Archief laatste nieuws, seizoen 2009-2010

Algemene Ledenvergadering (30 augustus 2010)
Dinsdag 31 augustus staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Persoonlijk Kampioenschap NBSB Roosendaal (29 augustus 2010)
Het persoonlijk kampioenschap van de NBSB werd dit jaar in een weekendtoernooi-formule verspeeld. Zeven HSC'ers waren van de partij. In groep A gaf het nieuwe HSC-lid Guus Bollen meteen zijn visitekaartje af. Met een fraaie TPR eindigde hij op 3 uit 6 en dat betekende een 13e plaats, die hij moest delen met onder andere Hugo Faber en Sebastiaan Smits. Benjamin Smits en Pim Blijlevens eindigden enkele treetjes lager op de gedeelde 32e plaats met 2 uit 6. In groep C waren de HSC-deelnemers succesvol. Jessica de Haas eindigde op een mooie gedeelde tweede plaats met 4½ uit 6. Ook Mario Adriaans was in vorm; met een halfje minder werd hij gedeeld vierde. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Open internationaal schaaktornooi Knokke (29 augustus 2010)
Twee HSC'ers speelden vanaf donderdag 26 augustus mee aan een internationaal tornooi in een regenachtig Knokke in België. Maarten Smit kwam na zeven ronden uit op een tegenvallende 4 punten, wat hem een gedeelde 20e plaats opleverde. Roland Robinson kwam niet verder dan 2½ uit 7 en een gedeelde 51e plaats. De heren werden gedurende het lange weekend bijgestaan door een team van secondanten bestaande uit Paul van Asseldonk en Wilfried van de Kimmenade. De uitslagen en eindstand zijn te vinden via de site van de organiserende vereniging.

Persoonlijk Kampioenschap NBSB Roosendaal (25 augustus 2010)
Zes HSC'ers spelen vanaf vrijdag 27 augustus mee in het persoonlijk kampioenschap van de NBSB. In groep A spelen Sebastiaan Smits, Hugo Faber, Benjamin Smits en Pim Blijlevens. Jessica de Haas en Mario Adriaans maken hun opwachting in groep C. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

Open internationaal schaaktornooi Knokke (25 augustus 2010)
Donderdag 26 augustus vertrekken Roland Robinson en Maarten Smit naar de Belgische kust om aan te treden in het tweejaarlijkse open tornooi van Knokke. Een dag later zal secondant Wilfried van de Kimmenade beide heren vergezellen. De verrichtingen zijn wellicht te volgen via de site van de organiserende vereniging 'Cnoc is ier'.

Zevende ronde zomercompetitie (25 augustus 2010)
In een spannende slotronde van de zomercompetitie was Dirk van Dooren op dinsdag 24 augustus de sterkste met 8 uit 9. Zoals uit de uitslag blijkt kwam Gerard van de Kerkhof met zijn derde plaats net iets te kort om zijn leidende positie in de eindstand van het grand-prix-klassement te kunnen handhaven. Dirk van Dooren is derhalve de winnaar van de zomercompetitie!

Programma zomercompetitie (23 augustus 2010)
Op dinsdag 24 augustus wordt de zevende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden negen ronden gesnelschaakt. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Zesde ronde zomercompetitie (18 augustus 2010)
Gerard van de Kerkhof deed op dinsdag 17 augustus goede zaken in de zesde en voorlaatste ronde van de zomercompetitie. Hij won het toernooi, waarvan de uitslag inmiddels is aangeleverd, en nam tevens de leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (16 augustus 2010)
Op dinsdag 17 augustus wordt de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden negen ronden gesnelschaakt. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi Vlissingen (16 augustus 2010)
Sebastiaan Smits heeft van zaterdag 7 tot en met zaterdag 14 augustus meegespeeld in het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Hij finishte uiteindelijk op een gedeelde 27e plaats met 6 uit 9. Zijn meest aansprekende resultaat was een plusremise tegen grootmeester Erik van den Doel. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Vijfde ronde zomercompetitie (16 augustus 2010)
Op dinsdag 10 augustus werd de vijfde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Paul van Asseldonk was met maar liefst 8½ uit 9 duidelijk de beste, zoals uit de uitslag blijkt. Hij neemt nu ook de leiding over in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (6 augustus 2010)
Roland Robinson heeft vanaf maandag 2 augustus meegespeeld in een van de vierkampen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Hij slaagde er niet in ook maar één partij te winnen. Aangezien hij ook niet verloor, behaalde hij een 50%-score die hem een gedeelde tweede plaats opleverde. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Vierde ronde zomercompetitie (4 augustus 2010)
Op dinsdag 3 augustus werd de vierde ronde van de zomercompetitie gewonnen door Dirk van Dooren met 8½ uit 9. Zoals uit de uitslag blijkt hadden we met 13 deelnemers een topavond. Alleen het indelen zonder laptop was enigszins problematisch. In de tussenstand van het grand-prix-klassement is Gerard van de Kerkhof nog altijd de leider.

Programma zomercompetitie (2 augustus 2010)
Op dinsdag 3 augustus wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden negen ronden gesnelschaakt. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (1 augustus 2010)
Roland Robinson speelt vanaf maandag 2 augustus mee in een van de vierkampen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Zijn verrichtingen zijn te volgen via de toernooisite.

Open Internacional de Ajedrez Vitoria-Gasteiz (1 augustus 2010)
Het toernooi in Baskenland zit er weer op voor Bart Dekker en Hugo Faber. Beiden wisten 6 uit 9 bij elkaar te sprokkelen en dat leverde een gedeelde zevende plaats op. Bart leverde en passant nog een fraaie prestatie door de Roemeense grootmeester Suba te verslaan. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (31 juli 2010)
Dirk van Dooren heeft de afgelopen week zijn favorietenstatus volledig waar gemaakt tijdens het zesrondige toernooi in Dieren. Na een start van 5 uit 5 permitteerde hij zich een remise in de slotronde om zo het toernooi ongedeeld te winnen. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

3rd International Chess Tournament Paleohora (29 juli 2010)
Het internationale toernooi in Paleohora in Kreta is ten einde. Sebastiaan Smits eindigde met 5 uit 9 op een gedeelde 66e plaats. Benjamin Smits kwam met een half punt minder op een gedeelde 108e plaats uit. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Derde ronde zomercompetitie (29 juli 2010)
Op dinsdag 27 juli werd de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Net als vorige week was Gerard van de Kerkhof de beste, hoewel hij dit keer wel een partij verloor. Uit de uitslag blijkt dat de opkomst opnieuw niet al te best was. Er is een nieuwe koploper in de tussenstand van het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (26 juli 2010)
Op dinsdag 27 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden voor de verandering negen ronden gesnelschaakt. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Open Internacional de Ajedrez Vitoria-Gasteiz (26 juli 2010)
Bart Dekker en Hugo Faber spelen tijdens hun vakantie een negenrondig toernooi in Vitoria-Gasteiz in Baskenland. Het toernooi begint op maandag 26 juli en als het even mee zit zijn ze te volgen via de toernooisite.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (26 juli 2010)
Dirk van Dooren speelt vanaf maandag 26 juli mee aan het zesrondige toernooi in Dieren en mag proberen zijn favorietenstatus waar te maken. Zijn verrichtingen zijn te volgen via de toernooisite. Overigens zijn ook enkele oud-leden actief tijdens dit evenement.

3rd International Chess Tournament Paleohora (23 juli 2010)
Sebastiaan en Benjamin Smits zijn naar het mooie Kreta getrokken om aan een negenrondig schaaktoernooi mee te doen. Ze vermijden het toeristische noorden en schaken in het plaatsje Paleohora aan de zuidkust. Aangezien op de meeste speeldagen wordt begonnen om 17.30 uur hebben ze mooi de gelegenheid te gaan wandelen in de nabijgelegen Samaria-kloof. De schaakprestaties van de heren zijn te volgen via de toernooisite.

Bart Dekker clubkampioen (22 juli 2010)
Op dinsdag 20 juli werden drie barragepartijen gespeeld om te bepalen wie de nieuwe clubkampioen zou worden.
In de eerste partij koos Hugo Faber voor een zijvariant in de Alapin waarbij snel de dames geruild werden. In het ontstane eindspel zette Hugo zijn stukken niet optimaal neer, waardoor Sebastiaan Smits het initiatief kon nemen. Na een blunder in tijdnood, waarna een verloren pionneneindspel ontstond, gaf Hugo op.
In de tweede partij wist ook Bart Dekker, die net de bekerfinale verloren had, te winnen van Hugo, zodat er een heuse finale ontstond.
Daarin kwam Sebastiaan beter uit de opening en hield hij een betere stelling en het initiatief over. Bart's koning moest kunstmatig rokeren en zijn stukken stonden niet optimaal opgesteld. Door een verkeerde zetvolgorde liet Sebastiaan echter pardoes zijn dame insluiten, waarna het punt en daarmee het clubkampioenschap naar Bart ging.

Dirk van Dooren wint interne bekercompetitie (22 juli 2010)
Op dinsdag 20 juli werd onverwacht de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Het bekertoernooi werd verder gedevalueerd toen de finalisten doodleuk besloten om een rapidpartij te spelen. Er is helaas geen reglement die dit soort praktijken verbiedt, waardoor Dirk van Dooren binnen drie kwartier de beker kon veroveren door Bart Dekker te verslaan.

Tweede ronde zomercompetitie (22 juli 2010)
Op dinsdag 20 juli werd de tweede ronde van de zomercompetitie gewonnen door Gerard van de Kerkhof met een 100%-score. Helaas waren er slechts zeven deelnemers, zoals uit de uitslag blijkt. In de tussenstand van het grand-prix-klassement heeft Pim Blijlevens de leiding genomen.

Programma zomercompetitie (19 juli 2010)
Op dinsdag 20 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. Er worden weer negen ronden gesnelschaakt. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Barrages lentecompetitie (19 juli 2010)
Op dinsdag 20 juli zullen de barrages gaan uitwijzen wie de nieuwe clubkampioen wordt. De barrages zijn nodig omdat in de eindstand van groep A drie personen ex aequo op de eerste plaats eindigden: Sebastiaan Smits, Hugo Faber en Bart Dekker.

Zomeravondcompetitie Terwolde (16 juli 2010)
Tijdens zijn verblijf in Delden (trainingskamp van Helmond Sport) had Roland Robinson nog tijd over om mee te doen met het Zomeravondtoernooi van de schaakvereniging Terwolde. Deze ronde werd gespeeld op woensdag 14 juli in het clublokaal van de Twellose Schaakclub. Zijn tegenstander Carlo Buijvoets (1780) wist geen antwoord op het in onze regio wél bekende 1.c4. Het is niet duidelijk of Roland de volgende ronde weer van de partij is.

Eerste ronde zomercompetitie (14 juli 2010)
Op dinsdag 13 juli werd de eerste ronde van de zomercompetitie overtuigend gewonnen door Dirk van Dooren met de maximale score. De uitslag is inmiddels gereconstrueerd, waardoor ook de tussenstand in het grand-prix-klassement kon worden opgemaakt.

Uitslag en eindstand lentecompetitie (14 juli 2010)
Op dinsdag 13 juli heeft Bart Dekker in de laatste partij in groep A gewonnen van Gerard van de Kerkhof. Uit de eindstand blijkt dat hij zich hierdoor geplaatst heeft voor de barrages, die volgende week gaan bepalen wie de nieuwe clubkampioen wordt.

Programma zomercompetitie (12 juli 2010)
Op dinsdag 13 juli wordt de eerste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We gaan negen ronden snelschaken en aan het eind van de avond zullen de eerste 'grand-prix-punten' verdeeld worden. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Programma lentecompetitie (12 juli 2010)
Op dinsdag 13 juli zal de laatste inhaalpartij uit groep A van de lentecompetitie worden gespeeld.

Clubavond afgelast! (5 juli 2010)
De clubavond van dinsdag 6 juli is afgelast vanwege de voetbalwedstrijd Nederland - Uruguay. Op dinsdag 13 juli zal derhalve pas begonnen worden met de zomercompetitie.

Uitslag en stand lentecompetitie (30 juni 2010)
Op dinsdag 29 juni had Sebastiaan Smits in groep A aan een remise genoeg om het clubkampioenschap weer op zijn naam te schrijven. Paul van Asseldonk was echter niet bereid daar aan mee te werken en wist een keurige overwinning te boeken. Uit de stand blijkt dat de competitieleider nu echt eens duidelijk moet gaan maken wat er gebeurt bij gelijk eindigen. Wij wachten in spanning af...

Uitslag interne bekercompetitie (30 juni 2010)
Op dinsdag 29 juni werd de laatste halve finalepartij uit de interne bekercompetitie gespeeld. Pascal Boudewijns en Dirk van Dooren kwamen na drie zetten remise overeen, waarna de beslissing moest worden geforceerd middels een barragepartij met verwisselde kleuren. Dirk was de gelukkige en mag in de eindstrijd aantreden tegen Bart Dekker. Wanneer de finale gespeeld zou moeten worden is overigens niet duidelijk...

Programma lentecompetitie (28 juni 2010)
Op dinsdag 29 juni worden de laatste inhaalpartijen uit groep A van de lentecompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Café-schaaktoernooi Vught (28 juni 2010)
Op zaterdag 26 juni werd het caféschaaktoernooi in Vught georganiseerd. Op de zonovergoten terrassen werd Dirk van Dooren uiteindelijk op weerstandspunten eerste met 5½ uit 6. Sebastiaan Smits haalde een punt minder en werd daarmee gedeeld vijfde. In het grote peloton werden Maarten Smit, Rob Bakels en Roland Robinson gedeeld 16e met 3½ uit 6. Wilfried van de Kimmenade en Hugo Faber finishten op 50% en een gedeelde 26e plaats. De volledige eindstand alsmede een kort verslag zijn te vinden op de NBSB-site.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 juni 2010)
Op dinsdag 22 juni werden vijf inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A leek Paul van Asseldonk een iets betere stelling te hebben, maar Gerard van de Kerkhof slaagde er toch in zijn eerste overwinning te noteren. De strijd om het clubkampioenschap lijkt gespeeld. Bart Dekker verloor een pion en Sebastiaan Smits bracht het punt hierna keurig binnen. Uit de stand blijkt dat hij nu nog een half puntje nodig heeft in zijn laatste partij om zijn titel te prolongeren.
De laatste partijen in groep B werden vandaag afgewerkt. Pascal Boudewijns won zijn partij tegen Joop Zuydendorp, waardoor hij toch nog een plaatsje stijgt in de eindstand. En passant werd de partij tussen Rob Bakels en Joop Zuydendorp zonder te spelen remise gegeven.
Ook in de laatste partij in groep C werden niet al te veel zetten gedaan. Jessica de Haas en Arthur Beekmans waren tevreden met ieder een half punt, waardoor de volgende eindstand is ontstaan.

Programma lentecompetitie (21 juni 2010)
Op dinsdag 22 juni worden enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Echternacher Open (21 juni 2010)
Zaterdag 19 juni en zondag 20 juni werd het open toernooi van Echternach gehouden. Zoals gebruikelijk waren dit weekend weer vele HSC'ers aanwezig op dit geweldige toernooi. In totaal speelden zes van hen daadwerkelijk mee, Rob Bakels en Joep Peeters verkozen het om als toeschouwer te fungeren. Hugo Faber was net als vorig jaar goed op dreef. Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij op 6 uit 8 en speelde mee voor de prijzen. Helaas verloor hij, waarna hij Sebastiaan Smits nog langszij zag komen op de gedeelde 28e plaats. Voor Paul van Asseldonk en Maarten Smit was het toernooi na de uitslaapbye in ronde 6 eigenlijk voorbij. Beiden eindigden op 5 uit 9 en dat was een gedeelde 82e plaats. Roland Robinson moest genoegen nemen met 4 uit 9 (gedeeld 164e) en voor Wilfried van de Kimmenade zat er niet meer in dan 2½ punten en een gedeelde 267e plaats. Voorzitter Millo Labriaire nam de moeite om samen met zijn vriendin te controleren of alles in orde was met de HSC'ers. Hij zag dat het goed was. De eindstand is al te vinden op de site van Schachklub De Sprénger uit Echternach.

High Tech Campus toernooi Eindhoven (17 juni 2010)
Op woensdag 16 juni werd een negenrondig snelschaaktoernooi gehouden als nevenactiviteit tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven. Het toernooi was slechts toegankelijk voor medewerkers van de High Tech Campus, partners, ouders en kinderen. Roland Robinson viel in een van die categorieën en finishte op 4 uit 9. Dit betekende een gedeelde zevende plaats. De eindstand en foto's zijn hier te vinden.

Uitslagen en standen lentecompetitie (17 juni 2010)
Op dinsdag 15 juni werden vier inhaalpartijen in de lentecompetitie afgewerkt.
In groep A werd geen enkele partij gespeeld, zodat de stand ongewijzigd is.
In groep B viel de beslissing om het kampioenschap. Maarten Smit versloeg Joop Zuydendorp in een vlotte aanvalspartij, waarna het wachten was op de andere partij. Joep Peeters ging al snel de fout in en mocht in het vervolg hopen op maximaal remise. Zover liet Roland Robinson het echter niet komen en met vaste hand verzilverde hij uiteindelijk zijn gunstige eindspel. Hij is door dit resultaat de verrassende en terechte kampioen geworden, zoals te zien is in de stand.
In groep C won Jessica de Haas haar partij tegen Bep Theuns in het cafégedeelte. In het bovenzaaltje speelden Ger Wich en Millo Labriaire intussen een partij waarin het evenwicht niet verbroken werd. Zo werd op de valreep de eerste remise in deze groep genoteerd, zoals uit de stand blijkt.

Jubileumtoernooi Son en Breugel (17 juni 2010)
Op zaterdag 12 juni werd een vijfrondig rapidtoernooi gehouden in Son en Breugel. Een eindstand is helaas nog altijd niet te vinden op de site van de organiserende vereniging. Het is derhalve onbekend hoe de twee deelnemende HSC'ers, Wilfried van de Kimmenade en Roland Robinson, het er van af gebracht hebben.

Programma lentecompetitie (14 juni 2010)
Op dinsdag 15 juni worden enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 juni 2010)
Op dinsdag 8 juni werd de slotronde in groep B van de lentecompetitie gespeeld. Ook werden nog twee partijen ingehaald in de overige groepen.
In groep A was de partij tussen Dirk van Dooren en Benjamin Smits binnen no-time remise. Beiden stijgen hierdoor twee plaatsen in de stand. De favorieten voor het clubkampioenschap lijken echter de nummers 4 en 5 te zijn.
Zoals gezegd een volledige ronde in groep B. Pascal Boudewijns snakt naar het einde van het seizoen. De manier waarop hij binnen twintig zetten werd verslagen door Roel van de Donk was bedroevend. Rob Bakels en Maarten Smit speelden een onderlinge partij uit september 2006 exact na. De witspeler had dit echter volstrekt niet in de gaten en verloor derhalve opnieuw een stuk. Het enige verschil met genoemde partij was dat Rob dit keer twee zetten extra speelde alvorens op te geven. Joep Peeters wist snel een pion voor te komen en een tweede pion onder druk te zetten. Toen Frans van Neerven pionnetjes ging roven werd de zwarte koning in een matnet gelokt. Roland Robinson leek in de langste partij van de avond een voordelig eindspel met pluspion te gaan verzilveren. Pim Blijlevens hield echter stand en kon ternauwernood een halfje bijschrijven. Uit de stand blijkt dat Roland nog altijd de beste papieren heeft voor het kampioenschap. Wat er gebeurt bij gelijk eindigen is door de interne competitieleider nog altijd niet bekend gemaakt...
In groep C liep de kampioenswedstrijd voor Chris van der Aa uit op een deceptie. Een foute damezet kostte hem via een eenvoudig tussenschaak de dame, waardoor Ger Wich zich opnieuw kampioen mag noemen van groep C. Kijk maar even naar de stand.

Programma lentecompetitie (7 juni 2010)
Dinsdag 8 juni wordt de negende en laatste ronde in groep B van de lentecompetitie gespeeld. In groep A en groep C staan enkele inhaalpartijen op het programma. We beginnen om 20.00 uur.

HSC weer onderuit tegen Gardé (6 juni 2010)
Op zaterdag 5 juni kon HSC het in de finale van het Oost-Brabanttoernooi voor de vierde keer op rij niet bolwerken tegen Gardé uit Soerendonk. Mede door het ontbreken van vier basisspelers werd dit keer met 4 - 2 verloren. Het verslag is reeds geplaatst.

Getrouwd! (6 juni 2010)
Vrijdag 4 juni is Danniël van Boxtel in het huwelijk getreden met Ana Vasconcelos. De plechtigheid vond plaats nabij het Portugese Tondela en werd door zeven HSC'ers bijgewoond. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

Uitslagen en standen lentecompetitie (6 juni 2010)
Op dinsdag 1 juni werd de achtste ronde in groep B van de lentecompetitie gespeeld. Daarnaast werden nog enkele partijen ingehaald in de overige groepen.
In groep A accepteerde Paul van Asseldonk na een negental zetten het remiseaanbod van Dirk van Dooren in het Jänisch-gambiet van het Spaans. De stand is vrijwel ongewijzigd.
In groep B kwam Joep Peeters met zijn slechte loper niet beter te staan tegen Joop Zuydendorp en bereikte (weer) remise. Roel van de Donk speelde krachtig Roland Robinson's Hollands tegen en kwam een pion voor. Roland wist die ergens terug te winnen en omstreeks 11 uur besloten de heren tot remise. Dat zat er niet in voor Frans van Neerven. Na een pion te hebben verloren was het paardeindspel tegen Pascal Boudewijns totaal verloren. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C wist Millo Labriaire snel een stuk te verspelen tegen Jessica de Haas, waarna hij opgaf en zich terugtrok naar het cafégedeelte. Bep Theuns won degelijk van Arthur Beekmans na een stuk voorgeraakt te zijn. In de stand heeft nu elke deelnemer tenminste twee punten.

Chessrun Zoetermeer (6 juni 2010)
Op zondag 30 mei werd een combinatietoernooi van hardlopen en schaken gehouden in Zoetermeer. Eerst dienden de deelnemers vijf kilometer af te leggen om vervolgens negen ronden te gaan snelschaken. Sebastiaan Smits was de enige deelnemende HSC'er en eindigde op een keurige gedeelde derde plaats. Kijk even naar het verslag en de eindstand op de site van organiserende vereniging Botwinnik. De uitslag is ook hier te vinden.

Uitslagen en standen lentecompetitie (26 mei 2010)
Op dinsdag 25 mei werd de zevende, en voor twee van de drie groepen laatste ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A werd slechts één partij gespeeld. Hugo Faber drong met de witte stukken licht aan, maar stelde zich al snel tevreden met een half puntje. Gerard van de Kerkhof kon het remiseaanbod niet weigeren en is nu eindelijk van de nul af, zoals te zien is in de stand.
In groep B werd een remisevoorstel van Rob Bakels geweigerd, ook al stond Joep Peeters zeker niet beter. Rob ging vervolgens in de fout door zijn toren op een veld te plaatsen waarop het in één zet geslagen kon worden door een loper. Hij had er na deze blunder meteen geen zin meer in. De partij tussen Roland Robinson en Frans van Neerven was een slaapverwekkende vertoning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het remiseaanbod na drie uur spelen zonder aarzelen werd aanvaard. Maarten Smit sloeg een vergiftigd pionnetje, waarna Pim Blijlevens achtereenvolgens de dame en een paard dreigde in te sluiten. Zwart kon in beide gevallen ontsnappen, maar kwam met een pion minder uit de verwikkelingen. Het resterende eindspel kon echter nog redelijk eenvoudig remise worden gehouden. Geen positiewisselingen in de stand.
In groep C kon Jan de Groot na stukwinst een huizenhoog gewonnen stelling verkrijgen tegen Bep Theuns. Wim Hordijk leek een beter eindspel te hebben, maar het was Arthur Beekmans die uiteindelijk het pionneneindspel won. Hij stijgt door dit resultaat naar de derde plaats in de stand.

Programma lentecompetitie (24 mei 2010)
Dinsdag 25 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

ENCI Limburg Open Maastricht (24 mei 2010)
Twee HSC'ers besloten ondanks het fraaie weer het hele Pinksterweekend te gaan schaken. Beiden kwamen uit in de tweede groep. Paul van Asseldonk haalde uiteindelijk 5½ uit 7 en dat leverde hem een mooie gedeelde derde plaats én een leuke geldprijs op. Hij versloeg op weg naar deze score in de zesde ronde clubgenoot Pim Blijlevens, die na nog een nederlaag bleef steken op 50% en een gedeelde 39e plaats. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Kroegloperstoernooi Delft (24 mei 2010)
Op zondag 23 mei was één HSC'er aanwezig bij het zonovergoten Kroegloperstoernooi in Delft. In dit toernooi voor tweetallen eindigde Sebastiaan Smits samen met Martin Glimmerveen op een mooie vierde plaats met 11 punten. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (19 mei 2010)
Op dinsdag 18 mei werd alweer de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A werd het klassement in deze ronde volledig op zijn kop gezet. Eerst verloor Dirk van Dooren van Bart Dekker, na een eenvoudig kwaliteitsoffer met dodelijke mataanval te hebben gemist. Later op de avond ging koploper Hugo Faber na een lange strijd onderuit tegen Sebastiaan Smits. Intussen was ook Benjamin Smits gevloerd, door Paul van Asseldonk, zodat het vooralsnog volkomen onduidelijk is wie er clubkampioen wordt. Kijk maar eens naar de stand en oordeel zelf.
In groep B behield Roland Robinson zijn fraaie 100%-score. Joop Zuydendorp werd middels een truc een stuk afhandig gemaakt. In een partij met wisselende kansen leek Roel van de Donk een verrassende overwinnig te gaan noteren in zijn partij tegen Pim Blijlevens, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met remise. Maarten Smit kwam in de opening, zoals wel vaker, een pion achter, maar na de middenspelfase stond hij er een voor. In het ontstane paardeindspel probeerde Frans van Neerven wat hij kon om alsnog een halfje uit het vuur te slepen, maar hij slaagde hier na bijna vier uur spelen niet in. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep C wikkelde Wim Hordijk na een sterk middenspel af naar een volledig gewonnen toreneindspel tegen Jan de Groot. Chris van der Aa had intussen gewonnen van Bep Theuns, waardoor hij, zoals uit de stand blijkt, de druk op koploper Ger Wich vast houdt. De climax in deze groep staat voor volgende week op het programma.

Programma lentecompetitie (17 mei 2010)
Dinsdag 18 mei wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (12 mei 2010)
Op dinsdag 11 mei werden in de vijfde ronde van de lentecompetitie elf partijen gespeeld.
De topper in groep A tussen Hugo Faber en Dirk van Dooren werd verrassend, maar overtuigend gewonnen door eerstgenoemde, die daarmee revanche nam voor zijn nederlaag verleden week in het kader van de interne bekercompetitie. Ook Bart Dekker en Paul van Asseldonk speelden opnieuw tegen elkaar, maar hier was de winnaar dezelfde als vorige week. Bart won redelijk snel nadat Paul een stuk in de aanbieding deed. In de langste partij van de avond was de centrumactie van Benjamin Smits beslissend in zijn partij tegen Gerard van de Kerkhof. De jongste deelnemer in deze groep stijgt hierdoor naar de tweede plaats in de stand.
In groep B kwam Rob Bakels al snel een pion achter, waarna Roland Robinson de partij middels een schijnoffer kon beslissen. Koploper Frans van Neerven leed zijn eerste nederlaag. In een vlijmscherpe partij offerde hij net wat teveel materiaal om het Pim Blijlevens echt moeilijk te maken. Maarten Smit won in zijn vooruitgespeelde partij een pionnetje, waarna Roel van de Donk het hem nog gemakkelijker maakte door zijn dame weg te blunderen. Pascal Boudewijns leek opnieuw tegen een nederlaag aan te lopen, maar gelukkig voor hem slaagde Joep Peeters er niet in een straalgewonnen toreneindspel te verzilveren. Zijn vier halfjes vallen in ieder geval wel op in de stand.
In groep C slaagde Millo Labriaire er opnieuw in te winnen. Door Bep Theuns in het koude benedenzaaltje te verslaan is hij voorlopig van de laatste plaats af. Jessica de Haas leek opnieuw op weg haar partij te winnen, maar in een moment van onoplettendheid liet ze haar dame pennen. Wim Hordijk aanvaardde het geschenk en maakte geen fouten in de afwerking. Koploper Ger Wich kwam al snel een pionnetje voor en in het vervolg liet hij Arthur Beekmans kansloos. Chris van der Aa is zijn laatste concurrent, zoals uit de stand blijkt. Hij moest echter hard werken om zijn partij tegen Jan de Groot te winnen.

Programma lentecompetitie (10 mei 2010)
Dinsdag 11 mei wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Rapidschaaktoernooi Utrecht (9 mei 2010)
Op zaterdag 8 mei waren twee HSC'ers van de partij bij het elfde Moira-Domtoren rapidtoernooi in Utrecht. Sebastiaan Smits eindigde in een groot peloton als gedeeld vijfde in de hoogste groep met een score van 4 uit 7. Met exact evenveel punten eindigde Roland Robinson als gedeeld achtste in de tweede groep. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (5 mei 2010)
Op dinsdag 4 mei werden zeven partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A offerde Sebastiaan Smits een pion in de opening waarna hij een mooie stelling kreeg. Gerard van de Kerkhof wist zijn problemen uiteindelijk niet op te lossen en verloor. Sebastiaan stijgt een paar plaatsen in de stand.
In groep B boekte Roel van de Donk zijn eerste zege. Een sterke vrijpion op b7 zorgde ervoor dat Joop Zuydendorp een toren moest geven om die pion te stoppen. Dit was uiteraard teveel van het goede. Rob Bakels miste in een gelijkopgaande strijd een interessante voortzetting, waarna Pim Blijlevens ten aanval trok. Dit leverde hem een kwaliteit en later de winst op. Roland Robinson slaagde er met zijn solide spel in dat Pascal Boudewijns onherkenbaar slap en planloos zat te spelen. Na een onnodige ruil van zijn sterke loper gaf hij later ook nog een kwaliteit weg. Roland won hierna gemakkelijk en heeft nog altijd een 100%-score, zoals uit de stand blijkt.
In groep C won Ger Wich voor de vierde achtereenvolgende keer. Bep Theuns gaf na de opening een pionnetje weg en nadat er ook nog een kwaliteit verloren ging, was het gedaan. Arthur Beekmans en Jan de Groot leken voor de eerste remise in deze groep te gaan zorgen, maar eerstgenoemde wist het toreneindspel toch nog te winnen. Chris van der Aa ging onderuit tegen de rodelantaarndrager. Millo Labriaire was eens gefocust, kwam een pion voor en later een kwaliteit. Na een gemene matdreiging te hebben gepareerd, was hij eindelijk van de nul af, maar nog niet van de laatste plaats, zoals in de stand te zien is.

Uitslagen interne bekercompetitie (5 mei 2010)
Op dinsdag 4 mei werden twee partij uit de interne bekercompetitie gespeeld. Hugo Faber offerde een stuk tegen drie pionnen en had een veelbelovende stelling. Na dameruil bleef er echter weinig van de compensatie over en bereikte Dirk van Dooren zonder al te veel moeite de halve finale. Paul van Asseldonk en Bart Dekker maakten er een aantrekkelijke halve finalepartij van. Paul offerde een volle toren en kreeg daar vanwege de ontwikkelingsachterstand van Bart geweldige compensatie voor. In tijdnood wist hij echter niet de juiste voortzetting te vinden, waarna Bart zijn materiële voorsprong verzilverde. Hij plaatst zich door deze overwinning als eerste voor de finale en zal daarin moeten aantreden tegen de winnaar van de partij tussen Pascal Boudewijns en Dirk van Dooren.

Programma clubavond (3 mei 2010)
Afgelopen weekeinde heeft de loting van de halve finale van de interne bekercompetitie reeds plaatsgevonden, zodat op dinsdag 4 mei alvast één partij uit die halve finale kan worden gespeeld. Daarnaast wordt de laatste kwartfinalepartij ingehaald. Tevens worden enkele inhaalpartijen uit de lentecompetitie afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur.

KNSB-ratinglijst (2 mei 2010)
Er is weer een nieuwe KNSB-ratinglijst verschenen per mei 2010. Kijk even naar deze link.

Rapidschaaktoernooi Oisterwijk (2 mei 2010)
Op zaterdag 1 mei speelden zes HSC'ers mee in het rapidtoernooi van Oisterwijk. In dit toernooi dat merkwaardig genoeg een bovengrens hanteert van 1975 ELO-punten, was Paul van Asseldonk met een rating van exact 1975 favoriet. Hij liet echter enige steekjes vallen en kwam met 6½ uit 9 op de derde plaats uit. Maarten Smit, nummer 2 op de plaatsinglijst, werd gedeeld vierde met een halfje minder. Wilfried van de Kimmenade speelde een sterk toernooi met een gedeelde zevende plaats en 5 uit 9 als resultaat. Minder goed verging het Roland Robinson, die met 4 uit 9 gedeeld 17e werd. Rob Bakels mocht nét niet starten in de tweede groep - zijn rating was één puntje te hoog. Hij finishte op 3 punten en dat betekende een 25e plaats. Johan Wuijts mocht wel in de tweede groep uitkomen en hij maakte zijn favorietenrol met een fraaie 7½ uit 9 volledig waar. Meer informatie zal wellicht later te vinden zijn op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 april 2010)
Op dinsdag 27 april werd de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A won Benjamin Smits voor een tweede keer dit seizoen van Bart Dekker. Na een wat mindere openingsbehandeling van Bart kwam hij ook met een plus uit de opening. In het middenspel leken de rollen echter om te draaien na pionwinst van Bart. Wit had echter nog wel compensatie voor die pion welke onderschat werd door zwart, waardoor Benjamin alsnog het punt kon bijschrijven. Hugo Faber kwam tegen Paul van Asseldonk via zijn geliefde Aljechin in een soort IJslands-gambiet stelling terecht, maar dan zonder het daarbij behorende pionoffer. Een prima stelling zou je zeggen, Hugo was dan ook teleurgesteld dat hij in het vroege middenspel remise moest geven via zetherhaling door het missen van een tussenschaakje. Hij blijft tweede in de stand.
Als eerste in groep B waren Frans van Neerven en Roel van de Donk klaar. Het was een typische Frans-partij: vroeg dames ruilen, ruimte winnen en in het eindspel afmaken. Roel moest lijdzaam toezien, een winstpartij voor Frans dus. Na een interessante opening stond de dame van Joop Zuydendorp een beetje buitenspel. Later in de partij kon Pim Blijlevens hiervan profiteren door actief te worden met zijn dame, de torens erbij te halen en dat bij een witte koning die nog in het midden stond. Winst voor Pim, die hierdoor enkele plaatsen stijgt in de stand.
In groep C speelde Ger Wich tegen Jessica de Haas. De laatste bood remise aan maar deed hierbij een stuk in de aanbieding. Dit aanbod sloeg Ger uiteraard af waarna hij winst kon optekenen. In de strijd om de rode lantaarn tussen Jan de Groot en Millo Labriaire wist Jan te winnen om daarmee toch nog enigszins te bevestigen dat zijn goede spel in de herfstcompetitie geen incident betrof. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma lentecompetitie (26 april 2010)
Dinsdag 27 april wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (26 april 2010)
Afgelopen weekend is voor het eerst het WLC-weekendtoernooi in Eindhoven georganiseerd. Vier HSC'ers speelden mee, maar konden zich niet in de prijzen spelen. Pim Blijlevens en Paul van Asseldonk bleven steken op 3½ uit 6, hetgeen een gedeelde 22e plaats betekende. Johan Wuijts kwam met een 50%-score op de gedeelde 34e plaats uit. Mario Adriaans werd gedeeld 71e met 1½ uit 6. Nadere informatie is te vinden op de site van WLC.

Snelschaakmarathon Dordrecht (26 april 2010)
Op zaterdag 24 april speelden twee HSC'ers mee aan het Open Snelschaakkampioenschap van Nederland. In het sterk bezette toernooi, waarin maar liefst 34 partijen dienden te worden gespeeld, werd Sebastiaan Smits gedeeld 48e met 18½ punten. Benjamin Smits eindigde gedeeld 150e met 14 punten. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (22 april 2010)
Op dinsdag 20 april werden in de derde ronde van de lentecompetitie zeven partijen gespeeld.
In groep A leek Gerard van de Kerkhof een koningsaanval te kunnen beginnen. Dirk van Dooren was niet bepaald onder de indruk, zette zijn stukken op de goede velden en ging zelf met succes op jacht naar de niet gerocheerde witte koning. Hugo Faber en Bart Dekker kregen al snel een interessante stelling op het bord. Toen leek dat Hugo de partij in de aanval zou gaan beslissen werd er besloten tot remise. Beide spelers hadden gezien dat Bart via eeuwig schaak kon ontsnappen. In de langste partij van de avond speelden de gebroeders Smits eveneens remise. Sebastiaan was een pion achter gekomen, maar Benjamin kon daar niet van profiteren. Opvallend in de stand is het ontbreken van Danniël van Boxtel. Hij heeft besloten zich terug te trekken vanwege tijdgebrek in vooral de maanden mei en juni.
In groep B sloeg Rob Bakels via een bijzonder fraai en volkomen correct torenoffer toe in zijn vooruitgespeelde partij tegen Pascal Boudewijns. Joep Peeters leek verantwoordelijk voor de tweede verrassing in deze groep nadat hij een kwaliteit voor was gekomen. Maarten Smit kon echter ternauwernood ontsnappen met remise. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C won Arthur Beekmans net als in de vorige periode van Millo Labriaire. Ger Wich was zo vriendelijk met zwart te spelen terwijl hij eigenlijk wit zou moeten hebben. Dit hielp Wim Hordijk echter niet. In een dame-toreneindspel stond hij twee pionnen achter en liet hij zich bovendien foppen door een onderstelijncombinatie. Ger is door deze zege medekoploper in de stand.

Programma lentecompetitie (19 april 2010)
Dinsdag 20 april wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Externe overzichten bijgewerkt (19 april 2010)
Nu de externe competitie ten einde is konden de persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 weer worden bijgewerkt. Kijk even naar de overzichten van HSC 1, HSC 2 en HSC 3. De overzichten van HSC 4 en HSC 5 zijn uiteraard ongewijzigd. In de externe Top 100 hebben we een nieuwe nummer 1!

Uitslagen externe competitie (18 april 2010)
De externe competitie zit er op. Op zaterdag 17 april wisten beide HSC-teams te winnen. HSC 1 won in Arnhem met slechts zeven spelers overtuigend met 5½ - 2½ van De Toren. HSC 2 won met enig geluk in Bergen op Zoom: het werd 4½ - 3½ tegen BSV 2. Helaas maakte concurrent Eindhoven 2 geen fouten in de slotronde.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (15 april 2010)
Op zaterdag 17 april eindigt de externe competitie voor dit seizoen. Er komen nog twee teams in actie. HSC 1 treedt aan in Arnhem tegen De Toren. Voor beide teams is de degradatiedreiging nog niet helemaal weg. HSC 2 speelt in het verre Bergen op Zoom tegen BSV 2. Als er gewonnen wordt gaat men hopen op een klein wonder in Eindhoven...
De leden van het derde team zullen samen met andere belangstellenden rond 19.00 uur verzamelen in het Stadscafé op de Markt in Helmond, om de helden van het eerste en tweede team te verwelkomen. Vervolgens zullen messcherpe analyses, complottheorieën en andere schaakcuriosa worden behandeld. Dit alles onder genot van bier, borrelnoten en opzwepende muziek. Vanzelfsprekend volgt daarna een culinair treffen in een nog nader te bepalen eethut.

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 april 2010)
Op dinsdag 13 april werd de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Er werden negen van de twaalf partijen gespeeld en daarmee was de opkomst iets beter dan in de eerste ronde.
In groep A wil het nog niet zo lukken: opnieuw twee uitgestelde partijen. In de twee wel gespeelde partijen verloren beide Smitsen. Benjamin Smits kwam na een ongelukkige openingskeuze minder te staan, waarna Hugo Faber met een damevleugelactie een pion kon winnen. Laatstgenoemde ging voor de verandering eens voor de volle winst en slaagde verrassend in zijn opzet. In de partij die wel eens een Vorentscheidung voor het clubkampioenschap zou kunnen zijn, versloeg Dirk van Dooren Sebastiaan Smits, nadat hij enkele pionnen had gewonnen. De stand laat vooral het grote aantal uitgestelde partijen zien.
In groep B werden opnieuw alle vier partijen gespeeld. Rob Bakels kon via een vrij doorzichtige truc de dame van Roel van de Donk winnen. Maar ook zonder deze damewinst zou de sterke positie van Rob hem vrijwel zeker een vol punt hebben opgeleverd. Pim Blijlevens probeerde na zijn valse start van vorige week vrij lang voordeel te verkrijgen, maar Joep Peeters gaf geen krimp en wist het dubbel lopereindspel zonder al te veel problemen remise te houden. Joop Zuydendorp leek aanvankelijk een goede stelling te hebben, maar Frans van Neerven wist gaandeweg het heft in handen te nemen en won uiteindelijk. Hierdoor staat hij ongedeeld eerste in de stand, want Pascal Boudewijns ging in een ingewikkelde partij in de uitvluggerfase onderuit tegen Maarten Smit, die hem met nog één seconde op de klok op zet 44 mat zette.
In groep C verloor Millo Labriaire een stuk waarna hij Wim Hordijk de hand schudde. Jessica de Haas won een kwaliteit tegen Jan de Groot en dit keer wist ze een materiële voorsprong wel te verzilveren. Chris van der Aa mazzelde opnieuw, dit keer tegen Arthur Beekmans. Net als in de eerste ronde kwam hij een stuk achter maar wist hij een vol punt te scoren, waardoor hij nu zelfs de ongedeelde koploper in de stand is.

Programma lentecompetitie (12 april 2010)
Dinsdag 13 april wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 april 2010)
Op dinsdag 6 april werd begonnen met de lentecompetitie. Dat ging nog niet in elke groep even florissant.
Zo werd er niet één partij gespeeld in groep A, waardoor de stand nog niet echt de moeite van het bekijken waard is.
Gelukkig werden wel alle vier partijen in groep B gespeeld. Pim Blijlevens speelde zijn eerste interne partij van het seizoen, althans bij HSC, en merkte onmiddellijk dat het niveau bij ons een stukje hoger ligt. Op zet 7 wist Pascal Boudewijns via een briljant schaakje een vol stuk op te halen. Rob Bakels was niet in goede doen. Zuchtend en steunend deed hij zijn zetjes en probeerde toch vooral dameruil te voorkomen. Frans van Neerven slaagde er uiteindelijk toch in de beoogde ruil te realiseren waarna Rob reddeloos verloren bleek. Roel van de Donk leek zijn partij verrassend te gaan winnen, nadat hij enkele pionnen voor was gekomen. Joep Peeters hield de stelling echter ingewikkeld en kon in de uitvluggerfase met remise ontsnappen. Maarten Smit bracht net na de opening een stukoffer tegen twee pionnen met de gedachte dat zijn drie verbonden vrijpionnen bijzonder gevaarlijk zouden gaan worden op de langere termijn. Roland Robinson toonde aan dat dit idee veel te optimistisch was en speelde het eindspel vlekkeloos uit. Hij gaat nu mede aan de leiding in de stand.
In groep C won Bep Theuns in het benedenzaaltje van Wim Hordijk. Ger Wich wist na een rustig begin via zijn loperpaar een stuk en daarmee de partij te winnen van Jan de Groot. Voor Jessica de Haas was stukwinst niet genoeg. De dame en toren van Chris van der Aa joegen met succes op de witte koning, waarna de partij eindigde met mat. Drie koplopers in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (7 april 2010)
Op dinsdag 6 april werd een partij uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie ingehaald. Danniël van Boxtel wist een pion voor te komen in het middenspel en zag in de slotfase een schitterend dameoffer waarmee hij de partij zou beslissen. Helaas voor hem zag Paul van Asseldonk dat er een lek in de combinatie zat, waarna hij beduidend meer materiaal overhield. Dit was uiteraard genoeg voor de zege en een plaats in de halve finale.

Programma lentecompetitie (4 april 2010)
De indeling van de lentecompetitie is bekend. Op dinsdag 6 april zal de eerste ronde gespeeld worden. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Gambiettoernooi Nieuwegein (4 april 2010)
Op zaterdag 3 april waren vijf HSC'ers aanwezig bij het 27e Gambiettoernooi in Nieuwegein. Er werd zoals gewoonlijk gespeeld in vijf groepen van acht personen. In de hoogste groep eindigde Maarten Smit met 4 uit 7 op een derde plaats, hetgeen hem een grote beker opleverde. Joep Peeters en Roland Robinson eindigden met respectievelijk 2½ en 2 uit 7 op de plaatsen 7 en 8 in groep B. Wilfried van de Kimmenade verkeerde in grootse vorm en won met 6 uit 7 groep C. Ook voor hem een reusachtige beker. Rob Bakels haalde 3½ uit 7 in groep D en werd daarmee vierde. Een verslag alsmede de eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Barrages herfstcompetitie (31 maart 2010)
Op dinsdag 30 maart werden de drie barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Inzet was bij elk van de drie tweekampen een plaats in de hoogste groep van de lentecompetitie. Er werden twee partijen gespeeld met een tempo van 45 minuten per persoon per partij.
Hugo Faber werd het in de eerste partij behoorlijk lastig gemaakt door Joop Zuydendorp, die een kansrijke aanvalsstelling leek te hebben. Onder druk van de tijd kon Hugo deze partij alsnog naar zich toe trekken, waarna hij in de tweede partij aanzienlijk eenvoudiger won.
Paul van Asseldonk wist de Engelse opening van Roland Robinson te kraken en kwam een drietal pionnen voor. Gek genoeg leek Roland nu nog kansen te hebben, maar na een blunder ging er een stuk verloren. In de tweede partij moest hij nu met zwart ijzer met handen breken en dat lukte niet.
Danniël van Boxtel wist zijn witvoordeel in zijn eerste partij tegen Joep Peeters om te zetten in een vol punt, dat pas na een lange strijd in het eindspel binnengehaald werd. Joep moest nu zijn witpartij ook zien te winnen om een beslissingsvluggertje af te dwingen. Hij leek op de goede weg met een sterke vrijpion op d6 in een dame-eindspel met Joep een loper en Danniël een paard. Het voordeel voor Danniël was dat remise voor hem genoeg was, en hij dreigde dan ook voortdurend met eeuwig schaak. Joep nam nu teveel risico's, waardoor Danniël via een aftrekschaakje de dame kon ophalen.

Uitslagen interne bekercompetitie (31 maart 2010)
Op dinsdag 30 maart werden twee partijen uit de kwartfinale van de interne bekercompetitie gespeeld. In de partij tussen Bart Dekker en Maarten Smit hing lange tijd een verrassing in de lucht nadat laatstgenoemde middels een pionoffer een hele mooie aanvalsstelling had opgebouwd. Toen er geoogst kon worden liet Maarten het echter behoorlijk afweten. Eerst plaatste hij zijn paard naar de rand van het bord, terwijl dat paard op het centrale veld e4 veel meer schade had kunnen aanrichten. Vervolgens werd een kansrijk kwaliteitsoffer genegeerd. Het paardoffer in inmiddels gelijke stelling had hem uiteindelijk nog een half punt kunnen opleveren, als hij een bijzonder voor de hand liggend schijn-torenoffer niet zou hebben gemist. Bart kreeg aldus zonder al te veel moeite een punt en een plaats in de halve finale in de schoot geworpen. Later op de avond slaagde Pascal Boudewijns er wel in te stunten. In een gelijkopgaande partij leek Sebastiaan Smits een iets betere stelling te hebben, maar nadat Pascal middels Lf5 de zwarte koningsstelling kon verzwakken, konden zijn dame en toren uitstekend samenwerkend de zwarte koning onder vuur nemen. Sebastiaan Smits zag geen verdediging meer, waardoor na de bekerhouder nu ook de runner-up uitgeschakeld is.

Programma clubavond (29 maart 2010)
Op dinsdag 30 maart worden de barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Inzet is bij elk van de drie tweekampen een plaats in de hoogste groep van de lentecompetitie. In de schaduw van dit spektakel worden ook nog twee partijen gespeeld in de kwartfinale van de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (27 maart 2010)
Op zaterdag 27 maart werden op de eerste en tevens laatste gezamenlijke thuiswedstrijd dit seizoen één overwinning en twee nederlagen genoteerd voor de HSC-teams. HSC 1 ging met minimale cijfers onderuit tegen het Arnhemse ASV. HSC 2 boekte een mooie 5½ - 2½ overwinning op Waalwijk, maar zag concurrent Eindhoven 2 met nog grotere cijfers winnen. De afscheidswedstrijd van HSC 3 eindigde in de zevende nederlaag van het seizoen.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen toegevoegd.

Promotie HSC B! (27 maart 2010)
HSC B is gepromoveerd naar de eerste klasse in de avondcompetitie! De tweede plaats in klasse D2 bleek genoeg om minimaal een beslissingswedstrijd af te dwingen tegen de nummer twee van klasse A2, Woensdrecht. Dit team zag echter van promotie af, waardoor HSC B als tweede nummer twee promoveert.

Programma externe competitie (25 maart 2010)
Op zaterdag 27 maart is het dan eindelijk zover! Alle HSC-teams spelen gezamenlijk een thuiswedstrijd! HSC 1 mag aantreden tegen het Arnhemse ASV, een middenmoter met slechts één matchpunt meer. HSC 2 gaat tegen Waalwijk proberen de druk te handhaven op koploper Eindhoven 2. HSC 3 speelt voorlopig de laatste wedstrijd in de eerste klasse tegen EVS uit Valkenswaard.
Plaats van handeling is uiteraard Partycentrum De Molen, alwaar om 13.00 uur begonnen wordt.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 maart 2010)
Het restant van de herfstcompetitie werd op dinsdag 23 maart afgewerkt. In beide groepen waren nog plaatsen te verdienen voor de barrages, die volgende week plaats vinden.
In groep 1 werd de partij voor de statistiek tussen Frans van Neerven en Gerard van de Kerkhof zonder al te veel vuurwerk remise. Danniël van Boxtel en Maarten Smit streden nog om een plaats in de barrages. Danniël had daarbij het voordeel dat Maarten een beter resultaat moest halen dan hij om hem nog in te halen. De tegenstanders van beide heren waren niet de gemakkelijkste. Danniël verloor tegen Bart Dekker ergens in het middenspel een pionnetje, en werd vervolgens verslagen in het toreneindspel. Dit was voor Maarten het sein remise aan te bieden, maar Sebastiaan Smits weigerde sportief. Na een uiterst complexe strijd, waarin Maarten na een pionoffer in de opening zeker kansen had, ontstond ook hier een toreneindspel. Sebastiaan won, waardoor de volgende eindstand is ontstaan.
De laatste partij in groep 2, met als inzet de laatste barrageplaats, leverde een interessante strijd op. Roel van de Donk leek al snel op rozen te zitten nadat hij een kwaliteit had gewonnen. Hij moest hier wel zijn Engelse loper voor opgeven. Toen hij ook niet tot rokade kwam, kwam Joop Zuydendorp terug in de partij. Met knap stukkenspel manouevreerde hij dusdanig dat Roel de fout in ging en verloor. Kijk nog even naar de eindstand.
De indeling van de barrages is hiermee bekend. Er zullen twee partijen worden gespeeld met als tempo 45 minuten per persoon per partij.

Uitslag interne bekercompetitie (24 maart 2010)
Op dinsdag 23 maart werd de laatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Hans Nacinovic trok vol ten aanval, maar liet daarbij zijn koning in het midden staan. Hugo Faber kon de aanval overnemen, waarna hij beslissend gebruik maakte van de kwetsbare positie van de witte vorst.

Algemene Ledenvergadering (24 maart 2010)
Op dinsdag 23 maart stond een bijzonder korte extra Algemene Ledenvergadering op het programma. Reden was het aftreden van voorzitter Hans Nacinovic, die van de gelegenheid gebruik maakte beschuit met muisjes te trakteren in verband met de geboorte van zijn dochter Anna. Na een dankwoord van de secretaris werd Millo Labriaire met applaus tot de nieuwe voorzitter gekozen. Er waren geen tegenkandidaten. De nieuwe praeses had een teleurstellend korte openingsspeech, maar maakte dat ruimschoots goed door alle aanwezigen een consumptie aan te bieden. Later op de avond ging hij ook nog rond met hapjes. De aanwezige HSC-leden konden deze geste wel waarderen en wachten dan ook vol spanning af wat voor aangename verrassingen hij de komende clubavond(en) in petto heeft.

Programma herfstcompetitie (22 maart 2010)
Na de extra Algemene Ledenvergadering (zie hieronder) zullen op dinsdag 23 maart de laatste inhaalpartijen uit de herfstcompetitie worden gespeeld.

Algemene Ledenvergadering (22 maart 2010)
Op dinsdag 23 maart is een extra Algemene Ledenvergadering ingelast. Tijdens deze vergadering, die vermoedelijk maar van korte duur zal zijn, wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dit in verband met het aftreden van de huidige voorzitter Hans Nacinovic. Aanvang is 20.00 uur.

Tweetallentoernooi Roosendaal (20 maart 2010)
Op zaterdag 20 maart werd het Tweetallentoernooi gespeeld in Roosendaal. Drie HSC'ers waren van de partij. Sebastiaan Smits eindigde met Merel Schoonman op een gedeelde 18e plaats met 13 bordpunten. Benjamin Smits en Jessica de Haas kwamen niet verder dan een 24e plaats met 11 bordpunten. De eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

50+ toernooi Deurne (19 maart 2010)
Op woensdag 17 maart werd in Deurne een 50+ rapidtoernooi georganiseerd. Frans van Neerven speelde mee in de hoogste groep en eindigde met een 50%-score op een gedeelde tiende plaats. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden via de site van schaakvereniging Deurne.

HSC B wint ook (18 maart 2010)
Op donderdag 18 maart won HSC B in Deurne met het kleinst mogelijke verschil. Deze zege leverde tot ieders verrassing een tweede plaats op in de eindstand. Het verslag is inmiddels af. Bekijk ook nog even de laatste uitslagen in klasse D2.

Uitslag interne bekercompetitie (17 maart 2010)
Er werd op dinsdag 16 maart één partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Daarin was Sebastiaan Smits met zwart te sterk voor Arthur Beekmans.

HSC A wint (17 maart 2010)
Op dinsdag 16 maart was HSC A oppermachtig in de slotronde tegen Gennep. Het verslag is inmiddels ontvangen. De eindstand in klasse C1, met de verrassende kampioen Mierlo-Geldrop, is opgemaakt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma clubavond (15 maart 2010)
Op dinsdag 16 maart worden enige inhaalpartijen gespeeld in zowel de herfstcompetitie als de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (15 maart 2010)
Deze week is alweer de slotronde van de avondcompetitie. HSC A speelt op dinsdag 16 maart in een thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde Gennep. Op donderdag 18 maart gaat HSC B in Deurne proberen de derde plaats te consolideren.

NBSB-besturentoernooi Roosendaal (14 maart 2010)
HSC speelde op zaterdag 13 maart mee aan het besturentoernooi in Roosendaal en eindigde op een gedeelde eerste plaats. Persoonlijke successen waren er voor Hans Nacinovic, die zich ex aequo de beste voorzitter mocht noemen met een score van 3 uit 4. Roland Robinson werd de beste penningmeester met 2½ uit 4. Rob Bakels was met 3 uit 4 de tweede secretaris en Maarten Smit (2½ uit 4) was weliswaar de beste (en ook enige) webmaster, maar werd tweede in de categorie 'overige bestuursleden'. Meer informatie en foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 maart 2010)
Er werd op dinsdag 9 maart geen enkele partij gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 2 leverde dat dus geen wijzigingen op in de stand. In groep 1 was dat wel het geval, want drie partijen werden zonder een zet te doen remise gegeven. Dit heeft de volgende stand tot gevolg.

Uitslag interne bekercompetitie (11 maart 2010)
Van het omvangrijke bekerprogramma op dinsdag 9 maart kwam door diverse oorzaken niet veel terecht. Slechts één partij werd gespeeld. Bart Dekker beschikte over enkele mooie centrumpionnen die gestaag naar voren stormden. Dat werd Benjamin Smits uiteindelijk fataal.

Vierde overwinning in Oost-Brabanttoernooi (11 maart 2010)
Op dinsdag 9 maart won HSC ook de vierde groepswedstrijd, waardoor de finale bereikt is. Het Veghelse En Passant werd met 5 - 1 verslagen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Ook het verslag is geplaatst.

Programma clubavond (8 maart 2010)
Dinsdag 9 maart staat voornamelijk in het teken van de interne bekercompetitie, waarvan de loting van de kwartfinale eindelijk bekend is gemaakt. Daarnaast worden nog enige inhaalpartijen gespeeld in groep 1 van de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (8 maart 2010)
Op dinsdag 9 maart speelt HSC in de vijfde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen het Veghelse En Passant. Een gelijkspel volstaat voor het bereiken van de finale.

Uitslagen externe competitie (7 maart 2010)
Op zaterdag 6 maart werden twee overwinningen en een nederlaag genoteerd door de drie HSC-teams. HSC 1 boekte een krappe, maar noodzakelijke 5 - 3 overwinning op degradatiekandidaat Voerendaal 2. HSC 2 was in Oss met dezelfde cijfers te sterk voor OSV. Het doek is gevallen voor HSC 3 na de overtuigende 6 - 2 nederlaag bij Mierlo-Geldrop. Volgend seizoen terug naar de tweede klasse.
De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (4 maart 2010)
Op zaterdag 6 maart is de volgende ronde van de externe competitie. Alle HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 1 speelt in de strijd tegen degradatie een cruciale wedstrijd tegen Voerendaal 2. HSC 2 is te gast in Oss en speelt tegen middenmoter OSV. HSC 3 zoekt het dichter bij huis: in Mierlo wacht het eerste team van Mierlo-Geldrop.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 maart 2010)
Op dinsdag 2 maart werd de dertiende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 kregen Sebastiaan Smits en Bart Dekker een eindspel van loperpaar tegen paardenpaar op het bord, wat uiteindelijk in remise eindigde. Gerard van de Kerkhof haalde na een koningsvleugelaanval een stuk tegen twee pionnen op. De tegenactie van Maarten Smit op de damevleugel leek hem aardige compensatie op te leveren, maar het was allemaal net niet goed genoeg. In de tijdnoodfase werd de partij beslist door een eenvoudige matcombinatie. Pascal Boudewijns leek na de veertigste zet onderuit te gaan in een dame-toreneindspel, maar Hugo Faber zag de winstweg niet waarna hij zijn zesde remise kon bijschrijven. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 won koploper Joep Peeters van Jan de Groot, waardoor hij een fraaie score heeft behaald van 10½ uit 12. Millo Labriaire ging er eens goed voor zitten en wist Ger Wich in het eindspel te verslaan. Door dit resultaat gaf hij op het laatste moment de rode lantaarn over aan Arthur Beekmans, die in zijn partij tegen Jessica de Haas al snel een stuk verloor. Roland Robinson speelde in een benedenzaaltje remise tegen Bep Theuns, waardoor hij zich definitief geplaatst heeft voor de barrages. Dat laatste kan niet gezegd worden over Rob Bakels. Hij ging in een complexe stelling onderuit door een verrassend sterke paardzet van Wim Hordijk. Uit de stand blijkt dat hij weliswaar nog altijd derde staat, maar dat hij hoe dan ook ingehaald wordt door óf Joop Zuydendorp, óf Roel van de Donk.

Piet Smits snelschaaktoernooi Waspik (1 maart 2010)
Eén HSC'er was op zondag 28 februari van de partij bij het jaarlijkse snelschaaktoernooi in Waspik. Paul van Asseldonk leverde een mooie prestatie door het toernooi op zijn naam te schrijven met 6 uit 7. De website van de organiserende vereniging Wasbord is blijkbaar even uit de lucht, maar wellicht volgt een volledige eindstand binnenkort op de NBSB-site.

Programma herfstcompetitie (1 maart 2010)
Dinsdag 2 maart wordt de dertiende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 februari 2010)
Op dinsdag 23 februari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 werd niet gespeeld, maar de stand is toch behoorlijk gewijzigd. Dit heeft te maken met de terugtrekking van John van Rooij, die door drukke werkzaamheden niet in staat is de competitie te beëindigen.
In groep 2 wist Rob Bakels met opvallend gemak te winnen van Jessica de Haas. Bep Theuns boekte een mooie overwinning op Chris van der Aa. Hiermee zijn alle uitgestelde partijen ingehaald, zoals ook uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (24 februari 2010)
Op dinsdag 23 februari werd dan eindelijk de laatste partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. De partij tussen Pascal Boudewijns en Wilfried van de Kimmenade leek op een remise af te stevenen, maar eerstgenoemde slaagde er toch nog in ergens een pionnetje te veroveren, waarna het eindspel gewonnen werd.

Twee keer winst in avondcompetitie (24 februari 2010)
De zesde ronde van de avondcompetitie leverde de HSC-teams twee overtuigende overwinningen op.
Op maandag 22 februari versloeg HSC A in Tilburg het vijfde team van De Drie Torens met 3½ - ½. Een verslag van deze wedstrijd is reeds ontvangen. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
Op dinsdag 23 februari deed HSC B er nog een schepje boven op door de thuiswedstrijd tegen het Udense ODI met 4 - 0 te winnen. Ook van deze wedstrijd is al een kort verslag ontvangen. De stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma clubavond (22 februari 2010)
Op dinsdag 23 februari worden enige inhaalpartijen gespeeld in zowel de herfstcompetitie als de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (21 februari 2010)
Deze week wordt de zesde ronde van de avondcompetitie gespeeld. HSC A gaat voor de derde keer dit seizoen naar Tilburg. Op maandag 22 februari is De Drie Torens E de tegenstander. Op dinsdag 23 februari mag HSC B in een thuiswedstrijd aantreden tegen het Udense ODI.

Uitslag externe competitie (20 februari 2010)
Op zaterdag 20 februari eindigde de inhaalwedstrijd tussen DJC en HSC 1 in een gelijkspel. Alle wedstrijden zijn inmiddels gespeeld, zodat er een nieuwe stand te bewonderen is. Het verslag is ook al geplaatst.

Programma externe competitie (18 februari 2010)
Op zaterdag 20 februari speelt HSC 1 een inhaalwedstrijd in het Limburgse Stein tegen DJC. Deze wedstrijd uit de vijfde ronde stond oorspronkelijk geprogrammeerd op 9 januari, maar werd afgelast vanwege de verwachte extreme weersomstandigheden. Om uit de gevarenzone te blijven zou een overwinning wenselijk zijn.

Noteboomtoernooi Leiden (15 februari 2010)
Slechts één HSC'er ontvluchtte dit jaar Carnaval door in het westen van het land een weekendtoernooi te spelen. Pim Blijlevens speelde in het Noteboomtoernooi in groep B, maar kon daar getuige zijn 50%-score en een gedeelde 39e plaats niet echt overtuigen. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (10 februari 2010)
Op dinsdag 9 februari werden in de twaalfde ronde van de herfstcompetitie tien partijen gespeeld.
In groep 1 miste Pascal Boudewijns een venijnig tussenschaakje, waarna Maarten Smit al na vijftien zetten een punt kon bijschrijven. John van Rooij offerde in zijn partij tegen Bart Dekker een stuk, maar kreeg nooit de gewenste compensatie. Dirk van Dooren verloor zijn ongeslagen status. In een ingewikkelde partij was Gerard van de Kerkhof uiteindelijk de sterkste. Ook Sebastiaan Smits leek onderuit te gaan. Na een fraai stukoffer zou Paul van Asseldonk moeten winnen in de koningsaanval, maar onder druk van de tijd besloot hij tot eeuwig schaak. Danniël van Boxtel stond al snel een pionnetje voor en bouwde een mooie aanval op. Ergens moet hij de winst hebben laten liggen, waarna Benjamin Smits alsnog een half puntje overhield aan deze avond. In de langste partij in deze groep deed Hugo Faber verwoede pogingen een eindspel te winnen, maar Frans van Neerven gaf geen krimp en hield het keurig remise. Uit de stand blijkt onder andere dat er nog slechts twaalf partijen gespeeld moeten worden.
In groep 2 verloor Millo Labriaire eerst een kwaliteit en daarna een stuk. Jan de Groot wist hem uiteindelijk mat te zetten. Arthur Beekmans gaf zijn partij op omdat hij dacht de dame te verliezen. Roel van de Donk wees hem er op dat het allemaal wel meeviel, waarna de partij vrolijk verder ging. Het eindspel bleek uiteindelijk toch gewonnen voor Roel. Jessica de Haas bereikte een eindspel waarin ze twee torens en een gevaarlijke vrijpion had. Ger Wich beschikte over een dame, maar was niet in staat de vrijpion te stoppen. Er leek niets aan de hand voor Roland Robinson, nadat hij een stuk tegen twee pionnen was voorgekomen. Joop Zuydendorp kon echter via een lastige penning een kwaliteit ophalen, waarna hij ook nog een stuk cadeau kreeg. Door deze overwinning lijkt Joop vrij zeker van een plaats in groep B, zoals uit de stand blijkt.

HSC uitgeschakeld (9 februari 2010)
Op maandag 8 februari kwam er ook een einde aan het bekeravontuur van het NBSB-bekerteam. In de kwartfinale werd van het sterke Eindhoven verloren met 2½ - 1½. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma herfstcompetitie (8 februari 2010)
Dinsdag 9 februari wordt de twaalfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (7 februari 2010)
Op maandag 8 februari speelt HSC in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie opnieuw een uitwedstrijd. Tegenstander is het sterke Eindhoven.

Uitslagen externe competitie (7 februari 2010)
Op zaterdag 6 februari werd er door de diverse HSC-teams een bijzonder matige oogst gehaald in de externe competitie. Het verzwakte HSC 1 ging ongenadig hard onderuit in de thuiswedstrijd tegen Paul Keres 2 uit Utrecht: 2 - 6. HSC 2 had een kleine winst voor het oprapen, maar kwam uiteindelijk niet verder dan 4 - 4 tegen Veldhoven 2. Het verzwakte HSC 3 leed opnieuw een kleine nederlaag, dit keer was concurrent Veldhoven 3 met 4½ - 3½ te sterk. Er moet nu gevreesd worden voor degradatie.
De overzichten zijn bijgewerkt en de drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (4 februari 2010)
Op zaterdag 6 februari is de volgende ronde van de externe competitie. HSC 1 speelt een thuiswedstrijd tegen Paul Keres 2 uit Utrecht. Dit team heeft weliswaar twee matchpunten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. De ontmoeting vindt plaats in Partycentrum De Molen en begint al om 12.00 uur. De overige HSC-teams spelen in Veldhoven. HSC 2 gaat proberen middenmoter Veldhoven 2 op de knieën te krijgen en zo aansluiting met de kop te behouden. Voor HSC 3 lijkt een overwinning op laagvlieger Veldhoven 3 noodzakelijk om nog een kans op klassebehoud te hebben.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 februari 2010)
Op dinsdag 2 februari werden acht partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 verloor Pascal Boudewijns al snel een kwaliteit en Dirk van Dooren maakte het karwei daarna soepel af. Hij is als eerste 100% zeker van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt. Paul van Asseldonk leek een goede stelling te hebben, maar Bart Dekker had het beter gezien en wist uiteindelijk een stuk in te sluiten. Marco de Waard had steeds een iets beter eindspel, maar kon toch niet door de stugge verdediging van Frans van Neerven heen breken. In de strijd tussen de Smitsjes wist Sebastiaan middels een elegante slotzet de dame van Benjamin in te sluiten. In de langste partij van de avond leek Maarten Smit na het missen van een opgelegde winstkans ondanks een goede stelling niet meer verder te kunnen komen tegen John van Rooij. Middels een dameoffer net na de tijdcontrole wist hij echter alsnog het gewenste resultaat te bereiken.
In groep 2 boekte Roland Robinson een voor zijn doen snelle overwinning op Millo Labriaire, die door deze nederlaag op weerstandspunten de rode lantaarn weer in zijn bezit heeft gekregen. Jessica de Haas blunderde een stuk weg tegen Joop Zuydendorp, waarna ze er niet meer aan te pas kwam. Chris van der Aa verraste met een overtuigende zege op Rob Bakels. Laatstgenoemde is ondanks zijn derde plaats nog allerminst zeker van een plaats in de barrages, zoals uit de stand blijkt.

KNSB-ratinglijst (3 februari 2010)
Er is weer een nieuwe KNSB-ratinglijst verschenen per februari 2010. Kijk even naar deze link.

Programma herfstcompetitie (1 februari 2010)
Op dinsdag 2 februari zal een flink aantal partijen worden ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Kafmolentoernooi Schijndel (31 januari 2010)
Slechts één HSC'er speelde op zondag 31 januari mee aan het gezellige Kafmolentoernooi in Schijndel. Joep Peeters wist een fraaie prestatie te leveren door het toernooi op zijn naam te schrijven! Oud-lid Wilfred Theunissen eindigde op de derde plaats. Nadere informatie ontbreekt vooralsnog, maar wellicht volgt er binnenkort nog een verslag en eindstand op de NBSB-site.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (27 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 speelden John van Rooij en Marco de Waard na een lange partij met wisselende kansen remise. Eerstgenoemde klimt door dit resultaat twee plaatsen in de stand.
In groep 2 besliste de ver opgerukte vrijpion van Roland Robinson zijn partij tegen Jan de Groot. Middels een heus torenoffer werd het vonnis voltrokken. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Uitslagen avondcompetitie (27 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari slaagde HSC A er niet in te winnen van koploper Mierlo-Geldrop. Sterker nog; er werd met duidelijke cijfers verloren van dit toch echt veel lager gerate team. Een verslag is reeds ontvangen. De stand in klasse C1 is inmiddels bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
HSC B boekte een overtuigende overwinning op rodelantaarndrager Rochade B uit Tilburg. Ook hier een verslag én een bijgewerkte stand, nu alle uitslagen bekend zijn.

HSC uitgeschakeld (27 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari speelde HSC in de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie verdienstelijk gelijk tegen Meesterklasser SMB. De noodzakelijke barrage leverde exact dezelfde uitslag op, waarna het reglement bepaalde dat in deze situatie het vierde bord af zou vallen. Helaas hadden we daar nu net gewonnen. Het verslag is inmiddels ontvangen.

Programma herfstcompetitie (25 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari zullen enkele partijen worden ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (25 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari spelen voor de eerste en tevens de laatste keer dit seizoen beide avondteams van HSC tegelijk een thuiswedstrijd. HSC A neemt het op tegen Mierlo-Geldrop, de trotse koploper in klasse C1. HSC B speelt tegen de hekkensluiter van klasse D2, het Tilburgse Rochade B.

Programma KNSB-bekercompetitie (25 januari 2010)
Op dinsdag 26 januari speelt HSC de vorige week uitgestelde wedstrijd uit de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie. In Nijmegen wacht het sterke SMB.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (24 januari 2010)
Acht HSC'ers waren zaterdag 23 januari te vinden in Berkel-Enschot om deel te nemen aan het Druiventros rapidtoernooi. In de hoogste groep deelden Hugo Faber en Dirk van Dooren de derde plaats met 4½ uit 7. Een halfje minder had Sebastiaan Smits die daarmee zesde werd. Paul van Asseldonk werd gedeeld zevende met zijn 50%-score. Pim Blijlevens eindigde met 2 uit 7 op een vijftiende en voorlaatste plaats. In de tweede groep wist Wilfried van de Kimmenade met 4½ uit 7 beslag te leggen op een ongedeelde zevende plaats. Rob Bakels werd gedeeld achtste met een half punt minder. Roland Robinson sloot de rij met 3½ uit 7 en werd daarmee veertiende. Een kort verslag alsmede de eindstanden staan op de NBSB-site.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 januari 2010)
Op dinsdag 19 januari werd de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
De opkomst in groep 1 was bedroevend; slechts twee partijen konden worden afgewerkt. Gerard van de Kerkhof had voortdurend het beste van het spel, maar Hugo Faber leek toch de veilige remisehaven te bereiken. Helaas voor hem ging het in tijdnood alsnog verkeerd. In een razend moeilijke partij die redelijk gelijk opging, wist Maarten Smit eerst een eenvoudige winst te laten liggen om vervolgens in tijdnood een stuk weg te geven. Danniël van Boxtel wist wel raad met het overgebleven eindspel en maakte het karwei resoluut af. Hij heeft zichzelf hiermee een goede dienst bewezen in de strijd om de barrageplaatsen, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 werden wel alle wedstrijden gespeeld; één partij uit deze ronde was al vooruitgespeeld. Millo Labriaire had snode plannen vooraf, maar kon het na stukverlies toch niet bolwerken tegen Rob Bakels. Joep Peeters nam de stelling van Wim Hordijk al meteen onder vuur en wist gedecideerd te winnen. Hij is door dit resultaat als eerste zeker van een plaats in de barrages. Jessica de Haas had een fraaie matcombinatie in gedachten, maar toen ze met haar dame de 'matzet' uitvoerde, zag ze plotseling dat Jan de Groot nog een loper had die dat veld dekte. Chris van der Aa speelde een mooie partij, waarbij hij langzaam maar zeker Joop Zuydendorp wegdrukte. Hetzelfde verhaal geldt voor Roel van de Donk die vanuit een zeer fraaie opening Ger Wich kansloos liet. Hij heeft hiermee een grote stap gezet richting groep B van de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.

KNSB-bekerwedstrijd uitgesteld (20 januari 2010)
Op dinsdag 19 januari zou HSC in de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie een uitwedstrijd spelen tegen SMB in Nijmegen. Wegens vervoersproblemen is deze wedstrijd uitgesteld en opnieuw vastgesteld op dinsdag 26 januari.

HSC loot Eindhoven (18 januari 2010)
HSC mag in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie voor de derde achtereenvolgende keer een uitwedstrijd spelen. Tegenstander is Eindhoven en de wedstrijd moet worden gespeeld voor 20 februari.

Programma herfstcompetitie (18 januari 2010)
Dinsdag 19 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma KNSB-bekercompetitie (18 januari 2010)
Op dinsdag 19 januari speelt HSC in de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie een uitwedstrijd in Nijmegen. Tegenstander is SMB die in de Meesterklasse uitkomt.

Corustoernooi Wijk aan Zee (17 januari 2010)
Twee HSC'ers namen vanaf vrijdag 15 januari deel aan de weekendvierkampen, als onderdeel van het Corustoernooi in Wijk aan Zee. Sebastiaan Smits haalde 2 uit 3 in groep 2D en eindigde als gedeeld eerste. Benjamin Smits scoorde 1 uit 3 in groep 3D en werd daarmee gedeeld derde. De uitslagen en eindstanden zijn te vinden via deze link.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (16 januari 2010)
Maar liefst drie HSC'ers vielen op zaterdag 16 januari in de (geld-)prijzen bij het Torenvalk rapidtoernooi in Valkenswaard. Dirk van Dooren eindigde met een honderd procent score op een afgetekende eerste plaats. Paul van Asseldonk werd vijfde in de A-groep. Roland Robinson kreeg door zijn derde plaats in de B-groep ook een envelop met inhoud. Verdere informatie zal binnenkort te vinden zijn op de site van EVS.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 januari 2010)
Op dinsdag 12 januari slechts één wedstrijd in groep 1, waarin Paul van Asseldonk een duidelijke overwinning op Frans van Neerven behaalde. Ook in zijn traditionele tijdnoodfase, waarin hij zestien zetten in honderd tellen moest doen, gaf hij zijn tegenstander geen kans. Hij stijgt een plaatsje in de stand.
In groep 2 werden vijf wedstrijden gespeeld, met daaronder de topper tussen koploper Joep Peeters en nummer drie Rob Bakels. Laatstgenoemde bouwde met wit een flink overwicht op, maar gaf op eenvoudige wijze een stuk weg, en daarmee de partij. Joep nam ook verder afstand van Roland Robinson, die niet verder kwam dan een remise tegen Jessica de Haas. De nog ongeslagen nummer twee meende na zet 18 een stuk te gaan winnen, om er twee zetten later achter te komen dat zijn berekening niet klopte waarna hij vervolgens een pion kwijtraakte. Die pluspion gaf Jessica even later zomaar weg, waarna tot remise werd besloten. In het duel tussen twee naaste concurrenten voor een plaats in groep B won Roel van de Donk van Jan de Groot, nadat laatstgenoemde tot twee maal toe een stuk verloor. Joop Zuydendorp kwam een toren voor in zijn partij tegen Bep Theuns, maar het duurde nog een hele tijd voordat hij het punt kon bijschrijven. De grootste verrassing van de avond kwam op naam van Millo Labriaire die zijn eerste zege van het seizoen boekte, Wim Hordijk kon de zwarte vrijpion niet tegenhouden. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

HSC naar de kwartfinale (13 januari 2010)
Op dinsdag 12 januari heeft HSC in Mierlo met 3 - 1 gewonnen van Mierlo-Geldrop, waardoor de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie bereikt is. Het verslag is al ontvangen.

Derde zege in Oost-Brabanttoernooi (13 januari 2010)
Op maandag 11 januari wist HSC voor de derde achtereenvolgende keer met 4½ - 1½ te winnen. Slachtoffer was dit keer de Rooise Dam- en Schaakvereniging uit Sint Oedenrode. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is echter al binnen.

Programma herfstcompetitie (11 januari 2010)
Dinsdag 12 januari wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (11 januari 2010)
Op dinsdag 12 januari speelt HSC in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie tegen Mierlo-Geldrop. De wedstrijd vindt plaats in Mierlo en de winnaar verdient een plaats in de kwartfinale.

Programma Oost-Brabanttoernooi (10 januari 2010)
Op maandag 11 januari speelt HSC in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi in Sint Oedenrode tegen RDS.

Uitslagen externe competitie (10 januari 2010)
Op zaterdag 9 januari werd gelijkgespeeld en verloren door twee HSC-teams. De wedstrijd die HSC 1 in Stein moest spelen tegen DJC werd op initiatief van de thuisclub afgelast wegens de extreme weersomstandigheden in Zuid-Limburg. HSC 2 ontving het Tilburgse Stukkenjagers 3 en kwam niet verder dan een teleurstellend gelijkspel. HSC 3 ging nipt onderuit tegen kampioenskandidaat Gardé uit Soerendonk. Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (7 januari 2010)
Op zaterdag 9 januari wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. HSC 1 gaat op bezoek in Stein, waar het collega-middenmoter DJC treft. De overige teams spelen een thuiswedstrijd in Partycentrum De Molen, alwaar om 13.00 uur begonnen wordt. HSC 2 speelt tegen het niet te onderschatten Stukkenjagers 3 uit Tilburg. HSC 3 krijgt een zware wedstrijd: koploper Gardé uit Soerendonk is de tegenstander.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 januari 2010)
Op dinsdag 5 januari werden twee partijen ingehaald in de herfstcompetitie. In groep 1 offerde Frans van Neerven in de opening enkele pionnen tegen Pascal Boudewijns. Laatstgenoemde wist zijn materiële voorsprong te behouden en kon het eindspel verzilveren. Hij stijgt door dit resultaat een plaatsje in de stand.
In groep 2 was Jessica de Haas te sterk voor Wim Hordijk, waardoor ook zij een plaatsje omhoog kruipt in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (6 januari 2010)
Op dinsdag 5 januari werden twee partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. In een partij uit de eerste ronde bleek Hugo Faber met zwart te sterk voor John van Rooij. Marco de Waard en Dirk van Dooren lieten het in hun tweederondepartij na een snelle remise aankomen op de barrage. Dirk won en nam daarmee revanche voor zijn nederlaag van vorig seizoen, toen ook in de barrage.

Gelijkspel en nederlaag in avondcompetitie (6 januari 2010)
De avondteams van HSC zijn er beide niet in geslaagd om in de vierde ronde een overwinning te boeken. HSC A hield maandag 4 januari in Tilburg het sterke De Drie Torens B op een gelijkspel, maar een overwinning was gezien de stand eigenlijk noodzakelijk geweest. HSC B kon het een dag later niet bolwerken in Asten. Het op papier sterkere team van De Combinatie bleek dat in de praktijk ook. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma clubavond (4 januari 2010)
Op dinsdag 5 januari worden enige inhaalpartijen afgewerkt in de herfstcompetitie. Daarnaast zal er ook een tweetal partijen worden gespeeld in het kader van de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (4 januari 2010)
Deze week worden er twee uitwedstrijden gespeeld in de vierde ronde van de avondcompetitie. HSC A is maandag 4 januari te gast in Tilburg waar het sterke De Drie Torens B bestreden moet worden. Dinsdag 5 januari speelt HSC B in Asten tegen het avondteam van De Combinatie.

Uitslagen interne bekercompetitie (30 december 2009)
Op dinsdag 29 december werden alvast drie partijen gespeeld uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie, terwijl de eerste ronde nog niet eens volledig is afgewerkt. Maarten Smit kon al snel een kwaliteit buitmaken in zijn partij tegen Chris van der Aa, waarna het resterende middenspel gewonnen bleek. Danniël van Boxtel wist na enkele verzwakkende zetten van Frans van Neerven eveneens de kwartfinale te bereiken. Bekerhouder Gerard van de Kerkhof werd in de langste en moeilijkste partij van de avond uiteindelijk verslagen door Paul van Asseldonk.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 december 2009)
Op dinsdag 29 december werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie. In groep 1 nam Pascal Boudewijns enkele verkeerde beslissingen in de opening. Dit had als resultaat dat de centrumpionnen van John van Rooij uiteindelijk de beslissing konden brengen. Door deze eerste overwinning stijgt John een plaatsje in de stand.
In groep 2 vergiste Wim Hordijk zich ook al in de opening, waardoor Roel van de Donk hem met een dodelijke penning opzadelde. Dit leverde laatstgenoemde een stuk en de partij op. Joop Zuydendorp ging middels een opportunistisch stukoffer wat al te enthousiast te werk. Het kostte Ger Wich niet zo veel moeite te bewijzen dat het offer niet deugde. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Open International de Béthune (30 december 2009)
Vijf HSC'ers speelden vanaf zaterdag 26 december mee in het internationale toernooi van Béthune in Frankrijk. Hugo Faber en Benjamin Smits kwamen in de hoogste groep uit op een verdienstelijke 50%-score. Sebastiaan Smits was niet bijster goed op dreef en moest genoegen nemen met 3½ uit 9. In de tweede groep kwam Roland Robinson uit op 4½ uit 9 en eindigde derhalve in de middenmoot. Rob Bakels kon in groep C zijn favorietenrol niet waarmaken, getuige zijn 5 uit 9. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Programma clubavond (28 december 2009)
Op dinsdag 29 december worden de eerste partijen uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Daarnaast staan er enkele inhaalpartijen uit de herfstcompetitie op het programma. We beginnen om 20.00 uur.

Loting interne bekercompetitie (27 december 2009)
Een paar dagen voor de speeldatum is de loting van de tweede ronde van de interne bekercompetitie dan toch bekend gemaakt.

Open International de Béthune (26 december 2009)
Vijf HSC'ers spelen vanaf zaterdag 26 december mee in het internationale toernooi van Béthune in Frankrijk. Sebastiaan Smits, Hugo Faber en Benjamin Smits spelen mee in de hoogste groep; Roland Robinson komt uit in groep B en Rob Bakels is een van de favorieten in groep C. De HSC'ers zijn te volgen via de toernooisite.

Gongtoernooi (23 december 2009)
Het gongtoernooi op dinsdag 22 december werd gewonnen door Hugo Faber, die een onverwacht hoge score van 6½ uit 7 haalde. Hij mocht door dit resultaat als eerste een prijsje uitkiezen. Er ging uiteindelijk niemand met lege handen naar huis. De eindstand is uiteindelijk toch nog ontvangen!

Gongtoernooi (21 december 2009)
Dinsdag 22 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zijn zoals gebruikelijk weer vele leuke prijzen in natura te winnen. We beginnen om 20.15 uur!

Witte Kersttoernooi Boxmeer (20 december 2009)
Op zaterdag 19 december waren acht HSC'ers aanwezig bij het Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een Zwitserse voorronde van zeven ronden volgde een indeling in groepen van acht. In de hoogste groep wist Hugo Faber met een fraaie 6 uit 7 het toernooi op zijn naam te schrijven! Joep Peeters eindigde zesde met 2½ uit 7 en Benjamin Smits een plaatsje lager met 2 uit 7. In groep B werd Rob Bakels met 4 uit 7 knap derde met iets meer SB-punten dan Danniël van Boxtel, die vierde werd. Maarten Smit speelde een dramatisch slecht toernooi en werd vijfde met 3 punten. In groep C kwam de eerste plaats op SB-punten in handen van Wilfried van de Kimmenade, op de voet gevolgd door Roland Robinson. Beiden haalden 5½ uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van De Vrijpion.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 december 2009)
Op dinsdag 15 december werden in de negende ronde van de herfstcompetitie slechts zes partijen gespeeld.
In groep 1 had Dirk van Dooren goed beoordeeld dat zijn paard veel sterker was dan de loper van John van Rooij. Gerard van de Kerkhof stond steeds iets minder, waardoor hij het remiseaanbod van Marco de Waard nauwelijks kon weigeren. In de partij tussen Paul van Asseldonk en Benjamin Smits gebeurde niet zo veel, zodat ook hier een remise genoteerd kon worden. In de langste partij van deze groep leek Danniël van Boxtel de beste papieren te hebben, maar een verrassende wending van Hugo Faber keerde het tij volkomen. Laatstgenoemde staat nu zelfs derde in de stand.
Bedroevend weinig partijen in groep 2. Arthur Beekmans had enkele pionnen meer, maar gaf zijn voordeel weg, waardoor Bep Theuns in het benedenzaaltje een punt kon bijschrijven. Chris van der Aa weigerde remise en ging vervolgens veel te ver in zijn pogingen het gelijke pionneneindspel te winnen. Uiteindelijk was het Ger Wich die won en hij stijgt door dit resultaat naar de vijfde plaats in de stand.

Opnieuw zege in Oost-Brabanttoernooi (16 december 2009)
Op dinsdag 15 december speelde HSC in de tweede ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen Eindhoven. Er werd overtuigend gewonnen met 4½ - 1½. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Ook het verslag is al geplaatst.

Programma herfstcompetitie (14 december 2009)
Dinsdag 15 december wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (14 december 2009)
Op dinsdag 15 december speelt HSC in de tweede ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen Eindhoven.

Uitslagen externe competitie (13 december 2009)
Op zaterdag 12 december werd er slechts door één HSC-team een overwinning geboekt, de overige twee teams verloren. HSC 1 was in een thuiswedstrijd niet opgewassen tegen koploper Venlo: 3 - 5. HSC 2 sloeg in Boxtel met 1½ - 6½ hard toe tegen Dubbelschaak 2. HSC 3 leverde niet eens zo'n slechte prestatie door slechts met 4½ - 3½ te verliezen van het sterke Eindhoven 3. Alle overzichten zijn bijgewerkt en alle verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (10 december 2009)
Op zaterdag 12 december is de volgende ronde van de externe competitie. HSC 1 krijgt koploper Venlo op bezoek. De wedstrijd wordt gespeeld in Partycentrum De Molen en begint al om 12.00 uur. De andere HSC-teams spelen een uitwedstrijd. HSC 2 gaat naar Boxtel om aan te treden tegen hekkensluiter Dubbelschaak 2. HSC 3 speelt in Eindhoven tegen middenmoter Eindhoven 3.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 december 2009)
Op dinsdag 8 december werden in de achtste ronde van de herfstcompetitie maar liefst elf van de twaalf partijen gespeeld!
In groep 1 kon Frans van Neerven zijn eerste halfje noteren; Danniël van Boxtel ging in een saaie stelling akkoord met zijn remisevoorstel. Ook de partij tussen Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits eindigde in een puntendeling, maar hier was nog wel sprake van echte strijd. Benjamin Smits kwam met een verrassend offer en kreeg daarna de overhand, waarna Bart Dekker de problemen niet meer kon oplossen. Pascal Boudewijns speelde de opening niet naar behoren, maar kon door inventief spel nog lange tijd spelen. Marco de Waard wist zijn voordeel echter toch te verzilveren. Hugo Faber leek steeds het beste van het spel te hebben in een dameloos middenspel, maar het was John van Rooij die een pion voor kwam in het eindspel. Genoeg voor de winst was dit echter niet. Paul van Asseldonk wist met kleine positionele zetjes zijn stelling steeds te verbeteren. Dolgemanoeuvreerd ging Maarten Smit uiteindelijk in de fout, waardoor hij twee plaatsen zakt in de stand.
In groep 2 verloor Arthur Beekmans een stuk tegen Joop Zuydendorp, die het hierna afmaakte met een vernietigende mataanval. Joep Peeters kon via een schijnoffer profiteren van de zwakke positie van de koning van Jessica de Haas. De partij tussen Rob Bakels en Roland Robinson eindigde zoals verwacht in remise. Jan de Groot moest een kwaliteit inleveren, waarna hij de vrijpion van Chris van der Aa niet meer kon stoppen. Ook Ger Wich won een kwaliteit en wist Bep Theuns uiteindelijk mat te zetten. Hij stijgt hierdoor een plaatsje in de stand.

NK snelschaken voor clubteams Den Bosch (9 december 2009)
Op zondag 6 december werd het Nederlands Kampioenschap snelschaken voor clubteams georganiseerd in Den Bosch. HSC speelde mee in de hoogste groep, maar kon niet imponeren. Het team met Frans Janssen, Sebastiaan Smits, Hugo Faber en Paul van Asseldonk eindigde op de 25e plaats. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

HSC loot SMB (7 december 2009)
HSC komt in de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie uit tegen Meesterklasser SMB. De wedstrijd wordt gespeeld in Nijmegen en dat moet voor 31 januari 2010 gebeuren.

Programma herfstcompetitie (7 december 2009)
Dinsdag 8 december wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

HSC loot Mierlo-Geldrop (3 december 2009)
HSC mag in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie aantreden tegen eersteklasser Mierlo-Geldrop. Het duel zal voor 16 januari 2010 in Mierlo worden gespeeld.

HSC A wint wel (3 december 2009)
Op woensdag 2 december won HSC A de uitwedstrijd in Tilburg tegen Stukkenjagers C met 1 - 3. Het verslag is inmiddels geplaatst. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu dat alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (2 december 2009)
Op dinsdag 1 december werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie. In groep 1 kwamen Bart Dekker en Hugo Faber na een interessante partij remise overeen. John van Rooij stond de gehele partij een pion voor in zijn partij tegen Danniël van Boxtel, maar de remisemarge werd nergens overschreden. Pascal Boudewijns bracht een gedurfd stukoffer in de opening en werd na een grote fout van Gerard van de Kerkhof beloond voor zijn moed. Nog maar vier uitgestelde partijen in deze groep, zoals te zien is in de stand.
In groep 2 werd vreemd genoeg geen enkele partij gespeeld, zodat de stand ongewijzigd is.

HSC B onderuit (2 december 2009)
Op dinsdag 1 december was HSC B niet opgewassen tegen het sterke WLC. Er werd een terechte 1 - 3 nederlaag geleden. Het verslag is geplaatst en de stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (30 november 2009)
Op dinsdag 1 december zal een aantal partijen worden ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (30 november 2009)
Op dinsdag 1 december speelt HSC B in de derde ronde van de avondcompetitie een thuiswedstrijd tegen het Eindhovense WLC. HSC A is woensdag 2 december aan de beurt als er in Tilburg aangetreden wordt tegen Stukkenjagers C.

Combinatie Snerttoernooi Asten (29 november 2009)
Op zaterdag 28 november werd het Combinatie Snerttoernooi georganiseerd in Asten. Zoals gebruikelijk waren veel HSC'ers van de partij, acht om precies te zijn. In de hoogste groep wist Sebastiaan Smits met 4 uit 7 beslag te leggen op de gedeelde zesde plaats. Een 50%-score was er voor zowel Paul van Asseldonk als Hugo Faber en dat betekende een gedeelde negende plaats. Pim Blijlevens kon met 2 uit 7 niet echt overtuigen in deze sterke groep; hij werd gedeeld 19e. In groep B werd Joep Peeters gedeeld tweede met 5 uit 7. Oud-winnaar Danniël van Boxtel kwam niet verder dan 4 punten en een gedeelde zesde plaats. Een halfje minder had Roland Robinson (gedeeld elfde) en Wilfried van de Kimmenade werd gedeeld 13e met 3 uit 7. Verder bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Combinatie.

HSC bekert verder! (29 november 2009)
HSC heeft de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie bereikt. Het hoefde daar niet eens voor in actie te komen. Tegenstander Terneuzen kon geen team op de been brengen voor dinsdag 1 december in Helmond, en besloot zich dan maar terug te trekken uit de competitie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (25 november 2009)
Op dinsdag 24 november werd de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. In totaal werden tien partijen gespeeld.
In groep 1 konden twee verrassingen worden genoteerd. Niet in de partij van Paul van Asseldonk, die binnen twintig zetten op kon geven tegen Dirk van Dooren. Ook niet in de partij van Maarten Smit, die eigenlijk volledig kansloos was tegen Bart Dekker. Maar later op de avond won eerst Danniël van Boxtel van Marco de Waard, na op het oog veel minder te hebben gestaan. Ook Hugo Faber stuntte door met enige moeite een paardeindspel met twee pluspionnen te verzilveren tegen Sebastiaan Smits. Laatstgenoemde is hierdoor de koppositie in de stand weer kwijt.
In groep 2 won Jessica de Haas eerst een stuk en even later een kwaliteit, waarna Millo Labriaire de pijp aan de webbeheerder gaf. Joop Zuydendorp was een stuk voorgekomen en toen hij de sterke vrijpion van Wim Hordijk onschadelijk had gemaakt kon hij een punt bijschrijven. Jan de Groot wist twee pionnen voor te komen tegen Bep Theuns en deze materiële voorsprong was uiteindelijk beslissend. Roel van de Donk speelde een eindspel met drie pionnen minder vrolijk verder, maar Joep Peeters liet zich de kaas uiteraard niet meer van het brood eten. Roland Robinson kwam goed weg met een remise tegen Arthur Beekmans, aangezien hij eerder een stuk had weggeblunderd. In de langste partij in deze groep leek Ger Wich na pionwinst de beste papieren te hebben. Rob Bakels had echter ruime compensatie en kon na een fout onverbiddelijk toeslaan. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Winst in Oost-Brabanttoernooi (24 november 2009)
Maandag 23 november was HSC te gast in Heeswijk-Dinther in de eerste ronde van het Oost-Brabanttoernooi. Er werd tegen Caïssa een enigszins geflatteerde 1½ - 4½ overwinning geboekt. De stand wordt bijgewerkt zodra alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma herfstcompetitie (23 november 2009)
Dinsdag 24 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (22 november 2009)
Op maandag 23 november begint het Oost-Brabanttoernooi voor HSC met een uitwedstrijd in Heeswijk-Dinther tegen de plaatselijke schaakclub Caïssa.

Uitslagen externe competitie (22 november 2009)
Op zaterdag 21 november werden er alleen maar uit-zeges geboekt in de wedstrijden met HSC-teams. Gelukkig speelde HSC 1 in Rosmalen, alwaar HMC Calder 2 met 3½ - 4½ geklopt werd. De overige teams gingen derhalve onderuit, beide met 2½ - 5½. HSC 2 verloor het duel der koplopers enigszins geflatteerd van Eindhoven 2. HSC 3 was niet opgewassen tegen De Combinatie 2 uit Asten. Alle overzichten zijn bijgewerkt en alle verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (19 november 2009)
Op zaterdag 21 november spelen de HSC-teams de volgende ronde van de bondscompetitie. HSC 1 gaat op bezoek in Den Bosch, waar het sterke HMC Calder 2 de tegenstander is. De overige twee teams spelen een thuiswedstrijd in Partycentrum De Molen, alwaar om 13.00 uur wordt begonnen. HSC 2 neemt het op tegen medekoploper Eindhoven 2, terwijl HSC 3 een belangrijke wedstrijd speelt tegen De Combinatie 2 uit Asten.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 november 2009)
Op dinsdag 17 november werden vijf partijen ingehaald in de herfstcompetitie. In groep 1 zette Danniël van Boxtel de partij solide op en Pascal Boudewijns reageerde daar, geheel volgens stijl, dynamisch op. Hierdoor ontstond al gauw een interessante en lastig te taxeren stelling, maar in plaats van de geheimen te ontdekken besloten de heren direct tot remise. In een tegenwoordig populaire variant van het Slavisch handelde Frans van Neerven niet doortastend genoeg. Hierdoor kon Sebastiaan Smits zonder problemen het thematische e7-e5 doorzetten. Nadat hij vervolgens kon afwikkelen naar een voor hem positioneel superieur eindspel, gaf Frans zich snel gewonnen. Kijk even naar de licht gewijzigde stand.
In groep 2 aan het begin van de clubavond al direct een verrassing. Jessica de Haas was aanwezig en trad voor de tweede keer dit seizoen tegen Bep Theuns aan. Dit keer telde de partij echter wel mee voor de competitie. Ze verloor naar eigen zeggen door te snel gespeeld te hebben. Jessica had echter nog een verrassing in petto, en wel in de vorm van twee heuse taarten! Dit tot genoegen van de overige spelers. Roel van de Donk besloot om zijn tegenstander dit keer te bestrijden met eigen wapens. Roland Robinson's 1.c4 werd onverbiddelijk beantwoord met 1... c5. Roland kon een sterke loper op d6 planten, maar om deze te handhaven moest hij zijn bekende g2-loper opgeven. Roel had hierdoor uitzicht op tegenkansen via de diagonaal h1-a8, maar blunderde een toren weg waarna het direct afgelopen was. In de partij tussen Millo Labriaire en Chris van der Aa had de laatste al snel de overhand. De witte koning werd bestookt met zware stukken, totdat mat niet meer te voorkomen was. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (18 november 2009)
Op dinsdag 17 november beschikte Paul van Asseldonk in de enige interne bekerwedstrijd van de avond al na zes zetten over het loperpaar en een pluspion. Tegenstander Jan de Groot stribbelde nog wel even tegen, maar het pleit was al beslecht. Dirk van Dooren kwalificeerde zich ook voor de tweede ronde. Tegenstander Joop Zuydendorp trok zich terug uit deze competitie.

HSC bekert verder! (17 november 2009)
Op maandag 16 november heeft HSC in Rosmalen door een kleine overwinning op De Kentering de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie bereikt. Het verslag is inmiddels ontvangen.

Programma herfstcompetitie (16 november 2009)
Op dinsdag 17 november zal een aantal inhaalpartijen worden gespeeld in de herfstcompetitie en in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma NBSB-bekercompetitie (15 november 2009)
Op maandag 16 november is HSC te gast in Rosmalen, waar met De Kentering gestreden gaat worden voor een plaats in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie.

Open Nederlands Kampioenschap rapidschaak Eindhoven (15 november 2009)
Op zaterdag 14 november vond in Eindhoven het Open Nederlands Kampioenschap rapidschaak voor de jeugd plaats. Twee HSC'ers waren van de partij. Sebastiaan Smits is al lang geen jeugd meer, maar hij mocht meespelen in de speciaal in het leven geroepen groep tot 25 jaar. Hij kon echter geen potten breken en eindigde met 4½ uit 8 (de laatste ronde speelde hij niet) op de gedeelde 15e plaats. Voor Benjamin Smits, die uitkwam in de groep tot 20 jaar, was het ook geen bijster sterk toernooi: gedeeld 23e met 3½ uit eveneens 8 partijen. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Beide avondteams winnen (11 november 2009)
De avondteams van HSC waren op dinsdag 10 november zeer succesvol. HSC A won in een thuiswedstrijd overtuigend van Eindhoven, terwijl HSC B in Mierlo het B-team van Mierlo-Geldrop met nog iets grotere cijfers versloeg. De overzichten zijn bijgewerkt, voorzover de gegevens beschikbaar waren. Verslagen zijn inmiddels toegevoegd.

Uitslag en stand herfstcompetitie (11 november 2009)
Op dinsdag 10 november werd maar liefst één partij ingehaald in de herfstcompetitie. In groep 2 bleek Jan de Groot te sterk voor Arthur Beekmans. Daarnaast een reglementaire nul voor Jessica de Haas, vanwege haar extreem late afmelding voor haar partij tegen Roel van de Donk. De laatste stijgt door dit cadeautje twee plaatsen in de stand.

Programma herfstcompetitie (9 november 2009)
Op dinsdag 10 november zullen enige inhaalpartijen worden gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (9 november 2009)
Op dinsdag 10 november wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. HSC A speelt een thuiswedstrijd tegen Eindhoven, terwijl HSC B in Mierlo het B-team van Mierlo-Geldrop ontmoet.

Kiste Trui Plataantoernooi Mook (8 november 2009)
Op zaterdag 7 november werd het gezellige Kiste Trui Plataantoernooi gespeeld in Mook. De titelverdediger (Bart Dekker) schitterde door afwezigheid, maar vijf andere HSC'ers waren wel van de partij. De gebroeders Smits eindigden samen op de gedeelde zevende plaats met 4½ uit 7. Sebastiaan was steeds in de hoogste regionen te vinden, terwijl Benjamin via de kelder omhoog klom middels een eindsprint van 4 uit 4. Maarten Smit haalde 4 uit 7 en werd daarmee gedeeld 13e. Roland Robinson mocht ook in de hoogste groep aantreden (de grens was 1700) en wist 2½ punten bij elkaar te sprokkelen. Hij werd gedeeld 29e. Rob Bakels was op voorhand de (door hem zelf benoemde) grote favoriet in de tweede groep, maar faalde door slechts 4½ uit 7 te scoren. Hij werd daarmee gedeeld tiende. Kijk even naar de eindstanden.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 november 2009)
De zesde ronde van de herfstcompetitie werd op dinsdag 3 november een stuk beter bezocht dan de vijfde, ondanks de regen.
In groep 1 offerde Bart Dekker een pion in de topper tegen Dirk van Dooren. Hij kreeg hiervoor de nodige compensatie, maar bood toch remise aan hetgeen geaccepteerd werd. Maarten Smit weigerde een remisevoorstel omdat hij dacht duidelijk beter te staan. In het vervolg verdween het voordeel als sneeuw voor de zon en bracht Benjamin Smits hem zijn eerste nederlaag toe. Hugo Faber had voortdurend druk op de zwarte stelling en uiteindelijk werd dit Paul van Asseldonk teveel. Danniël van Boxtel dacht gedurende de partij zeker niet slechter te staan, maar Gerard van de Kerkhof bewees beter thuis te zijn in dit soort stellingen en won uiteindelijk. Hij klimt hierdoor een plaatsje in de stand.
In groep 2 werden voor het eerst dit seizoen alle geprogrammeerde partijen ook daadwerkelijk gespeeld! Chris van der Aa was niet erg uitgeslapen: hij kwam binnen negen zetten twee stukken achter tegen Wim Hordijk. De partij tussen Ger Wich en Arthur Beekmans leek gelijk op te gaan, maar toen laatstgenoemde zijn dame op een verkeerd veld plaatste was het meteen afgelopen. Millo Labriaire kon zijn eerste halfje noteren, maar in de analyse bleek dat er toch wel wat meer had ingezeten tegen Roel van de Donk. Rob Bakels trok zoals gewoonlijk ten aanval en dit leidde tot materiaalwinst. Toen Bep Theuns nog een toren moest inleveren om mat te voorkomen, hield hij het voor gezien. Joop Zuydendorp kwam snel een stuk achter en zag daarna dat de stukken van Jan de Groot prachtig samenwerkend zijn stelling beslissend binnendrongen. De topper in deze groep eindigde op een vreemde manier. In de tijdnood van Roland Robinson viel de digitale klok plotseling uit. Nadat een andere klok was ingesteld bleek Joep Peeters, die nog behoorlijk veel tijd had, dusdanig uit zijn concentratie gebracht dat hij prompt een blunder maakte die hem de dame kostte. Roland wilde blijkbaar zo niet winnen en bood remise aan, wat uiteraard niet geweigerd werd. Uit de stand blijkt dat er nog slechts één persoon is met een 100%-score.

Programma herfstcompetitie (2 november 2009)
Dinsdag 3 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Liberec Open Tsjechië (2 november 2009)
Paul van Asseldonk is vanaf 24 tot en met 31 oktober actief geweest in het internationale toernooi van Liberec in Tsjechië. Hij finishte uiteindelijk op een gedeelde 32e plaats met 5 uit 9. Over zijn bescheiden TPR zal hij niet zo tevreden zijn. De eindstand is te vinden via deze link.

Uitslagen externe competitie (1 november 2009)
Op zaterdag 31 oktober werden twee overwinningen geboekt en één nederlaag geleden in de externe competitie. HSC 1 won voor het eerst dit seizoen; in een thuiswedstrijd werd Stukkenjagers 2 met wat geluk verslagen. HSC 2 wist in Tilburg overtuigend te winnen van De Drie Torens 2. Helaas ging HSC 3 in Weert met grote cijfers onderuit tegen Checkmate. Alle overzichten zijn bijgewerkt en alle verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (29 oktober 2009)
Op zaterdag 31 oktober spelen de drie HSC-teams hun tweede respectievelijk eerste ronde van de bondscompetitie. HSC 1 speelt thuis in ons clublokaal Partycentrum De Molen en ontvangt het Tilburgse Stukkenjagers 2. Deze wedstrijd begint al om 12.00 uur. HSC 2 reist juist naar Tilburg om daar te spelen tegen een van de medekoplopers De Drie Torens 2. HSC 3 begint de competitie in Weert waar Checkmate bestreden dient te worden.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 oktober 2009)
Op dinsdag 27 oktober werden in de vijfde ronde van de herfstcompetitie slechts zes partijen gespeeld.
In groep 1 had Dirk van Dooren een vernietigende koningsaanval die Benjamin Smits een stuk en daarmee de partij kostte. Gerard van de Kerkhof kreeg ruim voldoende compensatie voor zijn Wolga-pion en won uiteindelijk van John van Rooij. In een moeilijk te beoordelen partij wist Sebastiaan Smits in de tijdnoodfase het punt te pakken tegen Marco de Waard. Vrij weinig wijzigingen in de stand.
In groep 2 kon Rob Bakels al snel materiaal winnen waarna hij Joop Zuydendorp diens eerste nederlaag toebracht. Bep Theuns had ondanks een pion achterstand ruimschoots compensatie. Toen hij echter een stuk offerde ging het mis en kon Wim Hordijk de partij naar zich toe trekken. Joep Peeters had zijn handen vol aan Chris van der Aa, die kon bogen op een duidelijk betere stelling. Na een blunder kon de koploper in de stand echter alsnog toeslaan.

Programma herfstcompetitie (26 oktober 2009)
Dinsdag 27 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Gelijkspel voor HSC A (23 oktober 2009)
Op donderdag 22 oktober startte het seizoen voor HSC A. In Son en Breugel werd een teleurstellend gelijkspel behaald tegen een op papier vrij zwak team. Hoe dat heeft kunnen gebeuren valt te lezen in het verslag. De stand in klasse C1 is reeds bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 oktober 2009)
Op dinsdag 20 oktober werden enkele partijen gespeeld in herfstcompetitie. In groep 1 was niet iedereen even scherp. Pascal Boudewijns blunderde op zet 8 een pion weg tegen Paul van Asseldonk en hield het maar meteen voor gezien. Danniël van Boxtel trapte in een combinatie van toch zeker twee zetten diep, die hem de dame kostte. Dirk van Dooren aanvaardde het geschenk en neemt en passant de leiding over in de stand. Bart Dekker had een prachtige matcombinatie in gedachten, maar die bevatte een lek, zoals Marco de Waard feilloos aantoonde.
In groep 2 werden twee partijen vooruitgespeeld. Joep Peeters veroverde al snel een pionnetje en hoewel Millo Labriaire dit keer doorspeelde na pionverlies, was het resultaat hetzelfde. Roland Robinson wist in een lange partij uiteindelijk een gewonnen pionneneindspel te bereiken tegen Wim Hordijk. Geen positiewisselingen in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (21 oktober 2009)
Op dinsdag 21 oktober werd een inhaalpartij gespeeld uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Ger Wich kon lange tijd goed partij bieden, maar na een blunder kon hij onmiddellijk opgeven. Gerard van de Kerkhof gaat hierdoor naar de tweede ronde.

Winst voor HSC B (21 oktober 2009)
Op dinsdag 20 oktober is HSC B het seizoen begonnen met een 3 - 1 zege op De Toren uit Leende. Het verslag is al geplaatst en de stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (19 oktober 2009)
Op dinsdag 20 oktober zal een aantal inhaalpartijen worden ingehaald in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (19 oktober 2009)
Op dinsdag 20 oktober begint de avondcompetitie voor HSC B. Er zal in een thuiswedstrijd worden aangetreden tegen De Toren uit Leende. HSC A komt later in de week in actie. Op donderdag 22 oktober is ons vaandelteam te gast in Son en Breugel.

Uitslagen interne bekercompetitie (15 oktober 2009)
Van de tien partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie werd op dinsdag 12 oktober slechts de helft gespeeld. Marco de Waard won vroeg in de opening een pion en dit was voor Millo Labriaire het sein de strijd onmiddellijk te staken. Danniël van Boxtel kon een stuk buitmaken in het middenspel en had hierna nog de nodige moeite om de winst te pakken tegen Bep Theuns. Maarten Smit bracht een zinloos stukoffer tegen twee pionnen en toen hij enkele zetten later inzag dat het hem niets zou opleveren, hield hij maar vlug eeuwig schaak. In de barrage werd Wim Hordijk alsnog verslagen. Roland Robinson liep na een foute loperzet al vanaf de opening achter de feiten aan. Het duurde nog een tijd, maar de winst kon Benjamin Smits eigenlijk niet meer ontgaan. Joep Peeters speelde behoorlijk verdedigend in de hoop een remise en een barrage uit het vuur te slepen tegen Sebastiaan Smits. Deze wist echter toch een gaatje te vinden en nadat Joep een mogelijkheid op goed tegenspel had laten liggen, was het gedaan.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 oktober 2009)
Op dinsdag 12 oktober werden enkele partijen vooruitgespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Arthur Beekmans en Chris van der Aa leken op een remise af te stevenen nadat er een volkomen gelijk toreneindspel op het bord was verschenen. Een blunder van de witspeler bracht Chris uiteindelijk toch nog de winst. Roel van de Donk leek een prima stelling te hebben na een prima opening. Toen hij verzuimde de zwarte loper definitief op te sluiten, kon Rob Bakels loskomen en won hij vervolgens in de aanval. Er werd verder nog een poging gedaan door Joop Zuydendorp en Jessica de Haas om hun onderlinge partij uit de eerste ronde in te halen, maar toen de zwartspeelster de partij halverwege de avond plotseling wenste af te breken, werd dit niet toegestaan door de autoritaire reserve-wedstrijdleider. De partij werd vervolgens nooit uitgespeeld en is derhalve ook niet in de stand verwerkt.

Programma interne bekercompetitie (12 oktober 2009)
Op dinsdag 13 oktober wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Loting KNSB-bekercompetitie (12 oktober 2009)
In de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie is HSC vrijgeloot. In de tweede ronde, die voor 6 december zal moeten worden gespeeld, ontvangen we de winnaar van de wedstrijd Terneuzen - Bergen op Zoom.

NBSB-rapidschaakkampioenschap Rosmalen (11 oktober 2009)
Zes HSC'ers speelden op zaterdag 10 oktober mee in het NBSB-rapidschaakkampioenschap in Rosmalen. Van hen was Hugo Faber verrassend de sterkste: met 6½ uit 9 eindigde hij op een knappe gedeelde derde plaats. Sebastiaan Smits finishte met een halfje minder op de gedeelde vijfde plaats. Pim Blijlevens en Wilfried van de Kimmenade haalden 5 uit 9 en kwamen daarmee op de gedeelde 16e plaats. Benjamin Smits en Roland Robinson waren de enigen met een minscore; met 4 uit 9 werden ze gedeeld 29e. Kijk even naar de eindstand en daarna naar de fotopagina.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 oktober 2009)
Op dinsdag 6 oktober werd de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden in totaal negen partijen gespeeld.
In groep 1 kwam Frans van Neerven al snel een pion voor, maar Bart Dekker had gezien dat hij ruime compensatie had in de vorm van een damevleugelactie, en deze leverde hem uiteindelijk het punt op. Hij deed hiermee goede zaken, want de overige partijen in deze groep eindigden in remise. Marco de Waard en Paul van Asseldonk maakten daar niet al te veel werk van; nadat ze net na de opening een gelijke stelling op het bord hadden gebracht hielden ze het voor gezien. De drie overige puntendelingen leverden wel volop strijd op. Hugo Faber stond heel behoorlijk na de opening, maar Benjamin Smits counterde met een dameuitval en leek hierna het beste van het spel te hebben. In de afwikkeling naar het eindspel bleek het echter nog altijd gelijk. Dirk van Dooren leek steeds wat beter te staan, maar Maarten Smit verdedigde zich naar behoren en kon in tijdnood via een stukoffer eeuwig schaak afdwingen. Gerard van de Kerkhof kon in een moeilijke partij, waarin hij genoodzaakt was zijn paard tijdelijk op a1 te zetten, uiteindelijk stand houden tegen Sebastiaan Smits, die daarmee de koploper in de stand blijft.
In groep 2 besloten Jan de Groot en Ger Wich in een gelijkstaand middenspel tot remise. Rob Bakels scoorde zijn eerste punt door in de koningsaanval, ingeleid met de zet f2-f4, een toren te winnen tegen Arthur Beekmans. Joep Peeters had een bijzonder vloeiende koningsaanval, inclusief de nodige offers, en daartegen had Bep Theuns uiteindelijk geen verdediging. Ook Roel van de Donk leek een mooie koningsaanval te hebben, maar de tegenstoot van Chris van der Aa was minstens zo gevaarlijk. Na lang zwoegen kon hier een remise worden genoteerd. Uit de stand blijkt onder andere dat er na vier ronden reeds zeven partijen zijn uitgesteld in deze groep.

Loting interne bekercompetitie (8 oktober 2009)
De loting van de interne bekercompetitie is bekend. De eerste ronde zal op dinsdag 13 oktober worden gespeeld.

Programma herfstcompetitie (5 oktober 2009)
Dinsdag 6 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Via-Optiek Schaaktoernooi Vianen (5 oktober 2009)
Op zaterdag 3 oktober waren twee HSC'ers te vinden bij het Via-Optiek Schaaktoernooi in Vianen bij Utrecht. Beiden werden ingedeeld in de hoogste groep. Sebastiaan Smits eindigde als derde met 5½ uit 7, maar mocht vooral tevreden zijn over zijn TPR. Roland Robinson sprokkelde 1½ punt bij elkaar en werd daarmee gedeeld zesde. Zijn TPR zal echter zelden zo laag geweest zijn. De eindstanden zijn hier te vinden.

Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak Den Haag (4 oktober 2009)
Op zaterdag 3 oktober waren diverse HSC'ers aanwezig bij het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak. Zoals gebruikelijk werd Sogeti, met Ruben Venis, de winnaar. Verder kwamen Frans Janssen, Marco de Waard en Roel van de Donk in actie. Meer informatie ontbreekt vooralsnog, maar zal binnenkort te vinden zijn op de KNSB-site.

Open Waalwijks Snelschaakkampioenschap (4 oktober 2009)
Op zaterdag 3 oktober was slechts één HSC'er present in Waalwijk om daar aan het jaarlijkse tienminutentoernooi mee te doen. Pim Blijlevens moest na twaalf ronden met een 50%-score genoegen nemen met een gedeelde 25e plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 september 2009)
Op dinsdag 29 september werden in de derde ronde van de herfstcompetitie al weer vier van de twaalf partijen uitgesteld. Omdat er één partij kon worden vooruitgespeeld, kwamen we uit op negen partijen.
In groep 1 werd opnieuw een theoretische discussie gevoerd in een partij van Pascal Boudewijns. Hij kwam met een 'verbetering', maar Sebastiaan Smits had niet al te veel moeite die hardhandig te weerleggen. Maarten Smit bereikte een hele mooie stelling, maar na een mindere voortzetting bracht Hugo Faber een sterk kwaliteitsoffer, waarna de witspeler al snel besloot de kwal te retourneren en af te wikkelen naar een remise eindspel. Gerard van de Kerkhof bood tot twee keer toe remise aan in een dameloos middenspel. Paul van Asseldonk wilde méér en ging door, maar kreeg zoals wel vaker in zo'n geval uiteindelijk helemaal niets. Benjamin Smits wist in een ingewikkelde fase in het middenspel te winnen van Frans van Neerven, die daardoor de nieuwe rodelantaarndrager is in de stand.
In groep 2 speelde Jessica de Haas haar eerste partij en die won ze van Chris van der Aa. Arthur Beekmans raakte ergens een stuk kwijt en daarna kostte het Wim Hordijk geen moeite meer het punt binnen te brengen. Millo Labriaire leek zijn eerste remise te gaan scoren in een op het oog gelijkstaand eindspel, maar Bep Theuns had goed gezien dat zijn paard veel sterker was dan Millo's loper. Na enig gemanoeuvreer won hij een pion, waarna Millo het wel geloofde. In een vooruitgespeelde partij voerde Roland Robinson de druk langzaam maar zeker op. Uiteindelijk bezweek Ger Wich. Joop Zuydendorp stuntte door in een vlekkeloze partij verdiend te winnen van Joep Peeters. Door dit resultaat is de oudste deelnemer de leider in de stand.

Loting NBSB-bekercompetitie (28 september 2009)
In de eerste ronde van de NBSB-bekercompetitie is HSC gekoppeld aan De Kentering. De wedstrijd zal plaatsvinden op een maandag in Rosmalen en dient te worden gespeeld voor 28 november.

Programma herfstcompetitie (28 september 2009)
Dinsdag 29 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma clubavonden (27 september 2009)
Een overzicht van wat er de komende maanden op de clubavond te doen is staat hier.

Uitslagen externe competitie (26 september 2009)
De externe competitie is begonnen op zaterdag 26 september met wisselend succes. HSC 1 ging in Veenendaal teleurstellend onderuit met 4½ - 3½ tegen een team dat het vorige seizoen nog in de derde klasse KNSB speelde. HSC 2 deed het een stuk beter door in een thuiswedstrijd gedecideerd af te rekenen met de Baronie uit Breda: 6 - 2. De overzichten zijn reeds bijgewerkt en de snel aangeleverde verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (24 september 2009)
Op zaterdag 26 september begint het externe seizoen weer voor twee van de drie deelnemende HSC-teams. Helaas is de competitieleider van de NBSB er, ondanks verzoeken onzerzijds, niet in geslaagd ons eerste en tweede tegelijk uit en thuis te laten spelen. Zo kan het dat HSC 1 begint met een uitwedstrijd in en tegen Veenendaal, een club die vorig jaar gepromoveerd is; terwijl HSC 2 in ons clublokaal Partycentrum De Molen aantreedt tegen Baronie uit Breda. Er wordt in Helmond begonnen om 13.00 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 september 2009)
Op dinsdag 22 september werd de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld; in totaal tien partijen.
In groep 1 duurde het vrij lang voordat de eerste uitslag kon worden opgeschreven. Dirk van Dooren sloeg de sterk lijkende koningsaanval van Hugo Faber toch nog vrij eenvoudig af en kwam met een pion meer uit de verwikkelingen. Dit bleek genoeg om het eindspel te verzilveren. Marco de Waard en Benjamin Smits speelden een op het oog ingewikkeld middenspel. Toen laatstgenoemde een blik wierp op het notatieformulier van zijn tegenstander, was hij dermate aangeslagen dat hij de partij uiteindelijk verloor. Bart Dekker wist via een stukoffer de typische openingsopzet van Gerard van de Kerkhof te weerleggen. Danniël van Boxtel leek z'n tweede remise op rij te gaan noteren, maar Sebastiaan Smits dacht daar anders over. Hij bleef het maar proberen en werd tenslotte beloond voor zijn ijver. Maarten Smit had na een pionoffer in de opening lichte compensatie tegen Frans van Neerven. Via een grappige combinatie won hij vervolgens twee pionnen, waarna het remiseachtige toreneindspel met pluspion in de uitvluggerfase werd gewonnen. Drie leiders in de stand.
In groep 2 had Joep Peeters al snel een bijzonder sterke koningsaanval tegen Arthur Beekmans en die bleek beslissend. Millo Labriaire offerde naar eigen zeggen een stuk, maar kon bij lange na niet de benodigde compensatie krijgen, waarna Joop Zuydendorp vroeg naar huis kon. Rob Bakels verraste door zijn uitstekend lijkende stelling tegen Jan de Groot te verliezen. In plaats van een stuk te winnen liet hij zijn opponent vernietigend binnenkomen. Wim Hordijk was al snel een pionnetje kwijt en Ger Wich bouwde dit voordeel geduldig uit. Na stukwinst was het toch nog snel voorbij. Roel van de Donk had zijn handen vol aan ons nieuwe lid Bep Theuns, die pas in het eindspel, mede onder druk van de tijd, moest capituleren. De favoriet in deze groep gaat reeds aan de leiding in de stand.

Programma herfstcompetitie (21 september 2009)
Dinsdag 22 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Stompe Linde toernooi Nuenen (20 september 2009)
Op zaterdag 19 september speelden maar liefst tien HSC'ers mee in het Stompe Linde toernooi in Nuenen. Sebastiaan Smits wist met 4½ uit 7 beslag te leggen op een gedeelde derde plaats in groep A. Hugo Faber werd met een halfje minder ongedeeld vijfde. Paul van Asseldonk, Benjamin Smits en Pim Blijlevens kwamen uit op 50% en dat betekende een gedeelde zesde plaats. Ook in groep B een gedeelde derde plaats: Joep Peeters haalde 5 uit 7. Danniël van Boxtel werd met een half punt minder gedeeld vijfde. Roland Robinson en Wilfried van de Kimmenade waren met 3 uit 7 en een gedeelde 15e plaats minder op dreef. Dat kan zeker ook gezegd worden over Ton van der Zanden, die nóg een punt minder haalde en gedeeld 22e werd. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van schaakvereniging Nuenen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 september 2009)
Op dinsdag 15 september werd de eerste ronde van de herfstcompetitie nieuwe stijl afgewerkt. De deelnemers zijn op sterkte ingedeeld in twee groepen van 13.
In groep 1 waren Maarten Smit en Marco de Waard al snel heel tevreden met ieder een half punt. Dirk van Dooren verzilverde een remiseachtig toreneindspel met pluspion tegen Frans van Neerven. Benjamin Smits verraste Gerard van de Kerkhof door hem in iets meer dan twintig zetten van het bord te offeren. Sebastiaan Smits kon door de stugge verdediging van John van Rooij heen breken en won eveneens. Bart Dekker vlocht in een interessante partij een matnet waaruit Pascal Boudewijns niet kon ontsnappen. Danniël van Boxtel leek steeds de beste papieren te hebben maar liet Paul van Asseldonk tenslotte ontsnappen met remise. Al deze uitslagen hebben de volgende stand tot gevolg.
In groep 2 werden meteen al twee partijen uitgesteld. Arthur Beekmans versloeg Millo Labriaire in een paardeindspel met pluspion. Jan de Groot verloor ergens een kwaliteit en kwam er daarna niet meer aan te pas tegen Wim Hordijk. Chris van der Aa dacht zich in een gelijke stelling een stukoffer te kunnen permitteren, maar Roland Robinson toonde aan dat dit een vergissing was. In de langste partij van de avond wist Joep Peeters Ger Wich in de uitvluggerfase op de knieën te krijgen, wat hem een gedeelde eerste plaats oplevert in de stand.

OGD-Rapidschaaktoernooi Delft (16 september 2009)
Op zaterdag 12 september speelden drie HSC'ers mee in het OGD-Rapidschaaktoernooi in Delft. Sebastiaan Smits haalde 4 uit 7 en eindigde op een gedeelde 18e plaats in de hoogste groep. Benjamin Smits veroverde in deze groep de rode lantaarn door 1 punt te scoren. Roland Robinson speelde in groep B en werd gedeeld negende met 4½ uit 7. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Programma herfstcompetitie (14 september 2009)
Dinsdag 15 september wordt de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Algemene Ledenvergadering (9 september 2009)
De Algemene Ledenvergadering van dinsdag 8 september was een van de langste uit de geschiedenis en duurde tot ver na middernacht.
Heet hangijzer bleek het financiële jaarverslag dat zeker de helft van de beschikbare tijd in beslag nam. Enkele besluiten: de contributie gaat omhoog, de interne competitie wordt in een nieuw jasje gestoken en er zullen (slechts) drie teams gaan uitkomen in de externe competitie.
Vanwege de opheffing van de jeugdafdeling is Arjan Smit, na jaren van trouwe dienst, teruggetreden als bestuurslid. Hij werd door de voorzitter bedankt voor alle moeite. We wensen hem veel succes met zijn nieuwe project Jeugdschaakclub De Pionier.

7e Festival Scacchistico Città di Amantea (7 september 2009)
Paul van Asseldonk is in het internationale toernooi van Amantea in Italië als gedeeld 22e geëindigd. Hij haalde 4½ uit 9 in de Magistrale groep. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Algemene Ledenvergadering (7 september 2009)
Dinsdag 8 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.00 uur.

17e Open schaakkampioenschap Gouda (6 september 2009)
Op zaterdag 5 september speelden drie HSC'ers mee in het Open schaakkampioenschap van Gouda. In de sterk bezette hoofdgroep kwam Dirk van Dooren niet verder dan 3 uit 7; een gedeelde 33e plaats. Sebastiaan Smits werd met 2½ uit 7 gedeeld 42e en Benjamin Smits finishte op een gedeelde 53e plaats met 1½ uit 7. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van Messemaker 1847.

Sebastiaan Smits snelschaakkampioen (2 september 2009)
Dinsdag 1 september werd het nieuwe seizoen geopend met het snelschaakkampioenschap. Helaas was de opkomst niet erg bemoedigend: slechts 13 HSC'ers gaven acte de presence. Na tien ronden bleek een drietal 9 punten te hebben verzameld. Sebastiaan Smits had uiteindelijk de meeste weerstandspunten en eindigde zo als eerste, net boven Frans Janssen en Dirk van Dooren. Kijk even naar de uitslag.