Archief laatste nieuws, seizoen 2006-2007

Negende ronde Zomercompetitie (29 augustus 2007)
Dinsdag 28 augustus was de negende en laatste ronde van de Zomercompetitie. In de eindstand staat Dirk van Dooren fier bovenaan. Bart Dekker hield Paul van Asseldonk van zich af en eindigt als winnaar van deze editie van de Zomercompetitie. Zoals te zien is in de eindstand van het grand-prix-klassement zijn de verschillen in de top drie zeer klein.

Niederrhein-Maas-Jugendschachturnier Duisburg (29 augustus 2007)
Ellen Meijer nam afgelopen zondag deel aan een jeugdschaaktoernooi in Duisburg. Ze vertegenwoordigde het team van Oostelijk Noord-Brabant en behaalde een score van 5 uit 7. Bijzonderheden staan op de toernooisite.

Programma clubavond (27 augustus 2007)
Dinsdag 28 augustus is de laatste ronde van de Zomercompetitie. We beginnen zoals gebruikelijk om 20.30 uur. Niet-leden zijn nog steeds welkom.

International Chessfestival Banyoles (25 augustus 2007)
De afgelopen negen dagen waren Sebastiaan en Benjamin Smits in het Spaanse Banyoles, waar zij meededen aan het International Chessfestival. Sebastiaan eindigde op een 50%-score, Benjamin moest genoegen nemen met 3 uit 9. Hun TPR was ongeveer gelijk aan hun huidige rating. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Achtste ronde Zomercompetitie (22 augustus 2007)
Dinsdag 21 augustus werd de achtste en voorlaatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Paul van Asseldonk eindigde net boven Bart Dekker, zoals uit de eindstand blijkt. Dirk van Dooren kwam niet verder dan de tiende plaats en kan hierdoor de zege in het grand-prix-klassement vrijwel zeker vergeten.

Programma clubavond (20 augustus 2007)
De voorlaatste ronde van de Zomercompetitie wordt dinsdag 21 augustus gespeeld. We beginnen zoals gebruikelijk om 20.30 uur.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (20 augustus 2007)
Het afgelopen weekend werd in Tilburg het Stukkenjagers weekendtoernooi gehouden. Van de deelnemende HSC'ers was Dirk van Dooren in topvorm. Tegen drie grootmeesters behaalde hij maar liefst anderhalf punt, waaronder een overwinning op Georgiev. Niet voor niets werd hij tijdens de prijsuitreiking de smaakmaker van het toernooi genoemd! Hij eindigde met 4 punten op de gedeelde zevende plaats. Bart Dekker haalde een puntje minder. Pim Blijlevens en Maarten Smit kwamen uit op 2. Paul van Asseldonk speelde niet zijn sterkste toernooi en moest genoegen nemen met 1. In groep B haalde Chris van der Aa verdienstelijk 2 uit 6. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (17 augustus 2007)
Het komende weekend wordt in Tilburg het Stukkenjagers weekendtoernooi gehouden. Vooralsnog zijn er vijf deelnemende HSC'ers, namelijk Bart Dekker, Dirk van Dooren, Maarten Smit, Pim Blijlevens en Chris van der Aa. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

International Chessfestival Banyoles (15 augustus 2007)
Sebastiaan en Benjamin Smits zijn afgereisd naar het Spaanse Banyoles, waar zij vanaf woensdag 15 augustus meedoen aan het International Chessfestival. De twee zijn te volgen via de toernooisite.

Zevende ronde Zomercompetitie (15 augustus 2007)
De zevende ronde van de Zomercompetitie bracht ons terug in Partycentrum De Molen. De opzet was dit keer iets anders: er werden in twee groepen zeven ronden afgewerkt, waarna een herindeling volgde. Hierin werden nog eens drie ronden gespeeld. De verrassende winnaar was Maarten Smit, zoals uit de eindstand blijkt. Dirk van Dooren liep drie punten in, maar Bart Dekker behoudt de leiding in de tussenstand.

Open internationaal toernooi Geraardsbergen (15 augustus 2007)
Aan het Open internationaal toernooi van Geraardsbergen speelden vijf HSC'ers mee. Bart Dekker was van hen de meest succesvolle. Met 5 uit 7 eindigde hij als gedeeld achtste. Pim Blijlevens sprokkelde 4 punten bij elkaar terwijl Hugo Faber, Albert Coenen en Roeland Robinson op 50% uitkwamen. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Programma clubavond (13 augustus 2007)
De zevende ronde van de Zomercompetitie wordt dinsdag 14 augustus gewoon weer in ons eigen Partycentrum De Molen gespeeld. We beginnen uiterlijk om 20.30 uur en niet-leden zijn nog steeds welkom.

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (12 augustus 2007)
Dirk van Dooren en Ellen Meijer hebben de afgelopen week deelgenomen aan het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Dirk finishte op 6 uit 9 en Ellen haalde een verdienstelijke 4 uit 9. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Open internationaal toernooi Geraardsbergen (11 augustus 2007)
Vanaf zaterdag 11 augustus spelen onder andere Pim Blijlevens, Albert Coenen, Bart Dekker, Hugo Faber en Roland Robinson mee in het Open internationaal toernooi van Geraardsbergen. De vijf HSC'ers zijn hopelijk te volgen via de toernooisite.

Zesde ronde Zomercompetitie (8 augustus 2007)
De zesde ronde van de Zomercompetitie werd op dinsdag 7 augustus gespeeld en was de laatste in caf De Aanloop. Zoals te zien is in de eindstand waren er wat meer deelnemers dan de week ervoor. Bart Dekker sloeg vanavond toe en passeert daarmee de afwezige Dirk van Dooren in de tussenstand. Paul van Asseldonk mengt zich intussen ook in de strijd...

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (8 augustus 2007)
Vanaf zaterdag 4 augustus zijn Dirk van Dooren en Ellen Meijer al bezig in het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. De twee zijn te volgen via de toernooisite.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (8 augustus 2007)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren is afgelopen. Sebastiaan Smits begon heel slecht in de open groep, maar kon door een eindsprintje zijn score nog opkrikken tot 3 uit 9. Broer Benjamin kwam juist heel goed uit de startblokken in groep A, maar na drie nullen op rij restte voor hem een 50%-score. In dezelfde groep kwam Bert van de Donk tot 5 uit 9, net niet genoeg voor een prijs. Ellen Meijer speelde in de slotronde om het kampioenschap in groep C. Helaas verloor ze, waardoor ze op 6 uit 9 bleef steken, toch een gedeelde zesde plaats. Roland Robinson had bij winst in de slotronde vierkamp C op z'n naam kunnen schrijven. Helaas verloor ook hij. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Vijfde ronde Zomercompetitie (8 augustus 2007)
Slechts negen deelnemers in de vijfde ronde van de Zomercompetitie op dinsdag 31 juli. Paul van Asseldonk was verrassend de sterkste, zoals uit de eindstand blijkt. In de tussenstand heeft Dirk van Dooren zijn voorsprong iets uitgebouwd.

KNSB-ratinglijst (8 augustus 2007)
De nieuwe ratings van de KNSB per 1 augustus zijn bekend. Dit keer grote verschillen voor de HSC'ers op de lijst. Dit komt door de verwerking van de externe competitie en het HSC-weekendtoernooi. De grootste stijger is Collin Sikteoeboen, die maar liefst 148 punten steeg. Meer dan 50 punten omhoog gingen Roel van de Donk, Rik Hendriks, Dirk van Dooren, Theo Claassen en Chris van der Aa.

Programma clubavond (30 juli 2007)
Dinsdag 31 juli staat de vijfde ronde van de Zomercompetitie op het programma. Deze ronde wordt gespeeld in caf De Aanloop, Havenweg 28 in Helmond. Dit geldt ook voor de zesde ronde van 7 augustus! We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn welkom.

Festival Internacional de Ajedrez Valencia (30 juli 2007)
Bart Dekker en Hugo Faber haalden beide een score van 5 uit 9 in Valencia. De uitslagen, eindstanden en de nogal verrassende foto's zijn vinden op de toernooisite.

Vierde ronde Zomercompetitie (25 juli 2007)
Dirk van Dooren was ook op dinsdag 24 juli de beste in de vierde ronde van de Zomercompetitie. Een dolle toren hield hem af van de perfecte score. De eindstand is reeds online en uit de tussenstand blijkt dat Dirk optimaal heeft geprofiteerd van de afwezigheid van Bart Dekker.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (23 juli 2007)
Vanaf dinsdag 24 juli zullen Sebastiaan Smits (open groep), Bert van de Donk, Benjamin Smits (beide groep A) en Ellen Meijer (groep C) meedoen aan het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Roland Robinson schuift op maandag 30 juli aan, wanneer de vierkampen beginnen. De vijf HSC'ers zijn te volgen via de toernooisite.

Programma clubavond (23 juli 2007)
Dinsdag 24 juli is de vierde ronde van de Zomercompetitie. Let op! We spelen niet in ons eigen clublokaal, maar in caf De Aanloop, Havenweg 28 in Helmond. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn welkom.

Festival Internacional de Ajedrez Valencia (20 juli 2007)
Bart Dekker en Hugo Faber zijn afgereisd naar het zonnige (?) Valencia om daar de komende week, vanaf zaterdag 21 juli, deel te nemen aan het open toernooi. Ze zijn hopelijk te volgen via de toernooisite.

Zomercompetitie (19 juli 2007)
De uitslagen van 10 juli en 17 juli zijn toch nog binnengekomen, waardoor ook de tussenstand in het grand-prix-klassement bijgewerkt is.

30e Open Internationaal Toernooi Gent (18 juli 2007)
Roland Robinson speelde de afgelopen dagen mee in Gent en behaalde een mooie score van 5 uit 9. Alle informatie is te vinden op de toernooisite.

Derde ronde Zomercompetitie (18 juli 2007)
Dirk van Dooren won op dinsdag 17 juli de derde ronde van de Zomercompetitie. Ook dit keer is er nog geen eindstand binnengekomen, waardoor de tussenstand in het grand-prix-klassement nog steeds niet is bijgewerkt.

Programma clubavond (16 juli 2007)
Dinsdag 17 juli is de derde ronde van de Zomercompetitie. Dit is voorlopig de laatste keer dat we in Partycentrum De Molen spelen, dit vanwege vakantie. De komende weken zijn we, net als vorig jaar, te gast bij caf De Aanloop aan de Havenweg.

30e Open Internationaal Toernooi Gent (14 juli 2007)
Roland Robinson is de enige HSC'er die de komende vijf dagen meespeelt in Gent. Hij is te volgen via de toernooisite.

Kaupthing Open Differdange (14 juli 2007)
Dirk van Dooren heeft op het toernooi in het Luxemburgse Differdange een verdienstelijke gedeelde achtste plaats behaald. De uitslagen en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Tweede ronde Zomercompetitie (11 juli 2007)
Bart Dekker was op dinsdag 10 juli oppermachtig in de tweede ronde van de Zomercompetitie. De eindstand is nog niet binnen, waardoor de tussenstand in het grand-prix-klassement nog niet is bijgewerkt.

Programma clubavond (9 juli 2007)
Dinsdag 10 juli is de tweede ronde van de Zomercompetitie. De start is zoals gebruikelijk om 20.30 uur. Niet-leden mogen ook een avondje komen snelschaken.

Kaupthing Open Differdange (9 juli 2007)
Dirk van Dooren is alweer enkele dagen bezig aan een meerdaags toernooi, dit keer in het Luxemburgse Differdange. Hij is te volgen via de toernooisite.

Mark Haast wint 16e HSC-weekendtoernooi (9 juli 2007)
Het 16e HSC-weekendtoernooi is gewonnen door de pas 15 jarige Mark Haast uit Dongen. In de slotronde ging hij remise uit de weg tegen favoriet Svetlin Stojanov uit Bulgarije en versloeg hem vervolgens in het vierde uur. De uitslagen en eindstand staan voorlopig nog op deze link.

16e HSC-weekendtoernooi (6 juli 2007)
Het 16e HSC-weekendtoernooi is te volgen via deze link.

Informatie 16e HSC-weekendtoernooi (5 juli 2007)
Het 16e HSC-weekendtoernooi begint op vrijdag 6 juli. Voor een goede gang van zaken is het belangrijk voor de deelnemers om even op deze link te klikken. Zeker voor hen die met de auto vanaf Eindhoven richting Helmond rijden.

Eerste ronde Zomercompetitie (4 juli 2007)
Bart Dekker was op dinsdag 3 juli de sterkste in de eerste ronde van de Zomercompetitie. De winnaar van vorig jaar, Dirk van Dooren, eindigde als tweede. Het belooft weer een spannende tweestrijd te worden! Kijk nog even naar de uitslag en naar de tussenstand in het grand-prix-klassement.

Start Zomercompetitie (2 juli 2007)
Dinsdag 3 juli wordt begonnen met de Zomercompetitie. Elke avond worden negen ronden gesnelschaakt. Per avond zijn grand-prix-punten te verdienen en eind augustus wordt de eindstand opgemaakt. Elke avond beginnen we om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Open Apeldoorns rapidkampioenschap (1 juli 2007)
Op zaterdag 30 juni waren drie HSC'ers aanwezig bij het MuConsult Open Apeldoorns rapidkampioenschap. Sebastiaan Smits haalde met 5 uit 7 een mooie zevende plaats. Benjamin Smits (3) en Roland Robinson (3) kwamen in de middenmoot terecht. Het verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

16e HSC-weekendtoernooi gaat zeker door! (29 juni 2007)
Het 16e HSC-weekendtoernooi gaat plaatsvinden van 6 tot en met 8 juli. Momenteel zijn er 56 deelnemers, waardoor het zeker is dat het toernooi doorgaat! Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de organisatie het toernooi moest afblazen wegens gebrek aan belangstelling. Reis dus gerust af naar het gezelligste weekendtoernooi van het zuiden!

Uitslag interne bekercompetitie (29 juni 2007)
Op dinsdag 26 juni werd de tweede halve finalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Dirk van Dooren had naar eigen zeggen nog te veel last van zijn slechte vorm. Hij verloor snel een kwaliteit zonder enige compensatie. Cupfighter Gerard van de Kerkhof heeft derhalve weer eens de finale gehaald. Daarin mag hij het dit keer opnemen tegen Bart Dekker.

Programma clubavond (25 juni 2007)
Dinsdag 26 juni wordt de laatste inhaalpartij gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast wordt de tweede halve finalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie.

Alex Vinken rapidschaaktoernooi Kerkrade (24 juni 2007)
Op zondag 24 juni namen twee HSC'ers deel aan het 24e Alex Vinken rapidtoernooi in Kerkrade. Paul van Asseldonk was de hoogst gerate deelnemer, maar moest met 7 uit 9 genoegen nemen met de derde plaats. Roland Robinson haalde 50% wat een plaats in de grauwe middenmoot betekende. Het verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Lightningchesstoernooi Apeldoorn (24 juni 2007)
Op zaterdag 23 juni waren drie HSC'ers aanwezig bij het Lightningchesstoernooi in Apeldoorn. In dit toernooi is het tempo 2 minuten per persoon per partij en komt het dus hoofdzakelijk neer op handigheid. Sebastiaan Smits was in vorm: hij won finalegroep 3, wat hem een leuke prijs opleverde. Bart Dekker werd in dezelfde groep derde. Benjamin Smits kon in finalegroep 6 niet meedoen voor de prijzen. Het verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Teplice Open (24 juni 2007)
Dirk van Dooren is op 5 uit 9 geindigd in het open toernooi in het Tsjechische Teplice. Nadere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 juni 2007)
Op dinsdag 19 juni werden nog twee inhaalpartijen gespeeld in groep C. Gert Visser wist Wim Hordijk in het eindspel te verslaan. Rob Bakels kwam ondanks een toren voor niet verder dan remise tegen Jan de Groot. Er moet nog n partij worden gespeeld, zoals uit de stand blijkt.
De laatste partij uit groep B werd niet meer gespeeld. Rik Hendriks verkoos zich terug te trekken, waardoor Dannil van Boxtel een gratis punt kreeg. De eindstand is deze groep is nu ook bekend.

Programma lentecompetitie (18 juni 2007)
Dinsdag 19 juni worden nog enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.

Teplice Open (18 juni 2007)
Dirk van Dooren is op zaterdag 16 juni begonnen aan een open toernooi in het Tsjechische Teplice. Hij is te volgen via de toernooisite.

Schaaktoernooi Echternach (18 juni 2007)
Afgelopen weekend waren maar liefst negen HSC'ers in Luxemburg om daar aan het Echternacher Open mee te doen. Sebastiaan Smits was de meest succesvolle HSC'er. Met 6 uit 9 haalde hij een ratingprijs. Bart Dekker en Hugo Faber kwamen met 6 respectievelijk 5 net te kort voor een prijs. Paul van Asseldonk en Maarten Smit kwamen uit op 5 punten. Rob Bakels, Joep Peeters, Roland Robinson en Benjamin Smits haalden 50%. De eindstand van dit toernooi is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Geinlichttoernooi Nieuwegein (18 juni 2007)
Op zaterdag 16 juni speelde Ellen Meijer mee in het Geinlicht rapidtoernooi in Nieuwegein. Of ze nu tweede of derde werd in groep C is vooralsnog onduidelijk. Het verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 juni 2007)
Op dinsdag 12 juni werden nog enige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
De voorlaatste partij in groep B werd de langste partij van de avond. Gerard van de Kerkhof behield zijn ongeslagen status en versloeg ook Ton van der Zanden. De stand is vrijwel ongewijzigd.
Drie partijen in groep C. Jessica de Haas won van Chris van der Aa en Rob Bakels strafte een fout van Wilfrid Haase af. De topper tussen Gert Visser en Roland Robinson werd remise nadat eerstgenoemde een opgelegde winstkans miste in een toreneindspel. Roland is door dit resultaat zeker van de eerste plaats in de stand.

Programma lentecompetitie (11 juni 2007)
Dinsdag 12 juni worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.

Kroegloperstoernooi (11 juni 2007)
Op zondag 10 juni werd een Kroegloperstoernooi voor tweetallen gehouden in Veldhoven. Het HSC-tweetal bestaande uit Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits kwam op een gedeelde eerste plaats uit. Een eindstand is nog niet gevonden.

Uitslagen en standen lentecompetitie (6 juni 2007)
Op dinsdag 5 juni werden vijf inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden de laatste twee partijen gespeeld. John van Rooij speelde vol op de aanval, maar Dirk van Dooren was nauwelijks onder de indruk. Hij kwam binnen via de damevleugel en won. Sebastiaan Smits moest nu winnen om clubkampioen te worden en hij slaagde daar in door Hans Nacinovic door middel van een prachtig loperpaar te verslaan. Kijk nog even naar de eindstand.
En partij in groep B. Frans van Neerven leek steeds remise te kunnen houden, maar Pascal Boudewijns bleef het proberen. Uiteindelijk slaagde hij in zijn opzet: er kwam een gewonnen toreneindspel op het bord. Slechts n positiewijziging in de stand.
Twee partijen in groep C. Roland Robinson kwam vrij snel materiaal voor en won hierna gemakkelijk van Jan de Groot. Mede daardoor komt hij weer alleen aan de leiding in de stand. Ook niet onbelangrijk voor dat feit was de overwinning van Rob Bakels op Roland's concurrent Roel van de Donk.

Uitslag interne bekercompetitie (6 juni 2007)
Op dinsdag 5 juni werd de eerste halve finalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Marco de Waard leek een mooie overwinning te boeken, maar vergat de doodsteek toe te brengen. Bart Dekker stond op uit zijn graf en won alsnog, waardoor hij de eerste finalist is.

Programma lentecompetitie (4 juni 2007)
Dinsdag 5 juni worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.

NBSB-snelschaakkampioenschap Eindhoven (4 juni 2007)
Op zaterdag 2 juni werd het NBSB-snelschaakkampioenschap gehouden in Eindhoven. Twee HSC'ers waren van de partij. Zowel Sebastiaan Smits als Bart Dekker kwalificeerde zich voor de hoogste finalegroep, maar konden met respectievelijk 6 en 5 uit 14 geen rol van betekenis spelen. Het verslag en enkele foto's zijn al te vinden op de site van de organiserende vereniging. De eindstanden zullen wellicht later volgen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 mei 2007)
Op dinsdag 29 mei werden enige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
En partij in groep A. Die kreeg bijna een zeer verrassende uitslag, aangezien John van Rooij een gewonnen stelling wist te bereiken. Hij liet Sebastiaan Smits echter ontsnappen met remise, waardoor laatstgenoemde de leiding in de stand weer overneemt.
Drie partijen in groep B. Frans van Neerven reageerde niet adequaat op een koningsaanval van Gerard van de Kerkhof, waardoor deze kampioen is geworden, zoals blijkt uit stand. Joep Peeters dacht materiaal te winnen, maar Benjamin Smits kon met eeuwig schaak ontsnappen. Pascal Boudewijns had een pion meer in een remiseachtige stelling. Hij ging veel te ver in zijn winstpogingen, waardoor Dannil van Boxtel er zelfs nog met het volle punt vandoor ging.
Twee partijen in groep C. Wilfrid Haase vergiste zich behoorlijk in de opening, waardoor de zege van Gert Visser nooit meer in gevaar kwam. De verrassing van de avond kwam op naam van Rob Bakels. Roland Robinson maakte op de eerste zet al een stevige blunder, waardoor hij er in het vervolg niet meer aan te pas kwam. Hij staat nu samen met Roel van de Donk op de eerste plaats in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (30 mei 2007)
Op dinsdag 29 mei werd de laatste kwartfinalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Bart Dekker maakte met een stukoffer een einde aan de aspiraties van Ton van der Zanden. De loting voor de halve finale heeft inmiddels ook plaatsgevonden, via het forum.

Programma lentecompetitie (28 mei 2007)
Dinsdag 29 mei worden de nodige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.

Waalkadetoernooi Nijmegen (28 mei 2007)
Op zondag 27 mei werd het gezellige Waalkade terrassentoernooi gespeeld in Nijmegen. HSC was met twee teams aanwezig. Niet drammen maar rammen eindigde op een gedeelde derde plaats in groep A. De beslissingspartij tussen de twee teamleiders werd door Hugo Faber verloren, waardoor de prijs van 90 euro aan onze neus voorbij ging. Maarten doet toch mee werd ondanks een perfecte score van de eerstebordspeler slechts zesde in groep B. Eindstanden en foto's staan op de site van de organiserende vereniging.

Doorgeefschaaktoernooi (28 mei 2007)
Van het op dinsdag 15 mei gehouden doorgeefschaaktoernooi is alsnog een eindstand bekend.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 mei 2007)
Op dinsdag 22 mei werd de negende en laatste ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A slechts n partij. In een scherpe partij tussen Bart Dekker en Maarten Smit werd het dynamisch evenwicht nooit verbroken, waardoor remise een terechte uitslag was. Eerstgenoemde neemt de leiding in de stand.
Twee partijen in groep B. Dannil van Boxtel en Joep Peeters speelden een vlijmscherpe partij, die uiteindelijk in remise eindigde. Dankzij een negenzetter tegen Ton van der Zanden stijgt Benjamin Smits naar de tweede plaats in de stand.
Ook maar twee partijen in groep C. Jan de Groot zette Millo Labriaire volledig vast, waardoor hij feitelijk met een toren meer speelde. Roland Robinson had wat langer werk, maar won uiteindelijk gedecideerd van Wim Hordijk, waardoor hij weer aan kop komt in de stand.

HSC A kampioen! (22 mei 2007)
Op maandag 21 mei speelde HSC A in een spannende wedstrijd gelijk in Tilburg tegen Wolstad. Hierdoor is het algeheel kampioenschap in de avondcompetitie binnengehaald! Held van de avond was Gerard van de Kerkhof, die de gelijkmaker scoorde. De overzichten zijn bijgewerkt en ook het verslag is af.

Programma lentecompetitie (21 mei 2007)
Dinsdag 22 mei wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Programma avondcompetitie (20 mei 2007)
Op maandag 21 mei speelt HSC A de finale van de nacompetitie, die gehouden wordt tussen de kampioenen van de drie eerste klassen van de NBSB. Onze tegenstander is het Tilburgse Wolstad, dat afgelopen vrijdag in Bergen op Zoom niet verder kwam dan een 2 - 2 gelijkspel tegen BSV. Wij hebben derhalve aan een gelijkspel genoeg om met de eer te gaan strijken.

Externe overzichten bijgewerkt (20 mei 2007)
De persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 zijn weer up-to-date. Kijk even naar de overzichten van HSC 1, HSC 2, HSC 3, HSC 4 en HSC 5. Ook de Top 100 is bijgewerkt.

Doorgeefschaaktoernooi (16 mei 2007)
Op dinsdag 15 mei werd een doorgeefschaaktoernooi gehouden op de clubavond. Ondanks het feit dat er zeven ronden werden gespeeld, is er geen eindstand. De aanwezigheid van enkele IT'ers kon niet voorkomen dat het computerprogramma crashte. Maar gezellig was het wel.

Programma clubavond (14 mei 2007)
Dinsdag 15 mei zal er een doorgeefschaaktoernooi worden gehouden op de clubavond. Er wordt om 20.30 uur begonnen. Wie de regels nog even wil bekijken kan terecht op ons forum.

Uitslagen externe competitie (13 mei 2007)
HSC 1 boekte zaterdag 12 mei een knappe overwinning op 't Pionneke uit Roermond die tweede stond. Domper van de dag was dat een op twee plaatsen verzwakt HSC 2 met maar liefst 2 - 6 onderuit ging tegen het Tilburgse Schavo, waardoor de promotie op n bordpunt is gemist. De overzichten zijn bijgewerkt en er is n ontvangen verslag geplaatst.

Programma externe competitie (10 mei 2007)
Op zaterdag 12 mei worden de laatste wedstrijden van de externe competitie gespeeld. We spelen thuis in Partycentrum De Molen en beginnen voor de verandering om 12.00 uur!
HSC 1 krijgt 't Pionneke uit Roermond op bezoek en moet in deze wedstrijd klassebehoud zeker stellen. HSC 2 kan kampioen worden en promoveren naar de landelijke derde klasse, als er tenminste niet verloren wordt van het in degradatiegevaar verkerende Schavo uit Tilburg. De overige teams zijn al uitgespeeld, maar zijn natuurlijk welkom als toeschouwer.

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 mei 2007)
Op dinsdag 8 mei werd de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A werden drie partijen gespeeld. Bart Dekker won net na de opening een stuk in zijn partij tegen Hans Nacinovic. Hugo Faber leek na kwaliteitswinst een overwinning te gaan boeken, maar liet Dirk van Dooren terugkomen in de partij en met remise ontsnappen. Maarten Smit had duidelijk de beste papieren, maar kon geen winstvariant vinden. In de tijdnoodfase ging Marco de Waard er zelfs nog met het volle punt vandoor. Hugo Faber staat weer even eerste in de stand.
Ook drie partijen in groep B. De partij tussen Benjamin Smits en Dannil van Boxtel eindigde in remise. Pascal Boudewijns stond optisch beter, maar kwam er niet door tegen Ellen Meijer. De enige overwinning in deze groep kwam op naam van Frans van Neerven, die Rik Hendriks versloeg in het eindspel. Niet al te veel positiewisselingen in de stand.
Vier partijen in groep C. Rob Bakels won van Millo Labriaire, terwijl Wilfrid Haase zijn tweede zege pakte, dit keer tegen Jan de Groot. Jessica de Haas en Gert Visser besloten tot remise, de eerste in de hele competitie. Roel van de Donk won de dame van Chris van der Aa, maar deze kreeg daar maar liefst drie stukken voor. Dit keer was de dame sterker, waardoor Roel voor het eerst bovenaan staat in de stand.

Programma lentecompetitie (7 mei 2007)
Dinsdag 8 mei wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Bevrijdingstoernooi Wageningen (6 mei 2007)
Op zaterdag 5 mei werd ook het traditionele Bevrijdingstoernooi in Wageningen gespeeld. Joep Peeters had voor dit toernooi gekozen en speelde mee in groep B. Met 3 uit 7 kwam hij in de middenmoot van deze groep terecht. Verslagen en eindstanden staan op de site van de organiserende vereniging.

Opifextoernooi Bergen op Zoom (5 mei 2007)
Op zaterdag 5 mei waren vier HSC'ers zeer vroeg opgestaan om mee te doen aan het Opifex rapidtoernooi in Bergen op Zoom. Van hen was Paul van Asseldonk het beste op dreef: met 5 uit 7 werd hij gedeeld vijfde. Bart Dekker (4), Maarten Smit (3) en Roland Robinson (3) moesten met minder genoegen nemen. Uitslagen, de eindstand en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Nederlands Kampioenschap in Venlo (5 mei 2007)
Op het Nederlands Kampioenschap tot 20 jaar eindigde Dirk van Dooren uiteindelijk in de middenmoot met een 50%-score. Zijn TPR komt ongeveer overeen met z'n huidige rating. Verdere bijzonderheden staan op toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 mei 2007)
Op dinsdag 1 mei werd de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld.
Drie partijen in groep A. Bart Dekker wist John van Rooij in de aanval te verslaan. Hans Nacinovic kwam twee pionnen voor, maar Marco de Waard had ruimschoots compensatie en won. In de topper was Hugo Faber niet opgewassen tegen Sebastiaan Smits. Laatstgenoemde neemt hierdoor de leiding in de stand en lijkt goede papieren te hebben clubkampioen te worden.
Twee partijen in groep B. Joep Peeters won een stuk tegen enkele pionnen, maar blunderde in het eindspel. Ellen Meijer maakte hierna geen fout meer en won, waardoor ze drie plaatsen stijgt in de stand. In de langste partij van de avond slaagde Pascal Boudewijns er niet in Benjamin Smits op de knien te krijgen.
Slechts twee partijen in groep C. Chris van der Aa was te sterk voor Millo Labriaire. Roel van de Donk versloeg Wim Hordijk, waardoor hij naar de tweede plaats stijgt in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (2 mei 2007)
Op dinsdag 1 mei werd een uitgestelde kwartfinalepartij ingehaald in de interne bekercompetitie. Maarten Smit leek met zwart een goede stelling te hebben bereikt, maar Gerard van de Kerkhof keerde met enige krachtzetten het tij en won gedecideerd.

KNSB-ratinglijst van mei (1 mei 2007)
De KNSB-ratinglijst van mei is uit. De meeste HSC'ers hebben een ongewijzigde rating, zoals uit de HSC-lijst blijkt. De externe competitie zal pas op de augustuslijst worden verwerkt.

Programma lentecompetitie (30 april 2007)
Dinsdag 1 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Rapidtoernooi Oisterwijk (30 april 2007)
Op zondag 29 april werd Roland Robinson derde op het rapidtoernooi in Oisterwijk. Naar verluid was ook Joep Peeters van de partij, maar zijn score is nog niet te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Nederlands Kampioenschap in Venlo (27 april 2007)
Dirk van Dooren speelt van vrijdag 27 april tot en met zaterdag 5 mei mee in het Nederlands Kampioenschap tot 20 jaar. Zijn verrichtingen zijn live te volgen via deze site.

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 april 2007)
Op dinsdag 24 april werden twee partijen gespeeld in groep B. In een vooruitgespeelde partij zag Ellen Meijer haar aanval stranden en koos daarom voor eeuwig schaak tegen Rik Hendriks. Ton van der Zanden verloor twee pionnen in de opening en zag die niet meer terug. Tegenstander Dannil van Boxtel stijgt door de zege naar de tweede plaats in de stand.

Eerste nederlaag Oost-Brabantteam (25 april 2007)
HSC was op dinsdag 24 april net niet opgewassen tegen Gard uit Maarheeze. In de finale in september krijgen we een herkansing. Het verslag is keurig op tijd aangeleverd. Aangezien alle uitslagen bekend zijn, is ook de eindstand al online.

HSC A wint (25 april 2007)
In de nacompetitie van de avondcompetitie won HSC A op dinsdag 24 april met 2 - 1 van BSV uit Bergen op Zoom. De overzichten zijn reeds bijgewerkt en ook het verslag is af.

Programma lentecompetitie (23 april 2007)
Dinsdag 24 april worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.

Programma Oost-Brabanttoernooi (23 april 2007)
HSC speelt op dinsdag 24 april de laatste groepswedstrijd van het Oost-Brabanttoernooi. Gard uit Maarheeze is de tegenstander. Ongeacht het resultaat is een finaleplaats reeds zeker.

Programma avondcompetitie (23 april 2007)
Dinsdag 24 april speelt HSC A de eerste wedstrijd van de nacompetitie, die gehouden wordt tussen de kampioenen van de drie eerste klassen van de NBSB. Onze tegenstander is BSV uit Bergen op Zoom, de kampioen van klasse A1. Wij moeten daarna op 21 mei in Tilburg aantreden tegen Wolstad, de kampioen van klasse B1.

Uitslagen externe competitie (21 april 2007)
Twee overwinningen en drie nederlagen op zaterdag 21 april. HSC 1 verloor nipt in Den Bosch, maar had voor hetzelfde geld gewonnen van koploper HMC 2. HSC 2 was in Asten net even sterker dan De Combinatie, waardoor er een goede kans is op promotie naar de KNSB-competitie. HSC 3 veegde Vughtse Toren 2 met - 7, maar De Combinatie 2 won ook en is kampioen. HSC 4 verloor met minimale cijfers van stadsgenoot Bastion, die daarmee promoveert. HSC 5 verloor met 4 - 2 van Aalst-Waalre, die daarmee het kampioenschap veilig stelde.
Alle overzichten zijn bijgewerkt, voor zover de gegevens binnen zijn. De ontvangen verslagen zijn geplaatst.

Kunst- en hobbybeurs (20 april 2007)
Zondag 22 april is er van 11 tot 5 uur een kunst- en hobbybeurs bij Wijkgebouw De Fonkel, het nieuwe clublokaal van onze jeugd. HSC is ook van de partij met een kraam en met een tuinspel. Alle leden zijn van harte welkom even een kijkje te komen nemen. Het adres is Prins Karelstraat 131.

Programma externe competitie (19 april 2007)
Op zaterdag 21 april spelen de vijf HSC-teams weer uit. HSC 1 krijgt een moeilijke middag in Den Bosch tegen koploper HMC 2. Voor HSC 2 staat de belangrijke topper in Asten tegen De Combinatie op het programma. De overige teams spelen hun laatste wedstrijd van het seizoen. Als HSC 3 weet te winnen in Vught van Vughtse Toren 2, houdt het een theoretische kans op het kampioenschap. HSC 4 blijft in Helmond. Koploper Bastion ontvangt ons vierde in de Geseldonk. HSC 5 mag in Aalst-Waalre proberen de plaatselijke club van het kampioenschap af te houden.

HSC-jeugdafdeling gaat verhuizen (19 april 2007)
Na de zomervakantie gaat de jeugdafdeling van HSC naar de vrijdagavond. Er zal worden gespeeld in wijkgebouw De Fonkel, op de hoek van de Pastoor Van Leeuwenstraat en de Prins Karelstraat. Meer informatie staat op de HSC-jeugdsite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 april 2007)
Op dinsdag 17 april werd de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
Er werd slechts n partij gespeeld in groep A. Hans Nacinovic blunderde een vol stuk weg en verloor zo voor het eerst in pakweg twintig jaar van Maarten Smit. Willy Jonkers trok zich aan het begin van de avond terug uit de competitie, waardoor vier spelers een reglementair punt krijgen. In de stand zijn die partijen aangegeven met een accent.
In groep B werden vier partijen gespeeld. Joep Peeters won in de aanval van Rik Hendriks. Gerard van de Kerkhof was naaste concurrent Benjamin Smits in een ingewikkelde partij de baas. Ellen Meijer verzuimde een kwaliteit te winnen, waarna Dannil van Boxtel uiteindelijk kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Pascal Boudewijns kreeg al snel twee pluspionnen tegen Ton van der Zanden, gaf beide pionnen in de loop van de partij weer terug, maar won toch nog. Hierdoor stijgt hij naar de tweede plaats in de stand.
Drie partijen in groep C. Koploper Roland Robinson won door stukwinst bijzonder snel van Chris van der Aa. Wim Hordijk was te sterk voor Millo Labriaire en de lopers van Jessica de Haas waren sterker dan de paarden van Wilfrid Haase. Ook na deze ronde weinig verschuivingen in de stand.

Programma lentecompetitie (16 april 2007)
Dinsdag 17 april wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Prijzengeld HSC-weekendtoernooi bekend (15 april 2007)
Het prijzengeld voor het HSC-weekendtoernooi, dat van 6 tot en met 8 juli wordt gehouden, is bekend gemaakt door de organisatie. Hier vind je het prijzengeld en kun je je alvast inschrijven!

Tweetallentoernooi Roosendaal (14 april 2007)
Op zaterdag 14 april werd het Tweetallentoernooi georganiseerd door schaakvereniging De Pion. Negen HSC'ers waren van de partij, verdeeld over vijf teams. Het duo Bart Dekker en Hugo Faber haalde een verdienstelijke gedeelde vierde plaats in de hoofdgroep. In de nevengroep was er een vierde plaats voor Rob Bakels en Wilfried van de Kimmenade. De eindstand staat al op de site van de organiserende vereniging. Foto's zullen ongetwijfeld later worden toegevoegd.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 april 2007)
Op dinsdag 10 april werden twee inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A geen partijen, waardoor de stand ongewijzigd is.
In groep B won Gerard van de Kerkhof van Ellen Meijer, waardoor hij ng vaster aan de leiding gaat in de stand.
In groep C leek Jessica de Haas een hele mooie aanvalsstelling te hebben, maar Roel van de Donk nam de aanval over, veroverde het nodige materiaal en won. De stand is nauwelijks veranderd.

Uitslag interne bekercompetitie (11 april 2007)
Dinsdag 10 april werd een kwartfinalepartij gespeeld in de interne bekercompetitie. Hugo Faber en Dirk van Dooren kwamen redelijk snel remise overeen in de reguliere partij. Er moest dus gevluggerd worden om een beslissing te forceren. Hugo deelde de eerste klap uit door een vol stuk te veroveren. Dirk zocht en vond compensatie, heroverde het stuk, plukte de hele zwarte stelling kaal en won de partij.

HSC A kampioen, HSC B verliest nipt (11 april 2007)
HSC A versloeg Deurne met maximale cijfers en is daarmee kampioen! HSC B ging met minimale cijfers onderuit tegen WLC en eindigt op de vijfde plaats. De verslagen van zowel HSC A als HSC B zijn af. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen in klasse C1 bekend zijn.

Programma lentecompetitie (9 april 2007)
Op dinsdag 10 april worden enkele inhaalpartijen gespeeld voor de lentecompetitie en de bekercompetitie.

Programma avondcompetitie (9 april 2007)
Dinsdag 10 april wordt de laatste ronde van de avondcompetitie gespeeld in ons eigen clublokaal. HSC A kan het kampioenschap in klasse C1 binnenhalen, als het tenminste niet verliest van Deurne. De wedstrijd van HSC B tegen WLC is er een voor de statistieken.

Gambiettoernooi Nieuwegein (8 april 2007)
Zes HSC'ers waren zaterdag 7 april aanwezig bij het gezellige Gambiettoernooi in Nieuwegein. Hugo Faber, Sebastiaan Smits, Bart Dekker en Maarten Smit kwamen in de hoogste groep uit en bezetten daar uiteindelijk de plaatsen 5 tot en met 8. Benjamin Smits eindigde op de zesde plaats in groep B. Roland Robinson was de enige die in de prijzen viel; hij won groep D. Het verslag en de uitslagen staan op de site van de organiserende vereniging.

Ellen Meijer uitgeschakeld (7 april 2007)
Ellen Meijer slaagde er helaas niet in de tweede partij van haar mini-tweekamp tegen Claudia Grannetia te winnen en mag nu niet meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen meisjes tot 20 jaar. Voor verdere bijzonderheden zie deze link.

Nederlaag Ellen Meijer (6 april 2007)
Ellen Meijer is vandaag begonnen aan haar tweede mini-tweekamp met als doel zich te kwalificeren voor de Nederlandse Kampioenschappen meisjes tot 20 jaar. Helaas verloor ze in haar eerste partij met zwart van Claudia Grannetia. Morgen mag ze proberen de stand gelijk te trekken. Als ze daarin slaagt volgen barrages. Voor verdere bijzonderheden zie deze link.

Ruben Venis FIDE-meester! (5 april 2007)
Na Dirk van Dooren is Ruben Venis de tweede FIDE-meester die HSC rijk is. Op de aprillijst van de FIDE kwam hij uit op een rating van 2307. Dat was genoeg om de titel aan te vragen. Dat is inmiddels gebeurd, zoals hier te zien is.

Nieuwe website HSC-jeugdafdeling (4 april 2007)
Vanaf heden is de nieuwe website van de jeugdafdeling van HSC online. Neem even een kijkje. In het linkermenu van deze site is de link ook opgenomen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 april 2007)
Op dinsdag 3 april werden enige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A eindigde de topper tussen Sebastiaan Smits en Dirk van Dooren onbeslist. Hugo Faber bouwde zijn voorsprong in de stand intussen verder uit door hekkensluiter Hans Nacinovic terug te wijzen.
Twee inhaalpartijen en vooruitgespeelde partij in groep B. PSV-fan Benjamin Smits maakte zijn avond toch nog een beetje goed door Ajax-fan Rik Hendriks met een mooi kwaliteitsoffer te verslaan. Pascal Boudewijns hield Gerard van de Kerkhof in een onbegrijpelijke partij op remise. Die uitslag viel ook te noteren bij Frans van Neerven tegen Joep Peeters na een partij met wisselende kansen. De stand vertoont nog steeds flink wat uitgestelde partijen.
Slechts n inhaalpartij in groep C. Roel van de Donk versloeg Wilfrid Haase en stijgt door dit resultaat drie plaatsen in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (4 april 2007)
Dinsdag 3 april werd de laatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Maarten Smit bereikte een gewonnen stelling met drie pionnen voor, maar maakte het zichzelf nodeloos moeilijk door onbedoeld een stuk te offeren. Ellen Meijer was zo vriendelijk het stuk enkele zetten later te retourneren, waarna de partij gespeeld was.

Winst en finaleplaats Oost-Brabantteam (4 april 2007)
HSC was op maandag 2 april duidelijk te sterk voor de Eindhovense fusieclub Triple-pion. Door de 6 - 2 overwinning mag er in september gestreden worden om de eerste plaats. Het verslag is bijzonder snel aangeleverd. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma lentecompetitie (2 april 2007)
Het prettoernooi op dinsdag 3 april gaat niet door. In plaats daarvan is een bescheiden inhaalprogramma samengesteld voor de lentecompetitie en de bekercompetitie.

Programma Oost-Brabanttoernooi (1 april 2007)
HSC speelt op maandag 2 april in de vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi in Eindhoven tegen Triple-pion. Bij winst mag er in september gestreden worden om de eerste plaats.

Brabants Kampioenschap (1 april 2007)
Het afgelopen weekend speelden twee HSC'ers mee in het Brabants Kampioenschap. Dirk van Dooren kwam uit op een gedeelde zevende plaats met 3 uit 6. Paul van Asseldonk eindigde op 2, maar was de laatste twee ronden niet meer aanwezig. Alle bijzonderheden staan op de NBSB-site.

Hypercube snelschaaktoernooi Utrecht (1 april 2007)
Zaterdag 31 maart waren Bart Dekker en Sebastiaan Smits aanwezig bij het sterk bezette Hypercube snelschaaktoernooi in Utrecht. Binnenkort zal op de site van schaakclub Utrecht te zien zijn hoe ze het er vanaf gebracht hebben.

Uitslagen en standen lentecompetitie (29 maart 2007)
Dinsdag 27 maart werd de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
Er werden drie partijen gespeeld in groep A. Marco de Waard had na pionwinst in een eindspel nog wel wat te bewijzen, maar hoefde dat niet; Willy Jonkers gaf het vrij vroeg op. Maarten Smit had na de opening al snel de overhand tegen John van Rooij en maakte het bekwaam af. Hugo Faber overleefde ternauwernood de tijdnoodfase in zijn partij tegen Bart Dekker en ontsnapte vervolgens ondanks materile achterstand met eeuwig schaak. Hugo blijft de stand aanvoeren.
Slechts twee partijen in groep B. Ton van der Zanden leek na pionverlies op een kansloze nederlaag af te stevenen tegen Ellen Meijer, maar kon in het middenspel ineens door de zwarte stelling heen beuken en won alsnog. Joep Peeters stond een stuk en twee pionnen voor en Pascal Boudewijns restte niets anders dan nog wat schaakjes te geven. Het had resultaat: Joep miste een simpel mat-in-twee. De stand is flink veranderd.
Vier partijen in groep C. Gert Visser versloeg Millo Labriaire, terwijl Jessica de Haas bijzonder snel een stuk achter kwam tegen Roland Robinson. De laatste maakte het vervolgens eenvoudig af, waardoor hij de leiding in de stand weer overneemt van Wim Hordijk, die vrij kansloos verloor van Rob Bakels. Chris van der Aa won ver in het eindspel van Jan de Groot.

Programma lentecompetitie (26 maart 2007)
Dinsdag 27 maart wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Ellen Meijer wint opnieuw (25 maart 2007)
Ellen Meijer won zaterdag 24 maart ook de tweede partij van haar tweekamp tegen Eva Pot. Ze mag nu op 6 en 7 april aantreden tegen Claudia Grannetia. Bij winst plaatst ze zich dan voor de Nederlandse Kampioenschappen meisjes tot 20 jaar. Voor verdere bijzonderheden zie deze link.

Uitslagen externe competitie (25 maart 2007)
Op zaterdag 24 werd tweemaal gewonnen, tweemaal gelijkgespeeld en n keer verloren.
Helaas was die nederlaag de kampioenswedstrijd van HSC 3. De Combinatie 2 was net even te sterk. HSC 1 bereikte het vierde (!) gelijkspel, dit keer tegen Zeist. Handhaving in klasse 2D is nog altijd niet zeker. HSC 2 was weer bij de les en versloeg Eindhoven 2. Ook voor dit team wacht een finale tegen De Combinatie. HSC 4 won van St.Oedenrode en HSC 5 speelde gelijk tegen De Combinatie 3.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de ontvangen verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (22 maart 2007)
Op zaterdag 24 maart mogen de vijf HSC-teams weer aan de bak. We spelen thuis, dit keer in ons eigen clublokaal, Partycentrum De Molen.
HSC 1 kan degradatie definitief afwenden door de vierpuntenwedstrijd tegen Zeist te winnen. Voor HSC 2 is het te hopen dat het 'Debacle van Dongen' uit de hoofden van de teamleden is verdwenen, zodat er weer gewoon gewonnen kan worden van Eindhoven 2. HSC 3 speelt de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Bij winst op concurrent De Combinatie 2 is het namelijk vrijwel zeker van promotie. HSC 4 kan na een overwinning op gelijke hoogte komen met tegenstander St. Oedenrode. Als HSC 5 nog een gooi wil doen naar de eerste plaats, zal er gewonnen moeten worden van De Combinatie 3.

Uitslagen en standen lentecompetitie (21 maart 2007)
Dinsdag 20 maart werd de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A werd het volledige programma afgewerkt. John van Rooij versloeg Hans Nacinovic met een aanval over de h-lijn. Willy Jonkers hield het na pionverlies in een bedenkelijke stelling voor gezien tegen Maarten Smit. Dirk van Dooren stond eerst iets beter en later wat slechter tegen Bart Dekker, maar de remisemarge werd niet overschreden. Ook een puntendeling bij Hugo Faber tegen Marco de Waard, waardoor eerstgenoemde zijn koppositie in de stand consolideert.
Alle partijen van de vierde ronde in groep B werden uitgesteld. In plaats daarvan werden alvast drie partijen gespeeld uit de zevende ronde. Ton van der Zanden was na de opening al in het voordeel en bracht het punt keurig binnen tegen Rik Hendriks. Gerard van de Kerkhof is de te kloppen man in deze groep, zoals uit de stand blijkt. Ook Joep Peeters lukte het niet hem een halfje te ontfutselen. In de langste partij van de avond slaagde Frans van Neerven er ternauwernood in een remise veilig te stellen tegen Benjamin Smits.
Vier partijen in groep C. Millo Labriaire speelde niet zo'n handige zet, waardoor Jessica de Haas hem mat-in-n kon zetten. Wim Hordijk blijft de leider in de stand dankzij zijn vierde overwinning op rij, dit keer tegen Jan de Groot. Roland Robinson won zijn vooruitgespeelde partij tegen Wilfrid Haase en blijft in het spoor van de koploper. Rob Bakels maakte het zichzelf nog heel moeilijk na stukwinst tegen Chris van der Aa, maar slaagde er toch in zijn eerste punt te scoren.

Programma lentecompetitie (19 maart 2007)
Dinsdag 20 maart wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A en groep C. In groep B wordt in plaats van de vierde ronde, de zevende ronde (van 1 mei) gespeeld!

ASV voorjaarstoernooi Arnhem (17 maart 2007)
Op zaterdag 17 maart werd het sterk bezette ASV voorjaarstoernooi gehouden in Arnhem. Drie HSC'ers waren van de partij. Sebastiaan Smits, Bart Dekker en Dirk van Dooren deden niet voor elkaar onder; alledrie kwamen ze op 4 uit 7 hetgeen een gedeelde negende plaats betekende. Verdere bijzonderheden staan op de site van de organiserende vereniging.

HSC B wint (16 maart 2007)
HSC B won donderdag 15 maart in Deurne en is een ronde voor het einde van de competitie al zeker van klassebehoud. Het verslag is eindelijk binnen. De stand is eveneens bijgewerkt, nu alle uitslagen in klasse C1 bekend zijn.

HSC 3 nog in balans (14 maart 2007)
Dinsdag 13 maart waren acht Astenaren in Helmond, n Helmonder speelde echter in Asten. Wilfried van de Kimmenade speelde zijn partij voor HSC 3 vooruit en kwam remise overeen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 maart 2007)
Dinsdag 13 maart stonden enkele inhaalpartijen in de lentecompetitie op het programma.
In groep A leek Marco de Waard na een kwaliteitsoffer goede kansen te hebben, maar uiteindelijk kon tegenstander Dirk van Dooren zijn stelling verbeteren, waarna hij won. Ook Maarten Smit leek het beste van het spel te hebben, maar na een lange manoeuvreerfase hield Hugo Faber dit keer zijn hoofd koel in de tijdnoodfase. Hierdoor neemt de laatste de leiding weer over in de stand.
Vanwege de Oost-Brabantwedstrijd geen partijen in groep B, waardoor de stand ongewijzigd is.
In groep C pakte Roel van de Donk zijn tweede overwinning. Hij won een toren in zijn partij tegen Millo Labriaire. Wim Hordijk versloeg Wilfrid Haase in het eindspel en verstevigt hiermee zijn leiding in de stand.

HSC wint in Oost-Brabanttoernooi (14 maart 2007)
Dinsdag 13 maart behaalde HSC een mooie, maar geflatteerde 5 - 3 overwinning tegen De Combinatie. Het verslag is reeds binnen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Magere overwinning HSC A (13 maart 2007)
HSC A won maandag 12 maart in Boxmeer met het kleinst mogelijke verschil van hekkensluiter Vrijpion. Het verslag is inmiddels af. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen in klasse C1 bekend zijn.

Programma lentecompetitie (12 maart 2007)
Dinsdag 13 maart is er vanwege de Oost-Brabant-wedstrijd tegen De Combinatie een bescheiden inhaalprogramma in de lentecompetitie.

Programma Oost-Brabanttoernooi (12 maart 2007)
HSC speelt op dinsdag 13 maart in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi thuis tegen De Combinatie uit Asten.

Programma avondcompetitie (11 maart 2007)
Deze week staan weer twee avondwedstrijden op het programma. HSC A speelt maandag 12 maart in Boxmeer tegen Vrijpion. Donderdag 15 maart speelt HSC B in en tegen Deurne.

MEESTERNORM DIRK VAN DOOREN! (10 maart 2007)
In het toernooi van Capelle la Grande finishte Dirk van Dooren op 6 uit 9, door in de laatste ronde een grootmeester te verslaan. Dit leverde hem een internationale meesternorm op! Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Marcel Castricum herinneringstoernooi Vianen (10 maart 2007)
Zaterdag 10 maart waren vier HSC'ers aanwezig bij een rapidtoernooi in Vianen bij Cuijk. De Vrije Pion organiseerde dit toernooi ter herinnering aan hun vorig jaar overleden clublid Marcel Castricum. Bart Dekker en Sebastiaan Smits kwamen uit op 4 uit 7. Maarten Smit had een halfje minder en Roland Robinson scoorde drie punten, maar dat leverde hem wel de vierde prijs op in groep B. Een verslag met eindstanden en foto's zal binnenkort te zien zijn op de site van DVP.

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 maart 2007)
Dinsdag 6 maart werd de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A werden twee van de vier partijen gespeeld. Willy Jonkers boekte zijn eerste zege; Hans Nacinovic was de klos. Sebastiaan Smits kwam een pionnetje voor tegen Bart Dekker en gaf de partij hierna niet meer uit handen. Hij is daarmee de nieuwe leider in de stand.
Vanwege de avondcompetitiewedstrijd van HSC B werden ook maar twee partijen gespeeld in groep B. Gerard van de Kerkhof won in het middenspel een belangrijke pion, waarna Rik Hendriks er niet meer aan te pas kwam. Ook Frans van Neerven gaf een pion af en kon het Dannil van Boxtel daarna niet echt moeilijk meer maken. Gerard nu de ongedeelde leider in de stand.
Drie partijen in groep C. Jessica de Haas slikte haar eerste nederlaag. Haar tegenstander Wim Hordijk gaat nu ongeslagen aan kop in de stand. Gert Visser speelde een goede partij en won in de aanval van Jan de Groot. Chris van der Aa sloeg pas in het eindspel toe, waarin hij te sterk bleek voor Wilfrid Haase.

Uitslag interne bekercompetitie (7 maart 2007)
Dinsdag 6 maart werd eindelijk de laatste partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Maarten Smit was Roel van de Donk in een interessante partij de baas.

HSC B wint degradatieduel (7 maart 2007)
Dinsdag 6 maart was HSC B duidelijk sterker dan hekkensluiter Vrijpion. Het verslag is bijzonder snel aangeleverd. De stand is inmiddels ook bijgewerkt nu alle uitslagen in klasse C1 bekend zijn.

Programma lentecompetitie (5 maart 2007)
Dinsdag 6 maart wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Programma avondcompetitie (5 maart 2007)
HSC B speelt dinsdag 6 maart de inhaalwedstrijd tegen Vrijpion Boxmeer.

Ellen Meijer wint eerste partij (4 maart 2007)
Ellen Meijer speelde zondag 4 maart de eerste partij van haar tweekamp tegen Eva Pot en won. Als ze de tweede partij op 24 maart niet verliest blijft ze kans houden zich te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen meisjes tot 20 jaar. Voor verdere bijzonderheden zie deze link.

Dirk van Dooren in Capelle la Grande (4 maart 2007)
Dirk van Dooren speelt momenteel mee in het meerdaagse toernooi van Capelle la Grande. Hij is te volgen op de toernooisite.

Uitslagen externe competitie (3 maart 2007)
Op zaterdag 3 maart speelden de HSC-teams uit. De oogst was n overwinning, twee gelijkspelen en twee nederlagen. HSC 1 ging nipt onderuit tegen Vianen/DVP, terwijl een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoorde. HSC 2 werd verpletterd door het Dongense DSC en krijgt concurrentie aan kop. HSC 3 won met grote cijfers van WLC 2 en komt op gelijke hoogte met concurrent De Combinatie 2. HSC 4 miste twee man, een man en een vrouw om precies te zijn, maar speelde toch gelijk tegen Eindhoven 4. Ook HSC 5 haalde een matchpunt; tegen koploper WLC 3 werd het 3 - 3. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de ontvangen verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (1 maart 2007)
Zaterdag 3 maart gaan vijf HSC-teams op bezoek. HSC 1 treedt aan in Vianen (vlakbij Cuijk) tegen De Vrije Pion. Dit team is ondanks een puntloze laatste plaats niet te onderschatten! HSC 2 krijgt de eerste echte test. In Dongen wacht het sterke DSC. De overige teams spelen in Eindhoven. HSC 3 zal moeten winnen van WLC 2 om de race om het kampioenschap te kunnen volhouden. HSC 4 speelt tegen het vierde team van Eindhoven, dat nog altijd geen matchpunten heeft. HSC 5 speelt tegen koploper WLC 3 en kan bij winst nog meedoen om de eerste plaats.

Uitslagen interne bekercompetitie (28 februari 2007)
Er werden dinsdag 27 februari twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. De tweederondepartij tussen Pascal Boudewijns en Ton van der Zanden eindigde, ondanks een gezonde kwaliteit voorsprong voor eerstgenoemde, in remise. In de barragepartij sloeg Ton vervolgens toe. Dat was op zich genoeg om de volgende ronde te bereiken, maar beide heren waren in de veronderstelling dat er ng een barragepartij gespeeld zou moeten worden, hoewel de reglementen dat toch cht niet voorschrijven. Deze partij eindigde net als de eerste in remise, zodat Ton terecht doorgaat naar de kwartfinale. Marco de Waard is dat stadium als eerste gepasseerd. Hij won in het vierde uur een stuk tegen Joep Peeters en heeft zich geplaatst voor de halve finale.

Uitslagen en standen lentecompetitie (28 februari 2007)
Dinsdag 27 februari werden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A won Dirk van Dooren bijzonder snel van Hans Nacinovic. Laatstgenoemde blunderde op zet 9 een stuk weg. Dirk schuift wat naar boven in de stand.
Rob Bakels verloor opnieuw in groep C. Jessica de Haas veroverde een stuk na een kleine combinatie. Wilfrid Haase won zijn eerste partij. Zijn zware stukken drongen de koningsstelling van Millo Labriaire vernietigend binnen. Nog vier personen met 100%, zoals uit de stand blijkt.

Opnieuw zege HSC A (28 februari 2007)
Dinsdag 27 februari was HSC A met wat fortuin ietsje sterker dan concurrent Veldhoven. Het kampioenschap lijkt nu binnen handbereik! Het verslag is inmiddels af. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen in klasse C1 bekend zijn.

Programma clubavond (26 februari 2007)
Dinsdag 27 februari worden twee partijen gespeeld voor de interne bekercompetitie; n uit de tweede ronde en n uit de kwartfinale. Ook worden er enkele inhaalpartijen voor de lentecompetitie afgewerkt.

Programma avondcompetitie (26 februari 2007)
HSC A speelt dinsdag 27 februari de belangrijke thuiswedstrijd tegen Veldhoven. De wedstrijd van HSC B tegen Vrijpion wordt pas op dinsdag 6 maart gespeeld.

Loting interne bekercompetitie (26 februari 2007)
De loting voor de kwartfinale van de interne bekercompetitie is verricht.

NBSB-snelschaakkampioenschap voor teams (25 februari 2007)
Zaterdag 24 februari organiseerde SV Veldhoven het NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams. Drie HSC-teams speelden mee. Met een negende, een 23e en een dertigste plaats viel onze club buiten de prijzen. Rob Bakels pakte wl een prijs: hij scoorde 9 uit 11 en werd daarmee eerste in de categorie individueel in groep B. De eindstanden staan op de toernooisite.

HSC-weekendtoernooi (19 februari 2007)
In het weekend van 6 tot en met 8 juli 2007 wordt het zestiende HSC-weekendtoernooi georganiseerd. Plaats van handeling is ons clublokaal, Partycentrum De Molen. Nadere informatie volgt later.

Jeugdtoernooi Geel (19 februari 2007)
Dirk van Dooren en Ellen Meijer speelden zondag 18 februari mee in een jeugdtoernooi in het Belgische Geel. Dirk kwam op 4 uit 7 en werd daarmee zesde. Ellen had een halfje minder en kwam op plaats 11 uit. De eindstanden staan op de site van de Geelse Schaakkring.

Noteboomtoernooi Leiden (19 februari 2007)
Drie HSC'ers namen het afgelopen weekend deel aan het Noteboomtoernooi in Leiden. Benjamin Smits en Albert Coenen eindigden met 2 punten in de achterhoede. Sebastiaan Smits was met nog een halfje minder geheel uit vorm. Verslagen en eindstanden staan op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 februari 2007)
Dinsdag 13 februari werden tien partijen gespeeld in de tweede ronde van de lentecompetitie.
In groep A kwamen Marco de Waard en Sebastiaan Smits na een theoretische discussie redelijk snel remise overeen. Maarten Smit won een pionnetje tegen Dirk van Dooren, maar verzuimde diens sterke loper onschadelijk te maken. Na een onderhoudend gevecht werd het ook hier remise. Hugo Faber won zijn vooruitgespeelde partij tegen Willy Jonkers in de uitvluggerfase, waardoor hij voorlopig aan de leiding gaat in de stand.
In groep B speelden Pascal Boudewijns en Rik Hendriks voor de derde keer in korte tijd tegen elkaar. Ook nu won de zwartspeler. Frans van Neerven leek beter te staan, maar na een foutje sloeg Ellen Meijer onverbiddelijk toe. Ton van der Zanden speelde een wat langere partij dan vorige week, maar het resultaat was hetzelfde: hij verloor, dit keer van Joep Peeters. Met z'n vieren aan de leiding in de stand.
In groep C is het schema enigszins veranderd in verband met de inschrijving van een extra speler, Wilfrid Haase. Jessica de Haas bracht haar pion tot promoveren met een kleine combinatie, die Jan de Groot derhalve fataal werd. Gert Visser ruilde de dames en had in het vervolg beter gerekend dan Rob Bakels. Wim Hordijk versloeg Chris van der Aa in een partij met wisselende kansen. Roland Robinson sloot de dag af met winst in een eindspel, waarin zijn loper beter bleek dan het paard van Roel van de Donk. Dankzij deze overwinning gaat Roland alleen aan de leiding in de stand.

Programma clubavond bijgewerkt (14 februari 2007)
Wat is er op dinsdagavond te doen op onze clubavond? Kijk hier en je weet het! Het programma is bijgewerkt tot eind augustus.

Programma lentecompetitie (12 februari 2007)
Dinsdag 13 februari wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C.

Rapidtoernooi Geldrop (11 februari 2007)
Het rapidtoernooi in Geldrop, dat op 10 februari werd gehouden, trok beduidend minder deelnemers dan voorgaande jaren, maar HSC was wel weer zeer goed vertegenwoordigd. Met maar liefst twaalf HSC'ers kon het natuurlijk niet uitblijven dat de winnaar ook van onze club was. Sebastiaan Smits stond in de eerste ronde een halfje af en won daarna zes keer op rij. Dirk van Dooren verloor n partij onterecht en won de rest, waardoor hij op de tweede plaats uitkwam. Ook Bart Dekker viel nog in de prijzen, Maarten Smit net niet. Kijk even naar de eindstand op de NBSB-site.

Uitslagen Oost-Brabanttoernooi (7 februari 2007)
Maandag 5 februari en dinsdag 6 februari werden twee wedstrijden in het Oost-Brabanttoernooi gespeeld. HSC was deze ronde vrij. Kijk even naar de uitslagen en de stand.

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 februari 2007)
Dinsdag 6 februari werd de eerste ronde van de lentecompetitie afgewerkt. Negen van de twaalf geprogrammeerde partijen werden gespeeld, netjes verdeeld over de drie groepen.
Geen verrassingen in groep A. John van Rooij zette in het middenspel vrijwel al zijn stukken terug op de onderste rij. Hugo Faber was niet onder de indruk en benutte het ruimtevoordeel optimaal. Marco de Waard leek zeer behoorlijke compensatie te hebben voor een geofferde pion, maar in het vierde uur kwam Bart Dekker toch als winnaar te voorschijn. Maarten Smit stond steeds ietsje minder in het dameloze middenspel. Sebastiaan Smits bouwde zijn voordeel knap uit en hoewel de partij de volle vier uur duurde, stond de uitslag eigenlijk al vast. Kijk even naar de tussenstand na de eerste ronde.
Ook drie zwartoverwinningen in groep B. Frans van Neerven was bijzonder snel klaar; tegenstander Ton van der Zanden blunderde een dame weg. Benjamin Smits moest wat meer moeite doen, maar slaagde er in Ellen Meijer op de knien te krijgen. In de langste partij in deze groep won Gerard van de Kerkhof op een mooie manier van Dannil van Boxtel. Kijk even naar de tussenstand na de eerste ronde.
In groep C bracht de geliefde opening van Roland Robinson voor de verandering eens een vol punt op. Millo Labriaire werd verslagen. Roel van de Donk besliste de strijd tegen Jan de Groot in het eindspel. Chris van der Aa stond al snel een pion voor tegen Gert Visser en hij bracht het punt in wederzijdse tijdnood binnen. Kijk even naar de tussenstand na de eerste ronde.

Programma lentecompetitie (4 februari 2007)
Dinsdag 6 februari start de lentecompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep A, groep B en groep C.

Uitslagen externe competitie (4 februari 2007)
Zaterdag 3 februari leverde onze teams een overwinning, een nederlaag en maar liefst drie gelijkspelen op.
Het remisevirus sloeg toe in HSC 1. Alleen bord 1 en bord 8 hadden een andere uitslag, waardoor de wedstrijd tegen Overschie in 4 - 4 eindigde. HSC 2 kwam terug van een 0 - 2 achterstand tegen Baronie en bereikte ook een gelijkspel. Concurrent Schavo verloor, zodat de marge op nummer twee in de stand twee punten blijft. De enige overwinning kwam op naam van HSC 3. Kemppion 3 werd met 5 - 2 verslagen. HSC 4 speelde met een man meer tegen EVS 2, maar kon alleen op de bovenste borden imponeren. Ook hier een gelijkspel. Dat haalde HSC 5 net niet. ODI uit Uden was met 2 - 3 net iets sterker.
Alle overzichten van de teams zijn inmiddels bijgewerkt. Verslagen worden toegevoegd zodra ze binnen zijn.

Programma externe competitie (1 februari 2007)
Zaterdag 3 februari spelen vijf HSC-teams een thuiswedstrijd.
LET OP! We spelen NIET in ons clublokaal Partycentrum De Molen, maar wijken voor de laatste keer uit naar de Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 in Helmond.
HSC 1 speelt een belangrijke wedstrijd tegen Overschie, dat n matchpunt minder heeft. HSC 2 speelt tegen middenmoter Baronie uit Breda en moet proberen de koppositie te handhaven. HSC 3 treedt aan tegen hekkensluiter Kemppion 3 uit Steensel. HSC 4 ontvangt het Valkenswaardse EVS 2. HSC 5, dat er in deze klasse relatief het beste voor staat, mag het proberen tegen ODI uit Uden.

KNSB-ratinglijst van februari (1 februari 2007)
Er is een nieuwe KNSB-ratinglijst. Zoals uit de HSC-lijst blijkt hebben de meeste leden een ongewijzigde rating. Grootste stijgers zijn Paul van Asseldonk (+62), Dirk van Dooren (+50) en Bart Dekker (+36).

Uitslagen interne bekercompetitie (31 januari 2007)
Er werden dinsdag 30 januari zes partijen afgewerkt in de interne bekercompetitie. Twee daarvan uit de eerste ronde. Bart Dekker versloeg Frans van Neerven met, zoals hij het zelf noemde, een 'pionnentsunami'. Pascal Boudewijns nam revanche voor zijn nederlaag in de herfstcompetitie en won nu wel van Rik Hendriks. In de tweede ronde werd de clash tussen twee kanshebbers beslist in tijdnood; Dirk van Dooren won van Sebastiaan Smits. Gerard van de Kerkhof versloeg de verrassend tot de tweede ronde doorgedrongen Wim Hordijk in de aanval. Het loperpaar van Joep Peeters gaf uiteindelijk de doorslag in zijn partij tegen Wilfried van de Kimmenade. Marco de Waard had zijn handen vol aan Benjamin Smits, maar zijn kwaliteit tegen pion voorsprong was genoeg voor de winst.

Programma interne bekercompetitie (29 januari 2007)
Dinsdag 30 januari staan de laatste drie partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie op het programma. Ook worden er vier partijen uit de tweede ronde gespeeld.

Kafmolentoernooi Schijndel (29 januari 2007)
Op zondag 28 januari was het gezellige Kafmolentoernooi in Schijndel. HSC was met acht leden vertegenwoordigd. Groep A werd gewonnen door Dirk van Dooren gevolgd door Bart Dekker op de tweede plaats. Maarten Smit werd vierde. In groep B een zevende plaats voor Ellen Meijer. Ook Wilfried van de Kimmenade, Joep Peeters en Rob Bakels mochten een prijsje uitzoeken. Geen prijs voor Roland Robinson, maar die had dan ook geen inschrijfgeld betaald. De organiserende vereniging Schijndel heeft geen website, maar een verslag en een gedeelte van de eindstand is te vinden op ons forum.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (27 januari 2007)
Op zaterdag 27 januari waren acht HSC'ers present in Valkenswaard voor de volgende editie van het Torenvalktoernooi. In groep A prijzen voor Dirk van Dooren (derde), Bart Dekker (vierde) en Sebastiaan Smits (vijfde). Roland Robinson was succesvol in groep B met een vierde plaats. Ook Ellen Meijer was in vorm; ze won groep C overtuigend. De overige HSC'ers (Hugo Faber, Joep Peeters en Maarten Smit) vielen ook nog in de prijzen in de loterij. Een verslag en de eindstanden zullen binnenkort op de site van de organiserende vereniging EVS te vinden zijn.

HSC B nipt onderuit (26 januari 2007)
HSC B werd donderdag 25 januari met 2 - 1 verslagen door Veldhoven. Het verslag is al af. De stand is bijgewerkt, ook al zijn nog niet alle uitslagen in klasse C1 bekend.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 januari 2007)
Dinsdag 23 januari werd de voorlaatste partij in groep 2 gespeeld. Willy Jonkers deed de competitieleider een plezier door van Roland Robinson te winnen. Hierdoor zijn er namelijk geen barrages nodig in deze groep, zoals uit de stand blijkt. De laatste partij in deze groep hoeft nu eigenlijk niet meer gespeeld te worden.
De enige barrage van de herfstcompetitie werd ook op deze avond afgewerkt. John van Rooij won de eerste rapidpartij overtuigend, maar Joep Peeters was hard op weg de tweede te winnen. Een blunder verhinderde dat er gesnelschaakt moest worden. John mag de lentecompetitie in groep A starten.

Uitslag interne bekercompetitie (24 januari 2007)
In de eerste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie slaagde Jessica de Haas er niet in voor een nieuwe verrassing te zorgen. Hugo Faber was een maatje te groot.

HSC A wint! (24 januari 2007)
HSC A heeft de belangrijke wedstrijd tegen De Combinatie gewonnen met 2 - 1. Het verslag is inmiddels af. De stand is bijgewerkt, ook al zijn nog niet alle uitslagen in klasse C1 bekend.

Programma herfstcompetitie (22 januari 2007)
Dinsdagavond 23 januari worden de laatste inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. Ook staat de barrage tussen Joep Peeters en John van Rooij, met als inzet een plaats in groep A in de lentecompetitie, op het programma. Voorts nog een partij in de tweede ronde van de interne bekercompetitie.

Programma avondcompetitie (22 januari 2007)
Deze week twee avondwedstrijden. Beide HSC-teams spelen een uitwedstrijd. Dinsdag 23 januari speelt HSC A in Asten in de topper van klasse C1 tegen De Combinatie. HSC B komt donderdag 25 januari pas in actie in en tegen Veldhoven.

Grote Bos jeugdweekendtoernooi Geldrop (21 januari 2007)
Diverse HSC-jeugdleden waren het afgelopen weekend in Geldrop om aan het vierde Grote Bos jeugdweekendtoernooi deel te nemen. Uitslagen, eindstanden, verslagen en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Loting interne bekercompetitie (21 januari 2007)
De loting voor de tweede ronde van de interne bekercompetitie is verricht.

Winst Oost-Brabantteam (18 januari 2007)
Het vergeleken met vorig jaar ernstig verzwakte HSC-team boekte een verrassende zege in Eindhoven tegen WLC. Het verslag is reeds ontvangen. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 januari 2007)
Dinsdag 16 januari was een erg slecht bezochte clubavond. Mede vanwege een uitwedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi werden slechts enkele partijen gespeeld.
De laatste partij in groep 1 werd na bijzonder weinig zetten remise. Voor Ton van der Zanden en Jessica de Haas stond dan ook niets meer op het spel. Daarmee is er een eindstand bereikt. Alleen de barrage tussen Joep Peeters en John van Rooij staat nog op het programma.
Een echte partij in groep 2, hoewel er ook hier niets meer op het spel stond. Jan de Groot vond dat hij de winst gemist had tegen Roel van de Donk en moest berusten in remise. Beide zijn op de valreep van de hatelijke nul af, zoals te zien is in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (18 januari 2007)
Twee partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie werden op dinsdag 16 januari ingehaald. Beide partijen waren vrij snel afgelopen. Millo Labriaire wist dit keer een minder aansprekend resultaat te behalen tegen Dirk van Dooren. Na stukverlies kon hij meteen opgeven. Wim Hordijk boekte een sensationele zege in acht zetten (mat of stukwinst). Tegenstander John van Rooij, toch niet de minste, probeerde een nieuw idee uit. Blijkbaar toch niet zo sterk...

Programma herfstcompetitie (15 januari 2007)
Dinsdagavond 16 januari worden nog enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie en de interne bekercompetitie.

Programma Oost-Brabanttoernooi (15 januari 2007)
HSC speelt op dinsdagavond 16 januari in de eerste ronde van het Oost-Brabanttoernooi in Eindhoven tegen WLC.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (14 januari 2007)
Op zaterdag 13 januari speelden maar liefst tien HSC'ers mee in het jaarlijkse rapidtoernooi in Berkel-Enschot. Er werd gespeeld in drie groepen. In de sterk bezette eerste groep kwamen vier HSC'ers uit: Bart Dekker, Maarten Smit, Sebastiaan Smits en Dirk van Dooren. Laatstgenoemde viel in de prijzen; hij haalde 5 uit 7 en werd gedeeld eerste met drie anderen. Normaalgesproken wordt dan het prijzengeld gedeeld door vieren. Zo niet hier, degene met de meeste weerstandspunten kreeg beduidend meer dan de overige drie.
De vier HSC'ers in groep 2; Rob Bakels, Wilfried van de Kimmenade, Roland Robinson en Joep Peeters slaagden er niet in prijzen te winnen.
De twee HSC-dames Jessica de Haas en Ellen Meijer speelden in groep 3. Na in de eerste ronde tegen elkaar remise te hebben gespeeld gingen ze beide voor de eerste plaats. Ellen viel in de slotfase af, maar Jessica ging door en finishte met 6 uit 7 op de ongedeelde eerste plaats!
De organiserende vereniging heeft geen website, maar wellicht verschijnen de eindstanden nog op de NBSB-site.

HSC onderuit in KNSB-beker (12 januari 2007)
HSC speelde donderdag 11 januari in Arnhem in de tweede ronde van de KNSB-bekercompetitie tegen ASV. Hugo Faber en Sebastiaan Smits wonnen, maar door nederlagen van Frans Janssen en Bart Dekker moest er, na twaalf uur, nog gesnelschaakt worden. De Arnhemmers wonnen met 3 - 1. Het verslag is inmiddels af.

HSC 2 op achterstand (10 januari 2007)
Paul van Asseldonk was, net voor z'n vakantie, afgereisd naar Breda om vooruit te spelen voor de externe competitie. Ondanks de aanwezigheid van supporter Wilfried van de Kimmenade kon hij het niet bolwerken tegen de eerste bordspeler van De Baronie. Ons tweede begint derhalve op zaterdag 3 februari met een achterstand.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 januari 2007)
Dinsdag 9 januari stond in het teken van inhaalpartijen.
In groep 1 werden er twee gespeeld. Marco de Waard plaatste zich voor groep A; Jessica de Haas maakte het hem niet al te moeilijk. John van Rooij won van Wim Hordijk en komt daarmee op een gedeelde derde plaats, zoals uit de stand blijkt. Een barrage tegen Joep Peeters zal uitwijzen wie er in groep A gaat uitkomen in de lentecompetitie.
Het blijft spannend in groep 2, ook na de drie gespeelde partijen. Hugo Faber kwam een kwaliteit tegen een pion voor tegen Dannil van Boxtel, maar zag vervolgens geen aanknopingspunten meer. Zijn remiseaanbod werd geaccepteerd, waardoor Dannil nu zeker is van een plaats in groep B in de lentecompetitie. Roland Robinson leek af te stevenen op een overwinning in een eindspel met pluspion, maar Rik Hendriks wikkelde dusdanig af dat Roland een randpion en een verkeerde loper overhield. De partij tussen Pascal Boudewijns en Willy Jonkers leek ook op remise aan te koersen, maar Pascal wilde mr en kreeg uiteindelijk minder. Uit de stand blijkt dat hij nu zelfs voor groep C moet vrezen.
De laatste drie partijen in groep 3 werden allemaal afgewerkt. Rob Bakels gaf op omdat hij een kwaliteit dacht te verliezen. Nadere analyse wees uit dat Hans Nacinovic zelfs een dame zou winnen. Frans van Neerven speelde met de verkeerde kleur tegen Millo Labriaire, maar in onderling overleg werd de partij toch voortgezet. Frans won uiteindelijk. Millo hield toch nog een half punt over aan deze avond. Dat gebeurde in een correcte, maar wel erg korte partij tegen Dirk van Dooren. Geen barrages in deze groep, zoals uit de eindstand blijkt.

Programma herfstcompetitie (8 januari 2007)
Dinsdagavond 9 januari zal een aantal inhaalpartijen worden gespeeld in de herfstcompetitie. De tweede ronde van de interne bekercompetitie, die eigenlijk voor deze avond geprogrammeerd stond, is uitgesteld.

Olympustoernooi Arnhem (7 januari 2007)
Op zaterdag 6 januari speelden acht HSC'ers mee in het sterk bezette rapidtoernooi in Arnhem. De helft kwam uit in de hoofdgroep, de Olympusgroep. Bart Dekker en Sebastiaan Smits eindigden gedeeld vijftiende met 4 uit 7. Hugo Faber werd gedeeld 24e met 50% en Dirk van Dooren kwam in de achterhoede met 2. In groep 1 een gedeelde 27e plaats voor Benjamin Smits met 4 uit 7. Wilfried van de Kimmenade was niet in vorm: slechts twee punten en daarmee gedeeld 82e. Jessica de Haas haalde met 5 uit 7 een gedeelde vijfde plaats in groep 2 en viel daarmee in de prijzen! Ellen Meijer finishte met een halfje minder op de gedeelde elfde plaats. Eindstanden en partijen zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 januari 2007)
Op de gezellige eerste clubavond van het jaar werden zes inhaalpartijen gespeeld.
Drie daarvan in groep 1. Chris van der Aa behaalde zijn eerste overwinning in zijn laatste partij; Jessica de Haas blunderde een stuk weg. Benjamin Smits had al snel een goede stelling tegen Ton van der Zanden. Laatstgenoemde offerde uit wanhoop een stuk, maar dat versnelde het einde slechts. Bart Dekker ging voor zijn achtste zege op rij, maar Joep Peeters wilde niet meewerken. Na de terechte remise is Joep zeker van in ieder geval een barrage voor een plaats in groep A van de lentecompetitie. Uit de stand blijkt tevens dat er nog drie partijen moeten worden gespeeld.
Twee partijen in groep 2. Hugo Faber plaatste zich definitief voor groep A van de lentecompetitie door Willy Jonkers terug te wijzen. Sebastiaan Smits won voor de achtste keer op rij! Dit keer was Roel van de Donk het slachtoffer. De stand vertoont nog een zestal uitgestelde partijen.
De langste partij van de avond was er een in groep 3. Gert Visser bood goede tegenstand, maar werd uiteindelijk in het eindspel verslagen door Maarten Smit, die zich daarmee voor groep A in de lentecompetitie heeft geplaatst. Uit de stand blijkt tevens dat er nog drie partijen moeten worden gespeeld.

Programma herfstcompetitie (1 januari 2007)
Op de eerste clubavond van het jaar, dinsdag 2 januari, zullen enkele inhaalpartijen in de herfstcompetitie worden gespeeld.

HSC heeft het beste bestuur! (31 december 2006)
Bij het Besturentoernooi op 30 december in Kaatsheuvel, een rapidtoernooi waarin de besturen van verschillende Brabantse verenigingen tegen elkaar streden, kwam het viertal van HSC als beste uit de bus. Er waren ook prijzen voor de topscorers. Zo was Bart Dekker de beste competitieleider, Rob Bakels de beste secretaris en Paul van Asseldonk en Roland Robinson deelden de prijs voor de beste teamleider. Het verslag en de foto's staan op de NBSB-site.

Schaaktoernooi Bethune, Frankrijk (30 december 2006)
Sebastiaan Smits is op 50% geindigd in het internationaal toernooi in Bethune, Frankrijk. Bijzonderheden staan op de toernooisite.

Jeugdkampioenschap NBSB (30 december 2006)
Bij de Brabantse jeugdkampioenschappen viel alleen Dirk van Dooren namens HSC in de prijzen. Door in de laatste ronde te verliezen zakte hij naar een gedeelde derde plaats. Jammer, want hij stond zes ronden lang eerste. Uitslagen, eindstanden, verslagen, partijen en foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Jeugdkampioenschap NBSB (27 december 2006)
Diverse HSC-jeugdleden nemen van 27 tot en met 30 december deel aan het Brabants kampioenschap in Kaatsheuvel. Ze zijn te volgen via deze link.

Schaaktoernooi Bethune, Frankrijk (27 december 2006)
Sebastiaan Smits speelt mee in een internationaal toernooi in Bethune, Frankrijk, tussen 26 en 30 december. Zijn uitslagen zijn te volgen via deze link.

Kerstschaaktoernooi Turnhout (27 december 2006)
Op Tweede Kerstdag gingen vier HSC'ers de grens over om een rapidtoernooi te spelen in Turnhout. Maarten Smit eindigde na een valse start met 5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats. Paul van Asseldonk en Joep Peeters kwamen uit op 4 punt en werden daarmee gedeeld achtste. Roland Robinson begon goed, maar kwam uiteindelijk toch niet verder dan de gedeelde twaalfde plaats met 4 uit 7. De eindstanden zullen binnenkort wellicht op de site van de Koninklijke Turnhoutse Schaakkring verschijnen.

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (25 december 2006)
Zondag 24 december, daags na Boxmeer, opnieuw een Kersttoernooi, nu in Tilburg. Negen HSC'ers waren van de partij. Er werd gespeeld in twee groepen. De hoogste groep werd gewonnen door Robin Swinkels. Sebastiaan Smits en Hugo Faber eindigden op een keurige gedeelde vijfde plaats. Bart Dekker (gedeeld vijftiende) en Dirk van Dooren (gedeeld 24e) waren vandaag iets minder op dreef. In groep B ook twee HSC'ers in de subtop: Benjamin Smits en Wilfried van de Kimmenade eindigden gedeeld vijfde. Verder nog een mooie gedeelde twaalfde plaats voor Ellen Meijer. Joep Peeters (gedeeld twintigste) en Roland Robinson (gedeeld 35e) zullen wat minder tevreden zijn geweest. De eindstanden staan op de site van Stukkenjagers.

Witte Kersttoernooi Boxmeer (25 december 2006)
Zes HSC'ers namen zaterdag 23 december in Boxmeer deel aan het jaarlijkse Witte Kersttoernooi. Na zeven voorrondes volgde een herindeling, waarna een halve competitie in vier finalegroepen volgde. Bart Dekker werd tweede in de hoogste finalegroep, twee plaatsen voor Dirk van Dooren. Hugo Faber was er niet in geslaagd zich voor de hoogste groep te kwalificeren en was het aan zijn stand verplicht groep B te winnen, wat hij ook deed. In deze groep speelden ook nog Joep Peeters (zesde) en Ellen Meijer (zevende). Roland Robinson kwam uit in groep C en werd tweede. Uitslagen, eindstanden en veel foto's op de site van De Vrijpion.

Sebastiaan Smits wint gongtoernooi (20 december 2005)
Na zes ronden gongen kwam Sebastiaan Smits als winnaar uit de bus. Hij stond slechts een half puntje af. Zoals gebruikelijk kon elke deelnemer na afloop een prijs uitkiezen. De eindstand staat hier.

Programma Oost-Brabant toernooi (20 december 2006)
Het programma van het Oost-Brabanttoernooi is bekend. We beginnen met een uitwedstrijd tegen WLC op dinsdag 16 januari 2007.

Gongtoernooi (18 december 2006)
Dinsdagavond 19 december is de laatste clubavond van het jaar. Traditiegetrouw wordt dan het jaarlijkse gongtoernooi gehouden met vele leuke prijzen in natura. Zorg dat je uiterlijk om 20.30 uur aanwezig bent.

Uitslagen externe competitie (17 december 2006)
Vier wedstrijden werden op zaterdag 16 december afgewerkt in de Bethlehemkerk.
HSC 1 speelde gelijk tegen Krimpen aan de IJssel. Ondanks het feit dat er met een man minder gespeeld werd, had er toch echt meer in gezeten. HSC 2 won voor de vierde achtereenvolgende keer. Hekkensluiter D4 2 werd met het kleinst mogelijke verschil verslagen. Ook HSC 3 was succesvol. Veldhoven 4 moest er met 5 - 2 aan geloven. Een tweede nederlaag voor HSC 4. Veldhoven 5 won met 3 - 5 en de kampioensaspiraties kunnen even in de ijskast. HSC 5 was vrij.

Programma externe competitie (14 december 2006)
Zaterdag 16 december gaan de HSC-teams een thuiswedstrijd spelen in de externe competitie.
LET OP! We spelen NIET in ons clublokaal Partycentrum De Molen, maar wijken voor deze keer uit naar de Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 in Helmond.
HSC 1 neemt het op tegen Krimpen aan de IJssel, een team dat net als ons eerste drie matchpunten heeft weten te scoren tot nu toe. Koploper HSC 2 speelt, hopelijk met acht man, tegen n van de hekkensluiters, D4 2 uit Oosterhout. Zowel HSC 3 als HSC 4 ontvangen Veldhovense teams. Ons derde heeft n matchpunt meer dan Veldhoven 4 en ons vierde n minder dan Veldhoven 5. In beide gevallen geldt: werk aan de winkel! HSC 5 is vrij, maar het is natuurlijk niet verboden om als toeschouwer tch aanwezig te zijn!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 december 2006)
De laatste ronde van de herfstcompetitie werd op dinsdag 12 december gespeeld. Vele partijen werden uitgesteld vanwege de avondcompetitie.
De volledige negende ronde in groep 1 werd uitgesteld. De enige partij die wl door zou gaan was die tussen Chris van der Aa en Jessica de Haas. Eerstgenoemde bleek echter een partij te moeten vooruitspelen voor de bondscompetitie, en was vergeten zijn tegenstandster daarvan op de hoogte te brengen. Twee inhaalpartijen werden nog gespeeld. Marco de Waard versloeg Wim Hordijk in een boeiende partij. John van Rooij wist enkele pionnen te veroveren tegen Joep Peeters en het paardeindspel wist hij vervolgens te winnen. Uit de stand blijkt dat John zijn eindsprint op tijd lijkt te zijn begonnen.
Drie inhaalpartijen in groep 2. Roel van de Donk kon het met wit niet bolwerken tegen Dannil van Boxtel, en is hiermee definitief veroordeeld tot groep C van de lentecompetitie. Rik Hendriks kwam dit keer niet tot een bijna-stunt. Hugo Faber hield zijn hoofd koel en won. Dat deed Sebastiaan Smits ook, voor de zevende keer op rij. Voor Willy Jonkers betekende dat zijn eerste nederlaag. Uit de stand blijkt vooral dat er nog heel wat inhaalpartijen gespeeld moeten worden.
En partij in groep 3 met een verrassend einde. Op zich is het niet verrassend dat Dirk van Dooren won van Ellen Meijer, maar het offer waarmee hij het punt veroverde was dat wel. De combinatie was zo lek als een mandje, maar in plaats van dat te bewijzen gaf Ellen op. Dit resultaat maakt aardig wat duidelijk in de stand.
Ook nog een inhaalpartij voor de bekercompetitie. Hans Nacinovic maakte al snel een grote fout tegen Gerard van de Kerkhof en wist dat niet meer recht te zetten.

Winst en verlies in avondcompetitie (13 december 2006)
HSC A versloeg Geldrop overtuigend met 3 - . HSC B ging met dezelfde cijfers onderuit tegen koploper De Combinatie. De verslagen van zowel HSC A als HSC B zijn inmiddels af. Alle uitslagen in klasse C1 zijn binnen zodat de stand up-to-date is.

Programma herfstcompetitie (11 december 2006)
Dinsdag 12 december wordt de negende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Het programma in groep 1, groep 2 en groep 3 is enigszins gewijzigd vanwege de avondcompetitie. Kijk even in je mailbox!

Programma avondcompetitie (11 december 2006)
Dinsdag 12 december spelen beide avondteams van HSC thuis. HSC A mag proberen zich te revancheren tegen Geldrop; vorig seizoen werd immers een matchpunt verspeeld. HSC B ontvangt koploper De Combinatie en zou wel eens een zware avond tegemoet kunnen gaan.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 december 2006)
Dinsdag 5 december werden er zeven inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie, waarvan n in groep 1. In de langste partij van de avond was Joep Peeters uiteindelijk Ton van der Zanden de baas. De stand is vrijwel onveranderd.
In groep 2 wist Hugo Faber een gunstig eindspel met enkele pluspionnen te verzilveren tegen Roel van de Donk. De partij tussen Dannil van Boxtel en Willy Jonkers eindigde in een terechte remise. Een klein drama in de partij tussen Rik Hendriks en Sebastiaan Smits. Rik had met sterk spel een kwaliteit en enkele pionnen veroverd en leek een fraaie overwinning te gaan boeken. In de uitvluggerfase bleef Sebastiaan maar compliceren en joeg daarmee Rik uiteindelijk door de vlag. Uit de stand blijkt vooral dat er nog heel wat inhaalpartijen gespeeld moeten worden.
In de topper van groep 3 ging Hans Nacinovic voor het eerst deze competitie onderuit. Dirk van Dooren weerlegde een foutief stukoffer. Maarten Smit kon pas in het eindspel toeslaan tegen een sterk spelende Millo Labriaire. Het tweede drama van de avond was in de partij tussen Paul van Asseldonk en Ellen Meijer. Paul had de betere stelling, maar dacht met een combinatie een niet te stoppen vrijpion te creren. Een ontnuchterende paardzet maakte echter onmiddellijk een eind aan de partij. Er zijn nog vijf kandidaten voor de drie plaatsen in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (4 december 2006)
Op Sinterklaasavond wordt een aantal inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. De externe avondwedstrijden van HSC A en HSC B worden op verzoek van beide tegenstanders pas op 12 december gespeeld.

Combinatie Snerttoernooi (2 december 2006)
Tien HSC'ers waren zaterdag 2 december in Asten op de erwtensoep afgekomen. En passant werden ook nog zeven rapidpartijen gespeeld in drie verschillende groepen. Vier clubgenoten vielen in de prijzen: Bart Dekker en Dirk van Dooren in groep A, Benjamin Smits in groep B en Ellen Meijer in groep C. Een verslag en de eindstand staan binnenkort op de site van De Combinatie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 november 2006)
Ook op dinsdag 28 november werd een volledig programma afgewerkt in de herfstcompetitie.
In groep 1 plaatste Bart Dekker zich definitief voor groep A in de lentecompetitie. Zijn zevende overwinning op rij was tegen Wim Hordijk. Ton van der Zanden won van Chris van der Aa. Zoals uit de stand blijkt houdt John van Rooij kans op plaatsing in groep A door de belangrijke partij tegen Benjamin Smits te winnen.
Er werden vier partijen gespeeld in groep 2 en dat is nodig ook, want deze groep heeft de meeste uitgestelde partijen. Rik Hendriks was met zwart verrassend te sterk voor Pascal Boudewijns. Roland Robinson raakte verder in zijn herfstdip door met wit van Dannil van Boxtel te verliezen. Willy Jonkers behield zijn 100%-score. In pas zijn derde partij versloeg hij Roel van de Donk. De topper tussen Hugo Faber en Sebastiaan Smits werd door laatstgenoemde gewonnen, waardoor hij stevig aan de leiding gaat in de stand.
In groep 3 slaagde Rob Bakels er niet in een broodnodig punt te scoren tegen Gert Visser. Hij moet na de remise vrezen voor een plaats in groep C van de lentecompetitie. Hans Nacinovic won zijn inhaalpartij tegen Millo Labriaire, waardoor hij terugkeert op de eerste plaats in de stand.

HSC uitgeschakeld (29 november 2006)
Ons NBSB-bekerteam is er niet in geslaagd de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie te bereiken. De Kemppion uit Steensel was verrassend te sterk. Een verslag volgt hopelijk snel.

Programma herfstcompetitie (27 november 2006)
Dinsdag 28 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Programma NBSB-bekercompetitie (27 november 2006)
Ons NBSB-bekerteam treedt dinsdag 28 november in de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie aan tegen De Kemppion uit Steensel.

Hugo Faber wint HSC-rapidtoernooi (27 november 2006)
Een oude traditie werd zondag 26 november in ere hersteld. Het HSC-rapidtoernooi werd nieuw leven ingeblazen door organisator Ton van der Zanden, samen met z'n assistenten Roel van de Donk en Jessica de Haas. Hugo Faber won het toernooi door in de slotronde zijn laatste concurrent Pim Ydo te verslaan. Kijk even naar het verslag en de eindstand.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (22 november 2006)
Er werden op dinsdag 21 november elf partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 stond John van Rooij aanvankelijk wat minder tegen Chris van der Aa, maar won uiteindelijk toch. Marco de Waard drukte Ton van der Zanden langzaam maar zeker weg. Joep Peeters verloor weliswaar een stuk tegen Wim Hordijk, maar wist toch nog een remise binnen te slepen. Bart Dekker won een stuk door middel van een elegante combinatie tegen Benjamin Smits en is vrijwel zeker van plaatsing in groep A in de lentecompetitie, zoals blijkt uit de stand.
Drie partijen in groep 2, waarvan twee vooruitgespeelde. Dannil van Boxtel won zijn eerste partij bij HSC; Jan de Groot was het slachtoffer. Roland Robinson kwam een pion achter tegen Roel van de Donk, maar had ruime compensatie in de vorm van zijn sterke loperpaar. Uiteindelijk was dat beslissend. Pascal Boudewijns leek heel mooi te staan, maar in het vierde uur sloeg Sebastiaan Smits toe, waardoor hij de nieuwe leider is in de stand.
In groep 3 blunderde Gert Visser een stuk weg tegen Hans Nacinovic. Rob Bakels was ook vrij snel klaar met Millo Labriaire. Maarten Smit wist Ellen Meijer met een fraaie combinatie te verslaan. Paul van Asseldonk won een pionnetje van Frans van Neerven en wist het eindspel tot winst te voeren. Als beloning is hij de nieuwe koploper in de stand.

Programma herfstcompetitie (20 november 2006)
Dinsdag 21 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Schavo Najaarstoernooi (19 november 2006)
Vijf HSC'ers waren zondag 19 november in Tilburg te vinden om elf ronden te snelschaken. Drie van hen eindigden keurig in de top vijf: Sebastiaan Smits werd tweede, Bart Dekker derde en Joep Peeters gedeeld vierde. Dirk van Dooren kwam op de gedeelde zesde plaats en Dannil van Boxtel, sinds kort lid bij ons maar al jarenlang lid van Schavo, kwam uit op de gedeelde veertiende plaats. Kijk nog even naar de eindstand op de site van Schavo.

Rapidtoernooi Doetinchem (19 november 2006)
Roland Robinson en Maarten Smit waren zaterdag 18 november aanwezig bij het rapidtoernooi in Doetinchem. Ze eindigden beide op de gedeelde zesde plaats, echter in verschillende groepen. Roland scoorde vier punten in groep B en Maarten 3 in groep A. Kijk even naar het verslag, de uitslagen en de eindstanden op de site van SV Doetinchem.

Eindstand Fischer-random avond (19 november 2006)
Het duurde even, maar hier is dan de eindstand van het bijna twee weken geleden gehouden Fischer-randomtoernooi.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 november 2006)
In de zesde ronde van de herfstcompetitie werden tien partijen gespeeld en dus slechts twee partijen uitgesteld.
In groep 1 won Joep Peeters in de aanval van Benjamin Smits. John van Rooij en Marco de Waard kwamen na een interessante partij remise overeen. Bart Dekker verstevigde zijn koppositie in de stand door Chris van der Aa te verslaan.
Vier witoverwinningen in groep 2. Willy Jonkers was vrij snel klaar met Rik Hendriks. Sebastiaan Smits pende een paard en dat werd Dannil van Boxtel uiteindelijk fataal. De laatste twee partijen werden beslist in een toreneindspel. Roland Robinson had zijn handen vol aan Jan de Groot en de nieuwe leider in de stand, Pascal Boudewijns, kreeg Roel van de Donk in diens eerste partij pas na vier uur spelen op de knien.
In groep 3 had Dirk van Dooren alle geluk van de wereld. Rob Bakels had minimaal een remise en waarschijnlijk een winst voor het oprapen, maar zag het niet en verloor zelfs nog. Ellen Meijer en Frans van Neerven hadden een klein misverstandje over het aantal te spelen zetten, maar uiteindelijk werd de vrede, ook op het bord, getekend. Het tijdnoodduel pur sang, tussen Maarten Smit en Paul van Asseldonk, werd door laatstgenoemde gedecideerd gewonnen, waardoor hij een flink aantal plaatsen stijgt in de stand.
Er werd ook nog een inhaalpartij voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Bekerhouder Hugo Faber was daarin te sterk voor Theo Claassen.

Een zoon! (15 november 2006)
Donderdag 9 november is Lucas Valentijn, zoon van Gerard en Ana van de Kerkhof geboren. Van harte gefeliciteerd!

Programma herfstcompetitie (13 november 2006)
Dinsdag 14 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Uitslagen externe competitie (11 november 2006)
De HSC-teams waren zaterdag 11 november op dreef: vier overwinningen en een gelijkspel! En het hadden er ook vijf kunnen zijn...
HSC 1 boekte in Nijmegen een verdiende 2 - 5 zege tegen SMB 2. HSC 2 won de topper tegen Veldhoven 3 zeer nipt. Helaas slaagde HSC 3 er niet in Deurne op de knien te krijgen. HSC 4 versloeg Gard 3 zeer overtuigend. HSC 5 stond Veldhoven 6 slechts een half puntje toe.

Programma externe competitie (9 november 2006)
Zaterdag 11 november mogen alle HSC-teams op pad in de bondscompetitie.
HSC 1 gaat in Nijmegen proberen de eerste overwinning van het seizoen te behalen tegen SMB 2. HSC 2 gaat op bezoek bij medekoploper Veldhoven 3. In dezelfde zaal speelt ook HSC 5, die het tegen Veldhoven 6 mag opnemen. Voor HSC 3 staat de altijd lastige uitwedstrijd tegen Deurne op het programma. HSC 4 hoopt de misstap uit de eerste ronde goed te kunnen maken in Soerendonk, de thuisbasis van Gard 3.

Indelingen bekercompetities (8 november 2006)
In het lopende seizoen doet HSC weer mee in de bekercompetities van zowel de KNSB als de NBSB.
Het KNSB-bekerteam mag de voorronde overslaan. De eerste ronde wordt in Arnhem gespeeld. Het eveneens in de tweede klasse uitkomende ASV is dan de tegenstander. Deze wedstrijd hoeft pas eind januari te worden gespeeld.
Het NBSB-bekerteam moet eerder aan de slag. De thuiswedstrijd tegen Kemppion uit Steensel dient voor 25 november te worden gespeeld.

Fischer-random avond (8 november 2006)
Sebastiaan Smits was de sterkste op dinsdag 7 november, toen voor de eerste keer een 'Fischer-random' toernooi werd gespeeld. De eindstand verschijnt over enkele dagen op de site.

Programma dinsdagavond (6 november 2006)
Dinsdag 7 november is de eerste 'pretavond'. Besloten is dat we een 'Fischer-random' toernooi gaan spelen, zes ronden met tien minuten per persoon per partij. Voor uitleg van de regels verwijs ik naar ons forum.

Rapidtoernooi Elst (6 november 2006)
Vijf HSC'ers waren zaterdag 4 november in Elst om deel te nemen aan het jubileum rapidtoernooi van de Elster Toren. Bart Dekker en Sebastiaan Smits eindigden op de gedeelde derde plaats met 5 uit 7. Benjamin Smits (5), Hugo Faber (4) en Jessica de Haas (4) eindigden op lagere posities. Een verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Overwinningen in avondcompetitie (1 november 2006)
HSC A was dinsdag 31 oktober te sterk voor het Eindhovense WLC. Bijzonderheden van deze wedstrijd zijn te lezen in het verslag. Ook HSC B was succesvol, zoals uit het verslag blijkt. De stand in klasse C1 wordt bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (1 november 2006)
PSV en de avondcompetitie bleken inderdaad te zorgen voor een slecht bezochte clubavond. Slechts twee inhaalpartijen. In groep 1 versloeg Marco de Waard Chris van der Aa, en Dirk van Dooren was Gert Visser de baas in groep 3. Kijk even naar de bijgewerkte standen in groep 1 en groep 3.

KNSB-ratinglijst van november (31 oktober 2006)
De nieuwe KNSB-ratings zijn bekend. Niet al te veel wijzigingen voor de HSC-leden op de lijst.

Programma herfstcompetitie (30 oktober 2006)
Dinsdag 31 oktober slechts een bescheiden inhaalprogramma. Oorzaak is PSV en de avondcompetitie.

Programma avondcompetitie (30 oktober 2006)
Dinsdag 31 oktober staan uitwedstrijden voor beide avondteams op het programma. HSC A gaat op bezoek bij WLC uit Eindhoven en HSC B treedt in Mierlo aan tegen koploper Geldrop.

Rapidtoernooi Giessenburg (30 oktober 2006)
Vijf HSC'ers waren zaterdag 28 oktober in Giessenburg om deel te nemen aan het jaarlijkse rapidtoernooi. Alleen Jessica de Haas viel in de prijzen: ze werd derde in de tweede groep. Verslag, eindstanden en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 oktober 2006)
Wegens een virus van zowel de webmaster als diens computer een wat late update van de uitslagen en standen van de herfstcompetitie. Kijk even naar de laatste twee speelronden in groep 1, groep 2 en groep 3. Bekijk ook de bijgewerkte standen in groep 1, groep 2 en groep 3.

Programma herfstcompetitie (16 oktober 2006)
Dinsdag 17 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Uitslagen externe competitie (15 oktober 2006)
Drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag waren het resultaat van een middagje schaken op zaterdag 14 oktober.
HSC 1 liet Venlo ontsnappen en behaalde een gelijkspel. HSC 2 zette hekkensluiter Veldhoven 2 gedecideerd aan de kant. Eindelijk een eerste ronde overwinning voor HSC 3. Jammer genoeg liep HSC 4 tegen een kleine nederlaag aan. HSC 5 wist nipt te winnen van Kemppion 4.

Programma externe competitie (12 oktober 2006)
Zaterdag 14 oktober wordt de eerste massale thuiswedstrijd gespeeld in Partycentrum De Molen.
HSC 1 mag het in de tweede wedstrijd van het seizoen proberen tegen Venlo. Medekoploper HSC 2 neemt het op tegen Veldhoven 2, dat in de vorige ronde verrassend verloor van Veldhoven 3. De overige teams spelen hun eerste wedstrijd. Voor HSC 3 loopt de ouverture nogal eens slecht af. Laten we hopen dat onze mannen alert zijn tegen Mierlo, want dat zou wel eens een concurrent kunnen zijn. HSC 4 begint tegen de Eindhovense fusieclub Triplepion 2. Het zestal van HSC 5 speelt tegen Kemppion 4 uit Steensel.

HSC-rapidtoernooi (11 oktober 2006)
Zondag 26 november wordt definitief het HSC-rapidtoernooi georganiseerd. Informatie vind je hier.

Uitslag interne bekercompetitie (11 oktober 2006)
Terwijl in de grote zaal vergaderd werd, besloten twee leden een inhaalpartij te spelen voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Jessica de Haas zorgde voor een regelrechte stunt door oud-bekerwinnaar Paul van Asseldonk uit het toernooi te knikkeren.

Ledenvergadering (11 oktober 2006)
Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd Arjan Smit, vanwege zijn jarenlange inspanningen voor de club, benoemd tot erelid. Frans van Neerven gaf na 22 jaren zijn voorzittershamer door aan Hans Nacinovic.

Ledenvergadering (9 oktober 2006)
Dinsdag 10 oktober is de tweede Algemene Ledenvergadering, waarbij alles behalve de interne- en externe competitie zal worden besproken. Tevens wordt een nieuwe voorzitter gekozen. We beginnen om 20.45 uur.

Kiste Trui rapidtoernooi Mook (8 oktober 2006)
Acht HSC'ers waren zaterdag 7 oktober aanwezig bij het Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Sebastiaan Smits slaagde er in een derde plaats te bemachtigen in dit gezellige toernooi. De eindstand en wellicht een verslag zullen ongetwijfeld binnenkort verschijnen op de site van het organiserende SV Mook.

Uitslagen interne bekercompetitie (4 oktober 2006)
Mede vanwege de avondcompetitie werden slechts enkele partijen gespeeld in de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Marco de Waard kreeg een reglementaire overwinning omdat zijn tegenstander Kurt Khler zich vlak voor aanvang van de partij terugtrok. Broer Reinie moest wat meer moeite doen om de tweede ronde te bereiken, maar kreeg uiteindelijk Roland Robinson op de knien. Ellen Meijer versloeg Chris van der Aa en de partij tussen Danniel van Boxtel en Benjamin Smits eindigde in remise. In de noodzakelijke barragepartij was Benjamin de handigste.

HSC A verslaat HSC B (4 oktober 2006)
HSC A was dinsdag 3 oktober HSC B de baas met 3 - 1. Het verslag van HSC A is al binnen en de stand in klasse C1 wordt bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn.

Programma interne bekercompetitie (2 oktober 2006)
Zondag 1 oktober is er geloot; dinsdag 3 oktober wordt er reeds gespeeld. Kijk nog maar eens naar de paring voor de eerste ronde.

Programma avondcompetitie (2 oktober 2006)
Dinsdag 3 oktober staat in de eerste wedstrijd van het seizoen het duel HSC B - HSC A op het programma. Slaagt het vaandelteam er dit jaar wl in te winnen?

NK Bedrijvenschaak (2 oktober 2006)
Zaterdag 30 september werd het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak gehouden in het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg. Winnaar werd Sogeti, met Ruben Venis in de gelederen. Het Ministerie van Defensie, met Marco de Waard, werd negende. De eindstand en een verslag op de KNSB-site.

Loting interne bekercompetitie (1 oktober 2006)
De loting voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie heeft zondagavond 1 oktober plaatsgevonden op het HSC-forum.

Open Waalwijkse schaakkampioenschappen (1 oktober 2006)
Normaalgesproken wordt er jaarlijks een rapidtoernooi gehouden in Waalwijk. Zondag 1 oktober stond de tiende editie op het programma en ter ere van dit feit was de toernooiformule drastisch gewijzigd. Ook waren de spelers ietsje sterker dan gebruikelijk, zoals uit de toernooisite blijkt. Van de zeven aanwezige HSC'ers vielen er uiteindelijk drie in de prijzen. Bart Dekker won in de finale van groep 3 en 4 van Albert Blees en Hugo Faber versloeg Sebastiaan Smits in de finale van groep 5 en 6.

Aankondiging HSC-rapidtoernooi (1 oktober 2006)
Zondag 26 november zal een oude traditie in ere worden hersteld. Het HSC-rapidtoernooi zal worden georganiseerd in Partycentrum De Molen. Nadere informatie volgt binnenkort...

Uitslagen en standen herfstcompetitie (27 september 2006)
In de derde ronde van de herfstcompetitie werden negen partijen gespeeld.
Drie zwartoverwinningen in groep 1. Joep Peeters veroverde de dame van Jessica de Haas. Bart Dekker en Benjamin Smits wonnen wat minder lomp van respectievelijk Ton van der Zanden en Chris van der Aa. Bart staat nu alleen aan de leiding in de stand.
De twee partijen in groep 2 werden gekenmerkt door snel materiaalverlies van de uiteindelijke verliezers. Jan de Groot deed een toren in de aanbieding tegen Willy Jonkers en Danniel van Boxtel verloor een stuk in zijn vooruitgespeelde partij tegen Pascal Boudewijns. Sebastiaan Smits speelde niet, maar blijft koploper in de stand.
Weer vier partijen in groep 3. Ellen Meijer werd verslagen door Hans Nacinovic, die daarmee de nieuwe leider in de stand is geworden. Paul van Asseldonk overrompelde Gert Visser en Frans van Neerven en Rob Bakels speelden een bloedeloze remise. In een vooruitgespeelde partij maakte Dirk van Dooren drie grote fouten achter elkaar, waardoor Maarten Smit er met de winst vandoor ging.

Programma herfstcompetitie (25 september 2006)
Dinsdag 26 september wordt alweer de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Oefenwedstrijd HSC 4 - HSC 5 onbeslist (24 september 2006)
Er werd op zaterdag 23 september ook nog de inmiddels traditionele oefenwedstrijd tussen HSC 4 en HSC 5 gespeeld. Lees het verslag van Jos van der Tol.

Verlies en winst in externe competitie (24 september 2006)
HSC 1 ging met 5 - 2 onderuit in Roosendaal tegen De Pion en HSC 2 boekte een mooie 2 - 5 overwinning in Oss tegen OSV. Verslagen zijn toegevoegd en overzichten zijn bijgewerkt.

Programma externe competitie (21 september 2006)
Zaterdag 23 september mogen de eerste twee HSC-teams beginnen aan de externe competitie. HSC 1 mag het in Roosendaal opnemen tegen De Pion, vorig seizoen uit de eerste klasse gedegradeerd. Ook HSC 2 gaat in Oss een zware middag tegemoet; OSV is de laatste jaren een lastige tegenstander gebleken.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 september 2006)
Dinsdag 19 september werd de tweede ronde van de herfstcompetitie afgewerkt.
Drie partijen in groep 1. Marco de Waard versloeg Benjamin Smits en Wim Hordijk was verrassend te sterk voor Jessica de Haas. Bart Dekker schoof John van Rooij langzaam van het bord, waardoor hij mede aan de leiding is gekomen in de stand.
Twee partijen in groep 2. Sebastiaan Smits was te sterk voor Jan de Groot en Hugo Faber had over geluk niet te klagen in zijn partij tegen Pascal Boudewijns. Sebastiaan aan de leiding in de stand.
Weer werden alle partijen in groep 3 gespeeld! Paul van Asseldonk won vrij snel van Millo Labriaire, Gert Visser vergiste zich tegen Ellen Meijer, Rob Bakels deed in goede stelling een stuk in de aanbieding tegen Maarten Smit en Hans Nacinovic en Frans van Neerven deelden het punt in het late eindspel. Een vrouw is voorlopig alle mannen de baas, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (18 september 2006)
Dinsdag 19 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. Kijk ook even naar het programma voor de komende maanden.

Stompe Linde toernooi (17 september 2006)
Maar liefst veertien HSC'ers waren zaterdag 16 september aanwezig bij het Stompe Linde toernooi in Nuenen. Enkele van hen vielen in de prijzen, zoals te zijner tijd kan worden gelezen op de site van SV Nuenen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 september 2006)
Dinsdag 12 september is, ondanks concurrentie van PSV, de herfstcompetitie begonnen.
In groep 1 daardoor maar twee partijen. Jessica de Haas liet haar gewonnen stelling tegen Benjamin Smits remise lopen. Ton van der Zanden had zijn handen vol aan Wim Hordijk, maar bracht uiteindelijk toch het punt binnen. Hij is hiermee de eerste leider in de stand.
Ook twee partijen in groep 2. Rik Hendriks versloeg Jan de Groot en Sebastiaan Smits was in een partij over de volle lengte Roland Robinson de baas. Twee leiders derhalve in de stand.
Geen PSV-fans in groep 3; alle geprogrammeerde partijen werden gespeeld. Ellen Meijer versloeg Millo Labriaire in de aanval, Frans van Neerven drukte Gert Visser langzaam weg, Dirk van Dooren sloeg toe in de tijdnood van Paul van Asseldonk en Maarten Smit trapte in gewonnen stelling in de laatste schwindel van Hans Nacinovic. Vier leiders derhalve in de stand.

Programma herfstcompetitie (11 september 2006)
Dinsdag 12 september begint de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Indeling interne competitie (10 september 2006)
De loting voor de interne herfstcompetitie werd vanmiddag live op het forum verricht. Het volledige programma verschijnt later op deze site.

HSC vierde in Oost-Brabant toernooi (10 september 2006)
Op de finaledag van het Oost-Brabant toernooi werd een enigszins teleurstellend gelijkspel behaald tegen WLC. Waarom HSC nu toch slechts vierde werd, valt te lezen in het verslag.

Indeling externe competitie (10 september 2006)
Het programma van HSC 1, dat in de KNSB-competitie uitkomt, was al een tijdje bekend. De NBSB-jaarvergadering heeft vrijdagavond 8 september de indeling van de NBSB-competitie vastgesteld. Kijk even naar het programma van HSC 2, HSC 3, HSC 4, HSC 5, HSC A en HSC B.

Finale Oost-Brabant toernooi (8 september 2006)
Zaterdag 9 september is de finaledag van het Oost-Brabant toernooi in Lieshout. HSC mag het opnemen in de strijd om de derde plaats tegen het Eindhovense WLC, waarvan eerder nipt werd verloren.

Teamindeling (6 september 2006)
Op de jaarvergadering werd de door het bestuur voorgestelde teamindeling geaccepteerd. Hier de alfabetische indeling van HSC 1, HSC 2, HSC 3, HSC 4, HSC 5, HSC A en HSC B.

Ledenvergadering (4 september 2006)
Dinsdag 5 september staat de eerste Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.45 uur. De onderwerpen zijn de interne- en externe competitie.