Archief laatste nieuws, seizoen 2008-2009

7e Festival Scacchistico Città di Amantea (31 augustus 2009)
Vanaf maandag 31 augustus speelt Paul van Asseldonk mee in het internationale toernooi van Amantea in Italië. Hij speelt in de Magistrale groep en is hopelijk te volgen via de toernooisite.

HSC-snelschaakkampioenschap (30 augustus 2009)
Op dinsdag 1 september begint het nieuwe seizoen met het snelschaakkampioenschap. We beginnen om 20.30 uur.

Brabants Kampioenschap Roosendaal (30 augustus 2009)
Vanaf vrijdag 28 augustus werd het kampioenschap van de NBSB georganiseerd in Roosendaal. Eén HSC'er speelde mee in dit zesrondige weekendtoernooi. Pim Blijlevens finishte uiteindelijk als gedeeld vijftiende met 2½ uit 6. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Pion.

Tiende ronde Zomercompetitie (26 augustus 2009)
Op dinsdag 25 augustus werd de laatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. In de voorlaatste ronde was Bart Dekker aan kop gekomen in de tussenstand, maar hij schitterde deze avond door afwezigheid. Dirk van Dooren was er wel, won met 8 uit 9 het toernooi en heeft daarmee deze editie van de Zomercompetitie gewonnen.
Het duurde even, maar de uitslag is dan uiteindelijk toch nog binnengekomen! De eindstand van de Zomercompetitie 2009 is daarmee dus bekend.

Programma Zomercompetitie (24 augustus 2009)
Dinsdag 25 augustus wordt de tiende en laatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (23 augustus 2009)
Vier HSC'ers speelden de afgelopen dagen mee in het Stukkenjagers-weekendtoernooi. Hugo Faber kon met 2½ uit 6 nauwelijks imponeren in de hoogste groep en werd gedeeld 30e. Albert Coenen speelde tot het laatst toe mee voor de hoofdprijs in groep B. Zijn nederlaag in de slotronde liet hem uiteindelijk zakken tot een gedeelde twaalfde plaats met 4 uit 6. De winnaar van vorig jaar, Pim Blijlevens, was dit keer minder op dreef. Een teleurstellende 50%-score leverde hem een gedeelde 35e plaats op. Mario Adriaans kwam toch wat tekort voor deze groep getuige zijn 1 uit 6 en een gedeelde 76e plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

Schwarzacher Open Salzburg (23 augustus 2009)
Dirk van Dooren speelde de afgelopen week mee in het Schwarzacher Open in het Oostenrijkse Salzburg. Hij haalde uiteindelijk een score van 5 uit 9 en werd daarmee gedeeld 19e. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Negende ronde Zomercompetitie (20 augustus 2009)
Op dinsdag 18 augustus werd de negende ronde van de Zomercompetitie een prooi voor Bart Dekker. Hij profiteerde maximaal van de afwezigheid van Dirk van Dooren en neemt de leiding van hem over in de tussenstand. In de uitslag valt behalve het record aantal deelnemers de mooie vierde plaats van Rob Bakels op.

Programma Zomercompetitie (17 augustus 2009)
Dinsdag 18 augustus wordt de negende en voorlaatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Schwarzacher Open Salzburg (16 augustus 2009)
Vanaf zaterdag 15 augustus speelt Dirk van Dooren mee in het Schwarzacher Open, in het Oostenrijkse Salzburg. Hij is te volgen via de toernooisite.

Achtste ronde Zomercompetitie (12 augustus 2009)
Op dinsdag 11 augustus werd de achtste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Er waren zestien deelnemers, een record voor dit seizoen! Bart Dekker was vanavond de sterkste, op de voet gevolgd door Hugo Faber. Dirk van Dooren werd vierde en zag zijn voorsprong in de tussenstand slinken. Kijk nog even naar de volledige uitslag.

Programma Zomercompetitie (10 augustus 2009)
Dinsdag 11 augustus wordt alweer de achtste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. We hopen op de hoogste opkomst van dit seizoen; dat betekent minimaal vijftien deelnemers!

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (10 augustus 2009)
Van 1 tot en met 8 augustus speelden twee HSC'ers mee in het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Sebastiaan Smits finishte op een keurige gedeelde 42e plaats met 5½ uit 9. Benjamin Smits wist met een 50%-score een gedeelde 110e plaats te bereiken. Beiden hebben in ieder geval een mooie ratingwinst geboekt. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Zevende ronde Zomercompetitie (10 augustus 2009)
De zevende ronde van de Zomercompetitie op dinsdag 4 augustus trok gelukkig weer wat meer deelnemers. Van de veertien aanwezigen bleek Dirk van Dooren veruit de sterkste, waardoor hij zijn leidende positie in de tussenstand verstevigt. Kijk even naar de uitslag.

Czech Open Pardubice (10 augustus 2009)
In het Czech Open in Pardubice in Tsjechië werd Bart Dekker in groep B met een ietwat teleurstellende 6 uit 9 gedeeld 25e. Hugo Faber wist in dezelfde groep een prima 4 uit 9 te scoren. Het leverde hem een gedeelde 199e plaats op. Mario Adriaans haalde 5 uit 9 in groep E en werd daarmee gedeeld 48e. Verdere bijzonderheden zijn te vinden via de toernooisite.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (10 augustus 2009)
In het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren kon Dirk van Dooren in de hoofdgroep geen potten breken. Met zijn 50%-score en een gedeelde 42e plaats zal hij zeker niet tevreden zijn. Bert van de Donk werd in de reservegroep A gedeeld twaalfde met een score van 6 uit 9. Roel van de Donk wist 5½ uit 9 te behalen en werd gedeeld 15e in de reservegroep C. Roland Robinson bewees zoals elk jaar last te hebben van een zomerdip. In een van de vierkampen eindigde hij puntloos onderaan. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Zesde ronde Zomercompetitie (10 augustus 2009)
Dinsdag 28 juli was een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de Zomercompetitie: er waren slechts vijf deelnemers in de zesde ronde. Gerard van de Kerkhof won de dubbele competitie met 6½ uit 8 en stijgt een aantal plaatsen in de tussenstand.

Programma Zomercompetitie (27 juli 2009)
Dinsdag 28 juli wordt de zesde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. We hopen op een grote opkomst!

Czech Open Pardubice (25 juli 2009)
Vanaf vrijdag 24 juli nemen drie HSC'ers deel aan het Czech Open in Pardubice in Tsjechië. Bart Dekker en Hugo Faber spelen in groep B en Mario Adriaans komt uit in groep E. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

Vijfde ronde Zomercompetitie (23 juli 2009)
Dinsdag 21 juli was een dieptepunt wat betreft de opkomst in de Zomercompetitie. De vijfde ronde trok slechts zes geïnteresseerden, waardoor niet eens alle grand-prix-punten konden worden verdeeld. Pim Blijlevens was deze avond oppermachtig; in de dubbele competitie haalde hij maar liefst 9½ uit 10. Dirk van Dooren blijft de leider in de tussenstand.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (21 juli 2009)
Vanaf dinsdag 21 juli nemen vier HSC'ers deel aan het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Dirk van Dooren speelt in de hoofdgroep. Bert van de Donk doet mee in de reservegroep A en Roel van de Donk treedt aan in de reservegroep C. Vanaf maandag 27 juli is Roland Robinson actief in een van de vierkampen. De HSC'ers zijn te volgen via de toernooisite.

Programma Zomercompetitie (20 juli 2009)
Dinsdag 21 juli wordt de vijfde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. We hopen op een grote opkomst!

Vierde ronde Zomercompetitie (16 juli 2009)
Op dinsdag 14 juli waren veertien HSC'ers afgekomen op de vierde ronde van de Zomercompetitie. Bart Dekker boekte zijn tweede overwinning door al zijn partijen te winnen. Dirk van Dooren werd tweede en blijft daardoor leider in de tussenstand. Kijk nog even naar de uitslag.

Programma Zomercompetitie (13 juli 2009)
Dinsdag 14 juli wordt de vierde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. We hopen op een grote opkomst!

Gerard van de Kerkhof bekerkampioen! (10 juli 2009)
Dinsdag 7 juli werd de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. De finale ging net als vorig seizoen tussen Gerard van de Kerkhof en Sebastiaan Smits. Hoewel laatstgenoemde steeds de beste kansen leek te hebben en zelfs gewonnen heeft gestaan, bleef cupfighter Gerard in zijn kansen geloven. Hij sloeg uiteindelijk in de tijdnoodfase toe. Gerard won voor de vijfde keer de bekercompetitie en komt daarmee op gelijke hoogte met Frans Janssen, zoals uit dit overzicht blijkt.

Derde ronde Zomercompetitie (10 juli 2009)
Op dinsdag 7 juli werd de derde ronde van de Zomercompetitie met 14 deelnemers al iets beter bezocht. Dirk van Dooren won voor de tweede achtereenvolgende keer; hij stond slechts een halfje af. Zijn koppositie in de tussenstand is hierdoor verstevigd. Kijk nog even naar de uitslag.

Programma Zomercompetitie (6 juli 2009)
Dinsdag 7 juli wordt de derde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. We hopen op een wat grotere opkomst!

Tweede ronde Zomercompetitie (1 juli 2009)
De tweede ronde van de Zomercompetitie, op dinsdag 30 juni, werd opnieuw bijzonder slecht bezocht. Aanvankelijk speelden slechts acht mensen mee; twee laatkomers konden daardoor nog enige grand-prix-punten in de wacht slepen. Dirk van Dooren was de duidelijke winnaar, zoals uit de uitslag valt op te maken. Hij neemt tevens de leiding over in de tussenstand.

Tweede ronde Zomercompetitie (29 juni 2009)
Dinsdag 30 juni wordt de tweede ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Delta Psychiatrisch Centrum Open Jubileum Schaaktoernooi Poortugaal (29 juni 2009)
Paul van Asseldonk was de enige deelnemer namens HSC aan het toernooi met de bovenstaande absurd lange naam. In de eerste ronde was hij blijkbaar keurig op tijd aanwezig, gezien zijn reglementaire punt. Daar kwamen nog 2½ punt bij, zodat hij met een 50% score op een gedeelde 18e plaats uitkwam in de hoogste groep. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Eerste ronde Zomercompetitie (24 juni 2009)
Slechts tien personen speelden op dinsdag 23 juni mee in de eerste ronde van de Zomercompetitie. Bart Dekker was met 7½ uit 9 de sterkste, zodat hij meteen de leiding neemt in de tussenstand. Kijk ook even naar de uitslag.

Start Zomercompetitie (22 juni 2009)
Dinsdag 23 juni wordt begonnen met de Zomercompetitie. Elke avond worden negen ronden gesnelschaakt. Per avond zijn grand-prix-punten te verdienen en eind augustus wordt de eindstand opgemaakt. Elke avond beginnen we om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Open Teplice (21 juni 2009)
Dirk van Dooren leverde een uitstekende prestatie door in het negenrondige internationale toernooi van Teplice in Tsjechië met 7 uit 9 op een gedeelde eerste plaats te eindigen! Tegen drie GM's werd 50% gescoord, terwijl een IM werd verslagen. De eindstand en de uitslagen zijn hier te vinden.

Café Schaaktocht Vught (20 juni 2009)
Op zaterdag 20 juni waren vier HSC'ers van de partij tijdens de café schaaktocht in Vught. Sebastiaan Smits eindigde als gedeeld tweede met 5 uit 6, hetgeen hem een envelop met inhoud opleverde. Maarten Smit (4), Roland Robinson (3½) en Joep Peeters (3) eindigden lager in de eindrangschikking, maar gingen desalniettemin met een fles wijn naar huis. De eindstand staat wellicht later op de NBSB-site, waar nu al wel enige foto's te bewonderen zijn.

Opheffing jeugdafdeling HSC (17 juni 2009)
Via een bestuursmail zijn de leden van HSC enkele dagen geleden op de hoogte gebracht van het voornemen van de jeugdcommissie om zich van HSC af te scheiden. Vanaf het volgende seizoen zal HSC derhalve geen eigen jeugdafdeling meer hebben. We wensen de nieuwe vereniging, die "De Pionier" gaat heten, veel succes en hopen op een vruchtbare samenwerking. Geïnteresseerden kunnen alvast een kijkje nemen op de site van de nieuwe vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (17 juni 2009)
Op dinsdag 16 juni werden de laatste drie partijen van de lentecompetitie ingehaald. In groep A wist Bart Dekker de tweede plaats ongedeeld in handen te krijgen door Benjamin Smits te verslaan. Kijk even naar de eindstand. In groep B slaagde Chris van der Aa er ook in de laatste partij niet in zijn eerste overwinning te boeken. Tegenstander Roland Robinson won en stijgt op de valreep drie plaatsen, zoals te zien is in de eindstand. De laatste partij in groep C werd niet op de clubavond gespeeld. We nemen even aan dat de partij tussen vader en zoon Rahangmetan in remise is geëindigd. Met dit resultaat is ook hier een eindstand bereikt.

Programma clubavond (15 juni 2009)
Op dinsdag 16 juni wordt de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Daarnaast worden de laatste inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Echternacher Open (14 juni 2009)
Zaterdag 13 juni en zondag 14 juni werd het open toernooi van Echternach gehouden. Ook dit jaar was er een ruime delegatie HSC'ers aanwezig in Luxemburg. Hugo Faber was vooral op zondag op dreef. Zijn 6½ uit 9 betekende een keurige gedeelde 17e plaats. Daarnaast kreeg hij de tweede prijs in het ratingklassement tot 2200. Paul van Asseldonk, Maarten Smit en Danniël van Boxtel finishten met 5½ uit 9 op de gedeelde 47e plaats. Die score leverde Maarten tot zijn eigen verrassing de eerste prijs in het ratingklassement tot 2000 op. Roland Robinson werd met 4 uit 9 gedeeld 157e. Benjamin Smits begon het toernooi goed, maar vier nullen op zondag zorgden ervoor dat hij de jeugdprijs misliep. Hij eindigde nu samen met Rob Bakels en Joep Peeters op de gedeelde 201e plaats met 3½ uit 9. De eindstand is al te vinden op de site van Schachklub De Sprénger Echternach.

Open Teplice (14 juni 2009)
Dirk van Dooren speelt vanaf zaterdag 13 juni mee in het internationale toernooi van Teplice in Tsjechië. Hij is te volgen via deze link.

Uitslagen en standen lentecompetitie (10 juni 2009)
Dinsdag 9 juni werden drie partijen ingehaald in groep B van de lentecompetitie. Paul van Asseldonk kwam vanuit de opening aantoonbaar gewonnen te staan tegen Pim Blijlevens, maar hij liet na om de beslissende tik uit te delen. Pim bleef overeind en won in het eindspel een stuk en daarmee de partij. Roland Robinson veroverde tegen Joep Peeters een kwaliteit tegen een pion en leek te gaan winnen. Eerstgenoemde produceerde vervolgens echter enkele minder nauwkeurige zetten, waarna Joep terugkwam in de partij. Een blunder van Roland bezorgde Joep zelfs nog de winst. Danniël van Boxtel won tegen Chris van der Aa achtereenvolgens een pion en een stuk en wist de partij op aardige wijze af te ronden: via een magneetcombinatie werd de zwarte koning op b5 mat gezet. Er moet nog één partij worden ingehaald, zoals uit de stand blijkt.

Programma lentecompetitie (8 juni 2009)
Op dinsdag 9 juni worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Externe overzichten bijgewerkt (7 juni 2009)
De persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 zijn weer up-to-date. Kijk even naar de overzichten van HSC 1, HSC 2, HSC 3, HSC 4 en HSC 5. Ook de Top 100 is bijgewerkt.

Uitslag prettoernooi (4 juni 2009)
Het op dinsdag 2 juni georganiseerde driehoekschaaktoernooi werd gewonnen door Paul van Asseldonk, op de voet gevolgd door Hugo Faber en Danniël van Boxtel. De eindstand is inmiddels ontvangen.

Geboren: Luuk! (1 juni 2009)
Op woensdag 27 mei is Luuk van der Zanden geboren! We wensen de trotse ouders Ton en Anouska van der Zanden veel geluk met hun zoon.

Programma clubavond (1 juni 2009)
Op dinsdag 2 juni volgt er weer een prettoernooi! Er zal een driehoekschaaktoernooi worden georganiseerd waarbij een speler tegelijkertijd tegen twee anderen zal spelen. Dit alles met de normale spelregels en een tempo van tien minuten. We beginnen om 20.15 uur!

ENCI Limburg Open Maastricht (1 juni 2009)
Vijf HSC'ers namen het Pinksterweekend deel aan het jaarlijkse Limburg Open weekendtoernooi in Maastricht. In de hoogste groep haalde Sebastiaan Smits een zeer acceptabele score van 50% en werd daarmee gedeeld 41e. Zijn TPR van 2265 mag er wezen. In groep B vielen zowel Benjamin Smits als Pim Blijlevens in de prijzen. Ze vergaarden 5½ punt en dat betekende een gedeelde derde plaats en een leuk geldbedrag. Met de TPR's van respectievelijk 2141 en 2083 was ook niets mis. Derek-Jan Rahangmetan was de enige HSC'er in de derde groep. Met een score van 4 uit 7 eindigde hij op een gedeelde 21e plaats met een TPR van 1507. Meer informatie op de toernooisite.

Uitslagen interne bekercompetitie (27 mei 2009)
Dinsdag 26 mei werd de halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Als eerste was er een beslissing in de partij tussen Rob van Wijk en Gerard van de Kerkhof. De laatste koos in het Spaans weer voor zijn favoriete Birdvariant. Rob was hierna meteen out-of-book en koos voor een scherp antwoord. De aangeboden pionnen werden door Gerard allemaal aangenomen. Het pad naar compensatie voor dit materiaal was erg smal. Na zo'n 20 zetten stortte de stelling van Rob dan ook langzaam in elkaar, waarna Gerard zich als eerste plaatste voor de finale. De tweede halve finale ging tussen Sebastiaan Smits en Bart Dekker. Na een misrekening van Bart won hij geen pion maar kreeg hij een strategisch verloren stelling in de bekende d3-siciliaan. Sebastiaan zette dit voordeel om in een eindspel met een pion meer. Een onbedachtzaam moment (41e zet!) van Sebastiaan gaf Bart het erg belangrijke veld d5, waarna hij even later niets anders kon dan remise forceren door middel van zetherhaling. In de daarop volgende barrage met verwisselde kleuren had Bart lange tijd licht voordeel. Na wat onnauwkeurigheden kreeg Sebastiaan een sterk paard op e4 en kantelde de partij. In het verre eindspel trok Sebastiaan de winst naar zich toe, waardoor hij de andere finalist werd.

Uitslagen en standen lentecompetitie (27 mei 2009)
Dinsdag 26 mei werden nog twee partijen ingehaald in groep B van de lentecompetitie. Chris van der Aa dacht al heel snel materiaal te winnen in de opening tegen Bert van de Donk. Bert had echter iets dieper gekeken en won het materiaal eenvoudig terug. Daarna onstond een gelijke stelling waarin snel tot remise werd besloten. Roland Robinson en Rob Bakels kozen er voor hun partij in het cafégedeelte te spelen. Wellicht werd hun beoordelingsvermogen hier enigszins door beïnvloed. Rob dacht remise aan te bieden in gewonnen stelling. Omdat ook Roland dit oordeel had werd het remiseaanbod aangenomen. Achteraf bleek de inschatting niet juist en de stelling gelijk te zijn en daarmee de remise objectief juist. Rob stijgt nog een plaats in de stand.

Programma clubavond (25 mei 2009)
Op dinsdag 26 mei wordt de halve finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Daarnaast zullen er enkele inhaalpartijen worden gespeeld in de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Terrassentoernooi Tilburg (25 mei 2009)
Zondag 24 mei werd een terrassentoernooi georganiseerd in Tilburg. Het toernooi vond niet plaats op de Heuvel in het centrum van Tilburg, maar in de nabijheid van een heuvel in het noorden van de stad. In de hitte wist Maarten Smit met 8½ uit 9 het toernooi op zijn naam te schrijven. Rob Bakels werd met 5½ punten gedeeld zevende. Wilfried van de Kimmenade en Roland Robinson scoorden 5 uit 9 en dat betekende een gedeelde negende plaats. Jack Ruijs wist na een zwak begin toch nog op 50% te komen; een gedeelde twaalfde plaats. Kijk even naar de eindstand op de site van de Stichting Brabants Schaakgenootschap.

Hotels.nl-weekendtoernooi Groningen (25 mei 2009)
Paul van Asseldonk bracht het afgelopen weekend in Groningen door. Hij nam deel aan een zevenrondig weekendtoernooi. In de hoogste groep eindigde hij met 3 uit 7 op een gedeelde 22e plaats. Meer informatie op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 mei 2009)
Dinsdag 19 mei werden nog vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A speelden Dirk van Dooren en Ton van der Zanden een enthousiaste partij tegen elkaar. In het verre toreneindspel verloor Ton twee belangrijke pionnen waarna Dirk simpel de winst naar zich toe trok. Bart Dekker won na een goede opening met zwart een pion van Marco de Waard. Daarna bouwde Marco in een soort random-chess opstelling een waarschijnlijk onneembare vesting op. Net op het moment dat de partij remise leek te worden offerde Marco een toren om de partij nog naar zijn voordeel te keren. Dit offer werd eenvoudig gepareerd waarna Bart het punt kon bijschrijven. Hij stijgt hiermee naar de tweede plaats in de stand.
In groep B won Joep Peeters in een Slavische partij na een eenvoudige combinatie een stuk van Pim Blijlevens. De partij duurde nog even voort, maar het stukvoordeel werd uiteindelijk in winst omgezet door Joep. In zijn partij tegen Paul van Asseldonk koos Roland Robinson uiteraard voor zijn geliefde 1.c4. In het middenspel bezette Paul de e-lijn wat hem voordeel opleverde. Daarna ontstond een fase waarin beiden niet de beste zetten deden, maar uiteindelijk een winst voor Paul. Hij is hierdoor niet meer te achterhalen, zoals uit de stand blijkt. Proficiat met deze poulewinst!
In groep C won Jessica de Haas in het middenspel materiaal, waarna Wim Hordijk opgaf. Er moet nu nog maar één partij worden gespeeld, zoals te zien is in de stand. Dit laatste duel is de confrontatie tussen vader en zoon Rahangmetan.

Uitslag en loting interne bekercompetitie (20 mei 2009)
Er stond nog één kwartfinalewedstrijd op het programma in de interne bekercompetitie, die tussen Chris van der Aa en Gerard van de Kerkhof. Die werd op dinsdag 19 mei gespeeld. Chris reageerde niet goed op de Benkö-opening van Gerard en stond feitelijk na vijf zetten al verloren. Voor Gerard was het daarna niet moeilijk meer en hij plaatste zich met deze overwinning voor de halve eindstrijd. Daarin mag hij het op gaan nemen tegen Rob van Wijk. In de andere halve finale spelen Sebastiaan Smits en Bart Dekker.

Programma clubavond (18 mei 2009)
Op dinsdag 19 mei zullen er enkele inhaalpartijen gespeeld worden in de lentecompetitie. Daarnaast wordt de laatste kwartfinalepartij uit de interne bekercompetitie gespeeld. De halve finale, die eigenlijk voor deze avond geprogrammeerd stond, wordt derhalve op een later tijdstip afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur!

Geen HSC-weekendtoernooi (17 mei 2009)
Helaas gaat het HSC-weekendtoernooi, dat doorgaans in de maand juli wordt georganiseerd, dit jaar NIET door. De reden is een gebrek aan vrijwilligers. We hopen in 2010 alsnog de achttiende editie te kunnen organiseren.

Weer niet... (16 mei 2009)
HSC is er niet in geslaagd om op zaterdag 16 mei de finale van het Oost-Brabanttoernooi te winnen. Gardé was net als vorig jaar de betere, hoewel er dit keer meer in had gezeten. Lees even het bijzonder snel aangeleverde verslag.

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 mei 2009)
Dinsdag 12 mei was alweer de laatste ronde van de lentecompetitie. In totaal werden elf partijen gespeeld.
In groep A kon Maarten Smit eindelijk weer eens winnen. Een slechte koningszet van Dirk van Dooren werd hardhandig afgestraft. In de strijd om de rode lantaarn deed Benjamin Smits goede zaken. De confrontatie met concurrent Ton van der Zanden werd glansrijk verloren. Gerard van de Kerkhof en Hugo Faber vonden remise uiteindelijk een terechte uitslag in de langste partij van de avond. Laatstgenoemde mag weer even op de tweede plaats staan in de stand.
In groep B noteerde Bert van de Donk zijn zesde remise. Koploper Paul van Asseldonk was tevreden met die uitslag, helemaal nadat hij zijn concurrent Pim Blijlevens later op de avond zag verliezen. Danniël van Boxtel vloerde hem in een mooie aanvalspartij. Eerder had Joep Peeters al gewonnen, nadat Chris van der Aa hem in iets slechtere stelling een stuk cadeau deed. Pascal Boudewijns deelde het punt met Roland Robinson en is in tegenstelling tot zijn opponent reeds uitgespeeld. Rob Bakels leek een mooie overwinning te boeken op Frans van Neerven, maar het eindspel met aanvankelijk twee pionnen meer kon nog net tot remise worden gekeept door de nestor in deze groep. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
Ger Wich is de kampioen in groep C! Na de remise tegen Joop Zuydendorp is hij onbereikbaar geworden voor de concurrentie. De partij tussen Arthur Beekmans en Wim Hordijk ging lang gelijk op, maar in het eindspel ging er een witte pion verloren waarna eerstgenoemde verloor. Millo Labriaire stond al snel heel goed tegen Jan de Groot met twee verbonden vrijpionnen op de zesde rij. Eén van die pionnen promoveerde, waardoor er even drie dames op het bord stonden. De afwikkeling die volgde was genoeg voor Millo om naar de gedeelde tweede plaats te stijgen in de stand.

Programma lentecompetitie (11 mei 2009)
Dinsdag 12 mei wordt de negende en laatste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (10 mei 2009)
Op zaterdag 9 mei werden de laatste wedstrijden in de externe competitie gespeeld. Beide HSC-teams sloten het seizoen af met een overwinning.
HSC 1 verstoorde daarmee het kampioensfeest van Stukkenjagers 2, dat bij een gelijkspel zou zijn gepromoveerd. De 5 - 3 was echter volkomen verdiend. HSC 2 was met 4½ - 3½ te sterk voor Waalwijk en finisht op een derde plaats.
De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en de twee ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (7 mei 2009)
Op zaterdag 9 mei is de laatste ronde van de externe competitie. Er spelen nog twee HSC-teams en die mogen opnieuw in ons eigen clublokaal Partycentrum De Molen aantreden. Het aanvangstijdstip is 13.00 uur.
HSC 1 kan de laatste ronde vrijuit spelen, want degradatiegevaar is geweken. Tegenstander Stukkenjagers 2 uit Tilburg zal er echter alles aan doen deze wedstrijd te winnen, want alleen dan houden ze een kans op het kampioenschap. De wedstrijd van HSC 2 is er een voor de statistiek. Tegenstander Waalwijk is immers al zo goed als veilig, terwijl de eerste plaats voor ons tweede al heel lang onbereikbaar is gebleken. Wellicht wordt er nog een gooi naar de tweede plaats gedaan.
Al met al een mooi affiche voor de overige HSC-leden om even een kijkje te gaan nemen!

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 mei 2009)
Dinsdag 5 mei was een clubavond waar toch vooral de witten succesvol waren.
In groep A ontstond na een typische Gerard-opstelling (onbekend en onduidelijk), een typische Gerard-stelling (manoeuvreren en volop tactische wendingen). Het eindspel dat uiteindelijk op het bord kwam was beter voor Dirk van Dooren, een vroegtijdig stukverlies van Gerard van de Kerkhof versnelde het einde. Hugo Faber won van de kersverse clubkampioen Sebastiaan Smits. In een lange variant van het Siciliaans, waarbij Hugo zijn loper op c4 plantte en dus vol voor de aanval ging, viel een afwikkeling ongunstig voor zwart uit. Met een fraai maar niet al te moeilijk dameoffer trok Hugo de winst naar zich toe en boekt twee plaatsen winst in de stand.
In groep B kwam Pascal Boudewijns in een spannende, redelijk gelijkopgaande partij tegen Pim Blijlevens in een ietwat minder toreneindspel terecht. Een spectaculair torenoffer had hem nog kunnen redden, maar dit werd niet goed beoordeeld door hem, waarna Pim de winst naar zich toe trok. Frans van Neerven won zijn partij tegen Chris van der Aa. Op zet 18 koos Chris er voor zijn koning nog eens extra veilig op h8 neer te zetten, maar hij had zich meer moeten bekommeren om een paard op h5 dat langzaam werd ingesloten. Daarna had Frans beslissend materiaalvoordeel en maakte de stelling nog fraai af met een loper-rondo. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C wist Wim Hordijk Joop Zuydendorp al vroeg vast te pinnen met de zetten Pd5, Lg5 en Df3. Daarna was het wachten op de juiste afwikkeling die ook volgde. Het betere eindspel dat toen resteerde werd door Wim gewonnen. Het blijft spannend in deze groep zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (7 mei 2009)
Rob van Wijk bekroont zijn actieve terugkomst bij HSC met een halve finaleplaats in de interne bekercompetitie, en wie weet is er nog meer mogelijk! In een Caro-Kann liet Rob zijn b2-pion instaan, vaak vergiftigd, maar dit weerhield Marco de Waard er niet van die te pakken. Daarvoor kreeg Rob een sterke aanval, zo sterk dat de beoogde torenwinst van Marco op a1 er nooit van kwam. Een sterke witte pion op e6 besliste de partij. Een meer dan verdiende overwinning van Rob.

Open International de Balagne (7 mei 2009)
Twee HSC-leden waren vanaf 28 april tot en met 3 mei te vinden op het Franse eiland Corsica, om daar deel te nemen aan het negenrondige toernooi van Balagne. Albert Coenen kan met 5 uit 9 (vijf overwinningen en vier nederlagen) en een TPR van 1960 op een redelijk geslaagd toernooi terugkijken. Hij werd gedeeld 29e. Pim Blijlevens bleef steken op een 50%-score en een gedeelde 40e plaats. Zijn TPR was ietsje lager dan zijn februari-rating. Kijk nog even naar de eindstand, waarbij de knappe prestatie van oud-lid Arnoud de Graaf opvalt.

Bevrijdingsschaaktoernooi Wageningen (5 mei 2009)
Op dinsdag 5 mei werd voor de 61e keer het Bevrijdingsschaaktoernooi gehouden in Wageningen. Twee HSC'ers waren van de partij, maar bleken niet in staat bevredigende resultaten neer te zetten. Maarten Smit kwam in de sterke hoofdgroep niet verder dan een schamele 2 uit 7 en dat betekende een gedeelde 59e plaats. Roland Robinson sprokkelde 3 punten bij elkaar, goed voor een gedeelde 47e plaats in groep B. Uitslagen, eindstanden en rondeverslagen zijn al te vinden op de site van Schaakvereniging Wageningen.

Programma clubavond (4 mei 2009)
Op dinsdag 5 mei worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast zal er een inhaalpartij worden gespeeld in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

1-meitornooi Schoten (4 mei 2009)
Op vrijdag 1 mei was minimaal één HSC'er aanwezig bij het rapidtoernooi in het Antwerpse Schoten. Dirk van Dooren eindigde tussen de toppers als (gedeeld) zevende. Een eindstand, waaruit zou kunnen blijken dat er meer HSC'ers present waren, is nog altijd niet te vinden op de site van de organiserende vereniging. Wel is er een uitgebreid verslag te lezen en een gedeelte van de eindstand te zien op Schaakfabriek.

KNSB-ratinglijst van mei (4 mei 2009)
De KNSB-ratinglijst van mei is al even bekend, maar is nog niet via deze site of zelfs de KNSB-site te bekijken. Vanaf 6 mei zal dat pas het geval zijn, zo belooft de bond. Hier toch alvast een link waar de nieuwe ratings te vinden zijn.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 april 2009)
Op dinsdag 28 april werden in de achtste ronde van de lentecompetitie negen partijen gespeeld.
Beide partijen in groep A beleefden een hevige tijdnoodfase. Hugo Faber slaagde er niet in om genoeg zetten te produceren en verloor derhalve. Bart Dekker kwam zo voor de tweede achtereenvolgende keer zeer goed weg in bedenkelijke stelling en stijgt zowaar naar de tweede plaats in de stand. Maarten Smit produceerde een zeer zwakke veertigste zet en zag zijn kroonpion verloren gaan. Ton van der Zanden wist hierna deze voortdurend op en neer gaande partij in zijn voordeel te beslissen, zijn eerste zege in deze groep.
In groep B viel Rob Bakels via de c-lijn binnen met zijn twee torens en won hierna vanwege de slechte ontwikkeling van de stukken van Chris van der Aa. Koploper Paul van Asseldonk leek ondanks een pion voorsprong niet best te staan, maar Danniël van Boxtel moest zich uiteindelijk toch met remise tevreden stellen. Frans van Neerven had net na de opening al snel een pion voorsprong te pakken, maar had in het eindspel toch nog de hulp van Joep Peeters nodig om zijn eerste overwinning in deze groep te kunnen noteren. Hij blijft evenwel op de voorlaatste plaats staan in de stand.
Zoals gebruikelijk werden in groep C wél alle partijen gewoon gespeeld. Opvallend genoeg kwam de top drie in deze groep behoorlijk in de problemen. Jan de Groot kon het na stukverlies niet meer bolwerken tegen Derek-Jan Rahangmetan. Joop Zuydendorp kwam ook al een stuk achter. Jessica de Haas had vervolgens geen problemen het punt te pakken. Millo Labriaire kwam een pionnetje voor en wist hierna via een leuke combinatie een tweede pion te bemachtigen. Dit was voor Wim Hordijk te veel van het goede. Ook de koploper in de stand, Ger Wich, had een zware avond. Hekkensluiter Sam Rahangmetan leek een gewonnen stelling te hebben, maar liet de partij toch nog remise lopen. In ieder geval is hij nu van de hatelijke nul af.

Programma lentecompetitie (27 april 2009)
Dinsdag 28 april wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Lentetornooi Hoboken (26 april 2009)
Op zaterdag 25 april gingen acht HSC'ers naar het Antwerpse Hoboken om daar mee te doen aan het 34e lentetoernooi. Sebastiaan Smits legde uiteindelijk met 5½ uit 7 beslag op de gedeelde tweede plaats, mede door een fraaie overwinning in de slotronde. Dirk van Dooren viel met een halfje minder op de gedeelde vijfde plaats ook in de prijzen. Voor Benjamin Smits was 4½ uit 7 genoeg voor een gedeelde zevende plaats én een van de ratingprijzen tot 2100. Maarten Smit haalde een half punt minder en werd gedeeld elfde. Rob Bakels' 50% score betekende een gedeelde 19e plaats en de hoogste ratingprijs tot 1700. In dat klassement eindigde Wilfried van de Kimmenade met 3 uit 7 als tweede; in de totaalstand was zijn score goed voor een 21e plaats, die hij onder andere met Roland Robinson moest delen. Frans van Neerven had zijn dag niet en finishte op 2½ uit 7, een gedeelde 29e plaats. Verder staan er nóg twee HSC'ers in de eindstand, maar die zijn niet bekend bij de webmaster. Wel zijn beide heren door de penningmeester gesommeerd hun contributie te betalen. Kijk nog even naar de eindstand.

Eindstand Fischer-randomavond (23 april 2009)
Op dinsdag 21 april werd voor de tweede keer in de HSC-historie een Fischer-randomtoernooi georganiseerd. Slechts twaalf leden vonden dat een reden om de clubavond te bezoeken. Dirk van Dooren had het spelletje het best onder de knie en won het toernooi met 6½ uit 7. Gerard van de Kerkhof was met een halfje minder een goede tweede. Kijk even naar de complete eindstand.

Programma clubavond (20 april 2009)
Op dinsdag 21 april is het weer tijd voor een prettoernooi! Er zal een Fischer-randomtoernooi worden georganiseerd. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (19 april 2009)
Op zaterdag 18 april wonnen twee HSC-teams, een team speelde gelijk en er werd ook een nederlaag geleden.
HSC 1 verloor teleurstellend en volkomen onnodig met 2½ - 5½ van Spijkenisse. Het goede nieuws is dat er geen degradatiegevaar meer is. HSC 2 won met 5 - 3 van Veldhoven 2 en nestelt zich op de derde plaats. HSC 3 en Veldhoven 3 vonden een gelijkspel een uitstekende uitslag in de slotronde. Beide teams handhaven zich hierdoor in de eerste klasse. HSC 4 besloot de competitie met een ruime 4½ - 1½ overwinning op Dubbelschaak 4. HSC 5 was al uitgespeeld.
De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt voor zover de gegevens beschikbaar waren. Er zijn twee ontvangen verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (16 april 2009)
Op zaterdag 18 april spelen vier HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. Uiteraard is de plaats van handeling Partycentrum De Molen. We beginnen om 13.00 uur.
HSC 1 kan degradatie definitief afwenden tegen het op papier sterke Spijkenisse. HSC 2 staat met 1 - 0 voor en mag het karwei afmaken tegen het laag geklasseerde Veldhoven 2. HSC 3 heeft tegen Veldhoven 3 aan een gelijkspel genoeg om het eerste seizoen in de eerste klasse te overleven. HSC 4 gaat proberen de vijfde plaats van het Boxtelse Dubbelschaak 4 af te pakken. HSC 5 is reeds uitgespeeld, maar het zou best kunnen dat enkele spelers van dit team worden gevraagd als invaller in een hoger team.

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 april 2009)
Op dinsdag 14 april werd de zevende ronde van de lentecompetitie afgewerkt. Er werden elf partijen gespeeld.
In groep A duurden alle vier partijen bijzonder lang. De eerste partij die tot een einde kwam was tevens de belangrijkste. Sebastiaan Smits versloeg zijn laatste concurrent Dirk van Dooren en heeft nu, zoals uit de stand blijkt, voldoende voorsprong genomen om zich twee ronden voor het einde van deze competitie clubkampioen te mogen noemen. Gefeliciteerd! De rest van de partijen deed derhalve niet meer terzake. Ton van der Zanden miste een goede mogelijkheid op remise, waarna Gerard van de Kerkhof alsnog aan het langste eind trok. Benjamin Smits en Marco de Waard besloten na lange strijd tot remise, terwijl Maarten Smit in tijdnood een niet eens zo moeilijke zekere winst miste tegen Bart Dekker, waarna laatstgenoemde nog won ook.
In groep B was Rob Bakels zodanig onder de indruk van een stukoffer van Pascal Boudewijns dat hij opgaf. Ten onrechte bleek in de post-mortem; als hij de geofferde loper met het juiste stuk had teruggeslagen zou hij gewonnen hebben. Ook Frans van Neerven offerde, maar hier betrof het slechts een pion. Bert van de Donk kon vrij makkelijk onder de druk uitkomen waarna hij won. Roland Robinson verloor voor het eerst in deze competitie, met wit nog wel. Na een fraaie eerste zet ging hij reeds op zet twee in de fout, waarna Pim Blijlevens er met het punt vandoor ging. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C werd de opmerkelijke opmars van Arthur Beekmans gestopt. Millo Labriaire kon een belangrijke centrumpion veroveren waarna hem de zege niet meer kon ontgaan. Derek-Jan Rahangmetan had volgens eigen zeggen niet te klagen over zijn overwinning tegen Wim Hordijk. Jessica de Haas kwam een volle toren voor te staan tegen Sam Rahangmetan, hetgeen genoeg was voor de winst. De spannendste partij was die tussen Ger Wich en Jan de Groot. Na een lang gevecht besloten beide kemphanen tot een puntendeling, waardoor Ger nog altijd aan de leiding gaat in de stand.

Programma lentecompetitie (13 april 2009)
Dinsdag 14 april wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Paastornooi Westerlo (12 april 2009)
Op zaterdag 11 april ging een grote HSC-delegatie naar het Belgische Westerlo om daar deel te nemen aan een rapidtoernooi. Er werd gespeeld in achtkampen. In de hoogste groep haalde Dirk van Dooren een gedeelde tweede plaats. Sebastiaan Smits en Hugo Faber eindigden in de middenmoot. In de tweede groep wist Maarten Smit een gedeelde tweede plaats op te eisen, Benjamin Smits werd gedeeld vierde. In groep 3 begon Frans van Neerven slecht om daarna toch nog op 50% te eindigen. Joep Peeters was de sterkste in de vierde groep; Wilfried van de Kimmenade en Roland Robinson konden geen potten breken. Wellicht dat er binnenkort een volledige eindstand verschijnt op de site van Rokade Westerlo.

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 april 2009)
Op dinsdag 7 april werden drie partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A bood Gerard van de Kerkhof in iets mindere stelling remise aan. Benjamin Smits ging akkoord en wist zo zijn eerste halfje te noteren. Hugo Faber verscheen laat op de club en moest toen tot zijn eigen verrassing nog een partij spelen ook. Na een fenomenale openingszet van Dirk van Dooren was de partij in hogere zin reeds beslist. Dirk stijgt een paar plaatsen in de stand.
In groep C won Jessica de Haas al snel materiaal, waarna een sterke koningsaanval Jan de Groot fataal werd. Eén plaats winst voor Jessica in de stand.

Avondteams falen (9 april 2009)
Op dinsdag 7 april ging HSC A in de laatste wedstrijd van het seizoen teleurstellend onderuit tegen het Tilburgse De Drie Torens B. Het verslag staat reeds online, maar de eindstand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen van de zevende ronde bekend zijn.
HSC B slaagde er niet in kampioen Triplepion op de knieën te krijgen. Door het gelijkspel is promotie niet meer mogelijk, zoals ook in het verslag te lezen is. Hier wel een eindstand daar alle uitslagen binnen zijn.

Programma clubavond (6 april 2009)
Op dinsdag 7 april worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast zal er een inhaalpartij worden gespeeld in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (6 april 2009)
Op dinsdag 7 april spelen beide avondteams een thuiswedstrijd in de zevende en laatste ronde van de avondcompetitie. HSC A houdt nog kleine kansen op het kampioenschap als er gewonnen wordt van het Tilburgse De Drie Torens B. Mierlo-Geldrop A zal dan een dag later wél moeten winnen van Stukkenjagers C. Ook HSC B heeft een overwinning nodig op het reeds gepromoveerde Triplepion uit Eindhoven. Als dat lukt dan volgt er nog een promotiewedstrijd.

Tweetallentoernooi Roosendaal (6 april 2009)
Op zaterdag 4 april speelden drie HSC'ers mee aan het Tweetallentoernooi in Roosendaal. Dirk van Dooren en Benjamin Smits waren een duo, terwijl Sebastiaan Smits een team vormde met Merel Schoonman. Hoe beide tweetallen geëindigd zijn is op dit moment nog niet bekend. Wellicht dat er binnenkort een volledige eindstand verschijnt op de site van De Pion.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 april 2009)
Op dinsdag 31 maart werd de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld.
In groep A was koploper Sebastiaan Smits binnen twintig zetten klaar met Ton van der Zanden, waardoor hij nog steviger aan de leiding gaat in de stand. Bart Dekker lokte Gerard van de Kerkhof in een opening die hij zelden speelt. Uiteindelijk leidde dat tot een sterke koningsaanval die hem een beslissende materiaalvoorsprong opleverde. Maarten Smit had na een ingewikkelde Wolga de compensatie die hij wilde, maar na een onhandige zet kwam Marco de Waard helemaal los en voerde de partij met vaste hand naar winst.
In groep B eindigde de partij tussen Frans van Neerven en Danniël van Boxtel al snel in remise. Chris van der Aa verloor ergens een pionnetje waarna koploper Paul van Asseldonk geen problemen had het punt te verzilveren. Pim Blijlevens ging veel te ver in zijn pogingen Rob Bakels te verslaan in een koningsaanval. Nadat laatstgenoemde een volle toren voor kwam, was het gebeurd. Het paard van Pascal Boudewijns kwam ver in de vijandelijke stelling in de problemen en Joep Peeters kon daar optimaal van profiteren, waardoor hij naar de derde plaats stijgt in de stand.
In groep C liep Wim Hordijk tegen zijn eerste nederlaag aan. Ger Wich had al snel een pion te pakken en toen daar via een lastige penning nog een pion bij kwam, was de partij voorbij. Joop Zuydendorp kon via een goede damevleugelaanval een toren winnen, waarna hij de partij tegen Sam Rahangmetan won. Arthur Beekmans boekte een knappe overwinning in het eindspel op Derek-Jan Rahangmetan, waardoor hij naar de derde plaats stijgt in de stand.

Programma lentecompetitie (30 maart 2009)
Dinsdag 31 maart wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (28 maart 2009)
Op zaterdag 28 maart speelden alle HSC-teams een uitwedstrijd. Er konden ondanks diverse personeelsproblemen twee zeges, een gelijkspel en twee nederlagen worden genoteerd.
HSC 1 kwam in Roermond niet verder dan een puntendeling met 't Pionneke. HSC 2 boekte met zeven man een knappe 5 - 3 overwinning op OSV. Het eveneens met een man minder spelende HSC 3 was zoals verwacht niet in staat te stunten in Breda; Baronie won met maar liefst 6 - 2. Ook HSC 4 slaagde er niet in compleet op te komen dagen, maar er werd wel nipt gewonnen van Vughtse Toren 3. HSC 5, ook al met zeven man spelend, werd met 6½ - 1½ verslagen in de laatste wedstrijd van het seizoen.
De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt voorzover de gegevens beschikbaar waren. Er zijn tevens vijf verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (26 maart 2009)
Op zaterdag 28 maart wordt alweer de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. De HSC-teams spelen allemaal een uitwedstrijd.
HSC 1 gaat naar Roermond om aan te treden tegen het in degradatiegevaar verkerende 't Pionneke. HSC 2 heeft een lastige wedstrijd in Oss tegen OSV, de nummer twee in de stand. HSC 3 moet aantreden helemaal in Breda, waar koploper Baronie gretig wacht. Roland Robinson won overigens zijn vooruitgespeelde partij. HSC 4 speelt in Vught tegen rodelantaarndrager Vughtse Toren 3. Ook HSC 5 reist af naar Vught, alwaar Vughtse Toren 2 de tegenstander is.

Uitslagen interne bekercompetitie (25 maart 2009)
Op dinsdag 24 maart werden vier partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Chris van der Aa haalde zijn tweederondepartij tegen Wim Hordijk in en won vrij vlot. Chris mag het nu in de kwartfinale opnemen tegen Gerard van de Kerkhof. In de laatste partij uit de tweede ronde wikkelden Marco de Waard en Dirk van Dooren af naar een remiseachtig toreneindspel, dat vrij snel hierna remise gegeven werd. In de spannende barragepartij met verwisselde kleuren verloor Dirk met nog weinig tijd op de klok beslissend materiaal. Marco mag nu in de kwartfinale tegen Rob van Wijk.
Er werden al twee kwartfinalepartijen gespeeld. Joep Peeters leek met wit een hele goede stelling te hebben tegen Bart Dekker, maar na een mindere paardzet kreeg laatstgenoemde een sterk paard in het centrum. Toen er een witte pion verloren ging kon Bart's h-pion ongehinderd doorlopen. De andere kwartfinalepartij was een behoorlijk saaie. Een niet al te ambitieus spelende Hugo Faber wist met wit niets te bereiken, waarna Sebastiaan Smits uiteindelijk met een remisevoorstel akkoord ging. In de barrage kwam er onder hoge tijdsdruk een wanhopig stukoffer van Hugo, dat eenvoudig kon worden weerlegd door Sebastiaan.

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 maart 2009)
Op dinsdag 24 maart werden vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep B kwamen Pim Blijlevens en Bert van de Donk al vrij snel remise overeen. Ook de partij tussen Frans van Neerven en Pascal Boudewijns was snel voorbij. Hier geen remise, want eerstgenoemde blunderde op zet 12 een vol stuk weg. Rob Bakels hield in een interessante partij lang stand, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Paul van Asseldonk, die door dit resultaat koploper in de stand blijft.
In groep C liep Joop Zuydendorp tegen zijn eerste nederlaag aan. Jan de Groot was hem in een vrij gelijkopgaande partij uiteindelijk de baas. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma clubavond (23 maart 2009)
Op dinsdag 24 maart worden twee inhaalpartijen en twee kwartfinalepartijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Daarnaast zullen er enkele inhaalpartijen worden gespeeld in de lentecompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Opifex rapidtoernooi Bergen op Zoom (22 maart 2009)
Op zaterdag 21 maart speelden vier HSC'ers mee aan het Opifex rapidtoernooi in Bergen op Zoom. Sebastiaan Smits eindigde met een mooie 5½ uit 7 op een gedeelde vierde plaats. Benjamin Smits had een halfje minder en werd gedeeld zesde. Pim Blijlevens was iets minder op dreef; met 4 uit 7 werd hij gedeeld 19e. Roland Robinson sprokkelde 3 punten bijeen en kwam uit op een gedeelde 42e plaats. Een verslag, de eindstand en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

HSC B wint (20 maart 2009)
Op donderdag 19 maart won HSC B in Uden met maximale cijfers van ODI. Het verslag is inmiddels ontvangen. De stand is bijgewerkt toen eindelijk alle uitslagen van de zesde ronde bekend waren.

Programma avondcompetitie (18 maart 2009)
Op donderdag 19 maart speelt HSC B in de zesde ronde van de avondcompetitie een uitwedstrijd in Uden tegen ODI.

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 maart 2009)
Op dinsdag 17 maart werden vijf partijen ingehaald in de lentecompetitie.
De vier partijen in groep groep B leverden twee verrassingen op. Bert van de Donk had een mooie aanvalsstelling, maar zijn stukoffer was nogal onzinnig. Rob Bakels kon via een schijnoffer een extra kwaliteit inpikken waarna de partij voorbij was. De andere surprise kwam op naam van Danniël van Boxtel, die de in vorm zijnde Pascal Boudewijns iets te veel pionnen afhandig maakte. De overige partijen in deze groep leken remise te worden. Paul van Asseldonk kreeg echter na een blunder van Joep Peeters in remise stelling alsnog een punt in de schoot geworpen. Bij Roland Robinson en Frans van Neerven gebeurde eigenlijk niet zoveel. Na veel gemanoeuvreer werd uiteindelijk de lang verwachte vrede dan ook getekend. Kijk even naar de stand.
In groep C presteerde Jessica de Haas het om voor de tweede achtereenvolgende keer zonder bericht weg te blijven in haar partij tegen Arthur Beekmans. Laatstgenoemde ontvangt derhalve een reglementair punt, zodat hij naar de derde plaats stijgt in de stand.

HSC A wint (17 maart 2009)
Op maandag 16 maart verliet HSC A Eindhoven met een benauwde, maar terechte 2½ - 1½ overwinning. Het verslag staat reeds online. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen van de zesde ronde bekend zijn.

Programma clubavond (16 maart 2009)
Op dinsdag 17 maart zullen er flink wat inhaalpartijen worden gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast worden er partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (15 maart 2009)
Op maandag 16 maart speelt HSC A in de zesde ronde van de avondcompetitie een uitwedstrijd in en tegen Eindhoven.

ASV voorjaarstoernooi Arnhem (15 maart 2009)
Op zaterdag 14 maart was Joep Peeters de enige deelnemer, althans van HSC, die meespeelde in het voorjaarstoernooi in Arnhem. Hij speelde in groep B en werd gedeeld elfde met 4 uit 7. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van ASV.

Eerste plaats Oost-Brabantteam (13 maart 2009)
Op donderdag 12 februari was HSC in de vijfde en laatste ronde van het Oost-Brabanttoernooi duidelijk te sterk voor ODI. In Uden werd een overtuigende 5 - 1 overwinning geboekt. Het verslag van deze wedstrijd is nog niet ontvangen. Door deze overwinning is HSC als eerste geëindigd in de stand. In mei mag de finale worden gespeeld tegen de winnaar van de andere groep.

Programma Oost-Brabanttoernooi (11 maart 2009)
Op donderdag 12 maart speelt HSC in de vijfde ronde van het Oost-Brabanttoernooi in Uden tegen ODI. Eén bordpunt volstaat om de finale te bereiken.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 maart 2009)
Op dinsdag 10 maart werd de vijfde ronde van de lentecompetitie afgewerkt. Er werden elf partijen gespeeld.
In groep A maakt het blijkbaar uit of er met wit dan wel met zwart gespeeld wordt. Net als in de derde ronde wisten alle witspelers te winnen. Ton van der Zanden leek al snel een stuk te verliezen, maar wist dat met inventief spel te verhinderen. Hugo Faber kon echter later toch een kwaliteit buitmaken waarna hij won. Benjamin Smits verloor net na de opening op slordige wijze een pion, waarna Maarten Smit via een centrumopmars een beslissende materiaalvoorsprong verkreeg. Sebastiaan Smits en Bart Dekker speelden een lange Scandinavische variant. Laatstgenoemde moet aan de studie, want hij kreeg eigenlijk totaal geen aanknopingspunten en verloor vrij kansloos. Marco de Waard offerde een stuk tegen twee pionnen en leek heel goed te staan. Gerard van de Kerkhof startte echter een initiatief op de damevleugel en ondanks allerlei verwikkelingen bleek dat uiteindelijk winnend. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep B werden voor het eerst alle vijf partijen uit een ronde gespeeld. Chris van der Aa kon net na de opening niet onder de druk uitkomen en moest materiaal inleveren, waarna Pim Blijlevens won. Frans van Neerven knoeide een pion weg in de opening en kwam er daarna niet meer aan te pas tegen Paul van Asseldonk. Joep Peeters had een fraaie matcombinatie, waarmee hij Rob Bakels versloeg. Bert van de Donk leek steeds een tikkeltje beter te staan tegen Pascal Boudewijns, maar het was niet genoeg voor de winst. Danniël van Boxtel toverde een ogenschijnlijk gewonnen stelling op het bord. Een fraaie damezet van Roland Robinson keerde het tij echter volledig, waarna hij er met het punt vandoor ging. Ook hier een bijgewerkte stand.
In groep C kwamen Arthur Beekmans en Ger Wich niet verder in het middenspel, waarna ze tot remise besloten. Dat had ook de uitslag in de partij tussen Derek-Jan Rahangmetan en Millo Labriaire moeten worden, maar een potremise toreneindspel werd alsnog gewonnen door de jongste van de twee. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma lentecompetitie (9 maart 2009)
Dinsdag 10 maart wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (8 maart 2009)
De thuiswedstrijd op zaterdag 7 maart leverde HSC slechts één zege op, één team speelde gelijk en de overige teams verloren.
HSC 1 liet een zekere overwinning liggen tegen Venlo en mocht uiteindelijk nog blij zijn met een gelijkspel. HSC 2 wist soepel te winnen van Gardé uit Soerendonk. HSC 3 ging onderuit tegen degradatiekandidaat EVS uit Valkenswaard. Het uit slechts vijf man bestaande HSC 4 verloor met 2½ - 3½ van ODI uit Uden. HSC 5 dolf het onderspit tegen Gardé 3.
De overzichten zijn bijgewerkt voorzover de gegevens beschikbaar waren. Er zijn vier ontvangen verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (5 maart 2009)
Op zaterdag 7 maart spelen alle HSC-teams een thuiswedstrijd in de externe competitie. We spelen in ons eigen clublokaal Partycentrum De Molen en de aanvangstijd is 13.00 uur.
HSC 1 speelt tegen Venlo en zou een overwinning goed kunnen gebruiken. HSC 2 ontvangt hekkensluiter Gardé uit Soerendonk. De stand is na een vooruitgespeelde partij van Jos van der Tol nog altijd in evenwicht. HSC 3 gaat tegen EVS uit Valkenswaard proberen opnieuw te winnen en daarmee degradatie definitief af te wenden. HSC 4 krijgt de nummer 2 in de stand, het Udense ODI op bezoek. HSC 5 hoopt tegen Gardé 3 de eerste overwinning van het seizoen te behalen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 maart 2009)
Op dinsdag 3 maart werden in de vierde ronde van de lentecompetitie slechts drie partijen gespeeld. Oorzaak was de avondcompetitie, die op dezelfde avond geprogrammeerd stond.
In groep A moest Marco de Waard alle zeilen bijzetten om zijn mindere stelling tegen Sebastiaan Smits remise te keepen. Laatstgenoemde is nog altijd de leider in de stand.
In groep B kwamen er weer vijf uitgestelde partijen bij, waardoor de stand ongewijzigd is.
In groep C verblunderde Millo Labriaire al snel een stuk, waardoor Ger Wich vroeg naar huis kon. Jan de Groot verzilverde zijn goede stelling tegen Sam Rahangmetan en stijgt daardoor een plaatsje in de stand.

Beide avondteams zegevieren (4 maart 2009)
Op dinsdag 3 maart wisten de HSC-teams allebei te winnen in de vijfde ronde van de avondcompetitie. HSC A boekte een 3 - 1 overwinning op De Combinatie A. HSC B wist Zwart-Wit uit Cuijk met maximale cijfers op te rollen. De verslagen van HSC A en HSC B zijn reeds ontvangen.

Programma lentecompetitie (2 maart 2009)
Dinsdag 3 maart wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (2 maart 2009)
Op dinsdag 3 maart spelen beide avondteams een thuiswedstrijd in de vijfde ronde van de avondcompetitie. HSC A neemt het op tegen De Combinatie A uit Asten. HSC B ontvangt Zwart-Wit uit Cuijk.

NBSB-snelschaakkampioenschap Veldhoven (1 maart 2009)
Op zaterdag 28 februari werd in Veldhoven het NBSB-snelschaakkampioenschap voor viertallen gespeeld. HSC was vertegenwoordigd met drie teams. HSC 1 (Bart Dekker (7½), Hugo Faber (3½), Pim Blijlevens (8) en Albert Coenen (4½)) haalde 23½ bordpunten en een gedeelde tiende plaats. Een half bordpuntje minder had HSC 2 (Paul van Asseldonk (3), Maarten Smit (6), Danniël van Boxtel (6½) en Ton van der Zanden (7½)) en dat betekende een gedeelde 12e plaats. HSC 3 (Jack Ruijs (2), Roland Robinson (5), Wilfried van de Kimmenade (5½) en Rob Bakels (5½)) eindigde op de 28e plaats met 18 bordpunten. Een verslag, de eindstand en de foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Open International d'echecs Rochefort (27 februari 2009)
Het negenrondige internationale toernooi in Rochefort in Frankrijk is ten einde. Dirk van Dooren kwam uit op een tegenvallende score van 4½ uit 9, wat een gedeelde 57e plaats inhield. Opgemerkt moet worden dat hij in één ronde niet speelde. Oud-lid Theo van den Berkmortel was wel op dreef: hij wist een mooie 6 uit 9 te behalen en werd daarmee gedeeld achtste. Verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Open International d'echecs Rochefort (22 februari 2009)
Dirk van Dooren speelt vanaf zaterdag 21 februari mee aan een negenrondig internationaal toernooi in Rochefort in het zuiden van Frankrijk. Zijn verrichtingen zijn te volgen via de toernooisite.

Noteboomtoernooi Leiden (22 februari 2009)
Afgelopen weekend hebben vijf HSC'ers meegedaan aan het Daniël Noteboom weekendtoernooi in Leiden. In groep A werd Benjamin Smits met 3 uit 6 gedeeld 61e. Over zijn TPR van 2070 mag hij tevreden zijn. Dat geldt niet voor Pim Blijlevens en zeker niet voor Sebastiaan Smits. Met 2 uit 6 scoorden zij onder de maat en werden gedeeld 114e. In groep B bleef Albert Coenen tot de laatste ronde meestrijden om de prijzen. Een nederlaag in de slotronde wierp hem terug naar de gedeelde achtste plaats met 4 uit 6. Roland Robinson scoorde met zijn 50% volgens verwachting. Het leverde hem een gedeelde 38e plaats op. Een verslag, uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 februari 2009)
Op dinsdag 17 februari werden drie inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A kwamen Ton van der Zanden en Marco de Waard al vrij snel remise overeen. Dirk van Dooren wist Bart Dekker in een lange partij te verslaan. Alle uitgestelde partijen zijn nu afgewerkt in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
Dat kan niet worden gezegd van groep B. Er werd hier slechts één partij gespeeld waardoor er nog altijd acht moeten worden ingehaald. In een interessante partij offerde Bert van de Donk een kwaliteit en een pion. Hij kreeg hierna zoveel compensatie dat Danniël van Boxtel besloot in te gaan op remise. Laatstgenoemde is nog steeds de leider in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (18 februari 2009)
Op dinsdag 17 februari werd nog een inhaalpartij gespeeld in de interne bekercompetitie. In een rustige partij voerde Sebastiaan Smits langzaam de druk op. Uiteindelijk bezweek Sam Rahangmetan.

Opnieuw winst Oost-Brabantteam (18 februari 2009)
Op dinsdag 17 februari was HSC in de vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi met 4½ - 1½ te sterk voor Mierlo-Geldrop 2. In de laatste wedstrijd moet nog één bordpunt worden gescoord om de ongedeelde eerste plaats te bemachtigen. De stand is reeds bijgewerkt daar alle uitslagen van deze ronde bekend zijn. Het verslag is inmiddels toegevoegd.

Programma clubavond (16 februari 2009)
Dinsdag 17 februari worden er enige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast wordt er een partij ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (16 februari 2009)
Op dinsdag 17 februari speelt HSC in de vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Mierlo-Geldrop 2.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 februari 2009)
Op dinsdag 10 februari werden in de derde ronde van de lentecompetitie tien partijen gespeeld.
In groep A kwam Maarten Smit met een centrumopstoot die totaal verkeerd uitpakte. Gerard van de Kerkhof snoepte een paar pionnen en won eenvoudig. Marco de Waard gaf in een stelling die volkomen in evenwicht was een pion weg. Hugo Faber gaf dit voordeel niet meer uit handen. In een lange manoeuvreerpartij vond er een heuse broedermoord plaats. Benjamin Smits verloor als eerste zijn geduld, waarna Sebastiaan Smits zijn derde overwinning kon noteren. Hij gaat nu stevig aan de leiding in de stand.
In groep B bood Joep Peeters al snel remise aan. Hij kreeg uiteindelijk zijn zin, nadat Bert van de Donk een dame en paardeindspel met pluspion net niet bleek te kunnen winnen. Danniël van Boxtel kreeg een veelbelovende aanval op het bord. Toen Rob Bakels minimaal een stuk moest inleveren streek hij de vlag. Paul van Asseldonk kon de hele partij bogen op een betere stelling en nadat Pascal Boudewijns een goede mogelijkheid op tegenspel liet liggen, was het voorbij. Een zeer verrassende leider in de stand.
In groep C werden alle partijen gewoon gespeeld. Jessica de Haas en Millo Labriaire besloten al vrij snel tot remise. Ger Wich kreeg een mooie aanvalsstelling en nadat hij de druk had opgevoerd kon Derek-Jan Rahangmetan opgeven. De partij tussen Joop Zuydendorp en Arthur Beekmans ging lang gelijk op, totdat eerstgenoemde een beslissende mataanval lanceerde. Wim Hordijk kwam uiteindelijk als winnaar tevoorschijn in zijn lange partij tegen Sam Rahangmetan. Geen enkele uitgestelde partij in deze groep, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.

Programma lentecompetitie (9 februari 2009)
Dinsdag 10 februari wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (8 februari 2009)
Zaterdag 7 februari was geen beste dag voor de HSC-teams. In de diverse uitwedstrijden werd slechts door één team gewonnen, één team speelde gelijk en de overige teams verloren.
HSC 1 had een collectieve off-day, in Stein werd maar liefst met 6 - 2 verloren van DJC. HSC 2 had niets in te brengen tegen het veel te sterke HMC Calder 3: 6½ - 1½. HSC 3 blijft verbazen. De Combinatie 2 werd met 6 - 2 afgedroogd. Handhaving in de eerste klasse lijkt al gegarandeerd. HSC 4 ging nipt onderuit in Den Bosch; HMC Calder 6 won met 3½ - 2½. HSC 5 wist het eerste matchpunt van het seizoen te behalen; tegen Veldhoven 5 werd het 4 - 4.
De overzichten zijn bijgewerkt voorzover de gegevens beschikbaar waren. Er zijn vier ontvangen verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (5 februari 2009)
Op zaterdag 7 februari mogen we na een korte winterstop weer aantreden in de externe competitie. De vijf HSC-teams spelen allemaal een uitwedstrijd.
HSC 1 gaat naar het Limburgse Stein om aan te treden tegen DJC. Bij winst volgt weer aansluiting met de subtop. HSC 2 wacht een zware opgave in Den Bosch waar favoriet HMC Calder 3 bestreden moet worden. HSC 3 speelt in Asten een belangrijke vierpuntenwedstrijd tegen Combinatie 2. Het zestal van HSC 4 vergezelt ons tweede naar Den Bosch, alwaar HMC Calder 6 wacht. HSC 5 gaat in Veldhoven proberen de eerste overwinning te behalen tegen het tevens puntloze Veldhoven 5.

Uitslagen en standen lentecompetitie (5 februari 2009)
Dinsdag 3 februari stonden zes voornamelijk inhaalpartijen in de lentecompetitie op het programma.
In groep A wist Bart Dekker net na de opening een pionnetje te winnen. Later kwam daar nog een pion bij waarna Ton van der Zanden in zijn debuutpartij capituleerde. Maarten Smit offerde in een veelbelovende stelling een stuk. Sebastiaan Smits speelde echter de juiste verdedigingszetten en bleef ook na een tweede stukoffer moeiteloos overeind. Hij is hiermee de nieuwe koploper in de stand.
In groep B wist Pascal Boudewijns dit keer wel te winnen van Chris van der Aa. Joep Peeters en Danniël van Boxtel speelden een partij met tegengestelde rokades. Hoewel laatstgenoemde beter leek te staan werd er toch remise overeengekomen. Frans van Neerven verloor in het middenspel zijn vrije centrumpion, waarna Pim Blijlevens uiteindelijk het eindspel won. Hij staat nu op de gedeelde eerste plaats, zoals te zien is in de stand.
In groep C werd de enige uitgestelde partij tot nu toe gespeeld. Sam Rahangmetan nam een foutief stukoffer van Millo Labriaire aan en leek te gaan winnen. Toen laatstgenoemde het stuk echter terug kon winnen had hij enkele pionnen meer en kwam hierna niet meer in gevaar. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (5 februari 2009)
Op dinsdag 3 januari werden drie inhaalpartijen in de interne bekercompetitie gespeeld. Uit de eerste ronde stond nog één partij open. Gert Visser kwam heel goed te staan, maar zag zijn voordelige stelling uit zijn handen glippen zodat Wim Hordijk alsnog de tweede ronde bereikte. Hugo Faber was Bert van de Donk de baas en Gerard van de Kerkhof wist een remiseachtige stelling te winnen van Paul van Asseldonk. Beide winnaars mogen de kwartfinale gaan spelen.

KNSB-ratinglijst van februari (2 februari 2009)
De KNSB-ratinglijst van februari is verschenen. De meeste HSC-spelers zullen een veranderde rating hebben, want alle tot en met december gespeelde ronden van de diverse externe competities (dus ook de NBSB-competitie!) zijn al meegeteld. Hier de HSC-lijst.

Programma clubavond (2 februari 2009)
Dinsdag 3 februari worden er enige inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie. Daarnaast wordt er een aantal partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Open Noord-Limburgs rapidkampioenschap Blerick (1 februari 2009)
Zondag 1 februari werd voor de eerste keer het Open Noord-Limburgs rapidkampioenschap gespeeld in Blerick. Drie HSC'ers waren van de partij. Maarten Smit kwam in de hoogste groep na een wisselvallig toernooi op 50% uit. Het leverde hem een gedeelde vierde plaats en een klein prijsje op. Roland Robinson werd met 4 uit 7 gedeeld vierde in de tweede groep. Wilfried van de Kimmenade had een halfje minder en werd daarmee gedeeld elfde. De eindstand, een verslag en enkele foto's zijn te vinden via de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (28 januari 2009)
De tweede ronde van de lentecompetitie werd op dinsdag 27 januari gespeeld. In totaal werden er acht partijen afgewerkt.
In groep A speelde Dirk van Dooren te snel in een Hollander en rekende naar eigen zeggen niet goed door. Hierdoor kon Marco de Waard zijn stukken goed zetten. Uiteindelijk werd een vervelende penning op de lange diagonaal Dirk fataal. Hugo Faber had Benjamin Smits op diens verjaardag beloofd te trakteren op een nederlaag. Deze belofte kwam hij na. Een dynamische partij waarin Benjamin uiteindelijk in een toreneindspel met drie tegen twee pionnen wat remisekansen miste. Gerard van de Kerkhof kwam direct in de opening al slecht te staan, omdat hij bleef hangen aan wit's geofferde pion. Sebastiaan Smits kreeg enorme compensatie in de vorm van ontwikkelingsvoorsprong en aanval op de zwarte koning. Dit kostte Gerard uiteindelijk een kwaliteit en de partij. Kijk even naar de stand in deze groep.
De allereerste partij uit groep B is gespeeld. Roland Robinson haalt zoals bekend de nodige punten binnen met paard-naar-de-rand manoeuvres. Tegenwoordig besluit hij ook steeds vaker zijn d-pion één stapje verder dan gebruikelijk te zetten. Dit zaaide de nodige verwarring in het zwarte kamp, waarna Bert van de Donk maar besloot remise aan te bieden. Beide heren gaan aan de leiding in de stand.
In groep C werden alle partijen gewoon gespeeld. In de kortste partij van de avond liet Sam Rahangmetan al na zes zetten zijn dame pennen en gaf direct op tegen Arthur Beekmans. Derek-Jan Rahangmetan ging al vroeg op pad met zijn dame, waardoor Jessica de Haas gedwongen werd haar stukken minder natuurlijk neer te zetten. Hierdoor kwam ook haar koning onveilig te staan. Uiteindelijk kwamen de zware stukken van Derek-Jan beslissend binnen. Jan de Groot koos voor een interessante opzet in het Schots. Dit verhinderde echter niet dat hij in de opening een pion verloor. Wim Hordijk bleef druk op de stelling houden en dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij dame tegen toren won. Even later gooide Jan de handdoek in de ring. Joop Zuydendorp was tijdens de partij blij dat de opmars van de witte cavalerie gestuit was. Dit heeft hem uiteindelijk niet alleen het volle punt opgeleverd tegen Millo Labriaire, maar ook de leiding in de stand.

Beide avondteams onderuit (28 januari 2009)
Dinsdag 27 januari liepen de HSC-teams in de vierde ronde van de avondcompetitie averij op. HSC A werd ondanks een surplus aan ratingpunten met 2½ - 1½ verslagen door Mierlo-Geldrop A. HSC B deelde in de malaise door met dezelfde cijfers te verliezen van Mierlo-Geldrop B. De verslagen van zowel HSC A als HSC B staan inmiddels online.

Programma lentecompetitie (26 januari 2009)
Dinsdag 27 januari wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (26 januari 2009)
Op dinsdag 27 januari spelen beide avondteams een uitwedstrijd in Mierlo. HSC A mag het in de vierde ronde opnemen tegen middenmoter Mierlo-Geldrop A. HSC B probeert tegen Mierlo-Geldrop B de promotiekansen in stand te houden.

Programma clubavonden (26 januari 2009)
Een overzicht van wat er de komende maanden op de clubavond te doen is staat hier.

Kafmolentoernooi Schijndel (25 januari 2009)
Zondag 25 januari werd het Kafmolentoernooi gehouden in Schijndel. Dit toernooi kenmerkt zich door de vreemde puntentelling die men er al jaren op na houdt. Het komt er op neer dat de weerstand belangrijker wordt gevonden dan het aantal behaalde punten. Zo kon het dat Paul van Asseldonk vandaag op de zevende plaats eindigde met 5 uit 7, terwijl op de plaatsen 5 en 6 personen eindigden met 4½ punten. Bart Dekker was wel echt derde met 5½ uit 7. Maarten Smit kwam uit op 4½ en een negende plaats. Joep Peeters werd met een 50%-score 26e en Rob Bakels had zijn eindscore van 2½ al na de vierde ronde bereikt. Een 36e plaats voor hem. Kijk even naar de scan van de eindstand.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (25 januari 2009)
Zaterdag 24 januari was het Torenvalktoernooi in Valkenswaard. Ondanks het geringe totaal aantal deelnemers meende de organisatie toch in twee groepen te moeten spelen. In de hoogste groep domineerden de aanwezige HSC'ers. Hugo Faber won het toernooi met 6½ uit 7. Het betekende zijn tweede toernooiwinst; in 2005 schreef hij dit toernooi al eens op zijn naam. Bart Dekker verloor van hem en won de rest en dat betekende een tweede plaats. Paul van Asseldonk werd met 4 uit 7 ongedeeld derde. Joep Peeters en Pim Blijlevens kwamen uit op 50% en werden daarmee gedeeld vierde. Roland Robinson tenslotte werd met 3 punten gedeeld negende. De eindstand is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Oost-Brabantteam wint opnieuw (22 januari 2009)
Op dinsdag 20 januari won HSC de uitwedstrijd in Mierlo verrassend gemakkelijk. Mierlo-Geldrop 1 werd met 5 - 1 verslagen. De stand is reeds bijgewerkt daar alle uitslagen bekend zijn. Ook het verslag is al ontvangen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (22 januari 2009)
In de eerste ronde van de lentecompetitie werden op dinsdag 20 januari slechts vijf van de 13 geprogrammeerde partijen gespeeld.
Geen verrassingen in groep A. Benjamin Smits ging in de opening in op een variant die hem een kwaliteit kostte. De compensatie bleef uit waardoor Dirk van Dooren zijn eerste punt kon bijschrijven. In een scherpe fase verloor Hugo Faber een pion. Toen hij even later dameruil uit de weg ging kon Maarten Smit via een elementaire combinatie een kwaliteit en nog een pion buitmaken. Dit was uiteraard genoeg voor de zege. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep B vooral wegens een wedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi louter uitgestelde partijen, waardoor er in de stand alleen maar u-tjes te vinden zijn.
In groep C was er een interessant eindspel ontstaan waarin Arthur Beekmans een goed paard had en Jan de Groot een slechte loper. Toen eerstgenoemde echter een volle toren wegblunderde ging het punt dan toch de andere kant op. Joop Zuydendorp won in het middenspel een stuk, waarna hij Derek-Jan Rahangmetan uiteindelijk mat zette. Jessica de Haas leek verloren te staan, maar in flinke tijdnood durfde Ger Wich geen risico te nemen waardoor het toch nog remise werd. Kijk even naar de stand in deze groep.

Programma Oost-Brabanttoernooi (19 januari 2009)
Op dinsdag 20 januari speelt HSC een uitwedstrijd in Mierlo in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi. Het eerste team van Mierlo-Geldrop is de tegenstander.

Programma lentecompetitie (19 januari 2009)
Dinsdag 20 januari wordt begonnen met de de lentecompetitie. Kijk even naar het programma van de eerste ronde in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Corustoernooi Wijk aan Zee (18 januari 2009)
Twee HSC'ers namen vanaf vrijdag 16 januari deel aan de weekendvierkampen, als onderdeel van het Corustoernooi in Wijk aan Zee. Sebastiaan Smits haalde 2 uit 3 in groep 2C en eindigde als tweede. Benjamin Smits kwam tot 1½ uit 3 in groep 4G en dat betekende een gedeelde tweede plaats. De uitslagen en eindstanden zijn te vinden via deze link.

Geen nieuwe stunt in KNSB-bekercompetitie (15 januari 2009)
HSC slaagde er niet in de stunt uit de eerste ronde te herhalen. In Rotterdam was het Meesterklasseteam van Schrijvers Rotterdam met 3½ - ½ duidelijk te sterk. Ruben Venis hield IM Jeroen Bosch knap op remise. Het verslag is inmiddels ontvangen.

Theo Claassen overleden (14 januari 2009)
Gisteren is bekend geworden dat ons gewaardeerde lid Theo Claassen na een langdurende ziekte is overleden. Theo was ruim 17 jaar lid van HSC en heeft gedurende drie jaren een bestuursfunctie vervuld. Hij zou deze maand 60 jaar oud zijn geworden. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Uitslagen en eindstand herfstcompetitie (14 januari 2009)
De herfstcompetitie is afgelopen. Op dinsdag 13 januari werden de laatste twee partijen gespeeld in groep 2. Joep Peeters was bijzonder snel klaar met een ongeïnspireerd spelende Jessica de Haas. Wim Hordijk kreeg in een iets mindere stelling tot twee keer toe remise aangeboden. Het tweede voorstel nam hij aan, waardoor Benjamin Smits zijn plaats in groep A veilig stelde. Kijk even naar de eindstand in deze groep.

Uitslagen interne bekercompetitie (14 januari 2009)
Op dinsdag 13 januari werden twee inhaalpartijen in de interne bekercompetitie gespeeld. Rob van Wijk legde in een leerzame partij de zwaktes in de stelling van Wilfried van de Kimmenade vakkundig bloot. Na kwaliteitswinst was het eigenlijk over, waardoor Rob een plaats in de kwartfinale heeft veroverd. Hugo Faber bereikte in een partij uit de eerste ronde volstrekt niets en bood in een volkomen gelijk pionneneindspel derhalve remise aan. Een overmoedige Roland Robinson weigerde omdat hij dacht te kunnen winnen. Zijn beoogde doorbraak kon echter simpel worden voorkomen waarna Hugo er met het volle punt vandoor ging.

Programma KNSB-bekercompetitie (13 januari 2009)
Na de prachtige overwinning op HMC Calder in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie mag het HSC-bekerteam het op woensdag 14 januari opnieuw opnemen tegen een team uit de Meesterklasse. In Rotterdam wacht het team van Schrijvers Rotterdam. Zit er een nieuwe stunt in?

Programma clubavond (12 januari 2009)
Dinsdag 13 januari worden de laatste twee inhaalpartijen gespeeld in groep 2 van de herfstcompetitie. Daarnaast wordt er een aantal partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (10 januari 2009)
Zeven HSC'ers waren zaterdag 10 januari present bij het 12e Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot. Niemand van hen slaagde erin zich in de prijzen te spelen. In de sterk bezette hoogste groep haalde Sebastiaan Smits 4 uit 7. Pim Blijlevens kon een verdienstelijke 50%-score noteren. Zowel Bart Dekker (3) als Maarten Smit (2½) bleven onder de maat. In de tweede groep was Joep Peeters met 3½ uit 7 nauwelijks tevreden. Slow-starter Wilfried van de Kimmenade kwam toch nog tot 3 punten. Roland Robinson bleef steken op een schamele 1½ uit 7. De eindstand en de foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (7 januari 2009)
De herfstcompetitie is bijna ten einde. Op dinsdag 6 januari werden nog vier inhaalpartijen afgewerkt.
In groep 1 werd de vrede bijzonder snel getekend in de partij tussen Chris van der Aa en Ton van der Zanden. Laatstgenoemde plaatst zich door dit resultaat knap voor groep A, zoals uit de eindstand blijkt.
In groep 2 maakten Rob Bakels en Jessica de Haas ook maar weinig werk van hun partij, getuige hun snelle remise. Geen verschuivingen in de stand. De laatste twee partijen worden volgende week gespeeld.
In groep 3 maakte Hugo Faber een kwaliteit buit tegen Frans van Neerven en schoof het eindspel vervolgens naar winst. Hierdoor is eerstgenoemde de verrassende winnaar van deze groep. Marco de Waard bracht een interessant kwaliteitsoffer in een ultieme poging zijn partij te winnen. Zijn moed werd beloond; Roland Robinson zag zich genoodzaakt zijn materiële voorsprong op te geven, waarna hij het eindspel met minuspion verloor. Marco plaatst zich door deze zege met de hakken over de sloot voor groep A, zoals uit de eindstand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (7 januari 2009)
Op dinsdag 6 januari werd nog een inhaalpartij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Maarten Smit dacht het zich net na de opening te kunnen veroorloven een vergiftigd pionnetje te pakken. De compensatie die Bart Dekker kreeg was echter overweldigend en hij hoefde zich dan ook niet al te zeer uit te sloven om het punt binnen te brengen.

HSC onderuit in NBSB-bekercompetitie (7 januari 2009)
HSC slaagde er niet in zich op dinsdag 6 januari te plaatsen voor de derde ronde van de NBSB-bekercompetitie. Na een bye in de eerste ronde bleek het Osse OSV met 1½ - 2½ net iets sterker. Een verslag is nog niet ontvangen.

Programma clubavond (5 januari 2009)
Dinsdag 6 januari worden er enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. Daarnaast wordt er een aantal partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

OGD Prinsenstad toernooi Delft (4 januari 2009)
Roland Robinson heeft vanaf vrijdag 2 januari meegedaan aan het eerste weekendtoernooi van het jaar; het OGD Prinsenstad toernooi in Delft. Hij speelde in de tweede groep en kwam tot een score van 3 uit 6 inclusief een bye. Hij bereikte daarmee een gedeelde 19e plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Olympus rapidschaaktoernooi Arnhem (3 januari 2009)
Op zaterdag 3 januari werd het Olympus rapidtoernooi gespeeld in Arnhem. In dit traditioneel vrij sterk bezette toernooi kwamen de drie deelnemende HSC'ers niet in de buurt van de prijzen. Sebastiaan Smits eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 18e plaats. Benjamin Smits haalde een keurige 50%-score en werd daarmee gedeeld 25e. Bart Dekker stelde met 3 uit 7 een beetje teleur, een gedeelde 35e plaats was zijn deel. De uitslagen en de eindstand zijn te vinden via de site van de organiserende vereniging.

Uitslag en stand herfstcompetitie (31 december 2008)
Ondanks de vakantie werd er op dinsdag 30 december slechts één inhaalpartij gespeeld in de herfstcompetitie. In groep 2 bood Gerard van de Kerkhof al vrij snel remise aan. Paul van Asseldonk weigerde en reageerde met een zet die hem prompt een kwaliteit tegen een pion kostte. Toen hij echter even later op zijn beurt remise aanbood, vond Gerard dat genoeg. De stand is weer bijgewerkt.

Brugse Meesters (31 december 2008)
Het negenrondige internationale toernooi 'De Brugse Meesters' in Brugge is weer ten einde. Sebastiaan Smits kan met 6 uit 9 terugkijken op een geslaagd toernooi. Het leverde hem een gedeelde 13e plaats op. Minder tevreden zal Hugo Faber zijn met zijn 50%-score (TPR van 1803) en een gedeelde 61e plaats. Hij haalde op de valreep nog wel Joep Peeters en Roland Robinson in. Zij finishten op 4 uit 9 en een gedeelde 78e plaats. De uitslagen en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Brabantse Jeugdkampioenschappen Kaatsheuvel (30 december 2008)
Zes jeugdleden van HSC speelden vanaf zaterdag 27 december mee aan de Brabantse Kampioenschappen voor de jeugd in Kaatsheuvel. Benjamin Smits wist in de hoogste categorie 4 punten bij elkaar te sprokkelen en dat betekende een gedeelde zevende plaats. Ook Collin Sikteoeboen haalde 4 uit 7, maar dan in categorie B. Het leverde hem een gedeelde zesde plaats op. Ook een gedeelde zesde plaats in categorie C voor zowel Derek-Jan Rahangmetan en Florian van Maas de Bie. Rick Smits had een halfje minder en eindigde op de gedeelde elfde plaats. Dennis Beks kwam tot 3 uit 7 in categorie D en een gedeelde 24e plaats. Verdere informatie staat op de NBSB-site.

Kersttoernooi Stukkenjagers Tilburg (30 december 2008)
Vier HSC'ers speelden zondag 28 december mee aan het kersttoernooi van De Stukkenjagers in Tilburg. Pim Blijlevens eindigde in de hoogste groep op een gedeelde elfde plaats met 4 uit 7. Paul van Asseldonk was met een halfje minder gedeeld twintigste. In groep B wist Albert Coenen een gedeelde vierde plaats te bemachtigen met 5 uit 7. Mario Adriaans haalde 2½ punten en werd gedeeld 52e. De eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Programma clubavond (29 december 2008)
Dinsdag 30 december worden er enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. Daarnaast wordt er een aantal partijen ingehaald in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Brabantse Jeugdkampioenschappen Kaatsheuvel (27 december 2008)
Vanaf zaterdag 27 december nemen diverse jeugdleden van HSC deel aan de Brabantse Kampioenschappen voor de jeugd in Kaatsheuvel. Benjamin Smits speelt mee in categorie A en Collin Sikteoeboen doet mee in categorie B. In categorie C drie HSC'ers: Florian van Maas de Bie, Derek-Jan Rahangmetan en Rick Smits. Dennis Beks tenslotte speelt in categorie D. De verrichtingen zijn te volgen via de NBSB-site.

Brugse Meesters (26 december 2008)
Vier HSC'ers spelen vanaf vrijdag 26 december mee aan een negenrondig internationaal toernooi in Brugge. Sebastiaan Smits, Hugo Faber, Joep Peeters en Roland Robinson zijn te volgen via de toernooisite.

Gongtoernooi (24 december 2008)
Op dinsdag 23 december werd het jaarlijkse gongtoernooi georganiseerd. Na zeven ronden kwam Sebastiaan Smits als winnaar bovendrijven met 6 uit 7, en mocht derhalve als eerste een keuze maken uit de rijkelijk gevulde prijzentafel. Er was zoals ieder jaar een prijsje voor elke deelnemer. Kijk nog even naar de eindstand.

Gongtoernooi (22 december 2008)
Dinsdag 23 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zijn zoals gebruikelijk weer vele leuke prijzen in natura te winnen. We beginnen rond 20.00 uur!

Witte Kersttoernooi Boxmeer (21 december 2008)
Zeven HSC'ers speelden zaterdag 20 december mee in het Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een voorronde van zeven ronden volgde een herindeling. In de hoogste finalegroep was Sebastiaan Smits vervolgens met 7 uit 7 de sterkste. Nadat hij twee keer het toernooi net niet won lukte het nu dus wel. Titelverdediger Bart Dekker eindigde met 5½ punten op de tweede plaats. Hugo Faber werd met een 50%-score toch nog ongedeeld derde. In de tweede groep wist Pim Blijlevens met 5 uit 7 beslag te leggen op de tweede plaats. Benjamin Smits haalde een halfje minder en werd gedeeld derde. Roland Robinson finishte op 1½ en een zesde plaats. Joep Peeters werd in de vierde groep ingedeeld, maar verloor daar toch nog een keer waardoor hij tweede werd. De eindstand en de foto's zijn te zien op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 december 2008)
De negende en laatste ronde van de herfstcompetitie werd op dinsdag 16 december gespeeld. Er konden slechts zes uitslagen worden genoteerd.
In groep 1 won Sebastiaan Smits voor de negende keer op rij. Joop Zuydendorp moest al snel capituleren. Arthur Beekmans en Ger Wich besloten niet veel later tot een zettenherhaling. Ook remise werd de partij tussen Bert van de Donk en Maarten Smit, hoewel eerstgenoemde voortdurend de beste kansen leek te hebben. Er moet in deze groep nog slechts één partij worden ingehaald. Die beslist over de laatst beschikbare plaats in groep A, zoals uit de stand kan worden opgemaakt.
In groep 2 offerde Dirk van Dooren een paar pionnen voor een sterke koningsaanval en Jessica de Haas had daar geen antwoord op. Voor Dirk een fraaie 100%-score, zoals te zien is in de stand.
In groep 3 was de koningsaanval die Bart Dekker lanceerde niet te verdedigen door Jan de Groot. Danniël van Boxtel speelde de opening nogal onbezonnen om een puinhoop op het bord te krijgen. Die puinhoop kwam er inderdaad, maar Hugo Faber profiteerde daar als enige van. Hij heeft zich nu definitief voor groep A geplaatst, zoals uit de stand blijkt.

Winst Oost-Brabantteam (17 december 2008)
Op dinsdag 16 december boekte HSC een overtuigende 5 - 1 overwinning op Gemert. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is inmiddels ontvangen.

Loting KNSB-bekercompetitie (15 december 2008)
De loting voor de tweede ronde van de KNSB-bekercompetitie is bekend. Na de knappe winst op HMC Calder mag HSC het opnieuw opnemen tegen een team uit de Meesterklasse: Schrijvers Rotterdam. Deze uitwedstrijd dient gespeeld te worden voor 1 februari 2009.

Programma herfstcompetitie (15 december 2008)
Dinsdag 16 december wordt de negende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (15 december 2008)
Op dinsdag 16 december start voor HSC het Oost-Brabanttoernooi met een thuiswedstrijd tegen Gemert.

Uitslagen externe competitie (14 december 2008)
Op zaterdag 13 december werd door de HSC-teams in de gezamenlijke thuiswedstrijd twee keer gewonnen, één keer gelijk gespeeld en twee keer verloren.
HSC 1 verloor voor de tweede keer op rij, dit keer was De Pion uit Roosendaal met 3½ - 4½ net even sterker. HSC 2 zond BSV 2 uit Bergen op Zoom met een 5 - 3 nederlaag huiswaarts. HSC 3 boekte een verdienstelijk gelijkspel tegen het sterke Checkmate uit Weert. HSC 4 won voor de eerste keer dit seizoen; Kemppion 3 uit Steensel werd met 4 - 2 verslagen. HSC 5 kwam er in de Helmondse derby niet aan te pas tegen Bastion: 1½ - 6½.
De overzichten zijn bijgewerkt voorzover de gegevens bekend zijn. Drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (11 december 2008)
Zaterdag 13 december is de volgende ronde van de externe competitie al weer. We spelen met vijf teams in ons eigen clublokaal Partycentrum De Molen. We beginnen in tegenstelling tot de vorige keer gewoon om 13.00 uur!
HSC 1 mag het opnemen tegen De Pion uit Roosendaal, momenteel de gedeelde koploper. HSC 2 krijgt het niet te onderschatten tweede team van BSV uit Bergen op Zoom op bezoek. HSC 3 dient het altijd lastige Checkmate uit Weert te bestrijden. Het zestal van HSC 4 gaat tegen Kemppion 3 uit Steensel proberen aansluiting met de middenmoot te krijgen. HSC 5 speelt in een heuse Helmondse derby tegen Bastion.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 december 2008)
Op dinsdag 9 december werd de achtste en voorlaatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 leverde Ton van der Zanden een fraaie prestatie door Bert van de Donk gedecideerd te verslaan in de aanval. Hij heeft nu een hele goede kans om zich als derde speler in deze groep te kwalificeren voor groep A in de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt. Joop Zuydendorp offerde een stuk voor een koningsaanval, maar gaandeweg de partij nam Chris van der Aa de aanval over en deze sloeg wel door. Pascal Boudewijns had lange tijd niets tegen Ger Wich, maar in het eindspel kon hij dan toch een kwaliteit veroveren waarna hij won én zich en passant kwalificeerde voor groep B. Maarten Smit had tegen Sebastiaan Smits in de onderlinge huisvariant een interessant pionoffer in petto. Laatstgenoemde ging niet in op de verleidingen, ruilde slim de dames en kon zijn pion-meer-situatie uitbuiten.
In groep 2 wist Gerard van de Kerkhof vanuit zijn bekende openingsopzet een koningsaanval te creëren en die werd Wim Hordijk te machtig. Rob Bakels bewees dat zijn resultaat van vorige week geen toevalstreffer was. Joep Peeters werd in een koningsaanval in grote moeilijkheden gebracht, en uiteindelijk kostte hem dat te veel materiaal. Benjamin Smits profiteerde optimaal door Sam Rahangmetan te verslaan, nadat deze verzuimd had te rokeren. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 3 won Derek-Jan Rahangmetan na de opening een stuk en kwam hierna niet meer in gevaar tegen Jan de Groot. Marco de Waard verkreeg een ijzersterk paard op e4 en kwam daarna via de damevleugel binnen. Frans van Neerven had hier geen antwoord op. Roland Robinson leek via een schijnoffer een pion te winnen, maar Hugo Faber kon dusdanig afwikkelen dat hij twee ijzersterke lopers tegen een toren en een pion kreeg. Dit was vervolgens gewonnen, waardoor ook hij een stap dichter is bij plaatsing in groep A, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (11 december 2008)
Op dinsdag 9 december werd nog een inhaalpartij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie afgewerkt. Paul van Asseldonk kon op de koningsvleugel enkele pionnen ophalen. Roel van de Donk wist nog wel een stelling met allebei een toren en ongelijke lopers te creëren, maar moest lijdzaam toezien dat Paul's vrije g-pion de beslissing bracht.

Programma herfstcompetitie (8 december 2008)
Dinsdag 9 december wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslag avondcompetitie (5 december 2008)
Op donderdag 4 december werd koploper HSC B in Deurne met maar liefst 3½ - ½ overklast. De stand in klasse D2 is reeds bijgewerkt daar alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is inmiddels toegevoegd.

Uitslag avondcompetitie (4 december 2008)
Op woensdag 3 december werd in de derde ronde van de avondcompetitie een overwinning behaald door HSC A. In Tilburg werd Stukkenjagers D met maximale cijfers opzij gezet. De stand in klasse C1 is reeds bijgewerkt daar alle uitslagen bekend zijn. Ook is er al een verslag geplaatst.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 december 2008)
In de herfstcompetitie werden op dinsdag 2 december enkele inhaalpartijen gespeeld. In drie van de vier gevallen leverde dat een verrassende winnaar op!
Zo won Millo Labriaire in groep 1 de dame van de totaal uit vorm zijnde Pascal Boudewijns via een paardvork. De zetten die volgden had laatstgenoemde zich kunnen besparen. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 2 was de koningsaanval die Joep Peeters zijn tegenstander Sam Rahangmetan voorschotelde beslissend. Paul van Asseldonk dacht een iets betere stelling te hebben na een snelle dameruil. In zijn tijdnood sloeg Rob Bakels echter toe en bracht zijn verbonden vrijpionnen naar de overkant. Voor beiden lijkt een plaats in groep B van de lentecompetitie het hoogst haalbare, zoals uit de stand blijkt.
In groep 3 wist Danniël van Boxtel een goede stelling te verkrijgen. Na onnodig pionverlies leek Marco de Waard de problemen te hebben opgelost, maar net op dat moment blunderde hij een stuk weg en daarmee de partij. Nog niemand in deze groep is zeker van een plaats in groep A in de lentecompetitie, zoals valt op te maken uit de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (3 december 2008)
Op dinsdag 2 december werd slechts één inhaalpartij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. John van Rooij investeerde een volle toren om Chris van der Aa mat te zetten, maar er zat een lek in de combinatie. Laatstgenoemde plaatste zich zodoende verrassend voor de tweede ronde.

Programma avondcompetitie (2 december 2008)
Er staan deze week twee uitwedstrijden op het programma in de derde ronde van de avondcompetitie. HSC A speelt op woensdag 3 december in Tilburg tegen het tot op heden puntloze Stukkenjagers D. Een dag later is HSC B aan de beurt. In Deurne zal geprobeerd worden de koppositie te consolideren.

Programma clubavond (1 december 2008)
Dinsdag 2 december worden er enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. Daarnaast wordt er een aantal partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Combinatie Snerttoernooi Asten (1 december 2008)
Zes HSC'ers waren op zaterdag 29 november aanwezig bij het vijfde Combinatie Snerttoernooi in Asten. Echt aansprekende resultaten werden door dit zestal niet geboekt, maar gelukkig maakten de erwtensoep en de zak pepernoten waarschijnlijk weer veel goed. In de hoogste groep eindigde Sebastiaan Smits op 50% en een gedeelde zevende plaats. Dirk van Dooren kwam niet verder dan 2 uit 7 en een vijftiende plaats, net boven Pim Blijlevens die het met 1 punt moest doen in deze sterke groep. Joep Peeters was in de tweede groep de beste HSC'er met 4 uit 7; gedeeld zevende. Titelverdediger Danniël van Boxtel verkeerde niet in de vorm van vorig jaar. Met zijn 50%-score en een gedeelde 15e plaats zal hij niet tevreden zijn geweest. Roland Robinson eindigde gedeeld 24e met 2½ uit 7. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van De Combinatie.

Uitslagen interne bekercompetitie (26 november 2008)
Op dinsdag 25 november werden als gevolg van de KNSB-bekerwedstrijd en enkele lastminute afmeldingen slechts twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Uit de eerste ronde werd nog de partij tussen Frans van Neerven en Marco de Waard gespeeld. Frans kreeg sterke compensatie voor zijn geofferde stuk in de vorm van pionnen en een open stelling voor Marco. Uiteindelijk sloeg de aanval niet door, waarna Marco het punt kon bijschrijven. Joep Peeters wist zich via een fraaie aanvalspartij te plaatsen voor de kwartfinale door Pascal Boudewijns te verslaan. Na een lange rokade van Pascal brak Joep op beheerste manier door de koningsstelling heen en bleef rustig bij het afmaken hiervan.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 november 2008)
Op dinsdag 25 november werden twee inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 1 sloot Chris van der Aa op fraaie wijze met twee lopers de toren van Millo Labriaire in. Met deze overwinning verstevigt Chris zijn kansen voor plaatsing in groep B in de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 liet Benjamin Smits in het middenspel een aantal actieve zetten na, waardoor er een gesloten eindspel ontstond. Hierna had hij toch nog het beste van het spel, maar de kans was groot dat het zou uitlopen op een remise. Echter, door een black-out van Rob Bakels, met een aantal passieve zetten tot gevolg, onstond er een matnet die hem de partij kostte. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

HSC STUNT IN KNSB-BEKERCOMPETITIE! (26 november 2008)
Op dinsdag 25 november boekte HSC in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie een verdiende 2½ - 1½ overwinning op HMC Calder uit Den Bosch, dat uitkomt in de Meesterklasse. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Programma interne bekercompetitie (24 november 2008)
Dinsdag 25 november staat de tweede ronde van de interne bekercompetitie geprogrammeerd. We beginnen om 20.00 uur! Uiteindelijk is er dan toch nog een loting verricht.

Programma KNSB-bekercompetitie (24 november 2008)
Dinsdag 25 november speelt HSC in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen HMC Calder uit Den Bosch, waarvan het eerste team uitkomt in de Meesterklasse. Er wordt vermoedelijk begonnen om 20.00 uur. Toeschouwers zijn welkom!

Uitslagen externe competitie (23 november 2008)
Zaterdag 22 november was een slechte dag voor de HSC-teams. Maar liefst vier keer werd verloren en daar stond maar één overwinning tegenover. HSC 1 kwam er tegen het Arnhemse ASV eigenlijk niet aan te pas, alhoewel het met 5 - 3 de schade beperkt hield. HSC 2 was met 4½ - 3½ niet opgewassen tegen op papier een van de zwakste teams in de Promotieklasse, Dubbelschaak 2 uit Boxtel. HSC 3 was het enige lichtpuntje van deze dag. Het Eindhovense Triplepion werd overtuigend verslagen met 5½ - 2½. HSC 4 ging ook in de tweede wedstrijd met 4 - 2 onderuit. WLC 3 was de boosdoener. HSC 5 was totaal niet opgewassen tegen het NUVEMA talententeam D4 4. Dit Oosterhoutse team stond nog geen half bordpuntje af.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en vier ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (20 november 2008)
Zaterdag 22 november gaan vijf HSC-teams op pad in de volgende ronde van de externe competitie.
Koploper HSC 1 gaat op bezoek bij de niet te onderschatten hekkensluiter ASV in Arnhem. Ook HSC 2 treft een rode lantaarndrager. In Boxtel dient Dubbelschaak 2 bestreden te worden. HSC 3 speelt in Eindhoven een belangrijke wedstrijd tegen Triplepion, dat ook al onderaan staat. De tussenstand is ½ - ½ na een vooruitgespeelde partij van Frans van Neerven. Ook HSC 4 speelt in Eindhoven, voor de verandering tegen een koploper, WLC 3. HSC 5 gaat helemaal naar Oosterhout om aan te treden tegen het NUVEMA talententeam D4 4, een hele mond vol.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 november 2008)
Op dinsdag 18 november werden tien partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 bleek het loperpaar van Ton van der Zanden sterker dan het paardenpaar van Arthur Beekmans. Twee vrijpionnen konden uiteindelijk doorlopen naar het promotieveld. Bert van de Donk won veel materiaal na een mislukt openingsexperiment van Joop Zuydendorp. Pascal Boudewijns offerde een pion in de opening, maar kreeg daar te weinig compensatie voor. Hij zette toch een aanval op, maar Sebastiaan Smits wist het gevaar te bezweren en sloeg zelf toe in de tegenaanval. Maarten Smit zette Ger Wich na de opening volledig vast. Nadat de stukken op de juiste velden waren geplaatst werd de zwarte stelling vervolgens opgeblazen. Sebastiaan en Maarten zijn na vanavond zeker van een plaats in groep A in de lentecompetitie, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 dacht Sam Rahangmetan via een combinatie een pion te kunnen winnen. Gerard van de Kerkhof toonde echter aan dat deze actie hem een stuk kostte en won daarna soepel. Paul van Asseldonk profiteerde van het feit dat Wim Hordijk niet had gerokeerd. Na een schijnstukoffer stortte diens stelling volledig in. Dirk van Dooren offerde na een uitstekende openingszet een pion en verkreeg hierna het loperpaar. Rob Bakels verdedigde zich naar behoren, bracht zijn koning in veiligheid, maar kon toch niet verhinderen dat de witte lopers hem uiteindelijk de das om zouden doen. Joep Peeters wist na een sterke fase in het middenspel een kwaliteit en een pion voor te komen. Nadat hij een eenvoudige winst had laten liggen gaf hij zijn materiële voorsprong weer uit handen, waardoor Benjamin Smits met een remise wegkwam. Beide heren hebben door dit resultaat nog kans op een plaatsje in groep A in de lentecompetitie, zoals uit de stand opgemaakt kan worden.
In groep 3 sloeg Danniël van Boxtel net na de opening een stuk dat alleen gedekt stond door een gepende pion. Derek-Jan Rahangmetan hield het na dit stukverlies voor gezien. Bart Dekker leek na het elimineren van enkele randpaarden een duidelijk betere stelling te hebben. Roland Robinson vocht zich echter met succes terug in de partij en wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion. In de uitvluggerfase had hij meer tijd, maar bood desondanks remise aan hetgeen geweigerd werd. Nadat Roland een onreglementaire zet deed claimde een geslepen Bart twee minuten extra bedenktijd. Hierdoor had hij ineens veel meer tijd dan zijn opponent waarna hij won. Ondanks deze fraaie zege is Bart nog niet geheel zeker van een plaats in groep A, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (17 november 2008)
Dinsdag 18 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Sebastiaan Smits wint HSC-rapidtoernooi (17 november 2008)
Op zondag 16 november werd het achtste HSC-rapidtoernooi gehouden. Een viertal spelers eindigde op de gedeelde eerste plaats met 5½ uit 7. Van hen had Sebastiaan Smits veruit de meeste weerstandspunten, waardoor hij het toernooi won. Pim Ydo werd tweede, gevolgd door Jozef Simenon en Hugo Faber. De eindstand is reeds online en het verslag is toegevoegd.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 november 2008)
Vanwege de avondcompetitie werd er op dinsdag 11 november een bescheiden inhaalprogramma afgewerkt in de herfstcompetitie.
In groep 1 bleek de dame van Millo Labriaire ineens geen velden meer te hebben, waardoor Ton van der Zanden binnen het half uur een punt kon bijschrijven. Sebastiaan Smits won van Arthur Beekmans, maar had hier beduidend meer tijd voor nodig. Hij is nu medekoploper in de stand.
In groep 2 baarden Wim Hordijk en Jessica de Haas enkele weken geleden opzien door hun partij af te breken, terwijl dat volgens de regels helemaal niet kan. Vanavond was het tweede bedrijf en Wim wist te winnen. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 3 haalden Hugo Faber en Marco de Waard hun uitgestelde partij in. Het werd na zware strijd remise. Geen positiewisselingen in de stand.

Uitslagen avondcompetitie (12 november 2008)
Dinsdag 11 november werd de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld in ons eigen clublokaal. HSC A slaagde er niet in het vooral op de topborden sterke Stukkenjagers C op de knieën te krijgen, 2 - 2. HSC B won met het kleinst mogelijke verschil van De Toren uit Leende. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst.

Programma herfstcompetitie (10 november 2008)
Dinsdag 11 november worden er enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (10 november 2008)
Dinsdag 11 november wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. Beide HSC-teams spelen thuis. HSC A, dat op de NBSB-site ineens HSC 1 schijnt te moeten heten, ontvangt het Tilburgse Stukkenjagers C (Stukkenjagers 3 volgens de NBSB). HSC B (of HSC 2) ontvangt De Toren uit Leende.

Kiste Trui toernooi Mook (8 november 2008)
Maar liefst acht HSC'ers speelden zaterdag 8 november mee in het gezellige Kiste Trui toernooi in Mook. Het toernooi kende voor het eerst in de geschiedenis een winnaar van HSC! Bart Dekker eindigde met een 100%-score bovenaan en mocht het felbegeerde Kiste Trui-beeldje in ontvangst nemen. Benjamin Smits eindigde op een keurige tweede plaats met 6 uit 7. Hij had meer weerstandspunten dan broer Sebastiaan Smits, die het brons voor zich opeiste. Maarten Smit werd gedeeld vierde met 5½ punten. Paul van Asseldonk kwam uit op 5 uit 7 en dat was weer een halfje meer dan Roland Robinson. Joep Peeters haalde 4 punten en tot slot was Rob Bakels vandaag goed voor 3 uit 7. De eindstand en een verslag volgen wellicht later op de site van SV Mook.

Indeling Oost-Brabanttoernooi (6 november 2008)
HSC speelt dit seizoen nog maar met één team van zes personen mee in het Oost-Brabanttoernooi. Kijk even naar het programma.

Open de Vaucluse Avignon (5 november 2008)
Hugo Faber heeft vanaf zondag 2 november meegedaan aan een vierdaags toernooi in het Zuid-Franse Avignon. Na vijf ronden stond hij in de subtop met 4 punten, maar helaas stortte hij de laatste twee ronden in. De eindstand is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (5 november 2008)
Op dinsdag 4 november werden elf partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 konden twee verrassingen worden genoteerd. De eerste was Millo Labriaire, die in een foutloze partij het punt deelde met Bert van de Donk. Later op de avond wist ook Chris van der Aa een halfje te bemachtigen. Na kwaliteitswinst liet hij Pascal Boudewijns volstrekt kansloos, maar hij toonde iets te veel respect voor zijn tegenstander door in gewonnen stelling remise aan te bieden. Ton van der Zanden ging al op de achtste zet zwaar in de fout. Maarten Smit pakte het aangeboden stuk en won enkele zetten later. In een stelling waarin nog geen pion geslagen was kon Sebastiaan Smits plotseling een vol stuk ophalen tegen Ger Wich. Joop Zuydendorp en Arthur Beekmans kwamen na een interessant middenspel in een remiseachtig pionneneindspel terecht. Laatstgenoemde nam hierna teveel risico en verloor de partij alsnog. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
Allemaal lange partijen in groep 2. Paul van Asseldonk kwam al snel een pion voor en stormde met zijn centrumpionnen naar voren. Uiteindelijk werden de dreigingen Sam Rahangmetan teveel. Een snel spelende Dirk van Dooren offerde een kwaliteit tegen Benjamin Smits, maar deze kon zijn stelling bijeen houden. In zijn onvermijdelijke tijdnood moet hij ergens de winst gemist hebben. In de uitvluggerfase bleek hij opnieuw te weinig tijd over te houden om er nog een halfje uit te slepen. Gerard van de Kerkhof kwam in een onduidelijke stelling een kwaliteit voor. Toen Joep Peeters zich genoodzaakt zag nog een stuk te offeren, was het einde oefening. Ook hier een bijgewerkte stand.
In groep 3 veroverde Danniël van Boxtel twee pionnen in zijn partij tegen Jan de Groot en schoof het vervolgens soepel naar winst. In een veelbelovende stelling offerde Roland Robinson geheel tegen zijn natuur in een stuk tegen Derek-Jan Rahangmetan. Hij had echter goed gezien dat de investering hem de volle winst zou opleveren. Bart Dekker kwam een kwaliteit en een pion voor tegen Frans van Neerven. Waarschijnlijk speelde hij het eindspel daarna niet optimaal, maar de winst kwam nooit in gevaar. Door dit resultaat is hij de nieuwe koploper in de stand.

Programma herfstcompetitie (3 november 2008)
Dinsdag 4 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Open de Vaucluse Avignon (2 november 2008)
Hugo Faber speelt vanaf zondag 2 november mee aan een vierdaags toernooi in het Zuid-Franse Avignon. Hij is te volgen via de toernooisite.

Uitslagen externe competitie (1 november 2008)
Op zaterdag 1 november werden twee overwinningen genoteerd, maar ook drie nederlagen. HSC 1 boekte een overtuigende 5½ - 2½ overwinning tegen een versterkt Voerendaal 2. HSC 2 versloeg De Drie Torens 2 met dezelfde cijfers. Helaas gingen de overige teams onderuit. HSC 3 weerde zich kranig maar moest Eindhoven 3 met 3½ - 4½ de overwinning gunnen. Het zestal van HSC 4 verloor met 2 - 4 van De Vrijpion uit Boxmeer. HSC 5 ging met minimale cijfers onderuit tegen Nuenen 2.
Alle overzichten zijn inmiddels bijgewerkt. Drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

KNSB-ratinglijst van november (31 oktober 2008)
De KNSB-ratinglijst van november is al uit. Niet al te veel wijzigingen voor de HSC-spelers. Alleen leden die zomertoernooien gespeeld hebben zullen een gewijzigde rating hebben. Ook is de eerste ronde van de KNSB-competitie al meegeteld. De NBSB kreeg het blijkbaar niet voor elkaar om de eerste ronde van de Promotieklasse tijdig in te sturen. Hier de HSC-lijst.

Programma externe competitie (30 oktober 2008)
Zaterdag 1 november staat de eerste thuiswedstrijd in de externe competitie op het programma. We spelen in ons eigen clublokaal Partycentrum De Molen. Let op! We beginnen dit keer om 12.00 uur.
HSC 1 ontvangt Voerendaal 2, waarvan vorig jaar nipt gewonnen werd. HSC 2 gaat proberen de kater van de eerste ronde weg te spelen. Daartoe zal het Tilburgse De Drie Torens 2 aan de zegekar gebonden moeten worden. Voor de overige teams begint de competitie nu pas. Het naar de eerste klasse gepromoveerde HSC 3 krijgt Eindhoven 3 te bestrijden. Het zestal van HSC 4 mag aantreden tegen De Vrijpion uit Boxmeer. Het overwegend jeugdige HSC 5 trapt af tegen Nuenen 2.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 oktober 2008)
Op dinsdag 28 oktober werd de vijfde ronde van de herfstcompetitie afgewerkt. Er werden in totaal twaalf partijen gespeeld.
In groep 1 wist Arthur Beekmans een gewonnen stelling te bereiken, maar in het ontstane toreneindspel ging het behoorlijk mis. Millo Labriaire sloeg de aangeboden pionnen en na torenruil ging hij er met het volle punt vandoor. Chris van der Aa hield het behoorlijk lang vol tegen Sebastiaan Smits, maar de vrijpion van laatstgenoemde werd hem uiteindelijk fataal. In een vrijwel gelijke stelling deed Ger Wich onnodig een stuk in de aanbieding en kon hierna direct opgeven tegen Ton van der Zanden. Maarten Smit won een pionnetje in de opening en kon zijn voordeel rustig uitbouwen. Nadat er nog een pion werd veroverd vond Joop Zuydendorp het welletjes. In de langste partij van de avond kwam Pascal Boudewijns met remise weg tegen Bert van de Donk, terwijl deze toch lange tijd een gewonnen stelling leek te hebben. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 blunderde Jessica de Haas een volle dame weg tegen Benjamin Smits. Het is blijkbaar lastig om luidruchtig kletsen en geconcentreerd schaken met elkaar te combineren. Paul van Asseldonk was niet geheel uitgeslapen: een foutieve combinatie inclusief stukoffer werd eenvoudig weerlegd door Joep Peeters. Sam Rahangmetan kwam al snel in de problemen en Wim Hordijk kwam na stukwinst niet meer in gevaar. In de topper van deze groep kwam een stelling op het bord die voor een doodgewone schaker nauwelijks te volgen is. Dirk van Dooren en Gerard van de Kerkhof voelden zich echter allebei als een vis in het water. De witte stukken bleken uiteindelijk toch wat actiever te staan en dat gaf dan ook de doorslag. Dirk nu dus nog steviger aan de leiding in de stand.
In groep 3 deed koploper Frans van Neerven wat van hem verwacht mocht worden. Derek-Jan Rahangmetan kwam een stuk achter en werd in het eindspel verslagen. Bart Dekker creëerde een prachtige stelling tegen Danniël van Boxtel. Met een elegante slotzet werd het vonnis voltrokken. Roland Robinson had zoals gewoonlijk weer een hele lange partij. Jan de Groot verdedigde zich taai maar kon zijn duidelijk mindere stelling toch niet houden. Gert Visser heeft zich jammer genoeg teruggetrokken, zodat deze groep nu nog maar uit acht personen bestaat. Hij is inmiddels uit de stand geschrapt.

Programma herfstcompetitie (27 oktober 2008)
Dinsdag 28 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Open schaakkampioenschap Giessenburg (27 oktober 2008)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 25 oktober mee in een rapidtoernooi in Giessenburg. Beiden werden ingedeeld in de hoogste groep. Paul van Asseldonk kon met een 50%-score geen potten breken en werd gedeeld zesde. Voor Roland Robinson was deze groep duidelijk te hoog gegrepen, hij scoorde slechts drie halfjes hetgeen hem de rode lantaarn opleverde. De eindstand staat hier.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (22 oktober 2008)
Op dinsdag 21 oktober werd een inhaalprogramma afgewerkt in de herfstcompetitie.
In groep 1 zette Joop Zuydendorp een creatieve aanval op. Ton van der Zanden moest een kwaliteit inleveren en stond op het randje van de afgrond. Toen Joop echter verzuimde zijn aanval voort te zetten, kreeg Ton toch nog tegenspel met remise als gevolg. Sebastiaan Smits en Bert van de Donk waren al snel verwikkeld in een theoretische variant. Door een kleine onoplettendheid speelde laatstgenoemde niet de meest nauwkeurige zet, waardoor een belangrijke pion en daarmee de partij verloren ging. Arthur Beekmans kwam al vroeg in de opening in de problemen tegen Chris van der Aa. De consequentie van een dameruil was het verlies van een volle toren. Vervolgens haalde Chris snel het punt binnen. Ondanks wederom origineel spel van Millo Labriaire wist Ger Wich druk over de c-lijn op te bouwen. Dit leverde kwaliteitswinst op, waarna Millo de handdoek in de ring gooide. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 2 speelden Wim Hordijk en Jessica de Haas met een verkort tempo. Nadat eerstgenoemde een pion kon buitmaken, werd een zeer interessante stelling bereikt. Tot ieders verbazing besloten de twee toen ineens om de partij af te breken. Opmerkelijk genoeg waren beide spelers hierna aan de bar te vinden, waar nog lange tijd over de partij gepraat werd. Wat de uitslag gaat worden is nog niet duidelijk, de stelling is in ieder geval voer voor huisanalyse. Gerard van de Kerkhof week in zijn partijopzet licht af van zijn bekende patronen. Tegenstander Benjamin Smits zette zijn stukken niet optimaal neer, waardoor er toch weer een 'Gerard-stelling' ontstond. Het tegenspel op de damevleugel werd geneutraliseerd, waarna Gerard's koningsaanval beslissend doorsloeg. Kijk ook even naar de stand in deze groep.
Eén partij in groep 3. Derek-Jan Rahangmetan speelde razendsnel. Marco de Waard ging hierin mee en kon al gauw zijn torens verdubbelen op de tweede rij. Hier had Derek-Jan geen passend antwoord op. Ook hier een bijgewerkte stand.

Avondteams winnen (22 oktober 2008)
Beide avondteams van HSC zijn de competitie goed begonnen op dinsdag 21 oktober. HSC A behaalde een zwaarbevochten 3 - 1 zege in Eindhoven op WLC. HSC B won in Asten met dezelfde cijfers van De Combinatie B. De verslagen van HSC A en HSC B zijn inmiddels geplaatst.

Programma herfstcompetitie (20 oktober 2008)
Dinsdag 21 oktober worden er enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (20 oktober 2008)
Dinsdag 21 oktober gaat de avondcompetitie weer van start. Beide HSC-teams beginnen met een uitwedstrijd. HSC A gaat op bezoek in Eindhoven om aan te treden tegen WLC. HSC B speelt in Asten tegen de reserves van De Combinatie.

Schanstoernooi Hechtel (19 oktober 2008)
Twee HSC'ers speelden op zaterdag 18 oktober mee in een rapidtoernooi net over de grens in Hechtel. Bart Dekker was met 5 uit 7 aardig op dreef en werd gedeeld achtste. Dirk van Dooren haalde een halfje minder en eindigde gedeeld 15e. De eindstand staat op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 oktober 2008)
Op dinsdag 14 oktober werden tien partijen uit de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 wist Maarten Smit al snel met dame en paard de vijandelijke stelling binnen te dringen en daar had Millo Labriaire geen antwoord op. Pascal Boudewijns verzuimde tot twee keer toe een stuk te winnen. Toen Arthur Beekmans hem een derde kans gaf sloeg hij eindelijk toe, met een zege als gevolg. Ger Wich kwam een pion voor en hoefde het eindspel alleen nog maar uit te schuiven. Na een ondoordachte dameruil kon Chris van der Aa ineens een pion terugwinnen en daarna bleek zijn loper beter dan het paard van Ger. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 2 kon Gerard van de Kerkhof de koningsstelling van Jessica de Haas beslissend openbreken. Paul van Asseldonk ging in een al duidelijk mindere stelling de mist in, waardoor Dirk van Dooren via een matdreiging materiaal kon winnen. Rob Bakels won een kwaliteit en speelde het vervolgens goed uit tegen Sam Rahangmetan. Wim Hordijk leek na de opening de beste kansen te hebben, maar gaandeweg kwam Joep Peeters beter in zijn spel. Uiteindelijk won laatstgenoemde. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 3 offerde Frans van Neerven een kwaliteit voor twee sterke vrijpionnen. Deze waren niet te stoppen, merkte ook Jan de Groot. Marco de Waard verzuimde het kwaliteitsoffer van Bart Dekker te accepteren, waarna hij onder de voet gelopen werd. Roland Robinson en Danniël van Boxtel hadden de langste en saaiste partij van de avond. In de uitvluggerfase was Danniël de handigste. Kijk tot slot even naar de stand in deze groep.

Programma herfstcompetitie (13 oktober 2008)
Dinsdag 14 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Open schaaktoernooi Maassluis (13 oktober 2008)
Bart Dekker was zaterdag 11 oktober de topfavoriet in een rapidtoernooi in Maassluis. In de finale ging hij echter onderuit, waardoor hij als tweede eindigde. Roland Robinson werd uiteindelijk zesde. Een verslag en de eindstand ontbreken vooralsnog op de site van de organiserende vereniging.

Pöppinghaus & Wenner cup Kerpen (13 oktober 2008)
Dirk van Dooren was zaterdag 11 oktober op dreef in een rapidtoernooi in Kerpen Duitsland. Hij eindigde op een fraaie gedeelde tweede plaats met 6½ uit 9. Paul van Asseldonk haalde 5 punten en dat betekende een gedeelde 13e plaats. De eindstand is na enig zoekwerk te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Sebastiaan Smits rapidkampioen (13 oktober 2008)
Er waren dinsdag 7 oktober slechts 13 leden afgekomen op het rapidkampioenschap, enigszins teleurstellend dus. Sebastiaan Smits werd de uiteindelijke winnaar. Hij begon met 5 uit 5 voordat hij in de slotronde verslagen werd door Dirk van Dooren. Deze kwam daarmee op punten langszij, maar bleek net een half weerstandspuntje tekort te komen voor de eerste plaats. Kijk even naar de eindstand.

Programma clubavond (6 oktober 2008)
Dinsdag 7 oktober wordt het rapidschaakkampioenschap van HSC gehouden. Aanvang van de eerste ronde is om 20.15 uur en er zullen 5 à 6 ronden gespeeld worden. Tempo is 15 minuten per persoon per partij.

Open Waalwijks snelschaakkampioenschap (5 oktober 2008)
Zes HSC'ers waren op zaterdag 4 oktober te vinden in Waalwijk om daar veertien ronden te snelschaken. Dirk van Dooren viel de laatste twee ronden terug, maar was wel de beste HSC'er op de gedeelde 17e plaats met 8½ punten. Een halfje minder had Paul van Asseldonk; hij eindigde op de gedeelde 22e plaats. Met 7½ uit 14 werden Pim Blijlevens en Benjamin Smits gedeeld 29e. Danniël van Boxtel en Sebastiaan Smits kwamen niet verder dan 50% en dat hield een gedeelde 37e plaats in. Een verslag, foto's, uitslagen en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen interne bekercompetitie (1 oktober 2008)
Dinsdag 30 september werden alvast acht van de veertien partijen gespeeld uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Sebastiaan Smits had in tegenstelling tot eerdere berichten toch een tegenstander in deze ronde. Jan de Groot moest al snel een stuk inleveren, zodat de bekerhouder als eerste klaar was. Derek-Jan Rahangmetan bood lange tijd goede tegenstand, maar uiteindelijk was het de jarenlange ervaring die Joep Peeters de winst bracht. Gerard van de Kerkhof offerde tegen zijn natuur in al snel materiaal, maar hij had scherp gezien dat de koning van Millo Labriaire uiteindelijk in een matnet terecht zou komen. Bart Dekker had zijn handen vol aan een onbevangen spelende Joop Zuydendorp, maar won desalniettemin. Benjamin Smits sloeg aan het offeren, maar hield te weinig materiaal over om het Dirk van Dooren echt lastig te maken. Arthur Beekmans speelde niet onverdienstelijk tegen Rob van Wijk, die na een hele lange tijd weer eens een interne partij speelde. Uiteindelijk besliste het loperpaar van laatstgenoemde. Pascal Boudewijns bouwde geduldig aan een koningsaanval en de problemen die ontstonden werden Ger Wich fataal. Maarten Smit kwam tot twee keer toe heel goed weg. In de reguliere partij had Danniël van Boxtel voortdurend een pion meer, maar kreeg het toreneindspel niet gewonnen. In de noodzakelijk geworden barragepartij was hij druk bezig mat te zetten toen zijn vlag viel.

Programma interne bekercompetitie (29 september 2008)
Dinsdag 30 september zal de eerste ronde van de interne bekercompetitie worden gespeeld. Kijk even naar de loting.

Uitslagen externe competitie (27 september 2008)
De externe competitie is voor de hoogste HSC-teams met wisselend succes begonnen. HSC 1 kwam veel te laat aan bij het speellokaal in Rotterdam dankzij een flinke file op de A16. Desondanks werd tegenstander Overschie met 2½ - 5½ overtuigend aan de kant gezet. HSC 2 begon de competitie dramatisch. Het onverwacht sterke Eindhoven 2 was met 6 - 2 een flinke maat te groot.
De overzichten zijn bijgewerkt. Het verslag van HSC 1 is al binnen, dat van HSC 2 ontbreekt vooralsnog.

Programma externe competitie (25 september 2008)
Na ruim vijf maanden rust begint zaterdag 27 september de externe competitie weer! Twee HSC-teams zullen in actie komen, beide in een uitwedstrijd. HSC 1 gaat naar het verre Rotterdam om daar af te trappen tegen Overschie. HSC 2 zoekt het wat dichter bij huis; in Eindhoven zal gespeeld worden tegen het tweede team van de gelijknamige vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 september 2008)
Op dinsdag 23 september werd alweer de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden in totaal negen van de 13 geprogrammeerde partijen afgewerkt.
In groep 1 gaf Millo Labriaire twee lichte stukken voor een toren en een pion. In het vervolg bleken de twee lichte stukken die Sebastiaan Smits over had gehouden sterker dan de toren van Millo. Joop Zuydendorp en Ger Wich besloten in een gelijkopgaande partij tot remise. Chris van der Aa hield lang stand, maar uiteindelijk bleek Bert van de Donk toch een maatje te groot. Maarten Smit bouwde zijn witvoordeel langzaam uit en na een fout van Pascal Boudewijns won hij een stuk. Laatstgenoemde gaf zich nog niet gewonnen en kwam met een koningsaanval op de proppen, maar die kon uiteindelijk redelijk eenvoudig gepareerd worden. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 2 maakte Wim Hordijk een grote fout die hem al meteen een kwaliteit kostte. Dirk van Dooren had vervolgens geen moeite meer het punt bij te schrijven. Rob Bakels leek een gelijke stelling te hebben, maar nadat Gerard van de Kerkhof diens sterke paard onschadelijk had gemaakt, was het ineens over en uit. De partij tussen Jessica de Haas en Paul van Asseldonk ging gelijk op, maar Paul manoeuvreerde dusdanig dat hij toch een beter eindspel overhield en dat bleek gewonnen. Ook hier een bijgewerkte stand.
Maar twee partijen in groep 3. Danniël van Boxtel blunderde in ongeveer gelijke stelling een volle dame weg. Frans van Neerven aanvaardde het geschenk in dank. In de topper van de avond was Bart Dekker op een bepaald moment niet slagvaardig genoeg. Hugo Faber kon hierna de stelling naar zijn hand zetten en won uiteindelijk. Hij blijft stevig aan de leiding in de stand.

Programma herfstcompetitie (22 september 2008)
Dinsdag 23 september wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Indeling NBSB-competitie (20 september 2008)
De indeling van de NBSB-competitie is definitief vastgesteld. Kijk even naar het programma van HSC 2, HSC 3, HSC 4, HSC 5, HSC A en HSC B. Het programma van HSC 1 was al veel eerder bekend.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (17 september 2008)
Op dinsdag 16 september werd de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden in totaal negen partijen gespeeld.
In groep 1 wist Maarten Smit via twee trucs evenzoveel pionnen te veroveren. Toen er in het eindspel nog twee pionnen de doos in gingen vond Arthur Beekmans het genoeg. Pascal Boudewijns verloor verrassend. Na een foutieve stukkenruil liet Ton van der Zanden hem alle kanten van het bord zien. Joop Zuydendorp ging in de afwikkeling naar het eindspel in de fout, waardoor Millo Labriaire een stuk voor kwam en won. Ger Wich leek het droog te houden, maar de stelling van Bert van de Donk verbeterde langzaam maar zeker. Uiteindelijk ging Ger door zijn vlag op het moment dat hij een pion ging verliezen. Kijk even naar de stand in deze groep.
Slechts één partij in groep 2. Sam Rahangmetan speelde niet de sterkste openingszetten, waardoor Dirk van Dooren al snel vernietigend toe kon slaan. Hij stijgt door dit resultaat naar de eerste plaats in de stand.
In groep 3 won Hugo Faber net na de opening een stuk tegen Derek-Jan Rahangmetan. Hij besliste de partij middels een mataanval. Marco de Waard offerde een stuk tegen Jan de Groot en had daar redelijke compensatie voor, maar of het helemaal correct was? In ieder geval kreeg hij het stuk later met rente terug en won. Roland Robinson liet zich een vrijwel gelijk dame-toreneindspel afnemen. Na torenruil kon Frans van Neerven ineens beslissend binnenkomen met dame en vrijpion. Danniël van Boxtel dreigde een pion te winnen. Dit was voor Gert Visser het sein een kwaliteit te offeren, maar dat maakte de zaak nauwelijks moeilijker voor zijn opponent. Ook hier een bijgewerkte stand.

Sebastiaan Smits wint bekercompetitie (17 september 2008)
Op dinsdag 16 september werd de steeds uitgestelde bekerfinale van het seizoen 2007-2008 dan eindelijk gespeeld. In een boeiende partij won Sebastiaan Smits een pionnetje in het late middenspel, maar gaf zijn tegenstander daarmee wel de mogelijkheid eeuwig schaak te geven. Gerard van de Kerkhof dacht echter dat er meer uit de stelling te halen was en ging er niet op in. Uiteindelijk bleek dat een verkeerde inschatting.

Programma herfstcompetitie (15 september 2008)
Dinsdag 16 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Programma bekercompetitie (15 september 2008)
Op dinsdag 16 september zal dan eindelijk de finale van de interne bekercompetitie van het vorige seizoen worden gespeeld. Sebastiaan Smits gaat voor zijn eerste bekerkampioenschap, maar treft in viervoudig winnaar Gerard van de Kerkhof een geduchte tegenstander.

Stompe Linde toernooi Nuenen (13 september 2008)
Tien HSC'ers speelden op zaterdag 13 september in het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. De hoogste groep werd een prooi voor Dirk van Dooren, die met 6½ uit 7 eerste werd. Bart Dekker werd tweede met 5 uit 7, net voor Paul van Asseldonk, alhoewel deze toch echt meer weerstandspunten had. Hugo Faber werd vijfde met 4½ punten. Gedeeld zesde werden Pim Blijlevens en Sebastiaan Smits met 4. Benjamin Smits en Maarten Smit kwamen uit op 3 punten en een gedeelde twaalfde plaats. In de tweede groep wist Roland Robinson met 4½ uit 7 een gedeelde tweede plaats te bereiken (zevende op weerstandspunten). Joep Peeters werd met een halfje minder gedeeld achtste. De eindstanden staan nog niet op de site van de organiserende vereniging, maar een verslag is al wel te lezen op de NBSB-site.

Programma clubavonden (12 september 2008)
Een overzicht van wat er de komende maanden op de clubavond te doen is staat hier.

Algemene Ledenvergadering (10 september 2008)
Op de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 9 september werden diverse zaken soms langdurig besproken.
Zo werd onder andere bepaald dat ook dit seizoen de contributie niet omhoog zal gaan! Verder werd de voorgestelde externe teamindeling zonder wijzigingen geaccepteerd.
Ook belangrijk is dat er werd afgesproken om voortaan op dinsdagavond echt om 20.00 uur te beginnen. Dit is vorig jaar weliswaar ook afgesproken, maar men hield zich er het afgelopen seizoen niet bepaald aan. Daarnaast werd vastgesteld dat het voortaan stil moet zijn in de speelzaal. Kletsen kan in het cafégedeelte.
En passant werd er ook nog een nieuwe penningmeester geïnstalleerd. Roland Robinson neemt de plaats in van Willem Kuurstra, die had besloten tussentijds af te treden. Willem werd door de voorzitter bedankt voor de moeite.

Aankondiging HSC-rapidtoernooi (8 september 2008)
Het achtste HSC-rapidtoernooi zal dit jaar op zondag 16 november gehouden worden, in Partycentrum De Molen. Je kunt je nu al inschrijven.

Algemene Ledenvergadering (8 september 2008)
Dinsdag 9 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Rapidtoernooi Schaakkring Oude God Mortsel (8 september 2008)
Vier HSC'ers speelden zondag 7 september mee in een rapidtoernooi in Mortsel vlakbij Antwerpen. Het is nog niet bekend hoe het Paul van Asseldonk, Bart Dekker, Dirk van Dooren en Roland Robinson vergaan is, maar dat zal binnenkort te zien zijn op de site van de organiserende vereniging.

Rapidtoernooi Amstelveen (7 september 2008)
Paul van Asseldonk beleefde zaterdag 6 september niet veel plezier aan het rapidtoernooi in de open lucht in Amstelveen. In de tweede ronde maakte een windhoos een vroegtijdig einde aan het toernooi. Er raakte gelukkig niemand gewond. Paul maakte de volgende fotoreportage. Wellicht later nog een (foto)verslag via de toernooisite.

SIOM Open Kampioenschap Gouda (7 september 2008)
Twee HSC'ers speelden zaterdag 6 september mee in het open rapidkampioenschap van Gouda. Sebastiaan Smits werd met 3 uit 7 gedeeld 28e in groep A. Benjamin Smits kwam uit op 3½ en werd daarmee gedeeld 24e in groep B. Een verslag, uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 september 2008)
Op dinsdag 2 september werd de eerste ronde van de herfstcompetitie afgewerkt. Er werden 11 van de 13 geprogrammeerde partijen gespeeld.
In groep 1 deden zich geen verrassingen voor. In de kortste partij van de avond kreeg Sebastiaan Smits al snel een stuk cadeau van Ton van der Zanden. Arthur Beekmans sloeg na dubbel pionverlies aan het offeren, maar Bert van de Donk wist dat eenvoudig te weerleggen. Chris van der Aa hield het na het verliezen van zijn tweede pion voor gezien tegen Maarten Smit. Pascal Boudewijns won een pion tegen Joop Zuydendorp en verzilverde het punt in het eindspel. Kijk even naar de stand in deze groep.
In groep 2 werden louter witzeges geboekt. Rob Bakels won via een combinatie een stuk, waarna Wim Hordijk er niet meer aan te pas kwam. Jessica de Haas wist na een vroege kwaliteitswinst in het verre eindspel het punt te pakken tegen Sam Rahangmetan. Joep Peeters verloor in moeilijke stelling een stuk tegen Dirk van Dooren. Benjamin Smits leek onderuit te gaan tegen Paul van Asseldonk, maar profiteerde van diens tijdnood en wist zowaar nog te winnen ook. Hij gaat hierdoor mede aan de leiding in de stand.
In groep 3 boekte Hugo Faber een snelle en terechte overwinning, vond ook zijn tegenstander Jan de Groot. Bart Dekker wist eveneens vrij vlot te winnen van Derek-Jan Rahangmetan. Roland Robinson had zoals gewoonlijk iets langer werk, maar hij slaagde er uiteindelijk in Gert Visser op de knieën te krijgen. Ook hier een bijgewerkte stand.

Programma herfstcompetitie (1 september 2008)
Dinsdag 2 september, de dag dat HSC 82 jaar bestaat, zal worden begonnen met de interne herfstcompetitie. De indelingen zijn inmiddels bekend: kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.