De 10 euro verschil tussen derde en tweede plaats liep Roland zodoende mis. De einduitslag is te vinden op de site van de Venlose Schaakvereniging.

 

Stukkenjagers Duo Kroegloperstoernooi Tilburg (1 maart 2015)

Op zaterdag 28 februari speelden twee HSC'ers mee in het tweede duo kroegloperstoernooi in Tilburg. Benjamin en Sebastiaan Smits speelden als duo en deden het getuige hun gedeelde achtste plaats met 9 punten lang niet slecht in dit sterk bezette gezelligheidstoernooi. De eindstanden en een verslag zijn te vinden via de site van De Stukkenjagers.

 

HSC D kampioen! (25 februari 2015)

Op dinsdag 24 februari werd de zesde ronde van de avondcompetitie gespeeld. Twee teams wisten te winnen en twee andere teams niet. Een van de twee winnende teams bleek later kampioen te zijn geworden!
Dat was niet HSC A, dat zich met 3 - 1 ontdeed van degradatiekandidaat WLC B uit Eindhoven. Laatste concurrent voor het kampioenschap, Checkmate uit Weert, maakte namelijk geen fouten door ook te winnen: HSC B werd met 1½ - 2½ geklopt. HSC C redde het net niet tegen Triple-pion uit Eindhoven, ook 1½ - 2½. Maar HSC D maakte de avond tot een daverend succes door met 4 - 0 te winnen van RDS B uit Sint Oedenrode. Later bleek dat hierdoor het kampioenschap nu al is binnengehaald!
Alle overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en de verslagen van HSC AHSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Programma avondcompetitie (23 februari 2015)

Op dinsdag 24 februari wordt de zesde ronde van de avondcompetitie gespeeld. De vier HSC-teams spelen een thuiswedstrijd en er zouden deze avond wel eens wat feestelijkheden kunnen zijn. Koploper HSC A speelt namelijk tegen hekkensluiter WLC B uit Eindhoven en kan door te winnen in theorie kampioen worden deze avond. Dan moet HSC B wél zo vriendelijk zijn om te winnen van de laatste concurrent van het A-team, Checkmate uit Weert. HSC C krijgt het Eindhovense Triple-pion te bestrijden, een mede-middenmoter die momenteel een half bordpuntje minder heeft. Als HSC D met grote cijfers zou winnen van RDS B uit Sint Oedenrode, dan kan hier in ieder geval een kampioenschapsfeestje worden gevierd. Voor twijfelende toeschouwers een reden te meer om een kijkje te gaan nemen! Wedstrijden zullen rond 20.15 uur beginnen.

 

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (22 februari 2015)

Op zaterdag 21 februari speelden slechts vier HSC'ers mee in het 18e Druiventros rapidtoernooi in Berkel-Enschot. Hugo Faber kwam in de hoogste groep uit op een 50%-score, wat hem een gedeelde 12e plaats opleverde. Pim Blijlevens haalde na een stroeve start 3 uit 7. Ook Jerzy Cebula kwam tot die score, zodat beiden eindigden op de gedeelde 15e plaats. Mario Adriaans deed het in de C-groep met 4½ uit 7 behoorlijk goed. Hij viel met zijn gedeelde zevende plaats echter net buiten de prijzen. De eindstanden zijn inmiddels te vinden op de site van de organiserende vereniging.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (22 februari 2015)

Op vrijdag 20 februari speelde Pim Blijlevens als enige HSC'er mee in de zesde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Na tien ronden had hij 5 punten en daarmee werd hij gedeeld 8e (13e op weerstandspunten). Een kort verslag inclusief eindstand is te vinden op de site van SG KiNG.

 

Geurts Conserven schaaktoernooi Zetten (18 februari 2015)

Drie HSC'ers speelden op woensdag 18 februari mee in het druk bezochte Geurts Conserventoernooi, wat alleen toegankelijk was voor 50-plussers. Maarten Smit werd met 4½ uit 7 gedeeld vijfde in groep A en kreeg een pakket met zeven verschillende potten jam uit de Betuwe. Joep Peeters was als winnaar van groep B in de vorige editie gepromoveerd naar de hoogste groep en deed het met 4 uit 7 en een gedeelde negende plaats boven verwachting als speler met de laagste rating. Roland Robinson begon slecht met ½ uit 4 in groep B, maar krikte zijn score nog op tot 3 uit 7 en werd daarmee gedeeld 28e. De eindstanden staan reeds op de site van de Dodewaardse Schaakvereniging.

 

Noteboomtoernooi Oegstgeest (15 februari 2015)

Vijf HSC'ers hebben vanaf vrijdag 13 tot en met zondag 15 februari meegespeeld in het jaarlijkse Noteboom-weekendtoernooi in Oegstgeest. Slechts één clubgenoot kon terugkijken op een écht goed toernooi. Jerzy Cebula eindigde in de sterk bezette A-groep namelijk op de gedeelde 59e plaats (62e op weerstandspunten) met 2½ uit 6. En passant versloeg hij een FM, waardoor zijn TPR van 2156 er wezen mag. Hugo Faber viel in dezelfde groep genadeloos door de mand. Hij finishte met 2 uit 6 op de gedeelde 77e plaats (89e op weerstandspunten) met een voor hem treurige TPR van 1905. In groep B speelde Pim Blijlevens tot het laatst mee om de prijzen, maar na een nederlaag in de slotronde was een gedeelde 14e plaats (20e op weerstandspunten) en een TPR van 1883 zijn ietwat teleurstellende eindresultaat. Joep Peeters en Johan Wuijts waren matig tot slecht op dreef. Met 2½ uit 6 eindigden ze samen op de gedeelde 69e plaats, voor Joep een 93e- en voor Johan een 94e plaats op weerstandspunten. Joep's TPR was met 1695 nog wat hoger dan die van Johan (1661). Meer informatie over dit door het Leidse LSG georganiseerde toernooi is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 februari 2015)

Op dinsdag 10 februari werden in de derde ronde van de lentecompetitie zeven partijen gespeeld.
In groep A leek het alsof het spelen met de witte stukken grote voordelen heeft: alle witspelers wonnen. Bart Dekker plukte met zijn dame de halve koningsvleugel leeg, waarna er voor Johan Wuijts geen eer meer te behalen viel. Hugo Faber leek met zwart op weg naar zijn eerste overwinning, maar verknoeide zijn gewonnen stelling, zodat Gerard van de Kerkhof er met de winst vandoor ging. Maarten Smit blunderde in zijn partij tegen Jerzy Cebula in de opening twee pionnen weg, kreeg tóch nog opgelegde kansen op een half punt, maar dat was niet aan hem besteed. Nog één ongeslagen speler in de stand.
In groep B werd slechts één partij gespeeld, zodat na drie ronden al vier partijen uitgesteld zijn in deze groep. Joep Peeters liet oude vervlogen tijden herleven door met het Evans gambiet te winnen van Rob Bakels. Door deze zege staat hij nu fier aan de leiding in de stand.
In groep C kwam Wim Hordijk al snel twee pionnen achter. Hij probeerde er hierna nog wat van te maken, maar Ger Wich liet deze buitenkans niet aan zich voorbij gaan. Jan Vossen bracht al weer snel al zijn zware stukken naar de koningsvleugel. De koningsaanval die volgde was niet te verdedigen voor Huub Martens. Frans van Neerven won even later zijn partij van Chris van der Aa, waardoor hij zijn gedeelde koppositie heeft geconsolideerd, zoals uit de stand blijkt.

 

Programma lentecompetitie (9 februari 2015)

Op dinsdag 10 februari wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (7 februari 2015)

Op zaterdag 7 februari waren de HSC-teams bij de hervatting van de externe competitie volstrekt niet bij de les. Alle teams verloren. Koploper HSC 1 verloor in Eindhoven volkomen terecht met 5 - 3 van hekkensluiter WLC. HSC 2 verknoeide in dezelfde zaal de wedstrijd tegen WLC 2 en verloor met 4½ - 3½. In het Brabantse Vianen was HSC 3 niet opgewassen tegen De Vrije Pion 2: 5½ - 2½. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst, op dat van HSC 3 wordt nog altijd gewacht.

 

Programma externe competitie (5 februari 2015)

Na een winterstop van ruim anderhalve maand mogen we weer! Op zaterdag 7 februari spelen de drie HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie. Koploper HSC 1 gaat op bezoek bij rodelantaarndrager WLC in Eindhoven en zal daar ook HSC 2 treffen dat uitkomt tegen de reserves van WLC. Hekkensluiter HSC 3 heeft dit keer de verste uitwedstrijd. In Vianen (bij Boxmeer) wacht het tweede team van De Vrije Pion, dat net een plaatsje hoger staat in de stand. Na afloop van de wedstrijden volgt een après-échec bij een locatie aan de Markt in Helmond. Nadat de vele avonturen op de 64 velden de revue gepasseerd zijn, zal er aanstalten gemaakt worden om een eetlocatie te gaan bezoeken.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari werd de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A leken Hugo Faber en Jerzy Cebula op een puntendeling af te stevenen, maar onder druk van de tijd gaf Hugo enkele pionnen weg in het toreneindspel en verloor. Bart Dekker leek steeds een tikkeltje beter te staan, maar in de tijdnoodfase kantelde de partij enkele keren. Uiteindelijk trok Maarten Smit aan het langste eind, waardoor hij de leiding in de stand mede in handen heeft gekregen.
In groep B liet Joost Rutten zich foppen door een ondersterijgrapje wat Joep Peeters een beslissende materiaalvoorsprong opleverde. Door deze zege én door het feit dat er geen enkele andere partij gespeeld werd in deze groep, staat de winnaar meteen op de eerste plaats in de stand.
In groep C slaagde Frans van Neerven er in om Huub Martens op de knieën te krijgen. Omdat Jan Vossen ook won met zwart van Ger Wich, staan beide heren nu samen aan kop in de stand en hebben ze al een aardig gaatje geslagen.

 

Uitslag barrage herfstcompetitie (4 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari werd dan eindelijk de laatste barrage van de herfstcompetitie afgewerkt. Roland Robinson stond in de eerste partij met wit beter, maar onder druk van de tijd liet hij Johan Wuijts met de volle winst ontsnappen. In de tweede partij moest hij aldus met zwart gaan forceren en dat leidde tot een nieuwe nederlaag. Johan plaatst zich daarmee voor groep A van de lentecompetitie, Roland speelt in groep B.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (4 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari was het bekerteam van HSC in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie met 3 - 1 te sterk voor Vughtse Toren. De halve finale is daarmee bereikt! Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

 

Programma lentecompetitie (2 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma barrage herfstcompetitie (2 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari wordt dan eindelijk de laatste barrage van de herfstcompetitie gespeeld. Johan Wuijts en Roland Robinson nemen het tegen elkaar op in een tweekamp van twee partijen met 40 minuten per persoon per partij. De inzet is een plaats in groep A van de lentecompetitie, die al lang begonnen is. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (2 februari 2015)

Op dinsdag 3 februari speelt het bekerteam van HSC in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen Vughtse Toren.

 

KNSB-ratinglijst (1 februari 2015)

De nieuwe KNSB-ratinglijst per februari 2015 is verschenen. De meeste leden zullen een veranderde rating hebben, omdat alle externe wedstrijden (ook die van de NBSB!) tot en met eind december zijn verwerkt. Voor het eerst op de HSC-lijst vinden we Elric Wanner met 1686 en Jan Vossen met 1619. De persoon met de meeste punten winst is dit keer Jerzy Cebula met 29 punten, op de voet gevolgd door Mario Adriaans met 26 punten. Derde stijger met 22 punten is Pascal Boudewijns, die daarmee nadrukkelijk solliciteert naar een plaats in HSC 1 volgend seizoen. De grootste daler is dit keer Huub Martens met 34 punten. Pim Blijlevens en Wim Hordijk delen met 30 punten verlies de tweede plaats.

 

Willy Janssen Snelschaaktoernooi Millingen (1 februari 2015)

Vier HSC'ers speelden op zaterdag 31 januari mee in het Willy Janssen Snelschaaktoernooi in Millingen aan de Rijn. In tegenstelling tot wat de toernooinaam doet vermoeden, betrof het een rapidtoernooi met zeven ronden van 20 minuten per persoon per partij. In de hoogste groep werd Pim Blijlevens ongedeeld derde met 5 uit 7. Daarmee had hij anderhalf punt meer dan Johan Wuijts, die toch nog gedeeld vierde werd. In de tweede groep werd Roland Robinson eveneens ongedeeld derde met 5 uit 7. Wilfried van de Kimmenade kwam met 4½ uit 7 op de gedeelde vierde plaats uit. Er zijn nog geen eindstanden beschikbaar op de site van de organiserende schaakvereniging Millingen, maar daar komt wellicht binnenkort verandering in.

 

Uitslag avondcompetitie (31 januari 2015)

Op vrijdag 30 januari speelde HSC A als laatste van de avondteams in Soerendonk tegen Gardé. Het werd een ruime overwinning van ½ - 3½, maar tóch was de teamleider niet geheel tevreden. De overzichten zijn reeds bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (28 januari 2015)

Op dinsdag 27 januari werden twee partijen uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie vooruitgespeeld. Wilfried van de Kimmenade ging in de opening flink in de fout en Gerard van de Kerkhof was er als de kippen bij om optimaal te profiteren. Na pionwinst volgde een mataanval die als vanzelf speelde. Gerard speelt nu in de halve finale tegen de winnaar van het duel Joep Peeters tegen Pim Blijlevens. Jerzy Cebula kwam in de opening een pionnetje voor tegen Maarten Smit in een variant die beide heren al eens tegen elkaar op het bord hadden gehad. Op zet 14 kwam Jerzy met een nieuwtje waar de zwartspeler goed op reageerde. Toch speelde de witte stelling wat makkelijker en dit zorgde ervoor dat Jerzy een tweede pion kon oppeuzelen, waarna er een gewonnen eindspel ontstond. Hij ging echter zwaar in de fout door geheel onnodig een pion terug te geven. Hierna was de stelling lang in evenwicht, maar in de uitvluggerfase wilde Jerzy teveel en kon Maarten zijn a-pion naar de overkant brengen. Door deze fortuinlijke zege mag de bekerhouder in de halve finale aantreden tegen Roland Robinson, John van Rooij óf Danniël van Boxtel.

 

Uitslagen avondcompetitie (28 januari 2015)

Op dinsdag 27 januari speelden drie teams van HSC een uitwedstrijd in de avondcompetitie. Het resultaat was twee overwinningen en een nederlaag. HSC B ging smadelijk met 3 - 1 onderuit tegen het veel zwakker geachte Mierlo-Geldrop. HSC C was beter op dreef en boekte een knappe 1 - 3 zege in Leende tegen De Toren. HSC D liet er geen twijfel over bestaan wie de echte topper is in klasse E2; medekoploper De Combinatie B werd in Asten met 0 - 4 vernederd. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC B, HSC C en HSC D zijn al geplaatst.

 

Programma interne bekercompetitie (26 januari 2015)

Op dinsdag 27 januari wordt ondanks het drukke programma in de avondcompetitie tóch nog wat gespeeld op onze eigen clubavond. Er zullen namelijk alvast twee partijen uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie worden afgewerkt. We verwachten een grote publieke belangstelling!

 

Programma avondcompetitie (26 januari 2015)

Deze week komen de vier avondteams van HSC voor de tweede keer deze maand in actie. In alweer de vijfde ronde spelen alle teams een uitwedstrijd. Drie van de vier doen dat op dinsdag 27 januari. HSC B speelt dan in Mierlo tegen het vaandelteam van Mierlo-Geldrop, dat na een overwinning in de eerste ronde louter nederlagen leed. HSC C gaat op bezoek bij De Toren in Leende dat momenteel derde staat met een surplus van twee matchpunten. In Asten gaat HSC D proberen los te komen van medekoploper De Combinatie B. De hongerige leden van HSC A moeten nog even geduld hebben, want zij treden pas op vrijdag 30 januari aan in Soerendonk tegen middenmoter Gardé.

 

Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap (25 januari 2015)

Drie HSC'ers speelden op zaterdag 24 januari mee in het Noord-Limburgse Snelschaakkampioenschap. Er moesten in totaal 16 snelschaakpartijen met een tempo van 7 minuten per persoon per partij gespeeld worden. Na drie voorronden in groepjes van vier personen plaatsten twee clubgenoten zich voor de hoogste, zeer sterk bezette groep. Pim Blijlevens werd hierin zevende met 2 uit 7 en Joep Peeters, na louter nederlagen, achtste. Wilfried van de Kimmenade werd keurig derde in de derde finalegroep met 4½ uit 7 en keerde met een rijkelijk gevulde envelop huiswaarts. Er zijn nog geen eindstanden beschikbaar op de site van het organiserende SV Horst, maar daar komt wellicht binnenkort verandering in.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (21 januari 2015)

Het is weliswaar nog hartje winter, maar op dinsdag 20 januari werd de eerste ronde van de lentecompetitie reeds afgewerkt.
In groep A won Bart Dekker in een ingewikkelde fase een stuk. Hugo Faber leek wat compensatie te hebben vanwege het feit dat de witte koningsstelling enige problemen kende, maar het was te weinig. Toen wit de bevrijdende korte rokade op het bord kon brengen was de partij meteen ten einde. Gerard van de Kerkhof kwam een pionnetje voor. In de slotfase probeerde Jerzy Cebula met een ver opgerukte a-pion nog wat onrust te zaaien, maar in de tijdnoodfase hield Gerard zijn hoofd koel en won. De laatste partij in deze groep werd noodgedwongen uitgesteld, omdat nog altijd niet bekend is wie de laatste plaats in deze groep gaat krijgen. De stand is al wel bijgewerkt.
In groep B deden Joep Peeters en Danniël van Boxtel elkaar geen pijn; remise na 18 zetten. Paul van Asseldonk speelde een slimme opening met wit. Rob Bakels had na de tweede zet al twee zwarte pionnen op de f-lijn, waardoor zijn favoriete strijdplan, het openen van de f-lijn, meteen in de kiem gesmoord werd. Paul won zijn pion terug en veroverde er nog een op de damevleugel. Toen duidelijk werd dat er nóg een boertje zou sneuvelen, staakte Rob de strijd. Pim Blijlevens had na de opening een duurzaam voordeeltje; hij had Joost Rutten opgezadeld met een dubbele f-pion en een niet te ontwikkelen loper op f8. In het eindspel betaalde dit zich uit, waardoor Pim een van de twee leiders is in de stand.
In groep C verkreeg Frans van Neerven een prettige drukstelling. Ger Wich kwam niet in het spel voor en na stukverlies gaf hij er de brui aan. Ook Jan Vossen wist zijn stelling mooi uit te bouwen. Wim Hordijk was genoodzaakt twee stukken tegen een toren te geven en zag de witte lopers daarna dermate sterk worden dat hij opgaf. Aangezien de derde partij in deze groep niet gespeeld werd zijn er ook hier twee leiders in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (21 januari 2015)

Op dinsdag 20 januari werd de voorlaatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Maarten Smit offerde een stuk en kreeg daar een hele mooie koningsaanval voor. Roel van de Donk slaagde er niet in de beste verdediging te vinden en ging onderuit. De winnaar mag het in de kwartfinale opnemen tegen Jerzy Cebula.

 

Programma lentecompetitie (19 januari 2015)

Op dinsdag 20 januari wordt, vroeger dan ooit, begonnen met de lentecompetitie. Dit seizoen wordt er voor het eerst een volledige competitie gespeeld, wat inhoudt dat iedereen twee keer tegen elkaar speelt. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Kafmolen Hopbeltoernooi Schijndel (18 januari 2015)

Drie HSC'ers speelden op zondag 18 januari mee in het traditionele Kafmolentoernooi in Schijndel. Dit rapidtoernooi staat bekend om de vreemde puntentelling waarmee de eindstand wordt gefabriceerd. Niemand heeft het ooit begrepen en dat zal ook niemand ooit doen, behalve de organiserende club dan. Paul van Asseldonk eindigde met 5 uit 7 op de zesde plaats. Joep Peeters kwam na een teleurstellende 2 uit 7 niet verder dan de 33e plaats. Mario Adriaans haalde weliswaar een vol punt meer, maar eindigde vanwege het ondoorgrondelijke systeem als 38e. Er staat een verslag en een eindstand op de NBSB-site.

 

Dhatec Torenvalktoernooi Valkenswaard (18 januari 2015)

Op zaterdag 17 januari hebben maar liefst zeven HSC'ers meegedaan aan het Torenvalk rapidtoernooi in Valkenswaard. In de hoogste groep vielen Hugo Faber en Jerzy Cebula met 4 uit 7 net buiten de prijzen; gedeeld zevende. Pim Blijlevens, Roland Robinson en Joep Peeters konden getuige de score van 2 uit 7 geen rol van betekenis spelen. Met zijn drieën deelden ze de 18e plaats. Wilfried van de Kimmenade werd met 4½ uit 7 gedeeld vierde in groep B en kreeg tot zijn verbazing een prijs. Millo Labriaire begon met 3 uit 3 in groep C, maar bleef helaas steken op 4 punten, waardoor hij met zijn gedeelde zesde plaats net geen prijs had. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van EVS.

 

Tata Steeltoernooi Wijk aan Zee (15 januari 2015)

Roland Robinson speelde van maandag 12 januari tot en met woensdag 14 januari mee in de dagvierkampen van het Tata Steeltoernooi in Wijk aan Zee. Na een overwinning en een remise streed hij in de slotronde om de hoofdprijs, maar een nederlaag met wit wierp hem terug naar de derde plaats in groep 5D. De uitslagen en de eindstand zijn te vinden op het amateurgedeelte van de toernooisite.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (14 januari 2015)

Op dinsdag 13 januari werden twee barrages in de herfstcompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof kwam in de eerste partij een pion voor en kon vervolgens zijn stelling consolideren. Joost Rutten redde het uiteindelijk vooral niet met zijn tijd. In de tweede partij een zelfde beeld: Gerard kwam opnieuw een pion voor en hoewel Joost er alles aan deed om compensatie te krijgen had hij op het eind tijd tekort om nog echt gevaarlijk te worden. Gerard mag door deze 2 - 0 zege in groep A van de lentecompetitie plaatsnemen, Joost speelt in groep B. De barrage tussen Joep Peeters en Elric Wanner was reeds afgelopen voordat uw reporter ter plaatse was. Joep won ook met 2 - 0, naar verluidt vooral omdat Elric veel te snel speelde. Joep speelt hierdoor in groep B van de lentecompetitie, Elric in groep C.

 

Programma barrages herfstcompetitie (12 januari 2015)

Op dinsdag 13 januari worden twee van de drie te spelen barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof en Joost Rutten spelen twee partijen tegen elkaar (tempo is 40 minuten per persoon per partij), met als inzet een plaats in groep A van de lentecompetitie. Joep Peeters en Elric Wanner spelen een tweekamp onder dezelfde voorwaarden, waarbij de winnaar plaats mag nemen in groep B van de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (8 januari 2015)

Op donderdag 8 januari werd dan eindelijk de laatste partij van de herfstcompetitie ingehaald.
In groep 2 speelde Elric Wanner zeer aanvallend, maar een torenoffer bleek wat teveel van het goede te zijn. Roland Robinson kon hierna eeuwig schaak geven, alhoewel hij ook voor een matcombinatie had kunnen kiezen. Met zijn remise had hij in ieder geval genoeg om de tweede plaats vast te kunnen houden en dat levert hem een barrageplaats op, zoals uit de eindstand kan worden opgemaakt.

 

Uitslagen avondcompetitie (7 januari 2015)

Op dinsdag 6 januari konden in de tweede massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie drie overwinningen en één nederlaag worden genoteerd voor de HSC-teams. HSC A won met 3½ - ½ van het met drie man opgekomen HMC Calder uit Den Bosch. HSC B won voor de eerste keer dit seizoen; na drie gelijkspelen werd WLC B uit Eindhoven met 3 - 1 geklopt. HSC C ging met 1 - 3 onderuit tegen koploper Stukkenjagers E, die een heuse Internationaal Meester hadden opgesteld in deze voor hun blijkbaar zeer belangrijke wedstrijd. HSC D won ondanks enkele haperingen overtuigend met 3 - 1 van Gennep. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Programma avondcompetitie (5 januari 2015)

Op de eerste clubavond van het nieuwe jaar, dinsdag 6 januari, wordt de vierde ronde van de avondcompetitie gespeeld. Alle vier HSC-teams spelen een thuiswedstrijd, waardoor het een drukte van jewelste zal zijn. In klasse C1 speelt medekoploper HSC A tegen het Bossche HMC Calder, tot nu toe goed voor drie gelijkspelen. In dezelfde klasse gaat HSC B na ook al drie remises proberen eindelijk eens te winnen. Of het Eindhovense WLC B daaraan zal willen meewerken is onwaarschijnlijk. HSC C krijgt in klasse D2 met ongeslagen koploper Stukkenjagers E uit Tilburg een zware tegenstander te bestrijden. HSC D speelt in klasse E2 tegen middenmoter Gennep en zal moeten winnen om de fraaie gedeelde eerste plaats te consolideren. Wedstrijden zullen rond 20.15 uur beginnen. Toeschouwers zijn van harte welkom.

 

Nieuwjaarstoernooi Roermond (5 januari 2015)

Twee HSC'ers speelden op zondag 4 januari mee in het Nieuwjaarstoernooi in Roermond. De deelnemers werden ingedeeld in groepen van acht spelers en speelden vervolgens een halve competitie. Roland Robinson en Joep Peeters kwamen beiden uit in groep 3 en haalden allebei een score van 4 uit 7. Daarmee kwamen ze uit op een gedeelde tweede plaats. Op basis van onderling resultaat werd Roland vierde en Joep vijfde en vielen ze dus net buiten de prijzen. Een verslag en alle eindstanden zijn te vinden op de site van 't Pionneke.

 

Schnellschachturnier Straelen (5 januari 2015)

Twee HSC'ers speelden op zondag 4 januari mee in het Schnellschachturnier in het Duitse Straelen. Met een bedenktijd van 25 minuten per persoon per partij zou dit toernooi in Nederland een rapidtoernooi heten. In groep A kwam Pim Blijlevens niet verder dan 8 uit 7. Op zich lijkt dit een redelijk goed resultaat, maar dat oordeel verandert als je bedenkt dat er voor een overwinning 3 punten te verdienen waren en voor een remise 1 punt. Eigenlijk finishte hij dus op 3 uit 7 en kon geen rol van betekenis spelen met betrekking tot de prijzen. Dat kon Johan Wuijts in groep B wel: met 17 uit 7 (6 uit 7) won hij deze groep! Het leverde hem een bijzonder fraaie Urkunde op, en wellicht ook nog een envelop met inhoud. Op de site van de organiserende vereniging Schachclub Straelen 1956 e.V. is vooralsnog geen eindstand te vinden, maar dat zal spoedig veranderen.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (31 december 2014)

Op dinsdag 30 december werden twee van de laatste drie partijen in de herfstcompetitie ingehaald.
In groep 1 waren Gerard van de Kerkhof en Danniël van Boxtel verwikkeld in een spannende strijd, met als inzet het laatste ticket voor de barrages. Na een ingewikkeld middenspel met kansen over en weer ontstond er een eindspel van toren, loper en twee pionnen tegen toren, paard en drie pionnen. Ondanks de lichte materiaalvoorsprong kon Danniël niet serieus op winst spelen en werd tot remise besloten. Gerard heeft nu met de hakken over de sloot een barrage afgedwongen tegen Joost Rutten, de kampioen van groep 2. Ondanks het feit dat Paul van Asseldonk ruim meer SB-punten heeft, profiteert Gerard van de nieuwe regel die stelt dat het aantal overwinningen bij gelijk eindigen de doorslag geeft. Maarten Smit werd in de laatste partij in deze groep langzaam maar zeker weggedrukt door Bart Dekker en leed daarmee pas zijn eerste nederlaag. Voor Bart betekent de zege het herfstkampioenschap, zoals uit de eindstand blijkt.
In groep 2 werd de laatste partij voor de zoveelste keer uitgesteld, zodat de herfstcompetitie dit jaar jammer genoeg niet kan worden afgesloten. De stand is derhalve ongewijzigd.

 

Programma herfstcompetitie (29 december 2014)

Op dinsdag 30 december worden, als het goed is, de laatste partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Silvester-Open Gelsenkirchen (29 december 2014)

Vanaf zaterdag 27 tot en met maandag 29 december heeft Roland Robinson meegespeeld in het tweede Silvester-Open schaaktoernooi in het Duitse Gelsenkirchen. Na vijf ronden eindigde hij met 3 punten - één overwinning, vier(!) remises - op de gedeelde 19e plaats. De uitslagen en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

 

Gongtoernooi (24 december 2014)

Op dinsdag 23 december werd het jaarlijkse gongtoernooi gehouden. Winnaar werd de jarige Maarten Smit met 5 uit 6, die na een begin van 4 uit 4 zijn laatste twee partijen snel remiseerde. Gerard van de Kerkhof werd met een halfje minder naar de tweede plaats verwezen en Willy Jonkers werd derde met 4 uit 6. Voor iedere deelnemer was er minimaal één leuke prijs in natura. Kijk nog even naar de eindstand.

 

A74-schaaktoernooi Tegelen (24 december 2014)

Op dinsdag 23 december speelden twee HSC'ers mee in het A74-toernooi in Tegelen. De deelnemers werden op rating ingedeeld in groepen van vier, waarna er drie partijen met een uur bedenktijd moesten worden gespeeld. Roland Robinson won zijn groep met 3 uit 3, onder andere door te winnen van Wilfried van de Kimmenade, die met 1 punt genoegen moest nemen. Meer informatie zal binnenkort te vinden zijn op de site van de Tegelse Schaakvereniging.

 

Gongtoernooi (22 december 2014)

Op dinsdag 23 december wordt het jaarlijkse gongtoernooi gehouden. Volgens de traditie dient er gezet te worden als de gong slaat, hoe ingewikkeld de stelling ook is! Als beloning krijgen de deelnemers na afloop allemaal een leuk prijsje in natura. We beginnen om 20.15 uur.

 

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (22 december 2014)

Op zondag 21 december was het Kersttoernooi van de Stukkenjagers in Tilburg. Vier HSC'ers speelden mee en daarvan waren er twee die daags tevoren ook al een toernooi hadden afgewerkt. Pim Blijlevens speelde in groep A en haalde een verdienstelijke 50%-score in deze sterke groep. Hij werd gedeeld 13e. Johan Wuijts ging voor de winst in groep B, zo zei hij zaterdag, maar kwam met 5 uit 7 niet verder dan een vijfde plaats, die hij moest delen met vele anderen, waaronder Joep Peeters. Mario Adriaans werd gedeeld 38e met 3 uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van de Stukkenjagers.

 

Witte Kersttoernooi Boxmeer (22 december 2014)

Op zaterdag 20 december was een groot aantal HSC'ers, negen om precies te zijn, present bij het gezellige Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een voorronde van zeven ronden Zwitsers volgde een herindeling in groepen van acht spelers. Pim Blijlevens plaatste zich als enige van onze club voor de hoogste groep en werd daarin vijfde met 3 uit 7. Maarten Smit ging tot de laatste ronde aan de leiding in groep B, maar verslikte zich in de slotronde in zijn enig overgebleven concurrent en werd naar de tweede plaats verwezen. Johan Wuijts won groep C met slechts één nederlaag. Dat was tegen Hugo Faber, maar die verloor twee andere partijen en werd aldus tweede. Wilfried van de Kimmenade werd in groep D ook al tweede, met 5 uit 7. Roland Robinson haalde twee punten minder en werd gedeeld vierde in deze groep. Jan Vossen speelde voor de eerste keer mee in dit toernooi en kwam uit in finalegroep E. Met 3 uit 7 bereikte hij daar een gedeelde vierde plaats. We zullen maar zeggen dat Rob Bakels tijdens de voorronde nog niet helemaal wakker was. Zijn plaats in de laatste groep H was uiteraard ver beneden zijn stand, maar hij won de groep wel met een 100%-score. Millo Labriaire had zijn zinnen gezet op het winnen van deze groep, maar werd met 2 uit 7 slechts zevende. Meer informatie is te vinden op de site van De Vrijpion.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 december 2014)

Op dinsdag 16 december werden zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwam Gerard van de Kerkhof vanuit de opening al in een beduidend slechtere stelling terecht. Hij probeerde nog wat te rommelen, maar toen Jerzy Cebula een tweede dame dreigde te halen zag hij het nutteloze van zijn pogingen in. Danniël van Boxtel had een licht betere stelling, maar het evenwicht werd nergens in de partij verbroken. Remise leek logisch, maar een blunder gaf Maarten Smit plotsklaps het volle punt. Paul van Asseldonk had na een uitstekende opening een pion gewonnen en leek regelrecht op de overwinning af te stevenen. Een toreneindspel met twee pluspionnen transformeerde in een nog altijd gewonnen eindspel van vier verbonden pionnen tegen een toren. Pim Blijlevens speelde terecht door, omdat het eindspel ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht zou denken. Nadat Paul niet de beste voortzetting koos, verloor hij een pion en was het ineens remise. Door dit resultaat zijn beiden zeker van een plaats in groep B in de lentecompetitie, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep 2 blunderde Chris van der Aa reeds vroeg in de partij, waardoor Wim Hordijk op een grappige manier de dame kon veroveren. Joost Rutten kon via een prima doorgerekende tactische mogelijkheid een gewonnen stelling bereiken tegen Ger Wich. Rob Bakels kwam al snel een pionnetje voor en kon later een stuk veroveren, toen Frans van Neerven niet de beste optie koos. Hierna was het snel voorbij en plaatst Rob zich in ieder geval voor groep B in de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.

 

Uitslag interne bekercompetitie (17 december 2014)

Op dinsdag 16 december werd dan eindelijk de laatste partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Roland Robinson stuntte door met wit de veel sterker geachte Hugo Faber regelrecht van het bord te schuiven. Na een gezonde pion te hebben gewonnen ging Hugo in slechte stelling beslissend in de fout. Roland mag het nu in de tweede ronde opnemen tegen John van Rooij.

 

Kersttoernooi Deurne (17 december 2014)

Op donderdag 11 december speelden zes HSC'ers mee in het Kersttoernooi van Schaakvereniging Deurne. Er werd gespeeld in zes groepen van zes deelnemers. In de hoogste groep wist Pim Blijlevens met 3½ uit 5 het toernooi op SB-punten te winnen. Op grond van die scheidingswijze werd Johan Wuijts met evenzovele punten derde. Bij ratingfavoriet Hugo Faber lukte bijna niets; hij kwam niet verder dan 2 uit 5. De tweede groep werd een prooi voor Joep Peeters, die Roland Robinson een half puntje voorbleef. Wilfried van de Kimmenade werd met nóg een halfje minder gedeeld derde. Er staat een verslag zonder eindstand op de site van de organiserende vereniging.

 

Programma herfstcompetitie (15 december 2014)

Op dinsdag 16 december worden flink wat partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (14 december 2014)

Op zaterdag 13 december werden in de eerste massale thuiswedstrijd twee overwinningen genoteerd en één nederlaag. HSC 1 won met 5 - 3 van Leudal en staat zowaar aan kop in klasse 3H. HSC 2 won voor de eerste keer dit seizoen. Tegen Gardé 2 uit Soerendonk werd het 5 - 3, waardoor de laatste plaats in klasse 1B verlaten is. Dat kan niet gezegd worden van HSC 3. Tegen het sterke Deurne werd kansloos met 2½ - 5½ verloren. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (11 december 2014)

Op zaterdag 13 december wordt de eerste massale thuiswedstrijd in de externe competitie gespeeld in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Let op: we beginnen in tegenstelling tot andere thuiswedstrijden reeds om 12.00 uurHSC 1 speelt tegen de Limburgse promovendus Leudal, tot nu toe goed voor twee gelijkspelen en een achtste plaats. HSC 2 mag de kater van de eerste twee wedstrijden proberen weg te spelen tegen Gardé 2 uit Soerendonk. Ook HSC 3 zal gebrand zijn op een overwinning. Om de laatste plaats te kunnen verlaten zal gewonnen moeten worden van Deurne. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 december 2014)

Op dinsdag 9 december werden zeven partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 bracht Johan Wuijts met wit zijn reserve-opening op het bord om de voorbereiding van Hugo Faber te ontwijken. Veel zin had het niet: na pionverlies restte er een verloren eindspel. Maarten Smit ging in het verwachte tijdnoodduel tegen Paul van Asseldonk in een razend ingewikkelde stelling akkoord met het vredesvoorstel van de zwartspeler. Bart Dekker leek lange tijd niet al te veel te hebben, maar na een fout van Danniël van Boxtel kon hij dan toch zijn zevende overwinning noteren. Jerzy Cebula had een prettige drukstelling, maar Joep Peeters leek vrij gemakkelijk overeind te blijven. Uiteindelijk ging Joep dan toch beslissend in de fout. Pim Blijlevens slaagde er in zijn eerste zege te boeken, door Gerard van de Kerkhof in de tijdnoodfase een kwaliteit afhandig te maken. Uit de stand blijkt onder andere dat Pim door deze overwinning de barrage tegen de nummer 4 van groep 2 in ieder geval ontloopt.
In groep 2 leek de partij tussen Elric Wanner en Frans van Neerven aanvankelijk gelijk op te gaan. Na kwaliteitswinst kon Frans het eindspel echter overtuigend verzilveren. Jan Vossen offerde een stuk voor een koningsaanval, maar zag niet hoe hij verder moest komen. Hij bracht daarom maar eeuwig schaak op het bord. Roland Robinson is na deze remise nog altijd niet zeker van een barrageplaats, zoals uit de stand blijkt.

 

Programma herfstcompetitie (8 december 2014)

Op dinsdag 9 december wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (8 december 2014)

Op vrijdag 5 december gaven Pim Blijlevens en Johan Wuijts een eigen invulling aan het fenomeen 'heerlijk avondje' door deel te nemen aan de vierde ronde van de snelschaakcyclus, georganiseerd door het Tilburgse SG KiNG. Beiden kwamen na 10 ronden uit op 6 punten en daarmee werden ze gedeeld vijfde. Een kort verslag inclusief eindstand is te vinden op de site van SG KiNG.

 

HSC/De Legibus Open (5 december 2014)

De eerste lustrumeditie van het HSC/De Legibus Open, het weekendtoernooi van de Helmondse Schaakclub in combinatie met onze hoofdsponsor De Legibus, zal volgend jaar gehouden worden op zaterdag 11 juli tot en met zondag 12 juli. Er zullen zoals gebruikelijk negen ronden met een tempo van 45 minuten per persoon per partij worden afgewerkt. Meer informatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt via deze site.

 

Uitslagen avondcompetitie (3 december 2014)

Op dinsdag 2 december speelden nog drie avondteams van HSC. HSC A won in Mierlo overtuigend, maar misschien wel wat geflatteerd, met ½ - 3½ van Mierlo-Geldrop. HSC D was in dezelfde zaal met dezelfde cijfers veel te sterk voor Mierlo-Geldrop B, een team dat tot deze wedstrijd pas een half bordpunt verspeeld had. HSC B tenslotte slaagde er niet in een voorsprong van 0 - 2 te verzilveren in Asten; De Combinatie zorgde voor het derde gelijkspel van ons B-team. De verslagen van HSC A, HSC B en HSC D zijn geplaatst.

 

Uitslag avondcompetitie (2 december 2014)

Op maandag 1 december verloor HSC C met 3 - 1 van Eindhoven B. Er is inmiddels een verslag van deze wedstrijd geplaatst.

 

Programma avondcompetitie (1 december 2014)

Deze week komen de vier avondteams van HSC voor de derde keer dit seizoen in actie. Alle teams spelen een uitwedstrijd. Op maandag 1 december speelt HSC C in Eindhoven tegen het plaatselijke B-team, de nummer twee in de tussenstand. De overige teams spelen op dinsdag 2 december. HSC A mag dan in Mierlo aantreden tegen het eerste team van Mierlo-Geldrop. In dezelfde zaal speelt HSC D tegen Mierlo-Geldrop B, de trotse koploper in de tussenstand. In Asten zal De Combinatie ongetwijfeld proberen de eerste matchpunten te gaan scoren tegen HSC B.

 

Programma clubavond (1 december 2014)

Vanwege de vele uitwedstrijden in de avondcompetitie is er geen inhaalprogramma in de herfstcompetitie.

 

Combinatie Snerttoernooi Asten (30 november 2014)

Op zaterdag 29 november speelden zes HSC'ers mee in het jaarlijkse Snerttoernooi van De Combinatie in Asten. Hoogtepunt van dit toernooi is natuurlijk de heerlijke erwtensoep die in de pauze geserveerd wordt. Daarnaast wordt er ook nog wat geschaakt. In de hoogste groep werd vanwege het zeer geringe aantal deelnemers een halve competitie afgewerkt. Pim Blijlevens bleek de beste HSC'er met 5½ uit 9 en werd gedeeld derde. En passant vloerde hij grootmeester Robin Swinkels! Jerzy Cebula werd met 5 uit 9 vijfde, Johan Wuijts met 3½ zevende en Paul van Asseldonk met 2½ voorlaatste. In de tweede groep zo mogelijk nóg minder deelnemers, namelijk acht. Daarvan werd Joep Peeters tweede met 5½ uit 7. Bij Roland Robinson begint zijn herfstdip ernstige vormen aan te nemen: hij slaagde er niet in om van de nul af te komen en werd dus achtste. In de wel goed gevulde C-groep kwamen geen clubgenoten uit. Meer informatie is te vinden op de site van De Combinatie.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 november 2014)

Op dinsdag 25 november werden zes partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie, drie in elke groep.
In groep 1 gaf Johan Wuijts plotseling zijn partij op. Hij stond slechter en had er geen vertrouwen in dat hij enig weerwoord zou hebben tegen de snode plannen van Bart Dekker. Hugo Faber leek na zeven jaar eindelijk weer eens een partij te gaan winnen van Maarten Smit, maar miste een aantal keren de beste voortzetting. In de tijdnoodfase ging het uiteindelijk jammerlijk mis, gaf hij een kwaliteit en verloor opnieuw. Danniël van Boxtel wikkelde doelbewust af naar een eindspel met ongelijke lopers dat volgens hem gewonnen zou zijn. Hij had gelijk, ware het niet dat hij Joep Peeters via een onnauwkeurige zet de kans gaf met remise weg te komen. Gelukkig voor hem zag Joep het niet, waardoor hij alsnog won. Bart is de eerste die zeker is van een plaats in groep A in de lentecompetitie, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep 2 blunderde Chris van der Aa in een gelijke stelling zijn dame tegen een toren weg, waarna hij het meteen opgaf. Rob Bakels komt daarmee op gelijke hoogte met Elric Wanner, die met wit onderuit ging tegen Joost Rutten. Laatstgenoemde speelde een prima aanvalspartij die hem vrijwel zeker een barrageplaats gaat opleveren, zoals uit de stand blijkt. Later op de avond won Frans van Neerven gedecideerd vanuit de opening van Jan Vossen, zodat onze nestor ook nog kansen behoudt zich voor groep B in de lentecompetitie te plaatsen.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (26 november 2014)

Op dinsdag 25 november was het bekerteam van HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie veel te sterk voor Kemppion uit Steensel. De Promotieklasser werd met 3½ - ½ verslagen. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels geplaatst.

 

Programma herfstcompetitie (24 november 2014)

Op dinsdag 25 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (24 november 2014)

Op dinsdag 25 november speelt het bekerteam van HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen Kemppion uit Steensel.

 

Amsterdam Rapid Tournament (24 november 2014)

Op zondag 23 november speelde Roland Robinson mee in het eerste Amsterdam Rapid Tournament dat meteen al op meer dan 100 deelnemers kon rekenen. In de groep tot 1800 was Roland als vijfde geplaatst, wat verklaart dat hij na vier ronden evenzoveel punten had. Helaas stortte hij in de laatste drie ronden volledig in en kwam er zelfs geen half puntje meer bij. Hij eindigde gedeeld 21e, zoals te zien is op de toernooisite.

 

Uitslagen externe competitie (23 november 2014)

Op zaterdag 22 november werd gewonnen en verloren in de externe competitie. HSC 1 revancheerde zich in Zuid-Limburg voor het matige optreden in de tweede ronde; Voerendaal 3 werd met 1½ - 6½ gevloerd. HSC 2 kon het ook in de tweede wedstrijd, tegen Eindhoven 3, niet bolwerken. De 5 - 3 nederlaag betekent dat de kansen op terugkeer naar de Promotieklasse dit seizoen al verspeeld zijn. HSC 3 was deze ronde vrij. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn beide geplaatst.

 

Programma externe competitie (20 november 2014)

Op zaterdag 22 november spelen twee van de drie HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie. HSC 1 gaat in het Zuid-Limburgse Klimmen proberen de kater van de vorige ronde weg te spelen tegen Voerendaal 3. HSC 2 moet opnieuw stevig aan de bak, dit keer in Eindhoven. Winst tegen het sterke derde team van de gelijknamige vereniging is noodzakelijk als de onzen nog een rol van betekenis willen spelen in de promotiestrijd. HSC 3 is vrij deze ronde. Na afloop van de wedstrijden volgt nog een samenzijn bij een locatie aan de Markt in Helmond. Zonder op de zaken vooruit te willen lopen is het niet uitgesloten dat er daarna ook nog een gezamenlijk diner in een nabijgelegen eetgelegenheid genuttigd zal gaan worden.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 november 2014)

Op dinsdag 18 november werden zes partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 sloeg Danniël van Boxtel vroeg in de opening een vergiftigd pionnetje. Johan Wuijts was er als de kippen bij om deze fout hardhandig af te straffen. Na een twintig zetten besloten rodelantaarndrager Pim Blijlevens en koploper Hugo Faber tot remise in een ongeveer gelijkstaande stelling. Gerard van de Kerkhof kon in het middenspel enige pionnen buitmaken en toen hij de dames kon ruilen was het verzet van Joep Peeters gebroken. Jerzy Cebula kwam een pion voor en voerde daarna zijn betere stelling tegen Paul van Asseldonk vlekkeloos naar winst. Hij klimt door dit resultaat een plaatsje in de stand.
In groep 2 offerde Jan Vossen een volle toren voor een vernietigende koningsaanval. Dit offer was gebaseerd op de stukken van Chris van der Aa, die volledig verkeerd gepositioneerd waren. Ondanks het feit dat Jan een eenvoudige directe winst miste was zijn stelling zo goed dat hij uiteindelijk toch makkelijk won. Rob Bakels kreeg een iets betere stelling waarin Wim Hordijk voordat het echt interessant kon worden een stuk weggaf. Rob heeft door deze zege de 'veilige' derde plaats in de stand nog altijd in het vizier.

 

Programma herfstcompetitie (17 november 2014)

Op dinsdag 18 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

HSC-gezelligheidstoernooi (15 november 2014)

Op zaterdag 15 november werd het HSC-gezelligheidstoernooi gehouden. Winnaar werd Joep Nabuurs met 6 uit 7, een half punt voor Arthur Hendrickx. Jessica de Haas werd met 4½ punten verdienstelijk derde. Voor iedere deelnemer was er (minimaal) één prijsje. Kijk even naar het verslag en de eindstand.

 

HSC-gezelligheidstoernooi (13 november 2014)

Op zaterdag 15 november wordt het HSC-gezelligheidstoernooi gehouden. Dit rapidtoernooi, meetellend voor het NBSB-grandprixcircuit, kan nog wel enige deelnemers gebruiken. Aarzel niet en schrijf je nu in!

 

Uitslagen avondcompetitie (12 november 2014)

Dinsdag 11 november was een goede dag voor de avondteams van HSC. Er werd drie keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld. HSC A slaagde er in de slotfase pas in De Combinatie uit Asten op de knieën te krijgen: 2½ - 1½. Ook HSC B had moeten winnen van Gardé uit Soerendonk, maar na een 2 - 0 voorsprong kwam het laatste halfje helaas niet. HSC C boekte een zeer overtuigende 3½ - ½ zege op het vorig seizoen gedegradeerde Son en Breugel. HSC D maakte het feest compleet door Deurne met 3 - 1 te kloppen. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC AHSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (12 november 2014)

Op dinsdag 11 november werd een partij ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. De iets te laat gearriveerde Bart Dekker zag bij aankomst dat tegenstander Pim Blijlevens doodleuk de klok had aangezet. Reglementair juist, maar niet gebruikelijk bij onze club. De partij begon vanwege plaatsgebrek op een bartafel, maar nadat de eerste partij uit de avondcompetitie voorbij was, verhuisden beide heren naar een normaal formaat tafel. Bart kwam in het middenspel een pionnetje voor en won uiteindelijk, waardoor hij nu samen met Hugo Faber aan de leiding gaat in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (12 november 2014)

Op dinsdag 11 november werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Gerard van de Kerkhof offerde een stuk en zou daar drie pionnen voor krijgen met behoud van koningsaanval. Ger Wich vergat het offer te accepteren en verloor daardoor zijn dame waarna hij opgaf. Gerard speelt nu in de kwartfinale tegen Wilfried van de Kimmenade.

 

Programma avondcompetitie (10 november 2014)

Op dinsdag 11 november wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. Alle HSC-teams spelen een thuiswedstrijd. In klasse C1 speelt HSC A tegen De Combinatie uit Asten terwijl HSC B het mag opnemen tegen Gardé uit Soerendonk. HSC C begint de competitie in klasse D2 na een vrije eerste ronde tegen Son en Breugel. HSC D speelt in de eerste wedstrijd van het seizoen in klasse E2 tegen Deurne. Wedstrijden zullen rond 20.15 uur beginnen. Toeschouwers zijn van harte welkom.

 

Kiste Trui toernooi Mook (9 november 2014)

Op zaterdag 8 november waren vijf HSC'ers present bij het altijd gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in het Noord-Limburgse Mook. Titelverdediger Maarten Smit slaagde er niet in zijn prestatie van vorig jaar te evenaren. Met 4½ uit 7 (gedeeld tiende) werd hij wel de beste HSC'er. Pim Blijlevens, Joep Peeters en Johan Wuijts eindigden allen op 4 uit 7 en dat betekende een gedeelde twaalfde plaats. Roland Robinson kwam uit op 2½ uit 7 en werd gedeeld 41e. De eindstand is inmiddels te vinden op de site van Schaakvereniging Mook.

 

NBSB-rapidschaakkampioenschap Rosmalen (9 november 2014)

Op zaterdag 8 november speelden twee HSC'ers mee in het rapidkampioenschap van de NBSB, dat zoals gebruikelijk in Rosmalen plaatsvond. Hugo Faber eindigde, op gepaste afstand van de verrassende winnaar (oud-lid Guus Bollen), op de gedeelde negende plaats met 5½ punten. Over zijn TPR van 2129 zal hij niet ontevreden zijn. Mario Adriaans eindigde gedeeld 36e met 3 uit 9. De eindstand is te vinden via de NBSB-site.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (9 november 2014)

Op vrijdag 7 november speelden Pim Blijlevens en Johan Wuijts weer mee in het door SG KiNG georganiseerde maandelijkse snelschaakavondje in Tilburg. Pim werd dit keer gedeeld achtste met 6 uit 11 en Johan gedeeld 15e met 5½. Een verslag inclusief eindstand is te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 november 2014)

Op dinsdag 4 november werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 blunderde Gerard van de Kerkhof al na zes zetten een stuk weg. Hij had meteen kunnen opgeven maar speelde voor de vorm nog 26 zetten verder. Maarten Smit liet zich uiteraard de kaas niet meer van het brood eten. De partij tussen Danniël van Boxtel en Jerzy Cebula leek regelrecht op een remise af te stevenen. Danniël dacht echter meer te hebben en speelde niet de beste zet, waardoor Jerzy een pionnetje won. Het eindspel bleek hierna gewonnen voor de zwartspeler. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep 2 speelden Elric Wanner en Wim Hordijk een zeer attractieve partij. Elric speelde op aanval, maar Wim schiep voldoende tegenkansen. Elric had op een bepaald moment via een schitterende combinatie kunnen toeslaan, maar speelde een mindere zet. Hierna moest hij nog opletten dat hij niet zelf zou verliezen. De partij werd beëindigd door eeuwig schaak. Ook in deze groep geen positiewisselingen in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (5 november 2014)

Op dinsdag 4 november werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Pascal Boudewijns gaf al in de opening een pion weg, maar hoopte op compensatie vanwege zijn loperpaar. John van Rooij speelde makkelijk met een pion meer en bouwde zijn stelling rustig uit. Toen hij een tweede pion won zag Pascal zich ook nog genoodzaakt een kwaliteit te geven. Hierna verkreeg John een winnende mataanval. Hij speelt nu in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen Roland Robinson en Hugo Faber.

 

Programma clubavond (3 november 2014)

Op dinsdag 4 november worden enkele partijen ingehaald in herfstcompetitie en de interne bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (1 november 2014)

Op zaterdag 1 november stelden de drie HSC-teams zwaar teleur in de externe competitie. HSC 1 ging met 4½ - 3½ onderuit tegen het wél op volle sterkte opgekomen team van De Combinatie. In dezelfde zaal redde HSC 3 het ook al niet. De Combinatie 2 was met 5 - 3 te sterk. In Veldhoven ging de vooraf als zeer belangrijk bestempelde wedstrijd van HSC 2 tegen Veldhoven 2 eveneens met 5 - 3 verloren. Alle overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

KNSB-ratinglijst (31 oktober 2014)

De nieuwe KNSB-ratinglijst per november 2014 is verschenen. Veel wijzigingen zijn er niet; alleen voor spelers van HSC 1 alsmede enkelen die aan toernooien hebben meegespeeld zal de rating veranderd zijn. Uit de HSC-lijst blijkt dat Maarten Smit en Roland Robinson dit keer de meeste winst hebben geboekt, namelijk 11 punten. Mario Adriaans was de grootste daler met 21 punten.

 

Programma externe competitie (30 oktober 2014)

Op zaterdag 1 november spelen de drie HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie. HSC 1 speelt in de tweede ronde in Asten tegen De Combinatie, een niet te onderschatten tegenstander. Voor de overige teams begint de externe competitie nu pas. HSC 2 speelt al meteen een belangrijke wedstrijd tegen het vorig jaar eveneens uit de Promotieklasse gedegradeerde Veldhoven 2. HSC 3 moet net als het vaandelteam naar Asten om aan te treden tegen de reserves van De Combinatie. In die wedstrijd zijn op dinsdag 28 oktober reeds twee partijen vooruitgespeeld; de taak op zaterdag wordt de 1½ - ½ achterstand om te buigen. Het is niet uitgesloten dat na afloop van de wedstrijden nog een nabeschouwing van de belevenissen zal plaatsvinden in de binnenstad van Helmond...

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 oktober 2014)

Op dinsdag 28 oktober werden vijf partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 kon Gerard van de Kerkhof zijn eerste zege noteren. Paul van Asseldonk leek via een kwaliteitsoffer een betere stelling te verkrijgen, maar dat viel tegen. Uiteindelijk kon Gerard zijn materiaalvoorsprong verzilveren. Ook Johan Wuijts won voor de eerste keer deze competitie. Een mooie centrale vrijpion deed Joep Peeters de das om. Hugo Faber kon zijn indrukwekkende zegereeks geen vervolg geven. Nadat hij een pion was achtergekomen wist Jerzy Cebula het paardeneindspel te winnen. Hugo staat nog wel eerste in de stand.
In groep 2 stelde Joost Rutten in een explosieve stelling remise voor. Roland Robinson accepteerde omdat hij de gevolgen van doorspelen niet precies kon overzien. Frans van Neerven slaagde er eindelijk in een partij te winnen. Ger Wich had weliswaar zijn kansen, maar ging in het eindspel onderuit. Weinig wijzigingen in de stand.

 

Programma herfstcompetitie (27 oktober 2014)

Op dinsdag 28 oktober wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Schaakkunsttoernooi Arnhem (26 oktober 2014)

Op zaterdag 25 oktober speelde Joep Peeters voor de tweede keer mee in het Schaakkunst rapidtoernooi, dat dit keer in Arnhem werd gehouden. Hij werd ingedeeld in de hoogste groep en eindigde met 4 uit 7 op de gedeelde derde plaats. De eindstand is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (22 oktober 2014)

Op dinsdag 21 oktober werden acht partijen gespeeld in de vijfde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 vielen twee snelle uitslagen. Pim Blijlevens trapte in een oeroude openingstruc van Danniël van Boxtel, die hem niet de beoogde pionwinst opleverde, maar stukverlies. Na zes zetten was het aldus voorbij. Dubbel zoveel zetten hadden Paul van Asseldonk en Joep Peeters nodig alvorens zij tot remise besloten. Na dameruil was de muziek inderdaad uit de stelling. Maarten Smit weigerde een vroeg remiseaanbod van Johan Wuijts, maar nadat zijn tijd danig begon te slinken stelde hij zelf maar een puntendeling voor in een volkomen gelijke stelling. Dit werd geaccepteerd. Bart Dekker kon na een interessant middenspel een pionnetje veroveren en had bovendien het loperpaar. Het paardenpaar van Jerzy Cebula was hier niet echt tegen opgewassen, helemaal niet nadat een van zijn knollen sneuvelde. Gerard van de Kerkhof had na de opening liefst twee pionnen gewonnen, maar moest zijn koning in het centrum laten. De hevige aanval die Hugo Faber lanceerde was misschien nog te verdedigen, maar moeilijk was het in ieder geval wel. Gerard hield het uiteindelijk niet droog en liet zich sportief mat zetten. Voor Hugo betekende dat de vijfde zege in deze competitie, waardoor hij zijn leidende positie in stand opnieuw verstevigd heeft.
In groep 2 was Ger Wich in een mum van tijd klaar met Chris van der Aa, die na een blunder meteen op kon geven. Jan Vossen won in zijn partij tegen Wim Hordijk een pionnetje dat hij laat in het eindspel kon verzilveren door zijn g-pion te laten promoveren. Frans van Neerven leek op weg Joost Rutten te vloeren nadat hij een gezonde pion voorgekomen was. Helaas voor hem gaf hij na een foutieve combinatie een stuk weg, waardoor hij alsnog verloor. Joost voegt zich door dit resultaat weer bij Roland Robinson aan kop van de stand.

 

Programma herfstcompetitie (20 oktober 2014)

Op dinsdag 21 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Open Noord-Limburgs Rapidkampioenschap Blerick (19 oktober 2014)

Op zondag 19 oktober speelden maar liefst zes HSC'ers mee in het Open-Limburgs Rapidkampioenschap in Blerick. Jerzy Cebula eindigde met maar liefst 6 uit 7 op de gedeelde eerste plaats. Op weerstandspunten ging de hoofdprijs net aan zijn neus voorbij. Pim Blijlevens werd met 4½ uit 7 gedeeld zevende. Paul van Asseldonk en Joep Peeters eindigden gedeeld tiende met 4 uit 7. Wilfried van de Kimmenade werd met zijn 50%-score gedeeld 17e. Roland Robinson was niet op dreef getuige zijn 2½ uit 7 waarmee hij niet verder reikte dan de gedeelde 27e plaats. De eindstand is reeds te vinden op de site van de Blerickse Schaakvereniging; een verslag en foto's worden later toegevoegd, zo valt er te lezen.

 

Uitslag avondcompetitie (15 oktober 2014)

Op dinsdag 14 oktober begon de avondcompetitie voor twee van de vier avondteams. HSC A slaagde er voor het tweede achtereenvolgende seizoen niet in HSC B te kloppen; het werd opnieuw 2 - 2. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. De verslagen van HSC A en HSC B zijn inmiddels geplaatst.

 

Uitslagen en stand herfstcompetitie (15 oktober 2014)

Op dinsdag 14 oktober werden vier partijen gespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. De enige partij die nog ingehaald moest worden was die tussen Frans van Neerven en Wim Hordijk. Onze nestor probeerde uit alle macht een gelijkstaand eindspel naar zijn hand te zetten, maar zijn opponent verdedigde zich goed en bereikte een potremise pionneneindspel. De overige drie partijen werden vooruitgespeeld. Rob Bakels lanceerde een koningsaanval met zware stukken over zijn favoriete f-lijn. Jan Vossen deed verwoede pogingen zijn stelling bij elkaar te houden, maar kon niet voorkomen dat hij een dame tegen een toren moest inleveren waarna hij verloor. Elric Wanner probeerde lange tijd iets te bereiken in een gelijkstaand eindspel van toren, loper en ieder twee pionnen. Uiteindelijk hield hij één pionnetje over naast de toren en de loper toen Chris van der Aa besloot hem een handje te helpen door een stuk weg te blunderen. De partij tussen Ger Wich en Roland Robinson ging volkomen gelijk op en had in remise moeten eindigen. Zoals wel vaker de laatste tijd was echter op een gegeven moment de tijd van Ger op waardoor hij nog verloor. Voor Roland betekent deze zege een ongedeelde eerste plaats in de stand.

 

Programma avondcompetitie (13 oktober 2014)

Op dinsdag 14 oktober wordt begonnen met de avondcompetitie. In klasse C1 wordt gelijk al de topper tussen HSC A en HSC B gespeeld. Die wedstrijd begint om 20.15 uur. HSC C en HSC D zijn in de eerste ronde vrij. Het idee om een oefenwedstrijd tussen deze teams te organiseren kreeg geen navolging.

 

Programma clubavond (13 oktober 2014)

Op dinsdag 14 oktober worden ook nog enkele partijen ingehaald in herfstcompetitie en de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 oktober 2014)

Op dinsdag 7 oktober werden vrijwel alle geprogrammeerde partijen uit de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 had Bart Dekker na dameruil duidelijk voordeel. Na een sterk gespeelde fase gaf Gerard van de Kerkhof op toen hij inzag dat zijn stelling onhoudbaar was geworden. Maarten Smit werd in de opening na een fout volledig weggespeeld. In het middenspel vergat Joep Peeters echter de trekker over te halen, waarna de zwartspeler met remise ontsnapte. Ook de partij tussen Johan Wuijts en Pim Blijlevens eindigde na een interessant gevecht in remise. Paul van Asseldonk kon ook dit keer niets inbrengen tegen de in topvorm verkerende Hugo Faber. Laatstgenoemde heeft de eerste plaats in de stand stevig in handen.
In groep 2 kon Rob Bakels op enig moment een kwaliteit winnen. Hij zag het niet en gaf juist een kwal weg, waarna hij Elric Wanner feliciteerde. Joost Rutten won enige pionnen waarna hij Chris van der Aa op de damevleugel overspeelde. Wim Hordijk en Ger Wich besloten tot remise en Frans van Neerven kon een eindspel met twee pionnen minder net niet verdedigen. Roland Robinson sloeg uiteindelijk toe met een fraai kwaliteitsoffer. In de stand heeft een drietal zich duidelijk afgescheiden van de rest.

 

Uitslag interne bekercompetitie (8 oktober 2014)

Op dinsdag 7 oktober werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie vooruitgespeeld. Wilfried van de Kimmenade slaagde er niet in het verzet van Jan Vossen te breken, waarna een beslissingsvluggertje soelaas moest bieden. Wilfried lootte opnieuw wit en slaagde er dit keer wél in zijn opponent op de knieën te krijgen. Hij speelt nu in de kwartfinale tegen de winnaar van de partij tussen Ger Wich en Gerard van de Kerkhof.

 

Programma herfstcompetitie (6 oktober 2014)

Op dinsdag 7 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Dick van Dongen snelschaakkampioenschap Waalwijk (5 oktober 2014)

Op zondag 5 oktober waren drie actieve HSC'ers nog altijd niet verzadigd en besloten daarom deel te nemen aan het Dick van Dongen snelschaakkampioenschap in Waalwijk. Zoals uit de toernooisite blijkt is ook van dit toernooi vooralsnog geen uitslag te vinden, maar gelukkig heeft uw webmaster op een andere manier beslag weten te leggen op de eindstand. Daaruit blijkt dat Johan Wuijts een fantastische prestatie heeft geleverd door met 8½ uit 12 ongedeeld derde te worden, terwijl hij op rating als nummer 14 was geplaatst. Pim Blijlevens eindigde na een goed begin op de gedeelde 14e plaats met 6½ uit 12. Joep Peeters kwam met 5 uit 12 niet verder dan de gedeelde 29e plaats.

 

Open rapidtoernooi Rhenen (5 oktober 2014)

Op zaterdag 4 oktober speelde Joep Peeters mee in het Open rapidtoernooi in Rhenen. Naar verluidt is hij op een mooie derde plaats geëindigd. Een eindstand is ook in dit toernooi nog nergens te vinden, ook niet op de site van de Rhenense Schaakclub.

 

Hyfass rapidtoernooi Nieuw-Bergen (5 oktober 2014)

Op zaterdag 4 oktober speelden drie HSC'ers mee in het 18e Hyfass rapidtoernooi in het Limburgse Nieuw-Bergen. Dit keer was Johan Wuijts de beste van hen; met 5 uit 7 werd hij vierde. Een half puntje minder had Pim Blijlevens en Jerzy Cebula kwam niet verder dan een 50%-score. Er staat nog geen eindstand op de site van Schaakvereniging Bergen, wellicht volgt die later.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (5 oktober 2014)

Op vrijdag 3 oktober organiseerde SG KiNG voor de tweede keer een snelschaaktoernooi. Twee HSC'ers waren van de partij en konden niet echt potten breken. Pim Blijlevens eindigde met 5½ uit 11 op de gedeelde elfde plaats. Johan Wuijts was minder op dreef en haalde slechts 4 uit 11, waarmee hij gedeeld 19e werd. Meer informatie is te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (1 oktober 2014)

Op dinsdag 30 september werden zes partijen uit de eerste en tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld.
In de eerste ronde werden slechts twee van de vijf geprogrammeerde partijen gespeeld. Gerard van de Kerkhof kwam met zwart tegen Elric Wanner onder grote druk, maar kon afwikkelen naar een potremise toreneindspel. Een snelschaakpartij moest uitsluitsel geven en daarin was Gerard het gelukkigst. Paul van Asseldonk en Wilfried van de Kimmenade schotelden het talrijk opgekomen publiek een zeer scherpe en boeiende partij voor. Wilfried kwam een kwaliteit achter, maar ontwikkelde een mooie positie. Toen Paul in een moeilijk te beoordelen stelling mis greep was de eerste verrassing in deze bekercompetitie een feit. Er werden verder alvast vier partijen gespeeld in de tweede ronde, tussen mensen die in de eerste ronde een bye hadden geloot. Jerzy Cebula kwam tegen Wim Hordijk al snel een pion voor en verzilverde hierna zijn prima stelling. Joost Rutten verloor een kwaliteit en moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Joep Peeters. Chris van der Aa vergat in een toch wel mindere stelling een paard weg te zetten. Pim Blijlevens sloeg en de partij was voorbij. Danniël van Boxtel kwam met wit niet verder dan een remise tegen Frans van Neerven, waardoor een barrage moest worden gespeeld. Dit keer had Danniël zwart en slaagde er spoedig in een stuk op te halen, waarna het verzet van zijn tegenstander gebroken was.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (1 oktober 2014)

Op dinsdag 30 september werd een partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Jan Vossen leek met een pluspion regelrecht op de winst af te stevenen. Nadat hij zijn fraai gepositioneerde loper echter op een verkeerd veld zette kon Ger Wich afwikkelen naar een remise pionneneindspel. Helaas voor hem liet hij zijn opponent hierna volkomen onnodig promoveren met schaak, waarna hij alsnog verloor. Jan stijgt door dit resultaat vier plaatsen in de stand.

 

Programma interne bekercompetitie (29 september 2014)

Op dinsdag 30 september wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Ook zullen alvast enige tweederondepartijen worden afgewerkt. Voor aanvang van de partij dient er geloot te worden voor de kleur. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslag externe competitie (28 september 2014)

Op zaterdag 27 september is HSC 1 het seizoen overtuigend begonnen: Stukkenjagers 3 uit Tilburg werd met 6½ - 1½ aan de kant gezet. Zoals uit de uitslagen in klasse 3H blijkt scoorde er geen enkel team méér bordpunten, waardoor we meteen de eerste plaats in de stand hebben veroverd. Het verslag is inmiddels geplaatst.

 

Programma externe competitie (25 september 2014)

Op zaterdag 27 september begint de externe competitie voor (slechts) één HSC-team. Het vorig seizoen gedegradeerde HSC 1 ontvangt in ons clublokaal Partycentrum De Molen het Tilburgse Stukkenjagers 3. Dit team speelde vorig seizoen nog twee klassen lager dan ons vaandelteam, maar wist op weg naar promotie met maar liefst 7 - 1 gehakt te maken van ons tweede. We zijn derhalve gewaarschuwd! De wedstrijd zal beginnen om 13.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 september 2014)

Op dinsdag 23 september werden zeven partijen gespeeld in de derde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 drong Pim Blijlevens plots met zijn dame de stelling van Maarten Smit binnen, maar moest enkele zetten later toezien dat zijn belangrijkste stuk ingesloten werd. Jerzy Cebula ontwikkelde een fraaie stelling waarin hij Johan Wuijts uiteindelijk via een matdreiging een stuk ontfustelde. Bart Dekker verkreeg middels een krachtig damevleugeloffensief een zo goed als gewonnen stelling. Paul van Asseldonk probeerde nog te counteren op de koningsvleugel, maar het was nooit genoeg. Hugo Faber kwam een kwaliteit voor, maar had de nodige moeite om door de stugge defensie van Joep Peeters heen te breken. Na het terugofferen van de kwal ontstond uiteindelijk een gewonnen toreneindspel. Door deze derde zege op rij houdt de clubkampioen de leiding in de stand.
In groep 2 won Joost Rutten op een mooie manier van Wim Hordijk. Niet veel later kon ook Roland Robinson een vol punt bijschrijven, de verdediging van Chris van der Aa bleek zo lek als een mandje. Rob Bakels kwam ook in zijn partij tegen Ger Wich niet tot winst. In duidelijk mindere stelling bood hij remise aan, wat geaccepteerd werd. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

 

Programma herfstcompetitie (22 september 2014)

Op dinsdag 23 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 september 2014)

Op dinsdag 16 september werd in de tweede ronde van de herfstcompetitie het maximale aantal van negen partijen gespeeld.
In groep 1 stelden Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof zich in een mum van tijd tevreden met remise. In de overige partijen was aanmerkelijk meer sprake van strijd. Paul van Asseldonk bleef het proberen in een volkomen gelijkstaand eindspel en had succes. Danniël van Boxtel ging uiteindelijk in de fout en verloor. Maarten Smit speelde een vlijmscherpe variant en verkreeg na over en weer wat onnauwkeurigheidjes een gewonnen stelling tegen Jerzy Cebula. Ook in de partij tussen Joep Peeters en Pim Blijlevens gingen er wat dingen mis. Pim gaf eerst een stuk weg, maar in de eindfase won hij dat weer terug, waarna er een voor hem gewonnen dame-eindspel ontstond. Dit kreeg hij niet gewonnen, sterker nog: onder druk van de tijd ging hij zelfs nog ten onder. Bart Dekker had twee pionnen geïnvesteerd voor vage aanvalskansen. Een goede verdediging zorgde ervoor dat Hugo Faber er met het volle punt vandoor ging. Tot ieders verrassing staat de winnaar van deze partij nu bovenaan in de stand.
In groep 2 kwamen Rob Bakels en Joost Rutten ook al bijzonder snel remise overeen. Roland Robinson boekte zijn eerste overwinning. Wim Hordijk kon zijn achtergebleven pion op c3 niet handhaven, waarna de strijd feitelijk gestreden was. Frans van Neerven probeerde lang een gelijk eindspelletje te winnen, maar Chris van der Aa gaf geen krimp en hield een half punt over aan deze partij. Elric Wanner had in het middenspel een stuk tegen een pion buitgemaakt en slaagde er in het eindspel tegen Jan Vossen te verzilveren. Hij staat nu ongedeeld eerste in de stand.

 

Programma herfstcompetitie (15 september 2014)

Op dinsdag 16 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

HSC-gezelligheidstoernooi (15 september 2014)

Op zaterdag 15 november wordt het HSC-gezelligheidstoernooi gehouden. We hopen op een hoge opkomst!

 

Stompe Linde toernooi Nuenen (14 september 2014)

Op zaterdag 13 september waren weer veel clubgenoten aanwezig bij het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen, acht om precies te zijn. Vijf HSC'ers kwamen uit in groep A die uit twaalf deelnemers bestond. Pim Blijlevens werd met 4½ uit 7 vierde en won een eetbon bij de plaatselijke Chinees. Johan Wuijts werd met een 50%-score gedeeld vijfde. Sebastiaan Smits en Paul van Asseldonk kwamen niet verder dan 3 punten en werden gedeeld zevende. Hugo Faber eindigde op de tiende plaats met 2½ uit 7. In groep B werd Joep Peeters keurig derde met 5 uit 7. Danniël van Boxtel had met 4 uit 7 op de vierde plaats moeten eindigen. Helaas had de organisatie de uitslag van zijn laatsterondepartij verkeerd ingevuld. Hij had namelijk gewonnen, maar in de eindstand zien we een remise staan. Zijn vierde plaats met bijbehorende eetbon ging aldus onterecht naar Jasper Krenning, de tegenstander die hij in de slotronde verslagen had. Roland Robinson eindigde met een 50%-score op de gedeelde zesde plaats. Meer informatie is te vinden op de site van schaakvereniging Nuenen.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 september 2014)

Op dinsdag 9 september werd begonnen met de herfstcompetitie. Dit seizoen starten we met slechts 19 deelnemers, verdeeld over twee groepen.
In groep 1 ontwikkelde clubkampioen Hugo Faber een stevige koningsaanval. Onoplettendheid van opponent Danniël van Boxtel, op het laatste moment toegevoegd aan de hoogste groep, was er debet aan dat Hugo via een elementair stukoffer kon toeslaan. Paul van Asseldonk verloor een stuk tegen twee pionnen, maar had compensatie vanwege de vele onontwikkelde stukken van Johan Wuijts. Nadat deze een derde pion had gegeven om zich te bevrijden, werd de vrede getekend. Jerzy Cebula won een pionnetje in het middenspel en liet twee verbonden centrumvrijpionnen via een leuke truc opstomen naar de zesde rij. Pim Blijlevens probeerde dit goed te verdedigen maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat Jerzy met zijn koning vernietigend zou binnenvallen. Joep Peeters, die dit seizoen is toegevoegd aan de eerste groep vanwege zijn uitzonderlijke prestatie in groep 2 van de herfstcompetitie vorig seizoen (11 uit 11), hield het bijzonder lang vol tegen ratingfavoriet Bart Dekker. In het late dame en paardeindspel kon Bart dan toch een pionnetje veroveren, waarna hij de partij won. In de stand bezet hij door dit resultaat voorlopig de gedeelde eerste plaats.
In groep 2 bereikte Ger Wich een gelijke stelling, maar speelde wat te langzaam. Onder druk van de tijd ging hij in de fout en mocht Elric Wanner de hand schudden. Jan Vossen trok volop ten aanval en offerde een stuk om een open h-lijn te krijgen. Joost Rutten weigerde dat offer, maar sloeg in plaats daarvan een belangrijk pionnetje. Jan kwam hierna zijn ontwikkelingsachterstand niet te boven en verloor. Later op de avond, na de dramatische ontknoping van Tsjechië - Nederland, begonnen Roland Robinson en Rob Bakels hun partij. In een snel tempo werd de partij, zoals verwacht, remise. Voorlopig twee leiders in de stand.

 


Uitslag interne bekercompetitie (10 september 2014)

Op dinsdag 9 september werd de uitgestelde finale van de interne bekercompetitie 2013-2014 gespeeld. Gerard van de Kerkhof, die voor de tiende keer de finale had bereikt, ging naar eigen zeggen vóór de partij al in de fout door bij de loting de verkeerde pion te pakken. Met zwart ontwikkelde hij zijn stukken niet zo best waardoor hij Maarten Smit de gelegenheid gaf via een fraai kwaliteitsoffer toe te slaan. Toen de rook optrok stond hij op zet 21 reeds een vol stuk achter, waarna hij opgaf. Voor de winnaar was het de eerste bekerzege ooit.

 


Programma herfstcompetitie (8 september 2014)

Op dinsdag 9 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In groep 1 zal, net als in het vorige seizoen, een speeltempo gehanteerd worden van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. In groep 2 wordt het 'klassieke' speeltempo van 40 zetten in 1½ uur gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij gehanteerd. We beginnen om 20.00 uur.

 


Programma interne bekercompetitie (8 september 2014)

Op dinsdag 9 september wordt de finale van de interne bekercompetitie 2013-2014 gespeeld. Gerard van de Kerkhof en Maarten Smit gaan uitmaken wie de fraaie wisselbeker een jaar lang in de huiskamer mag tentoonstellen.

 


Open Schaakkampioenschap van Arnhem (7 september 2014)

Vanaf vrijdag 5 september was Joep Peeters actief in opnieuw een weekendtoernooi. Dit keer reisde hij af naar Arnhem en niet zonder succes. In de tweede groep eindigde hij na zes ronden op de tweede plaats met 5 punten en mocht een flinke geldprijs mee naar huis nemen. Zijn TPR van 1975 mag er wezen! Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende ASV.

 


Open Tilburgs Snelschaakkampioenschap (7 september 2014)

Op vrijdag 5 september organiseerde de gloednieuwe Tilburgse club, SG KiNG, het Open Tilburgs Snelschaakkampioenschap 2014. Twee HSC'ers speelden mee. Pim Blijlevens speelde een prima toernooi, met 6½ uit 11 eindigde hij op de gedeelde zesde plaats (twaalfde op weerstandspunten). Ook Johan Wuijts liet zien dat hij deze discipline beheerst: met 6 uit 11 werd hij gedeeld 13e (17e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de fraaie site van SG KiNG.

 


Algemene Ledenvergadering (3 september 2014)

De Algemene Ledenvergadering van dinsdag 2 september verliep vrij soepel. De jaarverslagen van de diverse bestuursleden werden doorgenomen en zonder al te veel opmerkingen goedgekeurd. De door het bestuur voorgestelde externe teamindeling werd tijdens de vergadering op één punt gewijzigd en daarna door de vergadering geaccepteerd. In de pauze verrichtte de secretaris de loting voor de komende interne bekercompetitie. Millo Labriaire en Bart Dekker waren aftredend en zijn door de vergadering herkozen. Roel van de Donk trad terug als bestuurslid. Er werd vooralsnog niemand naar voren geschoven om hem op te volgen, waardoor het bestuur verder gaat als viertal.

 


Algemene Ledenvergadering (1 september 2014)

Op dinsdag 2 september, precies 88 jaar na het oprichten van HSC, staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

 


Goirles Weekend Kampioenschap (1 september 2014)

Vanaf vrijdag 29 augustus waren vier HSC'ers present bij het eerste weekendtoernooi van het nieuwe seizoen; in Goirle werd voor de eerste keer ooit een meerdaags toernooi gehouden. Geen van onze clubgenoten kon een rol van betekenis spelen. In groep A eindigden Jerzy Cebula en Pim Blijlevens met 3½ uit 6 op de gedeelde zesde plaats. Johan Wuijts speelde een zwak toernooi getuige zijn 2 uit 6, waarmee hij gedeeld 20e werd. In groep B was Joep Peeters op voorhand de ratingfavoriet. In de praktijk kon hij geen moment meespelen om de prijzen. Met een 50%-score werd hij gedeeld 14e. Meer informatie is te vinden op de site van het organiserende EGS.

 

Ons clublokaal