Archief laatste nieuws, seizoen 2007-2008

Kroegloperstoernooi Zaandam (31 augustus 2008)
Vier HSC'ers waren op zondag 31 augustus te vinden in Zaandam, waar het tiende kroegloperstoernooi voor duo's werd gehouden. Roland Robinson en Benjamin Smits vormde het enige echte HSC-duo; Dirk van Dooren speelde met oud-lid Theo van de Berkmortel en Sebastiaan Smits vormde een team met Merel Schoonman. De uitslagen en de eindstand staan inmiddels op de toernooisite.

Niederrhein-Maas-Jugendschachturnier Wermelskirchen-Dhünn (31 augustus 2008)
Ellen Meijer speelde zondag 31 augustus mee aan een jeugdtoernooi in Duitsland. Ze vertegenwoordigde het team van Oostelijk Noord-Brabant en scoorde 50%. De uitslag zal binnenkort op de toernooisite te vinden zijn. Er staat nu al een verslag op de site van De Combinatie.

Achtste ronde Zomercompetitie (27 augustus 2008)
Dinsdag 26 augustus werd de laatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Bart Dekker was met 7 uit 9 de sterkste, zoals uit de eindstand blijkt. Hij is uiteindelijk met een ruime voorsprong winnaar geworden van het grand-prix-klassement.

Programma Zomercompetitie (25 augustus 2008)
Dinsdag 26 augustus wordt de achtste en laatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. In ons eigen clublokaal, Partycentrum De Molen, zal bekend worden wie de felbegeerde titel van Zomerkampioen zal bemachtigen. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (24 augustus 2008)
In het Stukkenjagers-weekendtoernooi konden de vier HSC'ers in de hoofdgroep niet echt imponeren. Bart Dekker kwam na vier remises en één zege op 3½ uit 6 en werd daarmee gedeeld 20e. Bert van de Donk en Dirk van Dooren haalden 50% en een gedeelde 30e plaats. Laatstgenoemde zal daar niet zo tevreden mee zijn. Hugo Faber werd gedeeld 47e met 2½ uit 6.
In de tweede groep wist Pim Blijlevens een ongedeelde eerste plaats te bereiken! Vijf overwinningen en een bye zorgden voor 5½ uit 6 en een aardige geldprijs. Albert Coenen kon niet in de buurt blijven en finishte op 3½ punten, hetgeen een gedeelde 21e plaats betekende. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

Lichtenberger Sommer toernooi Berlijn (24 augustus 2008)
Het negenrondige Lichtenberger Sommer toernooi in Berlijn is afgelopen. Paul van Asseldonk verloor in de laatste partij, waardoor hij een hoge klassering kon vergeten. Hij eindigde nu met 5½ uit 9 op een gedeelde 36e plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Stukkenjagers weekendtoernooi Tilburg (22 augustus 2008)
Zes HSC'ers zijn het komende weekend te vinden in Tilburg om deel te nemen aan het jaarlijkse weekendtoernooi. Dirk van Dooren, Bart Dekker, Hugo Faber en Bert van de Donk spelen in de hoogste groep. Pim Blijlevens en Albert Coenen gaan een gooi naar de prijzen doen in groep B. Onze clubgenoten zijn te volgen via de site van De Stukkenjagers.

Zevende ronde Zomercompetitie (20 augustus 2008)
Dinsdag 19 augustus werd de zevende en voorlaatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Bart Dekker deed goede zaken door de eerste plaats op S.B.-punten voor zich op te eisen. De eindstand is inmiddels binnen, waardoor de tussenstand in het grand-prix-klassement kon worden bijgewerkt.

Programma Zomercompetitie (18 augustus 2008)
Dinsdag 19 augustus wordt de zevende en voorlaatste ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Let op! Vanaf deze ronde spelen we weer gewoon in ons eigen clublokaal, Partycentrum De Molen. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Zesde ronde Zomercompetitie (18 augustus 2008)
Uiteindelijk is dan toch de eindstand van de zesde ronde van de Zomercompetitie ontvangen! De tussenstand in het grand-prix-klassement laat zien dat het ongekend spannend is aan kop.

Lichtenberger Sommer toernooi Berlijn (17 augustus 2008)
Paul van Asseldonk speelt vanaf zaterdag 16 augustus mee aan het negenrondig Lichtenberger Sommer toernooi in Berlijn. Hij is te volgen via de toernooisite.

Zesde ronde Zomercompetitie (16 augustus 2008)
Dinsdag 12 augustus was als het goed is de zesde ronde van de Zomercompetitie. Helaas is er nu nog steeds geen eindstand ontvangen, waardoor ook de tussenstand in het grand-prix-klassement nog niet is bijgewerkt.

Open Internationaal toernooi Geraardsbergen (15 augustus 2008)
Zes HSC'ers speelden zaterdag 9 en zondag 10 augustus mee aan het tweedaagse internationaal toernooi in het Belgische Geraardsbergen. Bart Dekker haalde 5 punten uit zeven partijen en eindigde daarmee op een mooie gedeelde zevende plaats. Het leverde hem een ratingprijs (tot 2200) op. Sebastiaan Smits kwam met 4½ punten uit op een gedeelde 21e plaats. Albert Coenen, Pim Blijlevens en Roland Robinson eindigden op 4 punten, wat een gedeelde 30e plaats inhield én een gedeelde ratingprijs (tot 1900). Benjamin Smits tenslotte wist 50% te scoren en werd daarmee gedeeld 54e. De uitslagen, de eindstand en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Programma Zomercompetitie (7 augustus 2008)
Dinsdag 12 augustus wordt de zesde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Let op! We spelen NIET in Partycentrum De Molen, maar wijken voor de laatste keer uit naar Zaal 'De Herbergh', Molenstraat 98 in Helmond. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Open Internationaal toernooi Geraardsbergen (7 augustus 2008)
Zes HSC'ers spelen komend weekend mee aan het tweedaagse internationaal toernooi in het Belgische Geraardsbergen. Pim Blijlevens, Albert Coenen, Bart Dekker, Roland Robinson, Benjamin Smits en Sebastiaan Smits zijn te volgen via de toernooisite.

Vijfde ronde Zomercompetitie (6 augustus 2008)
Dirk van Dooren won op dinsdag 5 augustus de vijfde ronde van de Zomercompetitie. Hugo Faber bereikte een ongedeelde tweede plaats. Kijk even naar de eindstand en de tussenstand in het grand-prix-klassement.

Programma Zomercompetitie (4 augustus 2008)
Dinsdag 5 augustus wordt de vijfde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Let op! We spelen NIET in Partycentrum De Molen, maar wijken opnieuw uit naar Zaal 'De Herbergh', Molenstraat 98 in Helmond. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

KNSB-ratinglijst van augustus (1 augustus 2008)
De KNSB-ratinglijst van augustus is uit. De NBSB-competitie is eindelijk verwerkt, evenals het HSC-weekendtoernooi, zodat de meeste leden een gewijzigde rating zullen hebben. Hier de HSC-lijst.

Vierde ronde Zomercompetitie (31 juli 2008)
Jos Sutmuller was dinsdag 29 juli de sterkste in de vierde ronde van de Zomercompetitie, op de voet gevolgd door Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits. Kijk even naar de eindstand en de tussenstand in het grand-prix-klassement.

Open Internacional d’Escacs Vila de Sitges (30 juli 2008)
Het internationaal toernooi in het Spaanse Sitges is ten einde. Bart Dekker en Hugo Faber remiseerden beide in de slotronde en kwamen met 5½ uit 9 terecht op de gedeelde 36e plaats. Mario Adriaans wist 2½ punten te verzamelen en werd daarmee gedeeld 148e. Uitslagen en eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Open NK schaken Dieren (30 juli 2008)
Twee HSC'ers speelden de afgelopen dagen mee in de vierkampen, die tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in Dieren werden gehouden. Maarten Smit kwam in de hoogste groep niet verder dan een schamel half punt en werd vierde. Roland Robinson scoorde uiteindelijk 50% en werd ongedeeld tweede in de derde groep. Meer informatie staat op de toernooisite.

Programma Zomercompetitie (28 juli 2008)
Dinsdag 29 juli wordt de vierde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. Let op! We spelen NIET in Partycentrum De Molen, maar wijken uit naar Zaal 'De Herbergh', Molenstraat 98 in Helmond. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Rapidschaaktoernooi Dieren (28 juli 2008)
Zondag 27 juli werd een rapidschaaktoernooi gespeeld tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Roland Robinson speelde mee in de hoogste groep, maar kwam niet verder dan 2 punten en een gedeelde 32e plaats.

Open NK schaken Dieren (28 juli 2008)
Roland Robinson en Maarten Smit spelen vanaf maandag 28 juli mee in de vierkampen, die tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in Dieren worden gehouden. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

Open Internacional d'Andorra (27 juli 2008)
Het Open Internationaal toernooi in Andorra is ten einde. Sebastiaan Smits haalde met 5½ uit 9 een bevredigende gedeelde 35e plaats. Benjamin Smits zal minder te spreken zijn over zijn 3 punten die hem een gedeelde 145e plaats opleverde. De eindstand, foto's en verslagen in het Spaans zijn te vinden op de toernooisite.

Open NK schaken Dieren (26 juli 2008)
Joep Peeters heeft tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren niet het beste toernooi van zijn leven gespeeld. In het zesrondige toernooi kwam hij niet verder dan 1½ punten en een gedeelde 61e plaats. Meer informatie staat op de toernooisite.

Snelschaaktoernooi Dieren (26 juli 2008)
Vrijdagavond 25 juli werd een snelschaaktoernooi gespeeld tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Er werd gespeeld volgens het Amsterdams systeem. Paul van Asseldonk kwam na drie voorronden terecht in de bescheiden finalegroep 6 en scoorde daarin 100%.

Derde ronde Zomercompetitie (23 juli 2008)
Gerard van de Kerkhof was dinsdag 22 juli de sterkste in de derde ronde van de Zomercompetitie. De eindstand is inmiddels binnen, zodat ook de tussenstand in het grand-prix-klassement is bijgewerkt.

Open Internacional d’Escacs Vila de Sitges (22 juli 2008)
Vanaf dinsdag 22 juli verblijven Bart Dekker, Hugo Faber en Mario Adriaans in het welbekende Spaanse kustplaatsje Sitges, alwaar een negenrondig toernooi wordt gespeeld. Ze zijn te volgen via de toernooisite.

Programma Zomercompetitie (21 juli 2008)
Dinsdag 22 juli wordt de derde ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Open NK schaken Dieren (21 juli 2008)
Joep Peeters is voorlopig de enige HSC'er die deelneemt in Dieren. Hij speelt vanaf maandag 21 juli mee in het zesrondige toernooi. Hij is te volgen via de toernooisite.

Open Internacional d'Andorra (20 juli 2008)
Sebastiaan en Benjamin Smits spelen vanaf zaterdag 19 juli mee in het Open Internationaal toernooi in Andorra. Ze zijn negen ronden lang te volgen via de toernooisite.

Tweede ronde Zomercompetitie (16 juli 2008)
Bart Dekker was dinsdag 15 juli oppermachtig in de tweede ronde van de Zomercompetitie. Pim Blijlevens eindigde op een keurige tweede plaats. Kijk even naar de uitslag en naar de tussenstand in het grand-prix-klassement.

Programma Zomercompetitie (14 juli 2008)
Dinsdag 15 juli wordt de tweede ronde van de Zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Houtje Hoofd Helder rapidtoernooi Eindhoven (13 juli 2008)
Maar liefst elf HSC'ers namen zaterdag 12 juli deel aan het Houtje Hoofd Helder rapidtoernooi in Eindhoven. In de sterk bezette A-groep kwam Bart Dekker met een 50%-score op een gedeelde 34e plaats uit. Sebastiaan Smits, Frans Janssen en Bert van de Donk haalden een halfje minder en werden daarmee gedeeld 46e. Marco de Waard kwam met 1½ uit 7 in de onderste regionen terecht.
Reinie de Waard liet in de B-groep zien het schaken nog niet verleerd te zijn: met 5½ punten een keurige gedeelde derde plaats. Joep Peeters werd met 4½ punten gedeeld 14e. Een halfje minder had Benjamin Smits, hij werd gedeeld 25e. Roland Robinson wist 3½ punten bij elkaar te sprokkelen en een gedeelde 36e plaats. Danniël van Boxtel en Wilfried van de Kimmenade tenslotte haalden 3 punten en een gedeelde 51e plaats. De eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Eerste ronde Zomercompetitie (9 juli 2008)
Op dinsdag 8 juli werd de eerste ronde van de Zomercompetitie een prooi voor Sebastiaan Smits, op de voet gevolgd door Bart Dekker. Kijk even naar de uitslag en naar de tussenstand in het grand-prix-klassement.

Uitslag en eindstand groep C lentecompetitie (9 juli 2008)
Dinsdag 8 juli werd de allerlaatste partij in groep C van de lentecompetitie gespeeld. Johan van der Tol kwam na een snelle stukwinst niet meer in gevaar tegen Joop Zuydendorp. Kijk even naar de eindstand in groep C.

Start Zomercompetitie (7 juli 2008)
Dinsdag 8 juli wordt begonnen met de Zomercompetitie. Elke avond worden negen ronden gesnelschaakt. Per avond zijn grand-prix-punten te verdienen en eind augustus wordt de eindstand opgemaakt. Elke avond beginnen we om 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Roi Miedema wint 17e HSC-weekendtoernooi (7 juli 2008)
Het 17e HSC-weekendtoernooi is gewonnen door FM Roi Miedema. Remco Sprangers en IGM Gerhard Schebler deelden de tweede plaats. Een trio HSC'ers, te weten Bart Dekker, Dirk van Dooren en Hugo Faber eindigde met 4½ punten op een gedeelde vierde plaats. Lees even het snel aangeleverde verslag.

Tussenstanden 17e HSC-weekendtoernooi (4 juli 2008)
De tussenstanden van ons weekendtoernooi zijn hier te bekijken.

Informatie 17e HSC-weekendtoernooi (3 juli 2008)
Het 17e HSC-weekendtoernooi, dat op vrijdag 4 juli begint, wordt gehouden op een andere locatie. We gaan spelen in Zaal 'De Herbergh', Molenstraat 98 in Helmond. Deze zaal ligt in dezelfde straat en vlakbij ons clublokaal Partycentrum De Molen. Deelnemers die deze boodschap niet meer lezen zullen via borden bij De Molen gewezen worden op de nieuwe locatie.

Uitslag interne bekercompetitie (2 juli 2008)
In de tweede halvefinalepartij van de bekercompetitie ging Paul van Asseldonk op dinsdag 1 juli duidelijk voor een remise. Sebastiaan Smits wilde hier niet van weten en sloeg uiteindelijk na een fout van Paul toe. In de finale mag hij nu tegen Gerard van de Kerkhof.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 juli 2008)
Dinsdag 1 juli werd de laatste partij ingehaald in groep B. Hans Nacinovic verloor al snel een pion en kwam er in het vervolg eigenlijk nauwelijks aan te pas tegen Long Trân. Kijk even naar de eindstand in deze groep.
In groep C werd de partij tussen Wilfrid Haase en Gert Visser remise gegeven. De laatste partij uit deze groep staat voor volgende week op het programma. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

Programma interne bekercompetitie (30 juni 2008)
Op dinsdag 1 juli wordt de tweede halve finale van de bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur!

Programma lentecompetitie (30 juni 2008)
Op dinsdag 1 juli worden de laatste inhaalpartijen gespeeld in groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

NBSB-rapidkampioenschap Berkel-Enschot (28 juni 2008)
Dirk van Dooren was zaterdag 28 juni de sterkste in het NBSB-rapidkampioenschap in Berkel-Enschot. Pim Blijlevens haalde in dezelfde groep 3 uit 7 en eindigde in de middenmoot. Roland Robinson speelde een groep lager en scoorde eveneens 3 punten. De diverse eindstanden zullen binnenkort wellicht te zien zijn op de NBSB-site.

Uitslag interne bekercompetitie (25 juni 2008)
De eerste halvefinalepartij van de bekercompetitie was een beetje een anti-climax. Dirk van Dooren gaf pardoes een stuk weg, waardoor cupfighter Gerard van de Kerkhof voor de zevende keer in de clubhistorie de finale bereikte.

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 juni 2008)
Dinsdag 24 juni werden flink wat partijen ingehaald in groep B. Wim Hordijk sloeg een vergiftigd pionnetje en dat kostte hem een stuk en de partij tegen Rob Bakels. Roland Robinson won ondanks het missen van een eenvoudige stukwinst overtuigend van Hans Nacinovic. Jessica de Haas speelde haar drie nog openstaande partijen voor het gemak op één avond. Tegen Paul van Asseldonk en Pascal Boudewijns verloor ze waarna Rob Bakels haar toch nog een halfje gunde. De partijen Hans Nacinovic - Rob Bakels en Roland Robinson - Paul van Asseldonk werden zonder te spelen remise gegeven, zodat er nu nog maar één partij te spelen is. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C wist Derek-Jan Rahangmetan vlotjes te winnen van Wilfrid Haase. Chris van der Aa liet plotseling een vol stuk in staan, waardoor Gert Visser een punt kon bijschrijven. Hij werd hierdoor onbereikbaar voor zijn laatste concurrent Ger Wich, die daarom zijn partij tegen Johan van der Tol onmiddellijk remise gaf. Er zijn nog twee partijen te spelen, zoals uit de stand blijkt.

Programma interne bekercompetitie (23 juni 2008)
De halve finale van de bekercompetitie wordt gespeeld op dinsdag 24 juni. We beginnen om 20.00 uur!

Programma lentecompetitie (23 juni 2008)
Op dinsdag 24 juni worden ook nog enige inhaalpartijen gespeeld in groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess Apeldoorn (23 juni 2008)
Vier HSC'ers speelden zaterdag 21 juni mee in het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess in Apeldoorn. In dit toernooi werd de vingervlugheid getest; de bedenktijd was 2 minuten per persoon per partij. Sebastiaan Smits was hier het handigste in, tenminste van de HSC'ers. Hij kwam uit in finalegroep 3 en werd daar vierde met 9½ punt. Bart Dekker werd een finalegroep lager tweede met 10½ punt. Pim Blijlevens haalde met 8 punten een middenmootpositie in finalegroep 5. Benjamin Smits tenslotte werd met 9 punten gedeeld vierde in finalegroep 7. Een verslag, foto's en de diverse eindstanden staan op de toernooisite.

Café schaaktoernooi Vught (23 juni 2008)
Zes HSC'ers waren zaterdag 21 juni aanwezig bij het Café schaaktoernooi in Vught, dat door het goede weer voornamelijk op het terras verspeeld werd. Dirk van Dooren stond in de laatste ronde zijn eerste halfje af, nadat hij straalverloren had gestaan, en won daarmee het toernooi. Hugo Faber haalde 4½ uit 6 en kwam daarmee op een gedeelde derde plaats uit. Joep Peeters en Paul van Asseldonk haalden 4 punten en een gedeelde negende plaats. Een halfje minder had Maarten Smit; gedeeld vijftiende. Wilfried van de Kimmenade sloot de rij met 2½ punt en een gedeelde 32e plaats. De complete eindstand is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Eindstand Grand-Prix circuit (23 juni 2008)
Na afloop van het toernooi in Vught werden de prijzen voor het NBSB Grand-Prix circuit uitgedeeld. De eerste vijf plaatsen werden bezet door HSC'ers! Dirk van Dooren won dit klassement uiteindelijk overtuigend. Bart Dekker, Sebastiaan Smits, Paul van Asseldonk en Maarten Smit ontvingen de overige prijzen. De eindstand zal binnenkort op de NBSB-site te zien zijn.

Uitslag en eindstand groep A lentecompetitie (18 juni 2008)
Dinsdag 17 juni werd slechts één partij gespeeld en dat was de laatste partij in groep A. Frans van Neerven en Bert van de Donk besloten al snel tot remise, waarna ze ongetwijfeld getuige waren van de derde zege van Oranje. Kijk even naar de eindstand in groep A.

Programma lentecompetitie (16 juni 2008)
Dinsdag 17 juni worden nog enige inhaalpartijen gespeeld in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Open toernooi Echternach (16 juni 2008)
Zaterdag 14 en zondag 15 juni namen maar liefst tien HSC'ers deel aan het Echternacher Open in Luxemburg. In dit negenrondig toernooi met 45 minuten per persoon per partij, slaagde geen van de HSC'ers erin zich in de prijzen te spelen. Bart Dekker, Sebastiaan Smits, Maarten Smit en Paul van Asseldonk haalden allen 5½ punten en werden daarmee gedeeld 59e. Danniël van Boxtel kwam met een 50%-score op een gedeelde 132e plaats uit. Een halfje minder haalden Hugo Faber, Wilfried van de Kimmenade, Benjamin Smits en Roland Robinson; gedeeld 177e. Rob Bakels had een terugval op zondag en kwam na op 2½ uit 4 te hebben gestaan uiteindelijk op 3½ punten en een gedeelde 218e plaats uit. De eindstand is al te vinden op de site van de organiserende vereniging. Foto's volgen later.

Loting interne bekercompetitie (11 juni 2008)
Er werd dinsdag 10 juni nog geloot voor de halve finale van de bekercompetitie. Wanneer de partijen gespeeld gaan worden is nog onbekend.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 juni 2008)
Dinsdag 10 juni werden acht partijen gespeeld in de lentecompetitie. In groep A offerde Dirk van Dooren zijn dame tegen een toren en een paard van Joep Peeters. Hierna bleek mat niet meer te verhinderen. Door dit resultaat is Dirk de nieuwe clubkampioen, zoals uit de stand blijkt. Jos van der Tol won ergens een pion en voerde het ontstane dubbel lopereindspel vervolgens met vaste hand tot winst tegen Pim Blijlevens.
Vier partijen in groep B. Long Trân won een pion in het middenspel en nadat hij de loper van Wim Hordijk buitenspel had gezet, liepen zijn centrumpionnen ongehinderd naar de overkant. Hans Nacinovic zag zich genoodzaakt een stuk te offeren om onder de druk uit te komen. Even later offerde hij nog een stuk, maar had inmiddels wel een handvol pionnen meer. Pascal Boudewijns was echter niet onder de indruk en bracht zijn paarden beslissend in stelling. Na een enerverende partij besloten Roland Robinson en Rob Bakels tot ieders verrassing tot remise. Benjamin Smits sloeg het eerste remiseaanbod van Gerard van de Kerkhof af, maar nadat deze in een veel betere stelling zijn voorstel herhaalde, kon Benjamin niet meer weigeren. Door dit halfje is Gerard de kampioen in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep C kwam Joop Zuydendorp zijn openingsproblemen nooit te boven, waardoor Chris van der Aa uiteindelijk een stuk kon ophalen. Millo Labriaire liet zich in mindere stelling mat zetten door Gert Visser, die door dit resultaat eindelijk op de eerste plaats in de stand is gekomen.

Kroeglopertoernooi Leiden (11 juni 2008)
Twee HSC'ers speelden zondag 8 juni mee in het kroeglopertoernooi in Leiden. Sebastiaan Smits en Pauline van Nies eindigden op een mooie achtste plaats. Benjamin Smits en Eva Gorter kwamen uit op een 47e plaats. Foto's en eindstanden zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Open NBSB-snelschaakkampioenschap Eindhoven (11 juni 2008)
Op zaterdag 7 juni werd in Eindhoven het open NBSB-snelschaakkampioenschap gehouden. Na een voorronde volgde een herindeling. Van onze club kwamen Sebastiaan Smits en Bart Dekker in de hoogste finalegroep terecht, maar konden daar geen rol van betekenis spelen. Pim Blijlevens werd in de tweede finalegroep zesde. Een verslag en de eindstanden zijn te vinden op de site van Eindhoven.

Programma lentecompetitie (9 juni 2008)
Dinsdag 10 juni wordt de elfde ronde van de lentecompetitie gespeeld in groep B en groep C. In groep A wordt een inhaalprogramma afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur!

Bommelerwaard snelschaakkampioenschap Zuilichem (8 juni 2008)
Roland Robinson nam zaterdag 7 juni deel aan een snelschaaktoernooi in Zuilichem. In de tweede finalegroep met daarin acht spelers eindigde hij uiteindelijk puntloos als laatste.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 juni 2008)
Dinsdag 3 juni werden negen partijen gespeeld in de lentecompetitie. In groep A speelden Marco de Waard en Hugo Faber een thematische Koningsindische partij. Eerstgenoemde leek voordeel te behalen, maar dit viel uiteindelijk tegen. Remise werd hierdoor de uitslag. Bart Dekker nam revanche na drie achtereenvolgende nederlagen door Pim Blijlevens te verslaan. Een merkwaardige zwarte loper op h4 vertraagde het witte aanvalspel, waarna zwart middels een stukoffer de stelling van zijn tegenstander openbrak en het punt naar zich toe trok. Jos van der Tol heeft zijn kansen op het kampioenschap behouden door Frans van Neerven te verslaan. Voor een kampioenschap is hij echter wel afhankelijk van puntverlies van Dirk van Dooren, zoals uit de stand blijkt. In de partij tegen Frans verdedigde Jos zijn pionnen en lukte het Frans niet om door de stelling heen te komen, ondanks een aantal aardige tactische vondsten.
Slechts twee partijen in groep B. Paul van Asseldonk verspeelde zijn laatste kans om aan te haken in het kampioenschap van deze groep door van Benjamin Smits te verliezen. In een ietwat beter drakeneindspel blunderde hij zijn voordeel weg. Roland Robinson had in zijn partij tegen Pascal Boudewijns een gedrongen maar toch ook wel stevige stelling. Onnodig liet hij Pascal binnenkomen waarna hij snel daarna diende op te geven. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C versterkte Gert Visser zijn virtuele koppositie door een van zijn nog overgebleven (theoretische) concurrenten op remise te houden. Wel ging deze remise tegen Joop Zuydendorp ten koste van zijn fraaie 100%-score. Jan de Groot rondde een prima lentecompetitie af met een nieuwe overwinning, ditmaal tegen Wilfrid Haase. Met deze overwinning is Jan zeker van een plaats bij de eerste drie. Sam Rahangmetan wist helaas niet zijn eerste volle punt aan te tekenen tegen Johan van der Tol. In een scherpe partij hield Johan toen de rook was opgetrokken een stuk meer over, de overwinning was daarna niet moeilijk meer. De partij van Chris van der Aa en Arthur Beekmans ging lang gelijk op. Ergens in het eindspel verloor Arthur een toren en daarmee de partij. Ook hier een bijgewerkte stand.

Uitslag interne bekercompetitie (4 juni 2008)
Er werd dinsdag 3 juni nog een partij gespeeld uit de kwartfinale van de bekercompetitie. Gerard van de Kerkhof koos voor een typische 'Gerard-opzet' tegen Hans Nacinovic. Hij sjouwde al zijn pionnen naar voren, ondanks dat zijn koning hierdoor op de tocht kwam. Volgens diverse toeschouwers had Hans daarvan kunnen profiteren, maar koos de verkeerde voortzetting, waardoor Gerard de partij alsnog won.

Programma lentecompetitie (2 juni 2008)
Dinsdag 3 juni wordt de tiende ronde van de lentecompetitie gespeeld in groep B en groep C. In groep A wordt een inhaalprogramma afgewerkt. We beginnen om 20.00 uur!

Glasstad schaaktoernooi Leerdam (31 mei 2008)
Twee HSC'ers speelden zaterdag 31 mei mee aan het rapidtoernooi in Leerdam. Paul van Asseldonk wist met een 50%-score een gedeelde achtste plaats te bereiken. Voor Roland Robinson was de hoogste groep duidelijk te zwaar: met 1 uit 7 eindigde hij op de twintigste en laatste plaats. De eindstanden staan op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (28 mei 2008)
Dinsdag 27 mei werden 14 partijen gespeeld in de lentecompetitie. In groep A stond de negende en laatste ronde op het programma, maar er werden alleen maar inhaalpartijen afgewerkt. Een dubieus kwaliteitsoffer kostte Bart Dekker de kop tegen Bert van de Donk. Frans van Neerven was hard op weg zijn eerste volle punt te scoren, maar blunderde, waardoor Pim Blijlevens zijn eerste volle punt binnenhaalde. Hugo Faber wist via een elementair offer op de koningsvleugel toe te slaan tegen Joep Peeters. In de topper van de avond was Sebastiaan Smits te sterk voor Jos van der Tol. Dirk van Dooren lijkt door dit resultaat de beste papieren te hebben voor het clubkampioenschap, zoals uit de stand blijkt.
In groep B blunderde Long Trân in een stelling waarin hij een kwaliteit zou verliezen een dame weg tegen Pascal Boudewijns. Jessica de Haas gaf de pijp aan Maarten Smit, nadat ze haar tweede pionnetje verloor. Paul van Asseldonk boekte een overwinning op Wim Hordijk, die nog altijd niet van de nul af is. Benjamin Smits stond steeds wat beter, maar Rob Bakels verdedigde naar behoren een leek een halfje te verdienen. Een grote fout werd hem uiteindelijk toch nog fataal. Roland Robinson zette zijn paard aan de rand van het bord en dat was het begin van het einde tegen Gerard van de Kerkhof. Laatstgenoemde heeft nog een half punt nodig om de eerste plaats veilig te stellen, zoals uit de stand blijkt.
In groep C stond Wilfrid Haase binnen de kortste keren een stuk achter. Nadat Joop Zuydendorp een tweede stuk veroverde was het gedaan. Millo Labriaire bewees opnieuw in topvorm te zijn. Dit keer hield ie de koploper in de stand, Ger Wich, op remise. Gert Visser kwam voor de tweede achtereenvolgende week op 6 uit 6, dankzij een overwinning op Derek-Jan Rahangmetan die ergens een stuk kwijtraakte. De reden dat Gert ook een punt verloor was dat Roel van de Donk zich wegens drukke werkzaamheden heeft moeten terugtrekken uit de competitie. Chris van der Aa was te sterk voor Sam Rahangmetan, terwijl Arthur Beekmans af leek te stevenen op een puntendeling met Jan de Groot. De ervaring gaf in deze partij uiteindelijk de doorslag.

Programma lentecompetitie (26 mei 2008)
Dinsdag 27 mei wordt de negende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Geen kampioen... (25 mei 2008)
HSC 1 is er zaterdag 24 mei niet in geslaagd de Jan van Hoof-trofee te heroveren. In de finale was Gardé met 4½ - 1½ een maatje te groot. Een verslag met persoonlijke uitslagen is nog niet ontvangen. HSC 2 speelde gelijk tegen het Veghelse En Passant en eindigde daarmee op de zevende plaats. Van deze wedstrijd is al een verslag binnen.

Programma Oost-Brabanttoernooi (23 mei 2008)
Zaterdag 24 mei wordt de finale van het Oost-Brabant toernooi gespeeld in Eindhoven. Daarmee wordt gebroken met een jarenlange traditie: normaal werd de finaledag begin september gehouden in Lieshout.
HSC 1 mag proberen het kampioenschap weer eens in de wacht te slepen. Om de eerste plaats en de daarbij behorende Jan van Hoof-trofee te verkrijgen, zal moeten worden afgerekend met Gardé uit Maarheeze. HSC 2 speelt een wedstrijd tegen En Passant uit Veghel met als inzet de elfde plaats.

Uitslagen en standen lentecompetitie (22 mei 2008)
Dinsdag 20 mei werd de achtste ronde gespeeld van de lentecompetitie. Met 13 partijen was het bovenzaaltje van Partycentrum De Molen goed gevuld.
In groep A wist Sebastiaan Smits snel een kwaliteit buit te maken. Aangezien Pim Blijlevens geen compensatie had gaf hij vrij snel daarna op. Bart Dekker ging onderuit tegen Dirk van Dooren. Een vrije e-pion in combinatie met zware stukken op de tweede rij maakten een einde aan deze partij. Hugo Faber trok fel ten aanval en leek een prettige stelling te hebben. Nadat de rook enigszins was opgetrokken bleek Jos van der Tol gewoon een beter eindspel te hebben wat hij uiteindelijk won. In de langste partij van de avond had Joep Peeters zeker kansen op de overwinning. Na een ondoordachte zet ging Marco de Waard er echter met de buit vandoor. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie er clubkampioen wordt, zoals uit de stand blijkt.
In groep B mocht Gerard van de Kerkhof zomaar binnenkomen met zijn dame. Wim Hordijk kwam de problemen die hierdoor ontstonden niet meer te boven. Long Trân demonstreerde dat een paard beter kan zijn dan een loper in een eindspel en versloeg Benjamin Smits. Rob Bakels had de hele partij het beste van het spel, maar Pascal Boudewijns kon in het eindspel nog net wegkomen met remise. Maarten Smit en Roland Robinson besloten na een ingewikkelde partij ook tot remise, net voordat de tijdnoodfase zich zou gaan aandienen. Danniël van Boxtel heeft zich helaas moeten terugtrekken uit de competitie. Zijn drie gespeelde partijen zijn uit de stand verwijderd.
In groep C wist Arthur Beekmans een stuk voor te komen, waarna hij zijn partij tegen Johan van der Tol overtuigend won. Ook Millo Labriaire won, maar dat was minder overtuigend. Joop Zuydendorp had namelijk twee pionnen meer in een dubbel toreneindspel, maar gaf een van zijn torens weg. Gert Visser behield zijn 100%-score (6 uit 6) na een geslaagde koningsaanval tegen Roel van de Donk. Toch gaat Ger Wich aan de leiding in de stand. Hij kwam een stuk voor en won, ondanks de mooie compensatie die Chris van der Aa had. Sam en Derek-Jan Rahangmetan speelden hun partij thuis met als resultaat een remise.

Uitslag interne bekercompetitie (21 mei 2008)
Dinsdag 20 mei werd de voorlaatste kwartfinalepartij uit de bekercompetitie ingehaald. Wilfried van de Kimmenade speelde keurig remise met zwart, maar moest vervolgens in de barrage zijn meerdere erkennen in Paul van Asseldonk.

Programma lentecompetitie (19 mei 2008)
Dinsdag 20 mei wordt de achtste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Moira-Domtoren rapidtoernooi Utrecht (17 mei 2008)
Acht HSC'ers waren zaterdag 17 mei in Utrecht om deel te nemen aan het 9e Moira-Domtoren rapidtoernooi. Dirk van Dooren en Bart Dekker kwamen met 4½ uit 7 op de gedeelde vierde plaats uit in groep 1. Sebastiaan Smits haalde een halfje minder en werd gedeeld tiende. Hugo Faber en Paul van Asseldonk scoorden 3 uit 7 en werden gedeeld 15e.
In groep 2 was Wilfried van de Kimmenade de beste HSC'er, met 4 uit 7 werd hij gedeeld negende. Een halfje minder had Joep Peeters; gedeeld 17e. Met 3 uit 7 werd Roland Robinson gedeeld 23e. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

ONSSSK Delft (17 mei 2008)
Bovenstaande afkorting staat voor Open Nederlands Studenten Snel Schaak Kampioenschap. Dit werd op vrijdag 16 mei georganiseerd in Delft en kende ook een deelnemer van HSC. Benjamin Smits haalde 4½ uit 11 en kwam met die score op een gedeelde 26e plaats uit. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (14 mei 2008)
Op dinsdag 13 mei werd de zevende ronde van de lentecompetitie afgewerkt. Met 14 partijen was het aardig druk in ons clublokaal. Het mooie weer inspireerde blijkbaar, want op vele borden waren spectaculaire stellingen te aanschouwen.
In groep A bracht Dirk van Dooren ongewild de spanning terug in deze groep. Bert van de Donk won overtuigend in de aanval. Frans van Neerven offerde in een wat mindere stelling een stuk. Marco de Waard verdedigde nauwkeurig en kon een punt bijschrijven. Het stukoffer van Pim Blijlevens zag er wel leuk uit, maar ook hier sloeg de aanval niet door en boekte Joep Peeters zijn eerste overwinning. Bart Dekker en Sebastiaan Smits vochten een boeiend duel uit, waarbij de beslissing pas in het vierde uur viel. Sebastiaan bevestigde zijn goede vorm door te winnen. Hij stijgt door dit resultaat naar de tweede plaats in de stand.
Alle zes partijen uit deze zevende ronde in groep B werden gespeeld! Jessica de Haas was zoals de laatste tijd wel vaker in sneltreinvaart klaar. Gerard van de Kerkhof had geen enkele moeite een onbesuisd stukoffer te weerleggen. Rob Bakels leek een hele prettige aanvalsstelling te hebben. Na een onbedoeld torenoffer was het echter Long Trân die er met het punt vandoor ging. Roland Robinson lijkt zijn zware vormcrisis een beetje te boven te komen. Wim Hordijk werd in een dame-eindspel verslagen. Hans Nacinovic won twee pionnen, maar zijn ontwikkeling liet te wensen over. Paul van Asseldonk kon daar niet optimaal van profiteren en de partij verzandde in remise. Danniël van Boxtel won een pion en kreeg een hele mooie stelling. Benjamin Smits kreeg de problemen niet opgelost en ging ten onder. Na een interessante openingsfase met geweigerde toren- en stukoffers kwam de partij tussen Pascal Boudewijns en Maarten Smit in rustiger vaarwater. Nadat Pascal de verkeerde kant op rokeerde kon Maarten een stuk ophalen en twintig zetten later het punt. Weinig positiewisselingen in de stand.
In groep C kwam Arthur Beekmans twee pionnen achter tegen Roel van de Donk, die zijn voordeel in het eindspel verzilverde. Sam Rahangmetan was hard op weg zijn eerste overwinning te boeken. Millo Labriaire won echter via een geniepige penning het materiaal met rente terug en won. Ger Wich won al snel enkele pionnen en had daarna geen moeite meer om zijn partij tegen Wilfrid Haase in winst om te zetten. Derek-Jan Rahangmetan had een aardige aanvalsstelling en offerde enthousiast materiaal. Dat had hij beter niet kunnen doen want Jan de Groot steekt in grootse vorm. Hij verdedigde zich goed en hield uiteindelijk een toren meer over. Jan staat nu eerste in de stand!

Programma lentecompetitie (12 mei 2008)
Dinsdag 13 mei wordt de zevende ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

ENCI Limburg Open Maastricht (12 mei 2008)
Het afgelopen Pinksterweekend waren zes HSC'ers, ondanks het warme weer, actief in het vierdaagse toernooi in Maastricht. In de sterk bezette A-groep wist Sebastiaan Smits een keurige gedeelde twintigste plaats te behalen. Met 4½ uit 7 en een uitstekende TPR van 2367 was dit een zeer geslaagd toernooi voor hem. Benjamin Smits was verder de enige HSC'er die boven zijn rating uit steeg. Met een heel behoorlijke TPR van 1953 eindigde hij met 3 uit 7 als gedeeld 105e. Pim Blijlevens kwam uit op 2 uit 7 en werd gedeeld 159e.
In groep B streed Long Trân tot de laatste ronde om de prijzen. Na een nederlaag viel hij terug naar de gedeelde 25e plaats met 4½ uit 7. Derek-Jan Rahangmetan eindigde met 3 uit 7 op een gedeelde 99e plaats. Roland Robinson speelde een dramatisch toernooi. Toen hij na de zesde ronde 2½ punt had met een TPR van 1421, hield hij het voor gezien. Hij eindigde uiteindelijk op de gedeelde 127e plaats.
Verslagen, uitslagen, eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (7 mei 2008)
Op dinsdag 6 mei werden er tien partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A zette Dirk van Dooren zijn zware stukken op de b-lijn om vervolgens met een oprukkende c-pion toe te slaan tegen Pim Blijlevens. Bart Dekker won in een interessante partij van Marco de Waard door middel van een combinatie, waarbij zijn twee vrijpionnen de doorslag gaven. Frans van Neerven probeerde tot in de late uurtjes zijn gunstige lopereindspel te verzilveren, maar Joep Peeters hield stand en bereikte de veilige remisehaven. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep B kon Maarten Smit in een boeiende stelling een stukoffer plaatsen. Deze klap kwam een nietsvermoedende Rob Bakels niet meer te boven. Ook Hans Nacinovic offerde in goede stelling een stuk, maar Gerard van de Kerkhof was niet onder de indruk. De weerlegging was dan ook redelijk eenvoudig. De stelling van Pascal Boudewijns vlak na de opening deed pijn aan de ogen. Na een niet optimale voortzetting van Paul van Asseldonk bevrijdde Pascal zich plotseling razendsnel en zijn stelling verbeterde zienderogen. Uiteindelijk ging Paul in inmiddels mindere stelling door de vlag. Benjamin Smits leek al heel snel goed te staan, maar Roland Robinson hield stand. Na een fout van Benjamin kon hij zelfs afwikkelen naar een toreneindspel met drie pionnen meer, maar liet dit vervolgens nog remise lopen. Toch twee plaatsen winst voor Roland in de stand.
Slechts drie partijen in groep C. Millo Labriaire won een pionnetje en wikkelde af naar een paardeindspel. Arthur Beekmans maakte het hem vervolgens wel heel gemakkelijk door zijn paard weg te geven. Derek-Jan Rahangmetan en Johan van der Tol kwamen al snel remise overeen. Dit was ook de uitslag in de partij tussen Joop Zuydendorp en Jan de Groot, maar hier had laatstgenoemde toch echt wel kansen gehad op meer. Toch een fraaie tweede plaats voor Jan in de stand.

KNSB-ratinglijst van mei (6 mei 2008)
De KNSB-ratinglijst van mei is uit. Vrij weinig gewijzigde ratings, omdat de NBSB er blijkbaar niet in is geslaagd de persoonlijke uitslagen van de diverse NBSB-competities tijdig bij de ratingcommissaris van de KNSB te krijgen. Door deze slordigheid moeten de meeste leden dus nog drie maanden geduld hebben. Al wel verwerkt zijn de KNSB-competitie alsmede diverse toernooien. Hier de HSC-lijst.

Bevrijdingstoernooi Wageningen (5 mei 2008)
Vier HSC'ers speelden op maandag 5 mei mee in Wageningen, waar voor de zestigste keer het Bevrijdingstoernooi georganiseerd werd. Bart Dekker stuntte in de tweede ronde door IGM Normunds Miezis te kloppen. Uiteindelijk eindigde hij met 4 uit 7 (TPR 2310) op een mooie gedeelde vijftiende plaats. Sebastiaan Smits haalde 3 uit 7 en dat betekende een gedeelde 33e plaats. Benjamin Smits had het zwaar in de sterke hoofdgroep getuige zijn 1½ uit 7, waarmee hij gedeeld 55e werd. Roland Robinson kwam uit in groep B en eindigde met 4½ uit 7 op een gedeelde elfde plaats. Een verslag en de diverse eindstanden zijn te vinden op de site van Schaakvereniging Wageningen.

Programma lentecompetitie (5 mei 2008)
Dinsdag 6 mei wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Rapidtornooi Schoten (2 mei 2008)
Bart Dekker en Paul van Asseldonk waren op donderdag 1 mei voor de tweede keer binnen een week present bij een rapidtoernooi in de omgeving van Antwerpen, dit keer in Schoten. In het sterk bezette toernooi behaalde Bart een mooie gedeelde zevende plaats met 6½ uit 9. Paul kwam uit op 5½ punten. Het verslag en een gedeelte van de eindstand zijn hier te vinden.

Uitslagen en standen lentecompetitie (1 mei 2008)
Dinsdag 29 april werden er negen partijen ingehaald dan wel vooruitgespeeld in de lentecompetitie.
In groep A leek Dirk van Dooren na kwaliteitswinst een makkelijke overwinning te gaan boeken op Sebastiaan Smits. Na een blunder kon laatstgenoemde een vol stuk ophalen, waarna remise overeengekomen werd. De damevleugelactie van Bart Dekker was dermate sterk dat Hugo Faber er eigenlijk niet aan te pas kwam in deze partij. Door deze overwinning stijgt Bart naar de vierde plaats in de stand.
In groep B kon Benjamin Smits via een kleine combinatie twee pionnen ophalen. Wim Hordijk won er nog wel eentje terug, maar kon in het vervolg niet zo veel meer uitrichten tegen de sterke positie van de witspeler. Maarten Smit kwam in de opening al snel twee pionnen voor. Nadat Hans Nacinovic er een terug won, kon Maarten handig gebruik maken van de zwakke positie van de zwarte loper, waarna zijn a-pion besliste. Gerard van de Kerkhof en Long Trân brachten een vrij ingewikkelde stelling op het bord. Toen de rook opgetrokken was, bleek Gerard twee pionnen te hebben gewonnen. Even later kwamen zijn zware stukken binnen en was het gedaan. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep C wist Derek-Jan Rahangmetan via een fraaie combinatie Arthur Beekmans te verslaan. Het ongelijke lopereindspel tussen Wilfrid Haase en Johan van der Tol eindigde in een puntendeling. Joop Zuydendorp kwam een kwaliteit voor in zijn partij tegen Sam Rahangmetan en had er geen moeite mee dit voordeel te verzilveren in het eindspel. In de partij tussen Jan de Groot en Ger Wich werden bijzonder lang geen stukken geruild. Toen Ger uiteindelijk een pion voorkwam zag hij toch geen mogelijkheden om door de witte stelling heen te breken, waarna remise overeengekomen werd. Ook hier een bijgewerkte stand.

Uitslagen Oost-Brabanttoernooi (1 mei 2008)
Dinsdag 29 april verzekerde HSC 1 zich middels een monsterzege in Gemert van de eerste plaats in de poule. Er mag nu in de finale gestreden worden om het kampioenschap. Uiteindelijk is er toch nog een verslag van dit team ontvangen.
HSC 2 speelde in de slotronde gelijk in Mierlo. Van dit team wel tijdig een verslag inclusief persoonlijke uitslagen!
De eindstand is opgemaakt nu alle uitslagen van de zevende ronde bekend zijn.

Programma lentecompetitie (28 april 2008)
Dinsdag 29 april worden inhaalpartijen gespeeld in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (28 april 2008)
Op dinsdag 29 april spelen de beide HSC-teams hun laatste groepswedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi. HSC 1 gaat op bezoek in Gemert en kan de eerste plaats veilig stellen door te winnen. HSC 2 speelt in Mierlo, dit keer ook tegen Mierlo, een wedstrijd voor de statistieken.

Rapidtoernooi Oisterwijk (27 april 2008)
Roland Robinson was zaterdag 26 april als enige HSC'er aanwezig bij het rapidtoernooi in Oisterwijk. Hij kon in dit toernooi met een bovengrens van 1975 niet imponeren; hij kwam uit op 3½ uit 9. Een verslag en de eindstanden zullen binnenkort wellicht te vinden zijn op de site van de organiserende vereniging.

Lentetornooi Hoboken (27 april 2008)
Zes HSC'ers waren zaterdag 26 april te vinden in het Belgische Hoboken, om daar deel te nemen aan het jaarlijkse rapidtoernooi. Sebastiaan Smits en Bart Dekker kwamen met 5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats uit. De geldprijzen werden niet gedeeld, maar er werd gekeken naar weerstandspunten. Zo had Sebastiaan als vijfde wel een prijs en Bart als zesde niet. De overige HSC'ers eindigden op 4 uit 7. Voor Hugo Faber lag er een ratingprijs klaar, die vreemd genoeg twee keer zo hoog was dan de prijs van Sebastiaan, die toch een punt meer had gehaald én in dezelfde ratinggroep speelde. Maarten Smit en Benjamin Smits sleepten ook nog allebei een ratingprijs in de wacht. Paul van Asseldonck viel buiten de prijzen, maar kreeg van de organisatie wel een extra c in zijn naam. De eindstanden zijn al te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Externe overzichten bijgewerkt (24 april 2008)
De persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 zijn weer up-to-date. Kijk even naar de overzichten van HSC 1, HSC 2, HSC 3, HSC 4 en HSC 5. Ook de Top 100 is bijgewerkt.

Uitslagen interne bekercompetitie (23 april 2008)
Dinsdag 22 april werden vier partijen gespeeld in de bekercompetitie; twee inhaalpartijen uit de tweede ronde en twee partijen uit de kwartfinale.
De ontwikkeling van Benjamin Smits bleef in zijn partij tegen Paul van Asseldonk wat achter. Met een koning nog in het midden kon Paul dit voordeel omzetten in stukwinst, waarna Benjamin het nog even tevergeefs probeerde in de tijdnoodfase. Winst voor Paul dus. Gerard van de Kerkhof bouwde een gevaarlijke aanval op tegen Danniël van Boxtel. In dit onderdeel is Gerard op zijn sterkst waardoor de stelling niet meer te houden was voor Danniël. Een mataanval van Gerard volgde.
Bart Dekker speelde een prima partij tegen Dirk van Dooren, won enige pionnen en dreef Dirk met een stukoffer in een matnet. Met nog weinig tijd op de klok koos hij voor een remise door eeuwig schaak omdat hij onterecht dacht controle over de stelling te verliezen. Het beslissende vluggertje werd gewonnen door Dirk en hij plaatst zich daarmee als eerste voor de halve finale. De partij tussen Sebastiaan Smits en Bert van de Donk begon pas om 21.15 uur, omdat Bert zich had vergist wat betreft de indeling voor deze avond. Met versneld tempo onstond een partij met wisselende kansen, het eindspel met ongelijke lopers mondde uiteindelijk uit in een remise. In het beslissingvluggertje verblunderde Bert net zoals in de externe wedstrijd tegen Voerendaal 2 een dame, waarmee Sebastiaan de tweede halve finalist werd.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 april 2008)
Dinsdag 22 april was er een inhaalprogramma in de lentecompetitie.
In groep A werden twee partijen gespeeld. In een wat mindere stelling wilde Joep Peeters een pion pakken met een paard, maar deze pion stond gedekt. Ook intern is aanraken zetten waarmee Jos van der Tol een punt binnenhaalde. De andere partij tussen Pim Blijlevens en Hugo Faber eindigde in remise. Hugo stond weliswaar een pion voor maar in een dubbel toreneindspel is dit moeilijk te verzilveren. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep B werden geen partijen gespeeld, waardoor de stand ongewijzigd is.
In groep C is de partij tussen Joop Zuydendorp en Derek-Jan Rahangmetan in remise geëindigd. Het eindspel met zware stukken was volledig in evenwicht. Chris van der Aa haalde een eenvoudige overwinning op Wilfrid Haase; al vroeg in het middenspel won hij een stuk en dit voordeel gaf hij niet meer weg. Johan van der Tol was weer als eerste klaar, het resultaat was helaas voor hem negatief. In een tactische fase verloor hij materiaal tegen Roel van de Donk, waarna opgave van de partij restte. Jan de Groot is bezig aan een sterk seizoen, een derde schaakjeugd zeg maar. Nu was het Millo Labriaire die hij aan zijn zegekar bond en hij bezet daarmee een keurige derde plaats. Ger Wich had weinig problemen met Arthur Beekmans, die na stukverlies moest opgeven. De langste partij van de avond was die tussen Gert Visser en Sam Rahangmetan. In een pionneneindspel met drie pionnen was Gert nog erg geconcentreerd bezig. Deze oplettendheid vertaalde zich in een punt waarmee Gert de eerste plek in de stand nog steviger in zijn bezit heeft.

Programma interne bekercompetitie (21 april 2008)
De loting van de kwartfinale van de bekercompetitie is bekend. Twee van de geprogrammeerde partijen zullen alvast gespeeld worden op dinsdag 22 april. Ook zullen dan nog twee partijen uit de tweede ronde worden ingehaald. We beginnen om 20.00 uur!

Programma lentecompetitie (21 april 2008)
Dinsdag 22 april worden inhaalpartijen gespeeld in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Jubileumtoernooi Blerick (20 april 2008)
Roland Robinson was zondag 20 april als enige HSC'er present bij het toernooi ter ere van het 25-jarig jubileum van de Blerickse Schaakvereniging. Hij eindigde in de tweede groep als gedeeld derde (vijfde op weerstandspunten), hetgeen hem een fles wijn opleverde. Een verslag en de eindstanden zullen binnenkort te vinden zijn op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen externe competitie (20 april 2008)
Op zaterdag 19 april kwam HSC 1 tot een kleine winst in Voerendaal en eindigde daarmee nog in de middenmoot.
HSC 2 ging voor de derde keer op rij onderuit, dit keer in Waalwijk. Ook voor dit team uiteindelijk een middenmootpositie.
Alle overzichten zijn bijgewerkt. Het verslag van HSC 1 is toegevoegd, dat van HSC 2 is inmiddels ook geplaatst.

Open international de Balagne (17 april 2008)
Een beetje oud nieuws, maar Pim Blijlevens en Albert Coenen waren van 6 tot en met 12 april, tesamen met oud-lid Arnoud de Graaf te vinden op Corsica, om daar deel te nemen aan een open toernooi. Pim eindigde op een verdienstelijke gedeelde twaalfde plaats met 5½ uit 9. Arnoud kwam op 5 punten uit en Albert scoorde 50%. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Programma externe competitie (17 april 2008)
Op zaterdag 19 april is de laatste ronde van de externe competitie. Van onze club komen alleen nog het eerste- en het tweede team in actie.
HSC 1 is zo goed als veilig en kan in de uitwedstrijd tegen het nog wel in degradatiegevaar verkerende Voerendaal 2 dus vrijuit spelen.
HSC 2 sluit de competitie af in Waalwijk. Na de misstap van de vorige ronde is de tweede plaats het hoogst haalbare, mits er gewonnen wordt én er door concurrenten punten gemorst worden.

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 april 2008)
Op dinsdag 15 april werd de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. De opkomst was behoorlijk hoog; er werden 13 partijen gespeeld in de verschillende groepen.
In groep A werd al snel de vrede getekend in de partij tussen Jos van der Tol en Marco de Waard. Bert van de Donk offerde een stuk voor aanval en zijn moed werd beloond: na een mindere voortzetting moest Pim Blijlevens zijn koning omleggen. Hugo Faber wist in een vooruitgespeelde partij Frans van Neerven te verslaan. Sebastiaan Smits kwam een kleine kwaliteit voor, maar het kostte hem vervolgens nog veel moeite om door de stugge defensie van Joep Peeters heen te breken. Uiteindelijk lukte het hem, waardoor hij twee plaatsen stijgt in de stand.
In groep B werden vier partijen gespeeld. Jessica de Haas leverde al snel een stuk in tegen Benjamin Smits. Paul van Asseldonk rekende even later gedecideerd af met Rob Bakels. Pascal Boudewijns leek in een toreneindspel met een pion minder een halfje te gaan scoren tegen Gerard van de Kerkhof. Hij wilde meer en kreeg uiteindelijk minder. Roland Robinson bracht een sterk kwaliteitsoffer, waarna zijn loper in combinatie met een ver opgerukte vrijpion beslissend waren in de partij tegen Danniël van Boxtel. Een nieuwe koploper in de stand.
In groep C stond Millo Labriaire al snel goed, maar na een slechte zet van Johan van der Tol was het onmiddellijk afgelopen. Joop Zuydendorp versloeg Roel van de Donk terwijl Arthur Beekmans zijn tweede overwinning boekte door in een pionneneindspel Wilfrid Haase te slim af te zijn. Gert Visser won een toren in de topper tegen Ger Wich, zodat hij de eerste plaats nog steviger in handen heeft gekregen. In de langste partij van de avond leek Chris van der Aa als winnaar uit de bus te komen. In tijdnood ging het echter verkeerd en kon Jan de Groot toeslaan. Laatstgenoemde stijgt naar een keurige derde plaats in de stand.

Uitslag interne bekercompetitie (16 april 2008)
Dinsdag 15 april werd een partij uit de tweede ronde van de bekercompetitie ingehaald. Maarten Smit maakte in een ingewikkelde stelling een grote fout, waarna Bart Dekker niet al te veel moeite meer had het punt binnen te halen.

Programma lentecompetitie (14 april 2008)
Dinsdag 15 april wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 april 2008)
Op dinsdag 8 april werden zeven inhaalpartijen gespeeld in de lentecompetitie.
In groep A zette Jos van der Tol zichzelf buitenspel door de damevleugel dicht te schuiven. Dirk van Dooren sloeg vervolgens toe op de koningsvleugel. Sebastiaan Smits kwam weer op 50% na een cadeautje van Bert van de Donk, die zijn toren in de aanbieding deed. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep B werden twee partijen vooruitgespeeld. Jessica de Haas behaalde haar eerste overwinning door Wim Hordijk via een truc een toren afhandig te maken. Long Trân won tegen Maarten Smit in het middenspel een pion en had goede kansen in het eindspel. Toen hij, inmiddels in remisestelling, een onverantwoorde winstpoging deed, ging het punt uiteindelijk de andere kant op. Ook hier een bijgewerkte stand.
Drie partijen in groep C. Ger Wich kon na een foutje van Derek-Jan Rahangmetan diens koningsstelling binnendringen met groot materieel en dat was meteen beslissend. Johan van der Tol leek een snelle beslissing te forceren tegen Jan de Groot. In plaats van een stuk te winnen moest hij zijn kwaliteit voorsprong weer inleveren, maar in het eindspel sloeg hij alsnog toe. Arthur Beekmans boekte zijn eerste zege in deze groep ten koste van Sam Rahangmetan en stijgt een plaatsje in de stand.

Finale interne bekercompetitie (9 april 2008)
Dinsdag 8 april werd dan eindelijk de finale gespeeld van de bekercompetitie van het vorige seizoen. De partij was een beetje een anti-climax: Gerard van de Kerkhof vergiste zich in iets betere stelling door een foutieve combinatie op het bord te brengen die hem een dame tegen een stuk kostte. Bart Dekker is daardoor voor het eerst bekerhouder!

Uitslagen Oost-Brabanttoernooi (9 april 2008)
Op dinsdag 8 april werden twee monsterzeges geboekt door de HSC-teams. HSC 1 zette het verzwakte Geldrop met maar liefst 6 - 0 opzij en heeft alles weer in eigen hand. HSC 2 was met 5½ - ½ overtuigend te sterk voor Gemert en komt van de laatste plaats af. De verslagen van zowel HSC 1 als HSC 2 zijn inmiddels binnen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen van de zesde ronde bekend zijn.

Programma lentecompetitie (7 april 2008)
Dinsdag 8 april worden inhaalpartijen gespeeld in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (7 april 2008)
Op dinsdag 8 april spelen de beide HSC-teams een thuiswedstrijd. HSC 1 ontvangt koploper Geldrop en moet winnen om nog een kans te houden op een finaleplaats. HSC 2 gaat proberen de laatste plaats over te dragen aan tegenstander Gemert. We beginnen om 20.00 uur!

Tweetallentoernooi Roosendaal (6 april 2008)
Zes HSC'ers, verdeeld over drie tweetallen, waren op zaterdag 5 april bij het jaarlijkse Tweetallentoernooi in Roosendaal. Er werden geen bijzondere prestaties geleverd. In de hoofdgroep, waarin gesnelschaakt werd, kwam het duo Bart Dekker en Hugo Faber niet verder dan de 23e plaats. De gebroeders Benjamin en Sebastiaan Smits eindigden dertigste. In de rapidgroep werd het tweetal Rob Bakels en Roland Robinson achtste. De eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 april 2008)
Op dinsdag 1 april werden 13 partijen gespeeld in de vierde ronde van de lentecompetitie.
In groep A offerde Dirk van Dooren een kwaliteit, maar Marco de Waard kon door tijdig terug te offeren een halfje veiligstellen. Jos van der Tol offerde een paard op f7 en kon na het min of meer gedwongen kwaliteitsoffer van Bert van de Donk de vis al snel op het droge brengen. Ook Bart Dekker kwam een stuk achter, maar hier was geen sprake van een offer. Joep Peeters dwong hem via een koningsaanval een vol stuk in te leveren. Bart gaf de partij niet direct op, alhoewel hij nul komma nul compensatie had, en kreeg nog gelijk ook. De eindspelbehandeling van Joep was van een dusdanig niveau dat Bart uiteindelijk zelfs won. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
Vijf partijen in groep B. Rob Bakels leverde in een al moeilijke stelling materiaal in en verloor hierdoor van Gerard van de Kerkhof. Wim Hordijk leek opnieuw voor een verrassing te gaan zorgen, maar wist het punt net als vorige week niet binnen te brengen. Pascal Boudewijns had een pion minder en was opgezadeld met een verminkte pionnenstructuur, maar schwindelde zich weer uit de problemen. Roland Robinson verloor in een interessante stelling twee pionnen, waarna Long Trân niet al te veel moeite meer had het eindspel te verzilveren. In de partij tussen Benjamin Smits en Hans Nacinovic leek de stelling lange tijd in evenwicht, maar in de tijdnoodfase was de jongste van de twee toch wat handiger. Maarten Smit kwam de ontwikkelingsproblemen na een minder geslaagd openingsnieuwtje eigenlijk nooit te boven. Toch duurde het tot in de uitvluggerfase eer Paul van Asseldonk het ontstane toreneindspel met pluspionnen wist te winnen. Door dit resultaat stijgt hij naar de tweede plaats in de stand.
Ook vijf partijen in groep C. Johan van der Tol trok weer vol ten aanval en offerde daarbij materiaal. Chris van der Aa wist zich staande te houden en won. Ger Wich kon in het middenspel een stuk buitmaken tegen Sam Rahangmetan, waarna laatstgenoemde opgaf. Arthur Beekmans kon het niet bolwerken tegen de koploper in de stand, Gert Visser. Millo Labriaire weigerde een remiseaanbod in een gelijk eindspel. Hierna wist Derek-Jan Rahangmetan toch een pion voor te komen en vervolgens bekwaam te winnen. Roel van de Donk leek goed te staan, maar kwam toch een kwaliteit achter. Hoewel hij compensatie leek te hebben ging Jan de Groot er met het volle punt vandoor.

Programma lentecompetitie (31 maart 2008)
Dinsdag 1 april wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (29 maart 2008)
Op zaterdag 29 maart werd er twee keer gewonnen, een keer gelijkgespeeld en twee keer verloren door de HSC-teams.
HSC 1 behaalde een even knappe als belangrijke zege op de nummer twee in de stand, 't Pionneke uit Roermond: er werd gewonnen met 4½ - 3½. HSC 2 ging met het schaamrood op de kaken onderuit tegen De Drie Torens 2, 3 - 5. Kampioen HSC 3 speelde de laatste wedstrijd ternauwernood gelijk tegen Nuenen. HSC 4 rekende met 5 - 3 af met het puntloze Kemppion 3. Helaas verloor HSC 5 ook de laatste wedstrijd van het seizoen; Nuenen 2 was met 2½ - 5½ sterker.
De overzichten zijn bijgewerkt, voorzover de gegevens beschikbaar waren. Vier ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (27 maart 2008)
Op zaterdag 29 maart is alweer de volgende ronde van de externe competitie. We spelen met vijf teams thuis in ons eigen clubloklaal Partycentrum De Molen, Molenstraat 104 in Helmond. Aanvang is zoals gebruikelijk om 13.00 uur.
HSC 1 krijgt in de strijd tegen degradatie een lastige opponent. 't Pionneke uit Roermond staat tweede en heeft nog baat bij een overwinning.
Voor de overige teams staat er niet zo veel meer op het spel.
HSC 2 krijgt de reserves van De Drie Torens uit Tilburg op bezoek. Een mooie gelegenheid om de tweede plaats nog vaster in handen te krijgen.
Voor kampioen HSC 3 is het zaak om vooral met vijf spelers op te komen dagen, dit om puntenaftrek te voorkomen. Maar adel verplicht: we verwachten ook in de slotronde een zege tegen Nuenen.
HSC 4 speelt tegen de nummer laatst, Kemppion 3 uit Steensel, een team dat er tot nu toe nog niet in slaagde te winnen.
HSC 5 heeft nog één kans om van die hatelijke nul af te komen. Dan moet er wel minimaal gelijk worden gespeeld tegen middenmoter Nuenen 2.

HSC uitgeschakeld (27 maart 2008)
Op woensdag 26 maart bleek Stukkenjagers net iets te sterk voor ons NBSB-bekerteam, 2½ - 1½. Het verslag is al binnen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (26 maart 2008)
Op dinsdag 25 maart werd de derde ronde van de lentecompetitie afgewerkt.
Alle vijf partijen werden gespeeld in groep A! Bert van de Donk schreef zijn derde achtereenvolgende halfje bij in zijn korte partij tegen Joep Peeters. Kersverse Brabants kampioen Dirk van Dooren wikkelde naar een gunstig eindspel af tegen Frans van Neerven en won dit. Bart Dekker offerde twee stukken en kreeg de witte koning hiermee in het open veld. Na een gemiste, op het eerste oog kansrijke voortzetting toonde Jos van der Tol de incorrectheid van de offers aan. Marco de Waard offerde in de opening een pion en kreeg twee verbonden vrijpionnen ter compensatie. Pim Blijlevens gaf op zijn beurt twee pionnen, waardoor hij er dus een achter stond en slaagde er in het eindspel remise te houden. In de langste partij van de avond leek Sebastiaan Smits met een stuk voor een overwinning te gaan boeken op Hugo Faber. Deze trok in de tijdnoodfase zijn trucendoos echter open en ging er zelfs met het volle punt vandoor. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep B hielden Maarten Smit en Gerard van de Kerkhof het al na elf zetten voor gezien: remise. Dat resultaat bereikten Jessica de Haas en Roland Robinson ook, maar zij deden er aanzienlijk langer over. Paul van Asseldonk won in zijn partij tegen Long Trân eerst een belangrijke pion en vervolgens een kwaliteit, waarna de winst een feit was. Ook Wim Hordijk veroverde de kwaliteit en ook hier had dat beslissend moeten zijn, maar tegenstander Hans Nacinovic mazzelde door via een schaakje een toren en daarmee de partij te winnen. Danniël van Boxtel leek op de goede weg tegen Pascal Boudewijns totdat deze in Danniël's tijdnood met een briljante schwindel op de proppen kwam. Ook hier een bijgewerkte stand.
In groep C weer veel uitgestelde partijen. De enige partij uit de derde ronde die gespeeld werd was die tussen Chris van der Aa en Millo Labriaire, waarin eerstgenoemde won. In een vooruitgespeelde partij verloor Arthur Beekmans in een goede stelling een belangrijke pion. Hierna kwam Joop Zuydendorp niet meer in gevaar. Sam Rahangmetan en Wilfrid Haase speelden hun partij al buiten de clubavond vooruit. Wilfrid won. Verder nog een correctie: Derek-Jan Rahangmetan speelde vorige week geen remise tegen Chris van der Aa, maar hij won. Dit is inmiddels verwerkt in de stand.

Programma NBSB-bekercompetitie (26 maart 2008)
HSC speelt woensdag 26 maart in de halve finale van de NBSB-bekercompetitie een uitwedstrijd in Tilburg tegen Stukkenjagers.

Programma lentecompetitie (24 maart 2008)
Dinsdag 25 maart wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

DIRK VAN DOOREN BRABANTS KAMPIOEN! (24 maart 2008)
Van vrijdag 21 tot en met maandag 24 maart werd in Rosmalen het Brabants Kampioenschap gehouden. Zojuist is bekend geworden dat Dirk van Dooren de ongedeelde winnaar is met 5½ uit 7! In de slotronde versloeg hij de koploper na zes ronden David van Kerkhof, terwijl laatste concurrent Niels Ondersteijn zijn partij niet kon winnen. Van harte gefeliciteerd! Dirk mag nu meedoen aan de halve finale van het Nederlands Kampioenschap begin volgend jaar. Verslagen, uitslagen, eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Gambiettoernooi Nieuwegein (23 maart 2008)
Vier HSC-ers waren op paaszaterdag naar Nieuwegein gereden om deel te nemen aan het 25e paasschaaktoernooi van de inmiddels opgeheven vereniging Het Gambiet uit Nieuwegein. In de hoogste groep was Hugo Faber op dreef en werd met 5½ uit 7 keurig tweede, net achter favoriet Jesper Nederlof. Bart Dekker werd derde met 4½ en mocht ook een beker in ontvangst nemen. Maarten Smit kwam niet verder dan 2½ uit 7. In groep C eindigde Roland Robinson net buiten de prijzen. Met 3 uit 7 werd hij vierde. Een verslag, de eindstanden en foto's zijn te vinden op de site van Het Gambiet.

HSC A verliest (21 maart 2008)
Donderdag 20 maart ging HSC A in Veldhoven pas na zware strijd ten onder. De thuisclub is door dit resultaat kampioen. Het verslag is inmiddels gemaakt. De wedstrijden van deze ronde werden dit keer wél allemaal op tijd gespeeld, zodat de eindstand al kon worden opgemaakt.

Uitslagen en standen lentecompetitie (19 maart 2008)
Op dinsdag 18 maart werden maar liefst zeven partijen uitgesteld, waardoor het totaal na twee ronden op 17 van de 34 komt. Dat moet de komende ronden beter gaan, want er is niet veel ruimte voor inhaalpartijen!
In groep A werd één geprogrammeerde partij gespeeld. Marco de Waard won in de langste partij van de avond op mooie wijze van Sebastiaan Smits. Bart Dekker speelde zijn partij met Frans van Neerven vooruit en won ook. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
Vier partijen in groep B. Jessica de Haas verloor bijzonder snel van Long Trân, die zijn entree maakte in de interne competitie. Wim Hordijk had zich een dag eerder verzekerd van een plaats in deze groep en kwam nu al meteen met een plusje uit de opening. Maarten Smit nam echter het initiatief over en won. Gerard van de Kerkhof wist al snel twee pionnen buit te maken, maar Paul van Asseldonk had duidelijke compensatie. In de tijdnoodfase werd het remise door eeuwig schaak. Pascal Boudewijns offerde in zijn vooruitgespeelde partij tegen Benjamin Smits een stuk voor drie pionnen en speelde het vervolgens vlekkeloos uit. Ook hier een bijgewerkte stand.
Ook vier partijen in groep C. De nieuwe interne deelnemer Derek-Jan Rahangmetan gaf meteen zijn visitekaartje af door Chris van der Aa in verloren stelling via een leuke combinatie een halfje af te snoepen. Millo Labriaire ging onderuit tegen Wilfrid Haase, wiens mobiele telefoon tijdens de partij af ging. Uiteraard bleef dit incident onbestraft. Ger Wich wist Joop Zuydendorp al snel een stuk afhandig te maken en won uiteindelijk. In de topper van deze groep toonde Gert Visser zich sterker dan Jan de Groot, waardoor hij nu alleen leidt in de stand.

HSC B gedegradeerd (19 maart 2008)
Dinsdag 18 maart was HSC B in Mierlo helaas niet opgewassen tegen Geldrop. De thuisclub won met 3 - 1, waardoor ons B-team volgend seizoen een klasse lager gaat spelen. Er is inmiddels een verslag aangeleverd.
Ook slecht nieuws voor HSC A. De Combinatie won in hetzelfde clublokaal met 4 - 0 van Mierlo, waardoor het laatste sprankje hoop op prolongatie van de titel in klasse C1 nu definitief vervlogen is.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (19 maart 2008)
De laatste barrage van de herfstcompetitie werd op maandag 17 maart gespeeld. Wim Hordijk won de twee rapidpartijen van Joop Zuydendorp, zodat hij de laatste plaats in groep B gaat innemen.

Programma lentecompetitie (17 maart 2008)
Dinsdag 18 maart wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (17 maart 2008)
Dinsdag 18 maart speelt HSC B het alles beslissende degradatieduel in Mierlo tegen Geldrop. Een gelijkspel is voldoende voor klassebehoud.
Twee dagen later is het de beurt aan HSC A. In Veldhoven mag onverwacht gestreden gaan worden om het kampioenschap na de verrassend grote nederlaag van De Combinatie tegen Veldhoven. Een hele grote overwinning is echter wel een vereiste!

Programma clubavonden (16 maart 2008)
Een overzicht van wat er de komende maanden op de clubavond te doen is staat hier.

De Drie Torens Voorjaarstoernooi Tilburg (15 maart 2008)
Drie HSC-ers waren zaterdag 15 maart aanwezig bij het eerste Voorjaarstoernooi van fusieclub De Drie Torens in Tilburg. Dirk van Dooren was ratingfavoriet en maakte zijn status waar: met 6 uit 7 won hij het toernooi. Bart Dekker moest met 5 punten genoegen nemen met de ongedeelde derde plaats. Maarten Smit haalde nóg een punt minder en werd daarmee gedeeld zesde van de in totaal slechts 18 deelnemers. Uitslagen, de eindstand en foto's zijn te vinden op de site van De Drie Torens.

HSC-weekendtoernooi (13 maart 2008)
In het weekend van 4 tot en met 6 juli 2008 wordt het zeventiende HSC-weekendtoernooi georganiseerd. Plaats van handeling is ons clublokaal, Partycentrum De Molen. Schrijf je nu vast in!

Uitslagen en standen lentecompetitie (12 maart 2008)
De opkomst op dinsdag 11 maart tijdens de eerste ronde van de lentecompetitie was door de barrages en de wedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi niet bijster hoog. Van de 17 geprogrammeerde partijen werden er slechts zeven gespeeld.
In groep A hielden Bert van de Donk en Marco de Waard het al na acht zetten voor gezien: remise. Sebastiaan Smits wist Frans van Neerven via een koningsaanval over de h-lijn te kloppen. De vreemdste partij was de vooruitgespeelde partij tussen Dirk van Dooren en Hugo Faber. Eerst was er enige onduidelijkheid over het vantevoren afgesproken tempo. In de uitvluggerfase had Hugo een gewonnen stelling bereikt, maar zijn tijd slonk snel. Met nog luttele seconden op de klok liet Hugo het na om eeuwig schaak te geven om vervolgens door de vlag te gaan. Dirk staat door dit cadeautje mede aan de leiding in de stand.
In groep B nam Hans Nacinovic revanche tegen Jessica de Haas, waarvan hij in de herfstcompetitie nog verloor. Benjamin Smits bereikte na de opening een uitstekende stelling, maar speelde op een cruciaal moment niet de juiste zet. Maarten Smit nam het initiatief over en won, waardoor hij medekoploper is in de stand.
In groep C kwam Gert Visser een stuk voor tegen Johan van der Tol. De paar pionnen ter compensatie bleken niet voldoende. Gert deelt de eerste plaats in de stand voorlopig met Jan de Groot, die in een leuke partij Sam Rahangmetan versloeg.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (12 maart 2008)
De laatste barrages van de herfstcompetitie zouden dinsdag 11 maart worden afgewerkt. Dat lukte niet helemaal: de beslissingstweekamp tussen Wim Hordijk en Joop Zuydendorp, waarvan de winnaar een plaats in groep B zal krijgen, werd opnieuw uitgesteld. Vermoedelijk wordt er nu zeer binnenkort buiten de clubavond gespeeld.
De halve competitie tussen de nummers vier van groep 1, groep 2 en groep 3, met als inzet één plaats in groep A werd wel gespeeld. Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk golden gezien hun rating als favoriet, maar Joep Peeters wilde daar niets van weten. In de eerste partij won hij gedecideerd van Gerard en in de tweede partij leek hij korte metten te maken met Paul. Hij maakte het nog spannend door een volledig gewonnen stelling remise te laten lopen. Gerard deed in de slotpartij echter zijn sportieve plicht door Paul te verslaan, waardoor het laatste ticket voor groep A verrassend naar Joep Peeters gaat.

Uitslag interne bekercompetitie (12 maart 2008)
Dinsdag 11 maart werd de laatste partij uit de eerste ronde van de bekercompetitie 'gespeeld'. Bart Dekker versloeg Millo Labriaire via een mat-in-twee.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (12 maart 2008)
Op dinsdag 11 maart slaagde HSC 2 er opnieuw niet in te winnen. In Mierlo werd met 4 - 2 verloren van Geldrop. Het verslag is al ontvangen. De stand wordt bijgewerkt als alle uitslagen van de vijfde ronde bekend zijn.

Programma lentecompetitie (10 maart 2008)
De laatste barrages in de herfstcompetitie zijn nog niet gespeeld, maar toch wordt er op dinsdag 11 maart alvast begonnen met de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur!

Programma herfstcompetitie (10 maart 2008)
De laatste barrages in de herfstcompetitie worden op dinsdag 11 maart gespeeld. Wim Hordijk en Joop Zuydendorp spelen een tweekamp met als inzet een plaats in groep B. Joep Peeters, Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk strijden in een halve rapidcompetitie om het laatste ticket voor groep A. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (10 maart 2008)
Op dinsdag 11 maart speelt HSC 2 in de vijfde ronde een uitwedstrijd in Mierlo tegen Geldrop. HSC 1 is deze ronde vrij.

HSC 3 KAMPIOEN!! (8 maart 2008)
Op zaterdag 8 maart wist HSC 3 Groot Ravenstein met 5 - 3 te kloppen. Omdat De Drie Torens 3 intussen met dezelfde cijfers won van de enig overgebleven concurrent De Kentering is ons derde kampioen! Volgend seizoen mag er voor het eerst in de geschiedenis in de eerste klasse NBSB gespeeld gaan worden!
De overige HSC-teams waren vandaag beduidend minder succesvol. HSC 1 had een complete off-day en ging in Roosendaal met maar liefst 6 - 2 onderuit tegen een behoorlijk verzwakt team van De Pion. HSC 2 kon het niet bolwerken tegen het sterke De Drie Torens. Dat dit team niet voor niks ongeslagen bovenaan staat bewees het middels een ruime 6 - 2 overwinning. HSC 4 kon door omstandigheden slechts zes man op de been brengen en die haalden 1½ bordpunten in Breda tegen Baronie 5. HSC 5 verloor in Boxtel met nóg ruimere cijfers van Dubbelschaak 3: 7 - 1.
De overzichten zijn bijgewerkt, voorzover de gegevens beschikbaar waren. Drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (6 maart 2008)
Op zaterdag 8 maart spelen de vijf HSC-teams uitwedstrijden in de externe competitie.
HSC 1 gaat in Roosendaal proberen het degradatiespook definitief te verdrijven in de wedstrijd tegen De Pion.
Voor HSC 2 staat de belangrijkste ontmoeting uit deze competitie op het programma. In Tilburg moet het sterke, tot nu toe ongeslagen De Drie Torens bestreden worden.
Koploper HSC 3 reist naar Ravenstein en mag geen fouten maken tegen het laag geklasseerde Groot Ravenstein.
HSC 4 speelt in Breda tegen Baronie 5, een middenmoter met net zoveel matchpunten als ons vierde.
HSC 5 gaat naar Boxtel en treft daar de nummer 2 in de stand, Dubbelschaak 3.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (5 maart 2008)
Op dinsdag 4 maart werden de eerste barrages van de herfstcompetitie afgewerkt. In groep 1 werd een halve competitie gespeeld tussen Hugo Faber, Marco de Waard en Joep Peeters om te bepalen welke twee zich rechtstreeks zouden plaatsen voor groep A. In de eerste partij wist Marco met wit te winnen van Joep. Een vechtremise tegen Hugo leverde Marco vervolgens een plaats in groep A op. Hugo speelde de laatste partij in de prettige wetenschap dat remise genoeg zou zijn. Joep moest winnen maar verloor uiteindelijk, waardoor hij zich mag opmaken voor een nieuwe barrageronde die volgende week dinsdag gespeeld gaat worden. Dan ontmoet hij in een halve competitie de nummers 4 van de andere groepen, Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk, en dan is er nog één ticket te verdienen voor groep A.
De barrage tussen Wim Hordijk en Joop Zuydendorp, met als inzet een plaats in groep B, ging niet door. Vermoedelijk wordt er volgende week dinsdag alsnog gespeeld.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (5 maart 2008)
Op dinsdag 4 maart maakte HSC 1 met 5 - 1 een eind aan de ongeslagen status van Deurne. Dit hadden onze gasten wel een beetje aan zichzelf te wijten: ze kwamen slechts met vier personen opdagen. Het verslag is nog niet ontvangen. De stand is al wel bijgewerkt.

Programma herfstcompetitie (3 maart 2008)
De herfstcompetitie is bijna afgelopen; alleen de barrages moeten nog worden afgewerkt. De eerste ronde vindt plaats op dinsdag 4 maart. Wim Hordijk en Joop Zuydendorp spelen een tweekamp met als inzet een plaats in groep B. Hugo Faber, Marco de Waard en Joep Peeters spelen een halve rapidcompetitie met als inzet twee plaatsen in groep A. De verliezer krijgt volgende week dinsdag een laatste kans zich te kwalificeren voor groep A, als hij een barrage speelt met de twee nummers 4 uit de andere groepen. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (3 maart 2008)
Op dinsdag 4 maart speelt HSC 1 de inhaalwedstrijd uit de derde ronde tegen Deurne. We beginnen om 20.00 uur!

Opifex Rapidschaaktoernooi Bergen op Zoom (2 maart 2008)
Zaterdag 1 maart speelden acht HSC'ers mee in het sterk bezette Opifex rapidtoernooi in Bergen op Zoom. De acht konden niet om de prijzen meespelen. Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits eindigden samen met oud-lid Karel Looijmans op een gedeelde 16e plaats met 4½ punt. Paul van Asseldonk, Bart Dekker, Maarten Smit, Pim Blijlevens en Benjamin Smits eindigden een treetje lager, op de gedeelde 23e plaats met 4 punten. Jessica de Haas kwam uit op 3 punten en werd daar gedeeld 49e mee. Een verslag, uitslagen en de eindstand zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (27 februari 2008)
Op dinsdag 26 februari werden alle resterende partijen in de herfstcompetitie afgewerkt.
In groep 1 speelden Arthur Beekmans en Millo Labriaire na zware strijd remise. Hugo Faber won van Johan van der Tol en aangezien Dirk van Dooren zijn sportieve plicht deed door Marco de Waard te verslaan, mag laatstgenoemde nu samen met Hugo Faber en Joep Peeters een barrage afwerken voor twee plaatsen in groep A. Degene die derde wordt in deze minicompetitie krijgt een herkansing; hij mag namelijk met de nummers 4 van de andere groepen strijden om nog een plaats in groep A. De laatste partij van deze groep, die tussen Dirk van Dooren en Millo Labriaire werd remise gegeven, waardoor deze eindstand is ontstaan.
In groep 2 veroverde Danniël van Boxtel al snel materiaal tegen Jessica de Haas en won daarna snel. Pim Blijlevens moest tot het gaatje gaan om Gert Visser op remise te houden. Laatstgenoemde streed voor zijn laatste kans op een ticket voor groep B en leek te slagen in zijn missie. In de slotfase van de partij liet hij echter een straalgewonnen toreneindspel alsnog remise lopen. Pim voegt zich daardoor bij de gelukkigen die in de lentecompetitie in groep A mogen spelen, zoals blijkt uit de eindstand.

Beide avondteams triomferen (27 februari 2008)
Dinsdag 26 februari walste HSC A met 3½ - ½ over Geldrop heen. Intussen deed HSC B goede zaken door WLC knap te verslaan. Het verslag van HSC A is inmiddels geplaatst; het verslag van HSC B is nog niet ontvangen. De stand is bijgewerkt, hoewel nog niet alle uitslagen bekend zijn.

HSC naar halve finale (27 februari 2008)
Op dinsdag 26 februari werd Eindhoven in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie met grote cijfers geklopt. In de halve finale mag nu aangetreden worden tegen óf Stukkenjagers óf Waalwijk. Lees het snel aangeleverde verslag.

Programma herfstcompetitie (25 februari 2008)
Dinsdag 26 februari worden de laatste inhaalpartijen in groep 1 en groep 2 gespeeld. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (25 februari 2008)
Dinsdag 26 februari spelen de beide avondteams thuis. HSC A ontvangt Geldrop en kan HSC B de helpende hand toesteken door te winnen. HSC B mag intussen zelf ook proberen te winnen van middenmoter WLC. We beginnen om 20.00 uur!

Programma NBSB-bekercompetitie (25 februari 2008)
HSC speelt dinsdag 26 februari in de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie tegen Eindhoven. We beginnen om 20.00 uur!

Cappelle la Grande (23 februari 2008)
Dirk van Dooren is in het open internationaal toernooi in Cappelle la Grande in Frankrijk geëindigd op 5 uit 9. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 februari 2008)
Op dinsdag 19 februari werden vijf partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 had Wim Hordijk aan een half punt genoeg om zich te kwalificeren voor groep B van de lentecompetitie. Millo Labriaire wilde echter niet meewerken en speelde een mooie aanvalspartij die hij gedecideerd won. Benjamin Smits vocht voor zijn laatste kans zich te kwalificeren voor groep A en forceerde daarom in het eindspel. Een nauwkeurig verdedigende Marco de Waard won hierdoor een pion en de partij. Joep Peeters won in een ingewikkelde stelling een pion en de compensatie die Maarten Smit dacht te hebben ontbrak. In de tijdnoodfase maakte Joep het middels een pionoffer mooi af. De bijgewerkte stand vertoont nog maar enkele uitgestelde partijen.
De inhaalpartij in groep 2 eindigde na een zinderend tijdnoodduel op 'vlag'. De inmiddels gewonnen staande Gerard van de Kerkhof bleek na reconstructie slechts 38 zetten te hebben gedaan. Pim Blijlevens lijkt door dit resultaat vrijwel zeker van een plaats in groep A, zoals te zien is in de stand.
In de laatste partij van groep 3 wist Paul van Asseldonk een toreneindspel met pluspion te verzilveren tegen Roland Robinson, in een partij die gespeeld werd in het kader van het Oost-Brabanttoernooi. Door dit resultaat heeft Paul zich geplaatst voor de barrage. Kijk even naar de eindstand in deze groep.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (20 februari 2008)
Op dinsdag 19 februari werd HSC 2 met miniem verschil onderuitgehaald door HSC 1. Het verslag van het thuisteam is inmiddels binnen. Het verslag van de bezoekers laat nog op zich wachten. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen van deze vierde ronde bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (18 februari 2008)
Dinsdag 19 februari worden in groep 1, groep 2 en groep 3 inhaalpartijen gespeeld. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (18 februari 2008)
Op dinsdag 19 februari spelen HSC 2 en HSC 1 tegen elkaar in vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi. We beginnen om 20.00 uur!

Open NBSB-snelschaakkampioenschap Veldhoven (17 februari 2008)
Zaterdag 16 februari werd het open NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams gehouden in Veldhoven. Drie HSC-teams speelden mee, maar konden niet mee doen om de prijzen. HSC 1, bestaande uit Hugo Faber, Sebastiaan Smits, Bart Dekker en Benjamin Smits eindigde op 23 bordpunten. Dat was een half bordpunt meer dan HSC 3, met daarin Paul van Asseldonk, Pim Blijlevens, Albert Coenen en Joep Peeters. HSC 2 (Jack Ruijs, Roel van de Donk, Roland Robinson en Rob Bakels) kwam uit in groep B en eindigde op 15 bordpunten. Roland haalde nog een persoonlijke prijs; hij was de beste derdebordspeler in groep B. Een verslag, uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Cappelle la Grande (15 februari 2008)
Dirk van Dooren neemt vanaf 16 februari deel aan het open internationaal toernooi in Cappelle la Grande in Frankrijk. Hij is te volgen via deze link.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (13 februari 2008)
Op dinsdag 12 februari werden slechts vijf partijen ingehaald, met dank aan het Oost-Brabanttoernooi dat alweer een wedstrijd had geprogrammeerd.
In groep 1 moest Maarten Smit alle zeilen bijzetten om Johan van der Tol van zich af te schudden. In gelijke stelling deed de laatste tenslotte een toren in de aanbieding. Wim Hordijk won de belangrijke wedstrijd tegen Joop Zuydendorp overtuigend. Hij heeft nu nog een halfje nodig om zich te plaatsen voor groep B, zoals uit de stand blijkt.
In de topper van groep 2 wist Jos van der Tol het eindspel te winnen en plaatst zich daardoor voor groep A. De niet geheel fitte Sebastiaan Smits moet even in de wachtkamer. Als de inhaalpartij tussen Pim Blijlevens en Gerard van de Kerkhof niet in remise eindigt, plaatst ook hij zich voor groep A, zoals te zien is in de stand.
In groep 3 stelde Bert van de Donk zich met remise tevreden tegen Rob Bakels. Door dit resultaat is Bert zeker van groep A en Rob van groep B. Pascal Boudewijns hield zijn hoop op een barrageplaats levend door te winnen van Roland Robinson. Ook laatstgenoemde kan zich nog voor die barrage plaatsen, evenals Paul van Asseldonk, zijn tegenstander in de allerlaatste partij in deze groep. Dit alles blijkt uit de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (13 februari 2008)
Dinsdag 12 februari werden twee partijen uit de tweede ronde van de bekercompetitie ingehaald. Dirk van Dooren was in sneltreinvaart klaar met Jessica de Haas. Ook Hans Nacinovic plaatste zich voor de kwartfinale, maar moest daar tegen Ger Wich beduidend langer voor werken.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (13 februari 2008)
Op dinsdag 12 februari haalde HSC 1 eindelijk de wedstrijd uit de eerste ronde tegen Mierlo in. Er werd nipt verloren, maar helemaal nodig was dat niet, zoals uit het snel aangeleverde verslag blijkt. De stand is ook bijgewerkt.

Programma herfstcompetitie (11 februari 2008)
Dinsdag 12 februari worden in groep 1, groep 2 en groep 3 inhaalpartijen gespeeld. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (11 februari 2008)
Op dinsdag 12 februari speelt HSC 1 de inhaalwedstrijd uit de eerste ronde tegen Mierlo. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (10 februari 2008)
Op zaterdag 9 februari werden drie overwinningen en twee nederlagen genoteerd voor de HSC-teams.
HSC 1 haalde verwoestend uit met 7 - 1 tegen het jeugdige D4. HSC 2 won verrassend makkelijk met 6 - 2 van Veldhoven 2. Ook HSC 3 won, met 5½ - 2½ van De Vrijpion, en ligt op koers voor het zo gewenste kampioenschap. Helaas haakte HSC 4 af. Met 5 - 3 werd verloren van de andere titelkandidaat Rochade 2. HSC 5 was totaal niet opgewassen tegen ook een koploper. Rochade uit Tilburg bereikte de maximale score.
De overzichten zijn bijgewerkt, voorzover de gegevens beschikbaar waren. Drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (7 februari 2008)
Op zaterdag 9 februari mogen we na ruim anderhalve maand rust, weer spelen in de externe competitie. We spelen met vijf teams voor de tweede en laatste keer dit seizoen in Wijkgebouw De Fonkel, Prins Karelstraat 123 te Helmond.
HSC 1 speelt een belangrijke wedstrijd tegen D4 uit Oosterhout, die een plaatsje hoger in de stand terug te vinden is. Een overwinning is wenselijk om niet in degradatiegevaar te komen.
HSC 2 ontvangt het altijd lastige Veldhoven 2, momenteel achtste in de stand. Een overwinning is noodzakelijk om promotiekansen in stand te houden.
HSC 3 staat er riant voor, maar mag het tegen De Vrijpion, een niet te onderschatten team uit Boxmeer, niet laten afweten.
HSC 4 speelt een heuse topper. Rochade 2 uit Tilburg is de koploper op bordpunten en bij winst kan het vierde deze concurrent alvast achter zich laten.
HSC 5 ontvangt ook een koploper; het eerste team van Rochade uit Tilburg. Zit er een stunt in?

KNSB-ratinglijst van februari (6 februari 2008)
De KNSB-ratinglijst van februari is uit. De eerste vijf ronden van de KNSB-competitie zijn alvast meegeteld, zodat onze eersteteamspelers een gewijzigde rating hebben. Voor de meeste HSC'ers zal er echter geen verandering zijn. Hier de HSC-lijst.

Noteboomtoernooi Leiden (4 februari 2008)
Afgelopen weekend waren in ieder geval twee HSC'ers geen Carnaval aan het vieren. Albert Coenen en Pim Blijlevens speelden mee aan het Leidse Noteboom weekendtoernooi. Alberts vier remises en een bye waren goed voor een gedeelde 80e plaats. Pim won wel een partij, maar verloor er ook meer en kwam op 1½ punt uit zonder bye. Een verslag, uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 januari 2008)
Op dinsdag 29 januari werden zes partijen ingehaald; in iedere groep twee. Joop Zuydendorp was in groep 1 te sterk voor Johan van der Tol. Arthur Beekmans ontsnapte tegen Wim Hordijk met eeuwig schaak. De stand is bijgewerkt.
In groep 2 wist Jos van der Tol te winnen van Jessica de Haas. De partij tussen Danniël van Boxtel en Pim Blijlevens werd in Mierlo gespeeld in het kader van de avondcompetitie. Afgesproken werd dat deze partij ook zou meetellen voor de interne competitie. Remise was het resultaat en dit heeft de volgende stand tot gevolg.
Twee remises in groep 3. Roel van de Donk greep door dit resultaat tegen Roland Robinson zijn laatste kans om zich voor groep B van de lentecompetitie te plaatsen. Zowel Pascal Boudewijns als Paul van Asseldonk blijven door de puntendeling kans houden op groep A, zoals uit de stand blijkt.

Uitslag interne bekercompetitie (30 januari 2008)
Dinsdag 29 januari werd eindelijk de eersterondepartij gespeeld tussen Hans Nacinovic en John van Rooij. Hans gaat door naar de tweede ronde.

HSC A gelijk, HSC B wint (30 januari 2008)
Dinsdag 29 januari speelde HSC A in Asten gelijk tegen koploper De Combinatie. HSC B won het degradatieduel in en van Mierlo. De verslagen van zowel HSC A als HSC B zijn inmiddels binnen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (28 januari 2008)
Dinsdag 29 januari worden in groep 1, groep 2 en groep 3 inhaalpartijen gespeeld. We beginnen om 20.00 uur!

Programma avondcompetitie (28 januari 2008)
Dinsdag 29 januari staan er in de vijfde ronde van de avondcompetitie twee uitwedstrijden op het programma. HSC A krijgt in Asten de sterke koploper De Combinatie te bestrijden en HSC B speelt het alles beslissende degradatieduel tegen Mierlo.

Grote Bos jeugdweekendtoernooi Geldrop (27 januari 2008)
Afgelopen weekend werd het jaarlijkse jeugdweekendtoernooi in Geldrop gespeeld. Dirk van Dooren ging er in het laatste jaar dat hij mee mag doen vandoor met de eerste plaats. In het toernooi 'in zijn achtertuin' scoorde hij 5 uit 6. Collin Sikteoeboen kwam uit op 3 uit 6, evenals Derek-Jan Rahangmetan. Florian van Maas de Bie eindigde op 1½ uit 6. Verslagen, uitslagen, de eindstand en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Kafmolentoernooi Schijndel (27 januari 2008)
Op zondag 27 januari was het 33e Kafmolentoernooi in Schijndel. Zeven HSC'ers waren op dit gezellige toernooi afgekomen. Paul van Asseldonk viel met 5 uit 7 in de prijzen, evenals Roland Robinson (4). Danniël van Boxtel had ook 4 uit 7, maar mocht geen prijsje uitzoeken. Maarten Smit (3½), Rob Bakels (3), Joep Peeters (3) en Mario Adriaans (2½) eindigden lager in de eindstand, die overigens niet bekend is, daar de organiserende vereniging Schijndel geen website heeft.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (26 januari 2008)
Op zaterdag 26 januari namen zes HSC'ers deel aan het Torenvalktoernooi in Valkenswaard. In de hoogste groep eindigden Maarten Smit en Bart Dekker op een gedeelde vijfde plaats met 4 uit 7. Eerstgenoemde had echter beduidend meer weerstandspunten, waardoor er voor hem een prijsje klaarlag. Hugo Faber (3) en Pim Blijlevens (2) eindigden verder in de achterhoede. In groep B wist Joep Peeters beslag te leggen op de vierde plaats. Roland Robinson viel met 4 uit 7 net buiten de prijzen. Een verslag, de eindstand en foto's zullen binnenkort te zien zijn op de site van het organiserende EVS.

Marienbad Open Marianske Lazne (26 januari 2008)
Paul van Asseldonk is in het open internationaal toernooi in Marianske Lazne in Tsjechië geëindigd met 5½ uit 9. Verdere bijzonderheden op deze link.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 januari 2008)
Op dinsdag 15 januari werd de laatste ronde gespeeld in groep 1. Wim Hordijk wist met zwart te winnen van Johan van der Tol. Hugo Faber mocht na zijn derde pionwinst de felicitaties van Millo Labriaire in ontvangst nemen. Arthur Beekmans kwam al snel een stuk achter tegen Joep Peeters, waardoor laatstgenoemde won. Ook Sam Rahangmetan verloor een stuk en Joop Zuydendorp wist daar wel raad mee. Maarten Smit won na een scherpe, maar misschien niet geheel correcte partij van Benjamin Smits. Nog steeds geen duidelijkheid, zoals uit de stand blijkt.
Vier inhaalpartijen in groep 2. Gerard van de Kerkhof versloeg Jessica de Haas, terwijl Jos van der Tol een toreneindspel met pluspion verzilverde tegen Gert Visser. Hans Nacinovic ging uiteindelijk onderuit tegen Pim Blijlevens en Sebastiaan Smits was in een scherpe partij Danniël van Boxtel de baas. Nog steeds is niemand zeker van een plaats in groep A van de lentecompetitie, zoals te zien is in de stand.
Twee inhaalpartijen in groep 3. Chris van der Aa kwam van de hatelijke nul af door remise te spelen in zijn laatste partij tegen Roel van de Donk. Roland Robinson verloor in een remiseachtig eindspel door concentratieverlies een stuk en daarmee de partij. Zijn tegenstander Frans van Neerven lijkt door dit resultaat vrijwel zeker van een plaats in groep A, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (21 januari 2008)
Dinsdag 22 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie in groep 1 gespeeld. Voor groep 2 en groep 3 staan inhaalpartijen op het programma. We beginnen om 20.00 uur!

Elster Toren toernooi Elst (21 januari 2008)
Op zaterdag 19 januari waren twee HSC'ers afgereisd naar Elst om daar deel te nemen aan een rapidtoernooi. Wilfred Theunissen werd gedeeld negende met 4½ uit 7. Roland Robinson lijkt zijn winterdip nog niet te boven; met 3 uit 7 eindigde hij gedeeld 32e. Een verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SV De Elster Toren.

Marienbad Open Marianske Lazne (21 januari 2008)
Paul van Asseldonk neemt vanaf 19 januari deel aan het open internationaal toernooi in Marianske Lazne in Tsjechië. Hij is te volgen via deze link.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 januari 2008)
Op dinsdag 15 januari werd nog een volledige ronde afgewerkt in groep 1. Millo Labriaire had er na kwaliteitsverlies op zet 8 geen zin meer in tegen Maarten Smit. Een penning kostte Sam Rahangmetan een stuk en daarmee de partij tegen Marco de Waard. Joep Peeters won een pionnetje en verzilverde vervolgens het eindspel tegen Wim Hordijk. Joop Zuydendorp leek heel goed te staan tegen Benjamin Smits, maar blunderde in scherpe stelling een toren weg. Hugo Faber ging in de langste partij van de avond toch nog onderuit tegen Dirk van Dooren, die zich daarmee als eerste heeft geplaatst voor groep A in de lentecompetitie. Voor de rest is er nog weinig duidelijk in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
Twee inhaalpartijen in groep 2. Gerard van de Kerkhof vergat even dat er een stuk hing, maar zijn stelling was zo goed dat Hans Nacinovic er verder toch niet meer aan te pas kwam. In een leuke partij was Gert Visser net iets sterker dan Ger Wich. Geen positiewisselingen in de stand.
Slechts één inhaalpartijtje in groep 3. Bart Dekker wist al snel een stuk van Roel van de Donk in te sluiten, hetgeen zijn negende zege op rij betekende. Ook hier niet zo veel veranderingen in de stand.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (16 januari 2008)
Dinsdag 15 januari speelde HSC 2 de inhaalwedstrijd uit de eerste ronde tegen WLC. Er werd nipt verloren, maar helemaal nodig was dat niet. Het verslag is inmiddels binnengekomen; de stand was al bijgewerkt.

Programma herfstcompetitie (14 januari 2008)
Dinsdag 15 januari wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie in groep 1 gespeeld. Voor groep 2 en groep 3 staan inhaalpartijen op het programma. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (14 januari 2008)
Op dinsdag 15 januari speelt HSC 2 de inhaalwedstrijd uit de eerste ronde tegen WLC. We beginnen om 20.00 uur!

HSC door in NBSB-bekercompetitie (13 januari 2008)
HSC won zaterdag 12 januari in Weert met 2½ - 1½ van Checkmate en gaat naar de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie. Het verslag is inmiddels binnen.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (13 januari 2008)
Op zaterdag 12 januari speelden zeven HSC'ers mee aan het Druiventros rapidtoernooi in Berkel-Enschot. In de hoogste groep haalde Bart Dekker 4 uit 7. Maarten Smit kwam uit op 50%, terwijl Dirk van Dooren zijn dag niet had, getuige een matige 3 uit 7. In groep B wist Rob Bakels als laagst gerate HSC'er verrassend een gedeelde vierde plaats te bemachtigen. Hij haalde maar liefst 5 uit 7. Wilfried van de Kimmenade kwam uit op 4 uit 7, terwijl Joep Peeters (3) en Roland Robinson (2½) enigszins teleurstelden. Een uitslag is nog niet te vinden, maar zal binnenkort wellicht op de site van de organiserende club De Oude Toren te vinden zijn. Wel zijn er al enkele foto's.

Programma NBSB-bekercompetitie (11 januari 2008)
HSC speelt zaterdag 12 januari in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie in Weert tegen Checkmate.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (11 januari 2008)
Donderdag 10 januari verloor HSC 2 de eerste wedstrijd van Deurne. Het verslag is reeds aangeleverd. Alle uitslagen uit de tweede ronde zijn inmiddels bekend, zodat er ook al een nieuwe stand is.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (9 januari 2008)
HSC 1 speelde op dinsdag 8 januari in Eindhoven tegen WLC, in het kader van het Oost-Brabanttoernooi. Uiteindelijk kwam er een gelijkspel uit de bus gerold, maar er had wellicht iets meer in gezeten. Het verslag is inmiddels binnen.

Uitslag interne bekercompetitie (9 januari 2008)
Dinsdag 8 januari wist Wilfried van de Kimmenade de kwartfinale van de interne bekercompetitie te bereiken, door met zwart te winnen van Chris van der Aa.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 januari 2008)
De opkomst was op de eerste clubavond van het jaar, op dinsdag 8 januari, vrij matig. Slechts zeven van de zestien partijen uit de negende ronde van de herfstcompetitie werden gespeeld.
In groep 1 kwam Marco de Waard met een pion minder uit de opening. Johan van der Tol verloor echter de kleine kwaliteit en een blunder versnelde vervolgens het einde. Hugo Faber kwam al snel een kwaliteit voor tegen Sam Rahangmetan en kwam hierna niet meer in gevaar. Kijk even naar een nauwelijks gewijzigde stand.
In groep 2 was Gerard van de Kerkhof te sterk voor Wilfrid Haase. Jessica de Haas won na een spannend gevecht van Ger Wich. Gert Visser kon na een avontuurlijk gespeeld middenspel de juiste voortzetting niet vinden, waardoor de gedekte vrijpion van Hans Nacinovic een stuk en de winst opleverde. Hans lijkt door deze overwinning groep C te vermijden, zoals uit de stand blijkt.
In groep 3 trok Rob Bakels dapper ten aanval, compleet met 'zijn' open f-lijn. Het mocht niet baten: Bart Dekker behield zijn ongeslagen status. Jan de Groot stond lange tijd zeer goed tegen Bert van de Donk. Jammer genoeg, voor hem dan, zat er geen verrassing in. Ook hier een bijgewerkte stand.

Programma herfstcompetitie (7 januari 2008)
Dinsdag 8 januari wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Programma Oost-Brabanttoernooi (7 januari 2008)
HSC speelt dit jaar met twee zestallen mee aan het Oost-Brabanttoernooi. Op dinsdag 8 januari speelt HSC 1 een uitwedstrijd in Eindhoven tegen WLC. HSC 2 is donderdag 10 januari aan de beurt in Deurne. Kijk ook even naar het verdere programma.

OGD Prinsenstadtoernooi (6 januari 2008)
Afgelopen weekend heeft Roland Robinson meegedaan aan een weekendtoernooi in Delft. Hij eindigde in de tweede groep op 2½ uit 6 en kwam uit op een gedeelde 34e plaats. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Olympustoernooi Arnhem (6 januari 2008)
Op zaterdag 5 januari werd in Arnhem het Olympustoernooi gehouden. Vijf leden van onze club waren op dit sterk bezette rapidtoernooi afgekomen. In de hoofdgroep was Bart Dekker de beste van hen met 4 uit 7, waarmee hij op een gedeelde vijftiende plaats uitkwam. Benjamin Smits finishte op een keurige 50% als gedeeld 25e. Hugo Faber en Sebastiaan Smits waren iets minder op dreef met 2 uit 7 en een gedeelde 46e plaats. Jammer was dat Hugo in de eerste ronde vanuit een huizenhoog gewonnen stelling niemand minder dan Jan Timman liet ontsnappen. In de tweede groep kon Wilfried van de Kimmenade met 2½ uit 7 geen rol van betekenis spelen. De eindstanden staan op de toernooisite.

Schachtürken-Cup Paderborn (31 december 2007)
Zes HSC'ers waren vier dagen in het Duitse Paderborn om deel te nemen aan het internationale toernooi aldaar. Bart Dekker en Sebastiaan Smits eindigden op de gedeelde 23e plaats in de hoogste groep. Beide HSC'ers scoorden 4 uit 7. Joep Peeters was niet zo goed op dreef en kwam niet verder dan één overwinning. In de groep tot 1800 kwam een ongeslagen Roland Robinson met 5 uit 7 op de gedeelde zesde plaats uit. Met een halfje minder eindigde Wilfried van de Kimmenade gedeeld 14e. Rob Bakels verloor in de slotronde met wit, waardoor hij afzakte naar de gedeelde 54e plaats met drie punten. De eindstanden staan op de toernooisite.

Brabantse Jeugdkampioenschappen Kaatsheuvel (31 december 2007)
De Brabantse Kampioenschappen in Kaatsheuvel leverde HSC een paar aansprekende resultaten op. In de hoogste groep eindigde Dirk van Dooren met 5 uit 7 als derde, een plaats waar hij zelf waarschijnlijk toch niet zo tevreden mee is. Benjamin Smits werd met 4 uit 7 gedeeld vijfde. In categorie C eindigde Collin Sikteoeboen op de gedeelde zesde plaats met 4 uit 7. Rick Smits kwam op de gedeelde 16e plaats uit met 2 punten. Derek-Jan Rahangmetan behaalde een mooie tweede plaats in de D-categorie. Hij haalde 7 uit 9. Florian van Maas de Bie haalde 4 punten en werd daarmee gedeeld 19e. Mert Isik speelde de laatste drie ronden niet meer mee en kwam mede daardoor uit op de gedeelde 26e plaats met 2 punten. Uitslagen, eindstanden, verslagen en foto's zijn te vinden op de NBSB-site.

Schachtürken-Cup Paderborn (28 december 2007)
Zes HSC'ers zijn op vakantie in Duitsland om daar deel te nemen aan een internationaal toernooi in Paderborn. Bart Dekker, Joep Peeters en Sebastiaan Smits spelen in de hoogste groep. Rob Bakels, Wilfried van de Kimmenade en Roland Robinson spelen in de groep tot 1800. De heren zijn te volgen via deze site.

Brabantse Jeugdkampioenschappen Kaatsheuvel (28 december 2007)
Vanaf donderdag 27 december nemen diverse jeugdleden van HSC deel aan de Brabantse Kampioenschappen voor de jeugd in Kaatsheuvel. In de hoogste groep spelen onder andere Dirk van Dooren en Benjamin Smits. In categorie C spelen Collin Sikteoeboen en Rick Smits en bij de D-categorie doen Mert Isik, Florian van Maas de Bie en Derek-Jan Rahangmetan namens onze club mee. De verrichtingen zijn te volgen via de NBSB-site.

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (24 december 2007)
Op zondag 23 december waren negen HSC'ers van de partij in Tilburg. Bart Dekker en een boven zichzelf uitstijgende Hugo Faber kwamen op de gedeelde negende plaats uit met 4½ uit 7. Sebastiaan Smits, Pim Blijlevens, Dirk van Dooren en Paul van Asseldonk haalden 50% en een gedeelde 23e plaats. Benjamin Smits had een halfje minder en werd gedeeld 33e.
In groep B won Danniël van Boxtel voor de tweede keer in korte tijd een toernooi. Vandaag lukte dat met de perfecte score van 7 uit 7! Joep Peeters eindigde in deze groep op een gedeelde 19e plaats met 4 uit 7.
De eindstanden zijn te vinden op de site van De Stukkenjagers.

Witte Kersttoernooi Boxmeer (23 december 2007)
Zeven HSC'ers waren zaterdag 22 december in Boxmeer aanwezig bij het Witte Kersttoernooi. Na de voorronde bleken alle zeven zich te hebben geplaatst voor de hoogste finalegroep. Deze groep werd uiteindelijk gewonnen door Bart Dekker, die Sebastiaan Smits op de valreep passeerde. Dirk van Dooren en Hugo Faber werden gedeeld derde. Maarten Smit, Paul van Asseldonk en Roland Robinson eindigden lager in de stand. De eindstand en de foto's zijn te zien op de site van de organiserende vereniging.

Getrouwd! (21 december 2007)
Vandaag is Ton van der Zanden getrouwd met Anouska Rijvers. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

Hugo Faber wint Gongtoernooi (19 december 2007)
Dinsdagavond 18 december werd het gongtoernooi tijdens de gezellige laatste clubavond van het jaar gewonnen door Hugo Faber. Zoals uit de eindstand blijkt haalde hij de perfecte score. Voor elke deelnemer lag er uiteraard weer een prijsje klaar.

Gongtoernooi (17 december 2007)
Dinsdagavond 18 december is de laatste clubavond van het jaar. Traditiegetrouw wordt dan het jaarlijkse gongtoernooi gehouden met vele leuke prijzen in natura. We beginnen rond 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (16 december 2007)
Op zaterdag 15 december werden drie overwinningen en twee nederlagen behaald door de HSC-teams.
De wedstrijd van HSC 1 ging onnodig verloren. Koploper Vianen/DVP won met 5 - 3, maar voor hetzelfde geld was het een 3 - 5 overwinning geworden voor ons. HSC 2 won knap met 5 - 3 in Den Bosch van het sterke HMC Calder 3. HSC 3 was in Rosmalen net te sterk voor De Kentering en gaat nu alleen aan de leiding. Ook HSC 4 doet nog mee om de felbegeerde promotieplaats; in St. Oedenrode werd met 5 - 3 gewonnen. Helaas ging HSC 5 onderuit in Son en Breugel. De gastheren sloegen met maar liefst 7 - 1 toe.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (13 december 2007)
Op zaterdag 15 december spelen de vijf HSC-teams uit. HSC 1 gaat met zeven man naar Vianen bij Cuijk, om aan te treden tegen koploper De Vrije Pion. Er zal een 1 - 0 achterstand moeten worden goedgemaakt; Bert van de Donk verloor zijn vooruitgespeelde partij op dinsdag 11 december. HSC 2 gaat naar Den Bosch voor de lastige wedstrijd tegen HMC Calder 3. Voor HSC 3 staat de belangrijke wedstrijd in Rosmalen tegen medekoploper De Kentering op het programma. HSC 4 zal in St. Oedenrode moeten winnen van de plaatselijke club om de hoop op promotie levend te houden. Voor HSC 5 wordt het een moeilijke middag tegen het sterke Son en Breugel.
Na de wedstrijden is er vanaf 19.00 uur een gezellig samenzijn in café Het Parlement aan de Steenweg. Daarna wordt er een restaurant bezocht.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 december 2007)
Dinsdag 11 december werd de achtste ronde van de herfstcompetitie afgewerkt.
In groep 1 werden vijf van de zes partijen gespeeld. Dirk van Dooren wikkelde in rap tempo af naar een gewonnen pionneneindspel tegen Arthur Beekmans. De koning van Joop Zuydendorp begaf zich in het centrum, met alle zware stukken nog op het bord. Hier wist Joep Peeters wel raad mee. Maarten Smit kwam via een combinatie drie pionnen voor en won het toreneindspel van Wim Hordijk. Millo Labriaire leek het eindspel met twee pluspionnen te gaan winnen, maar Sam Rahangmetan speelde zo actief mogelijk en kon aldus een remise veiligstellen. De verrassing van de avond kwam op naam van Benjamin Smits. Hugo Faber werd langzaam maar zeker weggespeeld. Een tweede plaats voor Benjamin in de stand.
In groep 2 slechts twee van de vijf geprogrammeerde partijen. Jos van der Tol kon voor de tweede keer in korte tijd niet winnen van Danniël van Boxtel. Net als in de bekerpartij werd het remise. Sebastiaan Smits slaagde erin de karakteristieke openingsopzet van Gerard van de Kerkhof te kraken en gaat nu stevig aan de leiding in de stand.
In groep 3 werden drie van de vijf partijen gespeeld. Paul van Asseldonk kwam al heel snel heel veel materiaal voor en ging uiteindelijk voor het mat tegen Chris van der Aa. Frans van Neerven kreeg een gunstig eindspel op het bord en de lange rokade van Jan de Groot bespoedigde het einde. Pascal Boudewijns leek vanavond ergens door te worden afgeleid. Desondanks kon hij Bart Dekker nog redelijk partij bieden. Bart won uiteindelijk wel, waardoor hij de eerste is die zich voor groep A van de lentecompetitie heeft geplaatst, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (10 december 2007)
Dinsdag 11 december wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Kreeft Consultancy rapidtoernooi Bennekom (9 december 2007)
Vijf HSC'ers waren zaterdag 8 december in Bennekom te vinden om deel te nemen aan een rapidtoernooi. In de hoogste groep eindigde Dirk van Dooren met 5 uit 7 op een mooie gedeelde tweede plaats. Sebastiaan Smits haalde een halfje minder; een zevende plaats voor hem. Bart Dekker en Benjamin Smits kwamen uit op 4 uit 7. Voor Benjamin betekende dat een ratingprijs tot 2000. In de tweede groep was Roland Robinson dit keer wel op dreef. Hij eindigde met 5½ uit 7 op een ongedeelde tweede plaats. Meer bijzonderheden op de site van de organiserende vereniging.

Winst en verlies in avondcompetitie (6 december 2007)
Dinsdag 4 december speelden beide avondteams een thuiswedstrijd in de vierde ronde van de avondcompetitie. HSC A won moeizaam van WLC en HSC B was te licht voor Veldhoven. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Ook de verslagen van zowel HSC A als HSC B staan inmiddels online.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (6 december 2007)
Dinsdag 4 december werden drie inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie.
In groep 2 won Jos van der Tol van Ger Wich en Gerard van de Kerkhof was te sterk voor de immer vrolijke Gert Visser. Beiden stijgen een plaatsje in de stand.
Het leek er op dat Hugo Faber het record voor de kortste interne partij dit seizoen sinds vorige week stevig in handen had. In de enige inhaalpartij in groep 3 bewees Rob Bakels dat het nóg sneller kon, met dank aan Roel van de Donk die reeds na zes zetten een stuk in de aanbieding deed. Twee plaatsen winst voor Rob in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (6 december 2007)
Dinsdag 4 december werden twee partijen voor de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Frans van Neerven ging met wit onderuit tegen Sebastiaan Smits. Hugo Faber verloor, na eerst remise te hebben geweigerd, van Bert van de Donk.

Programma avondcompetitie (3 december 2007)
Dinsdag 4 december wordt de vierde ronde van de avondcompetitie gespeeld. Beide HSC-teams spelen thuis. HSC A mag tegen WLC het 'debacle van Tilburg' proberen weg te spelen en HSC B krijgt het altijd lastige Veldhoven op bezoek. We beginnen om 20.00 uur. Toeschouwers zijn welkom.

Programma herfstcompetitie (3 december 2007)
Dinsdag 4 december worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma interne bekercompetitie (3 december 2007)
Dinsdag 4 december wordt de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.00 uur.

Combinatie Snerttoernooi Asten (1 december 2007)
Op zaterdag 1 december waren elf HSC'ers in Asten te vinden om deel te nemen aan het vierde Combinatie Snerttoernooi. Dit rapidtoernooi werd zoals gebruikelijk verspeeld in maar liefst drie groepen.
De hoogste groep was met vier titelhouders behoorlijk sterk bezet. Bart Dekker viel met een knappe gedeelde derde plaats in de prijzen. Maarten Smit, Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits eindigden op 50%, terwijl Hugo Faber met 2½ uit 7 iets te licht bleek voor dit gezelschap.
Danniël van Boxtel was in vorm en wist groep B ongedeeld te winnen met 6 uit 7! Daarmee was de koek nog niet op voor HSC, want Ton van der Zanden eindigde op de gedeelde tweede plaats. Ook Pim Blijlevens en Joep Peeters vielen met 4½ uit 7 nog in de prijzen. Roland Robinson was met 2½ uit 7 minder succesvol.
De enige HSC-deelnemer in groep C was Millo Labriaire en hij eindigde met 4 uit 7 op een verdienstelijke gedeelde zesde plaats. Zijn vriendin, die zich ook onder de deelnemers bevond, weet nog niet zeker of ze zich als HSC-lid gaat aanmelden...
Eindstanden, een verslag en foto's zijn te vinden op de site van De Combinatie.

Loting interne bekercompetitie (29 november 2007)
De loting voor de tweede ronde van de interne bekercompetitie is verricht en is hier te vinden. De partijen staan geprogrammeerd op dinsdag 4 december.

Plaatsingregels lentecompetitie (29 november 2007)
De interne lentecompetitie begint vanaf eind februari. De eindstanden in de herfstcompetitie zijn bepalend voor de indeling van de lentecompetitie. Hoe dat precies geregeld wordt, is vanaf nu te vinden onder de standen in groep 1, groep 2 en groep 3.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 november 2007)
Dinsdag 27 november werden vijf partijen gespeeld in de herfstcompetitie.
Wat een mooi gevecht had kunnen worden in groep 1 eindigde in een anti-climax. Maarten Smit blunderde op zet 7 (!) en Hugo Faber kon meteen het punt noteren. Benjamin Smits had wat langer werk met Millo Labriaire, maar won ook. Marco de Waard was vervolgens te sterk voor Arthur Beekmans. Deze uitslagen hebben de volgende stand tot gevolg.
In groep 2 wist Danniël van Boxtel in de langste partij van de avond Wilfrid Haase te verslaan. Hierdoor stijgt hij een plaatsje in de stand.
In groep 3 raakte Roland Robinson zijn 'Engelse' loper kwijt, waarna Bart Dekker een mooie koningsaanval met een stukoffer bekroonde. Hij gaat nu nog steviger aan de leiding in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (28 november 2007)
Op dinsdag 27 november werden vier partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Paul van Asseldonk won al snel materiaal en kwam hierna niet meer in gevaar tegen Johan van der Tol. Wilfried van de Kimmenade overleefde de eerste ronde ten koste van Sam Rahangmetan. Pascal Boudewijns kon het niet bolwerken tegen Sebastiaan Smits. Chris van der Aa was uiteindelijk te sterk voor Joop Zuydendorp.

Programma herfstcompetitie (26 november 2007)
Dinsdag 27 november wordt een inhaalprogramma afgewerkt in de herfstcompetitie en de interne bekercompetitie. Kijk even in je mailbox. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (24 november 2007)
Op zaterdag 24 november speelden de HSC-teams in het mooie wijkgebouw De Fonkel. Er werden drie overwinningen en twee nederlagen behaald.
HSC 1 ging nipt onderuit tegen Zevenaar. HSC 2 won overtuigend met 6 - 2 van EVS. HSC 3 was met dezelfde cijfers te sterk voor Stukkenjagers 6. HSC 4 won met 5 - 3 van koploper Het Kasteel. HSC 5 was duidelijk te licht voor Vughtse Toren 2.
De overzichten zijn bijgewerkt, voorzover de gegevens beschikbaar waren. Drie ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (22 november 2007)
Op zaterdag 24 november spelen we met vijf teams thuis. We spelen niet in Partycentrum De Molen, maar wijken dit keer uit naar Wijkgebouw De Fonkel, Prins Karelstraat 123 te Helmond.
HSC 1 mag tegen Zevenaar, momenteel de nummer 3 in de stand. HSC 2 ontvangt het puntloze EVS uit Valkenswaard. HSC 3 krijgt het Tilburgse Stukkenjagers 6 te bestrijden. HSC 4 speelt een belangrijke wedstrijd tegen koploper Het Kasteel uit Grave. HSC 5 gaat tegen Vughtse Toren 2 proberen de eerste matchpunten te behalen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 november 2007)
Dinsdag 20 november was een drukbezochte clubavond met maar liefst vijftien partijen, eerlijk verdeeld over de drie groepen.
In groep 1 werden twee partijen van de zevende ronde gespeeld. Dirk van Dooren won voor de zevende keer op rij, dit keer van Sam Rahangmetan. Joep Peeters en Marco de Waard speelden een bloedeloze remise. De overige drie partijen waren inhaalpartijen. Johan van der Tol had een zeer fraai stukoffer tegen Benjamin Smits, maar helaas was het incorrect. Joop Zuydendorp ging snel de fout in, wat Maarten Smit veel hout opleverde. Hugo Faber won een stuk en versloeg Arthur Beekmans. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 had het paard van Hans Nacinovic plotseling geen velden meer, waardoor Jos van der Tol vrij snel een punt kon bijschrijven. Ger Wich ging in de fout tegen Pim Blijlevens en Sebastiaan Smits versloeg Wilfrid Haase. In een niet geheel foutloze partij won Jessica de Haas uiteindelijk van Gert Visser, maar het had net zo goed andersom kunnen zijn. Danniël van Boxtel vond zichzelf een beetje laf dat hij het remiseaanbod van Gerard van de Kerkhof in betere stelling aannam, maar op zich is remise geen slecht resultaat. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 3 hielp Pascal Boudewijns Bert van de Donk een handje door een stuk in de aanbieding te doen. Frans van Neerven kon zijn paard in het eindspel fraai positioneren, hetgeen Rob Bakels fataal werd. Jan de Groot leek op een mooie overwinning af te stevenen, maar deed het in het verre eindspel verkeerd, waardoor Roel van de Donk er nog met het volle punt vandoor ging. Bart Dekker liet de loper van Paul van Asseldonk volledig buitenspel staan, waardoor hij feitelijk met een stuk meer speelde. In de langste partij van de avond wist Roland Robinson uiteindelijk te winnen van Chris van der Aa. Ook hier een bijgewerkte stand.

Programma herfstcompetitie (19 november 2007)
Dinsdag 20 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Dirk van Dooren wint HSC-rapidtoernooi (17 november 2007)
Op zaterdag 17 november werd het zevende HSC-rapidtoernooi gewonnen door Dirk van Dooren, die een magistrale 7 uit 7 liet aantekenen. Bart Dekker maakte het succes voor HSC compleet door met één punt minder ongedeeld tweede te worden. De eindstand is reeds online. Ook het verslag is toegevoegd.

Doffe ellende in de avondcompetitie (15 november 2007)
De derde ronde van de avondcompetitie leverde de HSC-teams welgeteld een half bordpuntje op. HSC B ging dinsdag 14 november met maximale cijfers onderuit in Asten tegen De Combinatie. Een dag later verging het HSC A niet veel beter in Tilburg, waar Stukkenjagers C als duidelijke winnaar uit de bus kwam. Dat beide nederlagen enigszins geflatteerd waren, blijkt uit de verslagen...

Uitslagen en standen herfstcompetitie (14 november 2007)
In groep 1 schopte Dirk van Dooren de voorbereiding van Benjamin Smits flink in de war met zijn 1.h4?! het favoriete wapen van de heren Kadas, Butsenko, Steinbok en Weber. Wie kent ze niet! Veel profijt heeft Dirk niet gehad van deze zet, eerder last. Benjamin kwam met minimaal gelijkspel uit de opening maar verloor later in het middenspel het initiatief en daarmee de partij. Millo Labriaire was ultrasnel klaar tegen Johan van der Tol. Volgens eigen zeggen gaf Millo vijf stukken weg die er allemaal werden afgeslagen door Johan om zich daarna op zet 20 maar mat te laten zetten. Joep Peeters had zich uitstekend voorbereid op Hugo Faber, door diverse grootmeesterpartijen in de Franse opening te bekijken. Helaas kon Joep dit grootmeesterlijk niveau niet vasthouden en liet na het eten van een vergiftigd pionnetje zijn dame insluiten. Een punt voor Hugo. Het kostte Marco de Waard enige moeite Wim Hordijk op de knieën te krijgen. Weliswaar speelde Wim een min of meer mislukte Benoni, maar dit betekende niet dat het punt dan na twintig zetten kon worden opgehaald. Pas in het late middenspel kon Marco zijn voordeel beslissend aanwenden. Tenslotte haalde Arthur Beekmans zijn eerste overwinning bij HSC. Proficiat! Het slachtoffer was Sam Rahangmetan, die in een enigszins gelijke stelling zijn koning in een matnet liet knopen. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 helaas maar twee partijen. Tijdens zijn partij tegen Wilfrid Haase bleek dat Ger Wich deze avond eerder weg moest. Wilfrid was hierdoor enigszins van slag en verblunderde zijn stelling. Hierna stelde Ger sportief remise voor, wat Wilfrid weigerde. Na lang aandringen heeft de wedstrijdleider uiteindelijk toch maar het halfje genoteerd. De partij tussen Jessica de Haas en Sebastiaan Smits was een spannende. In de analyse bleek dat Jessica een directe remisekans had gemist. De stelling daarna was ook nog wel gelijk, maar in vliegende tijdnood kon Sebastiaan de partij naar zich toe trekken, waardoor hij weer aan de leiding gaat in de stand.
In groep 3 leek Pascal Boudewijns zijn partij tegen Frans van Neerven te winnen. In een pionneneindspel met een pion meer was het zaak voor Pascal om de Meneer uit te tempoën. Helaas koos Pascal voor de verkeerde tempozetten waardoor hij in remise moest berusten. Bert van de Donk speelde een niet al te sterke pot tegen Bart Dekker. In een voor hem vreemde opening overzag Bert een positioneel trucje waardoor hij zich daarna genoodzaakt zag een pion te offeren. Toen er daarna een tweede pion volgde zonder compensatie gaf Bert na 15 zetten op. Vermoeidheid plus een tegenstander die hem minder ligt inspireerde hem niet tot verder spelen. Rising star Chris van der Aa speelde vanavond tegen Jan de Groot. In een Halmastelling bleek het voor Chris moeilijk door de stelling van Jan heen te breken. In tijdnood doofde de ster nog meer, waarna zijn stelling langzaam instortte en Jan het uiteindelijk toch verdiende punt kon binnenhalen. Ook in deze groep een bijgewerkte stand.

Programma avondcompetitie (12 november 2007)
Dinsdag 13 november speelt HSC B in de derde ronde van de avondcompetitie in Asten tegen De Combinatie. Een dag later is het de beurt aan HSC A, die in Tilburg aantreedt tegen Stukkenjagers C.

Programma herfstcompetitie (12 november 2007)
Dinsdag 13 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Kiste Trui rapidtoernooi Mook (12 november 2007)
Zaterdag 10 november speelden zeven HSC'ers mee in het gezellige Kiste Trui rapidtoernooi in Mook. Bart Dekker, Dirk van Dooren en Sebastiaan Smits eindigden gedeeld derde met 5½ uit 7. Maarten Smit kwam uit op 5 punten, terwijl Paul van Asseldonk en Benjamin Smits met 4½ uit 7 op de gedeelde 14e plaats terechtkwamen. Roland Robinson eindigde met 50% in de middenmoot. De eindstand is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

'Graveyard Chess' wint duotoernooi (7 november 2007)
Dinsdag 6 november werd weer eens een duotoernooi gehouden. Er werd op één bord gespeeld, waarbij de teamgenoten om de beurt een zet deden. Het duo 'Graveyard Chess' bestaande uit Pascal Boudewijns en Gerard van de Kerkhof was het best op elkaar ingespeeld. Met een perfecte score van 7 uit 7 bleven ze de concurrentie voor. Kijk even naar de eindstand.

Aankondiging duotoernooi (5 november 2007)
Dinsdag 6 november wordt voor de tweede keer een duotoernooi gehouden. Er wordt dan op één bord gespeeld, waarbij de teamgenoten om de beurt een zet doen. Overleg is niet toegestaan. Er worden zeven ronden van 20 minuten per team per partij gespeeld. We beginnen om 20.00 uur en het toernooi zal tot ongeveer 23.00 uur duren.

Uitslagen externe competitie (4 november 2007)
Op zaterdag 3 november werden drie overwinningen en twee nederlagen genoteerd door de vijf HSC-teams.
HSC 1 hield de schade in Venlo beperkt met een 5 - 3 nederlaag. HSC 2 won gedecideerd met 5½ - 2½ van Eindhoven 2. In Tilburg was HSC 3 nipt sterker dan De Drie Toren 3. HSC 4 klopte Eindhoven 4 met 5 - 3. HSC 5 ging met maar liefst 6½ - 1½ onderuit tegen Veldhoven 5.
De overzichten zijn bijgewerkt voorzover de gegevens bekend zijn. De ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (1 november 2007)
Op zaterdag 3 november staat de volgende externe ronde op het programma. Alle HSC-teams spelen wederom een uitwedstrijd.
HSC 1 speelt in Venlo tegen de medekoploper. HSC 2 gaat samen met HSC 4 naar Eindhoven. Ons tweede mag tegen Eindhoven 2 en ons vierde tegen Eindhoven 4. HSC 3 gaat een lastige wedstrijd tegemoet in Tilburg tegen De Drie Torens 3 en HSC 5 zal in Veldhoven aantreden tegen Veldhoven 5.

KNSB-ratinglijst van november (1 november 2007)
De KNSB-ratinglijst van november is uit. Diegenen die aan een of meerdere zomertoernooien hebben meegedaan zullen een veranderde rating hebben. Voor de meeste HSC'ers is het getalletje echter niet gewijzigd, zoals uit de HSC-lijst blijkt.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (31 oktober 2007)
Dinsdag 30 oktober werd de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
Geen verrassingen in groep 1. Joep Peeters was vrij snel klaar met Millo Labriaire en Dirk van Dooren rekende af met Johan van der Tol. Arthur Beekmans had compensatie voor de kwaliteit, maar Joop Zuydendorp kwam toch boven drijven. Hugo Faber was te sterk voor Wim Hordijk en Sam Rahangmetan offerde iets te veel tegen Benjamin Smits. Maarten Smit en Marco de Waard kwamen remise overeen na een saaie lange theoretische variant. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
Drie potjes in groep 2. Hans Nacinovic versloeg Wilfrid Haase. Gerard van de Kerkhof won een kwaliteit tegen Ger Wich en kwam daarna niet meer in gevaar. Jessica de Haas kwam na de opening al in de problemen en Pim Blijlevens wist daar wel raad mee. Hij komt door dit resultaat weer aan kop in de stand.
In groep 3 won Rob Bakels een toren en bleef dit keer wel bij de les tegen Jan de Groot. Bart Dekker won na kwaliteitwinst van Frans van Neerven. De verrassing van de avond kwam op naam van Roel van de Donk, die na een dwaas offer van Pascal Boudewijns het hoofd koel hield. Bert van de Donk compliceerde de stelling dusdanig dat Paul van Asseldonk het spoor bijster raakte. In de stand staat hij nu eerste.

Programma herfstcompetitie (29 oktober 2007)
Dinsdag 30 oktober wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

ESV rapidtoernooi Ede (28 oktober 2007)
Zaterdag 27 oktober waren vier HSC'ers in Ede om deel te nemen aan een rapidtoernooi. Dirk van Dooren won het toernooi met 6 uit 7 en bleef daarmee een tweetal IM's en een FM voor. Bart Dekker eindigde met 4 uit 7 net boven Sebastiaan Smits, die op 50% uitkwam. In de tweede groep was Benjamin Smits met 7 uit 7 oppermachtig. Er was ook een teamprijs en die ging naar het HSC-viertal, ingeschreven onder de naam Jéézéé. Een verslag, de eindstanden en foto's zijn te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Drie punten in avondcompetitie (24 oktober 2007)
Dinsdag 23 oktober werd de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. HSC A won moeizaam van Mierlo, terwijl HSC B verdienstelijk remiseerde met het sterke Stukkenjagers C. De overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen zijn toegevoegd.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (24 oktober 2007)
Dinsdag 23 oktober werden enkele inhaalpartijen afgewerkt in de herfstcompetitie.
In groep 1 ging Arthur Beekmans snel onderuit tegen Johan van der Tol. De stand is vrijwel ongewijzigd.
Twee partijen in groep 2. Jessica de Haas won na een fraaie combinatie gedecideerd van Hans Nacinovic. Gerard van de Kerkhof was na lang manoeuvreren te sterk voor Jos van der Tol. In deze groep flink wat verschuivingen in de stand.
In groep 3 werd de partij tussen Bert van de Donk en Roel van de Donk na zware strijd remise, wat deze stand tot gevolg heeft.

Uitslag interne bekercompetitie (24 oktober 2007)
Op dinsdag 23 oktober werd een partij uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie ingehaald. Roland Robinson leek lang het beste van het spel te hebben, maar Hugo Faber wist uiteindelijk de stelling toch naar zijn hand te zetten.

Programma avondcompetitie (22 oktober 2007)
Dinsdag 23 oktober wordt de tweede ronde van de avondcompetitie gespeeld. Voor beide teams staat een thuiswedstrijd op het programma. HSC A speelt tegen Mierlo en HSC B ontvangt Stukkenjagers C. We beginnen om 20.00 uur. Toeschouwers zijn welkom.

Programma herfstcompetitie (22 oktober 2007)
Dinsdag 23 oktober worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Open Nederlands Kampioenschap rapid Eindhoven (21 oktober 2007)
Dirk van Dooren eindigde zaterdag 20 oktober als vierde in het Open Nederlands Kampioenschap rapidschaak voor de jeugd in Eindhoven. De eindstanden en foto's zijn te vinden op de toernooisite.

Hyfass toernooi Siebengewald (21 oktober 2007)
Roland Robinson nam zaterdag 20 oktober deel aan het Hyfass vierkampentoernooi in Siebengewald, vlakbij de Duitse grens. Bij aankomst bleek het een zevenrondig rapidtoernooi te zijn. Roland eindigde op een keurige vierde plaats net achter de sterke top drie. De resultaten en het verslag zullen binnenkort te zien zijn op de site van de organiserende vereniging.

HSC uitgeschakeld (18 oktober 2007)
Dinsdag 16 oktober speelde HSC in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie tegen derdeklasser Dubbelschaak uit Boxtel. Na twee remises met zwart werden helaas beide witpartijen verloren, zodat het bekeravontuur afgelopen is. Het verslag is reeds aangeleverd.

Uitslagen interne bekercompetitie (18 oktober 2007)
Dinsdag 16 oktober werden negen van de zestien partijen uit de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Vijf van de partijen eindigden in een directe beslissing. Jessica de Haas won voor de tweede keer in twee weken van Wilfrid Haase, nu met zwart. Gerard van de Kerkhof won in de aanval van Wim Hordijk en Bert van de Donk versloeg Arthur Beekmans. Gert Visser was dichtbij een stunt. Een kwaliteitsoffer zou hem minimaal een stuk voorsprong hebben opgeleverd, maar hij zag het niet, waardoor Maarten Smit met de schrik vrij kwam. Marco de Waard leek met een prachtig stukoffer toe te gaan slaan, maar na een verkeerde voortzetting ging Benjamin Smits er met het punt vandoor. Verrassend was de partij tussen Ton van der Zanden en Dirk van Dooren, waarin laatstgenoemde pas in de barragepartij orde op zaken kon stellen. Ger Wich en Theo Claassen kwamen beide niet verder in een gelijkstaand eindspel, waarna ook hier een beslissing moest worden geforceerd. Ger was de gelukkige. De reguliere partij tussen Frans van Neerven en Joep Peeters eindigde ook al in een puntendeling. Frans liet vervolgens zien het snelschaken nog niet verleerd te zijn. Een hele spannende partij speelden Danniël van Boxtel en Jos van der Tol. Rond middernacht werd het ook hier remise, en na de analyse liet Jos de barragepartij aan zich voorbij gaan. De uitslagen nog even op een rijtje.

Uitslag en stand herfstcompetitie (18 oktober 2007)
Dinsdag 16 oktober werd een partij vooruitgespeeld in groep 3. Rob Bakels was na een spannende partij de meerdere van Chris van der Aa. De stand is vrijwel ongewijzigd.

Programma interne bekercompetitie (15 oktober 2007)
Dinsdag 16 oktober wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. De loting heeft inmiddels plaatsgevonden. We beginnen om 20.00 uur!

Programma KNSB-bekercompetitie (15 oktober 2007)
Dinsdag 16 oktober speelt HSC in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie een thuiswedstrijd tegen het Boxtelse Dubbelschaak. Er wordt begonnen om 20.00 uur. Toeschouwers zijn welkom!

Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak Soesterberg (14 oktober 2007)
Op zaterdag 13 oktober werd het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak gehouden in Soesterberg. Het team van Sogeti, met enkele grootmeesters én Ruben Venis, won. Marco de Waard speelde mee in het team van Defensie dat vierde werd. De uitslagen staan op deze site, waar ook een verslag te lezen is.

Grand Prix toernooi Enschede (14 oktober 2007)
Bart Dekker en Sebastiaan Smits namen zaterdag 13 oktober deel aan open rapidtoernooi in Enschede. De resultaten zullen binnenkort te zien zijn op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 oktober 2007)
Dinsdag 9 oktober werd de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 leek Sam Rahangmetan op zijn eerste overwinning af te gaan. In een toreneindspel met een paard meer had hij een sterke troef met een tweetal vrijpionnen. Toen deze echter van het bord verdwenen verdampte zijn winnend voordeel en moest hij berusten in een remise. Daarnaast een snelle overwinning van Marco de Waard op Joop Zuydendorp. De uitslagen bij de overige twee partijen waren min of meer verwacht en hebben deze stand tot gevolg.
In groep 2 werd de NAC - NEC van HSC, Jessica de Haas tegen Wilfrid Haase, in het voordeel van Jessica beslist die agressief op de koning van Wilfrid afging. Jos van der Tol wist de topper tegen Pim Blijlevens te winnen en Sebastiaan Smits met wit gooide met een pionoffer de stelling tegen Hans Nacinovic open, waarna zwart gedwongen lang moest rocheren met daarbij een open c-lijn. Een overwinning voor Sebastiaan dus, waardoor hij aan de leiding komt in de stand.
"Als iemand in onze onderlinge partij remise aanbiedt, wordt het ook onmiddellijk remise." Deze quote komt van Rob Bakels af, en zijn tegenstander Roland Robinson beaamde dit. Een remise binnen 30 zetten dus. De meest verrassende partij in groep 3 was die tussen Paul van Asseldonk en Jan de Groot. Pas in het late eindspel trok Jan aan het kortste eind, maar niet voordat hij in het middenspel zo'n beetje zes keer achter elkaar de enige zet produceerde. De andere partijen werden beslist zoals ELO verwachtte, waarbij opgemerkt dat het niveau van Chris van der Aa het afgelopen jaar wel zienderogen is toegenomen en hij daarom wat underrated is. Kijk even naar de nieuwe stand.

Programma herfstcompetitie (8 oktober 2007)
Dinsdag 9 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (7 oktober 2007)
Op zaterdag 6 oktober speelden de vijf HSC-teams uitwedstrijden. Het resultaat was een overwinning, een gelijkspel en drie nederlagen.
HSC 1 haalde in Utrecht een terecht gelijkspel tegen het sterke Paul Keres 2. HSC 2 ging verrassend onderuit in Soerendonk tegen Gardé. HSC 3 was het enige team dat won. In Goirle werd een 2 - 0 tussenstand geconsolideerd tegen EGS: uiteindelijk een 5 - 3 overwinning. Drie leden van HSC 4 kwamen pas om 14.15 uur binnen. Dat betekende een 3 - 0 achterstand en die werd niet meer goedgemaakt. HSC 5 tenslotte verloor met 5 - 3 van Gardé 3.
De overzichten zijn bijgewerkt en de ontvangen verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (5 oktober 2007)
Zaterdag 6 oktober speelt HSC 1 in de tweede ronde in Utrecht tegen Paul Keres 2. HSC 2 reist af naar Soerendonk voor de wedstrijd tegen Gardé. Wilfred Theunissen speelde dinsdag 2 oktober remise in zijn vooruitgespeelde partij. Voor de overige teams begint de externe competitie. HSC 3 begint met een mooie 2 - 0 voorsprong, met dank aan Gerard van de Kerkhof en Jessica de Haas. De overige zes mogen het karwei in Goirle tegen EGS afmaken. HSC 4 heeft in Oss tegen OSV 2 al meteen een zware wedstrijd. HSC 5 is net als ons tweede te vinden in Soerendonk, voor de wedstrijd tegen Gardé 3.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 oktober 2007)
Dinsdag 2 oktober werd de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 is Arthur Beekmans toegevoegd aan de deelnemerslijst, waardoor er nu twaalf spelers zijn. Hij gaf in zijn eerste partij Maarten Smit goed tegenspel, maar uiteindelijk ga de ervaring de doorslag. Dirk van Dooren won van Wim Hordijk en de koningsaanval van Hugo Faber was sterk genoeg om Joop Zuydendorp te verslaan. Joep Peeters kwam snel een stuk voor en won hierdoor van Sam Rahangmetan. Nog steeds twee leiders in de stand.
Wegens het vooruitspelen voor de externe competitie slechts drie partijen in groep 2. Sebastiaan Smits was een maatje te groot voor Ger Wich. Gert Visser zette Wilfrid Haase in een lange partij uiteindelijk mat. Hans Nacinovic ging met wit onderuit tegen de nieuwe koploper in de stand, Danniël van Boxtel.
Wegens een vergadering en PSV ook drie partijen in groep 3. Bart Dekker won van Chris van der Aa en Roland Robinson had z'n handen vol aan Jan de Groot. Paul van Asseldonk verloor na een spannende tijdnoodfase verrassend van Frans van Neerven, die daarmee de nieuwe leider is in de stand.

Programma herfstcompetitie (1 oktober 2007)
Dinsdag 2 oktober wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Open Waalwijks Schaakkampioenschap (30 september 2007)
Op zondag 30 september was het Open Schaakkampioenschap van Waalwijk. In dit zeer sterk bezette toernooi werd weer volgens het Amsterdams systeem gespeeld, dus eerst voorronden en daarna een herindeling in finalegroepen. Van de zeven aanwezige HSC'ers viel alleen Jessica de Haas in de prijzen. Ze won haar finalegroep met 9 uit 10. Hugo Faber werd tweede in zijn finalegroep en had derhalve een barrage moeten spelen om de derde plaats. Blijkbaar rekende hij hier niet meer op, want hij was al op weg naar huis. Verslag, foto's en eindstanden komen binnenkort op de toernooisite.

HSC A is HSC B de baas (26 september 2007)
Op dinsdag 25 september wist HSC A met moeite HSC B op de knieën te krijgen. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is al online.

Uitslag en stand herfstcompetitie (26 september 2007)
Op dinsdag 25 september was er een bescheiden inhaalprogramma in de herfstcompetitie. Alleen de partij uit groep 1, die tussen Joop Zuydendorp en Dirk van Dooren werd gespeeld. Dirk won, waardoor hij zich voegt bij Joep Peeters aan de leiding in de stand.

Programma avondcompetitie (24 september 2007)
Dinsdag 25 september begint de avondcompetitie. Zoals gewoonlijk spelen HSC A en HSC B in de eerste ronde tegen elkaar. We beginnen om 20.00 uur. Toeschouwers zijn welkom.

Programma herfstcompetitie (24 september 2007)
Dinsdag 25 september worden enkele inhaalpartijen gespeeld in de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Stompe Linde toernooi Nuenen (23 september 2007)
Op zaterdag 22 september was het 13e Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. Zoals gebruikelijk waren er weer vele HSC'ers aanwezig. In poule A leek Sebastiaan Smits er met de eerste plaats vandoor te gaan, maar in de slotronde verloor hij waardoor hij genoegen met de gedeelde tweede plaats moest nemen. Dirk van Dooren, Hugo Faber, Maarten Smit, Pim Blijlevens, Wilfred Theunissen en Benjamin Smits eindigden lager in de stand. In poule B een gedeelde eerste plaats, tweede op onderling resultaat, voor Joep Peeters en een vierde plaats voor Ton van der Zanden. Roland Robinson eindigde iets lager. In groep C eindigde Jessica de Haas in de middenmoot. Verslag en eindstanden staan op de site van SV Nuenen.

Loting KNSB-bekercompetitie (20 september 2007)
Ons KNSB-bekerteam mag in de voorronde van de KNSB-bekercompetitie aantreden tegen het Boxtelse Dubbelschaak. De thuiswedstrijd dient voor 1 november te worden gespeeld.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 september 2007)
Dinsdag 18 september werd de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 werden alle vijf partijen gespeeld. Millo Labriaire haalde een verdienstelijke remise tegen Joop Zuydendorp, nadat hij al vroeg zijn dame verloor. Ook Sam Rahangmetan leek dat resultaat te halen, maar hij vergat eeuwig schaak te geven tegen Wim Hordijk. Dirk van Dooren versloeg Maarten Smit, nadat deze een goede kans op tegenspel liet liggen. Hugo Faber en Marco de Waard kwamen na een lang gevecht remise overeen. Benjamin Smits ging in een toreneindspel onderuit tegen Joep Peeters, waardoor laatstgenoemde aan de leiding gaat in de stand.
In groep 2 werden drie van de vijf partijen gespeeld. Sebastiaan Smits won al vrij snel materiaal tegen Gert Visser en daarna de partij. Pim Blijlevens won ook, maar Wilfrid Haase had op een gegeven moment toch echt twee gezonde pionnen meer. Danniël van Boxtel had een pionnetje meer, maar stond na een grafzet verloren. Ger Wich zag het niet en hield eeuwig schaak. De uitslagen hebben deze stand tot gevolg.
Vier partijen in groep 3. Rob Bakels kwam niet helemaal lekker uit de opening en Paul van Asseldonk profiteerde onmiddellijk. Pascal Boudewijns won van Jan de Groot en Frans van Neerven verzilverde zijn pluspion tegen Roel van de Donk. Bert van de Donk kreeg drie stukken voor z'n dame en dat bleek genoeg om Chris van der Aa te verslaan. Drie koplopers in de stand.

Programma herfstcompetitie (17 september 2007)
Dinsdag 18 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3. We beginnen om 20.00 uur!

Uitslagen externe competitie (16 september 2007)
Op zaterdag 15 september traden de eerste twee HSC-teams aan in de externe competitie. Het ernstig verzwakte HSC 1 boekte een minimale zege op het Nijmeegse SMB 2. HSC 2 begon uitstekend door OSV uit Oss met 6 - 2 te vloeren. De overzichten zijn reeds bijgewerkt en de verslagen zijn toegevoegd.

Aankondiging HSC-rapidtoernooi (13 september 2007)
Op zaterdag 17 november zal het zevende HSC-rapidtoernooi worden georganiseerd. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.

Programma externe competitie (13 september 2007)
Zaterdag 15 september begint de externe competitie alweer voor twee HSC-teams. HSC 1 begint tegen het Nijmeegse SMB 2 en HSC 2 trapt af tegen OSV uit Oss. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur in Partycentrum De Molen. Toeschouwers zijn natuurlijk welkom!

HSC onderuit in Oost-Brabanttoernooi (13 september 2007)
Uit het inmiddels ontvangen verslag blijkt dat HSC zaterdag 8 september met 3½ - 4½, en dus niet met 3 - 5, onderuit ging in de finale tegen Gardé.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 september 2007)
Dinsdag 11 september werd de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Het begintijdstip was voor het eerst in tijden 20.00 uur en het was duidelijk dat iedereen daar nog aan moet wennen. Ook was het af en toe wat te rumoerig in de zaal. We moeten de gezellige snelschaakavonden van de afgelopen tijd even vergeten en weer in acht nemen dat schakers in serieuze partijen behoefte hebben aan stilte!
In groep 1 zijn twee nieuwelingen. Johan van der Tol, overgekomen uit onze jeugdafdeling, kon het Joep Peeters nog niet echt moeilijk maken, maar Sam Rahangmetan liet Maarten Smit serieus werken voor het punt. De rest van de uitslagen leidt tot deze stand.
In groep 2 drie nieuwe gezichten. Ger Wich is natuurlijk niet echt nieuw, maar doet voor het eerst in jaren weer mee in de interne competitie. Hij speelde tegen onze voorzitter, die hem en passant nog even eerde voor zijn 25-jarig lidmaatschap van HSC, om hem vervolgens te verslaan. Jos van der Tol boekte een overtuigende zege op Wilfrid Haase en Pim Blijlevens gaf meteen zijn visitekaartje af door clubkampioen Sebastiaan Smits gedecideerd te verslaan. De rest van de uitslagen leidt tot deze stand.
Geen nieuwe mensen in groep 3, maar dit was wel de enige groep waarin alle geprogrammeerde partijen ook daadwerkelijk werden gespeeld. De vijf uitslagen hebben deze stand tot gevolg.

Programma dinsdagavonden (12 september 2007)
Een overzicht van wat er de komende maanden op de clubavond te doen is staat hier.

Programma herfstcompetitie (10 september 2007)
Dinsdag 11 september wordt de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. We beginnen voortaan om 20.00 uur! Kijk even naar de indeling van de eerste ronde in groep 1, groep 2 en groep 3.

HSC onderuit in Oost-Brabanttoernooi (10 september 2007)
HSC slaagde er zaterdag 8 september niet in om de Jan van Hoof-trofee te veroveren. In de finale van het Oost-Brabanttoernooi was Gardé net iets sterker. Volgens de ene bron met 5 - 3, volgens een andere met 4½ - 3½. Wellicht dat een verslag opheldering kan geven...

Open Limburgs Snelschaakkampioenschap Sittard (10 september 2007)
Paul van Asseldonk en Dirk van Dooren waren zondag 9 september in Sittard om daar deel te nemen aan het Open Limburgs Snelschaakkampioenschap. Beide haalden de hoogste finalegroep, maar konden daar geen potten breken. Paul kwam op 6 punten en werd zevende, Dirk haalde een punt minder en werd negende. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.

Indeling Herfstcompetitie (9 september 2007)
De indeling van de interne herfstcompetitie is bekend. We gaan weer spelen in drie groepen die qua speelsterkte ongeveer gelijkwaardig zijn. In groep 1 spelen elf spelers; in groep 2 en groep 3 zijn er tien deelnemers. Kijk alvast naar het programma in groep 1, groep 2 en groep 3.

Indeling Externe Competitie (9 september 2007)
De indeling en het programma van HSC 1 was al enige tijd bekend. Nu de NBSB de onderbondcompetitie heeft ingedeeld, is ook de indeling en het programma van HSC 2, HSC 3, HSC 4, HSC 5, HSC A en HSC B bekend.

Oost-Brabanttoernooi (7 september 2007)
Traditiegetrouw is de eerste externe wedstrijd van het seizoen de finale van het Oost-Brabanttoernooi. HSC speelt op zaterdag 8 september in Lieshout tegen Gardé om de eerste plaats en de daarbij behorende felbegeerde Jan van Hoof-trofee.

Algemene Ledenvergadering (5 september 2007)
Op de jaarvergadering van dinsdag 4 september werden diverse zaken besproken. Voor dit nieuwsitem is vooral de vastgestelde teamindeling interessant. Ook belangrijk is dat er werd afgesproken om voortaan op dinsdagavond te beginnen om 20.00 uur. Wilfrid Haase maakte nog enkele foto's.

Algemene Ledenvergadering (3 september 2007)
Dinsdag 4 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Siom Open Kampioenschap van Gouda (2 september 2007)
Bart Dekker en Sebastiaan Smits speelden op zaterdag 1 september mee in een zeer sterk bezet rapidtoernooi in Gouda. Beide kwamen uit op een 50%-score. Verdere bijzonderheden staan op de toernooisite.