Helmondse Schaakclub

Laatste Nieuws 2018-2019

 

Tiende ronde zomercompetitie (30 augustus 2019)

Op dinsdag 27 augustus was de laatste ronde van de zomercompetitie. De strijd om de felbegeerde eerste plaats was nog niet gespeeld en Pim Blijlevens deed wat hij moest doen om nog een kans op de eindzege te hebben; hij won de avond met 4½ uit 6, zoals uit de uitslag blijkt. De tweede plaats werd gedeeld door drie spelers, waaronder Johan Wuijts. Nu ging het om de SB-punten en Johan zou niet op plaats 4 moeten eindigen, omdat Pim hem dan nog nét voorbij zou streven. Gelukkig voor Johan werd hij achter Gachatur Kazarjan derde en verzamelde dus nét genoeg punten om het eindklassement te winnen. Gefeliciteerd!

 

Programma zomercompetitie (26 augustus 2019)

Op dinsdag 27 augustus is de tiende en laatste ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Negende ronde zomercompetitie (25 augustus 2019)

Op dinsdag 20 augustus werd de negende ronde van de zomercompetitie gespeeld met dit keer vier deelnemers. Johan Wuijts was weer de beste en verwees Pim Blijlevens naar de tweede plaats, zoals te zien is in de uitslag. Met nog één ronde voor de boeg heeft Johan nu een voorsprong van 10 punten in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

35e Open van Geraardsbergen (25 augustus 2019)

Vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 augustus speelde Roland Robinson mee in het Open toernooi van Geraardsbergen in België. Met 5 uit 9 behaalde hij een ongeveer verwachte score. Hij kwam uit op de gedeelde 38e plaats (45e op weerstandspunten). Meer informatie is te vinden op de site van 'Van Pion Tot Dame'.

 

Programma zomercompetitie (19 augustus 2019)

Op dinsdag 20 augustus is de negende ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Summer Tournament KiNG (19 augustus 2019)

Op zaterdag 17 augustus werd het eerste Summer Tournament van SG KiNG gehouden. Deze vereniging komt vaak met leuke ideeën voor toernooien, en ook nu was dat zo. De formule wordt hier duidelijk uitgelegd. Twee HSC'ers speelden mee en Johan Wuijts veroverde met 3½ uit 6 de ratingprijs tot 2000. Hij werd gedeeld zevende, elfde op weerstandspunten. Pim Blijlevens kwam uit op 1½ uit 6 en werd gedeeld 27e (28e op weerstand). Het verslag, de eindstand en foto's zijn hier te vinden.

 

Druiventrostoernooi 50+ Berkel-Enschot (19 augustus 2019)

Het Druiventrostoernooi is een bekend rapidtoernooi op de schaakkalender en wordt doorgaans in maart of april gehouden. Het Druiventrostoernooi van zaterdag 17 augustus was echter alleen bestemd voor schakers ouder dan 50 jaar. De twee deelnemende HSC'ers konden geen hoge ogen gooien in de sterkste groep. Hugo Faber kwam niet verder dan 4 uit 7 en een gedeelde vijfde plaats (tiende op weerstandspunten). Joep Peeters haalde 3 uit 7 en kwam uit op de gedeelde 15e plaats (ook 15e op weerstand). De eindstanden zijn te vinden op de site van De Oude Toren (bij 'Toernooien').

 

Achtste ronde zomercompetitie (14 augustus 2019)

Op dinsdag 13 augustus zeven deelnemers in de achtste ronde van de zomercompetitie, waaronder de twee koplopers in de tussenstand van het grand-prixklassement. Beiden finishten ook nu op de gedeelde eerste plaats, maar Johan Wuijts had de onderlinge partij gewonnen waardoor hij 20 grand-prixpunten veroverde. Pim Blijlevens moest zich met 15 punten tevreden stellen, zoals uit de uitslag blijkt. Kortom, het blijft spannend de komende weken!

 

Programma zomercompetitie (12 augustus 2019)

Op dinsdag 13 augustus is de achtste ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Gachatur Kazarjan Open Nederlands jeugdkampioen! (10 augustus 2019)

Vanaf maandag 5 tot en met zaterdag 10 augustus speelde Gachatur Kazarjan mee in het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap in het Twentse Borne. Met 11 uit 13 was hij de terechte winnaar in de E-categorie (geboren in 2009 of later) met een vol punt voorsprong op zijn concurrenten. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Zevende ronde zomercompetitie (7 augustus 2019)

Op dinsdag 6 augustus waren drie spelers afgekomen op de zevende ronde van de zomercompetitie. Koploper in de tussenstand van het grand-prixklassement, Pim Blijlevens, verspeelde zijn haast beslissend lijkende voorsprong door deze avond niet deel te nemen. Johan Wuijts profiteerde onmiddellijk en was met 5 uit 6 de beste, zoals uit de uitslag blijkt. Met twee koplopers beloven de laatste drie ronden van deze editie van de zomercompetitie bijzonder spannend te gaan worden!

 

Programma zomercompetitie (5 augustus 2019)

Op dinsdag 6 augustus is de zevende ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

KNSB-ratinglijst (3 augustus 2019)

De KNSB-ratinglijst van augustus is bekend. Alle nog openstaande resultaten van de diverse competities zijn bijgewerkt alsmede de resultaten in diverse toernooien. De grootste stijger is Gachatur Kazarjan die maar liefst 148 punten steeg. Tweede plaats voor Johan Wuijts met een aanmerkelijke stijging van 70 punten en derde Jerzy Cebula die met 14 punten winst nog net onder de 2000 blijft. Grootste daler is dit keer Pim Blijlevens die met zijn verlies van 62 punten nu zelfs onder de 1900 is gekomen. Gedeelde tweede/derde plaats voor Gerard van de Kerkhof en Sebastiaan Smits met 13 punten verlies. Kijk even naar de HSC-lijst.

 

Zesde ronde zomercompetitie (31 juli 2019)

Op dinsdag 30 juli speelden vijf spelers mee in de zesde ronde van de zomercompetitie. Pim Blijlevens was deze avond oppermachtig en won al zijn partijen, zoals uit de uitslag blijkt. Met de 20 verdiende grand-prix punten heeft hij nu een vrijwel onoverbrugbare voorsprong genomen in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (29 juli 2019)

Op dinsdag 30 juli is de zesde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Vijfde ronde zomercompetitie (25 juli 2019)

Op dinsdag 23 juli slechts vier deelnemers in vijfde ronde van de zomercompetitie. PSV en de warmte speelden waarschijnlijk een rol. Voor Pim Blijlevens de uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen met Johan Wuijts in de tussenstand van het grand-prixklassement. Hij slaagde in zijn opzet, zoals uit de uitslag blijkt.

 

Programma zomercompetitie (22 juli 2019)

Op dinsdag 23 juli is de vijfde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Vierde ronde zomercompetitie (18 juli 2019)

Op dinsdag 16 juli waren er negen deelnemers in de vierde ronde van de zomercompetitie. Danniël van Boxtel werd de verrassende winnaar met 6 uit 8 en bleef Pim Blijlevens en John van Rooij een half puntje voor, zoals in de uitslag te zien is. De leider in de tussenstand van het grand-prixklassement had een slechte avond en maakt het daarmee ongewild weer enigszins spannend.

 

Programma zomercompetitie (15 juli 2019)

Op dinsdag 16 juli is de vierde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Derde ronde zomercompetitie (10 juli 2019)

Op dinsdag 9 juli waren er acht deelnemers in de derde ronde van de zomercompetitie. Johan Wuijts was voor de derde keer op rij de beste snelschaker. Met een score van 6 uit 7 hield hij Maarten Smit en John van Rooij een vol punt achter zich, zoals uit de uitslag blijkt. Hij heeft nu haast een onoverbrugbare voorsprong in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (1 juli 2019)

Op dinsdag 9 juli is de derde ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

Tweede ronde zomercompetitie (9 juli 2019)

Op dinsdag 2 juli werd de tweede ronde van de zomercompetitie opnieuw gewonnen door Johan Wuijts. Uit de uitslag blijkt dat Pim Blijlevens opnieuw genoegen moest nemen met de tweede plaats. Kijk even naar de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (1 juli 2019)

Op dinsdag 2 juli is de tweede ronde van de zomercompetitie. We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

HSC / De Legibus Open (30 juni 2019)

Ons eigen weekendtoernooi, het HSC / De Legibus Open, werd op zaterdag 29 en zondag 30 juni gehouden in ons clublokaal Snookertown. Met 62 deelnemers was het weer goed bezet en na twee dagen schaken, waarbij in elke ronde de partijen op de hoogste vier borden live te volgen waren, werd het toernooi uiteindelijk gewonnen door IM Max Warmerdam, die CM Remco Sprangers op weerstandspunten voor bleef. Beiden haalden 7½ uit 9 en bleven het drietal IM Thomas Beerdsen, GM Alexandre Dgebuadze en FM Mark Haast een half puntje voor. Er waren 16 deelnemers van HSC en vier van hen haalden een ratingprijs: Danniël van Boxtel won de prijs tot 1900, Ton Hageman die tot 1800, Paul Sanders die tot 1600 en Wesley Prijs was de beste van de deelnemers zonder rating. Voor de overige twaalf verwijzen we naar de eindstand op de toernooisite.

 

ROC NOVA College Schaaktoernooi Haarlem (30 juni 2019)

Ondanks een groot toernooi in Helmond, koos Jerzy Cebula er voor om vanaf vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni mee te spelen in het verre Haarlem, waar het ROC NOVA College weekendtoernooi gehouden werd. Met 3 uit 6 eindigde hij op een gedeelde 18e plaats in de eerste groep (21e op weerstandspunten) met een prima TPR van 2085. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

HSC / De Legibus Open (27 juni 2019)

Aanstaande weekend, op zaterdag 29 en zondag 30 juni, wordt het HSC / De Legibus Open gehouden in ons eigen clublokaal Snookertown. Er zijn momenteel 58 deelnemers, dus inschrijven kan nog steeds!

 

Eerste ronde zomercompetitie (26 juni 2019)

Op dinsdag 25 juni waren er ondanks de hitte acht schakers afgekomen op de eerste ronde van de zomercompetitie. Johan Wuijts won deze ronde met 6 uit 7, zoals in de uitslag te zien is. Hij gaat meteen aan de leiding in de tussenstand van het grand-prixklassement.

 

Programma zomercompetitie (24 juni 2019)

Op dinsdag 25 juni wordt gestart met de zomercompetitie. Tien dinsdagen zullen elke avond negen snelschaakpartijen worden gespeeld met het speeltempo van 4 minuten per persoon per partij, met als toegevoegde tijd 2 seconden per zet. Elke avond zijn zogenaamde grand-prix-punten te verdienen en degene die na de laatste avond (eind augustus) de meeste van die punten heeft verzameld, mag zich zomerkampioen van HSC noemen! We starten rond 20.30 uur, vooraf aanmelden is niet nodig en niet-leden zijn ook van harte welkom!

 

HSG Open Hilversum (23 juni 2019)

Vanaf vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni speelden twee HSC'ers mee in het HSG Open in Hilversum. Jerzy Cebula haalde in de sterke eerste groep een score van 2 uit 6 en werd daarmee gedeeld 67e (68e op weerstandspunten). Zijn TPR was 1994. In groep C werd Gachatur Kazarjan met 4 uit 6 gedeeld vierde (vijfde op weerstand), maar bleef net buiten de prijzen. Zijn TPR was 1539. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Huub van Dongen Memorial Boxtel (23 juni 2019)

Op zaterdag 22 juni speelden drie HSC'ers mee in het Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi in Boxtel. Johan Wuijts werd knap gedeeld derde (vierde op weerstandspunten) met 5½ uit 7 en kreeg zodoende zijn inschrijfgeld terug. Roland Robinson kwam met 4½ uit 7 op de gedeelde zesde plaats uit (twaalfde op weerstand). Pim Blijlevens haalde 4 uit 7 en werd daarmee gedeeld 14e (ook 14e op weerstand). Meer informatie is later waarschijnlijk te vinden op de site van Dubbelschaak.

 

Schaken overdag (21 juni 2019)

Op vrijdag 21 mei werden zes partijen gespeeld in de achtste en laatste ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag. De eindstand leert ons dat Paul van Asseldonk de eerste winnaar is van Schaken overdag. Ton Hageman en Hans Voogt zijn gedeeld tweede. Paul Schaffer is de beste niet HSC'er geworden.

 

Schaken overdag (20 juni 2019)

Op vrijdag 21 juni is de achtste en laatste ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (19 juni 2019)

Op dinsdag 18 juni werden de vier laatste partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de eindstand. Roland Robinson is kampioen en de prijs voor het beste niet-lid gaat naar Lau Smits.

 

Uitslag lentecompetitie (19 juni 2019)

Op dinsdag 18 juni is de laatste partij in de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslag in groep B en de eindstand in groep B.

 

Saldocompetitie (17 juni 2019)

Op dinsdag 18 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (17 juni 2019)

Op dinsdag 18 juni wordt de laatste partij ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Echternacher Open (17 juni 2019)

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni was er weer een flinke delegatie HSC'ers afgereisd naar het Luxemburgse Echternach om daar deel te nemen aan het Echternacher Open. Na een uitermate gezellig weekend, waarin het weer veel beter was dan de diverse weerapps hadden voorspeld, kon de eindstand worden opgemaakt. Geen prijzen voor onze clubgenoten dit keer, wel ongeveer verwachte scores. Sebastiaan Smits en Hugo Faber kwamen op 6 uit 9 en daarmee de gedeelde 33e plaats uit. Sebastiaan had meer weerstandspunten en werd 44e, Hugo 52e. Maarten Smit had na de achtste ronde nog een mooie kans op een ratingprijs, na een reglementaire winst op GM Ulf Andersson, die zich na het zien van de indeling had teruggetrokken. Het is onduidelijk of dat nu als een compliment of een belediging moet worden opgevat, jammer was het wel dat Maarten een kans werd ontnomen om tegen deze toch wel legendarische topper uit de jaren 80 te mogen spelen. De laatste ronde ging roemloos verloren, waardoor hij met 5½ uit 9 op de gedeelde 61e plaats eindigde (67e op weerstand). Ook Johan Wuijts finishte, ondanks extreem vroeg naar bed te zijn gegaan op zaterdagavond, in dit groepje, hij werd 77e op weerstand. In het peloton 5-punters vinden we Danniël van Boxtel op de gedeelde 93e plaats (126e op weerstand). Benjamin Smits haalde een 50%-score, ondanks het feit dat hij sinds Echternach 2018 nauwelijks een stuk had aangeraakt. Hij werd gedeeld 147e en 157e op weerstand. Rob Bakels haalde traditioneel weinig punten op zondag en eindigde op 3 uit 9, gedeeld 259e en 262e op weerstand. De eindstand is te vinden op de toernooisite.

 

Mid-zomerschaaktoernooi Vught (17 juni 2019)

Op zaterdag 15 juni werd het Mid-zomerschaaktoernooi (voorheen caféschaaktoernooi) in Vught gehouden, de gezellige terrassen waren ingeruild voor een bibliotheek als speellocatie. Gachatur Kazarjan en Roland Robinson speelden mee en kwamen beiden uit op 4 uit 7. Voor Gachatur betekende dat een ratingprijs tot 1600. De uitslag wordt vermoedelijk later geplaatst op de site van de Vughtse Toren.

 

LBV NK Lightning Chess Tilburg (17 juni 2019)

Op zaterdag 15 juni werd het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess gehouden in Tilburg. Pim Blijlevens was de enige deelnemer namens HSC, maar het is vooralsnog onbekend hoeveel punten hij heeft gehaald in de 43 potjes die hij gespeeld heeft. De site van het organiserende SG KiNG zal binnenkort vermoedelijk openheid van zaken geven.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (12 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (12 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni werden twee partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A viel deze avond de definitieve beslissing. Zowel Jerzy Cebula als Pim Blijlevens waren nog in de race voor het clubkampioenschap. Daarvoor was een winstpartij nodig en Bart Dekker diende zijn partij tegen Danniël van Boxtel te verliezen. In dit scenario had een barrage uitsluitsel moeten geven wie zich nummer 1 in de groep had mogen noemen. Opmerkelijk genoeg besloten Jerzy en Pim niet voor deze kans te gaan door hun onderlinge partij zonder te spelen remise te verklaren. Hierdoor was Bart niet meer in te halen. Zijn partij tegen Danniël was een interessante. Hij koos voor een jaren 90 retro variant waarin wit ten aanval trekt met h4 maar de eigen koning wel op f1 belandt. Net na de opening leek Danniël een pion te winnen. Met een zeer verrassend dameoffer had wit dit echter kunnen afstraffen. Zowel tijdens de partij als tijdens de analyse werd deze mogelijkheid door beide spelers echter gemist. Wit had enige compensatie voor de pion en daarom accepteerde Danniël het remiseaanbod van Bart. Zie hier de eindstand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (12 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni werd de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Johan Wuijts lootte wit tegen Sebastiaan Smits. De partij ging lang gelijk op maar Johan kreeg uiteindelijk beslissend voordeel. Daarbij zag hij jammerlijk een mat-in-4 over het hoofd en nadat Johan twee stukken had geofferd restte er niets meer dan eeuwig schaak. Een vluggertje moest de beslissing brengen. Daarin lootte Sebastiaan wit. Hierdoor kreeg hij een minuut meer bedenktijd maar moest hij de partij ook winnen. Dat lukte, waardoor Sebastiaan zich voor de derde keer in de historie bekerkampioen mag noemen.

 

Saldocompetitie (10 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (10 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (10 juni 2019)

Op dinsdag 11 juni wordt de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Sebastiaan Smits gaat het opnemen tegen Johan Wuijts. We beginnen om 20.00 uur.

 

BPB Limburg Open Maastricht (10 juni 2019)

Heel het Pinksterweekend, vanaf vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni, speelden vier HSC'ers mee in het Limburg Open in Maastricht. In groep B speelde Johan Wuijts een goed toernooi. Met 4½ uit 7 en een TPR van 2013 werd hij gedeeld 16e, op basis van gemiddelde ratingtegenstand werd dit een 28e plaats. Oud-winnaar Jerzy Cebula kwam dit keer niet verder dan 50%. Over zijn TPR van 1875 en een gedeelde 46e plaats (65e op ratingtegenstand) zal hij niet tevreden zijn. Pim Blijlevens kwam zelfs nog een vol punt lager uit, zijn 2½ uit 7 betekende een gedeelde 92e plaats (100e op ratingtegenstand). De TPR van 1761 is ver beneden zijn normale niveau. In groep C1 werd Gachatur Kazarjan keurig gedeeld tweede met 5½ uit 7. Op weerstandspunten (in deze groep werd daar wél naar gekeken) kwam hij op de zesde plaats uit. Zijn TPR van 1716 is weer erg goed! Meer bijzonderheden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (6 juni 2019)

Op dinsdag 4 juni werden drie partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (6 juni 2019)

Op dinsdag 6 juni werden drie partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A werden twee partijen gespeeld. Joep Peeters kwam met zwart goed uit de opening tegen Johan Wuijts. Veld d5 was in zijn handen en in combinatie met de halfopen c-lijn kon hij rustig kijken of het voordeel vergroot kon worden. Hij bezette veld d5 echter te gretig en zag daarbij een simpel schaakje op d7 over het hoofd waarna zijn dame verloren ging. Hij kon direct opgeven. Bart Dekker en Pim Blijlevens waren beiden koploper in deze groep. De winnaar van deze partij zou een belangrijke slag slaan. Al vroeg koos Pim de verkeerde voortzetting waarna hij direct werd vastgezet. Daarna trok Bart met eenvoudige maar sterke zetten ten aanval. Met een pionoffer wist hij de loper van Pim naar h5 te lokken waar deze ingenieus werd opgesloten. Hierna was stukverlies voor Pim onvermijdelijk en hij kon hij snel opgeven. Met deze overwinning heeft Bart met nog één partij te spelen een belangrijke stap gezet in deze groep, zoals blijkt uit de stand.
In groep B viel deze avond een definitieve beslissing. Rob Bakels koos er met wit tegen John van Rooij voor om zijn koning in het midden te houden. Dit bleek niet goed te zijn in combinatie met een ongelukkig geplaatste toren op g1 en een pion op d4 onder druk. John voerde de druk op waarna Rob definitief de fout inging. Uit de analyse bleek dat ook andere voortzettingen tot een uiteindelijk verlies hadden geleid. Met deze overwinning is John niet meer in te halen als nummer 1 in de stand.

 

Saldocompetitie (3 juni 2019)

Op dinsdag 4 juni kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (3 juni 2019)

Op dinsdag 4 juni worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Weekendtoernooi Groningen (2 juni 2019)

Eén HSC'er speelde vanaf donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni mee in het weekendtoernooi van de Groninger Combinatie. Johan Wuijts haalde een aantal aansprekende resultaten en finishte uiteindelijk op 4 uit 7 met een TPR van 2113. Hij kwam uit op een gedeelde 19e plaats (21e op weerstandspunten) en kan een mooie ratingwinst verwachten op de komende augustuslijst. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Schaken overdag (1 juni 2019)

Op vrijdag 31 mei werden acht partijen gespeeld in de zevende ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (30 mei 2019)

Op vrijdag 31 mei is de zevende ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (30 mei 2019)

Voor spelers die uitgespeeld zijn in de lentecompetitie wordt de komende weken een 'nacompetitie' gehouden. Deze bestaat uit één reguliere partij per avond en de uitslag telt mee voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van dinsdag 28 mei en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (30 mei 2019)

Op dinsdag 28 mei werden drie partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A deed Bart Dekker goede zaken in zijn onderling duel met concurrent Jerzy Cebula. Voor de derde keer in korte tijd kwam dezelfde variant op het bord. Nu was het Bart die als eerste afweek. Na wat pionoffers heen en weer bleken de dreigingen van Bart het sterkst. Jerzy moest kiezen uit verschillende mindere voorzettingen en koos diegene die direct bleek te verliezen. Uit de stand blijkt dat Jerzy ondanks deze nederlaag nog niet uitgeschakeld is voor het clubkampioenschap maar wel even op de reservebank moet plaatsnemen.
In groep B wist Roland Robinson heel langzaam een drukstelling te ontwikkelen tegen Paul Sanders. Toen het hem ook nog lukte een open a-lijn te bezetten nam de druk verder toe. De verdiende overwinning van Roland volgde kort daarna. In de andere partij heeft John van Rooij een belangrijke overwinning behaald tegen Ersin Genc, maar kwam daarmee ontzettend goed weg. Ersin had een prima aanval opgezet en John moest min of meer gedwongen met zijn koning naar e2 met een bord vol stukken. Ersin bleef goed druk houden maar gaf John wel de kans een matdreiging in te bouwen. Er was echter nog niets aan de hand voor Ersin. Ineens kon John de partij naar zich toetrekken met een fraai stil torenoffer. Door deze overwinning houdt John nog uitzicht op de eerste plek zoals af te lezen valt uit de stand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (30 mei 2019)

Johan Wuijts en Paul van Asseldonk streden op dinsdag 28 mei tegen elkaar in de halve finale van de interne bekercompetitie. In de reguliere partij was de stelling erg dichtgeschoven. Beide spelers probeerden het nog even maar besloten daarna toch maar tot een remise. Een beslissingsvluggertje moest de winnaar bepalen. Johan lootte daarbij zwart. Hierdoor kreeg hij een minuut minder dan Paul maar had hij aan een remise voldoende. Die bepaling had hij niet nodig, de partij werd gewonnen door Johan. Die mag het nu opnemen tegen Sebastiaan Smits in de finale.

 

Saldocompetitie (27 mei 2019)

Op dinsdag 28 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (27 mei 2019)

Op dinsdag 28 mei worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

WLC weekendtoernooi Eindhoven (26 mei 2019)

Vijf HSC'ers speelden vanaf vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei mee in het weekendtoernooi van WLC in Eindhoven. Jerzy Cebula en Maarten Smit kwamen na zes ronden uit op de gedeelde 13e plaats met 3½ uit 6. Jerzy's toernooi was echter aanmerkelijk beter getuige zijn TPR van 2113, waarmee hij op weerstandspunten 16e werd. Maarten voldeed met een TPR van 1956 ongeveer aan de verwachting en werd op weerstand 19e. Eenzelfde verhaal voor Johan Wuijts en Pim Blijlevens, die met 2½ uit 6 op de gedeelde 34e plaats eindigden. Johan zal nog best wel tevreden zijn met een TPR van 1984 en een 37e plaats op weerstand, maar dat zal niet gelden voor Pim (TRP 1870, plaats 40 op weerstand). In groep B werd Gachatur Kazarjan gedeeld 11e met 3½ uit 6 (15e op weerstand). Zijn TPR bedroeg 1541, dus hij kan nog een kleine ratingwinst verwachten. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (22 mei 2019)

Op dinsdag 21 mei werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (22 mei 2019)

Op dinsdag 21 mei is de zevende en laatste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (20 mei 2019)

Op dinsdag 21 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (20 mei 2019)

Op dinsdag 21 mei is de zevende en laatste ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Schaken overdag (19 mei 2019)

Op vrijdag 17 mei werden acht partijen gespeeld in de zesde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (16 mei 2019)

Op vrijdag 17 mei is de zesde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (16 mei 2019)

Op dinsdag 14 mei werden drie partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (16 mei 2019)

Op dinsdag 14 mei werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A waren Pascal Boudewijns en Johan Wuijts als eerste klaar. Pascal had met wit een pion geofferd en kreeg als compensatie ruimte, een geïsoleerde dubbele b-pion bij Johan en de zwarte paarden stonden passief op a6 en a7. Dit was voldoende voor remise. De eerste 18 zetten tussen Bart Dekker en Joep Peeters bleken achteraf allemaal theorie. Het 'nieuwtje' wat Joep vervolgens bracht zal waarschijnlijk geen navolging krijgen. Kort daarna speelde Bart een hele scherpe voortzetting. Joep kon kiezen uit diverse tactische mogelijkheden maar koos diegene die direct verloor. Weinig veranderingen in de stand.
In groep B speelden Marcel Pelgrom en Roland Robinson een degelijke remise. Na de opening bood Roland dameruil aan wat Marcel uit de weg ging. De aanval die Marcel als reactie startte werd snel afgeslagen en daarna was de muziek wel uit de stelling. John van Rooij en Gachatur Kazarjan speelden een interessante partij. John kreeg een hangend pionnencentrum en dat kan zowel een zwakte als een sterkte zijn. Het lukte Gachatur niet om daar van te profiteren. Uiteindelijk kwam er een eindspel van dame en paard tegen twee torens op het bord. John lukte het met zijn dame en paard een matnet te creëren. Door deze overwinning is John medekoploper geworden, zoals blijkt uit de stand.
Geen partijen in groep C zodat de stand ongewijzigd is.

 

Saldocompetitie (13 mei 2019)

Op dinsdag 14 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (13 mei 2019)

Op dinsdag 14 mei worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (12 mei 2019)

Op zaterdag 11 mei kwamen nog twee HSC-teams in actie in de slotronde van de externe competitie. Beide teams speelden in Blerick en beide teams verloren. Dat HSC 1 tegen een behoorlijke 6½ - 1½ nederlaag aanliep was niet eens zo verrassend, de tegenstander was immers de gedoodverfde favoriet in deze klasse. Dat HSC 2 met 4½ - 3½ verloor was echt jammer. Na een ½ - 3½ voorsprong was de eerste overwinning van het seizoen dichtbij, maar helaas gingen de laatste vier partijen verloren. Degradatie is daarmee een feit, maar misschien is de wetenschap achteraf dat zelfs een 0 - 8 overwinning niet genoeg zou zijn geweest nog een pleister op de wonde. HSC 3 was al uitgespeeld. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (9 mei 2019)

Op zaterdag 11 mei is alweer de negende en laatste ronde van de externe competitie. Nog twee HSC-teams komen in actie, en toevallig spelen ze beide in Blerick. HSC 1 krijgt het sterke, voornamelijk uit Duitsers bestaande eerste team tegenover zich. Dit team heeft nog kleine kampioenskansen, tenminste als ze van ons winnen én De Combinatie onderuit gaat. Voor HSC 2 staat ook nog het nodige op het spel in hun wedstrijd tegen het tweede team. Degradatie kan alleen afgewend worden als er gewonnen wordt én als Maastricht niet wint. De spelers van HSC 3 zijn al klaar en komen ongetwijfeld in groten getale naar Limburg om hun clubgenoten aan te moedigen!

 

Uitslagen lentecompetitie (9 mei 2019)

Op dinsdag 7 mei is de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Uitslag interne bekercompetitie (9 mei 2019)

Op dinsdag 7 mei werd de laatste kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Johan Wuijts versloeg John van Rooij en mag het nu in de halve finale opnemen tegen Paul van Asseldonk.

 

Saldocompetitie (6 mei 2019)

Op dinsdag 7 mei kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (6 mei 2019)

Op dinsdag 7 mei is de zesde ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Bevrijdingstoernooi Wageningen (5 mei 2019)

Op zondag 5 mei werd het Bevrijdingstoernooi gespeeld in Wageningen. Vier HSC'ers speelden mee maar konden niet meespelen voor de prijzen. De hoogste groep was wellicht ook wat te sterk bezet. Pim Blijlevens en Johan Wuijts haalden beiden een score van 3 uit 7. Ze kwamen daarmee op de gedeelde 31e plaats terecht, op weerstandspunten werd Pim 35e en Johan 36e. De TPR van Johan was weer ietsje hoger dan die van Pim, 2058 om 2057. Hugo Faber kwam met 2½ uit 7 op de gedeelde 39e plaats uit, 40e op weerstand. Ook zijn TPR van 2016 was iets hoger dan zijn rating. In groep B speelde Joep Peeters en hij haalde 2½ uit 7 en werd daarmee gedeeld 25e (28e op weerstand). De eindstanden zijn al te vinden via de site van SV Wageningen.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (5 mei 2019)

Op vrijdagavond 3 mei speelden vier HSC'ers in de negende en laatste ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts was met 5½ uit 10 het best op dreef, hij eindigde daarmee een vol punt voor op Pim Blijlevens. Maarten Smit speelde voor de eerste keer mee en dat was te zien: slechts 4 punten, maar dat was nog wel (net) genoeg om Rob Bakels een halfje voor te blijven. Na het toernooi bleef het nog lang gezellig in café Boulevard. Nog geen eindstand te vinden op de site van SG KiNG.

 

Schaken overdag (5 mei 2019)

Op vrijdag 3 mei werden tien partijen gespeeld in de vijfde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (2 mei 2019)

Op vrijdag 3 mei is de vijfde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

KNSB-ratinglijst (1 mei 2019)

De KNSB-ratinglijst van mei is bekend. Zo te zien zijn alle to dusver gespeelde partijen voor de externe- en avondcompetities meegeteld, dus we kunnen spreken van een up-to-date lijst. De grootste stijger is dit keer Paul Sanders, die met 73 punten winst aanstormend talent Gachatur Kazarjan (+70) nét voor blijft. Derde in dit klassement is Jos Pieters met 59 punten winst. Net als in de vorige ratinglijst is Sebastiaan Smits de grootste daler met 31 punten verlies. Hij mag deze twijfelachtige eer dit keer overigens delen met John van Rooij. Hans Voogt leverde 30 punten in en staat daarmee derde. Kijk even naar de HSC-lijst.

 

Uitslag en stand saldocompetitie (1 mei 2019)

Op dinsdag 30 april werd een partij gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslag van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (1 mei 2019)

Op dinsdag 30 april werden zeven partijen gespeeld in de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A waren Jerzy Cebula en Danniël van Boxtel als eerste klaar. Vroeg in het middenspel ging Danniël ernstig in de fout. Jerzy kon hierna een dubbelaanval op het bord brengen. Danniël had de keuze tussen mat en stukverlies en koos toen terecht voor opgave van de partij. Bart Dekker kreeg vanuit de opening een klein plusje tegen Hugo Faber. Dat voordeeltje wist hij snel om te zetten in grote druk. Na een simpel dameoffer kon Hugo een mat achter de paaltjes niet meer voorkomen. Pim Blijlevens en Pascal Boudewijns speelden de langste partij van de avond. De zwarte koning van Pascal is nooit uit het centrum geweest. Uiteindelijk brak hem dat op. Met deze overwinning verstevigt Pim zijn koppositie zoals blijkt uit de stand.
Gachatur Kazarjan en Marcel Pelgrom speelden een interessante partij in groep B. Vanuit de opening kreeg Gachatur een geïsoleerde d-pion. Marcel wist slim de witveldige lopers te ruilen waarna hij veld d5 stevig in handen kreeg. Gachatur zette alles op de aanval maar de stelling van Marcel was te solide. Na kwaliteitswinst was de winst voor Marcel een kwestie van techniek. Ersin Genc en Joost Rutten speelden lang een gelijkopgaande partij. De stelling was gesloten maar toch lukte het Joost door de koningsvleugel van Ersin te breken. Daarna was het verzet snel gebroken en de vele penningen richting de witte koning op e1 werden Ersin te veel. Winst voor Joost. Geen grote wijzigingen in de stand.
In groep C waren Huub Martens en Hans Voogt nog ruim voor aanvang van de belangrijke voetbalwedstrijd deze avond klaar. Al na enkele zetten verloor Huub een stuk. Hij probeerde het Hans nog moeilijk te maken en te profiteren van een wat verloren zwart paard op c3. Hans ruilde echter snel dames en daarna kon Huub opgeven. In de partij tussen Millo Labriaire en Ton Hageman kwam Ton als winnaar uit de strijd. Hiermee maakt Ton een grote stap voorwaarts in de stand.

 

Saldocompetitie (29 april 2019)

Op dinsdag 30 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (29 april 2019)

Op dinsdag 30 april is de vijfde ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Schaken overdag (28 april 2019)

Op vrijdag 26 april werden tien partijen gespeeld in de vierde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (25 april 2019)

Op vrijdag 26 april is de vierde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslagen lentecompetitie (24 april 2019)

Op dinsdag 23 april werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
Danniël van Boxtel en Johan Wuijts kwamen snel remise overeen in groep A. De stelling zat nog vol ideeën maar beide spelers hadden geen ambitie om verder te spelen. Pascal Boudewijns offerde min of meer uit noodzaak na de opening een stuk. De compensatie was aanwezig maar minimaal. Bart Dekker bleef maximaal op voordeel spelen. Na een misrekening in tijdnood draaide de stelling echter compleet om en kreeg Pascal vanuit het niets een mataanval. Een torenoffer van Bart kon het tij niet meer keren. Met deze overwinning neemt Pascal revanche op zijn partij tegen Bart in de vorige lentecompetitie waar hij onnodig een half punt had weggegeven. Zie hier de bijgewerkte stand.
In groep B maakte Ersin Genc het Paul Sanders heel lastig. Al snel wist hij de witte koning van Paul met een bord vol stukken naar e2 te dwingen. Even later kon hij van deze koningsstelling profiteren met een kwaliteitswinst. Hier kreeg Paul wel een open h-lijn voor terug. Ersin speelde het niet geheel nauwkeurig en kon daardoor niet zijn eerste punt bijschrijven. Een dubbele matdreiging werd hem teveel waarna Ersin sportief een mat van Paul toeliet. John van Rooij en Marcel Pelgrom waren even daarna klaar. John zette zijn stukken solide op de onderste rijen neer. Laat in het middenspel nam Marcel teveel risico en daarna kon John een punt bijschrijven. Hierdoor is John medekoploper geworden zoals blijkt uit de stand.
In groep C waren geen uitgestelde partijen, zodat de stand ongewijzigd is.

 

Saldocompetitie (22 april 2019)

Op dinsdag 23 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (22 april 2019)

Op dinsdag 23 april worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Gachatur Kazarjan tweede van Nederland! (20 april 2019)

Vrijdag 19 en zaterdag 20 april werd het Nederlands Kampioenschap tot 10 jaar gehouden in Waalwijk. Gachatur Kazarjan had zich hiervoor geplaatst door afgelopen december met grote overmacht Brabants Kampioen te worden. Nu verzamelde hij in twee dagen 7 punten uit 9 partijen. Hij verloor alleen van de latere kampioen Ansh Jakhari en van Tommy Grooten. Met de laatste kwam hij uit op de gedeelde tweede plaats en mocht daarom een barrage tegen de Eindhovenaar spelen. Na vier remises won hij uiteindelijk de vijfde en beslissende partij, waardoor hij de tweede plaats kon veroveren. De nummer 1 mag meedoen aan het WK in China, Gachatur mag in augustus meedoen aan het EK in Bratislawa Slowakije! Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslag en stand saldocompetitie (18 april 2019)

Op dinsdag 16 april werd een partij gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslag van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (18 april 2019)

Op dinsdag 16 april is de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (15 april 2019)

Op dinsdag 16 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (15 april 2019)

Op dinsdag 16 april is de vierde ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (13 april 2019)

In de laatste massale thuiswedstrijd in de externe competitie, op zaterdag 13 april, werd twee keer gewonnen en een keer verloren. Voor HSC 1 en HSC 3 stond niets meer op het spel en er werd dan ook onbevangen gespeeld. Het eerste won met maar liefst 7½ - ½ van Zuid-Limburg 4 en het derde verzekerde zich van de derde plaats door met 5½ - 2½ te winnen van Nuenen 2. Voor HSC 2 was deze ronde nog wel belangrijk, de gevaarlijke huidige negende plaats zou namelijk degradatie inhouden. De bezoekers van Venlo 2 hadden de zege echter al snel binnen en wonnen uiteindelijk met 2 - 6. Ons tweede heeft het nu niet meer in eigen hand. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst, op dat van HSC 3 wordt nog gewacht.

 

Programma externe competitie (11 april 2019)

Op zaterdag 13 april spelen de HSC-teams thuis in de externe competitie en er wordt dit keer om 12.00 uur begonnen in ons clublokaal Snookertown! HSC 1 neemt het op tegen Zuid-Limburg 4 en hoopt na drie nederlagen eindelijk weer eens te winnen. Voor HSC 2 zou het mooi zijn als er gewonnen wordt, dit team heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. Venlo 2 is echter de nummer 2 in de stand, dus het zal niet gemakkelijk worden. Voor HSC 3 breekt alweer de laatste wedstrijd van het seizoen aan. Wellicht kan afgesloten worden met een zege tegen laagvlieger Nuenen 2. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Uitslagen lentecompetitie (11 april 2019)

Op dinsdag 9 april is de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (8 april 2019)

Op dinsdag 9 april kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (8 april 2019)

Op dinsdag 9 april is de derde ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen avondcompetitie (3 april 2019)

Op dinsdag 2 april was de slotronde van de avondcompetitie en er werd op de valreep nog een mooi succes behaald: HSC B won met 3 - 1 van Gardé en is daarmee kampioen van klasse C1! Op de foto de drie vaste spelers van het B-team.

De overige teams troffen allemaal een team van het Eindhovense WLC en steeds werd de uitslag 1½ - 2½. Daarmee is het doek gevallen voor HSC A, maar HSC zal door de promotie van het B-team vertegenwoordigd blijven in de hoofdklasse. Voor HSC C en HSC D betekende dit resultaat een middenmootpositie in achtereenvolgens klasse D2 en klasse C2. De verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Programma avondcompetitie (1 april 2019)

Op dinsdag 2 april is alweer de slotronde in de avondcompetitie. We eindigen met een massale thuiswedstrijd in ons clublokaal Snookertown. HSC A kan degradatie nog afwenden, maar dan moet er wel met minimaal 3 - 1 gewonnen worden van het Eindhovense WLC. Voor het geval dat dit niet lukt, heeft HSC B een grote kans een plaats voor HSC in de hoofdklasse te behouden. Door de verrassende nederlaag van koploper De Combinatie is een gelijkspel tegen Gardé uit Soerendonk genoeg voor het kampioenschap. Voor de overige teams staat er in deze slotronde niets meer op het spel. HSC C treft WLC B, dat het kampioenschap al binnen heeft. HSC D zou door te winnen van WLC C dat team nog kunnen inhalen in de stand. Alle wedstrijden zullen rond 20.15 uur starten. Toeschouwers zijn van harte welkom.

 

22e Druiventros Rapidtoernooi Berkel-Enschot (1 april 2019)

Op zaterdag 30 maart speelden vier HSC'ers mee in het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot, tevens het Open Rapidkampioenschap van de NBSB. Drie van hen speelden in de sterk bezette hoogste groep en Hugo Faber deed het daar niet onverdienstelijk met 4 uit 7. Naar eigen zeggen haalde hij deze score door systematisch van lager geratete spelers te winnen. Het leverde hem een gedeelde negende plaats op (elfde op weerstandspunten). Jerzy Cebula (2½, gedeeld 19e) en Pim Blijlevens (½, 24e) speelden geen rol van betekenis in deze groep. In groep C haalde Mario Adriaans een 50% score en werd daarmee gedeeld 21e (24e op weerstand). De eindstanden zijn te bekijken via de site van De Oude Toren.

 

Schaken overdag (31 maart 2019)

Op vrijdag 29 maart werden 14 partijen gespeeld in de derde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (28 maart 2019)

Op vrijdag 29 maart is de derde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (28 maart 2019)

Op dinsdag 26 maart werden drie partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (28 maart 2019)

Op dinsdag 26 maart werden twee inhaalpartijen in de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A en groep B. De standen van groep A en groep B zijn bijgewerkt.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (28 maart 2019)

Op dinsdag 26 februari werden twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. In de drukke onderste helft waren Roland Robinson en Johan Wuijts pas aan hun achtste finalepartij toe. Het resultaat betekende een beslissingsvluggertje, en dat werd door Johan gewonnen. In de kwartfinale treft hij nu John van Rooij. In de dunbevolkte bovenste helft waren Gachatur Kazarjan en Sebastiaan Smits al toe aan de halve finale. Laatstgenoemde won, waardoor hij opnieuw de finale gaat spelen.

 

Saldocompetitie (25 maart 2019)

Op dinsdag 26 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (25 maart 2019)

Op dinsdag 26 maart worden enkele partijen ingehaald in de lentecompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (25 maart 2019)

Op dinsdag 26 maart wordt een partij in de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (20 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen lentecompetitie (20 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart is de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (20 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart is HSC ondanks een gelijkspel gestrand in de halve finale van de NBSB-bekercompetitie. Eindhoven won op het eerste bord en gaat daarom naar de finale. Het verslag is al geplaatst.

 

Saldocompetitie (18 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (18 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart is de tweede ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (18 maart 2019)

Op dinsdag 19 maart speelt HSC in de halve finale van de NBSB-bekercompetitie thuis tegen Eindhoven.

 

Uitslagen externe competitie (17 maart 2019)

Op zaterdag 16 maart werd een keer gewonnen, maar helaas ook twee keer verloren in de externe competitie. HSC 1 ervoer in Asten dat koploper De Combinatie net wat sterker was, het werd 5½ - 2½. Aangezien HSC 3 in dezelfde zaal met 2 - 6 won van De Combinatie 3 werd de massakamp met minimaal verschil gewonnen. HSC 2 was in Eindhoven met 6 - 2 vrij kansloos tegen de koploper van klasse 4I en is daarmee in de gevarenzone terecht gekomen. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (14 maart 2019)

Op zaterdag 16 maart is de zevende respectievelijk zesde ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen opnieuw een uitwedstrijd, maar de reisafstanden zijn dit keer zeer beperkt. HSC 1 speelt net als HSC 3 in Asten tegen een team van De Combinatie. Hun eerste team is koploper en zal ons vaandelteam vermoedelijk een zware middag gaan bezorgen. Hun derde team is echter lager geklasseerd dan ons derde, waardoor we toch gaan proberen de massakamp in Helmonds voordeel te beslissen. HSC 2 bezoekt Eindhoven en krijgt met het tweede team van ESV de bijna koploper te bestrijden.

 

Uitslagen lentecompetitie (13 maart 2019)

Op dinsdag 12 maart is de eerste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar de uitslagen in groep A, groep B en groep C. De standen van groep A, groep B en groep C zijn bijgewerkt.

 

Uitslagen barrage herfstcompetitie (13 maart 2019)

Op dinsdag 12 maart werd de laatste barrage van de herfstcompetitie gespeeld. Joep Peeters won met 2 - 0 van Rob Bakels en mag daarom in groep A spelen. Rob gaat naar groep B.

 

Saldocompetitie (11 maart 2019)

Op dinsdag 12 maart kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma lentecompetitie (11 maart 2019)

Op dinsdag 12 maart gaat de lentecompetitie beginnen. De indeling van alleen de eerste ronde is bekend. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (11 maart 2019)

Op dinsdag 12 maart wordt de laatste barrage in de herfstcompetitie gespeeld. Rob Bakels en Joep Peeters spelen een tweekamp met als inzet een plaats in groep A. We beginnen om 20.00 uur.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (10 maart 2019)

Op vrijdagavond 8 maart twee deelnemers van HSC in de zevende ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus, ook wel 'KiNG nights' genoemd. Johan Wuijts eindigde met 5 uit 10 op de gedeelde tiende plaats (twaalfde op weerstandspunten). Rob Bakels eindigde gedeeld 27e met 2 punten. Een (foto)verslag alsmede de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Schaken overdag (2 maart 2019)

Op vrijdag 1 maart werden 11 partijen gespeeld in de tweede ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (28 februari 2019)

Op vrijdag 1 maart is de tweede ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitslag avondcompetitie (28 februari 2019)

Op donderdag 28 februari speelde was het laatste HSC-team actief in de avondcompetitie. In Gennep werd de plaatselijke schaakclub met 1 - 3 verslagen door HSC B. Het verslag is geplaatst.

 

Uitslag avondcompetitie (27 februari 2019)

Op dinsdag 26 februari speelde HSC C in het kader van de avondcompetitie een uitwedstrijd in Asten tegen De Combinatie B en wist een mooie 1 - 3 overwinning binnen te slepen. Het verslag is al geplaatst.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (27 februari 2019)

Op dinsdag 26 februari werden de barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Danniël van Boxtel wees Marcel Pelgrom met 1½ - ½ terug en claimde daarmee zijn plaats in groep A van de lentecompetitie. Marcel gaat derhalve naar groep B. Joost Rutten versloeg Paul Sanders met 2 - 0 en bereikte daarmee eveneens groep B. Paul moet het in de lentecompetitie doen met een plaats in groep C.

 

Uitslagen avondcompetitie (26 februari 2019)

Op maandag 25 februari speelden twee avondteams van HSC in Tilburg. HSC A speelde het tweede deel van de wedstrijd tegen KiNG A. Op vrijdag werd met 2 - 0 verloren, deze maandag kwam daar in het clublokaal van De Drie Torens nog een 1½ - ½ nederlaag bij, totaalscore derhalve 3½ - ½. HSC D slaagde er ook al niet in te winnen, De Drie Torens C was met 3 - 1 te sterk. Het verslag van HSC A is geplaatst. Op dat van HSC D wordt nog gewacht.

 

Saldocompetitie (25 februari 2019)

Op dinsdag 26 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (25 februari 2019)

Op dinsdag 26 februari worden de laatste barrages in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (24 februari 2019)

Aankomende week is alweer de zesde ronde van de avondcompetitie en alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. Op maandag 25 februari speelt HSC A het restant van de wedstrijd tegen KiNG A in het clublokaal van De Drie Torens in Tilburg. Op vrijdag 22 februari werden de eerste twee partijen gespeeld en verloren (hoewel een ½ - 1½ voorsprong niet ondenkbaar was geweest). Op dezelfde avond en ook in hetzelfde clublokaal speelt HSC D tegen mede middenmoter De Drie Torens C. Op dinsdag 26 februari gaat HSC C naar Asten om aan te treden tegen De Combinatie B dat twee plaatsen hoger in de stand te vinden is. Tot slot gaat HSC B op donderdag 28 februari op bezoek in het Limburgse Gennep om aan te treden tegen de plaatselijke schaakclub. Een grote zege is gewenst om de bordpuntenrace met De Combinatie te kunnen volhouden.

 

Noteboomtoernooi Leiden (24 februari 2019)

Drie HSC'er speelden vanaf vrijdag 22 tot en met zondag 24 februari mee in groep B van het Noteboom-weekendtoernooi in Leiden. Jerzy Cebula eindigde dit keer op de gedeelde zesde plaats (zevende op weerstandspunten) met 4½ uit 6 en een TPR van 2014. Pim Blijlevens begon het toernooi matig, maar herstelde zich in de laatste ronden en kwam uiteindelijk op 4 uit 6. Dat betekende een gedeelde twaalfde plaats (22e op weerstand) en een TPR van 1937. Het omgekeerde was het geval bij Johan Wuijts. Na 3 uit 3 in de eerste ronden kwam er nog slechts een halfje bij. Een gedeelde 23e plaats (ook 23e op weerstand) en een TPR van 1874 was zijn magere resultaat. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Schaken overdag (24 februari 2019)

Vrijdag 22 februari waren al meteen twaalf deelnemers bij de eerste ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 

Schaken overdag (21 februari 2019)

Op vrijdag 22 februari wordt gestart met een nieuwe activiteit binnen de Helmondse Schaakclub, schaken overdag. In ons clublokaal Snookertown is er de mogelijkheid om vanaf 14.00 uur twee partijen tegen dezelfde tegenstander te spelen. Deze middag is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De middag duurt tot ongeveer 17.15 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (21 februari 2019)

Op dinsdag 19 februari werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen barrages herfstcompetitie (21 februari 2019)

Op dinsdag 19 februari werden de barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Johan Wuijts versloeg Gachatur Kazarjan met 2 - 0 en mag in de lentecompetitie in groep A uitkomen. Gachatur speelt in groep B, en ook Paul Sanders houdt de hoop op een plaats in die groep levend. In een driekamp met Ton Hageman en Hans Voogt was hij de beste, en plaatst zich daarmee voor de barrage tegen Joost Rutten.

 

Uitslag interne bekercompetitie (21 februari 2019)

Op dinsdag 19 februari speelden John van Rooij en Marcel Pelgrom remise in de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Omdat laatstgenoemde afzag van een beslissingsvluggertje gaat John naar de volgende ronde.

 

Saldocompetitie (18 februari 2019)

Op dinsdag 19 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (18 februari 2019)

Op dinsdag 19 februari worden de barrages in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

De Drie Torens Reünietoernooi Tilburg (18 februari 2019)

Op zaterdag 16 februari speelde Danniël van Boxtel mee in het reünietoernooi van De Drie Torens, waar hij als oud-lid van Schavo aan mee mocht doen. Met 4 uit 7 eindigde hij op de gedeelde zesde plaats (achtste op weerstandspunten). De eindstand is de vinden op de site van De Drie Torens.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (16 februari 2019)

Op vrijdagavond 15 februari speelden vier HSC'ers mee in de zesde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Johan Wuijts haalde een knappe gedeelde zevende plaats (tiende op weerstandspunten) met 6 uit 10. Pim Blijlevens haalde een half punt minder en eindigde op de gedeelde 13e plaats (15e op weerstand). Wilfried van de Kimmenade en Rob Bakels zijn wat minder bedreven in het snelle werk; ze zijn terug te vinden op de plaatsen 33 en 34 met achtereenvolgens 3 en 2½ uit 10. Een (foto)verslag alsmede de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (16 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslag interne bekercompetitie (16 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari won John van Rooij in de voorronde van de interne bekercompetitie van Bart van Asperdt en mag het nu opnemen tegen Marcel Pelgrom.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (13 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari won HSC in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie met onverwacht grote cijfers in Boxtel, Dubbelschaak '97 werd met ½ - 3½ geklopt. Het verslag is al geplaatst.

 

Saldocompetitie (11 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (11 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari wordt een partij in de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (11 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari speelt HSC in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie opnieuw een uitwedstrijd, dit keer in Boxtel waar Dubbelschaak '97 wacht.

 

Uitslagen externe competitie (9 februari 2019)

Op zaterdag 9 februari speelden we weer voor de externe competitie. Helaas leverde de massale thuiswedstrijd ons slechts één gelijkspel op. HSC 1 werd volledig verpulverd door het Eindhovense WLC, hoewel de 1 - 7 enigszins geflatteerd was. HSC 2 haalde alweer het vierde gelijkspel van het seizoen, maar tegen het iets sterker ingeschatte Gardé uit Soerendonk was dat geen slecht resultaat. HSC 3 ging met de kleinst mogelijke cijfers onderuit tegen Gardé 2, waardoor de massakamp tegen deze vereniging nipt verloren ging. De verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn geplaatst, dat van HSC 3 volgt hopelijk spoedig.

 

Programma externe competitie (7 februari 2019)

Op zaterdag 9 februari mogen we na een winterstop van bijna twee maanden weer aan de bak voor de externe competitie. Alle HSC-teams spelen in ons clublokaal Snookertown, alwaar om 13.00 uur begonnen wordt. HSC 1 krijgt het sterke WLC uit Eindhoven op bezoek, momenteel goed voor een half bordpuntje meer. Om nog mee te doen in de promotiestrijd mag in ieder geval niet verloren worden. HSC 2 speelt tegen Gardé en die hebben 4 matchpunten meer. Een resultaat behalen is wenselijk om degradatieperikelen te voorkomen. Ook HSC 3 speelt tegen een team uit Soerendonk; Gardé 2 is tot nog toe ongeslagen. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (6 februari 2019)

Op dinsdag 5 februari werden vijf partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 februari 2019)

Op dinsdag 5 februari werd nog een laatste partij ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. De remise tussen Danniël van Boxtel en Roel van de Donk heeft de volgende eindstand tot gevolg.
Pim Blijlevens versloeg Johan Wuijts in de pre-barrage na een beslissingsvluggertje en mag in de lentecompetitie in groep A uitkomen. Johan heeft die kans ook nog, mits hij de barrage wint.

 

Uitslag interne bekercompetitie (6 februari 2019)

Op dinsdag 5 februari won Sebastiaan Smits in de interne bekercompetitie van Hans Voogt en heeft daardoor de halve finale bereikt.

 

Saldocompetitie (4 februari 2019)

Op dinsdag 5 februari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (4 februari 2019)

Op dinsdag 5 februari worden de laatste inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Daarnaast wordt al een pre-barrage gespeeld in groep A. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

KNSB-ratinglijst (2 februari 2019)

De KNSB-ratinglijst van februari is bekend. Helaas zijn niet alle resultaten van de avondcompetitie verwerkt. Voor spelers van HSC B is de decemberronde niet meegeteld, en de resultaten van de klasse waarin HSC D speelt, zijn in zijn geheel niet verwerkt. Dat zal allemaal ongetwijfeld in de meilijst gecorrigeerd zijn. De grootste stijger is dit keer Hans Nacinovic, die 30 punten liet bijschrijven. Nummer 2 is Paul Sanders met 23 punten winst en Ton Hageman ging 18 punten omhoog en is derde in dit klassement. Grootste daler is dit keer Sebastiaan Smits die 34 punten zakte. Ook Bart Dekker komt in dit klassement voor, hij ging 26 punten achteruit. Met een verlies van 23 punten werd Wilfried van de Kimmenade derde. Voor het eerst in de lijst staan Gachatur Kazarjan, met 1355, en Jos Pieters, met 1209. Kijk even naar de HSC-lijst.

 

Uitslagen avondcompetitie (30 januari 2019)

Op dinsdag 29 januari speelden de avondteams van HSC weer eens thuis en er konden twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag worden genoteerd. HSC A werd met maximale cijfers afgedroogd door HMC uit Den Bosch. HSC B maakte die afstraffing een beetje goed door het tweede avondteam van HMC met 3 - 1 te kloppen. HSC C speelde gelijk tegen Mierlo-Geldrop doordat in de laatste partij bleek dat toch niet alle toreneindspelen remise zijn. HSC D boekte een mooie 3 - 1 overwinning op Son en Breugel en klimt in de stand. De verslagen van HSC A, HSC B, HSC C en HSC D zijn geplaatst.

 

Saldocompetitie (28 januari 2019)

Op dinsdag 29 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (28 januari 2019)

Op dinsdag 29 januari wordt de tweede massale thuiswedstrijd in de avondcompetitie gespeeld in ons clublokaal Snookertown. In deze vijfde ronde treft HSC A het op papier sterkste team in de hoofdklasse, HMC uit Den Bosch. Ook het tweede avondteam van deze vereniging komt naar Helmond; HSC B, dat promotie sinds de vorige ronde weer volledig in eigen hand heeft, is de tegenstander. HSC C speelt tegen Mierlo-Geldrop, de nummer twee in de klasse D2. HSC D krijgt te maken met Son en Breugel dat momenteel één matchpunt meer heeft dan ons team. Toeschouwers zijn van harte welkom. De wedstrijden beginnen rond 20.15 uur.

 

Pieters'kerk (27 januari 2019)

Jos Pieters heeft weer een mooi verhaal geschreven, dit keer over het Tata Steel toernooi.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (23 januari 2019)

Op dinsdag 22 januari werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 januari 2019)

Op dinsdag 22 januari werd een beperkt aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 speelden Bart Dekker en Danniël van Boxtel de enige partij. Danniël koos voor een opening waarin zwart al snel een pion offert in ruil voor open lijnen. Net na de opening besloot hij deze pion terug te winnen ten koste van zijn loperpaar. Bart opende daarna snel de stelling en de vele dreigingen groeiden Danniël boven zijn hoofd. Met mat in zicht gaf hij op. Geen bijzondere wijzigingen in de stand.
In groep 2 werd ook maar één partij gespeeld. Rob Bakels wilde net na de opening tegen Paul Sanders met f2-f4 zijn f-lijn openen. Dit verloor echter direct een stuk. Lang probeerde Rob er nog iets van te maken en investeerde zelfs nog meer materiaal, maar de verdediging was niet moeilijk. Na deze overwinning is een plekje in groep B opeens weer in zicht voor Paul zoals blijkt uit de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (23 januari 2019)

In de interne bekercompetitie werden twee partijen gespeeld op dinsdag 22 januari. Joep Peeters schatte zijn kansen bij een beslissingsvluggertje niet zo hoog in en zocht daarom met wit al snel de complicaties op tegen Johan Wuijts. In ruil voor zijn dame kreeg Joep een toren en loper van Johan. De keuze voor lange rokade bleek niet de juiste. Hierdoor kon Johan met zijn dame eenvoudig aan aanval op de witte koning starten. De partij werd daarna vlot gewonnen door Johan. De andere bekerpartij duurde een stuk langer. Hans Nacinovic lootte wit tegen Paul van Asseldonk. In een stelling met tegenovergestelde rokade startte hij een aanval op de koningsvleugel van Paul. De aanval kon echter worden afgeslagen en langzaamaan kwam Paul steeds beter te staan en boekte Paul een directe overwinning.

 

Saldocompetitie (21 januari 2019)

Op dinsdag 22 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (21 januari 2019)

Op dinsdag 22 januari worden enige inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Gachatur is Helmonder van de week! (20 januari 2019)

In de Traverse van afgelopen woensdag verscheen een mooi artikel over Gachatur Kazarjan. Voor Jos Pieters was dit een inspiratie tot het schrijven van dit stukje.

 

Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap Horst (20 januari 2019)

Op zaterdag 19 januari speelden twee HSC'ers mee in het snelschaaktoernooi om het Noord-Limburgs kampioenschap in Horst. In de vrij sterk bezette hoogste finalegroep pakte Pim Blijlevens een mooie derde plaats met 4½ uit 7. In de vijfde finalegroep greep Joep Peeters met 5½ uit 7 het zilver. Op de site van de LiSB staat een linkje naar de eindstanden.

 

Tata Steel Chess Wijk aan Zee (17 januari 2019)

Vanaf maandag 14 tot en met woensdag 16 januari speelden nog twee HSC'ers mee in het 'weekday' vierkampentoernooi, onderdeel van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Maarten Smit kon zijn favorietenrol in groep 3B niet waarmaken na een nederlaag in de eerste ronde. Na een plusremise in ronde 2 werd er dan wel gewonnen in de derde ronde en resteerde een gedeelde tweede plaats. Ook Rob Bakels kwam op een gedeelde tweede plaats uit in groep 6J. Hij startte met een remise, om vervolgens in ronde 2 reeds op zet 6 een vol stuk weg te blunderen. Ronde 3 bracht ook voor hem de ommekeer, een prima overwinning en alsnog een 50%-score. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (17 januari 2019)

Op dinsdag 15 januari werden vier partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 januari 2019)

Op dinsdag 15 januari werden zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 speelde Roel van de Donk een goede partij tegen Johan Wuijts. De pionnenstructuur van Roel bestond uit een aantal eilandjes maar hij had goed gezien dat hij daar best een pion kon verliezen bij een afwikkeling naar een dubbel toreneindspel. De vier tegen drie pionnenmeerderheid op de koningsvleugel was niet in winst om te zetten door Johan en daardoor werd na een grote afruil besloten tot remise. Een andere belangrijke partij was die tussen Hugo Faber en Danniël van Boxtel. Vanuit de opening won Hugo al redelijk snel een pion en Danniël heeft die nooit meer terug gezien. Hugo wist uiteindelijk zelfs een gedekte vrijpion op c7 te krijgen met wit en onder die druk restte Danniël niets anders dan opgave. De laatste partij van de avond werd gespeeld door Bart Dekker en Jerzy Cebula. Geïnspireerd door de aanwezigheid van de jury voor de 'meest spectaculaire partij van het seizoen' offerde Bart een volle toren. Hiervoor kreeg hij een langdurig initiatief. Jerzy verdedigde zich echter goed en na een wat mindere voortzetting van Bart wist hij twintig zetten later zijn stukken te activeren. Daarna was het snel afgelopen en moest Bart opgeven. Het blijft heel spannend in deze groep voor de plekken 5 tot en met 10 zoals uit de stand valt af te lezen.
In groep 2 eindigde de partij tussen Bart van Asperdt en Jos Pieters in een overwinning voor de laatste. De witte koning van Bart kwam vroeg in het middenspel op e2 te staan en was daar volstrekt weerloos tegen de open lijnen van Jos. Hans Voogt pakte tegen Ger Wich een belangrijk punt. Ger werd langzaam weggedrukt door Hans en nadat de witte dame op b1 min of meer opgesloten werd had verder doorspelen geen zin meer. Door deze overwinning van Hans is hij nog volop in de race voor een plek in de B-groep. Concurrent voor deze plek is Roland Robinson die zich deze avond zelf kon plaatsen voor de (pre)barrages van de A-groep. Daarvoor moest minimaal gelijkgespeeld worden tegen Marcel Pelgrom. Dit lukte jammerlijk niet voor Roland. Na een fout van Roland kon Marcel bezit nemen van de c-lijn en daar was de stelling van Roland niet tegen bestand wat resulteerde in een opgave. Er kan nog van alles gebeuren blijkt uit de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (17 januari 2019)

In de interne bekercompetitie trof Arjan Heijligers op dinsdag 15 januari in Sebastiaan Smits de op papier sterkste tegenstander van deze bekercompetitie. Al snel verloor Arjan een stuk en toen daar nog meer groot materieel bijkwam was het tijd om op te geven. De partij tussen Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk duurde heel wat langer. Gerard koos weer de voor hem zo karakteristieke opstelling. Normaal weet hij de stelling wel goed gesloten te houden maar dit keer kende die meer zwaktes. Daarvan profiteerde Paul. In een duidelijk slechtere stelling ging Gerard door zijn vlag. Sebastiaan en Paul hebben zich geplaatst voor hun volgende ronde.

 

Saldocompetitie (14 januari 2019)

Op dinsdag 15 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (14 januari 2019)

Op dinsdag 15 januari worden enige inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Tata Steel Chess Wijk aan Zee (13 januari 2019)

Vanaf vrijdag 11 tot en met zondag 13 januari speelden drie HSC'ers mee in het weekendvierkampentoernooi, onderdeel van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Sebastiaan Smits kwam na promotie vorig jaar uit in de sterke groep 1E en verloor helaas al zijn partijen. Hugo Faber was ratingfavoriet in groep 3E, maar kon zijn eerste plaats na twee ronden niet consolideren. Een nederlaag in de slotronde leverde hem een gedeelde tweede plaats op. Nico Vissers was in groep 4N geplaatst, maar was daar op papier de zwakste (tenminste als naar de KNSB-rating gekeken wordt). Een 0 uit 3 bevestigde die constatering. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 

Gachatur Kazarjan twee keer kampioen van Brabant! (10 januari 2019)

Op woensdag 2 januari werd het NBSB-kampioenschap categorie E (tot 10 jaar) gespeeld in Maarheeze en Gachatur Kazarjan was met 7 uit 7 oppermachtig. Twee dagen later, op vrijdag 4 januari, deed hij het nog eens dunnetjes over door opnieuw in Maarheeze ook categorie D (tot 12 jaar) te winnen met 9 uit 9! Hij mag nu in beide categorieën meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Meer informatie is te vinden op de NBSB-site.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 januari 2019)

Op dinsdag 8 januari een vol programma in de herfstcompetitie op de eerste clubavond van 2019.
In groep 1 waren Joost Rutten en Johan Wuijts als eerste klaar. De partij ging redelijk gelijk op totdat Joost in het vroege middenspel onnodig een pion verloor. Omdat hierbij ook direct de dames werden geruild zag Joost weinig reden meer om door te spelen en gaf op. Jerzy Cebula en Danniël van Boxtel speelden een spectaculaire partij. Al in de opening offerde Jerzy een stuk. Als compensatie kreeg hij hiervoor een sterk paard op d6 en een aanval op de verzwakte koningsvleugel van Danniël. Om een beslissende witte dameaanval op h6 te voorkomen speelde Danniël g6-g5. Daarbij had hij echter over het hoofd gezien dat de witte dame via f6 alsnog het veld h6 kon bereiken en kon hij direct opgeven. In de uitgebreide analyse achteraf bleek dat het idee van Danniël met g6-g5 juist was, maar eerst bleek een tussenzet nodig. Dan had Danniël de partij waarschijnlijk gewonnen. Joep Peeters speelde met wit tegen Roel van de Donk. Geheel in stijl van de resultaten van Joep tot nu toe werd dit een remise. Roel stond in de eindstelling weliswaar een pion voor maar zou die weer gaan verliezen. In het resterende eindspel heeft zwart door de geïsoleerde witte d-pion wel een voordeel maar naar mening van Roel te weinig om door te spelen. Waar alle partijen deze avond snel tot een beslissing kwamen speelden Pim Blijlevens en Bart Dekker een partij die tot na middernacht duurde. Met zorgvuldig spel had Bart met zwart een langzame maar effectieve aanval opgezet. Pim moest noodgedwongen met zijn koning aan de wandel. Optisch leek de stelling ook verloren voor Pim maar de definitieve beslissing afdwingen bleek niet zo eenvoudig. Op den duur draaide de partij en leek remise in zicht voor Pim. Onder druk van de klok maakte Pim echter een fout waarna Bart de onbeschermde koning van wit onder vuur kon nemen en de winst uiteindelijk toch naar zich toe kon trekken. Door de uitslagen deze avond zijn Pascal Boudewijns en Bart zeker van een plek in de A-groep. Voor de overige plekken in de A-groep ligt het nog helemaal open, zelfs de nummer 8 maakt hierop nog een kans, zoals blijkt uit de stand.
In groep 2 had Jos Pieters het heel lastig tegen kersvers Brabants kampioen onder 9 en onder 12 Gachatur Kazarjan. Al snel verloor Jos een kwaliteit, wat vakkundig door Gachatur werd uitgeschoven naar winst. Kort daarna waren Arjan Heijligers en Marcel Pelgrom klaar. Na het 1.e4 van Arjan zag Marcel tot zijn eigen afgrijzen een zwarte pion op b5 verschijnen. Een heus nieuwtje maar onbedoeld, omdat Marcel op de eerste zet c5 wilde spelen. Arjan won dus direct al een pion maar daarvoor kreeg Marcel wel enige compensatie in de vorm van open lijnen. Dat werd Arjan uiteindelijk te veel en na een aftrekschaak verloor hij zijn dame en kon hij opgeven. Rob Bakels en Bart van Asperdt haalden een partij in. Rob had al snel voordeel en een pion meer te pakken. Later in de partij werden dit meerdere pionnen en had verder spelen geen zin meer en gaf Bart op. De partij tussen Ton Hageman en Hans Voogt is nooit uit balans geweest. Op het einde werd het nog redelijk spannend maar de remisemarge werd niet overschreden. Ger Wich en Roland Robinson waren in deze groep het langst bezig. Net na de opening had Ger een kwaliteit kunnen winnen. Ger vond de open lijnen die Roland daarvoor kreeg te gevaarlijk en zag daarom af van deze kwaliteitswinst. Langzaam kwam Roland wat meer in de partij en won zelfs een pion. In het verre eindspel kwam hier na een fout van Ger een tweede pion bij en gaf Ger direct op. Door de uitslagen vanavond heeft Rob zich definitief geplaatst voor de barrage om een plek in de A groep en zijn voor de resterende twee plekken nog drie kandidaten. Zie de bijgewerkte stand.

 

Uitslag NBSB-bekercompetitie (8 januari 2019)

Op maandag 7 januari was het HSC-bekerteam in Rosmalen met 1 - 3 te sterk voor De Kentering en gaat naar de derde ronde van de NBSB-bekercompetitie. Het verslag is reeds ontvangen.

 

Saldocompetitie (7 januari 2019)

Op dinsdag 8 januari kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (7 januari 2019)

Op dinsdag 8 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma NBSB-bekercompetitie (6 januari 2019)

Op maandag 7 januari speelt HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie een uitwedstrijd in Rosmalen tegen De Kentering.

 

Schnellschachturnier Straelen (6 januari 2019)

Op zondag 6 januari speelden twee HSC'ers traditiegetrouw mee in het Schnellschachturnier, oftewel rapidtoernooi, in het Duitse Straelen. Johan Wuijts leverde een hele mooie prestatie door met 4½ uit 7 op de gedeelde vierde plaats te eindigen. Zijn TPR was 2276 en een IM werd verslagen! Pim Blijlevens was beduidend minder op dreef, met 2 uit 7 en een TPR van 1920 eindigde hij in de achterhoede. Hopelijk verschijnt er binnenkort een eindstand op de site van SC Straelen 1956 e.V..

 

A-74 toernooi Tegelen (31 december 2018)

Op vrijdag 27 december speelden vier HSC'ers mee in het vierkampentoernooi in Tegelen. In de hoogste groep werd Paul van Asseldonk gedeeld tweede met 1½ uit 3. In de tweede groep haalde Roland Robinson ook 1½ punten en werd ongedeeld tweede. In groep 9 ook al een ongedeelde tweede plaats voor Jos Pieters, eveneens met 1½ uit 3. In groep 10 scoorde Paul Sanders als enige 2 uit 3 en dat leverde hem een gedeelde eerste plaats op. De eindstanden zijn te vinden op de site van de Tegelse Schaakvereniging.

 

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (24 december 2018)

Op zaterdag 22 december vond ook het Stukkenjagers Kersttoernooi plaats met twee deelnemende HSC'ers. Hugo Faber liet dit keer Boxmeer aan zich voorbij gaan en speelde een prima toernooi. In de hoogste groep eindigde hij met 4 uit 7 op een gedeelde elfde plaats. Weliswaar buiten de prijzen, maar zijn TPR van 2148 was prima. Mario Adriaans werd in de tweede groep gedeeld 45e met 2 uit 7. De eindstanden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

 

Witte Kersttoernooi Boxmeer (24 december 2018)

Op zaterdag 22 december waren zeven HSC'ers te vinden in het gezellige Witte Kerst snelschaaktoernooi in Boxmeer. Na zeven voorronden werden de schakers ingedeeld in zes finalegroepen. In de hoogste groep eindigde Pim Blijlevens als tweede met 4½ uit 7, ruim voor Paul van Asseldonk die met 2 punten als achtste eindigde. Groep B werd overtuigend gewonnen door Johan Wuijts met 5½ punten. Roland Robinson eindigde als gedeeld vierde in deze groep met 4 uit 7. Groep C werd een prooi voor Rob Bakels, met 5 uit 6 werd hij eerste op SB-punten. Derde in deze groep werd Gachatur Kazarjan met 4½. Millo Labriaire was met 1 uit 6 de nummer 6 in finalegroep F. Op de site van de organiserende schaakvereniging De Vrijpion is meer informatie te vinden, inclusief vele foto's.

 

Kersttoernooi Deurne (24 december 2018)

Op donderdagavond 13 december speelden maar liefst zeven HSC'ers mee in het Kersttoernooi van Deurne. In de hoogste vier groepen kaapten clubgenoten de hoofdprijzen weg. Zo werd groep 1 gewonnen door Pim Blijlevens met 4½ uit 5, was Roland Robinson de sterkste in groep 2 met 3½ uit 5, won Gachatur Kazarjan groep 3 met 4½ uit 5 en zegevierde Jos Pieters in groep 4 met 4 punten. Van de overige drie eindigden Johan Wuijts en Paul van Asseldonk op de gedeelde tweede plaats in groep 1 en werd Wilfried van de Kimmenade gedeeld derde in groep 2. De complete eindstanden zijn te vinden op de site van Deurne.

 

Gongtoernooi (19 december 2018)

Op dinsdag 18 december werd het traditionele gongtoernooi gehouden. Dit keer een prima opkomst met 18 deelnemers die allemaal met een prijsje huiswaarts keerden. Gerard van de Kerkhof was deze keer de beste met 4½ uit 5. Johan Wuijts en Pim Blijlevens deelden de tweede plaats met een half punt minder. Kijk even naar de eindstand.

 

Gongtoernooi (17 december 2018)

Op dinsdag 18 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden met voor elke deelnemer een prijs in natura. We beginnen omstreeks 20.15 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Uitslagen externe competitie (16 december 2018)

Zaterdag 15 december was niet echt een gelukkige dag voor de HSC-teams in de externe competitie; alle teams gingen onderuit. Voor HSC 1 was dat zeer sneu. In de alles beslissende partij op bord 1 viel de vlag van de speler van Zuid-Limburg 3 vóór de 40e zet, maar er was geen wedstrijdleider in de buurt om dat te constateren. Daarna werd de gewonnen staande partij zelfs nog weggeblunderd en resteerde een 4½ - 3½ nederlaag. Bij HSC 2 was de wedstrijdleider er wél als de kippen bij om onze tweedebordspeler een nul te geven na het vallen van diens vlag. Ook hier een 4½ - 3½ nederlaag, tegen Zuid- Limburg 5. De nederlaag van HSC 3 was dan wél overtuigend: Eindhoven 4 was met 6½ - 1½ gewoon een maatje te groot. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (13 december 2018)

Op zaterdag 15 december is alweer de volgende ronde van de externe competitie, de laatste ronde van dit kalenderjaar. Alle HSC-teams spelen opnieuw een uitwedstrijd. Zowel HSC 1 als HSC 2 bezoeken het mooie Zuid-Limburg en spelen zelfs tegen teams met diezelfde naam. De fusieclub tussen Voerendaal en DJC speelt immers voor het eerst dit seizoen onder de naam Zuid-Limburg. Ons eerste treft hun derde team, op papier sterk, maar tot nu toe goed voor een schamele 3 matchpunten. Ons tweede speelt tegen hun vijfde team, en dat staat momenteel tweede met 3 matchpunten meer dan wij. HSC 3 zoekt het wat dichter in de buurt. In Eindhoven wacht de koploper, maar ze staan slechts 1 matchpuntje voor. Er zijn derhalve mogelijkheden.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 december 2018)

Op dinsdag 11 december werd een compleet programma afgewerkt in de herfstcompetitie.
In groep 1 waren Johan Wuijts en Joep Peeters als eerste klaar. Johan die bezig is met het opbouwen van een nieuw openingsrepertoire bereikte met wit weinig tegen Joep. De stelling gaf weinig aanknopingspunten en Joep was tevreden met wederom een remise tegen een hoger geratete speler. Niet kort daarna waren Pim Blijlevens en Roel van de Donk klaar maar hier geen remise. In een gesloten stelling liet Roel een pion instaan. Dit leverde niet alleen pionverlies op maar zijn stelling stortte direct in elkaar. Winst voor Pim daarom. Ook bij Danniël van Boxtel en Joost Rutten een snelle partij tenminste in aantal zetten. Direct na de opening ging het mis bij Joost en nog voor de twintigste zet kon hij opgeven. Koploper Pascal Boudewijns en Bart Dekker speelde de meest interessante partij van deze groep. Pascal koos in een overbekende stelling voor uitstel van ontwikkeling van zijn koningsvleugel. Na een schijnoffer van Bart belande de zwarte koning van Pascal op d7 maar verrassend genoeg stond de koning daar vrij veilig. Om onder de zwarte druk vandaan te komen moest Bart zijn dame zelfs via het veld a1 in het spel brengen. Lange tijd had Bart een klein voordeel maar in wederzijdse tijdnood gaf Pascal pardoes zijn dame en daarmee de partij weg. De langste partij was die tussen Hugo Faber en Jerzy Cebula. Daarbij kreeg Hugo een goede aanval nadat Jerzy een onbelangrijke pion op a2 had opgehaald. Het lukte Hugo in tijdnood echter niet zijn aanval om te zetten in iets concreets en hij zag niets beters dan afwikkelen naar een toreneindspel. In dat eindspel gaf de oorspronkelijk onbelangrijke pion meer de doorslag en wist Jerzy te winnen. Door de uitslagen van deze avond zijn de verschillen tussen de eerste acht kleiner geworden, zoals blijkt uit de stand.
In groep 2 was de partij tussen Hans Voogt en Bart van Asperdt snel beslist. Beide spelers hadden lang gerokeerd maar de koningsstelling van Bart kende veel zwaktes. Deze zwaktes waren ook indirect de aanleiding voor de winst van Hans. Bart overzag een familieschaakje waarna een dame verloren ging. Niet veel daarna was de partij tussen Ger Wich en Arjan Heijligers klaar alhoewel de uitslag daar al enige tijd vast stond. Nadat Arjan snel een stuk verloor gingen er ook andere stukken verloren. Arjan probeerde het nog enige tijd maar dat was tevergeefs. De partij tussen Ton Hageman en Marcel Pelgrom is nooit uit evenwicht geweest en remise was daarom ook de logische uitslag. Rob Bakels en Gachatur Kazarjan speelden een boeiende partij. Na enige stukkenruil in het centrum resteerde een stelling met daarin een geïsoleerde pion op d5 voor Gachatur. Rob had duidelijk voordeel hierdoor maar verzuimde de trekker over te halen waarna een remise resteerde. Het langst waren Roland Robinson en Jos Pieters bezig. Daarbij bood Jos stevige tegenstand. Pas in het vierde uur van de partij viel daarom ook de beslissing. Roland bracht zijn stukken naar de koningstelling en Ph4 gaf daarbij de doorslag. Met deze overwinning heeft Roland verdere aansluiting gevonden bij de bovenste drie plekken, zoals uit de stand blijkt.

 

Saldocompetitie (10 december 2018)

Op dinsdag 11 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (10 december 2018)

Op dinsdag 11 december wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen avondcompetitie (8 december 2018)

Op donderdag 6 december was HSC C met 3½ - ½ redelijk kansloos in en tegen Veldhoven, hoewel het team op rating toch ongeveer gelijkwaardig was. Het verslag staat online.
Een dag later was HSC A in Tilburg niet in staat een mooie 0 - 2 voorsprong te verzilveren. Voor KiNG B voelde het uiteindelijke gelijkspel als een overwinning. Het verslag van deze wedstrijd is geplaatst.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 december 2018)

Op dinsdag 4 december werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 werden drie partijen gespeeld. Als eerste waren Roel van de Donk en Joost Rutten klaar. Roel pleegde naar eigen zeggen een nieuwtje in de opening wat totaal verkeerd uitpakte. Toen Joost een matdreiging in de stelling bracht zag Roel deze over het hoofd en kon hij direct opgeven. Danniël van Boxtel kreeg al snel voordeel tegen Pim Blijlevens. Binnen tien zetten stond de zwarte koning van Pim al noodgedwongen op e7 na een dameschaakje op h5. De pionnenstructuur van Pim was ook niet geweldig met een dubbele f-pion die verder niet door andere pionnen gedekt werden. Na dameruil hield Danniël nog steeds stevig druk op de stelling. Toen hij wat zetten herhaalde om tijd te winnen ging het mis. Er verscheen drie maal dezelfde stelling op het bord waarna een opgeluchte Pim bij de wedstrijdleider remise kon claimen. Als laatste in deze groep waren Bart Dekker en Joep Peeters bezig. Bart had een klein ruimtevoordeel uit de opening en manoeuvreerde behoedzaam zijn stukken naar betere velden. Daar zat een onnauwkeurige zet tussen waardoor Joep het initiatief kon nemen. Bart besloot daarna tot het offeren van een pion maar de compensatie daarvoor viel tegen. In de eindstelling had Joep een voordeel maar hoefde hij niet lang na te denken over het remiseaanbod van Bart. Zoals uit de bijgewerkte stand blijkt heeft in deze groep vooral Joost goede zaken gedaan door de laatste plaats te verlaten. Nu staat zijn directe tegenstander Roel op de laatste plaats, eentje die degradatie naar de C-groep in de lentecompetitie kan betekenen.
In groep 2 was er maar één partij, die tussen Marcel Pelgrom en Jos Pieters. Al snel won Marcel twee pionnen. Daarnaast had Marcel actievere stukken. De koning van Jos was het meest actieve stuk van zwart maar dat bleek dit keer geen voordeel. Nadat de zwarte koning gevangen werd op c6 kon Marcel even later met een torenschaak op d6 de genadeklap geven. Met deze overwinning maakt Marcel een sprong naar de twee plek, zoals af te lezen valt uit de stand.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (5 december 2018)

De interne bekercompetitie op dinsdag 4 december kende een aantal (grote) verrassingen. De partij tussen Paul van Asseldonk en Ger Wich viel daar niet onder. Paul had wit geloot, offerde een pion en kreeg daarvoor grote compensatie. Onder die druk gaf Ger een stuk weg en plaatste Paul zich daarmee voor de volgende ronde. Hans Nacinovic speelt na lange afwezigheid weer eens mee in de bekercompetitie. Met Pascal Boudewijns lootte hij de huidige koploper van de eerste groep in de interne competitie. Na een lange gelijkopgaande partij werd in het verre eindspel met nog nauwelijks stukken op het bord tot remise besloten. Een snelschaakpartij moest uitkomst bieden. Daarbij vond een nieuwe loting plaats en kreeg Pascal wederom wit. Je hebt dan een minuut meer bedenktijd maar winst is noodzakelijk om door te gaan. De snelschaakpartij werd echter gewonnen door Hans die daarmee zijn bekeravontuur met minimaal één partij verlengd heeft. Een nog wat grotere verrassing was de winstpartij van Roland Robinson tegen Jerzy Cebula. Met zwart wist Roland de pionnenstructuur van Jerzy te versplinteren. Als compensatie kreeg Jerzy daarvoor het loperpaar tegen het paardenpaar van Roland. Een dergelijk paardenpaar wordt echter nog wel eens onderschat in kracht. Jerzy kon dan ook weinig potten breken maar bleef wel met zijn eilandenstructuur zitten. Langzaam nam Roland het initiatief over en in het toreneindspel kon hij de winst naar zich toe trekken. De partij tussen Gachatur Kazarjan en Hugo Faber was een kleine sensatie. Nadat Gachatur eerder Pim Blijlevens had uitgeschakeld in de beker viel nu Hugo ten prooi aan zijn dadendrang. En dat was niet bepaald een vervroegd Sinterklaascadeautje van Hugo. Uit de opening kwam een min of meer gelijke stelling. Hugo probeerde met een zwarte koningsaanval door de witte stelling heen te breken. Gachatur verdedigende zich echter uitstekend en hield een kwaliteit daaraan over. Met deze prachtige overwinning heeft Gachatur zich al eerste geplaatst voor de halve finale.

 

Uitslagen avondcompetitie (5 december 2018)

Op maandag 3 december speelde HSC B in en tegen Eindhoven voor de avondcompetitie. Het werd een klinkende 0 - 4 overwinning! Het verslag staat al online.
Een dag later was HSC D aan de beurt, maar voor dit team viel geen eer te behalen. Tegen koploper EGS B werd een 3½ - ½ nederlaag geleden. Het verslag van deze wedstrijd volgt hopelijk snel.

 

Saldocompetitie (3 december 2018)

Op dinsdag 4 december kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (3 december 2018)

Op dinsdag 4 december worden enige inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (3 december 2018)

Op dinsdag 4 december worden partijen uit de voorronde, de eerste ronde én de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (2 december 2018)

Aankomende week is de vierde ronde van de avondcompetitie en opnieuw spelen alle HSC-teams een uitwedstrijd. Op maandag 3 december trapt HSC B af in en tegen Eindhoven, een team dat momenteel 1 matchpunt minder heeft. Dinsdag 4 december reist HSC D naar Goirle en ontmoet daar medekoploper EGS B. Donderdag 6 december speelt HSC C in Veldhoven tegen het enige overgebleven avondteam van de plaatselijke club. Tot slot mag HSC A het in Tilburg opnemen tegen KiNG B, goed voor twee gelijkspelen tot nu toe.

 

Combinatie Snerttoernooi Asten (2 december 2018)

Op zaterdag 1 december waren vijf HSC'ers afgekomen op het jaarlijkse Combinatie Snerttoernooi. In de hoogste groep speelde Pim Blijlevens een verdienstelijk toernooi. Met 3½ uit 7 (maar wel een TPR van 2120) werd hij gedeeld vierde (ook vierde op weerstandspunten) in deze sterke groep. In groep B was Roland Robinson goed voor een gedeelde tweede plaats (derde op weerstand) met 4½ uit 7. Joep Peeters scoorde in deze groep een halfje minder en werd gedeeld zesde (ook zesde op weerstand). In groep C kwam Gachatur Kazarjan uit op een fraaie tweede plaats met 5½ uit 7. Mario Adriaans was minder goed op dreef, hij werd ongedeeld 16e met 1½ uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van De Combinatie.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (29 november 2018)

Op dinsdag 27 november werden drie partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 november 2018)

Op dinsdag 27 november werden zes partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (26 november 2018)

Op dinsdag 27 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (26 november 2018)

Op dinsdag 27 november wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (25 november 2018)

Op zaterdag 24 november haalden onze externe teams een overwinning en twee gelijkspelen. HSC 1 boekte in Groesbeek een prima zege op het iets sterker ingeschatte team van PION/Mook, 3 - 5. HSC 2 bleef steken op 4 - 4 in Noorbeek, maar er had tegen De Juiste Z méér ingezeten. In de aanloop van de wedstrijd van HSC 3 in Den Bosch ging er van alles mis. Met dat in het achterhoofd valt de 4 - 4 tegen HMC Den Bosch 4 nog alleszins mee. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (22 november 2018)

Op zaterdag 24 november is de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd en daarbij worden drie provinciën aangedaan. HSC 1 reist naar het Gelderse Groesbeek om te strijden tegen de PION/Mook combinatie. Dit team is altijd een geduchte tegenstander en de derde plaats in de ranglijst, net onder ons vaandelteam, bewijst dat. De meeste kilometers zijn, zoals de laatste seizoenen gebruikelijk, voor HSC 2 als het op bezoek gaat bij De Juiste Z helemaal in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg. Dit team heeft na drie ronden exact evenveel match- én bordpunten, dus ook deze confrontatie kan spannend worden. Trotse koploper HSC 3 blijft in Brabant en gaat proberen tegen HMC Den Bosch 4 de punten mee naar huis te nemen. Die mogelijkheid is er, want de Bosschenaren verloren hun eerste twee wedstrijden.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (21 november 2018)

Op dinsdag 20 november werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 november 2018)

Op dinsdag 20 november werden zeven partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (19 november 2018)

Op dinsdag 20 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (19 november 2018)

Op dinsdag 20 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslag avondcompetitie (16 november 2018)

Op donderdag 15 november kwam het laatste avondteam van HSC in actie. HSC C bereikte een maximale overwinning in Uden tegen het tweede team van ODI. Het verslag is al geplaatst.

 

Uitslagen avondcompetitie (15 november 2018)

Op woensdag 14 november speelden twee avondteams in het clublokaal van De Stukkenjagers in Tilburg. HSC A speelde gelijk tegen De Stukkenjagers B en HSC D versloeg De Stukkenjagers F met 1½ - 2½. De verslagen van HSC A en HSC D zijn geplaatst.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (15 november 2018)

Op dinsdag 13 november werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 november 2018)

Op dinsdag 13 november werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 speelden Johan Wuijts en Bart Dekker de enige partij in deze groep deze avond. Na een onnauwkeurige zet van Bart had Johan het overwicht. Een aangeboden kwaliteit werd dan ook terecht door Johan afgeslagen. Johan zag echter niet hoe hij zijn stelling verder kon versterken en dwong met een zetherhaling remise af. Uit de analyse bleek echter dat hij duidelijk voordeel had. Zie de bijgewerkte stand.
In groep 2 werden meer inhaalpartijen gespeeld. Als eerste was Ger Wich klaar tegen Bart van Asperdt. Ger had in het middenspel een dame gewonnen tegen toren en loper. De stukken van Bart werkte niet helemaal goed samen. Toen hij zich enigszins dacht te bevrijden werkte dit averechts. Met een slimme tussenzet kon Ger een loper ophalen en daarmee had verder doorspelen voor Bart geen zin meer. Ton Hageman en Roland Robinson waren de hele partij aan elkaar gewaagd. Voor de neutrale toeschouwer leek het zwarte paard van Roland op a4 uitstekend te staan maar dit was toch te weinig voor de winst. Remise was dan ook de logische uitslag. In de partij tussen Jos Pieters en Rob Bakels viel wel een beslissing. Rob was er in geslaagd met zwart een open h-lijn te creëren. Na verdubbeling van de torens op deze lijn werd de druk op de stelling van Jos verder opgebouwd tot het moment dat deze daar niet meer tegen bestand bleek. Met deze overwinning heeft Rob de koppositie van Gachatur overgenomen. Het aantal punten is gelijk maar Rob heeft net een partij minder gespeeld. Zie ook de bijgewerkte stand.

 

Uitslag avondcompetitie (15 november 2018)

Op dinsdag 13 november verloor HSC B in Asten van medekoploper De Combinatie, het werd 2½ - 1½. Het verslag is al geplaatst.

 

Saldocompetitie (12 november 2018)

Op dinsdag 13 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (12 november 2018)

Op dinsdag 13 november worden enige inhaalpartijen in de herfstcompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (12 november 2018)

Aankomende week is de derde ronde van de avondcompetitie. Op dinsdag 13 november speelt HSC B in Asten een belangrijke wedstrijd tegen De Combinatie, momenteel net als het B-team goed voor 3 matchpunten. Woensdag 14 november wordt er door twee teams naar Tilburg gereisd, en wel naar het clublokaal van De Stukkenjagers. HSC A speelt tegen hun B-team en HSC D gaat hun F-team bestrijden. Op donderdag 15 november is het dan de beurt aan HSC C die het in Uden opneemt tegen ODI B.

 

Snelschaakcyclus Tilburg (11 november 2018)

Op vrijdagavond 9 november speelden vier HSC'ers mee in de derde ronde van de Tilburgse snelschaakcyclus. Pim Blijlevens eindigde met 5½ uit 10 op de gedeelde 12e plaats (17e op weerstandspunten). Johan Wuijts werd gedeeld 18e (ook 18e op weerstand) met 5 uit 10. Een halfje minder had Wilfried van de Kimmenade, die in de slotronde een punt cadeau kreeg van Rob Bakels om zodoende de ratingprijs binnen te kunnen slepen. Maar dit snode plannetje had geen succes, het Roosendaalse talent Frank(ie) Lambregts pakte de beoogde prijs. Wilfried eindigde op de gedeelde 24e plaats (28e op weerstand) en Rob werd ongedeeld 37e met 1½ uit 10. Een verslag alsmede de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (8 november 2018)

Op dinsdag 6 november werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 november 2018)

Op dinsdag 6 november werden vijf partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 werden twee partijen gespeeld. Als eerste waren Johan Wuijts en Hugo Faber klaar. Direct na de opening ontstond een hyperscherpe stelling waarbij over en weer geofferd werd. Hieruit ontstond een eindspel met gelijk materiaal. Johan leek een klein plusje te hebben maar nadat Hugo zijn koningsvleugel had ontwikkeld was daar weinig meer van over en werd tot een remise besloten. De tweede partij deze avond ging tussen Joost Rutten en Bart Dekker. Al snel verloor Joost met wit in de opening een pion. Daar kreeg hij wel goede compensatie voor. Bart lukte het om zijn stelling bij elkaar te houden. Nadat Joost zijn pion terugwon draaide ook het initiatief. Uiteindelijk verloor Joost na diverse matdreigingen een stuk en gaf hij direct op. Uit de bijgewerkte stand blijkt dat nog veel mogelijk is in deze groep.
In groep 2 waren Gachatur Kazarjan en Bart van Asperdt als eerste klaar. Bart had in een eindspel twee verbonden vrijpionnen die echter goed werden gestopt door het loperpaar van Gachatur. Datzelfde loperpaar zorgde er voor dat de pionnen op de koningsvleugel van Bart in bedwang gehouden werden zodat de opmerkelijk geplaatste witte koning op h4 geen gevaar liep. Nadat de vrijpionnen van Bart waren opgehaald door Gachatur was de partij snel afgelopen en restte Bart niets anders dan op te geven. Jos Pieters en Ton Hageman waren in een gelijkopgaande partij wat langer bezig waarbij remise de logische uitslag was. De derde en laatste partij in deze groep was die tussen Paul Sanders en Ger Wich. Hier had Ger al snel een voordeel te pakken en benutte dit voor een aanval op de witte koning van Paul. Deze aanval werd zo sterk dat naar verluidt Ger een mat in twee had kunnen uitvoeren. Dit werd echter gemist. Het resterende eindspel was nog steeds beter voor Ger maar het lukte hem niet dit in winst om te zetten. Toen twee kale koningen op het bord verschenen was de remise onvermijdbaar. Zie hier de bijgewerkte stand.

 

Uitslag avondcompetitie (8 november 2018)

Op dinsdag 6 november boekte HSC B een mooie 2½ - 1½ zege op het sterke Checkmate uit Weert. Het verslag is geplaatst.

 

Saldocompetitie (5 november 2018)

Op dinsdag 6 november kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (5 november 2018)

Op dinsdag 6 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (5 november 2018)

Op dinsdag 6 november speelt HSC B de uitgestelde avondwedstrijd tegen Checkmate uit Weert.

 

Uitslagen externe competitie (4 november 2018)

Op zaterdag 3 november werden in de eerste massale thuiswedstrijd in de externe competitie twee overwinningen en een nederlaag geboekt. HSC 1 was Het Kasteel uit Wijchen met 5 - 3 de baas, maar is koploper af, vanwege de gigantische overwinning van De Combinatie. HSC 2 leed de eerste nederlaag in de competitie, tegen De Vughtse Toren werd het 2½ - 5½. HSC 3 pakte een knappe overwinning tegen het iets sterker geachte tweede team van Veldhoven, het werd 5 - 3 en de koppositie is geconsolideerd. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (2 november 2018)

Op zaterdag 3 november wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. Alle HSC-teams spelen in ons clublokaal Snookertown, en er wordt om 13.00 uur begonnen. HSC 1 treft opnieuw een tegenstander met een lagere gemiddelde rating en zou de koppositie kunnen consolideren, mits er gewonnen wordt. Tegenstander is Het Kasteel uit Wijchen. HSC 2 is na twee gelijkspelen toe aan een overwinning. Dat zou dan moeten gebeuren tegen het ongeveer gelijkwaardige Vughtse Toren. Koploper HSC 3 is pas toe aan de tweede ronde en ontvangt Veldhoven 2, een team dat in de eerste ronde eveneens een overwinning liet noteren. Toeschouwers zijn van harte welkom!

 

KNSB-ratinglijst (1 november 2018)

De KNSB-ratinglijst van november is uitgebracht. De beginronden van de diverse zaterdagcompetities zijn verwerkt, de oktoberronde van de avondcompetitie nog niet. In de top 3 van grootste stijgers heeft Joep Peeters de eerste plaats veroverd met een stijging van 45 punten. Roel van de Donk ging 28 punten vooruit en staat tweede in dit klassement. Het brons is voor Roland Robinson met 24 punten winst. Grootste daler is dit keer Johan Wuijts die maar liefst 46 punten moest inleveren. Ex aequo op de tweede en derde plaats staan Marcel Pelgrom en Joost Rutten, zij verloren beiden 24 punten. Kijk even naar de HSC-lijst.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (1 november 2018)

Op dinsdag 30 oktober werden acht partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 werden drie partijen gespeeld deze avond. Als eerste waren Pim Blijlevens en Joost Rutten klaar. Joost keek al snel tegen een geïsoleerde pion aan en daardoor had Pim een voordeeltje in de stelling. Volstrekt onnodig gaf Joost via een eenvoudige penning een kwaliteit weg en gaf toen direct op. Kort daarna waren Pascal Boudewijns en Jerzy Cebula klaar. Ook deze partij was niet vrij van blunders. Er ontstond een interessante stelling waarbij het loperpaar van Jerzy voldoende compensatie gaf voor zijn verzwakte pionnenstructuur. Toen Pascal in de wederzijdse tijdnoodfase een stuk weggaf leek de partij over maar na torenverlies van Jerzy draaide de partij weer volledig. Kort daarna kwam Pascal als winnaar uit de strijd naar voren. Als laatste waren Hugo Faber en Bart Dekker nog bezig. Hugo zette de opening wat timide op waarna Bart zijn zwarte dame op d3 neer kon zetten vanuit waar de stelling van wit werd gedomineerd. Nadat Bart de verkeerde toren op d8 neerzette kon Hugo afwikkelen naar een wat minder eindspel dat uiteindelijk te weinig aanknopingspunten bood voor Bart, waarna tot remise werd besloten. Zoals uit de stand blijkt heeft Pascal zijn koppositie verstevigd.
In groep 2 waren Arjan Heiligers en Jos Pieters al snel klaar. Deze partij werd eenvoudig gewonnen door Jos. Ook Marcel Pelgrom en Paul Sanders speelden een snelle partij. Paul had zijn stelling hyperscherp opgezet. De stelling van Marcel kon echter wel een stootje verduren en na wat krachtzetten verloor Paul zwaar materieel en kon hij de partij opgeven. Ton Hageman had met wit een prachtige voorpost op e5 tegen Gachatur Kazarjan. Dit voordeel wist hij echter niet verder uit te bouwen door de stugge verdediging van Gachatur. Het lopereindspel wat restte werd door beide spelers als remise ingeschat. De mooiste partij van de avond werd gespeeld door Rob Bakels tegen Ger Wich. Dit keer bewees Rob dat hij ook zonder open f-lijn tot veel fraais in staat is. De stukken van Ger werden helemaal teruggedrongen en met een prachtig paardoffer op g3 deelde Rob de nekslag uit. Mat was niet meer te voorkomen. De partij tussen Roland Robinson en Hans Voogt was heel wat rustiger van opzet. Roland drukte met wit Hans steeds verder weg. Vooral het zwarte paard op a7 viel daarbij op als ongelukkig geplaatst stuk. Zoals de boekjes voorschrijven switchte Roland zijn spel daarna van de damevleugel naar de koningsvleugel. Daar was de stelling van Hans niet tegen bestand en na kwaliteitsverlies en een binnengedrongen witte toren kon hij opgeven. De top drie is ongewijzigd zoals blijkt uit de bijgewerkte stand.

 

Saldocompetitie (29 oktober 2018)

Op dinsdag 30 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (29 oktober 2018)

Op dinsdag 30 oktober wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen avondcompetitie (24 oktober 2018)

Op dinsdag 23 oktober speelden drie avondteams van HSC en ze verloren alle drie. HSC A had dat wel een beetje verwacht tegen het sterke Stukkenjagers A; de 1 - 3 was nog een best redelijk resultaat. HSC C ging met 1½ - 2½ onderuit tegen het gelijkwaardig ingeschatte De Toren uit Leende. HSC D had niets in te brengen tegen De Baronie C uit Breda en verloor met 0 - 4. De verslagen van HSC A en HSC C zijn geplaatst, op dat van HSC D wordt nog gewacht.

 

Programma avondcompetitie (22 oktober 2018)

Op dinsdag 23 oktober wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. De vier HSC-teams spelen alle een thuiswedstrijd in ons clublokaal Snookertown, alwaar de wedstrijden rond 20.00 uur zullen beginnen. HSC A ontvangt De Stukkenjagers A uit Tilburg, vaste titelkandidaat in de hoofdklasse. HSC C mag het opnemen tegen De Toren uit Leende en HSC D krijgt het Bredase De Baronie C te bestrijden. De wedstrijd van HSC B, die vanavond eigenlijk zou moeten aantreden tegen Checkmate uit Weert, is op verzoek van de opponent uitgesteld. De nieuwe afspraak is op dinsdag 6 november.

 

Saldocompetitie (22 oktober 2018)

Op dinsdag 23 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (22 oktober 2018)

Op dinsdag 23 oktober worden enige partijen in de herfstcompetitie ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen en stand saldocompetitie (20 oktober 2018)

Op dinsdag 16 oktober werden de eerste twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 oktober 2018)

Op dinsdag 16 oktober werden zeven partijen gespeeld in de vijfde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (15 oktober 2018)

Op dinsdag 16 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (15 oktober 2018)

Op dinsdag 16 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Kiste Trui toernooi Mook (15 oktober 2018)

Op zaterdag 13 oktober speelden drie HSC'ers mee in het Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Pim Blijlevens haalde een score van 5 uit 7 (zonder remises) en kwam daarmee op de ongedeelde vierde plaats terecht in de hoogste groep. De winnaar van 2017 was minder goed op dreef; Johan Wuijts eindigde ditmaal op de gedeelde zevende plaats (negende op weerstandspunten) met 4 uit 7. In de tweede groep werd Joep Peeters gedeeld tweede (tweede op weerstand) met 5½ uit 7 en kon met een prijsje huiswaarts keren. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van schaakvereniging Mook.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 oktober 2018)

Op dinsdag 9 oktober werden zeven partijen gespeeld in de vierde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn ook bijgewerkt. Helaas hebben Daan Hubers en John van Rooij (beiden groep 1) en Huub Martens (groep 2) zich teruggetrokken uit de competitie. De reeds gespeelde partijen vervallen in de standen.

 

Saldocompetitie (8 oktober 2018)

Op dinsdag 9 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (8 oktober 2018)

Op dinsdag 9 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (7 oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober konden twee overwinningen en een gelijkspel worden bijgeschreven in de externe competitie. HSC 1 was in Veldhoven met 3 - 5 te sterk voor de gastheren en houdt de eerste plaats vast. HSC 2 kon in Boxtel een 1 - 4 voorsprong tegen Dubbelschaak '97 2 niet verzilveren en tekende voor het tweede gelijkspel in deze competitie. HSC 3 versloeg in de eerste ronde Son en Breugel met grote cijfers, 1½ - 6½, en is de eerste leider in de stand. De verslagen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3 zijn geplaatst.

 

Programma externe competitie (4 oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober is alweer de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd, maar de reisafstanden vallen dit keer nog mee. Koploper HSC 1 gaat op bezoek in Veldhoven en treft daar een oude bekende, waartegen in het verleden diverse mooie wedstrijden werden gespeeld. HSC 2 speelt in Boxtel tegen het tweede team van Dubbelschaak '97 dat in de eerste ronde nipt verloor. HSC 3 begint de competitie in klasse 6G in Son en Breugel en mag het opnemen tegen het eerste en enige team van die vereniging.

 

Spectaculairste partij van het seizoen (4 oktober 2018)

Vanaf dit seizoen wordt er een prijs beschikbaar gesteld voor de spectaculairste partij. Dus denk je een mooie interne- of externe partij te hebben gespeeld, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een vakbekwame jury beoordeelt de inzendingen en de prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering. In overleg met de winnaar zal de winnende partij gepubliceerd gaan worden op deze website.

 

Uitslagen interne bekercompetitie (4 oktober 2018)

Op dinsdag 2 oktober was er in eerste ronde van de interne bekercompetitie al direct een bekerstunt te noteren. Gachatur Kazarjan versloeg met wit namelijk Pim Blijlevens op overtuigende wijze. Gachatur had een halfopen g-lijn gekregen en wist goed het geduld te bewaren. De druk werd steeds verder opgevoerd en Pim kon zijn stelling niet meer houden. Hierdoor is Gachatur door naar de kwartfinale. De andere uitslagen waren meer regulier. Jos Pieters wist het Hugo Faber nog lang lastig te maken maar de ervaring van Hugo gaf de doorslag. Ook de partijen uit de voorronde tussen Ton Hageman en Hans Nacinovic en tussen Paul Sanders en Marcel Pelgrom duurde tot laat op de avond, maar ook hier overwinningen voor de spelers met de hoogste ELO rating.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 oktober 2018)

Op dinsdag 2 oktober werden vier partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd een drietal partijen ingehaald. Pascal Boudewijns en Danniël van Boxtel waren min of meer gelijk uit de opening gekomen. Pascal wist een mooie aanval op te zetten door een paardoffer op f6. Pakken was echter niet verplicht dus moest de aanval door Pascal op gang gehouden worden met andere middelen. Dit deed hij prima en enige tijd later sloeg de aanval van hem definitief door. Deze winstpartij wordt door Pascal ingezonden voor de prijs van de spectaculairste partij van het seizoen (zie boven). Joost Rutten had steeds een klein nadeel tegen Jerzy Cebula. Uiteindelijk verscheen er een toreneindspel op het bord van een pion tegen twee pionnen. Dit is niet altijd eenvoudig te winnen maar het lukte Jerzy wel. Als laatste waren Bart Dekker en Roel van de Donk bezig. Bart koos voor een agressieve aanpak en dit resulteerde in een pionwinst. Hiervoor had Roel echter wel goede compensatie. Door iets te langzaam spel van Roel verdween dit voordeel en kon Bart langzaam zijn pion meer omzetten in winst. Kijk hier voor de bijgewerkt stand.
In groep 2 werd een partij vooruitgespeeld. Lang duurde partij niet. Rob Bakels kon al vroeg op de avond het punt tegen Arjan Heijligers bijschrijven. Ook hier een bijgewerkte stand.

 

Saldocompetitie (1 oktober 2018)

Op dinsdag 2 oktober kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma interne bekercompetitie (1 oktober 2018)

Op dinsdag 2 oktober worden partijen uit de voorronde én de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 

Hyfass adviesgroep rapidtoernooi Nieuw-Bergen (30 september 2018)

Vier HSC'ers speelden op zaterdag 29 september mee in het Hyfass rapidtoernooi in het Limburgse Nieuw-Bergen. Johan Wuijts werd met 5½ uit 7 gedeeld eerste, maar kwam op weerstandspunten op de derde plaats terecht. De overige clubgenoten eindigden op de gedeelde zesde plaats met 4 uit 7. Op volgorde van aantal winstpartijen en dan weerstandspunten werd Roland Robinson 12e, Joep Peeters 13e en Pim Blijlevens 15e. De eindstand is hier te bekijken.

 

Uitslagen avondcompetitie (29 september 2018)

Op vrijdag 28 september kwamen de laatste teams in actie. HSC A ging in Roosendaal met minieme cijfers onderuit tegen De Pion, 2½ - 1½. HSC D boekte als derde Helmondse team een gelijkspel, in Dongen werd het 2 - 2 tegen DSC B. De verslagen van HSC A en HSC D zijn binnen.

 

Uitslag avondcompetitie (28 september 2018)

Op donderdag 27 september haalde HSC C een gelijkspel in en tegen Deurne. Het verslag staat online.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 september 2018)

Op dinsdag 25 september werden vijf partijen gespeeld in de derde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn ook bijgewerkt.

 

Uitslag avondcompetitie (26 september 2018)

Op maandag 24 september kwam HSC B niet verder dan een teleurstellend gelijkspel in Sint Oedenrode tegen RDS. Het verslag is reeds te lezen.

 

Saldocompetitie (24 september 2018)

Op dinsdag 25 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (24 september 2018)

Op dinsdag 25 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma avondcompetitie (24 september 2018)

Deze week beginnen de vier avondteams van HSC aan het nieuwe seizoen. In de eerste ronde spelen alle teams uit, te beginnen met HSC B, dat op maandag 24 september in Sint Oedenrode aftrapt tegen RDS. Donderdag 27 september speelt HSC C in en tegen Deurne. Vrijdag 28 september begint het in de hoofdklasse teruggekeerde HSC A maar meteen met de verste uitwedstrijd; in Roosendaal wacht De Pion. Diezelfde avond speelt HSC D in Dongen tegen DSC B.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 september 2018)

Op dinsdag 18 september werden zeven partijen gespeeld in de tweede ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De standen in groep 1 en groep 2 zijn ook bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (17 september 2018)

Op dinsdag 18 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (17 september 2018)

Op dinsdag 18 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 

Uitslagen externe competitie (16 september 2018)

Op zaterdag 15 september is de eerste ronde van de externe competitie begonnen. HSC 1 versloeg het op papier veel zwakkere De Stukkenjagers 4 uit Tilburg met 6 - 2. Het met drie invallers spelende HSC 2 behaalde een verdienstelijk gelijkspel tegen het veel sterker ingeschatte Maastricht. HSC 3 speelde deze ronde nog niet. Verslagen van HSC 1 en HSC 2 zijn toegevoegd.

 

Programma externe competitie (14 september 2018)

Op zaterdag 15 september is de eerste ronde van de externe competitie. Alle teams van HSC zijn tegenwoordig ingedeeld in de KNSB-competitie. HSC 1 speelt zoals gewoonlijk in klasse 3H en treft in het eerste duel De Stukkenjagers 4 uit Tilburg, de laatste kampioen ooit in de promotieklasse van de NBSB. HSC 2 komt dit seizoen uit in klasse 4I en krijgt in deze eerste ronde te maken met Maastricht. HSC 3 is geplaatst in klasse 6G, maar hoeft deze ronde nog niet op te draven. Uiteraard verwachten we leden van dit team wél als toeschouwer in ons clublokaal Snookertown, alwaar de klokken rond 13.00 uur worden aangezet.

 

Uitslagen en standen herfstcompetitie (14 september 2018)

Op dinsdag 11 september werden negen partijen gespeeld in de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2. De eerste standen in groep 1 en groep 2 zijn ook bijgewerkt.

 

Saldocompetitie (10 september 2018)

Op dinsdag 11 september kunnen leden, maar ook niet-leden (!), een partij spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We beginnen om 20.00 uur.

 

Programma herfstcompetitie (10 september 2018)

Op dinsdag 11 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep 1 en groep 2. In beide groepen zal het speeltempo gehanteerd worden van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. We beginnen om 20.00 uur.

 

Stompe Linde toernooi Nuenen (9 september 2018)

Twee HSC'ers speelden op zaterdag 8 september mee in het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. In de hoogste groep werd Pim Blijlevens met 3½ uit 7 gedeeld derde, maar werd op weerstandspunten naar de vierde plaats verwezen. Roland Robinson won de tweede groep met 6 uit 7. De eindstanden zijn te vinden op de site van SV Nuenen.

 

Algemene Ledenvergadering (3 september 2018)

Op dinsdag 4 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

 

Ons clublokaal