Archief laatste nieuws, seizoen 2010-2011

Negende ronde zomercompetitie (31 augustus 2011)
Op dinsdag 30 augustus werden in de negende en laatste ronde van de zomercompetitie weer vijf minutenpartijen gespeeld. Winnaar van deze opnieuw slecht bezochte avond werd Gerard van de Kerkhof, zoals uit de uitslag blijkt. De eindoverwinning van het grand-prix-klassement ging zoals verwacht naar Paul van Asseldonk. In de eindstand bleef hij Hugo Faber en Johan Wuijts uiteindelijk ruim voor.

Programma zomercompetitie (29 augustus 2011)
Op dinsdag 30 augustus wordt de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden dit keer weer negen ronden gespeeld met 5 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (28 augustus 2011)
Vanaf vrijdag 26 augustus speelden drie HSC'ers mee aan het weekendtoernooi van Stukkenjagers in Tilburg. In groep A werd Hugo Faber met zijn 50%-score gedeeld 14e. Jerzy Cebula had een halfje minder en werd gedeeld 21e. Voor beide spelers was de TPR wat hoger dan de huidige rating. Dat gold ook voor Pim Blijlevens, die in groep B op de gedeelde vijfde plaats eindigde met 4 uit 6. Zijn score was zowaar goed voor een (zeer bescheiden) geldprijs! Meer informatie is te vinden op de site van Stukkenjagers.

Achtste ronde zomercompetitie (24 augustus 2011)
Op dinsdag 23 augustus was de opkomst tijdens de achtste ronde van de zomercompetitie opnieuw bedroevend. Voordeel was wel dat het indelen zonder laptop geen problemen opleverde. De acht deelnemers werkten een halve competitie af, die uiteindelijk werd gewonnen door Hugo Faber met 5 uit 7. Hij bleef Johan Wuijts op S.B.-punten net voor, zoals uit de eindstand blijkt. Paul van Asseldonk blijft de leider in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Geboren: Ana! (24 augustus 2011)
Op zondag 21 augustus is Ana Carolina Boudewijns geboren! We wensen de trotse ouders Pascal en Sinaria Boudewijns veel geluk met hun dochter.

Programma zomercompetitie (22 augustus 2011)
Op dinsdag 23 augustus wordt de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden dit keer weer zes ronden gespeeld met 10 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Persoonlijk Kampioenschap NBSB Roosendaal (21 augustus 2011)
Het persoonlijk kampioenschap van Brabant werd dit jaar opnieuw gehouden in het centraal gelegen Roosendaal. Vanaf vrijdag 19 augustus speelden ook drie HSC'ers mee in dit weekendtoernooi. In groep A werd Jerzy Cebula gedeeld 21e met een score van 2½ uit 6. Zijn TPR was in orde zodat zijn rating virtueel weer boven de 2000 is gekomen. In de tweede groep ging het wat minder goed met onze clubgenoten. Pim Blijlevens was met 3 uit 6 en een gedeelde 18e plaats vast niet tevreden. Johan Wuijts won niet één partij en zijn 2 uit 6 betekende een teleurstellende gedeelde 33e plaats. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Zevende ronde zomercompetitie (17 augustus 2011)
Op dinsdag 16 augustus waren er slechts zes deelnemers in de zevende ronde van de zomercompetitie. Paul van Asseldonk was in de minicompetitie de sterkste met een 100%-score, zoals uit de eindstand blijkt. En passant neemt hij de leiding over in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (15 augustus 2011)
Op dinsdag 16 augustus vindt de zevende ronde van de zomercompetitie plaats. Er worden dit keer negen ronden gespeeld met 5 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Open Internationaal Schaaktoernooi Geraardsbergen (15 augustus 2011)
Het negenrondige toernooi in het Belgische Geraardsbergen is al weer ten einde. Van de vier deelnemende HSC'ers bleek Joep Peeters in een zeer goede vorm. Hij werd met 5½ uit 9 gedeeld 24e met een TPR van 2016. Dit resultaat leverde hem een gedeelde ratingprijs tot 1900 op. Pim Blijlevens, Johan Wuijts en Wilfried van de Kimmenade bleven steken op 4½ uit 9 en een gedeelde 64e plaats. Ook hier TPR's die gezien mogen worden, al had er voor Pim wellicht meer in gezeten. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging "Van Pion Tot Dame".

Open Internationaal Schaaktoernooi Geraardsbergen (11 augustus 2011)
Vier HSC'ers spelen vanaf donderdag 11 augustus mee aan het negenrondige toernooi in het Belgische Geraardsbergen. Pim Blijlevens, Joep Peeters, Wilfried van de Kimmenade en Johan Wuijts zijn hopelijk te volgen via de toernooisite.

Zesde ronde zomercompetitie (10 augustus 2011)
Dirk van Dooren was op dinsdag 9 augustus ongenaakbaar in de zesde ronde van de zomercompetitie. Na zes ronden snelschaken met 10 minuten per persoon per partij had hij evenzoveel punten, zoals uit de eindstand blijkt. En passant neemt hij de leiding over in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (8 augustus 2011)
Op dinsdag 9 augustus wordt de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan zes ronden snelschaken met 10 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi Vlissingen (6 augustus 2011)
Het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen is ten einde. Na negen ronden eindigden Sebastiaan Smits en Benjamin Smits op de gedeelde 37e plaats met 5½ uit 9. Op weerstandspunten betekende dat voor de oudste Smits een 55e plaats en voor de jongste een 72e. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Vijfde ronde zomercompetitie (3 augustus 2011)
Op dinsdag 2 augustus werd in de vijfde ronde van de zomercompetitie weer echt gesnelschaakt; 5 minutenpartijen derhalve. Opnieuw was er geen (wedstrijdleider met) laptop aanwezig, zodat er weer een praktische oplossing moest worden gevonden. De 14 deelnemers werden in twee ongeveer even sterke groepen van zeven verdeeld. Na een halve competitie van zeven ronden volgde een finaleronde, waardoor er deze avond door de meeste deelnemers acht partijen werden gespeeld. Verrassende winnaar werd Johan Wuijts door in de finale in tweede instantie te winnen van Danniël van Boxtel, zoals uit de einduitslag blijkt. De verliezer neemt als troostprijs de leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement stevig in handen.

KNSB-ratinglijst (1 augustus 2011)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per augustus is verschenen. De ratingviewer is nog niet bijgewerkt, maar wie niet kan wachten kan zijn of haar nieuwe rating reeds vinden via de KNSB-site.

Programma zomercompetitie (1 augustus 2011)
Op dinsdag 2 augustus wordt de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan negen ronden snelschaken met 5 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi Vlissingen (31 juli 2011)
Benjamin Smits, Sebastiaan Smits en oud-lid Dirk van Dooren spelen vanaf zaterdag 30 juli mee in het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

Vierde ronde zomercompetitie (28 juli 2011)
Op dinsdag 26 juli werd de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld, dit keer met 10 minutenpartijen. Wegens het ontbreken van een (wedstrijdleider met) laptop, werden de tien deelnemers in twee groepen verdeeld. Na een halve competitie van vijf ronden volgde een finaleronde, zodat er toch zes partijen konden worden gespeeld. Zoals uit de einduitslag blijkt werd Dirk van Dooren uiteindelijk eerste, door in de finale met Danniël van Boxtel af te rekenen. Laatstgenoemde is nu gelijk gekomen met Ton van den Waardenburg aan de top van de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (25 juli 2011)
Op dinsdag 26 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan zes ronden snelschaken met 10 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Derde ronde zomercompetitie (20 juli 2011)
De derde ronde van de zomercompetitie werd op dinsdag 19 juli bijzonder overtuigend gewonnen door Pim Blijlevens. Met zijn monsterscore van 8½ uit 9 zette hij zijn naaste belager Paul van Asseldonk op twee volle punten, zoals uit de eindstand blijkt. Ton van den Waardenburg sprokkelde voldoende puntjes bij elkaar om de leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement over te nemen.

Programma zomercompetitie (18 juli 2011)
Op dinsdag 19 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan dan weer negen ronden snelschaken met 5 minuten per persoon per partij. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Tweede ronde zomercompetitie (18 juli 2011)
Op dinsdag 12 juli is de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er werden deze avond zes ronden gespeeld met als tempo 10 minuten per persoon per partij. Opnieuw won een Smits, dit keer Benjamin. Hij kwam uit op 4½ punten en bleef Dirk van Dooren net een half SB-puntje voor, zoals blijkt uit de eindstand. Drie leiders in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Houtje Hoofd Helder Open Boxtel (6 juli 2011)
Jerzy Cebula heeft vanaf maandag 27 juni meegespeeld in Boxtel aan het Houtje Hoofd Helder Open, dat naast het Nederlands Kampioenschap werd georganiseerd. Jerzy was in dit negendaags toernooi wat minder goed op dreef dan we van hem gewend zijn de laatste tijd. Met 4 uit 9 en een beschamende TPR, waarmee hij zijn ratingprogressie teniet lijkt te hebben gedaan, eindigde hij slechts op de gedeelde 19e plaats van de in totaal 30 deelnemers. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Eerste ronde zomercompetitie (6 juli 2011)
Op dinsdag 5 juli werd de eerste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Deze avond werden negen ronden gesnelschaakt met 5 minuten per persoon per partij. Sebastiaan Smits bleek veruit de sterkste: met maar liefst 8½ uit 9 eindigde hij 2½ punt boven Ton van den Waardenburg en Danniël van Boxtel, zoals uit de uitslag blijkt. Kijk even naar de eerste tussenstand van het grand-prix-klassement.

Uitslag interne bekercompetitie (6 juli 2011)
Op dinsdag 5 juli lootte Gerard van de Kerkhof in de finale van de interne bekercompetitie voor de vierde keer op rij de witte stukken. Hij kwam in de lawaaierige speelzaal in het begin van het middenspel een pion voor, maar Maarten Smit kon bogen op enige compensatie. In de slotfase moest Maarten een kwaliteit geven en dat kon op twee manieren; de ene zou hem hoogstwaarschijnlijk een overwinning hebben opgeleverd, de gekozen manier leverde Gerard na nauwkeurig verdedigen zijn zesde zege op in deze 21e editie van de interne bekercompetitie.

Programma zomercompetitie (4 juli 2011)
Op dinsdag 5 juli wordt de eerste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan negen ronden snelschaken, de ene avond met 5 minuten per persoon per partij, de andere avond met 10 minuten per persoon per partij. Aan het eind van de avond zullen zoals gebruikelijk de 'grand-prix-punten' verdeeld worden. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Programma interne bekercompetitie (4 juli 2011)
Op dinsdag 5 juli wordt de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof zal daarin aantreden tegen Maarten Smit. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag interne bekercompetitie (29 juni 2011)
Op dinsdag 28 juni werd de tweede halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Gerard van de Kerkhof en John van Rooij kozen in de opening voor ieder hun eigen kenmerkende opzet. Uiteindelijk kwam er een tegengestelde rokade. Nadat de koningsvleugel van John openging kon Gerard daar een aanval opzetten en soepel afronden. In de finale mag hij aantreden tegen Maarten Smit.

Uitslagen en eindstanden lentecompetitie (29 juni 2011)
Op dinsdag 28 juni werden de laatste partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A was de partij tussen Bart Dekker en Hugo Faber voor de zwartspeler nog van klein belang, bij winst zou hij gedeeld tweede worden. In een Damegambiet pleegde Bart net na de opening een positioneel kwaliteitsoffer en kreeg hier redelijke compensatie voor. Even later ging Hugo een lange tactische verwikkeling aan, de witte koning kon daarbij nog net in veiligheid worden gebracht. Daarna nam Bart de aanval over wat de uiteindelijke winst opleverde. In de eindstand geen wijzigingen.
In groep B werd de partij tussen Jessica de Haas en Roland Robinson na bijzonder weinig zetten remise. Ook in deze eindstand geen positiewisselingen meer.
De beslissing in groep C viel pas op de allerlaatste avond van de lentecompetitie. Chris van der Aa stond een halfje achter op de leider in de groep Ger Wich. Bij winst was Chris dus kampioen. Oppenent was Millo Labriaire en beide spelers kozen voor een klassieke opstelling van de stukken. Chris leek een gevaarlijke aanval te hebben nadat hij met paard en dame was binnengedrongen. Millo kon nog net afwikkelen naar een eindspel. In het verre eindspel weigerde Chris tot tweemaal toe een remiseaanbod waarna hij te ver ging in zijn winstpogingen. Hierna kon Millo het punt bijschrijven en is Ger ongedeeld winnaar van groep C geworden, zoals uit de eindstand blijkt.

De Legibus Open (27 juni 2011)
Nadere informatie over ons weekendtoernooi, dat op zaterdag 22 en zondag 23 oktober verspeeld zal worden, is inmiddels te vinden via deze link. Inschrijven is vanaf nu mogelijk. De Engelse versie verschijnt binnenkort.

Programma clubavond (27 juni 2011)
Op dinsdag 28 juni staan de laatste inhaalpartijen uit de lentecompetitie op het programma. Daarnaast wordt de voorlaatste partij van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

HSG Open Hilversum (26 juni 2011)
Jerzy Cebula speelde in Hilversum zijn derde achtereenvolgende weekendtoernooi en weer deed hij het niet slecht. Zijn 2½ uit 6, inclusief een gratis punt, leverde hem een gedeelde 27e plaats op in de sterke eerste groep. Zijn TPR was weer ruim boven de 2100. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Café schaaktocht Vught (26 juni 2011)
Op zaterdag 25 juni speelden zes HSC'ers mee aan het terrassentoernooi in het regenachtige Vught. Maarten Smit, Paul van Asseldonk en Hugo Faber eindigde met 4½ uit 6 op de gedeelde vierde plaats. Voor de eerste twee betekende dat een geldprijs, voor de derde een prijs in natura. Johan Wuijts finishte op 3½ uit 6, net een halfje voor Roland Robinson. Rob Bakels was minder in vorm getuige zijn 2 uit 6. Een verslag en de eindstand zullen wellicht binnenkort te vinden zijn op de site van de Vughtse Toren.

Uitslag en stand lentecompetitie (22 juni 2011)
Op dinsdag 21 juni werd welgeteld één partij ingehaald in de lentecompetitie, in groep B om precies te zijn. Lange tijd leek de strijd in die partij gelijk op te gaan, maar uiteindelijk verloor Roland Robinson een belangrijke pion waarna John van Rooij de volle winst pakte. Dit ene puntje bracht hem in de stand net voorbij Jerzy Cebula, zodat hij de nieuwe kampioen is.

De Legibus Open (20 juni 2011)
Dit is de naam van het HSC-weekendtoernooi dat op 22 en 23 oktober zal worden georganiseerd. De formule is afwijkend vergeleken met eerdere edities van ons weekendtoernooi, maar de deelnemers aan het toernooi van Echternach zal dat als muziek in de oren klinken. Er worden namelijk negen ronden gespeeld, vijf op zaterdag en vier op zondag, en het tempo is 45 minuten per persoon per partij. Nadere informatie over ons toernooi zal spoedig op deze website bekend worden gemaakt.

Programma clubavond (20 juni 2011)
Op dinsdag 21 juni staan enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie op het programma. Daarnaast wordt de halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Weekendschaaktoernooi in Spijkenisse (20 juni 2011)
Terwijl vele HSC'ers het Luxemburgse Echternach onveilig maakten, waren er ook nog twee clubgenoten actief in Spijkenisse. Jerzy Cebula speelde wederom een uitstekend toernooi en werd in de eerste groep gedeeld tweede met 4½ uit 6. Johan Wuijts was dit keer minder op dreef dan in het vorige weekend, maar zijn 3½ uit 6 was nog altijd goed voor een gedeelde elfde plaats in groep B. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Echternacher Open (20 juni 2011)
Op zaterdag 18 en zondag 19 juni speelden acht HSC'ers mee in het jaarlijkse toernooi van Echternach in Luxemburg. In dit toernooi wordt een tempo gehanteerd van 45 minuten per persoon per partij. Van de HSC'ers had Hugo Faber de beste score, hij finishte op 6 uit 9. Dit was net een halfje meer dan remisekoning Benjamin Smits. Maarten Smit verprutste zijn toernooi door zijn tegenstander in de slotronde in staat te stellen mat te zetten, terwijl deze nog slechts tien seconden op de klok had. Ook 5 uit 9 haalde Danniël van Boxtel. Het drietal Rob Bakels, Wilfried van de Kimmenade en Roland Robinson kwamen uit op 4 punten. Voor twee van de drie betekende dit een 50%-score vanwege de aangevraagde en door arbiter Muijs goedgekeurde zondagochtendbye. Voor Millo Labriaire was het de eerste deelname aan dit gezellige toernooi en zijn score van 2 uit 9 is voor verbetering vatbaar de komende jaren. Een verslag, de eindstanden en foto's zullen ongetwijfeld binnenkort worden gepubliceerd op de site van organiserende vereniging De Sprenger.

Uitslagen en standen lentecompetitie (15 juni 2011)
Op dinsdag 14 juni werden vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A vond Gerard van de Kerkhof het winnen van twee pionnen belangrijker dan het ontwikkelen van zijn stukken. Bart Dekker wist daar wel raad mee en won vrij gemakkelijk. Door deze overwinning hoeft hij zich in zijn laatste partij niet bovenmatig in te spannen, want het clubkampioenschap is reeds binnen, zoals uit de stand blijkt.
In groep B won Pascal Boudewijns een kwaliteit tegen een pion, maar Joost Rutten had compensatie. Toen Pascal echter een volle toren in de aanbieding deed was de partij toch nog snel ten einde. Nog geen duidelijkheid over het kampioenschap, zoals uit de stand blijkt.
In groep C won Ger Wich zijn laatste partij van Martijn Althuizen. Joop Zuydendorp en Jan de Groot speelden een moeilijke partij waarin de zwartspeler een pionnetje voorkwam. Het bleek niet genoeg, want er werd uiteindelijk remise overeengekomen. Chris van der Aa en Wim Hordijk deelden het punt ook, waardoor Chris in zijn laatste partij nog even moet winnen van Millo Labriaire om het kampioenschap binnen te halen. Dit valt op te maken uit de stand.

Programma lentecompetitie (13 juni 2011)
Op dinsdag 14 juni worden enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie gespeeld. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

ENCI Limburg Open Maastricht (13 juni 2011)
Het afgelopen Pinksterweekend was er behalve Pinkpop in Limburg nog meer te doen: er werd ook een vierdaags weekendtoernooi gehouden in Maastricht. Drie HSC'ers waren van de partij. In de hoogste groep geen clubgenoten, maar in groep B ging Jerzy Cebula als een speer van start. Na vijf ronden evenzoveel punten en hij leek dan ook de groep te gaan winnen. Helaas stortte hij in de laatste twee ronden volledig in, verloor tweemaal, en moest zich tevreden stellen met een gedeelde zesde plaats. Pim Blijlevens speelde nooit mee om de prijzen en eindigde met 4 uit 7 in de anonieme middenmoot, op de gedeelde 24e plaats om precies te zijn. In groep C toch een succes voor een clubgenoot: Johan Wuijts werd ongedeeld eerste met 6 uit 7! Dit huzarenstukje leverde de arme student een mooi extra zakcentje op. Verdere bijzonderheden van dit toernooi zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen interne bekercompetitie (8 juni 2011)
Op dinsdag 7 juni werden twee partijen gespeeld in de kwartfinale van de interne bekercompetitie. Roel van de Donk liet zijn fraaie Engelse loper op een zijspoor zetten en speelde hierna eigenlijk met een stuk minder. John van Rooij profiteerde al snel via een dubbele dreiging: damewinst of mat. Gerard van de Kerkhof kwam zoals wel vaker wat minder uit de opening. Pascal Boudewijns had een flinke ontwikkelingsvoorsprong maar kwam na het ruilen van zijn sterke paard tegen de zwakke witte loper ineens met de rug tegen de muur te staan. Gerard maakte het af via een paardoffer en mag nu in de halve finale aantreden tegen John.

Uitslagen en standen lentecompetitie (8 juni 2011)
Op dinsdag 7 juni werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A dreigde de dame van Maarten Smit ingesloten te worden. Bart Dekker speelde na een paar krachtzetten het vervolg wat minder goed en verloor een kwaliteit. In totaal verloren stelling mazzelde hij vervolgens door op tijd te winnen. Dankzij deze fortuinlijke zege is Bart de favoriet voor het clubkampioenschap, zoals uit de stand blijkt. Jos van der Tol en Paul van Asseldonk, die deze avond een potremise toreneindspel nog wist te winnen van Johan Wuijts, kunnen alleen nog maar afwachten.
In groep B kwam Roland Robinson een pion voor en nam bezit van de open c-lijn. Dit in combinatie met de blunder van Rob Bakels resulteerde in zijn overwinning. Roland behoudt kleine kansen op het kampioenschap, zoals uit de stand blijkt.
In groep C won Nick van den Broek al snel een pion én hield hij de koning van Joop Zuydendorp in het midden. Een centrumdoorbraak zorgde vervolgens voor de knappe overwinning. Geen veranderingen aan de top van de stand.

Programma clubavond (6 juni 2011)
Op dinsdag 7 juni staan enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie en de interne bekercompetitie op het programma. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Open kampioenschap van Utrecht (6 juni 2011)
Twee HSC'ers speelden het afgelopen weekend mee in het Open Kampioenschap van Utrecht. Jerzy Cebula eindigde in de hoogste groep op een 50%-score en een gedeelde 24e plaats, maar zijn TPR was met 2083 dik in orde. Ook Johan Wuijts kan tevreden zijn met zijn 3 uit 6 (gedeeld 25e) in de tweede groep. Zijn TPR was zo'n 80 punten hoger dan zijn huidige rating, waardoor hij op de augustus-ratinglijst de 1700-barrière wel eens zou kunnen gaan doorbreken. Verslagen en diverse eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging Paul Keres.

MuConsult Open Rapidkampioenschap Apeldoorn (6 juni 2011)
Zonder de zieke Jessica de Haas reisde Roland Robinson op zaterdag 4 juni alleen af naar het sterk bezette MuConsult rapidtoernooi in Apeldoorn. In het fraaie, maar erg warme, denksportcentrum moesten negen ronden van 20 minuten per persoon per partij worden afgewerkt. Roland kwam tot een zeer acceptabele 5 uit 9, maar zijn weerstandspunten waren net niet voldoende voor de ratingprijs tot 1800. Een verslag en de eindstand zijn wellicht binnenkort te vinden op de site van de Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn.

Uitslagen en standen lentecompetitie (1 juni 2011)
Op dinsdag 31 mei werden negen partijen gespeeld in de negende en laatste ronde van de lentecompetitie.
In groep A werden de twee gespeelde partijen beide remise. Jos van der Tol kwam er met wit niet door en stelde zich derhalve tevreden met een puntendeling tegen Bart Dekker. Danniël van Boxtel won in het middenspel een pion, maar Ton van den Waardenburg kreeg compensatie via de e-lijn. De strijd bleef boeiend tot het eind, maar uiteindelijk werd de vrede toch getekend. Er moeten nog vier partijen worden ingehaald, zoals uit de stand blijkt.
In groep B blunderde Jessica de Haas een stuk weg, waarna het een koud kunstje was voor Pascal Boudewijns om het eindspel te winnen. Joost Rutten en Frans van Neerven kregen een interessant eindspel op het bord waarin eerst de zwartspeler en later de witspeler voordeel leek te hebben. Beiden profiteerden niet waarna er remise werd overeengekomen. John van Rooij bouwde zijn stelling geduldig uit en na een grafzet van Rob Bakels kon hij middels een matdreiging een vol stuk van het bord plukken. Roland Robinson had na een sterk middenspel twee pionnen meer in het toreneindspel. Dat speelde hij echter zo beroerd dat Pim Blijlevens via zijn vrije a-pion een vol punt kon stelen. Ook in deze groep moeten nog vier partijen worden ingehaald, zoals uit de stand blijkt.
In groep C ging Wim Hordijk een week na zijn fraaie overwinning op de koploper terecht onderuit tegen middenmoter Jan de Groot. Millo Labriaire wist op overtuigende wijze te winnen van de veel hoger geplaatste Huub Martens. Chris van der Aa had vroeger op de avond al gewonnen van Martijn Althuizen, waardoor hij de leiding in de stand weer overneemt.

Programma lentecompetitie (29 mei 2011)
Op dinsdag 31 mei wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

HSC wint Oost-Brabanttoernooi! (28 mei 2011)
Op zaterdag 28 mei heeft HSC in de finale van het Oost-Brabanttoernooi gelijkgespeeld tegen Gardé. Vanwege de zege op bord 1 werd HSC kampioen! Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma Oost-Brabanttoernooi (27 mei 2011)
Op zaterdag 28 mei speelt HSC in de finale van het Oost-Brabanttoernooi tegen Gardé. In Gemert zal na vier opeenvolgende nederlagen geprobeerd worden de Jan van Hoof trofee te heroveren.

Uitslagen en standen lentecompetitie (26 mei 2011)
Op dinsdag 24 mei werden slechts vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A nam Maarten Smit veel risico door een kwaliteit te offeren voor de aanval. Jos van der Tol moest enkele keren nauwkeurig verdedigen, maar vond steeds de goede zetten. Zijn overwinning, die hem weer aan de leiding brengt in de stand, was dan ook verdiend.
In groep B werden de zware stukken al snel geruild in de partij tussen Frans van Neerven en John van Rooij. Even later werd de vrede getekend. Er zijn nog drie kanshebbers op de eerste plaats in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep C kreeg Huub Martens goede kansen, maar ging uiteindelijk toch onderuit tegen Joop Zuydendorp. Wim Hordijk kreeg een mooie stelling tegen koploper Ger Wich en wist deze fraai te verzilveren. Uit de stand valt op te maken dat er ook hier nog drie gegadigden zijn om groepswinnaar te worden.

Programma clubavond (23 mei 2011)
Op dinsdag 24 mei staan enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie en de interne bekercompetitie op het programma. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Opifex Rapidschaaktoernooi Bergen op Zoom (22 mei 2011)
Drie HSC'ers trokken op zaterdag 21 mei samen (met oud-lid Dirk van Dooren) helemaal naar Bergen op Zoom om daar het Opifex-toernooi te spelen. In de pauze was het verrassend genoeg Roland Robinson die van dit viertal de beste score had (2½ uit 3), maar door achtereenvolgende nederlagen tegen de latere winnaar GM Daniel Friedman (rating 2663!) en een irritante jeugdspeler (die Roland botweg door de vlag heen sloeg) zakte hij weer terug. Dit had tot gevolg dat hij in de laatste ronde tegen Johan Wuijts (hij werd in de eerste ronde door GM Felix Levin op een dergelijke schaamteloze manier van een remise beroofd) moest spelen, de winnaar van deze battle zou in ieder geval de (gedeelde) ratingprijs tot 1800 halen. Met als afspraak dat het in ieder geval geen remise mocht worden (want dan zouden beiden buiten de boot vallen), was het deze keer Roland die deze onderlinge HSC-strijd won. Roland was niet de enige die met een geldprijs huiswaarts ging, Jessica de Haas speelde wederom een prima toernooi (TPR 1738) en eindigde met vier punten gedeeld eerste in de ratinggroep tot 1600. De confrontatie tussen Jessica en Johan eindigde overigens wel in een remise. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Externe overzichten bijgewerkt (18 mei 2011)
Nu de externe competitie afgelopen is konden de persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 weer worden bijgewerkt. Kijk even naar de overzichten van HSC 1, HSC 2 en HSC 3. De overzichten van HSC 4 en HSC 5 zijn ongewijzigd. Ook de externe Top 100 is weer up-to-date.

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 mei 2011)
Op dinsdag 17 mei werden acht partijen gespeeld in de achtste ronde van de lentecompetitie.
In groep A verkreeg Gerard van de Kerkhof met zwart binnen no-time een slechte stelling. Hugo Faber kon het karwei na dameruil gemakkelijk afmaken. Ton van den Waardenburg offerde een kwaliteit maar kreeg niet de gewenste compensatie. Paul van Asseldonk wikkelde af en won vervolgens eenvoudig. De beide winnaars van deze avond gaan samen aan de leiding in de stand.
In groep B won de rode lantaarndrager van de koploper. Jerzy Cebula kon na een overzien stukverlies onmiddellijk opgeven tegen Pascal Boudewijns. Pim Blijlevens leek een goede aanval te hebben, maar stond later in de partij ineens drie pionnen achter. Jessica de Haas liet deze kans niet onbenut en bevestigde daarmee haar goede vorm. Ze stijgt naar de vierde plaats in de stand.
In groep C werden wél alle partijen gespeeld. Millo Labriaire verloor vrij snel van Jan de Groot. Martijn Althuizen kon het niet bolwerken tegen Joop Zuydendorp. In de strijd om de derde plaats won Huub Martens van Nick van den Broek. Chris van der Aa leed zijn eerste nederlaag. Tegen Ger Wich speelde hij een totaal verloren eindspel nog enige tijd door, maar zonder resultaat. Ger nu aan kop in de stand.

Programma lentecompetitie (16 mei 2011)
Op dinsdag 17 mei wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Rapidtoernooi Nieuwerkerk aan den IJssel (15 mei 2011)
Twee HSC'ers kozen ervoor om op zaterdag 14 mei niet hun clubgenoten te steunen in de strijd tegen degradatie, maar om zelf mee te doen met een rapidtoernooi. Roland Robinson vond zichzelf in ronde vier terug op bord 1, met drie zeges op zak. Tegen de uiteindelijke winnaar gaf hij door een simpel paardvorkje een remise weg. Nog nauwelijks hersteld hiervan liet hij zich een ronde later zomaar mat zetten door de andere HSC'er Johan Wuijts. Johan kwam uiteindelijk op 4½ uit 7,een half punt meer dan Roland. In het klassement voor spelers met een rating onder de 1750 werden ze respectievelijk tweede en vierde. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen externe competitie (15 mei 2011)
Beide HSC-teams zijn er op zaterdag 14 mei in geslaagd zich te handhaven! HSC 1 behaalde een moeizaam gelijkspel tegen DJC uit het Limburgse Stein. HSC 2 wist het beoogde resultaat precies te halen: er werd met 5 - 3 gewonnen van Waalwijk. De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en er zijn twee verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (12 mei 2011)
Op zaterdag 14 mei staat de laatste ronde ronde van de externe competitie op het programma. Voor de twee nog spelende teams geldt dat ze degradatie op eigen kracht kunnen afwenden, maar dan dient er wel gewonnen te worden.
HSC 1 ontvangt het sterke DJC uit Stein dat enkele treden hoger te vinden is in de stand. HSC 2 speelt tegen Waalwijk en zou met minimaal 5 - 3 moeten winnen om tenminste drie ploegen onder zich te houden. Dit in verband met het mogelijk terugkeren van meerdere Brabantse teams uit de KNSB-competitie en de versterkte degradatie als gevolg daarvan. Er wordt gespeeld in Partycentrum De Molen en de partijen zullen beginnen om 13.00 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 mei 2011)
Op dinsdag 10 mei werden elf partijen gespeeld in de zevende ronde van de lentecompetitie.
In groep A kon Ton van den Waardenburg afwikkelen naar een zeer voordelig eindspel waarin Johan Wuijts zijn loper op c8 niet in het spel kon brengen. Na pionverlies hield hij het daarom meteen voor gezien. Jos van der Tol sloeg vernietigend toe op de koningsvleugel nadat de strijd in zijn partij tegen Paul van Asseldonk zich aanvankelijk op de damevleugel afspeelde. Maarten Smit kwam met wit matig uit de opening, maar Hugo Faber kon daar niet echt van profiteren. In zijn naderende tijdnood ging hij daarom maar in op zettenherhaling. De strijd om het clubkampioenschap is nog allerminst beslist, zoals blijkt uit de stand.
In groep B werd de partij tussen Roland Robinson en Frans van Neerven remise nadat laatstgenoemde volgens eigen zeggen een goede winstkans had laten liggen. Ook bij John van Rooij tegen Joost Rutten werd een puntendeling overeengekomen. Beiden vonden hun stelling niet goed genoeg om op winst te spelen. Jessica de Haas zette Rob Bakels gedecideerd van het bord. Een vroege penning over de e-lijn bleek dodelijk. Pim Blijlevens verloor al snel een pionnetje en hoewel het leek dat hij enige compensatie had stelde dat in de praktijk weinig voor. Jerzy Cebula staat na deze zege nog iets steviger aan kop in de stand.
In groep C liet Martijn Althuizen zijn dame pennen door een loper en enige zetten later werd hij vakkundig matgezet door Huub Martens. Millo Labriaire boekte zijn eerste zege in deze groep door Wim Hordijk overtuigend te verslaan. Door deze overwinning heeft nu elke deelnemer aan de lentecompetitie tenminste één keer gewonnen. Nick van den Broek kwam een pion voor en won vervolgens met enige moeite het overgebleven eindspel van Jan de Groot. In de langste partij van de avond kwamen Ger Wich en Joop Zuydendorp uiteindelijk remise overeen. Chris van der Aa speelde vanavond niet, maar blijft wel de leider in de stand.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (11 mei 2011)
Op maandag 9 mei heeft HSC ook de laatste poulewedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi gewonnen. In Veghel werd En Passant met 5 - 1 opzij gezet. De eindstand is na het bekend worden van deze uitslag opgemaakt. Ook het verslag is al te lezen.

Programma lentecompetitie (9 mei 2011)
Op dinsdag 10 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Open WDC-rapidtoernooi Duiven (9 mei 2011)
Eén HSC'er speelde op zaterdag 7 mei mee in het WDC-rapidtoernooi in Duiven. Dit toernooi kenmerkt zich door de 'voetbalpuntentelling'; zo krijg je drie punten voor een overwinning en één punt voor een remise. Johan Wuijts was ingedeeld in de derde groep en werd daar gedeeld vierde met 13 uit 7. Oud-lid Dirk van Dooren haalde een verdienstelijk resultaat in de ijzersterk bezette hoofdgroep, zoals te zien is op de toernooisite.

Open rapidtoernooi Oisterwijk (9 mei 2011)
Het jaarlijkse rapidtoernooi in Oisterwijk staat om twee dingen bekend. Gezellig, maar met een bijzonder vreemde bovengrens, dit jaar gesteld op 1975. Een aantal frequente toernooigangers kon dus niet meedoen op zaterdag 7 mei, maar een viertal HSC'ers voldeed wel aan deze limiet. Joep Peeters scoorde daarvan het beste, met 7 uit 9 eindigde hij als gedeeld tweede in groep A. Roland Robinson had nog wat goed te maken na zijn wanprestatie in Wageningen, en ging dan ook bijzonder voortvarend uit de startblokken. Met 5 uit 7 leek hij mee te gaan doen om de prijzen, maar verloor daarna tweemaal achter elkaar, en werd zodoende de enige HSC'er die zonder prijs huiswaarts keerde. Rob Bakels haalde 4 punten, maar deed dat naar eigen zeggen uitsluitend tegen op papier veel mindere spelers. Jessica de Haas eindigde op 5 uit 9. Rob en Jessica waren overigens oorspronkelijk beiden in groep B ingedeeld, maar uiteindelijk besloot de organisatie om in één grote groep te spelen. Dit ging overigens niet zonder problemen, zo moest de indeling van de eerste ronde tot driemaal toe opnieuw worden gedaan, en uiteindelijk kregen alle sterkere spelers in deze ronde wit toebedeeld. Het is niet helemaal duidelijk of het enigszins verouderde besturingssysteem Windows 98 daar zijn invloed op heeft gehad. Hoe dan ook, in de eindstand die te vinden is op de site van de organiserende vereniging Combeo, kwam Jessica bij de B-spelers op een keurige tweede plaats te staan en Rob werd toch nog vierde.

Bevrijdingsschaaktoernooi Wageningen (5 mei 2011)
Bij het jaarlijkse rapidtoernooi op bevrijdingsdag in Wageningen waren drie HSC'ers aanwezig. Na ronde twee dreigde dit er echter eentje minder te worden, Jessica de Haas wilde er na twee nullen alweer mee stoppen. Van Roland Robinson (die eveneens twee nederlagen had geleden) kreeg ze vervolgens te horen dat ze eens moest ophouden met klagen en gewoon eens partijen moest gaan winnen. Aldus gebeurde, Jessica ging uiteindelijk zonder hoofdpijn, maar wel met een gedeelde derde plaats (in groep C) en 40 euro huiswaarts. Helaas voor haar moest ze onderweg een aanzienlijk percentage van dit geldbedrag bij de chauffeur inleveren. Roland hield hierdoor tenminste nog iets over aan deze dag, want hij werd laatste in groep B met 1 uit 7. Johan Wuijts eindigde daar in de middenmoot met 3 uit 7. Meer informatie is te vinden via de site van SV Wageningen.

Uitslagen interne bekercompetitie (4 mei 2011)
Op dinsdag 3 mei werden twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Frans van Neerven en Pascal Boudewijns wisten blijkbaar niet dat er voor aanvang van hun inhaalpartij uit de tweede ronde geloot had moeten worden voor de kleur. Dit laatste is wel verteld door de competitieleider in de jaarvergadering, maar is blijkbaar toch nog niet bij iedereen bekend. Frans kreeg naar verluidt de kans een stuk te winnen, maar zag het niet. De partij eindigde hierna in remise, waarna de barragepartij de beslissing moest brengen. Dit keer werd er wél geloot en Pascal kreeg wit. Hij slaagde in zijn opdracht om de partij te winnen, waardoor hij in de kwartfinale mag aantreden tegen Gerard van de Kerkhof.
In de bovenste helft van het schema speelden Maarten Smit en Jerzy Cebula de halve finale. In een moeilijke manoeuvreerpartij kon Maarten een pion winnen, maar verzuimde vervolgens het punt binnen te slepen. Nadat er eindelijk tot remise besloten werd in een volledig gelijk toreneindspel volgde ook hier een barragepartij. Jerzy lootte wit, maar kreeg al snel een hopeloze stelling waarin hij een kwaliteit achter stond. Maarten maakte het zichzelf nog moeilijk, maar wist zijn opponent tijdig mat te zetten. Hij is daarmee de eerste finalist.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 mei 2011)
Op dinsdag 3 mei werden vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A leek Danniël van Boxtel een goede stelling te hebben opgebouwd in zijn vooruitgespeelde partij. Jos van der Tol kon zich echter bevrijden, waarna het punt gedeeld werd. Laatstgenoemde stijgt een plaatsje in de stand.
In groep B kwam Roland Robinson al snel in de problemen. Hij verloor een pion en zag dat het centraal geposteerde paard van Joost Rutten veel beter was dan zijn loper. Toen hij zijn dame ging verliezen gaf hij op. John van Rooij kwam in een manouevreerpartij weliswaar een stuk voor, maar Jessica de Haas hield de stelling lang gesloten en het was nog lastig er door heen te komen. Uiteindelijk gaf de materiële voorsprong toch de doorslag. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C leek Millo Labriaire een aardige koningsaanval te hebben tegen Joop Zuydendorp. Nadat hij zijn dame moest geven voor twee torens die totaal niet samenwerkten, wist Joop al in gewonnen stelling de vis op het droge te krijgen. Jan de Groot zag de zware stukken van Chris van der Aa vernietigend zijn stelling binnendringen met mat als gevolg. Chris is de ongeslagen nieuwe leider in de stand.

FIDE-ratinglijst (3 mei 2011)
Niet alleen een nationale nieuwe ratinglijst, maar ook de tweemaandelijkse update van de FIDE-ratinglijst is verschenen per 1 mei. Er zijn elf HSC'ers die op deze lijst voorkomen.

KNSB-ratinglijst (3 mei 2011)
Er is weer een nieuwe KNSB-ratinglijst verschenen per mei 2011. Kijk even naar de HSC'ers op deze lijst.

Programma interne bekercompetitie (2 mei 2011)
Op dinsdag 3 mei staat de halve finale van de interne bekercompetitie op het programma. In de bovenste helft van het schema wordt daadwerkelijk een halve finale afgewerkt; in de onderste helft zijn we nog lang niet zo ver. Daar moeten zelfs nog drie partijen uit de tweede ronde worden gespeeld. Het definitieve programma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Programma lentecompetitie (2 mei 2011)
Op dinsdag 3 mei worden nog enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie gespeeld. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (27 april 2011)
Op dinsdag 26 april werden tien van de twaalf partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A kwam Johan Wuijts een pionnetje achter zonder dat hij daar veel compensatie voor had. Toen hij mis tastte sloeg Jos van der Tol toe. Gerard van de Kerkhof leek zijn partij eenvoudig te gaan winnen, maar toen hij het 'te mooi' wilde doen kon Danniël van Boxtel afwikkelen naar een eindspel van twee torens tegen drie lichte stukken. Dit werd uiteindelijk remise. Maarten Smit leek na de opening iets minder te staan en trachtte dit op te lossen middels een mooi uitziend kwaliteitsoffer. Toen hij enkele zetten later niet juist voortzette, was het Paul van Asseldonk die er met het punt vandoor ging. Hij stijgt hierdoor een plaatsje in de stand.
In groep B drong Jerzy Cebula de witte stukken van Rob Bakels terug in de verdediging, en na een fout kon hij een stuk van het bord plukken. Even later maakte hij het middels een elegante mataanval met enkele fraaie offers uit. Pim Blijlevens speelde volgens eigen zeggen eindelijk weer eens een goede partij en Pascal Boudewijns werd het slachtoffer. Frans van Neerven leek zijn favoriete spelletje te kunnen spelen na een vroege dameruil, maar Jessica de Haas verraste door hem op zijn eigen terrein, het eindspel, te verslaan. Door dit resultaat is ze van de laatste plaats af in de stand.
In groep C werden in de vier gespeelde partijen nogal wat stukken weggegeven. Nick van den Broek verloor al snel een stuk en hield het daarom maar voor gezien tegen Wim Hordijk. Huub Martens speelde wel lang door ondanks het feit dat hij een toren achtergekomen was. Het mocht niet baten: Ger Wich maakte geen fouten en won moeiteloos. Chris van der Aa speelde ook stug verder, ook al had hij een volle toren verloren. Helaas werd dit nog beloond ook: Joop Zuydendorp, die tot dan toe vlekkeloos had gespeeld, vergiste zich na een onschuldig dameschaakje en ging mat-in-twee. Jan de Groot was het eindspel met een pion meer in gegaan, maar Martijn Althuizen veroverde twee pionnen, waarna hij de beste papieren had. Hij gaf op zijn beurt zijn voordeel weg en mocht even later zijn tegenstander feliciteren. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma lentecompetitie (25 april 2011)
Op dinsdag 26 april wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Gambiettoernooi Nieuwegein (24 april 2011)
Vier HSC'ers waren op zaterdag 23 april aanwezig bij het gezellige Gambiettoernooi in Nieuwegein. In de hoogste groep wist Hugo Faber beslag te leggen op de tweede plaats hetgeen hem een bijzonder fraaie beker opleverde. Zijn score van 5 uit 7 was beduidend beter dan die van Maarten Smit, die met slechts 2 punten roemloos zevende werd. In de derde groep viel Roland Robinson met 3 uit 7 buiten de prijzen. Hij werd gedeeld vierde, en op SB-punten achtste en laatste. Jessica de Haas slaagde er in een iets minder grote beker te veroveren. In groep E haalde ze 4½ uit 7 en werd tweede. Een verslag, foto's en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Fischer-randomtoernooi (20 april 2011)
Op dinsdag 19 april werd voor de derde keer in de clubhistorie een Fischer-randomtoernooi gehouden. Het toernooi werd verrassend gewonnen door John van Rooij met de fraaie score van 6 uit 7. Hij verwees Gerard van de Kerkhof met een halfje minder naar de tweede plaats. Kijk even naar de eindstand.

Programma clubavond (18 april 2011)
Op dinsdag 19 april wordt er weer eens een prettoernooi georganiseerd. Voor deze keer staat een Fischer-random toernooi op het programma, de schaakvariant waar 960 verschillende beginstellingen mogelijk zijn. We beginnen om 20.00 uur en hopen op een grote opkomst. Ook niet-leden zijn welkom!

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (17 april 2011)
Zes HSC'ers hebben het afgelopen weekend meegedaan aan het 2e WLC-weekendtoernooi in Eindhoven. In de hoogste groep werd Jerzy Cebula met een prima score van 3½ uit 6 gedeeld elfde. Guus Bollen finishte op een 50%-score en werd daarmee gedeeld 18e. Pim Blijlevens eindigde op een gedeelde 26e plaats met 2½ uit 6. Groep B werd met 5 uit 6 gewonnen door Johan Wuijts, die daarmee een aardige geldprijs in de wacht sleepte. Jessica de Haas moest zich tevreden stellen met een teleurstellende 50%-score en een gedeelde 14e plaats. Mario Adriaans werd met 2½ uit 6 gedeeld 22e. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van WLC.

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 april 2011)
Op dinsdag 12 april werden tien van de twaalf partijen gespeeld in de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A offerde Ton van den Waardenburg vlak na de opening een kwaliteit. Hij kreeg niet de verwachte compensatie, waarna Jos van der Tol na nauwkeurig verdedigen een volle toren voor bleef. Maarten Smit koos in een gelijke stelling voor een complicerende dame-uitval. Johan Wuijts reageerde niet optimaal, waarna er enkele pionnen sneuvelden. Een stukoffer met de bedoeling de dame te vangen mislukte vervolgens, waarna de partij gespeeld was. Gerard van de Kerkhof kwam in zijn favoriete openingsopzet dit keer niet echt geweldig te staan. Zijn stukkenontwikkeling liet te wensen over en uiteindelijk kon Paul van Asseldonk daarvan profiteren. Hugo Faber blunderde in het vroege middenspel via een elementaire truc een kwaliteit weg. Hij kreeg nog aardige compensatie, maar na het terugofferen van de kwal bleef er een gewonnen toreneindspel over voor Danniël van Boxtel. Hij is nu eindelijk van de hatelijke nul af, zoals uit de stand blijkt.
In groep B vergat Rob Bakels in een ingewikkelde stelling een stuk te winnen, omdat hij overzag dat het verdedigende stuk gepend stond. Grappig genoeg liet Pascal Boudewijns een zet later op exact dezelfde manier na een stuk voor te komen. Rob probeerde vervolgens de witte dame in te sluiten, maar met opnieuw een penning verhinderde Pascal dat snode plan en kon hierna makkelijk winnen. Frans van Neerven was in het middenspel een stuk voorgekomen, maar Jerzy Cebula had goed gezien dat hij via twee sterke lopers enorme compensatie had die hem de zege op zou leveren. Jerzy stijgt naar de eerste plaats in de stand.
In groep C werden dit keer gewoon vier partijen gespeeld! Ger Wich kwam in het middenspel een stuk voor en hoewel Jan de Groot het nog wel probeerde, kon hij de nederlaag niet meer afwenden. Ook Millo Labriaire kwam via een lelijke fout een stuk achter, waarna Nick van den Broek zijn tweede overwinning mocht bijschrijven. Chris van der Aa had hele mooie compensatie voor de kwaliteit die hij achter was gekomen. Huub Martens zag zich genoodzaakt de kwaliteit terug te geven, maar hield het hierna niet droog in het ontstane toreneindspel. Wim Hordijk en Joop Zuydendorp kregen een interessant eindspel op het bord. Wim's loper en zijn drie verbonden pionnen waren uiteindelijk sterker dan de twee paarden van Joop. Een tempodwang-situatie maakte een einde aan deze partij. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Getrouwd! (13 april 2011)
Maandag 11 april is Pascal Boudewijns in het huwelijk getreden met Sinaria Ribeiro dos Santos. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

Programma lentecompetitie (11 april 2011)
Op dinsdag 12 april wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (10 april 2011)
Op zaterdag 9 april werd slechts één keer gewonnen en helaas ook twee keer verloren in de externe competitie.
HSC 1 leek een verrassende overwinning te boeken in Veenendaal, maar in het laatste uur ging het alsnog mis: 4½ - 3½. HSC 2 werd met 5½ - 2½ gedeklasseerd door het Tilburgse De Drie Torens 2, de hekkensluiter in de Promotieklasse. Alleen HSC 3 won; in Eindhoven werd het sterke Triple-pion met 3½ - 4½ geklopt. De overzichten zijn bijgewerkt. De drie keurig op tijd aangeleverde verslagen zijn ook geplaatst.

Programma externe competitie (7 april 2011)
De volgende ronde van de externe competitie, die op zaterdag 9 april gespeeld wordt, staat in het teken van de strijd tegen degradatie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd.
HSC 1 speelt tegen het lastige Veenendaal, de huidige nummer 3 in de stand. HSC 2 reist af naar Tilburg waar het gaat proberen rode lantaarndrager De Drie Torens 2 op de knieën te krijgen. HSC 3 lijkt veilig, maar een overwinning in Eindhoven op Triple-pion zou aan alle onzekerheid een einde maken.

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 april 2011)
Op dinsdag 5 april werden acht partijen gespeeld in de vierde ronde van de lentecompetitie.
In groep A ging Danniël van Boxtel vol in de aanval op de zwarte koning, daarbij enkele pionnen en stukken offerend. Bart Dekker sloeg alles wat hij aangeboden kreeg en bewees vervolgens dat zijn verdediging in orde was. Hugo Faber weigerde tot ieders verrassing een remiseaanbod van Paul van Asseldonk, maar kreeg gelijk getuige zijn terechte overwinning. Johan Wuijts en Gerard van de Kerkhof schotelden het publiek een hyperscherpe partij voor. Toen Johan's aanval gestopt was kon Gerard op de damevleugel wel toeslaan. Maarten Smit kreeg in een rustige partij de mogelijkheid om via een pionzet een winnende stelling te verkrijgen. Nadat hij echter de verkeerde pion opspeelde kwam de stelling van Ton van den Waardenburg ineens tot leven en kon diens dame vernietigend binnendringen. Ton stijgt naar de vierde plaats in de stand.
In groep B won Jerzy Cebula via een superieur loperpaar van Joost Rutten. Frans van Neerven had na een bekend pionoffer in de opening genoeg compensatie verkregen om zijn remiseaanbod geaccepteerd te zien door Pascal Boudewijns. Rob Bakels kreeg al snel een mooie aanvalsstelling en hij wist uiteindelijk op een fraaie manier te winnen. Pim Blijlevens blijft ondanks deze nederlaag aan de leiding in de stand.
De competitie in groep C loopt voor geen meter. Er werd in deze vierde ronde slechts één partij gespeeld, zodat er nu meer partijen zijn uitgesteld dan gespeeld. Martijn Althuizen mocht in deze partij zijn eerste overwinning noteren. Millo Labriaire nam iets te veel risico's door niet te rokeren en kreeg de rekening gepresenteerd. Onze voorzitter is nu hekkensluiter in de stand.

Programma lentecompetitie (4 april 2011)
Op dinsdag 5 april wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Tweetallentoernooi Roosendaal (3 april 2011)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 2 april mee in het Tweetallentoernooi in Roosendaal. Sebastiaan Smits speelde samen met Benjamin Smits in de hoofdgroep en dit team eindigde op een gedeelde 32e plaats met 11½ punten. Johan Wuijts vormde een team met Tijany Ousmane van JSC De Pionier en zij eindigden in de tweede groep op de derde plaats met 9 punten. Dit betekende een spaarpot (voor Tijany) en een fles wijn (voor Johan) als prijs. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Pion.

Uitslag avondcompetitie (2 april 2011)
Op vrijdag 1 april verloor HSC A de laatste wedstrijd van het seizoen met 2½ - 1½ van DSC in Dongen. Hierdoor eindigt ons vaandelteam op een teleurstellende vierde plaats in de eindstand van klasse B1. Het verslag van deze onnodige nederlaag is inmiddels geplaatst.

Programma avondcompetitie (31 maart 2011)
Op vrijdag 1 april (geen grap) speelt HSC A in de slotronde van de avondcompetitie een uitwedstrijd in Dongen tegen DSC. De wedstrijd is volledig voor de statistieken, hoewel er bij winst nog wel een tweede plaats in de eindstand kan worden bereikt. Voor HSC B was de competitie al afgelopen.

50+ schaaktoernooi Deurne (30 maart 2011)
Frans van Neerven was op woensdag 30 maart de enige HSC'er die deelnam aan het 50+ schaaktoernooi in Deurne. In de hoogste groep wist hij in de zeven ronden rapid 4 punten bij elkaar te sprokkelen. Hij eindigde hierdoor op de gedeelde zevende plaats. Een verslag en de eindstand zullen binnenkort verschijnen op de site van SV Deurne.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 maart 2011)
Op dinsdag 29 maart werden vijf partijen uit de lentecompetitie ingehaald dan wel vooruitgespeeld.
In groep A blunderde Paul van Asseldonk een stuk weg in de opening, maar tot zijn opluchting zag Bart Dekker het stap-2-schaakje niet. Er ontstond hierna een gelijke stelling en beide spelers waren al snel tevreden met een half punt. De andere partij in deze groep duurde de volledige vier uur. Maarten Smit verkreeg na snelle dameruil een overweldigende stelling. Danniël van Boxtel trachtte zichzelf te bevrijden middels een pionoffer en dit hielp, want in plaats van af te wikkelen naar een zeer goed eindspel met pluspion, offerde wit een stuk. Ook nu leek de witte stelling veelbelovend, maar dat viel tegen: het ontstane eindspel was eerder beter voor zwart. Op zijn beurt ging de zwartspeler in de fout en konden de witte damevleugelpionnen uiteindelijk beslissend oprukken. Maarten klimt hierdoor een aantal plaatsen in de stand.
In groep B offerde Joost Rutten een pion voor de aanval, maar die kwam eigenlijk nooit echt op gang. Hij nam daarom maar een pionnetje terug om de balans te herstellen, maar dit had hij beter niet kunnen doen. Rob Bakels kon hierna namelijk geforceerd een stuk buitmaken en won vervolgens eenvoudig. Pim Blijlevens kreeg een open h-lijn tegen de rokadestelling van Frans van Neerven. Een poging van de zwartspeler zich uit zijn penibele situatie te bevrijden mislukte waarna Pim vernietigend toesloeg op g6. Hij neemt door dit resultaat de koppositie in de stand.
In groep C werd geen van de zes uitgestelde partijen ingehaald. Wel werd er een partij vooruitgespeeld. Martijn Althuizen leek ondanks zijn niet gerokeerde koning een redelijke stelling te hebben opgebouwd. Toen hij echter in het middenspel een stuk was kwijtgeraakt kon de meer ervaren Wim Hordijk de partij winnen, waardoor hij enkele plaatsen stijgt in de stand.

Programma clubavond (28 maart 2011)
Op dinsdag 29 maart staan enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie en de interne bekercompetitie op het programma. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Open NBSB-snelschaakkampioenschap Veldhoven (27 maart 2011)
HSC nam op zaterdag 26 maart met twee viertallen deel aan het open NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams in Veldhoven. HSC 2, bestaande uit Johan Wuijts, Wilfried van de Kimmenade, Roland Robinson en Jessica de Haas eindigde verrassend boven HSC 1 met Hugo Faber, Paul van Asseldonk, Pim Blijlevens en Joep Peeters. HSC 2 werd tiende met 23 bordpunten en HSC 1 elfde met 22½. Voor HSC 2 betekende dat een gedeelde derde prijs in de B-categorie. Voor Roland Robinson was er nog een prijs; zijn score van 6 uit 10 (exclusief bye) was genoeg om de beste speler te zijn op bord 3 in de B-categorie. Een verslag en vele statistieken zijn te vinden op de site van SV Veldhoven.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 maart 2011)
Op dinsdag 22 maart werden in de derde ronde van de lentecompetitie slechts zes partijen gespeeld.
In groep A slaagde Hugo Faber er eindelijk in een partij te winnen. Tegen Johan Wuijts kwam hij nog wel een pion achter, maar hij bleek ruim voldoende compensatie te hebben. De koningsaanval was in ieder geval beslissend. Ton van den Waardenburg leek met zwart te gaan winnen nadat hij in het middenspel een belangrijk pionnetje had veroverd. Gerard van de Kerkhof verdedigde zich stug, wikkelde af naar een eindspel met ongelijke lopers en kon zodoende een benauwd halfje bijschrijven. Door dit resultaat gaat hij nu ongedeeld aan de leiding in de stand.
In groep B verzuimde Jessica de Haas in een vooruitgespeelde partij te rokeren, waardoor haar koning in het centrum bleef. Haar aanval op de lang gerokeerde zwarte koning zag er voor een leek best aardig uit, maar Joost Rutten had goed in de gaten dat een centrumdoorbraak veel gevaarlijker was voor de witte koning. Hij won dan ook eenvoudig. In de partij tussen Jerzy Cebula en John van Rooij werd het evenwicht eigenlijk nergens echt verbroken. Na bijna vier uur spelen berustten de heren dan ook in een puntendeling. Beiden schuiven een plaatsje op in de stand.
In groep C kwam Martijn Althuizen een stuk achter in zijn eerste partij bij HSC. Toen Nick van den Broek even later ook een toren van het bord plukte, gaf hij het op. Ger Wich had zijn handen vol aan Millo Labriaire, maar kon in het verre middenspel de partij beslissen middels een onderstelijncombinatie. Geen schokkende veranderingen in de stand.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (23 maart 2011)
Op dinsdag 22 maart heeft HSC zich reeds geplaatst voor de finale van het Oost-Brabanttoernooi. Caïssa uit Heeswijk-Dinther werd met 4 - 2 verslagen. De stand is bijgewerkt na het bekend worden van deze uitslag. Ook het verslag is al te lezen.

Programma lentecompetitie (21 maart 2011)
Op dinsdag 22 maart wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (21 maart 2011)
Op dinsdag 22 maart speelt HSC in de vijfde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen Caïssa uit Heeswijk-Dinther. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Rapidtoernooi Nunhem (19 maart 2011)
Drie HSC'ers waren zaterdag 19 maart aanwezig bij het 31e rapidtoernooi in het Noord-Limburgse Nunhem. Er werd maar liefst in 13 groepen gespeeld, ieder met acht deelnemers. In de hoogste groep haalde Jerzy Cebula slechts één punt. Twee groepen lager stond Roland Robinson voor aanvang van de laatste ronde ongedeeld aan kop, maar na stuk- en daarmee ook partijverlies vond hij zichzelf in de eindstand met 4½ punt op een vierde plaats terug. Weer twee groepen lager was Johan Wuijts vooraf de huizenhoge favoriet, maar met 3½ punt bleef hij ver buiten de prijzen, al mocht ook hij (net zoals alle andere deelnemers) drie komkommers mee naar huis nemen. Meer informatie zal binnenkort wellicht te vinden zijn op de site van SV Leudal.

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 maart 2011)
Op dinsdag 15 maart werd de tweede ronde van de lentecompetitie afgewerkt. Er werden tien van de twaalf partijen gespeeld.
In groep A zag Johan Wuijts zich gedwongen een stuk te offeren tegen twee pionnen. Bart Dekker leek onder druk te staan, maar nadat zijn witveldige loper tot leven was gekomen kon hij de witte stelling vernietigend binnendringen. Danniël van Boxtel offerde in de opening een pion en kwam later een kleine kwaliteit achter. Paul van Asseldonk ontketende hierna een koningsaanval die winnend was. Hugo Faber noteerde zijn tweede halfje nadat hij tegen Ton van den Waardenburg niet verder was gekomen dan een eindspel met ongelijke lopers. In de langste partij van de avond leek Jos van der Tol een duidelijk betere stelling te hebben. Hij blunderde echter in een ingewikkelde fase een stuk weg en vergat hierna eeuwig schaak te geven. Gerard van de Kerkhof gaat na deze meevaller gedeeld aan de leiding in de stand.
In groep B was de loper van Pim Blijlevens beduidend beter dan het paard van Joost Rutten. Dit was feitelijk de basis voor de overwinning van eerstgenoemde. De topper tussen Roland Robinson en Jerzy Cebula werd in de tijdnoodfase ontsierd door een groot aantal fouten aan beide kanten. Jerzy maakte de laatste fout. Pascal Boudewijns verplaatste al zijn zware stukken naar de damevleugel. Dit was het sein voor John van Rooij om op de koningsvleugel te gaan aanvallen en uiteindelijk bleek dat een juiste keuze. Frans van Neerven won een pionnetje en hoewel Rob Bakels zich lang staande wist te houden, overzag hij in de slotfase een mat-in-twee. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C is het volledige programma veranderd vanwege de deelname van ons nieuwe lid Martijn Althuizen. De twee gespeelde partijen van vanavond waren beide vrij snel ten einde. Chris van der Aa was een stuk voorgekomen en bracht hierna Nick van den Broek zijn eerste nederlaag toe. Huub Martens won ook zijn tweede partij, nu van Wim Hordijk, en gaat stevig aan kop in de stand.

HSC 3 op voorsprong (16 maart 2011)
Het is wat vroeg om al aan de volgende ronde van de externe competitie te denken, maar Jessica de Haas speelde op dinsdag 15 maart alvast een partij vooruit. Ze versloeg de veel hoger gerate Henny Valks van Triple-pion gedecideerd. HSC 3 hoopt het karwei op zaterdag 9 april in Eindhoven af te maken.

Programma lentecompetitie (14 maart 2011)
Op dinsdag 15 maart wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (12 maart 2011)
Op zaterdag 12 maart werden een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag genoteerd in de externe competitie.
HSC 1 won met de nodige moeite met 4½ - 3½ van het laag geklasseerde BSV uit Bergen op Zoom. HSC 2 bereikte ternauwernood een gelijkspel tegen BSV 2 uit Bergen op Zoom. HSC 3 ging met 3 - 5 onderuit tegen Deurne. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (10 maart 2011)
Op zaterdag 12 maart spelen de drie HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie een thuiswedstrijd in Partycentrum De Molen. Voor alledrie de teams luidt de opdracht: winnen, om degradatiezorgen te voorkomen.
HSC 1 treft hekkensluiter BSV uit Bergen op Zoom, dat er tot nu toe nog niet in slaagde een enkel matchpunt te bemachtigen. Dat geldt niet voor het tweede team van deze West-Brabanders. HSC 2 zal dan ook vol aan de bak moeten om aan bovenstaande opdracht te voldoen. HSC 3 was na de vorige ronde al op de goede weg en kan tegen Deurne klassebehoud definitief veilig stellen.
We beginnen dit keer weer op de normale begintijd van 13.00 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Noteboom weekendtoernooi Leiden (6 maart 2011)
Twee HSC'ers hebben dit weekend Carnaval ontvlucht door in Leiden aan het Noteboom weekendtoernooi deel te nemen. Jerzy Cebula was in de hoogste groep behoorlijk op dreef, al doet zijn 50%-score van 3 uit 6 en de bijbehorende gedeelde 29e plaats iets anders vermoeden. Zijn TPR bedroeg 2170, ruim 200 punten boven zijn huidige rating, en dat zegt natuurlijk wél wat. Johan Wuijts was in minder goede doen. Een nederlaag in de slotronde wierp hem terug naar de gedeelde twintigste plaats in groep C met 3½ uit 6, en daar zal hij niet echt tevreden mee zijn. Verslagen, uitslagen, eindstanden, foto's en partijen (waaronder een van Jerzy) zijn te vinden via de toernooisite.

Rabo open schaaktoernooi Buren (6 maart 2011)
Op zaterdag 5 maart waren twee HSC'ers (en evenzoveel ex-HSC'ers) van de partij in het Betuwse plaatsje Buren voor een rapidtoernooi. In de hoogste groep kon Hugo Faber geen potten breken. Met 3 uit 7 eindigde hij op de gedeelde veertiende plaats. Jessica de Haas sleepte maar liefst twee prijzen in de wacht. In de derde groep bereikte ze een gedeelde vijfde plaats, met een score van 4 uit 7, en die leverde haar 5 euro op. Omdat ze ook de beste vrouw in deze groep was kreeg ze nóg een prijs, die exact vijf keer zo hoog was. Een verslag, de eindstanden en foto's zijn te vinden via de toernooisite.

FIDE-ratinglijst (3 maart 2011)
Voor de rating-fetisjisten onder ons: er is een nieuwe ratinglijst van de FIDE verschenen per 1 maart! Omdat er maar een beperkt aantal partijen wordt meegeteld voor de berekening, is deze rating voor clubschakers eigenlijk nauwelijks betrouwbaar. Er zijn elf HSC'ers die op deze lijst voorkomen, vooral degenen die in de KNSB-competitie meespelen. Het overzicht is behalve hier ook via het menu te bereiken.

Uitslagen avondcompetitie (2 maart 2011)
Op dinsdag 1 maart speelden beide avondteams van HSC in het kleine bovenzaaltje van ons clublokaal. Er werd gewonnen, maar ook verloren.
HSC A won voor de derde keer op rij, dit keer met 3 - 1, en bezegelde het lot voor EGS uit Goirle, dat het volgend seizoen een klasse lager mag gaan proberen. Datzelfde geldt voor ons eigen HSC B, dat al niet echt meer geloofde in klassebehoud. De wedstrijd tegen het sterke WLC ging nipt verloren met 1½ - 2½. De verslagen van zowel HSC A als HSC B zijn ontvangen. De stand in klasse B1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Ook de stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslag interne bekercompetitie (2 maart 2011)
Op dinsdag 1 maart werd een partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Jessica de Haas zette haar partij met wit goed op, maar kon toch niet verhinderen dat John van Rooij uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Gilde BT-open rapidtoernooi Blerick (2 maart 2011)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 26 februari mee aan een rapidtoernooi in Blerick. Jerzy Cebula en de in grootse vorm verkerende Johan Wuijts eindigden op een mooie gedeelde zevende plaats met 4½ uit 7. Voor Johan betekende dat een ratingprijs. Jessica de Haas haalde na een valse start slechts een halfje minder dan dit tweetal en eindigde op een gedeelde 13e plaats. Een verslag en de eindstand zijn te vinden via de site van de organiserende vereniging.

Programma clubavond (28 februari 2011)
Op dinsdag 1 maart staan naast het programma in de avondcompetitie nog een enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie alsmede de interne bekercompetitie op het programma. Het definitieve inhaalprogramma is inmiddels per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (28 februari 2011)
Op dinsdag 1 maart spelen de twee HSC-teams een thuiswedstrijd in de zesde ronde van de avondcompetitie. HSC A gaat tegen hekkensluiter EGS uit Goirle proberen een derde opeenvolgende zege te boeken. Voor HSC B is de wedstrijd tegen het Eindhovense WLC de laatste kans om dit seizoen met tenminste één overwinning af te sluiten. De wedstrijden beginnen om 20.15 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 februari 2011)
Op dinsdag 22 februari werden in de eerste ronde van de lentecompetitie negen van de twaalf partijen gespeeld. Opvallend was dat men er zin in had: er werd volop gestreden om de punten.
In groep A werd het volledige programma afgewerkt! Danniël van Boxtel overschatte zijn stelling en meende een dubbel stukoffer te kunnen plaatsen. Johan Wuijts toonde aan dat dit veel te optimistisch was en na een door de witspeler overzien torenzetje, was de partij feitelijk ten einde. Hugo Faber had na de opening een pionnetje geofferd, waar hij enige compensatie voor kreeg. Na dameruil bood Jos van der Tol remise aan nadat duidelijk werd dat zijn pluspion verloren zou gaan. Bart Dekker kwam ook een pion voor en verkreeg een mooie aanvalsstelling. Ton van den Waardenburg blunderde daarna in een moeilijk houdbare stelling een stuk weg. Maarten Smit 'vergat' na de opening een pion te winnen en offerde in plaats daarvan de kleine kwaliteit. Gerard van de Kerkhof bewees na bijna vier uur spelen dat loper en paard samen toch echt sterker zijn dan een toren. Drie leiders in de stand.
In groep B werden drie partijen gespeeld die allemaal pas na middernacht werden beslist. Roland Robinson weigerde een remiseaanbod van Pascal Boudewijns, omdat hij niet van mening is dat alle toreneindspelen remise zijn. Hij had het goed gezien. Jessica de Haas won een gezonde pion en leek voor een daverende verrassing te gaan zorgen. Jerzy Cebula liet zich echter niet van de wijs brengen en sloeg in een koningsaanval alsnog toe. Pim Blijlevens en John van Rooij speelden een interessante partij die na wisselende kansen uiteindelijk eindigde in eeuwig schaak. Twee leiders in de stand.
In groep C werden slechts twee partijen gespeeld. Nick van den Broek pakte een mooi halfje tegen Ger Wich, die toch het betere eindspel leek te hebben. Debutant Huub Martens wist zijn eerste interne partij te winnen na een mooie strijd tegen Jan de Groot en gaat ongedeeld aan de leiding in de stand.

Programma lentecompetitie (21 februari 2011)
Op dinsdag 22 februari wordt de eerste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Mediaan snelschaaktoernooi Heerlen (20 februari 2011)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 19 februari mee aan een 22-rondig snelschaaktoernooi in Heerlen, dat door de SV Voerendaal werd georganiseerd. Johan Wuijts speelde een zeer verdienstelijk toernooi en eindigde met 13 uit 22 op een fraaie gedeelde twaalfde plaats. Het leverde hem een eerste plaats op in de derde ratingcategorie. Jerzy Cebula kwam niet verder dan 10½ uit 22 en werd daarmee gedeeld 36e. Jessica de Haas finishte op 9½ uit 22 en werd gedeeld 49e. In haar ratingcategorie betekende dat een gedeelde tweede plaats. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Indeling lentecompetitie (20 februari 2011)
Het duurde even, maar de indeling voor de lentecompetitie is dan toch bekend gemaakt! We gaan spelen met 26 deelnemers, zes meer dan in de herfstcompetitie, en deze zijn keurig verdeeld over drie groepen. De zes 'nieuwelingen' zijn op sterkte ingedeeld in de diverse groepen. Het volledige programma, inclusief speeldata, zal binnenkort worden geplaatst.

Start lentecompetitie (16 februari 2011)
De lentecompetitie gaat beginnen op dinsdag 22 februari. De indeling volgt zo spoedig mogelijk.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (16 februari 2011)
Op dinsdag 15 februari werden de barrages van de herfstcompetitie gespeeld. De nummers 4, 5 en 6 uit groep 2 speelden een halve competitie, met een tempo van 20 minuten per persoon per partij. Nadat zowel Jessica de Haas als Rob Bakels gewonnen hadden van Wim Hordijk, was eigenlijk al duidelijk dat beiden geplaatst waren voor groep B van de lentecompetitie. De slotpartij was dan ook niet meer van belang.
Het tempo voor de barrages met als inzet drie plaatsen voor groep A van de lentecompetitie, was 40 minuten per persoon per partij. Danniël van Boxtel won zijn eerste partij van Frans van Neerven, en kwam in de tweede een gezonde pion voor. De oude meester wist die partij echter in het eindspel alsnog te winnen, waardoor er een beslissingsvluggertje noodzakelijk was. Het reglement schrijft voor dat de door loting bepaalde witspeler 6 minuten krijgt en moet winnen, terwijl de zwartspeler een minuut minder krijgt, maar aan remise voldoende heeft om te 'winnen'. Frans verspeelde zijn uitstekende stelling met wit en zag Danniël zijn laatste pion slaan, met twee kale koningen als gevolg. Danniël plaatste zich daarmee voor groep A van de lentecompetitie.
Daarvoor had Roland Robinson in de eerste barragepartij zijn gewonnen stelling wegens tijdgebrek laten verzanden in remise. In de tweede partij leek hij opnieuw erg goed te staan, maar het was Johan Wuijts die in de slotfase toesloeg, waardoor hij het in groep A van de lentecompetitie mag proberen.
Spannend was ook de barrage tussen Jerzy Cebula en Ton van den Waardenburg. Jerzy won de eerste partij na slecht te hebben gestaan. Ton toonde veerkracht door de tweede partij met een fraai paardoffer te beslissen, waardoor ook in deze match een beslissingsvluggertje moest worden gespeeld. Hierin bleek Ton duidelijk de beste, waardoor hij zich ook voor groep A van de lentecompetitie heeft geplaatst.

Uitslag interne bekercompetitie (16 februari 2011)
Op dinsdag 15 februari werd de laatste partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. John van Rooij was verrassend, maar verdiend te sterk voor voormalig bekerhouder Sebastiaan Smits. In de volgende ronde stuit hij op Jessica de Haas.

Programma clubavond (14 februari 2011)
Op dinsdag 15 februari zullen de barrages van de herfstcompetitie worden gespeeld. Zes personen strijden om drie plaatsen in groep A van de lentecompetitie. Danniël van Boxtel mag tegen Frans van Neerven, Roland Robinson speelt tegen Johan Wuijts en Jerzy Cebula ontmoet Ton van den Waardenburg. Daarnaast wordt er nóg een barrage gespeeld: Wim Hordijk, Jessica de Haas en Rob Bakels strijden in een driekamp om twee plaatsen in groep B van de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (13 februari 2011)
Op zaterdag 12 februari werd, net als in de vorige ronde, eenmaal gewonnen en twee keer verloren in de externe competitie. HSC 1 verloor redelijk onnodig van het Utrechtse Paul Keres 2 met maar liefst 5½ - 2½. HSC 2 was in Breda vooral op de onderste borden kansloos tegen Baronie en verloor ook met 5½ - 2½. HSC 3 was wel succesvol: in St.Oedenrode werd het degradatieduel tegen RDS met 5 - 3 gewonnen. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (10 februari 2011)
Op zaterdag 12 februari spelen de drie HSC-teams weer eens uit in de volgende ronde van de externe competitie.
HSC 1 reist af naar Utrecht, alwaar de belangrijke wedstrijd tegen het lager geklasseerde Paul Keres 2 plaatsvindt. HSC 2 speelt in Breda een wedstrijd tegen mede-middenmoter De Baronie. Voor HSC 3 lijkt een overwinning in St.Oedenrode op RDS noodzakelijk om degradatie te voorkomen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 februari 2011)
Op dinsdag 8 februari werden nog twee partijen gespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Chris van der Aa veroverde een kwaliteit, waarna hij doorstoomde naar een overwinning op Nick van den Broek. Frans van Neerven had met de witte stukken een aardig ruimtevoordeel opgebouwd, maar Wim Hordijk verdedigde zich stug en wist een mooie remise te noteren. Uit de eindstand blijkt dat Ton van den Waardenburg, Johan Wuijts en Frans van Neerven zich hebben geplaatst voor de barrage tegen respectievelijk Jerzy Cebula, Roland Robinson en Danniël van Boxtel. Deze barrages worden op dinsdag 15 februari gespeeld en de inzet is een plaats in groep A van de lentecompetitie.

Uitslagen interne bekercompetitie (9 februari 2011)
Op dinsdag 8 februari werden twee partijen uit de interne bekercompetitie ingehaald. De eersterondepartij tussen Ton van den Waardenburg en Bart Dekker had een spannend verloop. Ton won een pion en leek de betere stelling te hebben. Een kwaliteitsoffer gaf Bart echter verlichting én twee verbonden vrijpionnen die al aardig ver gevorderd waren. De partij eindigde jammer genoeg in mineur toen Ton simpel een stuk wegblunderde. In de andere partij, uit de tweede ronde, verloor Danniël van Boxtel via een stap-2-truc een pionnetje. Ondanks pogingen er nog wat van te maken gaf Jerzy Cebula dit voordeel niet meer af. Hij drong uiteindelijk met groot materieel de witte stelling binnen, waarna er geen houden aan meer was.

Programma clubavond (7 februari 2011)
Op dinsdag 8 februari zullen twee inhaalpartijen uit groep 2 van de herfstcompetitie worden gespeeld. Daarnaast worden ook enkele partijen uit de interne bekercompetitie afgewerkt. Het definitieve inhaalprogramma is per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (6 februari 2011)
Negen HSC'ers namen op zaterdag 5 februari deel aan het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot. Geen van hen slaagde er in een geldprijs in de wacht te slepen. Beste HSC'er in groep A was Maarten Smit, die met 4 uit 7 gedeeld zesde werd. Hugo Faber kwam uit op een 50%-score hetgeen hem een gedeelde negende plaats opleverde. Met een halfje minder eindigde Paul van Asseldonk op de gedeelde twaalfde plaats. Jerzy Cebula wist 2½ punten bij elkaar te sprokkelen en werd daarmee gedeeld vijftiende. In groep B eindigden Johan Wuijts, Rob Bakels en Roland Robinson gezamenlijk op de gedeelde negende plaats met 4½ uit 7. Jessica de Haas viel in groep C net buiten de prijzen. Met haar score van 5 uit 7 eindigde ze weliswaar gedeeld derde, maar op weerstandspunten werd ze vijfde. Jammer genoeg waren er slechts vier geldprijzen. Millo Labriaire eindigde met 3 uit 7 op een gedeelde 24e plaats in deze groep. Een kort verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de NBSB-site.

Uitslag avondcompetitie (4 februari 2011)
Op donderdag 3 februari slaagde HSC B er niet in een noodzakelijke overwinning te boeken. Er werd in Veldhoven met 2½ - 1½ verloren, waardoor degradatie bijna niet meer af te wenden lijkt. Van deze wedstrijd is toch nog een verslag ontvangen. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen van deze ronde bekend zijn.

Uitslag avondcompetitie (3 februari 2011)
Op woensdag 2 februari won HSC A met maximale cijfers in Tilburg van Stukkenjagers D. Het verslag van deze wedstrijd is keurig op tijd aangeleverd. De stand in klasse B1 is bijgewerkt, hoewel nog niet alle uitslagen van deze ronde bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (2 februari 2011)
Op dinsdag 1 februari werden drie partijen gespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Grote afwezige was Wim Hordijk, waardoor de competitie opnieuw vertraging oploopt. Frans van Neerven veroverde in het middenspel een vol stuk nadat Nick van den Broek gemist had dat hij dit stukverlies middels een schaakje had kunnen voorkomen. Johan Wuijts kwam zelfs een toren en een stuk voor, maar kwam toch remise overeen met Chris van der Aa. Hij zag echter spoken, want de aanval die Chris op zijn koning had stelde niet al te veel voor. Rob Bakels had een iets beter middenspel, maar het zou nog een hele klus worden om het punt te pakken als Ger Wich gewoon niets zou ondernemen. De partij kreeg een abrupt einde toen laatstgenoemde op zet 25 door zijn vlag ging. Er moeten nog drie partijen worden ingehaald, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (2 februari 2011)
Dinsdag 1 februari werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Danniël van Boxtel offerde een pion na de opening, maar verkreeg niet de koningsaanval die hij in gedachten had. Zijn eigen koning werd daarentegen een aanvalsobject en Roland Robinson kreeg diverse 100%-kansen om de partij te beslissen. Toen de tijdcontrole gehaald was stond er echter een toreneindspel met maar één pion meer op het bord. Danniël wist de veilige remisehaven te bereiken, waarna er een barrage noodzakelijk werd om te bepalen wie naar de tweede ronde zou gaan. Roland lootte wit, hetgeen inhield dat hij een minuut meer op de klok kreeg maar dan wel zou moeten winnen. Dit lukte niet, waardoor Danniël in de tweede ronde stuit op Jerzy Cebula.

Programma avondcompetitie (1 februari 2011)
Deze week worden twee uitwedstrijden gespeeld door de twee HSC-avondteams. HSC A gaat op woensdag 2 februari op bezoek bij het Tilburgse Stukkenjagers D. Een dag later is het de beurt aan HSC B voor de lastige wedstrijd in en tegen Veldhoven.

Programma clubavond (31 januari 2011)
Op dinsdag 1 februari zal een aantal inhaalpartijen uit groep 2 van de herfstcompetitie worden gespeeld. Daarnaast worden ook enkele partijen uit de interne bekercompetitie afgewerkt. Het definitieve inhaalprogramma is per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

KNSB-ratinglijst (31 januari 2011)
Er is weer een nieuwe KNSB-ratinglijst verschenen per februari 2011. Dit keer zijn er wat meer veranderingen voor de HSC-leden, zoals uit deze link blijkt. Hoewel de NBSB dit keer wel de diverse competities heeft aangeleverd, blijft het vreemd dat de januari-ronde van de KNSB-competitie al wél is meegerekend en die van de NBSB-competities niet.

Kafmolentoernooi Schijndel (31 januari 2011)
Maar liefst acht HSC'ers speelden op zondag 30 januari mee in het Kafmolentoernooi in Schijndel. Paul van Asseldonk leverde een uitstekende prestatie door het toernooi met 6½ uit 7 op zijn naam te schrijven. Jerzy Cebula eiste met 5 uit 7 de derde plaats voor zich op. Maarten Smit werd met een halfje minder vijfde. Rob Bakels (elfde) en Johan Wuijts (13e) kwamen uit op 4 uit 7. Met een 50%-score werd Wilfried van de Kimmenade 16e en Roland Robinson 19e. Mario Adriaans kwam niet verder dan 2 uit 7 en werd 36e.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 januari 2011)
Op dinsdag 25 januari werden drie partijen gespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Jessica de Haas kon na een goed gespeeld middenspel een kwaliteit winnen en kon daarna de witte koning van Wim Hordijk mat zetten. Chris van der Aa weigerde een remiseaanbod van Rob Bakels maar verloor vlak daarna een pion. Toen hij nog iets later een kwaliteit wegblunderde, hield hij het voor gezien. Jan de Groot leek zijn partij te gaan winnen nadat hij afwikkelde naar een eindspel met een stuk meer. Nick van den Broek ging echter met zijn a-pion wandelen en dwong de witspeler uiteindelijk zijn loper te geven, waarna het alsnog remise werd. Nick is daardoor toch nog van die hatelijke nul af, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (26 januari 2011)
Hoewel er nog diverse partijen uit de eerste ronde openstaan werd op dinsdag 25 januari in het bovenste kwart van het schema al een kwartfinalepartij gespeeld in het kader van de interne bekercompetitie. Maarten Smit kreeg snel na de opening al een prettige aanvalsstelling. Na het ruilen van enkele relevante stukken kon een belangrijke pion worden opgepeuzeld. Daarna kwam de onvermijdelijke tijdnood, waarin Hugo Faber nog enkele gevaarlijk uitziende schwindels in de stelling vlocht. Het mocht niet baten: de witspeler vermeed al het gevaar, kon een beslissende materiële voorsprong verkrijgen en won verdiend.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (26 januari 2011)
Op dinsdag 25 januari heeft HSC in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi het Veghelse En Passant met een 5½ - ½ nederlaag naar huis gestuurd. De stand is bijgewerkt na het bekend worden van deze uitslag. Het verslag is reeds aangeleverd.

Programma clubavond (24 januari 2011)
Op dinsdag 25 januari zal een aantal inhaalpartijen uit groep 2 van de herfstcompetitie worden gespeeld. Daarnaast wordt ook tenminste één partij uit de interne bekercompetitie afgewerkt. Het definitieve inhaalprogramma wordt, zoals al jaren gebruikelijk is, per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (24 januari 2011)
Op dinsdag 25 januari speelt HSC in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen het Veghelse En Passant. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Snelschaaktoernooi Langenboom (22 januari 2011)
Paul van Asseldonk heeft op vrijdagavond 21 januari zijn favorietenrol in het jaarlijkse snelschaaktoernooi van schaakvereniging Devo '86 volledig waargemaakt. In het dorpje Langenboom bleef de hoogst gerate speler in negen ronden ongeslagen, alleen tegen de nummer twee moest hij een half puntje inleveren. Die nummer twee was ook een HSC'er, met zeven punten leverde Johan Wuijts (eveneens) een zeer knappe prestatie. Verslaggever Roland Robinson eindigde met 4½ punt in de grauwe middenmoot. Een precieze rangschikking kon hij echter niet achterhalen, want op zijn vraag op welke website de uitslag werd gepubliceerd kreeg hij als antwoord: "Hoezo, hebben jullie dan wel een website?"

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 januari 2011)
Op dinsdag 18 januari werden slechts drie partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd de laatste partij gespeeld. Paul van Asseldonk kon één van de stukken die Roland Robinson aan de rand van het bord had opgesteld oppeuzelen, en wist vervolgens de vage compensatie die de witspeler nog had te neutraliseren. Paul eindigt hierdoor ternauwernood in de veilige haven en ontloopt de barrageronde. Danniël van Boxtel, Roland Robinson en Jerzy Cebula zullen in de barrage aantreden tegen achtereenvolgens de nummer 3, 2 en 1 van groep 2, zoals uit de eindstand blijkt.
In groep 2 werd een treurig aantal van slechts twee partijen gespeeld. De interne competitie wordt door het steeds maar weer uitstellen van partijen door diverse personen in deze groep nodeloos lang opgehouden. De competitie in de eerste groep is reeds ten einde, maar de deelnemers van deze groep zullen nog minimaal zes weken moeten wachten totdat er begonnen kan worden met de lentecompetitie, met dank aan de 'uitstellers'. In de enige partij uit de elfde ronde die wél gespeeld werd, verloor Millo Labriaire een stuk. Hij leek met twee pionnen voor het stuk nog leuke compensatie te hebben, maar Ger Wich was niet onder de indruk en verzilverde zijn materiële voorsprong. In de enige inhaalpartij leek Wim Hordijk een redelijke stelling te hebben, maar toen hij zijn belangrijke sterke loper afruilde ging het bergafwaarts. Johan Wuijts wist wel raad met de stelling en pakte maar weer eens een vol punt. Hij lijkt praktisch zeker van een plaats in de barrage, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (17 januari 2011)
Dinsdag 18 januari wordt de elfde en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 2. In groep 1 wordt de laatste partij gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (16 januari 2011)
Op zaterdag 15 januari speelden vier HSC'ers mee in het Torenvalktoernooi in Valkenswaard. Pim Blijlevens haalde in de hoogste groep een score van 3½ uit 7 en eindigde in de middenmoot. Roland Robinson slaagde er verrassend in geen enkele remise te laten noteren en werd derhalve tiende. In de tweede groep werd Johan Wuijts fraai tweede met 5 uit 7. Jessica de Haas haalde een punt minder en werd vierde. Verdere informatie volgt wellicht nog op de site van de organiserende vereniging EVS.

Uitslag avondcompetitie (14 januari 2011)
Op donderdag 13 januari boekte HSC A eindelijk de eerste overwinning van het seizoen. In de tot twee keer toe uitgestelde avondwedstrijd in en tegen Waalwijk werd met 1 - 3 gewonnen. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels af. De stand in klasse B1 is bijgewerkt, hoewel nog steeds niet alle uitslagen bekend zijn.

Programma avondcompetitie (12 januari 2011)
Op donderdag 13 januari volgt een derde poging om de wedstrijd tussen Waalwijk en HSC A uit de derde ronde van de avondcompetitie gespeeld te krijgen. De verwachting is dat er dit keer geen weersproblemen zullen zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 januari 2011)
Op dinsdag 11 januari werden zeven partijen gespeeld in de herfstcompetitie; twee inhaalpartijen in groep 1 en vijf reguliere partijen in groep 2. Geen enkele partij eindigde in remise!
In groep 1 had Danniël van Boxtel steeds een miniem plusje tegen Roland Robinson. Na een minder nauwkeurige zet van Roland vonden diens paarden geen goed heenkomen meer. Een goed getimede doorbraak leverde Danniël de overwinning op. Paul van Asseldonk en Gerard van de Kerkhof vonden allebei dat ze het grootste gedeelte van de partij beter stonden. Hoe het ook zij, Gerard overspeelde zijn hand in het eindspel en ging in een inmiddels slechte stelling door de vlag. Uit de stand blijkt dat Danniël, ondanks een eindsprint van 3 uit 3, en Jerzy Cebula veroordeeld zijn tot de barrages. Roland en Paul zullen in hun onderlinge duel uitmaken wij zich bij hen zal voegen.
In groep 2 won Millo Labriaire tegen Nick van den Broek twee pionnen. Vervolgens demonsteerde de voorzitter in een toreneindspel zijn feilloze techniek en liet hij zijn eerste zege aantekenen. Veruit de spectaculairste partij van de avond werd gespeeld door Ton van den Waardenburg en Rob Bakels. In een wild Evansgambiet was materiaal van ondergeschikt belang. Rob miste een goede tegenkans en de zwarte koning werd door enkele werkelijk prachtige zetten van Ton uitgerookt. Applaus! Chris van der Aa kwam niet lekker uit de opening tegen Wim Hordijk. Door een vervelende penning gingen twee cruciale pionnen verloren en zonder dames op het bord was het slechts een kwestie van tijd voordat Wim zou gaan winnen. Chris voelde dat tijdig aan en gaf op. Ger Wich en Jan de Groot zetten een interessante partij op het bord. Ger verkreeg een prettige drukstelling en won een kwaliteit. Jan zocht moedig naar tegenspel, maar zag zijn koning in een matnet belanden. Jessica de Haas hield haar koning te lang in het midden. Via een mooi schijnoffer won Frans van Neerven daardoor twee pionnen. Daarna mocht Frans nog meer materiaal en de felicitaties incasseren. De huidige stand laat zien dat Ton zijn score heeft uitgebouwd tot een fenomenale 10 uit 10. Zoals de Groningers plegen te zeggen: "het kon minder". Ton is nu zeker van de barrages, maar nog altijd niet van een ongedeelde eerste plaats. Johan en Wim hebben beiden immers slechts één verliespunt. Zij zijn samen met Frans de gegadigden voor de overige barrageplaatsen. De samenstelling van de toekomstige C-groep wordt steeds duidelijker. Jan, Millo en Nick hebben zich reeds voor deze groep geplaatst.

Programma herfstcompetitie (10 januari 2011)
Dinsdag 11 januari wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 2. In groep 1 wordt een inhaalprogramma afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (9 januari 2011)
Op zaterdag 8 januari werd eenmaal gewonnen en twee keer verloren in de externe competitie. HSC 1 had niet veel in te brengen tegen het sterke DSC uit Delft; er werd met 2½ - 5½ verloren. HSC 2 wist een hele belangrijke 4½ - 3½ overwinning te boeken op het Tilburgse Stukkenjagers 3. HSC 3 komt langzamerhand in de gevarenzone nu ook van Nuenen werd verloren, deze keer met 3 - 5. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (6 januari 2011)
Op zaterdag 8 januari spelen de drie HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie een thuiswedstrijd. Er wordt, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, al om 12.00 uur begonnen! Plaats van handeling is uiteraard Partycentrum De Molen.
HSC 1 speelt tegen het Delftse DSC, dat momenteel derde staat met twee matchpunten meer. HSC 2 ontvangt het taaie Stukkenjagers 3 uit Tilburg. HSC 3 mag tegen Nuenen proberen de weg omhoog verder te vervolgen. De wedstrijden beginnen allemaal dus om 12.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 januari 2011)
Op dinsdag 4 januari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd niet gespeeld, zodat de stand ongewijzigd is.
In groep 2 leek Nick van den Broek hard op weg zijn eerste zege te noteren. In een mooie koningsaanval liet hij het na de beslissende klap uit te delen, waarna Wim Hordijk met een kwaliteit meer de partij alsnog won. Chris van der Aa was enige pionnen voor gekomen, maar Jessica de Haas had meer dan genoeg compensatie door de dreiging met zware stukken over de e-lijn. Uiteindelijk kon ze de strijd tactisch beslissen, waardoor ze vierde blijft in de stand.

Uitslagen avondcompetitie (5 januari 2011)
Op dinsdag 4 januari begon het jaar slecht voor de avondteams van HSC. De teams van de Stukkenjagers uit Tilburg bleken in beide wedstrijden te sterk.
HSC A wist de schade tegen het supersterke team van Stukkenjagers A te beperken door met slechts 1½ - 2½ te verliezen. Van deze wedstrijd is het verslag reeds ontvangen. De stand in klasse B1 is bijgewerkt hoewel nog niet alle uitslagen bekend zijn.
HSC B verloor met 1 - 3 van Stukkenjagers C, dat ook al op een beduidend hogere gemiddelde rating kon bogen. Van deze wedstrijd is ook een verslag te lezen. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma clubavond (3 januari 2011)
Op dinsdag 4 januari zal een aantal inhaalpartijen uit de herfstcompetitie en wellicht ook uit de interne bekercompetitie worden afgewerkt. Het definitieve inhaalprogramma wordt, zoals al jaren gebruikelijk is, per e-mail bekend gemaakt. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (3 januari 2011)
Op dinsdag 4 januari spelen de twee HSC-teams een thuiswedstrijd in de vierde ronde van de avondcompetitie. Beide teams krijgen net als in de vorige thuiswedstrijd te maken met teams uit Tilburg. HSC A mag het opnemen tegen het ijzersterke Stukkenjagers A, dat in drie wedstrijden pas één bordpunt heeft afgegeven. HSC B speelt tegen middenmoter Stukkenjagers C. De wedstrijden beginnen om 20.15 uur.

Hein de Vries Schaaktoernooi Wijk aan Zee (2 januari 2011)
Hugo Faber leek op weg om zijn favorietenrol waar te maken in het 25e Hein de Vries Schaaktoernooi in Wijk aan Zee, maar een nederlaag in de voorlaatste ronde wierp hem terug naar de ongedeelde tweede plaats met 5½ uit 7. Roland Robinson verloor op de slotdag beide partijen en kon daardoor een hoge klassering vergeten. Hij kwam nu uit op een teleurstellende 50%-score en een gedeelde zeventiende plaats. Een verslag, de eindstand en diverse foto's zijn te vinden via de site van het organiserende schaakgenootschap 'Het Paard van Ree'.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 december 2010)
Op dinsdag 28 december werden slechts vijf partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 speelde Hugo Faber de Caro-Kann tegen Roland Robinson niet helemaal jofel. Hij speelde zelfs een paard naar de rand, terwijl dat alleen aan mensen voorbehouden is die dit werkelijk snappen. Roland won een gezonde pion maar Hugo had nog een trucje om de pion terug te winnen. Na nog wat stukkenruil werd er tot remise besloten. Hugo is hierdoor de ongeslagen winterkampioen, zoals te zien is in de stand.
In groep 2 dacht Millo Labriaire een mooie aanval te hebben, maar met een belangrijk tussenschaakje won Jessica de Haas uiteindelijk. Frans van Neerven kreeg een soort Grünfeld op het bord, waarin Chris van der Aa al snel een fout maakte. Hij kwam er hierna niet meer aan te pas. Rob Bakels kwam tegen Johan Wuijts slecht uit de opening en gaf in bedenkelijke stelling ook nog een stuk weg. Ger Wich leek te gaan stunten door tegen Ton van den Waardenburg twee pionnen voor te komen. Ton bood remise aan, maar dat werd afgeslagen. In de opkomende tijdnood van Ger wist Ton echter pionnen terug te winnen en vervolgens ook nog eens de winst naar zich toe te trekken. Ondanks zijn kolossale score van 9 uit 9 is hij nog altijd niet 100% zeker van een plaats in de barrages, zoals valt op te maken uit de stand.

Hein de Vries Schaaktoernooi Wijk aan Zee (29 december 2010)
Hugo Faber en Roland Robinson spelen vanaf woensdag 29 december mee in het 25e Hein de Vries Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Ze zijn te volgen via de site van het organiserende schaakgenootschap 'Het Paard van Ree'.

Programma herfstcompetitie (27 december 2010)
Dinsdag 28 december wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Gongtoernooi (22 december 2010)
Het gongtoernooi op dinsdag 21 december werd net als vorig jaar gewonnen door Hugo Faber. Hij stond slechts een half punt af en eindigde met 4½ uit 5. Met 4 punten werden Pim Blijlevens en Frans van Neerven gedeeld tweede. Elke deelnemer ging naar huis met maar liefst twee prijzen. De eindstand is keurig op tijd ontvangen!

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (22 december 2010)
Op zondag 19 december werd het Stukkenjagers Kersttoernooi gespeeld. Jerzy Cebula had na het toernooi in Boxmeer daags tevoren nog wat energie over en was daarmee de enige meespelende HSC'er. Hij eindigde uiteindelijk als achtste in groep A met een score van 3½ uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van de Stukkenjagers.

Gongtoernooi (20 december 2010)
Op dinsdag 21 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zullen weer diverse leuke prijzen in natura te winnen zijn. We beginnen om 20.30 uur!

Witte Kersttoernooi Boxmeer (19 december 2010)
Op zaterdag 18 december waren tien HSC'ers aanwezig bij het Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een Zwitserse voorronde van zeven ronden volgde een indeling in groepen van meestal acht personen. Na een flitsende voorronde plaatste Paul van Asseldonk zich als enige HSC'er voor de hoogste groep, die dit jaar bijzonder sterk bezet was. Na de lunch had hij zijn kruit echter verschoten, want hij werd met 1 uit 7 afgetekend laatste. Oud-lid Dirk van Dooren slaagde er wél in binnen de prijzen te vallen: met 4½ uit 7 werd hij derde. Titelverdediger Hugo Faber wist zich niet te plaatsen voor de hoofdgroep, maar schreef wel groep B met 5½ uit 7 op zijn naam. In deze groep werd Jerzy Cebula met 4½ uit 7 gedeeld tweede. Pim Blijlevens viel met een halfje minder net buiten de prijzen, terwijl Danniël van Boxtel met 2½ uit 7 gedeeld vijfde werd. Maarten Smit kon zich net niet kwalificeren voor de tweede groep, maar wist wel toe te slaan door groep C te winnen met 6 uit 7. Benjamin Smits stelde enigszins teleur door niet verder te komen dan plaatsing in de vierde groep, maar hij wist met 4½ uit 7 toch beslag te leggen op de gedeelde tweede plaats en een drankprijsje. Roland Robinson werd in deze groep D zesde met 50%. Wilfried van de Kimmenade eindigde met 3 uit 6 als ongedeeld derde in groep E, terwijl Rob Bakels met 3½ uit 5 beslag legde op de tweede plaats in groep G. Voor beide heren een prijs derhalve. Meer informatie is te vinden op de site van De Vrijpion.

Opnieuw uitgesteld (16 december 2010)
Het wil maar niet lukken met de avondwedstrijd tussen Waalwijk en HSC A. Deze wedstrijd werd op 2 december uitgesteld vanwege barre weersomstandigheden, maar op donderdag 16 december was de toestand op de wegen niet veel beter. Op donderdag 13 januari wordt er een nieuwe poging gedaan...

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 december 2010)
Op dinsdag 14 december werden zeven partijen gespeeld in de achtste ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 kreeg Maarten Smit in een vooruitgespeelde partij een prettige drukstelling, die Jerzy Cebula zoveel tijd kostte dat hij in tijdnood niet de beste verdediging vond. Beide heren zijn hiermee reeds uitgespeeld. Voor de één is directe plaatsing voor de A-groep een feit, de ander zal zich via de barrages moeten kwalificeren. Dit alles valt af te leiden uit de stand.
In groep 2 werden alle partijen keurig gespeeld. Millo Labriaire won na de opening twee pionnen en kon na een vreemd middenspel afwikkelen naar een toreneindspel met pluspion. Even later stond Chris van der Aa echter twee pionnen voor, waardoor hij alsnog de winst kon opeisen. Rob Bakels gaf zijn belangrijke f-pion zo maar weg. Toen hij hierna al te nadrukkelijk op weg ging naar compensatie ging het van kwaad tot erger en kon Wim Hordijk uiteindelijk de dame insluiten. Nick van den Broek kon aanvankelijk goed meekomen met Ger Wich, ondanks snel pionverlies. In het middenspel ging het echter volledig mis en verloor hij een toren. Jessica de Haas verkreeg een materiële voorsprong van dame tegen toren en paard. Net toen Jan de Groot de dame dacht terug te winnen werd hij prompt mat gezet. De absolute topper in deze groep werd een duel van loperpaar tegen paardenpaar. De lopers van Ton van den Waardenburg bleken in staat de ver doorgeschoven zwarte pionnen aan te vallen, en de paarden van Johan Wuijts konden het verlies van minimaal twee pionnen niet verhinderen. De langste partij van de avond werd beslist door de klok. Joop Zuydendorp had even zijn tijdnood vergeten, waardoor Frans van Neerven een punt mocht noteren. Hij blijft hierdoor derde in de stand.

HSC wint in Oost-Brabanttoernooi (15 december 2010)
Op maandag 13 december speelde HSC in de tweede ronde van het Oost-Brabanttoernooi een uitwedstrijd in Heeswijk-Dinther. Tegen de plaatselijke vereniging Caïssa werd met 1½ - 4½ gewonnen. De stand is bijgewerkt na het bekend worden van deze uitslag. Het verslag is al te lezen.

Programma herfstcompetitie (13 december 2010)
Dinsdag 14 december wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (11 december 2010)
Op zaterdag 11 december werd de massakamp tegen Veldhoven met 16 - 8 gewonnen. Toch was er nog een HSC-team dat verloor.
HSC 1 wist met 5 - 3 knap te winnen van Veldhoven en passeert dat team nu in de stand. HSC 2 was niet opgewassen tegen Veldhoven 2 en verloor terecht met 4½ - 3½. HSC 3 won voor de eerste keer dit seizoen en deed dat met 7½ - ½ bijzonder overtuigend. De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en er zijn drie verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (9 december 2010)
Na twee thuiswedstrijden spelen de HSC-teams op zaterdag 11 december weer eens uit in de volgende ronde van de externe competitie. Alle drie de teams spelen in en tegen Veldhoven, zodat we bijna kunnen spreken van een massakamp.
HSC 1 treft Veldhoven 1, dat tot nu toe één matchpunt meer wist te behalen. HSC 2 heeft net als Veldhoven 2 drie matchpunten en hoopt er na vandaag twee voor te staan. HSC 3 gaat op zoek naar de eerste zege tegen mede-hekkensluiter Veldhoven 4.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 december 2010)
Op dinsdag 7 december werden slechts vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 plaatste Roland Robinson al snel een paard aan de rand. Dit was voor Gerard van de Kerkhof het sein om remise aan te bieden, hetgeen geaccepteerd werd. Qua aantal zetten dubbel zo lang duurde de partij tussen Hugo Faber en Maarten Smit. In deze partij werd het evenwicht nergens verbroken, zodat ook hier een puntendeling genoteerd kon worden. In de langste partij van de avond wist Danniël van Boxtel een even knappe als verdiende overwinning te boeken op Jos van der Tol. Na met 0 uit 5 te zijn begonnen is het nu zelfs nog mogelijk voor Danniël om de barrages te ontlopen, zoals valt af te leiden uit de stand.
In groep 2 werd teleurstellend genoeg maar één partij ingehaald en die was nog snel afgelopen ook. Rob Bakels bezorgde Frans van Neerven een makkelijke avond door binnen tien zetten een stuk weg te blunderen. Beide heren wisselen van plaats in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (8 december 2010)
Dinsdag 7 december werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Johan Wuijts werd min of meer gedwongen een stuk te offeren voor drie pionnen, maar na dameruil bleek het loperpaar van Jerzy Cebula veel te sterk.

Programma clubavond (6 december 2010)
Op dinsdag 7 december zal een flink aantal inhaalpartijen uit zowel de herfstcompetitie als de interne bekercompetitie worden afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur.

Combinatie Snerttoernooi Asten (5 december 2010)
Er waren op zaterdag 4 december bij het dit jaar niet druk bezochte traditionele Combinatie Snerttoernooi in Asten drie HSC'ers aanwezig. Pim Blijlevens en Jerzy Cebula konden in de sterk bezette hoofdgroep niet om de prijzen spelen. Ze eindigden samen op de gedeelde zevende plaats met 2½ uit 9. Roland Robinson werd in groep B gedeeld vierde met 4 uit 7 en ging naast de traditionele pepernoten ook nog met vijf hele euro's huiswaarts. Meer informatie is te vinden op de site van de Combinatie.

Uitslag avondcompetitie (4 december 2010)
Op donderdag 2 december speelde HSC B in Son en Breugel gelijk tegen het avondteam van de plaatselijke vereniging. Het verslag van deze wedstrijd is al te lezen. De stand in klasse C1 is bijgewerkt ook al zijn nog niet alle uitslagen bekend.
De wedstrijd tussen Waalwijk en HSC A werd vanwege de barre weersomstandigheden uitgesteld tot donderdag 16 december.

Programma avondcompetitie (1 december 2010)
Op donderdag 2 december spelen de twee HSC-avondteams een uitwedstrijd, tenminste als het weer het toelaat. HSC A speelt helemaal in Waalwijk tegen het tot nu toe ongeslagen avondteam van SV Waalwijk. HSC B gaat in Son en Breugel proberen het plaatselijke avondteam op een nederlaag te trakteren.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (1 december 2010)
Op dinsdag 30 november werden acht partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 ging Maarten Smit al na acht zetten akkoord met het remisevoorstel van Gerard van de Kerkhof. De overige partijen duurden aanmerkelijk langer. Hugo Faber offerde in de opening een pion en kreeg een goede stelling. Zijn goed getimede stukoffer leverde Jerzy Cebula zoveel problemen op dat deze in tijdnood geen goede verdediging meer kon vinden. Jos van der Tol kwam een kwaliteit voor, maar moest deze materiële voorsprong even later weer inleveren. Zijn stelling bleef echter beter en toen hij vernietigend binnen kon komen met dame en toren, moest Roland Robinson hem de hand schudden. Danniël van Boxtel had met zwart na de opening een fraaie stelling opgebouwd en en passant een pionnetje ingepikt. Paul van Asseldonk wist de schade te beperken en kon afwikkelen naar een toreneindspel met nog altijd een minuspion. Dit bleek echter niet te houden, waardoor Danniël eindelijk van die hatelijke nul af is. Uit de stand blijkt inmiddels welke plaatsen in de eindrangschikking goed zullen zijn voor directe plaatsing in de hoogste groep van de lentecompetitie.
In groep 2 behield Ton van den Waardenburg zijn ongeslagen status. Nick van den Broek kon het hem na een simpel stukverlies niet moeilijk meer maken. Millo Labriaire leek op zijn eerste overwinning af te stevenen. Tegen Joop Zuydendorp verkreeg hij een prachtige stelling, wat hem stukwinst opleverde. Helaas gaf hij even later het stuk weer terug, waarna het overgebleven eindspel remise bleek. Jessica de Haas had een mooie vrijpion op de d-lijn. Toen ze in de eindfase al te enthousiast naar voren ging met die pion, kon Ger Wich via een koningsaanval toeslaan. Jan de Groot speelde opnieuw een sterke partij. Tegen Chris van der Aa verkreeg hij in het middenspel een mooie pion op f6 en toen hij kon binnenkomen met zijn dame, was het onmiddellijk afgelopen. Jan stijgt door deze zege naar de zesde plaats in de stand.

Programma herfstcompetitie (29 november 2010)
Dinsdag 30 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Open NK-rapid Eindhoven (27 november 2010)
Op zaterdag 27 november werd het open Nederlands Kampioenschap rapidschaak gehouden in Eindhoven. Hoewel dit eigenlijk een jeugdtoernooi is, waren de gebroeders Smits toch aanwezig om deel te nemen in de groep U25, spelers tot 25 jaar dus. Sebastiaan Smits eindigde op een mooie gedeelde vierde plaats met 6 uit 9. Benjamin Smits werd met een halfje minder ongedeeld achtste. In de hoogste echte jeugdgroep werd Guus Bollen gedeeld zevende met 5 uit 9. Meer informatie is te vinden via de toernooisite.

Uitslag interne bekercompetitie (24 november 2010)
Dinsdag 23 november had eigenlijk in het teken moeten staan van de interne bekercompetitie. Er werd echter welgeteld één partij gespeeld. Jessica de Haas kon na een tactische grap een pion voorkomen en toen er daarna nog een kwaliteit bij kwam, hield Joop Zuydendorp het voor gezien. Joost Rutten heeft zich teruggetrokken, waardoor Roel van de Donk automatisch geplaatst is voor de tweede ronde.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 november 2010)
Op dinsdag 23 november werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 stelden Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber zich na een tam middenspel tevreden met remise. Een stuk opwindender was de andere partij in deze groep. Maarten Smit offerde tot twee maal toe een stuk, maar Paul van Asseldonk wist de correcte verdediging te vinden en kon het punt uiteindelijk incasseren. Uit de stand blijkt vooralsnog niet welke plaatsen in de eindrangschikking goed zullen zijn voor directe plaatsing in de hoogste groep van de lentecompetitie. De competitieleider buigt zich hier nog over.
In groep 2 leek Chris van der Aa met wit een hele mooie aanvalsstelling te hebben, maar Ton van den Waardenburg toonde aan dat de zwarte stelling stevig genoeg was. Toen Chris na dameruil een belangrijke centrumpion verloor was het gedaan. Rob Bakels leek te gaan winnen, maar Jan de Groot kon terugkomen in de partij en kreeg uiteindelijk een beter toreneindspel op het bord. Toen hij plotseling de torens ruilde, kon Rob een pion winnen waarna het pionneneindspel simpel gewonnen was. Hij stijgt hierdoor een plaatsje in de stand.

HSC uitgeschakeld (24 november 2010)
Op dinsdag 23 november werd HSC al in de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie uitgeschakeld. Eindhoven bleek met 1 - 3 te sterk. Hoe dit heeft kunnen gebeuren valt te lezen in het snel aangeleverde verslag.

Programma interne bekercompetitie (22 november 2010)
Op dinsdag 23 november staat de tweede ronde van de interne bekercompetitie op het programma. Uit het schema én uit je mailbox blijkt welke partijen gespeeld moeten worden. Het is de bedoeling dat er voor aanvang van de partij geloot wordt voor de kleurverdeling. We beginnen om 20.00 uur.

Programma herfstcompetitie (22 november 2010)
Er worden op dinsdag 23 november ook nog enige partijen ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (22 november 2010)
Op dinsdag 23 november zal HSC in de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie aantreden tegen Eindhoven, een club waartegen in de vorige editie nog werd verloren. We hebben derhalve iets recht te zetten!

Uitslagen externe competitie (21 november 2010)
Zaterdag 20 november was geen beste dag voor de HSC-teams. HSC 1 ging met 3½ - 4½ verdiend onderuit tegen HMC Calder 2 uit Den Bosch en mocht blij zijn dat de nederlaag niet hoger uitviel. HSC 2 haalde na een 2 - 4 tussenstand een benauwd gelijkspel tegen OSV uit Oss. HSC 3 blameerde zich door met 3½ - 4½ te verliezen van het zesde team van het Bossche HMC Calder. De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en er zijn drie verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (18 november 2010)
Op zaterdag 20 november wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. Opnieuw spelen de drie HSC-teams een thuiswedstrijd, en wel in Partycentrum De Molen. Let op: de wedstrijden beginnen, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, om 12.00 uur!
HSC 1 ontvangt het sterke HMC Calder 2 uit Den Bosch, momenteel de nummer 3 in de stand. HSC 2 treft het Osse OSV, dat zich tevens op de derde plaats heeft genesteld. HSC 3 gaat proberen de eerste zege van het seizoen te boeken tegen HMC Calder 6. De wedstrijden beginnen allemaal dus om 12.00 uur en toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 november 2010)
Op dinsdag 16 november werden zeven partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 kon Maarten Smit een kwaliteit winnen, maar werd vervolgens volledig overrompeld door Roland Robinson. Jerzy Cebula stond na de opening al erg goed, maar kon Danniël van Boxtel pas in de uitvluggerfase op de knieën dwingen. De stand is uiteindelijk toch nog bijgewerkt.
In groep 2 verkreeg Rob Bakels na een kleine combinatie een beslissende materiële voorsprong tegen Millo Labriaire. Ger Wich kwam een kwaliteit achter waarna Chris van der Aa de overgebleven stelling met vaste hand naar winst voerde. Jessica de Haas won via een mooie combinatie een dame tegen een toren, waarna ze won van Nick van den Broek. Jan de Groot kwam eerst een kwaliteit en daarna een toren voor, maar het kostte nog even tijd voordat hij het punt tegen Joop Zuydendorp te pakken had. Johan Wuijts bereikte een mooie stelling in zijn partij tegen Frans van Neerven. In de tijdnoodfase zag laatstgenoemde het allemaal niet meer en ging door de vlag. De stand is inmiddels bijgewerkt.

Programma herfstcompetitie (15 november 2010)
Dinsdag 16 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Joep Nabuurs wint HSC-rapidtoernooi (15 november 2010)
Op zondag 14 november werd ons gezellige HSC-rapidtoernooi gewonnen door Joep Nabuurs met een fraaie score van 6½ uit 7. Sebastiaan Smits eindigde op een gedeelde derde plaats met 5 punten. Danniël van Boxtel en Hugo Faber scoorden 4½ uit 7 en dat betekende een gedeelde zesde plaats. Op de gedeelde negende plaats kwamen Maarten Smit en Benjamin Smits met 4 punten. Johan Wuijts haalde precies 50% en werd gedeeld twaalfde. Op de gedeelde 17e plaats was een groepje met Pim Blijlevens, Ton van der Zanden en Roland Robinson. Ze haalden 3 punten. Jerzy Cebula en Roel van de Donk eindigden met 2½ uit 7 op de gedeelde 21e plaats. Millo Labriaire tenslotte haalde 1½ uit 7 en werd daarmee 27e. Het verslag en de eindstand zijn reeds geplaatst.

HSC-rapidtoernooi (13 november 2010)
Op zondag 14 november wordt ons gezellige HSC-rapidtoernooi gespeeld. Het is nog mogelijk om in te schrijven.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 november 2010)
Op dinsdag 9 november werden nog twee partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 was Jerzy Cebula in een vooruitgespeelde partij verrassend te sterk voor Sebastiaan Smits. Jerzy klimt hierdoor een plaatsje in de stand.
In groep 2 gaf Ton van den Waardenburg een pion weg, maar Joop Zuydendorp overtrof hem even later door een stuk weg te blunderen. Ton staat nu op weerstandspunten bovenaan in de stand.

Uitslagen avondcompetitie (10 november 2010)
In de tweede ronde van de avondcompetitie gingen beide HSC-teams op dinsdag 9 november onderuit tegen de teams van De Drie Torens uit Tilburg.
HSC A stelde teleur door van het zwakker geachte B-team van De Drie Torens te verliezen met 1½ - 2½. Van deze wedstrijd is inmiddels een verslag ontvangen. De stand in klasse B1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
HSC B verloor geflatteerd van het A-team van De Drie Torens met ½ - 3½. Er had op bord 2 en 3 meer ingezeten, zoals ook uit het snel aangeleverde verslag blijkt. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (8 november 2010)
Op dinsdag 9 november worden enige partijen ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (8 november 2010)
Op dinsdag 9 november spelen de twee HSC-avondteams opnieuw thuis. Beide teams krijgen te maken met De Drie Torens uit Tilburg. HSC A ontvangt De Drie Torens B, terwijl HSC B het op mag nemen tegen De Drie Torens A. De wedstrijden beginnen om 20.15 uur.

NBSB-rapidkampioenschap Rosmalen (7 november 2010)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 6 november mee in het NBSB-rapidkampioenschap in Rosmalen. Hugo Faber eindigde met 6 uit 9 op een gedeelde zevende plaats, onder andere door in de laatste ronde van Sebastiaan Smits te winnen, die daardoor genoegen moest nemen met een gedeelde tiende plaats met 5½ punten. Jerzy Cebula had een halfje minder en kwam daarmee uit op de gedeelde vijftiende plaats. De eindstand en enkele foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Kiste Trui Plataantoernooi Mook (7 november 2010)
Vier HSC'ers waren op zaterdag 6 november aanwezig bij het gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Maarten Smit en Danniël van Boxtel eindigden met 5 uit 7 op een gedeelde vierde plaats in de hoogste groep. Roland Robinson was minder op dreef en moest genoegen nemen met 2½ uit 7 en een gedeelde 36e plaats. In de tweede groep was Rob Bakels op voorhand een van de favorieten. Na met 5 uit 6 te zijn begonnen verloor hij echter in de laatste ronde, waardoor hij met zijn gedeelde vijfde plaats net buiten de prijzen viel. Eindstand en foto's zijn inmiddels te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 november 2010)
Dinsdag 2 november werden in de herfstcompetitie slechts vijf partijen gespeeld. Daarnaast waren er zes personen aanwezig zonder tegenstander, waarvan er slechts twee konden worden gekoppeld om hun interne partij vooruit te spelen. Het zou wel zo netjes zijn als men zich in geval van afwezigheid tijdig bij zowel de wedstrijdleider als de tegenstander zou afmelden.
In groep 1 werden alle (!) partijen van de vijfde ronde uitgesteld. Er werden volgens het alternatieve programma twee inhaalpartijen gespeeld. Jos van der Tol en Paul van Asseldonk hadden binnen vijf zetten de dames geruild. Paul had vervolgens erg veel tijd nodig om goede velden voor zijn stukken te vinden, terwijl Jos zijn stelling steeds verder kon verbeteren. In zware tijdnood werd Paul uiteindelijk mat gezet. Danniël van Boxtel kwam tegen Hugo Faber redelijk uit de opening. In een poging om de stelling te vereenvoudigen stuurde hij aan op dameruil. Deze strategie leidde echter geforceerd tot stukverlies, waarna Danniël kon opgeven. Uit de stand blijkt dat ongeveer de helft van de partijen is uitgesteld, hetgeen een bedroevende constatering is.
In groep 2 vonden twee van de zes geplande partijen doorgang. Millo Labriaire kwam reeds in de opening een stuk tegen twee pionnen achter tegen Johan Wuijts. Johan wist de partij vervolgens in een koningsaanval in zijn voordeel te beslissen, zonder Millo kansen op tegenspel te gunnen. De opening en het middenspel die Ger Wich en Joop Zuydendorp op het bord toverden waren niet al te spectaculair, maar het eindspel bracht de toeschouwers op de banken. Ger gaf een toren om eeuwig schaak te bewerkstelligen en verdere dreigende problemen te voorkomen. In hun vooruitgespeelde partij uit de laatste ronde zetten Jan de Groot en Ton van den Waardenburg een originele opening op het bord. Laatstgenoemde wist al snel twee pionnen te veroveren en de partij daarna tot een goed einde te brengen. Er zijn aan kop van de stand nog altijd twee mensen met een 100%-score.

Programma herfstcompetitie (1 november 2010)
Dinsdag 2 november wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

KNSB-ratinglijst (1 november 2010)
Er is weer een nieuwe KNSB-ratinglijst verschenen per november 2010. Slechts weinig veranderingen voor de HSC-leden, zoals uit deze link blijkt. Reden is dat de NBSB andermaal verzuimd heeft de uitslagen van de eerste ronden van de externe- en avondcompetitie tijdig in te leveren bij de KNSB. Tweede-, derde- en avondteamleden moeten dus nog drie maanden wachten op een bijgewerkte rating. Overigens heeft de FIDE ook een nieuwe ratinglijst laten verschijnen per november 2010. Deze is eveneens te vinden via bovenstaande link, tenminste voor degenen die een FIDE-rating hebben.

Uitslag tweetallentoernooi (27 oktober 2010)
Op dinsdag 26 oktober werd voor de tweede keer in de HSC-historie een tweetallentoernooi georganiseerd. Er werden per ronde vier partijen gespeeld van vijf minuten per persoon per partij. De teams waren op een dusdanige manier ingedeeld dat ze gemiddeld ongeveer even sterk waren. Het team dat bestond uit Danniël van Boxtel en Ton van den Waardenburg bleek echter duidelijk het sterkst: drie wedstrijden werden gewonnen en tweemaal kwam er een gelijkspel uit de bus. Ook op bordpunten was dit team het beste. De eindstand is inmiddels gereconstrueerd.

Programma clubavond (25 oktober 2010)
Op dinsdag 26 oktober organiseren we een gezelligheidstoernooi, door sommige leden ook wel prettoernooi genoemd. Welke formule er dit keer gekozen wordt, blijft vooralsnog een verrassing. We beginnen om 20.00 uur en hopen op een grote opkomst!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 oktober 2010)
Dinsdag 19 oktober werden in de vierde ronde van de herfstcompetitie slechts zeven partijen gespeeld.
In groep 1 werden maar liefst vier van de vijf partijen uitgesteld. In de enige geprogrammeerde partij kwam Jerzy Cebula al snel een pionnetje voor te staan tegen Paul van Asseldonk. Ondanks de naderende tijdnood wist hij dit keer zijn goede stelling wel te verzilveren. Jos van der Tol kwam optisch veel beter te staan tegen Hugo Faber in hun vooruitgespeelde partij. Laatstgenoemde kwam echter los en kon onmiddellijk een pion veroveren. Toen Jos ook nog een stuk weggaf, was het gedaan. In de stand valt naast de verrassende leider vooral het grote aantal u-tjes op.
In groep 2 leek Millo Labriaire opnieuw een remiseachtig eindspel te hebben bereikt. Toen hij echter een pion verloor kon Wim Hordijk alsnog de winst voor zich opeisen. Ton van den Waardenburg kon onmiddellijk profiteren van de korte rokade van Frans van Neerven. Laatstgenoemde had de matdreiging die hem een stuk kostte volledig overzien. Johan Wuijts won een kwaliteit tegen Jan de Groot en schoof het resterende eindspel soepel uit. Jessica de Haas leek met twee pluspionnen op de winst af te stevenen, maar Rob Bakels slaagde er in voldoende compensatie te verkrijgen waarna de eerste remise in deze groep een feit was. Nick van den Broek speelde opnieuw een verdienstelijke partij. Na pionwinst leek hij zelfs te gaan winnen, maar nadat hij door een paardvork een kwaliteit verloor was het de ervaren Joop Zuydendorp die als winnaar uit de bus kwam. Nog twee mensen met 100% in de stand.

Programma herfstcompetitie (18 oktober 2010)
Dinsdag 19 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 oktober 2010)
Dinsdag 12 oktober stond er een inhaalavond geprogrammeerd in de herfstcompetitie. Er konden echter opnieuw maar bijzonder weinig partijen worden gespeeld. De concurrentie van de interland Nederland - Zweden bleek te groot.
In groep 1 waren Gerard van de Kerkhof en Jerzy Cebula wél gewoon aanwezig; Brazilië en Polen speelden blijkbaar niet. Ze besloten derhalve hun partij uit de vijfde ronde alvast vooruit te spelen. Na een redelijk gelijkopgaande strijd kwam Jerzy in zware tijdnood en die overleefde hij niet. In de partij tussen Maarten Smit en Danniël van Boxtel werd het evenwicht eigenlijk nergens echt verbroken, totdat Danniël met een aanvallende paardzet een dodelijke penning toeliet die hem een stuk kostte. Maarten komt hierdoor terug op de eerste plaats in de stand.
In groep 2 werden drie partijen ingehaald. Johan Wuijts kwam na de opening beter te staan en toen Nick van den Broek verzuimde snel te rokeren, kon Johan via een fraai paardoffer toeslaan. Chris van der Aa liet in een iets mindere stelling een vork toe waardoor hij een stuk verloor. Hij had meteen op kunnen geven, maar speelde nog een tijdje door. Joop Zuydendorp liet zich de kaas uiteraard niet meer van het brood eten. Millo Labriaire dacht dat hij in zijn partij tegen Frans van Neerven een volkomen gelijke stelling had, wat hem tot driemaal toe verleidde remise aan te bieden. Hij had echter niet in de gaten dat dit Frans' favoriete manier van spelen is: rustig een klein plusje uitbouwen en in het eindspel toeslaan. Het toreneindspel werd inderdaad vlekkeloos gewonnen, waardoor Frans nog altijd bovenin de stand te vinden is.

Programma herfstcompetitie (11 oktober 2010)
Op dinsdag 12 oktober worden enige partijen ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (10 oktober 2010)
Op zaterdag 9 oktober werd de eerste thuiswedstrijd van het seizoen gespeeld in ons clublokaal. Op het einde van de middag was het resultaat één overwinning, maar ook twee nederlagen. HSC 1 was zoals verwacht niet opgewassen tegen De Pion uit Roosendaal, alhoewel de schade met 3 - 5 beperkt bleef. HSC 2 poetste de nederlaag van twee weken geleden overtuigend weg door Gardé met maar liefst 6 - 2 te verslaan. De massakamp HSC - Gardé eindigde daardoor in een gelijkspel, want HSC 3 ging in de openingswedstrijd van het seizoen met 2 - 6 onderuit tegen Gardé 2. Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (7 oktober 2010)
Op zaterdag 9 oktober wordt de eerste thuiswedstrijd van ons externe seizoen gespeeld in Partycentrum De Molen. HSC 1 krijgt een zware middag tegen de Roosendaalse ratingfavorieten van De Pion. HSC 2 gaat tegen Gardé uit Soerendonk proberen de valse start van twee weken geleden goed te maken. Voor HSC 3 begint de competitie met een wedstrijd tegen Gardé 2. De wedstrijden beginnen allemaal om 13.00 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 oktober 2010)
Dinsdag 5 oktober werden in de derde ronde van de herfstcompetitie slechts zes partijen gespeeld.
In groep 1 ging Sebastiaan Smits vrij snel de fout in waardoor Hugo Faber beslissend materiel voordeel verkreeg. Minstens zo verrassend was de zege van Roland Robinson op Jerzy Cebula, maar ook hier was niets op af te dingen. In de langste partij van de avond kwam Jos van der Tol een kwaliteit voor tegen Gerard van de Kerkhof. In het eindspel offerde hij de kwal terug, waarna er een gewonnen toreneindspel ontstond. Jos is de nieuwe leider in de stand.
In groep 2 is het programma opnieuw aangepast, vanwege de deelname van ons nieuwe lid Nick van den Broek. In zijn eerste partij wist hij het Rob Bakels knap lastig te maken, maar de ervaring gaf hier de doorslag. Jessica de Haas boekte een mooie overwinning op Joop Zuydendorp. Ger Wich leek na pionverlies nog wel wat kansen te kunnen creëren, maar Johan Wuijts wikkelde af naar het eindspel en verzilverde zijn pluspion. Hij stijgt door dit resultaat naar de tweede plaats in de stand.

Programma herfstcompetitie (4 oktober 2010)
Dinsdag 5 oktober wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het gewijzigde programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Open Waalwijks snelschaakkampioenschap (4 oktober 2010)
Op zondag 3 oktober werd het 14e open snelschaakkampioenschap van Waalwijk gehouden. Eén HSC'er was van de partij. Met 7 uit 12 eindigde Pim Blijlevens op een gedeelde negende plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Wijziging herfstcompetitie (2 oktober 2010)
In de herfstcompetitie hebben zich twee personen moeten terugtrekken. Hierdoor is het progamma in groep 1 compleet veranderd. In groep 2 is vanaf nu elke ronde iemand vrij. Door de wijzigingen zijn de standen in zowel groep 1 als groep 2 aangepast.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 september 2010)
Dinsdag 28 september werden drie partijen vooruitgespeeld in herfstcompetitie.
In groep 1 scoorde Jos van der Tol zijn eerste volle punt door Jerzy Cebula met zwart te verslaan. Hij stijgt door dit resultaat naar de derde plaats in de stand.
In groep 2 plaatste Ton van den Waardenburg een speculatief kwaliteitsoffer, waardoor de koning van Jessica de Haas in het centrum bleef. De juiste verdediging werd niet gevonden. Later op de avond sloot Wim Hordijk zijn partij tegen Jan de Groot winnend af, waardoor hij van de elfde naar de vijfde plaats is gestegen in de stand.

Uitslagen avondcompetitie (29 september 2010)
Op dinsdag 28 september begon de avondcompetitie voor de HSC-teams met een gelijkspel en een nederlaag.
HSC A speelde gelijk tegen het Bossche HMC Calder. Van deze wedstrijd is nu al een verslag te lezen. De stand in klasse B1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
HSC B was totaal niet opgewassen tegen het sterke Eindhoven. Met een keurige remise op het topbord wist Frans van Neerven de eer te redden. Ook van deze wedstrijd is een verslag aangeleverd. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (27 september 2010)
Op dinsdag 28 september worden enige partijen ingehaald dan wel vooruitgespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (27 september 2010)
Op dinsdag 28 september beginnen de twee HSC-teams aan de avondcompetitie. Beide teams starten met een thuiswedstrijd. HSC A ontvangt het Bossche HMC Calder in klasse B1. Promovendus HSC B, dat in klasse C1 is ingedeeld, speelt tegen Eindhoven. De wedstrijden beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (25 september 2010)
Op zaterdag 25 september werden in de eerste ronde van de externe competitie een overwinning en een nederlaag genoteerd. HSC 1 won ternauwernood in Arnhem van De Toren, 3½ - 4½. HSC 2 redde het niet tegen De Raadsheer uit Zundert; het werd maar liefst 5½ - 2½. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (23 september 2010)
Op zaterdag 25 september begint het externe seizoen! Het eerste en het tweede beginnen met uitwedstrijden. HSC 1 gaat naar Arnhem om daar aan te treden tegen De Toren, vorig seizoen achtste in de eindstand. HSC 2 speelt tegen het gepromoveerde De Raadsheer in Zundert bij Breda. Voor HSC 3 begint de competitie pas op 9 oktober.

Uitslagen interne bekercompetitie (22 september 2010)
Op dinsdag 21 september werden zeven partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. De eerste twee uitslagen van de avond betroffen wedstrijden uit de tweede ronde, in het bovenste kwart van het schema. Dit is het gedeelte waar vier van de byes zijn uitgedeeld. Hugo Faber maaide binnen de kortste keren door de verdediging van Millo Labriaire, terwijl Maarten Smit via een kleine truc een vol stuk voorkwam tegen Wim Hordijk. Daarmee zijn er nu al twee kwartfinalisten bekend. Rob van Wijk kon een beslissende materiële voorsprong opbouwen tegen Jan de Groot. Hij mag in de tweede ronde aantreden tegen Ton van der Zanden, die pas na een bloedstollende barrage toesloeg tegen Wilfried van de Kimmenade. Laatstgenoemde had in die beslissingspartij zwart en had derhalve genoeg aan remise, maar liet zich foppen na een familieschaak dat geen familieschaak was. In het derde kwart van het schema kon Frans van Neerven al in de opening een belangrijke pion veroveren. Dit verlies kwam Chris van der Aa niet meer te boven. Frans mag in de tweede ronde tegen Pascal Boudewijns, die hard moest werken om zijn partij tegen Ger Wich uiteindelijk in het eindspel te beslissen. In de langste partij van de avond leek Paul van Asseldonk een geweldige wurgstelling te hebben, waarbij de toren en de loper van Gerard van de Kerkhof volledig ingesloten waren. De record-bekerhouder kon zich in de uitvluggerfase echter bevrijden, waarna de lichte materiële voorsprong én het tijdsvoordeel beslissend waren. In het onderste kwart van het schema werden alle eersterondepartijen uitgesteld.

Programma interne bekercompetitie (20 september 2010)
Op dinsdag 21 september wordt begonnen met de interne bekercompetitie. Uit het schema blijkt welke partijen gespeeld moeten worden. Het is de bedoeling dat er voor aanvang van de partij geloot wordt voor de kleurverdeling, hoewel dat niet op te maken is uit het reglement. Daarin staat overigens wél duidelijk beschreven wat de bedoeling is als de partij in remise eindigt. We beginnen om 20.00 uur.

Stompe Linde toernooi Nuenen (19 september 2010)
Acht HSC'ers waren zaterdag 18 september van de partij tijdens het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. Dit jaar werden de deelnemers in maar liefst vier groepen ingedeeld. In de hoogste groep haalde Pim Blijlevens een verdienstelijke gedeelde tweede plaats met 4½ uit 7. Een halfje minder had Sebastiaan Smits die daarmee vierde werd. Hugo Faber eindigde op de gedeelde vijfde plaats met een 50%-score. Nieuw lid Jerzy Cebula kwam niet verder dan 1½ punten en werd elfde. In groep B had Johan Wuijts een uitgelezen kans de ongedeelde winnaar te worden. In de slotpartij ging hij echter in straalgewonnen stelling door zijn vlag tegen de uiteindelijke winnaar. Nu moest hij genoegen nemen met 4½ uit 7 en een gedeelde vierde plaats. Danniël van Boxtel ging hem ook nog voorbij: met 5 punten werd hij gedeeld tweede. Ton van der Zanden werd gedeeld achtste met 4 uit 7. Roland Robinson haalde een vol punt minder en kwam op de gedeelde 14e plaats uit. Het verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Indeling externe teams (16 september 2010)
De NBSB heeft de indeling van de zaterdagcompetitie bekend gemaakt. HSC 2 speelt het komende seizoen opnieuw in de Promotieklasse, terwijl het gedegradeerde HSC 3 terugkeert in klasse 2D. De indeling van HSC 1 in klasse 2D van de KNSB-competitie was al een tijdje bekend.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 september 2010)
Dinsdag 14 september werden in de tweede ronde van de herfstcompetitie acht van de elf partijen gespeeld.
In groep 1 kwamen Hugo Faber en Paul van Asseldonk al snel remise overeen in hun vooruitgespeelde partij. Jos van der Tol greep in een interessante stelling mis en moest hierdoor minimaal een stuk en daarmee het punt afgeven aan Maarten Smit. Danniël van Boxtel kwam na een scherpe strijd een pionnetje voor tegen Joep Peeters, maar kreeg het eindspel met ongelijke lopers niet gewonnen. In de andere vooruitgespeelde partij leek Roland Robinson op een sensationele zege af te stevenen, maar Sebastiaan Smits hield stand en kon met remise ontsnappen. Twee leiders in de stand.
In groep 2 wist Millo Labriaire een fraaie matdreiging te creëren tegen het nieuwe lid Ton van den Waardenburg. Deze had echter scherp gezien dat hij zelf mat-in-één kon geven. Jessica de Haas plaatste haar torens op de tweede rij en Arthur Beekmans kon daarna het mat niet meer verhinderen. Ger Wich kwam na een manoeuvreerpartij uiteindelijk als winnaar uit de bus tegen Wim Hordijk. Intussen had Frans van Neerven dankzij twee verbonden vrijpionnen het volle punt kunnen pakken tegen Jan de Groot, waardoor hij nu ongedeeld de leiding in de stand in handen heeft.

Programma herfstcompetitie (13 september 2010)
Dinsdag 14 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Kalender (12 september 2010)
Vanaf nu staat er een overzicht online van wat er de komende maanden op de clubavond en op andere dagen te doen is. Deze kalender is ook via het hoofdmenu van deze site te bereiken.

Indeling avondteams (12 september 2010)
HSC A zal het komende seizoen uitkomen in klasse B1, dit is de regio Midden-Brabant. Het gepromoveerde HSC B speelt in de vertrouwde Oost-Brabantse klasse C1.

Loting NBSB-bekercompetitie (12 september 2010)
In de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie mag HSC aantreden tegen Eindhoven. De wedstrijd zal waarschijnlijk op dinsdag 23 november worden gespeeld.

Aankondiging HSC-rapidtoernooi (8 september 2010)
Ons gezellige HSC-rapidtoernooi zal na een jaar van afwezigheid worden gehouden op zondag 14 november 2010. Inschrijven is reeds mogelijk!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 september 2010)
Dinsdag 7 september werd voorzichtig begonnen met de herfstcompetitie; slechts vier partijen werden gespeeld.
In de enige partij van de avond in groep 1 greep Gerard van de Kerkhof de koppositie, zoals uit de stand blijkt. Danniël van Boxtel stond lange tijd zeker niet minder, maar hij werd verrast door een tactische grap.
In groep 2 verloor Millo Labriaire een dame tegen een stuk en twee pionnen. Hij meende compensatie te hebben, maar de overwinning van Jan de Groot was slechts een kwestie van tijd. Jessica de Haas kreeg spijt van het uitstellen van de rochade. Door de slechte positie van haar koning verloor ze enkele pionnen en Johan Wuijts schoof het eindspel bekwaam naar winst. In het loopgravenduel tegen Frans van Neerven dacht Ger Wich te lang na. Onder tijdsdruk verloor hij een pion en vervolgens ging hij ook nog door zijn vlag. Kijk even naar de eerste tussenstand.

Programma herfstcompetitie (6 september 2010)
Dinsdag 7 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Algemene Ledenvergadering (1 september 2010)
Op de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 31 augustus werden diverse zaken besproken. Zo werd onder andere bepaald dat de contributie dit seizoen omhoog zal gaan, er werd een reglement van de interne competitie ingesteld en de externe teamindeling werd geaccepteerd. En passant werd Roel van de Donk geïnstalleerd als vijfde bestuurslid; hij wordt de nieuwe PR-functionaris. In de pauze werd nog de loting verricht voor de interne bekercompetitie, dit jaar volgens een zogenaamd "tennisschema".

Bep Theuns overleden (1 september 2010)
Dinsdag 31 augustus is tijdens de Algemene Ledenvergadering bekend geworden dat ons gewaardeerde lid Bep Theuns is overleden. De voorzitter legde de vergadering een minuut stil om hem te kunnen herdenken. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.