Helmondse Schaakclub

Laatste Nieuws 2017-2018

 

Negende ronde zomercompetitie (30 augustus 2018)

Op dinsdag 28 augustus werd de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof behaalde zijn derde overwinning, dit keer met 7½ uit 9 zoals uit de uitslag blijkt. Johan Wuijts won het grand-prixklassement, maar dat was al enkele weken bekend.

 

Programma zomercompetitie (27 augustus 2018)

Op dinsdag 28 augustus is alweer de negende en laatste ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Goirles Weekend Kampioenschap (27 augustus 2018)

Vijf HSC'ers speelden traditiegetrouw mee in het eerste weekendtoernooi van het seizoen, dat vanaf vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus gespeeld werd in Goirle. In de fraaie speelzaal werden nog niet meteen erg goede resultaten behaald door onze vier matadoren in de hoogste groep. Hugo Faber kon door een overwinning in de slotronde zijn toernooi redden; met 4 uit 6 eindigde hij op een gedeelde vijfde plaats (twaalfde op weerstandspunten). Zijn TPR van 1985 houdt in dat hij als enige een ratingneutraal toernooi gespeeld heeft. Pim Blijlevens kwam niet verder dan 3 uit 6 en een TPR van 1850. Hij werd daarmee gedeeld 17e (26e op weerstand). Johan Wuijts speelde een ronduit slecht toernooi, waarin hij 2 punten verzamelde. Hij werd slechts gedeeld 39e (40e op weerstand), maar erger is dat hij dankzij een TPR van 1686 ongeveer 50 punten gaat inleveren op de komende ratinglijst. Jerzy Cebula begon uitstekend, met een plusremise tegen de hoogst geplaatste deelnemer, maar stortte daarna volledig in. Een punt in de slotronde verlichtte de pijn nog enigszins, maar 1½ uit 6 en een TPR van 1810 kan beter. Hij werd gedeeld 41e (ook 41e op weerstand). De enige HSC'er die met een echt goed gevoel kan terugkijken op dit toernooi is Joep Peeters. In groep 2 kwam hij tot 4½ uit 6 (drie winsten, drie remises) en werd daarmee gedeeld eerste, helaas vierde op weerstandspunten. Zijn TPR van 1808 is echter prima en levert hem een mooie ratingwinst op. Meer informatie is te vinden op de site van EGS.

 

Achtste ronde zomercompetitie (23 augustus 2018)

Op dinsdag 21 augustus werd de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Hugo Faber won dit keer met 5 uit 6, zoals uit de uitslag blijkt. Hij bleef de eindwinnaar van het grand-prixklassement een half puntje voor.

 

Programma zomercompetitie (20 augustus 2018)

Op dinsdag 21 augustus is de achtste ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Zevende ronde zomercompetitie (16 augustus 2018)

Op dinsdag 14 augustus werd de zevende ronde van de zomercompetitie gewonnen door Maarten Smit, die met 7½ uit 9 Johan Wuijts een halfje voor bleef, zoals uit de uitslag blijkt. Laatstgenoemde was echter niet ontevreden met zijn tweede plaats, want twee ronden voor het einde is hij reeds zeker van de winst in het grand-prixklassement, voor het derde jaar op rij. Gefeliciteerd!

 

Open Geraardsbergen (16 augustus 2018)

Roland Robinson speelde vanaf zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus mee in het Open toernooi van Geraardsbergen in België. Na 9 ronden eindigde hij met 4½ punten op de gedeelde 61e plaats (72e op weerstandspunten). Zijn TPR was ongeveer gelijk aan zijn huidige rating. Meer informatie is te vinden op de site van 'Van Pion Tot Dame'.

 

Programma zomercompetitie (13 augustus 2018)

Op dinsdag 14 augustus is de zevende ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Zesde ronde zomercompetitie (8 augustus 2018)

Op dinsdag 7 augustus acht deelnemers in de zesde ronde van de zomercompetitie, die dus allemaal werden beloond met felbegeerde grand-prix-punten! Gerard van de Kerkhof was voor de tweede keer op rij de sterkste, zoals uit de uitslag blijkt. Kan hij de leider in de tussenstand van het grand-prixklassement de komende weken nog bedreigen?

 

Programma zomercompetitie (6 augustus 2018)

Op dinsdag 7 augustus is zesde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

KNSB-ratinglijst (2 augustus 2018)

De KNSB-ratinglijst van augustus is verschenen. Niet veel veranderingen dit keer, alleen de zes leden die hebben meegedaan aan (weekend)toernooien kunnen een veranderde rating hebben. Daan Hubers was de succesvolste deelnemer, hij won in twee toernooien 54 punten. De overige vijf HSC'ers verloren allemaal kostbare elopuntjes. Kijk even naar de HSC-lijst.

 

Vijfde ronde zomercompetitie (2 augustus 2018)

Op dinsdag 31 juli kwamen maar liefst twaalf schakers meedoen aan de vijfde ronde van de zomercompetitie. Gerard van de Kerkhof was bij zijn eerste deelname al meteen de beste; met 9 uit 11 liet hij naaste belagers Danniël van Boxtel en Johan Wuijts een halfje achter zich, zoals uit de uitslag blijkt. Laatstgenoemde nog altijd stevig aan de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Rapidtoernooi Dieren (2 augustus 2018)

Roland Robinson speelde op zaterdag 28 juli mee in het rapidtoernooi in Dieren. Met 3 uit 7 eindigde hij op de gedeelde 25e plaats (27e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Programma zomercompetitie (30 juli 2018)

Op dinsdag 31 juli is vijfde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Vierde ronde zomercompetitie (25 juli 2018)

Op dinsdag 24 juli speelden zes spelers in de vierde ronde van de zomercompetitie. Dit keer was Paul van Asseldonk de sterkste, zoals blijkt uit de uitslag. Johan Wuijts staat echter nog een straatlengte voor in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Senioren- en veteranenkampioenschap Dieren (25 juli 2018)

Roland Robinson speelde van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli mee in het Seniorentoernooi dat in Dieren werd gespeeld. In de tweede groep haalde hij een score van 2 uit 5 en werd gedeeld zevende (negende op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Programma zomercompetitie (23 juli 2018)

Op dinsdag 24 juli is vierde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Derde ronde zomercompetitie (19 juli 2018)

Op dinsdag 17 juli hadden we met negen deelnemers de voorlopige topbezetting in de derde ronde van de zomercompetitie. Zoals uit de uitslag blijkt was Hugo Faber dit keer de sterkste. Hij bleef de absolute leider in de tussenstand van het grand-prixklassement, Johan Wuijts, een halfje voor.

 

Programma zomercompetitie (16 juli 2018)

Op dinsdag 17 juli is derde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Tweede ronde zomercompetitie (12 juli 2018)

Op dinsdag 10 juli speelden slechts twee spelers in de tweede ronde van de zomercompetitie, de halve finale tussen België en Frankrijk kreeg blijkbaar toch de voorkeur bij de meeste schakers. Johan Wuijts won de tweekamp over tien partijen met 6 - 4 tegen Gachatur Kazarjan, zoals uit de uitslag blijkt, en neemt een grote voorsprong in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (9 juli 2018)

Op dinsdag 10 juli is de tweede ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams Veldhoven (9 juli 2018)

Op zaterdag 7 juli speelde een HSC-viertal mee in het snelschaakkampioenschap van de NBSB. Hoe ze het er van af gebracht hebben is vooralsnog onduidelijk. Hopelijk valt dit een dezer dagen te lezen op de site van Veldhoven.

 

Eerste ronde zomercompetitie (5 juli 2018)

Op dinsdag 3 juli waren zeven mensen afgekomen op de eerste ronde van de zomercompetitie. De winnaar van vorig jaar, Johan Wuijts, gaf al meteen zijn visitekaartje af door deze ronde overtuigend te winnen met 11 uit 12, zoals in de uitslag te zien is. Hij gaat daarmee aan de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (2 juli 2018)

Op dinsdag 3 juli wordt gestart met de zomercompetitie. Negen dinsdagen zullen elke avond negen snelschaakpartijen worden gespeeld met het speeltempo van 4 minuten per persoon per partij, met als toegevoegde tijd 2 seconden per zet. Elke avond zijn zogenaamde grand-prix-punten te verdienen en degene die na de laatste avond (eind augustus) de meeste van die punten heeft verzameld, mag zich zomerkampioen van HSC noemen! We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

HSC / De Legibus Open (1 juli 2018)

Het HSC / De Legibus Open dat zaterdag 30 juni en zondag 1 juli gehouden is, was een groot succes met een top aantal deelnemers van 73! Toernooiwinnaar werd, net als vorig jaar, de Duitse GM Felix Levin, die FM Mark Haast op weerstandspunten voor bleef met een score van 7½ uit 9. GM Alexander Berelowitsch en IM Thomas Beerdsen deelden de derde plaats met 7 uit 9. Van de HSC'ers waren dit keer Hugo Faber en Pascal Boudewijns de besten. Met 5½ uit 9 eindigden zij op de gedeelde 14e plaats (16e en 20e op weerstandspunten). Jerzy Cebula, Maarten Smit en Daan Hubers kwamen op de gedeelde 21e plaats met 5 uit 9 (respectievelijk 23e, 25e en 27e op weerstand). Voor Daan betekende deze score een ratingprijs. In het volgende peloton vanaf plaats 30 vinden we Pim Blijlevens, Roland Robinson, Roel van de Donk en Danniël van Boxtel met een 50%-score. Achtereenvolgens op weerstand een 31e, 36e, 40e en 44e plaats. Nico Vissers vinden we op de gedeelde 46e plaats met 4 uit 9 (47e op weerstand). Mario Adriaans, Jos Pieters en Millo Labriaire haalden 3 uit 9 en kwamen op de gedeelde 60e plaats (61, 63 en 64 op weerstand). Paul Sanders sluit de rij van HSC'ers met 2½ punt en de gedeelde 68e plaats (70e op weerstand). Onze vermoedelijk nieuwe leden Gachatur Kazarjan en Arjan Heijligers eindigden met 3 respectievelijk 1 punt op de 62e en 72e plaats. Een fotoverslagje verschijnt binnenkort op de toernooisite.

 

XII Turniej Szachowy "Karkonosze" Karpacz Polen (1 juli 2018)

Vanaf zondag 24 tot en met zaterdag 30 juni speelde Johan Wuijts mee in het Poolse schaaktoernooi in het mooie Karpacz in Polen en deed dat niet onverdienstelijk. Met een vierde plaats in de eindrangschikking en nog een derde plaats in het snelschaaktoernooi haalde hij maar liefst 230 zlotych op! Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (27 juni 2018)

Op dinsdag 26 juni werden de laatste vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond. Roland Robinson is eerste gebleven in de eindstand. Gachutar Kazarjan haalde met een half punt minder een heel fraaie tweede plaats.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (27 juni 2018)

Dinsdagavond 26 juni was de laatste reguliere clubavond en een heuse finaleavond in de lentecompetitie. De winnaar van Groep B was al enige tijd bekend maar de overige competities werden deze avond beslist.
In groep A namen Bart Dekker en Pim Blijlevens het in een direct duel tegen elkaar op om het clubkampioenschap. Bij winst was Bart kampioen, bij andere uitslagen zouden de nog resterende inhaalpartijen bepalend zijn. In de opening dacht Bart lang over een diepe variant met diverse offers. Dit had maximaal remise opgeleverd bleek uit de analyse waardoor zijn keuze voor een rustigere voortzetting achteraf de beste bleek. Pim speelde het niet helemaal nauwkeurig en na wat krachtzetten van Bart was hij al snel in de problemen. De dreigingen groeiden Pim al snel boven het hoofd en nadat hij met zijn zwarte koning op e7 was beland kon hij opgeven. Door deze overwinning is Bart ongeslagen clubkampioen geworden zoals blijkt uit de eindstand.
In groep B was al bekend dat Hugo Faber winnaar was geworden. Voor de volledigheid nog even de eindstand.
Door een overeengekomen remise tussen Roel van de Donk en Roland Robinson kon deze avond de barrage tussen Joost Rutten en Roland Robinson gespeeld worden om winst in groep C. In de eerste partij bereikte Roland al snel materieel voordeel. Daarna stond zijn zwarte toren op h4 op het eerste gezicht vreemd opgesteld en opgesloten. Dit bleek echter een gevaarlijk aanvalsstuk te zijn. Joost kon niet voorkomen dat Roland met deze toren de koningsvleugel van Joost verder verzwakte, waarna hij opgaf. In de tweede barragepartij moest Joost hierdoor winnen. Dichtbij is hij nooit echt geweest. Pogingen om binnen te dringen op de onderste rij konden worden gepareerd door Roland waarna het inmiddels opgebouwde materiële voordeel van Roland de doorslag gaf en hij de barrage met 2 - 0 kon afsluiten. Hierdoor is Roland winnaar van groep C geworden zoals uit de eindstand blijkt.

 

Uitslag interne bekercompetitie (27 juni 2018)

Op dinsdag 26 juni lootte Gerard van de Kerkhof wit in de finale van de interne bekercompetitie tegen Hugo Faber. Gerard kon direct vanuit de opening zijn geliefde spelletje spelen. Die stellingen geven zelden een direct voordeel voor Gerard, maar met de gesloten structuur en een bord vol stukken kan het nog alle kanten op. Hugo werd onder druk gezet en verloor daardoor een pion. De stelling stortte vervolgens snel in waarna Hugo terecht opgaf. Hierdoor mag Gerard zich de nieuwe bekerwinnaar noemen.

 

HSC / De Legibus Open (26 juni 2018)

Het HSC / De Legibus Open dat op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli gehouden wordt heeft het maximale aantal deelnemers van 70 bereikt! Helaas kunnen er dus geen deelnemers meer worden toegelaten.

 

Saldocompetitie (25 juni 2018)

Op dinsdag 26 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (25 juni 2018)

Op dinsdag 26 juni worden partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (25 juni 2018)

Op dinsdag 26 juni wordt de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof staat voor de twaalfde keer in de finale en hij won er tot nu toe zeven. Tegenstander Hugo Faber is ook niet geheel onervaren; dit wordt zijn zesde finale en hij won er tot nu toe drie. Opvallend genoeg speelden beide matadoren nog niet eerder een finale tegen elkaar. Het belooft derhalve een spannende strijd te worden die om 20.00 uur begint.

 

HSG Open Hilversum (24 juni 2018)

Vanaf vrijdag 22 tot en met zondag 24 juni speelde Jerzy Cebula weer eens een weekendtoernooi, dit keer het HSG Open in Hilversum. Met 2 uit 6 in de sterke hoofdgroep kon hij geen rol van betekenis spelen. Een gedeelde 71e plaats (72e op weerstandspunten) en een TPR van 1913 zullen hem niet tevreden gestemd hebben. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Huub van Dongen Memorial Boxtel (24 juni 2018)

Op zaterdag 23 juni speelden Pim Blijlevens, Roland Robinson en Mario Adriaans mee in het Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi in Boxtel. Hoe onze clubgenoten het er van af gebracht hebben is vooralsnog onduidelijk, er is nog geen uitslag te vinden op de site van Dubbelschaak.

 

HSC / De Legibus Open (20 juni 2018)

Het HSC / De Legibus Open wordt op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli gehouden en kent tien dagen voor aanvang al een deelnemersaantal dat hoger ligt dan het vooraf ingestelde maximum van 60. Daarom is besloten het maximale aantal deelnemers op te hogen naar 70. Per vandaag zijn er 61 aanmeldingen. Mensen die graag mee willen spelen kunnen zich dus beter zo spoedig mogelijk aanmelden via de toernooisite!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (20 juni 2018)

Op dinsdag 19 juni werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 juni 2018)

Op dinsdag 19 juni werden vijf partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden twee partijen gespeeld. Gerard van de Kerkhof kreeg met wit een stelling tegen Pascal Boudewijns zoals hij het graag speelt. Een bord vol stukken, onduidelijke materiaalverhoudingen en een wat gesloten stelling. In het middenspel offerde hij een kwaliteit, wat onder meer het loperpaar opleverde. Dit bleek genoeg voor de winst. Bart Dekker is na zijn remise tegen Johan Wuijts koploper van deze groep. Zonder slag of stoot ging dit niet. Hij trok met een g7-g5 snel ten aanval maar de volgorde waarin dit gebeurde klopte niet. Door een goede reactie van Johan stortte de zwarte stelling snel in. De koningsstelling lag helemaal open en een pion ging verloren. Door stug verdedigen hield Bart zijn stelling bij elkaar en uiteindelijk zag Johan zich genoodzaakt een remise af te geven. Het blijft spannend zoals blijkt uit de stand.
In groep B haalden John van Rooij en Joep Peeters hun partij in. Deze ging lange tijd redelijk gelijk op, maar een sterke zwarte loper van John gaf de doorslag toen Joep zijn koningsvleugel verzwakte. In combinatie met de dame van John was er geen houden meer aan en moest Joep opgeven. John is door deze overwinning definitief tweede in de groep, zoals blijkt uit de stand.
Volop spanning nog in groep C. Daar konden voor het ingaan van de inhaalavond nog drie spelers op de eerste plek eindigen. Roel van de Donk haakte als eerste af in deze strijd. In zijn partij tegen Jos Pieters blunderde hij een volle toren weg. Verder spelen had geen zin meer. Roel moet nog wel een partij spelen, maar getalsmatig kan hij zijn concurrenten Joost Rutten en Roland Robinson niet meer inhalen. Joost greep de koppositie in de stand door een remise tegen Ger Wich. In de stelling zaten weinig aankopingspunten meer voor Joost en ondanks zijn tijdvoordeel besloot hij het objectieve oordeel van de stelling de doorslag te laten geven en verdere pogingen om te winnen te staken. Volgende week spelen Roland en Roel de allesbeslissende partij voor de eventuele directe groepswinst.

 

Saldocompetitie (18 juni 2018)

Op dinsdag 19 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (18 juni 2018)

Op dinsdag 19 juni worden partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Echternacher Open (18 juni 2018)

Op zaterdag 16 en zondag 17 juni speelden acht HSC'ers volgens traditie mee in het Echternacher Open in Luxemburg. De meeste clubgenoten waren vrijdag al aanwezig, maar Sebastiaan en Benjamin Smits kwamen pas om 3 uur 's nachts aan in hun hotel. Een concert van Pearl Jam op Pinkpop kreeg even voorrang. Na de zaterdag had Sebastiaan ondanks zijn korte nachtrust 4 uit 5 en nestelde zich daardoor in de subtop, waar ook Hugo Faber met dezelfde score terecht was gekomen. De rest deed het wat minder, bij de meesten lag dat wellicht óók aan een korte nachtrust. Op zondag bouwde Sebastiaan zijn score weer wat uit en had zijn toernooi glans kunnen geven als hij de winnende zet gezien had in de slotronde. Helaas, zijn tijd was op, hij bleef steken op 6 uit 9 en zag Maarten Smit en Johan Wuijts nog langszij komen. Alledrie gedeeld 32e, maar op weerstandspunten werd Sebastiaan 39e, Maarten 50e en Johan 54e. Met 5½ uit 9 eindigde Hugo op de gedeelde 55e plaats (59e op weerstand). Benjamin Smits en Rob Bakels kwamen op een 50%-score uit, gedeeld 135e en op weerstandspunten een respectievelijke 143e en 159e plaats. Het toernooi van Danniël van Boxtel eindigde abrupt na ronde 6 op zondag. Hij en zijn medepassagiers wilden de koffers in zijn auto zetten, maar de auto bleek verdwenen. Gestolen dachten we, maar een omwonende kwam naar buiten en vertelde ons dat de politie hem had laten wegslepen, omdat hij voortdurend stationair aan het lopen was. Waarschijnlijk een storing, maar de consequentie was nu wel dat Danniël de rest van de toernooidag bezig was zijn auto terug te krijgen, want hij was versleept naar Bittburg, 20 km verder op. De tot dan toe behaalde 3 punten was daarmee zijn eindscore in dit toernooi en de gedeelde 247e plaats (248e op weerstand) heeft verder geen waarde meer. Millo Labriaire kwam uiteindelijk op 2½ uit 9 en hij finishte op de gedeelde 277e plaats (280e op weerstand). De eindstand is te vinden op de toernooisite.

 

Café schaaktoernooi Vught (18 juni 2018)

Op zaterdag 16 juni werd het caféschaaktoernooi van Vught gehouden, dit keer niet op terrassen, maar in het clublokaal van De Vughtse Toren. Van de vier deelnemende HSC'ers eindigden Jerzy Cebula en Pim Blijlevens op de gedeelde zevende plaats met 4½ uit 7. Op weerstandspunten betekende dat respectievelijk een tiende en twaalfde plaats. Joep Peeters kwam op 3½ uit 7 en de bijbehorende gedeelde 18e plaats (20e op weerstand) was goed genoeg voor een ratingprijs. Roland Robinson sloot de rij met 3 uit 7 en werd gedeeld 25e (27e op weerstand). De uitslag wordt later geplaatst op de site van de organiserende vereniging, foto's zijn al wél te bekijken.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (13 juni 2018)

Op dinsdag 12 juni werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 juni 2018)

Op dinsdag 12 juni werden vier partijen in de lentecompetitie gespeeld.
Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C en daarna naar de standen in groep A, groep B en groep C.

 

Saldocompetitie (11 juni 2018)

Op dinsdag 12 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (11 juni 2018)

Op dinsdag 12 juni wordt de veertiende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

LBV NK Lightning Chess Tilburg (10 juni 2018)

Op zaterdag 9 juni werd het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess gehouden in Tilburg. Doorgaans twee deelnemende HSC'ers, dit keer konden er drie clubgenoten worden geteld in de eindstand. Na vier voorronden van 7 partijen moesten er nog 13 of 14 partijen worden afgewerkt in de finalegroepen. Met het tempo van 2 minuten per persoon per partij was dat allemaal net te doen op één dag. Pim Blijlevens sloeg toe in finalegroep E, die hij ongedeeld won met 13 uit 14. Johan Wuijts klaagde over vormcrisis, zijn laatste plaats in groep F met 5½ uit 13 onderschrijft dat wellicht. Daan Hubers kwam uit in finalegroep G, waarin hij een middenmootpositie bereikte met zijn 7½ uit 13. Op de site van het organiserende SG KiNG staat het verslag van deze dag, de eindstanden zijn te vinden op deze site.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (7 juni 2018)

Op dinsdag 5 juni werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 juni 2018)

Op dinsdag 5 juni werden zeven partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden de drie langste partijen van de avond gespeeld. Bart Dekker en Jerzy Cebula gingen lange tijd redelijk gelijk op met een klein plusje voor Bart. Toen Jerzy een pion weggaf na een kleine combinatie bleek dat toevallig goed uit te pakken. De ongelijke lopers waren voldoende compensatie voor Jerzy voor een remise. Pascal Boudewijns en Paul van Asseldonk maakten er een interessante partij van. De materiaalverhoudingen wisselenden regelmatig en daarmee ook de beoordeling van de stelling. Pas in het late eindspel viel de beslissing en kon Pascal een punt bijschrijven. De partij tussen Pim Blijlevens en Gerard van de Kerkhof is nooit uit balans geweest. De structuur van Gerard was wat beter maar Pim had net wat meer ruimte en betere velden voor zijn stukken. Uiteindelijk gaf de beter structuur van Gerard de doorslag. Hij bereikte een wat beter dubbel toreneindspel maar meer dan remise zat er niet in. Weinig wijzigingen in de stand.
In groep B werd slechts één partij gespeeld. John van Rooij had al snel een prettige stelling tegen Marcel Pelgrom. De damevleugel van Marcel was zwak en daar kon John meteen van profiteren. Na verlies van twee pionnen had Marcel het wel gezien en gaf op. Zoals af te lezen valt uit de stand heeft Hugo Faber nu zonder te spelen een (theoretische) concurrent voor de eerste plaats van zich afgeschud.
Een vol programma voor groep C. Bart van Asperdt en Ger Wich waren in razend tempo klaar. Waar onlangs Bart aan de verkeerde kant van het bord zat waren de rollen nu omgekeerd. Na een blunder van Ger kon deze direct opgeven en ging het punt naar Bart. Roel van de Donk had tegen Joost Rutten een prettige drukstelling. Daarvoor had hij wel een pion moeten opgeven. Het pad naar eventuele winst was smal en na wat gemiste kansen wederzijds werd tot een remise besloten. Als laatste waren Roland Robinson en Ton Hageman in de weer. Roland had met wit bezit genomen van de c-lijn maar Ton had een gevaarlijke ogende aanval op de koningsvleugel. Het dynamische evenwicht werd nooit verbroken en een remise volgde. Door de puntendelingen blijft het spannend tot het einde. Nog drie spelers kunnen de eerste plek opeisen, zoals blijkt uit de stand.

 

Saldocompetitie (4 juni 2018)

Op dinsdag 5 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (4 juni 2018)

Op dinsdag 5 juni wordt de dertiende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

OKU weekendtoernooi Utrecht (3 juni 2018)

Vanaf vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni speelden twee HSC'ers mee in het Open Kampioenschap van Utrecht. In de hoogste groep was Jerzy Cebula totaal niet op dreef, gezien zijn eindscore van 1½ uit 6. Hij werd er gedeeld 60e mee (ook 60e op weerstandspunten) en zijn TPR van 1786 was voor zijn doen bijzonder laag. Ook in groep B dit keer geen topprestatie van Daan Hubers. Met 2 uit 6 werd hij gedeeld 52e (54e op weerstand) en zijn TPR was 1521, wat lager dus dan we de laatste tijd van hem gewend zijn. Meer informatie via de toernooisite van dit door SV Paul Keres georganiseerde weekendtoernooi.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (30 mei 2018)

Op dinsdag 29 mei werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 mei 2018)

Op dinsdag 29 mei werden zeven partijen in de lentecompetitie gespeeld.
Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C en daarna naar de standen in groep A, groep B en groep C.

 

Saldocompetitie (28 mei 2018)

Op dinsdag 29 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (28 mei 2018)

Op dinsdag 29 mei wordt de twaalfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

WLC weekendtoernooi Eindhoven (28 mei 2018)

Slechts één HSC'er (vorig jaar nog acht) nam vanaf vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei deel aan het weekendtoernooi van WLC in Eindhoven. Maarten Smit speelde een vrij matig toernooi dat via een pattruc in de slotronde een nog enigszins acceptabele eindscore opleverde. Zijn 50% was goed voor de gedeelde 23e plaats en een TPR van 1944. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (23 mei 2018)

Op dinsdag 22 mei werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 mei 2018)

Op dinsdag 22 mei werden zes partijen gespeeld in de lentecompetitie.
Onbekend is of Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk in hun onderlinge partij in groep A ook daadwerkelijk zetten hebben gespeeld, maar in de middag kreeg de wedstrijdleider de uitslag al te horen. Heel wat serieuzer ging het er toe in de partij tussen Pascal Boudewijns en Bart Dekker, alhoewel de einduitslag niet anders was. De opening die op het bord verscheen kent in de database een hoog remisepercentage. Tijdens de partij bleek ook waarom. Er zitten best wel wat mogelijkheden in de stelling maar bij normaal spel wordt de remisemarge niet overschreden. Zoals uit de stand blijkt versterkt Bart met deze remise zijn koppositie wat verder.
In groep B waren Rob Bakels en Paul Sanders snel klaar. Onlangs speelde Paul een briljante partij met een dubbel loperoffer. Nu probeerde hij het met een dubbel torenoffer. Dit keer wat meer uit nood geboren en de materiële achterstand was wel erg fors. Het kostte Rob dan ook weinig moeite het winnende punt bij te schrijven. Een andere partij ging tussen Marcel Pelgrom en John van Rooij. De stelling van John werd langzaam steeds beter met een zwart paard op f4 als sterke voorpost. Hij liet het grote voordeel glippen. Toen Marcel remise aanbood was John daar mentaal nog niet helemaal klaar voor. Hij speelde door en blunderde prompt zijn dame. Verder spelen had weinig zin meer. Koploper Hugo Faber werd door Joep Peeters in de Berlijnse verdediging gelokt. Op topniveau een machtig remisewapen voor zwart. Hugo deed echter een wat ongebruikelijke zet en hield het spel in de stelling. Hierop reageerde Joep niet nauwkeurig waarna zijn stelling al snel loshangend zand werd. De overwinning kon Hugo dan ook vlot naar zich toe trekken. Alleen theoretisch kan Hugo nog worden afgehouden van winst in de B-groep hetgeen blijkt uit de bijgewerkte stand.
Ook in groep C een snelle partij. Dit keer tussen Joost Rutten en Bart van Asperdt. Joost speelde met wit een actieve partij en zette zwart direct onder druk. Dit werd Bart snel te veel, met een aftrekschaak blunderde hij op de elfde zet een dame weg en gaf direct op. Door deze overwinning wisselt Joost weer van koppositie met Roland Robinson in de stand.

 

Saldocompetitie (21 mei 2018)

Op dinsdag 22 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (21 mei 2018)

Op dinsdag 22 mei wordt de elfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. Voor een aantal spelers is een inhaalprogramma vastgesteld, zij zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

BPB Limburg Open Maastricht (21 mei 2018)

Gedurende het Pinksterweekend, vanaf vrijdag 18 tot en met maandag 21 mei, speelden drie HSC'ers mee in het Limburg Open, het grote internationale toernooi in Maastricht. In de tweede groep, vorig jaar nog gewonnen door Jerzy Cebula, wisten twee clubgenoten dit keer geen potten te breken. Johan Wuijts eindigde met 4 uit 7 op de gedeelde 30e plaats (41e op weerstandspunten). Met de bijbehorende TPR van 1974 zal hij nauwelijks tevreden zijn. Hetzelfde geldt vermoedelijk voor Pim Blijlevens; zijn TPR bedroeg 1936. Zijn 50%-score was goed voor de gedeelde 49e plaats (ook 49e op weerstand). In groep C1 leverde Daan Hubers wél een topprestatie door met maar liefst 6½ uit 7 op de gedeelde eerste plaats te eindigen (tweede op weerstand). Zijn TPR van 1986 was uitstekend en gaat hem weer een flinke ratingwinst opleveren. Meer bijzonderheden op de toernooisite.

 

Geboren: Jorik! (21 mei 2018)

Op zondag 20 mei is Jorik geboren! Hij is de derde zoon van Roel en Frieda van de Donk en het broertje van Lucas en Ruben. We wensen de familie veel geluk!

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (20 mei 2018)

Op 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Er is door de schaakclub een privacy statement opgesteld, dat hier kan worden gevonden. Via het menu (Algemeen) kan natuurlijk ook.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (16 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei werden vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A werd één partij gespeeld. Bart Dekker en Johan Wuijts speelden een interessante partij. Lange tijd ging deze gelijk op. Bart voerde met wit wel verder de druk op waarna Johan zich genoodzaakt voelde de stelling te openen. Het kwaliteitsoffer wat kort daarna volgde was creatief gevonden maar stopte de aanval van Bart uiteindelijk niet. Net na de tijdcontrole kon Johan opgeven. Bart heeft nu de koppositie overgenomen zoals blijkt uit de stand.
John van Rooij wist het Daan Hubers in groep B al direct in de opening heel lastig te maken door te spelen op een wat later bleek overbelast zwart paard op c6. Ondanks dit stukverlies had Daan behoorlijke compensatie. John zag zich genoodzaakt een kwaliteit terug te geven. De stelling werd daarna beter speelbaar voor hem en John kon die daarna omzetten in winst. Marcel Pelgrom kwam met zwart goed uit de opening tegen Paul Sanders. Paul vond zijn stelling zo oncomfortabel dat hij al snel materieel offerde om daar onder uit te komen. Marcel verdedigde goed en na wat stukkenruil gaf Paul op. Geen bijzondere ontwikkelingen in de stand door deze uitslagen.
In groep C zocht Roland Robinson met een snel en agressief g7-g5 de aanval tegen Ger Wich. Dit pakte goed uit. De witte loper van Ger werd begraven op h1. Toen hij zich eenmaal daar aan had ontworsteld, had Roland inmiddels al voordeel op de andere vleugel bereikt. Twee ver opgerukte vrijpionnen zijn in een eindspel heel lastig af te stoppen. Dat bleek nu ook waardoor Roland een uitstekend punt kon bijschrijven. Bart van Asperdt stond de hele partij licht in verdrukking tegen Roel van de Donk. In het complexe middenspel wist Roel met enige tactische zetten materiaal te winnen. Bart bleef zich echter goed verdedigen waardoor het Roel nog veel energie kostte de winst naar zich toe te trekken. Uiteindelijk lukte dat wel. Ook in deze groep een nieuwe leider zoals af te lezen valt uit de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (16 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei werden de halve finales van de interne bekercompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof versloeg met zwart verrassend de huidige bekerhouder Sebastiaan Smits. In de finale mag hij het opnemen tegen Hugo Faber die van Jerzy Cebula wist te winnen.

 

Saldocompetitie (14 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (14 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei worden enige partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (14 mei 2018)

Op dinsdag 15 mei worden de halve finales van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Open Rapidtoernooi Oisterwijk (13 mei 2018)

Drie HSC'ers speelden op zaterdag 12 mei mee in het rapidtoernooi in Oisterwijk. Joep Peeters speelde een prima toernooi, met zijn score van 6 uit 9 won hij de ratingprijs tot 1700. Pim Blijlevens was met 4½ uit 9 minder succesvol. De score van Roland Robinson is onbekend, hopelijk is die binnenkort te vinden op de site van SV Oisterwijk.

 

HSC / De Legibus Open (10 mei 2018)

De website van het zevende HSC / De Legibus Open is klaar. Ons weekendtoernooi wordt gehouden op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Het is nu reeds mogelijk in te schrijven!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (9 mei 2018)

Op dinsdag 8 mei werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 mei 2018)

Op dinsdag 8 mei werden vijf partijen gespeeld in de lentecompetitie. En toch zijn er zes uitslagen!
In groep A besloten Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof tot een digitale remise in nul zetten. Pascal Boudewijns en Jerzy Cebula speelden wel gewoon hun partij. Na een hyperscherpe opening leek er een gelijk eindspel te zijn ontstaan. Toch duurde de partij nog maar een paar zetten. Jerzy kon namelijk met zijn toren via de open c-lijn binnenkomen en omdat Pascals stukken niet goed samenwerkten won Jerzy al snel een stuk en daarmee de partij. Hij stijgt hierdoor naar plaats 3 in de stand.
Drie partijen in groep B. De partij tussen Rob Bakels en Marcel Pelgrom eindigde zoals hij begon: gelijk. In een eindspel met alleen zware stukken konden beide heren geen winstplan meer verzinnen waarna de vrede snel getekend werd. Paul Sanders leek met wit opnieuw voor een stunt te gaan zorgen. Hij had tegen Daan Hubers een mooie stelling opgebouwd, maar onder druk van de klok en de onveilige witte koning was het toch Daan die uiteindelijk aan het langste eind wist te trekken. John van Rooij en Hugo Faber speelden een interessante partij met wisselende kansen. Waarschijnlijk werd het evenwicht nooit echt verbroken met een puntendeling als resultaat. De veranderingen in de stand zijn vooral toe te schrijven aan het feit dat Danniël van Boxtel zich wegens tijdgebrek heeft moeten terugtrekken.
Slechts één partij in groep C. Joost Rutten wist met wit Ton Hageman al vroeg in de partij onder grote druk te zetten waar deze niet meer onderuit kwam. Nadat er een kwaliteit buit was gemaakt restte Ton niets anders dan de handdoek in de ring te gooien. Joost is de nieuwe koploper in de stand.

 

Saldocompetitie (7 mei 2018)

Op dinsdag 8 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (7 mei 2018)

Op dinsdag 8 mei wordt de tiende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Johan van Miltoernooi Eindhoven (6 mei 2018)

Twee HSC'ers speelden op zondag 6 mei mee in het Johan van Mil snelschaaktoernooi in Eindhoven. Johan Wuijts werd met 9½ uit 19 gedeeld 13e (17e op weerstandspunten) en dat was goed voor een ratingprijs. Pim Blijlevens haalde een half puntje minder en kwam uit op plaats 18 (20e op weerstand). De einduitslag zal binnenkort te bewonderen zijn op de site van Eindhoven.

 

Bevrijdingstoernooi Wageningen (6 mei 2018)

Eén HSC'ers speelde op zaterdag 5 mei mee in het 70e Bevrijdingstoernooi in Wageningen. In de sterk bezette A-groep haalde Pim Blijlevens 3 uit 7 en werd daarmee gedeeld 28e (30e op weerstandspunten). De eindstanden in de diverse groepen zijn te vinden op de site van SV Wageningen.

 

Voorjaarstoernooi Tilburg (6 mei 2018)

Drie HSC'ers namen op zaterdag 5 mei deel aan het gezellige Voorjaarstoernooi van de Tilburgse schaakvereniging De Drie Torens. Zowel Hugo Faber, Roland Robinson als Joep Peeters eindigden met 4 punten uit 7 partijen, maar Hugo was de enige die met lege handen huiswaarts keerde. Roland en Joep kregen (samen met nog vier anderen) de gedeelde eerste prijs overhandigd in categorie B (tot 1900). Uitslagen op de site van de organiserende vereniging.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (2 mei 2018)

Op dinsdag 1 mei werden zes partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 mei 2018)

Op dinsdag 1 mei werden zeven partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden drie partijen gespeeld. Johan Wuijts was met zwart uit angst voor een huisvariant van tegenstander Paul van Asseldonk tijdelijk overgestapt naar een andere opening. Al snel werden dames geruild en tot in het verre eindspel is de remisemarge nooit verlaten. Remise was dan ook de logische einduitslag. In de twee overige partijen kwamen via zetverwisselingen het redelijk zeldzame Koningsgambiet op het bord. Pim Blijlevens wist met wit Jerzy Cebula al snel onder druk te zetten. De vele dreigingen leverden twee pionnen op die werden verzilverd in het eindspel. Een overwinning van Pim. Bart Dekker offerde met zwart tegen Gerard van de Kerkhof al snel een pion. Gerard speelde het niet helemaal nauwkeurig waardoor hij verder op de onderste rijen werd vastgezet. Met een stukoffer werd de witte stelling daarna door Bart opgeblazen en dit leidde snel tot een overwinning voor hem. Zoals uit de stand blijkt hebben Pim en Bart nu een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de andere spelers in deze groep.
In groep B voor de tweede week achter elkaar een spektakelstuk van Paul Sanders. Dit keer was John van Rooij de ongelukkige. John, die zijn partijen normaal behoedzaam opzet, kon niet voorkomen dat zijn zwarte koning in het middenspel helemaal naar g4 werd gejaagd. Daar werd hij fraai mat gezet door Paul. Al eerder op de avond waren Hugo Faber en Rob Bakels klaar. Rob kwam met zwart niet helemaal lekker uit de opening. Toch was er niet zoveel aan de hand en had hij een tempoverlies moeten accepteren. In plaats daarvan maakte Rob een aantal foute keuzes achter elkaar. De stelling van Hugo werd snel beter waarna Rob niks anders restte dan de partij op te geven. Joep Peeters stond de hele partij beter tegen Marcel Pelgrom. Na een moment van onachtzaamheid van Joep kon Marcel via een aantal schaakjes een kwaliteit veroveren. De stelling daarna was verloren maar Joep kon nog een dreiging opbouwen. Dit was uiteindelijk genoeg om er toch nog een remise uit te slepen. De koppositie van Hugo is door deze uitslagen verder versterkt zoals is af te lezen uit de stand.
De partij tussen Roel van de Donk en Ger Wich was de enige partij in groep C. De partij ging redelijk gelijk op maar Ger had zijn pionnen op de koningsvleugel ver opgespeeld. De koningspositie van Ger was hierdoor wat zwakker wat zich later in de partij wreekte. Toen Roel eenmaal op de koningsvleugel was binnengedrongen verloor Ger onder de dreiging van mat een aantal pionnen waarna hij direct opgaf. Weinig wijzigingen in de stand.

 

KNSB-ratinglijst (30 april 2018)

De KNSB-ratinglijst van mei is een dag te vroeg verschenen. Verrassend genoeg zijn álle competities, zowel KNSB- als NBSB-, volledig bijgewerkt, waardoor iedereen een up-to-date rating heeft! In de HSC-lijst zien we dit keer als grootste stijger Marcel Pelgrom, hij krijgt er maar liefst 124 punten bij! Daan Hubers blijft ook maar stijgen, met 63 punten winst heeft hij de 1600-grens bereikt! Hugo Faber is nummer 3 in dit klassement, zijn surplus van 29 punten zorgt er voor dat hij vier clubgenoten voorbijstreeft! Paul Sanders is de ongewenste nummer 1 in het dalersklassement, hij moet 77 punten inleveren. Op de tweede plaats gaat Pim Blijlevens 30 punten achteruit en zakt weer onder de nog niet zo lang geleden bereikte mijlpaal van 2000. Jack Ruijs en Wim Hordijk delen het brons met 25 punten verlies.

 

Saldocompetitie (30 april 2018)

Op dinsdag 1 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (30 april 2018)

Op dinsdag 1 mei wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

HSC op Slingermarkt! (25 april 2018)

Op vrijdag 27 april, op Koningsdag, zal HSC net als vorig jaar een kraam bemannen op de Slingermarkt om onze schaakclub onder de aandacht proberen te brengen van het Helmondse publiek. Men staat vanaf 10.30 uur op de Markt in de buurt van onze sponsor Kota Radja. We verwachten een grote opkomst van HSC-leden!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (25 april 2018)

Op dinsdag 24 april werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 april 2018)

Op dinsdag 24 april werden acht partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A werden twee partijen gespeeld. Pascal Boudewijns en Pim Blijlevens speelden een rustige partij die nooit echt uit evenwicht raakte. Remise was daarom de logische einduitslag. Remise was ook de einduitslag in de partij tussen Bart Dekker en Paul van Asseldonk, maar regelmatig was deze partij totaal niet. Bart speelde de opening uitstekend en kwam al snel heel overwegend te staan. Te veel gefixeerd door eigen dreigingen ruilde hij onbedoeld zijn sterkste stuk. Hierdoor draaiden de kansen totaal. Opeens stond Paul veel beter. Die verdronk echter in de talloze mogelijkheden om voordeel te bereiken en koos de verkeerde voortzetting. Hierna werd de partij normaal waarna de puntendeling onvermijdelijk was. Weinig wijzigingen in de stand.
In groep B speelde Paul Sanders een werkelijk prachtige partij tegen Joep Peeters. Achter het bord verzon hij met wit al een soort Keres-aanval tegen de Scheveninger-opzet van Joep. Maar het slotstuk was bijzonder fraai. Met een dubbel loperoffer via Lxh7 en Lxg7 (Lasker 1889!) blies hij de zwarte stelling op. Ook Hugo Faber en Daan Hubers speelden een mooie partij. Daan wist Hugo direct onder druk te zetten met zwart. De pion op c2 werd onder vuur genomen en ging verloren. Hugo had wel een counter en na veel tactische ontwikkelingen stond er een zwart paard op h1 en een witte loper op a8. Omdat Hugo een tempo meer had kon hij zijn loper op a8 redden waarmee hij ook de partij won. De partij tussen Danniël van Boxtel en Marcel Pelgrom was een stuk rustiger. Danniël leek voordeel te bereiken maar met een mindere zet versplinterde hij zelf zijn pionnenstelling. Marcel had wel minder tijd waarna beide spelers nog enigszins tevreden waren met remise. Zoals uit de stand blijkt verstevigt Hugo zijn koppositie.
In groep C probeerde Roland Robinson de hele partij door de stelling van Bart van Asperdt te breken. Hij bereikte wel een voordeeltje maar in een stelling met alleen nog maar de torens en dames op het bord maar wel heel veel pionnen, ontstond er dynamisch evenwicht en moest Roland in een remise berusten. Roel van de Donk bereikte voordeel tegen Ton Hageman. In plaats van dit verder uit te bouwen besloot hij maar weer eens risico te nemen. Dit pakte wederom niet goed uit. Ton counterde uitstekende en won uiteindelijk ook de partij. Jos Pieters speelde al zijn een na laatste partij van de lentecompetitie. Heel veel kans had hij niet tegen Joost Rutten. Na lang verdedigen verloor hij materiaal en was compensatie ver te zoeken. Een regelmatige overwinning van Joost waarmee hij wat dichter bij de eerste plek is gekomen, zoals uit de stand valt af te lezen.

 

Saldocompetitie (23 april 2018)

Op dinsdag 24 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (23 april 2018)

Op dinsdag 24 april wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (22 april 2018)

Op zaterdag 21 april werden de laatste wedstrijden in de externe competitie gespeeld. HSC 1 werd met 1½ - 6½ verpulverd door Voerendaal 2 en eindigt op een zeer teleurstellende zevende plaats. HSC 2 boekte een verdienstelijk gelijkspel tegen het veel beter ingeschatte OSV uit Oss, maar zakt toch nog naar de negende plaats. Hopelijk is deze positie goed genoeg voor een plaats in de nieuw te vormen vierde klasse KNSB... De overzichten zijn bijgewerkt. De verslagen van HSC 1 en zelfs twee verslagen van HSC 2 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (19 april 2018)

De laatste lootjes in de externe competitie. Exact twee weken na de voorlaatste ronde mogen we op zaterdag 21 april al weer aan de bak. Dat wil zeggen, de twee hoogste teams van HSC, want HSC 3 is al klaar. De spelers van dit team zullen ongetwijfeld allemaal aanwezig zijn om hun clubgenoten aan te moedigen in ons clublokaal Snookertown. Want HSC 1 heeft nog een zware wedstrijd af te handelen als het Voerendaal 2 treft. Bij winst lonkt nog een vermoedelijke derde plaats in de eindstand terwijl een nederlaag ons nog nauwelijks in de problemen kan brengen wat betreft degradatie. Dus, een typische wedstrijd voor de statistieken. Dat geldt min of meer ook voor HSC 2. Ook al zou er vandaag verloren worden tegen het Osse OSV én zou Gardé ons weer inhalen, dan nog is een negende plaats geen echte degradatieplaats, vanwege de aanstaande uitbreiding van de KNSB-competitie. Maar..., winnen is natuurlijk leuker! Om 13.00 uur worden de klokken aangezet en hopelijk komen er weer veel toeschouwers op deze affiche af!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (18 april 2018)

Op dinsdag 17 april werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 april 2018)

Op dinsdag 17 april werden negen partijen gespeeld in de lentecompetitie, eerlijk verdeeld over de drie groepen.
Drie witoverwinningen in groep A. Geen enkele partij duurde meer dan 25 zetten en dat zonder remises! Gerard van de Kerkhof schijnofferde op zet 4 een loper op f2. Daardoor kon Pascal Boudewijns niet meer rokeren, maar hij kreeg wel een enorme ontwikkelingsvoorsprong. Gerards koning kon geen veilig onderkomen vinden en Pascals aanval sloeg keihard door. Al na 15 zetten was het gedaan. Jerzy Cebula was snel klaar met Paul van Asseldonk. Paul kwam er in zijn geliefde Siciliaanse draak dit keer niet aan te pas. Pim Blijlevens had tegen Johan Wuijts een sterk paard op d6 geposteerd en in combinatie met een vergevorderde vrijpion bracht dit Pim een snelle overwinning. Hij gaat nu aan de leiding in de stand.
In groep B waren het juist de zwartspelers die wonnen. Hugo Faber versloeg Paul Sanders nadat hij al vroeg materiaal voor was gekomen. Joep Peeters stond al erg lekker, maar toen Rob Bakels een vol stuk weggaf was het meteen afgelopen. De langste partij van de avond kwam op naam van Marcel Pelgrom en Daan Hubers. Marcel stond lang een stuk voor, maar door een aantal onnauwkeurige zetten was het uiteindelijk Daan die er met het volle punt vandoor ging. Nog veel kanshebbers in deze groep zoals blijkt uit de stand.
Drie verschillende uitslagen in groep C. Bart van Asperdt gaf al vroeg in de partij een stuk weg waardoor Joost Rutten het punt kon bijschrijven. De enige remise van deze avond was voor Ton Hageman en Jos Pieters. Beiden konden geen potten breken met deze puntendeling als logisch resultaat. Roel van de Donk drukte Ger Wich langzaam maar zeker verder terug waardoor Ger bijna geen zetten meer kon doen. Roel bekroonde deze mooie partij in het eindspel. Door deze overwinning stijgt hij in één klap drie plaatsen in de stand.

 

Saldocompetitie (16 april 2018)

Op dinsdag 17 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (16 april 2018)

Op dinsdag 17 april wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (11 april 2018)

Op dinsdag 10 april werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 april 2018)

Op dinsdag 10 april maart werden er zes partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A speelden Johan Wuijts en Paul van Asseldonk een interessante partij. In een open stelling was het de vraag welk loperpaar het sterkst was. Dat bleek dat van Paul te zijn waardoor hij de partij won. Pascal Boudewijns offerde al snel een pion tegen Bart Dekker. De compensatie daarvoor viel tegen. Bart zette zijn koning snel op f2 en deze stond daar verrassend veilig door de witte dominantie op de zwarte velden. De stelling van Pascal werd zet na zet slechter en doorspelen had weinig zin meer. Door deze overwinning versterkt Bart zijn koppositie in de stand.
In groep B ruilden Rob Bakels en Daan Hubers snel de dames en kwamen in een gelijkstaand eindspel terecht. Rob bood twee keer remise aan, maar Daan weigerde en nam vervolgens teveel risico. Rob bereikte een toreneindspel met twee verbonden pluspionnen en schoof dat soeverein naar winst. Danniël van Boxtel had Paul Sanders vanuit de opening in de houdgreep. Hij won een pion en verkreeg een flinke koningsaanval toen Paul dameruil vermeed. Danniël wist de dames alsnog te ruilen en door aanhoudende druk tegen de zwarte koning een stuk te winnen. Door een blunder gaf hij dat stuk even later zomaar terug. Paul maakte in een viertoreneindspel de laatste fout en werkte onbedoeld mee aan een helpmat. Zie de bijgewerkte stand in deze groep.
De partij tussen Bart van Asperdt en Jos Pieters in groep C was snel klaar. In een min of meer gelijke stelling had Jos met zwart het plan Lg5 en daarna Df4 bedacht. Bij de uitvoering daarvan zette hij echter zijn dame op g5, een veld wat afgedekt werd door een wit paard. Hierdoor eindigde de partij abrupt met winst voor Bart. Ton Hageman en Roel van de Donk bereikten al snel een remiseachtige stelling. Roel wilde echter meer en ging risico nemen. Dit werkte averechts, Ton zette Roel kort daarna mat. Zoals uit de stand blijkt is er slechts een half punt verschil tussen de nummer 2 en de nummer laatst in deze groep.

 

Uitslag interne bekercompetitie (11 april 2018)

Op dinsdag 10 april werd de laatste kwartfinalepartij in de interne bekercompetitie gespeeld. Marcel Pelgrom en Hugo Faber maakten er, net zoals in de interne competitie een aantal weken geleden, weer een vlotte aanvalspartij van. Beiden probeerden de tegenstander snel mat te zetten. Uiteindelijk won Hugo de strijd en plaatst zich daarmee voor de halve finale tegen Jerzy Cebula.

 

Saldocompetitie (9 april 2018)

Op dinsdag 10 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (9 april 2018)

Op dinsdag 10 april worden enige partijen uit de lentecompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (9 april 2018)

Op dinsdag 10 april wordt de laatste partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (8 april 2018)

Op zaterdag 7 april werden de laatste uitwedstrijden in de externe competitie gespeeld. Twee gelijkspelen en een nederlaag was dit keer het resultaat. Helaas kwam het verlies op naam van HSC 1. Resultaten behaald in het verleden bieden blijkbaar geen garantie voor de toekomst en 't Pionneke slaagde er eindelijk eens in te winnen (met 4½ - 3½) en gaat daarmee het kampioenschap binnenhalen. HSC 2 haalde in Goirle een niet meer verwacht gelijkspel tegen het op papier veel sterkere EGS. Ook HSC 3 speelde gelijk, in Oosterhout kon D4 2 niet worden verslagen, waardoor de kampioenskansen verkeken waren. Een grote overwinning was, zoals na afloop bleek, noodzakelijk geweest voor de extra klok, maar dat heeft er nooit ingezeten. Alle overzichten zijn bijgewerkt en het verslag van HSC 1 is geplaatst. De verslagen van HSC 2 en HSC 3 volgen hopelijk snel.

 

Programma externe competitie (5 april 2018)

De externe competitie nadert zijn einde, op zaterdag 7 april worden de laatste uitwedstrijden van dit seizoen afgewerkt. En vooral voor HSC 1 staat er nog wel wat op het spel. Als nummer 2 van klasse 3H wordt namelijk aangetreden tegen koploper 't Pionneke. En de Roermonders hebben reden zich zorgen te maken, want ons vaandelteam verloor in de onderlinge wedstrijden in het nieuwe millennium nog nooit; sterker nog, het won op een gelijkspel na alle wedstrijden. HSC 2 reist af naar Goirle en zal het tegen EGS moeilijk krijgen, tenminste als je naar de ratings kijkt. Een overwinning zou natuurlijk wél betekenen dat de voorlaatste plaats verlaten zou worden, dus wie weet. Voor HSC 3 is de laatste ronde reeds aanstaande. In Oosterhout zal getracht worden het toch al mooie seizoen een passend einde te geven. Bij winst op D4 2 is er zelfs nog een theoretische kans op het kampioenschap. Later op de avond zal er in de buurt van de Helmondse kermis bekeken worden of dat ook werkelijk gelukt is...

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (4 april 2018)

Op dinsdag 3 april werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 april 2018)

Op dinsdag 3 april werden zeven partijen in de lentecompetitie gespeeld.
Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C en daarna naar de standen in groep A, groep B en groep C.

 

Saldocompetitie (2 april 2018)

Op dinsdag 3 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (2 april 2018)

Op dinsdag 3 april wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

DEVO Paastoernooi Zeeland (2 april 2018)

Op zaterdag 31 maart speelden zes HSC'ers mee in het Paastoernooi van DEVO'86 in het plaatsje Zeeland. Johan Wuijts kon zijn favorietenrol niet helemaal waarmaken, maar zijn ongedeelde tweede plaats met 5½ uit 7 leverde toch weer een goed gevulde envelop op. Joep Peeters viel met 4½ uit 7 ook in de prijzen en Paul van Asseldonk mocht dankzij veel weerstandspunten de vijfde prijs in ontvangst nemen met 4 uit 7. In datzelfde groepje eindigde Roland Robinson op de negende plaats. Wilfried van de Kimmenade had met 50% een ongedeelde tiende plaats. De site van de organiserende vereniging wordt nauwelijks bijgewerkt, zodat de volledige eindstand waarschijnlijk nergens meer te vinden zal zijn.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (29 maart 2018)

Op dinsdag 27 maart werd er een compleet programma afgewerkt in de lentecompetitie.
In groep A kreeg Paul van Asseldonk met zwart een prettig voordeeltje tegen Pim Blijlevens door zijn dominantie op de zwarte velden. Met f7-f5 wilde Paul zijn stelling verder verstevigen. Dit had echter een averechts effect. Pim kwam binnen met zijn dame en kort daarna kon hij het punt bijschrijven. Pascal Boudewijns en Johan Wuijts speelden een correcte maar enigszins vlakke partij. Beiden hadden het centrum goed bezet maar er waren nauwelijks aanknopingspunten om op voordeel te kunnen spelen. Remise was daarom de logische uitslag. Als laatste waren Bart Dekker en Jerzy Cebula bezig. Jerzy koos met wit weer voor een variant waarin zijn dame op pionroof gaat. In eerdere partijen leverde deze variant respectievelijk drie en vier pionnen op, maar heeft zwart volop compensatie door onder meer de open lijnen. Deze avond liet Jerzy het bij één pion maar de compensatie voor Bart was er niet minder om. De partij werd dan ook gewonnen door Bart die daardoor koploper is geworden, zoals uit de bijgewerkte stand blijkt.
Daan Hubers en Joep Peeters waren snel klaar in groep B. Na 25 zetten kwam een dubbel toreneindspel op het bord en werd tot remise besloten. Op het oog leek het een regelmatige partij maar in de analyse bleek Joep net na de opening stukwinst te hebben gemist. Rob Bakels verloor met wit al snel twee pionnen tegen Danniël van Boxtel. Daar was geen compensatie voor omdat een aantal stukken net wat te onhandig stond. Daarom gaf Rob snel op wat in de analyse de juiste beslissing bleek te zijn. John van Rooij speelde een goede partij tegen Paul Sanders. De koning van Paul bleef in het centrum staan en zijn stelling kende een aantal zwaktes. In het middenspel won John een stuk. Toen daar later nog een toren bijkwam gaf Paul op. Als laatste van de avond waren Hugo Faber en Marcel Pelgrom bezig in een interessante partij. Marcel wist het met zwart Hugo aardig lastig te maken door op een wat ongebruikelijke manier op de damevleugel binnen te dringen. Hugo kon de dreigingen maar net pareren en won een pion die pas in het verre eindspel in winst kon worden omgezet. Nog geen duidelijke favoriet in deze groep zoals blijkt uit de stand.
In groep C besloten Ger Wich en Joost Rutten al snel tot remise met een bord vol stukken. De strijd moest nog echt losbarsten. Bart van Asperdt speelde een prima partij tegen Ton Hageman. Al snel won hij een toren. Ton probeerde met een aantal trucs materiaal terug te winnen maar deze pogingen werden goed gepareerd door Bart waarna Ton uiteindelijk de handdoek wierp. Koploper Roland Robinson speelde met wit tegen nummer twee Jos Pieters. In het middenspel werd een zwart paard naar b4 gelokt. Die leek daar aardig te staan maar daardoor kon Roland toeslaan. Met deze winst is Roland wat verder uitgelopen zoals af te lezen valt uit de stand.

 

Saldocompetitie (26 maart 2018)

Op dinsdag 27 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (26 maart 2018)

Op dinsdag 27 maart wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

HSC B kampioen!!! (21 maart 2018)

Op dinsdag 20 maart is HSC B kampioen geworden in klasse B1 van de avondcompetitie door directe concurrent Dubbelschaak uit Boxtel met 2½ - 1½ te kloppen! In de schaduw van deze toppers speelden er ook nog wat andere avondteams in ons clublokaal. HSC A had de grootste moeite met RDS uit Sint-Oedenrode, maar won wél (met 2½ - 1½) en eindigt daarmee op de derde plaats. Ook HSC C won en wel met 3 - 1 van De Toren uit Leende. Dat betekent een voorlopige eerste plaats, maar of dat zo blijft is de vraag. Nummer 2 Gardé (evenveel matchpunten) zou dan immers van rode lantaarndrager De Vughtse Toren B moeten verliezen, en, mocht dat kleine wonder geschieden, dan kan ook De Combinatie B middels een maximale winst nog roet in het eten gooien. Helaas kon HSC D niet voor de vierde winst deze avond zorgen. Het op papier iets zwakkere Dubbelschaak B bleek met 1 - 3 te sterk, waardoor ons team in de achterhoede van klasse D2 eindigt. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B en HSC C zijn geplaatst. Op dat van HSC D wordt nog gewacht.

 

Saldocompetitie (19 maart 2018)

Op dinsdag 20 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (19 maart 2018)

Op dinsdag 20 maart worden wellicht enkele partijen uit de lentecompetitie ingehaald. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (19 maart 2018)

De winter is nog niet afgelopen, sterker nog, lijkt weer te zijn begonnen, en toch spelen we op dinsdag 20 maart alweer de laatste ronde van de avondcompetitie. De vier HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Snookertown en er worden vele toeschouwers verwacht. Want HSC B kan deze avond het kampioenschap in klasse B1 binnenhalen, mits er niet wordt verloren van het sterke Dubbelschaak uit Boxtel. Voor de overige teams staat er, realistisch gezien, weinig meer op het spel. In theorie kunnen echter HSC A en HSC C ook nog kampioen worden, maar deze teams hebben dat niet in eigen hand. Zo heeft het A-team, tegen het uit Sint Oedenrode afkomstige RDS, een maximale zege nodig, terwijl het C-team moet winnen van De Toren uit Leende, én moeten ook alle andere uitslagen precies goed vallen. HSC D zou na een flinke overwinning op het Boxtelse Dubbelschaak B nog kunnen hopen op maximaal een tweede plaats. De wedstrijden zullen beginnen rond 20.00 uur.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (18 maart 2018)

Op vrijdagavond 16 maart speelden Pim Blijlevens en Johan Wuijts mee aan de zoveelste ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Ze kwamen beiden uit op een 50%-score. Op welke plaats ze precies geëindigd zijn is vooralsnog onbekend, zie voor de reden de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (14 maart 2018)

Op dinsdag 13 maart werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 maart 2018)

Op dinsdag 13 maart werden negen partijen in de lentecompetitie gespeeld.
In groep A was de gambietpartij tussen Pim Blijlevens en Pascal Boudewijns erg boeiend. Pascal verzuimde om enkele pionnen op te spelen en kreeg vervolgens een denderende koningsaanval over zich heen. Pim won beslissend materiaal en behaalde zijn eerste overwinning. Paul van Asseldonk en Gerard van de Kerkhof speelden reeds na tien zetten zonder dames en vonden allebei dat ze in het middenspel licht voordeel hadden. Het evenwicht werd nooit voldoende verbroken en de partij eindigde in een puntendeling. Johan Wuijts had de opening verpest en gaf een kwaliteit om overeind te blijven. Jerzy Cebula werd daarna slordig en verblunderde een pion. Johan vocht zich sterk terug in de partij en behaalde na diverse verwikkelingen een verdiende remise. Jerzy blijft de leider in de stand.
In groep B had Hugo Faber steeds de overhand tegen Daan Hubers. Hij won twee pionnen en het resterende toreneindspel zou slechts een kwestie van techniek moeten zijn. Hugo begon echter te knoeien liet Daan met een half punt ontsnappen. Danniël van Boxtel speelde geconcentreerd en had bijna alle mogelijkheden van John van Rooij gezien, maar de schitterende paardzet die John uitvoerde had hij totaal over het hoofd gezien. Daarna kwam de witte koning in zijn hemd te staan en was de partij geforceerd uit. Joep Peeters deed in een gambietopening enkele slechte zetten en Rob Bakels had op twee verschillende manieren snel kunnen winnen. Hij miste die allebei, waarna Joep zich herpakte en uiteindelijk de remisehaven binnen zeilde. Joep voert de stand nog altijd aan.
In groep C toverden Ger Wich en Bart van Asperdt tegengestelde rokades op het bord. De partij had wellicht kunnen exploderen, maar beiden hielden vooral hun verdediging op orde en even later werd de vrede gesloten. Jos Pieters paste niet goed genoeg op zijn damevleugelpionnen. Roel van de Donk was hongerig en vrat die met huid en haar op. Jos won een centrumpion terug, maar kon de verbonden zwarte a- en b-pionnen in het eindspel niet afstoppen. Joost Rutten en Roland Robinson deden elkaar weinig pijn. Diverse stukken werden geruild en in een evenwichtig eindspel werd er tot remise besloten. De stand laat zien dat Roland nog steeds bovenaan staat.

 

Saldocompetitie (12 maart 2018)

Op dinsdag 13 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (12 maart 2018)

Op dinsdag 13 maart wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (10 maart 2018)

Op zaterdag 10 maart werden twee overwinningen en een nederlaag behaald in de externe competitie. HSC 1 liet hekkensluiter De Pion 2 uit Roosendaal met 6 - 2 vrij kansloos en doet nog volop mee in de kampioenstrijd. HSC 2 ging met 2½ - 5½ onderuit tegen Gardé uit Soerendonk en zakt een plaatsje in de stand. HSC 3 blijft het ongelofelijk goed doen, ook BSV 4 uit Bergen op Zoom werd verslagen, zij het met minimale cijfers. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (8 maart 2018)

Op zaterdag 10 maart is alweer de volgende ronde in de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Snookertown. Voor HSC 1 is deze wedstrijd een heuse test: kan ons vaandelteam de negatieve tendens doorbreken door voor de verandering eens te winnen van een hekkensluiter? Winst op De Pion 2 uit Roosendaal is sowieso wel handig als men zich nog wil mengen in de kampioenstrijd. HSC 2 speelt tegen Gardé uit Soerendonk, momenteel negende in de stand, één plaatsje lager met één puntje minder dan de onzen. Ook HSC 3 krijgt een tegenstander te bestrijden die lager staat in de tussenstand. BSV 4 uit Bergen op Zoom heeft twee matchpunten minder en kan dat verschil nivelleren. Maar we houden er rekening mee dat ons derde dat verschil gaat verdubbelen! Om 13.00 uur gaan de partijen beginnen. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

50+ toernooi Deurne (8 maart 2018)

Maar liefst vijf HSC'ers waren aanwezig bij het jaarlijkse 50+ toernooi van de nu precies 50 jaar bestaande schaakvereniging Deurne. Jos Pieters kwam als enige uit in groep B (ratinggrens 1585) en behaalde daar een uiterst knappe vierde plaats, Ton Hageman (zijn eerste rapidtoernooi onder HSC-vlag), Joep Peeters, Paul van Asseldonk en Roland Robinson kwamen allen uit in poule A. Alleen laatstgenoemde won een prijs, een 4½ uit 7 score was goed voor de vijfde plaats overall. Kijk even naar de eindstand op de site van schaakvereniging Deurne.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (8 maart 2018)

Op dinsdag 6 maart werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (8 maart 2018)

Op dinsdag 6 maart werden alle partijen uit de derde ronde van de lentecompetitie afgewerkt.
In groep A bood Johan Wuijts al na enige zetten remise aan tegen Gerard van de Kerkhof. De stelling werd door Gerard als gelijk beoordeeld en dat was voor hem naar eigen zeggen voldoende argument om in te stemmen met het aanbod. Koploper Jerzy Cebula speelde met zwart tegen Pascal Boudewijns en kwam langzaam in de verdrukking te staan. Pascal wist de druk op de koning van Jerzy op te voeren. Na een fraaie aanval en een kleine combinatie zette Pascal zijn eerste partij in deze lentecompetitie in winst om. Pim Blijlevens kwam in een voor hem onbekende opening terecht tegen Bart Dekker. Met kunst- en vliegwerk wist hij de stelling bij elkaar te houden maar kort daarna ging hij toch in de fout. Bart wist een pion en voordeel te bemachtigen en het resterende eindspel was een kwestie van nauwkeurig uitbouwen. De partij eindigde nog enigszins verrassend toen de koning van Pim midden op het bord onverwacht mat werd gezet. Zoals uit de stand blijkt is Jerzy nog steeds koploper in deze groep.
In groep B speelde Danniël van Boxtel zijn opening tegen Joep Peeters niet helemaal zoals de boekjes het voorschrijven. Hier kon Joep direct profiteren met een venijnig Pd5. Hierna resteerde Danniël niks anders dan een stuk te geven en kort daarna op te geven. John van Rooij had zich met zwart weer eens helemaal teruggetrokken op de onderste twee rijen tegen Hugo Faber. Toen hij eindelijk actief dacht te kunnen worden met de zet Ta2 ging het prompt mis. Een door Hugo gecreëerde vrijpion kon nog wel gestopt worden maar elders ging te veel materiaal van het bord af. John gaf daarom op. Rob Bakels en Marcel Pelgrom speelden een heel geleidelijke partij. Rob kwam langzaam steeds slechter te staan en het was een kwestie van tijd dat Marcel de winst naar zich toe kon trekken, wat ook gebeurde. Daan Hubers en Paul Sanders speelde een interessante partij. Beide koningen stonden de hele partij in het midden en werden niet bepaald beschermd door sterke pionnen. Daan wist hier het beste van te profiteren. Toen hij eenmaal met zijn toren en dame wist binnen te dringen was het snel klaar met de partij. Zoals uit de stand blijkt heeft Joep zijn leiderspositie verder versterkt.
In groep C dacht Bart van Asperdt tegen Roel van de Donk met een combinatie voordeel te kunnen bereiken. Helaas voor hem klopte de combinatie niet. Toen de stelling was opgeklaard bleek Roel een loper voorsprong te hebben. Daarna gaf Bart direct op. Joost Rutten stond steeds beter tegen Ton Hageman. Hij had net wat meer velden om over te manoeuvreren en toen hij via de koningsvleugel binnenkwam kon Ton de stelling niet meer houden. Een fraaie positionele overwinning van Joost. Als laatste van deze avond waren Roland Robinson en Ger Wich bezig. De stelling was erg dichtgeschoven dus gebeurde er lang niet veel. In het eindspel ging het mis met Ger. Via een aftrekschaak verloor hij een toren en daarmee de partij. Door deze overwinning is Roland nu koploper, zoals blijkt uit de bijgewerkte stand.

 

Saldocompetitie (5 maart 2018)

Op dinsdag 6 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (5 maart 2018)

Op dinsdag 6 maart wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

14e Rivierenland Open Rapidtoernooi Buren (4 maart 2018)

Op zaterdag 3 maart speelden twee HSC'ers mee in het Rivierenland Open Rapidtoernooi in het Gelderse Buren. Johan Wuijts kwam met 4½ uit 7 terecht op de gedeelde tweede plaats (derde op weerstandspunten) en graaide een envelop met inhoud mee. Dat lukte Pim Blijlevens niet, zijn 2½ uit 7 was goed voor een ongedeelde tiende plaats. Wellicht volgt later nog een uitslag op de site van schaakvereniging Rivierenland.

 

Uitslagen avondcompetitie (3 maart 2018)

Op vrijdag 2 maart speelden twee avondteams uitwedstrijden in Rosmalen en Tilburg. HSC A versloeg met ½ - 3½ enigszins geflatteerd het op papier gelijkwaardige HMC Calder B en rukt op naar de subtop. HSC B maakte een halve misstap door hekkensluiter Rochade met 2 - 2 te laten ontsnappen. Maar veel maakt dat niet uit; in de kampioenswedstrijd is een gelijkspel nog altijd genoeg! Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (28 februari 2018)

Op dinsdag 27 februari werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (28 februari 2018)

Op dinsdag 27 februari werden in de tweede ronde van de lentecompetitie zeven partijen gespeeld.
In groep A hield Pim Blijlevens open huis. De dame van Jerzy Cebula kwam met veel interesse de koningsvleugel bekijken en veroverde daar een cruciale pion. Jerzy wikkelde vervolgens af naar een viertoreneindspel met een vrije pluspion en schoof dit probleemloos naar een overwinning. Hij consolideert hierdoor zijn leidende positie in de stand.
In groep B werd het treffen tussen Paul Sanders en Rob Bakels pas in het eindspel echt interessant. Paul werd tot een foute pionzet verleid, waarna de vrijpion van Rob sterallures kreeg. Paul trok zijn trukendoos nog open, maar Rob bleef rustig en haalde het punt binnen. Danniël van Boxtel en Hugo Faber speelden een verre van foutloze partij. Danniël won uiteindelijk een kwaliteit tegen een pion, maar het eindspel bleek vanwege het onaantastbare gecentraliseerde zwarte paard niet te winnen. Hugo had geen zwaktes en maakte eenvoudig remise. Joep Peeters drong Marcel Pelgrom vanuit de opening terug. Marcel moest tot twee keer toe een stuk voor een verre vrijpion geven en vervolgens mocht Joep met loper en paard mat gaan zetten. Zijn techniek was inmiddels enigszins roestig geworden, maar drie zetten voordat de vijftigzettenregel in werking zou treden stond de witte koning mat. Door deze victorie is Joep de enige leider in de stand.
In groep C kon Roland Robinson niet profiteren van de geïsoleerde pion van Joost Rutten. Dit duel eindigde vrij regelmatig in een puntendeling. Ton Hageman verkreeg een halfopen f-lijn en richtte zijn zware stukken op f2. Ger Wich ging aan de noodrem hangen en deplaceerde zijn stukken om die pion succesvol te dekken. Ger slaagde er bovendien in om zijn damevleugel gesloten te houden, waarna Ton in remise berustte. Jos Pieters en Bart van Asperdt toverden een explosieve stelling met veel tactische mogelijkheden op het bord. Jos initieerde een ogenschijnlijk incorrecte combinatie, maar kreeg het volle pond toen Bart op verkeerde wijze reageerde. Jos is helemaal los en blijft de stand aanvoeren.

 

Uitslagen avondcompetitie (28 februari 2018)

Op maandag 26 februari speelden twee avondteams in Vught. HSC C versloeg hekkensluiter De Vughtse Toren B met minieme cijfers en HSC D werd met 4 - 0 verslagen door het vaandelteam van De Vughtse Toren (dat overigens al hun wedstrijden tot nu toe met die cijfers won!). Alle overzichten zijn bijgewerkt en het verslag van HSC C is geplaatst. Op dat van HSC D wordt nog gewacht.

 

Saldocompetitie (26 februari 2018)

Op dinsdag 27 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (26 februari 2018)

Op dinsdag 27 februari wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (26 februari 2018)

Deze week is de zesde ronde van de avondcompetitie en alle HSC-teams mogen een uitwedstrijd spelen. Op maandag 26 februari spelen twee teams in Vught. HSC C neemt het op tegen De Vughtse Toren B, een team dat tot nu toe slechts één matchpuntje wist te veroveren. HSC D krijgt het veel zwaarder: koploper De Vughtse Toren A stond dit seizoen nog niet een half bordpuntje af (!). Later in de week, op vrijdag 2 maart om precies te zijn, is het pas de beurt aan de overige teams. HSC A speelt in Den Bosch (of eigenlijk Rosmalen) tegen HMC Calder B, momenteel de nummer twee in klasse C1. Belangrijker voor de club is echter de wedstrijd die koploper HSC B in Tilburg speelt tegen hekkensluiter Rochade. Bij winst komt het kampioenschap namelijk weer een stukje dichterbij.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (25 februari 2018)

Op vrijdagavond 23 februari speelden Pim Blijlevens en Johan Wuijts weer eens mee aan een ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Vooral Pim was in vorm, hoewel zijn score van 5½ uit 10 dat niet verraadt. Driemaal werd een FM verslagen en een IM ging er bijna van af (1 seconde tekort)! Het leverde hem een gedeelde 12e plaats op. Johan finishte op 5 uit 10, en dat was een gedeelde 17e plaats. Een verslag, een eindstand en vele foto's zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en standen lentecompetitie (21 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari werden de eerste partijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A speelden Paul van Asseldonk en Bart Dekker een korte, maar interessante partij. Paul werd door Bart een kans gegeven op avontuur te gaan op de koningsvleugel, maar zag daar wijselijk van af. De partij eindigde abrupt in een remise toen Paul, die nog weinig tijd over had, een zetherhaling kon afdwingen. Ook Gerard van de Kerkhof en Jerzy Cebula speelde een levendige partij. De witte koning bleek daarbij onveiliger te staan dan de zwarte en toen Jerzy op de tweede rij doordrong met een toren was het snel gedaan. Door deze overwinning is Jerzy nu de eerste leider in de stand.
In groep B doet John van Rooij na een pauze van enige tijd weer mee en had bij zijn rentree een hele korte partij. Rob onderschatte de dreigingen van John wat en toen snel een zwart paard op d4 verscheen kon Rob enkel kiezen uit toren- of stukverlies. De partij tussen Joep Peeters en Paul Sanders was toen nog niet begonnen. Door een misverstand was Paul veel later aanwezig dan de bedoeling was. Niet verwonderlijk dat er tot laat is doorgespeeld door beide heren. De stelling van Paul kende een aantal zwaktes en Joep wist daar goed zijn stukken naar te dirigeren met beslissend voordeel. Door deze overwinning zijn Joep en John de leiders in de stand.
In groep C hebben we een verrassende leider. In de herfstcompetitie kwam Roland Robinson al niet door de stelling van Bart van Asperdt heen. Ook nu bood Bart stug tegenstand met een remise als gevolg. De partij tussen Joost Rutten en Jos Pieters leek lange tijd op een overwinning van Joost uit te draaien. In een stelling met wederzijdse tactische grappen kreeg Joost een beslissend materieel voordeel. Jos bleef echter stug tegenstand bieden en wist zelfs de winst nog naar zich toe te trekken. Door deze overwinning is Jos, mede dankzij zijn vooruitgespeelde partijen, de koploper in de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (21 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari werd de derde kwartfinalepartij in de interne bekercompetitie gespeeld. Sebastiaan Smits en Maarten Smit maakten er een boeiend gevecht van dat wellicht een ontknoping in de vorm van een 'Armageddonpartij' verdiend had. Maarten, bang voor Sebastiaan's snelschaakkwaliteiten, ging echter een zetherhaling uit de weg, zag zijn minieme voordeel spoedig verdwijnen om vervolgens in een gelijk ongelijk lopereindspel alsnog ten onder te gaan. Sebastiaan mag het in de halve finale opnemen tegen Gerard van de Kerkhof.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (21 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari werden de laatste barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Johan Wuijts liet er geen twijfel over bestaan dat hij graag in groep A van de lentecompetitie wilde spelen. Marcel Pelgrom werd tweemaal verslagen en moet het met een plaats in groep B doen. Ook Danniël van Boxtel wordt in deze groep ingedeeld nadat hij zijn match tegen Roel van de Donk na een remise in de eerste partij winnend afsloot. Roel mag gaan proberen groep C op zijn naam te schrijven.

 

Saldocompetitie (19 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (19 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari wordt begonnen met de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma barrages herfstcompetitie (19 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari worden de laatste barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Op het programma staan de matches Johan Wuijts - Marcel Pelgrom (om een plaats in groep A) en Danniël van Boxtel - Roel van de Donk (om een plaats in groep B). Tempo bij alle partijen is 40 minuten per persoon per partij. Er dienen twee partijen gespeeld te worden en bij een gelijkspel volgt een sudden-death-snelschaakpartij. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (19 februari 2018)

Op dinsdag 20 februari wordt de derde partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Noteboomtoernooi Oegstgeest (18 februari 2018)

Eén HSC'er speelde vanaf vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari mee in het Noteboom-weekendtoernooi in Oegstgeest dat nu eens een keer niet tijdens de Carnaval werd afgewerkt. Jerzy Cebula leverde een prima prestatie door in groep B met 5 uit 6 op de gedeelde eerste plaats te eindigen (derde op weerstandspunten). Zijn TPR van 2104 laat zien dat hij op de weg terug is. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

21e Druiventros Rapidtoernooi Berkel-Enschot (18 februari 2018)

Op zaterdag 17 februari speelden zes HSC'ers mee in het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot, tevens het Open Rapidkampioenschap van de NBSB. In de hoogte groep werden Johan Wuijts en Pim Blijlevens gedeeld vierde met 4½ uit 7. De zevende plaats op weerstandspunten betekende voor Johan nog nét een geldprijs, Pim (achtste) viste achter het net. Hugo Faber werd gedeeld 13e (13e op weerstand) met een 50%-score. Roland Robinson leverde een mooie prestatie door groep B met 6 uit 7 op zijn naam te schrijven. Joep Peeters kwam met 4½ uit 7 op de gedeelde vijfde plaats (ook vijfde op weerstand) in deze groep. In groep C kwam Mario Adriaans tot 4 punten hetgeen hem een gedeelde 15e plaats opleverde (17e op weerstand). De eindstanden zijn te bekijken via de site van De Oude Toren.

 

Uitslag lentecompetitie (10 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari speelde Jos Pieters zijn derde partij in groep C van de nog niet ingedeelde lentecompetitie. Hij speelde opnieuw remise, dit keer tegen Ton Hageman. De stand wordt pas bijgewerkt als de competitie daadwerkelijk begonnen is.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (10 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari werden de eerste twee partijen uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Joep Peeters ging met wit onderuit tegen Jerzy Cebula en Gerard van de Kerkhof versloeg Paul van Asseldonk. Beide winnaars gaan naar de halve finale, waar ze elkaar overigens niet tegen gaan komen.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (7 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari werden drie barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Pim Blijlevens was Paul Sanders met twee overwinningen overtuigend de baas en plaatst zich voor groep A van de lentecompetitie; Paul gaat naar groep B. Pascal Boudewijns moest na de eerste partij een achterstand proberen goed te maken, met zwart nog wel, maar hij slaagde er in Rob Bakels op de knieën te krijgen. Het noodzakelijk geworden beslissingsvluggertje werd door Pascal gewonnen, waardoor hij uit gaat komen in groep A. Rob moet het doen met een plaats in groep B. Ook bij de match tussen Roel van de Donk en Joost Rutten prijkte er na twee partijen een 1 - 1 tussenstand op het scorebord. Met het snellere tempo was Roel de betere, waardoor hij zich plaatst voor nóg een barrage - met Danniël van Boxtel - met als inzet een plaats in groep B. Joost gaat spelen in groep C.

 

Saldocompetitie (5 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma barrages herfstcompetitie (5 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari worden de barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Op het programma staan de matches Pim Blijlevens - Paul Sanders, Pascal Boudewijns - Rob Bakels en Johan Wuijts - Marcel Pelgrom. De winnaars van deze tweekampen plaatsen zich voor groep A in de lentecompetitie, de verliezers moeten het doen met een plaats in groep B. Verder wordt er nog een prebarrage gespeeld tussen Joost Rutten en Roel van de Donk. Inzet is hier een plaats in de barrage met als tegenstander Danniël van Boxtel en in díe barrage gaat het weer om een plaats in groep B van de lentecompetitie. Tempo bij alle partijen is 40 minuten per persoon per partij. Er dienen twee partijen gespeeld te worden en bij een gelijkspel volgt een sudden-death-snelschaakpartij. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (5 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari worden de eerste twee partijen uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (5 februari 2018)

Op dinsdag 6 februari wordt de derde partij in groep C van de lentecompetitie gespeeld, zonder dat deze competitie officieel ingedeeld is. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (4 februari 2018)

Op zaterdag 3 februari speelden de drie HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie. Dit keer een magere oogst met slechts één overwinning en dubbel zoveel nederlagen. HSC 1 leed een terechte nederlaag van 4½ - 3½ tegen het bijna volledige Duitse team van Blerick. Dat HSC 2 het moeilijk zou krijgen stond van tevoren wel vast en inderdaad: Veldhoven was met 5½ - 2½ duidelijk de betere ploeg. HSC 3 was zoals wel vaker dit seizoen het lichtpuntje in de duisternis. Hekkensluiter De Raadsheer 3 werd in Zundert met 2½ - 5½ geklopt. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (1 februari 2018)

Na de 'winterstop' is het op zaterdag 3 februari weer tijd voor de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 1 moet aantreden in Blerick tegen de nieuwkomer in klasse 3H; op papier heel sterk, maar momenteel wél vertoevend in de degradatiezone. HSC 2 heeft dit keer de minst verre uitwedstrijd, voor het eerst sinds tijden. Op bezoek in Veldhoven tegen een voormalig tweede klasse KNSB-team (nog niet eens zo heel lang geleden) zal het vermoedelijk een zware wedstrijd worden. HSC 3 treedt aan in Zundert tegen De Raadsheer 3, dat momenteel stijf onderaan staat met nul matchpunten. Er zijn wellicht mogelijkheden...

 

KNSB-ratinglijst (31 januari 2018)

De KNSB-ratinglijst van februari is verschenen. Weer aardig wat wijzigingen in de ratings van onze clubgenoten, zoals in de HSC-lijst te zien is. De grootste stijger is voor de tweede keer op rij Daan Hubers, die dit keer 73 punten omhoog ging. Hugo Faber is de verrassende nummer 2, zijn rating ging met maar liefst 60 punten omhoog. Iets bescheidener is de ratingwinst (46 punten) van Paul Sanders, die daarmee op nummer drie in dit klassement terecht is gekomen. Vanwege een dramatische seizoenstart is Wilfried van de Kimmenade dit keer de grootste daler, hoewel hij het verlies met 30 punten nog beperkt hield. Maarten Smit en Pascal Boudewijns zijn gedeeld tweede in dit klassement, zij moesten beiden 22 punten van hun rating afschrijven. Wat verder opvalt is dat Johan Wuijts, drie maanden na Pim Blijlevens, voor de eerste keer de magische grens van 2000 voorbij is!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (31 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslag lentecompetitie (31 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari speelde Jos Pieters al zijn tweede partij in groep C van de lentecompetitie. Tegen Ger Wich haalde hij met zwart een verdienstelijke remise. De stand wordt pas bijgewerkt als de competitie daadwerkelijk ingedeeld is.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (31 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari werden de eerste barrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Jerzy Cebula was in zijn match te sterk voor Pim Blijlevens en plaatst zich voor groep A van de lentecompetitie. De overige matches waren puur om plaatsbepaling. Pascal Boudewijns versloeg Johan Wuijts over twee partijen en neemt het volgende week op tegen Rob Bakels, die Paul Sanders naar de derde plaats in groep 2 verwees. Laatstgenoemde krijgt nog een kans zich te plaatsen voor groep A, hij moet dan wel in twee partijen winnen van Pim.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (31 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari werden de laatste partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Paul van Asseldonk en Marcel Pelgrom waren achtereenvolgens te sterk voor Daan Hubers en Danniël van Boxtel. Paul mag nu in de tweede ronde tegen Gerard van de Kerkhof, terwijl Marcel het op gaat nemen tegen Hugo Faber.

 

Saldocompetitie (29 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma prebarrages herfstcompetitie (29 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari worden de prebarrages uit de herfstcompetitie gespeeld. Op het programma staan de matches Jerzy Cebula - Pim Blijlevens, waarbij de winnaar zich plaatst voor groep A van de lentecompetitie en de verliezer voor de barrages. De match Johan Wuijts - Pascal Boudewijns gaat evenals de match Rob Bakels - Paul Sanders puur om plaatsbepaling, want alle vier de spelers hebben zich reeds geplaatst voor de barrages. Tempo bij alle partijen is 40 minuten per persoon per partij. Er dienen twee partijen gespeeld te worden en bij een gelijkspel volgt een sudden-death-snelschaakpartij. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (29 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari worden de laatste twee partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (29 januari 2018)

Op dinsdag 30 januari wordt al de tweede partij uit de lentecompetitie gespeeld, zonder dat deze competitie officieel ingedeeld is. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

43e Hopbeltoernooi Schijndel (28 januari 2018)

Op zondag 28 januari speelden vijf HSC'ers mee in het jaarlijkse Hopbeltoernooi, vroeger beter bekend als het Kafmolentoernooi, in Schijndel. Van die clubgenoten weten we dat Johan Wuijts op de vijfde plaats in groep A eindigde met 5 uit 7. Rob Bakels was glorieuze winnaar van groep B! Wat de resultaten zijn van Roland Robinson (groep A), Joep Peeters en Mario Adriaans (beiden groep B) hopen we binnenkort te lezen op de site van de NBSB.

 

Uitslag lentecompetitie (24 januari 2018)

Op dinsdag 23 januari speelden Jos Pieters en Roland Robinson alvast een partij uit groep C van de lentecompetitie vooruit vanwege de mindere beschikbaarheid van Jos later in het seizoen. Jos wist Roland lang goed tegenstand te bieden. Pas in het verre eindspel moest hij capituleren. Er was weliswaar een eindspel ontstaan met ongelijke lopers, maar de vrijpion van Roland in combinatie met de losse pionnen van Jos waren genoeg voor de overwinning van Roland.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 januari 2018)

Op maandag 22 en dinsdag 23 januari werden de laatste twee partijen in de herfstcompetitie ingehaald.
Op maandag speelden Daan Hubers en Ger Wich hun onderlinge partij in groep 2. Daan had winst nodig om nog een plek in de barrages af te kunnen dwingen. Het werd een remise waardoor hij wel zeker is van een plek in de B-groep zoals blijkt uit de eindstand.
Op dinsdag werd de laatste partij in groep 1 gespeeld. Hugo Faber had in deze partij minimaal een remise nodig om nog kans te maken op de A-groep. Bij winst zou hij nog betere papieren krijgen. Zijn tegenstander Bart Dekker manoeuvreerde subtiel zijn stukken op de eerste rijen. Waarschijnlijk had Hugo dezelfde tactiek moeten hanteren. Nu opende hij agressief de stelling wat Bart in de kaart speelde. In een ingewikkelde maar waarschijnlijk al verloren stelling ging Hugo door zijn vlag, zonder dat zijn tegenstander deze partij met een stuk over de vierde rij was gekomen. Zoals uit de eindstand blijkt is Hugo nu definitief tot de B-groep veroordeeld.

 

Uitslagen avondcompetitie (24 januari 2018)

In de tweede massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie op dinsdag 23 januari konden twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag worden bijgeschreven voor de vier avondteams. HSC A had een overwinning hard nodig en deze werd met 2½ - 1½ nipt binnengeharkt tegen De Combinatie uit Asten. Koploper HSC B maakte een halve misstap door tegen het op papier veel zwakkere De Kentering uit Rosmalen niet verder te komen dan een gelijkspel. HSC C won met 3 - 1 van De Combinatie B uit Asten en is dat team nu gepasseerd in de stand. HSC D was verrassend met 1½ - 2½ niet opgewassen tegen rode lantaarndrager De Drie Torens C uit Tilburg. De overzichten zijn bijgewerkt voor zover de gegevens beschikbaar waren. De verslagen van HSC A, HSC B en HSC C zijn geplaatst. Dat van HSC D is helaas niet ontvangen.

 

Saldocompetitie (22 januari 2018)

Op dinsdag 23 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (22 januari 2018)

Op dinsdag 23 januari worden de laatste reguliere partijen uit de herfstcompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (22 januari 2018)

Op dinsdag 23 januari is de vijfde ronde van de avondcompetitie. Alle HSC-teams spelen een thuiswedstrijd, waardoor het een drukte van jewelste zal worden in ons clublokaal Snookertown. HSC A, afgezakt naar de gedeelde laatste plaats, heeft onderhand eens een overwinning nodig om niet in degradatiezorgen te gaan komen. Hopelijk lukt het tegen De Combinatie uit Asten een keertje wél. HSC B doet het dit seizoen een stuk beter dan het vaandelteam, sterker nog: de kampioenskansen heeft men in eigen hand. Dan moet er uiteraard wel gewonnen blijven worden en dat zal tegen De Kentering uit Rosmalen (voormalige hoofdklasser) nog niet zo gemakkelijk zijn. HSC C heeft na vier ronden eenmaal gewonnen en doet niet meer mee in de promotiestrijd. De Combinatie B uit Asten, één keer vaker gewonnen, is vanavond de tegenstander. HSC D staat momenteel gedeeld tweede en mag het opnemen tegen het uit Tilburg afkomstige De Drie Torens C, die puntloos onderaan staan. Toeschouwers zijn weer van harte welkom en we beginnen rond 20.00 uur.

 

Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap Horst (21 januari 2018)

Op zaterdag 20 januari speelden drie HSC'ers mee in het jaarlijkse snelschaaktoernooi in Horst. Na de voorronde volgde een herindeling in groepen van 8 en onze clubgenoten bleken hierna in topvorm. Pim Blijlevens won groep 2 met 6½ uit 7 en was daarmee de enige HSC'er die een halfje verspeelde. Johan Wuijts kwam tot 100% in groep 3 en Joep Peeters haalde eveneens de maximale score in groep 6. Voor alledrie een prijs derhalve. Op de site van de LiSB staan een kort verslag en de gedeeltelijke eindstanden.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (17 januari 2018)

Op dinsdag 16 januari werden zes partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 januari 2018)

Op dinsdag 16 januari werden zes partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 koos Danniël van Boxtel met wit voor een degelijke maar ook trage opzet waardoor Bart Dekker net na de opening een positioneel plusje kreeg. Na een interessante middenspelfase zag Danniël een mogelijkheid om zetten te herhalen. De remise verandert niks aan de laatste plek van Danniël maar zo sloot hij de herfstcompetitie nog enigszins eervol af. Hugo Faber ging met wit tegen Jerzy Cebula vol voor de winst met een klassiek paardoffer op g5. Het zwarte paard op f6 bleef in een soort eeuwige penning van de witte loper op g5 staan. Het lukte Hugo echter onvoldoende zijn andere stukken naar de koningsvleugel te brengen. Langzaam kon Jerzy zich ontworstelen aan de druk waarna Hugo moest opgeven. Zoals uit de stand blijkt heeft Jerzy nu een pre-barrage afgedwongen voor directe plaatsing in groep A. Hugo heeft minimaal een remise nodig om nog uitzicht te houden op deze groep.
In groep 2 moest Paul Sanders van Marcel Pelgrom winnen om gedeeld eerste te worden in deze groep en directe plaatsing voor de barrages voor groep A af te dwingen. In een vrij symmetrische stelling zag hij te weinig aanknopingspunten om voor de winst te gaan. Bij verlies had Paul ook helemaal buiten de boot kunnen vallen en daarom viel zijn besluit tot remise te begrijpen. Marcel is nu eerste geworden en heeft daarmee het recht volgend jaar in groep 1 uit te komen. Daan Hubers zette met winst op Bart van Asperdt een belangrijke stap. Bart had nog niet gerokeerd en Daan wist hier met een kleine combinatie slim van te profiteren. Daan kan met een winst in zijn laatste partij nog een pre-barrage voor groep A afdwingen. Gezien de ontwikkelingen op andere borden moesten Roel van de Donk en Joost Rutten vooral niet verliezen om rechtstreeks in groep C terecht te komen. De remise was daardoor verklaarbaar. De spelers komen elkaar nu weer tegen in een pre-barrage en dan zal wel een beslissing volgen. Rob Bakels en Jos Pieters waren het langst bezig in deze groep. Pas in het late middenspel kon Rob het verschil maken. Met deze overwinning heeft Rob zich zeker geplaatst voor groep B en heeft hij groep A nog in zicht zoals is af te lezen uit de bijgewerkte stand.

 

Tata Steel Chess Wijk aan Zee (17 januari 2018)

Vanaf maandag 15 tot en met woensdag 17 januari speelde Maarten Smit mee in het 'weekday' vierkampentoernooi, behorend bij het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Na een gemakkelijk punt in de eerste ronde ging hij in een ingewikkelde partij in de tweede ronde onderuit, maar herstelde zich in ronde 3 met een prima partij. Zijn 2 uit 3 was goed voor de ongedeelde tweede plaats en een bescheiden prijsje. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Saldocompetitie (15 januari 2018)

Op dinsdag 16 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (15 januari 2018)

Op dinsdag 16 januari wordt de elfde ronde in groep 2 van de herfstcompetitie gespeeld. Verder worden er nog wat inhaalpartijen in groep 1 afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Tata Steel Chess Wijk aan Zee (14 januari 2018)

Vanaf vrijdag 12 tot en met zondag 14 januari speelden drie HSC'ers mee in het weekendvierkampentoernooi, behorend bij het grote Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Sebastiaan Smits wist na twee remises zijn derde partij te winnen en daarmee groep 2G op zijn naam te schrijven. Hugo Faber begon met een zege en de twee remises die volgden brachten hem op de gedeelde eerste plaats (eerste op SB-punten) van groep 3T. Nico Vissers was mede op grond van zijn FIDE-rating in groep 4D geplaatst, maar kon daar geen potten breken. Met 0 uit 3 eindigde hij als laatste in deze groep. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

44e Torenvalktoernooi Valkenswaard (14 januari 2018)

Twee HSC'ers waren op zaterdag 13 januari present bij het Torenvalk rapidtoernooi van EVS, beiden bleven ongeslagen in groep B. Roland Robinson tekende voor vijf remises, en tesamen met twee winstpartijen was dat goed voor een derde plaats met bijbehorende gevulde envelop. Joep Peeters 'begon' het toernooi met zes remises op rij, maar ondanks een zege in de laatste ronde bleef hij bij de prijsuitreiking met lege handen achter, felle protesten ten spijt. Een verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (10 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari werden vijf partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 stelde Gerard van de Kerkhof na zeven zetten al remise voor. Bart Dekker weigerde, ondanks de vroege dameruil zat er genoeg in de stelling. De remisemarge werd echter nooit overschreden en in een uiteindelijk eindspel met ongelijke lopers werd de remise toch getekend. Pascal Boudewijns koos tegen Jerzy Cebula voor een experiment met wit. Al snel verscheen zijn koning op e2, geen geslaagde opzet. Na dameruil in het vroege middenspel bleek Jerzy ook nog over de actieve koning te beschikken. De uiteindelijke remise was vooral voor Jerzy gunstig. De laatste plaats in deze groep is namelijk definitief voor Danniël van Boxtel, zoals blijkt uit de bijgewerkte stand.
In groep 2 speelden Joost Rutten en Paul Sanders een spectaculaire partij. Toch kreeg Paul nooit echt compensatie voor het geofferde materiaal. De hele partij heeft hij geprobeerd tegenstand te bieden maar Joost liet zich niet van de wijs brengen en haalde de terechte overwinning binnen. Roel van de Donk had met zijn winstpartij tegen Ton Hageman alle geluk van de wereld. Ton had met zwart lange tijd een betere stelling maar gaf ineens een stuk weg. Roland Robinson moest met zwart van Bart van Asperdt winnen om nog goede papieren te hebben voor plaatsing in de barrages voor groep A. Dat  heeft er nooit ingezeten. Bart koos voor een ongebruikelijke maar solide variant in de opening. Dit gaf voor wit geen voordeel maar de stelling bood ook geen aanknopingspunten voor een zwart winstplan. Ver in het eindspel probeerde Roland nog iets te forceren maar dat pakte averechts uit. Bart wist de winst zelfs naar zich toe te trekken. Zoals blijkt uit de bijgewerkte stand is het nog heel spannend in deze groep en is er een dun lijntje tussen plaatsing voor de barrages voor groep A of direct terecht komen in groep C.

 

Uitslag interne bekercompetitie (10 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Maarten Smit en Pim Blijlevens hadden beiden de voorronde overleefd, de een met wat minder moeite dan de ander, en mochten in de eerste ronde de degens kruisen. Maarten lootte wit en kon gedurende de gehele partij een klein plusje vasthouden. Lang had Pim zijn rokade uitgesteld, maar in de tijdnoodfase kon hij er niet meer omheen. Maarten reageerde met een koningsaanval die uiteindelijk via een kwaliteitsoffer doorsloeg. Hij mag in de tweede ronde tegen bijna achternaamgenoot Sebastiaan Smits.

 

Saldocompetitie (8 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (8 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari worden flink wat partijen uit de herfstcompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (8 januari 2018)

Op dinsdag 9 januari wordt een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 januari 2018)

Op dinsdag 2 januari werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwamen Joep Peeters en Hugo Faber niet veel verder dan inleidende beschietingen. Een echte strijd werd het nooit omdat beiden tevreden waren met remise en geen risico wilden nemen. Danniël van Boxtel vergaloppeerde zich in een openingsexperiment en kreeg slechts twee pionnen voor zijn stuk. Hij won later een kwaliteit tegen twee pionnen terug, maar Jerzy Cebula hield in alle varianten een gewonnen eindspel over. Pim Blijlevens dacht een pion te winnen, maar overzag een sterke tussenzet van Pascal Boudewijns. Pascal incasseerde een stuk en won niet veel later de partij. In de stand zijn inmiddels enkele namen ingekleurd.
In groep 2 belandde Ton Hageman in een verdekte paardvork van Roland Robinson. Hij had een toren en een paard voor zijn dame kunnen krijgen, maar kwam in plaats daarvan een vol stuk achter. Roland haalde kort daarna de trekker over. Rob Bakels en Bart van Asperdt ruilden in sneltreinvaart het halve bord en besloten toen tot remise. Joost Rutten had een kansrijk stukoffer tot zijn beschikking, maar kon de varianten onvoldoende uitrekenen en verkoos een minder sterke voortzetting. Niet veel later mocht Marcel Pelgrom een dame ophalen. Roel van de Donk kwam dubieus uit de opening. Daan Hubers verkreeg een droomstelling, maar raakte vervolgens de weg kwijt. Hij won een kwaliteit, maar zijn koning verloor enkele beschermers. Roel vocht zich uitstekend terug in de partij en lanceerde een koningsaanval die torenwinst opleverde. Na dameruil was het eindspel met een stuk meer elementair gewonnen. De stand laat zien dat Marcel zich voor de barrage geplaatst heeft en de strijd om de overige cruciale posities ongemeen spannend blijft.

 

Saldocompetitie (1 januari 2018)

Op dinsdag 2 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (1 januari 2018)

Op dinsdag 2 januari wordt de negende respectievelijk de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Kersttoernooi Oirschot (1 januari 2018)

Op donderdag 28 december werd een Kersttoernooi gehouden in Oirschot, waarin twaalf snelschaakpartijen van 10 minuten per persoon per partij moesten worden afgewerkt. Van de vijf (?) deelnemende HSC'ers is slechts bekend dat Johan Wuijts het toernooi gedeeld op zijn naam wist te schrijven. Een eindstand op de site van schaakclub SISSA met daarop de precieze scores en plaatsingen van de HSC'ers is nog niet verschenen, hopelijk volgt die later nog.

 

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (24 december 2017)

Op zaterdag 23 december werd het Stukkenjagers Kersttoernooi gehouden met dit keer slechts twee deelnemers van HSC, te verklaren door de concurrentie van het toernooi in Boxmeer (zie onder). Joep Peeters haalde 5 uit 7 in groep B en eindigde daarmee ongedeeld vijfde, hetgeen hem nog nét een prijsje opleverde. Mario Adriaans werd in dezelfde groep met 3 uit 7 gedeeld 28e (32e op weerstandspunten). De eindstanden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

 

Witte Kersttoernooi Boxmeer (24 december 2017)

Op zaterdag 23 december werd in Boxmeer het gezellige Witte Kersttoernooi gehouden. Na zeven voorronden met het speeltempo van 10 minuten per persoon per partij werden de schakers verdeeld in zes finalegroepen van acht personen. Geen van de zeven HSC'ers plaatste zich voor de hoogste finalegroep, alhoewel Pim Blijlevens er dicht bij was. Vijf van de acht spelers in groep B waren wél HSC'ers en die kwamen dan ook op de plaatsen 1 tot en met 5 uit. Johan Wuijts was de beste met 5½ uit 7, een halfje meer dan Pim Blijlevens en anderhalf meer dan Paul van Asseldonk. Alleen voor de bovenste drie was er een prijs in natura, waardoor Danniël van Boxtel en Hugo Faber (beiden 3 uit 7) met lege handen naar huis moesten. Rob Bakels greep de tweede plaats in groep D met 5½ uit 7 en Wilfried van de Kimmenade was met dezelfde score nummer 1 in groep E (op een half SB-puntje). Ook deze twee clubgenoten mochten derhalve een prijsje uitzoeken. Op de site van de organiserende schaakvereniging De Vrijpion staat niet alleen de eindstand vermeld, maar zijn ook diverse foto's te bewonderen.

 

Gongtoernooi (24 december 2017)

Op dinsdag 19 december werd het traditionele gongtoernooi gehouden. De 14 deelnemers konden na afloop een prijsje ophalen, maar voor dat dat zover was, moest er eerst geschaakt worden. Na vijf ronden was Johan Wuijts met 4½ punten dit keer de sterkste gongschaker. Hij verwees Pim Blijlevens (4) en Gerard van de Kerkhof (3½) naar de plaatsen 2 en 3. Kijk nog even naar de eindstand.

 

Gongtoernooi (18 december 2017)

Op dinsdag 19 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden met voor elke deelnemer een prijs in natura. Er worden vermoedelijk vijf ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. We beginnen omstreeks 20.15 uur.

 

Uitslagen externe competitie (17 december 2017)

Op zaterdag 16 december werd in de thuiswedstrijd in de vijfde respectievelijk vierde ronde van de externe competitie eenmaal gewonnen, eenmaal gelijkgespeeld en eenmaal verloren. HSC 1 liet een opgelegde kans liggen om de wedstrijd tegen De Stukkenjagers 3 in extremis te winnen en laat door het gelijkspel de koppositie in klasse 3H aan de Tilburgers. Het enigszins verzwakte HSC 2 ging met 3 - 5 onderuit tegen De Stukkenjagers 4, die vooraf ook als iets sterker werden ingeschat. HSC 3 beleeft tot nu toe een topseizoen; ook De Pion 3 uit Roosendaal werd nipt aan de zegekar gebonden met 4½ - 3½. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de laatste partij wellicht niet in remise had moeten eindigen. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (14 december 2017)

Op zaterdag 16 december spelen we de laatste ronde van het jaar in de externe competitie, waarna we een winterstop van anderhalve maand tegemoet gaan. In ons clublokaal Snookertown, waar de klokken rond 13.00 uur zullen worden aangezet, gaan de hopelijk vele toeschouwers getuige zijn van een spannende middag. Al onze teams spelen immers een wedstrijd tegen de nummer 2 in hun klasse. HSC 1 krijgt het verrassende Tilburgse Stukkenjagers 3 te bestrijden. Vorige seizoenen geen hoogvlieger in de derde klasse, maar dit seizoen een geduchte tegenstander. Ook HSC 2 mag het opnemen tegen een team van deze vereniging; hun vierde team gaat proberen de goede positie in de ranglijst te handhaven, de onzen gaan daar uiteraard een stokje voor proberen te steken. HSC 3 krijgt bezoek uit Roosendaal. De Pion 3 heeft momenteel één matchpunt meer dan ons derde. Hopelijk is dat na deze middag net andersom.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (13 december 2017)

Op dinsdag 12 december werden drie partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 december 2017)

Op dinsdag 12 december werden zes partijen ingehaald of vooruitgespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 besloten Johan Wuijts en Pascal Boudewijns tot een supersnelle remise. Het is zelfs de vraag of er zetten zijn gedaan. Ook de partij tussen Pim Blijlevens en Danniël van Boxtel duurde niet lang. Al na acht zetten zag Danniël zich genoodzaakt op te geven vanwege een onderste rij motief. In de analyse bleek echter dat Danniël met wat onooglijke zetten de stelling nog enigszins bij elkaar had kunnen houden zonder materiaalverlies. Ook Paul van Asseldonk en Gerard van de Kerkhof speelden een korte partij. Al snel werd tot remise besloten. Gezien hun positie in deze groep niet onbegrijpelijk. De laatste partij in deze groep was die tussen Bart Dekker en Joep Peeters. Joep had zich uitstekend voorbereid. Bart had een optisch overwicht maar Joep had volop counterkansen. Toen Bart genoodzaakt was af te wikkelen naar een wat minder staand eindspel bood hij remise aan wat werd geaccepteerd. Het blijft erg spannend in deze groep zoals blijkt uit de bijgewerkte stand.
In groep 2 offerde Joost Rutten in een overbekende stelling verrassend een pion tegen Ger Wich. Uiteindelijk bleek er niet meer in te zitten dan remise. Roland Robinson had winst nodig tegen Marcel Pelgrom om de bovenste vijf plekken niet langzaam uit het zicht te raken. De stelling van Roland kende net wat meer zwaktes. Een blunder van Roland beëindigde de partij abrupt maar de stelling was al niet zo rooskleurig meer. Door deze overwinning is Marcel gedeeld koploper geworden, zoals uit de stand is af te lezen.

 

Saldocompetitie (11 december 2017)

Op dinsdag 12 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (11 december 2017)

Op dinsdag 12 december worden flink wat partijen in de herfstcompetitie ingehaald of vooruitgespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen avondcompetitie (9 december 2017)

De nederlaag van HSC A op maandag (zie onder) werd op donderdag 7 en vrijdag 8 december ruimschoots goed gemaakt door de overige avondteams. HSC C was op donderdag te sterk voor Deurne, er werd met 1 - 3 gewonnen, terwijl zelfs de maximale score tot de mogelijkheden had behoord. Op dezelfde avond sloeg ook HSC D toe. Veldhoven werd op een 1½ - 2½ nederlaag getrakteerd. HSC B maakte op vrijdag de triomf compleet door koploper DSC in Dongen met 1 - 3 te verslaan. Het kampioenschap lonkt! Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC B en HSC D zijn geplaatst. Op dat van HSC C wordt nog altijd gewacht.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 december 2017)

Op dinsdag 5 december werden, mede vanwege pakjesavond, slechts vier partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 hielden Paul van Asseldonk en Pim Blijlevens het reeds na tien zetten voor gezien. Beiden waren blijkbaar tevreden met een snelle remise. Danniël van Boxtel had vanwege een vervelende penning een plezierig voordeeltje tegen Gerard van de Kerkhof. Totale kortsluiting in de bovenkamer van Danniël leidde echter tot het weggeven van een stuk, waarna het direct over en sluiten was. De stand is nauwelijks gewijzigd.
In groep 2 won Rob Bakels een pion. Ger Wich raakte vervolgens het spoor bijster. Hij had die pion terug kunnen winnen, maar deed dat niet. Daarna zette Ger zijn aangevallen dame niet weg, zodat Rob die kon pakken. Marcel Pelgrom won een pion, maar Ton Hageman had door zijn waarschijnlijk winnende koningsaanval meer dan voldoende compensatie. Ton pakte niet door en stond toe dat de dames en torens geruild werden. Marcel won het resterende lopereindspel met pluspion. De stand laat zien dat de strijd om de barrageplaatsen in alle hevigheid is losgebarsten.

 

Uitslag avondcompetitie (6 december 2017)

Op maandag 4 december moest HSC A in de avondcompetitie de tweede nederlaag van het seizoen incasseren; in Eindhoven werd het 3 - 1. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Saldocompetitie (4 december 2017)

Op dinsdag 5 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (4 december 2017)

Op dinsdag 5 december wordt de achtste respectievelijk de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (3 december 2017)

De aankomende week is de vierde ronde van de avondcompetitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. Op maandag 4 december mag rodelantaarndrager HSC A in Eindhoven trachten de koploper te kloppen, om zodoende de weg naar boven in te slaan. HSC C gaat op donderdag 7 december in Deurne proberen de eerste punten van het seizoen mee te nemen. HSC D speelt op dezelfde avond in en tegen Veldhoven, momenteel derde in de stand. Op vrijdag 8 december is het dan eindelijk de beurt aan HSC B als het in Dongen aantreedt voor de belangrijke topper tegen koploper DSC.

 

Combinatie Snerttoernooi Asten (3 december 2017)

Op zaterdag 2 december speelden vier HSC'ers mee in het Snerttoernooi in Asten. De Combinatie had in de pauze weer gezorgd voor een heerlijk bord snert (niet te verwarren met erwtensoep, zo is via andere wegen duidelijk geworden), en verder werden ook nog zeven rapidpartijen afgewerkt. In de hoogste groep speelde Pim Blijlevens met 2½ uit 7 niet mee voor de prijzen, ondanks een alleszins acceptabele TPR. Hij werd gedeeld negende (tiende op weerstandspunten). Groep B werd gewonnen door Roland Robinson. Met twee overwinningen en vijf remises kwam hij uit op 4½ uit 7 en niemand kwam daar overheen, ook de nummer 2 (met eveneens 4½) redde het niet op SB-punten. Joep Peeters was in minder goede vorm en eindigde achtste en laatste in deze groep met 2 uit 7. Mario Adriaans tekende een 50%-score op in groep C en eindigde op plaats 7 (achtste op weerstand). De precieze uitslagen zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 november 2017)

Op dinsdag 28 november werden negen partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 aasde Joep Peeters met wit tegen Johan Wuijts lang op een kwaliteitsoffer om zo een vesting te kunnen opbouwen. Toen Johan het eindelijk toeliet bleek het offer toch wat tegen te vallen. Joep speelde niet helemaal optimaal en Johan wist met zijn dame op de onderste rij van wit door te dringen. Snel daarna gaf Joep op. In zijn partij tegen Jerzy Cebula offerde Bart Dekker net na de opening maar liefst drie pionnen en kreeg hier uitstekende compensatie voor. Na een wat mindere zet stortte de stelling van Jerzy snel in elkaar. In de laatste tien zetten kwam Jerzy in een soort zetdwang terecht waardoor Bart zet voor zet zijn stelling kon verbeteren voor het beslissende offer. Net voor dat beslissende moment zag Jerzy de zinloosheid van verder spelen in en gaf op. Paul van Asseldonk koos tegen de lijfvariant van Pascal Boudewijns voor een originele opzet. Pascal kwam met zwart daardoor niet in zijn geliefde spel en gaf in veel mindere stelling ook nog eens zijn dame weg. Met deze overwinning heeft Paul zijn positie in de top van het klassement verstevigd. Als laatste waren Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber bezig. Zoals vaker het geval kwam er een gecompliceerde loopgravenoorlog op het bord. De koning van Hugo stond echter net wat onveiliger. Gerard won de partij en sloeg zo een belangrijke slag ten opzichte van directe concurrent Hugo, zoals blijkt uit de bijgewerkte stand.
In groep 2 speelde Rob Bakels na lange tijd van afwezigheid (zonder een achterstand op te lopen!) weer eens een interne partij. Zijn tegenstander Daan Hubers leek met een hele fraaie kruispenning al binnen tien zetten beslissend voordeel te hebben. Waarschijnlijk was dit ook zo maar Rob verdedigde zich taai om uiteindelijk in een eindspel met een pion meer terecht te komen. Dit was uiteraard een kolfje naar Rob’s hand en toen een b-pion niet te stoppen bleek gaf Daan op. Paul Sanders en Ton Hageman speelden een interessante partij die remise werd gegeven in het middenspel. In de uitgebreide analyse leek Paul toch het betere spel te hebben maar gezien de stand zal hij dit halve puntje (weer een stapje dichterbij een barrageplek) koesteren. Roel van de Donk en Bart van Asperdt speelden een gecompliceerde partij. Al snel won Roel een kwaliteit maar door de actieve stelling van Bart was winstvoering niet zo eenvoudig. Toen eenmaal wat stukken geruild waren kwam de materiaalverhouding meer tot recht en kon Roel snel het punt bijschrijven. Marcel Pelgrom speelde een positioneel fraaie partij tegen Jos Pieters. Het lukte Jos niet te profiteren van de open lijnen die hij had gekregen in ruil voor een pion. Langzaam drukte Marcel zijn stelling door waarna Jos kon opgeven. Als laatste van de avond waren Roland Robinson en Ger Wich bezig. Ger had gekozen voor een egeltjesopstelling. Niet perse goed maar ook lastig te kraken. Dat bleek ook wel toen Roland een pion won. Door de weinige zwaktes in de stelling van Ger was winstvoering nog verre van eenvoudig. Pardoes ging Ger echter door zijn vlag. Door deze winst blijft Roland zijn concurrenten in het zicht houden, zoals blijkt uit de stand.

 

Saldocompetitie (27 november 2017)

Op dinsdag 28 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (27 november 2017)

Op dinsdag 28 november wordt de zevende respectievelijk de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (26 november 2017)

Op zaterdag 25 november konden in de vierde respectievelijk derde ronde van de externe competitie twee gelijkspelen en een kleine nederlaag worden genoteerd. HSC 1 stelde teleur en kwam uiteindelijk in Oosterhout niet verder dan 4 - 4 tegen de verzwakte middenmoter D4. Ook HSC 2 was niet bij de les, in Eindhoven werd onnodig met 4½ - 3½ verloren van Eindhoven 2. HSC 3 was het lichtpuntje: tegen het iets sterker ingeschatte De Baronie 3 werd in Breda een mooi gelijkspel behaald. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (23 november 2017)

Op zaterdag 25 november is de volgende ronde in de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 1 reist naar Oosterhout om aan te treden tegen middenmoter D4. HSC 2 mag deze zaterdag het minst (!) ver reizen. In Eindhoven wacht het tweede team van de gelijknamige vereniging. De opdracht is om de afgelopen maandag verkregen voorsprong van ½ - 1½ te consolideren. HSC 3 gaat helemaal naar Breda en krijgt De Baronie 3, de huidige nummer 2, te bestrijden.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (23 november 2017)

Op dinsdag 21 november slaagde ook het NBSB-bekerteam er niet in een ronde verder te komen in de bekercompetitie. Dubbelschaak '97 was na vier remises in de reguliere partijen te sterk in de snelschaakpotjes. Het verslag is inmiddels geplaatst.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (23 november 2017)

Op dinsdag 21 november werd een partij vooruitgespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Roel van de Donk haalde via een smerig truukje (eigen woorden) zijn eerste overwinning van het seizoen. Slachtoffer was Jos Pieters. Roel stijgt een plaatsje in de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (23 november 2017)

Op dinsdag 21 november werden vier partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Sebastiaan Smits, Hugo Faber, Jerzy Cebula en Joep Peeters kwamen als winnaar uit de bus en gaan allen door naar de tweede ronde. Joep had daar overigens wel een barrage voor nodig.

 

Saldocompetitie (20 november 2017)

Op dinsdag 21 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (20 november 2017)

Op dinsdag 21 november worden enkele partijen in de herfstcompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (20 november 2017)

Op dinsdag 21 november wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (20 november 2017)

Op dinsdag 21 november speelt HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie (de eerste ronde hadden we een bye) in Boxtel tegen Dubbelschaak '97.

 

Kiste Trui toernooi Mook (18 november 2017)

Op zaterdag 18 november speelden zes HSC'ers mee in het altijd gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. In de hoogste groep eindigden Johan Wuijts en Hugo Faber samen met een niet HSC-lid op de gedeelde eerste plaats met 5½ uit 7. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat Johan de meeste weerstandspunten had, waarmee hij niet alleen toernooiwinnaar werd, maar tevens als vierde HSC'er trots bezitter werd van het prachtige beeldje van Kiste Trui! Hugo werd verwezen naar de derde plaats en moet dus nog even wachten voordat ook hij dit kleinood in zijn prijzenkast kan plaatsen. Pim Blijlevens eindigde met 4½ uit 7 op de gedeelde vijfde plaats (achtste op weerstandspunten). Roland Robinson vinden we in de achterhoede terug, zijn 2 uit 7 was goed voor een gedeelde 29e plaats. In de tweede groep, de zogenaamde Mookerheidegroep, kwam ook Joep Peeters op de gedeelde eerste plaats uit. Helaas werd hij na bestudering van de weerstandspunten naar de tweede plaats verwezen. Ook Mario Adriaans speelde in deze groep; zijn resultaat zal terug te vinden zijn in de eindstand die binnenkort geplaatst zal gaan worden op site van schaakvereniging Mook.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (15 november 2017)

Op dinsdag 14 november werd ook nog een partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Jos Pieters behaalde zijn eerste overwinning met zwart tegen Bart van Asperdt. Ondanks deze zege heeft hij de rode lantaarn nog steeds in handen, zoals uit de stand blijkt.

 

Uitslagen avondcompetitie (15 november 2017)

De eerste massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie op dinsdag 14 november leverde onze club drie maal een overwinning en één nederlaag op. HSC A was zoals verwacht te sterk voor WLC B, hoewel de 3 - 1 overwinning nog niet zo gemakkelijk tot stand kwam. De 3 - 1 zege van HSC B op het sterke WLC A was ronduit verrassend. HSC C werd verslagen door koploper Gardé uit Soerendonk met minieme cijfers, 1½ - 2½. HSC D speelde een sterke wedstrijd tegen Mierlo-Geldrop die ook al in een 3 - 1 winst uitmondde. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A, HSC B en HSC C zijn geplaatst. Op het verslag van HSC D wordt nog gewacht.

 

Saldocompetitie (13 november 2017)

Op dinsdag 14 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (13 november 2017)

Op dinsdag 14 november is de eerste massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie. In ons clublokaal Snookertown zal er in deze derde ronde op 16 borden gestreden worden voor de punten. HSC A gaat proberen de valse start in de eerste ronde enigszins goed te maken tegen het Eindhovense WLC B. Ook HSC B treft een team van deze club, maar WLC A lijkt favoriet de matchpunten mee naar Eindhoven te nemen. Werk aan de winkel derhalve. HSC C mag het opnemen tegen koploper Gardé uit Soerendonk; ook al een zware wedstrijd dus. Tot slot speelt HSC D tegen onze buren van Mierlo-Geldrop en hoopt de eerste zege van het seizoen binnen te slepen. Toeschouwers zijn van harte welkom en we beginnen rond 20.00 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (8 november 2017)

Op dinsdag 7 november werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 november 2017)

Op dinsdag 7 november werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 werden in de partij tussen Hugo Faber en Pim Blijlevens al snel de dames geruild, maar bleef de stelling scherp. Hugo stond weliswaar een pion voor maar zijn stelling kende ook een aantal zwaktes. Uiteindelijk won Pim zijn pion terug. In het resterende toreneindspel probeerden beide spelers het nog even, maar na enige tijd werd de onvermijdelijke remise toch getekend. Paul van Asseldonk speelde tegen Bart Dekker lange tijd een theoretische stelling, maar erg comfortabel voelde hij zich er niet bij. Toen Paul met een opmars op de damevleugel bezig was offerde Bart een loper op h6. De reactie van Paul was niet de beste, waarna zijn stelling snel instortte en verder spelen weinig zin meer had. Kort daarna waren Johan Wuijts en Jerzy Cebula klaar. Jerzy die onderaan stond in deze groep weigerde een vroeg remiseaanbod van Johan. Daarna ontstond een erg gecompliceerd middenspel waarbij beide koningen op een bord vol stukken niet meer beschermd werden door pionnen. Na een aantal mindere zetten van Johan kon Jerzy de partij naar zich toe trekken. Door deze overwinning van zijn de spelers in deze groep nog dichter naar elkaar gekropen, zoals blijkt uit de stand. De nummer 3 en de nummer laatst verschillen slechts één punt van elkaar.
In groep 2 waren Ger Wich en Roel van de Donk met een remise erg snel klaar vanavond. Alle andere partijen in deze groep duurden een stuk langer. Ton Hageman en Joost Rutten speelden een interessante partij. Voor zijn kwaliteit achterstand had Ton wel enige compensatie. Het lukt Joost in ieder geval niet zijn voordeel om te zetten in winst. Uiteindelijk wist Ton zelfs de partij te winnen. Met deze overwinning op zijn directe concurrent zet Ton een belangrijke stap richting de bovenste plaatsen. Jos Pieters en Paul Sanders speelden een lange positionele partij die lange tijd gelijk op ging. Jos leek zelfs te gaan stunten door van koploper Paul winnen maar met de finish in zicht speelde hij het niet goed, waardoor Paul alsnog het punt kon bijschrijven. Daan Hubers en Roland Robinson speelden ook een lange partij. De stelling van Roland verbeterde heel langzaam. Daan had wat meer ruimte maar daardoor ook wat meer zwaktes. De rollen werden langzaam omgedraaid en Daan werd steeds meer naar achteren gedwongen. De kansen voor Daan keerden toen Roland een stuk wegblunderde. Maar de vier pionnen voorsprong van Roland waren toch voldoende voor de uiteindelijke remise. Zoals uit de stand blijkt heeft Paul zijn koppositie nog wat verstevigd en zijn er nog veel kanshebbers voor plaatsing voor de barrages.

 

Saldocompetitie (6 november 2017)

Op dinsdag 7 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (6 november 2017)

Op dinsdag 7 november wordt de zesde respectievelijk de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Geboren: Mirte! (5 november 2017)

Op zaterdag 4 november is Mirte geboren! Ze is de dochter van Millo Labriaire en Maike Schennink en het zusje van Marit. We wensen de familie veel geluk!

 

Uitslagen externe competitie (4 november 2017)

Op zaterdag 4 november werden in de eerste massale thuiswedstrijd van dit seizoen twee overwinningen en een gelijkspel behaald in de externe competitie. HSC 1 won met miniem verschil van De Giessen en Linge uit Giessenburg en doet nog volop mee in de strijd om de eerste plaats. HSC 2 speelde na een 2 - 4 achterstand gelijk tegen De Raadsheer uit Zundert en staat keurig in de middenmoot. HSC 3 was op dreef tegen De Drie Torens 3 en won ondanks nederlagen aan de topborden met 5 - 3. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (2 november 2017)

Op zaterdag 4 november is de tweede thuiswedstrijd van het seizoen in de externe competitie. In ons clublokaal Snookertown zullen de eerste zetten vanaf 13.00 uur gespeeld worden. HSC 1 krijgt medemiddenmoter De Giessen en Linge uit Giessenburg op bezoek en hoopt na de minimale nederlaag van vorige maand weer op een overwinning. HSC 2 krijgt De Raadsheer uit Zundert te bestrijden, een team dat momenteel tweede staat met 3 punten. HSC 3 gaat tegen het Tilburgse De Drie Torens 3 proberen om de nederlaag uit de eerste ronde weg te poetsen. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

KNSB-ratinglijst (1 november 2017)

De KNSB-ratinglijst van november is verschenen. De eerste ronden van de diverse competities zijn meegeteld, waardoor er aardig wat veranderingen zijn in de HSC-lijst. De eer van grootste stijger is dit keer voor Daan Hubers die maar liefst 133 punten steeg! Johan Wuijts nadert met zijn 44 punten winst de magische grens van 2000 en is tweede in het stijgersklassement. Pim Blijlevens heeft met zijn 33 punten winst niet alleen de bronzen medaille in voornoemd klassement veroverd, maar belangrijker is dat hij voor de eerste keer in zijn leven voorbij de 2000 is gekomen! Grootste daler is dit keer Joep Peeters met 41 punten. Goede tweede is Hugo Faber, die na zijn verlies van 34 punten de 1900-grens akelig dichtbij ziet komen. Zover is het nog niet voor Paul van Asseldonk, maar zijn 30 punten verlies geven hem wel de derde plaats in het dalersklassement.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (1 november 2017)

Op dinsdag 31 oktober werden acht partijen ingehaald en vooruitgespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 waren Johan Wuijts en Pim Blijlevens tevreden met een onderlinge remise. Dit resultaat werd binnen een half uur bereikt door drie keer dezelfde stelling te bewerkstelligen. Pascal Boudewijns en Gerard van de Kerkhof toverden een tactische heksenketel op het bord. Deze partij eindigde na een lang gevecht in een puntendeling, toen Pascal vijf pionnen voor zijn stuk had gekregen. In de analyse kwamen diverse complexe varianten op het bord en bleek dat beiden het wellicht ergens beter hadden kunnen doen. Jerzy Cebula wist zich geen raad met de creatieve partijopzet van Joep Peeters. Toen hij naar aangrijpingspunten zocht kreeg Jerzy steeds meer gaten in zijn stelling. Joep kwam hard binnen, veroverde karrenvrachten vol hout en dwong Jerzy tot overgave. Paul van Asseldonk greep in een bekende stelling mis, waarna Danniël van Boxtel kon afwikkelen naar een gewonnen middenspel. Begeleid door een moordend loperpaar werden twee vrijpionnen snel naar de overkant geleid. Paul staat desondanks nog steeds bovenaan in de stand.
In groep 2 begon Marcel Pelgrom vanuit een gelijke stelling druk op Bart van Asperdt uit te oefenen. Dat leidde uiteindelijk tot voordeel en materiaalwinst. Roland Robinson had diverse stukken op de koning van Roel van de Donk gericht. Roel plombeerde zijn stelling bekwaam en had daarna mogelijk zelfs in het voordeel kunnen komen, maar de partij mondde uit in remise. Jos Pieters en Ton Hageman hadden in een toreneindspel met lopers van verschillende kleur allebei een ver opgerukte vrijpion. In de langste partij van de avond maakte Jos de beslissende fout. Hij offerde een kwaliteit om zijn pion te laten promoveren, maar Ton kon die in extremis afstoppen en zijn eigen pion laten doorlopen. Joost Rutten pakte een onregelmatige opening verkeerd aan, waardoor Daan Hubers een gedekte vrijpion op a7 verkreeg. Daan had kort daarna een stuk kunnen winnen, maar overzag die mogelijkheid. In plaats daarvan gaf hij zelf een kwaliteit weg. In de tijdnood van Joost speelde Daan het echter handig. Matdreigingen en andere ellende bleken teveel van het goede. De stand laat zien dat Daan nu de minste verliespunten heeft.

 

Seniorentoernooi Veldhoven (1 november 2017)

Drie HSC'ers hadden de gelegenheid én de leeftijd om op dinsdag 31 oktober mee te kunnen doen met het Seniorentoernooi van schaakvereniging Veldhoven. Paul van Asseldonk, Roland Robinson en Joep Peeters eindigden met 5 punten uit 7 partijen op een gedeelde tweede plaats in de groep tot 70 jaar. Kijk even naar de eindstand.

 

Saldocompetitie (30 oktober 2017)

Op dinsdag 31 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (30 oktober 2017)

Op dinsdag 31 oktober wordt een flink aantal partijen in de herfstcompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (30 oktober 2017)

Op dinsdag 31 oktober worden enkele partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie vooruitgespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Haarlemse Meesters (30 oktober 2017)

Jerzy Cebula speelde vanaf zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober mee in een groot internationaal toernooi in Haarlem. In groep A begon hij het toernooi prima met 4 uit 6, maar helaas kwamen daar in de drie laatste ronden evenzovele nullen bij. Toch nog een TPR die ongeveer gelijk was aan zijn FIDE-rating, dus veel invloed op zijn ratings zal dit toernooi niet hebben. Meer info op de toernooisite.

 

Uitslag en stand saldocompetitie (25 oktober 2017)

Op dinsdag 24 oktober werd de eerste partij gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslag van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (25 oktober 2017)

Op dinsdag 24 oktober werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 waren Hugo Faber en Paul van Asseldonk als eerste klaar. In een ietwat betere stelling voor Hugo werd al vroeg op de avond tot remise besloten. Danniël van Boxtel leek door het ruimtevoordeel steeds een klein plusje te hebben tegen Pascal Boudewijns. Toen hij dit wilde omzetten in winst via een mataanval overschatte hij de stelling waardoor Pascal een stuk en daarmee de partij kon wonnen. Bart Dekker kwam in een Siciliaanse partij tegen Pim Blijlevens wat beter uit de opening en had meer dan genoeg compensatie voor zijn pion minder. Net voor de tijdcontrole koos Bart voor een scherpe aanval die net niet doorsloeg. Het resterende eindspel gaf weinig aanleiding tot doorspelen waardoor remise de eindstand werd. Kort daarna beëindigden Gerard van de Kerkhof en Johan Wuijts hun partij. Al snel verloor Johan een pion in de opening maar zag genoeg compensatie om door te spelen. Gerard bouwde zijn voordeel echter uit en na nog een pion en daarnaast een kwaliteit te winnen leek de winst voor het grijpen. Een blunder gooide roet in het eten, de dame van Gerard ging verloren en Johan kon enigszins gelukkig een punt bijschrijven. Door deze uitslagen zijn de spelers in de stand nog wat verder naar elkaar toegekropen.
In groep 2 speelden Roland Robinson en Rob Bakels zoals onderling gebruikelijk een foutloze maar ook weinig verheffende partij. Remise werd zoals verwacht de uitslag. De koning van Jos Pieters kwam al vroeg in de partij tegen Joost Rutten in het midden te staan zonder daar nog weg te kunnen. Dit werd vakkundig afgestraft door Joost. Marcel Pelgrom leed een onverwachte nederlaag tegen Ger Wich. Hij won veel ruimte door met zijn pionnen naar voren te stormen en had ook groot voordeel. Hij was wel vergeten dat dit ook een nadeel kan hebben, de achterste rijen worden zwak. In een scherpe counter draaide de partij ineens om en kon Ger op de onderste rij doordringen en was de partij meteen over. Kijk even naar de stand in deze groep.

 

Saldocompetitie (23 oktober 2017)

Op dinsdag 24 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (23 oktober 2017)

Op dinsdag 24 oktober wordt de vijfde respectievelijk de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Rapidtoernooi Laren (23 oktober 2017)

Geen van de drie deelnemende HSC'ers wist een prijs te behalen op zaterdag 21 oktober bij het rapidtoernooi in het verre Laren. Sebastiaan Smits en Roland Robinson haalden simpelweg te weinig punten (4 uit 7), al was laatstgenoemde wel tevreden met deze score en bijbehorende TPR van 1983. Benjamin Smits was (verrassend) de beste van dit drietal (4½ uit 7), maar zijn leeftijd lag net te hoog om de jeugdprijs (t/m 16 jaar) in de wacht te slepen. Meer info op de site van de Larense Schaakclub.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 oktober 2017)

Op dinsdag 17 oktober werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwam Danniël van Boxtel met zwart via een omweg tegen Hugo Faber terecht in een soort Scandinavische opening. Zwart staat wat gedrongen maar wil dan profiteren van de diverse witte zwaktes. Zover kwam het niet. Wat onnodig gaf hij in het gecompliceerde vroege middenspel een stuk weg waarna Hugo de partij snel won. Snel daarna waren Joep Peeters en Gerard van de Kerkhof klaar. In een typisch wat dichtgeschoven stelling won Gerard wat pionnen waarna doorspelen voor Joep weinig zin meer had. Met deze overwinning blijft Gerard tweede in de stand. De laatste partij in deze groep werd gespeeld tussen Bart Dekker met wit en Pascal Boudewijns. Bart had gekozen voor een ogenschijnlijk rustige opzet tegen een van de lijfvarianten van Pascal. Toen Pascal op de damevleugel zijn stukken aan het hergroeperen was sloeg Bart snel toe op de koningsvleugel en met een aantal rake zetten wist hij snel de winst naar zich toe te trekken. Door deze overwinning stijgt Bart naar de derde plek.
In groep 2 wist Rob Bakels tegen Roel van de Donk snel het loperpaar te bemachtigen. In combinatie met zijn geliefde open f-lijn werd dit al snel omgezet in een kwaliteit. Roel probeerde nog een tijdje tegenstand te bieden maar daarna moest hij toch snel zijn meerdere erkennen in Rob. Bart van Asperdt verloor met wit in het middenspel tegen Joost Rutten zijn belangrijke pion op d4. De partij was nog niet direct voorbij maar Joost had alle troeven in handen en bouwde het langzaam uit naar winst. Naar eigen zeggen had Ger Wich tegen Paul Sanders een winst gemist. Helemaal duidelijk was het niet want Paul stond in in het middenspel wel materieel voor. Uiteindelijk bleek dat bepalend voor de winst. Daan Hubers en Marcel Pelgrom hebben beiden nog geen partij verloren in deze groep en dat bleef ook zo na deze avond. De ontwikkeling van Daan bleef wat achter maar daarvoor had hij wel wat meer ruimte. Marcel leek wat beter te komen staan maar het was niet genoeg voor een winst en daarom werd tot remise besloten. Zoals uit de stand blijkt staat het deelnemersveld nog erg dicht op elkaar.

 

Uitslag KNSB-bekercompetitie (18 oktober 2017)

De terugkeer van HSC in de KNSB-bekercompetitie werd op dinsdag 17 oktober helaas niet gevierd met een mooie overwinning. Promotieklasser en NBSB-bekerhouder Waalwijk was met 1 - 3 eenvoudig te sterk. Volgend seizoen een nieuwe kans! Het verslag is al geplaatst.

 

Saldocompetitie (16 oktober 2017)

Op dinsdag 17 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (16 oktober 2017)

Op dinsdag 17 oktober wordt de vierde respectievelijk de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma KNSB-bekercompetitie (16 oktober 2017)

Op dinsdag 17 oktober speelt HSC voor het eerst sinds jaren weer eens een wedstrijd in de KNSB-bekercompetitie! In de eerste ronde krijgt men in Snookertown bezoek van de bekerwinnaar van de NBSB van vorig seizoen, Waalwijk. Op papier een zware opponent, we hopen op een spannende wedstrijd. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Snelschaakcyclus Tilburg (15 oktober 2017)

Op vrijdagavond 13 oktober was de tweede ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Dit keer niet de verwachte twee HSC'ers, maar ons nieuwe lid Daan Hubers onder de deelnemers. Met 4 uit 10 eindigde hij op de gedeelde 25e plaats. Een verslag alsmede de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 oktober 2017)

Op dinsdag 10 oktober werden vijf partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 weigerde Danniël van Boxtel een vroeg remiseaanbod van Joep Peeters. Hij won een pion, maar moest deze enkele zetten later weer inleveren. Er werd alsnog remise overeengekomen toen alle muziek uit de stelling verdwenen was. Paul van Asseldonk baalde dat hij een veroverde pion op eenvoudige wijze weer teruggaf. Hij bood remise aan, maar Johan Wuijts speelde na rijp beraad door. Dit pakte totaal verkeerd uit. Paul kreeg een toren en twee stukken voor zijn dame en loodste de koning van Johan in een matnet. Hij blijft soeverein aan de leiding in de stand.
In groep 2 neutraliseerde Rob Bakels de openingsopzet van Marcel Pelgrom. Na dameruil, nota bene op instigatie van Rob, vonden beide matadoren dat er te weinig overbleef om verder te spelen. Bart van Asperdt stond lang zeker niet minder tegen Ton Hageman, totdat hij in het eindspel een cruciale pion verloor. Ton bracht zijn kroonpion naar het beloofde land en boekte zijn tweede overwinning. In het topduel had Paul Sanders een uitgelezen kans om Daan Hubers te verslaan. Bij de juiste voortzetting had Daan veel materiaal moeten geven om niet mat te gaan, maar Paul overzag deze mogelijkheid en berustte in een herhaling van zetten. Hij behoudt desondanks de leiding in de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (11 oktober 2017)

Op dinsdag 10 oktober werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie vooruitgespeeld. Pascal Boudewijns kwam uitstekend uit de opening, maar miste een geforceerde transitie naar een eindspel met een mooie pluspion. Hij had daarna geen goed plan, zodat Gerard van de Kerkhof zijn stelling substantieel kon verbeteren. In wederzijdse tijdnood raakte Pascal het spoor bijster. Hij verblunderde achtereenvolgens een kwaliteit en een stuk en kon opgeven.

 

Saldocompetitie (9 oktober 2017)

Op dinsdag 10 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (9 oktober 2017)

Op dinsdag 10 oktober wordt de vierde ronde in groep 2 van de herfstcompetitie gespeeld. Voor groep 1 is een inhaalprogramma samengesteld; degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (7 oktober 2017)

Op zaterdag 7 oktober speelden de HSC-teams allemaal uit in de externe competitie. Het resultaat was één maal winst en twee keer een nederlaag. HSC 1 was opnieuw niet opgewassen tegen het Eindhovense WLC, maar dit keer was de nederlaag minimaal: 4½ - 3½. HSC 2 boekte in Breda met 2½ - 5½ een knappe overwinning op De Baronie 2 en nestelt zich voorlopig in de middenmoot. HSC 3 kon ook dit keer geen potten breken in en tegen Nuenen; het werd 5½ - 2½. Alle overzichten bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst. Op het verslag van HSC 3 wordt nog gewacht.

 

Uitslag avondcompetitie (7 oktober 2017)

Op donderdag 5 oktober speelde HSC D de uitgestelde avondcompetitiewedstrijd in en tegen Son en Breugel. Helaas gingen de heren met 2½ - 1½ onderuit. De overzichten zijn bijgewerkt, en het verslag is geplaatst.

 

Programma externe competitie (5 oktober 2017)

Op zaterdag 7 oktober is al weer de volgende ronde in de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 1 gaat naar Eindhoven om aan te treden tegen WLC, een team met precies dezelfde gemiddelde rating. Het kan dus een spannende middag worden. HSC 2 mag, zoals de laatste jaren wel vaker, de meeste kilometers afleggen. In Breda wacht Baronie 2 dat in de eerste ronde ook tegen een nederlaag aan liep. Voor HSC 3 begint het seizoen in Nuenen tegen een team waarvan vorig jaar nipt werd verloren. Tijd voor revanche?

 

Programma avondcompetitie (4 oktober 2017)

Op donderdag 5 oktober speelt HSC D in de eerste ronde van de avondcompetitie de uitgestelde wedstrijd in en tegen Son en Breugel.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 oktober 2017)

Op dinsdag 3 oktober werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 verloor Johan Wuijts na een gecompliceerde opening een pion tegen Bart Dekker. Omdat hij ook nog eens in een mindere stelling terecht kwam zag Johan geen heil meer in verder spelen en gaf derhalve direct op. Hierdoor kan Bart een punt bijschrijven. Joep Peeters zette zijn partij uitstekend op tegen Pim Blijlevens. Nadat hij een kans op directe winst had en later onnodig naar een eindspel afwikkelde was er nog niks aan de hand. Helaas voor Joep ging het daarna in het eindspel wederom mis wat resulteerde in een winst voor Pim. Gerard van de Kerkhof en Jerzy Cebula speelden beiden op elkaars zwakke velden op de damevleugel. Een strijd die gewonnen werd door Gerard. De enige puntendeling in deze groep kwam op naam van Hugo Faber en Pascal Boudewijns. Hugo had een lichte drukstelling en meer ruimte maar ook een achtergebleven pion op d4. De stelling bleef daarmee in evenwicht. Enige verschuivingen in de stand.
In groep 2 speelden Ger Wich en Ton Hageman een levendige partij. De koningsstelling van Ger was verzwakt en toen Ton daar eenmaal kon binnendringen was het snel gedaan. De witte koning van Ger werd het hele bord over gejaagd en met het uitzicht op stukverlies gaf hij op. Ton had ook kunnen kiezen voor een mat-in-twee met de witte koning op c5 op een bord vol stukken. De eerste overwinning voor Ton. De partij tussen Roland Robinson en Jos Pieters was als eerste klaar deze avond. Toen Roland een tweede stuk ging winnen vond Jos het wel genoeg en gaf hij op. Na een fraai dameschijnoffer van Paul Sanders kwam er in zijn partij tegen Rob Bakels een eindspel op het bord met ongelijke lopers wat snel remise werd gegeven. In de analyse bleek echter dat Rob risicoloos op winst had kunnen spelen en het Paul nog heel zwaar had kunnen maken. Weinig wijzingen in de stand na deze ronde.

 

Horremer Schnellschachturnier (4 oktober 2017)

Am Tag der Deutschen Einheit (dinsdag 3 oktober) deden Paul van Asseldonk, Joep Peeters en Roland Robinson mee aan een rapidtoernooi in Kerpen-Horrem. Ze kwamen daar nog wat Alte Kameraden tegen, waaronder de GM's Vladimir Epishin en Felix Levin, beiden trouwe bezoekers van ons eigen HSC/De Legibus toernooi. Zij wisten dit zeer sterk bezette toernooi over 9 ronden (15 min per persoon per partij) echter niet te winnen, zoals blijkt uit de ranglijst. Paul (5½), Roland (4½) en Joep (4) kwamen ook al niet in aanmerking voor de (Sonder)preise.

 

Saldocompetitie (2 oktober 2017)

Op dinsdag 3 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (2 oktober 2017)

Op dinsdag 3 oktober wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Hyfass adviesgroep rapidtoernooi Nieuw-Bergen (1 oktober 2017)

Twee HSC'ers speelden op zaterdag 30 september een rapidtoernooi in het Limburgse Nieuw-Bergen, de geboorteplaats van momenteel de beste Nederlandse voetbalster. Pim Blijlevens en Joep Peeters vielen met hun 4½ uit 7 nét buiten de prijzen; ze werden gedeeld vijfde, waarbij Pim meer weerstandspunten had. Meer informatie zal binnenkort mogelijk verschijnen op de site van de Limburgse Schaakbond.

 

Uitslag avondcompetitie (29 september 2017)

Op donderdag 28 september was HSC C helaas niet opgewassen tegen EVS. In Valkenswaard werd met 2½ - 1½ verloren. De overzichten zijn bijgewerkt, maar het verslag is nog niet ontvangen.

 

Uitslag avondcompetitie (28 september 2017)

Op woensdag 27 september maakte HSC B de misstap van ons vaandelteam enigszins goed door in Tilburg met 1 - 3 te winnen van De Stukkenjagers D. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Uitslagen voorronde interne bekercompetitie (28 september 2017)

Op dinsdag 26 september werden twee van de drie voorronden van onze interne bekercompetitie gespeeld. De uitslagen zijn onder in het schema te vinden.

 

Uitslag en stand herfstcompetitie (28 september 2017)

Op dinsdag 26 september werd de enige inhaalpartij in groep 2 van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslag en daarna naar de bijgewerkte stand.

 

Uitslag avondcompetitie (28 september 2017)

Op dinsdag 26 september begon de avondcompetitie voor HSC A met een valse start; in Goirle bleek EGS met 3 - 1 verrassend te sterk. De overzichten zijn bijgewerkt en het verslag is geplaatst.

 

Saldocompetitie (25 september 2017)

Op dinsdag 26 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (25 september 2017)

Op dinsdag 26 september wordt begonnen met de interne bekercompetitie. Er worden zowel partijen uit de voorronde, als ook uit de eerste ronde gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (25 september 2017)

Deze week beginnen vier teams van HSC aan het nieuwe seizoen in de avondcompetitie. In deze eerste ronde spelen alle teams een uitwedstrijd. Op dinsdag 26 september trapt het vorig seizoen gedegradeerde HSC A in Goirle af tegen EGS. Een dag later, op woensdag 27 september, is het de beurt aan HSC B in Tilburg tegen De Stukkenjagers D. HSC C speelt op donderdag 28 september in Valkenswaard tegen EVS en op dezelfde avond gaat HSC D naar Son en Breugel om tegen de plaatselijke club aan te treden.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 september 2017)

Op dinsdag 19 september werden acht partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 overzag Pim Blijlevens binnen vijftien zetten stukverlies. Jerzy Cebula had zijn schaapjes daardoor reeds binnen een half uur op het droge. Johan Wuijts wist niets te bereiken tegen de actieve verdediging van Danniël van Boxtel en bood remise aan. Danniël ging na rijp beraad op dit voorstel in. Joep Peeters wilde vanuit de opening op mat spelen en dat vereist een hyperscherpe en compromisloze aanpak. Hij hinkte echter op twee gedachten en verspilde enkele tempi, zodat Paul van Asseldonk een stevige plusstelling kon opbouwen. Paul veroverde een stuk, won de partij en is de leider in de stand.
In groep 2 besloten Paul Sanders en Bart van Asperdt in een loopgravenoorlog tot remise. Ger Wich won tegen Jos Pieters een pion, wikkelde af naar een gunstig eindspel en won daarin nog meer houtjes, waarna Jos het voor gezien hield. Roel van de Donk verrekende zich en opende de wegen naar zijn eigen koning. Marcel Pelgrom greep zijn kans en zette Roel mat. Rob Bakels overleefde de opening, maar hij gaf even later zomaar twee pionnen weg. Joost Rutten liet zijn prooi niet meer ontsnappen. Daan Hubers pakte na een uitstekende partij de koppositie in de stand. Hij wikkelde op thematische wijze af naar een beter eindspel. Ton Hageman kon het verlies van twee pionnen en vervolgens promotie niet verhinderen.

 

Saldocompetitie (18 september 2017)

Op dinsdag 19 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (18 september 2017)

Op dinsdag 19 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (17 september 2017)

Op zaterdag 16 september begonnen twee HSC-teams aan de externe competitie. HSC 1 boekte een ruime 6 - 2 overwinning tegen De Drie Torens uit Tilburg en mag zich koploper noemen. HSC 2 had het zoals verwacht lastig tegen het sterke Waalwijk en verloor met 2½ - 5½. HSC 3 hoefde deze dag nog niet te spelen. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (14 september 2017)

Op zaterdag 16 september mogen we na een pauze van dik vier maanden weer aan de slag in de externe competitie. Voor de allereerste keer worden de wedstrijden van onze eerste twee teams afgewerkt in ons nieuwe clublokaal Snookertown. HSC 1 trapt af in de welbekende klasse 3H van de KNSB tegen het uit Tilburg afkomstige De Drie Torens. Vorig seizoen werd een benauwd gelijkspel behaald tegen dit team, dit keer hopen we op meer. HSC 2 begint na een afwezigheid van drie seizoenen in de Promotieklasse van de NBSB tegen het sterke Waalwijk en kan meteen flink aan de slag. De spelers van HSC 3 hoeven nog niet te spelen, maar worden uiteraard wel verwacht om hun clubgenoten aan te moedigen. Ook andere toeschouwers zijn natuurlijk van harte welkom! De wedstrijden beginnen om 13.00 uur.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 september 2017)

Op dinsdag 12 september werden zeven partijen gespeeld in de eerste ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2 en de bijgewerkte standen in groep 1 en groep 2.

 

Saldocompetitie (11 september 2017)

Op dinsdag 12 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (11 september 2017)

Op dinsdag 12 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In beide groepen zal het speeltempo gehanteerd worden van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. We beginnen om 20.00 uur.

 

Stompe Linde toernooi Nuenen (10 september 2017)

Zes HSC'ers speelden op zaterdag 9 september mee in het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen en, net als vorig jaar, werd het een een-twee-drie voor onze club. Johan Wuijts was met een half weerstandspuntje voorsprong de winnaar van het toernooi. Hugo Faber moest genoegen nemen met de tweede plaats en Pim Blijlevens werd op een half puntje derde. De resultaten van Joep Peeters, Roland Robinson (beide groep B) en Millo Labriaire (groep C) zijn hopelijk binnenkort te vinden op de site van SV Nuenen.

 

Algemene Ledenvergadering (6 september 2017)

Op dinsdag 5 september werd de Algemene Ledenvergadering voor de eerste keer in onze nieuwe locatie gehouden. De verschillende jaarverslagen werden doorgenomen en goedgekeurd. Enige discussie ontstond bij het verslag van de penningmeester en dan in het bijzonder bij het onderwerp van de contributie. Uiteindelijk werd de voorgestelde 10 euro verhoging geaccepteerd. In de pauze werd de loting van de nieuwe bekercompetitie verricht, dit keer volgens het vertrouwde systeem van enkelvoudige eliminatie. De teamindeling in de externe competitie werd op enkele punten gewijzigd en daarna aangenomen. Tot slot werd Bart Dekker wegens zijn inspanningen als bestuurslid in de afgelopen 20 jaar benoemd tot 'lid van verdienste'.

 

Algemene Ledenvergadering (4 september 2017)

Op dinsdag 5 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

 

Open Schaakkampioenschap van Arnhem (3 september 2017)

Was Jerzy Cebula tijdens het weekendtoernooi van Goirle getuige zijn TPR van 1757 nog niet helemaal ingespeeld, nauwelijks een week later, tijdens het weekendtoernooi van Arnhem, speelde hij reeds de sterren van de hemel. Vanaf vrijdag 1 tot en met zondag 3 september scoorde hij 4 uit 6 in de hoogste groep en werd daarmee gedeeld vijfde (zesde op weerstandspunten) in een sterk veld. Zijn TPR van 2242 is er een om in te lijsten. Meer informatie is te vinden op de site van ASV.

 

Ons clublokaal